Protilátky proti Borrelia burgdorferi (IgM).

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Protilátky proti Borrelia burgdorferi (IgM)."

Transkript

1 Protilátky proti Borrelia burgdorferi (IgM). Návod k testu pro WESTERN BLOT OBJEDNACÍ PROTILÁTKY IG-TŘÍDA SUBSTRÁT FORMÁT ČÍSLO PROTI DY M Borrelia burgdorferi IgM WESTERN BLOTové 16x01(16) (kompletní antigeny) stripy potažené antigenem Indikace: Infekce Borrelia burgdorferi. Související onemocnění: Erythema chronicum migrans, Lymphadenosis cutis benigna, acrodermatitis chronica atrophicans, artritis, carditis, neuroborreliosis. Principy testu: Testovací souprava pro WESTERN BLOT umožňuje kvalitativní, in vitro zkoušku lidských protilátek proti Borrelia burgdorferi.testovací souprava obsahuje testovací stripy s extraktem elektroforeticky oddělených antigenů Borrelia burgdorferi. V prvním kroku reakce se tyto stripy blokují a inkubují s ředěným sérem pacienta. Jde-li o positivní vzorek, váží se specifické protilátky třídy IgM (i IgG a IgA) na antigeny. Detekce navázaných protilátek se provádí další inkubací s protilátkou proti lidským IgM označenou enzymem (konjugát), která dávají barevnou reakci. Součásti testovací soupravy: Testovací stripy s elektroforeticky separovanými antigeny Borrelia burgdorferi: 16 testovacích stripů Kontrolní strip na vyhodnocovací šabloně: 1 testovací strip inkubovaný s pozitivním kontrolním sérem Alkalickou fosfatázou značené protilátky (kozí) proti lidským IgM: 1x3 ml 10x koncentrované, t.j. množství dostačující pro přípravu 30 ml konjugátu hotového k použití Universální pufr: 1 x 50 ml 10 x koncentrovaného pufru, t.j.množství dostačující pro přípravu 500 ml universálního pufru hotového k použití Roztok substrátu: 1 x 30 ml, připravený k použití Nitrobluetetrazoliumchloride/5-Bromo-4-chloro- 3-indolylphosphate (NBT/BCIP) Vyhodnocovací šablona a vyhodnocovací protokol: 1 papír Vaničky k inkubaci: 2 x 8 kanálků Plastová folie Pracovní návod Uskladnění: Skladujte testovací soupravu při +2 C až + 8 C. Upozornění k použití: Používejte pouze součásti se stejným číslem šarže. Varování: Kontrolní sérum, které se používá k inkubaci kontrolního proužku, bylo testováno na negativitu HBSAg, anti-hiv-1 a anti-hiv-2 s použitím EIA a nepřímé imunofluorescence. Přesto musí být s veškerým materiálem nakládáno jako s možným zdrojem infekce, a proto s ním zacházejte opatrně. Některé reagencie jsou potenciálně toxické (pufr, roztok substrátu). Vyvarujte se jejich kontaktu s kůží. Dojde-li ke kontaktu s kůží, umyjte ji mýdlem a proudem vody.

2 Příprava reagencií Pozor: Všechny složky nechte před použitím vytemperovat na laboratorní teplotu. Potažené testovací stripy: Připraveny k použití. Skleněnou zkumavku s testovacími stripy otvírejte teprve, když stripy mají laboratorní teplotu, aby se předešlo kondenzaci vodní páry na stripech. Po vyjmutí stripů zkumavku těsně uzavřete a skladujte při teplotě +2 C až +8 C. Universální pufr: Universální pufru je dodán 10 x koncentrovaný. K přípravě pracovního universálního pufru odpipetujte čistou pipetou potřebné množství a zřeďte jej v poměru 1 : 10 destilovanou nebo deionizovanou vodou. K inkubaci jednoho testovacího stripu nařeďte 1,5 ml koncentrovaného pufru 13,5 ml destilované nabo deionisované vody. Zředěný pufr je stálý maximálně jeden týden při teplotě +2 C až +8 C. UPOZORNĚNÍ: Jestliže dojde v koncentrovaném pufru ke krystalizaci, zahřejte ho před ředěním na 37 C a dobře promíchejte. Konjugát: Enyzmový konjugát je 10 x koncentrovaný. K přípravě pracovní koncentrace konjugátu odpipetujte čistou pipetou potřebné množství a zřeďte 1 : 10 universálním pufrem. Pro jeden testovací strip nařeďte 0,15 ml koncentrátu 1,35 ml ředěného universálního pufru. Roztok substrátu: Připravený k použití. Uzavřete lahvičku ihned po použití, komponenty jsou citlivé na světlo. Příprava vzorků Vzorky séra pro analýzu jsou naředěny 1:51 universálním pufrem (30 µl séra se přidá k 1,5 ml universálního pufru a dobře promíchá.) Blokování: Inkubace se sérem: (1.krok) Promývání: Inkubace s konjugátem: (2.krok) Promývání: Inkubace se substrátem: (3.krok) Zastavení Inkubace Počet kanálků inkubační vaničky shodný s počtem testovaných sér se naplní 1,5ml universálního pufru. Ze skleněné zkumavky vyjměte požadovaný počet testovacích stripů a dejte do každého kanálku jeden tak, aby se citlivá vrstva nedotýkala dna vaničky (značka a číslo stripů musí být viditelné). Inkubujte na kývavé třepačce 15 minut při laboratorní teplotě. Potom všechen pufr odsajte. Naplňte každý kanálek 1,5 ml předem zředěného vyšetřovaného séra a inkubujte na kývavé třepačce 30 minut při laboratorní teplotě. Odsajte sérum z každého kanálku a promývejte je 3 x po pěti minutách na kývavé třepačce vždy 1,5 ml ředěného universálního pufru.. Napipetujte 1,5 ml předem zředěného konjugátu do každého kanálku a inkubujte 30 min na kývavé třepačce při laboratorní teplotě. Odsajte konjugát z každého kanálku a promývejte je 3 x po pěti minutách na kývavé třepačce vždy 1,5 ml ředěného universálního pufru. Napipetujte 1,5 ml roztoku substrátu do každého kanálku a inkubujte 10 min na kývavé třepačce při laboratorní teplotě. Odsajte substrát z každého kanálku a promyjte každý strip třikrát v deionizované nebo destilované vodě.

