Bezpečnostní analýza: Bělorusko. vypracoval: Jan Ullmann, Martin Solfronk, Adam Cironis

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bezpečnostní analýza: Bělorusko. vypracoval: Jan Ullmann, Martin Solfronk, Adam Cironis"

Transkript

1 Bezpečnostní analýza: Bělorusko vypracoval: Jan Ullmann, Martin Solfronk, Adam Cironis

2 Politický vývoj Běloruska Běloruská republika je již od roku 1991 samostatným státem. Jako jedna z nástupnických republik bývalého Sovětského svazu se silně orientovala na Ruskou federaci (např. roku 1995 byla mezi Ruskou federací a Běloruskou republikou podepsána Dohoda o celní unii). Roku 1994 se moci chopil vojenský důstojník Alexander Lukašenko, který se jmenoval prezidentem a který zemi vládne dodnes. Roku 1996 bylo po všenárodním referendu schváleno výrazné rozšíření jeho pravomocí, čímž došlo k faktické centralizaci moci v rukou prezidenta (pravomoci Národního shromáždění jsou minimální, navíc část ze 110 poslanců jmenuje podle současné ústavy přímo prezident). Následně v roce 2004 bylo prodlouženo funkčí období Alexandra Lukašenka na neurčito, kvůli čemuž došlo k mohutným demonstracím i ostré mezinárodní kritice. Reakce A. Lukašenka na demonstrace byly opět kritizovány mezinárodním společenstvím, jelikož došlo ke kriminalizování a věznění politických oponentů, což bylo odsouzeno jako přímé ohrožení demokracie. Evropský parlament reagoval na věznění oponentů a novinářů uvalením sankcí, především zákazem vstupu Alexandra Lukašenka a několika dalších osob, zodpovědných za restrikční opatření vůči vlastním občanům do zemí Evropské unie. V roce 2009 byla tato opatření po dlouhých diplomatických jednáních zrušena a Bělorusko přislíbilo prospuštění politických vězňů. V roce 2010 však Minsk porušil své sliby a při demonstracích, následujících po zmanipulovaných (za zmanipulované byly prohlášeny mezinárodními pozorovateli) prezidentských volbách, ve kterých byl Alexandr Lukašenko zvolen výraznou většinou voličů, režim opět zatýkal vůdce opozičních stran a politické odpůrce. Hlavním problémem Běloruska je tedy porušování Listiny základních lidských práv a svobod vládnoucím režimem, možná radikalizace v případě zhoršení ekonomické situace země a v dlouhodobém hledisku i možný výzkum jaderných technologií (což by ale muselo být podmíněno výrazným zlepšením ekonomické situace Běloruska, případně poskytnutím knowhow a technologií jiným diktátorským režimem, jako je například Írán, či KLDR)

3 Vývoj běloruské ekonomiky Průmysl Běloruska, jako jednoho z průmyslových center bývalého sovětského svazu, je orientován na petrochemické a zpracovatelské odvětví. Proto jeho ekonomickou situaci vážně ovlivnilo Rusko zavedením cel ropy, kvůli nimž se cena zvedla na 390 USD za tunu, v důsledku odmítnutí presidenta Lukašenka uznat Jižní Osetii a Abcházii jako samostatné státy: Zhoršení podmínek dodávek ruské ropy, nižší poptávka po běloruském zboží na světových trzích, podpora ekonomického růstu prostřednictvím vnitřních zdrojů a zahraničních půjček, nedostatečný příliv zahraničních investic, přeregulovaná ekonomika, zvýšení průměrné mzdy na ekvivalent 500,- USD jako jeden ze slibů předvolební prezidentské kampaně bez odpovídajícího zvýšení produktivity práce tyto a další faktory přivedly běloruskou ekonomiku k nevyrovnanému rozpočtu, zrychlení inflace, zhoršení výkonnostních parametrů, zejména petrochemického průmyslu a v neposlední řadě ke značnému nárůstu deficitu obchodní bilance. Výsledkem je rostoucí zadluženost země, pokles mezinárodních rezervních aktiv a přetrvávající problémy s financováním deficitu běžného účtu platební bilance. (zdroj: Zvýšení ceny ropy se negativně promítlo do Běloruského exportu. Jakožto zakládající členěn OSN se již od roku 1993 snaží o přijetí do WTO. V jeho neprospěch tato jednání ustala v roce 2005 na mrtvém bodě. Vznikem celní unie Běloruska s Kazachstánem a Ruskou federací, došlo k zavedení jednotného celního tarifu mezi všemi třemi zeměmi. V červenci roku 2010 pak členové Celní unie ratifikovali Celní kodex, na který navázal návrh Jednotného hospodářského prostoru (v platnosti od ). Předešlý ekonomický pokles zapříčinil devalvaci běloruských Rublů oficiálně o 50% (neoficiální hodnoty se uvádějí až k 75%) a vládní zákaz obchodu s valutami.

