POSOUZENÍ TECHNOLOGIE ČIŠTĚNÍ. ČOV Žárová ODPADNÍCH VOD. Ing. Břetislav Krňávek Ph.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POSOUZENÍ TECHNOLOGIE ČIŠTĚNÍ. ČOV Žárová ODPADNÍCH VOD. Ing. Břetislav Krňávek Ph.D."

Transkript

1 POSOUZENÍ TECHNOLOGIE ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD ČOV Žárová zpracoval: Ing. Břetislav Krňávek Ph.D. září 2016

2 Obsah 1. ÚVOD 3 2. POPIS ČOV Popis technologie ČOV Popis provozních celků ČOV Rekapitulace sestavy technologie ČOV STÁVAJÍCÍ PODMÍNKY A ZATÍŽENÍ SOUČASNÉ ZATÍŽENÍ ČOV OPTIMALIZACE ČOV - NÁVRH ZMĚNY STROJNÍHO VYBAVENÍ Hrubé předčištění a čerpání odpadních vod Hrubé předčištění a čerpání odpadních vod - alternativa Aktivační systém Dosazovací nádrže Kalové jímky Řídící systém SEZNAM STROJŮ A ZAŘÍZENÍ 23

3 1. ÚVOD V obci Velké Losiny byla vybudována oddílná kanalizace a čistírna odpadních vod pro části obce Žárová Horní Bohdíkov. Rozhodnutím Okresního úřadu v Šumperku z roku 1999 bylo vydáno povolení stavby vodohospodářského díla a povolení k vypouštění odpadních vod. Zkušební provoz čistírny probíhal v letech Poté byla ČOV uvedena do trvalého provozu. ČOV byla navržena a postavena jako nízkozatěžovaná aerační čistírna ve dvou linkách o kapacitě 300 EO. Splašková odpadní voda přitéká gravitačně na ruční česle a odtud přes lapák písku do čerpací jímky. Z čerpací jímky je dvojicí mělnících čerpadel předčištěná voda čerpána do rozdělovacího objektu. Odtud odpadní voda gravitačně natéká do dvou usazovacích nádrží, které slouží také jako částečně denitrifikující nádrže. Tyto nádrže jsou míchány vzduchem. Předčištěná voda přepadá do aktivačních nádrží s vestavěnými dosazovacími nádržemi. Odtok je zajištěn přes měrný objekt do potoka Račinka. Na stabilizaci kalu je použita provzdušňovaná kalová jímka. Vlastníkem kanalizace i ČOV je obec Velké Losiny, provozovatelem je na základě vzájemné smlouvy a povolení krajského úřadu EKOZIS spol. s r.o. Současné povolení k vypouštění odpadních vod je platné do POPIS ČOV Přivodní kanalizace sice byla budována jako oddílná, ale podle hodnot z měření průtoků je zřejmé, že do kanalizace proniká značné množství balastních a dešťových vod. Vzhledem k rekreačnímu charakteru osady s kolísavým přítokem v různých obdobích je čistírna dělena na dvě linky. Každá linka se sestává z usazovací nádrže a aktivační nádrže s dosazovací nádrží. Kalová nádrž je společná pro obě linky. Čistírna byla projektována s aktivačním procesem a s aerobní stabilizací kalu v aktivační nádrži provzdušňované jemnobublinnou aerací. Hlavním znakem aktivačního procesu se společnou aerobní stabilizací kalu v aktivační nádrži je nízké specifické zatížení kalu. Z toho následně vyplývá nízké specifické zatížení aktivace, delší doba zdržení a vysoké stáří kalu. Projekt předpokládal, že tato technologie umožní velkou vyrovnávací schopnost aktivačního systému na nárazy hydraulického a látkového zatížení, vysokou provozní bezpečnost a účinnost a jednoduchý způsob stabilizace kalu. Jako hlavní přednost čistírny s touto technologií bylo vypíchnuto, že i při značném nárůstu produkce odpadních vod a jejich znečištění je možné, aniž by došlo ke snížení účinnosti čištění, prakticky okamžitě přejít na běžný nízkozátěžový aktivační proces s úplným biologickým čištěním, avšak bez současné aerobní stabilizace kalu v aktivaci. K tomu byla dostatečně dimenzována uskladňovací nádrž stabilizovaného kalu, která byla vybavena aeračním systémem.

4 2.1 Popis technologie ČOV Splašková voda přitéká gravitačně do zabudovaných plastových česlí a následně do vertikálního lapáku písku. Z lapáku písku pak vody natékají do čerpací jímky, ve které je osazena dvojice řezacích čerpadel, každé s vlastním výtlakem zaústěným do rozdělovacího objektu.

5 Odpadní předčištěná voda z rozdělovacího objektu natéká do jedné nebo do obou usazovacích nádrží, které slouží k ochraně aktivace před usaditelnými částicemi v odpadní vodě. Usazovací nádrž je v polovině rozdělena nornou plastovou stěnou a v její spodní části je tvarovaný kalový prostor, kde se usazují a vyhnívají hrubší částice z odpadní vody. Aby bylo zabráněno vláknitému bytnění kalu a umožněna nitrifikace je jímka mírně provzdušňována prvkem ATE 650/1/2-1000/ŠP 20, přívod vzduchu potrubím PP 20/2,8 ovládaný kulovým ventilem ½ naplno otevřeným a umístěným na rozdělovači.

6 Kal z usazovací nádrže se odváží fekálním vozem 1x za 3 měsíce. Za tím účelem je zde upevněna nerez ocelová trubka DN 108/4, vybavená požární savicovou spojkou k napojení vozu. Kalová jímka je odvětrána nad střechu ventilačním potrubím. Mechanicky předčištěná voda odtéká přelivovým potrubím DN 160 s odběrem pod hladinou do aktivačních nádrží. V aktivační nádrži je u dna a k ocelovým nosníkům upevněna nálevkovitá dosazovací nádrž. Voda přiváděná do aktivační nádrže je provzdušňována a současně míchána. Základem provzdušňovacího systému jsou perforované hadice ATE 650/3/4 5000/ŠK 25, upevněné u dna plastovou objímkou. Elementy jsou vyrobené z termoplastického polyuretanu, který má být trvale elastický. Přívod do hadice z jedné strany PP 25/3,5 je upevněn na stěně nádrže a je ovládán kulovými ventily DN ¾ u rozdělovače, který je z nerez oceli DN 42,4/3 v délce 5,9 m je upevněn vodorovně na příčné stěně a napojen na spojné výtlačné potrubí 2 dmýchadel. Zdrojem vzduchu jsou při plném provozu 2 dmýchadla s rotačními písty 3D 16 A o výkonu Q = 0,46 m 3 /min., p = 40 kpa, Pmot. = 1,5 kw umístěná v dmýchárně. Dosazovací nádrže jsou umístěny v aktivačních nádržích. Voda do nich vstupuje klesající trubkou na boku nádrže. Nádrž je kuželová o stoupajícím průměru ode dna 0,7 až 2,3 m, s celkovou výškou 3,4 m. Je vyrobená z plastů vyztužených skelnými vlákny. V dosazovací nádrži dochází k oddělení vody a kalu. Usazený aktivovaný kal se vzduchovým čerpadlem DN 90 vrací zpět do aktivační nádrže. Toto čerpadlo pracuje nepřetržitě.

7 Druhé vzduchové čerpadlo, s ruční obsluhou ventilu vzduchu, přečerpává dle množství kalu v aktivaci přebytečný kal do kalové nádrže. Obě mamutky v každé dosazovací nádrži jsou poháněny vzduchem přiváděným potrubím PP 20/2,8 upevněným na stěně nádrže.

8 Odsazená voda odtéká z dosazovacích nádrží ozubeným přelivným žlabem z nerez plechu napojeným na společné odtokové potrubí ipe 160. Aktivační nádrže jsou celoplošně zakryty podlahovými pororošty vel. 26, žárově pozinkovanými, osazenými na podélných I nosnících 160 zapuštěnými do příčných stěn. Nosníky jsou natřeny chemicky odolnou barvou. 2.2 Popis provozních celků ČOV Hrubé předčištění Hrubé nečistoty jsou zachyceny na ručních česlích, které jsou vybaveny pouze pro ruční vyklízení. Shrabky jsou ručně vybírány do kontejneru. Ručně stírané česle RČ 602 s průlinami 20 mm, maximální průtok 20 m 3 /h v plastovém provedení. K zachycení písku s velikostí zrn do 0,2 mm slouží typový vertikální lapák písku. Písek z lapáku je odčerpáván čerpadlem do pračky písku - kontejneru. Vertikální lapák písku LPB 450 vybavený čerpadlem písku SIGMA 50 GFRU. U lapáku písku je osazena plastová pračka písku. Čerpací stanice Čerpací stanice je osazena v plastové nádrži o průměru 2 m, výšce 3,3 m. Provozní akumulační objem čerpací stanice je cca 4,2 m 3, maximální akumulační objem čerpací stanice je cca 5,4 m 3. Nádrž byla vystrojena 2 čerpadly ORCUT 146 Q = 6,5 m 3 /h, H = 5,4 m, P = 1,5 kw. Čerpadla jsou spínána dle stavu hladiny kontrolované 3 ponornými spínači. Elektrický rozvaděč je umístěn u jímky. Čerpadla byla již změněna.