3 Borrelia burgdorferi - WESTERN BLOT Postup provedení testu 1. PŘÍPRAVA: umístěte blotovací stripy do inkubačních kanálků obsahujících 1,5 ml universálního pufru 15 min třepat 2. INKUBACE VZORKU: odsajte, napipetujte 1,5 ml zředěného séra (1:51) do inkubačních kanálků 30 min třepat 3. PROMÝVÁNÍ 4. INKUBACE S KONJUGÁTEM: odsajte, napipetujte 1,5 ml konjugátu (1:10) do inkubačních kanálků 30 min třepat 5. PROMÝVÁNÍ 6. INKUBACE SE SUBSTRÁTEM: odsajte, napipetujte 1,5 ml roztoku substrátu do inkubačních kanálků 10 min třepat 7. ZASTAVENÍ: odsajte, propláchněte vodou 8. VIZUÁLNÍ HODNOCENÍ Vyhodnocení a interpretace výsledků Anti-Borrelia-burgdorferi- WESTERN BLOTu (IgM) Manipulace: Položte inkubované blotovací stripy na filtrační papír, opatrně je přetřete savým papírem a pomocí čistého adhesivního pásku připevněte na plastový film. Nyní přilepte plastový film s blotovacími stripy k vyhodnocovacímu protokolu. (Upozornění: Jestliže bylo inkubováno méně než 16 stripů, je možné plastový film odstřihnout a část se stripy připevnit k protokolu.) Přiložte vyhodnocovací šablonu k blotovacím stripům a umístěte ji tak, že černá čárka nad číslem blotovacího stripu tvoří linii s orientační čárkou na vyhodnocovací šabloně. Číslo šarže na vyhodnocovací šabloně musí být shodné s číslem na zkumavce s používanými blotovacími stripy. Zřetelně rozpoznatelné proužky na blotovacích stripech, které se shodují se značkami na vyhodnocovací šabloně, zaneste do protokolu. Antigeny: Antigen pro Anti-Borrelia-burgdorferi-WESTERN BLOT firmy EUROIMMUN je získán ze zvláště vhodného kmene Borrelia burgdorferi (1, 2). Vykultivovaná borrelie byla převedena do roztoku pomocí sodium dodecyl sulfátu. Rozpuštěné proteiny byly diskontinuální polyacrylamidovou gelovou elektroforézou rozděleny podle molekulové hmotnosti a přeneseny na nitrocelulózu. Z každé testovací soupravy byly 2 testovací stripy inkubovány s referenčním sérem. Jeden z těchto barvených stripů obsahuje souprava, druhý zůstává ve výrobním závodě EUROIMMUN k dokumentaci.

4 Specifita antigenů na testovacích stripech:(3,4,5) Band Antigen Specifita 83 kda membránový-vesikální protein, p 83 degradační produkt p 100, vysoce specifický 75 kda heat shock protein, p 75 nespecifický 62 kda heat shock protein, p 62 nespecifický 57/59 kda p 57 a p 59 nespecifický 50 kda p 50 nespecifický 47 kda p 47 pravděpodobně genově specifický 43 kda p 43 nespecifický 41 kda flagellin, p41 rodově specifický, zkřížená reakce s ostatními spirochaetaceae a bakteriemi s bičíkem 39 kda p 39 vysoce specifický 36 kda p 36 specifita nejistá 34 kda Osp B, p 34 zevní povrchový protein B, vysoce specifický 32 kda p 32 nespecifický 31 kda Osp A, p 31 zevní povrchový protein A, vysoce specifický 29 kda p 29 pravděpodobně specifický, málo prozkoumaný 28 kda p 28 nespecifický 25 kda Osp C, p 25 zevní povrchový protein C, vysoce specifický 21/22 kda Osp C část komplexu Osp C, vysoce specifický 18 kda p 18 pravděpodobně specifický 17 kda p 17 nedefinovaný IgM třída protilátek proti Borrelia burgdorferi K vyhodnocení výsledků musí být brána v úvahu pozice a intenzita zabarvení proužků, protože negativní séra mohou vyvolat na stripech slabý signál. Antigeny Borrelia burgdorferi mohou být obecně rozděleny do tří kategorií (6). Kategorie Antigeny 1 Zkříženě reagující a nedefinované antigeny s molekulovou hmotností 15 kda, 17 kda, 28 kda, 32 kda, 36 kda, 43 kda, 47 kda, 50 kda, 57 kda, 59 kda, 62 kda a 75 kda. 2 Rodově specifické antigeny s molekulovou hmotností 41 kda (flagellin). 3 Druhově specifické a vysoce specifické antigeny s molekulovou hmotností 18 kda, 21/22 kda, 25 kda, 31 kda, 34 kda, 39 kda a 83 kda.

5 Iterpretace výsledků: Pro detekci IgM protilátek se postupuje stejně jako při detekci IgG protilátek, ale za použití jiného enzymového konjugátu (protilátky proti lidským IgM s navázanou alkalickou fosfatázou). IgM protilátky se pokládají za časný marker infekce Borrelia burgdorferi. Často nacházíme IgM-protilátky proti flagellinu (p41) a Osp C (p 21/22 a p25). IgM protilátky proti flagellinu (p41) jsou často první odpovědí imunitního systému po kontaktu s Borrelií burgdorferi. Na druhé straně nelze v případě tohoto antigenu vyloučit nespecifické reakce (díky dobře známé zkřížené reaktivitě protilátek proti flagllinu, který se vyskytuje také u ostatních mikroorganismů majících bičík). Proto také jediný proužek v pozici flagellinu (p41) není specifickým indikátorem infekce Borrelií burgdorferi. V případě, kdy se vyskytne jediný proužek v této pozici doporučujeme odebrat po několika týdnech nový vzorek séra a test opakovat. Výsledek Negativní Suspektní Pozitivní Charakteristika Žádné hodnotitelné antigenní proužky nebo slabá intenzita některých proužků z kategorie 1. Jeden antigenní proužek z kategorie 2 (flegellin, p 41). Doporučujeme po několika týdnech odebrat nový vzorek a test opakovat. Alespoň jeden zřetelný proužek z kategorie 3 (antigeny z kategorie 3 mají ve vyhodnocovacím protokolu šedý odstín). Klinické projevy infekce Borrelia burgdorferi Borrelia burgdorferi je druh bakterie patřící do čeledi spirochaetaceae. Tato čeleď zahrnuje pět rodů: borrelia, spirochetes, cristispira, treponema a leptospira. Borrelia burgdorferi je patogenem onemocnění borelioza (Lymská borelioza nebo Lymská nemoc; 7, 8), které se přenáší přisátím klíštěte. Protilátky proti Borrelia burgdorferi se objevují převážně u specificky infikovaných osob. Prevalence těchto protilátek v normální populaci v Německu je v průměru méně než 15% - nepočítaje endemické oblasti. U osob pracujících v zalesněných oblastech nalézáme protilátky ve 40% případů. Infekce Borrelia burgdorferi se může manifestovat v oblastech dermatologie, neurologie, oftalmologie a interní medicíny. Klinické projevy boreliozy se dělí do tří stádií: I.stadium: Typickou primární manifestací infekce Borrelia burgdorferi je erythema chronicum migrans, cirkulární zčervenání kůže v okolí klíštěcího kousnutí. Erytém je doprovázen celkovými chřipkovými symptomy s horečkou, zimnicí a třesavkou, s bolestí hlavy a zvracením. V některých případech se může objevit lymfadenopatie (lymphadenosis cutis benigna). Ve stadiu I. může dojít ke spontánnímu uzdravení nebo se může rozvinout generalisovaná borreliosa. Přechodná fáze je asymptomatická: IgM protilátky proti antigenům Borrelia burgdorferi jsou sérologicky detekovatelné u 50% až 90% pacientů. Prevalence IgG protilátek je významně nižší. Přesto v tomto stádiu jsou serologické výsledky často negativní. Jsou-li přítomny odpovídající symptomy, doporučujeme sledovat pacienta několik týdnů. II.stadium: Několik týdnů až měsíců po kousnutí klíštětem se může rozvinout množství symptomů. V popředí jsou neurologické symptomy: meningitida, encefalitida, asymetrická polyneuritida, parézy hlavových nervů, Bannwarthova lymfocytární meningoradiculoneuritida. Rovněž nacházíme často artritidu, především kolenního kloubu, nelokalizované bolesti kostí, kloubů a svalů. Méně časté jsou kardiologické projevy - myokarditida a perikarditida. Protilátky proti Borrelia burgdorferi jsou detekovatelné u 50% až 90% pacientů. V časné fázi tohoto stadia nalézáme hlavně IgM protilátky, v pozdní fázi pak často pouze IgG. Přesto IgM protilátky mohou dlouho přetrvávat. III.stadium: Typickými projevy infekce Borrelia burgdorferi ve stadiu III. jsou chronická relapsující erosivní artritida, acrodermatitis chronica atrophicans a progresivní encefalomyelitida, která může přejít ve sclerosis multiplex. Bez léčby se může terciární stadium rozvíjet během let až dekád po původní infekci. V tomto stadiu IgG protilátky významně narůstají u 90% až 100% pacientů, zatímco IgM jsou detekovatelné jen zřídka.

