CO JE FUTUREMOTION FUTUREMOTION JE PŘÍPRAVA NA BUDOUCNOST

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CO JE FUTUREMOTION FUTUREMOTION JE PŘÍPRAVA NA BUDOUCNOST"

Transkript

1

2 CO JE FUTUREMOTION Projektem Futuremotion, neboli Energie zítřka, se Skupina ČEZ podílí na formování budoucnosti energetiky. Ta se zásadně mění, protože od ní společnost očekává nový přístup k celému odvětví. Zákazníci kladou důraz na decentralizaci zdrojů, svobodu spotřebitele při využívání elektřiny, inteligentní řízení sítě a ochranu životního prostředí. Naše představa o Energii zítřka zahrnuje řadu nezbytných změn, jež povedou k moderní, flexibilní, efektivní a čisté energetice. Chceme ještě více než doposud podporovat vědu a výzkum nových výrobních technologií, chceme doplnit stávající páteřní energetické sítě o decentralizované zdroje, chceme vyvíjet a postupně zavádět inteligentní sítě a investovat do elektrifikace dopravy. Futuremotion není revoluční v tom smyslu, že by bořila fungující současnou energetiku. Její příležitost naopak spočívá v postupné přípravě odvětví na revoluční změny, které přinesou jejím zákazníkům velké výhody. FUTUREMOTION JE PŘÍPRAVA NA BUDOUCNOST Energetika je obor, který se dynamicky vyvíjí. Díky vědeckým poznatkům a vývoji nových technologií může poskytovat lidem světlo, teplo a elektřinu stále efektivněji a ekologičtěji. Aby si svou schopnost uspokojovat vzrůstající nároky společnosti uchovala i do budoucna, musí se energetika flexibilně adaptovat na měnící se požadavky. Skupina ČEZ nechce jen reagovat na probíhající změny. Naopak, chce se podílet na jejich utváření, být iniciátorem jejich zavádění v České republice a vizionářem budoucnosti energetiky ve střední a jihovýchodní Evropě. Za tímto účelem vyhlásila v létě 2009 strategickou iniciativu Futuremotion. Cílem Futuremotion je rozvíjet energetiku v klíčových oblastech tak, aby v budoucnu mohla i nadále úspěšně sloužit svým zákazníkům. Jsou to například investice do vědy a výzkumu nových technologií. V centru zájmu Skupiny ČEZ jsou především technologie na efektivnější využití stávajících zdrojů, nové způsoby výroby v klasických i obnovitelných zdrojích, výzkum zaměřený na ukládání elektřiny, či technologie zmírňující dopad výroby na životní prostředí. Futuremotion počítá i se zaváděním malých decentralizovaných jednotek na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Další pilíře vize Futuremotion tvoří postupná přeměna na systém chytrých sítí a také podpora elektromobility v České republice.

3 Futuremotion je plán, který se trochu vymyká běžným strategiím. V první řadě je to plán dlouhodobý, neboť změny v energetice probíhají postupně, aby neohrozily bezpečnost dodávek pro spotřebitele. Za druhé musí mít takováto vize velmi široký záběr. V současnosti probíhají intenzivní výzkumy řady nových technologií a není možné určit, které z nich budou znamenat revoluční průlom a které zůstanou pouze na papíře. Řada velmi slibných plánů je ve fázi pilotních projektů a teprve časem se ukáže, zda jsou skutečně krokem tím správným směrem. Za třetí Futuremotion nemůže nikdy zůstat pouze osamocenou iniciativou Skupiny ČEZ. Především pilíř rozvoje elektromobility je životně závislý na ochotě spolupráce automobilových výrobců, municipalit, výrobců baterií i dobíjecích stanic a celé řady dalších subjektů. Přesto Skupina ČEZ věří, že se vize energetické budoucnosti obsažená ve strategii Futuremotion naplní. Česká republika by prostřednictvím tohoto dlouhodobého projektu mohla opět stanout v čele států, které ovlivňují světový technologický pokrok. My jsme připraveni se na tom významně podílet. Připojíte se? CÍLE SKUPINY ČEZ V RÁMCI FUTUREMOTION ELEKTROMOBILITA ČEZ nejvýznamnějším poskytovatelem služeb elektomobility ve střední Evropě. Pilotní projekty v Praze a Vrchlabí do roku 2012 v hodnotě až 0,5 mld. Kč. Jiří Feist, ředitel pro rozvoj společnosti ČEZ a vedoucí strategického týmu Futuremotion INTELIGENTNÍ SÍTĚ (SMART GRIDS) Pilotní projekt Smart Region do roku 2015: implementace nejpokročilejších distribučních technologií s vazbou na decentralizovanou výrobu. VĚDA, VÝZKUM A NOVÉ ZDROJE Vůdčí role ČEZ v energetické vědě a výzkumu v ČR; ČEZ uznáván jako významný evropský hráč na poli energetických inovací. Od roku 2011 každý rok investováno nejméně 1 % z čistého profitu do vědy a výzkumu (prioritní oblasti pro nejbližší roky jsou především zvýšení účinnosti tradičních zdrojů, inovativní obnovitelné zdroje energie, pro jekty energetické efektivnosti a akumulace energie).

4 Obavy z klimatických změn i snaha o zlepšování podmínek pro život ve velkých městech vede k diskuzím o změnách v současné dopravě. Jednou z možností, jak problematiku řešit, je elektrifikace automobilové dopravy. Pro osobní vozy na elektřinu se vžil název elektromobily, celý koncept výstavby infrastruktury a podpory provozu těchto aut se nazývá elektromobilita. Rozvoj elektromobility vyžaduje spolupráci mezi výrobci elektromobilů a baterií, mezi zástupci měst a států, poskytovateli dobíjecí infrastruktury, distributory elektřiny i samotnými uživateli elektromobilů. Vývoj baterií zaznamenal významný pokrok především v kapacitě, která prodlužuje dojezd elektromobilů. Řada výrobců proto reaguje na zvýšenou poptávku po ekologických vozidlech a vyvíjí nové modely elektromobilů určené pro sériovou výrobu.

