Logistické řízení výroby

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Logistické řízení výroby"

Transkript

1 . Logistickéřízen

2 Logistickéří zahrnuje uvolnění zakázky do výrobního procesu a následně její sledování během výrobního procesu, až po uložení hotové zakázky do skladu hotových výrobků a její expedici k zákazníkovi. Uvolnění zakázky Máme-li stanovený termín zahájení výroby konkrétní zakázky, je nutné provést před uvolněním této zakázky do výrobního procesu, dodatečnou kontrolu připravenosti, která zahrnuje: kontrola předepsaného materiálu co do množství a kvality, kontrola předepsaných výrobních prostředků, kontrola předepsaných přípravků a nástrojů.

3 Cílem této kontroly je zamezení případného uvolnění nedostatečně zajištěné zakázky do výrobního procesu a zvýšení případné rozpracovanosti ve výrobě. Provádí se kontrola skutečných fyzických stavů materiálových zásob, včetně objednávek, které dosud nebyly převzaty na sklad, ale jsou již předjednány. Průběžně musí být sledována data o materiálových rezervách pro jiné zakázky a o jejich prioritách. Výstupem kontrolního procesu je zjištění dispoziční připravenosti porovnáním skutečného stavu zásob a materiálové potřeby na konkrétní zakázku.

4 S uvolněním zakázky úzce souvisí pracovní rozvrh, který přiřazuje zakázky podle příslušných podkladů na jednotlivá pracoviště, s čímž souvisí: termínování jednotlivých operací, vystavení výdejky na materiál a příkazu k dopravě materiálu vystavení pracovních příkazů, aktualizace dat v případě odchylek plánu od skutečnosti. Přiřazování zakázek na jednotlivá pracoviště je nutné provádět s ohledem na dodržení smluvených výrobních a dodacích termínů při maximálním využití kapacit požitých výrobních prostředků.

5 Rozlišujeme následující organizační formy přiřazování zakázek: centralizované přiřazování, decentralizované přiřazování. Při centrálním přidělování zakázek přebírářízení zakázek k pracovištím a mezi pracovištěmiřídící stanoviště. Potřebné informace jsou řídícímu stupni předávány z centrálního plánování zakázek, které má přehled o všech výrobních odděleních. Při centralizovaném přidělování zakázek je mistr zbaven rozhodování o termínech, takže se může plně věnovat jiným úkolům souvisejícím se zajištěním výroby. U tohoto konvenčního způsobu řízení, které převládá zejména u malých podniků, se stále s výhodou používá plánovací tabule (viz.: Ganttův diagram).

6 Centrální systémy mají tyto výhody: automatická aktualizace dat, rychlá možnost využití dat přímo ve výrobě, počítačem podporované sledování postupu práce, nepřetržité srovnávání plán skutečnost, počítačem podporovaná tvorba výrobních podkladů. Centrální systémy mají tyto nevýhody: chybějící shoda plánu s realitou, centralizace představuje velké množství dat a malou transparentnost jejich zpracování, malá motivace pracovníků.

7 U decentralizovaného přiřazování zakázek jsou všechny zakázky na pracovišti spravovány a řízeny mistrem. Mistr dostává všechna potřebná data od organizační jednotky. Na základě těchto dat může požadovat vydání materiálu ze skladu a jeho dodání na příslušné pracoviště, vydání nářadí, přípravků apod. V jakém pořadí bude zakázky, které jsou na dílně, zpracovávat, se realizuje dle rozhodnutí mistra. Mistr má povinnost dodržet základní termíny dané operativním plánem.

8 Decentralizovaný způsob přidělování zakázek se vyznačuje proti centralizovanému způsobu menšími požadavky na informační a koordinační systém. Přednosti v decentralizovaném systému řízení jsou v možnosti: krátkodobě zakázkami disponovat, optimálně využít spolupracovníků, pružně reagovat na případné neshody, vhodně motivovat pracovníky, časově přizpůsobit průběh výroby.

9 Uvolňov ování zakázek zek probíhá s přihlédnutím na vytížení jednotlivých pracovišť (BOA Belastungsorientierte Auftragsfreigabe). Princip BOA vychází ze zásoby na uvažovaném pracovišti, která je v daném případě ústřední řídící veličinou. Popis výrobního procesu využívá modelu trychtýře. Uvolněné zakázky postupně vstupují do výrobního systému v závislosti na výrobních možnostech (kapacitách), což je znázorněno zúženým výstupním hrdlem nádoby. Průběh zakázky výrobním procesem v závislosti na čase, resp. v jiných souvislostech (zatížení, výkon, stav zpracování, průběžné doby) lze znázornit v diagramu znázorňujícímu průběh operací v závislosti na čase.

10 Sledování zakázky zky v průběhu jejího zpracovávání ve výrobním procesu je založeno na včasných a správných informacích poskytovaných v určitých časových intervalech buď z jednotlivých pracovišť nebo hromadně za celé pracoviště. Probíhá-li zpětné hlášení prostřednictvím manuálního zpracování požadovaných dat, je průběh předávání zpravidla následující: ve výrobě jsou manuálně vyplněny příslušné doklady s požadovanými daty o pohybu, vyplněné doklady s požadovanými daty jsou předány do oddělení centrálního zpracování, kde jsou provedené zápisy převedeny do formy použitelné pro strojové zpracování, v závislosti na četnosti předávání dat, jsou tato zpracovávána v pravidelných intervalech.

11 Uvedený způsob vykazuje řadu nevýhod z nichž nejzávažnější je časová prodleva od manuálního zadání dat až po jejich konečné zpracování, které v daném čase neodpovídá skutečnosti. Další nevýhodou jsou vysoké nároky na personál v souvislosti s požadavkem na sběr dat a jejich evidenci. Často dochází k chybám na různých místech vlastního procesu, jednak při sběru dat, jednak při jejich zápisu do nosičů, jednak při přepisování za účelem strojového zpracování apod.

12 Předpoklady pro úspěšné zavedení a plné využití počítačem podporovanéřídící systémy ve výrobním procesu jsou: jednotná koncepce logistického plánování, celkový koncept pro vytvoření databáze, pečlivá volba softwarového vybavení, nutnost kompatibility použitého hardware, adekvátní organizační začlenění v rámci podniku.

