DetailnÄ popis funkcä syståmu kreditnäho stravovçnä program Kredit nastavenä a změny parametrů syståmu, centrçlnä evidence verze 2.2, vydänñ 1.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DetailnÄ popis funkcä syståmu kreditnäho stravovçnä program Kredit nastavenä a změny parametrů syståmu, centrçlnä evidence verze 2.2, vydänñ 1."

Transkript

1 DetailnÄ popis funkcä syståmu kreditnäho stravovçnä program Kredit nastavenä a změny parametrů syståmu, centrçlnä evidence verze 2.2, vydänñ 1.7 VyužÑvat program nastavenñ a změny parametrů systçmu, centrälnñ evidence (däle jen kreditnñ program či jen program) může každà uživatel, tedy administrätor, sprävce, manažer a obsluha. AdministrÄtor a sprävce mohou provädět všechny funkce kreditnñho programu, manažer menšñ počet funkcñ a obsluha nejmenšñ. Uživatel se přihlašuje do kreditnñho programu zadänñm jmçna a hesla, přičemž se nerozlišujñ malä a velkä pñsmena. Potřebuje-li uživatel na chvñli opustit počñtač se spuštěnàm programem, je vhodnç, aby se před odchodem odhläsil stiskem tlačñtka OdhlÇšenÄ a po přñchodu opět přihläsil stiskem tlačñtka PřihlÇšenÄ. V pravç a levç čästi hlavnñho obrazovkovçho formuläře programu jsou rozmñstěna tlačñtka pro urychlenñ přñstupu k aktualizaci nejčastěji použñvanàch tabulek. Aktualizaci či prohlñženñ všech tabulek, se kteràmi program pracuje, lze najñt v nabñdce programu pod funkcemi Evidence a ZpracovÇnÄ.

2 Struktura nabñdky programu: aktualizace tabulky - Program o PřihlÄšenÑ o OdhlÄšenÑ o NastavenÑ parametrů o NastavenÑ tiskärny o O programu o UkončenÑ - Evidence o Firmy Evidence Firm Typy firem FirmType Ceny jñdel MealPrice o Skupiny Evidence Unit Typy skupin UnitType Dotace Evidence FinancialGrant Typy dotacñ FinancialGrantType o Kategorie Evidence BoarderPattern Typy kategoriñ BoarderPatternType TřÑdy strävnñků BoarderClass Druhy strävnñků BoarderKind Typy strävnñků BoarderType o StrÄvnÑci Evidence Boarder Karty strävnñků BoarderCard JÑdla typů strävnñků BoarderTypeMeals MÑstnosti strävnñků BoarderRoom Platby zbožñ strävnñky BoarderGoodsPay Ceny jñdel pro strävnñky BoarderMealPrice o KreditnÑ karty Evidence CreditCard Typy karet CreditCardType Druhy karet CreditCardKind Karty strävnñků BoarderCard o ZbožÑ Evidence Goods Typy zbožñ GoodsType JÑdla Evidence Meal Typy jñdel MealType Ceny jñdel MealPrice ČÄsti cen jñdel PricePart Dny jñdel MealDays Uzly jñdelnñčků Evidence MealKnot JÑdelnÑčky MealKnotType ProdejnÑ oddělenñ Department ProdejnÑ sortiment Evidence Commodity Ceny zbožñ o Evidence CommodityPrice o Typy cen zbožñ CommodityPriceType Ceny jñdel pro strävnñky BoarderMealPrice Platby zbožñ strävnñky BoarderGoodsPay MÑstnosti zbožñ BoarderRoom

3 o MÑstnosti Evidence Room Typy mñstnostñ RoomType PlatebnÑ mñsta CashDesk ObsluhujÑcÑ Service MÑstnosti strävnñků BoarderRoom MÑstnosti zbožñ GoodsRoom Ceny zbožñ v mñstnostech RoomCommodityPrice o OstatnÑ Stravenky Evidence Cheque Typy stravenek ChequeType KoncentrÄtory Terminal Oběživo Coinage DPH VAT Typy finančnñch pohybů FinancialMoveType Řady finančnñch pohybů Sequence - ZpracovÄnÑ o Den Evidence Day ObdobÑ Period Historie CreditAction o Aktivity Akce strävnñků BoarderMove FinančnÑ pohyby FinancialMove çčty obsluh ServiceAccount PřihlÄšenÑ obsluh Enrolment o UzÄvěrky DennÑ uzävěrka MealOverview, DptOverview MěsÑčnÑ uzävěrka RočnÑ uzävěrka o DatabÄze ZÄlohovÄnÑ databäze ObnovenÑ databäze - Sestavy TlačÑtka hlavnñho obrazovkovçho formuläře programu pro aktualizaci tabulek: tlačñtko vlevo tabulka tlačñtko vpravo tabulka Odvod dennñ tržby ServiceAccount Dny Day Dny jñdel MealDays ObdobÑ Period JÑdelnÑček MealKnotType Firmy Firm JÑdla Meal Skupiny Unit Ceny jñdel MealPrice Kategorie BoarderPattern JÑdla typů strävnñků BoarderTypeMeals StrÄvnÑci Boarder Karty strävnñků BoarderCard KreditnÑ karty CreditCard MÑstnosti strävnñků BoarderRoom MÑstnosti Room Platby zbožñ strävnñky BoarderGoodsPay PlatebnÑ mñsta CashDesk Ceny jñdel pro strävnñky BoarderMealPrice ObsluhujÑcÑ Service ProdejnÑ sortiment Commodity ZbožÑ Goods Ceny prod. sortimentu CommodityPrice ProdejnÑ oddělenñ Department

4 Aktualizace tabulek FormulÄř pro aktualizaci tabulky obsahuje ve svç hornñ čästi seznam všech zäznamů tabulky, kterç vyhovujñ nastavençmu filtru programu. Seznam zobrazuje uprostřed aktuälnñ zäznam, jemu bezprostředně předchäzejñcñ a näsledujñcñ tři zäznamy. Při vstupu do formuläře je nastaveno řazenñ zäznamů podle identifikätorů a aktuälnñ zäznam je prvnñ zäznam tabulky. Vpravo od seznamu je umñstěno skrytç tlačñtko pro ukončenñ aktualizace tabulky s obräzkem otevřenàch dveřñ, pod nñm čtyři tlačñtka pro pohyb v seznamu na prvnñ, předchäzejñcñ, näsledujñcñ a poslednñ zäznam tabulky. Stisku těchto tlačñtek odpovñdä stisk kläves Esc, Home, šipka vzhůru, šipka dolů, End. Změnu řazenñ zäznamů podle libovolnç zobrazenç položky lze zadat klepnutñm myšñ na zählavñ přñslušnç položky nebo (pro prvnñch devět položek tabulky v seznamu zobrazenàch zleva) stisknutñm čñslice na numerickç klävesnici. Pro seřazenñ zäznamů podle přñjmenñ je tedy třeba klepnout myšñ na zählavñ PřÄjmenÄ nebo stisknout klävesu 4. Po změně řazenñ zůstävä aktivnñm tentàž zäznam, kterà byl aktivnñ před změnou řazenñ. Bezprostředně pod seznamem zäznamů tabulky je pro aktuälnñ zäznam zobrazen jeho identifikätor, datum a čas vytvořenñ zäznamu s identifikätorem obsluhy, kterä ho vytvořila, a totçž pro poslednñ změnu a zneplatněnñ zäznamu. Vpravo od těchto informacñ je umñstěno skrytç tlačñtko pro aktivaci funkce vyhledävänñ zäznamů. Tuto funkci lze tçž aktivovat stiskem klävesy Backspace (zpětnñ šipka). Po aktivaci funkce je na mñstě édajů o zneplatněnñ zäznamu umñstěno pole NajÄt, do kterçho lze zadat text použità pro hledänñ zäznamu bez ohledu na velikost a diakritiku pñsmen (např. pro nalezenñ přñjmenñ JankovÄ) a stejnojmennç tlačñtko určenç pro vyhledänñ zäznamu vyhovujñcñmu zadançmu textu, lze použñt i klävesu Enter. Stisk klävesy Esc umožnñ tuto funkci opustit bez změny aktuälnñho zäznamu.

5 Pro nävrat na řazenñ zäznamů podle identifikätorů je třeba stisknout klävesu 0. Při řazenñ podle identifikätorů nelze funkci vyhledävänñ zäznamů využñvat. Vlevo od seznamu je umñstěno pět skrytàch tlačñtek sloužñcñch pro zneplatněnñ aktuälnñho zäznamu, opuštěnñ aktualizovançho zäznamu bez jeho uloženñ, uloženñ a opuštěnñ aktualizovançho zäznamu, vytvořenñ novçho zäznamu a aktualizaci (editaci, změnu) aktuälnñho zäznamu. Stisku těchto tlačñtek odpovñdä stisk kläves Delete, Esc, Enter, Insert a Enter. Po vstupu do formuläře pro aktualizaci tabulky, po změnäch řazenñ a po změně aktuälnñho zäznamu lze z těchto tlačñtek použñt nanejvàš prvnñ (zneplatněnñ), čtvrtç (novà zäznam) a pätç (změna). Po stisku tlačñtka pro zneplatněnñ zäznamu je zobrazen kontrolnñ dotaz a zäznam je zneplatněn teprve až po kladnç odpovědi. Po stisku jednoho ze dvou tlačñtek pro vytvořenñ novçho zäznamu nebo pro změnu aktuälnñho zäznamu přejde program do editačnñho mèdu, ve kterçm znemožnñ präci se seznamem zäznamů a naopak uvolnñ editovatelnç položky nově vytvořençho nebo měněnçho zäznamu. V editačnñm mèdu lze z pětice vàše popisovanàch skrytàch tlačñtek (umñstěnàch vlevo od seznamu zäznamů tabulky) stisknout pouze druhç (opuštěnñ zäznamu) a třetñ (uloženñ zäznamu).

