Pro obce, firmy a průmysl. za výhodnou cenu s dlouhodobou kalkulací, z obnovitelných zdrojů, CO2neutrálně, šetrně k přírodě.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pro obce, firmy a průmysl. za výhodnou cenu s dlouhodobou kalkulací, z obnovitelných zdrojů, CO2neutrálně, šetrně k přírodě."

Transkript

1 Pro obce, firmy a průmysl za výhodnou cenu s dlouhodobou kalkulací, z obnovitelných zdrojů, CO2neutrálně, šetrně k přírodě.

2 Naše energie pochází z přírody Naše vize budoucnosti, kde stojí za to žít díky dlouhodobé rovnováze hospodářského úspěchu a nenarušeného životního prostředí, je realizovatelná. Pro zachování kvality života a našich vysokých životních standardů potřebujeme dlouhodobě udržitelné dodávky energie. Zásoby nejvýznamnějších fosilních zdrojů energie, tedy ropy, zemního plynu a uhlí, jsou omezené a jejich ztenčování v následujících dvaceti letech povede bezpochyby k dramatickému zvýšení jejich cenové úrovně. PROLiGNIS se specializuje na elektrárny spalující dřevní biomasu a to od činností spojených s plánováním, projektováním, stavbou či dodávkami paliva, až po provoz zařízení. Na základě principu současné výroby elektřiny a tepla jsou zajištěny celoroční, ekonomicky výhodné a nepřetržité dodávky energie. Naše ekologicky šetrná zařízení vyrábějí procesní páru, teplo a elektřinu. Nejvyšší nároky na profesionální jednání a tržní nezávislost jsou důležitými částmi naší filozofie. Toto je velkou výzvou pro obce, firmy a průmysl, které potřebují dlouhodobě efektivní a ekonomicky dostupné zdroje energie. My sázíme na dřevo. Ernst Haile Jednatel Tobias Mayinger Jednatel Tým PROLiGNIS pracuje s plným nasazením pro budoucnost, ve které stojí zato žít Ernst Haile Elektrárny spalující dřevní biomasu zabezpečují naše dodávky energie z obnovitelných zdrojů Tobias Mayinger

3 Vytváříme pracovní místa a podporujeme regiony Regionální hospodářství slouží sociální a ekonomické rovnováze v regionech. Kapitál zůstává v regionu a podporuje životní úroveň obyvatelstva. My vytváříme pracovní místa díky konceptu regionálních dodávek podporujeme regiony zabezpečením lokálních dodávek energie zvyšujeme význam regionálně dostupných surovin pomáháme naplnit závazky plynoucí z Kjótského protokolu prosazujeme další rozvoj využívání obnovitelných zdrojů energie vytváříme nezávislost na mezinárodních dodávkách energie a jejich cenových výkyvech Náš energetický koncept umožňuje ekonomicky smysluplné a k přírodě šetrné využívání zdrojů s ohledem na potřeby lidí. Heinz Lucas (společník, vedoucí nákupu dřevní hmoty) PROLiGNIS je Vaším kompetentním partnerem, zodpovídajícím za budování a provoz moderní infrastruktury. Výsledkem je zvyšování atraktivity a zhodnocování Vašeho regionu. Zaměstnanost v oblasti obnovitelných zdrojů energie v Německu: nárůst cca 55% pracovních míst pracovních míst pracovních míst Přinášíme trend, který podpoří tvorbu pracovních míst v ČR

4 Dodáváme zelenou elektřinu a teplo z obnovitelných zdrojů Přebíráme zodpovědnost za hospodářství a životní prostředí. Naše elektrárny spalující dřevní biomasu ekologicky vyrábí elektřinu, tepelnou energii a procesní páru, z čehož mohou trvale profitovat za výhodné a stabilní ceny jak obce, tak podniky s energeticky náročnými provozy. PROLiGNIS je inovativní, silná společnost, která se specializuje jak na projektování, tak i dodávky paliva a provoz elektráren spalujících dřevní biomasu. Díky naší síti zkušených a kompetentních odborníků představujeme záruku profesionality, spolehlivosti a efektivnosti. Pracujeme odhodlaně, s nasazením, zaměřením na výkon a orientací do budoucnosti. Cíl, který nás spojuje, zní: Pomocí elektráren spalujících dřevní biomasu co nejefektivněji vyrábět čistou elektřinu a teplo a nabízet je za dlouhodobě stabilní ceny. Tímto přispíváme k zajištění finančně dostupných energií, s použitím konceptu dodávek z regionu pro region, jak pro generaci dnešní, tak pro generace budoucí. Dr. Angela Merkel, spolková kancléřka při slavnostním spuštění provozu elektrárny na dřevní biomasu v Baden-Airpark 2006: Milník inovativní technologie * ČEZ k využívání dřevní biomasy: K nejlevnějším způsobům získávání tepla patří spalování dřevního paliva. V každém případě je energetické využití biomasy považováno všeobecně za žádoucí a z hlediska minimalizace ekologické zátěže za vhodné. ** za výhodné a dlouhodobě stabilní ceny! *Zdroj: AGRA-Europe Presse- und Informationsdienst GmbH, 47.ročník č. 13 z **Zdroj: ČEZ 2009

5 5 Dřevo obnovitelný zdroj energie - osvědčený od nepaměti PROLiGNIS se cíleně rozhodl pro odpadní dřevo přímo z přírody, protože tento obnovitelný materiál je ideálním zdrojem energie. Potenciál není ještě zdaleka vyčerpán. Dřevo je především: obnovitelný zdroj energie, který se dá bez problémů využít v energetice a hospodářství. Oproti fosilním palivům nezpůsobuje prakticky žádné škodlivé emise a nepůsobí negativně na ekologickou rovnováhu. Dřevo roste v lesích v okolí elektráren, proto jsou transportní trasy krátké a ekonomicky výhodné. Dřevo pochází výlučně z ekologicky šetrné péče o les a krajinu. Dřevo je CO² neutrální zdroj energie. Pouze to množství CO², které bylo v průběhu růstu dřevin pohlceno z atmosféry, je při spalování opět uvolněno zpět do ovzduší. Dřevo je v Českou Republiku významným hospodářským faktorem. Ekonomický výkon českého lesnictví za rok 2007 činil 37,1 miliard Kč.* Sluneční energie ukládaná ve dřevě se při spalování přirozeně uvolňuje. Technicky čistý a vysoce efektivní spalovací proces v našich elektrárnách umožňuje téměř bez emisí uvolněnou energii přeměnit na CO²-neutrální elektřinu a páru.