13 Metoda směrných čísel U metody směrných čísel jsou všechny výkony sledovány prostřednictvím kumulovaných směrných čísel, která mohou být uvedena jako: vstupní směrnáčísla pro hotové díly (kumulovaný počet vyráběných hotových dílů), výstupní směrnáčísla pro hotové díly (kumulovaný počet dodávaných hotových dílů), směrnéčíslo pro vstupující materiály (kumulovaný počet dodávaných dílů připadajících na výrobek), směrnéčíslo pro vystupující materiály (kumulovaný počet dílů připadajících na výrobek).

14 Logistické plánov nování termínů a kapacit Pro stanovení výrobního plánu musíme me vycházet z požadovaného množství, ze skladby jednotlivých operací potřebných na zhotovení zakázky a musíme brát v úvahu požadovaný termín dokončení zakázky. Dostaneme tak počáteční a konečný termín, který nezahrnuje případné kapacitní omezení. Z technologických postupů pak vyplývá: kde bude zakázka zpracována (údaje o výrobním středisku), jak bude zakázka zpracována (technologický sled operací), čím bude zakázka zpracována (popis výrobních strojů, přípravků, nástrojů), kým bude zakázka zpracována (stanovení odbornosti, mzdová skupina).

15 Logistické plánov nování termínů a kapacit Při stanovení termínového průběhu zakázky výrobním procesem lze použít dva způsoby: plánování od požadovaného termínu dokončení zpětně na začátek zahájení výroby, plánování od termínu uvolnění zakázky do výroby k požadovanému termínu dokončení. Plánování od požadovaného termínu dokončení zakázky zpět (zpětné termínování) postupujeme od termínu dohotovení poslední operace, směrem k termínu zahájení výrobní operace. Od tohoto termínu, který bývá obvykle stanoven zákazníkem nebo požadavkem předepsaným technologií výroby, se stanovují všechny termíny předcházejících operací, které na sebe zpětně navazují, až k termínu, který stanovíčas zahájení výroby.

16 Logistické plánov nování termínů a kapacit Plánování od termínu uvolnění zakázky do výroby (termínování vpřed) k požadovanému termínu dokončení, postupujeme při termínování tak, že stanovíme nejdříve možný termín počátku výroby a následně přičítáme průběžné doby jednotlivých následných, na sebe plynule navazujících, operací. Rozdíly mezi nejdříve možným termínem zahájení té které operace a termínem posledním možným, poskytují jistou rezervu, která nám dává možnost termínově zakázku posunout podle potřeby. Navíc tak získáme jistotu pro případnou nežádoucí odstávku v případě poruchy výrobního zařízení, ale na druhé straně zvyšujeme vázanost kapitálu ve formě rozpracované výroby v souvislosti s nedokončenou výrobou.

17 Logistické plánov nování termínů a kapacit Při způsobu termínování vpřed, vzniká nebezpečí možného posouvání termínu dokončení zakázky, který je obvykle stanoven požadavkem zákazníka nebo technologií výroby. Nežádoucímu posouvání termínu dohotovení lze zabránit jednak minimalizací prostojů, jednak dělením dávek a případným překrýváním zakázek.

18 Logistické plánov nování termínů a kapacit Minimalizace prostojů Časové rezervy, které jsou naplánované k eliminaci časových ztrát způsobených případnou poruchou výrobního zařízení, prodlužují průběžnou výrobní dobu. Zkrácení průběžných dob, může být dosaženo: zkrácením jednotlivých výrobních časů, což je obvykle limitováno výkonem výrobního zařízení, snížením čekacích dob, snížením manipulačních časů.

19 Logistické plánov nování termínů a kapacit Dělení dávek Dělení dávek souvisí s rozdělením výrobní dávky od začátku výroby nebo od určité operace minimálně na dvě části, které pak procházejí výrobním procesem zcela samostatně. V některých případech lze této metody využít při dělení některé operace na dílčíčásti tak, že jednotlivéčásti výrobní dávky jsou na stejných pracovištích opracovávány současně a po jejich ukončení se výrobní dávka opět spojí.

20 Logistické plánov nování termínů a kapacit Překrývání dávek Ke krácení průběžných dob se s výhodou používá překrývání dávek (souběžné předávání), které spočívá v předávání hotových výrobků po jejich dokončení na jednom pracovišti, na pracoviště druhé. Kombinovaný způsob Při kombinovaném způsobu se využívá postupného předávání se vzájemným překrýváním tak, aby při různých délkách trvání navazujících operací byly ztrátovéčasy co nejkratší.

21 Plánov nování pořad adí zakázek zek Plán je časovým rozvrhem pro prováděníčinností, využívání zdrojů nebo rozmísťování zařízení. Plánování pořadí zakázek musí zabezpečit bezproblémový, pokud možno termínově spolehlivý průběh výroby. Optimální pořadí je závislé na mnoha faktorech, které mohou například zahrnovat: minimalizaci průběžných dob, maximální využití výrobních kapacit, minimalizaci dodacích lhůt, minimalizovat seřizovacíčasy a tím náklady, minimalizovat výrobníčas a náklady, splnit požadované termíny.

22 Plánov nování pořad adí zakázek zek Z uvedeného je zřejmé, že nelze současně optimalizovat všechny faktory ovlivňující výrobní proces. Některé jsou zaměřeny na zákazníka, jiné na efektivnost výroby. Stanovit vyváženost mezi těmito požadavky pak souvisí se strategickým rozhodováním. Které zakázky mají na určitém výrobním zařízení začít práci nejdříve, lze stanovit pomocí následujících pravidel: 1. nejvyšší prioritu má zakázka, která přišla jako první (FCFS First Come, First Served: první vstoupí, první je obsloužen), 2. nejvyšší prioritu má zakázka s nejdelším výrobním časem, 3. nejvyšší prioritu má zakázka s nejkratším výrobním časem,

23 Plánov nování pořad adí zakázek zek 4. nejvyšší prioritu má zakázka s největším počtem operací, 5. nejvyšší prioritu má zakázka s nejmenším počtem operací, 6. nejvyšší prioritu má zakázka s nejbližším časovým termínem dokončení, 7. nejvyšší prioritu má zakázka s nejvyšší hodnotou před provedením operace, 8. nejvyšší prioritu má zakázka s nejvyšší hodnotou po provedení operace. Použitím jednoduchých metod hodnocení, jako je např. součet prioritních čísel nebo metoda váhového hodnocení, lze stanovit nejvýhodnější pravidlo pro stanovení priorit. Lze dokázat, že nejvýhodnějším pravidlem jsou zakázky s nejkratším výrobním časem.