6 Po ukončenñ editace (uloženñm či jen opuštěnñm) je seznam nastaven na aktuälnñ zäznam. V dolnñ čästi formuläře mohou bàt umñstěna tlačñtka pro přñmà vstup do formuläřů pro aktualizaci jinàch tabulek. Po jejich stisku přejde program do novçho formuläře a po jeho ukončenñ se vrätñ zpět do formuläře, ze kterçho byl novà formuläř vyvolän. FormulÄř Karty strçvnäků je přñkladem formuläře, kterà sloužñ k aktualizaci vazebnñ tabulky mezi dvěma tabulkami, zde karty strävnñků (BoarderCard) pro strävnñky (Boarder) a kreditnñ karty (CreditCard). Po vstupu do editačnñho mèdu nejsou zpřñstupněny položky vytväřençho či měněnçho zäznamu (nejsou zde ani samostatně zobrazeny), ale dva dalšñ seznamy položek jinàch tabulek. PrvnÑ položkou každç takovç tabulky je identifikätor zäznamu. Nad oběma tabulkami jsou zobrazeny vybranç položky aktuälnñch zäznamů těchto tabulek. Mezi oběma tabulkami lze přechäzet klepnutñm myšñ na přñslušnou tabulku nebo současnàm stiskem kläves Ctrl Tab. V obou tabulkäch lze využñvat změny řazenñ, změny aktuälnñho zäznamu, funkci vyhledänñ zäznamu a lze tçž přejñt do formuläře pro aktualizaci tçto tabulky stiskem nejvyššñho skrytçho tlačñtka či stiskem klävesy Insert. Tento přechod ale nenñ doporučovän, mohlo by dojñt k opakovançmu otevřenñ již otevřençho formuläře.

7 PřÑkladem dalšñho typu formuläře je formuläř pro aktualizaci jñdelnñčku. V tomto formuläři lze přechäzet mezi jednotlivàmi zäznamy i klepnutñm myšñ na näzev zobrazenà ve stromu.

8 ProstřednÑ čäst hlavnñho obrazovkovçho formuläře programu obsahuje tzv. přñstupovà filtr doplněnà počty zäznamů tabulek při nastavenñ přñstupovçho filtru. PřÑstupovà filtr se aktivuje vybränñm jakçhokoli édaje ze seznamu firem, dotačnñch skupin, kategoriñ, strävnñků, kreditnñch karet, mñstnostñ, platebnñch mñst, obsluhujñcñch nebo zbožñ a zéžñ zobrazovanà obsah přñslušnç tabulky a tabulek jñ podřñzenàch (viz popis Kreditní databáze) na ty zäznamy, kterç vyhovujñ přñstupovçmu filtru. ProstřednictvÑm kreditnñ karty se aktivuje přñstupovà filtr strävnñka, kterçmu je kreditnñ karta přidělena, nebo přñstupovà filtr kreditnñ karty, pokud je karta v evidenci a nenñ přidělena žädnçmu strävnñkovi. PřÑstupovà filtr je vypnut po stisku tlačñtka Všechny àdaje nebo po stisku klävesy Enter. Při přidävänñ zäznamů do tabulek je doporučeno mñt přñstupovà filtr vypnut. V hornñ čästi hlavnñho obrazovkovçho formuläře programu je na tlačñtku EvidenčnÄ den zobrazen aktuälnñ evidenčnñ den, pod kteràm se evidujñ všechny akce v programu. Pro aktuälnñ den je takç možno nastavit filtr, pro jeho vypnutñ sloužñ přepñnač libovolnä den, jeho nastavenñ na evidenčnñ den (implicitnñ stav) umožnñ stisk tlačñtka EvidenčnÄ den. V dolnñ čästi hlavnñho obrazovkovçho formuläře programu jsou umñstěna tlačñtka pro odhläšenñ a přihläšenñ obsluhy programu, skrytç tlačñtko pro ukončenñ programu s obräzkem otevřenàch dveřñ a tlačñtko pro sestavy. Program umožňuje vybñrat a přijñmat zälohy za přidělovanç a odebñranç kreditnñ karty, přijñmat čästky za prodej kreditnñch karet, přijñmat čästky za vklady na kreditnñ éčty, vydävat čästky za vàběry z kreditnñch a debetnñch éčtů a pro tyto akce tiskne doklady na pokladnñ tiskärně. Z tohoto důvodu je do kreditnñho programu zařazeno sledovänñ finančnñ hotovosti obsluhy, kterä je odväděna v rämci odvodu dennä tržby. JejÑ součästñ je vypracovänñ a tisk protokolu v sumärnñ podobě na pokladnñ tiskärně, v detailnñ podobě ve tvaru sestavy a funkce dennä uzçvěrky. Pokud jsou v kreditnñm systçmu na tyto operace využñväny kreditnñ pokladny a program je na tyto akce využñvän jen přñležitostně nebo vůbec, je vhodnç využñt možnosti automatickç dennñ uzävěrky, kterou lze aktivovat v nastavenñ parametrů (v nabñdce programu pod funkcñ Program). ProvedenÑ dennñ uzävěrky zabezpečñ automatickç vytvořenñ zälohy databäze ukončençho evidenčnñho dne a nastavenñ näsledujñcñho dne jako novçho evidenčnñho dne. NÄzev zälohy databäze je näzev databäze doplněnà o přñponu složenou z pñsmene d a dvoumñstnçho čñsla uzavñrançho dne.

9 Proběhne-li dennñ uzävěrka na přelomu měsñce, je automaticky spuštěna funkce měsäčnä uzçvěrky. V rämci měsñčnñ uzävěrky jsou: - archivoväny akce strävnñků na pokladně a finančnñ pohyby uzavñrançho měsñce do tabulek BoarderHistory a FinancialHistory jinak kreditnñm programem nepoužñvanàch, - zaznamenäny stavy kreditnñch éčtů strävnñků do tabulky BoarderAccountBalance jinak kreditnñm programem nepoužñvanç, - vytvořeny sumärnñ édaje o objednävkäch a prodejñch jñdel do tabulky MealOverview jinak kreditnñm programem nepoužñvanç, - vytvořeny sumärnñ édaje o prodejñch zbožñ do tabulky DptOverview jinak kreditnñm programem nepoužñvanç, - je automaticky vytvořena zäloha databäze uzavñrançho měsñce s näzvem shodnàm s näzvem databäze doplněnàm o přñponu složenou z pñsmene m a dvoumñstnçho čñsla uzavñrançho měsñce, - jsou vymazäny nepotřebnç zäznamy finančnñch pohybů, akcñ strävnñků, přihläšenñ a odhläšenñ obsluh, éčtů obsluh a kreditnñch akcñ, - jsou vytvořeny finančnñ pohyby počätečnñch stavů kreditnñch éčtů pro dalšñ měsñčnñ obdobñ, - jsou vytvořeny finančnñ pohyby počätečnñch stavů zäloh za kreditnñ karty pro dalšñ měsñčnñ obdobñ a - je automaticky vytvořena zäloha databäze nově otevñrançho evidenčnñho dne novçho měsñce s näzvem shodnàm s näzvem databäze doplněnàm o přñponu složenou z pñsmene d a dvou nul. Proběhne-li měsñčnñ uzävěrka na přelomu roku, je automaticky spuštěna funkce ročnä uzçvěrky. V rämci ročnñ uzävěrky je automaticky vytvořena zäloha databäze uzavñrançho roku s näzvem shodnàm s näzvem databäze doplněnàm o přñponu složenou z pñsmene r a dvou poslednñch čñslic uzavñrançho roku.

