Kinematika a dynamika tuhého tělesa

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kinematika a dynamika tuhého tělesa"

Transkript

1 K přednášce UFY08 Teoretická mechanika prozatímní učební text verze 0 9. Kinematika a dynamika tuhého tělesa Leoš Dvořák MFF UK Praha 04 Kinematika a dynamika tuhého tělesa V této kapitole se soustředíme na rotační pohyb tuhého tělesa nebo tuhé soustavy hmotných bodů. Kinematiky tohoto pohybu se en dotkneme; soustředíme se na základní veličiny souviseící s dynamikou: moment hybnosti a moment setrvačnosti. Pod pomem rotuící těleso si můžeme představit setrvačník třeba dětskou káču. Zdálo by se že dětská hračka nemůže být nic komplikovaného ovšem opak e pravdou setrvačníky patří k nesložitěším partiím teoretické mechaniky. V tomto textu se proto budeme věnovat en věcem zcela základním i tak však dodeme k zaímavým a užitečným výsledkům. Otáčení tuhého tělesa kolem pevného bodu Z úvodního kurzu mechaniky umíme popsat otáčení tělesa kolem pevné osy. Pokud osa není pevná e popis rotačního pohybu mnohem složitěší. Obecně ovšem platí že akoukoli rotaci tělesa kolem pevného bodu můžeme v daný okamžik popsat ako rotaci kolem osy procházeící tímto bodem. K popisu natočení tělesa vůči inerciální (laboratorní) soustavě S se požívaí tzv. Eulerovy úhly a. Jeich význam ukazuí obrázky. eprve soustavu S otočíme kolem osy z o úhel. (Osy otočené soustavy zde označueme x y z.) Potom tuto novou soustavu otočíme kolem osy x o úhel. (ové osy po otočení označueme x y z.) nakonec eště soustavu otočíme kolem osy z o úhel. Výsledkem e nová soustava S tuto soustavu bereme ako pevně spoenou s rotuícím tělesem. Zdá se to být složité ale ve skutečnosti de o docela přirozený způsob ak popsat třeba rotuící setrvačník: Úhly a charakterizuí směr rotační osy z kolem ní se pak setrvačník točí při tomto otáčení s časem roste úhel. Při obecné rotaci se ovšem s časem mění všechny tři Eulerovy úhly a. Při popisu otáčení pomocí Eulerových úhlů se zdánlivě vůbec nevyskytue úhlová rychlost. Ve skutečnosti se ovšem složky vektoru úhlové rychlosti daí ednoznačně vyádřit pomocí Eulerových úhlů a eich časových derivací. Vztahy které vyadřuí složky úhlové rychlosti sou známé ako Eulerovy kinematické rovnice. My v tomto textu nebudeme Eulerovy kinematické rovnice bezprostředně potřebovat proto e zde nebudeme ani odvozovat ani konkrétně uvádět. Zmiňueme e spíš pro úplnost; pokud byste někdy narazili na trochu složitěší problém týkaící se rotace těles tak se bez eich využití patrně neobedete. Toto tvrzení e známo ako Dʼlembertova Eulerova věta. Ve skutečnosti de o dvoe rovnice. Jedny vyadřuí složky úhlové rychlosti x y z v inerciální soustavě S druhé dávaí úhlové rychlosti x y z v soustavě S spaté s rotuícím tělesem. Tak abyste věděli co si v učebnicích vyhledat a měli alespoň základní představu o souvislosti s Eulerovými úhly.

2 K přednášce UFY08 Teoretická mechanika prozatímní učební text verze 0 9. Kinematika a dynamika tuhého tělesa Leoš Dvořák MFF UK Praha 04 Moment hybnosti Důležitou veličinou v dynamice rotuícího tělesa e moment hybnosti L. V úvodním kurzu klasické mechaniky sme se seznámili s tím ak určit eho složku do směru osy rotace 4. yní se podíváme aké sou všechny složky momentu hybnosti při rotaci tělesa kolem pevného bodu. Tento bod vezmeme za počátek O soustavy souřadnic; daná soustava S e nerotuící tedy inerciální. Jeí souřadnice budeme označovat x x x. Moment hybnosti budeme počítat pro tuhou soustavu hmotných bodů. 5 Hmotnosti bodů budeme označovat m eich polohové vektory r (a složky těchto polohových vektorů x( k) x( k) x ) eich rychlosti ( k) v. Index k přitom číslue hmotné body; e li eich celkový počet e k. Celkový moment hybnosti e dán součtem hybnosti všech hmotných bodů: L L k (9.) Moment hybnosti hmotného bodu e L r p m r v ( k) ( k) ( k) ( k) ( k) ( k). (9.) Pro rychlost hmotného bodu v rotuícím tělese přitom platí v r. (9.) ( k) ( k) Dosazení (9.) do (9.) dává 6 L( k) m( k) r( k) r( k) m ( k) r( k) r( k) r( k) r( k). (9.4) V úvodním kurzu klasické mechaniky sme z tohoto vztahu určili průmět L do směru vektoru. yní určíme moment hybnosti obecně a to ve složkách. i tá složka (9.4) e 7 L( k) i m ( k) ir( k) r( k) x( k) ir( k). (9.5) m( k) ir( k) x( k) ix( k) m ( k) r( k) x( k) i x( k) yní už můžeme sečíst momenty hybnosti všech bodů navíc můžeme z celého vztahu vytknout: L L( k) m( k) r( k) x( k) i x( k) m( k) r( k) x( k) i x( k) k k k (9.6) 4 Pro připomenutí: Tato složka e L J kde J e moment setrvačnosti vzhledem k dané ose a ω e úhlová rychlost. 5 Tedy soustavu hmotných bodů eichž vzdálenosti se s časem nemění. Odvození e v tomto případě možná poněkud názorněší než v případě tuhého tělesa. Pro tuhé těleso pak ednoduše od sčítání přes všechny hmotné body předeme k obemovému integrálu. a bc b ac c ab. 6 Při úpravě používáme populární vzorec bac cab tedy 7 Při úpravě sme využili že lze zapsat i.