4 Postoj EU k Bělorusku V reakci na prezidentské volby 19. prosince 2010 a následné agresivní potlačení demonstrací se Evropská Unie rozhodla rozšířit sankce vůči běloruskému režimu. Díky těmto opatřením se evropský blacklist rozroste o další jména. Momentálně se hovoří o 250 lidech, kterým vévodí běloruský prezident Alexander Lukašenko, ten je neoficiálně považován za posledního diktátora Evropy. Kvůli těmto sankcím dojde ke zrušení zahraničních aktiv těchto osob a zároveň jim bude zamezen vstup do Evropské unie. EU přistoupila k těmto sankcím i po nedávných událostech v Bělorusku, přesněji po popravě dvou teroristů, kteří odpálili bombu v metru, zabili 15 lidí a okolo 300 zranili. Ovšem podle vyšetřovatelů nebyla prokázána dostatečná vina, dokonce prý byli ke svému přiznání donuceni, ovšem prezident Lukašenko jejich popravu posvětil. Bělorusko po těchto krocích vyzvala její velvyslance, aby co nejdříve opustili zemi a na protest stáhlo své velvyslance koncem února ze zemí EU. Evropská unie odpověděla oznámením, že všechny neprodleně z hlavního města odvolá. Podle některých šlo o velmi silné gesto vzhledem k Bělorusku, ke kterému možná vede snaha o propuštění politických vězňů a uspořádání čestných voleb. Při posledních volbách získal Lukašenko 80% hlasů, ovšem mezinárodní pozorovatelé označili tyto volby za velmi netransparentní. Po vyhlášení výsledků voleb propukly v ulicích demonstrace opozice a Lukašenko nechal některé členy uvěznit, včetně jeho dvou protikandidátů, Andreje Sannikova a Mykoly Statkeviče. V dubnu se začala situace obracet k lepšímu. Minsk prý pracuje na návratu svých velvyslanců do zemí EU a prezident Lukašenko přislíbil i zvážení propuštění politických vězňů. Momentálně se nachází ve věznicích pravděpodobně 12 významných osob opozice. Velvyslanci se prý měli vrátit do země hned po Velikonocích, nicméně tomu pravděpodobně brání špatná komunikace s běloruskou opozicí.

5 Postoj Ruské federace k Bělorusku Dnes jsou vztahy mezi těmito dvěmi zeměmi na dobré úrovni, ještě nedávno (roky ) tomu tak nebylo, z úst vůdců obou zemí padala i slova o obchodní válce. Prvotní spor vznikl kvůli zvyšování ceny plynu z Ruska. Lukašenko zareagoval upevňováním hospodářskopolitických vztahů s EU, což však Ruská federace vzala jako vpád do své sféry vlivu a následně zmrazila Bělorusku úvěr 500 milionů dolarů. Další ranou byla zpráva o stavbě ropovodu, který by měl Bělorusko odstřihnout od klíčové zásobovací trasy do Evropy. A posledním tvrdým úderem běloruskému exportu byl zákaz dovozu běloruských mléčných výrobků na území Ruské federace (kam Bělorusko vyváželo až 93% svých mléčných výrobků. V roce 2011 nakonec obě země bývalé SSSR našly společnou řeč, přestaly s obchodní válkou a dokonce podepsaly dohodu o výstavbě jaderné elektrárny (o celkové kapacitě 2400 MW) v běloruském Grodněnském kraji. Oba státy se znovu začaly zabývat teoretickým spojením v jeden spolkečný stát. Prezident Lukašenko dnes plně podporuje co nejužší spolupráci mezi Ruskem a Běloruskem a i ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi je tato myšlenka blízká. Společně utvořili Svazový stát Ruska a Běloruska, který se má stát společným organizovaným vojenským, politickým, soudním, celním, ekonomickým, měnovým a kulturním prostorem. Na vzájemných setkáních společně rozebírají návrhy ústavy, vlajky, znaku, ale i ideu společné armády a měny. Unie ovšem zatím funguje čistě formálně. Dále vytvořili ještě s Kazachstánem celní unii, která se ovšem zatím potkává spíše s problémy než s plnou funkčností.

6 Možnosti dalšího vývoje situace v Bělorusku Podle odhadů mezinárodních pozorovatelů se se zavedením domobrany zvýší počet ozbrojených jednotek běloruské armády o až mužů. Domobranu se prezident Lukašenko rozhodl zavést kvůli událostem tzv. Arabského jara, jde tedy z jeho strany o zřejmou obavu, aby se situace v Bělorusku neubírala stejným směrem jako v Libyi či v Sýrii. V nejhorším možném případě ovšem mohou vládní jednotky na rozkaz prezidenta užít násilí i vůči svým vlastním občanům při jakémkoli protestu vůči vládnoucímu režimu. Podle slov samotného Lukašenka totiž Bělorusko nebude váhat vojensky zakročit proti jakýmkoli diversantům či nespecifikovaným nepřátelským silám, což je možno vztáhnout i na demonstranty. Navíc je Bělorusko posledním evropským státem, aktivně využívajícím trest smrti. V případě vyhlášení vyjímečného stavu či stanného práva je tedy pravděpodobné i zneužití soudní moci k potlačení politických odpůrců. Existuje zde tedy reálná možnost násilného potlačování základních lidských práv, podobně, jako se tomu děje například v Sýrii. Využití vojenských jednotek vůči dalším zemím v regionu není příliš pravděpodobné, vzhledem k dobrým vztahům s Ruskem (viz členství v SNS, celní unii s Ruskem a Kazachstánem) i Ukrajinou (viz dovoz ropy přes přístav Oděssa během diplomatických neshod s Ruskem). Pokud by však došlo, podobně jako v roce 2011 v Libyi, k otevřené podpoře případných revolučních hnutí silami NATO (jako například vyhlášením bezletové zóny), existuje zde možnost odvetných opatření Běloruska vůči sousednímu Polsku, jako členu NATO. Vznik revolučního hnutí, které by mělo dostatečnou sílu ke svrhnutí Lukašenkova režimu, není příliš pravděpodobné, přihlédneme-li k běloruskému zákazu využívat zahraniční sociální sítě (porušení je přísně pokutováno) a k neexistenci svobodných médií na území Běloruska. V dlouhodobém horizontu by se Bělorusko mohlo pokusit po vzoru dalších totalitních států sestrojit vlastní jadernou bombu. Již dnes je patrná snaha získat atomovou energii, zatím pro mírové účely.

