VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta strojního inženýrství Ústav strojírenské technologie ISBN KOOPERACE V OBLASTI TIM ABSTRAKT

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta strojního inženýrství Ústav strojírenské technologie ISBN 978-80-214-4352-5 KOOPERACE V OBLASTI TIM ABSTRAKT"

Transkript

1 VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta strojního inženýrství Ústav strojírenské technologie ISBN KOOPERACE V OBLASTI TIM Novák Josef 1, doc. Ing., CSc. FS VŠB TU Ostrava 17 listopadu 15, Ostrava-Poruba jos.novak@vsb.cz ABSTRAKT Charakteristika TPM. Zavadění TPM do údržbářské praxe výrobních podniků. Integrace TPM do systému řízení výroby. Charakteristika TIM. Struktura TIM a jeho jednotlivých komponent. Klíčová slova: TPM, TIM, struktura TIM 1. CHARAKTERISTIKA A SOUČASNÝ PŘÍSTUP K REALIZACI TPM Základním předpokladem pro každý efektivní výrobní systém je zajištění provozuschopnosti výrobního zařízení. Prostoje ve výrobě způsobené poruchami a haváriemi se negativně podepisují na ceně výrobku a na ekonomickém výsledku firmy. Špatná údržba strojů a zařízení často způsobují problémy v kvalitě výroby. Častými poruchami a haváriemi vznikají výpadky v produkci a tím i značné ekonomické ztráty. V současném konkurenčním boji jsou firmy nuceny zvyšovat konkurenceschopnost svých produktů. Jedním z podstatných nástrojů jak zajistit konkurenceschopnost je zvyšování produktivity a snižování nákladů. Nejúčinnějším nástrojem pro zvyšování provozuschopnosti výrobních strojů a zařízení je implementace totálně produktivní údržby (TPM Total Productive Maintenance). Součástí TPM jsou následující aktivity: 1. Samostatná údržba (autonomní údržba) orientuje se zejména na práci operátorů a výrobních týmů při údržbě svého zařízení 2. Plánovaná údržba orientuje se na údržbáře a techniky, překrývá se se samostatnou údržbou, pokrývá celý životní cyklus strojů a zařízení. Také sem patří určování spolehlivosti strojů, určování spotřeby času, nové metody - diagnostika, management náhradních dílů 3. Trénink pracovníků jedná se o systematické proškolování pracovníků jak v oblasti řízení, tak i pracovníků výkonných (výroba, údržba) 4. Metodika hladkých přejímek snaží se o co nejmenší ztráty při zavádění nového stroje Consulting point pro rozvoj spolupráce v oblasti řízení inovací a transferu technologií

2 5. Zlepšování stavů strojů snaží se o rychlé zlepšení výkonu strojů, využívá standardní prvky procesu zlepšování (analýzy problémů, týmovou práci, workshopy, prezentace) a prolíná se s jinými metodami (quick-changes, jidoka, zlepšování kvality apod.) 6. Analýza využití strojů obsahuje analýzy činnosti strojů a zařízení (například ukazatel celkové efektivnosti zařízení CEZ), hledání úzkých míst, zjišťování kvality, výpočty ztrát apod. TPM je nástrojem k dosahování následujících cílů : 1. nulové neplánované prostoje 2. nulové vady způsobené stavem strojů 3. nulové ztráty rychlosti strojů plné a efektivní využití jejich výkonu. Zavádění TPM je kontinuální proces, který se rozvíjí spolu s výrobní činností podniku. TPM zahrnuje všechny útvary podniku a představuje vzájemné propojení údržby a výroby. Pomocí pospání procesů a vztahů mezi výrobou a údržbou je možné zajistit maximální efektivnost výrobního systému. 2. TIM TOTAL INTEGRATE MAINTENANCE - TOTÁLNĚ INTEGROVANÁ ÚDRŽBA Je to nejvyšší stupeň údržby, který zahrnuje TPM integrovanou do celkového systému řízení podniku. Stručná charakteristika TIM Evidence o všech strojích a zařízeních vedená na počítači. Systematické posuzování stavu opotřebení výrobních zařízení na základě diagnostiky Pořizování životopisů jednotlivých strojů a zařízení včetně jejich konstrukčních celků. Z životopisů by mělo být zřejmé, co se na nich osvědčuje a v čem jsou jejich slabiny, jak často se opravují a co tvoří obvyklou náplň oprav. Plánování oprav s promyšlenou přípravou (volba lhůt sladěná s výrobními úkoly, příprava náhradních součástí a dílů, příprava opravářských čet, náhradní práce pro dělníky od uvolněných strojů a zařízení, předběžné kalkulace a rozpočty oprav). Plánování nákupu, sledování a hlavně snižování zásob (údržbářsko-opravářského vybavení a materiálu). Instruktáže obsluhujících dělníků, jejich výcvik z hlediska správné obsluhy strojů a zařízení (šetrné a efektivní provozování). Začlenění jednoduchých údržbářských zásahů do pracovní náplně a povinnosti obsluhy (čištění, vizuální kontrola, mazání, ). Spolupráce s opraváři při provádění údržby. Prohlubování souběžnosti obsluhy, údržby, prohlídek a oprav. Pravidelné rozbory výsledků z různých hledisek provozních, zásobovacích, finančních, přípravy a kvalifikování pracovníků, řídící práce.