6 Dřevo je plné energie, dřevo má budoucnost Ceny fosilních paliv, jako je ropa a zemní plyn, jsou velmi nestabilní. Oproti tomu se ceny dřevní štěpky již roky pohybují ve velmi úzkém cenovém pásu. U dřevní štěpky naštěstí nedochází k dramatickým výkyvům jako u cen ropy a zemního plynu. Toto ulehčuje ekonomické plánování ve výhledu na několik let až desetiletí. Dřevo vzhledem ke svému obnovitelnému charakteru je dlouhodobě jistým a stabilním zdrojem energie. Je to náš zelený energetický potenciál. Existující potenciál odpadního dřeva, čímž rozumíme dřevní hmotu z péče o krajinu a les, je obrovský a zůstává na mnoha místech jednoduše ležet. Nevyužit, ztracen, zbytečně promrhán. My využíváme tento cenný materiál. Spalujeme dřevní hmotu výlučně ve formě : dřevní štěpky z odpadního dřeva z lesa prořezu v rámci opatření údržby (např. kolem dálnic, elektrického vedení, povodí řek ) prořezu keřů a zeleně v rámci péče o krajinu mil. m ,5 672,9 Růst celkových zásob dřeva ČR v mil. m3* * Zdroj: ÚHÚL Rok Jedno naše zařízení spotřebuje ročně t. Odhad potenciálu energetických paliv ve formě kůry a dřeva z odpadů dřevní těžby, dřevospracujícího průmyslu a prořezávek v ČR činí t/rok Zdroj: VŠB Technická universita Ostrava Výzkumné energetické centrum.

7 7 Elektrárny na dřevní biomasu jsou efektivní a garantují stabilní dodávky Udržitelný rozvoj, ochrana klimatu a životního prostředí, energetická efektivnost a bezpečnost dodávek energie, jsou již dnes dominantními tématy a v následujících letech a desetiletích jejich význam ještě poroste. To činí stabilní výrobu elektřiny z našich elektráren pro pokrytí stávajících a budoucích potřeb našich zákazníků ještě hodnotnější. Výstavba a provoz takovýchto zařízení je naším posláním přináší užitek VŠEM! Jsme aktivní v evropském prostoru. Náš obchodní model staví na vysokých etických standardech, poskytuje dlouhodobý užitek našim investorům a představuje stabilní jistotu dodávek pro naše odběratele energií. Naše moderní elektrárny spalující dřevní biomasu vykazují díky současné kogeneraci elektřiny a tepla vysokou energetickou efektivitu. Tím se zlepšuje u podniků a komunálních dodavatelů energií nejen bilance provozně ekonomická, ale i ekologická. Současná kogenerace elektřiny a tepla je v porovnání se samostatnou výrobou jednotlivých energií výrazně efektivnější. Lze tak dosáhnout úspor až 48 procent u primární energie a zároveň snížení vypouštěného množství CO² až o 39 procent. Zdroj: Analýza PWC (PriceWaterhouseCoopers), prosinec 2008 Základní energetická spotřeba Základní energetická spotřeba je množství energie, které je spotřebováváno 24hodin denně, jak v létě, tak v zimě, při dobrém či špatném počasí. Naše elektrárny spalující dřevní biomasu jsou nezávislé na roční době či počasí, a tím dokáží pokrývat tuto základní energetickou spotřebu. Dodávají energii 24 hodin denně.

8 CO 2 ntracting dodává Vaší společnosti energii Pojem contracting neznamená nic jiného, než smluvní zajištění externích dodávek energií pro Vaši firmu, město či obec. Pro naše investory, vesměs známé investiční společnosti, hledáme v rámci CO2ntractingu po celé Evropě atraktivní lokality pro výstavbu elektráren na bázi kogenerace elektřiny a tepla, spalujících dřevní biomasu. Model CO2ntractingu firmy PROLiGNIS nabízí zákazníkům řešení na míru. Toto řešení obsahuje vše, od projektového plánování a realizace, až po zajištění veškerých nezbytných finančních prostředků ze strany našich investorů. Řízením našich projektů pověřujeme renomované, mezinárodně působící inženýrské kanceláře. Společně s jejich mnohostrannými, dlouholetými zkušenostmi ručíme za plynulý a bezproblémový průběh projektu. Před uvedením elektrárny do provozu vytvoří PROLiGNIS precizní koncept pro provoz zařízení přesně podle potřeb zadavatele projektu. Detailní plánování poskytuje vysokou jistotu v oblasti zajištění dodávek spalného materiálu a ekonomického výkonu projektů. Náš CO 2 ntracting balíček Vy získáte: procesní páru a tepelnou energii celoročně 24 hodin denně Naše služby: postavíme elektrárnu spalující dřevní biomasu s kogenerací elektřiny a tepla instalujeme přívody tepla a parovody garantujeme celoroční dodávky tepla ručíme za dlouhodobé zajištění dodávek spalovaného materiálu společně s naším investorem zajistíme potřebné finanční prostředky a dotace Contracting významně přispívá k ochraně klimatu pomocí šetrného hospodaření se zdroji, omezování emisí CO2 a snižování znečištění ovzduší. Zdroj: DENA, Deutsche Energie-Agentur,

9 9 Naše projekty cesta k úspěchu Obrázek: Projekt elektrárny na dřevní biomasu Lipsko Jakožto lídři v našem tržním segmentu jsme již zpracovali šest projektů od fáze projektování až po jejich realizaci. To představuje investice v rozsahu 150 mil. euro.* Naši investoři nás pověřili přípravou dalších dvanácti projektů. Tato zařízení budou mít stejné parametry jako projekty již realizované. Niedersachsenpark V Německu vidíme velké množství investičních příležitostí. Kromě toho se také intenzivně zabýváme prvními projekty v dalších evropských zemích. V následujících letech očekáváme rychlý rozvoj našich aktivit, a to jak v Německu, tak i v ostatních zemích Evropy. Jsme hrdí na to, co jsme již dokázali, a naše úspěchy nás motivují k dalšímu růstu. S chutí vítáme nové výzvy budoucnosti. Plnou parou vpřed Langelsheim Bad Arolsen Steinau a. d. Straße Leipzig Niesky * Stav k lednu 2010 Termíny dokončení našich projektů: Bad Arolsen: říjen 2009 Langelsheim: prosinec 2009 Steinau: 4. kvartál 2010 Niedersachsenpark: duben 2010 Leipzig: listopad 2009 Niesky: 4. kvartál 2010