7 Možný postup Evropské unie vůči Bělorusku Kvůli věznění politických protivníků by Evropská unie neměla polevovat v diplomatických sankcích, minimálně do chvíle, kdy pozorovatelé, vyslaní mezinárodním společenstvím, potvrdí zlepšení situace v zemi, propuštění politických vězňů a uspořádání demokratických voleb. Pokud se dnešní politická situace ustálí na mrtvém bodě a Lukašenko nebude do své prezidentské funkce demokraticky zvolen v nezmanipulovaných volbách, měla by EU co nejvíce podporovat zahraniční televizní stanice, snažící se vysílat v Bělorusku a pravdivě informovat jeho občany o světovém i domácím politickém dění. Vzhledem k možnosti běloruských restriktivních opatření vůči vlastním obyvatelům, by EU měla zjednodušit vízovou povinnost jeho běžným občanům, kvůli případným útěkům politicky diskriminovaných obyvatel. Bělorusko navíc zformovalo domobranu, kterou hodlá používat i proti diverzantům a nespecifikovaným nepřátelským silám. V případě jakéhokoli užití ozbrojených jednotek vůči politickým odpůrcům či demonstrantům je nezbytné okamžité zakročení mezinárodního společenství v podobě ekonomických sankcí, podobně, jako je tomu například v případě Íránu, kdy EU odmítá nadále obchodovat s íránskou ropou. Pokud by i přes zavedená embarga docházelo k porušování základních lidských práv, byl by nezbytný zásah jednotek NATO, a to například vyhlášením bezletové zóny nad oblastí Běloruska. Seznam zdrojů: h=hledej hhfhb0&ie=win-1250&p=020000_searchg&q=b%eclorusko&sa_x=0&sa_y=

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Kdo se stal v Československu po druhé světové válce předsedou vlády? Emil Hácha. 2. Komunistický politik, první dělnický prezident v Československu. Vedl komunistický převrat v roce 1948. Jak se jmenuje?

Více

B8-0008/2015 } Helmut Scholz, Miloslav Ransdorf, Barbara Spinelli, Patrick Le Hyaric, Marie- Christine Vergiat za skupinu GUE/NGL

B8-0008/2015 } Helmut Scholz, Miloslav Ransdorf, Barbara Spinelli, Patrick Le Hyaric, Marie- Christine Vergiat za skupinu GUE/NGL B8-0029/2015 } RC1/Am. 3 3 Helmut Scholz, Miloslav Ransdorf, Barbara Spinelli, Patrick Le Hyaric, Marie- Christine Vergiat Bod 8 a (nový) 8a. vyzývá vládu a parlament (Verchovna rada) Ukrajiny, aby splnily

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA OBYVATELSTVO VÝCHODNÍ EVROPY Mgr. Iva Švecová BĚLORUSKO historie v minulosti nikdy netvořilo samostatný stát od 11. stol.

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Historie evropské integrace

Historie evropské integrace Historie evropské integrace Myšlenka společné Evropy Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Regenerace zpustošené a zchudlé Evropy po světových válkách Vzájemná spolupráce

Více

NÁVRH USNESENÍ. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament B8-1232/

NÁVRH USNESENÍ. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament B8-1232/ Evropský parlament 2014-2019 Dokument ze zasedání B8-1232/2016 16.11.2016 NÁVRH USNESENÍ předložený na základě prohlášení místopředsedkyně Komise, vysoké představitelky Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní

Více

PO VÁLCE ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA NÁSTUP KOMUNISTŮ

PO VÁLCE ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA NÁSTUP KOMUNISTŮ PO VÁLCE 1945 1948 PREZIDENTEM OPĚT EDVARD BENEŠ ODDĚLILA SE PODKARPATSKÁ RUS A PŘIČLENILA SE K SOVĚTSKÉMU SVAZU ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA 1946

Více

Mezinárodn. rodní organizace

Mezinárodn. rodní organizace rodní organizace OSN založena 1945 Organizace spojených národů anglická zkratka UN (United Nations) http://www.osn.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/organizace_spojených_národů OSN Organizace spojených

Více

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Svět

Více

Mír a bezpečnost v roce 2019: Přehled činností EU a výhled do budoucna

Mír a bezpečnost v roce 2019: Přehled činností EU a výhled do budoucna Mír a bezpečnost v roce 2019: Přehled činností EU a výhled do budoucna (Peace and Security in 2019: Overview of EU action and outlook for the future) Zdroj: https://www.europarl.europa.eu/regdata/etudes/stud/2019/637894/eprs_stu(2019)6378

Více

EVROPSKÁ INTEGRACE. G. Petříková, 2005

EVROPSKÁ INTEGRACE. G. Petříková, 2005 EVROPSKÁ INTEGRACE G. Petříková, 2005 Evropa značně rozdrobený světadíl 44 států na ploše 10,5 mil. km 2 počet států se ve 20. století etapovitě zvyšoval dezintegrační tendence konec 20. století další

Více

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA Exportní cena DHL UNICREDIT EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA MARTIN RŮŽIČKA, 14. 6. 2018 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI S BLÍZKÝM VÝCHODEM MÁME ZKUŠENOSTI Od r. 2005 jsme pojistili export za 8,5