3 Vyvozování závěrů pro organizaci obsluhy, údržbářsko-opravářské práce, útvarů údržby a oprav, metrologie, součinnosti s vnějšími opravářskými službami a zkušebnami. 2.1 Metodické doporučení pro aplikaci TIM v praxi Metodika aplikace systému TIM pro výrobní podniky vychází z výsledku vývoje a výzkumu, který byl prováděn v průběhu řešení dvou úkolů z programu výzkumu a vývoje MPO. Jednalo se o program KONSORCIA - Výzkum a vývoj základních nástrojů řízení v oblasti údržby, ev.č. FD-K/068 a program IMPULS Výzkum a vývoj komplexního diagnostického servisu a jeho integrace do řízení,ev.č. FI-IM/168. Při řešení výše uvedených úkolů bylo vycházeno z charakteristiky TIM. Jednotlivé body charakteristiky byly zkoumány z pohledu naplnění teoretických zásad a jednoduché implementace do údržbářské praxe průmyslových podniků. Pro implementaci některých bodů výše uvedené charakteristiky byly při řešení úkolů využity již vyvinuté systémy. Pro jiné byly systematicky vyvíjeny nové systémy včetně počítačových podpor. 1. Pro evidenci o všech strojích a zařízeních vedené na počítači byl vyvinut grafický třídící systém (GTS), který vycházel ze systému zpracovaného firmou CAD CAM systémy Vítkovice a dále informační a řídicí systém IFS. 2. Systematické posuzování stavu opotřebení výrobních zařízení na základě diagnostiky. Pro zjišťování skutečného stavu opotřebení jednotlivých součástí byly využívány známé metody technické diagnostiky. 3. Pořizování životopisů jednotlivých strojů a zařízení včetně jejich konstrukčních celků. Z životopisů by mělo být zřejmé, co se na nich osvědčuje a v čem jsou jejich slabiny, jak často se opravují a co tvoří obvyklou náplň oprav. Tento bod je možné naplnit především informačním a řídicím systémem IFS, nově vyvinutým systémem CAS. 4. Plánování oprav s promyšlenou přípravou (volba lhůt sladěná s výrobními úkoly, příprava náhradních součástí a dílů, příprava opravářských čet, náhradní práce pro dělníky od uvolněných strojů a zařízení, předběžné kalkulace a rozpočty oprav), je hlavním nástrojem implementace TIM do praxe průmyslových i jiných podniků. Pro tyto činnosti byl vyvinut systém CAS (počítačová podpora standardizace) a dále modul údržby IFS. 5. Plánování nákupu, sledování a hlavně snižování zásob (údržbářsko-opravářského vybavení a materiálu). Nástroje pro realizaci jsou CAS a jakýkoliv informační a řídicí systém. V našem případě byl při řešení úkolu využit systém IFS. Při implementaci v kterékoliv organizaci je možné využití takového informačního systému, který byl v minulosti implementován, je běžně používán a obsahuje modul pro evidenci skladového hospodářství.

4 6. Instruktáže obsluhujících dělníků, jejich výcvik z hlediska správné obsluhy strojů a zařízení (šetrné a efektivní provozování). Je to záležitost vedení provozu a vedení údržby, aby zajistily instruktáž podle pokynů a dokumentace dodávané výrobci strojů a zařízení k jejich obsluze a údržbě 7. Začlenění jednoduchých údržbářských zásahů do pracovní náplně a povinnosti obsluhy (čištění, vizuální kontrola, mazání, ). Uvedené druhy údržbářských zásahů jsou součástí úplných technologických postupů zpracovaných v systému CAS. Pro zavedení do praxe je vhodné tyto postupy vytisknout a umístit přímo na pracovištích obsluhy. Může to být součást systému vizualizace procesu řízení. 8. Spolupráce s opraváři při provádění údržby. Realizace tohoto bodu je záležitostí vedení provozu ve spolupráci s vedením údržby. Spolupráce se realizuje za účelem využití pracovníků obsluhy v průběhu údržbářských zásahů a zkrácení doby opravy. 9. Prohlubování souběžnosti obsluhy, údržby, prohlídek a oprav Realizace tohoto bodu je opět záležitostí vedení provozu ve spolupráci s vedením údržby. 10. Pravidelné rozbory výsledků z různých hledisek provozních, zásobovacích, finančních, přípravy a kvalifikování pracovníků, řídící práce. Systematické a pravidelné rozbory jsou nedílnou součástí zlepšování procesu řízení a objektivizace základních dat a informací potřebných pro řízení. Výsledky rozborové činnosti je nutné promítat do všech systému, které poskytují informace pro řízení údržby a průběhy všech prací. 11. Vyvozování závěrů pro organizaci obsluhy, údržbářsko-opravářské práce, útvarů údržby a oprav, metrologie, součinnosti s vnějšími opravářskými službami a zkušebnami. Na základě pravidelných rozborů a jejich výsledků jsou přijímána opatření pro výše uvedené činnosti a útvary, tak aby byly postupně odstraňovány zjištěné nedostatky a probíhala průběžná objektivizace a zdokonalování celého systému TIM.

5 3. METODIKA A NÁZORNÁ APLIKACE SYSTÉMU TIM Celkový systém TPM integrovaný do systému řízení a vazby mezi jednotlivými SW, které byly použity při řešení výzkumných úkolů jsou znázorněny na následujícím obrázku. Obr. 1- vazby mzi SW a TIM Při řešení úkolů byl použit informační a řídicí systém IFS. Při aplikaci v konkrétním podniku může být využit jakýkoliv informační systém, jehož součásti je modul pro plánování a řízení údržby (v systému SAP - modul pro řízení údržby PM).

6 4. VAZBY MEZI IFS ( POPŘ. SAP, HG, A JINÉ ), DIAGNOSTICKÝMI METODAMI A CAS Obecné schéma vazeb mezi diagnostickými systémy, informačním řídícím systémem a systémem CAS jsou patrny z následujícího schématu. Obr. 2- obecné schéma vazeb Z výše uvedeného obrázku je zřejmé, že v systému TIM u objektu údržby, kterým může být např. převodová skříň, jsou systematicky prováděna diagnostická měření (vibrace, tribodiagnostika). Na základně provedených měření a jejich vyhodnocení posoudíme, zda měřená součást (ložisko) je schopné dalšího provozu (nevykazuje nepřípustné vibrace, v oleji nejsou patrné stopy opotřebení ložiska). V daném případě provedeme optimalizaci cyklu diagnostického měření případně výměny ložiska. V opačném případě, kdy ložisko vykazuje nepřípustné vibrace, je nutné provést výměnu a tuto naplánovat v modulu plánování údržby příslušného systému (IFS, SAP). Všechny informace pro výměnu ložiska poskytuje příslušný standard ze systému CAS (pracovní a technologický postup, dobu trvání, a další).

7 5. GRAFICKÝ TŘÍDICÍ SYSTÉM GTS A JEHO VÝZNAM V TIM Pro systematické udržování strojů a zařízení v provozuschopném stavu je nezbytná občasná výměna opotřebených součástí a dílů. Viz předcházející příklad výměny opotřebeného ložiska v převodové skříni. K provedení výměny potřebuje mít údržbář připravené příslušné náhradní díly, nástroje, nářadí a pracovní postup. Přípravu zajišťuje obvykle technolog přípravy údržby. GTS je významný nástroj, který přípravu podstatně zkracuje, zjednodušuje a usnadňuje. Prostřednictvím uvedeného systému je vedena evidence o všech strojích a zařízeních v grafické podobě. Aplikace GTS v systému TIM 1. Udržování znalostní báze dat v podniku. 2. Efektivní ukládání nově pořízených dat do systému. 3. Okamžitý přístup k výkresům a konstrukčním kusovníkům hledaných objektů. 4. Tvorba vazeb mezi konkrétním dílem (sestavou) a technickou dokumentací (analýza, 3D model, tabulky, obrázky ) 5. Modifikace příslušné technické dokumentace. 6. Integrace s CAD, Solid Edge systémem umožňující vykreslení hledaného objektu nebo otevření existujícího výkresu. Názorné použití a postup práce v systému GTS je uvedeno na následujícím příkladu z VÍTKOVICE, a.s. Při hledání a přípravě ND vycházíme z generelu podniku a postupným jednoduchým výběrem získáme výkres požadovaného ND. V našem případě pastorku. Stejným způsobem je možné získat informace o jakémkoliv ND včetně normalizovaných dílců.