5 Stále více vlád podporuje čistší dopravu. Zavedení daně z CO 2 na automobily již oznámilo 15 členských zemí EU, některé naopak vyčlenily peníze na pobídky pro lidi, kteří si ekologické vozidlo plánují koupit. Některá evropská města zvažují uvalení sankcí na automobily překračující určitou hranici emisí CO 2, jiná slibují osvobodit ekologická auta od mýtného. Úspěch elektromobilů v České republice bude záviset na spolehlivé síti dobíjecích stanic. V rámci projektu podpory elektrických vozů vybuduje společnost ČEZ síť veřejných dobíjecích stanic. Dále v rámci podpory elektromobility uvažuje o partnerství s nákupními centry, provozovateli parkovišť a podnikovými vozovými parky. Jako partnery v rozvoji dobíjecí infrastruktury vítá společnost ČEZ firmy a podniky, města, obce i kraje. ELEKTROMOBIL SE PŘEDSTAVUJE Elektromobil je auto poháněné elektromotorem, který místo benzínu či nafty čerpá energii z dobíjitelných baterií. Systém pohonu je v porovná- ní s klasickým automobilem jednoduchý, efektivní, ale hlavně ekologic- ký bez hluku a emisí. DOBÍJECÍ STANICE Elektromobily se mohou masově používat, jen když je k dispozici do- statečně hustá a dobře fungující síť dobíjecích míst. Elektromobil může být dobíjen různými způsoby. Základní možností je dobíjení pomocí klasické zásuvky, která je sice široce dostupná, ale doba nabíjení může trvat 6 8 hodin. Tento způsob je tedy ideální pro dobíjení doma v ga- rážích (lze využít nižších nočních tarifů na elektřinu) či na pracovišti. Naopak rychlé dobíjení využívá vyšší elektrické napětí a zabere jen 10 až 15 minut. Tento typ dobíjení vyžaduje vybudování speciální infra- struktury měla by být k dispozici na veřejných dobíjecích místech, ale třeba i v nákupních centrech, v podzemních garážích, u multikin apod. Mezi těmito mezními možnostmi existuje řada variant, kdy se doba dobíjení odvíjí od výše elektrického napětí a výkonu dobíjecí stanice. Další alternativou je výměna celých baterií, tento koncept prochází testováním. VÝHODY ELEKTROMOBILŮ I se započtením emisí z výroby elektřiny jsou celkové emise CO 2 u elektromobilů nižší než u klasických aut. Náklady na pohon jsou v přepočtu na kilometr jízdy u elektromobilů levnější. Údržba elektromobilů je snadnější a méně nákladná díky nízkému počtu pohyblivých součástí v motoru. Elektromotor je využíván efektivně, proto se méně opotřebovává a má delší životnost než motor spalovací.

6 Velmi vysoké nároky na energetickou síť klade vzrůstající počet obnovitelných zdrojů, nové možnosti decentralizované výroby, či požadavky zákazníků na flexibilitu energetiky a šetrnost vůči životnímu prostředí. Současná síť se v budoucnu transformuje na takzvanou chytrou síť, neboli smart grid. Její chytrost spočívá v automatizovaném řízení a adaptaci na momentální podmínky okolního prostředí, v obousměrné komunikaci se zákazníkem a v efektivní integraci všech výrobních zdrojů.

7 CHYTRÉ DOMOVY V CHYTRÉ SÍTI EXKURZE DO BUDOUCNOSTI Koncept chytrých domovů (neboli Smart Homes) není žádnou novinkou. Již v 80. letech minulého století byly inteligentní domy řízené centrálním počítačovým systémem představeny široké veřejnosti ve Spojených státech. V souvislosti s postupným zaváděním chytrých sítí se na více či méně chytré domovy přemění většina staveb. Jak bude tento systém fungovat? Chytré domy budou mít vlastní zdroj elektřiny ve formě slunečních panelů či tepelného čerpadla. Elektřinu, kterou nespotřebují, mohou dodávat do centrální sítě a přilepšit tak rodinnému rozpočtu. V garáži je do zásuvky zapojený elektromobil, jehož baterie může během špičky vypomoci regulovat tok elektřiny v síti, nebo může zásobovat elektrické spotřebiče v domě. Domy budou vybaveny inteligentními měřidly, která zajistí využití elektřiny v době, kdy síť nebude přetížená. Majitel si bude moci také navolit způsob čerpání elektřiny, aby se spotřebiče typu pračka či myčka zapnuly v době, kdy je proud nejlevnější, nebo aby chod domácnosti zajišťovala jen elektřina z obnovitelných zdrojů. Měřící údaje na displeji chytrých měřidel (Smart Meters) spotřebitele SMART REGION ČEZ informují o aktuální ceně čerpané elektřiny a umožňují mu rozhodovat Skupina ČEZ se o rozvoj chytrých sítí se flexibilněji. Počítačový systém bude regulovat vnitřní teplotu domu intenzivně zajímá. Již v letech v závislosti na okolních podmínkách, aby se interiér zbytečně nepřetápěl nebo nevychlazoval. Vše bude samozřejmě možné regulovat na proběhl pilotní projekt testování chytrých měřidel. Na základě výsledků byly pro léta dálku z počítače nebo mobilního telefonu přichystány projekty s názvem Páteřní elektrická síť monitoruje tisíce impulsů, podle nichž upravuje Smart Region s Smart Meters, jejichž prostřednictvím chce Skupina ČEZ vyzkoušet koncept svůj chod. Hlášení z meteorologických satelitů pomáhají optimalizovat využití obnovitelných zdrojů např. když fouká, připraví se síť v předstihu na přívod elektřiny z větrných parků a sníží adekvátně výkon v měřítku regionu. chytrých sítí a dalších součástí Energie zítřka jiných zdrojů. Propojené komunikační kanály umožní předcházet účinněji výpadkům v síti, popřípadě rychleji obnovit dodávky proudu po řidly. Cílem je vyzkoušet, jak budou spolupracovat Tisíce domácností budou vybaveny chytrými mě- kalamitách, nebo dokonce zajistit dočasné napájení postižené oblasti jednotlivé komponenty v rámci miniregionu, tedy: jen z místních zdrojů. Chytrá síť bude moci zužitkovat doplňkové zdroje elektřiny typu baterie elektromobilů, jež zrovna nejsou využívány, zákazníkem prostřednictvím chytrých sítích, c) zapo- a) elektromobily a jejich dobíjení, b) komunikace se tak aby co nejlépe hospodařila s výrobními zdroji a chránila tak životní jení stávajících i nových typů výrobních zdrojů do prostředí. V budoucnu se počítá i s využitím úložišť elektřiny, v podobě jedné sítě včetně jejich řízení. Zvoleným regionem pro velkých úložných baterií, které by účinně regulovaly vytížení sítě. testování se stalo Vrchlabí.

8

9 Pružnější distribuční síť umožní rozvoj malých výrobních zdrojů v místě spotřeby. Tyto doplňkové zdroje zvýší bezpečnost dodávek a přitom sníží náklady na pořízení energie. Významným hráčem na tomto poli budou obnovitelné zdroje, především biomasa, a v menší míře i větrné a solární elektrárny. U biomasy bude potřeba velmi úzká spolupráce se zemědělci bude třeba experimentálně hledat vhodné druhy využitelné jako energetické plodiny a vyzkoušet optimální způsob jejich zpracování. Částečná decentralizace výrobních zdrojů posílí roli malé kogenerace (současné výroby elektřiny a tepla) a trigenerace (současné výroby elektřiny, tepla i chladu). Výhodou kogenerace je vysoká účinnost využití energie, pohybující se nad 75 %. Podniky (a v budoucnu i jednotlivci) ochotní investovat do kogeneračních jednotek naleznou ve Skupině ČEZ partnera pro vypracování podrobných plánů řešení celého energetického hospodářství. Komplexní řešení, zahrnující rekonstrukci či instalaci zdroje na kogenereaci, zateplení objektů z důvodu úspor, instalaci doplňkových alternativních výrobních zdrojů a rekuperaci odpadního tepla z výroby, může ročně ušetřit statisíce až miliony korun. Nevyužitá elektřina pak může být dodávána do sítě a pomůže regulovat její vytíženost. CÍL SKUPINY ČEZ Podniky (a v budoucnu i jednotlivci), ochotní investovat do kogeneračních jednotek, naleznou ve Skupině ČEZ partnera pro vypracování podrobných plánů řešení celého energetického hospodářství.