10 V rämci instalace kreditnñho systçmu je třeba nastavit näsledujñcñ tabulky ve stejnçm pořadñ (doporučeno): tabulka tlačñtko či nabñdka vàznam Service ObsluhujÑcÑ třñdy obsluh, přñjmenñ a jmçna, uživatelskä jmçna a hesla RoomType Typy mñstnostñ jñdelny, bufety, kavärny, objednävacñ stanoviště Room MÑstnosti konkrçtnñ mñstnosti s pokladnami a koncenträtory CashDesk PlatebnÑ mñsta pokladny a mñsta pro koncenträtory Terminal KoncentrÄtory počty a druhy terminälů FirmType Typy firem seskupenñ firem pro ceny jñdel a pro sestavy Firm Firmy näzvy, IČO, DIČ a adresy firem UnitType Typy dot. skupin seskupenñ dotačnñch skupin firem pro sestavy Unit DotačnÑ skupiny dotačnñ skupiny firem pro typy strävnñků a dotace BoarderType Typy strävnñků seskupenñ strävnñků pro stravovacñ dny, prodejnñ mñstnosti, způsoby platby zbožñ a odebñratelnç typy jñdel BoarderClass TřÑdy strävnñků seskupenñ strävnñků pro sledovänñ kreditnñch a debetnñch éčtů s limitnñmi hodnotami a dennñmi limity plateb BoarderKind Druhy strävnñků seskupenñ strävnñků pro dennñ a měsñčnñ limity počtu jñdel, limity hodnot dotacñ a minimälnñ odběry jñdel a pro dotace BoarderRoom MÑstnosti strävnñků nastavenñ typů mñstnostñ, do kteràch mohou typy strävnñků CreditCardKind Druhy karet seskupenñ typů kreditnñch karet pro sestavy CreditCardType Typy karet seskupenñ kreditnñch karet s prodejnñ cenou a vàškou zälohy CreditCard KreditnÑ karty evidence kreditnñch karet BoarderPatternType Typy kategoriñ seskupenñ kategoriñ strävnñků pro sestavy BoarderPattern Kategorie kategorie strävnñků použñvajñcñch danà typ kreditnñch karet složenä z danàch typů, třñd a druhů strävnñků, pro strävnñky a individuälnñ ceny jñdel Boarder StrÄvnÑci evidence strävnñků BoarderCard Karty strävnñků nastavenñ kreditnñch karet přidělenàch strävnñkům MealType Typy jñdel seskupenñ jñdel pro dotace a terminäly koncenträtoru Meal JÑdla jñdla pro ceny jñdel, dny vàdeje jñdel, typy strävnñků a pro zbožñ BoarderTypeMeals JÑdla typů strävnñků nastavenñ jñdel, kterä mohou odebrat typy strävnñků MealPrice Ceny jñdel ceny jñdel pro typy firem (lze použñt i nulovou hodnotu typu firmy pro individuälnñ ceny jñdel pro kategorie strävnñků) BoarderMealPrice Ceny jñdel pro strävnñky nastavenñ individuälnñch cen jñdel pro kategorie strävnñků PricePart ČÄsti cen jñdel pro sestavy (nenñ nutnç nastavit) FinancialGrantType Typy dotacñ seskupenñ dotacñ s dennñmi a měsñčnñmi limity počtu a čästek FinancialGrant Dotace dotace se stanovenñm vàpočtu, dennñmi a měsñčnñmi minimy a maximy počtu jñdel MealKnotType JÑdelnÑčky jñdelnñčky se stanovenñm doby jejich platnosti MealKnot Uzly jñdelnñčků jñdla v jñdelnñčku uspořädanä do stromovç struktury s určenñm termñnů zahäjenñ a ukončenñ objednävänñ, uzavřenñ vàměnnç burzy, zahäjenñ a ukončenñ vàdeje MealDays Dny jñdel seskupenñ jñdel vydävanàch ve stanovenç dny v tàdnu a svätky, s rozlišujñcñmi čñsly pro vàdajovç terminäly Department ProdejnÑ oddělenñ prodejnñ oddělenñ s možnostñ stanovenñ jednotkovç ceny Commodity ProdejnÑ sortiment prodejnñ sortiment zařazenà do prodejnñho oddělenñ CommodityPriceType Typy cen zbožñ cenovç hladiny prodejnñho sortimentu CommodityPrice Ceny zbožñ ceny prodejnñho sortimentu v cenovàch hladinäch

11 tabulka tlačñtko či nabñdka vàznam GoodsType Typy zbožñ seskupenñ zbožñ pro stanovenñ způsobu jejich platby BoarderGoodsPay Platby zbožñ strävnñky povolenñ či zäkaz kreditnñ, debetnñ a hotovostnñ platby zbožñ typy strävnñků RoomCommodityPrice Ceny zbožñ v mñstnostech nastavenñ cenovàch hladin pro typy mñstnostñ Goods ZbožÑ seskupenñ jñdel, prodejnñch oddělenñ a prodejnñho sortimentu se stanovenñm näzvu a näpovědy pro prodejnñ tlačñtka, způsobu přidělenñ ceny, možnosti väženñ, zaokrouhlovänñ množstvñ, DPH, jednotkovç ceny a celkovç čästky GoodsRoom MÑstnosti zbožñ nastavenñ typů mñstnostñ, ve kteràch je možno prodävat zbožñ (nenñ-li tu konkrçtnñ zbožñ uvedeno, lze je prodävat kdekoli) ChequeType Typy stravenek typy použñvanàch stravenek Cheque Stravenky hodnoty použñvanàch stravenek (lze použñt i nulovou hodnotu, konkrçtnñ hodnota stravenky je pak určena až při prodeji) Sequence Řady fin. poh. začätek a konec řad finančnñch pohybů FinancialMoveType Typy fin. poh. přiřazenñ typů finančnñch pohybů jednotlivàm řadäm Period ObdobÑ datum a čas zahäjenñ a ukončenñ evidenčnñho dne Při prvnñm spuštěnñ programu je vyžadoväno zadänñ poslednñho dne měsñce předchäzejñcñho měsñci, kdy mä bàt zahäjen provoz kreditnñho systçmu, a čas zahäjenñ a ukončenñ evidenčnñho dne. Časem zahäjenñ a ukončenñ nemusñ bàt nutně půlnoc, může to bàt libovolnà čas, nejlçpe takovà, kdy je přerušen provoz stravovacñho zařñzenñ, např. 3:30 brzy räno. KreditnÑ program pak generuje automaticky dalšñ evidenčnñ dny s tñmtçž časem zahäjenñ a ukončenñ. Je-li v rämci nastavovänñ tabulek třeba zadat strävnñky a nastavit jejich kreditnñ éčty, je třeba to učinit zadänñm vkladů na éčet (čñslo typu pohybu 17 nebo lçpe 33) buď přñmàm zadävänñm v programu či pomocñ sql scriptu. Po nastavenñ tabulek je třeba provçst dennñ uzävěrku, během nñž se automaticky provede měsñčnñ uzävěrka. Ta zabezpečñ nastavenñ počätečnñch stavů éčtů (do tabulky BoarderAccountBalance) a zäloh za kreditnñ karty potřebnç pro rozličnç sestavy. NezačÑnÄ-li provoz kreditnñho systçmu hned prvnñm kalendäřnñm dnem v měsñci a pokud nenñ nastavena automatickä uzävěrka, je třeba provçst opakovaně dennñ uzävěrku, aby byl nachystän prvnñ evidenčnñ den. Pokud nenñ nastavena automatickä uzävěrka, je třeba při provozu kreditnñho systçmu denně provädět dennñ uzävěrku před zahäjenñm präce v novçm evidenčnñm dni. NemusÑ bàt nutně proväděna v ty dny, kdy nedojde v programu k žädnç činnosti ovlivňujñcñ finančnñ stav kreditnñ pokladny (zälohy za karty, vklady na éčty, prodeje karet). MÄ-li k takovç činnosti dojñt, musñ ale bàt nastaven evidenčnñ den na sprävnç datum. Na sprävnç datum musñ bàt nastaven takç po ukončenñ kalendäřnñho měsñce, kdy mä bàt provedena měsñčnñ uzävěrka. Při proväděnñ měsñčnñ uzävěrky nesmñ bàt v provozu ani objednävänñ či vàdej jñdel (program Terminal.exe), ani žädnä kreditnñ pokladna (program Pokladna.exe). NÄsledujÑcÑ čäst popisu se zabàvä jednotlivàmi formuläři pro aktualizaci tabulek kreditnñ databäze. Při präci s položkami jsou použity standardnñ horkç klävesy vàvojovçho prostředñ Delphi pro Windows: Tab přechod na näsledujñcñ položku nebo tlačñtko Shift Tab přechod na předchäzejñcñ položku nebo tlačñtko mezernñk vloženñ mezery do položky nebo stisk aktuälnñho tlačñtka Backspace vàmaz předchäzejñcñho znaku položky nebo vàmaz celç položky seznamu (ComboBox) šipka vzhůru předchäzejñcñ položka ze seznamu položek šipka dolů näsledujñcñ položka ze seznamu položek Ctrl šipka vzhůru nebo dolů zobrazenñ seznamu položek Esc opuštěnñ položek zäznamu bez jejich uloženñ nebo ukončenñ zobrazenñ seznamu položek Enter uloženñ (a opuštěnñ) položek zäznamu do tabulky nebo stisk aktuälnñho tlačñtka

12 Service ObsluhujÑcÑ třñdy obsluh, přñjmenñ a jmçna, uživatelskä jmçna a hesla SprÄvce (typ obsluhy = 1) mä nejvyššñ präva a může využñvat všech funkcñ programu. Manager (typ obsluhy = 2) mä menšñ präva a nemůže využñvat některç funkce programu. Obsluha (typ obsluhy = 3) mä nejmenšñ präva a může využñvat jen omezenou množinu funkcñ programu. RoomType Typy mñstnostñ jñdelny, bufety, kavärny, objednävacñ stanoviště Room MÑstnosti konkrçtnñ mñstnosti s pokladnami a koncenträtory

13 CashDesk PlatebnÑ mñsta pokladny a mñsta pro koncenträtory Položka Připojeno informuje o tom, zda je spuštěn program Pokladna a byla na něm přihläšena obsluha. Terminal KoncentrÄtory počty a druhy terminälů Pro koncenträtor lze použñt maximälně 32 připojenàch objednävkovàch a vàdejovàch terminälů. Běžně je použñvän jeden vàdejovà terminäl a jeden až tři objednävkovç terminäly. PořadovÇ čñslo před položkou rozlišujñcñ typ terminälu musñ souhlasit s čñslem terminälu použitçm v nastavenñ hardwarovçho serveru, programu propojujñcñm fyzickà koncenträtor s počñtačem.

14 FirmType Typy firem seskupenñ firem pro ceny jñdel a pro sestavy Firm Firmy näzvy, IČO, DIČ a adresy firem UnitType Typy dot. skupin seskupenñ dotačnñch skupin firem pro sestavy

15 Unit DotačnÑ skupiny dotačnñ skupiny firem pro typy strävnñků a dotace BoarderType Typy strävnñků seskupenñ strävnñků pro stravovacñ dny, prodejnñ mñstnosti, způsoby platby zbožñ a odebñratelnç typy jñdel Položka Dny určuje, kterç dny v tàdnu se může danà typ strävnñka stravovat, tj. na kterà den si může objednat jñdlo anebo kterà den si může zakoupit jñdlo. Je-li z tohoto formuläře aktivovän formuläř aktualizace dotacñ stiskem tlačñtka Dotace, je pro formuläř aktualizace dotacñ použit filtr pro aktuälnñ typ strävnñka.