8 5.1 Metodický přístup k aplikaci GTS Generel podniku Výběr části podniku Konkrétní NS Obr. 3 - mapa areálu Výběr konkrétního závodu Obr. 4 zobrazená část podniku

9 Zobrazená část závodu Situační plán NS 340- Kovárna Vítkovice Detail haly NS 340 Obr. 5 část haly Situační plán NS 340- Kovárna Vítkovice NS 340 Obr. 6 zvětšená část haly

10 Informace o pozicích převodových skříní Situační plán NS 340- Kovárna Vítkovice NS 340 Obr. 7 detail umístění převodovky Výkres sestavy převodovky Situační plán NS 340- Kovárna Vítkovice NS 340 Obr. 8 výkres převodovky

11 Výkres požadovaného náhradního dílu Situační plán NS 340- Kovárna Vítkovice NS 340 Obr. 9 - Výrobní výkres pastorku Nebo identifikace náhradního dílu ČSN např. ložisko ZR Animace rozebrání a kompletace převodovky v Solid Edge 3D (rozpad) Situační plán NS 340- Kovárna Vítkovice NS 340 Obr. 10 převodovka v 3D

12 6. PLÁNOVÁNÍ OPRAV S VYUŽITÍM SYSTÉMU CAS Pro systematické plánování oprav a jejich zabezpečení je nezbytná příprava obdobná jaká probíhá např. ve výrobě. Pro hladký a efektivní průběh prováděných oprav je nezbytné zajistit potřebné ND, nástroje, nářadí, případně další komponenty. Pro zajištění přípravy údržby a její organizační a materiálové zabezpečení byla vyvinutá datová základna, která má univerzální charakter a je využitelná pro opravy strojů, zařízení a dalšího investičního majetku v každé organizaci. Základem tvorby datové základny jsou pohybové normativy. Datová základna je zpracovaná a strukturovaná tak, že obsahuje pracovní a technologické postupy požívané v údržbě při montážích a dalších pomocných a obslužných činnostech. Struktura datové základny má stavebnicový charakter a proto má univerzální využití při hodnocení všech výše uvedených činností. Názorné použití a postup práce v systému CAS je uvedeno na následujícím příkladě. Při prvním sestavení libovolného údržbářského zásahu, který není v postupu např. inspekční prohlídky u převodovky jeřábu, postupným jednoduchým výběrem naznačeným v uvedeném příkladě získáme pracovní postup včetně pracnosti potřebné k jeho provedení. V našem případě se jedná o ukázku sestavení inspekční prohlídky a výměny převodovky. Stejným způsobem je možné sestavit nebo přímo vybrat jakoukoliv operaci uvedenou v úplném technologickém postupu. Úplné technologické postupy pro jednotlivé konstrukční celky (převodovky, spojky, hydraulické prvky, aj., ze kterých se skládá každý v praxi využívaný stroj nebo zařízení), jsou zpracovány tak, že obsahují veškeré činnosti prováděné při jejich údržbě. 7. APLIKACE VYUŽITÍ CAS Výběr úplného technologického postupu pro údržbu převodové skříně, která je umístěna na mostovém jeřábu o nosnosti 40 t na pojezdu kočky.

13 Obr. 11 CAS datová základna Vyhledání požadovaného konstrukčního uzlu Obr. 12 výběr převodovky

14 Jedná se o převodovou skříň šnekovou hmotnosti 800 kg, viz. níže. Výběr převodovky podle parametrů Obr. 13 konkretizace převodovky Úplný postup údržbářských činností pro vybranou převodovku Obr. 14 technologické postupy k dané převodovce

15 Sestavení konkrétního údržbářského zásahu inspekční prohlídka Obr. 15 sestavení inspekční prohlídky Sestavení konkrétního údržbářského zásahu výměna převodovky Inspekční prohlídka Výměna převodovky Obr. 16 sestavení výměny převodovky

16 Uvedený metodický přístup je možno aplikovat pro všechny konstrukční celky, ze kterých se skládají jednotlivé uzly jeřábů. Uzlem jeřábu se rozumí - pojezd mostu, kočky, hl. zdvih, vedlejší zdvih. Konstrukční celky jsou převodovka, brzda, atd. viz rozpad v obrázku č. 12. Tímto postupem je možné velmi rychle a poměrně přesně specifikovat každou opravu a tuto zajistit z hlediska přípravy a plánování. LITERATURA [1] NOVÁK, J.: Organizace a řízení. 1.vyd. Ostrava, 2006, 105 s. ISBN [2] NOVÁK, J.: Datová základna pro údržbu, montáže a další pomocné a obslužné práce: soubor základních technologických postupů. Ostrava 2004, 266 s. [3] NOVÁK, J., Datová základna pro řízení montážních prací, údržby, pomocných a obslužných činností. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, s. Habilitační práce. [4] NOVÁK, J. a kolektiv: Řízení inovací a transfer technologií. VŠB Ostrava: Tisk PrintHouse Morava, s.r.o s. ISBN:

Curriculum Vitae. Staňkova 14,70030 Ostrava-Výškovice

Curriculum Vitae. Staňkova 14,70030 Ostrava-Výškovice Curriculum Vitae Osobní údaje: Jméno: Tituly: Datum a místo narození: Adresa: Kontaktní adresa: Josef Novák doc., Ing,CSc. 4.3.1945, Krásná, okres Frýdek-Místek Výškovická 146, 70030 Ostrava-Výškovice

Více

CENTRAL EUROPEAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY

CENTRAL EUROPEAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY CENTRAL EUROPEAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY Středoevropský technologický institut CEIT (Central European Institute of Technology) nabízí nejmodernější, inovativní a vysoce kvalitní řešení pro průmysl, zdravotnictví

Více

Workshop 31. 1. 2008 Ostrava Procesní a systémová FMEA analýza možných vad a jejich důsledků

Workshop 31. 1. 2008 Ostrava Procesní a systémová FMEA analýza možných vad a jejich důsledků 31. 1. 2008 Ostrava Procesní a systémová FMEA analýza možných vad a jejich důsledků Získat teoretické znalosti snižování rizika ve výrobních procesech a systémech. Umět aplikovat získané znalosti při řešení

Více

Praktické použití metod průmyslového inženýrství

Praktické použití metod průmyslového inženýrství Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Praktické použití metod průmyslového inženýrství Technická univerzita v Liberci

Více

Praktické tréninkové kurzy

Praktické tréninkové kurzy Produktivita bez kompromisu! Praktické tréninkové kurzy v 5 odborných sekcích 1-6/2017 Institut průmyslového inženýrství Více než 20 let zkušeností... Vážení průmysloví i procesní inženýři, údržbáři, zlepšovatelé,

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER BOZP

Více

Projekt zavedení totálně produktivní údržby ve společnosti Vitana, a.s.