10 Nové technologie jsou motorem změn v každém odvětví. Omezené zásoby strategických surovin, obavy o životní prostředí a tlak vedení firem na co nejefektivnější výrobu to vše znamená, že zavádění nových technologií je klíčové pro všechny významné energetické společnosti. Vize Futuremotion společnosti ČEZ se zaměřuje na technologie v pokročilém stupni vývoje, jež ale zatím nedospěly do fáze komerčního využití.

11 OBNOVITELNÉ I KLASICKÉ ZDROJE Obnovitelné zdroje jsou důležitou součástí vyváženého energetického mixu. Přestože jejich efektivní využití není ještě zcela ideální, v této oblasti jde výzkum velmi rychle dopředu. Skupina ČEZ se v rámci obnovitelných zdrojů zajímá především o inovativní fotovoltaické systémy (např. s využitím nanotechnologií), geotermální energii a nízkopotenciálové vodní elektrárny. U stávajících výrobních zdrojů se výzkum zaměřuje jednak na zvyšování účinnosti, výkonu, spolehlivosti a snižování vlivů na životní prostředí. Sem spadá např. proces zlepšování jaderné bezpečnosti či minimalizace výpustí škodlivin. Mezi přípravu nových technologií patří např. nová generace jaderných reaktorů, vysoce účinné uhelné zdroje nebo systémy zachycování a ukládání emisí uhlíku do geologického podloží. Stranou nezůstávají ani pokročilé možnosti využití biomasy či energetické využití odpadů. AKUMULACE ELEKTŘINY Jednou z nevýhod elektřiny je obtížnost jejího skladování. Ideální by bylo vyrobit elektřinu velkokapacitně do zásoby a moci ji používat v době, kdy je jí nedostatek. Jedním z možných směrů je vývoj účinných, velkokapacitních baterií, jež by byly schopné dlouhodobě skladovat elektřinu bez velkých ztrát. Naděje jsou vkládány také do výroby vodíku. Ten by byl využitelný například v oblasti vodíkové dopravy (vozidla s palivovými články) nebo by byl palivem pro zpětnou výrobu elektřiny. Zajímavým nápadem se jeví i stlačování vzduchu do podzemí (tzv. CAES technologie), fungující na podobném principu jako přečerpávací elektrárny. Mimo špičku je vyrobená elektřina využívána ke stlačení vzduchu do podzemních komor. Naopak v době zvýšené poptávky po elektřině se vzduch uvolní a roztáčí turbíny. CÍL ČEZ Vůdčí role ČEZ v energetické vědě v ČR; ČEZ uznáván jako významný hráč na poli energetických inovací. Prioritní oblasti pro nejbližší roky jsou především zvýšení účinnosti tradičních zdrojů, inovativní OZE, projekty energetické efektivnosti a akumulace energie.

12

FUTUREMOTION. Energie zítřka SKUPINA ČEZ. www.cez.cz. prof. Úsporný

FUTUREMOTION. Energie zítřka SKUPINA ČEZ. www.cez.cz. prof. Úsporný FUTUREMOTION Energie zítřka prof. Úsporný 2 Futur/e/Motion Projektem Futuremotion neboli Energie zítřka se Skupina ČEZ podílí na formování budoucnosti energetiky. Skupina ČEZ v iniciativě FutureMotion

Více

Šance pohnout světem k čisté energii zítřka

Šance pohnout světem k čisté energii zítřka 1 Nové výzvy Vyčerpávání surovin Priorita ekologie Růst spotřeby Nové příležitosti Nové technologie Nové koncepty podnikání Nová situace ČEZ Velká úspěšná firma Regionální leader Již ne follower, ale leader

Více

JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE

JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE aneb: z elektrárny ke spotřebiči prof. Úsporný 2 3 Z ELEKTRÁRNY KE SPOTŘEBIČI Abychom mohli využívat pohodlí, které nám nabízí elektřina, potřebujeme ji dostat z elektráren

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

Inteligentní města a obce

Inteligentní města a obce aktuální stav a výhled do budoucna Evropská inovační partnerství v rámci inteligentních měst a obcí Sdělení Komise: evropské inovační partnerství (červenec 2012) vznik inovativních řešení v rámci tzv.

Více

DOSAVADNÍ STRATEGIE BYLA DOPLNĚNA O NOVÝ PILÍŘ, KTERÝ UMOŽNÍ, ABY SE ČEZ STAL LEADEREM TAKÉ V INOVACÍCH A SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI

DOSAVADNÍ STRATEGIE BYLA DOPLNĚNA O NOVÝ PILÍŘ, KTERÝ UMOŽNÍ, ABY SE ČEZ STAL LEADEREM TAKÉ V INOVACÍCH A SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI 1 DOSAVADNÍ STRATEGIE BYLA DOPLNĚNA O NOVÝ PILÍŘ, KTERÝ UMOŽNÍ, ABY SE ČEZ STAL LEADEREM TAKÉ V INOVACÍCH A SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI Vize: Stát se jedničkou na trhu s elektřinou ve střední a jihovýchodní

Více

VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI

VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI Oheň - zdroj tepla,tepelná úprava potravin Pěstování plodin, zavodňování polí Vítr k pohonu lodí Orientace budov tak, aby využily co nejvíce denního světla

Více

PILOTNÍ PROJEKT ELEKTROMOBILITA SKUPINY ČEZ. Představení projektu a možností spolupráce

PILOTNÍ PROJEKT ELEKTROMOBILITA SKUPINY ČEZ. Představení projektu a možností spolupráce PILOTNÍ PROJEKT ELEKTROMOBILITA SKUPINY ČEZ Představení projektu a možností spolupráce Agenda A Seznámení se společností a s programem FUTUR/E/MOTION B Projekt Elektromobilita Skupiny ČEZ C Naše nabídka

Více

NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST

NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST 14.12.2016 PETR ŠTULC, ČLEN PŘEDSTAVENSTVA A ŘEDITEL ÚSEKU ROZVOJE ČEZ ESCO, a.s. t / obyvatele ENERGIE A JEJÍ ROLE VE MĚSTĚ 75 % energie v EU

Více

ENERGETIKA CHYTRÝCH MĚST VE ZNAMENÍ INOVATIVNÍCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH ŘEŠENÍ PETR ŠTULC

ENERGETIKA CHYTRÝCH MĚST VE ZNAMENÍ INOVATIVNÍCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH ŘEŠENÍ PETR ŠTULC ENERGETIKA CHYTRÝCH MĚST VE ZNAMENÍ INOVATIVNÍCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH ŘEŠENÍ PETR ŠTULC TRENDY NOVÉ ENERGETIKY A POTŘEBY CHYTRÝCH MĚST 75 % vyprodukované energie v EU je spotřebováno ve ENERGETIKA městech

Více

Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA"

Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA" Zakládající skupina členů Energetický mix ČR, 2017 Rozvoj

Více

Národní vize Smart Grid

Národní vize Smart Grid Národní vize Smart Grid Smart Life TOP Hotel Praha - 24. ledna 2012 Obsah Aktualizace energetické koncepce - vize EEGI Meber States Initiative Možný vývoj Smart Grid Regulační schopnosti chytrých sítí

Více

Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu

Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu 1 Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu Petr Očko předseda TA ČR Čistá mobilita, Loučeň 9. března 2017 Projekty v programech TA ČR Struktura účastníků v projektech Očekávané výsledky v programech

Více

Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost

Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost Obsah OP PIK Efektivní energie prioritní osa 3 Harmonogram Výzev Podpora bioplynových stanic program Obnovitelé zdroje - I. Výzva (statistika)

Více

Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu. Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie

Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu. Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie Setkání EKIS a odborný seminář Litomyšl, 17. září 2018 Komora obnovitelných zdrojů energie (o nás) Největší

Více

Začněme nejprve srovnáním klasické distribuční sítě a Smart Grids.