3 K přednášce UFY08 Teoretická mechanika prozatímní učební text verze 0 9. Kinematika a dynamika tuhého tělesa Leoš Dvořák MFF UK Praha 04 Tenzor setrvačnosti Výraz v hranaté závorce v (9.6) nezávisí na úhlové rychlosti en na hmotnostech a polohách hmotných bodů tedy na rozložení hmotnosti v soustavě hmotných bodů resp. v tuhém tělese. Je tedy přirozené zavést pro tento výraz speciální označení: ( k) ( k) ( k) i ( k) k J m r x x (9.7) Veličiny J sou složky tenzoru setrvačnosti. Indexy i a maí hodnoty od do. Složky J maí dva indexy de tedy o tenzor druhého řádu. 8 Z (9.7) vidíme že de o tenzor symetrický (vzhledem k záměně indexů) tedy že platí J J. (9.8) V případě tuhého tělesa v němž e látka rozložena spoitě s hustotou r i místo sčítání přes všechny hmotné body integrueme přes obem a složky tenzoru setrvačnosti sou analogicky k (9.7) dány vztahem J r x x dv. r i V Známe li tenzor setrvačnosti e z (9.6) vidět že moment hybnosti e dán ednoduchým vztahem 9 (9.9) L J. (9.0) i Pomocí tenzoru setrvačnosti lze také ednoduše vyádřit kinetickou energii rotuícího tělesa. Je totiž 0 ( k) v( k) ( k) ( k) ( k) ( k) ( k) ( k) T m m r r m r r k k k m( k) r( k) r( k) L ili J k i i kde sme při poslední úpravě dosadili (9.0). Je tedy T J i i (9.) Je užitečné porovnat vztahy které sme v úvodním kurzu mechaniky odvodili pro rotaci tělesa kolem pevné osy s výše odvozenými obecnými vztahy využívaícími tenzoru setrvačnosti. Vztahy (9.0) 8 Tenzory sme poznali iž v úvodním kurzu mechaniky (vzpomeňte si na tenzor napětí). Obecně de o veličiny které maí více indexů a eich složky se při transformaci soustavy souřadnic transformuí specifickým způsobem: Platí li pro transformaci souřadnic x ax e J a a J. i il l l il m lm l m 9 Poznameneme že často se v zápise užívá Einsteinovo sumační pravidlo (sčítá se přes opakuící se indexy) takže se nepíše suma a vztah (9.0) se zapíše prostě Li J. 0 Rychlost hmotného bodu vyadřueme pomocí (9.) při úpravě smíšeného součinu používáme vztah a bc b c a přitom a r ( k b c r ).

4 K přednášce UFY08 Teoretická mechanika prozatímní učební text verze 0 9. Kinematika a dynamika tuhého tělesa Leoš Dvořák MFF UK Praha 04 a (9.) přitom iž budeme psát pomocí Einsteinova sumačního pravidla tedy bez explicitního vyznačení sčítání: Rotace kolem pevné osy Obecné vztahy (rotace kolem pevného bodu) L J i L J T J T J i Vidíme že obecné vztahy sou vlastně en přirozeným zobecněním vztahů pro rotaci kolem pevné osy. V uvedené tabulce L znamená průmět momentu hybnosti do směru rotační osy: L L (9.) Do (9.) můžeme ovšem dosadit z (9.0) a dospět k dalšímu zaímavému výsledku. Je totiž L L L J J J. ii i i i Z porovnání se vztahem L J vidíme že moment setrvačnosti vzhledem k ose dané ednotkovým vektorem e J J (9.) i To znamená že známe li složky tenzoru setrvačnosti (vzhledem k danému pevnému bodu) můžeme určit moment setrvačnosti vzhledem k libovolné ose (procházeící daným bodem). Význam složek tenzoru setrvačnosti Tenzor setrvačnosti tak ak sme ho zavedli nám dosud může připadat možná trochu abstraktně. Podíveme se proto aký význam maí eho složky zeména diagonální složky tedy složky J J J. Proč mluvíme o diagonálních složkách? Protože složky tenzoru můžeme zapsat do formy tabulky resp. čtvercové matice 4 J J J J J J. (9.4) J J J Jaká e tedy konkrétně složka J? Ze vztahu (9.7) pro i= = dostáváme Při úpravách využíváme toho že. (Uvědomte si že takto sme v úvodním kurzu mechaniky zaváděli vektor úhlové rychlosti.) Psáno iž opět s využitím Einsteinova sumačního pravidla. To není špatné že? 4 Díky (9.8) e to matice symetrická. 4

5 K přednášce UFY08 Teoretická mechanika prozatímní učební text verze 0 9. Kinematika a dynamika tuhého tělesa Leoš Dvořák MFF UK Praha 04 ( k) ( k) ( k) ( k) ( k) ( k) J m r x x m x x x x ( k) ( k) ( k) k k m( k) x( k) x( k) m( k) R( k) Josa x k k (9.5) kde R sou vzdálenosti bodů od osy x. Vidíme že složka J tenzoru setrvačnosti e rovna momentu setrvačnosti vzhledem k ose x. Podobně e tomu pro složky J a J. To znamená že diagonální složky tenzoru setrvačnosti sou rovny momentům setrvačnosti vzhledem k příslušným osám. Pro nediagonální složky tenzoru setrvačnosti plyne z (9.7) ( k) ( k) i ( k) k J m x x i. (9.6) Tyto složky nazýváme deviační momenty. Pro hmotné body symetricky rozložené vzhledem k osám souřadnic 5 budou deviační momenty nulové ak ukazue příklad na obrázku vpravo. Body na něm zobrazené tvoří činku. Ze vztahu (9.6) se můžeme přesvědčit že všechny složky J J J sou rovny nule. Také e zřemé že při rotaci kolem kterékoli z os x x x tato činka nehází (ve smyslu nevyváženého kola). aopak sou li deviační momenty nenulové odpovídá to nevyváženému kolu které hází. Příklad opět vidíme na obrázku. (Jeden bod činky e nad rovinou x x druhý pod ní. Představte si že se takovýto obekt točí kolem osy x. 6 ) Vidíme tedy že deviační momenty v istém smyslu vystihuí nevyváženost rotuícího tělesa. O vyváženost či nevyváženost de ovšem vždy vůči určitým osám. 7 ešlo by vhodným natočením systému souřadnic vůči tělesu dosáhnout vyvážení tedy toho aby deviační momenty byly nulové? Opravdu to lze! Díky tomu že tenzor setrvačnosti e symetrický lze dokázat že vždy existue soustava souřadnic v níž má pouze diagonální složky. 8 Osy této soustavy souřadnic se nazývaí hlavní osy tenzoru setrvačnosti. Bývá zvykem označovat diagonální složky tenzoru setrvačnosti v této soustavě ako B C: 0 0 J 0 B 0 (9.7) 0 0 C J J B J C. t. 5 Rozložení hmotných bodů zde popisueme poněkud vágně fakticky de i o eich hmotnosti. Z příkladů však bude asné co máme na mysli. 6 Pokud vám představa nestačí tak si ho prakticky sestrote a roztočte. Budete li osu rotace držet v rukou ucítíte nevyváženost takového tělesa vlastníma rukama. 7 V příkladě výše šlo o tutéž činku en byla inak natočena vůči osám. 8 Při důkazu lze využít poznatek z algebry že každou reálnou symetrickou matici lze transformací P P kde P e ortogonální matice převést na matici diagonální. Daná transformace e právě transformací složek tenzoru při otočení soustavy souřadnic. 5