9 Rozdělovací objekt Rozdělovací objekt je osazen v betonové jímce s dvojicí Thompsonových přepadů a se stavítky. Průtok na každý přepad je qv = 0,39 l/sec a qmax = 1,67 l/sec. Maximální průtok přes jednu jímku je při Qd menším než 22,5 m 3 /den. Projekt předpokládá, že obsluha ručně vysouvá druhý přepad.

10 Usazovací nádrž Jako usazovací nádrž každé linky slouží betonový monolit rozměry 1,5 x 2,4 m, s hloubkou 2,7 m. Plocha hladiny je 3,6 m 2 a užitečný objem 9,7 m 3. Nádrž je vybavena nornou stěnou a odtok do aktivace je osazen 50 cm pod hladinou slouží jako norná stěna. Nádrž je promíchávána tlakovým vzduchem aeračním elementem ATE 650. Kulový kohout přívodu vzduchu je seřízen na 1/2 otevření. Pro trvalý provoz při vyčerpání obsahu usazenin je kulový kohout otevřen naplno.

11 Aktivační nádrž Na aktivační nádrž je použit betonový monolit 2,75 x 5,4 m a s hloubkou 3,0 m. Plocha hladiny každé aktivační nádrže je 10,7 m 2 a užitečný objem 34,7 m 3.

12 Aktivace je trvale provzdušňována jednobublinovým hadicovým aerátorem ATE 650 s délkou 2 x 5 m v jedné nádrži. Projekt počítá, že kulové kohouty přívodu vzduchu do elementů jsou trvale a plně otevřeny. Dosazovací nádrž Jedná se o vestavěnou plastovou dosazovací nádrž osazenou v prostoru aktivační nádrže. Umělohmotný kužel v aktivační nádrži má rozměr u hladiny 2,3 m a u dna 0,7 m s celkovou výškou 3,4 m a hloubkou vody 3,0 m. Plocha hladiny je 4,15 m 2 a užitečný objem 9,83 m 3 pro každou nádrž. Každá nádrž je vybavena 2 mamutkami DN 80. První nepřetržitě čerpá aktivovaný kal do usazovací nádrže, druhá občasně přečerpává kal do kalové jímky.

13 Kalojem Jako nádrž kalojemu slouží betonový monolit rozměry 2,2 x 2,4 m s užitnou hloubkou 3,1 m. Užitečný objem nádrže je 16,4 m 3. V nádrži je trvale osazená čerpací sací trubka DN 108/4. Odsazená voda přepadá do usazovacích nádrží potrubím DN 160 gravitačně není řízeně čerpána. Aerobní stabilizaci kalu zajišťuje aerační systém ATE 650 s délkou 2 m, který se používá v trvalém provozu. Na konečnou likvidaci kalu je počítáno s odvozem kalu fekálním vozem cca jednou za 3 měsíce.

14 Měrná šachta Na měření průtoku je osazena měrná šachta MB 10 s Thompsonovým přepadem s vyhodnocovací jednotkou. Vyhodnocovací jednotka měřiče ukazuje okamžitý průtok, průtok ve zvolené časové jednotce nebo celkový průtok. Maximální průtok zachytitelný přepadem je 10,8 m 3 /h. Strojovna ČOV Ve strojovně jsou umístěna dvě dmychadla Kubíček 3 D 16 A Q = 0,46 m 3 /min, p = 40 kpa s motorem P = 1,5 kw. Provoz při Qd do 22,5 m 3 /d je navržen na jedno dmychadlo, při Qd větším je provoz navržen na obě nádrže a obě dmychadla nepřetržitě. Na vzduchové potrubí je osazen rozdělovač vzduchu z ocelové nerez trubky DN 42.4/3 2.3 Rekapitulace sestavy technologie ČOV 1. Jemné ručně stírané česle RČ 602 s průlinami 20 mm (Bencopo), odkapávací koš na shrabky, plastová nádoba na shrabky. 2. Vertikální lapák písku LPB 450 (Bencopo), vybavený rozplavovacím vzduchovým elementem a čerpadlem Sigma 50 GFRU, plastová nádoba na písek. 3. Čerpací jímka průměru 2 m, původně s dvojicí čerpadel ORCUT 146 (Q = 6,5 m 3 /h, H = 5,4 m).

15 4. Rozdělovací objekt s dvojicí trojúhelníkových přepadů x Usazovací nádrž 1,5 x 2,4 m, Hv = 2,7 m, A = 3,6 m 2, V = 9,7 m 3, osazena v druhé polovině elementem ATE 650 (Kubíček) délky 1 m x Aktivační nádrž 2,75 x 5,4 m, Hv = 3 m, A = 10,7 m 2, V = 34,7 m 3, osazena elementy ATE 650 (Kubíček) celkové délky 2 x 5 m x Dosazovací nádrž kruhová vestavěná v aktivační nádrži (Kubíček) o průměru dno-hladina 0,7-2,3 m, Hv = 3 m, A = 4,15 m 2, V = 9,36 m 3, vybavená mamutkou DN 80 na recirkulaci kalu a mamutkou DN 80 na odtah přebytečného kalu. V průběhu zkušebního provozu byly doplněny norné stěny. 8. Kalová jímka 2,2 x 2,4 m, Hv = 3,1 m, A = 5,28 m 2, V = 16,4 m 3, osazena elementy ATE 650 (Kubíček) celkové délky 2 m. 9. Měrná šachta MB 10 (Bencopo) s měřením průtoku (ELA) x Dmychadla Kubíček 3D16A, Q = 0,46 m 3 /min, p = 4 kpa. V průběhu zkušebního provozu byly doplněny relátkovým řídícím systémem. 3. STÁVAJÍCÍ PODMÍNKY A ZATÍŽENÍ Čistírna je provozována firmou EKOZIS Zábřeh. Od technologa pana Dvořáka byly získány provozní hodnoty jak vstupního zatížení čistírny, tak hodnoty charakterizující provoz technologie. K dispozici jsou výsledky z období ledna 2015 až července Denní průtoky vztažené k příslušnému měsíci jsou v grafu. Je potřeba si uvědomit, že uvedené průtoky odpadní vody nejsou maximální denní průtoky, ale průměrné průtoky za příslušný měsíc. A to znamená, že denní maxima mohou být podstatně vyšší.

16 V posledním povolení k vypouštění odpadních vod z roku 2013 je stanoven roční průtok m 3 a to znamená průměrný denní průtok do 45 m 3. Průměrný denní průtok 45 m 3 /d byl překračován od února do května 2015 a od března do dubna 2016, což úzce souvisí se srážkami a táním v této oblasti. Průměrný průtok za období roku 2015 byl 32 m 3 /den, za období ledna až července roku 2016 byl 36 m 3 /den a za celé sledované období byl 33 m 3 /den. Minimální průtoky byly zaznamenány v říjnu a listopadu 2015 a lednu 2016 a to 13 m 3 /d. Maximální průměry byly v roce 2015 zaznamenány v dubnu a to 59 m 3 /d a v roce 2016 v březnu a to dokonce 80 m 3 /d. V následujícím grafu jsou vyhodnoceny bilanční údaje zatížení čistírny. Vzhledem k možné rozkolísanosti nátokových koncentrací a měnícího se poměru mezi BSK5 a CHSK, je použit přepočet zatížení čistírny jak pro hodnotu BSK5, tak i pro hodnotu CHSK. Jako měřítko EO byla vzata hodnota BSK5 = 60 g/eo.d a pro CHSK = 120 g/eo.d. Hodnota BSK5 je průkazná, hodnota CHSK je orientační. Z hodnot BSK5 vyplývá, že za celé sledované období byla čistírna průměrně zatížena na 76 EO s minimem 19 EO a maximem 194 EO. Tyto údaje jsou ale pouze informativní, protože dvouhodinové vzorky neodpovídají skutečnému zatížení ČOV a navíc značná část napojených obyvatel je v době odběrů nepřítomna zatížení o svátcích může být cca o 50 % vyšší.

17 Čistírna je velmi nízko zatížena. Při plném projektovaném zatížení bylo možno počítat se stářím kalu kolem 35 dnů. Ale průměrné zatížení čistírny organickými látkami je pro BSK5 je na úrovni 25 %, pro CHSK je na úrovni 29 % a pro NL je na úrovni 23 %. Ale při zatížení amoniakálním dusíkem je průměrná hodnota zatížení 93 %.