6 Infekce Borrelia Burgdorferi může být serologicky diagnostikována u mnoha pacientů s různou symptomatologií (např. rozsáhlé artritické potíže nebo závažné neurologické symptomy), jejichž příčina byla dříve nejasná. Pro diagnozu neuroboreliosy je rozhodující nález protilátek v mozkomíšním moku, protože zde zřídka (narozdíl od séra) dochází ke zkřížené reakci, která by mohla ovlivnit výsledky testu, proto je pozitivní reakce očekávána pouze v případě neuroboreliozy. K detekci protilátek proti Borrelia burgdorferi přicházejí v úvahu různé techniky: ELISA, imunofluorescence, pasivní hemaglutinace a WESTERN BLOT. ELISA test je často používán paralelně s nepřímou imunofluorescencí k předběžnému zhodnocení vzorku séra. Substráty používané v EUROIMMUN Anti-Borrelia-burgdorferi-imunoflorescence-testu, objednací číslo: FI 2132 a v EUROIMMUN Anti-Borrelia-burgdorferi-ELISA, objednací číslo: EI 2132 poskytují úplné antigenní spektrum této bakterie. Soudí se, že používání přípravků tohoto typu poskytuje vyšší úroveň diagnostické přesnosti než použití jednotlivých antigenů. EUROIMMUN Anti-Borrelia-burgdorferi- WESTERN BLOT, objednací číslo: DY 2132, je zvláště vhodný k diferenciaci pozitivních vzorků séra. Literatura 1. Johnson, R., Schmid, G.P., Hyde, F.W., Steigerwald,A.G., Brenner, D.J.: Borrelia burgdorferi sp. nov.: Etiologic agent of lyme disease. Int. J. Syst. Bacteriol.34: (1984). 2. Burgdorfer, W., Barbour, A.G., Hayes, S.F., Benach, J.L., Grunwaldt, E., Davis, J.P.:Lyme disease - A Tick - Borne Spirochetosis? Science 216: (1982). 3. Ma, B., Cristen, B., Leung, D., Vigo-Pelfrey, C.: Serodiagnosis of Lyme Borreliosis by Western Immunoblot: Reactivity of varius significant antibodies agains Borrelia burgdorferi. J. Clin. Microbiol. Feb./92: Zöller, L., Burkard, S., Schäfer, H.: Validity of Western Immunoblot band patterns in the serodiagnosis of Lyme Borreliosis. J. Clin. Microbiol. Jan./91: Moskophidis, M., Luther, B.: Wertigkeit des Immunoblots in der Serodiagnostik der Lyme- Borreliose. LAB-med 19: (1995). 6. Tilton, R.C., Ryan, R.W.: The laboratory diagnosis of Lyme disease. J. Clin. Immunoassay. 16: (1993). 7. Horst, H.: Einheimische Zeckenborreliose (Lyme-Krankeit) bei Mensch und Tier. perimed- Fachbuch-Verlagsgesellschaft mbh, Erlangen (1991). 8. Kienholz, S., Ohly, C., Kienholz, M,: Zecken: Infektionen mit Borrelia burgdorferi. Diagnose und Labor 42: (1992).

Protilátky proti Borrelia garinii (IgG).

Protilátky proti Borrelia garinii (IgG). Protilátky proti Borrelia garinii (IgG). Návod k testu pro WESTERN BLOT OBJEDNACÍ PROTILÁTKY IG-TŘÍDA SUBSTRÁT FORMÁT ČÍSLO PROTI DY2134-1601 G Borelia garinii IgG WESTERN BLOTové 16x01(16) (kompletní

Více

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát DY 2131-1601 M DY 2131-3001 M. Ag-potažené proužky membrány

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát DY 2131-1601 M DY 2131-3001 M. Ag-potažené proužky membrány Protilátky třídy IgM proti Borrelia afzelii Návod na použití WESTERNBLOT testu Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát DY 2131-1601 M IgM DY 2131-3001 M Borrelia afzelii (kompletní antigeny)

Více

Protilátky proti Helicobacter pylori (IgA). Návod k testu pro WESTERN BLOT

Protilátky proti Helicobacter pylori (IgA). Návod k testu pro WESTERN BLOT Protilátky proti Helicobacter pylori (IgA). Návod k testu pro WESTERN BLOT OBJEDNACÍ PROTILÁTKY IG-TŘÍDA SUBSTRÁT FORMÁT ČÍSLO PROTI DY2080-1601 A Helicobacter pylori IgA WESTERN BLOTové 16 x 01 (16) (kompletní

Více

MASTABLOT BORRELIA. Western Blot pro detekci IgG / IgM protilátek proti Boreliím ze séra a plazmy. Návod na použití

MASTABLOT BORRELIA. Western Blot pro detekci IgG / IgM protilátek proti Boreliím ze séra a plazmy. Návod na použití ABLOT BORRELIA Western Blot pro detekci IgG / IgM protilátek proti Boreliím ze séra a plazmy Pouze pro in vitro diagnostiku Návod na použití Test Kód Kit pro ABLOT BORRELIA IgG 665101 8 testů ABLOT BORRELIA

Více

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát DY 2790-1601 M DY 2790-2401 M

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát DY 2790-1601 M DY 2790-2401 M Protilátky třídy IgM proti viru Epstein-Baarové Návod na použití WESTERNBLOT testu Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát DY 2790-1601 M DY 2790-2401 M Virus Epstein- IgM Baarové (kompletní

Více

Objednací číslo Určení Třída IgG Substrát Formát EI G Parainfluenza viry typu 1. Ag-potažené mikrotitrační jamky

Objednací číslo Určení Třída IgG Substrát Formát EI G Parainfluenza viry typu 1. Ag-potažené mikrotitrační jamky Protilátky proti virům parainfluenzy 1 (IgG) Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Určení Třída IgG Substrát Formát EI 2721-9601 G Parainfluenza viry typu 1 IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky 96

Více

Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát DP 3711-1601 E Inhalační a potravinové alergeny

Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát DP 3711-1601 E Inhalační a potravinové alergeny Protilátky třídy IgE proti pylovým a potravinovým alergenům Návod pro EUROLINE Crossreactions Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát DP 3711-1601 E Inhalační a potravinové alergeny IgE Ag-potažené

Více

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2691-9601 G Chřipka A IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2691-9601 G Chřipka A IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky Protilátky třídy IgG proti chřipce typu A Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2691-9601 G Chřipka A IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky 96 x 01 (96).

Více

Protilátky proti Helicobacter pylori (IgG) Návod na použití ELISA testu

Protilátky proti Helicobacter pylori (IgG) Návod na použití ELISA testu Protilátky proti Helicobacter pylori (IgG) Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2080-9601 G Helicobacter pylori IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky 96 x 01 (96)

Více

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI M Chřipka A IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI M Chřipka A IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky Protilátky třídy IgM proti chřipce typu A Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2691-9601 M Chřipka A IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky 96 x 01 (96).