16 BoarderClass TřÑdy strävnñků seskupenñ strävnñků pro sledovänñ kreditnñch a debetnñch éčtů s limitnñmi hodnotami a dennñmi limity plateb BoarderKind Druhy strävnñků seskupenñ strävnñků pro dennñ a měsñčnñ limity počtu jñdel, limity hodnot dotacñ a minimälnñ odběry jñdel a pro dotace KterÇ z omezujñcñch dennñch a měsñčnñch položek jsou bräny v évahu zävisñ na volbě typu druhu strävnñka:

17 BoarderRoom MÑstnosti strävnñků nastavenñ typů mñstnostñ, do kteràch mohou typy strävnñků CreditCardKind Druhy karet seskupenñ typů kreditnñch karet pro sestavy CreditCardType Typy karet seskupenñ kreditnñch karet s prodejnñ cenou a vàškou zälohy

18 CreditCard KreditnÑ karty evidence kreditnñch karet Položka PopisnÅ čäslo (ČÄslo) obsahuje čñslo vytištěnç na titulnñ straně karty. Neobsahuje-li na titulnñ strana karty toto čñslo, je třeba nastavit parametr CardOrderNumbers v sekci Eigen tabulky Parameters na hodnotu 0, což zabezpečñ automatickç nastavenñ hodnoty tçto položky. Položku FyzickÅ čäslo (InternÄ kçd karty) nenñ třeba ručně zadävat, je dosazena automaticky po přiloženñ kreditnñ karty k bezkontaktnñmu snñmači karet nebo po protaženñ karty magnetickàm snñmačem. Položky PoužitelnÇ, PřidělenÇ a Důvod odebrçnä nenñ radno měnit. Jejich změna je proväděna programy kreditnñho systçmu automaticky při přidělovänñ, zablokovänñ, odblokovänñ a odebränñ či prodeji kreditnñch karet. Při hromadnçm zařazovänñ novàch kreditnñch karet do evidence stačñ tedy cyklicky provädět tyto kroky: 1. stisknout klävesu Insert, 2. zadat popisnç čñslo kreditnñ karty, 3. přiložit kreditnñ kartu ke snñmači, resp. protähnout kreditnñ kartu snñmačem a 4. stisknout klävesu Enter. Pokud je nastaveno automatickç přidělovänñ popisnàch čñsel karet, odpadä navñc 2. krok. BoarderPatternType Typy kategoriñ seskupenñ kategoriñ strävnñků pro sestavy

19 BoarderPattern Kategorie kategorie strävnñků použñvajñcñch danà typ kreditnñch karet složenä z danàch typů, třñd a druhů strävnñků Boarder StrÄvnÑci evidence strävnñků Položka EvidenčnÄ čäslo sloužñ k jednoznačnç identifikaci strävnñka v rämci kreditnñho systçmu, může bàt použita např. k potvrzenñ autentičnosti strävnñka, kterà si přeje telefonicky objednat či zrušit jñdlo nebo zablokovat svou ztracenou kreditnñ kartu. NevyužÑvÄ-li se v kreditnñm systçmu tato položka, je třeba nastavit parametr BoarderEvidNumbers v sekci Eigen tabulky Parameters na hodnotu 0, což zabezpečñ automatickç nastavenñ hodnoty tçto položky. Je-li odblokoväno tlačñtko pro zobrazenñ seznamu čñsel kreditnñch karet v položce KreditnÄ karta, mä strävnñk přiděleno vñce než jednu kreditnñ kartu. Položka zobrazuje popisnç čñslo přidělenç kreditnñ karty, ne identifikätor. ZadÄnÑ vkladu na éčet či vàběru z éčtu (resp. změna stavu kreditnñho či debetnñho éčtu nedoporučuje se) kromě změny přñslušnçho éčtu přñmo zabezpečñ tisk přñslušnàch dokladů a změnu éčtu obsluhy. TlačÑtka PřidělenÇ kreditnä karta a Přidělit kreditnä kartu sloužñ k přñmçmu vstupu do formuläře pro nastavenñ přidělenàch karet strävnñkům tak, že v seznamu strävnñků je přñmo nastaven aktuälnñ strävnñk a pro prvnñ tlačñtko je přñmo nastavena přidělenä kreditnñ karta, pro druhç tlačñtko zadäno vytvořenñ novçho zäznamu.

20 BoarderCard Karty strävnñků nastavenñ kreditnñch karet přidělenàch strävnñkům KlepnutÑ myšñ na skrytç tlačñtko zrušenñ platnosti zäznamu, resp. stisk klävesy Delete zobrazñ dialogovà formuläř pro volbu důvodu odebränñ kreditnñ karty. StrÄvnÑkovi je vždy vräcena zäloha za kreditnñ kartu, dalšñ chovänñ programu se ale lišñ podle zvolençho důvodu: 1. vräcenñ nepoškozenç karty v evidenci je kreditnñ karta označena jako použitelnä a nepřidělenä 2. vräcenñ opotřebovanç karty v evidenci je kreditnñ karta označena jako nepoužitelnä a nepřidělenä 3. strävnñk kartu poškodil strävnñkovi je kreditnñ karta prodäna, v evidenci je kreditnñ karta označena jako nepoužitelnä a nepřidělenä 4. zträta karty (krädež) dtto Jak po přidělenñ kreditnñ karty, tak po odebränñ kreditnñ karty strävnñkovi je kromě změny položek v zäznamu kreditnñ karty přñmo zabezpečen tisk přñslušnàch dokladů a změna éčtu obsluhy.

21 MealType Typy jñdel seskupenñ jñdel pro dotace a terminäly koncenträtoru Meal JÑdla jñdla pro ceny jñdel, dny vàdeje jñdel, typy strävnñků a pro zbožñ BoarderTypeMeals JÑdla typů strävnñků nastavenñ jñdel, kterä mohou odebrat typy strävnñků

22 MealPrice Ceny jñdel ceny jñdel pro typy firem (lze použñt i nulovou hodnotu typu firmy pro individuälnñ ceny jñdel pro kategorie strävnñků) BoarderMealPrice Ceny jñdel pro strävnñky nastavenñ individuälnñch cen jñdel pro kategorie strävnñků PricePart ČÄsti cen jñdel pro sestavy (nenñ nutnç nastavit)

23 FinancialGrantType Typy dotacñ seskupenñ dotacñ s dennñmi a měsñčnñmi limity počtu a čästek FinancialGrant Dotace dotace se stanovenñm vàpočtu, dennñmi a měsñčnñmi minimy a maximy počtu jñdel ZÄznam musñ bàt vytvořen pro každà typ jñdla, dotačnñ skupinu firmy a druh strävnñka, kterà si může zakoupit či objednat danà typ jñdla, i když nemä přiznänu žädnou dotaci. Důvodem k tomu je využitñ tçto tabulky ke stanovenñ dennñch a měsñčnñch limitů počtu objednanàch či zakoupenàch jñdel. DetailnÑ algoritmus vàpočtu dotace (bez komentäře): GrantAmount := GrantLow; if SkipVat then begin DPH := DRound(Ceil(DRound(Floor(UnitPrice*DRound(VAT/(10000+VAT), 4)*100.0)/100.0, 2)*10.0)/ 10.0, 1); if DayNumber + GrantCount < GrantLimit then P := (UnitPrice - DPH) * GrantPerc1 + GrantCount * GrantRatio1 + GrantShift1 + DPH else P := (UnitPrice - DPH) * GrantPerc2 + GrantCount * GrantRatio2 + GrantShift2 + DPH; end else if DayNumber + GrantCount < GrantLimit then P := UnitPrice * GrantPerc1 + GrantCount * GrantRatio1 + GrantShift1 else P := UnitPrice * GrantPerc2 + GrantCount * GrantRatio2 + GrantShift2; if GrantAmount < P then GrantAmount := P; if GrantHigh < GrantAmount then GrantAmount := GrantHigh; if MealAmount < GrantAmount then GrantAmount := MealAmount; if (MealAmount - GrantAmount) / MealCount < PriceLimit then GrantAmount := MealAmount - PriceLimit * MealCount;

24 MealKnotType JÑdelnÑčky jñdelnñčky se stanovenñm doby jejich platnosti MealKnot Uzly jñdelnñčků jñdla v jñdelnñčku uspořädanä do stromovç struktury s určenñm termñnů zahäjenñ a ukončenñ objednävänñ, uzavřenñ vàměnnç burzy, zahäjenñ a ukončenñ vàdeje Do tabulky je třeba zařadit i zäznam pro jñdla, kterä nemohou bàt objednäväna, viz poslednñ zäznam tabulky. Na tento zäznam pak musñ odkazovat zäznamy neobjednävatelnàch jñdel z tabulky dnů jñdel (MealDays).

