ANALÝZY NEROVNOSTI POVRCHŮ VOZOVEK

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ANALÝZY NEROVNOSTI POVRCHŮ VOZOVEK"

Transkript

1 ANALÝZY NEROVNOSTI POVRCHŮ VOZOVEK ANALYSIS OF ROAD SURFACE ROUGHNESS Jiří Sláma 1, Stanislav Bek 2 Abstract The contribution shows new possibilities of road surface roughness analysis based on geometric approach. The software tools which were recently developed allow for processing of significantly higher data volumes of point clouds originating from laser scanning or photogrammetric methods. A case study showing the technology for computing traditional roughness parameters is presented. 1 Úvod Měření nerovností povrchu vozovek patří ke standardně kontrolovaným geometrickým parametrům dopravních staveb a to jak u novostaveb při jejich převzetí od zhotovitele (kontrolní zkoušky pro přejímku vrstev) tak u komunikací během provozu pro jejich údržbu a opravy. Míra nerovnosti vozovek významně ovlivňuje životnost komunikací a jízdní komfort a kontrola nerovností nabývá v současnosti na významu oproti jiným geodeticky měřeným parametrům (např. dodržení absolutních výšek podle projektu). V textu se v úvodní části zaměříme na standardní způsob určování nerovností, tj. na část obsahu normy ČSN [1], která definuje měření podélných a příčných nerovností vozovek (včetně hloubky vyjeté koleje R a teoretické hloubky vody W v ní) a určuje možné způsoby jejich měření. Hlavní částí příspěvku bude popis alternativního způsobu plošného vyhodnocení nerovností vozovek z mračna bodů, pořízeného laserovým skenováním nebo fotogrammetrickými metodami. 1 Jiří Sláma, Ing., GK Ing. Jiří Sláma, Potácelova 8, Brno, tel.: , slama@jslama.cz 2 Stanislav Bek, Mgr., ATLAS, spol. s r.o., Na Křivce 50, Praha 10, tel.: , s.bek@atlasltd.cz

2 2 Metody měření nerovností vozovek Nerovnosti vozovek se měří celou řadou technologií a metod, které lze rozdělit na dvě skupiny: geometrické a dynamické. Dynamické metody se využívají pro měření podélných nerovností a jsou založeny na hodnocení odezev snímačů na vozidlech, která pojíždí po nerovnostech. Jedná se obvykle o multifunkční vozidla (např. ARAN, ARGUS), která současně pořizují i další údaje o vozovce (makrotextura, analýzy poruch vozovek, protismykové vlastnosti, videozáznam). Měřící vozidla bývají osazena laserovými nebo ultrazvukovými snímači na lištách, které bezdotykově měří geometrii příčného profilu. Geometrické metody pracují buď s geodeticky změřenými body na povrchu vozovky, ze kterých se nerovnosti určují, nebo jsou nerovnosti přímo měřeny pokládáním latě. Právě na některé z těchto metod, zejména na jejich nové alternativní varianty, se v příspěvku zaměříme. Poznámka: Mezi metody na geometrickém principu patří i měření planografem nebo profilometrem Dipstick [1]. Pomocí latě lze měřit podélné a příčné nerovnosti jako maximální kolmou vzdálenost mezi položenou latí a povrchem vozovky a tyto hodnoty přímo porovnávat s povolenou mezní hodnotou. Podobně je možné vyhodnotit profil měřený nivelací (vyžaduje již zpracování). Obě metody jsou považovány za referenční (měření latí je rozhodující v případě sporu nebo pochybností). Vyhodnocený podélný profil měřený přesnou nivelací se používá i ke kalibraci jiných technologií [7]. Pro hodnocení nerovností vozovek je klíčovou normou ČSN Měření a hodnocení nerovností povrchů vozovek [1]. Například při měření podélných i příčných nerovností je pro výsledný povrch vozovky dálnice (cemetobetonové i asfaltové) povolená mezní hodnota 4 mm (pro podélné nerovnosti hodnota 2a podle obr. 1) [4], [5]. Pro měření podélné nerovnosti je předepsaná lať délky 4 m a pro příčné obvykle 2 m.

3 Obr. 1) Měření podélné nerovnosti latí Standardním parametrem hodnocením podélných nerovností je mezinárodní index nerovnosti IRI (International Rougness Index), který vystihuje úroveň komfortu jízdy na daném úseku vozovky. Tento koeficient je funkcionálem podélného profilu vozovky, který může být zaměřen různými způsoby. Koeficient IRI se měří nejčastěji dynamicky multifunkčními vozidly, tj. bez primárního vyhodnocování výškový údajů na profilu. Tradiční sběr dat v rámci geometrických metod (tj. měření latí, nivelace) je časově náročný a obvykle vyžaduje vyloučení dopravy. Hodí se tak zejména pro hodnocení vymezených míst malých rozměrů pro zdokumentování zřejmých nerovností (např. v přechodových oblastech mostů). Naproti tomu nové alternativní geometrické metody, využívající technologie bezdotykových měření laserovými skenery jsou mnohem efektivnější a překonávají do velké míry uvedená negativa tradičních metod. Náročnost jejich nasazení se však přesouvá do oblasti počítačového zpracování dat, které zde prezentujeme. 3 Hodnocení nerovností na dálnicích a rychlostních komunikacích Měření nerovností je součástí kontroly vozovek jak při převzetí novostavby tak před koncem záruční doby (zpravidla po 5 letech od uvedení do provozu). Během užívání komunikace patří geometrické parametry nerovností k průběžně kontrolovaným tzv. proměnným parametrům systému hospodaření s vozovkou (SHV), evidovaných u Silniční databanky ŘSD ČR pro dálnice, rychlostní komunikace a silnice I. třídy. [6]. Jejich vyhodnocování patří k základním podkladům správců komunikací pro údržbu a plánování oprav vozovek (síťová a projektová úroveň). K měření se standardně využívají multifunkční vozidla. Podélné nerovnosti hodnocené parametrem IRI se u dálnic obvykle vyhodnocují pro všechny jízdní pruhy každého jízdního pásu a mají charakter databázového podélného profilu. Hodnocení podélné a příčné nerovností povrchu vozovky je prováděno v pětiúrovňové klasifikační stupnici 1 až 5. Parametr Klasifikační stupeň IRI [m/km] IRI 1,9 2,0 až 3,0 3,1 až 4,2 4,3 až 6,3 IRI > 6,3 R [mm] R < 5 (4) 1) (4) 1) 5 až 10 (8) 1) (8) 1) 11 až až 35 R > 35 1) Hodnota v závorce platí pro pozemní komunikace s dovolenou rychlostí vyšší než 90 km h 1.