Začněme nejprve srovnáním klasické distribuční sítě a Smart Grids. Chytré sítě Koncept Smart Grids neboli chytrých sítí je částí technologie Smart, tj. chytré dodávky energie od výrobce ke spotřebiteli. Celá koncepce Smart představuje tři základní oblasti: Smart Grids

Více

ELEKTROMOBILITA SKUPINY ČEZ

ELEKTROMOBILITA SKUPINY ČEZ ELEKTROMOBILITA SKUPINY ČEZ Seminář Podpora a rozvoj nízkouhlíkový technologií Zlín, 21. února 2017 Radek Kaňák Manažer prodeje ČEZ ESCO, a.s. OČEKÁVANÉ TRENDY V ELEKTROMOBILITĚ Elektromobilita stále ještě

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Aktuální problémy české energetiky 2. 4. 2013 Výchozí podmínky ČR ČR jako silně průmyslová země Robustní ES (přebytková bilance i infrastruktura) Rozvinutý systém

Více

STRATEGIE SKUPINY ČEZ. Bohumil Mazač exekutivníředitel pro Business ČEZ Prodej, s.r.o.

STRATEGIE SKUPINY ČEZ. Bohumil Mazač exekutivníředitel pro Business ČEZ Prodej, s.r.o. STRATEGIE SKUPINY ČEZ Bohumil Mazač exekutivníředitel pro Business ČEZ Prodej, s.r.o. EKONOMICKÁ KRIZE ZPŮSOBILA I VÝRAZNÝ POKLES SPOTŘEBY ELEKTŘINY Meziroční vývoj spotřeby elektřiny v procentech Německo

Více

Smart Cities pohled Skupiny ČEZ

Smart Cities pohled Skupiny ČEZ Smart Cities pohled Skupiny ČEZ Konference Smart Cities a udržitelný rozvoj 2016 Září 2016 Aleš Laciok, koordinátor výzkumu a vývoje Skupiny ČEZ Smart Cities kde se to vzalo? SET-Plan (2007-9) + Sdělení

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost primárně zaměřen na podporu podnikání (zejména MSP) Navazuje na Operační program

Více

Municipální dobíjecí infrastruktura konference ČM, Loučeň. Lukáš Hataš místopředseda. otázky: sli.do/loucen

Municipální dobíjecí infrastruktura konference ČM, Loučeň. Lukáš Hataš místopředseda. otázky: sli.do/loucen Municipální dobíjecí infrastruktura 10.5.2019 6. konference ČM, Loučeň Lukáš Hataš místopředseda Asociace pro elektromobilitu představení Asociace sdružuje více jak 430 členů Původní organizace založena

Více

Šance pohnout světem k čisté energii zítřka

Šance pohnout světem k čisté energii zítřka 0 Nové výzvy Vyčerpávání surovin Priorita ekologie Růst spotřeby Nové příležitosti Nové technologie Nové koncepty podnikání Nová situace ČEZ Velká úspěšná firma Regionální leader Šance pohnout světem k

Více

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti Fotovoltaiky, akumulace energie a elektromobility pro podnikatele

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti Fotovoltaiky, akumulace energie a elektromobility pro podnikatele Aktuální dotační možnosti v oblasti Fotovoltaiky, akumulace energie a elektromobility pro podnikatele 22. 3. 2017 Obsah prezentace Základní informace o dotačním programu OP PIK Program Úspory energie podpora

Více

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility 15. 9. 2016 Dotační programy s podporou Fotovoltaiky Fotovoltaika jako součást komplexního projektu PODNIKATELÉ OP Podnikání

Více

Politika ochrany klimatu v České republice. Návrh Ministerstva životního prostředí České republiky

Politika ochrany klimatu v České republice. Návrh Ministerstva životního prostředí České republiky 0 1 Politika ochrany klimatu v České republice Návrh Ministerstva životního prostředí České republiky Politika ochrany klimatu je příspěvkem k celosvětové aktivitě 80./90. léta 2005 2006 2007 2008 2009

Více

Předpokládaný rozvoj distribuční soustavy E.ON Distribuce, a.s (výhled)

Předpokládaný rozvoj distribuční soustavy E.ON Distribuce, a.s (výhled) Předpokládaný rozvoj distribuční soustavy E.ON Distribuce, a.s. 2018-2022 (výhled) E.ON Distribuce, a.s. v souladu s 25 zákona č. 458/2000 Sb. v platném znění, o podmínkách podnikání a o výkonu státní

Více

ČEZ ESCO, A.S. SPOLEČNĚ MĚNÍME TVÁŘ MĚST A OBCÍ. Pavel Cyrani člen představenstva ČEZ, a.s. ředitel divize obchod a strategie Interní

ČEZ ESCO, A.S. SPOLEČNĚ MĚNÍME TVÁŘ MĚST A OBCÍ. Pavel Cyrani člen představenstva ČEZ, a.s. ředitel divize obchod a strategie Interní ČEZ ESCO, A.S. SPOLEČNĚ MĚNÍME TVÁŘ MĚST A OBCÍ Pavel Cyrani člen představenstva ČEZ, a.s. ředitel divize obchod a strategie ČESKOU REPUBLIKU TVOŘÍ 601 MĚST A PŘES 5500 OBCÍ Města a obce v ČR 3/4 obyvatel

Více

Kvalita elektřiny při alternaci zdrojů

Kvalita elektřiny při alternaci zdrojů Kvalita elektřiny při alternaci zdrojů Jiří Holoubek, ELCOM, a. s. jiri.holoubek@elcom.cz Základní charakteristiky napájecího napětí: Kmitočet Velikost Tvar vlny Symetrie třífázové soustavy S těmito normovanými

Více

SMART CITY V PRAXI Energetické úspory a decentrální výrobní zdroje v praxi. Martin Machek, manažer rozvoje

SMART CITY V PRAXI Energetické úspory a decentrální výrobní zdroje v praxi. Martin Machek, manažer rozvoje SMART CITY V PRAXI Energetické úspory a decentrální výrobní zdroje v praxi Martin Machek, manažer rozvoje ČEZ ESCO NABÍZÍ KOMPLETNÍ POKRYTÍ ENERGETICKÝCH POTŘEB Energetické komodity Energetické poradenství