LOGISTICKÉ PLÁNOVÁNÍ TERMÍNŮ A KAPACIT

LOGISTICKÉ PLÁNOVÁNÍ TERMÍNŮ A KAPACIT LOGISTICKÉ PLÁNOVÁNÍ TERMÍNŮ A KAPACIT Pro stanovení výrobního plánu musíme vycházet z požadovaného množství, ze skladby jednotlivých operací potřebných na zhotovení zakázky a musíme brát v úvahu požadovaný

Více

Vstup a úkoly pro 8. kapitolu LOGISTICKÉ ŘÍZENÍ VÝROBY.

Vstup a úkoly pro 8. kapitolu LOGISTICKÉ ŘÍZENÍ VÝROBY. Vstup a úkoly pro 8. kapitolu LOGISTICKÉ ŘÍZENÍ VÝROBY. Logistické řízení výroby zahrnuje uvolnění zakázky do výrobního procesu a následně její sledování během výrobního procesu, až po uložení hotové zakázky

Více

Plánovací systémy s využitím IT

Plánovací systémy s využitím IT Plánovací systémy s využitím IT Pyramida řídicích vztahů Koncepce ERP Vrcholové řízení strategie PROČ technicko-organizační postupy MRP I+II, Kanban, Střední úroveň řízení taktika CO A JAK Pracovní, kontrolní,

Více

Rozvrhování výroby. František Koblasa Technická univerzita v Liberci. TU v Liberci

Rozvrhování výroby. František Koblasa Technická univerzita v Liberci. TU v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Rozvrhování výroby Technická univerzita v Liberci INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Sběr dílenských dat s využitím produktu OKdata

Sběr dílenských dat s využitím produktu OKdata Sběr dílenských dat s využitím produktu OKdata 1. Úvod Řídit bez informací nelze. To ví všichni. Přesto v praxi tuto samozřejmost často buď zcela ignorujeme nebo silně podceňujeme. Přitom na dosah ruky

Více

Informační systémy plánování výroby - pokročilé rozvrhování

Informační systémy plánování výroby - pokročilé rozvrhování Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Informační systémy plánování výroby - pokročilé rozvrhování Technická univerzita

Více

CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001

CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001 CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001 Systém řízení jakosti ve společnosti vytváří podmínky pro její dobré postavení na trhu a tedy zabezpečení její budoucí prosperity. I.

Více

VÝROBA. Helios Orange + něco navíc. Adresa: SAPERTA s.r.o. Presy 371 53701 Telefon: 777 071 626 E-mail: saperta@saperta.cz WWW: saperta.

VÝROBA. Helios Orange + něco navíc. Adresa: SAPERTA s.r.o. Presy 371 53701 Telefon: 777 071 626 E-mail: saperta@saperta.cz WWW: saperta. VÝROBA Helios Orange + něco navíc Adresa: SAPERTA s.r.o. Presy 371 53701 Telefon: 777 071 626 E-mail: saperta@saperta.cz WWW: saperta.cz MODUL VÝROBY Modul Řízení výroby vychází z osvědčeného základního

Více

Informační systémy a plánování výroby 1.čast

Informační systémy a plánování výroby 1.čast Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Informační systémy a plánování výroby 1.čast Technická univerzita v Liberci INVESTICE

Více

Plánování a řízení výroby

Plánování a řízení výroby Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Plánování a řízení výroby Technická univerzita v Liberci Technické univerzity

Více

PROCE55 Scheduling. (Přehled)

PROCE55 Scheduling. (Přehled) (Přehled) Obsah Představení PROCE55 Scheduling... 3 Přínosy řešení... 3 Integrace POCE55... 4 PROCE55 Manufacturing... 4 PROCE55 Warehouse... 4 PROCE55 Maintenance... 4 Vlastnosti řešení PROCE55 Scheduling...

Více

INFORMAČNÍ ZABEZPEČENÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ

INFORMAČNÍ ZABEZPEČENÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ INFORMAČNÍ ZABEZPEČENÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ Logistický informační subsystém (LIS) Řízení celého materiálového toku není možné bez odpovídajících informací. Proto součástí integrovaného logistického systému

Více

Systémy plánování a řízení výroby AROP III

Systémy plánování a řízení výroby AROP III Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Systémy plánování a řízení výroby AROP III Technická univerzita v Liberci Výrobní

Více

Přidělování CPU Mgr. Josef Horálek

Přidělování CPU Mgr. Josef Horálek Přidělování CPU Mgr. Josef Horálek Přidělování CPU = Přidělování CPU je základ multiprogramového OS = pomocí přidělování CPU různým procesům OS zvyšuje výkon výpočetního systému; = Základní myšlenka multiprogramování

Více

LOGISTIKA. Technická univerzita v Liberci Katedra výrobních systémů. é m. Logistika. Část 6.

LOGISTIKA. Technická univerzita v Liberci Katedra výrobních systémů. é m. Logistika. Část 6. Technická univerzita v Liberci Katedra výrobních systémů Pracovní texty předmp edmětu LOGISTIKA Část 6. v ý r K o b a t PROČ KDE KDY n í c h e d r s a CO ZA KOLIK JAK KDO y s t ů é m leden 2008 František

Více

Hlavní činnost podniku

Hlavní činnost podniku Hlavní činnost podniku Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova učiva 1. Zařazení učiva 2. Cíle učiva 3. Struktura učiva 4. Metodické zpracování učiva týkající se výrobní činnosti 1. ročníku

Více

APS F G ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI. Nástroj pokročilého plánování a rozvrhování Infor SyteLine APS umožňuje podnikům maximálně využít výrobní zdroje.