Více

Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2192-9601 M Chlamydia pneumoniae IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky

Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2192-9601 M Chlamydia pneumoniae IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky Protilátky proti Chlamydia pneumoniae (IgM) Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2192-9601 M Chlamydia pneumoniae IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky 96 x 01

Více

Protilátky proti virulentním faktorům Yersinia enterocolitica (IgA) Návod na provedení WESTERNBLOTU. Objednací číslo Určení Ig-Třída Substrát Formát

Protilátky proti virulentním faktorům Yersinia enterocolitica (IgA) Návod na provedení WESTERNBLOTU. Objednací číslo Určení Ig-Třída Substrát Formát Protilátky proti virulentním faktorům Yersinia enterocolitica (IgA) Návod na provedení WESTERNBLOTU Objednací číslo Určení Ig-Třída Substrát Formát DY 2173-1601 A Yersinia enterocolitica (faktory virulence)

Více

Objednací číslo Určení Třída IgG Substrát Formát EI 2060-9601G Tetanus toxoid IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky

Objednací číslo Určení Třída IgG Substrát Formát EI 2060-9601G Tetanus toxoid IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky Protilátky proti toxoidu tetanu (IgG) Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Určení Třída IgG Substrát Formát EI 2060-9601G Tetanus toxoid IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky 96 x 01 (96) Princip

Více

Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI M CMV (Cytomegalovirus)

Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI M CMV (Cytomegalovirus) Protilátky proti CMV (IgM) Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2570-9601 M CMV (Cytomegalovirus) IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky 96 x 01 (96) Princip testu:

Více

BlueDiver IMUNOBLOT SOUPRAVY K DIAGNOSTICE LYMESKÉ BORRELIÓZY INFEKČNÍ SÉROLOGIE NOVĚ V AUTOMATICKÉM SYSTÉMU PRO ZPRACOVÁNÍ A VYHODNOCENÍ IMUNOBLOTŮ

BlueDiver IMUNOBLOT SOUPRAVY K DIAGNOSTICE LYMESKÉ BORRELIÓZY INFEKČNÍ SÉROLOGIE NOVĚ V AUTOMATICKÉM SYSTÉMU PRO ZPRACOVÁNÍ A VYHODNOCENÍ IMUNOBLOTŮ BlueDiver IMUNOBLOT SOUPRAVY K DIAGNOSTICE LYMESKÉ BORRELIÓZY INFEKČNÍ SÉROLOGIE NOVĚ V AUTOMATICKÉM SYSTÉMU PRO ZPRACOVÁNÍ A VYHODNOCENÍ IMUNOBLOTŮ Přístroj BlueDiver, vyhodnocovací program Immunoblot

Více

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2111-9601G Treponema pallidum. Ag-potažené mikrotitrační jamky

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2111-9601G Treponema pallidum. Ag-potažené mikrotitrační jamky Protilátky proti Treponema pallidum (IgG) Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2111-9601G Treponema pallidum IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky 96

Více

Lymeská borrelióza epidemiologická data za rok 2014

Lymeská borrelióza epidemiologická data za rok 2014 Lymeská borrelióza epidemiologická data za rok 2014 Mapy a grafy incidencí lymeské borreliózy v České republice. Maps and graphs of lyme borreliosis (Lyme disease) in the Czech Republic. 15.září 2015 Doc.MUDr.Bohumír

Více

Obecné vlastnosti. Borrelia, Treponema, Leptospira. Spirálovité bakterie Aktivně pohyblivé Pro člověka patogenní tři rody

Obecné vlastnosti. Borrelia, Treponema, Leptospira. Spirálovité bakterie Aktivně pohyblivé Pro člověka patogenní tři rody Spirochéty Borrelia, Treponema, Leptospira 1 Obecné vlastnosti Spirálovité bakterie Aktivně pohyblivé Pro člověka patogenní tři rody Borrelia, Treponema, Leptospira Potenciálně patogenní Brachyspira 2

Více

Serologické vyšetřovací metody

Serologické vyšetřovací metody Serologické vyšetřovací metody Serologické reakce Přímý průkaz Nepřímý průkaz průkaz antigenu průkaz nukleové kyseliny průkaz protilátek Nepřímý průkaz = průkaz specifických protilátek neboli průkaz serologický

Více

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2793-9601 G Virus Epstein- Barrové Jaderný antigen

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2793-9601 G Virus Epstein- Barrové Jaderný antigen Protilátky třídy IgG proti EBNA-1 Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2793-9601 G Virus Epstein- Barrové Jaderný antigen 1 (EBNA-1) IgG Ag-potažené

Více

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2111-9601M Treponema pallidum. Ag-potažené mikrotitrační jamky

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2111-9601M Treponema pallidum. Ag-potažené mikrotitrační jamky Protilátky proti Treponema pallidum (IgM) Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2111-9601M Treponema pallidum IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky 96

Více

Treponema pallidum. Imunoenzymatické soupravy k diagnostice syfilis

Treponema pallidum. Imunoenzymatické soupravy k diagnostice syfilis Treponema pallidum Imunoenzymatické soupravy k diagnostice ELISA a IMUNOBLOT soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy a v lidském séru nebo plazmě ÚVOD Syfilis (lues) je sexuálně

Více

Virus klíšťové encefalitidy (TBEV)

Virus klíšťové encefalitidy (TBEV) Virus klíšťové encefalitidy (TBEV) Imunoenzymatické soupravy k diagnostice klíšťové encefalitidy ELISA soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy a IgM v lidském séru, plazmě nebo

Více

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2795-9601 M Virus Epstein- Barrové Časný difusní antigen (EBV-EA-D)

Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2795-9601 M Virus Epstein- Barrové Časný difusní antigen (EBV-EA-D) Protilátky třídy IgM proti EA-D Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2795-9601 M Virus Epstein- Barrové Časný difusní antigen (EA-D) IgM Ag-potažené

Více

Protilátky třídy IgG proti Treponema pallidum v mozkomíšním moku Návod na použití ELISA testu

Protilátky třídy IgG proti Treponema pallidum v mozkomíšním moku Návod na použití ELISA testu Protilátky třídy IgG proti Treponema pallidum v mozkomíšním moku Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Protilátky proti Třída Ig Substrát Formát EI 2111-9601-LG Treponema pallidum IgG Ag-potažené

Více

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE INFEKCE HELICOBACTER PYLORI

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE INFEKCE HELICOBACTER PYLORI INFEKČNÍ SÉROLOGIE Bakteriologie IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE INFEKCE HELICOBACTER PYLORI Helicobacter pylori ELISA a IMUNOBLOT soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy

Více

BlueDot Milk Intolerance IgG Cat.. BSD-24

BlueDot Milk Intolerance IgG Cat.. BSD-24 BlueDot Cat.. BSD-24 24 D-tek s.a. rue René Descartes 19 BE-7000 Mons BELGIUM Tel. +32 65 84 18 88 Fax. +32 65 84 26 63 Email: info@d-tek.be Domovská stránka www.d-tek.be R.C. Mons 132.050 T.V.A. BE 454.291.184

Více

Přínos metody ELISPOT v diagnostice lymeské boreliózy

Přínos metody ELISPOT v diagnostice lymeské boreliózy Přínos metody ELISPOT v diagnostice lymeské boreliózy A. Ondrejková, I. Špačková, H. Švandová Laboratoř klinické imunologie a alergologie, Laboratoře AGEL a.s., Nový Jičín Lymeská borelióza - LB Epidemiologie:

Více

Protilátky proti Borrelia (IgG) Návod k testu ELISA

Protilátky proti Borrelia (IgG) Návod k testu ELISA Protilátky proti Borrelia (IgG) Návod k testu ELISA OBJEDNACÍ ČÍSLO EI 2132-9601 G PROTILÁTKY PROTI Borrelia burgdorferi Borrelia afzelii kompletní antigen IG-TŘÍDA SUBSTRÁT FORMÁT IgG Mikrodestičky 96x01(96)