18 4. SOUČASNÉ ZATÍŽENÍ ČOV Průtoky odpadních vod průtok jednotka hodnota průměrný průtok splaškových vod Q 24,m m 3 /d 9,1 průměrný průtok balastních vod Q B m 3 /d 24,1 průměrný bezdeštný denní průtok Q 24 m 3 /d 33,2 m 3 /h 1,38 l/s 0,38 součinitel denní nerovnoměrnosti k d - 1,50 maximální bezdeštný denní průtok Q d m 3 /d 37,8 m 3 /h 1,57 l/s 0,44 součinitel maximální hodinové nerovnoměrnosti k h - 6,30 maximální bezdeštný hodinový průtok Q h m 3 /h 4,59 l/s 1,28 průtok odpadních vod z ČJ Q č m 3 /h 6,50 l/s 1,81 Z čerpací stanice je pak maximální průtok dán čerpaným množstvím a to je minimálně 1,81 l/s při hydraulické ztrátě 5,4 m. Znečištění odpadních vod ukazatel jednotka hodnota počet ekvivalentních obyvatel EO 76 g/eo.d 60,0 BSK5 kg/d 4,6 mg/l 137 g/eo.d 135,0 CHSK kg/d 10,3 mg/l 309 g/eo.d 51,0 NL kg/d 3,9 mg/l 117 g/eo.d 35,0 N-celk kg/d 2,7 mg/l 80 g/eo.d 29,8 N-NH4 + kg/d 2,3 mg/l 68 g/eo.d 2,5 P-celk kg/d 0,2 mg/l 6

19 5. OPTIMALIZACE ČOV - NÁVRH ZMĚNY STROJNÍHO VYBAVENÍ Návrh změn v technologii čistírny je zpracován variantně, konkrétní řešení musí být upřesněno při projekčním zpracování. 5.1 Hrubé předčištění a čerpání odpadních vod. Jak již bylo řečeno, stávající ručně stírané česle neodpovídají stávajícím předpisům a trendům. Lze je nahradit strojně stíranými česlemi ve venkovním zatepleném provedení např. typem SČE, které jsou určeny pro malé čistírny s menší šířkou kanálu a s hloubkou do 2 m. Nejvhodnější velikost průlin je 3 5 mm. Tyto česle mají velmi malý příkon cca 0,18 kw a vyhřívání do 0,6 kw. Jsou vybaveny vlastním rozvaděčem a řízením podle výšky hladiny a podle nastaveného času. Stávající lapák písku je možné po stránce stavební použít. Po stránce strojní je ale potřeba provést změnu.

20 Lapák je potřeba vybavit rozplavovacím elementem, mamutkou na odčerpávání písku, kompresorem jako zdrojem potřebného vzduchu, úpravou odvodňovacího zařízení a vlastním řízením podle nastaveného času. Čerpací jímka musí být upravena hlavně se zaměřením na manipulaci s čerpadly a odtokovou částí. Regulace průtoku musí být upravena tak, aby nedocházelo k přeplavování dosazovacích nádrží. Zde je potřeba opět počítat i s úpravou řízení. 5.2 Hrubé předčištění a čerpání odpadních vod - alternativa. Druhou variantou je odstranění ručních jemných česlí a jejich náhrada ručními hrubými česlemi, které by sloužily pouze jako ochrana čerpadel. Lapák písku by pak byl odstraněn. Čerpací jímka by byla vybavena vysoceprůchozími čerpadly například Hydrostal. Na hrubé předčištění by pak bylo osazeno integrované hrubé předčištění v ekonomické verzi. Toto zařízení zajistí jak odstraňování shrabků, tak separaci písku z odpadních vod. Jedná se například o zařízení IHPE. Zařízení lze osadit v prostoru před budovou čistírny a jeho výhoda je ve zjednodušení nakládání s odpady z hrubého předčištění. Zařízení se vyrábí ve venkovním provedení s vyhříváním vnějších plášťů až do teploty -20 C. Celé zařízení má vlastní rozvaděč včetně řídícího systému. 5.3 Aktivační systém. Osazená technologie aktivačního systému je zastaralá. Vzhledem k velmi nízkému zatížení kalu je nezbytné vyřadit z provozu usazovací nádrž na odstranění primárního kalu. Tuto nádrž navíc není možno jednoznačně charakterizovat, jde o usazovací a současně denitrifikační, případně pouze aktivační nádrž. Použití této nádrže zbytečně komplikuje čistící proces, snižuje tvorbu kalu v systému, snižuje zatížení kalu substrátem a tím zvyšuje riziko rozpadu kalu

21 z nedostatku substrátu. Doporučuji tyto nádrže ze systému aktivace vyřadit a nádrže využít jako kalové jímky. A naopak stávající kalovou jímku upravit a využít ji jako predenitrifikační nádrž, ve které bude možno maximálně využít rychleodbouratelný substrát na denitrifikaci. Stávající aerace bude odstraněna. V tomto případě je rozdělovací objekt zbytečný a jeho obě odtoková potrubí budou ukončeny v této nádrži. Nádrž bude vybavena malým míchadlem. Potrubí mezi touto nádrží a stávajícími usazovacími nádržemi bude uzavřeno. Z nádrže predenitrifikace bude propojeno nové potrubí do stávajících nitrifikačních nádrží. Stávající aerace v nitrifikačních nádržích bude odstraněna a nahrazena celoplošnou jemnobublinnou aerací s 2 x 8 ks elementů AME-260. Pokud bude denitrifikace míchána mechanickým míchadlem, pak jsou stávající dmychadla vyhovující. 5.4 Dosazovací nádrže. Dalším problémem jsou dosazovací nádrže. Každá nádrž je schopna bez jakýchkoli problémů řešit průtoky do 1,0 l/s. Limitní průtoky na nádrž jsou pak v oblasti 1,5 l/s. Při těchto průtocích již může docházet k občasnému malému úniku kalu z dosazovacích nádrží bude záviset od doby průtoku. Takže při zachování stávajících dvou dosazovacích nádrží bude nutno omezit průtok přes aktivační část na 2 3 l/s, jinak bude hrozit přeplavení dosazovacích nádrží a vyplavení kalu. Navíc je potřeba zcela změnit technologické vybavení nádrží. Úprava dosazovacích nádrží musí vycházet ze současných poznatků hydrauliky těchto systémů. Protože je čistírna velmi nízko zatížena je vybavení dosazovacích nádrží mamutkami na vratný kal nevhodné. Mnohem jednodušší je vybavit dosazovací nádrže malými kalovými čerpadly a tím zabránit dlouhé době zdržení kalu v nádržích, protože aerace bude jen velmi omezená a nestačila by pokrýt čerpání vratného kalu. Čerpání

22 vratného kalu je nejvhodnější propojit s čerpáním přebytečného kalu jen ručním nastavením. Naopak použití mamutky na stahování vyflotovaného kalu z hladiny DN je velmi vhodné a odtok lze zaústit pouze přes stěnu do aktivace. Odtokové žlaby musí být vybaveny nornými stěnami na zabránění úniku plovoucího kalu do odtoku. 5.5 Kalové jímky. Stávající usazovací nádrže navrhujeme předělat na kalové jímky. Bude z nich odstraněna plastová příčka a aerační element. Rovná část dna bude vybavena dvojicí aeračních elementů AME-P. Tyto elementy vzhledem k dosahovanému stáří kalu v aktivacích nebudou sloužit na aerobní stabilizaci (kal již bude dostatečně stabilizován), ale pouze na homogenizaci objemu. Tyto elementy budou podle potřeby spouštěny ručně. Propojení do aktivace bude uzavřeno, bude sem poze zaústěno potrubí přebytečného kalu. Kalovou vodu bude nutno do čistírny jednou za čas řízeně načerpávat a to do denitrifikace. Stavební řešení těchto nádrží umožňuje kvantitativní a jednoduché odčerpávání kalu ke konečné likvidaci. 5.6 Řídící systém. Je potřeba změnit způsob řízení technologie čistírny. Vzhledem k velmi nízkému zatížení nitrifikace je osazení kyslíkových sond a frekvenčních měničů na dmychadla bezpředmětné. Předpokládáme vybavení čistírny novým řídícím systémem, který umožní nejen řídit jednotlivé stroje, ale i poruchová hlášení, případně dálkový přenos dat.

23 Na zajištění možnosti řízení aktivačního systému podle zatížení je nutno počítat s dovybavením řízení dmychadel. Dmychadla by měla být řízena systémem start-stop na základě dvou režimů provozní a úsporný. Režimy je nutno sloučit s načerpáváním odpadních vod. 6. SEZNAM STROJŮ A ZAŘÍZENÍ Poznámka: základní charakteristiky a příkony motorů jednotlivých zařízení jsou orientační. Pol. Název Základní charakteristika Počet (ks) Příkon (kw) 1. Zateplené strojně stírané česle Qmax = 3 l/s 1 0,78 ekonomické SČE Fontana R průliny 5 mm 2. Vestavba vertikálního lapáku písku LP Qvz = 9 m3/h 1 1,5 450 vč. kompresoru mamutky SKS 9/ Integrované hrubé předčištění Economi Q = 3 l/s 1 1,5 (alt.) Fontana R typ IHPE 3. Úprava napojení čerpadel v čerpací jímce 1 4. Míchadlo denitrifikace KSB (ABS) 1 1,0 5. Jemnobublinný aerační systém 8 ks AME v aktivacích s odvodněním příruba DN50, PN10 6. Vestavené dosazovací nádrže z PP s DN230K 2 - typovou vestavbou, včetně mamutek plovoucího kalu 7. Čerpadlo vratného a přebytečného kalu, včetně spouštěcího zařízení HCP BF ,5 8. Hrubobublinný aerační systém do 2 ks AME-P 2 - kalových nádrží, rošt s odvodněním příruba DN50, PN Čerpadlo kalové vody, včetně spouštěcího 2 0,5 zařízení HCP BF Řídicí systém MPC + SMS Propojovací potrubí včetně regulačních konstukční ocel, plast 1 - armatur, pomocné konstrukce 12. Silnoproudé a slaboproudé rozvody, elektrorozvaděč V Šumperku dne Ing. Břetislav Krňávek Ph.D. Člen expert CzWA r.č. 130