APS F G ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI. Nástroj pokročilého plánování a rozvrhování Infor SyteLine APS umožňuje podnikům maximálně využít výrobní zdroje. APS Řešení pokročilého plánování a rozvrhování výroby (APS), které vytváří reálné plány s ohledem na dostupnost materiálu a aktuální vytížení výrobních kapacit, umožňuje tak dodat produkt zákazníkovi ve

Více

ERP systémy ve výrobních podnicích

ERP systémy ve výrobních podnicích ERP systémy ve výrobních podnicích David Čech, konzultant Klasifikace ERP systémů Klasifikace ERP systémů Best of Breed oborová řešení Připraveno výrobcem a jeho vývojovými partnery podle požadavků daného

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 19 - Způsoby vyžadování opravy z jednotky, průkaznost toku náhradních dílů na určenou opravu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

Strategický plán udržitelného rozvoje města Sokolov

Strategický plán udržitelného rozvoje města Sokolov Strategický plán udržitelného rozvoje města Sokolov Implementační dokument MĚSTO SOKOLOV May 29, 2015 Autor: Profesionální servis s.r.o. Mgr. Bc. Jindřich Hlavatý, PhD. Mgr. Bc. Miloš Podlipný Pro účely

Více

Vstup a úkoly pro 3. kapitolu LOGISTIKA A PLÁNOVÁNÍ VÝROBY.

Vstup a úkoly pro 3. kapitolu LOGISTIKA A PLÁNOVÁNÍ VÝROBY. Vstup a úkoly pro 3. kapitolu LOGISTIKA A PLÁNOVÁNÍ VÝROBY. Podniková strategie vychází ze zpracování analýz: - okolního prostředí, - vnitřního prostředí (podnik). Podnikovou strategií rozumíme soubor

Více

On line sledování a řízení výroby - MES HYDRA

On line sledování a řízení výroby - MES HYDRA On line sledování a řízení výroby - MES HYDRA Josef Černý, ICZ a. s. 7.6.2012 www.i.cz 1 Agenda Informační podpora podnikových procesů Výrobní informační systémy MES HYDRA Základní charakteristika Ukázka

Více

STRATEGIE A CÍLE LOGISTIKY

STRATEGIE A CÍLE LOGISTIKY STRATEGIE A CÍLE LOGISTIKY LOGISTICKÁ STRATEGIE Logistika přináší do organizace oběhových procesů zcela nové přístupy. Především řeší problém dlouhodobě se opakujících sérií dodávek a dodavatel dopravního

Více

Délka (dny) 150 - - 2 terénní úpravy (prvotní) 15-20 - příprava staveniště (výstavba přístřešku pro materiál)

Délka (dny) 150 - - 2 terénní úpravy (prvotní) 15-20 - příprava staveniště (výstavba přístřešku pro materiál) Skupinová práce. Zadání skupinové práce Síťová analýza metoda CPM Dáno: Výstavba skladu zásob obilí představuje následující činnosti: Tabulka Název činnosti Délka (dny) Optimální projekt. Optimální dělníků

Více

Modul VÝROBA. Krátké shrnutí významu modulu VÝROBA v SAP Business One. Ing. Radomír Možnar Servis/Helpdesk

Modul VÝROBA. Krátké shrnutí významu modulu VÝROBA v SAP Business One. Ing. Radomír Možnar Servis/Helpdesk Modul VÝROBA Krátké shrnutí významu modulu VÝROBA v SAP Business One Ing. Radomír Možnar Servis/Helpdesk Základní kritéria pro nasazení modulu VÝROBA Společnost, která dodává produkty na základně objednávek

Více

Seznam záznamů SMK společnosti T Machinery a.s.

Seznam záznamů SMK společnosti T Machinery a.s. Seznam záznamů SMK společnosti T Machinery a.s. Seznam platné SMK Útvar controllingu vnitrofiremních procesů SK02 04.01/F1 1 1.4.2018 Seznam záznamů Útvar controllingu vnitrofiremních procesů SK02 04.01/F2

Více

Logistika v údržbě. Logistika - definice

Logistika v údržbě. Logistika - definice Logistika v údržbě Řízení zásob náhradních dílů a toků materiálu Logistika - definice Logistika představuje integraci materiálového a informačního toku jedná se o integrující vědu (Filkenstein 1988) Logistika

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Kapitola 3 Logistika a plánov. Podniková strategie

Kapitola 3 Logistika a plánov. Podniková strategie Kapitola 3 Logistika a plánov nování výroby Podniková strategie Plánov nování výroby Podniková strategie Vychází ze zpracování analýz: okolního prostřed edí, - vnitřního prostřed edí (podnik). Podnikovou

Více

Infor APS (Scheduling) Tomáš Hanáček

Infor APS (Scheduling) Tomáš Hanáček Infor APS (Scheduling) Tomáš Hanáček Klasické plánovací metody a jejich omezení MRP, MRPII, CRP Rychlost Delší plánovací cyklus Omezená reakce na změny Omezené možnosti simulace Funkčnost Nedokonalé zohlednění

Více

Informační systémy a plánování výroby 2.čast

Informační systémy a plánování výroby 2.čast Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Informační systémy a plánování výroby 2.čast Technická univerzita v Liberci

Více

TOKOZ PRODUCTION SYSTEM (TPS) procesní systém pro plánování a řízení výroby

TOKOZ PRODUCTION SYSTEM (TPS) procesní systém pro plánování a řízení výroby TOKOZ PRODUCTION SYSTEM (TPS) procesní systém pro plánování a řízení výroby Jak v TOKOZu řídíme a plánujeme výrobu. Klíčová omezení: široký sortiment, malé dávky, sdílené technologie. Zadání pro TOKOZ

Více

Časové rezervy. Celková rezerva činnosti

Časové rezervy. Celková rezerva činnosti Časové rezervy Celková rezerva činnosti CR Volná rezerva činnosti VR Nezávislá rezerva činnosti - NR Celková rezerva činnosti Maximální počet časových jednotek, které jsou k dispozici pro provedení činnosti,