10 Náš úspěšný koncept poskytuje dlouhodobé výhody Řídíme se pouze potřebami našich zákazníků. Přitom se můžeme spolehnout na inovativní technologii, síť předních odborníků a zabezpečené dodávky dřevní štěpky. Náš koncept zahrnuje dlouhodobé, spolehlivé dodávky pro naše zákazníky ve formě procesní páry, tepla a elektřiny. Ceny našich energií podléhají, v porovnání s ropou a zemním plynem, jen nepatrným změnám. Tohoto dosahujeme pomocí dlouhodobě zajištěných dodavatelských smluv na palivo, vysokou technickou dostupností našich elektráren a spolehlivostí naší technologie. Náš komplexní přístup k problematice dodávek energie nabízí především následující výhody: Spolehlivé dodávky CO2neutrální energie Energetické dodávky budoucnosti bez potřeby vlastních investic, bez investičních rizik Výrazné úspory provozních nákladů, nákladů na údržbu a personál Optimalizace vlastní ekobilance Zlepšení image, stejně jako marketingové komunikace a PR Odbourání nákladů na nákup emisních povolenek Dlouhodobě udržitelný rozvoj znamená: Těžit jen tolik dřeva, kolik průběžně dorůstá. Žít z výnosů a ne z podstaty. Ze společenského pohledu to znamená: každá generace musí své problémy vyřešit a ne je přenášet na generace budoucí. (Světová komise pro životní prostředí a rozvoj 1987) Strategie udržitelného rozvoje 2004 Princip preferování obnovitelných zdrojů před neobnovitelnými vyžaduje, aby všude, kde je to technicky a ekonomicky schůdné, byly materiální a energetické potřeby saturovány pomocí obnovitelných zdrojů. Zdroj: Strategie udržitelného rozvoje. Schválena vládou ČR (2004) MŽP ČR. Trvale udržitelný rozvoj je základem pro bezpečnost, nezávislost a dlouhodobě úspěšné hospodářství Prof. Dr. Dr. Bernd Wagner, univerzita Augsburg (předseda poradního sboru PROLiGNIS)

11 11 Šest projektů elektráren spalujících dřevní biomasu v Německu, projektový obrat 150 milionů euro za dva roky, tým vysoce motivovaných odborníků, nové myšlenky a světlá budoucnost. * Fakta mluvící sama za sebe přesvědčují naše zákazníky, aby se s námi vydali na společnou cestu k hospodářskému úspěchu. Z našich služeb a nabízených přínosů již mnozí těží: Investoři: zakladatelé fondů institucionální investoři pojišťovací společnosti penzijní fondy Investoři, odběratelé energií a dodavatelé dřevní biomasy ti všichni si cení našich inovativních myšlenek! Důvěra je správným začátkem každého partnerství a představuje základ budoucího úspěchu. Odběratelé tepla: Dodavatelé dřevní biomasy: firmy a průmyslové podniky města a obce provozovatelé průmyslových zón nemocnice státní a privátní lesy zpracovatelé komunálního odpadu správci lesů a subjekty pečující o lesní porosty PROLiGNIS základní údaje polečnosti:* * Stav k lednu 2010 Firma byla založena v roce 2006 Jednatelé: Ernst Haile a Tobias Mayinger Počet zaměstnanců: 14 Projektový obrat: 150 miliónů euro Sídlo firmy: Ingolstadt Vědecká spolupráce: Universität Augsburg, Fachhochschule Ingolstadt Poradní sbor: Prof. Dr. Dr. Bernd Wagner (předseda), Prof. Dr. Wilfried Zörner, Dr. Andreas Wiese, Dr. Jan Dittmann, Dr. Walter Döring, Michael Wimmer Spolupráce: Seeger Engineering Heussen Rechtsanwälte Lahmeyer International juwi Holding AG

12 PROLiGNIS ENERGIE CONSULTING GMBH & CO. KG Münchener Straße Ingolstadt Tel +49 (0) 8 41) Fax +49 (0) 8 41) info@prolignis.de

lní vývoj a další směr r v energetickém Mgr. Veronika Bogoczová

lní vývoj a další směr r v energetickém Mgr. Veronika Bogoczová Aktuáln lní vývoj a další směr r v energetickém využívání biomasy Mgr. Veronika Bogoczová Hustopeče e 5. 6. května 2010 Obsah prezentace Úvod Výroba elektřiny z biomasy Výroba tepelné energie z biomasy

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Aktuáln lní vývoj v energetickém m využívání biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Úvod Státní energetická koncepce Obsah prezentace Národní program hospodárného nakládání s energií

Více

Moderní ekonomika s rozumnou spotřebou. Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost

Moderní ekonomika s rozumnou spotřebou. Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost Moderní ekonomika s rozumnou spotřebou Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost Směrnice o energetické účinnosti zvýší energetickou soběstačnost Evropy a sníží spotřebu fosilních paliv (státy

Více

Pražská energetika a EnBW. Komplexní energetická řešení šitá na míru

Pražská energetika a EnBW. Komplexní energetická řešení šitá na míru Pražská energetika a EnBW Komplexní energetická řešení šitá na míru Kdo jsme? Akcionářská struktura společnosti PRE Pražská energetika Holding, a.s. - 57,87 % Fyzické a právnické osoby - 0,87 % Spolupráce

Více

SPOTŘEBA ENERGIE ODKUD BEREME ENERGII VÝROBA ELEKTŘINY

SPOTŘEBA ENERGIE ODKUD BEREME ENERGII VÝROBA ELEKTŘINY SPOTŘEBA ENERGIE okamžitý příkon člověka = přibližně 100 W, tímto energetickým potenciálem nás pro přežití vybavila příroda (100Wx24hod = 2400Wh = spálení 8640 kj = 1,5 kg chleba nebo 300 g jedlého oleje)

Více

Úvod do problematiky. Možnosti energetického využití biomasy

Úvod do problematiky. Možnosti energetického využití biomasy Úvod do problematiky Možnosti energetického využití biomasy Cíle Uvést studenta do problematiky energetického využití biomasy Klíčová slova Biomasa, energie, obnovitelný zdroj 1. Úvod Biomasa představuje

Více

Politika ochrany klimatu v České republice. Návrh Ministerstva životního prostředí České republiky