Více

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE TOXOPLAZMÓZY

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE TOXOPLAZMÓZY INFEKČNÍ SÉROLOGIE Parazitologie IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE TOXOPLAZMÓZY Toxoplasma gondii ELISA a IMUNOBLOT soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy IgA, IgE, IgG a

Více

EBV VCA EBV EBNA-1 EBV EA-D

EBV VCA EBV EBNA-1 EBV EA-D EBV VCA EBV EBNA-1 EBV EA-D Imunoenzymatické soupravy k diagnostice infekční mononukleózy ELISA a IMUNOBLOT soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy IgA, IgG a IgM v lidském séru,

Více

Yersinia sp. Imunoenzymatické soupravy k diagnostice yersiniových infekcí

Yersinia sp. Imunoenzymatické soupravy k diagnostice yersiniových infekcí Yersinia sp. Imunoenzymatické soupravy k diagnostice yersiniových infekcí IMUNOBLOT soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy IgA, IgG a IgM v lidském séru nebo plazmě ÚVOD Yersinie

Více

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE INFEKČNÍ MONONUKLEÓZY

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE INFEKČNÍ MONONUKLEÓZY INFEKČNÍ SÉROLOGIE Virologie IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE INFEKČNÍ MONONUKLEÓZY EBV VCA EBV EBNA-1 EBV EA-D ELISA soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy IgA, IgG a IgM

Více

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE CYTOMEGALOVIROVÉ INFEKCE

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE CYTOMEGALOVIROVÉ INFEKCE INFEKČNÍ SÉROLOGIE Virologie IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE CYTOMEGALOVIROVÉ INFEKCE Cytomegalovirus ELISA soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy IgA, IgG a IgM v lidském

Více

BlueWell Intrinsic Factor IgG ELISA Cat.. IF01-96

BlueWell Intrinsic Factor IgG ELISA Cat.. IF01-96 BlueWell Intrinsic Factor IgG ELISA Cat.. IF01-96 96 D-tek s.a. rue René Descartes 19 BE-7000 Mons BELGIUM Tel. +32 65 84 18 88 Fax. +32 65 84 26 63 Email: info@d-tek.be Domovská stránka www.d-tek.be R.C.

Více

Toxoplasma gondii. Imunoenzymatické soupravy k diagnostice toxoplazmózy

Toxoplasma gondii. Imunoenzymatické soupravy k diagnostice toxoplazmózy Toxoplasma gondii Imunoenzymatické soupravy k diagnostice toxoplazmózy ELISA a IMUNOBLOT soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy IgA, IgE, IgG a IgM v lidském séru nebo plazmě ÚVOD

Více

recomline Yersinia IgG recomline Yersinia IgA (IgM)

recomline Yersinia IgG recomline Yersinia IgA (IgM) recomline Yersinia IgG recomline Yersinia IgA (IgM) Přímá imunoanalýza využívající rekombinační antigeny k detekci IgG, IgM (i IgA protilátek) proti Yersinia enterocolitica a Yersinia pseudotuberculosis

Více

BlueDot ANA+DFS-70 IgG Cat.. RLH12D-24

BlueDot ANA+DFS-70 IgG Cat.. RLH12D-24 BlueDot Cat.. RLH12D-24 24 D-tek s.a. rue René Descartes 19 BE-7000 Mons BELGIUM Tel. +32 65 84 18 88 Fax. +32 65 84 26 63 Email: info@d-tek.be Domovská stránka www.d-tek.be R.C. Mons 132.050 T.V.A. BE

Více

Komplexní pohled na laboratorní diagnostiku Chlamydia pneumoniae

Komplexní pohled na laboratorní diagnostiku Chlamydia pneumoniae Komplexní pohled na laboratorní diagnostiku Chlamydia pneumoniae Iva Stoklásková, Lenka Pokorná Seminář, Laboratoře Mikrochem, Šumperk, listopad 2016 Druhy Chlamydia Chlamydia trachomatis Serotypy A-C,

Více

Rozdělení imunologických laboratorních metod

Rozdělení imunologických laboratorních metod Rozdělení imunologických laboratorních metod Aglutinace Mgr. Petr Bejdák Ústav klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice u sv. Anny a Lékařská fakulta MU Rozdělení imunologických laboratorních

Více

Dodává: GALI spol. s r.o., Ke Stadionu 179, Semily tel fax

Dodává: GALI spol. s r.o., Ke Stadionu 179, Semily tel fax Dodává: GALI spol. s r.o., Ke Stadionu 179, Semily 513 01 tel. 481 689 050 fax. 481 689 051 info@gali.cz www.gali.cz IMMUVIEW S. PNEUMONIAE AND L. PNEUMOPHILA URINARY ANTIGEN TEST Kombinovaný průtokový

Více

ELISA-VIDITEST Neurofilamenta-L

ELISA-VIDITEST Neurofilamenta-L RUO ELISA-VIDITEST Neurofilamenta-L OD-077 Návod k použití soupravy VÝROBCE: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II 365, Vestec, 252 42 Jesenice, ČR, tel.: +420 261 090 565, info@vidia.cz, www.vidia.cz 1.

Více

Provádění, možnosti a interpretace mikrobiologických vyšetření

Provádění, možnosti a interpretace mikrobiologických vyšetření Provádění, možnosti a interpretace mikrobiologických vyšetření Lymeská borelióza Zpracoval: prim. RNDr. Roman Jirsa, Oddělení klinické mikrobiologie Oblastní nemocnice Mladá Boleslav Oponoval: prim. MUDr.

Více

Borrelia burgdorferi sensu lato

Borrelia burgdorferi sensu lato Borrelia burgdorferi sensu lato Imunoenzymatické soupravy k diagnostice lymeské borreliózy ELISA, IMUNOBLOT a MICOBLOT-AAY soupravy ke stanovení specifických protilátek třídy IgG a IgM v lidském séru,

Více

Protilátky proti ovariu ELISA

Protilátky proti ovariu ELISA Návod k použití Protilátky proti ovariu ELISA Kat.č.: BS-40-20 Počet testů: 96 Skladování: 2 C 8 C (36 F 46 F) Na enzymy vázané imunosorbentní stanovení (ELISA) ke zjištění protilátek působících proti

Více

Aglutinace Mgr. Jana Nechvátalová

Aglutinace Mgr. Jana Nechvátalová Aglutinace Mgr. Jana Nechvátalová Ústav klinické imunologie a alergologie FN u sv. Anny v Brně Aglutinace x precipitace Aglutinace Ag + Ab Ag-Ab aglutinogen aglutinin aglutinát makromolekulární korpuskulární

Více

Jana Bednářová. Oddělení klinické mikrobiologické FN Brno

Jana Bednářová. Oddělení klinické mikrobiologické FN Brno Aktuální klinická a laboratorní kritéria pro diagnostiku neuroborreliózy Jana Bednářová Oddělení klinické mikrobiologické FN Brno European Journal of Neurology 2010, 17: : 8 16 EFNS guidelines on the diagnosis

Více

Novinky VIDIA v di agnost ce Lymeské borreliózy

Novinky VIDIA v di agnost ce Lymeské borreliózy Novinky VIDIA v diagnostice i Lymeské borreliózy Marie Šteinbachová ELISA testy VIDIA pro diagnostiku LB testy III. generace vysoce specifické rekombinantní antigeny (IgG verze obsahuje VlsE) vysoká specifita