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 11. REALIZACE PROJEKTU, SLEDOVÁNÍ STAVU, PŘÍPRAVA PROVOZU, ZKUŠEBNÍ PROVOZ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

Předmět úpravy. Dispečerské řízení

Předmět úpravy. Dispečerské řízení VYHLÁŠKA ze dne 10. října 2012 o dispečerském řízení plynárenské soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle 98a odst. 1 písm. b) zákona č. 458/2000

Více

SYSTÉM CENTRÁLNÍHO NÁKUPU

SYSTÉM CENTRÁLNÍHO NÁKUPU SYSTÉM CENTRÁLNÍHO NÁKUPU Specifika nákupu v LČR LČR realizuje nákupy ze 105 organizačních jednotek na celém území České republiky, fyzicky není možné zajistit veškeré nákupy z jednoho místa, ročně se

Více

Management kontrola, operativní management, management hodnotového řetězce, kontrola výkonnosti organizace. Ing. Jan Pivoňka

Management kontrola, operativní management, management hodnotového řetězce, kontrola výkonnosti organizace. Ing. Jan Pivoňka Management kontrola, operativní management, management hodnotového řetězce, kontrola výkonnosti organizace Ing. Jan Pivoňka Kontrola Monitorování činností za účelem zajištění plánu a opravení odchylek

Více

Manažerská ekonomika přednáška Výroba Co rozumíme výrobou? V nejširším pojetí se výrobou rozumí každé spojení výrobních

Manažerská ekonomika přednáška Výroba Co rozumíme výrobou? V nejširším pojetí se výrobou rozumí každé spojení výrobních Manažerská ekonomika přednáška Výroba Co rozumíme výrobou? V nejširším pojetí se výrobou rozumí každé spojení výrobních faktorů (práce, kapitálu, půdy) za účelem získání určitých výrobků (výrobků a služeb

Více

Funkce a úkoly útvaru nákupu

Funkce a úkoly útvaru nákupu NÁKUP Funkce a úkoly útvaru nákupu Nákupní marketingový mix Aktivity marketingového nákupního procesu Řízení zásob Nákupní logistika Strategické řízení nákupu Funkce a úkoly útvaru nákupu Základní funkcí

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1lbsarea4qts)

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1lbsarea4qts) PLATNÉ ZNĚNÍ DOTČENÝCH USTANOVENÍ VYHLÁŠKY O DISPEČERSKÉM ŘÍZENÍ PLYNÁRENSKÉ SOUSTAVY A O PŘEDÁVÁNÍ ÚDAJŮ PRO DISPEČERSKÉ ŘÍZENÍ S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ V. Vyhláška o dispečerském řízení

Více

Příklad I.vrstvy integrované dokumentace

Příklad I.vrstvy integrované dokumentace Příklad I.vrstvy integrované dokumentace...víte co. Víme jak! Jak lze charakterizovat integrovaný systém managementu (ISM)? Integrovaný systém managementu (nebo systém integrovaného managementu) je pojem,

Více

VYHLÁŠKA ze dne 10. října 2012 o dispečerském řízení plynárenské soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení

VYHLÁŠKA ze dne 10. října 2012 o dispečerském řízení plynárenské soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Strana 4553 345 VYHLÁŠKA ze dne 10. října 2012 o dispečerském řízení plynárenské soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle 98a odst. 1 písm. b) zákona

Více

Plutino Přehledná správa a sledování zakázek

Plutino Přehledná správa a sledování zakázek Plutino Přehledná správa a sledování zakázek Plutino : Přehledná správa a sledování zakázek Aplikace Plutino je určena malým a středním firmám, které chtějí spolehlivě, ale přitom jednoduše sledovat své

Více

Expresní analýza PLM. jako efektivní start implementace PLM. www.technodat.cz. jindrich.vitu@technodat.cz

Expresní analýza PLM. jako efektivní start implementace PLM. www.technodat.cz. jindrich.vitu@technodat.cz jako efektivní start implementace PLM www.technodat.cz jindrich.vitu@technodat.cz 1 úvod: definice, cíl a výstup analýzy 2 etapy expresní analýzy PLM 3 sběr dat a podkladů a jejich analýza 4 dokument Expresní

Více

EKONOMIKA PODNIKU PŘEDNÁŠKA č.2

EKONOMIKA PODNIKU PŘEDNÁŠKA č.2 MATERIÁL 5.1. CHARAKTERISTIKA EKONOMIKA PODNIKU PŘEDNÁŠKA č.2 Ing. Jan TICHÝ, Ph.D. jan.tich@seznam.cz Materiál: a) základní materiál b) pomocný materiál c) provozní hmoty d) obaly ad a) zpracovává se

Více

Otázka: Technicko-hospodářské normy. Předmět: Provozní management. Přidal(a): verunka555

Otázka: Technicko-hospodářské normy. Předmět: Provozní management. Přidal(a): verunka555 Otázka: Technicko-hospodářské normy Předmět: Provozní management Přidal(a): verunka555 THN jsou výsledkem práce útvaru přípravy výroby. Tyto normy jsou základem pro plánování výroby, umožňují kontrolu

Více

Siemens PLM Software. SIMATIC IT Preactor APS. Pokročilé plánování a tvorba rozvrhů. siemens.com/mom

Siemens PLM Software. SIMATIC IT Preactor APS. Pokročilé plánování a tvorba rozvrhů. siemens.com/mom Siemens PLM Software SIMATIC IT Preactor APS Pokročilé plánování a tvorba rozvrhů siemens.com/mom Zlepšení synchronizace výrobních procesů Špičkový software pro pokročilé plánování a tvorbu rozvrhů SIMATIC

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 890 ze dne

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 890 ze dne č.j.: 950/2017 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 890 ze dne 11.12.2017 Směrnice Rady MČ k realizaci procesů a oběhu účetních dokladů v rámci vedlejší hospodářské činnosti zajišťované

Více

KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH

KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH I. Obecná část Finanční kontrola, vykonávaná podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o finanční kontrole)

Více

Hodnoticí standard. Oděvní technik dispečer (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Oděvní technik dispečer (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Oděvní technik dispečer (kód: 31-053-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Oděvní technik dispečer Kvalifikační