Politika ochrany klimatu v České republice. Návrh Ministerstva životního prostředí České republiky 0 1 Politika ochrany klimatu v České republice Návrh Ministerstva životního prostředí České republiky Politika ochrany klimatu je příspěvkem k celosvětové aktivitě 80./90. léta 2005 2006 2007 2008 2009

Více

Veřejná deklarace ČEZ k udržitelnosti rozvoje a reinvestici povolenek

Veřejná deklarace ČEZ k udržitelnosti rozvoje a reinvestici povolenek Veřejná deklarace ČEZ k udržitelnosti rozvoje a reinvestici povolenek ČEZ vnímání společenské odpovědnosti ČEZ si je vědom společenské odpovědnosti za podstatný podíl emisí skleníkových plynů i jiných

Více

Judenburg, Rakousko Soustava dálkového vytápění na bázi odpadního tepla z papírny Zellstoff Pöls AG

Judenburg, Rakousko Soustava dálkového vytápění na bázi odpadního tepla z papírny Zellstoff Pöls AG Judenburg, Rakousko Soustava dálkového vytápění na bázi odpadního tepla z papírny Zellstoff Pöls AG POPIS AKCE Společnost Zellstoff Pöls AG ročně vyprodukuje přibližně 2 miliony kubických metrů prořezaného

Více

lní vývoj v ČR Biomasa aktuáln pevnými palivy 2010 Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn

lní vývoj v ČR Biomasa aktuáln pevnými palivy 2010 Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn Biomasa aktuáln lní vývoj v ČR Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase Seminář: Technologické trendy při vytápění pevnými palivy 2010 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn Výroba elektřiny z biomasy

Více

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty. Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.. Green Mikro- kogenerační jednotky na Zemní plyn Bioplyn a LPG a Spirálové větrné turbíny Green s alternativními

Více

Energetické služby se zárukou

Energetické služby se zárukou Energetické služby se zárukou BANKA BUSINESS CENTRUM Poskytovatel komplexních energetických služeb a spolehlivý dodavatel elektřiny Skupina Enel 40 98 1,9 61 73 42 zemí GW milionu milionu tisíc % na ctyrech

Více

ŠKO-ENERGO Projekt udržitelného rozvoje při dodávkách energií pro ŠKODA AUTO. Ing. Miroslav Žďánský, MBA

ŠKO-ENERGO Projekt udržitelného rozvoje při dodávkách energií pro ŠKODA AUTO. Ing. Miroslav Žďánský, MBA ŠKO-ENERGO Projekt udržitelného rozvoje při dodávkách energií pro ŠKODA AUTO Ing. Miroslav Žďánský, MBA 1 Důvody a cíle projektu soustředí se na svoji hlavní činnost, financování externími partnery, využití

Více

Efekt kogenerační jednotky v provozních nákladech podniku

Efekt kogenerační jednotky v provozních nákladech podniku Efekt kogenerační jednotky v provozních nákladech podniku 4. 10. 2016 AmperGeneration Amper Holding komplexní služby v energetice Zajištění dodávek elektrické energie pro všechny skupiny odběratelů Výkup

Více

Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus

Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus Základní princip solárního ohřevu Absorpce slunečního záření Sluneční energie, která dopadá na zemský povrch během slunečného dne, se dokáže vyšplhat

Více

Tisková konference, Praha, Česká republika, 20. prosince 2007 Martin Roman, generální ředitel ČEZ Zsolt Hernádi, generální ředitel MOL Group

Tisková konference, Praha, Česká republika, 20. prosince 2007 Martin Roman, generální ředitel ČEZ Zsolt Hernádi, generální ředitel MOL Group CEZ MOL STRATEGICKÁ ALIANCE Tisková konference, Praha, Česká republika, 20. prosince 2007 Martin Roman, generální ředitel ČEZ Zsolt Hernádi, generální ředitel MOL Group DVA NEJVĚTŠÍ REGIONÁLNÍ SPOLEČNOSTI

Více

Budoucnost české energetiky. Akademie věd ČR

Budoucnost české energetiky. Akademie věd ČR Budoucnost české energetiky Václav Pačes Akademie věd ČR Nezávislá energetická komise (NEK) se m.j. zabývala těmito oblastmi 1. Jak snížit energetickou náročnost ČR 2. Jak uspokojit rozvoj společnosti

Více

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Aktuální problémy české energetiky 2. 4. 2013 Výchozí podmínky ČR ČR jako silně průmyslová země Robustní ES (přebytková bilance i infrastruktura) Rozvinutý systém

Více

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Územní energetická koncepce Pardubického kraje Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Energetická koncepce Povinnost zpracování energetické koncepce zavádí pro Českou republiku, resp.

Více

Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu

Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu společenstvo těžařů Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu (

Více

Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR. Ing. Vladimír Štěpán. ENA s.r.o. Listopad 2012

Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR. Ing. Vladimír Štěpán. ENA s.r.o. Listopad 2012 Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012 Spotřeba HU a ZP v ČR Celková spotřeba hnědého uhlí a zemního plynu v ČR v letech 2002-2011 2 Emise

Více

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí. RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí. RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Chytrá energie koncept nevládních organizací ke snižování emisí RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Chytrá energie Konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou proměnit

Více

Očekávaný vývoj energetiky do roku 2040

Očekávaný vývoj energetiky do roku 2040 2040 Technické, ekonomické a bezpečnostní ukazatele 2040 1 Strategické cíle energetiky ČR Bezpečnost dodávek energie = zajištění nezbytných dodávek energie pro spotřebitele i při skokové změně vnějších

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Strana 2914 Sbírka zákonů č. 232 / 2015 Částka 96 232 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Vláda nařizuje podle 3 odst. 7 a 4 odst. 9 zákona

Více

Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů

Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů Prof. Ing. Petr Stehlík, CSc. Vysoké učení technické v Brně Ústav procesního a ekologického inženýrství Ing.

Více

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Roman Portužák ředitel odboru elektroenergetiky Obsah. OZE jako součást energetické strategie ČR 2. Podpora OZE 3.

Více

PROSUN BIOPLYNOVÉ STANICE BIOFERM. alternative energy systems s.r.o.