4 Tab. 1 Hodnocení úseku o délce 20 m mezinárodního indexu nerovnosti IRI a hloubky vyjeté koleje R v jednotlivých profilech [1] Požadavek na teoretickou hloubku vody W je jednotný: < 8,0 mm. Příklad: Pro převzetí novostavby komunikace (s dovolenou rychlostí nad 50 km/h) je požadováno podle Tab. 1 dodržení klasifikačního stupně 1 (tj. IRI do 1.9 m/km) a při kontrole před koncem záruční doby dodržení klasifikačního stupě 2 (IRI do 3.0 m/km) [1], [6]. 4 Alternativní analýza nerovností vozovky z mračna bodů V souvislosti s rozvojem neselektivních geodetických metod sběru dat (laserové skenery různého druhu) a navýšení výpočetního výkonu počítačových systémů se vyvíjejí způsoby pro plošné vyhodnocení a analýzy povrchů vozovek z mračna bodů. Ve spolupráci se specialisty z praxe vznikla v SW firmě Atlas [8] ucelená technologie pro analýzu nerovností vozovek, tvořená sběrem dat, jejich zpracováním, softwarovou analýzou a matematickou i grafickou interpretací. 4.1 Základní charakteristika řešení Cílem tohoto technického řešení je vytvoření technologie pro ekonomickou a operativní identifikaci výskytu nerovností na provozované vozovce posouzením několika druhů plošně vyhodnocených parametrů nerovností nad mapou komunikace. V závislosti na charakteru a rozsahu indikované nerovnosti pak následuje cílená prohlídka v terénu a případná volba metody dalšího detailního doměření, je-li třeba poruchu detailněji zdokumentovat. Technologie je pojata zejména jako podpora reklamačního řízení při konci záruční doby vozovky. 4.2 Současný způsob provozní kontroly nerovností Pro potřeby kontroly vozovek při reklamačním řízení v záruční době, naráží správce komunikace z hlediska geometrické nerovnosti vozovek na potřebu identifikace všech problémových míst a jejich následného zaměření a porovnání s přípustnými odchylkami normy. Nejčastější tabulkový způsob vyhodnocení IRI z měřícího vozidla, kde jsou obvykle hodnoty průměrovány pro 20 m úsek podélného směru, je vhodný pro tzv. síťovou úroveň, ale pro řešení reklamací je často nedostatečný. Současně se u některých těchto měření objevuje i problém s nízkou přesností určení polohy zaměřených míst (nespolehlivá vazba na kilometráž komunikace a uzlový lokalizační systém).

5 Identifikace a technická dokumentace míst s nedodrženými hodnotami nerovností pro reklamační řízení patří ke stále se opakujícím činnostem ale s nepříliš vysokou účinností. 4.3 Princip analýzy a softwarové řešení V softwarovém řešení se využívá v plné míře autorský produkt Atlas DMT a většina analýz je řešena na ploše plnohodnotného digitálního modelu povrchu na nepravidelné trojúhelníkové síti s podporou rozsáhlých dat. Digitální model je generován z optimalizovaného mračna bodů na povrchu vozovky. Atlas DMT je schopen pracovat se vstupními soubory obsahujícími desítky milionů bodů, ze kterých jsou vybrána data vztahující se k povrchu vozovky. Bodové mračno je poté prostorově homogenizováno, prostorová hustota bodů přizpůsobena parametrům výstupních vlastností, a poté vytvořen digitální model terénu. Při tomto kroku je důsledně dbáno na to, aby nedošlo ke ztrátě nosné informace. Technologie je náročná na výpočetní výkon i datový prostor. Pro praktické použití je významný výstup ve formě plošné grafické interpretace určovaných hodnot. Výpočet jednotlivých hodnot se uskutečňuje v hustých profilech na modelu a výsledky jsou zobrazeny plošně v hypsometrické barevné škále. Obr. 2) Plošná interpretace koeficientu IRI Z digitálního modelu povrchu vozovky jsou automaticky generovány všechny základní kategorie nerovností v plošné verzi výstupů: podélné nerovnosti podle mezinárodního indexu IRI (obr.2), podélné nerovnosti pomocí simulace měření 4 m latí, příčné nerovnosti pomocí simulace měření 2 m latí (obr. 3) hloubky vody W ve vyjetých kolejích.

6 Postup výpočtu mezinárodního indexu nerovnosti IRI je převzat z normy ČSN (vzorkovací interval 0.25 m s indexem IRI, popisujícím úsek délky 20). Správnost výpočtu byla ověřena porovnáním s řešením v normou doporučeném softwaru ProVAL v.3.5 ( ČSN , odst ) [9]. Princip výpočtu ostatních hodnot nerovností, simulujících přikládání latě, je standardní geometrickou úlohou, využívající řez plochou digitálního modelu povrchu. Obr. 3) Plošná interpretace příčných nerovností Pro úlohu obecné analýzy identifikace nerovností na ploše byla nad rámec hodnotících metod normy ČSN vyvinuta a aplikována vlastní technologie pro určení místní nerovnosti v lokální oblasti (obr. 5). Obr. 5) Plošná interpretace relativních nerovností k referenčnímu okolí Na rozdíl od předchozích analýz indikuje nerovnosti obecně (nezávisle na směru) a významně pomáhá hodnotiteli identifikovat problematická místa. Spočívá v hodnocení odchylek bodů od proložené roviny v příslušném okolí každého bodu. Právě volbou velikosti okolí lze nastavit velikost a charakter analyzovaných nerovností z hlediska vlnové délky nerovností. 4.4 Postup určení nerovností vozovek z mračna bodů a) Pořízení vstupních dat

7 S ohledem na rozsah kontrolovaných komunikací (desítky kilometrů) se pro sběr prostorových dat předpokládá použití metody mobilního laserového skenování z jedoucího automobilu s důrazem na vysokou relativní přesností určení výšek bodů. Mračno bodů z mobilního skenování (s odpovídající technologií pořízení dat a zpracování) v kombinaci s velkým množstvím a hustotou zaměřených bodů má dostatečnou výškovou relativní přesnost potřebnou pro posouzení nerovností na vztažné oblasti (desítky metrů), která umožní indikaci nerovností již od 1 cm. Přesnost výstupů je vždy závislá na kvalitě pořízených dat, kterou předurčuje přesnost skeneru, kvalita inerciální jednotky při mobilním skenování a podrobnost zaměření. Relativní přesnost výšek bodů na vozovce těchto konkrétních dat (po odstranění odlehlých bodů) lze odhadnout na 3 4 mm pro oblast do cca 10 m (z posouzení rozptylu, rozložení a charakteru bodů mračna). Na relativní geometrickou přesnost bodů na povrchu vozovky má pozitivní dopad i měření dvojicí skenerů na vozidle a jejich osazení šikmo ke směru jízdy. Výstupem pro další zpracování je georeferencované mračno bodů povrchu vozovky. b) Plošná analýza dat na digitálním modelu povrchu Podle výše uvedeného postupu následuje softwarové vyhodnocení povrchu vozovky, které s vysokou mírou automatizace dokáže obsáhnout velké zájmové území ve vysoké podrobnosti a umožňuje identifikaci typů nerovností, které běžné měření v terénu ani pohledová kontrola neodhalí. Výsledkem je pak analýza nerovností pro identifikací problémových míst povrchu z hlediska rovinatosti povrchu a plošná indikace podélných a příčných nerovností a koeficientu IRI na celé ploše vozovky s určením hodnot nerovností. c) Detailní kontrola indikovaných nerovností Druhým krokem po předchozí plošné analýze je detailní plošné zaměření vybraných jednotlivých indikovaných oblastí. A to nejčastěji za použití shodných SW nástrojů jako u plošné analýzy, ale s využitím přesnějších vstupů (např. statický skener, geodetická multistanice MS50, blízká pozemní fotogrammetrie).