Více

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT RADA Brusel 15. března 2016 (OR. en) 2015/0218 (COD) PE-CONS 4/16 WTO 21 AGRI 40 MAMA 23 TU 2 CODEC 115 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU

Více

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru Česká ekonomika v roce 2014 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby Otázka: Obchod, hospodářství, EU Předmět: Ekonomie Přidal(a): Luu Národní hospodářství, ukazatelé vývoje ekonomiky, mezinárodní obchod, opatření používané státy v mezinárodním obchodě, okolí našeho národního

Více

STÁT Funkce státu a typy států, způsoby vlády

STÁT Funkce státu a typy států, způsoby vlády STÁT Funkce státu a typy států, způsoby vlády Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. STÁT = forma organizace lidské společnosti hlavním úkolem státu je

Více

Počátky Československé republiky ( ) Základní škola Bohuňovice Učivo dějepisu 9. ročníku Připravila Karla Dokoupilová

Počátky Československé republiky ( ) Základní škola Bohuňovice Učivo dějepisu 9. ročníku Připravila Karla Dokoupilová Počátky Československé republiky (1918 1920) Základní škola Bohuňovice Učivo dějepisu 9. ročníku Připravila Karla Dokoupilová Z kterého dokumentu je tento úryvek? Národ náš touží se všemi demokraciemi

Více

Mezinárodní sankce. Jiří Tvrdý 26. října Činnost FATF oblast TF.

Mezinárodní sankce. Jiří Tvrdý 26. října Činnost FATF oblast TF. Mezinárodní sankce Jiří Tvrdý 26. října 2016 Činnost FATF oblast TF http://www.fatf-gafi.org Consolidated FATF Strategy on Combatting Terrorist Financing Emerging Terrorist Financing Risks (10/2015) Financing

Více

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Název: Úspěšný export do Kazachstánu v současné mezinárodní situaci Jméno: Ing.Antonín Marčík Datum: 30.9.2014 www.czechtrade.cz TÉMATA Základní

Více

Credendo Group otevírá pojištění pohledávek do Íránu

Credendo Group otevírá pojištění pohledávek do Íránu Credendo Group otevírá pojištění pohledávek do Íránu Uvolnění sankcí spojených s nukleárním programem povede k rychlému oživení íránské ekonomiky. Vyplývá to z lednové analýzy skupiny Credendo Group, která

Více

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 1 Webinář ČP INVEST Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 2 Vývoj ekonomiky USA HDP se v 2Q 2015 zvýšil o 2,7 % po slabých 0,6 % v 1Q 2015 Predikce HDP za celý rok 2015 = 2,6 % Ekonomiku táhne

Více

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Nástup neoliberalismu Strukturalismus ovlivňoval

Více

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT.

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT. Datum: 20. 2. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_328 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 26.6.2014 COM(2014) 386 final 2014/0197 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o změně nařízení Rady (ES) č. 1215/2009, kterým se zavádějí mimořádná obchodní opatření

Více

*** NÁVRH DOPORUČENÍ

*** NÁVRH DOPORUČENÍ Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro zahraniční věci 2016/0120(NLE) 29.9.2016 *** NÁVRH DOPORUČENÍ k návrhu rozhodnutí Rady o uzavření Dohody o pokračování činnosti Mezinárodního střediska pro vědu a

Více

Proces sjednocování (integrace) Evropy

Proces sjednocování (integrace) Evropy Proces sjednocování (integrace) Evropy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Říjen 2009 vypracovala : Paed.Dr. Zdena Kačírková ČR je členem

Více

POLITICKÁ GEOGRAFIE. Formy státu. 6. přednáška Formy státu, typologie států (verze na web) Organizace státní moci

POLITICKÁ GEOGRAFIE. Formy státu. 6. přednáška Formy státu, typologie států (verze na web) Organizace státní moci POLITICKÁ GEOGRAFIE 6. přednáška Formy státu, typologie států (verze na web) Formy státu Určují se podle toho, jak je organizována státní moc, resp. jak jsou uspořádány vztahy mezi jednotlivými složkami

Více

Od totality k demokracii. Skládačka

Od totality k demokracii. Skládačka Od totality k demokracii Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

Energetická bezpečnost. Petr Binhack 30.1.2010

Energetická bezpečnost. Petr Binhack 30.1.2010 Energetická bezpečnost Petr Binhack 30.1.2010 Bezpečnost a jistota dodávek ropy závisí pouze a jedině na rozmanitosti zdrojů. 2 Energetická bezpečnost: nové paradigma Studená válka dominuje vojensko-politické

Více

RUSKO PRÁVNÍ ZÁKLAD VZTAHY EU-RUSKO

RUSKO PRÁVNÍ ZÁKLAD VZTAHY EU-RUSKO RUSKO Vztahy mezi EU a Ruskem jsou od roku 2014 napjaté v důsledku ruské protiprávní anexe Krymu, podpory povstaleckých skupin na východní Ukrajině, politiky v okolních státech, dezinformačních kampaní

Více

Historie 13. Otázka číslo: 1. Havajské ostrovy se v roce 1959 staly: jedinou kolonií USA. jedním ze států USA

Historie 13. Otázka číslo: 1. Havajské ostrovy se v roce 1959 staly: jedinou kolonií USA. jedním ze států USA Historie 13 Otázka číslo: 1 Havajské ostrovy se v roce 1959 staly: jedinou kolonií USA jedním ze států USA samostatným státem, který je s USA spojen ekonomickou unií Otázka číslo: 2 V roce 1979 začal SSSR