PROSUN BIOPLYNOVÉ STANICE BIOFERM. alternative energy systems s.r.o. PROSUN alternative energy systems s.r.o. Přes 17let zkušeností v oboru tepelné a elektrické energie nyní využíváme v oblasti instalace solárních systémů, plynových kondenzačních kotelen, tepelných čerpadel

Více

Severočeské doly a.s. Chomutov

Severočeské doly a.s. Chomutov Severočeské doly a.s. Chomutov leader a trhu hnědého uhlí Jaroslava Šťovíčková specialista strategie a komunikace základní fakta o naší společnosti největší hnědouhelná společnost v ČR vznik 1. ledna 1994

Více

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí Chytrá energie koncept nevládních organizací ke snižování emisí Chytrá energie Konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou proměnit českou energetiku Obsahuje: příležitosti efektivního

Více

3. České energetické a ekologické fórum

3. České energetické a ekologické fórum 3. České energetické a ekologické fórum Téma: Biomasa a bioplyn pro energetiku ČR a střední Evropy 2. Blok Potenciál biopaliv a biomasy z pohledu podnikatelů v energetice a teplárenství Obnovitelné zdroje

Více

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE Návrh Ministerstva životního prostředí ČR ÚVODNÍ SLOVO Milí přátelé, změna klimatu se stává každodenní realitou. Koncentrace skleníkových plynů v zemské atmosféře

Více

Energetické problémy

Energetické problémy Energetické problémy Zdroje energie 1) Obnovitelné zdroje energie, které jsou prakticky nevyčerpatelné částečně a nebo úplně se obnovují (sluneční energie, voda, vítr, biomasa) Zdroje energie 2) Neobnovitelné

Více

Možnosti energetické soběstačnosti regionu v podmínkách ČR

Možnosti energetické soběstačnosti regionu v podmínkách ČR Možnosti energetické soběstačnosti regionu v podmínkách ČR Seminář Biomasa jako zdroj energie II Rožnov p.r., 29.2.2008 Jaroslav Jakubes, ENVIROS, s.r.o. Obsah prezentace 1.Energetická soběstačnost regionu

Více

PATRES Školící program

PATRES Školící program Národní energetická politika České republiky využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Jiří Spitz ENVIROS, s. r. o. 1 Státní energetická koncepce platná připravovaná aktualizace Obsah Národní akční

Více

ZPRACOVÁNÍ A ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ V REGIONECH A MIKROREGIONECH

ZPRACOVÁNÍ A ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ V REGIONECH A MIKROREGIONECH ZPRACOVÁNÍ A ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ V REGIONECH A MIKROREGIONECH Petr Stehlík Vysoké učení technické v Brně Ústav procesního a ekologického inženýrství NETME Centre Obsah Úvod Koncepční a komplexní

Více

Politika ochrany klimatu

Politika ochrany klimatu Politika ochrany klimatu Brno, 4.5. 2010 Mgr. Jiří Jeřábek, Centrum pro dopravu a energetiku Adaptace vs Mitigace Adaptace zemědělství, lesnictví, energetika, turistika, zdravotnictví, ochrana přírody,..

Více

Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, , Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji

Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, , Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, 29. 11. 2012, Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji Kolik stojí dnešní energetika spalování uhlí v energetice: asi polovina českých emisí (cca 70

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU

EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU Sídlo/kancelář: Březinova 42, Brno Pobočka: Místecká 901, Paskov Česká Republika eveco@evecobrno.cz www.evecobrno.cz INTRODUCTION Společnost EVECO

Více

Hlavní orientace Hospodářské komory České republiky na energetiku České republiky a Evropské unie

Hlavní orientace Hospodářské komory České republiky na energetiku České republiky a Evropské unie Hlavní orientace Hospodářské komory České republiky na energetiku České republiky a Evropské unie Úvod Hospodářská komora ČR dlouhodobě monitoruje vývoj světové energetiky, energetiky v EU a energetiky

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Výroční zpráva 2014 CARTHAMUS a.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Výroční zpráva 2014 CARTHAMUS a.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 1 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 CARTHAMUS a.s. Václavské náměstí 775/8 110 00 Praha IČ/DIČ: 27 062 970/CZ 27 062 970 Tel./Fax: +420 223 000 317 E-mail: info@carthamusas.cz Web: www.carthamus.cz

Více

Využívat energii chytře.

Využívat energii chytře. Firemní prezentace Využívat energii chytře. Přímý přístup na energetické trhy pro průmyslové podniky Vyvážení cenových nabídek a tržní volatility Posílení vašich tržních nástrojů prostřednictvím mezinárodních

Více

Aktuální stav, význam a strategie dalšího rozvoje teplárenství. Ing. Jiří Bis

Aktuální stav, význam a strategie dalšího rozvoje teplárenství. Ing. Jiří Bis Aktuální stav, význam a strategie dalšího rozvoje teplárenství Ing. Jiří Bis Vytápění a chlazení V EU vytápění a chlazení představuje polovinu celkové spotřeby energie, kdy45%spotřeby je bytový sektor,

Více

Můžeme se obejít bez jaderné energetiky? Máme na vybranou?

Můžeme se obejít bez jaderné energetiky? Máme na vybranou? 29. března 2011, Chytrá energie pro jižní Čechy Můžeme se obejít bez jaderné energetiky? Máme na vybranou? Ing. Edvard Sequens Calla - Sdružení pro záchranu prostředí Obsah Realita jaderné energetiky ve

Více

Naše služby, které Vám rádi zajistíme a přizpůsobíme dle vašich požadavků: Zajištění financování projektů zefektivnění Vaší energetiky.

Naše služby, které Vám rádi zajistíme a přizpůsobíme dle vašich požadavků: Zajištění financování projektů zefektivnění Vaší energetiky. ... Karla Energize to jsou flexibilní řešení projekcí, dodávek, provozu a údržby kogeneračních jednotek a trigeneračních jednotek ve výkonovém rozsahu od 40 kwe do 4300 kwe. Díky spolupráci se světovými

Více

AUDIT V OBLASTI UDRŽITELNÉ ENERGIE

AUDIT V OBLASTI UDRŽITELNÉ ENERGIE AUDIT V OBLASTI UDRŽITELNÉ ENERGIE Příručka pro nejvyšší kontrolní instituce PRAHA, DUBEN, 2017 Audit v oblasti udržitelné energie Příručka pro nejvyšší kontrolní instituce Pomůcka pro provádění auditu

Více

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Zpracovala: Ing. Petra Koudelková Datum: 28-29.2.2008, Biomasa jako zdroj energie II Koncepční strategie (1) Územní energetická koncepce

Více

Global Brand Local Services

Global Brand Local Services Global Brand Local Services TEDOM Group je skupina firem majetkově spjatá se společností TEDOM, která se zabývá vývojem, výrobou, instalací a provozováním kogeneračních jednotek a dalších vysoce účinných

Více

Ceny tepelné energie v soustavách zásobování teplem v porovnání s cenami z lokálních zdrojů.