8 Jinou variantou detailního doměření je liniová kontrola na profilu přímým měřením geodeticky přesně výškově určeného podélného profilu s vyhodnocením vzhledem k referenční křivce (projektovaného stavu nebo přimykající se reálnému povrchu) nebo přímým výpočtem hodnot IRI (SW Atlas DMT nebo ProVAL). Obr. 6) Podélný profil s hodnotami IRI Atlas DMT v.7 Detailní zaměření plošné i liniové však lze vynechat a přistoupit přímo k cílenému měření podélných a příčných nerovností latí na základě spolehlivé identifikace kritického místa ze situace. d) Využití pro další projekční úlohy Souběžně s analýzou nerovností je možné vytvořit i standardní digitální model povrchu (po zředění a generalizaci) pro projektové účely ze stejného skenovacího měření přesnost lze u dat z mobilního skenování zvýšit výškovou dokalibrací modelu přesnými vlícovacími body na vozovce. 4.5 Testovací projekt V rámci vývoje systému byl koncem r uskutečněn poměrně rozsáhlý testovací projekt, kdy byl zaměřen a vyhodnocen celý stavební úsek dálnice po 5 letech provozu v délce 18 km. Data byla poskytnuta správci komunikace a na základě výsledků probíhá další vývoj technologie a softwarového řešení. Výstupy byly zpřístupněny ve webové aplikaci, ale technologie umožňuje i individuální výstupy (standardně WMS server). Souběžně byla v tomto úseku data doplněna a kontrolována geodeticky zaměřenými profily v přechodových oblastech 11 dálničních mostů (podélné a příčné profily s přesně měřenými body v různé hustotě odpovídající nerovnostem vozovky). 5 Závěr Popsaný postup nabízí ucelenou technologii zejména pro správce komunikace a projektanty oprav při identifikaci nerovností vozovek (obecně prostorových poruch povrchů vozovek) s využitím nových technologií

9 prostorového neselektivního sběru dat. Výhodou technologie je výsledná plošná informace o nerovnostech, kterou lze získat bez omezení provozu a umožní soustředění kapacit na takto vytipované problémové lokality. Vzhledem k tomu, že se jedná o technologii, založenou zejména na matematickém řešení prostorových vztahů, je její přesnost dána především přesností vstupních dat. V souvislosti s rychle se rozvíjejícími moderními měřícími technikami, lze očekávat jejich stále se zlepšující technické parametry zejména přesnost. Měření nerovností je v současnosti zcela mimo zájem a náplň činností geodetických firem. Geometrický charakter této úlohy spolu s moderními technologiemi dává prostor ke změně pohledu na tuto dosud zdánlivě nezajímavou oblast. Další kontrolní měření a testování ukáže zda (případně do jaké míry) mohou tyto alternativní metody nahradit i standardní postupy určování nerovností. Literatura [1] ČSN Měření a hodnocení nerovností povrchů vozovek, říjen 2009 [2] ČSN EN Povrchové vlastnosti vozovek pozemních komunikací a letištních ploch Zkušební metody Část 7: Měření jednotlivých nerovností povrchu vozovky Zkouška latí, červen 2009 [3] ČSN EN Povrchové vlastnosti vozovek pozemních komunikací a letištních ploch Zkušební metody Část 8: Stanovení parametrů příčné nerovnosti, červen 2009 [4] ČSN Stavba vozovek Hutněné asfaltové vrstvy Provádění a kontrola shody, březen 2008 [5] ČSN Stavba vozovek Cementobetonové kryty Část 1: Provádění a kontrola shody, květen 2006 [6] TP 87 Navrhování údržby a oprav netuhých vozovek, Metodika návrhu oprav vozovek, Ministerstvo dopravy, březen 2010 [7] TP 207 Experiment přesnosti zařízení pro měření povrchových vlastností a průhybů vozovek pozemních komunikací, 2009 [8] [9]

PLOŠNÁ GRAFICKÁ ANALÝZA NEROVNOSTÍ VOZOVEK. Jiří Sláma

PLOŠNÁ GRAFICKÁ ANALÝZA NEROVNOSTÍ VOZOVEK. Jiří Sláma PLOŠNÁ GRAFICKÁ ANALÝZA NEROVNOSTÍ VOZOVEK Jiří Sláma ALTERNATIVNÍ PLOŠNÁ ANALÝZA A INTERPRETACE NEROVNOSTÍ VOZOVKY S VYUŽITÍM DMT analýza geometrických parametrů povrchu vozovek alternativní způsob určování

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 Březen 2015 ČSN 73 6175 Měření a hodnocení nerovnosti povrchů vozovek Measurement and evaluation of pavement surface roughness Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

3D MĚŘENÍ TECHNOLOGIÍ LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ

3D MĚŘENÍ TECHNOLOGIÍ LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ 3D MĚŘENÍ TECHNOLOGIÍ LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ ŠVÉDSKO - SILNICE 41 (VÄG41) BERGHAM - GULLBERG Ing. Marek Přikryl, Ph.D., Control System International s.r.o. Ing. Lukáš Kutil, Control System International

Více

Zaměření vybraných typů nerovností vozovek metodou laserového skenování

Zaměření vybraných typů nerovností vozovek metodou laserového skenování Zaměření vybraných typů nerovností vozovek metodou laserového skenování 1. Účel experimentů V normě ČSN 73 6175 (736175) Měření a hodnocení nerovnosti povrchů vozovek je uvedena řada metod k určování podélných

Více

www.eurovia.cz PŘÍNOS KOMPLEXNÍHO VYUŽITÍ 3D PŘÍSTUPU PŘI REALIZACI REKONSTRUKCE VOZOVKY PŘÍPADOVÁ STUDIE Na společné cestě

www.eurovia.cz PŘÍNOS KOMPLEXNÍHO VYUŽITÍ 3D PŘÍSTUPU PŘI REALIZACI REKONSTRUKCE VOZOVKY PŘÍPADOVÁ STUDIE Na společné cestě www.eurovia.cz PŘÍNOS KOMPLEXNÍHO VYUŽITÍ 3D PŘÍSTUPU PŘI REALIZACI REKONSTRUKCE VOZOVKY PŘÍPADOVÁ STUDIE Na společné cestě Investor: Hlavní město Praha zastoupené Technickou správou komunikací hl. m.

Více

Laserové skenování - zaměření a zpracování 3D dat v průběhu výstavby tunelu

Laserové skenování - zaměření a zpracování 3D dat v průběhu výstavby tunelu Název: Laserové skenování - zaměření a zpracování 3D dat v průběhu výstavby tunelu Datum provedení: 28. 6. 2013 31. 10. 2014 Provedl: Control System International a.s. Stručný popis: Průběžné měření metodou

Více

Nové poznatky získané výzkumnými projekty řešenými ve výzkumném centru AdMaS Fakulty stavební VUT v Brně. Sekce PVV,

Nové poznatky získané výzkumnými projekty řešenými ve výzkumném centru AdMaS Fakulty stavební VUT v Brně. Sekce PVV, Nové poznatky získané výzkumnými projekty řešenými ve výzkumném centru AdMaS Fakulty stavební VUT v Brně prof. Ing. Jan Kudrna, CSc. Ing. Jan Ropek Sekce PVV, 19.1.2018 Ing. Antonín Vojtěšek, Ph.D Ing.

Více

vozovek již při projektování

vozovek již při projektování Proč řešit povrchové vlastnosti vozovek již při projektování Leoš Nekula, Měření PVV 19.Května 2015, hotel STEP Praha 9 Povrchové vlastnosti vozovek, jejich základní členění a vliv na bezpečnost silničního

Více

Uplatnění nových NDT metod při diagnostice stavu objektů dopravní infrastruktury termografie, TSD, GPR a jiné

Uplatnění nových NDT metod při diagnostice stavu objektů dopravní infrastruktury termografie, TSD, GPR a jiné Uplatnění nových NDT metod při diagnostice stavu objektů dopravní infrastruktury termografie, TSD, GPR a jiné Autor: Josef Stryk, Radek Matula, Michal Janků, Ilja Březina, CDV, WP6 Příspěvek byl zpracován

Více

Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod

Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod Český úřad zeměměřický a katastrální Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod Dodatek č. 3 Praha 2013 Zpracoval: Český úřad zeměměřický a katastrální Schválil: Ing. Karel Štencel, místopředseda

Více

Měření tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem

Měření tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem Příloha D5 Název diagnostiky: Měření tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem Lokalizace: Dálnice D47, km 146,600-163,800 Datum provedení: říjen 2012 Provedl: Centrum dopravního výzkumu. v.v.i. Stručný

Více

Měření protismykových vlastností povrchů vozovek

Měření protismykových vlastností povrchů vozovek Příloha D2 Název diagnostiky: Měření protismykových vlastností povrchů vozovek Lokalizace: Dálnice D 1 x D 2, MÚK Brno jih, km 196,0, větev křižovatky: výjezd z D 2 od Břeclavi nájezd na D 1 směr Vyškov