Projekt zavedení totálně produktivní údržby ve společnosti Vitana, a.s. Projekt zavedení totálně produktivní údržby ve společnosti Vitana, a.s. Bc. Marek Mališka Abstrakt Předložená práce se zabývá problematikou zavádění metody totálně produktivní údržby ve společnosti Vitana,

Více

VÝROBA. Helios Orange + něco navíc. Adresa: SAPERTA s.r.o. Presy 371 53701 Telefon: 777 071 626 E-mail: saperta@saperta.cz WWW: saperta.

VÝROBA. Helios Orange + něco navíc. Adresa: SAPERTA s.r.o. Presy 371 53701 Telefon: 777 071 626 E-mail: saperta@saperta.cz WWW: saperta. VÝROBA Helios Orange + něco navíc Adresa: SAPERTA s.r.o. Presy 371 53701 Telefon: 777 071 626 E-mail: saperta@saperta.cz WWW: saperta.cz MODUL VÝROBY Modul Řízení výroby vychází z osvědčeného základního

Více

Workshop 15. 5. 2008 Ostrava Procesní a systémová FMEA analýza možných vad a jejich důsledků

Workshop 15. 5. 2008 Ostrava Procesní a systémová FMEA analýza možných vad a jejich důsledků 15. 5. 2008 Ostrava Procesní a systémová FMEA analýza možných vad a jejich důsledků Získat teoretické znalosti snižování rizika ve výrobních procesech a systémech. Umět aplikovat získané znalosti při řešení

Více

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER SM PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Povolání CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra Specialisté v oblasti organizace a řízení práce Kč

Povolání CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra Specialisté v oblasti organizace a řízení práce Kč Průmyslový inženýr Průmyslový inženýr plánuje, projektuje, řídí a implementuje komplení integrované výrobní systémy a systémy pro poskytování služeb, zabezpečuje jejich vysokou výkonnost, spolehlivost,

Více

Komplexní správa technických dat. PDM základní pojmy. Ing. Martin Nermut, 2012

Komplexní správa technických dat. PDM základní pojmy. Ing. Martin Nermut, 2012 Komplexní správa technických dat PDM základní pojmy Ing. Martin Nermut, 2012 Projektování - konstrukční a technologické procesy součást životního cyklu výrobku (PLM - Product Lifecycle Management) Nárůst

Více

Norma pro vedení pasportů výrobního zařízení

Norma pro vedení pasportů výrobního zařízení CHEMOPETROL,a.s Odbor údržby Norma pro vedení pasportů výrobního zařízení N 11 985 Tato norma je závazná pro všechny udržovatele a uživatele strojů a technologických zařízení v úseku výrobního ředitele

Více

Logistika v údržbě. Logistika - definice

Logistika v údržbě. Logistika - definice Logistika v údržbě Řízení zásob náhradních dílů a toků materiálu Logistika - definice Logistika představuje integraci materiálového a informačního toku jedná se o integrující vědu (Filkenstein 1988) Logistika

Více

Příloha č. 4 zadávací dokumentace popis vzdělávacích aktivit část VZ č. 1 Název projektu: FINIDR AKADEMIE - vzdělávání zaměstnanců

Příloha č. 4 zadávací dokumentace popis vzdělávacích aktivit část VZ č. 1 Název projektu: FINIDR AKADEMIE - vzdělávání zaměstnanců Příloha č. 4 zadávací dokumentace popis vzdělávacích aktivit část VZ č. 1 Název projektu: FINIDR AKADEMIE - vzdělávání zaměstnanců Klíčová aktivita: Odborné vzdělávání pro tiskaře Název vzdělávacího kurzu:

Více

Softwarová podpora v procesním řízení

Softwarová podpora v procesním řízení Softwarová podpora v procesním řízení Zkušenosti z praxe využití software ATTIS Ostrava, 7. října 2010 www.attis.cz ATTN Consulting s.r.o. 1 Obsah Koncepce řízení výkonnosti Koncepce řízení výkonnosti

Více

Rozdělení technické dokumentace

Rozdělení technické dokumentace Rozdělení technické dokumentace Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava Katedra elektrotechniky TD Definice technické dokumentace Technická dokumentace je souhrn dokumentů

Více

Představuje. Technický Informační Systém nové generace

Představuje. Technický Informační Systém nové generace Představuje Technický Informační Systém nové generace Nový náhled na položky Sjednocení typů položek - položky nejsou striktně dělené na vyráběné a nakupované. Do tohoto typu je zahrnuté i nakupované a

Více

Název semináře Workshop 6. 9. 2007 Ostrava Řízení výrobních procesů pomocí tahového principu KANBAN. Obsah workshopu

Název semináře Workshop 6. 9. 2007 Ostrava Řízení výrobních procesů pomocí tahového principu KANBAN. Obsah workshopu 6. 9. 2007 Ostrava Řízení výrobních procesů pomocí tahového principu KANBAN Připravit pracovníky pro navrhování a implementaci tahového systému řízení výroby KANBAN ve výrobních, zásobovacích a distribučních

Více

1.16 Vibrodiagnostika Novelizováno:

1.16 Vibrodiagnostika Novelizováno: Vypracoval Gestor Schválil Listů Příloh Bc. Pavel Pantlík, Milan Melichar PSZ PS 5 Technické podmínky pro vibrodiagnostiku strojních zařízení. Standard platí pro všechny závody ŠkodaAuto. Obsah: 1. Definice

Více

Ekodesignový projekt. Centrum inovací a rozvoje (CIR) Centre for Innovation and Development

Ekodesignový projekt. Centrum inovací a rozvoje (CIR) Centre for Innovation and Development Ekodesignový projekt Centrum inovací a rozvoje (CIR) Ekodesign Centrum inovací a rozvoje (CIR) Vlastnosti a užitná hodnota každého je definována již v prvních fázích jejich vzniku. Při návrhu je nutné

Více

Výrobní pracoviště budoucnosti

Výrobní pracoviště budoucnosti Výrobní pracoviště budoucnosti Průmysl 4.0 Radomír Zbožínek \ 4. 11. 2016 Charakteristika konceptu Průmysl 4.0 Počítačové propojení výrobních strojů, produktů, osob a všech dalších systémů průmyslového

Více

Workshop Ostrava Řízení a zlepšování jakosti v probíhajících výrobních procesech

Workshop Ostrava Řízení a zlepšování jakosti v probíhajících výrobních procesech 9. 11. 2007 Ostrava Řízení a zlepšování jakosti v probíhajících výrobních procesech Seznámit účastníky workshopu s možnostmi účinného řízení a zlepšování jakosti v probíhajících výrobních procesech. Naučit

Více

Je nutno vycházet z technických, ekonomických i personálních možností podniku.