Ceny tepelné energie v soustavách zásobování teplem v porovnání s cenami z lokálních zdrojů. Ceny tepelné energie v soustavách zásobování teplem v porovnání s cenami z lokálních zdrojů. Konkurenceschopnost ceny tepla ve Vsetíně vůči lokálním plyn. kotelnám, příp. tepelným čerpadlům. Invicta Bohemica,

Více

Energeticky úsporná obec

Energeticky úsporná obec Energeticky úsporná obec Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Dny malých obcí březen 2008 Vývoj spotřeby energie Evropa: v následujících 10 až 15 letech mírný růst

Více

Vize Plzně jako vzorového města elektromobility. Plzeňské městské dopravní podniky, a. s.

Vize Plzně jako vzorového města elektromobility. Plzeňské městské dopravní podniky, a. s. Vize Plzně jako vzorového města elektromobility Plzeňské městské dopravní podniky, a. s. 25. března, 2013 Představení společnosti PMDP, a.s. Počet zaměstnanců 855 Dopravní výkon Vozový park Počet linek

Více

Odhady růstu spotřeby energie v historii. Historické období Časové zařazení Denní spotřeba/osoba. 8 000 kj (množství v potravě)

Odhady růstu spotřeby energie v historii. Historické období Časové zařazení Denní spotřeba/osoba. 8 000 kj (množství v potravě) Logo Mezinárodního roku udržitelné energie pro všechny Rok 2012 vyhlásilo Valné shromáždění Organizace Spojených Národů za Mezinárodní rok udržitelné energie pro všechny. Důvodem bylo upozornit na význam

Více

Inovace předmětu : Lesnická politika Ing. Tomáš Badal BIOMASA v rozvoji venkova (další zdroj příjmů pro venkovské obce)

Inovace předmětu : Lesnická politika Ing. Tomáš Badal BIOMASA v rozvoji venkova (další zdroj příjmů pro venkovské obce) Inovace předmětu : Lesnická politika Ing. Tomáš Badal BIOMASA v rozvoji venkova (další zdroj příjmů pro venkovské obce) Tato akce se koná v rámci projektu: Inovace biologických a lesnických disciplín pro

Více

EPC DLOUHODOBÁ GARANCE ENERGETICKÝCH A FINANČNÍCH ÚSPOR

EPC DLOUHODOBÁ GARANCE ENERGETICKÝCH A FINANČNÍCH ÚSPOR EPC DLOUHODOBÁ GARANCE ENERGETICKÝCH A FINANČNÍCH ÚSPOR EPC je partnerství mezi poskytovatelem energetických služeb a subjekty ve veřejném či soukromém sektoru. Cílem je prokazatelné zvýšení energetické

Více

Stav a výhled životního prostředí v ČR a prioritní investiční oblasti. Mgr. Richard Brabec ministr životního prostředí

Stav a výhled životního prostředí v ČR a prioritní investiční oblasti. Mgr. Richard Brabec ministr životního prostředí Stav a výhled životního prostředí v ČR a prioritní investiční oblasti Mgr. Richard Brabec ministr životního prostředí Životní prostředí v ČR Stav životního prostředí ČR se dlouhodobě od roku 1990 zlepšuje,

Více

Řešení problematiky Zelená úsporám a SFŽP

Řešení problematiky Zelená úsporám a SFŽP Setkání představitelů měst a obcí Středočeského kraje a hl. m. Prahy Praha, 28. 3. 2011 Řešení problematiky Zelená úsporám a SFŽP Tomáš Chalupa Ministr životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM background Program

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s. r. o. - LEDEN Zlínský kraj ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ EH ZK

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s. r. o. - LEDEN Zlínský kraj ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ EH ZK ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s. r. o. - LEDEN 2004 Zlínský kraj ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ EH ZK FORMULÁŘ KONTROLY KVALITY Název publikace Závěrečná zpráva Územní energetická

Více

Těžební zbytky u LČR

Těžební zbytky u LČR Těžební zbytky u LČR Základní pojmy Těžební zbytky = dendromasa, zbývající na pracovišti po kácení stromů, odvětvování a po druhování surového dříví, tj. větve, vršky stromů, třísky, manipulační odřezky,

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie Internetový portál www.tzb-info.cz Obnovitelné zdroje energie Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie energie.tzb-info.cz www.tzb-info.cz ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ

Více

DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2014. Funkce, výhody a nevýhody CZT. Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o.

DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2014. Funkce, výhody a nevýhody CZT. Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o. DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2014 Funkce, výhody a nevýhody CZT Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o. Zdroje tepla Historie rozvoje teplárenství v ČR a jeho současná pozice na energetickém trhu OBDOBÍ

Více

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky - elektřina

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky - elektřina Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky - elektřina Zelené veřejné zakázky jsou dobrovolným nástrojem. Tento dokument stanoví kritéria EU pro zelené veřejné zakázky na skupinu produktů elektřina. Podrobné

Více

Regionální přidaná hodnota z bioenergie. Postupy projektu v Euroregionu Krušné hory. Shrnutí & potenciál. 7. listopadu 2013 Freiberg FSZ

Regionální přidaná hodnota z bioenergie. Postupy projektu v Euroregionu Krušné hory. Shrnutí & potenciál. 7. listopadu 2013 Freiberg FSZ 3. Grenzübergreifendes Přeshraniční bioenergetické Bio-Energie-Forum fórum zakončení Projektabschluss projektu RekultA RekultA Regionální přidaná hodnota z bioenergie. Postupy projektu v Euroregionu Krušné

Více

Politika ochrany klimatu

Politika ochrany klimatu Politika ochrany klimatu Liberec, 14. 6. 2010 Mgr. Jiří Jeřábek, Centrum pro dopravu a energetiku dva přístupy jak reagovat na změnu klimatu Adaptace vs Mitigace Adaptace Přizpůsobení se změnám klimatu

Více

Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC

Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC Ing. Miroslav Vrba, CSc., předseda EK ČR/WEC Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC Heslo Kongresu Hledejme řešení k problémům světové energetiky

Více

Výběr z Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací podporovaných programem OMEGA

Výběr z Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací podporovaných programem OMEGA Výběr z Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací podporovaných programem OMEGA Č. j.: TACR/4321/2015 I. Konkurenceschopná ekonomika založená na znalostech 1. Využití (aplikace)