Více

Procesní audit VIKMA

Procesní audit VIKMA Procesní audit VIKMA07-2. 5. 2014 Cíl auditu Procesní audit je zaměřen na relevantní firemní procesy marketing, vývoj, nákup, servis apod. a jeho cílem je průběžně kontrolovat jejich úroveň, aby bylo možné

Více

ŘETĚZCOVÉ EFEKTY A PROBLÉMY OPTIMALIZACE

ŘETĚZCOVÉ EFEKTY A PROBLÉMY OPTIMALIZACE ŘETĚZCOVÉ EFEKTY A PROBLÉMY OPTIMALIZACE ŘETĚZCOVÉ EFEKTY A PROBLÉM OPTIMALIZACE Ve složitějších řetězcích vzniká snadno nežádoucí jev tzv. řetězcový efekt, který způsobuje dlouhá doba reakce na změny

Více

HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1. Předmět úpravy

HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1. Předmět úpravy Metodika zpracování krizových plánů podle 15 až 16 nařízení vlády č. 462/2000 Sb., k provedení 27 odst. 8 a 28 odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon),

Více

Výroba oděvů (ODE) Ing. Katarína Zelová, Ph.D. 12. přednáška: Mezioperační doprava a organizace výroby

Výroba oděvů (ODE) Ing. Katarína Zelová, Ph.D. 12. přednáška: Mezioperační doprava a organizace výroby (ODE) Ing. Katarína Zelová, Ph.D. 12. přednáška: Mezioperační doprava a organizace výroby Doprava a manipulace s materiálem zajišťuje vhodný materiálový tok mezi jednotlivými pracovními místy překonání

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc.

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Informační systém logistiky MO a AČR

Více

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) / ze dne

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) / ze dne EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.2.2018 C(2018) 533 final PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) / ze dne 2.2.2018 o jednotných podrobných specifikacích pro shromažďování a analýzu údajů ke sledování a hodnocení

Více

TOC Teorie omezení. František Koblasa. Technická univerzita v Liberci. TU v Liberci

TOC Teorie omezení. František Koblasa. Technická univerzita v Liberci. TU v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. TOC Teorie omezení Technická univerzita v Liberci INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 1

Více

Automatizovaný sběr dat Online stav skladů

Automatizovaný sběr dat Online stav skladů www.vyrobaonline.cz Plánování výroby Evidence zakázek Automatizovaný sběr dat Online stav skladů Zvýšení efektivity výroby Evidence docházky VÝROBA ONLINE je nový moderní výrobní informační systém, ve

Více

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Obsah KAPITOLA 1 Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Úvod 2 Definice logistického řízení 2 Vývoj logistiky 5 Systémový přístup/integrace 8 Role logistiky v ekonomice 10 Role logistiky v podniku

Více

P5: Podmínky pro realizaci programu rozvoje obce a aktivizace obyvatel

P5: Podmínky pro realizaci programu rozvoje obce a aktivizace obyvatel Elektronická metodická podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí (CZ 1.04/4.1.00/62.00008) Část III.b: Postupná realizace vzdělávacích aktivit projektu v řešených územích Dvoudenní vzdělávací kurz TVORBA

Více

ERP Tuning generování dlouhodobých přínosů v oblasti logistiky a výroby

ERP Tuning generování dlouhodobých přínosů v oblasti logistiky a výroby Proměňte data v přínosy: ERP Tuning generování dlouhodobých přínosů v oblasti logistiky a výroby I ten nejkvalitnější informační systém nefunguje dobře, pokud pracuje s neoptimálními daty BERGHOF SYSTEMS

Více

Systémy plánování a řízení výroby

Systémy plánování a řízení výroby Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Systémy plánování a řízení výroby Technická univerzita v Liberci Technické univerzity

Více

3/10 Plánování zásob ve v robním procesu

3/10 Plánování zásob ve v robním procesu EFEKTIVNÍ V ROBA část 3, díl 10, str. 1 3/10 Plánování zásob ve v robním procesu V dnešní době nelze hovořit o úspěšném zvládnutí výrobních a provozních činností a přitom nevěnovat bedlivou pozornost problematice

Více

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ Zpracoval Ing. Jan Weiser Obsah výkladu Rozhodovací procesy a problémy Dvě stránky rozhodování Klasifikace rozhodovacích procesů Modely rozhodování Nástroje pro podporu rozhodování

Více

Základy řízení bezpečnosti

Základy řízení bezpečnosti Základy řízení bezpečnosti Bezpečnost ve společnosti MND a.s. zahrnuje: - Bezpečnost a ochranu zdraví - Bezpečnost provozu, činností - Ochranu životního prostředí - Ochranu majetku - Ochranu dobrého jména

Více

Logistika. Souhrnné analýzy. Radek Havlík tel.: URL: listopad 2012 CO ZA KOLIK PROČ KDE

Logistika. Souhrnné analýzy. Radek Havlík tel.: URL:  listopad 2012 CO ZA KOLIK PROČ KDE Logistika Souhrnné analýzy listopad 2012 KDE PROČ KDY CO ZA KOLIK JAK KDO Radek Havlík tel.: 48 535 3366 e-mail: radek.havlik@tul.cz URL: http:\\www.kvs.tul.cz Paretova, ABC a XYZ analýzy Obsah Paretova

Více

Manažerská ekonomika přednáška OPTIMALIZACE ZÁSOB, MODERNÍ PŘÍSTUPY K ŘÍZENÍ ZÁSOB, STRATEGIE NÁKUPU 1. OPTIMALIZACE ZÁSOB

Manažerská ekonomika přednáška OPTIMALIZACE ZÁSOB, MODERNÍ PŘÍSTUPY K ŘÍZENÍ ZÁSOB, STRATEGIE NÁKUPU 1. OPTIMALIZACE ZÁSOB Manažerská ekonomika přednáška OPTIMALIZACE ZÁSOB, MODERNÍ PŘÍSTUPY K ŘÍZENÍ ZÁSOB, STRATEGIE NÁKUPU 1. OPTIMALIZACE ZÁSOB Jaký je základní přístup k řízení zásob? Je to tzv. optimalizační přístup, který

Více

Změna č. 3 směrnice č. 5/2004 o zabezpečení zákona o finanční kontrole č. 320/2001 Sb.