1. Úvod Základní návrhové parametry Provozní soubory Seznam provozních souborů ČOV Seznam místností a nádrží 5

1. Úvod Základní návrhové parametry Provozní soubory Seznam provozních souborů ČOV Seznam místností a nádrží 5 OBSAH: 1. Úvod 2 2. Základní návrhové parametry 2 3. Provozní soubory 5 3.1 Seznam provozních souborů ČOV 5 3.2 Seznam místností a nádrží 5 3.3 Popis uspořádání a vystrojení ČOV 5 3.3.1 1 Čerpací-vyrovnávací

Více

Vstupní šneková čerpací stanice

Vstupní šneková čerpací stanice 1 Vstupní šneková čerpací stanice Odpadní vody z města natékají na čistírnu dvoupatrovou stokou s horním a dolním pásmem a Boleveckým sběračem. Čerpací stanice, osazená tzv. šnekovými čerpadly, zajišťuje

Více

ACO Clara. Čistírny odpadních vod. Biologické čistírny odpadních vod ACO CLARA

ACO Clara. Čistírny odpadních vod. Biologické čistírny odpadních vod ACO CLARA Čistírny odpadních vod ACO Clara Biologické ACO CLARA ACO Clara Home / ACO Clara Home C ACO Clara Standard / Light ACO Clara C Čistírny odpadních vod ACO Clara (ČOV) Základní dělení čistíren odpadních

Více

Voda Problematika čištění nestandardních odpadních vod v podmínkách dálničních odpočívek srovnání dvou realizovaných čistíren SBR

Voda Problematika čištění nestandardních odpadních vod v podmínkách dálničních odpočívek srovnání dvou realizovaných čistíren SBR 12. Bienální konference a výstava Voda 2017 Problematika čištění nestandardních odpadních vod v podmínkách dálničních odpočívek srovnání dvou realizovaných čistíren SBR Koller. M., Keclík F., Mráčková

Více

Množství odpadních vod Výchozí údaje Počet napojených EO Specifická potřeba vody na 1EO Denní množství ostatních vod

Množství odpadních vod Výchozí údaje Počet napojených EO Specifická potřeba vody na 1EO Denní množství ostatních vod Hydrotechnický výpočet ČOV CFR-SDPF Typ ČOV kontinuální Lokalita Obec Větrušice Zdroje odpadních vod Splaškové odpadní vody Počet linek 2 Množství odpadních vod Výchozí údaje Počet napojených EO Specifická

Více

Čistírny odpadních vod 20 LET TRADICE VÝROBY

Čistírny odpadních vod 20 LET TRADICE VÝROBY Čistírny odpadních vod 20 LET TRADICE VÝROBY Mechanicko-biologické čistírny VZE 4 až VZE 20 Pokud se chystáte stavět nový rodinný dům nebo kompletně rekonstruovat starší nemovitost, která není napojena

Více

Základní údaje o čistírně odpadních vod

Základní údaje o čistírně odpadních vod Lanškroun Základní údaje o čistírně odpadních vod V případě čistírny odpadních vod Lanškroun se jedná o mechanicko-biologickou čistírnu s mezofilní anaerobní stabilizací kalu s nitrifikací, s biologickým

Více

ACO Marine produktový katalog ACO Clara čistírny odpadních vod Velikost EO

ACO Marine produktový katalog ACO Clara čistírny odpadních vod Velikost EO ACO Marine produktový katalog Velikost 3-240 EO ACO Industrial Drainage ACO system chain ACO. creating the future of drainage collect: Zachytit a odvést clean: Vyčistit a upravit hold: Chránit a zmírnit

Více

KANALIZACE A ČOV KVĚTINOV

KANALIZACE A ČOV KVĚTINOV DRUPOS - PROJEKT, v.o.s. Havlíčkův Brod, Příčná 260 středisko Chotěboř, Svojsíkova 333 tel. 569 641 473, e-mail: drupos@tiscali.cz KANALIZACE A ČOV KVĚTINOV SO 03 - ČOV technologická část TECHNICKÁ ZPRÁVA

Více

ACO Clara. Biologické čistírny odpadních vod ACO CLARA

ACO Clara. Biologické čistírny odpadních vod ACO CLARA ACO Clara Biologické ACO CLARA Čistírny odpadních vod ACO Clara (ČOV) Základní dělení čistíren odpadních vod lze provést dle nominální velikosti v EO, oblasti použití v EO, materiálového provedení a požadovaného

Více

Čistírny odpadních vod ČOV-AF K

Čistírny odpadních vod ČOV-AF K ČOV-AF K ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD ČOV-AF K 3 ČOV-AF K 50 POUŽITÍ Čistírny odpadních vod ČOV-AF K slouží pro biologické čištění komunálních vod z rodinných domů, chat, penzionů, hotelů, komerčních prostor

Více

2. POPIS SOUČASNÉHO STAVU ČOV

2. POPIS SOUČASNÉHO STAVU ČOV Připravovaná rekonstrukce ČOV Jablonné v Podještědí Ing. Iveta Žabková - Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. 1. ÚVOD Tímto příspěvkem bych chtěla navázat na článek Srovnání rekonstrukcí ČOV Kombiblok

Více

Lis na shrabky 21.9.2012 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Lis na shrabky 21.9.2012 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Lis na shrabky 119 Pračka a lis na shrabky 120 Lapáky písku 121 Štěrbinový lapák písku 122 Vertikální lapák písku 123 Vírový lapák písku 124 Provzdušňovaný lapák písku 125 Separátor písku Přítok až 16

Více

ACO Produktový katalog. ACO Clara. âistírny odpadních vod

ACO Produktový katalog. ACO Clara. âistírny odpadních vod Čistírny odpadních vod ACO C l a r a ACO Produktový katalog ACO Clara âistírny odpadních vod Typové fiady 3 120 Charakteristika Čistírna odpadních vod ACO Clara je navržena pro kompletní biologické čištění

Více

3. VÝCHOZÍ PODMÍNKY PODNIKU VODOVODY A KANALIZACE, a. s. MLADÁ BOLESLAV. 3.1. Charakteristika podniku odpadového hospodářství

3. VÝCHOZÍ PODMÍNKY PODNIKU VODOVODY A KANALIZACE, a. s. MLADÁ BOLESLAV. 3.1. Charakteristika podniku odpadového hospodářství 20 3. VÝCHOZÍ PODMÍNKY PODNIKU VODOVODY A KANALIZACE, a. s. MLADÁ BOLESLAV 3.1. Charakteristika podniku odpadového hospodářství 3.1.1. Základní údaje Mechanicko-biologická čistírna odpadních vod (ČOV II)

Více

AS-VARIOcomp 5K - technologie určená pro 3-7 EO

AS-VARIOcomp 5K - technologie určená pro 3-7 EO NAŠE FIRMA DODÁVÁ A REALIZUJEČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD PRO RODINNÉ DOMKY A VĚTŠÍ OBJEKTY AS-VARIOcomp 5K - technologie určená pro 3-7 EO CENA ČOV 29 500 Kč BEZ DPH. NAŠE FIRMA MŮŽE NAINSTALOVAT ČOV se sníženou

Více

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2014

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2014 ČSN EN ISO 9001:2001 ČSN EN ISO 14001:2005 Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2014 (Leden 2015) OBSAH 1. ÚVOD...3 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE A CHARAKTERISTIKA STAVBY...3 2.1 Čistírna odpadních vod...3 2.2 Kapacita ČOV...3

Více

POZNATKY K PROJEKTOVÁNÍ. Ing. Stanislav Ház

POZNATKY K PROJEKTOVÁNÍ. Ing. Stanislav Ház POZNATKY K PROJEKTOVÁNÍ STROJŮ A ZAŘÍZENÍ PRO ČOV SE SYSTÉMEM OPTIMALIZACE PROVOZU Ing. Stanislav Ház 1. Návrhové parametry ČOV ČOV A Projekt Skutečnost Poměr m 3 /h m 3 /h % Q24 384,72 180,53 47% Qh max

Více

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2015

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2015 ČSN EN ISO 9001:2001 ČSN EN ISO 14001:2005 Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2015 (Leden 2016) OBSAH 1. ÚVOD...3 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE A CHARAKTERISTIKA STAVBY...3 2.1 Čistírna odpadních vod...3 2.2 Kapacita ČOV...3

Více

Vyhodnocení provozu. období leden Dr. Ing. Libor Novák

Vyhodnocení provozu. období leden Dr. Ing. Libor Novák leden 2015 strana 1 ČOV TŘEBICHOVICE Vyhodnocení provozu období 1. 1. 2014 31. 12. 2014 leden 2015 Dr. Ing. Libor Novák Mařákova 8, 160 00 Praha 6, tel. 224 311 424 www.aqua-contact.cz strana 2 leden 2015