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...,

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.3.2019 C(2019) 1616 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., kterým se mění přílohy VIII a IX směrnice 2012/27/EU, pokud jde o obsah

Více

ITÍ BIOMASY V SLOVENSKÉ REPUBLICE

ITÍ BIOMASY V SLOVENSKÉ REPUBLICE ENERGETICKÉ VYUŽIT ITÍ BIOMASY V SLOVENSKÉ REPUBLICE Marian Mikulík Žilinská univerzita v Žilině Seminář Vytápění biomasou Luhačovice, 13. 14. května 2009 Slovensko je zemí s velmi omezenými zásobami z

Více

Inovace a efektivita jsou naším měřítkem Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice

Inovace a efektivita jsou naším měřítkem Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice Inovace a efektivita jsou naším měřítkem Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice 2 Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice Vše má jeden cíl: Efektivní využívaní energie Efektivní

Více

Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a. s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK Praha, 22. června 2018

Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a. s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK Praha, 22. června 2018 Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a. s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK 2017 Praha, 22. června 2018 SKUPINA ČEZ DOKÁZALA V ROCE 2017 NAPLNIT HLAVNÍ FINANČNÍ I STRATEGICKÉ CÍLE

Více

Potenciál úspor energie ve stávající bytové výstavbě

Potenciál úspor energie ve stávající bytové výstavbě Potenciál úspor energie ve stávající bytové výstavbě Jindra Bušková V době hospodářské krize Česká vláda hledá, kde je všude možné ušetřit. Škrty v rozpočtu se dotkly všech odvětví hospodářství. Jak je

Více

Komplexní vzdělávací program pro. technologií ve výstavbě a provozování budov

Komplexní vzdělávací program pro. technologií ve výstavbě a provozování budov Komplexní vzdělávací program pro podporu environmentálně ě šetrných technologií ve výstavbě a provozování budov 1 EPC principy a příklady Úvod do problematiky jedinečnost metody EPC Ing. Vladimír Sochor

Více

Akční plán pro biomasu

Akční plán pro biomasu Akční plán pro biomasu Potenciál zemědělské a lesní biomasy Ing. Marek Světlík Ministerstvo zemědělství Agenda 1. OZE v perspektivě EU 2. Národní akční plán pro obnovitelnou energii 3. Akční Plán pro biomasu

Více

NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST

NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST 14.12.2016 PETR ŠTULC, ČLEN PŘEDSTAVENSTVA A ŘEDITEL ÚSEKU ROZVOJE ČEZ ESCO, a.s. t / obyvatele ENERGIE A JEJÍ ROLE VE MĚSTĚ 75 % energie v EU

Více

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry 8 Klíčové závěry Energetická transformace Německá Energiewende Craig Morris, Martin Pehnt Vydání publikace iniciovala Nadace Heinricha Bölla. Vydáno 28. listopadu 2012. Aktualizováno v červenci 2015. www.

Více

ÚJV Řež, a. s. Energetika v ČR Karel Křížek

ÚJV Řež, a. s. Energetika v ČR Karel Křížek ÚJV Řež, a. s. Energetika v ČR 11.05.2016 Karel Křížek Obsah Současný stav energetiky v ČR jeho vliv na vývoj a rozvoj v jaderné oblasti Státní energetická koncepce (SEK) určuje orientaci české energetiky

Více

Zdroje energie. Leonardo da Vinci Projekt. Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách. Kapitola 1. Modul 5 Energie v prádelnách.

Zdroje energie. Leonardo da Vinci Projekt. Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách. Kapitola 1. Modul 5 Energie v prádelnách. Leonardo da Vinci Projekt Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 5 Energie v prádelnách Kapitola 1 Zdroje energie Dodavatel energie Modul 5 Energie v prádelnách Kapitola 1 Zdroje energie 1 Obsah

Více

STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU

STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU ENERGETICKÉ KONCEPCE Tisková konference MPO 31. 7. 2012 Kde se nacházíme 2 Vnější podmínky Globální soupeření o primární zdroje energie Energetická politika EU Technologický

Více

ení kvality ovzduší oblasti Česka a Polska

ení kvality ovzduší oblasti Česka a Polska Zlepšen ení kvality ovzduší v příhraniční oblasti Česka a Polska doc. Dr. Ing. Tadeáš Ochodek Ostrava 29. června 2010 O projektu Název prioritní osy a oblasti podpory: Posilování dostupnosti, ochrana ŽP

Více

VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI

VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI Oheň - zdroj tepla,tepelná úprava potravin Pěstování plodin, zavodňování polí Vítr k pohonu lodí Orientace budov tak, aby využily co nejvíce denního světla

Více

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2 FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ verze 2 březen 2015 ÚVOD Město Litoměřice se ve své rozvojové strategii přihlásilo k principům tzv. udržitelné energetiky, to znamená k podpoře obnovitelných zdrojů

Více

Energetika se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí všech forem energie. Energii nevytváříme, pouze transformujeme z jedné formy na druhou.

Energetika se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí všech forem energie. Energii nevytváříme, pouze transformujeme z jedné formy na druhou. VŠB TU Ostrava Energetika se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí všech forem energie. Energii nevytváříme, pouze transformujeme z jedné formy na druhou. VŠB TU Ostrava 2 VŠB TU Ostrava 3 Dle zdroje:

Více

Petr Štulc Člen představenstva, ředitel úseku produkty a trhy ČEZ ESCO, a.s.

Petr Štulc Člen představenstva, ředitel úseku produkty a trhy ČEZ ESCO, a.s. SOUČASNÉ TRENDY V ENERGETICE 20. 10. 2016 Petr Štulc Člen představenstva, ředitel úseku produkty a trhy ČEZ ESCO, a.s. BUDOUCNOST ENERGETIKY? 1 EVROPSKOU ENERGETIKU DETERMINUJÍ CENY KOMODIT, POLITICKÁ

Více

Chytrá energie vize české energetiky

Chytrá energie vize české energetiky 31. května 2011 Chytrá energie vize české energetiky Ing. Edvard Sequens Calla - Sdružení pro záchranu prostředí Obsah Česká energetika Chytrá energie alternativní koncept Potenciál obnovitelných zdrojů

Více

ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY. Pavel Noskievič

ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY. Pavel Noskievič VYUŽIT ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY Pavel Noskievič Zelená kniha Evropská strategie pro udržitelnou, konkurenceschopnou a bezpečnou energii COM (2006) 105, 8.března 2006 Tři i