Je nutno vycházet z technických, ekonomických i personálních možností podniku. Otázka: Výrobní program podniku, technická příprava, normy Předmět: Ekonomie Přidal(a): Klárka Inovace součástí práce konstruktérů i technologů změny, technické novinky, či opatření, která vedou ke zdokonalpvání

Více

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE Číslo projektu: Název projektu: Jméno a adresa firmy: Jméno a příjmení, tituly studenta: Modul projektu: CZ.1.07/2.4.00/31.0170 Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce

Více

PLM řešení pro průmysl výroby strojů a strojního zařízení

PLM řešení pro průmysl výroby strojů a strojního zařízení PLM řešení pro průmysl výroby strojů a strojního zařízení Silní v době krize investují a v současné době je vhodná doba na to, aby se firma věnovala optimalizaci vnitřních procesů a činností s cílem posílit

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠTÍHLÁ FIRMA. Management údržby strojů a zařízení

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠTÍHLÁ FIRMA. Management údržby strojů a zařízení VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠTÍHLÁ FIRMA Management údržby strojů a zařízení Obsah Štíhlá firma... 2 Management údržby strojů a zařízení... 3 OBSAH modulu III.:... 3 1 Štíhlá firma Hlavním cílem vzdělávacího programu

Více

Trendy v údržbě. teorie systémů údržby, vývoj údržby, počítačový software podpora údržby

Trendy v údržbě. teorie systémů údržby, vývoj údržby, počítačový software podpora údržby Trendy v údržbě teorie systémů údržby, vývoj údržby, počítačový software podpora údržby Z čeho je nutno při údržbě vycházet požadavky na provoz zásady provozu a údržby požadavky na provoz nejvyšší možný

Více

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND 17.3 - Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Klíčová aktivita č. 5 - Kurz a podpora a zkvalitnění výuky 3D počítačového modelování,

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace 1. Název zakázky: Školení a trénink zaměstnanců společnosti TRW-Carr s.r.o. pro podporu inovačních a organizačních změn 2. Zadavatel: Název: TRW-Carr s.r.o. Mladá Boleslav, Řepov Sídlo:

Více

GIS Libereckého kraje

GIS Libereckého kraje Funkční rámec Zpracoval: Odbor informatiky květen 2004 Obsah 1. ÚVOD...3 1.1. Vztah GIS a IS... 3 2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU...3 2.1. Technické zázemí... 3 2.2. Personální zázemí... 3 2.3. Datová základna...

Více

Prioritní výzkumné cíle

Prioritní výzkumné cíle Návrh projektu musí naplňovat jeden hlavní Prioritní výzkumný cíl. Prioritní výzkumné cíle Č. j.: TACR/1-32/2019 Uchazeč v příslušném poli elektronického návrhu projektu popíše, jak jeho návrh projektu

Více

Zvláštní posouzení technického stavu mobilních jeřábů

Zvláštní posouzení technického stavu mobilních jeřábů Zvláštní posouzení technického stavu mobilních jeřábů Z čeho vychází požadavek na provedení zvláštního posouzení? Požadavek na provádění zvláštních posouzení technického stavu jeřábů, nejen mobilních,

Více

Mechanik motorových lokomotiv motorář (kód: H)

Mechanik motorových lokomotiv motorář (kód: H) Mechanik motorových lokomotiv motorář (kód: 23-131-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik motorových

Více

Projekt Systematickým vzděláváním k rozvoji zaměstnanců a kvalitě řízení Městského úřadu Luhačovice"

Projekt Systematickým vzděláváním k rozvoji zaměstnanců a kvalitě řízení Městského úřadu Luhačovice Projekt Systematickým vzděláváním k rozvoji zaměstnanců a kvalitě řízení Městského úřadu Luhačovice" Registrační číslo: CZ.1.04/4.1.01/69.00060 Zkrácený název projektu: Vzdělávání v MěÚ Luhačovice Datum

Více

Vizualizace. » Bc. Vlastimil Ježek, IEn. Listopad Studijní program Průmyslové inženýrství. Mohelnice

Vizualizace. » Bc. Vlastimil Ježek, IEn. Listopad Studijní program Průmyslové inženýrství. Mohelnice Vizualizace Studijní program Průmyslové inženýrství Mohelnice» Bc. Vlastimil Ježek, IEn. Listopad 2017 API Akademie produktivity a inovací Institut průmyslového inženýrství 2005-2017 Vizualizace Standardizace

Více

Plánovací systémy s využitím IT

Plánovací systémy s využitím IT Plánovací systémy s využitím IT Pyramida řídicích vztahů Koncepce ERP Vrcholové řízení strategie PROČ technicko-organizační postupy MRP I+II, Kanban, Střední úroveň řízení taktika CO A JAK Pracovní, kontrolní,

Více

PALSTAT Maintainance Strana 1 / 2

PALSTAT Maintainance Strana 1 / 2 Vydání 10/2008 Verze 3.0.0 PALSTAT Maintainance Strana 1 / 2 Počítačová podpora jakosti pro naplnění požadavků norem ISO 9001, ISO/TS 16949 pro oblast Maintainance údržba strojů, nástrojů, přípravků, forem

Více

Vizuální řízení. Vlastimil Ježek 10. 11. 4. 2015. Studijní program Průmyslové inženýrství. Frenštát pod Radhoštěm

Vizuální řízení. Vlastimil Ježek 10. 11. 4. 2015. Studijní program Průmyslové inženýrství. Frenštát pod Radhoštěm Vizuální řízení Studijní program Průmyslové inženýrství Frenštát pod Radhoštěm Vlastimil Ježek 10. 11. 4. 2015 API Akademie produktivity a inovací 2005-2015 Vizualizace Vizuální řízení www.e-api.cz www.ipi-lbc.cz

Více

Procesní automatizační systém PC 8000. Stručné informace

Procesní automatizační systém PC 8000. Stručné informace Procesní automatizační systém Stručné Strana 2 PC systém se skládá z několika modulů Ovládací jednotka průmyslového počítače Více kontrolních jednotek (momentálně vždy 1x PAS a FEED) Síťová část a nepřetržité

Více

Centrum pro rozvoj dopravních systémů

Centrum pro rozvoj dopravních systémů Centrum pro rozvoj dopravních systémů SMART CITY VŠB - TU Ostrava Září 2013 Témata 1. Představení centra RODOS 2. První výstupy centra RODOS pilotně provozované systémy Centrum pro rozvoj dopravních systémů

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 40 PODSESTAVY]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 40 PODSESTAVY] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Radek Havlík [ÚLOHA 40 PODSESTAVY] 1 CÍL KAPITOLY Cílem této kapitoly je naučit se tvořit pracovat s podsestavami v CAD softwaru SolidEdge. Podsestavy se

Více

Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY.

Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY. Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY. Ekonomický rozvoj vyvolává silný tlak na koordinovaný a sledovaný pohyb všech hmotných a hodnotových toků. Integrací plánování, formování,

Více

Údržba, oprava, obnova, ochrana. Řešení pro údržbu a spolehlivost výrobního zařízení

Údržba, oprava, obnova, ochrana. Řešení pro údržbu a spolehlivost výrobního zařízení Údržba, oprava, obnova, ochrana Řešení pro údržbu a spolehlivost výrobního zařízení Henkel - řešení pro všechny problémy v údržbě. Údržba, oprava, obnova a ochrana strojního zařízení. Maximalizace produkce,

Více

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti Obsah: 1) Adresa společnosti 2) Historie firmy 3) Rozsah systému kvality 4) Systém managementu kvality 5) Povinnosti

Více

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT METODICKÝ POKYN Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT Obsah 1. Úvod... 1 2. Definice energetického managementu... 1 3. Součásti

Více

Kožařský technik plánovač výroby, zásobovač (kód: M) Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32)

Kožařský technik plánovač výroby, zásobovač (kód: M) Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Kožařský technik plánovač výroby, zásobovač (kód: 32-014-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Týká se povolání:

Více

Manažerská ekonomika přednáška Výroba Co rozumíme výrobou? V nejširším pojetí se výrobou rozumí každé spojení výrobních

Manažerská ekonomika přednáška Výroba Co rozumíme výrobou? V nejširším pojetí se výrobou rozumí každé spojení výrobních Manažerská ekonomika přednáška Výroba Co rozumíme výrobou? V nejširším pojetí se výrobou rozumí každé spojení výrobních faktorů (práce, kapitálu, půdy) za účelem získání určitých výrobků (výrobků a služeb

Více

Řízení rizik v rámci životního cyklu objektu

Řízení rizik v rámci životního cyklu objektu Řízení rizik v rámci životního cyklu objektu Jaroslav Zajíček Technická univerzita v Liberci Oddělení spolehlivosti a rizik jaroslav.zajicek@tul.cz +420 606 121 168 Obsah 1. Úvod management rizika 2. Porucha

Více

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE Číslo projektu: Název projektu: Jméno a adresa firmy: Jméno a příjmení, tituly studenta: Modul projektu: CZ.1.07/2.4.00/31.0170 Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1.

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1. Gradua-CEGOS, s.r.o. Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH

Více

Dotační program: Inovace

Dotační program: Inovace Název programu: Inovace - Inovační projekt - Výzva IV Název projektu: Zvýšení efektivnosti vodních turbín Registrační číslo: 4.1 IN04/481 Počet etap: 1 Doba trvání projektu: 1.3.2011 31.10.2013 Místo realizace:

Více

1.1 ŘETĚZOVÝ DOPRAVNÍK

1.1 ŘETĚZOVÝ DOPRAVNÍK Katedra konstruování strojů Fakulta strojní K 9 MANIPULAČNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HUTNÍ PRŮMYSL 1.1 ŘETĚZOVÝ DOPRAVNÍK doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

INOVACE PRO EFEKTIVITU A ŢIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE PRO EFEKTIVITU A ŢIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE PRO EFEKTIVITU A ŢIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Doc. Dr. Ing. Tadeáš Ochodek Ing. Jan Koloničný, Ph.D. 23.5.2011 VŠB-TU Ostrava - 1 - Projekt Inovace pro efektivitu a ţivotní prostředí regionální výzkumně-vývojové

Více

Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu

Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu Česká on-line verze technických údajů pro servis osobních a lehkých užitkových automobilů - zážehové i vznětové motory od roku výroby 1970. SERVIS Servisní plány

Více

Úpravy konstrukcí panelových domů TB030MMR001

Úpravy konstrukcí panelových domů TB030MMR001 Úpravy konstrukcí panelových domů TB030MMR001 Metodické a technické pokyny pro posuzování stavebních úprav a zásahů do nosné konstrukce panelových domů Metodické a technické pokyny pro rekonstrukce, opravy,

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM VYUŽITÍ CAD TECHNOLOGIÍ PŘI TVORBĚ VÝUKOVÝCH OBJEKTŮ

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM VYUŽITÍ CAD TECHNOLOGIÍ PŘI TVORBĚ VÝUKOVÝCH OBJEKTŮ Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků při tvorbě výukových objektů a využívání e- learningových aplikací v odborných předmětech strojírenských CZ.1.07/1.3.44/02.0026 VZDĚLÁVACÍ PROGRAM VYUŽITÍ

Více

Přehled technických norem z oblasti spolehlivosti

Přehled technických norem z oblasti spolehlivosti Příloha č. 1: Přehled technických norem z oblasti spolehlivosti NÁZVOSLOVNÉ NORMY SPOLEHLIVOSTI IDENTIFIKACE NÁZEV Stručná charakteristika ČSN IEC 50(191): 1993 ČSN IEC 60050-191/ Změna A1:2003 ČSN IEC

Více

Váš partner pro přesná, kompaktní a vysoce efektivní řešení pohybu. Naše kroky k synergii: Váš úspěch. Náš motor.