6 K přednášce UFY08 Teoretická mechanika prozatímní učební text verze 0 9. Kinematika a dynamika tuhého tělesa Leoš Dvořák MFF UK Praha 04 Eulerovy dynamické rovnice Jak sestavit pohybovou rovnici pro pohyb rotuícího tělesa? Východiskem nám bude druhá věta impulsová: dl M dt (9.8) Moment hybnosti L rozepíšeme do složek v soustavě Sʼ spoené s tělesem 9 0 : L L e J e i i i (9.9) Zde J sou složky tenzoru setrvačnosti v soustavě Sʼ složky úhlové rychlosti v Sʼ. Při úpravě využíváme obecný vztah (9.0) v soustavě Sʼ tedy Li J. Protože v soustavě Sʼ se těleso nepohybue sou složky J konstantní. e i sou vektory báze soustavy Sʼ rotuí tedy s tělesem. Pro eich časovou změnu proto platí dei ei. (9.0) dt Derivací (9.9) podle času dostáváme dl d d dei J e i J e i J dt dt dt dt (9.) J e J e J e J e i i i m m Dosazením do (9.8) získáme J e J e M (9.) i m m Z této vektorové rovnice nyní vezmeme en i tou složku. Přitom pro složku vektorového součinu platí e e. i tá složka rovnice (9.) v Sʼ e tedy m i ikn k m n ikn k mn ikm k J J M. (9.) m ikm k i 9 a první pohled se zdá že by bylo ednodušší rozepsat L do složek v inerciální soustavě S ako Li J dli rovnici (9.8) psát ako Mi dt a L i do ní dosadit. Ovšem protože těleso rotue (eho pohyb může být i dost složitý) složky tenzoru setrvačnosti J v soustavě S se mění s časem a tím by se vše komplikovalo. (Museli bychom explicite zapisovat ak se složky tenzoru setrvačnosti transformuí ze soustavy tělesa do S.) 0 adále používáme Einsteinovo sumační pravidlo takže ve vztahu (9.9) a dalších nepíšeme apod. Tento vztah sme využívali v úvodním kurzu klasické mechaniky při odvozování setrvačných sil v rotuících soustavách; de vlastně o vztah dr v r kde místo polohového vektoru r e e i. dt Při úpravách využíváme (9.0) časovou derivaci značíme tečkou nad symbolem a v posledním členu kvůli přehlednosti dalších úprav přemenováváme index i na m. V úpravě využíváme vztah vyadřuící vektorový součin ve složkách: ab iknak bn kde ikn e Levi Civitův symbol. 6 i

7 K přednášce UFY08 Teoretická mechanika prozatímní učební text verze 0 9. Kinematika a dynamika tuhého tělesa Leoš Dvořák MFF UK Praha 04 Pro přehlednost lze členy v rovnici trochu přeuspořádat: J ikm k Jm Mi a eště přemenovat některé indexy aby rovnice vypadala hezčí : J J M (9.4) k km m i Toto už sou pohybové rovnice pro rotaci tuhého tělesa 4. (Jde o tři rovnice pro i.) Je ale výhodné napsat e v takové soustavě Sʼ v níž tenzor setrvačnosti e diagonální (viz (9.7)) tedy v níž platí J J B J C J 0 pro i (9.5) První složka (i=) rovnic (9.4) e pak J J J M po dosazení (9.5) a hodnot 5 k dostaneme C B M. (9.6) Pro i= a i= dostaneme steným způsobem další dvě rovnice; fakticky e můžeme dostat z (9.6) cyklickou záměnou. Výsledkem sou rovnice BC M B C M C B M (9.7) známé ako Eulerovy dynamické rovnice. Pokud bychom chtěli určit pohyb rotuícího tělesa obecně dosadili bychom za složky i z Eulerových kinematických rovnic a získali bychom pohybové rovnice pro Eulerovy úhly. 6 aštěstí v některých případech lze Eulerovy rovnice řešit i ednodušei ak ukáže následuící příklad. 4 My zde tuto rovnici důsledně píšeme s čárkami u všech veličin abychom zdůraznili že de o složky v soustavě Sʼ spoené s tělesem. V řadě učebnic se v některé fázi odvození pro stručnost čárky přestanou psát; někdy dokonce bez výrazného upozornění. Buďte si toho vědomi pokud budete porovnávat naše odvození s příslušnými partiemi v učebnicích teoretické mechaniky. 5 Připomeňme že a. 6 Obecně by ale vyšla soustava nelineárních navzáem provázaných rovnic. Ta by šla řešit numericky pomocí počítače ale analyticky t. s tužkou a papírem můžeme doufat v řešení maximálně ve speciálních případech. Jak už sme konstatovali výše setrvačníky sou ednou z nesložitěších partií klasické mechaniky 7

8 K přednášce UFY08 Teoretická mechanika prozatímní učební text verze 0 9. Kinematika a dynamika tuhého tělesa Leoš Dvořák MFF UK Praha 04 Příklad: Volný symetrický setrvačník Uvažume setrvačník ehož momenty setrvačnosti vzhledem k osám x a x sou stené tedy B. Může ít například o setrvačník zobrazený na obrázku vpravo. avíc setrvačník bude volný to znamená že na ně nepůsobí žádné vněší síly. Složky momentu síly na pravé straně rovnic (9.7) sou proto rovny nule. Eulerovy dynamické rovnice pro takovýto setrvačník tedy sou C (9.8) 0 0 C (9.9) C 0. (9.0) Z rovnice (9.0) okamžitě plyne že e konstantní; označme tuto konstantu deme tomu : konst. (9.) Rovnice (9.8) a (9.9) po dosazení (9.) daí C (9.) C. (9.) Označíme li C (9.4) zderivueme (9.) (tedy ) podle času a do výsledku dosadíme (9.) (tedy ) dostaneme neboli rovnici Jeí obecné řešení umíme napsat:. 7 (9.5) 0 acos t 0 a z rovnice (9.) pak určit asin t. Přitom a e libovolná konstanta; 0 konstantu bychom mohli bez úmy na obecnosti zvolit rovnu nule. Výsledné vztahy 0 ako 8 acos asin 0 t0 t určuí ak se s časem mění složky úhlové rychlosti v systému Sʼ neboli ak se vektor úhlové rychlosti pohybue vůči rotuícímu tělesu tedy vůči setrvačníku. Z (9.6) vidíme konec vektoru úhlové rychlosti opisue kružnici ak to ukazue obrázek. Lze také říci že vzhledem k tělesu obíhá s úhlovou rychlostí Ω po plášti kužele. (9.6) 7 tedy rovnici která má stený tvar ako stará dobrá známá rovnice pro lineární harmonický oscilátor. 8 Z (9.) e 8