Více

Elektromobily. aneb: doprava bez emisí. Skupina ČEZ. www.cez.cz. prof. Úsporný

Elektromobily. aneb: doprava bez emisí. Skupina ČEZ. www.cez.cz. prof. Úsporný Elektromobily aneb: doprava bez emisí prof. Úsporný 2 3 Elektromobily se pomalu vracejí Elektromobily byly na světě dříve než vozy hnané spalovacími motory a na přelomu 19. a 20. století dokonce světu

Více

Smart Grid a E-mobilita v prostředí České republiky Ing. Lukáš Radil

Smart Grid a E-mobilita v prostředí České republiky Ing. Lukáš Radil Smart Grid a E-mobilita v prostředí České republiky Ing. Lukáš Radil VUT v Brně, Ústav elektroenergetiky AquaTherm 24.11.2011 Obsah Definice Smart Gridů Problematika Smart Gridů Současné problémy a soustavy

Více

Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ( ): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií. Konference Čistá mobilita

Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ( ): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií. Konference Čistá mobilita Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (2014-2020): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií 1 Prioritní osy OP PIK PO 1 Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace (1 352 544 411 ) PO

Více

Význam inteligentních sítí pro využívání obnovitelných zdrojů energie

Význam inteligentních sítí pro využívání obnovitelných zdrojů energie Význam inteligentních sítí pro využívání obnovitelných zdrojů energie Konference Energie pro budoucnost, Brno 14.4.2010 Ing. Jiří Borkovec Česká technologická platforma Smart Grid Obsah Definice pojmu

Více

Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v připravovaných operačních programech 2014-2020

Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v připravovaných operačních programech 2014-2020 Ondřej Pašek Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v připravovaných operačních programech 2014-2020 Dohoda o partnerství Schválena Vládou ČR 9. 4. 2014, odeslána k formálním vyjednáváním s Evropskou

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU SOCIÁLNÍMU A HOSPODÁŘSKÉMU VÝBORU, VÝBORU REGIONŮ A EVROPSKÉ INVESTIČNÍ BANCE

PŘÍLOHA SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU SOCIÁLNÍMU A HOSPODÁŘSKÉMU VÝBORU, VÝBORU REGIONŮ A EVROPSKÉ INVESTIČNÍ BANCE EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.11.2016 COM(2016) 763 final ANNEX 1 PŘÍLOHA SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU SOCIÁLNÍMU A HOSPODÁŘSKÉMU VÝBORU, VÝBORU REGIONŮ A EVROPSKÉ

Více

Volební program TOP 09 ENERGETIKA. Jan Husák

Volební program TOP 09 ENERGETIKA. Jan Husák 17/09/2013 Volební program TOP 09 Jan Husák Energetika = klíčová oblast ekonomiky, Přímý vliv na bezpečnost a suverenitu státu. Strategické odvětví - nutnost dlouhodobého politického konsenzu napříč politickým

Více

Postoj státu k alternativním pohonům v automobilové dopravě

Postoj státu k alternativním pohonům v automobilové dopravě Postoj státu k alternativním pohonům v automobilové dopravě Ing. Eduard Muřický Směry a trendy v elektromobilitě na počátku roku 2014 Gesce jednotlivých resortů Ministerstvo dopravy (legislativa, liniové

Více

Akční plán energetiky Zlínského kraje

Akční plán energetiky Zlínského kraje Akční plán energetiky Zlínského kraje Ing. Miroslava Knotková Zlínský kraj 19/12/2013 Vyhodnocení akčního plánu 2010-2014 Priorita 1 : Podpora efektivního využití energie v majetku ZK 1. Podpora přísnějších

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie Internetový portál www.tzb-info.cz Obnovitelné zdroje energie Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie energie.tzb-info.cz www.tzb-info.cz ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ

Více

Vize Plzně jako vzorového města elektromobility. Plzeňské městské dopravní podniky, a. s.

Vize Plzně jako vzorového města elektromobility. Plzeňské městské dopravní podniky, a. s. Vize Plzně jako vzorového města elektromobility Plzeňské městské dopravní podniky, a. s. 25. března, 2013 Představení společnosti PMDP, a.s. Počet zaměstnanců 855 Dopravní výkon Vozový park Počet linek

Více

Nano a mikrotechnologie v chemickém inženýrství. Energie VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE ÚSTAV CHEMICKÉHO INŽENÝRSTVÍ

Nano a mikrotechnologie v chemickém inženýrství. Energie VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE ÚSTAV CHEMICKÉHO INŽENÝRSTVÍ Nano a mikrotechnologie v chemickém inženýrství Energie VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE ÚSTAV CHEMICKÉHO INŽENÝRSTVÍ Energie Nano a mikro technologie v chemickém inženýrství vyvíjí: Úložiště

Více

1 ÚVODNÍ SLOVO 2 CO JSOU TO SMART GRIDS 4 KOMPONENTY SMART GRIDS 6 CHYTRÉ SÍTĚ VE SVĚTĚ 8 CHYTRÁ DOMÁCNOST 10 SMART REGION 12 PŘÍNOSY SMART GRIDS

1 ÚVODNÍ SLOVO 2 CO JSOU TO SMART GRIDS 4 KOMPONENTY SMART GRIDS 6 CHYTRÉ SÍTĚ VE SVĚTĚ 8 CHYTRÁ DOMÁCNOST 10 SMART REGION 12 PŘÍNOSY SMART GRIDS 1 ÚVODNÍ SLOVO 2 CO JSOU TO SMART GRIDS 4 KOMPONENTY SMART GRIDS 6 CHYTRÉ SÍTĚ VE SVĚTĚ 8 CHYTRÁ DOMÁCNOST 10 SMART REGION 12 PŘÍNOSY SMART GRIDS 13 BUDOUCÍ DEN S CHYTROU SÍTÍ ÚVODNÍ SLOVO Elektřina slouží

Více

CHYTRÉ SÍTĚ: NEZBYTNÁ INFRASTRUKTURA CHYTRÝCH MĚST

CHYTRÉ SÍTĚ: NEZBYTNÁ INFRASTRUKTURA CHYTRÝCH MĚST PRŮMYSL NENÍ JEN TRADICE PRŮMYSL JE BUDOUCNOST CHYTRÉ SÍTĚ: NEZBYTNÁ INFRASTRUKTURA CHYTRÝCH MĚST Pavel Farkač, manažer pro energetiku, Svaz průmyslu a dopravy ČR 16. ledna 2018, Středočeský kraj region

Více

CHYTRÁ BUDOUCNOST VAŠÍ SPOLEČNOSTI KAMIL ČERMÁK

CHYTRÁ BUDOUCNOST VAŠÍ SPOLEČNOSTI KAMIL ČERMÁK CHYTRÁ BUDOUCNOST VAŠÍ SPOLEČNOSTI KAMIL ČERMÁK JSME ČEZ ENERGY SERVICE COMPANY 29 166 ZÁKAZNÍKŮ 1 195 ZAMĚSTNANCŮ 8 DCEŘINNÝCH SPOLEČNOSTÍ Komoditní produkty 19,089 mld. Kč tržeb a nekomoditní produkty

Více

Vliv zdrojů elektrické energie na životní prostředí

Vliv zdrojů elektrické energie na životní prostředí Klimatické změny odpovědnost generací Hotel Dorint Praha Don Giovanni 11.4.2007 Vliv zdrojů elektrické energie na životní prostředí Tomáš Sýkora ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická

Více

Národní priority orientovaného výzkumu pro program DELTA

Národní priority orientovaného výzkumu pro program DELTA Národní priority orientovaného výzkumu pro program DELTA Č.j.: TACR/15-32/2017 Konkurenceschopná ekonomika založená na znalostech Oblast Podoblast Cíle VaVaI 1. Využití (aplikace) nových poznatků z oblasti

Více

Dotační možnosti OP PIK

Dotační možnosti OP PIK Dotační možnosti OP PIK Období 2014-2020 David Behenský 24. 11. 2015 MPO (OPPIK) Důraz na průmysl nově též zemědělci Inovativní aktivity v oblasti - technologický výzkum a vývoj - transfer znalostí - nákup

Více

Elektromobilita & e-carsharing

Elektromobilita & e-carsharing Elektromobilita & e-carsharing Energetická společnost jako partner pro rozvoj měst Vojtěch Fried E-mobility & Smart City Pražská energetika, a. s. T: + 420 777 780 040 @:vojtech.fried@pre.cz Specifická

Více

Mapování zájmu obcí a měst o chytré technologie na území Královéhradeckého kraje (vyhodnocení dotazníkového šetření květen 2017) 32%

Mapování zájmu obcí a měst o chytré technologie na území Královéhradeckého kraje (vyhodnocení dotazníkového šetření květen 2017) 32% Centrum investic, rozvoje a inovací červen 2017 Mapování zájmu obcí a měst o chytré technologie na území Královéhradeckého kraje (vyhodnocení dotazníkového šetření květen 2017) Koncept chytrého města či

Více

energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Priority českého předsednictví v energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Priority českého předsednictví Úvod do energetické politiky EU Energetická bezpečnost Vnitřní trh energií Důsledky

Více

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty. Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.. Green Mikro- kogenerační jednotky na Zemní plyn Bioplyn a LPG a Spirálové větrné turbíny Green s alternativními

Více

Smart řešení jak využít zahraniční zkušenosti Smart Region a Smart Tour 2018 Ostrava 21. března Siemens, s.r.o

Smart řešení jak využít zahraniční zkušenosti Smart Region a Smart Tour 2018 Ostrava 21. března Siemens, s.r.o Smart řešení jak využít zahraniční zkušenosti Smart Region a Smart Tour 2018 Ostrava 21. března 2018 Siemens, s.r.o. 2018. Rostoucí podíl výroby z decentralizované výroby vyžaduje nový způsob řízení Nové

Více

Alternativní paliva pro dopravu a pohony v ČR po roce 2020

Alternativní paliva pro dopravu a pohony v ČR po roce 2020 Mezinárodní seminář ČAPPO na téma: Nová paliva pro vznětové motory Alternativní paliva pro dopravu a pohony v ČR po roce 2020 SEK spotřeba energie v dopravě SEK vize v oblasti dopravy Do budoucna je nutné

Více

Hodnocení system adequacy

Hodnocení system adequacy Hodnocení system adequacy České republiky SEMINÁŘ NAP SG (karta A7) Rozvoj přenosové soustavy ČEPS rozvíjí PS v souladu s potřebami Státní energetické koncepce ČR a dalších souvisejících národních a evropských

Více

MODERNIZACE ENERGETICKÉ INFRASTRUKTURY JAKO ZDROJ FINANCÍ PRO MĚSTA A OBCE

MODERNIZACE ENERGETICKÉ INFRASTRUKTURY JAKO ZDROJ FINANCÍ PRO MĚSTA A OBCE MODERNIZACE ENERGETICKÉ INFRASTRUKTURY JAKO ZDROJ FINANCÍ PRO MĚSTA A OBCE Výroční finanční konference Svazu měst a obcí 2. 11. 2017 Pavel Cyrani Ředitel divize obchod a strategie, člen představenstva

Více

KONVENČNÍ ZDROJE VS. DECENTRALIZOVANÁ ENERGETIKA. DANIEL BENEŠ Předseda představenstva a generální ředitel, ČEZ, a.s.

KONVENČNÍ ZDROJE VS. DECENTRALIZOVANÁ ENERGETIKA. DANIEL BENEŠ Předseda představenstva a generální ředitel, ČEZ, a.s. KONVENČNÍ ZDROJE VS. DECENTRALIZOVANÁ ENERGETIKA DANIEL BENEŠ Předseda představenstva a generální ředitel, ČEZ, a.s. Konference IVD, Surovinová bezpečnost: Poradíme si s rostoucí energetickou závislostí

Více

Podpora rozvoje elektromobility v Moravskoslezském kraji

Podpora rozvoje elektromobility v Moravskoslezském kraji Podpora rozvoje elektromobility v Moravskoslezském kraji Ing. Silvie Součková vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství dne: 1. 12. 2014 Východisko: Obyvatelé Moravskoslezského kraje jsou dlouhodobě

Více

Aktualizace NAP ČM Představení struktury dokumentu

Aktualizace NAP ČM Představení struktury dokumentu Aktualizace NAP ČM Představení struktury dokumentu Loučeň 9. - 10. května 2019 1 Harmonogram NAP CM Informace vládě o plnění za rok 2018 Schválení NAP CM vládou ČR Informace vládě o plnění za rok 2015

Více

10.3.2015 konference Energetické úspory jako příležitost k růstu Institut pro veřejnou diskusi Petr Štulc, ČEZ, a.s.

10.3.2015 konference Energetické úspory jako příležitost k růstu Institut pro veřejnou diskusi Petr Štulc, ČEZ, a.s. Potenciál úspor a zvyšování účinnosti v energetice v kontextu nových technologií 10.3.2015 konference Energetické úspory jako příležitost k růstu Institut pro veřejnou diskusi Petr Štulc, ČEZ, a.s. 0 Energetické

Více

Kateřina Sirotková, Radovan Hasala

Kateřina Sirotková, Radovan Hasala 25. 4. 2017 Solární energie a akumulace v ČR 2017 Inovativní aplikace propojení elektromobility a OZE Kateřina Sirotková, Radovan Hasala ASOCIACE ELEKTROMOBILITY A INOVATIVNÍCH TECHNOLOGIÍ Podporuje rozvoj

Více

PILOTNÍ PROJEKTY SKUPINY ČEZ Z OBLASTI SMART GRIDS

PILOTNÍ PROJEKTY SKUPINY ČEZ Z OBLASTI SMART GRIDS PILOTNÍ PROJEKTY SKUPINY ČEZ Z OBLASTI SMART GRIDS 1 V OBLASTI SMART GRIDS REALIZUJEME DVA PILOTNÍ PROJEKTY Smart Metering AMM Implementace 33 tis. kusů Smart Meters Implementace AMM infrastruktury, propojení

Více

Smart Prague - chytré město začíná infrastrukturou

Smart Prague - chytré město začíná infrastrukturou Smart Prague - chytré město začíná infrastrukturou Praze CLAM GALLASŮV PALÁC 2.10.2014 Koncept Smart Prahy Vytváření vzájemných synergií mezi různými síťovými odvětvími jako je doprava, energetika, bezpečnost,

Více

Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje

Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje Úspory energie a uhlíková stopa úřadu Olomouc dne 28. 8. Akční plán ÚEK OK Akční plán UEK Olomouckého kraje : prováděcí dokument, který

Více

Výzvy pro technické vzdělávání v měnící se energetice listopad 2016 JUDr. Michaela Chaloupková MBA členka představenstva ČEZ, a. s.