Více

10. funkční období. Informace o působení nasaditelného spojovacího modulu v operaci NATO Active Fence v Turecké republice

10. funkční období. Informace o působení nasaditelného spojovacího modulu v operaci NATO Active Fence v Turecké republice 109 10. funkční období 109 Informace o působení nasaditelného spojovacího modulu v operaci NATO Active Fence v Turecké republice 2015 Návrh U S N E S E N Í S e n á t u P a r l a m e n t u České republiky

Více

Smluvní základna ČR se zeměmi SNS v hospodářské oblasti

Smluvní základna ČR se zeměmi SNS v hospodářské oblasti Stav k 11.02.2009 Smluvní základna ČR se zeměmi SNS v hospodářské oblasti ARMÉNIE Smlouva mezi Českou republikou a Arménskou republikou o zamezení dvojímu zdanění [podpis v Jerevanu 07.07.2008, schválena

Více

Seznam analytiků Asociace pro mezinárodní otázky (AMO)

Seznam analytiků Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Seznam analytiků Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) je nevládní nezisková organizace založená v roce 1997 za účelem výzkumu a vzdělávání v oblasti mezinárodních

Více

Jiří Tvrdý Finanční analytický útvar Ministerstvo financí 10. dubna 2013

Jiří Tvrdý Finanční analytický útvar Ministerstvo financí 10. dubna 2013 Povinnosti NNO vyplývající ze zákona proti praní peněz Jiří Tvrdý Finanční analytický útvar Ministerstvo financí 10. dubna 2013 Škody z trestné činnosti svět 1 500 000 000 000 až 6 500 000 000 000 USD/rok

Více

STANOVY. politického hnutí ZVUK 12. se sídlem Postoupky 245, Kroměříž. Článek 1 Úvodní ustanovení

STANOVY. politického hnutí ZVUK 12. se sídlem Postoupky 245, Kroměříž. Článek 1 Úvodní ustanovení STANOVY politického hnutí ZVUK 12 se sídlem Postoupky 245, 76701 Kroměříž Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Název politického hnutí je ZVUK 12 ( dále jen Hnutí). Hnutí používá zkratku ZVUK 12. 2. Sídlem politického

Více

Vládní návrh. ZÁKON ze dne o zásluhách Václava Havla. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Vládní návrh. ZÁKON ze dne o zásluhách Václava Havla. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Vládní návrh ZÁKON ze dne. 2012 o zásluhách Václava Havla Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii. 2 Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2014

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2014 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2014 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2014 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

Seznamte se s historií

Seznamte se s historií Bylo Československo před rokem 1989 federací? Jedním z prvních signálů, že vztah Čechů a Slováků nebude v obnovené demokracii po listopadu 1989 bezproblémový, se stala tzv. pomlčková, která odkryla vzájemné

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne ,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne , EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.9.2017 C(2017) 5993 final NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne 8.9.2017, kterým se mění nařízení v přenesené pravomoci (EU) 2017/1165, pokud jde o dočasná

Více

@#A MĚSÍČNÍ EKONOMICKÁ ZPRÁVA ŘÍJEN 2004 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

@#A MĚSÍČNÍ EKONOMICKÁ ZPRÁVA ŘÍJEN 2004 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ V říjnu vzrostl index spotřebitelských cen o 0,5 % proti předcházejícímu měsíci a o 3,5 % za poslední rok (v září činil meziměsíční růst 0,8 % a meziroční 3,0 %). Meziroční nárůst

Více

KDY DO NATO VSTOUPILA ČR =? TOTALITA =? NEUTRALITA =? PROPAGANDA =? ŽELEZNÁ OPONA =?

KDY DO NATO VSTOUPILA ČR =? TOTALITA =? NEUTRALITA =? PROPAGANDA =? ŽELEZNÁ OPONA =? STUDENÁ VÁLKA V EVROPĚ STUDENÁ VÁLKA Studená válka = období napětí mezi SSSR a USA, kdy hrozilo vypuknutí třetí světové války (od blokády Berlína do r. 1989). 1949 SSSR vyrobil první atomovou bombu, později

Více

Společný návrh NAŘÍZENÍ RADY. o omezujících opatřeních vzhledem k situaci ve Středoafrické republice

Společný návrh NAŘÍZENÍ RADY. o omezujících opatřeních vzhledem k situaci ve Středoafrické republice EVROPSKÁ KOMISE VYSOKÁ PŘEDSTAVITELKA EVROPSKÉ UNIE PRO ZAHRANIČNÍ VĚCI A BEZPEČNOSTNÍ POLITIKU V Bruselu dne 13.1.2014 JOIN(2014) 1 final 2014/0004 (NLE) Společný návrh NAŘÍZENÍ RADY o omezujících opatřeních

Více

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 19. října 2016

Více

TŘI SOUSEDNÍ ZEMĚ VÝCHODNÍHO PARTNERSTVÍ: UKRAJINA, MOLDAVSKO A BĚLORUSKO

TŘI SOUSEDNÍ ZEMĚ VÝCHODNÍHO PARTNERSTVÍ: UKRAJINA, MOLDAVSKO A BĚLORUSKO TŘI SOUSEDNÍ ZEMĚ VÝCHODNÍHO PARTNERSTVÍ: UKRAJINA, MOLDAVSKO A BĚLORUSKO Politika Východního partnerství EU, která byla zahájena v roce 2009, zahrnuje šest postsovětských států: Arménii, Ázerbájdžán,

Více

Úvod do ekonomie Týden 4. Tomáš Cahlík

Úvod do ekonomie Týden 4. Tomáš Cahlík Úvod do ekonomie Týden 4 Tomáš Cahlík Obsah Otevřená ekonomika Zahraniční obchod Komparativní výhoda Produktivita a absolutní výhoda Náklady příležitosti Hranice výrobních možností Politická ekonomie zahraničního

Více

Smlouvy Evropské unie

Smlouvy Evropské unie Smlouvy Evropské unie Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_04_16 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: PaedDr.