9 K přednášce UFY08 Teoretická mechanika prozatímní učební text verze 0 9. Kinematika a dynamika tuhého tělesa Leoš Dvořák MFF UK Praha 04 Můžeme také určit ak se v soustavě Sʼ pohybue vektor L. Jeho složky můžeme určit z úhlové rychlosti a tenzoru setrvačnosti (viz (9.0)) ako L L a L. Po dosazení (9.6) dostaneme L acos t0 L asint0 (9.7) L C Vektor L se tedy v soustavě Sʼ spaté s rotuícím tělesem také pohybue po plášti kužele opět obíhá s úhlovou rychlostí Ω. Ze srovnání (9.7) a (9.6) e navíc vidět že osa x vektor a vektor L leží v edné rovině viz obrázek. Ze získaného výsledku můžeme dokonce určit ak se setrvačník pohybue vůči nerotuícímu (laboratornímu) tedy inerciálnímu systému S. Protože moment sil e nulový musí se totiž moment hybnosti zachovávat: L konst. (9.8) Vektor L tedy vůči inerciálnímu systému zachovává pevný směr a naopak vektor a osa x (tedy osa setrvačníku) kolem tohoto pevného směru obíhaí s úhlovou rychlostí Ω. Tomuto evu říkáme 9 0 precese setrvačníku. 9 Samozřemě může nastat i případ kdy osa setrvačníku a směry úhlové rychlosti a momentu hybnosti splývaí tomu odpovídá hodnota konstanty a 0. 0 Pohyb osy setrvačníku a vektorů a L lze také popsat tak že se po sobě valí dva kužele osou ednoho e osa setrvačníku osou druhého vektor L. Vektor má směr přímky na níž se oba kužele dotýkaí. V učebnicích proto můžete narazit na zaímavě zněící názvy polhodiový a herpolhodiový kužel. My zde dále tuto geometrickou představu rozvíet nebudeme zmiňueme i spíše pro úplnost kdybyste na dané názvy narazili. 9

Kinematika a dynamika tuhého tělesa

Kinematika a dynamika tuhého tělesa K přednášce UFY8 Teoretická mechanika prozatímní učební tet verze 9. Kinematika a dynamika tuhého tělesa Leoš Dvořák MFF UK Praha 4 Kinematika a dynamika tuhého tělesa V této kapitole se soustředíme na

Více

Momenty setrvačnosti a deviační momenty

Momenty setrvačnosti a deviační momenty Momenty setrvačnosti a deviační momenty Momenty setrvačnosti a deviační momenty charakterizují spolu shmotností a statickými momenty hmoty rozložení hmotnosti tělesa vprostoru. Jako takové se proto vyskytují

Více

Oddělení pohybu elektronů a jader

Oddělení pohybu elektronů a jader Oddělení pohybu elektronů a ader Adiabatická aproximace Born-Oppenheimerova aproximace Důležité vztahy sou 4, 5, 7, 0,,, udělal sem to zbytečně podrobně, e to samostatný okruh Separace translačního pohybu:

Více

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky 3. ZÁKLADY DYNAMIKY Dynamika zkoumá příčinné souvislosti pohybu a je tedy zdůvodněním zákonů kinematiky. K pojmům používaným v kinematice zavádí pojem hmoty a síly. Statický výpočet Dynamický výpočet -

Více

Dynamika soustav hmotných bodů

Dynamika soustav hmotných bodů Dynamika soustav hmotných bodů Mechanický model, jehož pohyb je charakterizován pohybem dvou nebo více bodů, nazýváme soustavu hmotných bodů. Pro každý hmotný bod můžeme napsat pohybovou rovnici. Tedy

Více

Parametrická rovnice přímky v rovině

Parametrická rovnice přímky v rovině Parametrická rovnice přímky v rovině Nechť je v kartézské soustavě souřadnic dána přímka AB. Nechť vektor u = B - A. Pak libovolný bod X[x; y] leží na přímce AB právě tehdy, když vektory u a X - A jsou

Více

ρ = 0 (nepřítomnost volných nábojů)

ρ = 0 (nepřítomnost volných nábojů) Učební text k přednášce UFY Světlo v izotropním látkovém prostředí Maxwellovy rovnice v izotropním látkovém prostředí: B rot + D rot H ( r, t) div D ρ rt, ( ) div B a materiálové vztahy D ε pro dielektrika

Více

Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA II, letní semestr 2000/2001 Michal Marvan

Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA II, letní semestr 2000/2001 Michal Marvan Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA II, letní semestr 000/00 Michal Marvan 3. Matice lineárního zobrazení V této přednášce budeme používat indexy dvoího druhu:

Více

FYZIKA I. Pohyb setrvačníku. Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D. Doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph.D. Mgr. Art.

FYZIKA I. Pohyb setrvačníku. Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D. Doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph.D. Mgr. Art. VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ FYZIKA I Pohyb setrvačníku Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D. Doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph.D. Mgr. Art. Dagmar

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P03 MECHANIKA TUHÝCH TĚLES

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P03 MECHANIKA TUHÝCH TĚLES VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Prof. RNDr. Zdeněk Chobola,CSc., Vlasta Juránková,CSc. FYZIKA PRŮVODCE GB01-P03 MECHANIKA TUHÝCH TĚLES STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU

Více

12 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ

12 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ 56 12 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ Těžiště I. impulsová věta - věta o pohybu těžiště II. impulsová věta Zákony zachování v izolované soustavě hmotných bodů Náhrada pohybu skutečných objektů pohybem

Více

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace Vektory a matice Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah 1 Vektory Základní pojmy a operace Lineární závislost a nezávislost vektorů 2 Matice Základní pojmy, druhy matic Operace s maticemi

Více

ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ

ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ Parametrické vyjádření přímky v rovině Máme přímku p v rovině určenou body A, B. Sestrojíme vektor u = B A. Pro bod B tím pádem platí: B = A + u. Je zřejmé,

Více

1 Tuhé těleso a jeho pohyb

1 Tuhé těleso a jeho pohyb 1 Tuhé těleso a jeho pohyb Tuhé těleso (TT) působením vnějších sil se nemění jeho tvar ani objem nedochází k jeho deformaci neuvažuje se jeho částicová struktura, těleso považujeme za tzv. kontinuum spojité

Více

Seriál II.II Vektory. Výfučtení: Vektory

Seriál II.II Vektory. Výfučtení: Vektory Výfučtení: Vektory Abychom zcela vyjádřili veličiny jako hmotnost, teplo či náboj, stačí nám k tomu jediné číslo (s příslušnou jednotkou). Říkáme jim skalární veličiny. Běžně se však setkáváme i s veličinami,

Více

l, l 2, l 3, l 4, ω 21 = konst. Proved te kinematické řešení zadaného čtyřkloubového mechanismu, tj. analyticky

l, l 2, l 3, l 4, ω 21 = konst. Proved te kinematické řešení zadaného čtyřkloubového mechanismu, tj. analyticky Kinematické řešení čtyřkloubového mechanismu Dáno: Cíl: l, l, l 3, l, ω 1 konst Proved te kinematické řešení zadaného čtyřkloubového mechanismu, tj analyticky určete úhlovou rychlost ω 1 a úhlové zrychlení

Více

PŘÍMKA A JEJÍ VYJÁDŘENÍ V ANALYTICKÉ GEOMETRII

PŘÍMKA A JEJÍ VYJÁDŘENÍ V ANALYTICKÉ GEOMETRII PŘÍMKA A JEJÍ VYJÁDŘENÍ V ANALYTICKÉ GEOMETRII V úvodu analytické geometrie jsme vysvětlili, že její hlavní snahou je popsat geometrické útvary (body, vektory, přímky, kružnice,...) pomocí čísel nebo proměnných.