25 MealDays Dny jñdel seskupenñ jñdel vydävanàch ve stanovenç dny v tàdnu a svätky, s rozlišujñcñmi čñsly pro vàdajovç terminäly Jde o speciälnñ vazebnñ tabulku mezi jñdly (Meal) a uzly jñdelnñčku (MealKnot) obsahujñcñ dalšñ informace. Položka Skupina informuje vàdejce jñdel na vàdajovçm terminälu o tom, o kolikätou dennñ skupinu jñdel jde (snñdaně, oběd, večeře, nočnñ jñdlo), položka ČÄslo zase o tom, o kolikätç jñdlo ze skupiny jde. Hodnotou obou položek může bàt pouze jedna čñslice. Obsahuje-li položka ČÄslo nulu, nenñ tento zäznam zobrazen na objednävkovçm terminälu. Obsahuje-li položka Skupina nulu, nenñ tento zäznam použit pro program Terminal, což je vhodnç pro jñdla, kterä nelze objednat či pro jejich nadpis, viz näzev Nikdy v přñkladě tabulky uzlů jñdelnñčků (MealKnot). Položka Dny určuje, na kterç dny v tàdnu může bàt jñdlo objednäno anebo kterà den může bàt zakoupeno. Department ProdejnÑ oddělenñ prodejnñ oddělenñ s možnostñ stanovenñ jednotkovç ceny Commodity ProdejnÑ sortiment prodejnñ sortiment zařazenà do prodejnñho oddělenñ

26 CommodityPriceType Typy cen zbožñ cenovç hladiny prodejnñho sortimentu CommodityPrice Ceny zbožñ ceny prodejnñho sortimentu v cenovàch hladinäch RoomCommodityPrice Ceny zbožñ v mñstnostech nastavenñ cenovàch hladin pro typy mñstnostñ GoodsType Typy zbožñ seskupenñ zbožñ pro stanovenñ způsobu jejich platby

27 BoarderGoodsPay Platby zbožñ strävnñky povolenñ či zäkaz kreditnñ, debetnñ a hotovostnñ platby zbožñ typy strävnñků Goods ZbožÑ seskupenñ jñdel, prodejnñch oddělenñ a prodejnñho sortimentu se stanovenñm näzvu a näpovědy pro prodejnñ tlačñtka, způsobu přidělenñ ceny, možnosti väženñ, zaokrouhlovänñ množstvñ, DPH, jednotkovç ceny a celkovç čästky Položka PořadÄ udävä, na kolikätç tlačñtko prodejnñho oddělenñ, resp. prodejnñho sortimentu v programu Pokladna bude zbožñ umñstěno, text z položky NÇzev bude zobrazen na tomto tlačñtku a text z položky NÇpověda bude použit jako näpověda (Hint) tohoto tlačñtka Tři položky prodejnñch agregacñ sloužñ jako nadpisovç řädky skupin položek v sestaväch obratu zbožñ. Položka Způsob přidělenä ceny určuje, jakàm způsobem bude v programu Pokladna stanovena cena zbožñ: open (otevřenä cena) cenu zbožñ zadävä obsluha pokladny, preset (předem nastavenä cena) cena zbožñ je vzata z databäze, O & P (otevřenä i předem nastavenä cena) cena zbožñ je vzata z databäze, ale obsluha ji může změnit. Položky LimitnÄ množstvä a PřidruženÅ zbožä sloužñ k automatickçmu generovänñ dalšñho zbožñ při překročenñ limitnñho množstvñ zbožñ, např. dotovanà salät generuje při překročenñ 150 g položku väženà salät.

28 GoodsRoom MÑstnosti zbožñ nastavenñ typů mñstnostñ, ve kteràch je možno prodävat zbožñ (nenñ-li tu konkrçtnñ zbožñ uvedeno, lze je prodävat kdekoli) ChequeType Typy stravenek typy použñvanàch stravenek Cheque Stravenky hodnoty použñvanàch stravenek (lze použñt i nulovou hodnotu, konkrçtnñ hodnota stravenky je pak určena až při prodeji)

29 Sequence Řady fin. poh. začätek a konec řad finančnñch pohybů Položky tabulky určujñ minimälnñ, naposledy použitou a maximälnñ hodnotu čñsla dokladu finančnñho pohybu přñslušnçho typu finančnñho pohybu. FinancialMoveType Typy fin. poh. přiřazenñ typů finančnñch pohybů jednotlivàm řadäm Period ObdobÑ datum a čas zahäjenñ a ukončenñ evidenčnñho dne

DetailnÄ popis funkcä syståmu kreditnäho stravovçnä 4 program Pokladna verze 2.2, vydånä 1.7

DetailnÄ popis funkcä syståmu kreditnäho stravovçnä 4 program Pokladna verze 2.2, vydånä 1.7 DetailnÄ popis funkcä syståmu kreditnäho stravovçnä 4 program Pokladna verze 2.2, vydånä 1.7 VyužÄvat program kreditnä pokladny může každá uživatel, která må opråvněnä pracovat s programem kreditnäho stravovånä.

Více

Registr 200x. Registr smluv 200x. Příručka uživatele. Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz.

Registr 200x. Registr smluv 200x. Příručka uživatele. Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz. Registr smluv 200x Příručka uživatele Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz.cz - 1 - Registr smluv 1. Stručný popis programu Program je určen pro Správy a údržby silnic

Více

ZoomText 11 - Klávesové zkratky

ZoomText 11 - Klávesové zkratky ZoomText 11 - Klávesové zkratky Pro používání ZoomTextu v aplikacích je užitečné naučit se a používat základní klávesové zkratky ZoomTextu. Tyto klávesové zkratky vám umožní upravovat a ovládat nejčastěji

Více

Dopravní značení příručka

Dopravní značení příručka 1. Stručný popis programu Dopravní značení příručka Program je určen pro Správy a údržby silnic České Republiky a slouží k vedení evidence svislého dopravního značení dle jednotlivých úseků silnic - inventarizace.

Více

Manuál pro rychlé nastavení a užívání pokladny. Fasy Junior. Verze: U 1.4

Manuál pro rychlé nastavení a užívání pokladny. Fasy Junior. Verze: U 1.4 Manuál pro rychlé nastavení a užívání pokladny Fasy Junior Verze: U 1.4 Základní pokyny pro používání pokladny - Přepínání mezi módy pokladny Přepínání se provádí pomocí klávesy. Znaky módu se zobrazují

Více

Malý program pro EET Uživatelský manuál

Malý program pro EET Uživatelský manuál Malý program pro EET Uživatelský manuál 1) Objednávka a aktivace licence Po instalaci programu běží 30-ti denní zkušební lhůta. Čas zbývající do konce dema se zobrazí na horní liště programu. Pokud se

Více

Nové funkcé programu TRIFID 2015

Nové funkcé programu TRIFID 2015 Nové funkcé programu TRIFID 2015 Popis rozdílů verze 6.30 oproti verzi 6.20 Třetí sazba DPH V případě potřeby je možné nastavit program pro použití třech sazeb DPH (pro rok 2015 jsou do druhé snížené sazby

Více

Daisy expert stručný manuál

Daisy expert stručný manuál Daisy expert stručný manuál 1 POPIS KLÁVESNICE Rozvržení kláves Terminál zapínáme delším stisknutím klávesy vlevo dole ON. Tlačítko uvolníme po delším pípnutí. Vypnutí probíhá stejným způsobem, akorát

Více

Novinky programu POSKA. !!! Před nasazením verze nejprve ukončete všechny rozpracované objednávky!!!

Novinky programu POSKA. !!! Před nasazením verze nejprve ukončete všechny rozpracované objednávky!!! Novinky programu POSKA!!! Před nasazením verze nejprve ukončete všechny rozpracované objednávky!!! Novinky verze POS 1.00.44 k 2.2.2014 Pro prodejnu 530 ve Velkém Meziříčí je možné zakládat pohyby, které

Více

forfox software forfox POKLADNA verze 1.0.0.44 Příručka obsluhy

forfox software forfox POKLADNA verze 1.0.0.44 Příručka obsluhy forfox software forfox POKLADNA verze 1.0.0.44 Příručka obsluhy 1 Obsah: 1. Úvod 2. Instalace a požadavky na výkon PC 3. Ovládání programu 3.1. Přihlášení do aplikace 3.2. Okno hledání 3.3. Funkce tisk

Více

Uživatelský manuál pro pokladnu OPTIMA CR 30T

Uživatelský manuál pro pokladnu OPTIMA CR 30T Uživatelský manuál pro pokladnu OPTIMA CR 30T list číslo: 2 Obsah: 1. POPIS KLÁVESNICE... 4 1.1. ZÁKLADNÍ KLÁVESY... 4 1.2. FUNKČNÍ KLÍČE... 6 1.3. DISPLEJ POKLADNY... 6 1.3.1. Zobrazení na pokladně bez

Více

Manuál k aplikaci SDO PILOT v.0.2

Manuál k aplikaci SDO PILOT v.0.2 Manuál k aplikaci SDO PILOT v.0.2 Základní informace o aplikaci Aplikace slouží pro zjednodušené vytváření dokumentů Souhrnů doporučených opatření pro Evropsky významné lokality. Vznikala přírustkovým

Více

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend.

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend. WAK INTRA účinný nástroj pro vedení firemních agend internetový informační systém Ovládání systému Jak na to? Tato prezentace poskytuje základní návod jak pracovat v systému WAK INTRA. Jednotlivé kroky

Více

Evidence přítomnosti dětí a pečovatelek. Uživatelský manuál

Evidence přítomnosti dětí a pečovatelek. Uživatelský manuál Evidence přítomnosti dětí a pečovatelek Uživatelský manuál Obsah První spuštění, přihlašování... 3 První spuštění... 3 Přihlášení... 5 Agenda Osoby... 6 Vytvoření nové osoby... 6 Tabletová aplikace...