Více

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/0083(NLE) pro Výbor pro zahraniční věci

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/0083(NLE) pro Výbor pro zahraniční věci EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro mezinárodní obchod 2014/0083(NLE) 5.9.2014 NÁVRH STANOVISKA Výboru pro mezinárodní obchod pro Výbor pro zahraniční věci k návrhu rozhodnutí Rady o uzavření, jménem

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Kontrola exportu zboží dvojího použití

Kontrola exportu zboží dvojího použití Kontrola exportu zboží dvojího použití Legislativa EU a ČR týkající se kontroly vývozu o povolení k vývozu 29. 11. 2016 Právní předpisy upravující kontrolu exportu zboží dvojího použití nařízení Rady (ES)

Více

Problémové oblasti světa

Problémové oblasti světa Problémové oblasti světa 1 Problémové oblasti Afrika (Alžírsko, Keňa, Mosambik, Súdán, Zimbabwe, Rwanda) Amerika (Kolumbie, Mexiko, Peru) Asie (Afghánistán, Čečensko, Irák, Írán, Kašmír, Timor) Evropa

Více

VYBRANÁ TÉMATA. Slovinsko volby 2008 (14/2008) Anna Vojáčková. Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut

VYBRANÁ TÉMATA. Slovinsko volby 2008 (14/2008) Anna Vojáčková. Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut VYBRANÁ TÉMATA Slovinsko volby 2008 (14/2008) Anna Vojáčková Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Vybraná témata 14/2008 říjen 2008 Obsah: Politický systém 3 Charakteristika

Více

ROZHODNUTÍ RADY 2014/512/SZBP ze dne 31. července 2014 o omezujících opatřeních vzhledem k činnostem Ruska destabilizujícím situaci na Ukrajině

ROZHODNUTÍ RADY 2014/512/SZBP ze dne 31. července 2014 o omezujících opatřeních vzhledem k činnostem Ruska destabilizujícím situaci na Ukrajině 31.7.2014 L 229/13 ROZHODNUTÍ RADY 2014/512/SZBP ze dne 31. července 2014 o omezujících opatřeních vzhledem k činnostem Ruska destabilizujícím situaci na Ukrajině RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na Smlouvu

Více

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. GPSIII. ročník. SOUČASNÉ VÁLEČNÉ KONFLIKTY VE SVĚTĚ referát. Jméno a příjmení: Michal Záveský

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. GPSIII. ročník. SOUČASNÉ VÁLEČNÉ KONFLIKTY VE SVĚTĚ referát. Jméno a příjmení: Michal Záveský Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav GPSIII. ročník SOUČASNÉ VÁLEČNÉ KONFLIKTY VE SVĚTĚ referát Jméno a příjmení: Michal Záveský Třída: 3. B Datum: 28.3.2017 I Současné válečné konflikty ve světě Obecná

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Návrh NAŘÍZENÍ RADY. o otevření a způsobu správy autonomních celních kvót Unie pro některé produkty rybolovu pro období 2016 až 2018

Návrh NAŘÍZENÍ RADY. o otevření a způsobu správy autonomních celních kvót Unie pro některé produkty rybolovu pro období 2016 až 2018 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 16.7.2015 COM(2015) 344 final 2015/0151 (NLE) Návrh NAŘÍZENÍ RADY o otevření a způsobu správy autonomních celních kvót Unie pro některé produkty rybolovu pro období 2016 až

Více

Měsíční přehled č. 04/02

Měsíční přehled č. 04/02 Měsíční přehled č. 04/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 223,0 mld.kč, čímž se v meziročním

Více

Vypracoval: Josef Froněk (OV-TE)

Vypracoval: Josef Froněk (OV-TE) Vypracoval: Josef Froněk (OV-TE) 1960 schválen zákon o III. pětiletém plánu Nesplnitelné úkoly Vypínání elektrické energie Selhání zásobování uhlím Ochromení železniční dopravy uhelné prázdniny Pomoc jiným

Více

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Semestrální práce Bc. Kristýna Krásna, Bc. Markéta Nováková Obsah 1. Všeobecné informace o zemi 2. Historický background 3. Překážky vstupu do

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

V průběhu 2.pol. stol. - zásadní změny v Evropě v důsledku druhé světové války V poválečné Evropě můžeme rozlišit několik vývojových etap: Etapa integ

V průběhu 2.pol. stol. - zásadní změny v Evropě v důsledku druhé světové války V poválečné Evropě můžeme rozlišit několik vývojových etap: Etapa integ Evropský integrační proces V průběhu 2.pol. stol. - zásadní změny v Evropě v důsledku druhé světové války V poválečné Evropě můžeme rozlišit několik vývojových etap: Etapa integračních východisek založených

Více

Makroekonomická predikce (listopad 2018)

Makroekonomická predikce (listopad 2018) Ministerstvo financí České republiky, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 Ministerstvo financí Makroekonomická predikce (listopad 2018) David PRUŠVIC Ministerstvo financí České republiky Praha,

Více

Globální ekonomika a trhy zkraje podzimu 2016: implikace pro měnovou politiku

Globální ekonomika a trhy zkraje podzimu 2016: implikace pro měnovou politiku Globální ekonomika a trhy zkraje podzimu 2016: implikace pro měnovou politiku (Radomír Jáč, hlavní ekonom) Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. říjen 2016 2 Globální ekonomika a trhy zkraje

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: říjen 2013 Klíčová slova:

Více

Revoluční neklid v Evropě po Vídeňském kongresu léta 19. století.