Více

FYZIKA I. Rovnoměrný, rovnoměrně zrychlený a nerovnoměrně zrychlený rotační pohyb

FYZIKA I. Rovnoměrný, rovnoměrně zrychlený a nerovnoměrně zrychlený rotační pohyb VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ FYZIKA I Rovnoměrný, rovnoměrně zrychlený a nerovnoměrně zrychlený rotační pohyb Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D.

Více

Definice 13.1 Kvadratická forma v n proměnných s koeficienty z tělesa T je výraz tvaru. Kvadratická forma v n proměnných je tak polynom n proměnných s

Definice 13.1 Kvadratická forma v n proměnných s koeficienty z tělesa T je výraz tvaru. Kvadratická forma v n proměnných je tak polynom n proměnných s Kapitola 13 Kvadratické formy Definice 13.1 Kvadratická forma v n proměnných s koeficienty z tělesa T je výraz tvaru f(x 1,..., x n ) = a ij x i x j, kde koeficienty a ij T. j=i Kvadratická forma v n proměnných

Více

Necht L je lineární prostor nad R. Operaci : L L R nazýváme

Necht L je lineární prostor nad R. Operaci : L L R nazýváme Skalární součin axiomatická definice odvození velikosti vektorů a úhlu mezi vektory geometrická interpretace ortogonalita vlastnosti ortonormálních bázi [1] Definice skalárního součinu Necht L je lineární

Více

Lineární algebra : Metrická geometrie

Lineární algebra : Metrická geometrie Lineární algebra : Metrická geometrie (16. přednáška) František Štampach, Karel Klouda LS 2013/2014 vytvořeno: 6. května 2014, 10:42 1 2 Úvod Zatím jsme se lineární geometrii věnovali v kapitole o lineárních

Více

K přednášce NUFY028 Teoretická mechanika prozatímní učební text, verze 01 10. Spojitá prostředí: rovnice struny Leoš Dvořák, MFF UK Praha, 2014

K přednášce NUFY028 Teoretická mechanika prozatímní učební text, verze 01 10. Spojitá prostředí: rovnice struny Leoš Dvořák, MFF UK Praha, 2014 K přednášce NUFY8 Teoretická mechanika prozatímní učební text, verze 1 1 Spojitá prostředí: rovnice strun Leoš Dvořák, MFF UK Praha, 14 Spojitá prostředí: rovnice strun Dosud jsme se zabývali pohbem soustav

Více

vyjádřete ve tvaru lineární kombinace čtverců (lineární kombinace druhých mocnin). Rozhodněte o definitnosti kvadratické formy κ(x).

vyjádřete ve tvaru lineární kombinace čtverců (lineární kombinace druhých mocnin). Rozhodněte o definitnosti kvadratické formy κ(x). Řešené příklady z lineární algebry - část 6 Typové příklady s řešením Příklad 6.: Kvadratickou formu κ(x) = x x 6x 6x x + 8x x 8x x vyjádřete ve tvaru lineární kombinace čtverců (lineární kombinace druhých

Více

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY ROTAČNÍ POHYB TĚLESA, MOMENT SÍLY, MOMENT SETRVAČNOSTI DYNAMIKA Na rozdíl od kinematiky, která se zabývala

Více

Úvod do analytické mechaniky

Úvod do analytické mechaniky Úvod do analytické mechaniky Vektorová mechanika, která je někdy nazývána jako Newtonova, vychází bezprostředně z principů, které jsou vyjádřeny vztahy mezi vektorovými veličinami. V tomto případě např.

Více

Změna koeficientů PDR při změně proměnných

Změna koeficientů PDR při změně proměnných Změna koeficientů PR při změně proměnných Oldřich Vlach oto pojednání doplňuje přednášku M. Šofera na téma Nalezení složek tenzoru napjatosti pro případ rovinné úlohy s povrchem zatíženým kontaktním tlakem

Více

9 Kolmost vektorových podprostorů

9 Kolmost vektorových podprostorů 9 Kolmost vektorových podprostorů Od kolmosti dvou vektorů nyní přejdeme ke kolmosti dvou vektorových podprostorů. Budeme se zabývat otázkou, kdy jsou dva vektorové podprostory na sebe kolmé a jak to poznáme.

Více

Dynamika vázaných soustav těles

Dynamika vázaných soustav těles Dynamika vázaných soustav těles Většina strojů a strojních zařízení, s nimiž se setkáváme v praxi, lze považovat za soustavy těles. Složitost dané soustavy závisí na druhu řešeného případu. Základem pro

Více

1 Rozdělení mechaniky a její náplň

1 Rozdělení mechaniky a její náplň 1 Rozdělení mechaniky a její náplň Mechanika je nauka o rovnováze a pohybu hmotných útvarů pohybujících se rychlostí podstatně menší, než je rychlost světla (v c). Vlastnosti skutečných hmotných útvarů

Více

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA. Základní teze tuhé těleso ideální těleso, které nemůže být deformováno působením žádné (libovolně velké) vnější síly druhy pohybu tuhého tělesa a) translace (posuvný pohyb) všechny

Více

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru:

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: 3 Maticový počet 3.1 Zavedení pojmu matice Maticí typu (m, n, kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: a 11 a 12... a 1k... a 1n a 21 a 22...

Více

1 Linearní prostory nad komplexními čísly

1 Linearní prostory nad komplexními čísly 1 Linearní prostory nad komplexními čísly V této přednášce budeme hledat kořeny polynomů, které se dále budou moci vyskytovat jako složky vektorů nebo matic Vzhledem k tomu, že kořeny polynomu (i reálného)

Více

1.13 Klasifikace kvadrik

1.13 Klasifikace kvadrik 5 KAPITOLA 1. KVADRIKY JAKO PLOCHY. STUPNĚ 1.13 Klasifikace kvadrik V této části provedeme klasifikaci kvadrik. Vyšetříme všechny případy, které mohou různou volbou koeficientů v rovnici kvadriky a 11

Více

Matematika I, část I. Rovnici (1) nazýváme vektorovou rovnicí roviny ABC. Rovina ABC prochází bodem A a říkáme, že má zaměření u, v. X=A+r.u+s.