Více

SeroPertussis TM IgA/IgM

SeroPertussis TM IgA/IgM SeroPertussis TM IgA/IgM ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) pro stanovení protilátek IgA a/ IgM proti Bordetelle Pertussis v lidském séru. Testovací souprava pro 96 stanovení. (Katalogové č. A233-01)

Více

MASTAZYME TM Cardiolipin

MASTAZYME TM Cardiolipin MASTAZYME TM Cardiolipin Enzymatická imunoesej pro detekci autoprotilátek třídy IgG a IgM proti kardiolipinu v séru a plasmě Návod k použití Pouze pro in vitro diagnostiku Test Kód Kit pro MASTAZYME TM

Více

CEA ELISA test pro kvantitativní stanovení karcinoembryonického antigenu (CEA) v lidském séru

CEA ELISA test pro kvantitativní stanovení karcinoembryonického antigenu (CEA) v lidském séru CEA ELISA test pro kvantitativní stanovení karcinoembryonického antigenu (CEA) v lidském séru Obj. číslo: 52020 96 testů kompletní souprava Účel použití Karcinoembryonický antigen (CEA) je glykoprotein

Více

Helicobacter pylori. Imunoenzymatické soupravy k diagnostice infekce Helicobacter pylori

Helicobacter pylori. Imunoenzymatické soupravy k diagnostice infekce Helicobacter pylori Helicobacter pylori Imunoenzymatické soupravy k diagnostice infekce Helicobacter pylori ELISA a IMUNOBLOT soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy IgA, IgG a IgM v lidském séru nebo

Více

IMMUVIEW L. PNEUMOPHILA AND L. LONGBEACHE URINARY ANTIGEN TEST

IMMUVIEW L. PNEUMOPHILA AND L. LONGBEACHE URINARY ANTIGEN TEST Dodává: GALI spol. s r.o., Ke Stadionu 179, Semily 513 01 tel. 481 689 050 fax. 481 689 051 info@gali.cz www.gali.cz IMMUVIEW L. PNEUMOPHILA AND L. LONGBEACHE URINARY ANTIGEN TEST 1 IMMUVIEW L. PNEUMOPHILA

Více

AESKULISA. Borrelia-M. Objednací kód: 3803. BioVendor - Laboratorní medicína a.s. Tel: +49-6734-9627-0 Fax: +49-6734-9627-27 Tel: +420549124111

AESKULISA. Borrelia-M. Objednací kód: 3803. BioVendor - Laboratorní medicína a.s. Tel: +49-6734-9627-0 Fax: +49-6734-9627-27 Tel: +420549124111 AESKULISA Borrelia-M Objednací kód: 3803 Aesku.Diagnostics BioVendor - Laboratorní medicína a.s. Mikroforum Ring 2, D-55234 Wendelsheim, Germany Karásek 1767/1, 621 00 Brno Tel: +49-6734-9627-0 Fax: +49-6734-9627-27

Více

Rapid-VIDITEST RSV. (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku Respiračního syncytiálního viru z nosních výtěrů, výplachů a aspirátů)

Rapid-VIDITEST RSV. (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku Respiračního syncytiálního viru z nosních výtěrů, výplachů a aspirátů) Rapid-VIDITEST RSV (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku Respiračního syncytiálního viru z nosních výtěrů, výplachů a aspirátů) Návod k použití soupravy Výrobce: VIDIA spol. s r.o., Nad

Více

Rapid-VIDITEST Listeria Card (Jednokrokový kazetový test pro detekci Listeria monocytogenes.)

Rapid-VIDITEST Listeria Card (Jednokrokový kazetový test pro detekci Listeria monocytogenes.) Rapid-VIDITEST Listeria Card (Jednokrokový kazetový test pro detekci Listeria monocytogenes.) Návod k použití soupravy Výrobce: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II č.365, Vestec u Prahy, 252 42 Jesenice,

Více

ProFlow Rotavirus-Adenovirus Combi

ProFlow Rotavirus-Adenovirus Combi KATALOGOVÉ ČÍSLO: PL.3010 (20 testů) ProFlow Rotavirus-Adenovirus Combi ZAMÝŠLENÉ POUŽITÍ ProFlow Rotavirus-Adenovirus je jednoduchý, rychlý imunologický test pro kvalitativní detekci antigenů Rotaviru

Více

Toxocara species. Imunoenzymatické soupravy k diagnostice larvální toxokarózy

Toxocara species. Imunoenzymatické soupravy k diagnostice larvální toxokarózy Toxocara species Imunoenzymatické soupravy k diagnostice larvální toxokarózy ELISA a IMUNOBLOT soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy IgA a IgG v lidském séru a plazmě ÚVOD Larvální

Více

1 destička Kvalitativní detekce IgM protilátek proti borrelia burgdorferi sensu lato v lidském séru nebo plazmě enzymovou imunoanalýzou

1 destička Kvalitativní detekce IgM protilátek proti borrelia burgdorferi sensu lato v lidském séru nebo plazmě enzymovou imunoanalýzou PLATELIA LYME IgM 1 destička 96 72951 Kvalitativní detekce IgM protilátek proti borrelia burgdorferi sensu lato v lidském séru nebo plazmě enzymovou imunoanalýzou 883688 2015/11 1. POUŽITÍ Platelia Lyme

Více

Rapid-VIDITEST Adenovirus Resp.

Rapid-VIDITEST Adenovirus Resp. Rapid-VIDITEST Adenovirus Resp. (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku Adenoviru z nosních výtěrů, výplachů a aspirátů) Návod k použití soupravy Výrobce: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II

Více

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE SYSTÉMOVÝCH AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE SYSTÉMOVÝCH AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ IMUNOLOGIE Autoimunita IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE SYSTÉMOVÝCH AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ Antinukleární protilátky (ANA) Protilátky proti extrahovatelným nukleárním antigenům (ENA) a soupravy

Více

PSA ELISA test pro kvantitativní stanovení celkového prostatického specifického antigenu (PSA) v lidském séru

PSA ELISA test pro kvantitativní stanovení celkového prostatického specifického antigenu (PSA) v lidském séru PSA ELISA test pro kvantitativní stanovení celkového prostatického specifického antigenu (PSA) v lidském séru Obj. číslo: 52030 96 testů kompletní souprava Účel použití Prostatický specifický antigen (PSA)

Více

Metody testování humorální imunity

Metody testování humorální imunity Metody testování humorální imunity Co je to humorální imunita? Humorální = látková Buněčné produkty Nespecifická imunita příklady:» Lysozym v slinách, slzách» Sérové proteiny (proteiny akutní fáze)» Komplementový

Více

ELISA-VIDITEST anti-vca EBV IgM

ELISA-VIDITEST anti-vca EBV IgM ELISAVIDITEST antivca EBV IgM OD287 Návod k použití soupravy VÝROBCE: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II č. 365, Vestec, 252 42 Jesenice, www.vidia.cz, tel.: 420 261 090 565 1. NÁZEV SOUPRAVY ELISAVIDITEST

Více

CA15-3 IRMA Souprava CA15-3 IRMA umožňuje přímé in-vitro kvantitativní stanovení s tumorem asociovaného antigenu CA15-3 v lidském séru

CA15-3 IRMA Souprava CA15-3 IRMA umožňuje přímé in-vitro kvantitativní stanovení s tumorem asociovaného antigenu CA15-3 v lidském séru Informace o výrobku Informace o ostatních produktech jsou dostupné na www.demeditec.com Návod k použití CA15-3 IRMA Souprava CA15-3 IRMA umožňuje přímé in-vitro kvantitativní stanovení s tumorem asociovaného