Změna č. 3 směrnice č. 5/2004 o zabezpečení zákona o finanční kontrole č. 320/2001 Sb. Změna č. 3 směrnice č. 5/2004 o zabezpečení zákona o finanční kontrole č. 320/2001 Sb. Obec: Lovčice Adresa: Lovčice 185, 503 61 Lovčice Směrnici zpracoval: Ing. Petra Petrovická Směrnici schválil: Ing.

Více

Kontrolní list Systém řízení výroby

Kontrolní list Systém řízení výroby Výrobek: Konstrukční těsněné systémy zasklení s mechanickými prostředky pro přenos vlastní váhy tabulí do Zatřídění dle př. 2 NV-163 těsněného úložného rámu a odtud do nosné konstrukce pro vnější stěny

Více

P5: Podmínky pro realizaci programu rozvoje obce a aktivizace obyvatel

P5: Podmínky pro realizaci programu rozvoje obce a aktivizace obyvatel Elektronická metodická podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí (CZ 1.04/4.1.00/62.00008) Část III.b: Postupná realizace vzdělávacích aktivit projektu v řešených územích Dvoudenní vzdělávací kurz TVORBA

Více

Walter Networkline hospodárné vydávání nástrojů pro vaši výrobu.

Walter Networkline hospodárné vydávání nástrojů pro vaši výrobu. Logistická řešení _SYSTÉM VYDÁVÁNÍ NÁSTROJŮ Walter Networkline hospodárné vydávání nástrojů pro vaši výrobu. Systémy vydávání nástrojů Walter Multiply _NETWORKLINE Tvář moderní správy nástrojů. INDIVIDUÁLNÍ.

Více

Příkaz ředitele č. 3/2014

Příkaz ředitele č. 3/2014 Ředitel Institutu pro kriminologii a sociální prevenci V Praze dne 9.6.2014 Příkaz ředitele č. 3/2014 kterým se vydává Interní protikorupční program Institutu pro kriminologii a sociální prevenci Na základě

Více

Přeměna surovin a materiálů za pomocí strojů, zařízení nebo aparatur a s využitím pracovní síly ve výrobek. Výroba vychází z požadavků odbytu.

Přeměna surovin a materiálů za pomocí strojů, zařízení nebo aparatur a s využitím pracovní síly ve výrobek. Výroba vychází z požadavků odbytu. Výroba Přeměna surovin a materiálů za pomocí strojů, zařízení nebo aparatur a s využitím pracovní síly ve výrobek. Výroba vychází z požadavků odbytu. Vazby mezi odbytem, výrobou a zásobováním á NÁKUP PLÁN

Více

5. kapitola PODNIKOVÉ ČINNOSTI

5. kapitola PODNIKOVÉ ČINNOSTI 5. kapitola PODNIKOVÉ ČINNOSTI Obsah kapitoly: Řízení podniku Výrobní činnost Nákupní činnosti Prodejní činnost Personální činnost Financování Investiční činnost Řízení Vrcholové řízení podniku řeší základní

Více

OBSAH. Nasazení standardního podnikového informačního systému 9. Přehled komponent systému SAP 13. Úvod do používání systému SAP 31

OBSAH. Nasazení standardního podnikového informačního systému 9. Přehled komponent systému SAP 13. Úvod do používání systému SAP 31 3 Kapitola 1 Nasazení standardního podnikového informačního systému 9 Standardní podnikový informační systém 10 Podnikové informační systémy 10 Zavádění systémů ERP 12 Kapitola 2 Přehled komponent systému

Více

Linet, spol. s r.o. Kolísání prodeje

Linet, spol. s r.o. Kolísání prodeje Linet, spol. s r.o. Linet, spol. s r.o. Linet, spol. s r.o. Linet, spol. s r.o. Linet, spol. s r.o. Kolísání prodeje Základní metody Objednávky na zakázku Výhody: Žádné zbytkové zásoby Nenáročné na software

Více

ŘÍZENÍ ZHOTOVOVÁNÍ STAVBY, BEZPEČNOSTNÍ MANAGEMENT

ŘÍZENÍ ZHOTOVOVÁNÍ STAVBY, BEZPEČNOSTNÍ MANAGEMENT ŘÍZENÍ ZHOTOVOVÁNÍ STAVBY, BEZPEČNOSTNÍ MANAGEMENT 126EKMN - Ekonomika a management letní semestr 2013/2014 Ing. Eduard Hromada, Ph.D. eduard.hromada@fsv.cvut.cz Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme

Více

Metodika věcného auditu projektu Příloha č. 06. Kariéra projektového manažera začíná u nás! CHECK-LIST. Celkové zhodnocení projektu

Metodika věcného auditu projektu Příloha č. 06. Kariéra projektového manažera začíná u nás! CHECK-LIST. Celkové zhodnocení projektu CHECK-LIST Auditovaná fáze projektu: Auditor: Název projektu: Zpracoval: Datum: Celkové zhodnocení projektu Návod na vyplnění: Při vyplňování Check-listu posuzujte skutečný obsah auditované dokumentace,

Více

SYSTÉM FINANČNÍ KONTROLY OBCE

SYSTÉM FINANČNÍ KONTROLY OBCE SYSTÉM FINANČNÍ KONTROLY OBCE Obec: Brnířov Adresa: Brnířov 41, 345 06 Kdyně Identifikační číslo obce: 00572608 1) Předmět úpravy a právní rámec Tento vnitřní předpis vymezuje v souladu se zákonem č. 320/2001

Více

Hodnoticí standard. Výroba zmrzlin (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Výroba zmrzlin (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Výroba zmrzlin (kód: 29-014-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Cukrář Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

trak Xchange Zařízení na výměnu baterií pro nabíjecí stanice illustration ressemblante

trak Xchange Zařízení na výměnu baterií pro nabíjecí stanice illustration ressemblante Motive Power Systems Reserve Power Systems Special Power Systems Service trak Xchange Zařízení na výměnu baterií pro nabíjecí stanice illustration ressemblante trak Xchange trak Xchange Zařízení na výměnu