Více

RDS Rapid Data Systém

RDS Rapid Data Systém Návod na obsluhu pokladních a objednávkových terminálů RDS Rapid Data Systém Úvod RDS (Rapid Data Systém) je parametrický systém pokladních a objednávkových terminálů. Jednotlivé terminály mají programově

Více

Integrovaný modul DeCe SKLAD, verze 2014 DeCe COMPUTERS s.r.o. Děčín, ledn 2014. I. Obsah příručky

Integrovaný modul DeCe SKLAD, verze 2014 DeCe COMPUTERS s.r.o. Děčín, ledn 2014. I. Obsah příručky I. Obsah příručky I. OBSAH PŘÍRUČKY...I-1 II. ÚVODNÍ INFORMACE...II-2 III. OVLÁDÁNÍ MODULU...III-3 Sklad evidence zboží...iii-3 Fak.př. faktury přijaté...iii-10 Odb. + Dod. odběratelé nebo dodavatelé...iii-12

Více

Informace o nové úpravě systému ASJA (leden 2015)

Informace o nové úpravě systému ASJA (leden 2015) Informace o nové úpravě systému ASJA (leden 2015) 1. V hlavním (prostředním) sloupci systému ASJA je výčet jednotlivých oblastí, ve kterých probíhá vzdělávání JA, a to: CIVILNÍ SOUDNICTVÍ TRESTNÍ SOUDNICTVÍ

Více

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah 1. Všeobecný přehled... 2 2. Základní navigační tlačítka... 2 3. Uživatelské nastavení... 3 3.1. Nastavení seznamu... 3 3.1.1. Nastavení zobrazovaných sloupců... 3 3.1.2. Nastavení

Více

Jednoduchý manuál pro pokladny

Jednoduchý manuál pro pokladny Jednoduchý manuál pro pokladny EURO 50 a 150 verze 1.2 Klávesnice EURO 50 - důležité klávesy CL - Numerické klávesy slouží pro zadávání číselných údajů a pro zadávání znaků při editaci textů v P režimu.

Více

Docházkový systém modul E-PORTÁL

Docházkový systém modul E-PORTÁL Docházkový systém modul E-PORTÁL E-PORTÁL slouží k prohlížení docházky pomocí internetového prohlížeče, na základě přiřazených práv jednotlivým zaměstnancům (uživatelům). V E-PORTÁLu lze také plánovat

Více

Helios RED a Internetový obchod

Helios RED a Internetový obchod (pracovní verze!) Helios RED a Internetový obchod Obsah dokumetace: 1. Úvod 2. Evidované údaje na skladové kartě 3. Přenos skladových karet z Helios RED do e-shopu 4. Přenos objednávek z e-shopu do Helios

Více

Soubory s reklamami musí mít stejný název jako ta výše uvedené. Stávající soubory reklam budou přepsány.

Soubory s reklamami musí mít stejný název jako ta výše uvedené. Stávající soubory reklam budou přepsány. Příloha 5 Výroba a zadávání reklamních obrázků Program umožňuje zobrazovat až 10 reklamních obrázků na monitorech. Obrázky musí splňovat následující parametry: velikost 640 x 480 pixelů formát BMP s 16

Více

Access. Tabulky. Vytvoření tabulky

Access. Tabulky. Vytvoření tabulky Access správa databáze (tabulky, relace, omezující podmínky, data...) uživatelské prostředí pro práci s databází (formuláře, sestavy, datové stránky, makra...) ukázková aplikace Northwind hlavní okno databáze

Více

Icanteen - internetové objednávání jídel Z-WARE

Icanteen - internetové objednávání jídel Z-WARE Icanteen - internetové objednávání jídel Z-WARE Jedná se o samostatně dodávaný modul, který je součástí stravovacího systému. Hlavním cílem je poskytnout uživatelům možnost objednávání nebo rušení jídel

Více

SKLAD Odpadů 8 - Modul Elektronická evidence tržeb

SKLAD Odpadů 8 - Modul Elektronická evidence tržeb SKLAD Odpadů 8 - Modul Elektronická evidence tržeb Modul Pokladna (EET) - popis funkcionality Datum publikace: 16.01.2017 Modul POKLADNA je samostatný modul programu SKLAD. Tento modul slouží k evidenci

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka PC výkaznictví JASU (program pro zpracování účetního výkaznictví) březen 2012 Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 P.O.Box 36 111 21 Praha 1 telefon: 224 091 619 fax:

Více

Univerzitní informační systém. Mendelova univerzita v Brně. Ubytování. Svazek 7. Verze: 1.43 Datum: 10. března 2016 Autor: Jitka Šedá, Martin Tyllich

Univerzitní informační systém. Mendelova univerzita v Brně. Ubytování. Svazek 7. Verze: 1.43 Datum: 10. března 2016 Autor: Jitka Šedá, Martin Tyllich Univerzitní informační systém Mendelova univerzita v Brně Ubytování Svazek 7 Verze: 1.43 Datum: 10. března 2016 Autor: Jitka Šedá, Martin Tyllich Obsah Seznam obrázků 5 1 Úvod do kolejní administrativy

Více

Návod pro používání Automaticky Čtených Učebních Pomůcek vytvořených v rámci projektu ARET

Návod pro používání Automaticky Čtených Učebních Pomůcek vytvořených v rámci projektu ARET Návod pro používání Automaticky Čtených Učebních Pomůcek vytvořených v rámci projektu ARET Tato nápověda slouží k vysvětlení správného používání automaticky čtených učebních pomůcek dostupných na internetové

Více

VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí

VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí Poslední aktualizace článku: 18/11/2015 Tento článek přináší přehled klávesových zkratek, které můžete z QWERTY klávesnice při práci s odečítačem VoiceOver v systému

Více

Josef Pecinovský PowerPoint 2007

Josef Pecinovský PowerPoint 2007 Josef Pecinovský PowerPoint 2007 Jak na PowerPoint 2007 v rekordním čase Josef Pecinovský Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 jako svou 3054. publikaci Odpovědný redaktor Karel Samohýl

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Cvičení 2. Přesměrování vstupu a výstupu. Posloupnost příkazů. Příkazy pro informaci o uživatelích

Cvičení 2. Přesměrování vstupu a výstupu. Posloupnost příkazů. Příkazy pro informaci o uživatelích Cvičení 2 Přesměrování vstupu a výstupu Příkaz > abc výstup příkazu jde do souboru abc. Pokud soubor neexistuje je vytvořen. Pokud existuje je přepsán. Příkaz >> abc výstup příkazu jde do souboru abc.

Více

Změny v programu AutoSalon 9.82 minor 0004.

Změny v programu AutoSalon 9.82 minor 0004. Změny v programu AutoSalon 9.82 minor 0004. Firma ProCad spol. s r.o. si vyhrazuje z hlediska vývoje programu právo na změny v zaslané aplikaci oproti popisu změn. V průběhu roku v případě dalších změn

Více

Obsah. Základy práce s databází 13. Tabulky 43. Obsah. Úvod 9 Poděkování 12

Obsah. Základy práce s databází 13. Tabulky 43. Obsah. Úvod 9 Poděkování 12 Obsah Úvod 9 Poděkování 12 1 Základy práce s databází 13 Microsoft Access úvodní teoretické informace 14 Co je Microsoft Access 14 Kdy je vhodné použít Access 14 Jednoduché vysvětlení, co je databáze 15

Více

TouchGuard Online pochůzkový systém

TouchGuard Online pochůzkový systém TouchGuard Online pochůzkový systém Uživatelský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz

Více

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ Supernova 16 Ovládací zkratky Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů PRAVÁ HRANATÁ G Otevřít kontextové menu ovládacího panelu ZÁVORKA MEZERNÍK Předčítací

Více

Výdej na táře. Rozdělení expedice. Obsah

Výdej na táře. Rozdělení expedice. Obsah Rozdělení expedice Obsah Výdej na táře...1 Rozdělení expedice...1 Spuštění expedice...2 Menu modulu Výdejní místo...3...4 Nekonečná účtenka...4 Vyhledávání zboží...5 Změna množství...7 Výdej IPL...8 Dobírání

Více

Použití bankovních terminálů s programem TRIFID

Použití bankovních terminálů s programem TRIFID Použití bankovních terminálů s programem TRIFID Použitý typ terminálu a jeho parametry se nastavují v Lokální konfiguraci, sekce Snímače platebních karet: Po výběru typu je nutno nastavit patřičné parametry,

Více

Novinky v programu MSklad 1.36

Novinky v programu MSklad 1.36 Novinky v programu MSklad 1.36 Směrnice pro sledování finanční bilance a tisk grafické FB (K13601/15S) V modulu Finanční bilance je umístěn tisk grafického znázornění finanční bilance, a současně je zde

Více

Nové funkcé programu TRIFID 2016

Nové funkcé programu TRIFID 2016 Nové funkcé programu TRIFID 2016 Nové funkce související s Kontrolním hlášením Od 1.1.2016 mají plátci DPH povinnost evidovat prodeje nad částku 10 000 Kč včetně DPH, uskutečněné dalším plátcům DPH a nahlásit

Více

Formulář pro křížový filtr

Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr je určen zejména autorům křížovek a má sloužit jako pomůcka při jejich tvorbě. Levé části formuláře dominuje tzv. šablona, což je síť 20 krát 20 políček

Více

EvMO2010 návod k použití programu (2015)

EvMO2010 návod k použití programu (2015) EvMO2010 návod k použití programu (2015) Program EvMO2010 slouží k jednoduché evidenci členů, plateb, povolenek a odvodů. Dále je možno evidovat přestupky a další informace členů MO. Cílem bylo vytvoří

Více

SKLAD. verze 9.xx.xx, licence BASIC. Stručný popis programu

SKLAD. verze 9.xx.xx, licence BASIC. Stručný popis programu SKLAD verze 9.xx.xx, licence BASIC Stručný popis programu Ovládání programu Ovládání je kromě myši přizpůsobeno i klávesnici. Je rozděleno do třech vrstev. 1, hlavní nabídka zde najdete výběr hlavních