Výzvy pro technické vzdělávání v měnící se energetice listopad 2016 JUDr. Michaela Chaloupková MBA členka představenstva ČEZ, a. s. DŮLEŽITOST LIDSKÉHO KAPITÁLU PŘI ZAVÁDĚNÍ PRŮMYSLU 4.0 Výzvy pro technické vzdělávání v měnící se energetice listopad 2016 JUDr. Michaela Chaloupková MBA členka představenstva ČEZ, a. s. PRŮMYSL 4.0 ZÁSADNÍ

Více

Strategie EU pro vytápění a chlazení role teplárenství v transformaci energetiky

Strategie EU pro vytápění a chlazení role teplárenství v transformaci energetiky Bezpečnost technické energetické infrastruktury velkoměst ČR Strategie EU pro vytápění a chlazení role teplárenství v transformaci energetiky Ing. Martin Hájek, Ph.D. 16. května 2016, Konferenční centrum

Více

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Ing. Vladimír Tošovský ministr průmyslu a obchodu Praha, 10. listopadu 2009 Energetický mix v roce 2050 Do roku 2050 se předpokládá posun k vyrovnanému

Více

Možnosti podpory e-mobility

Možnosti podpory e-mobility Možnosti podpory e-mobility Ing. Eduard Muřický 25. dubna 2012 Zhodnocení možností podpory elektromobility Středně a dlouhodobé strategické dokumenty Mediální kampaň - Snaha motivovat potencionálního majitele

Více

Budoucnost ŠKO-ENERGO: cenově výhodné teplo, čisté energie a e-mobilita

Budoucnost ŠKO-ENERGO: cenově výhodné teplo, čisté energie a e-mobilita Tisková zpráva Budoucnost ŠKO-ENERGO: cenově výhodné teplo, čisté energie a e-mobilita ŠKO-ENERGO nezdražuje, konečná cena tepla na rok 2018 pro koncového spotřebitele ve výši 567 Kč/GJ je pod celostátním

Více

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Roman Portužák ředitel odboru elektroenergetiky Obsah. OZE jako součást energetické strategie ČR 2. Podpora OZE 3.

Více

Pavel Ripka ČVUT FEL Praha

Pavel Ripka ČVUT FEL Praha Jak změní technologický rozvoj užití energetických surovin pro výrobu elektrické energie? (technologické možnosti konvenčních x nekonvenčních zdrojů elektřiny) Pavel Ripka ČVUT FEL Praha zdroj dat a obrázků:

Více

VYTVÁŘENÍ CHYTRÝCH, ODOLNÝCH MĚST PRO VŠECHNY

VYTVÁŘENÍ CHYTRÝCH, ODOLNÝCH MĚST PRO VŠECHNY VYTVÁŘENÍ CHYTRÝCH, ODOLNÝCH MĚST PRO VŠECHNY PROJEKT SMART CITY Projekt RUGGEDISED testuje a zavádí chytrá řešení, od energií a dopravy až k digitálním technologiím, ve zkušebním prostředí tří velkých

Více

Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR. Ing. Vladimír Štěpán. ENA s.r.o. Listopad 2012

Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR. Ing. Vladimír Štěpán. ENA s.r.o. Listopad 2012 Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012 Spotřeba HU a ZP v ČR Celková spotřeba hnědého uhlí a zemního plynu v ČR v letech 2002-2011 2 Emise

Více

Předběžný harmonogram výzev OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Prioritní osa

Předběžný harmonogram výzev OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Prioritní osa Předběžný harmonogram výzev OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Prioritní osa Specifický cíl Podprogram Podporované aktivity Příjemci Druh výzvy Datum vyhlášení PO 1 SC 1.1. Inovace Aktivity,

Více

Národní akční plán čistá mobilita

Národní akční plán čistá mobilita Národní akční plán čistá mobilita Veletrh AMPER - Perspektivy e mobility 21. března 2017 Časový plán Národní akční plán čisté mobility Schválen vládou ČR 20. listopadu Zasláno EK 26. října Aktualizace

Více

Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU. Praha, 20. září 2010

Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU. Praha, 20. září 2010 Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU Praha, 20. září 2010 Pohled na energetiku V posledních letech se neustále diskutuje o energetické náročnosti s vazbou na bezpečné dodávky primárních energetických

Více

Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility)

Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility) Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility) J. Opava Ústav ekonomiky a managementu dopravy a telekomunikací Fakulta dopravní ČVUT Praha J. Opava Ústav ekonomiky a a managementu

Více

ČEZ ESCO - ČEZ ENERGY SERVICE COMPANY

ČEZ ESCO - ČEZ ENERGY SERVICE COMPANY ČEZ ESCO - ČEZ ENERGY SERVICE COMPANY Skupina ČEZ spojila pod značku ČEZ ESCO firmy s dlouholetými zkušenostmi a významnou pozicí na trhu z mnoha různých oblastí energetiky. Cílem je společná nabídka kompletní

Více

ELEKTROMOBILITA V ČR. 10. Pražské evropské energetické fórum dubna Tomáš Chmelík. ČEZ, a. s.

ELEKTROMOBILITA V ČR. 10. Pražské evropské energetické fórum dubna Tomáš Chmelík. ČEZ, a. s. ELEKTROMOBILITA V ČR 10. Pražské evropské energetické fórum 2017 13. dubna 2017 Tomáš Chmelík ČEZ, a. s. ELEKTROMOBILITA JE REALITA, OTÁZKA NEZNÍ ZDALI, ALE KDY MŮŽEME ČEKAT JEJÍ MASOVÝ ROZVOJ 1 Zdroj:

Více

Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ( ): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií. Praha

Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ( ): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií. Praha Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (2014-2020): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií Praha 29.11. 2016 1 Zaměření intervencí v prioritních osách OP PIK VaVaI PO 1 Rozvoj

Více

ZEMNÍ PLYN A ELEKTŘINA V DOPRAVĚ DEJTE ZELENOU JÍZDĚ NA ZEMNÍ PLYN ČI ELEKTŘINU

ZEMNÍ PLYN A ELEKTŘINA V DOPRAVĚ DEJTE ZELENOU JÍZDĚ NA ZEMNÍ PLYN ČI ELEKTŘINU ZEMNÍ PLYN A ELEKTŘINA V DOPRAVĚ DEJTE ZELENOU JÍZDĚ NA ZEMNÍ PLYN ČI ELEKTŘINU 2 PŘESVĚDČTE SE, PROČ SE VYPLATÍ JEZDIT NA STLAČENÝ ZEMNÍ PLYN NEBO ELEKTŘINU. STLAČENÝ ZEMNÍ PLYN (CNG) JE PALIVEM BUDOUCNOSTI

Více

Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG) ABSTRAKT

Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG) ABSTRAKT Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG) ABSTRAKT Na základě analýz a podkladů zpracovaných v letech 2013-2014 byl zpracován Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG), který prošel mezirezortním připomínkovým

Více

Cesta ke SMART regionu Ing. Tomáš Kotyza Ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje 16. 6. 2014

Cesta ke SMART regionu Ing. Tomáš Kotyza Ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje 16. 6. 2014 Cesta ke SMART regionu Ing. Tomáš Kotyza Ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje 16. 6. 2014 Zavedli jsme jsme systém environmentálního řízení řízení a auditu Východisko: Obyvatelé Moravskoslezského

Více

Power2metan: unikátní technologie na výrobu zeleného plynu. Michal Ostatnický GasNet, s.r.o.