Více

2, ZÁSOBY VLASTNÍ VÝROBY

2, ZÁSOBY VLASTNÍ VÝROBY Otázka: Zásoby v podniku Předmět: Účetnictví Přidal(a): Bárbra Zásoby dělíme na: 1, materiál 2, zásoby vlastní výroby 3, zboží 1, MATERIÁL a, základní materiál (podstata výrobku) b, pomocné látky (k doplnění

Více

Proces nákupu ve zdravotnickém zařízení. Pavel Hroboň 6. 11. 2012 IVD, Praha

Proces nákupu ve zdravotnickém zařízení. Pavel Hroboň 6. 11. 2012 IVD, Praha Proces nákupu ve zdravotnickém zařízení Pavel Hroboň 6. 11. 2012 IVD, Praha Význam nákupu ve zdravotnickém zařízení Zvýšený finanční tlak vede poskytovatele ke snižování nákladů Nákupní ceny jsou v porovnání

Více

2015-2020 STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA NOVÁ ROLE Část C Implementační část

2015-2020 STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA NOVÁ ROLE Část C Implementační část STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA NOVÁ ROLE Část C Implementační část ABRI, s.r.o. Zpracováno ke dni 01. 09. 2015 Strategický dokument zpracoval pracovní tým společnosti ABRI, s.r.o. Vedoucí týmu: Mgr. Miloslav

Více

Jednací řád krizového štábu obce s rozšířenou působností Písek

Jednací řád krizového štábu obce s rozšířenou působností Písek DATUM: 02.01.2012 ČÍSLO JEDNACÍ: VÝTISK ČÍSLO: BR-1/2012-3 Jediný POČET LISTŮ (STRAN): 5/2 (7) Jednací řád krizového štábu obce s rozšířenou působností Písek Článek 1 Úvodní ustanovení 1) Jednací řád krizového

Více

VI. přednáška Řízení zásob II.

VI. přednáška Řízení zásob II. VI. přednáška Řízení zásob II. 1. Řízení zásob 2.1. Podstata, úkoly a nástroje řízení zásob Úkolem řízení zásob je jejich udržování na úrovni, která umožňuje kvalitní splnění jejich funkce: vyrovnávat

Více

Personální audit lze provádět z hlediska kontroly jako: Běžný, který vznikl na základě zjištěné odchylky.

Personální audit lze provádět z hlediska kontroly jako: Běžný, který vznikl na základě zjištěné odchylky. Personální audit procesů Způsoby ů auditu Personální audit lze provádět z hlediska kontroly jako: Běžný, který vznikl na základě zjištěné odchylky. Úplný, který zahrnuje komplexní kontrolu za dané období.

Více

Informační systémy plánování výroby

Informační systémy plánování výroby Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Informační systémy plánování výroby Technická univerzita v Liberci INVESTICE DO

Více

Jak efektivněji řídit skladové procesy

Jak efektivněji řídit skladové procesy Jak efektivněji řídit skladové procesy Josef Černý, ICZ a. s. 9.10.2012 www.i.cz 1 Agenda Logistické náklady a možnosti jejich snižování Evidovaný sklad Řízený sklad WMS OSIRIS Příklad z praxe www.i.cz

Více

"Optimalizace krmných směsí"

Optimalizace krmných směsí Nabídka programu "Optimalizace krmných směsí" Vážení zákazníci, nabízíme Vám program "Optimalizace krmných směsí", který Vám simplexovou metodou zajistí respektování norem výživy i sledování nepovinných

Více

Základní údaje o programu pro sledování a řízení investičních projektů IPRM_Sledování.EXE

Základní údaje o programu pro sledování a řízení investičních projektů IPRM_Sledování.EXE Základní údaje o programu pro sledování a řízení investičních projektů IPRM_Sledování.EXE pro efektivní řízení investičních projektů je třeba zvládnout následující oblasti : 1. Vzájemnou komunikaci a předávání

Více

Hodnocení kvality logistických procesů

Hodnocení kvality logistických procesů Téma 5. Hodnocení kvality logistických procesů Kvalitu logistických procesů nelze vyjádřit absolutně (nelze ji měřit přímo), nýbrž relativně porovnáním Hodnoty těchto znaků někdo buď předem stanovil (norma,

Více

Kariéra projektového manažera začíná u nás!

Kariéra projektového manažera začíná u nás! CHECK-LIST Auditovaná fáze projektu: Auditor: Název projektu: Zpracoval: Datum: Realizace projektu Návod na vyplnění: Při vyplňování Check-listu posuzujte skutečný obsah auditované dokumentace, vhodně

Více

Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ

Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ Struktura přednášky Výrobní činnost podniku Základní výrobní procesy Příprava výroby Řízení výroby Nákupní a výrobní činnost podniku Nákup Prodej

Více

TPV racionalizace. Časy dávkové tb a směnové tc práce

TPV racionalizace. Časy dávkové tb a směnové tc práce TPV racionalizace Časy dávkové t a směnové t práce 1. Úvod: Zásady Normy spotřeby pracovního času udávají spotřebu práce a jsou výchozími údaji při plánování a řízení podniku. Na základě objektivních norem

Více

KAPITOLA 5. ROZHODOVÁNÍ NA EXISTUJÍCÍ KAPACITĚ Případová studie EXIMET

KAPITOLA 5. ROZHODOVÁNÍ NA EXISTUJÍCÍ KAPACITĚ Případová studie EXIMET KAPITOLA 5 ROZHODOVÁNÍ NA EXISTUJÍCÍ KAPACITĚ Případová studie EXIMET Společnost EXIMET a. s. vyrábí skleněné lahve. Výrobní program společnosti zahrnuje v současnosti tři druhy lahví lahve na minerální

Více

DODÁVÁME VÍC NEŽ VÝROBKY Mgr. Václav Halama

DODÁVÁME VÍC NEŽ VÝROBKY Mgr. Václav Halama DODÁVÁME VÍC NEŽ VÝROBKY Mgr. Václav Halama Dlouhodobé partnerství poradenství sortiment Service služby partnerské smlouvy Skladové hospodářství Procesní analýzy Služby HARTMANN Zprostředkování dotací

Více