Váš partner pro přesná, kompaktní a vysoce efektivní řešení pohybu. Naše kroky k synergii: Váš úspěch. Náš motor. Dunkermotoren HROMADNÁ DOPRAVA KOLEJOVÁ VOZIDLA Váš partner pro přesná, kompaktní a vysoce efektivní řešení pohybu. Naše kroky k synergii:» Rychlá dostupnost vzorků a prototypů» Kvalifikované systémy pro

Více

Místa dodání/převzetí nabídky:

Místa dodání/převzetí nabídky: Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů) Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/3.2.13/01.0031

Více

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Říjen 2009 Ing. Stanislav Richtar Ředitel společnosti 1 OBSAH PREZENTACE 1. Outsourcing - obecně 2. Výchozí stav projektu 3. Model poskytovaných služeb

Více

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network Enterprise Europe Network v České republice Ing. Daniela Váchová Financování pro malé a střední podniky 20.května 2008 Praha Základní informace Výzva EK v Rámcovém programu pro konkurenceschopnost a inovace

Více

Zásobovací činnost podniku

Zásobovací činnost podniku Zásobovací činnost podniku Didaktické zpracování učiva pro střední školy Činnost obchodního úseku Obchodní úsek Logistika (zásobování) Marketing (odbyt) plánování nákup skladování Osnova učiva 1. Zařazení

Více

Operační program Praha Adaptabilita spolufinancuje Evropský sociální fond. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Operační program Praha Adaptabilita spolufinancuje Evropský sociální fond. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Příloha č. 2 Zadávací dokumentace Podrobná specifikace předmětu plnění SPECIFIKACE PŘEDMĚTU I. ČÁSTI VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ROZVOJ OSOBNOSTNÍCH A IT DOVEDNOSTÍ Místo konání prostory dodavatele Náplní této aktivity

Více

Kalkulace nákladů I. všeobecný kalkulační vzorec, metody kalkulace, kalkulace dělením postupná, průběžná

Kalkulace nákladů I. všeobecný kalkulační vzorec, metody kalkulace, kalkulace dělením postupná, průběžná Kalkulace nákladů I. všeobecný kalkulační vzorec, metody kalkulace, kalkulace dělením postupná, průběžná 1. Jaký je význam kalkulací? Ke stanovení vnitropodnikových cen výkonů Ke kontrole a rozboru hospodárnosti

Více

Projektování montážních buněk

Projektování montážních buněk Projektování montážních buněk Zpracoval: doc. Dr. Ing. Ivan Mašín Pracoviště: Katedra částí strojů a mechanismů (TUL) Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 1

Více

28.z-8.pc ZS 2015/2016

28.z-8.pc ZS 2015/2016 Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace počítačové řízení 5 28.z-8.pc ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Další hlavní téma předmětu se dotýká obsáhlé oblasti logického

Více

Energie a média v průmyslu elektrická energie plyn teplo voda tlakový vzduch technické plyny a kapaliny ropné produkty, kapalná a pevná paliva

Energie a média v průmyslu elektrická energie plyn teplo voda tlakový vzduch technické plyny a kapaliny ropné produkty, kapalná a pevná paliva Výroba monitoring energií a zvyšování efektivity výroby Jan Grossmann Schéma Měření spotřeby energií Energie a média v průmyslu elektrická energie plyn teplo voda tlakový vzduch technické plyny a kapaliny

Více

Mechanik motorových lokomotiv potrubář (kód: H)

Mechanik motorových lokomotiv potrubář (kód: H) Mechanik motorových lokomotiv potrubář (kód: 23-132-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik motorových

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení Návrh II. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení Státní úřad pro jadernou bezpečnost stanoví podle 236 zákona č..../... Sb., atomový zákon, k provedení 24 odst. 7, 29 odst. 7 a 30 odst. 9:

Více

Připravte se na konjunkturu se systémem řízení údržby SGM. SGM moderní nástroj pro řízení údržby nejen výrobních zařízení

Připravte se na konjunkturu se systémem řízení údržby SGM. SGM moderní nástroj pro řízení údržby nejen výrobních zařízení Připravte se na konjunkturu se systémem řízení údržby SGM SGM moderní nástroj pro řízení údržby nejen výrobních zařízení 30.3.2010 konference EAM, Brno Boris Soukeník ředitel Synergit s.r.o. Agenda prezentace

Více

Klíčové faktory úspěchu spolupráce průmyslu s výzkumem

Klíčové faktory úspěchu spolupráce průmyslu s výzkumem VÝZKUMNÉ CENTRUM PRO STROJÍRENSKOU VÝROBNÍ TECHNIKU A TECHNOLOGII České vysoké učení technické v Praze, fakulta strojní Horská 3, 128 00 Praha 2, tel.: +420 221 990 900, fax: +420 221 990 999 http://rcmt.cvut.cz

Více

Facility management, SAP a moderní řízení v SČE

Facility management, SAP a moderní řízení v SČE Facility management, SAP a moderní řízení v SČE Facility management neznámý pojem, který se v průběhu posledních let stále více dostává do povědomí manažeru společností jako nezbytný prvek efektivního

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Příloha č. 7 zadávací dokumentace popis vzdělávacích aktivit část VZ č. 2 Název projektu: FINIDR AKADEMIE - vzdělávání zaměstnanců

Příloha č. 7 zadávací dokumentace popis vzdělávacích aktivit část VZ č. 2 Název projektu: FINIDR AKADEMIE - vzdělávání zaměstnanců Příloha č. 7 zadávací dokumentace popis vzdělávacích aktivit část VZ č. 2 Název projektu: FINIDR AKADEMIE - vzdělávání zaměstnanců Klíčová aktivita: Štíhlá administrativa Štíhlá administrativa a Kurz naplánovaný

Více

Vytvořte komplexní součást a dále skupinový postup dle zásad

Vytvořte komplexní součást a dále skupinový postup dle zásad Cvičení: Technologická standardizace SKUPINOVÁ TECHNOLOGIE. Lektor: Jan Frinta ÚKOL : Vytvořte komplexní součást a dále skupinový postup dle zásad uvedených v podkladech. Princip a jeho zopakování: Virtuální

Více

CEPC - Central European Productivity Center s.r.o. PPRoi Development a PPRoi Services

CEPC - Central European Productivity Center s.r.o. PPRoi Development a PPRoi Services 2 CEPC - Central European Productivity Center s.r.o. Založeno v roce 1995 se znalostní podporou americké Productivity Inc. O samého počátku jsme se orientovali na manažerské revoluce 90. let štíhlé produkční

Více

doc. Dr. Ing. Elias TOMEH Elias Tomeh / Snímek 1

doc. Dr. Ing. Elias TOMEH   Elias Tomeh / Snímek 1 doc. Dr. Ing. Elias TOMEH e-mail: elias.tomeh@tul.cz Elias Tomeh / Snímek 1 DEFINICE Vibrace: je střídavý pohyb kolem určité referenční polohy, který je popsán časem a amplitudou počtu - frekvence vztažená

Více

VÁŠ SPOLEHLIVÝ PARTNER KOMA

VÁŠ SPOLEHLIVÝ PARTNER KOMA VÁŠ SPOLEHLIVÝ PARTNER KOMA PROFIL SPOLEČNOSTI 1990-2000 Postupný rozvoj hlavní společnosti KOMA GROUP, která se skládá z následujících dceřiných společností: KOMA - Ložiska s.r.o. KOMA - Servis s.r.o.