Více

Stanovení tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem

Stanovení tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem Název diagnostiky: Stanovení tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem Datum provedení: říjen 2012 Provedl: Centrum dopravního výzkumu. v.v.i. Stručný popis: Měření a vyhodnocení tlouštěk asfaltových

Více

Adresa: Kontaktní osoba: Mgr. Václav Mráz Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131681 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: vaclav.mraz@mdcr.cz

Adresa: Kontaktní osoba: Mgr. Václav Mráz Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131681 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: vaclav.mraz@mdcr.cz Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

Stanovení polohy kluzných trnů v CB krytu georadarem

Stanovení polohy kluzných trnů v CB krytu georadarem Název diagnostiky: Stanovení polohy kluzných trnů v CB krytu georadarem Datum provedení: srpen 2014 Provedl: Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Stručný popis: Měření polohy kluzných trnů v CB krytech mobilním

Více

Terestrické 3D skenování

Terestrické 3D skenování Jan Říha, SPŠ zeměměřická www.leica-geosystems.us Laserové skenování Technologie, která zprostředkovává nové možnosti v pořizování geodetických dat a výrazně rozšiřuje jejich využitelnost. Metoda bezkontaktního

Více

Technologické trendy v silniční dopravě. Olomouc,

Technologické trendy v silniční dopravě. Olomouc, Technologické trendy v silniční dopravě Olomouc, 27. 11. 2018 Součástí Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně (založena 1899) Komplexní výzkumná instituce v oblasti stavebnictví Výzkum, vývoj

Více

NOVÉ POSTUPY A TECHNOLOGIE PRO OPRAVY, REKONSTRUKCE A MODERNIZACE SILNIC II. A III. TŘÍDY

NOVÉ POSTUPY A TECHNOLOGIE PRO OPRAVY, REKONSTRUKCE A MODERNIZACE SILNIC II. A III. TŘÍDY NOVÉ POSTUPY A TECHNOLOGIE PRO OPRAVY, REKONSTRUKCE A MODERNIZACE SILNIC II. A III. TŘÍDY Nové postupy a technologie pro opravy, rekonstrukce a modernizace silnic II. a III. třídy. Při realizaci modernizací

Více

Životnost obrusných vrstev z hlediska protismykových vlastností.

Životnost obrusných vrstev z hlediska protismykových vlastností. Životnost obrusných vrstev z hlediska protismykových vlastností. Leoš Nekula, Měření PVV 28. 29. listopadu 2017, České Budějovice Motto: Asfaltové vozovky bezpečná cesta k prosperitě Národní strategie

Více

POSOUZENÍ PŘESNOSTI METODY MOBILNÍHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ A PŘÍKLADY JEJÍHO POUŽITÍ V PRAXI

POSOUZENÍ PŘESNOSTI METODY MOBILNÍHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ A PŘÍKLADY JEJÍHO POUŽITÍ V PRAXI POSOUZENÍ PŘESNOSTI METODY MOBILNÍHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ A PŘÍKLADY JEJÍHO POUŽITÍ V PRAXI Bohumil Kouřím, GEOVAP, spol. s r.o Jiří Lechner, VÚGTK,v.v.i. Technické údaje posuzovaného zařízení - snímací

Více

Královehradecký kraj (c)

Královehradecký kraj (c) TP 82 Katalog poruch netuhých vozovek Metodika zatřiďování, sběru a využití poruch netuhých vozovek k navrhování jejich údržby a oprav Schváleno MDS OSI č.j.164/10-910-ipk/1 dne 25.2.2010 s účinností od

Více

Společnost ATLAS, spol. s r.o. byla založena roku 1990 za účelem vývoje vlastního grafického software pro oblast inženýrských prací.

Společnost ATLAS, spol. s r.o. byla založena roku 1990 za účelem vývoje vlastního grafického software pro oblast inženýrských prací. Společnost ATLAS, spol. s r.o. byla založena roku 1990 za účelem vývoje vlastního grafického software pro oblast inženýrských prací. Během dosavadní činnosti společnost navázala dlouhodobou spolupráci

Více

Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i

Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i Zpráva o řešení úkolu za I. pololetí 2011 Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí Červen 2011 Výzkumný ústav geodetický,

Více

Využití technologií mobilního mapování & georadaru v silničním hospodářství

Využití technologií mobilního mapování & georadaru v silničním hospodářství Využití technologií mobilního mapování & georadaru v silničním hospodářství GEOVAP & Roadscanners Mobilní mapovací systém Georadar Cíle prezentace Představení technologie Preventivní údržba Detekce problémů,

Více

BUDOVÁNÍ PŘESNÉHO BODOVÉHO POLE A GEOMETRICKÉ VLASTNOSTI VIRTUÁLNÍCH REALIZACÍ S-JTSK

BUDOVÁNÍ PŘESNÉHO BODOVÉHO POLE A GEOMETRICKÉ VLASTNOSTI VIRTUÁLNÍCH REALIZACÍ S-JTSK GNSS SEMINÁŘ 2018 BUDOVÁNÍ PŘESNÉHO BODOVÉHO POLE A GEOMETRICKÉ VLASTNOSTI VIRTUÁLNÍCH REALIZACÍ S-JTSK 21. ročník semináře Družicové metody v geodézii a katastru Brno, GNSS SEMINÁŘ 2018 Úvod Problematika:

Více

1. Vymezení předmětu veřejné zakázky a podmínek plnění

1. Vymezení předmětu veřejné zakázky a podmínek plnění 1. Vymezení předmětu veřejné zakázky a podmínek plnění a) Vytvoření vektorové sítě místních komunikací silnic, parkovišť, parkovacích stání, chodníků a stezek. b) Kategorizace místních komunikací podle

Více

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje. Stav povrchu vozovek silnic II. a III. tøídy v Jihomoravském kraji k 30.4.2011

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje. Stav povrchu vozovek silnic II. a III. tøídy v Jihomoravském kraji k 30.4.2011 Stav povrchu vozovek silnic II. a III. tøídy v Jihomoravském kraji k 30.4.2011 PavEx Consulting, s.r.o. 2011 1. Úvod Stav povrchu vozovek sítě silnic II. a III. třídy v Jihomoravském kraji k 30. 4. 2010

Více

MĚŘENÍ PROTISMYKOVÝCH VLASTNOSTÍ POVRCHŮ CB KRYTŮ

MĚŘENÍ PROTISMYKOVÝCH VLASTNOSTÍ POVRCHŮ CB KRYTŮ Sekce pro CB kryty Česká silniční společnost 12.11.2015 Praha MĚŘENÍ PROTISMYKOVÝCH VLASTNOSTÍ POVRCHŮ CB KRYTŮ Leoš Nekula - Měření PVV L.Nekula@seznam.cz mob: +420 603473054 Revize českých norem pro

Více

Metodický pokyn. k zadávání fotogrammetrických činností pro potřeby vymezování záplavových území

Metodický pokyn. k zadávání fotogrammetrických činností pro potřeby vymezování záplavových území Ministerstvo zemědělství ČR Č.j.: 28181/2005-16000 Metodický pokyn k zadávání fotogrammetrických činností pro potřeby vymezování záplavových území Určeno: K využití: státním podnikům Povodí Zemědělské

Více

Nedestruktivní metody používané při diagnostice stavu objektů dopravní infrastruktury - vysokorychlostní deflektofraf, termografie, georadar

Nedestruktivní metody používané při diagnostice stavu objektů dopravní infrastruktury - vysokorychlostní deflektofraf, termografie, georadar Nedestruktivní metody používané při diagnostice stavu objektů dopravní infrastruktury - vysokorychlostní deflektofraf, termografie, georadar Stryk, Matula, Březina, Janků, Grošek, CDV, WP6 Příspěvek byl

Více

Srovnání výsledků laserového skenování pozemní a leteckou metodou pro projekt rozšíření dálnice D1. Pavel Sobotka

Srovnání výsledků laserového skenování pozemní a leteckou metodou pro projekt rozšíření dálnice D1. Pavel Sobotka Srovnání výsledků laserového skenování pozemní a leteckou metodou pro projekt rozšíření dálnice D1 Pavel Sobotka Jsou data z laserového skenování vhodným podkladem pro projektování silničních komunikací...?