Více

- cílová kapacita ČOV dle BSK 5 7 040 EO - výhledové hydraulické zatížení 1 401 m 3 d -1

- cílová kapacita ČOV dle BSK 5 7 040 EO - výhledové hydraulické zatížení 1 401 m 3 d -1 4) Mnichovo Hradiště ČOV - intenzifikace Současný stav: Mechanicko-biologická čistírna odpadních vod čistí odpadní vody přiváděné jednotnou kanalizační sítí města Mnichovo Hradiště (6 575 obyvatel v roce

Více

Číslo zakázky: 13 PROTOKOL O ZKOUŠCE č. 1 Číslo přihlášky: 13. Zkoušený výrobek - zařízení: domovní aktivační čistírna - typ EKO-NATUR 3-6

Číslo zakázky: 13 PROTOKOL O ZKOUŠCE č. 1 Číslo přihlášky: 13. Zkoušený výrobek - zařízení: domovní aktivační čistírna - typ EKO-NATUR 3-6 VÝZKUMNÝ ÚSTAV VODOHOSPODÁŘSKÝ T.G. MASARYKA 160 62 Praha 6, Podbabská 30 Zkušební laboratoř vodohospodářských zařízení zakázky: 13 PROTOKOL O ZKOUŠCE č. 1 přihlášky: 13 Zkoušený výrobek zařízení: domovní

Více

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2016

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2016 ČSN EN ISO 9001:2001 ČSN EN ISO 14001:2005 Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2016 (Leden 2017) OBSAH 1. ÚVOD...3 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE A CHARAKTERISTIKA STAVBY...3 2.1 Čistírna odpadních vod...3 2.2 Kapacita ČOV...3

Více

ČOV Modřice - Technický popis

ČOV Modřice - Technický popis ČOV Modřice - Technický popis SITUACE PRIMÁRNÍ KAL 100-300 kg NL/hod. Mechanický stupeň: Hlavní nátokový objekt Hlavní stavidlová komora regulující přítok do ČOV, do dešťové zdrže a odlehčovací komora

Více

POKYNY PRO INSTALACI A UŽÍVÁNÍ DOMOVNÍCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD MEDMES 3,5,10,20,30 (ekvivalentních obyvatel)

POKYNY PRO INSTALACI A UŽÍVÁNÍ DOMOVNÍCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD MEDMES 3,5,10,20,30 (ekvivalentních obyvatel) POKYNY PRO INSTALACI A UŽÍVÁNÍ DOMOVNÍCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD MEDMES 3,5,10,20,30 (ekvivalentních obyvatel) Platnost : od 1.10. 2009 Dodavatel : MEDMES, spol. s r.o. Čs.armády 211 753 01 Tel. 581 641

Více

Mikulovice splašková kanalizace a ČOV DPS 03/2012

Mikulovice splašková kanalizace a ČOV DPS 03/2012 OBSAH: 1. ÚVODNÍ ÚDAJE... 2 2. ČLENĚNÍ NA PROVOZNÍ SOUBORY... 2 3. CELKOVÁ KONCEPCE ŘEŠENÍ... 2 4. ZÁKLADNÍ NÁVRHOVÉ PARAMETRY... 3 4.1 NÁVRHOVÉ HODNOTY OBJEMOVÉ... 3 4.2 NÁVRHOVÉ HODNOTY LÁTKOVÉ... 3

Více

Popis stavby. Obrázek číslo 1 mapa s vyznačením umístění jednotlivých ČOV. ČOV Jirkov. ČOV Údlice. ČOV Klášterec nad Ohří ČOV Kadaň.

Popis stavby. Obrázek číslo 1 mapa s vyznačením umístění jednotlivých ČOV. ČOV Jirkov. ČOV Údlice. ČOV Klášterec nad Ohří ČOV Kadaň. Popis stavby Úvod Projekt ISPA č. 2001/CZ/16/P/PE/004, opatření číslo 2 rekonstrukce 5 čistíren odpadních vod je z vodohospodářského pohledu velmi zajímavý svým rozsahem a krátkou dobou realizace. Stavba

Více

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov EO. Hranice ČOV Hranice EO

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov EO. Hranice ČOV Hranice EO Odpadní voda popis kanalizace Společnost provozuje 11 čistíren odpadních vod, 61 přečerpávacích stanic a 64 km kanalizačních stok a sběračů, z čehož ve 14 lokalitách je to formou služby pro města a obce

Více

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov 145 000 EO. Hranice ČOV Hranice 30 000 EO

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov 145 000 EO. Hranice ČOV Hranice 30 000 EO Odpadní voda popis kanalizace Společnost provozuje 11 čistíren odpadních vod, 61 přečerpávacích stanic a 5 km kanalizačních stok a sběračů, z čehož ve 14 lokalitách je to formou služby pro města a obce

Více

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz. Čištění odpadních vod

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz. Čištění odpadních vod Čištění odpadních vod Klasické čistírny odpadních vod Hlavním cílem je odstranění organických látek (BSK) obsažených ve splaškových odpadních vodách. Způsoby odstranění jednotlivých typů unášených látek

Více

INTENZIFIKACE ČOV TLUČNÁ S VYUŽITÍM NOSIČŮ BIOMASY VE FLUIDNÍM LOŽI

INTENZIFIKACE ČOV TLUČNÁ S VYUŽITÍM NOSIČŮ BIOMASY VE FLUIDNÍM LOŽI INTENZIFIKACE ČOV TLUČNÁ S VYUŽITÍM NOSIČŮ BIOMASY VE FLUIDNÍM LOŽI Josef Máca, Martin Košek, Libor Novák Životopis ČOV Tlučná přibližně 10 km západně od Plzně čištění OV z aglomerace Kamenný Újezd Nýřany

Více

DUIS S.R.O. Projektové a inženýrské služby Srbská 1546/21, B R N O KANALIZACE A ČOV V OBCI REŠICE Stupeň: ZD

DUIS S.R.O. Projektové a inženýrské služby Srbská 1546/21, B R N O   KANALIZACE A ČOV V OBCI REŠICE Stupeň: ZD Rev. č. Datum Schválil Stručný popis změn KOOPERACE V PROFESI PRO DUIS s.r.o. tel.: fax.: e-mail: Vypracoval: Čáslavková Projektant: Čáslavková Hl.ing.proj.: Ing. Vach Tech. kont.: Ing. Klímová DUIS S.R.O.

Více

TECHNICKO DODACÍ PODMÍNKY - CFR

TECHNICKO DODACÍ PODMÍNKY - CFR TECHNICKO DODACÍ PODMÍNKY - CFR Tyto technicko dodací podmínky platí pro výrobu, manipulaci,skladování, montáž a užívání aktivační čistírny odpadních vod typ CFR. Jsou závazné pro projektanty, výrobce,

Více

ČOV Úvaly NÁVRH ŘEŠENÍ ROZŠÍŘENÍ ČOV STUDIE. AQUABOX spol. s r.o.

ČOV Úvaly NÁVRH ŘEŠENÍ ROZŠÍŘENÍ ČOV STUDIE. AQUABOX spol. s r.o. ČOV Úvaly NÁVRH ŘEŠENÍ ROZŠÍŘENÍ ČOV STUDIE spol. s r.o. Datum zpracování: 07/2018, revize 11/2018 OBSAH DOKUMENTACE: 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2. PODKLADY 3. ÚVOD ROZBOR PROBLÉMU 4. NÁVRH ŘEŠENÍ 5. ODHAD

Více

vybrané referenční akce z oblasti čistíren odpadních vod Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace

vybrané referenční akce z oblasti čistíren odpadních vod Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace Město Sedlčany 1) Vypracování projektové dokumentace pro provedení stavby rekonstrukce ČOV 2) Realizace díla na klíč

Více

Standardy Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí pro vodovody a kanalizace - Příloha č. 2

Standardy Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí pro vodovody a kanalizace - Příloha č. 2 17. listopadu 14, 680 01 Boskovice, e-mail: svazekvak@vasbo.cz, tel.: 516 452 527 Příloha č. 2 Standardů pro vodovody a kanalizace OSNOVA PROVOZNÍHO ŘÁDU ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD 03/2010 Standardy Svazku

Více

KANALIZACE VLKOV PASPORT STAVBY ING. PAVEL KORDA BROUMOVSKÁ NÁCHOD ČKAIT TEL:

KANALIZACE VLKOV PASPORT STAVBY ING. PAVEL KORDA BROUMOVSKÁ NÁCHOD ČKAIT TEL: KANALIZACE VLKOV PASPORT STAVBY ING. PAVEL KORDA BROUMOVSKÁ 101 547 01 NÁCHOD ČKAIT 0601497 TEL: 737 157 103 Prosinec 2012 KANALIZACE VLKOV TECHNICKÁ ZPRÁVA PASPORT STAVBY ING. PAVEL KORDA BROUMOVSKÁ 101