Revoluční neklid v Evropě po Vídeňském kongresu léta 19. století. Revoluční neklid v Evropě po Vídeňském kongresu 20. 30. léta 19. století www.zlinskedumy.cz * obava z návratu starých pořádků - odpor proti restauraci a absolutismu *vliv francouzské revoluce - požadavek

Více

Soutěže od Kvida Polívky

Soutěže od Kvida Polívky Soutěže od Kvida Polívky Velká Británie Celý název: Spojené království Velké Británie a Severního Irska Hlavní město: Londýn Rozloha: 243 610 km² (77. největší země na světě) Nejvyšší bod: Ben Nevis (1343

Více

Právní aspekty podnikání v Rusku

Právní aspekty podnikání v Rusku Právní aspekty podnikání v Rusku Monika Šimůnková Hošková Brno, 10.04.2018 www.peterkapartners.com Mezinárodní dohody Smlouva mezi ČSSR a SSSR o právní pomoci a právních vztazích ve věcech občanských,

Více

1. fáze studené války II.

1. fáze studené války II. 1. fáze studené války II. 1. berlínská krize 24. červen 1948-12. květen 1949 Německo i Berlín rozděleny na čtyři okupační zóny Po válce však došlo k rozkolům v otázce dalšího směřování Německa mezi SSSR

Více

Úvod do ekonomie Týden 5. Tomáš Cahlík

Úvod do ekonomie Týden 5. Tomáš Cahlík Úvod do ekonomie Týden 5 Tomáš Cahlík Obsah Evropská ekonomická integrace Proces prohlubování EU Proces rozšiřování EU Základní fungování EU Ekonomická geografie a regionální politika EU Zkouškové otázky,

Více

Název: XII 7 10:48 (1 z 28) STÁT

Název: XII 7 10:48 (1 z 28) STÁT Název: XII 7 10:48 (1 z 28) STÁT Co označujeme pojmem stát? ohraničené území formu organizace lidské společnosti demokratickou vládu Název: XII 7 11:55 (2 z 28) Název: III 7 18:05 (3 z 28) ZNOVU!!! Název:

Více

Federalistická seskupuje se politicky (př. USA) Funkcionalistická seskupuje se nejdříve ekonomicky (př. EU)

Federalistická seskupuje se politicky (př. USA) Funkcionalistická seskupuje se nejdříve ekonomicky (př. EU) Otázka: Integrační procesy po 2. světové válce (neboli EU) Předmět: Ekonomie Přidal(a): Len Druhy a stupně integrace (=propojení) Druhy mezinárodních integrací Federalistická seskupuje se politicky (př.

Více

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D.

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. Obrana pojetí a aktuální vývoj Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. 1 Literatura Relevantní legislativa a dokumenty viz dále (Ústava, Bezpečnostní strategie, resortní zákony) webové stránky příslušných institucí (např.

Více

Společná obchodní politika EU

Společná obchodní politika EU 1 Zásady společné obchodní politiky Stanoveno čl. 207 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU) Jednotné zásady pro všech 28 zemí pro: Úpravy celních sazeb Uzavírání obchodních dohod Sjednocování liberalizačních

Více

Obsah. Seznam zkratek... 14

Obsah. Seznam zkratek... 14 Obsah Seznam zkratek.... 14 1 Pojem, předmět a prameny práva mezinárodního obchodu.. 29 1.1 Pojem... 29 1.2 Předmět... 30 1.3 Prameny... 30 1.3.1 Mezinárodní smlouvy... 31 1.3.2 Mezinárodní obyčej... 33

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Č.j. 2246/04 V Praze dne 12. května 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Č.j. 2246/04 V Praze dne 12. května 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Č.j. 2246/04 V Praze dne 12. května 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu dne 19. května 2004 v 9.00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády České republiky,

Více

Jihoafrická republika

Jihoafrická republika Jihoafrická republika Situace a příležitosti Mezinárodní strojírenský veletrh Brno Ing. Vladimír Jeništa 16. 9. 2015 www.czechtrade.cz Srovnání JAR x ČR Rozloha: Jižní Afrika - 1 219 090 km 2 (15x) Česká

Více

PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech voleb, referend a politických stran

PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech voleb, referend a politických stran PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech voleb, referend a politických stran Úvod... 13 I. SOUDNÍ JUDIKATURA VE VĚCECH VOLEB 1.1 Základy volebního práva A. K některým pojmům a principům volebního práva 1. K pojmu

Více

NÁVRAT K DEMOKRACII jaro 1968 Alexander Dubček 21. srpna 1968 okupace obnovena Gustav Husák pronásledování normalizace

NÁVRAT K DEMOKRACII jaro 1968 Alexander Dubček 21. srpna 1968 okupace obnovena Gustav Husák pronásledování normalizace NÁVRAT K DEMOKRACII Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vývojem České republiky při návratu k demokracii. Učebnice: Obrazy z novějších Českých dějin. NÁVRAT