Více

Pořízení a integrace dat pro. management regionální silniční sítě Plzeňského kraje

Pořízení a integrace dat pro. management regionální silniční sítě Plzeňského kraje Pořízení a integrace dat pro management regionální silniční sítě Plzeňského kraje Zadávací dokumentace výběrového řízení: "Pořízení a integrace dat pro management regionální silniční sítě Plzeňského kraje

Více

Rozvoj tepla v betonových konstrukcích

Rozvoj tepla v betonových konstrukcích Úvod do problematiky K novinkám v požární odolnosti nosných konstrukcí Praha, 11. září 2012 Ing. Radek Štefan prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. Znalost rozložení teploty v betonové konstrukci nebo její

Více

ÚNOSNOST VOZOVEK. Ilja Březina. 26. Listopadu 2012; RHK Brno, Výstaviště 1

ÚNOSNOST VOZOVEK. Ilja Březina. 26. Listopadu 2012; RHK Brno, Výstaviště 1 ÚNOSNOST VOZOVEK Ilja Březina 26. Listopadu 2012; RHK Brno, Výstaviště 1 1 ÚNOSNOST VOZOVEK Únosnost vozovky je schopnost konstrukce vozovky a podloží přenášet dopravní zatížení, které se vyjadřuje zatížením

Více

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník LASEROVÉ SKENOVACÍ SYSTÉMY

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník LASEROVÉ SKENOVACÍ SYSTÉMY SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník LASEROVÉ SKENOVACÍ SYSTÉMY LASEROVÉ SKENOVACÍ SYSTÉMY Laserové skenování LIDAR - z angl. Light Detection And Ranging v současnosti jedna z

Více

(zejména na tocích a v příbřežních zónách)

(zejména na tocích a v příbřežních zónách) (zejména na tocích a v příbřežních zónách) Kateřina Uhlířová 24.2.2011 Odborný seminář VÚV T.G.M., v.v.i. Výzkum na pracovišti VÚV Úvod od 2009, VZ 0002071101 - Výzkum a ochrana hydrosféry - 3624 možnosti

Více

SYSTÉMY HOSPODAŘENÍ S VOZOVKAMI A SLEDOVÁNÍ VÝSKYTU PORUCH. Ing. Josef Stryk, Ph.D. 26. 11. 2012 Brno, výstaviště

SYSTÉMY HOSPODAŘENÍ S VOZOVKAMI A SLEDOVÁNÍ VÝSKYTU PORUCH. Ing. Josef Stryk, Ph.D. 26. 11. 2012 Brno, výstaviště SYSTÉMY HOSPODAŘENÍ S VOZOVKAMI A SLEDOVÁNÍ VÝSKYTU PORUCH Ing. Josef Stryk, Ph.D. 26. 11. 2012 Brno, výstaviště OBSAH: - Typy systémů hospodaření -Síťová versus projektová úroveň - Sledované proměnné

Více

TP 207 EXPERIMENT PŘESNOSTI ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ POVRCHOVÝCH VLASTNOSTÍ A DALŠÍCH PARAMETRŮ VOZOVEK POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Technické podmínky

TP 207 EXPERIMENT PŘESNOSTI ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ POVRCHOVÝCH VLASTNOSTÍ A DALŠÍCH PARAMETRŮ VOZOVEK POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Technické podmínky TP 207 Technické podmínky Ministerstvo dopravy EXPERIMENT PŘESNOSTI ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ POVRCHOVÝCH VLASTNOSTÍ A DALŠÍCH PARAMETRŮ VOZOVEK POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ TP 207 duben 2017 Schváleno Ministerstvem

Více

Stanovení odtokových poměrů na vozovce a v jejím blízkém okolí metodou mobilního laserového skenování

Stanovení odtokových poměrů na vozovce a v jejím blízkém okolí metodou mobilního laserového skenování Název diagnostiky: Stanovení odtokových poměrů na vozovce a v jejím blízkém okolí metodou mobilního laserového skenování Datum provedení: září 2012 Provedl: Geovap, spol. s r. o. Stručný popis: Zaměření

Více

Směrový průzkum ve městě Boskovice

Směrový průzkum ve městě Boskovice Směrový průzkum ve městě Boskovice červen 17 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Předmět zakázky: Objednatel: Zhotovitel: Zodpovědný řešitel: Řešitelský tým: Směrový průzkum ve městě Boskovice Město Boskovice Masarykovo

Více

SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3. MÚK Trojice. Říjen 2009. Závěrečná zpráva. Zakázka č. 09-P2-31

SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3. MÚK Trojice. Říjen 2009. Závěrečná zpráva. Zakázka č. 09-P2-31 SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3 MÚK Trojice Říjen 2009 Závěrečná zpráva Zakázka č. 09-P2-31 SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3 DHV CR, spol. s r.o. Sokolovská 100/94 186 00 Praha 8

Více

T- MaR. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. Podmínky názvy. 1.c-pod. ZS 2015/ Ing. Václav Rada, CSc.

T- MaR. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. Podmínky názvy. 1.c-pod. ZS 2015/ Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace Podmínky názvy 1.c-pod. ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. MĚŘENÍ praktická část OBECNÝ ÚVOD Veškerá měření mohou probíhat

Více

Laserové skenování (1)

Laserové skenování (1) (1) Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským sociálním fondem astátním rozpočtem

Více

18. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM MOSTY/BRIDGES Sborník příspěvků 2013

18. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM MOSTY/BRIDGES Sborník příspěvků 2013 Sborník příspěvků 2013 18. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM MOSTY/BRIDGES 2013 KONANÉ POD ZÁŠTITOU MINISTRA DOPRAVY ČESKÉ REPUBLIKY ING. ZBYŇKA STANJURY A PRIMÁTORA MĚSTA BRNA BC. ROMANA ONDERKY, MBA V RÁMCI DOPROVODNÉHO

Více

LASEROVÉ SKENOVÁNÍ MOŽNOSTI VYUŽITÍ V PROJEKTOVÁNÍ

LASEROVÉ SKENOVÁNÍ MOŽNOSTI VYUŽITÍ V PROJEKTOVÁNÍ LASEROVÉ SKENOVÁNÍ MOŽNOSTI VYUŽITÍ V PROJEKTOVÁNÍ Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. ZLÍNTHERM 2014 27.-29.3. 2014 Obsah Technologie a metody Mobilní 3D skenování Fy GEOVAP Příklady využití v projekční činnosti

Více

Rezidenční čtvrť BOTANICA Vidoule

Rezidenční čtvrť BOTANICA Vidoule Control System Kubatury Protokol o zaměření a výpočtu objemu hmoty Rezidenční čtvrť BOTANICA Vidoule 1 Lokalita Kraj: Okres: Městská část: Katastrální území: Hlavní město Praha Hlavní město Praha Praha

Více

7. Určování výšek II.

7. Určování výšek II. 7. Určování výšek II. 7.1 Geometrická nivelace ze středu. 7.1.1 Princip geometrické nivelace. 7.1.2 Výhody geometrické nivelace ze středu. 7.1.3 Dělení nivelace dle přesnosti. 7.1.4 Nivelační přístroje.