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze Mezioperační kontrola 07.1/ Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze Mezioperační kontrola 07.1/ Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 2 2.1 Výhody... 2 2.2 Základní ovládání... 2 3 Menu... 3 3.1 Menu Soubor... 3 3.1.1 Menu Soubor/Filtr... 3 3.1.2 Menu Soubor/Tisk vybraného záznamu... 3 3.1.3 Menu Soubor/Tisk

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

Manuál pro uživatele aplikace FUEL 2000 Enterprise

Manuál pro uživatele aplikace FUEL 2000 Enterprise aplikace FUEL 2000 Enterprise Zpracoval: Ondřej Bejšovec JS Petrol s.r.o. Autor programu: UNICODE Systems, s.r.o. Ruská ul.14 674 01 Třebíč IČO: 26224992-1 - Úvod a přihlášení do systému 1) O systému Srdcem

Více

T CLOUD MANUÁL ZÁKLADNÍHO POUŽÍVÁNÍ. PŘIHLÁŠENÍ K ÚČTU Přihlaste se z nabídky Přihlášení k účtu:

T CLOUD MANUÁL ZÁKLADNÍHO POUŽÍVÁNÍ. PŘIHLÁŠENÍ K ÚČTU Přihlaste se z nabídky Přihlášení k účtu: T CLOUD MANUÁL ZÁKLADNÍHO POUŽÍVÁNÍ 1 PŘIHLÁŠENÍ K ÚČTU Přihlaste se z nabídky Přihlášení k účtu: 1 2 REGISTRACE ÚČTU Pokud jste již stávajícím zákazníkem T-Mobile, můžete využívat spousty výhod! Stačí

Více

Tematická příručka. k informačnímu systému Cygnus

Tematická příručka. k informačnímu systému Cygnus KONTAKT Hot-linka: 543 213 606 E-mail: servis@iscygnus.cz Tematická příručka k informačnímu systému Cygnus Přehled přítomnosti verze 7.17 2 Obsah 1 Přehled přítomnosti... 4 1.1 Jak zadat klientovi nepřítomnost?...

Více

RC-300. U ivatelská pøíruèka. Instalaèní firma: Servisní telefon: Datum Počet stran Číslo dokumentu 11/2003 6 PU-RC-3-01-C

RC-300. U ivatelská pøíruèka. Instalaèní firma: Servisní telefon: Datum Počet stran Číslo dokumentu 11/2003 6 PU-RC-3-01-C RC-300 U ivatelská pøíruèka Instalaèní firma: Servisní telefon: Datum Počet stran Číslo dokumentu 11/2003 6 PU-RC-3-01-C 2 RC-300 1. Bezpečnostní pokyny 1.1 Účel příručky Tato příručka je určena pro koncového

Více

Příručka k programu Wkasa Restaurační verze

Příručka k programu Wkasa Restaurační verze Příručka k programu Wkasa Restaurační verze Obsah : I. Instalace...3 1. Instalace...3 II. Objednávka ostré verze, licence...7 III. Příručka obsluhy...9 1. Spouštění programu, přihlášení...9 2. Základní

Více

WinShop Std Dotyková pokladna

WinShop Std Dotyková pokladna Obsah Než začneme popis ovládacích prvků... - 2-1. Prodej... - 4-1.1. Pokladna... - 4-1.1.1. Možnosti vyhledávání:... - 4-1.1.2. Sleva... - 5-1.1.3. Prodej zboží typu 3 + 1 zdarma Vázané zboží... - 5-1.1.4.

Více

Nové funkcé programu TRIFID 2019

Nové funkcé programu TRIFID 2019 Nové funkcé programu TRIFID 2019 Nové typy bankovních terminálů, cashback, návrat Během roku 2018 byl uveden do provozu nový typ bankovního terminálu YOMANI, využívaný Komerční bankou a Českou spořitelnou.

Více

PROVOZNÍ DENÍK NÁVOD

PROVOZNÍ DENÍK NÁVOD PROVOZNÍ DENÍK NÁVOD ÚVOD Provozní deník slouží jako pomůcka při plánování a organizování pracovních činností jako pracovní kalendář, do kterého je možno vkládat jednorázové a opakované úkoly, provozní

Více

Pomocný analytický přehled (PAP) v systému KEO-Účetnictví

Pomocný analytický přehled (PAP) v systému KEO-Účetnictví Pomocný analytický přehled (PAP) v systému KEO-Účetnictví Výkaz slouží k získávání informací pro účely monitorování a řízení veřejných financí. Pro tyto účely vytváří nové členění syntetických účtů (tzv.

Více

Elektronická evidence tržeb (EET)

Elektronická evidence tržeb (EET) Úvod Elektronická evidence tržeb (EET) Podle zákona o evidenci tržeb 112/2016 Sb. (ZoET) byla do Money doplněna funkčnost evidování tržeb. V navigátoru přibyl nový modul EET, který obsahuje dva uzly: Účtenky

Více

Základní popis a ovládání aplikace

Základní popis a ovládání aplikace Příručka uživatele systému Museion Základní popis a ovládání aplikace Autorská práva Copyright 2012-2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 01 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 01 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC Kapitola 01 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu Siemens 840 - frézování Kapitola 1 - Siemens 840 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím

Více

Školní knihovna pro Windows. Verze 2.0

Školní knihovna pro Windows. Verze 2.0 Školní knihovna pro Windows Verze 2.0 Uživatelská pøíruèka 1999 1 Copyright 1999 Ing. Radomír Kadlec 2 Školní knihovna pro Windows Obsah Úvod... 5 Instalace a spuštìní programu... 7 Požadavky na technické

Více

WinShop Std - Prodej

WinShop Std - Prodej Obsah 1. Prodej... - 3-1.1. Pokladna... - 3-1.1.1. Možnosti vyhledávání:... - 3-1.1.2. Sleva... - 4-1.1.3. Prodej zboží typu 3 + 1 zdarma Vázané zboží... - 4-1.1.4. Platba účtenky... - 4-1.1.5. Další funkce

Více

Práce s programem IIS Ekonom

Práce s programem IIS Ekonom Práce s programem IIS Ekonom Obsah 1 Ovládání programu IIS Ekonom... 2 1.1 Ovládání přes hlavní nabídku... 2 1.2 Panel nástrojů a funkční klávesy... 2 2 Přihlašovací dialog... 4 3 Úvodní obrazovka... 4

Více

Tabletová aplikace. Uživatelský manuál

Tabletová aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace... 4 Instalace a přihlášení... 5 Verze CLOUD... 5 Verze SERVER... 8 Verze DEMO... 10 Nastavení displeje, tlačítek... 11 Obecná konfigurace... 11 GPS pozice...

Více

Popis modulu... 2. Přístup k modulu... 2. Popis rozhraní... 2. Práce s rozhraním... 3. Selektor událostí... 3. Události na zařízení...

Popis modulu... 2. Přístup k modulu... 2. Popis rozhraní... 2. Práce s rozhraním... 3. Selektor událostí... 3. Události na zařízení... Modul Události Obsah Popis modulu... 2 Přístup k modulu... 2 Popis rozhraní... 2 Práce s rozhraním... 3 Selektor událostí... 3 Události na zařízení... 3 Události na vstupu zařízení... 3 Události v rozhraní...

Více

Uživatelská příručka k systému Jídelna inet

Uživatelská příručka k systému Jídelna inet Uživatelská příručka k systému Jídelna inet Internetová část Microdata s.r.o. Verze 2.5 Srpen 2010 Přihlášení do systému... 3 Prohlížení jídelníčku... 4 Objednávání jídel... 4 Přehled Objednávek... 6 Změna

Více

EvMO postup při instalaci

EvMO postup při instalaci EvMO2017 - postup při instalaci 1 Program EvMO2017 je distribuován v přenosné verzi. Obsahuje datové a systémové soubory. Pro jeho komfortní zprovoznění byl vytvořen jednoduchý instalační program. Ten

Více

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký Program Uživatelská příručka Milan Hradecký ÚVOD : Program skladové evidence "SKLAD503" zahrnuje v sobě možnost zápisu příjmu převodů a výdeje až do 99 druhů skladů. Sortiment materiálu je ve všech skladech

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KLÁVESNICE

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KLÁVESNICE UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KLÁVESNICE PŘIPOJENÍ KLÁVESNICE PS/2/USB konektor pro připojení klávesnice je umístěn na zadní straně zařízení. Konektor klávesnice připojte do odpovídající zástrčky. Vždy připojujte

Více

Aktivní saldo. Copyright 2009 CÍGLER SOFTWARE, a.s.

Aktivní saldo. Copyright 2009 CÍGLER SOFTWARE, a.s. Aktivní saldo Copyright 1 Money S3 Aktivní saldo Obsah Co lze od modulu Aktivní saldo očekávat... 2 Instalace modulu Aktivní saldo... 2 Aktivní saldo... 5 Hierarchický seznam Aktivní saldo... 6 Obecné

Více

GPS Loc. Uživatelský manuál. webové rozhraní. pro online přístup do systému GPS Loc přes webové uživatelské rozhraní app.gpsloc.eu

GPS Loc. Uživatelský manuál. webové rozhraní. pro online přístup do systému GPS Loc přes webové uživatelské rozhraní app.gpsloc.eu GPS Loc webové rozhraní Uživatelský manuál pro online přístup do systému GPS Loc přes webové uživatelské rozhraní app.gpsloc.eu Webové rozhraní GPS Loc je virtuální místo na internetu, kde můžete sledovat

Více

Příručka k programu Wkasa Obchodní verze

Příručka k programu Wkasa Obchodní verze Příručka k programu Wkasa Obchodní verze Obsah : I. Instalace...3 1. Instalace...3 II. Objednávka ostré verze, licence...7 III. Příručka obsluhy...9 1. Spouštění programu, přihlášení...9 2. Základní prodej...9

Více

ANETE, spol. s r.o. MobilKredit

ANETE, spol. s r.o.   MobilKredit ANETE, spol. s r.o. www.anete.com MobilKredit 2016 Obsah 1 Přístup do stravovacího systému pomocí chytrého telefonu... 3 2 Instalace aplikace... 3 3 Uživatel a heslo... 4 3.1 Identifikace uživatele...