Více

RDF DSPS ROZVOJ PORTÁLU

RDF DSPS ROZVOJ PORTÁLU RDF DSPS ROZVOJ PORTÁLU ČEZ Distribuce, a.s. HSI, spol. s r.o. Zbyněk Businský Miroslav Kaňka ZÁKAZNÍK A DODAVATEL ČEZ DISTRIBUCE, A.S. ČEZ distribuční síť Od r. 2012 implementován GEOPORTÁL (1. ETAPA),

Více

Příloha č.2 - Výběrová kritéria

Příloha č.2 - Výběrová kritéria Příloha č.2 - Výběrová kritéria Program INOVACE-inovační projekty Výzva č. I Dělení výběrových kritérií Pro každý projekt existují tyto typy kritérií: I. Binární kritéria - kritéria typu ANO/NE. Aby projekt

Více

Mechanik převodů osobních automobilů (kód: H)

Mechanik převodů osobních automobilů (kód: H) Mechanik převodů osobních automobilů (kód: 23-101-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik osobních

Více

Implementace modelu CAF

Implementace modelu CAF 1 Implementace modelu CAF Městský úřad Šumperk 2 Postupné zavádění metod kvality Analýza pracovních míst a lidských zdrojů - 2003 Benchmarking od 2003 CAF společný hodnotící rámec první hodnocení 2006

Více

Srovnání implementace a využití systému Microsoft Project v rozdílném produkčním prostředí případová studie

Srovnání implementace a využití systému Microsoft Project v rozdílném produkčním prostředí případová studie Srovnání implementace a využití systému Microsoft Project v rozdílném produkčním prostředí případová studie 11.9.2012 Kateřina Rubišarová Martin Malčík Rožnov pod Radhoštěm Agenda Případová studie obecně

Více

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc.

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Informační systém logistiky MO a AČR

Více

Použití průmyslových převodovek SEW EURODRIVE při modernizaci pohonů strojních zařízení

Použití průmyslových převodovek SEW EURODRIVE při modernizaci pohonů strojních zařízení Použití průmyslových převodovek SEW EURODRIVE při modernizaci pohonů strojních zařízení 1 Mezinárodni konference Současnost a perspektiva těžby a úpravy nerudních surovin Ostrava 28.3. 29.3.2012 Ing. Ivan

Více

Všeobecná ženijní podpora. T8/1 - Zásady a postupy mechanizace ženijních prací

Všeobecná ženijní podpora. T8/1 - Zásady a postupy mechanizace ženijních prací Všeobecná ženijní podpora T8/1 - Zásady a postupy mechanizace ženijních prací Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

Úroveň výkonu agend státní správy není jasně definována a financování probíhá formou příspěvku bez zohlednění skutečného rozsahu výkonu.

Úroveň výkonu agend státní správy není jasně definována a financování probíhá formou příspěvku bez zohlednění skutečného rozsahu výkonu. Úroveň výkonu agend státní správy není jasně definována a financování probíhá formou příspěvku bez zohlednění skutečného rozsahu výkonu. Výkon, tj. způsob zajištění jednotlivých agend není jednotný! Standardizace

Více

Ing. Petr Knap Carl Zeiss spol. s r.o., Praha

Ing. Petr Knap Carl Zeiss spol. s r.o., Praha METROTOMOGRAFIE JAKO NOVÝ NÁSTROJ ZAJIŠŤOVÁNÍ JAKOSTI VE VÝROBĚ Ing. Petr Knap Carl Zeiss spol. s r.o., Praha ÚVOD Společnost Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH již dlouhou dobu sleduje vývoj v poměrně

Více

Vyhrazená plynová zařízení

Vyhrazená plynová zařízení 5.6.16.7.2. Vyhrazená plynová zařízení http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/stroje-technicka-zarizenipristroje-a-naradi/vyhrazena-technicka-zarizeni/vyhrazena-plynovazarizeni Podmínky k zajištění

Více

Osnovy prezenčního studia předmětu RiJ - ŘÍZENÍ JAKOSTI

Osnovy prezenčního studia předmětu RiJ - ŘÍZENÍ JAKOSTI Osnovy prezenčního studia předmětu Obor: Řízení podniku a podnikové finance Anotace: Předmět Řízení jakosti (RiJ) je nově zaváděnou specializací na VŠFS Praha s cílem zvýšit úroveň znalostí posluchačů

Více

Minerva TPV+ TPV funkcionalita v QAD. David Pochman Senior konzultant

Minerva TPV+ TPV funkcionalita v QAD. David Pochman Senior konzultant Minerva TPV+ TPV funkcionalita v QAD David Pochman Senior konzultant 13.6.2012 Minerva TPV+ Využití moderních technologií.net Framework Plná integrace s QAD eb2.1.net UI verze 2.8.1 Snadné uživatelsky

Více

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T 3 LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 1 Proces strategického managementu LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 2 Strategický management

Více

1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA. 1.4 Posílení efektivity a výzkumné činnosti v doktorských studijních programech

1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA. 1.4 Posílení efektivity a výzkumné činnosti v doktorských studijních programech AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU MASARYKOVY UNIVERZITY NA ROK 2012 1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA 1.1 Profilace a diverzifikace studijních programů koordinaci přijímacích

Více

Konference Standardizace agend přenesené působnosti a měření jejich výkonnosti

Konference Standardizace agend přenesené působnosti a měření jejich výkonnosti STANDARDIZACE AGEND S PODPOROU NÁSTROJŮ ATTIS Konference Standardizace agend přenesené působnosti a měření jejich výkonnosti Česká společnost pro systémovou integraci 4. prosince 2015, VŠE v Praze Představení

Více

KAIZEN SYSTÉM Ta nejlepší péče Spokojený klient Rozhodnost v každé situaci

KAIZEN SYSTÉM Ta nejlepší péče Spokojený klient Rozhodnost v každé situaci KAIZEN SYSTÉM Ta nejlepší péče Spokojený klient Rozhodnost v každé situaci JAK METODIKA KAIZEN FUNGUJE? Co je to KAIZEN? KAI Změna ZEN Lepší Změna k lepšímu Kaizen = kontinuální zlepšování(ci) Každý! Pořád!

Více

Normalizace usměrnění lidské činnosti z hlediska hospodárnosti, materiálu, jakosti a vyměnitelnosti výrobků podle určitých zásad.

Normalizace usměrnění lidské činnosti z hlediska hospodárnosti, materiálu, jakosti a vyměnitelnosti výrobků podle určitých zásad. Význam technického kreslení Jedním z předpokladů dobré práce kvalifikovaného dělníka ve výrobě je i znalost technického kreslení. Na práci v technickém kreslení budou kladeny tyto požadavky: 1. Vypěstování

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY

Více