Více

Asfaltová pojiva proč jsou důležité jejich optimální volba a správné navrhování

Asfaltová pojiva proč jsou důležité jejich optimální volba a správné navrhování Asfaltová pojiva proč jsou důležité jejich optimální volba a správné navrhování Ing. Václav Neuvirt, CSc. VIAKONTROL, spol. s r.o. Ing. Václav Valentin, GAVA consult 23.05.2017, Praha Každá vozovka je

Více

Sada 2 Geodezie II. 12. Výpočet kubatur

Sada 2 Geodezie II. 12. Výpočet kubatur S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Geodezie II 12. Výpočet kubatur Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

Diagnostika vozovek. Diagnostika 27.2.2013. Diagnosis = dia + gnosis (osobitý, oddělený, hloubkový + poznání)

Diagnostika vozovek. Diagnostika 27.2.2013. Diagnosis = dia + gnosis (osobitý, oddělený, hloubkový + poznání) Diagnostika vozovek SS3 Diagnostika Diagnosis = dia + gnosis (osobitý, oddělený, hloubkový + poznání) Diagnostika je poznávací proces, jehož cílem je o získat o objektu co nejkomplexnější poznatky. POJEM

Více

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Stavba Název stavby: Druh stavby: Místo stavby: SILNICI I/14 HORNÍ SYTOVÁ HRABAČOV obnova krytu vozovky kraj liberecký, obce Víchová nad Jizerou a Jilemnice Katastrální území: Horní

Více

Proč využívat laboratorní zkoušku Wehner/Schulze při návrhu obrusných vrstev Ing. Jaroslava Dašková, Ph.D. Ing. Pavla Nekulová Leoš Nekula

Proč využívat laboratorní zkoušku Wehner/Schulze při návrhu obrusných vrstev Ing. Jaroslava Dašková, Ph.D. Ing. Pavla Nekulová Leoš Nekula Proč využívat laboratorní zkoušku Wehner/Schulze při návrhu obrusných vrstev Ing. Jaroslava Dašková, Ph.D. Ing. Pavla Nekulová Leoš Nekula 24. 25. 11. 2015, České Budějovice Predikce protismykových vlastností

Více

Progresivní diagnostické metody pro monitorování vývoje stavu vozovek PK

Progresivní diagnostické metody pro monitorování vývoje stavu vozovek PK Progresivní diagnostické metody pro monitorování vývoje stavu vozovek PK Autor: Josef Stryk, Radek Matula, Ilja Březina, Michal Janků, CDV, WP6 Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence

Více

Konference o bezpečnosti silničního provozu REGIONSERVIS. 19.5.2011, Praha, hotel Olympik

Konference o bezpečnosti silničního provozu REGIONSERVIS. 19.5.2011, Praha, hotel Olympik Konference o bezpečnosti silničního provozu REGIONSERVIS 19.5.2011, Praha, hotel Olympik Ing. Milan Dont Odbor pozemních komunikací a územního plánu Témata Odbor PK a územního plánu Implementace směrnice

Více

3D laserové skenování Silniční stavitelství. Aplikace

3D laserové skenování Silniční stavitelství. Aplikace 3D laserové skenování Silniční stavitelství Aplikace Využití technologie 3D laserového skenování v silničním stavitelství Je tomu již více než deset let, kdy se v USA začala využívat technologie laserového

Více

Modelování dopravního hluku

Modelování dopravního hluku Modelování dopravního hluku Ing. Rudolf Cholava Centrum dopravního výzkumu, v.v.i., http://szp.cdv.cz Modelování dopravního hluku Hluk z dopravy nejvýznamnější zdroj nadměrného hluku v životním prostředí

Více

Komplexní pozemková úprava katastrální území Verneřice okres Děčín

Komplexní pozemková úprava katastrální území Verneřice okres Děčín Technická zpráva Komplexní pozemková úprava katastrální území Verneřice okres Děčín Etapa: Plán společných zařízení Posouzení připojení polních cest na silniční síť Investor: Ministerstvo zemědělství ČR

Více

PowerOPTI Řízení účinnosti tepelného cyklu

PowerOPTI Řízení účinnosti tepelného cyklu PowerOPTI Řízení účinnosti tepelného cyklu VIZE Zvýšit konkurenceschopnost provozovatelů elektráren a tepláren. Základní funkce: Spolehlivé hodnocení a řízení účinnosti tepelného cyklu, včasná diagnostika

Více

22. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM MOSTY/BRIDGES Sborník příspěvků 2017

22. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM MOSTY/BRIDGES Sborník příspěvků 2017 Sborník příspěvků 2017 22. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM MOSTY/BRIDGES 2017 KONANÉ POD ZÁŠTITOU MINISTRA DOPRAVY ING. DANA ŤOKA A HEJTMANA JIHOMORAVSKÉHO KRAJE JUDR. BOHUMILA ŠIMKA V RÁMCI DOPROVODNÉHO PROGRAMU

Více

VYUŽITÍ MULTIFUNKČNÍHO KALIBRÁTORU PRO ZKRÁCENOU ZKOUŠKU PŘEPOČÍTÁVAČE MNOŽSTVÍ PLYNU

VYUŽITÍ MULTIFUNKČNÍHO KALIBRÁTORU PRO ZKRÁCENOU ZKOUŠKU PŘEPOČÍTÁVAČE MNOŽSTVÍ PLYNU VYUŽITÍ MULTIFUNKČNÍHO KALIBRÁTORU PRO ZKRÁCENOU ZKOUŠKU PŘEPOČÍTÁVAČE MNOŽSTVÍ PLYNU potrubí průtokoměr průtok teplota tlak Přepočítávač množství plynu 4. ročník mezinárodní konference 10. a 11. listopadu

Více

Konference Projektování pozemních komunikací. Příspěvek k výběru konstrukcí. celkových nákladů životního cyklu. Ing. Filip Hanzík, Ph.D.

Konference Projektování pozemních komunikací. Příspěvek k výběru konstrukcí. celkových nákladů životního cyklu. Ing. Filip Hanzík, Ph.D. Konference Projektování pozemních komunikací Příspěvek k výběru konstrukcí asfaltových vozovek z hlediska celkových nákladů životního cyklu Ing. Filip Hanzík, Ph.D. Obsah 1. Cíle práce 2. Současný stav

Více

I řešení bez nálepky smart mohou být chytrá

I řešení bez nálepky smart mohou být chytrá I řešení bez nálepky smart mohou být chytrá Co je UtilityReport? Webová služba dostupná přes internetový prohlížeč Pro širokou veřejnost i registrované uživatele Zjednodušuje proces vyjádření k existenci

Více

COST354: PARAMETRY STAVU VOZOVEK POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

COST354: PARAMETRY STAVU VOZOVEK POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ COST354: PARAMETRY STAVU VOZOVEK POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ PERFORMANCE INDICATORS FOR ROAD PAVEMENTS Ing. Josef Stryk Doc. Ing. Karel Pospisil, Ph.D., MBA http://cost354.zag.si Projekt byl iniciován FEHRLem

Více

P Í Ř KL K A L D A Ř D E Ř Š E E Š N E Í N KR K A R J A E J

P Í Ř KL K A L D A Ř D E Ř Š E E Š N E Í N KR K A R J A E J PŘÍKLAD ŘEŠENÍ KRAJE Ing. Stanislava Jakešová Sledování lokalit s vysokou nehodovostí DMT GEODIS BRNO Bezpečnostní audit komunikací Ročně registruje LK přes 7 900 nehod Představa o budoucnosti Vizi LK

Více

Zdroj: http://geoportal.cuzk.cz/dokumenty/technicka_zprava_dmr_4g_15012012.pdf

Zdroj: http://geoportal.cuzk.cz/dokumenty/technicka_zprava_dmr_4g_15012012.pdf Zpracování digitálního modelu terénu Zdrojová data Pro účely vytvoření digitálního modelu terénu byla použita data z Digitálního modelu reliéfu 4. Generace DMR 4G, který je jedním z realizačních výstupů

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

Diagnostika vozovek SS3

Diagnostika vozovek SS3 Diagnostika vozovek SS3 Diagnostika Diagnosis = dia + gnosis (osobitý, oddělený, hloubkový + poznání) Diagnostika je poznávací proces, jehož cílem je o získat o objektu co nejkomplexnější poznatky. POJEM

Více

Posouzení přesnosti měření

Posouzení přesnosti měření Přesnost měření Posouzení přesnosti měření Hodnotu kvantitativně popsaného parametru jakéhokoliv objektu zjistíme jedině měřením. Reálné měření má vždy omezenou přesnost V minulosti sloužila k posouzení

Více

Vývoj sběru intenzit dopravy. Ing. Petr Neuwirth Centrum dopravního výzkumu, v. v. i.