Více

Novinky v programu Stravné 4.60

Novinky v programu Stravné 4.60 Novinky v programu Stravné 4.60 Při aktivaci objednávání internetem lze předvyplnit některé údaje V nastavení programu lze vyplnit hodnoty, které se mají vyplňovat při aktivaci objednávání internetem.

Více

Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice

Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice Speciální vzdělávací pomůcky k podpoře výuky slabozrakých žáků Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice Požadavky na počítač Pro používání čtených pomůcek Vám postačí běžný osobní počítač, reproduktory

Více

1. Pro přihlášení k odběru novinek klikněte na tlačítko Registrace nového uživatele.

1. Pro přihlášení k odběru novinek klikněte na tlačítko Registrace nového uživatele. 1. Vstup do aplikace Na adrese: http://i.statnisprava.cz 2. První stránka aplikace 1. Pro přihlášení k odběru novinek klikněte na tlačítko Registrace nového uživatele. 2. Poté budete přesměrováni na stránku

Více

OpenOffice Writer, zkratkové klávesy (výběr) Vytvořil: Mgr. et Mgr. Martin Hladký, Ph.D. Datum: 9. ledna 2013. www.isspolygr.

OpenOffice Writer, zkratkové klávesy (výběr) Vytvořil: Mgr. et Mgr. Martin Hladký, Ph.D. Datum: 9. ledna 2013. www.isspolygr. OpenOffice Writer, zkratkové klávesy (výběr) www.isspolygr.cz Vytvořil: Mgr. et Mgr. Martin Hladký, Ph.D. Datum: 9. ledna 2013 Strana 1 Škola Ročník Název projektu 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní metody

Více

Použití bankovních terminálů s programem TRIFID

Použití bankovních terminálů s programem TRIFID Použití bankovních terminálů s programem TRIFID V Lokální konfiguraci je nutno nastavit typ snímače: v okně parametrů případně vybrat port nebo zda má terminál tiskárnu nebo ne. Pokud terminál tiskárnou

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

Průvodce aplikací FS Karta

Průvodce aplikací FS Karta Průvodce aplikací FS Karta Základní informace k Aplikaci Online aplikace FS Karta slouží k bezpečnému ukládání osobních údajů fyzických osob a k jejich zpracování. Osobní údaje jsou uloženy ve formě karty.

Více

Novinky v programu Stravné 4.57

Novinky v programu Stravné 4.57 Novinky v programu Stravné 4.57 V pokladním dialogu při pohybu po kalendáři přeskočí kursor nevarné dny Pokud se v dialogu pro přihlášky a odhlášky pohybujeme pomocí klávesnice, program automaticky přeskočí

Více

Mimořádný informační bulletin Provedení roční účetní uzávěrky systému MZDY za rok 2011

Mimořádný informační bulletin Provedení roční účetní uzávěrky systému MZDY za rok 2011 Mimořádný informační bulletin Provedení roční účetní uzávěrky systému MZDY za rok 2011 Vážení uživatelé, předkládám Vám mimořádnéčíslo informačního zpravodaje, které obsahuje podrobnější informace o provedení

Více

2. krok Druhý krok slouží pro nastavení typu založení klasifikačních záznamů. K dispozici jsou následují volby:

2. krok Druhý krok slouží pro nastavení typu založení klasifikačních záznamů. K dispozici jsou následují volby: Klasifikace žáků Aktualizace modulu Klasifikace žáků verze 7.4.3 přináší nové funkce pro založení klasifikačních záznamů a pro zadání volitelných, nepovinných předmětů a zájmových útvarů. Založení klasifikačních

Více

J2 sklad a cenovky. Ovládání programu. Program spustíte pomocí ikony J2 sklad na ploše počítače.

J2 sklad a cenovky. Ovládání programu. Program spustíte pomocí ikony J2 sklad na ploše počítače. J2 sklad a cenovky Program spustíte pomocí ikony J2 sklad na ploše počítače. Objeví se ovládací menu programu. První krok je přihlášení. Klikněte na žlutý klíč a zadejte heslo a klikněte na tlačítko OK.

Více

Práce s programem IIS Ekonom

Práce s programem IIS Ekonom Práce s programem IIS Ekonom Obsah 1 Ovládání programu IIS Ekonom... 2 1.1 Ovládání přes hlavní nabídku... 2 1.2 Panel nástrojů a funkční klávesy... 2 2 Přihlašovací dialog... 4 3 Úvodní obrazovka... 4

Více

ELEKTRONICKÁ REGISTRAČNÍ POKLADNA INCOTEX 133 STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ

ELEKTRONICKÁ REGISTRAČNÍ POKLADNA INCOTEX 133 STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ ELEKTRONICKÁ REGISTRAČNÍ POKLADNA INCOTEX 133 STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ 1. Zapnutí a vypnutí ERP ERP se zapíná a vypíná k tomu určeným spínačem, umístěným na pravém boku krabice. 2. Vložení papíru Kryt tiskárny

Více

Způsob ovládání modulů

Způsob ovládání modulů 2 Ovládání programu Moduly se spouštějí dvěma způsoby Záleží na uživateli nebo situaci, který ze způsobů je pro něj výhodnější. Výhoda horní nabídky spočívá v okamžitém přístupu téměř ze všech modulů (např.

Více

Zápůjčky/Předměty NÁVOD

Zápůjčky/Předměty NÁVOD NÁVOD www.aktion.cz POPIS Modul umožňuje elektronické vydávání a přehlednou evidenci zapůjčených předmětů, jako jsou klíče, různé pracovní nástroje, pracovní pomůcky a jiné položky. Agenda najde uplatnění

Více

CÍGLER SOFTWARE a.s. Stručný návod k obsluze

CÍGLER SOFTWARE a.s. Stručný návod k obsluze Stručný návod k obsluze 1 PŘIHLÁŠENÍ OBSLUHY 1.1 Program spustíte dvojklikem na zástupce Prodejna S5 na ploše Windows 1.2 Otevře se okno, které vyzývá k zadání PINu, zadejte Vám přidělený číselný kód

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

FortiaViewer verze 5.0

FortiaViewer verze 5.0 FortiaViewer verze 5.0 Prohlížeč obrázků formátu BMP a JPG ve složce, který je malý, nevyžaduje instalaci a můžete si jej vypálit do každé složky s fotografiemi na CD nebo DVD Příručka uživatele FORTIA

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Nový design ESO9. E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a , P r a h a. Strana 1 z 9

Nový design ESO9. E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a , P r a h a.   Strana 1 z 9 Nový design ESO9 E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 z 9 Úvod... 3 Popis změn... 4 Horní lišta... 4 Strom činností... 5 Prostřední rám... 7 Horní lišta...

Více

Nástroj WebMaker TXV 003 28.01 první vydání Únor 2009 změny vyhrazeny

Nástroj WebMaker TXV 003 28.01 první vydání Únor 2009 změny vyhrazeny Nástroj WebMaker TXV 003 28.01 první vydání Únor 2009 změny vyhrazeny 1 TXV 003 28.01 Historie změn Datum Vydání Popis změn Únor 2009 1 První verze (odpovídá stavu nástroje ve verzi 1.6.2) Obsah 1 Úvod...3

Více

Návod k práci s programem MMPI-2

Návod k práci s programem MMPI-2 Návod k práci s programem MMPI-2 Výchozím vstupním heslem je název programu psaný malými písmeny, tedy mmpi-2. Po zadání hesla stiskněte Enter nebo tlačítko Dále. Hlavní obrazovka programu zobrazuje přehled

Více

Popis změn verze 2010.5

Popis změn verze 2010.5 2010 komplexní ekonomický systém Popis změn verze 2010.5 FUKSA s.r.o. Sedlčanská 1327/65 140 00 Praha 4 Tel. 261 264 125, 603 463 137 E-mail alfis@fksoft.cz Web www.alfis.cz, www.fksoft.cz Veškeré zde

Více

1. Elektronická hlášení a objednávky

1. Elektronická hlášení a objednávky 1. Elektronická hlášení a objednávky 1.1. Známky Tato část portálu farmáře slouží k objednávání nových ušních známek a duplikátů ušních známek. 1.1.1. Nové známky (skot, ovce, kozy) Po kliknutí na tuto

Více

Uživatelský manuál. pro obsluhu online katalogu na objednávku kazet, tonerů a provozního materiálu

Uživatelský manuál. pro obsluhu online katalogu na objednávku kazet, tonerů a provozního materiálu Uživatelský manuál pro obsluhu online katalogu na objednávku kazet, tonerů a provozního materiálu Obsah 1. Úvod... 4 2. Přihlášení do online katalogu... 5 3. Úvodní strana... 6 3.1. Informační část...

Více

Icanteen - internetové objednávání jídel Z-WARE

Icanteen - internetové objednávání jídel Z-WARE Icanteen - internetové objednávání jídel Z-WARE Jedná se o samostatně dodávaný modul, který je součástí stravovacího systému. Hlavním cílem je poskytnout uživatelům možnost objednávání nebo rušení jídel

Více