Více

Čistírny odpadních vod ČOV-AF. s dávkováním flokulantu

Čistírny odpadních vod ČOV-AF. s dávkováním flokulantu ČOV-AF s dávkováním flokulantu ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD ČOV-AF 3 ČOV-AF 50 S DÁVKOVÁNÍM FLOKULANTU POUŽITÍ Domovní čistírny odpadních vod ČOV-AF s dávkováním flokulantu slouží pro čištění komunálních vod

Více

Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí, a.s. Slezská 350, 561 64 Jablonné nad Orlicí. Intenzifikace. čistírny odpadních vod Choceň

Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí, a.s. Slezská 350, 561 64 Jablonné nad Orlicí. Intenzifikace. čistírny odpadních vod Choceň Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí, a.s. Slezská 350, 561 64 Jablonné nad Orlicí Intenzifikace čistírny odpadních vod Choceň Údaje o čistírně odpadních vod a kanalizací pro veřejnou potřebu Choceň

Více

OBEC ROZSTÁNÍ ČOV A STOKOVÁ SÍŤ

OBEC ROZSTÁNÍ ČOV A STOKOVÁ SÍŤ P R O V O D - inženýrská společnost, s r.o. V Podhájí 226/28 400 01 Ústí nad Labem Dokumentace k zadání stavby (DZS) OBEC ROZSTÁNÍ ČOV A STOKOVÁ SÍŤ CA.2 ČÁST MaR PS 01 Čistírna odpadních vod Projektant

Více

ŠROUBOVÝ ODVODŇOVACÍ LIS KALOVÝCH VOD MP-DW

ŠROUBOVÝ ODVODŇOVACÍ LIS KALOVÝCH VOD MP-DW ŠROUBOVÝ ODVODŇOVACÍ LIS KALOVÝCH VOD MP-DW Katalogový list Výrobce: MIVALT s. r. o. Prokofjevova 23, Brno 623 00, Česká republika, IČ:28262239 Tel.: +420 513 036 228 Mob.: +420 775 660 062 e-mail: mivalt@mivalt.eu

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD SUŠICE odbor životního prostředí

MĚSTSKÝ ÚŘAD SUŠICE odbor životního prostředí MĚSTSKÝ ÚŘAD SUŠICE odbor životního prostředí Nám. Svobody 138, 342 01 Sušice I telefon: 376 540 111, fax: 376 540 112 Číslo jednací: 2880/13/ZPR/Kal V Sušici dne 5.12.2013 Spisov á značka: 2759/13/ZPR/Kal

Více

P R O V O Z N Í Ř Á D

P R O V O Z N Í Ř Á D P R O V O Z N Í Ř Á D k čistírně odpadních vod MICRO JA 0,75 zpracovaný dle vyhlášky č. 216/2011 Sb. platné od 1.8.2011 OBSAH Identifikační údaje organizační část 1. Základní údaje 2. Technické parametry

Více

Aktivační nádrže oběhové čistírny odpadních vod (ČOV) a projekt jejího demonstrátoru

Aktivační nádrže oběhové čistírny odpadních vod (ČOV) a projekt jejího demonstrátoru Aktivační nádrže oběhové čistírny odpadních vod (ČOV) a projekt jejího demonstrátoru Milan Kasýk vedoucí práce: Ing.Pavol Vitkovič Abstrakt Cílem této práce je seznámit se strojním zařízením aktivační

Více

2.4. Technologie a technika používaná v mechanické části ČOV

2.4. Technologie a technika používaná v mechanické části ČOV 13 2.4. Technologie a technika používaná v mechanické části ČOV Čistírenské technologie používané v České republice snesou srovnání s běžným technologickým standardem v zemích EU či v USA. Velké městské

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE. Vězeňská služba ČR, Věznice ORÁČOV. PS01 Strojně technologická část TECHNICKÁ ZPRÁVA

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE. Vězeňská služba ČR, Věznice ORÁČOV. PS01 Strojně technologická část TECHNICKÁ ZPRÁVA intecon Projekce a inženýring I N T E C O N spol. s r. o. Stará 2569/96 400 11 Ústí nad Labem Česká republika OBJEDNATEL 5 Zpracovatel - PM - INTECON OR ROZDĚLOVNÍK Číslo projektu Číslo dokumentu List

Více

ČOV CHÝNĚ NÁVRH ROZŠÍŘENÍ ČOV STUDIE. AMCON Europe s.r.o. Address: Za Trati 207, , Chrastany, Praha Zapad, Czech Republic

ČOV CHÝNĚ NÁVRH ROZŠÍŘENÍ ČOV STUDIE. AMCON Europe s.r.o. Address: Za Trati 207, , Chrastany, Praha Zapad, Czech Republic 2017 ČOV CHÝNĚ NÁVRH ROZŠÍŘENÍ ČOV STUDIE Obsah 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2. PODKLADY... 4 3. ÚVOD ROZBOR PROBLÉMU... 5 3.1. Právní stav ČOV... 5 3.2. Popis kanalizace a ČOV... 6 3.3. Technologické výpočty

Více

Závazná stanoviska vydaná v březnu 2018

Závazná stanoviska vydaná v březnu 2018 Závazná stanoviska vydaná v březnu 2018 Rekreační chata na parc. č. 1224/10, k.ú. Radim u Brantic umístěná na pozemcích parc. č. 1224/10, 1224/13 a 1223 v k.ú. Radim č.j.: KOST 2405/2018 Datum přijetí:

Více

ČOV Technická zpráva Stavební část

ČOV Technická zpráva Stavební část ČOV Technická zpráva Stavební část strana 1 OBSAH: 1. Základní specifikace objektu 2. ČOV - úpravy stavební část 2.1 Česle + lapák písku 2.2 Denitrifikační nádrž 2.3 Aktivační nádrž 2.4 Dosazovací nádrž

Více

Trendy ve vývoji technologie čištění odpadních vod ve velkých čistírnách

Trendy ve vývoji technologie čištění odpadních vod ve velkých čistírnách Trendy ve vývoji technologie čištění odpadních vod ve velkých čistírnách Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc. VŠCHT Praha Předseda Odborné skupiny pro velké čistírny odpadních vod, International Water Association;

Více

Přečerpávací stanice řady ČEŠ

Přečerpávací stanice řady ČEŠ řady ČEŠ PŘEČERPÁVACÍ STANICE ČEŠ 1, 2 ROZSAH POUŽITÍ - pro čerpání odpadních vod z objektů do kanalizací - pro čerpání z hospodářských budov do kanalizací - pro čerpání odpadních vod do dalších tlakové

Více

ACO Clara. ACO Clara Home (2-5 EO) ACO Clara Home C (2-5 EO) Kompaktní domovní čistírny odpadních vod. (plastové provedení nádrže)

ACO Clara.  ACO Clara Home (2-5 EO) ACO Clara Home C (2-5 EO) Kompaktní domovní čistírny odpadních vod. (plastové provedení nádrže) ACO Clara www.aco.cz Kompaktní domovní čistírny odpadních vod ACO Clara Home (2- EO) (plastové provedení nádrže) ACO Clara Home C (2- EO) (betonové provedení nádrže) ACO safe water management ACO je dobře

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace ZD_C_01_1_TS_.pdf Datum: srpen 2013 Projekt Paré POPŮVKY KANALIZACE SO/PS Svazek - ČERPACÍ STANICE - STROJNĚ-TECHNOLOGICKÁ ČÁST Měřítko 2. VÝKRESY Stupeň ZD Příloha Číslo přílohy Revize

Více

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Libá. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Libá. Mapa A: Území obce (karta obce: CZ41_1_1) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: CZ41.342.412.1.1 Název obce: Kód obce (IČOB): 8161 (554618) Číslo ORP3 (ČSÚ): 412 (412)

Více

vybrané referenční akce z oblasti čistíren odpadních vod Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace

vybrané referenční akce z oblasti čistíren odpadních vod Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace Město Sedlčany 1) Vypracování projektové dokumentace pro provedení stavby rekonstrukce ČOV 2) Realizace díla na klíč

Více

Jatka Blovice s.r.o. provozovna Hradišťský Újezd Seznam strojů a zařízení

Jatka Blovice s.r.o. provozovna Hradišťský Újezd Seznam strojů a zařízení M01 Strojně stírané pásové česle Stávající První mechanické předčištění surové odpadní vody. Umístěny ve žlabu. Průlina 3 mm. Šířka 400 mm. M02 Pásový dopravník Počet kusů : 1 kpl ocel, povrch. úprava

Více

CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ ZPRÁVA

CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ ZPRÁVA INTENZIFIKCE ČOV VELKÉ BŘEZNO A.č.: CKE/C/001/01 Z.č.: 150074A Zadavatel: Heineken Česká republika, a.s., U Pivovaru 1, Krušovice Počet stran: 17 CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ ZPRÁVA Bilance čištěné odpadní vody

Více

Likvidace splaškových odpadních vod v místní části Mostiště Velké Meziříčí

Likvidace splaškových odpadních vod v místní části Mostiště Velké Meziříčí Likvidace splaškových odpadních vod v místní části Mostiště Velké Meziříčí STUDIE Tuřanka 1, 627 00 Brno Tel.: +420 548 428 117, +420 602 200 783 IČ 27699455 1. Popis stávajícího stavu 2. Výhled současný