Matematika I, část I. Rovnici (1) nazýváme vektorovou rovnicí roviny ABC. Rovina ABC prochází bodem A a říkáme, že má zaměření u, v. X=A+r.u+s. 3.4. Výklad Předpokládejme, že v prostoru E 3 jsou dány body A, B, C neležící na jedné přímce. Těmito body prochází jediná rovina, kterou označíme ABC. Určíme vektory u = B - A, v = C - A, které jsou zřejmě

Více

Analytická geometrie kvadratických útvarů v rovině

Analytická geometrie kvadratických útvarů v rovině Analytická geometrie kvadratických útvarů v rovině V následujícím textu se budeme postupně zabývat kružnicí, elipsou, hyperbolou a parabolou, které souhrnně označujeme jako kuželosečky. Současně budeme

Více

MATICE. a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A = = [a ij]

MATICE. a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A = = [a ij] MATICE Matice typu m/n nad tělesem T je soubor m n prvků z tělesa T uspořádaných do m řádků a n sloupců: a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A = = [a ij] a m1 a m2 a mn Prvek a i,j je prvek matice A na místě

Více

Necht tedy máme přirozená čísla n, k pod pojmem systém lineárních rovnic rozumíme rovnice ve tvaru

Necht tedy máme přirozená čísla n, k pod pojmem systém lineárních rovnic rozumíme rovnice ve tvaru 2. Systémy lineárních rovnic V této kapitole se budeme zabývat soustavami lineárních rovnic s koeficienty z pole reálných případně komplexních čísel. Uvádíme podmínku pro existenci řešení systému lineárních

Více

Vektorové podprostory, lineární nezávislost, báze, dimenze a souřadnice

Vektorové podprostory, lineární nezávislost, báze, dimenze a souřadnice Vektorové podprostory, lineární nezávislost, báze, dimenze a souřadnice Vektorové podprostory K množina reálných nebo komplexních čísel, U vektorový prostor nad K. Lineární kombinace vektorů u 1, u 2,...,u

Více

JEDNOTKY. E. Thöndel, Ing. Katedra mechaniky a materiálů, FEL ČVUT v Praze. Abstrakt

JEDNOTKY. E. Thöndel, Ing. Katedra mechaniky a materiálů, FEL ČVUT v Praze. Abstrakt SIMULAČNÍ MODEL KLIKOVÉ HŘÍDELE KOGENERAČNÍ JEDNOTKY E. Thöndel, Ing. Katedra mechaniky a materiálů, FEL ČVUT v Praze Abstrakt Crankshaft is a part of commonly produced heat engines. It is used for converting

Více

Mechanika - kinematika

Mechanika - kinematika Mechanika - kinematika Hlavní body Úvod do mechaniky, kinematika hmotného bodu Pohyb přímočarý rovnoměrný rovnoměrně zrychlený. Pohyb křivočarý. Pohyb po kružnici rovnoměrný rovnoměrně zrychlený Pohyb

Více

ANALYTICKÁ GEOMETRIE V ROVINĚ

ANALYTICKÁ GEOMETRIE V ROVINĚ ANALYTICKÁ GEOMETRIE V ROVINĚ Analytická geometrie vyšetřuje geometrické objekty (body, přímky, kuželosečky apod.) analytickými metodami. Podle prostoru, ve kterém pracujeme, můžeme analytickou geometrii

Více

9.1 Definice a rovnice kuželoseček

9.1 Definice a rovnice kuželoseček 9. Kuželosečky a kvadriky 9.1 Definice a rovnice kuželoseček Kuželosečka - řez na kruhovém kuželi, množina bodů splňujících kvadratickou rovnici ve dvou proměnných. Elipsa parametricky: X(t) = (a cos t,

Více

Úvod do lineární algebry

Úvod do lineární algebry Úvod do lineární algebry 1 Aritmetické vektory Definice 11 Mějme n N a utvořme kartézský součin R n R R R Každou uspořádanou n tici x 1 x 2 x, x n budeme nazývat n rozměrným aritmetickým vektorem Prvky

Více

0.1 Úvod do lineární algebry

0.1 Úvod do lineární algebry Matematika KMI/PMATE 1 01 Úvod do lineární algebry 011 Vektory Definice 011 Vektorem aritmetického prostorur n budeme rozumět uspořádanou n-tici reálných čísel x 1, x 2,, x n Definice 012 Definice sčítání

Více

Měření momentu setrvačnosti

Měření momentu setrvačnosti Měření momentu setrvačnosti Úkol : 1. Zjistěte pro dané těleso moment setrvačnosti, prochází-li osa těžištěm. 2. Zjistěte moment setrvačnosti daného tělesa k dané ose metodou torzních kmitů. Pomůcky :

Více

Přijímací zkouška na navazující magisterské studium Studijní program Fyzika obor Učitelství fyziky matematiky pro střední školy

Přijímací zkouška na navazující magisterské studium Studijní program Fyzika obor Učitelství fyziky matematiky pro střední školy Přijímací zkouška na navazující magisterské studium 013 Studijní program Fyzika obor Učitelství fyziky matematiky pro střední školy Studijní program Učitelství pro základní školy - obor Učitelství fyziky

Více

Lineární algebra : Lineární prostor

Lineární algebra : Lineární prostor Lineární algebra : Lineární prostor (3. přednáška) František Štampach, Karel Klouda LS 2013/2014 vytvořeno: 17. dubna 2014, 14:43 1 2 3.1 Aximotické zavedení lineárního prostoru Číselné těleso Celou lineární

Více

1 Lineární prostory a podprostory

1 Lineární prostory a podprostory Lineární prostory a podprostory Přečtěte si: Učebnice AKLA, kapitola první, podkapitoly. až.4 včetně. Cvičení. Které z následujících množin jsou lineárními prostory s přirozenými definicemi operací?. C

Více

Matematika (CŽV Kadaň) aneb Úvod do lineární algebry Matice a soustavy rovnic

Matematika (CŽV Kadaň) aneb Úvod do lineární algebry Matice a soustavy rovnic Přednáška třetí (a pravděpodobně i čtvrtá) aneb Úvod do lineární algebry Matice a soustavy rovnic Lineární rovnice o 2 neznámých Lineární rovnice o 2 neznámých Lineární rovnice o dvou neznámých x, y je

Více

AVDAT Vektory a matice

AVDAT Vektory a matice AVDAT Vektory a matice Josef Tvrdík Katedra informatiky Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita Vektory x = x 1 x 2. x p y = y 1 y 2. y p Řádkový vektor dostaneme transpozicí sloupcového vektoru x

Více

TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ TEORETICKÝ ÚVOD. 9, m s.

TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ TEORETICKÝ ÚVOD. 9, m s. TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ TEORETICKÝ ÚVOD Soustavu souřadnic spojenou se Zemí můžeme považovat prakticky za inerciální. Jen při několika jevech vznikají odchylky, které lze vysvětlit vlastním pohybem Země vzhledem

Více

Základy matematiky pro FEK

Základy matematiky pro FEK Základy matematiky pro FEK 2. přednáška Blanka Šedivá KMA zimní semestr 2016/2017 Blanka Šedivá (KMA) Základy matematiky pro FEK zimní semestr 2016/2017 1 / 20 Co nás dneska čeká... Závislé a nezávislé

Více

Matice se v některých publikacích uvádějí v hranatých závorkách, v jiných v kulatých závorkách. My se budeme držet zápisu s kulatými závorkami.