Více

Metody testování humorální imunity

Metody testování humorální imunity Metody testování humorální imunity Co je to humorální imunita? Humorální = látková Buněčné produkty Nespecifická imunita příklady:» Lysozym v slinách, slzách» Sérové proteiny (proteiny akutní fáze)» Komplementový

Více

SD Rapid test TnI/Myo Duo

SD Rapid test TnI/Myo Duo SD Rapid test TnI/Myo Duo Návod k použití soupravy Výrobce: STANDARD DIAGNOSTICS, INC. 156-68 Hagal-dong, Giheung-gu, Yongin-si, Kyonggido, Korea. Tel: +82 31 899 2800, fax: +82 31 899 2840, www.standardia.com

Více

Návod k použití Informace o produktech jsou dostupné na internetových stránkách: www.demeditec.com

Návod k použití Informace o produktech jsou dostupné na internetových stránkách: www.demeditec.com Návod k použití Informace o produktech jsou dostupné na internetových stránkách: www.demeditec.com TPA IRMA Radioimunoanalýza pro kvantitativní stanovení cytokeratinu 8 a 18 v séru Prosím používejte pouze

Více

Rapid-VIDITEST. Rota-Adeno Card. (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku rotavirů a adenovirů) Návod k použití soupravy

Rapid-VIDITEST. Rota-Adeno Card. (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku rotavirů a adenovirů) Návod k použití soupravy Rapid-VIDITEST Rota-Adeno Card (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku rotavirů a adenovirů) Návod k použití soupravy Výrobce: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II č. 365, Vestec, 252 42 Jesenice

Více

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY A AGLUTINAČNÍ KOMPONENTY K DIAGNOSTICE PERTUSE A PARAPERTUSE

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY A AGLUTINAČNÍ KOMPONENTY K DIAGNOSTICE PERTUSE A PARAPERTUSE INFEKČNÍ SÉROLOGIE Bakteriologie IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY A AGLUTINAČNÍ KOMPONENTY K DIAGNOSTICE PERTUSE A PARAPERTUSE Bordetella pertussis Bordetella parapertussis ELISA a IMUNOBLOT soupravy jsou určeny

Více

ELISA-VIDITEST anti-borrelia recombinant IgG + VlsE (CSF)

ELISA-VIDITEST anti-borrelia recombinant IgG + VlsE (CSF) ELISA-VIDITEST anti-borrelia recombinant IgG + VlsE (CSF) OD-282/ 5ST Návod k použití soupravy VÝROBCE: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II č. 365, Vestec, 252 42 Jesenice, tel.: +420 261 090 565, www.vidia.cz

Více

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE KLÍŠŤOVÉ ENCEFALITIDY

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE KLÍŠŤOVÉ ENCEFALITIDY INFEKČNÍ SÉROLOGIE Virologie IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE KLÍŠŤOVÉ ENCEFALITIDY Virus klíšťové encefalitidy (TBEV) ELISA soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy a IgM

Více

α-globin StripAssay Kat. číslo 4-160 10 testů 2-8 C

α-globin StripAssay Kat. číslo 4-160 10 testů 2-8 C α-globin StripAssay Kat. číslo 4-160 10 testů 2-8 C Popis stripů: Pracovní postup Izolace DNA Doporučujeme použít následující kit pro izolaci DNA z plné krve nebo jiných typů vzorků: Spin Micro DNA Extraction

Více

ELISA-VIDITEST Neurofilamenta-L

ELISA-VIDITEST Neurofilamenta-L RUO ELISA-VIDITEST Neurofilamenta-L OD-077 Návod k použití soupravy VÝROBCE: VIDIA spol.s r.o., Nad Safinou II č. 365, Vestec, 252 42 Jesenice, ČR, tel/fax.: +420 261 090 566 1. NÁZEV SOUPRAVY: ELISA-VIDITEST

Více

LYMESKÁ BORELIOZA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

LYMESKÁ BORELIOZA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové LYMESKÁ BORELIOZA Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Lymeská borelióza (LB) 1 Nejčastější infekční onemocnění přenášené klíšťaty v ČR Postižení kůže nervového systému, kloubů, srdce 1982 Old Lyme

Více

ELISA-VIDITEST anti-chlamydia pneumoniae IgM

ELISA-VIDITEST anti-chlamydia pneumoniae IgM 1023 ELISA-VIDITEST anti-chlamydia pneumoniae IgM OD-184 Návod k použití soupravy VÝROBCE: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II č. 365, Vestec, 252 42 Jesenice, www.vidia.cz, tel.: +420 261 090 565 1. NÁZEV

Více

Imunochemické metody. na principu vazby antigenu a protilátky

Imunochemické metody. na principu vazby antigenu a protilátky Imunochemické metody na principu vazby antigenu a protilátky ANTIGEN (Ag) specifická látka (struktura) vyvolávající imunitní reakci a schopná vazby na protilátku PROTILÁTKA (Ab antibody) molekula bílkoviny

Více

Antinukleární protilátky (ANA) Protilátky proti extrahovatelným nukleárním antigenům (ENA)

Antinukleární protilátky (ANA) Protilátky proti extrahovatelným nukleárním antigenům (ENA) Antinukleární protilátky (ANA) Protilátky proti extrahovatelným nukleárním antigenům (ENA) Imunoenzymatické soupravy k diagnostice systémových autoimunitních onemocnění ELISA a IMUNOBLOT soupravy jsou

Více

Proflow Adenovirus. KATALOGOVÉ ČÍSLO: PL.3011 (20 testů)

Proflow Adenovirus. KATALOGOVÉ ČÍSLO: PL.3011 (20 testů) KATALOGOVÉ ČÍSLO: PL.3011 (20 testů) Proflow Adenovirus ZAMÝŠLENÉ POUŽITÍ Proflow Adenovirus je jednoduchý, rychlý imunologický test pro kvalitativní detekci antigenu Adenoviru ve vzorku stolice. Tento

Více

Rapid-VIDITEST. H. pylori. (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku Helicobacter pylori ve stolici ) Návod k použití soupravy

Rapid-VIDITEST. H. pylori. (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku Helicobacter pylori ve stolici ) Návod k použití soupravy Rapid-VIDITEST H. pylori (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku Helicobacter pylori ve stolici ) Návod k použití soupravy Výrobce: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II 365, Vestec, 252 42 Jesenice

Více

Stanovení koncentrace celkového IgE v séru

Stanovení koncentrace celkového IgE v séru Stanovení koncentrace celkového IgE v séru Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Určení Třída Ig Substrát Formát EV 3840-9601E Lidské IgE IgE Ab-potažené mikrotitrační jamky 96 x 01 (96) Princip

Více

Co víme nového o borelióze a klíšťové meningoencefalitidě?