Více

ČOV Sněžné Intenzifikace a doplnění kanalizace, DPS SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

ČOV Sněžné Intenzifikace a doplnění kanalizace, DPS SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA 1 OBSAH: 1. URBANISTICKÉ, ARCHITEKTONICKÉ A STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ... 3 2. MECHANICKÁ ODOLNOST A STABILITA... 5 3. POŽÁRNÍ BEZPEČNOST... 5 4. HYGIENA, OCHRANA ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍHO

Více

Praktické zkušenosti s provozováním komunální ČOV s MBR. Daniel Vilím

Praktické zkušenosti s provozováním komunální ČOV s MBR. Daniel Vilím Praktické zkušenosti s provozováním komunální ČOV s MBR Daniel Vilím Obsah Technologie membránové separace v čištění odpadních vod ČOV Benecko-Štěpanická Lhota Proč MBR? Popis ČOV Benecko-Štěpanická Lhota

Více

A. OBEC Brtnice B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Brtnice B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj A. OBEC Brtnice Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 164 Kód obce PRVKUK 612.5.164. Kód obce (IČOB) 1295 (586943) Číslo ORP (ČSÚ) 5 (615) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 6151 Název POU Jihlava Členění obce

Více

Řešení pro projekty velkého rozsahu ACO Odlučovače tuků Hydrojet OXL z polyethyelnu

Řešení pro projekty velkého rozsahu ACO Odlučovače tuků Hydrojet OXL z polyethyelnu Řešení pro projekty velkého rozsahu ACO Odlučovače tuků Hydrojet OXL z polyethyelnu ACO Odlučovače tuků Hydrojet OXL NS 15/20/25/30 ACO Hydrojet OXL Odlučovač tuků podle normy EN 1825 pro volné ustavení

Více

CZ051.3608.5104.0071 Benecko.0071.01 Benecko.0071.05 Rychlov.0071.06 Štěpanická Lhota

CZ051.3608.5104.0071 Benecko.0071.01 Benecko.0071.05 Rychlov.0071.06 Štěpanická Lhota CZ051.3608.5104.0071 Benecko.0071.01 Benecko.0071.05 Rychlov.0071.06 Štěpanická Lhota identifikační číslo obce 00213 identifikační číslo obce 00217 identifikační číslo obce 00218 kód obce 00213 PODKLADY

Více

Čistírny odpadních vod AF 3 AF 50

Čistírny odpadních vod AF 3 AF 50 AF 3 AF 50 ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD AF 3 AF 50 POUŽITÍ ČOV - AF domovní čistírny odpadních vod slouží pro biologické čištění komunálních vod z rodinných domů, hotelů, penzionům, chat, komerčních prostorů.

Více

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2017

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2017 Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2017 (Leden 2018) OBSAH 1. ÚVOD...3 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE A CHARAKTERISTIKA STAVBY...3 2.1 Čistírna odpadních vod...3 2.2 Kapacita ČOV...3 2.2.1 Mimo sezónní provoz, tj. připojení

Více

DOKUMENTACE K PILOTNÍ JEDNOTCE MIKROSÍTA/UV

DOKUMENTACE K PILOTNÍ JEDNOTCE MIKROSÍTA/UV DOKUMENTACE K PILOTNÍ JEDNOTCE MIKROSÍTA/UV SOUHRN K VÝSTUPU B1D1 PROJEKTU LIFE2WATER EXECUTIVE SUMMARY OF A DELIVERABLE B1D1 OF LIFE2WATER PROJECT BŘEZEN 2015 www.life2water.cz 1. ÚVOD Aplikace UV záření

Více

CZ Vysoké nad Jizerou Vysoké nad Jizerou Stará Ves

CZ Vysoké nad Jizerou Vysoké nad Jizerou Stará Ves CZ051.3508.5107.0157 Vysoké nad Jizerou.0157.01 Vysoké nad Jizerou.0157.05 Stará Ves identifikační číslo obce 18830 identifikační číslo obce 15390 kód obce 18830 PODKLADY 1. Program rozvoje vodovodů a

Více

OZNÁMENÍ O ZAHÁJENÍ VODOPRÁVNÍHO ŘÍZENÍ. ve věci vydání povolení stavby vodního díla a povolení k nakládání s vodami

OZNÁMENÍ O ZAHÁJENÍ VODOPRÁVNÍHO ŘÍZENÍ. ve věci vydání povolení stavby vodního díla a povolení k nakládání s vodami Městský úřad Šumperk nám. Míru 1 787 93 Šumperk Pracoviště: Jesenická 31 Odbor / oddělení: Odbor životního prostředí Telefon: (+420) 583 388 111 Fax: (+420) 583 213 587 *MUSPX00Y488S* Naše č.j.: MUSP 20734/2011

Více

BENECKO ŠTĚPANICKÁ LHOTA INTENZIFIKACE ČOV A DOSTAVBA KANALIZACE

BENECKO ŠTĚPANICKÁ LHOTA INTENZIFIKACE ČOV A DOSTAVBA KANALIZACE BENECKO ŠTĚPANICKÁ LHOTA INTENZIFIKACE ČOV A DOSTAVBA KANALIZACE TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ FONDEM SOUDRŽNOSTI, STÁTNÍM FONDEM ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČR V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍHO

Více

ENERSOL 2018 VZDĚLÁVACÍ PROJEKT NA TÉMATA OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE, ÚSPORY ENERGIÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ V DOPRAVĚ STŘEDOČESKÝ KRAJ

ENERSOL 2018 VZDĚLÁVACÍ PROJEKT NA TÉMATA OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE, ÚSPORY ENERGIÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ V DOPRAVĚ STŘEDOČESKÝ KRAJ ENERSOL 2018 VZDĚLÁVACÍ PROJEKT NA TÉMATA OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE, ÚSPORY ENERGIÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ V DOPRAVĚ STŘEDOČESKÝ KRAJ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD BENEŠOV A PLYNOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Tereza Zbejvalová

Více

Intenzifikace ČOV Pohoří, Chotouň a Skalsko

Intenzifikace ČOV Pohoří, Chotouň a Skalsko Zpracovatel: ASIO, spol. s r.o. Brno 07/2016 Základní informace: Název obce: Pohoří kraj: Středočeský (CZ020) okres: Praha-západ (CZ020A) obec s rozšířenou působností: Černošice pověřená obec: Jílové u

Více

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Horní Paseky. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Horní Paseky. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: CZ41.342.411.1.4 Název obce: Aš Kód obce (IČOB): 52 (554499) Číslo ORP3 (ČSÚ): 411 (411) Název ORP3: Aš Kód

Více

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Lipová. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Lipová. Mapa A: Území obce (karta obce: CZ041_0011_01) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: CZ041.3402.4102.0011.01 Název obce: Kód obce (IČOB): 08443 (554626) Číslo ORP3

Více

A. OBEC Batelov B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Batelov B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj A. OBEC Batelov Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 16 Kód obce PRVKUK 612.5.16. Kód obce (IČOB) 114 (586862) Číslo ORP (ČSÚ) 5 (615) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 6153 Název POU Třešť Členění obce Úplný

Více

Intenzifikace ČOV Středokluky

Intenzifikace ČOV Středokluky Studie Intenzifikace ČOV Středokluky Objednatel: Obec Středokluky Lidická 61 252 68 Středokluky Vypracoval: Ing. Martin Fiala, Ph.D. Středočeské Vodárny a.s. U vodojemu 3085 272 80 KLADNO Květen 2015 Obsah

Více

ROZHODNUTÍ POVOLENÍ K NAKLÁDÁNÍ S VODAMI STAVEBNÍ POVOLENÍ

ROZHODNUTÍ POVOLENÍ K NAKLÁDÁNÍ S VODAMI STAVEBNÍ POVOLENÍ M Ě S T S K Ý Ú Ř A D B L A N S K O ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ nám. Svobody 32/3, 678 01 Blansko Pracoviště: nám. Republiky 1316/1, 678 01 Blansko Svazek vodovodů a kanalizací měst a obcí 17.listopadu 14

Více

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Okrouhlá. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Okrouhlá. Mapa A: Území obce (karta obce: CZ41_18_1) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: CZ41.342.412.18.1 Název obce: Kód obce (IČOB): 1953 (538922) Číslo ORP3 (ČSÚ): 412

Více

HODONÍNSKÉ STANDARDY

HODONÍNSKÉ STANDARDY Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. Purkyňova 2, č.p. 2933, 696 11 Hodonín e-mail: vak@vak-hod.cz www.vak-hod.cz tel: 518 305 911, fax: 518 351 221 HODONÍNSKÉ STANDARDY - PRO BUDOVANÉ A REKONSTRUOVANÉ

Více

Strojně-technologická část. Seznam strojů a zařízení

Strojně-technologická část. Seznam strojů a zařízení Strojně-technologická část Na ČOV budou realizovány následující úpravy stávajícího technologického vystrojení a doplněno nové následující zařízení: č. Popis položky mj celkem PS 01 - Mechanické předčištění

Více

Vzorkovač vody nové generace WWS Continual

Vzorkovač vody nové generace WWS Continual Vzorkovač vody nové generace WWS Continual WWS Continual je vzorkovač nové generace, který svým principem rozšiřuje a mnohonásobně překonává dnes běžně používané principy vzorkování vody. Vzorkovač odebírá