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Opakování učiva 8. ročníku Brainstorming, práce s mapou, opakovací soutěže Určí základní historické události 19. stol. příčiny, důsledky a chronologie. Vysvětlí základní politické, sociální, ekonomické

Více

SSOS_ON_3.17 Mezinárodní organizace a vztahy

SSOS_ON_3.17 Mezinárodní organizace a vztahy Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ON_3.17

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Č.j. 2234/04 V Praze dne 31. března 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Č.j. 2234/04 V Praze dne 31. března 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Č.j. 2234/04 V Praze dne 31. března 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu dne 7. dubna 2004 v 19.30 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády České republiky,

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 11.3.2014 COM(2014) 166 final 2014/0090 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny CS CS DŮVODOVÁ

Více

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE 1. Povinná míra rezerv je: a) procento z depozit, které komerční banka musí držet u centrální banky b) rezerva, kterou si komerční banka nechává pro případ okamžitých

Více

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII REVOLUCE 1848 1849 - rok 1848: vypuknutí revolucí na mnoha místech Evropy - cíl: rovnoprávnost, svoboda, samostatnost, sjednocení (Itálie, Německo) - různé důvody: nespokojenost, hospodářské potíže, nemožnost

Více

Hospodářská politika. Téma č. 3: Nositelé, cíle a nástroje hospodářské politiky. Petr Musil

Hospodářská politika. Téma č. 3: Nositelé, cíle a nástroje hospodářské politiky. Petr Musil Hospodářská politika Téma č. 3: Nositelé, cíle a nástroje hospodářské politiky Petr Musil petrmusil1977@gmail.com Nositelé hospodářské politiky jde o subjekty, které se podílí na procesu formování, provádění

Více

Aktuální vývoj ruské legislativy, trendy lokalizace výroby a novinky z CU/EAEU David Šimek vedoucí pobočky CHSH Kališ & Partners v Moskvě

Aktuální vývoj ruské legislativy, trendy lokalizace výroby a novinky z CU/EAEU David Šimek vedoucí pobočky CHSH Kališ & Partners v Moskvě Aktuální vývoj ruské legislativy, trendy lokalizace výroby a novinky z CU/EAEU David Šimek vedoucí pobočky CHSH Kališ & Partners v Moskvě 03.06.2015 Praha MPO ČR 1 ÚVOD Geopolitika a ekonomické sankce

Více

V l á d n í n á v r h,

V l á d n í n á v r h, V l á d n í n á v r h, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Srílanskou demokratickou socialistickou republikou o podpoře a vzájemné

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro mezinárodní obchod

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro mezinárodní obchod EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro mezinárodní obchod 2015/0005(COD) 3.2.2015 ***I NÁVRH ZPRÁVY k návrhu rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady o poskytnutí makrofinanční pomoci Ukrajině (COM(2015)0005

Více

PŘEDBĚŽNÝ POŘAD JEDNÁNÍ VÝBOR STÁLÝCH ZÁSTUPCŮ (část II) Budova Europa, Brusel 21. února 2018 (10:00 hod.) Body k jednání (II)

PŘEDBĚŽNÝ POŘAD JEDNÁNÍ VÝBOR STÁLÝCH ZÁSTUPCŮ (část II) Budova Europa, Brusel 21. února 2018 (10:00 hod.) Body k jednání (II) Rada Evropské unie Brusel 19. února 2018 6288/18 OJ CRP2 7 PŘEDBĚŽNÝ POŘAD JEDNÁNÍ VÝBOR STÁLÝCH ZÁSTUPCŮ (část II) Budova Europa, Brusel 21. února 2018 (10:00 hod.) 1. Přijetí pořadu jednání Schválení

Více

*** NÁVRH DOPORUČENÍ

*** NÁVRH DOPORUČENÍ EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 20. 1. 2014 2013/0356(NLE) *** NÁVRH DOPORUČENÍ k návrhu rozhodnutí Rady o uzavření Dohody mezi Evropskou unií a Ázerbájdžánskou

Více

NÁVRH USNESENÍ. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament B8-0243/

NÁVRH USNESENÍ. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament B8-0243/ Evropský parlament 2014-2019 Dokument ze zasedání B8-0243/2017 31.3.2017 NÁVRH USNESENÍ předložený na závěr rozpravy o jednáních se Spojeným královstvím poté, co oznámilo svůj záměr vystoupit z Evropské

Více

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah prezentace Makroekonomický souhrn Obchodní spolupráce mezi ČR a Běloruskem Vzájemný obchod Významné položky

Více

Velvyslance zastřelil člen jeho ochranky, který byl přidělen k jeho ochraně tureckou tajnou službou.

Velvyslance zastřelil člen jeho ochranky, který byl přidělen k jeho ochraně tureckou tajnou službou. VIDEO: Ruského velvyslance v Turecku zastřelil člen turecké tajné služby! Erdogan mluvil po telefonické lince s Putinem a snažil se uhasit hrozbu ruské vojenské odvety! VIDEO: Ruského velvyslance v Turecku

Více

Dokument ze zasedání B8-0399/2015 NÁVRH USNESENÍ

Dokument ze zasedání B8-0399/2015 NÁVRH USNESENÍ EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Dokument ze zasedání 27.4.2015 B8-0399/2015 NÁVRH USNESENÍ předložený na základě prohlášení místopředsedkyně Komise, vysoké představitelky Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 274/2014 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 254 ze dne 09.04.2014 Návrhy na pojmenování ulic a náměstí ve vztahu k událostem 17. listopadu 1989 v lokalitě Nákladového nádraží

Více