Vývoj sběru intenzit dopravy. Ing. Petr Neuwirth Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Vývoj sběru intenzit dopravy Ing. Petr Neuwirth Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Metody sběru intenzit dopravy Dle typu dopravních průzkumů se využívá rozdílná metodologie a technologie. Manuální metody

Více

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník JEDNOSNÍMKOVÁ FOTOGRAMMETRIE

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník JEDNOSNÍMKOVÁ FOTOGRAMMETRIE SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník JEDNOSNÍMKOVÁ FOTOGRAMMETRIE MATEMATICKÉ ZÁKLADY JEDNOSNÍMKOVÉ FTM Matematickým vyjádřením skutečnosti je kolineární transformace, ve které

Více

Vytyčování pozemních stavebních objektů s prostorovou skladbou

Vytyčování pozemních stavebních objektů s prostorovou skladbou Vytyčování pozemních stavebních objektů s prostorovou skladbou ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Ing. Martina Vichrová, Ph.D. Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření

Více

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník RELATIVNÍ A ABSOLUTNÍ ORIENTACE AAT ANALYTICKÁ AEROTRIANGULACE

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník RELATIVNÍ A ABSOLUTNÍ ORIENTACE AAT ANALYTICKÁ AEROTRIANGULACE SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník RELATIVNÍ A ABSOLUTNÍ ORIENTACE AAT ANALYTICKÁ AEROTRIANGULACE PŘÍPRAVA STEREODVOJICE PRO VYHODNOCENÍ Příprava stereodvojice pro vyhodnocení

Více

Příloha 1. Výstup pod Baštou. - propojení ulic Palackého a Podhorské (Mostecké) Hluková studie. Člen České asociace akustiků, o.s. Datum:

Příloha 1. Výstup pod Baštou. - propojení ulic Palackého a Podhorské (Mostecké) Hluková studie. Člen České asociace akustiků, o.s. Datum: Příloha 1 Výstup pod Baštou - propojení ulic Palackého a Podhorské (Mostecké) Hluková studie Zpracoval: Mgr. Radomír Smetana Člen České asociace akustiků, o.s. Datum: 25. 8. 2015 Zakázka č.: 15/0610 Počet

Více

Průmyslová střední škola Letohrad Komenského 472, Letohrad

Průmyslová střední škola Letohrad Komenského 472, Letohrad Geodézie (profilová část maturitní zkoušky formou ústní zkoušky před zkušební komisí) 1) Měření délek 2) Teodolity 3) Zaměření stavebních objektů 4) Odečítací pomůcky 5) Nivelační přístroje a pomůcky 6)

Více

Návrh signálního plánu pro světelně řízenou křižovatku. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Návrh signálního plánu pro světelně řízenou křižovatku. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Návrh signálního plánu pro světelně řízenou křižovatku Ing. Michal Dorda, Ph.D. Použitá literatura TP 81 Zásady pro navrhování světelných signalizačních zařízení na pozemních komunikacích. TP 235 Posuzování

Více

INTENZITA DOPRAVY na komunikaci I/7 květen 2013. Hodnověrnost tvrzení je dána hodnověrností důkazů

INTENZITA DOPRAVY na komunikaci I/7 květen 2013. Hodnověrnost tvrzení je dána hodnověrností důkazů INTENZITA DOPRAVY na komunikaci I/7 květen 2013 Hodnověrnost tvrzení je dána hodnověrností důkazů Cíl měření Cílem měření intenzity dopravy je získat hodnoty, které odpovídají skutečné intenzitě provozu

Více

100 1500 1200 1000 875 750 675 600 550 500 - - 775 650 550 500 450 400 350 325 - -

100 1500 1200 1000 875 750 675 600 550 500 - - 775 650 550 500 450 400 350 325 - - Prostý kružnicový oblouk Prostý kružnicový oblouk se používá buď jako samostatné řešení změny směru osy nebo nám slouží jako součást směrové změny v kombinaci s přechodnicemi nebo složenými oblouky. Nejmenší

Více

Určení svislosti. Ing. Zuzana Matochová

Určení svislosti. Ing. Zuzana Matochová Určení svislosti Ing. Zuzana Matochová Svislost stěn Jedná se o jeden z geometrických parametrů, který udává orientaci části konstrukce vzhledem ke stanovenému směru. Geometrické parametry jsou kontrolovány

Více

Centrum dopravního výzkumu, v. v. i.

Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. veřejná výzkumná instituce Dopravní VaV centrum - CDV PLUS Výzkumný program 1: HLOUBKOVÁ ANALÝZA DOPRAVNÍCH NEHOD Vedoucí výzkumného programu: Ing. Josef Andres Kontakt:

Více

Bc. Jan Touš projektování pozemních komunikací Inženýrská, konzultační a projektová činnost

Bc. Jan Touš projektování pozemních komunikací Inženýrská, konzultační a projektová činnost Obsah 1 Identifikační údaje objektu... 2 2 Podklady a průzkumy... 3 3 Technický popis... 3 3.1 Směrové řešení... 3 3.2 Výškové řešení... 3 3.3 Příčné uspořádání... 3 3.4 Konstrukce vozovky... 4 4 Křižovatky...

Více

Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 8: Podrobné měření výškopisu - tachymetrie

Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 8: Podrobné měření výškopisu - tachymetrie Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 8: Podrobné měření výškopisu - tachymetrie 1 Výškopis: Vytváření obrazu světa měřením a zobrazováním do mapy (v jakékoli formě) předpokládá měření polohy a výšky (polohopis

Více

Kapitola 3 ODVODNĚNÍ A CHRÁNIČKY PRO INŽENÝRSKÉ SÍTĚ

Kapitola 3 ODVODNĚNÍ A CHRÁNIČKY PRO INŽENÝRSKÉ SÍTĚ MINISTERSTVO DOPRAVY Odbor pozemních komunikací TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Kapitola 3 ODVODNĚNÍ A CHRÁNIČKY PRO INŽENÝRSKÉ SÍTĚ DODATEK č. 1 Schváleno: MD-OPK čj. 275/2016-120-TN/12,

Více

KVALITA DAT POUŽITÁ APLIKACE. Správnost výsledku použití GIS ovlivňuje:

KVALITA DAT POUŽITÁ APLIKACE. Správnost výsledku použití GIS ovlivňuje: KVALITA DAT Správnost výsledku použití GIS ovlivňuje: POUŽITÁ APLIKACE Kvalita dat v databázi Kvalita modelu, tj. teoretického popisu krajinných objektů a jevů Způsob použití funkcí GIS při přepisu modelu

Více

7. Geografické informační systémy.

7. Geografické informační systémy. 7. Geografické informační systémy. 154GEY2 Geodézie 2 7.1 Definice 7.2 Komponenty GIS 7.3 Možnosti GIS 7.4 Datové modely GIS 7.5 Přístup k prostorovým datům 7.6 Topologie 7.7 Vektorové datové modely 7.8