Power2metan: unikátní technologie na výrobu zeleného plynu. Michal Ostatnický GasNet, s.r.o. Power2metan: unikátní technologie na výrobu zeleného plynu Michal Ostatnický GasNet, s.r.o. Plyn může být díky biometanu obnovitelný stejně, jako elektřina ze slunce či větru 2 Biometan je identický se

Více

Energetické zdroje budoucnosti

Energetické zdroje budoucnosti Energetické zdroje budoucnosti Energie a společnost Jakýkoliv živý organismus potřebuje dodávku energie (potrava) Lidská společnost dále potřebuje značné množství energie k zabezpečení svých aktivit Doprava

Více

Zavádění inteligentního měření v EU a ČR.

Zavádění inteligentního měření v EU a ČR. Zavádění inteligentního měření v EU a ČR. Jiří Borkovec, Česká technologická platforma Smart Grid Konference Smart Life, 29.1. 2014 Top Hotelu Praha 2010 Smart Grid Obsah: 1. Smart metering a jeho role

Více

Elektromobilita & e-carsharing

Elektromobilita & e-carsharing Elektromobilita & e-carsharing Energetická společnost jako partner pro rozvoj měst Vojtěch Fried E-mobility & Smart City Pražská energetika, a. s. T: + 420 777 780 040 @:vojtech.fried@pre.cz Specifická

Více

SmartGrid & Smart Metering. Radek Semrád EurOpen, 14.-17. října 2012

SmartGrid & Smart Metering. Radek Semrád EurOpen, 14.-17. října 2012 SmartGrid & Smart Metering Radek Semrád EurOpen, 14.-17. října 2012 Agenda Představení a úvod Změny v chování a využití energetických sítí Nové technologie Smart metering Požadavky EU Zahraniční zkušenosti

Více

OPPIK Další výzva zveřejněna

OPPIK Další výzva zveřejněna Vážení, po první vlně vyhlášení výzev pro Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK) byla v pátek 26. června 2015 zveřejněna další Výzva, a to sice k programu podpory Aplikace.

Více

Veřejná deklarace ČEZ k udržitelnosti rozvoje a reinvestici povolenek

Veřejná deklarace ČEZ k udržitelnosti rozvoje a reinvestici povolenek Veřejná deklarace ČEZ k udržitelnosti rozvoje a reinvestici povolenek ČEZ vnímání společenské odpovědnosti ČEZ si je vědom společenské odpovědnosti za podstatný podíl emisí skleníkových plynů i jiných

Více

Sika Industry Inventing the Future

Sika Industry Inventing the Future Sika Industry Inventing the Future Segmenty trhu pro potřeby našich zákazníků: automobilový průmysl automotive Aftermarket transportation spotřebiče & komponenty nástroje & kompozity Vyvíjíme řešení pro:

Více

ČEZ ESCO, A.S. SPOLEČNĚ MĚNÍME TVÁŘ MĚSTA. Martin Machek Manažer rozvoje ČEZ ESCO

ČEZ ESCO, A.S. SPOLEČNĚ MĚNÍME TVÁŘ MĚSTA. Martin Machek Manažer rozvoje ČEZ ESCO ČEZ ESCO, A.S. SPOLEČNĚ MĚNÍME TVÁŘ MĚSTA Martin Machek Manažer rozvoje ČEZ ESCO PROJEKT SMART REGION ZÁKLADNÍ DATA Unikátní projekt inteligentních sítí realizovaný v ČR Úzká spolupráce s městem Vrchlabí

Více

Dotace pro firmy na nové obnovitelné zdroje energie a baterie v rámci OP PIK

Dotace pro firmy na nové obnovitelné zdroje energie a baterie v rámci OP PIK Dotace pro firmy na nové obnovitelné zdroje energie a baterie v rámci OP PIK Představení lektora Bc. Daniel Žáček Senior projektový manažer Email: daniel.zacek@enovation.cz www.enovation.cz O společnosti

Více

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí. RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí. RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Chytrá energie koncept nevládních organizací ke snižování emisí RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Chytrá energie Konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou proměnit

Více

ENERGETICKÁ KONCEPCE A DOSTAVBA NOVÉHO JADERNÉHO ZDROJE

ENERGETICKÁ KONCEPCE A DOSTAVBA NOVÉHO JADERNÉHO ZDROJE ENERGETICKÁ KONCEPCE A DOSTAVBA NOVÉHO JADERNÉHO ZDROJE ČESKÝ NÁRODNÍ ZÁJEM 14. května 2019 Tomáš Pleskač místopředseda představenstva a ředitel divize nová energetika a distribuce 9. 5. 2019 10:00 VÝVOJ

Více

Internet věcí & Cloud Systémy v Energetice Miroslav HLADÍK Toshiba Corp. Energy Systems & Solutions Company

Internet věcí & Cloud Systémy v Energetice Miroslav HLADÍK Toshiba Corp. Energy Systems & Solutions Company Internet věcí & Cloud Systémy v Energetice Miroslav HLADÍK Toshiba Corp. Energy Systems & Solutions Company 1 Obsah Toshiba s Smart Community Business Toshiba Storage Systémy Cloud Computing Inovace v

Více

Budoucnost solární energetiky v ČR a EU. Martin Sedlák, AliES 11. května 2017 Panství Dlouhá Lhota

Budoucnost solární energetiky v ČR a EU. Martin Sedlák, AliES 11. května 2017 Panství Dlouhá Lhota Budoucnost solární energetiky v ČR a EU Martin Sedlák, AliES 11. května 2017 Panství Dlouhá Lhota Prehistorie New York, 1883 New York, 1882 Historie 1954: první křemíkový článek, Bellovy laboratoře, 1954:

Více

Národní priority orientovaného výzkumu pro program DELTA

Národní priority orientovaného výzkumu pro program DELTA Národní priority orientovaného výzkumu pro program DELTA Č.j.: TACR/5520/2015 Konkurenceschopná ekonomika založená na znalostech Oblast Podoblast Cíle VaVaI 1. Využití (aplikace) nových poznatků z oblasti

Více

Geotermální projekt Litoměřice. EVROPSKÁ RADA PRO GEOTERMÁLNÍ ENERGII - LITOMĚŘICE března 2013, Litoměřice

Geotermální projekt Litoměřice. EVROPSKÁ RADA PRO GEOTERMÁLNÍ ENERGII - LITOMĚŘICE března 2013, Litoměřice Geotermální projekt Litoměřice EVROPSKÁ RADA PRO GEOTERMÁLNÍ ENERGII - LITOMĚŘICE 2013 25. března 2013, Litoměřice Projekt využití geotermální energie v Litoměřicích výchozí stav 2000 ověření geotermálního

Více