Co víme nového o borelióze a klíšťové meningoencefalitidě? Co víme nového o borelióze a klíšťové meningoencefalitidě? Schánilec P. Hájek I. Agudelo C. F. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Rozšíření

Více

Transglutamináza Deamidovaný gliadin Gliadin Kravské mléko ASCA

Transglutamináza Deamidovaný gliadin Gliadin Kravské mléko ASCA Transglutamináza Deamidovaný gliadin Gliadin Kravské mléko ASCA Imunoenzymatické soupravy k diagnostice celiakie, potravinových intolerancí a nespecifických střevních zánětů (IBD) ELISA soupravy jsou určeny

Více

ELISA-VIDITEST anti-hsv 1+2 IgA

ELISA-VIDITEST anti-hsv 1+2 IgA ELISA-VIDITEST anti-hsv 1+2 IgA OD-283 Návod k použití soupravy VÝROBCE: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II č. 365, Vestec, 252 42 Jesenice, www.vidia.cz, tel.: +420 261 090 565 1. NÁZEV SOUPRAVY ELISA-VIDITEST

Více

Návod a protokol k praktickým cvičením z lékařské biochemie

Návod a protokol k praktickým cvičením z lékařské biochemie Datum... Jméno... Kroužek... Návod a protokol k praktickým cvičením z lékařské biochemie Téma: Vybrané imunochemické metody 1. Úloha Imunoprecipitační křivka lidského albuminu a stanovení Princip: koncentrace

Více

Rapid-VIDITEST Influenza A+B

Rapid-VIDITEST Influenza A+B Rapid-VIDITEST Influenza A+B (Jednokrokový blisterový test pro in vitro diagnostiku viru Influenzy typu A a B z nosních výtěrů, výplachů a aspirátů) Návod k použití soupravy Výrobce: VIDIA spol. s r.o.,

Více

Rapid-VIDITEST RSV-Adenovirus Resp.

Rapid-VIDITEST RSV-Adenovirus Resp. Rapid-VIDITEST RSV-Adenovirus Resp. (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku Respiračního syncytiálního viru a Adenoviru z nosních výtěrů, výplachů a aspirátů) Návod k použití soupravy Výrobce:

Více

DEMEDITEC Bordetella pertussis IgA ELISA

DEMEDITEC Bordetella pertussis IgA ELISA DEMEDITEC Bordetella pertussis IgA ELISA Kat. č. DEBPT02 Návod k použití soupravy VÝROBCE: Demeditec Diagnostics GmbH Lise-Meitner-Straße 2 D-24145 Kiel (Germany), tel: +49 (0)431/71922-0, fax. +49 (0)431/71922-55,

Více

Proflow H. pylori. KATALOGOVÉ ČÍSLO: PL.3006 (20 testů) ZAMÝŠLENÉ POUŽITÍ

Proflow H. pylori. KATALOGOVÉ ČÍSLO: PL.3006 (20 testů) ZAMÝŠLENÉ POUŽITÍ KATALOGOVÉ ČÍSLO: PL.3006 (20 testů) ZAMÝŠLENÉ POUŽITÍ test je jednoduchý, rychlý imunologický test pro kvalitativní detekci antigenu Helicobacter pylori ve vzorku stolice. Tento test se používá jako pomoc

Více

Aktuální možnosti diagnostiky Lymeskéborreliózy a interpretace výsledků na Ústavu mikrobiologie FNOL a LF UP

Aktuální možnosti diagnostiky Lymeskéborreliózy a interpretace výsledků na Ústavu mikrobiologie FNOL a LF UP Aktuální možnosti diagnostiky Lymeskéborreliózy a interpretace výsledků na Ústavu mikrobiologie FNOL a LF UP Mgr. Pavel Sauer, Ph.D. spirochety Borrelia sp. způsobují onemocnění lymeskou boreliózu(a69.2)

Více

Rapid-VIDITEST. H. pylori. (Jednokrokový blisterový test pro in vitro diagnostiku Helicobacter pylori ve stolici) Návod k použití soupravy

Rapid-VIDITEST. H. pylori. (Jednokrokový blisterový test pro in vitro diagnostiku Helicobacter pylori ve stolici) Návod k použití soupravy Rapid-VIDITEST H. pylori (Jednokrokový blisterový test pro in vitro diagnostiku Helicobacter pylori ve stolici) Návod k použití soupravy Výrobce: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II 365, Vestec, 252 42

Více

IMUNOFLUORESCENČNÍ SOUPRAVA K DIAGNOSTICE AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ JATER A ŽALUDKU

IMUNOFLUORESCENČNÍ SOUPRAVA K DIAGNOSTICE AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ JATER A ŽALUDKU IMUNOLOGIE Autoimunitní onemocnění jater a žaludku IMUNOFLUORESCENČNÍ SOUPRAVA K DIAGNOSTICE AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ JATER A ŽALUDKU Mitochondrie Hladké svalstvo Mikrosomy jater a ledvin Parietální buňky

Více

ELISA-VIDITEST PAU ve vodě

ELISA-VIDITEST PAU ve vodě ELISA-VIDITEST PAU ve vodě č.š. xxx Návod k použití soupravy VÝROBCE: VIDIA s r.o., Nad Safinou II č.365, Vestec, 252 42 Jesenice, ČR, tel/fax.: +420 261 090 566 1. NÁZEV SOUPRAVY: ELISA-VIDITEST PAU ve

Více

MASTAFLUOR TM Toxoplasma

MASTAFLUOR TM Toxoplasma MASTAFLUOR TM Toxoplasma Imunofluorescenční test pro detekci protilátek proti Toxoplasma gondii v lidském séru Návod k použití 0483 Pouze pro in vitro diagnostiku Test Kód Kit pro MASTAFLUOR TM Toxoplasma

Více

Rapid-VIDITEST. Rota-Adeno Blister. (Jednokrokový blisterový test pro in vitro diagnostiku rotavirů a adenovirů) Návod k použití soupravy

Rapid-VIDITEST. Rota-Adeno Blister. (Jednokrokový blisterový test pro in vitro diagnostiku rotavirů a adenovirů) Návod k použití soupravy Rapid-VIDITEST Rota-Adeno Blister (Jednokrokový blisterový test pro in vitro diagnostiku rotavirů a adenovirů) Návod k použití soupravy Výrobce: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II č. 365, Vestec, 252 42

Více

Rapid-VIDITEST Campylobacter

Rapid-VIDITEST Campylobacter Rapid-VIDITEST Campylobacter (Jednokrokový kazetový test pro detekci Campylobacter spp.) Návod k použití soupravy Výrobce: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II 365, Vestec, 252 42 Jesenice u Prahy, Tel:

Více

1. Metodika. Protokol č. F1-4 Metodika: Srovnávací analýza efektivity přípravy rekombinantního proteinu ve fermentoru

1. Metodika. Protokol č. F1-4 Metodika: Srovnávací analýza efektivity přípravy rekombinantního proteinu ve fermentoru Protokol č.: F1-4 Datum: 20.12.2010 Metodika: analýza efektivity přípravy výběr z výsledků ze zkušebních provozů výroby antigenů. Vypracoval: Ing. Václav Filištein, Mgr. Tereza Chrudimská, Spolupracující

Více

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE CHLAMYDIOVÝCH INFEKCÍ

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE CHLAMYDIOVÝCH INFEKCÍ INFEKČNÍ SÉROLOGIE Bakteriologie IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE CHLAMYDIOVÝCH INFEKCÍ Chlamydia sp. Chlamydia pneumoniae Chlamydia trachomatis ELISA a IMUNOBLOT soupravy jsou určeny ke stanovení

Více

ELISA-VIDITEST anti-borrelia recombinant IgG + VlsE (CSF)

ELISA-VIDITEST anti-borrelia recombinant IgG + VlsE (CSF) ELISA-VIDITEST anti-borrelia recombinant IgG+VlsE (CSF) OD-335 Návod k použití soupravy VÝROBCE: VIDIA spol.s r.o., Nad Safinou II č. 365, Vestec, 252 42 Jesenice, www.vidia.cz, tel.: +420 261 090 565

Více

Bordetella pertussis Bordetella parapertussis

Bordetella pertussis Bordetella parapertussis Bordetella pertussis Bordetella parapertussis Imunoenzymatické soupravy a aglutinační komponenty k diagnostice pertuse a parapertuse ELISA a IMUNOBLOT soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek

Více