Matice se v některých publikacích uvádějí v hranatých závorkách, v jiných v kulatých závorkách. My se budeme držet zápisu s kulatými závorkami. Maticové operace Definice Skalár Představme si nějakou množinu, jejíž prvky lze sčítat a násobit. Pěkným vzorem jsou čísla, která už známe od mala. Prvky takové množiny nazýváme skaláry. Matice Matice

Více

Kinematika tuhého tělesa. Pohyb tělesa v rovině a v prostoru, posuvný a rotační pohyb

Kinematika tuhého tělesa. Pohyb tělesa v rovině a v prostoru, posuvný a rotační pohyb Kinematika tuhého tělesa Pohyb tělesa v rovině a v prostoru, posuvný a rotační pohyb Úvod Tuhé těleso - definice všechny body tělesa mají stálé vzájemné vzdálenosti těleso se nedeformuje, nemění tvar počet

Více

Obsah. 2 Moment síly Dvojice sil Rozklad sil 4. 6 Rovnováha 5. 7 Kinetická energie tuhého tělesa 6. 8 Jednoduché stroje 8

Obsah. 2 Moment síly Dvojice sil Rozklad sil 4. 6 Rovnováha 5. 7 Kinetická energie tuhého tělesa 6. 8 Jednoduché stroje 8 Obsah 1 Tuhé těleso 1 2 Moment síly 2 3 Skládání sil 3 3.1 Skládání dvou různoběžných sil................. 3 3.2 Skládání dvou rovnoběžných, různě velkých sil......... 3 3.3 Dvojice sil.............................

Více

0.1 Úvod do lineární algebry

0.1 Úvod do lineární algebry Matematika KMI/PMATE 1 01 Úvod do lineární algebry 011 Lineární rovnice o 2 neznámých Definice 011 Lineární rovnice o dvou neznámých x, y je rovnice, která může být vyjádřena ve tvaru ax + by = c, kde

Více

1 Vektorové prostory.

1 Vektorové prostory. 1 Vektorové prostory DefiniceMnožinu V, jejíž prvky budeme označovat a, b, c, z, budeme nazývat vektorovým prostorem právě tehdy, když budou splněny následující podmínky: 1 Je dáno zobrazení V V V, které

Více

Cvičení z Lineární algebry 1

Cvičení z Lineární algebry 1 Cvičení z Lineární algebry Michael Krbek podzim 2003 2392003 Hodina Jsou dána komplexní čísla z = +2 i a w = 2 i Vyjádřete c algebraickém tvaru (z + w) 3,, (zw), z w 2 Řešte v komplexním oboru rovnice

Více

Vlastní čísla a vlastní vektory

Vlastní čísla a vlastní vektory 5 Vlastní čísla a vlastní vektor Poznámka: Je-li A : V V lineární zobrazení z prostoru V do prostoru V někd se takové zobrazení nazývá lineárním operátorem, pak je přirozeným požadavkem najít takovou bázi

Více

KLASICKÁ MECHANIKA. Předmětem mechaniky matematický popis mechanického pohybu v prostoru a v čase a jeho příčiny.

KLASICKÁ MECHANIKA. Předmětem mechaniky matematický popis mechanického pohybu v prostoru a v čase a jeho příčiny. MECHANIKA 1 KLASICKÁ MECHANIKA Předmětem mechaniky matematický popis mechanického pohybu v prostoru a v čase a jeho příčiny. Klasická mechanika rychlosti těles jsou mnohem menší než rychlost světla ve

Více

Matematika B101MA1, B101MA2

Matematika B101MA1, B101MA2 Matematika B101MA1, B101MA2 Zařazení předmětu: povinný předmět 1.ročníku bc studia 2 semestry Rozsah předmětu: prezenční studium 2 + 2 kombinované studium 16 + 0 / semestr Zakončení předmětu: ZS zápočet

Více

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Vlastní čísla a vlastní hodnoty. študenti MFF 15. augusta 2008

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Vlastní čísla a vlastní hodnoty. študenti MFF 15. augusta 2008 Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Vlastní čísla a vlastní hodnoty študenti MFF 15. augusta 2008 1 14 Vlastní čísla a vlastní hodnoty Požadavky Vlastní čísla a vlastní hodnoty lineárního

Více

Rovinné přetvoření. Posunutí (translace) TEORIE K M2A+ULA

Rovinné přetvoření. Posunutí (translace) TEORIE K M2A+ULA Rovinné přetvoření Rovinné přetvoření, neboli, jak se také často nazývá, geometrická transformace je vlastně lineární zobrazení v prostoru s nějakou soustavou souřadnic. Jde v něm o přepočet souřadnic

Více

Derivace goniometrických funkcí

Derivace goniometrických funkcí Derivace goniometrických funkcí Shrnutí Jakub Michálek, Tomáš Kučera Odvodí se základní vztahy pro derivace funkcí sinus a cosinus za pomoci věty o třech itách, odvodí se také několik typických it pomocí

Více

7 Analytické vyjádření shodnosti

7 Analytické vyjádření shodnosti 7 Analytické vyjádření shodnosti 7.1 Analytická vyjádření shodných zobrazení v E 2 Osová souměrnost Osová souměrnost O(o) podle osy o s obecnou rovnicí o : ax + by + c =0: x = x 2a (ax + by + c) a 2 +

Více

f x = f y j i y j x i y = f(x), y = f(y),

f x = f y j i y j x i y = f(x), y = f(y), Cvičení 1 Definice δ ij, ε ijk, Einsteinovo sumační pravidlo, δ ii, ε ijk ε lmk. Cvičení 2 Štoll, Tolar: D3.55, D3.63 Cvičení 3 Zopakujte si větu o derivovování složené funkce více proměnných (chain rule).

Více

Vlastní číslo, vektor

Vlastní číslo, vektor [1] Vlastní číslo, vektor motivace: směr přímky, kterou lin. transformace nezmění invariantní podprostory charakteristický polynom báze, vzhledem ke které je matice transformace nejjednodušší podobnost

Více

Odvození středové rovnice kružnice se středem S [m; n] a o poloměru r. Bod X ležící na kružnici má souřadnice [x; y].

Odvození středové rovnice kružnice se středem S [m; n] a o poloměru r. Bod X ležící na kružnici má souřadnice [x; y]. Konzultace č. 6: Rovnice kružnice, poloha přímky a kružnice Literatura: Matematika pro gymnázia: Analytická geometrie, kap. 5.1 a 5. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ a studijní obory SOU. část, kap. 6.1

Více

6. ANALYTICKÁ GEOMETRIE

6. ANALYTICKÁ GEOMETRIE Vektorová algebra 6. ANALYTICKÁ GEOMETRIE Pravoúhlé souřadnice bodu v prostoru Poloha bodu v prostoru je vzhledem ke třem osám k sobě kolmým určena třemi souřadnicemi, které tvoří uspořádanou trojici reálných

Více

VI. Maticový počet. VI.1. Základní operace s maticemi. Definice. Tabulku

VI. Maticový počet. VI.1. Základní operace s maticemi. Definice. Tabulku VI Maticový počet VI1 Základní operace s maticemi Definice Tabulku a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n, a m1 a m2 a mn kde a ij R, i = 1,, m, j = 1,, n, nazýváme maticí typu m n Zkráceně zapisujeme (a ij i=1m

Více

= cos sin = sin + cos = 1, = 6 = 9. 6 sin 9. = 1 cos 9. = 1 sin 9. + 6 cos 9 = 1 0,939692621 6 ( 0,342020143) = 1 ( 0,342020143) + 6 0,939692621

= cos sin = sin + cos = 1, = 6 = 9. 6 sin 9. = 1 cos 9. = 1 sin 9. + 6 cos 9 = 1 0,939692621 6 ( 0,342020143) = 1 ( 0,342020143) + 6 0,939692621 ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Z MA+ULA ČÁST Příklad Bod má vůči souřadné soustavě souřadnice uvedené níže. Vypočtěte jeho souřadnice vzhledem k soustavě, která je vůči otočená dle zadání uvedeného níže. Výsledky zaokrouhlete

Více

18. První rozklad lineární transformace

18. První rozklad lineární transformace Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA II, letní semestr 2000/2001 Michal Marvan 18. První rozklad lineární transformace Úmluva. Vtéto přednášce V je vektorový prostor

Více

Kapitola 2. o a paprsek sil lze ztotožnit s osou x (obr.2.1). sil a velikost rovnou algebraickému součtu sil podle vztahu R = F i, (2.