Více

Provozní řád 2013. Čistírny odpadních vod EK-S (1-50 EO) Úvodní ustanovení

Provozní řád 2013. Čistírny odpadních vod EK-S (1-50 EO) Úvodní ustanovení Tento Provozní řád nabývá platnosti po vyplnění veškerých předepsaných náležitostí stanovených vyhláškou č. 216/2011 Sb., o náležitostech manipulačních řádů a provozních řádů vodních děl, ve znění pozdějších

Více

OBSAH. 1.2 Podklady Použitý software 3

OBSAH. 1.2 Podklady Použitý software 3 březen 2018 strana 1 OBSAH strana 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE DÍLA 3 1.1 Předmět díla 3 1.2 Podklady 3 1.3 Použitý software 3 2 USPOŘÁDÁNÍ A TECHNICKÉ PARAMETRY SOUČASNÉHO STAVU 4 2.1 Projektové zatěžovací parametry

Více

KANALIZACE A ČOV KŘTĚNOV

KANALIZACE A ČOV KŘTĚNOV VH atelier, spol. s r.o. PROJEKTOVÁ A INŽENÝRSKÁ ČINNOST Korespondenční adresa: Merhautova 1066/216, 613 00 Brno KANALIZACE A ČOV KŘTĚNOV Studie ------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

KANALIZACE A ČOV KOUTY

KANALIZACE A ČOV KOUTY Zak.číslo : 5639-400 Příl. číslo :D.2.1.01-01 Technická zpráva projektové dokumentace strojního zařízení na akci : KANALIZACE A ČOV KOUTY Provozní soubor: PS 01 Čerpací jimky PS 02 Čistírna odpadních vod

Více

EXKURZE ÚSTŘEDNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD PRAHA. Katedra zdravotního a ekologického inženýrství. Stará čistírna odpadních vod Papírenská 199/6 Praha

EXKURZE ÚSTŘEDNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD PRAHA. Katedra zdravotního a ekologického inženýrství. Stará čistírna odpadních vod Papírenská 199/6 Praha EXKURZE K PŘEDMĚTŮM: - Projekt z vodního hospodářství 2 (143PVH2) pro studijní obor Vodní hospodářství a vodní stavby - Projekt 2 (xxxpz02) pro studijní obor Inženýrství životního prostředí za katedru

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD KLATOVY odbor životního prostředí nám. Míru 62, Klatovy tel.: , fax: ID datové schránky: 24ebrt5

MĚSTSKÝ ÚŘAD KLATOVY odbor životního prostředí nám. Míru 62, Klatovy tel.: , fax: ID datové schránky: 24ebrt5 MĚSTSKÝ ÚŘAD KLATOVY odbor životního prostředí nám. Míru 62, 339 20 Klatovy tel.: 376 347 111, fax: 376 347 360 ID datové schránky: 24ebrt5 Naše zn.: Číslo jednací: ZN/ŽP/976/13 ŽP/3511/13/Le Vyřizuje:

Více

Jak se čistí odpadní voda

Jak se čistí odpadní voda Jak se čistí odpadní voda Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. K čemu slouží ČOV Čistírna

Více

Změna CZ Vysoké nad Jizerou Vysoké nad Jizerou Stará Ves PODKLADY CHARAKTERISTIKA OBCE (MÍSTNÍ ČÁSTI) VODOVOD

Změna CZ Vysoké nad Jizerou Vysoké nad Jizerou Stará Ves PODKLADY CHARAKTERISTIKA OBCE (MÍSTNÍ ČÁSTI) VODOVOD CZ051.3508.5107.0157 Vysoké nad Jizerou.0157.01 Vysoké nad Jizerou.0157.05 Stará Ves Změna 2008 identifikační číslo obce 18830 identifikační číslo obce 15390 kód obce 18830 PODKLADY 1. Program rozvoje

Více

Název části obce. Bydlící obyvatelé 2000. přechodně bydlící celkem

Název části obce. Bydlící obyvatelé 2000. přechodně bydlící celkem A. OBEC Dobronín Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 171 Kód obce PRVKUK 0612.005.171.00 Kód obce (IČOB) 02740 (587028) Číslo ORP (ČSÚ) 005 (6105) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 61052 Název POU Polná Členění

Více

Plastové septiky SEV

Plastové septiky SEV SEV POUŽITÍ Biologický septik slouží pro předčištění splaškových vod ve smyslu zákona NV č190/2002 Sb. Je vyroben v souladu s EN 12566-1/A1:2003 a použitou normou ČSN 756081 (specifická spotřeba vody).

Více

MECHANICKÁ ČÁST ČOV. Obsah 15.10.2012 OSTATNÍ PROVOZY

MECHANICKÁ ČÁST ČOV. Obsah 15.10.2012 OSTATNÍ PROVOZY 5.0.0 Obsah MECHANICKÁ ČÁST ČOV OSTATNÍ PROVOZY doc. Ing. Jaroslav Pollert, Ph.D. 4. hodina Mechanická část ČOV Primární sedimentační nádrž Lapáky tuků Česle Ekonomika provozu Pomocné procesy mechanickou

Více

Vývoj koncepcí městského odvodnění

Vývoj koncepcí městského odvodnění ČOV Vývoj koncepcí městského odvodnění stoková síť mech. ČOV biol. ČOV nové technické prvky nové technologie 1850 1900 1950 2000 2050 Koncepce: rychlé odvedení všech odp.vod co nejpomalejší odvedení minima

Více

Provozní řád Domovní čistírny odpadních vod MEDMES. Dodavatel: MEDMES spol. s r.o. Hranice ÚNOR 2005. Úvodní list

Provozní řád Domovní čistírny odpadních vod MEDMES. Dodavatel: MEDMES spol. s r.o. Hranice ÚNOR 2005. Úvodní list Provozní řád Domovní čistírny odpadních vod MEDMES Dodavatel: MEDMES spol. s r.o. Hranice ÚNOR 2005 Úvodní list Provozní řád pro domovní ČOV MEDMES Investor: Dodavatel: MEDMES spol s r.o. HRANICE Čs. Armády

Více

USPOŘÁDÁNÍ TECHNOLOGICKÉ LINKY ČOV

USPOŘÁDÁNÍ TECHNOLOGICKÉ LINKY ČOV USPOŘÁDÁNÍ TECHNOLOGICKÉ LINKY ČOV Produkce odpadních vod Specifické množství OV množství OV připadající na jednoho obyvatele (nebo jednotku výrobního procesu) za jednotku času Populační ekvivalent míra

Více

ČOV Unhošť. Technologický návrh intenzifikace. leden Dr. Ing. Libor Novák. Mařákova 8, Praha 6, tel

ČOV Unhošť. Technologický návrh intenzifikace. leden Dr. Ing. Libor Novák. Mařákova 8, Praha 6, tel leden 216 strana 1 ČOV Unhošť Technologický návrh intenzifikace leden 216 Dr. Ing. Libor Novák Mařákova 8, 16 Praha 6, tel. 224 311 424 www.aqua-contact.cz leden 216 strana 2 OBSAH strana 1 IDENTIFIKAČNÍ

Více

Veřejná zakázka na služby Modernizace Úpravny vody Písek Zhotovitel projektové dokumentace

Veřejná zakázka na služby Modernizace Úpravny vody Písek Zhotovitel projektové dokumentace Příloha č. 1 Zadávací dokumentace Modernizace ÚV - PD ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY zpracovaná v rozsahu ustanovení zákona č.137/2006 Sb. o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále

Více

ŽÁDOST O INTEGROVANÉ POVOLENÍ PROVOZU DLE ZÁKONA č. 76/2002 Sb. O INTEGROVANÉ PREVENCI (IPPC)

ŽÁDOST O INTEGROVANÉ POVOLENÍ PROVOZU DLE ZÁKONA č. 76/2002 Sb. O INTEGROVANÉ PREVENCI (IPPC) Severočeské vodovody a kanalizace a.s. Přítkovská 1689, 415 50 Teplice ŽÁDOST O INTEGROVANÉ POVOLENÍ PROVOZU DLE ZÁKONA č. 76/2002 Sb. O INTEGROVANÉ PREVENCI (IPPC) Městská čistírna odpadních vod Roztoky

Více

Městský úřad Klatovy. Odbor životního prostředí

Městský úřad Klatovy. Odbor životního prostředí Městský úřad Klatovy Odbor životního prostředí Spisová zn.: ZN/ŽP/1806/17 Číslo jednací: ŽP/8570/17/Se Vyřizuje: Sedláčková Tel.: 376 347 241 E-mail: esedlackova@mukt.cz Datum: 26. 10. 2017 Předslav -

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace ZD_D_2_2-1_TZ.pdf Datum: Listopad 2013 Projekt Paré SPLAŠKOVÁ KANALIZACE NAČERATICE - DERFLICE 2. STAVBA: SPLAŠKOVÁ KANALIZACE NAČERATICE SO/PS PS 2.1 ČS NAČERATICE TECHNOLOGICKÁ ČÁST

Více