Více

Nabídka zajištění dotací z EU. XXIV.výzva OPŽP. Březen 2011

Nabídka zajištění dotací z EU. XXIV.výzva OPŽP. Březen 2011 Nabídka zajištění dotací z EU XXIV.výzva OPŽP Březen 2011 Operační program životního prostředí 2007 2013 OPŽP je financován ze dvou fondů Evropského fondu pro regionální rozvoj a Fondu soudržnosti Druhý

Více

Automatizace je naší motivací

Automatizace je naší motivací Automatizace je naší motivací 02 Springer Automatizace je naší motivací Společnost Springer GmbH inovativní společnost pro váš úspěch v automatizaci Springer Automatizace je naší motivací Silou inovace,

Více

Biomasa & Energetika Praha

Biomasa & Energetika Praha P. Voláková 1,M. Míka 2, B. Klápště 2, O.Jankovský 2,V. Verner 3 1 Žlutická teplárenská, a.s. 2 Ústav skla a keramiky, VŠCHT Praha 3 VERNER, a.s. Biomasa & Energetika 2011 29.11.2011 Praha Blokové uhelné

Více

Inteligentní města a obce

Inteligentní města a obce aktuální stav a výhled do budoucna Evropská inovační partnerství v rámci inteligentních měst a obcí Sdělení Komise: evropské inovační partnerství (červenec 2012) vznik inovativních řešení v rámci tzv.

Více

o společnosti teplo elektřina produkty a služby životní prostředí zákazníci zaměstnanci a bezpečnost

o společnosti teplo elektřina produkty a služby životní prostředí zákazníci zaměstnanci a bezpečnost o společnosti teplo elektřina produkty a služby životní prostředí zákazníci zaměstnanci a bezpečnost o společnosti Teplárny Brno, a.s., jsou městskou společností s více než 80letou tradicí. Jediným akcionářem

Více

Vize a mise společností B. Braun Medical v ČR a SR

Vize a mise společností B. Braun Medical v ČR a SR Vize a mise společností B. Braun Medical v ČR a SR Úvodní slovo 2 Vážené dámy a pánové, milé kolegyně a kolegové, když řecký filozof Hérakleitos z Efesu vyřkl známou větu Pantha rhei, tedy Všechno plyne,

Více

PROSTŘEDNICTVÍM ETS NÁSTROJŮ MODERNIZAČNÍ FOND A BEZPLATNÁ ALOKACE PRO ELEKTŘINU

PROSTŘEDNICTVÍM ETS NÁSTROJŮ MODERNIZAČNÍ FOND A BEZPLATNÁ ALOKACE PRO ELEKTŘINU MODERNIZACE ENERGETICKÝCH SYSTÉMŮ PROSTŘEDNICTVÍM ETS NÁSTROJŮ MODERNIZAČNÍ FOND A BEZPLATNÁ ALOKACE PRO ELEKTŘINU 24. září, 2018 Barbora Vondrušková DISKUTOVANÉ AGENDA BODY Determinanty vnějšího prostředí

Více

NETME Centre New Technologies for Mechanical Engineering

NETME Centre New Technologies for Mechanical Engineering NETME Centre Petr Stehlík Brno, 11. 1. 2012 NETME Centre Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství Technická 2896/2, 616 69 Brno Obsah Co je NETME Centre Náš cíl + Na čem stavíme Časová

Více

Role domácích nerostných surovin pro sektor energetiky a průmyslu. 10. prosince 2012 Praha

Role domácích nerostných surovin pro sektor energetiky a průmyslu. 10. prosince 2012 Praha Role domácích nerostných surovin pro sektor energetiky a průmyslu 10. prosince 2012 Praha Hnědé uhlí jako jediný domácí nerostný energetický zdroj domácí produkce hnědého uhlí zatím plně pokrývá domácí

Více

očima České fyzikální společnosti

očima České fyzikální společnosti Česká fyzikální společnost Budoucnost naší a světové energetiky očima České fyzikální společnosti Panelové diskuse se účastní: ing. Marie Dufková ing. Karel Katovský, Ph.D. prof. ing. Martin Libra, CSc.

Více

PRODEJ ZEMNÍHO PLYNU. Martin Ludvík ředitel Podpory prodeje Business ČEZ Prodej, s.r.o.

PRODEJ ZEMNÍHO PLYNU. Martin Ludvík ředitel Podpory prodeje Business ČEZ Prodej, s.r.o. PRODEJ ZEMNÍHO PLYNU Martin Ludvík ředitel Podpory prodeje Business ČEZ Prodej, s.r.o. OSNOVA 1. ČEZ PRODEJ - VEDOUCÍ OBCHODNÍK S ELEKTŘINOU V ČR 2. VSTUP NA TRH SE ZEMNÍM PLYNEM 3. DUÁLNÍ NABÍDKA - LOGICKÝ

Více

Od projektu k uvedení do provozu. Minimalizace technických rizik.

Od projektu k uvedení do provozu. Minimalizace technických rizik. Od projektu k uvedení do provozu. Minimalizace technických rizik. Kvalifikovaná technická podpora pro investory, dodavatele a provozovatele technologických celků, finanční instituce a developery. TÜV SÜD

Více

Analýza teplárenství. Konference v PSP

Analýza teplárenství. Konference v PSP Analýza teplárenství Konference v PSP 11.05.2017 Vytápění a chlazení V EU vytápění a chlazení představuje polovinu celkové spotřeby energie, kdy 45%spotřeby je bytový sektor, 37% průmysl a 18% služby V

Více

Sluneční energie. Základní energie - celkové množství přiváděné k Zemi cca 1350 W.m -2 35 % se odrazí do kosmického prostoru 15 % pohlceno atmosférou

Sluneční energie. Základní energie - celkové množství přiváděné k Zemi cca 1350 W.m -2 35 % se odrazí do kosmického prostoru 15 % pohlceno atmosférou Sluneční energie Základní energie - celkové množství přiváděné k Zemi cca 1350 W.m -2 35 % se odrazí do kosmického prostoru 15 % pohlceno atmosférou 1 % energie větrů 1% mořské proudy 0,5 % koloběh vody

Více

Fórum pro udržitelné podnikání, konference dne 20.3.2013

Fórum pro udržitelné podnikání, konference dne 20.3.2013 Presentation Title Fórum pro udržitelné podnikání, konference dne 20.3.2013 Příspěvek pro odpolední diskusi na téma Udržitelnost v oblasti zdrojů energetika Ing. Josef Votruba, konzultant ENVIROS, s.r.o.

Více