Více

STANOVENÍ NEROVNOSTÍ POVRCHU VOZOVEK A MEZINÁRODNÍHO INDEXU NEROVNOSTI Z MRAČEN BODŮ (LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ)

STANOVENÍ NEROVNOSTÍ POVRCHU VOZOVEK A MEZINÁRODNÍHO INDEXU NEROVNOSTI Z MRAČEN BODŮ (LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ) STANOVENÍ NEROVNOSTÍ POVRCHU VOZOVEK A MEZINÁRODNÍHO INDEXU NEROVNOSTI Z MRAČEN BODŮ (LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ) Autor: Ing. Josef Žák, Ph.D., FSv, ČVUT Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence

Více

1 ÚVOD ŘEŠENÍ DIO SEZNAM POUŽITÉHO VYBAVENÍ PRO DIO... 5

1 ÚVOD ŘEŠENÍ DIO SEZNAM POUŽITÉHO VYBAVENÍ PRO DIO... 5 1 ÚVOD... 2 2 ŘEŠENÍ DIO... 2 2.1 základní informace... 2 2.1.1 fáze 0... 2 2.1.2 fáze 1... 3 2.1.3 fáze 2... 3 2.1.4 fáze 3... 4 2.2 dopravní značky... 4 2.3 schéma řízení provozu... 4 3 SEZNAM POUŽITÉHO

Více

VÝVOJ ADAPTIVNÍHO INTERAKTIVNÍHO SYSTÉMU PRO ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI OSÁDKY VOZIDEL A JEHO VYUŽITÍ PRO HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH VLASTNOSTÍ VOZOVEK

VÝVOJ ADAPTIVNÍHO INTERAKTIVNÍHO SYSTÉMU PRO ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI OSÁDKY VOZIDEL A JEHO VYUŽITÍ PRO HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH VLASTNOSTÍ VOZOVEK VÝVOJ ADAPTIVNÍHO INTERAKTIVNÍHO SYSTÉMU PRO ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI OSÁDKY VOZIDEL A JEHO VYUŽITÍ PRO HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH VLASTNOSTÍ VOZOVEK Jan Kudrna, Jiří Plíhal, Pavel Nedoma, Zdeněk Herda, Petr Kozák

Více

Fotogrammetrické 3D měření deformací dálničních mostů typu TOM

Fotogrammetrické 3D měření deformací dálničních mostů typu TOM Fotogrammetrické 3D měření deformací dálničních mostů typu TOM Ing. Karel Vach CSc., s.r.o. Archeologická 2256, 155 00 Praha 5 http://www.eurogv.cz 1 Objekt SO 208 2 Technické zadání: - provést zaměření

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 Teorie měření a regulace Praxe názvy 1. ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. OBECNÝ ÚVOD - praxe Elektrotechnická měření mohou probíhat pouze při

Více

VL 6.2 VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

VL 6.2 VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY MINISTERSTVO DOPRAVY VZOROVÉ LISTY STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ VL 6.2 VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY únor 2017 Schváleno Ministerstvem dopravy č. j. 43/2017-120-TN/1 ze dne 9. února 2017 s účinností od 15.

Více

Případ data vozidla data trati 1. konstantní mění se 2. mění se konstantní

Případ data vozidla data trati 1. konstantní mění se 2. mění se konstantní Obecné cíle a řešené dílčí etapy 6.5.1.1. Výpočet dynamických charakteristik vybraných vozidel pro modelování některých dopravních situací 6.5.1.2. Výpočet spekter zatížení pro experiment VŠB. 1. Využití

Více

1. Úvod. 2. Sběr poruch povrchu vozovek

1. Úvod. 2. Sběr poruch povrchu vozovek Stav povrchu vozovek silnic III. třídy v Jihočeském kraji v roce 2012 (zpracovaný s využitím programového vybavení systému hospodaření s vozovkou RoSy PMS) 1. Úvod Předpokladem k dobrému dlouhodobému hospodaření

Více

VYJÁDŘENÍ. Palackého třída, náměstí Jana Pernera, Pardubice. Měření hluku z dopravy porovnání výsledků zkoušek

VYJÁDŘENÍ. Palackého třída, náměstí Jana Pernera, Pardubice. Měření hluku z dopravy porovnání výsledků zkoušek VYJÁDŘENÍ Objekt: Akce: Zakázka číslo: Palackého třída, náměstí Jana Pernera, Pardubice Měření hluku z dopravy porovnání výsledků zkoušek 2017-012527-JP/02 Objednatel: Statutární město Pardubice Pernštýnské

Více

PŘEHLED ZÁKLADNÍCH ZKUŠEBNÍCH OTÁZEK ke zkoušce odborné způsobilosti k udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností

PŘEHLED ZÁKLADNÍCH ZKUŠEBNÍCH OTÁZEK ke zkoušce odborné způsobilosti k udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností PŘEHLED ZÁKLADNÍCH ZKUŠEBNÍCH OTÁZEK ke zkoušce odborné způsobilosti k udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností Obecná část 1. Základní ustanovení katastrálního zákona,

Více

Odraz změn legislativy ČR v pozemkových úpravách

Odraz změn legislativy ČR v pozemkových úpravách Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Oddělení Pozemkové úpravy a využití krajiny Brno www.vumop.cz Odraz změn legislativy ČR v pozemkových úpravách Brno 2014 Ing. Michal Pochop Vyhláška č. 13/2014

Více

Fotogammetrie. Zpracoval: Jakub Šurab, sur072. Datum:

Fotogammetrie. Zpracoval: Jakub Šurab, sur072. Datum: Fotogammetrie Zpracoval: Jakub Šurab, sur072 Datum: 7.4.2009 Co je fotogrammetrie Fotogrammetrie je věda, způsob a technologie, která se zabývá získáváním využitelných měření map, digitálních modelů a

Více

sídlo: Pařížská 1230/1, Plzeň telefon: BABYLON, SILNICE I/26 PRŮZKUM INTENZIT DOPRAVY

sídlo: Pařížská 1230/1, Plzeň telefon: BABYLON, SILNICE I/26 PRŮZKUM INTENZIT DOPRAVY sídlo: Pařížská 123/1, 31 Plzeň telefon: 377 224 667 edip@edip.cz, www.edip.cz 15-49 BABYLON, SILNICE I/26 PRŮZKUM INTENZIT DOPRAVY LISTOPAD 215 15-49 Babylon, silnice I/26, průzkum intenzit dopravy, listopad

Více

Technologie provádění strukturálního vodorovného dopravního značení s baretami

Technologie provádění strukturálního vodorovného dopravního značení s baretami Technologie provádění strukturálního vodorovného dopravního značení s baretami Příloha k certifikované metodice Vodorovné dopravní značení s akustickým efektem Výstup řešení projektu TAČR: TA04030998 Název

Více

SKUTEČNĚ DĚLÁME VŠE PRO TO, ABY SILNICE BYLY ODPOUŠTĚJÍCÍ?

SKUTEČNĚ DĚLÁME VŠE PRO TO, ABY SILNICE BYLY ODPOUŠTĚJÍCÍ? SKUTEČNĚ DĚLÁME VŠE PRO TO, ABY SILNICE BYLY ODPOUŠTĚJÍCÍ? Leoš Nekula, Měření PVV 24. 25.11.2015, České Budějovice Národní strategie bezpečnosti silničního provozu (NSBSP) 2011-2020 NSBSP 2011-2020 Materiál

Více

ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ

ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ cvičení z předmětu 12ZYDI ZS 2015/2016 ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Ing. Vojtěch Novotný budova Horská, kancelář A433 novotvo4@fd.cvut.cz

Více