Kapitola 2. o a paprsek sil lze ztotožnit s osou x (obr.2.1). sil a velikost rovnou algebraickému součtu sil podle vztahu R = F i, (2. Kapitola 2 Přímková a rovinná soustava sil 2.1 Přímková soustava sil Soustava sil ležící ve společném paprsku se nazývá přímková soustava sil [2]. Působiště všech sil m i lze posunout do společného bodu

Více

Lineární zobrazení. 1. A(x y) = A(x) A(y) (vlastnost aditivity) 2. A(α x) = α A(x) (vlastnost homogenity)

Lineární zobrazení. 1. A(x y) = A(x) A(y) (vlastnost aditivity) 2. A(α x) = α A(x) (vlastnost homogenity) 4 Lineární zobrazení Definice: Nechť V a W jsou vektorové prostory Zobrazení A : V W (zobrazení z V do W nazýváme lineárním zobrazením, pokud pro všechna x V, y V a α R platí 1 A(x y = A(x A(y (vlastnost

Více

DYNAMIKA ROTAČNÍ POHYB

DYNAMIKA ROTAČNÍ POHYB DYNAMIKA ROTAČNÍ POHYB Dynamika rotačního pohybu hmotného bodu kolem pevné osy - při rotační pohybu hmotného bodu kolem stálé osy stálými otáčkami kolem pevné osy (pak hovoříme o rovnoměrném rotačním pohybu)

Více

a vlastních vektorů Příklad: Stanovte taková čísla λ, pro která má homogenní soustava Av = λv nenulové (A λ i I) v = 0.

a vlastních vektorů Příklad: Stanovte taková čísla λ, pro která má homogenní soustava Av = λv nenulové (A λ i I) v = 0. Výpočet vlastních čísel a vlastních vektorů S pojmem vlastního čísla jsme se již setkali například u iteračních metod pro řešení soustavy lineárních algebraických rovnic. Velikosti vlastních čísel iterační

Více

14. přednáška. Přímka

14. přednáška. Přímka 14 přednáška Přímka Začneme vyjádřením přímky v prostoru Přímku v prostoru můžeme vyjádřit jen parametricky protože obecná rovnice přímky v prostoru neexistuje Přímka v prostoru je určena bodem A= [ a1

Více

16. Matematický popis napjatosti

16. Matematický popis napjatosti p16 1 16. Matematický popis napjatosti Napjatost v bodě tělesa jsme definovali jako množinu obecných napětí ve všech řezech, které lze daným bodem tělesa vést. Pro jednoznačný matematický popis napjatosti

Více

BIOMECHANIKA KINEMATIKA

BIOMECHANIKA KINEMATIKA BIOMECHANIKA KINEMATIKA MECHANIKA Mechanika je nejstarším oborem fyziky (z řeckého méchané stroj). Byla původně vědou, která se zabývala konstrukcí strojů a jejich činností. Mechanika studuje zákonitosti

Více

Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA II, letní semestr 2000/2001 Michal Marvan. 14.

Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA II, letní semestr 2000/2001 Michal Marvan. 14. Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA II, letní semestr 2000/2001 Michal Marvan 14. Vlastní vektory Bud V vektorový prostor nad polem P. Lineární zobrazení f : V

Více

Lineární algebra : Skalární součin a ortogonalita

Lineární algebra : Skalární součin a ortogonalita Lineární algebra : Skalární součin a ortogonalita (15. přednáška) František Štampach, Karel Klouda frantisek.stampach@fit.cvut.cz, karel.klouda@fit.cvut.cz Katedra aplikované matematiky Fakulta informačních

Více

Analýza napjatosti PLASTICITA

Analýza napjatosti PLASTICITA Analýza napjatosti PLASTICITA TENZOR NAPĚTÍ Teplota v daném bodě je skalár, je to tenzor nultého řádu, který nezávisí na změně souřadného systému Síla je vektor, je to tenzor prvního řádu, v trojrozměrném

Více

Analytická geometrie. c ÚM FSI VUT v Brně

Analytická geometrie. c ÚM FSI VUT v Brně 19. září 2007 Příklad 1. Příklad 2. Příklad 3. Příklad 1. Určete obecnou rovnici roviny, která prochází body A = [0, 1, 2], B = [ 1, 0, 3], C = [3, 1, 0]. Příklad 1. A = [0, 1, 2], B = [ 1, 0, 3], C =

Více

geometrická (trigonometrická, nebo goniometrická) metoda (podstata, vhodnost)

geometrická (trigonometrická, nebo goniometrická) metoda (podstata, vhodnost) 1. Nalezení pólu pohybu u mechanismu dle obrázku. 3 body 2. Mechanismy metoda řešení 2 body Vektorová metoda (podstata, vhodnost) - P:mech. se popíše vektor rovnicí suma.ri=0 a následně provede sestavení

Více

4. Napjatost v bodě tělesa

4. Napjatost v bodě tělesa p04 1 4. Napjatost v bodě tělesa Předpokládejme, že bod C je nebezpečným bodem tělesa a pro zabránění vzniku mezních stavů je m.j. třeba zaručit, že napětí v tomto bodě nepřesáhne definované mezní hodnoty.

Více

PROSTORY SE SKALÁRNÍM SOUČINEM. Definice Nechť L je lineární vektorový prostor nad R. Zobrazení L L R splňující vlastnosti

PROSTORY SE SKALÁRNÍM SOUČINEM. Definice Nechť L je lineární vektorový prostor nad R. Zobrazení L L R splňující vlastnosti PROSTORY SE SKALÁRNÍM SOUČINEM Definice Nechť L je lineární vektorový prostor nad R. Zobrazení L L R splňující vlastnosti 1. (x, x) 0 x L, (x, x) = 0 x = 0, 2. (x, y) = (y, x) x, y L, 3. (λx, y) = λ(x,

Více

(Cramerovo pravidlo, determinanty, inverzní matice)

(Cramerovo pravidlo, determinanty, inverzní matice) KMA/MAT1 Přednáška a cvičení, Lineární algebra 2 Řešení soustav lineárních rovnic se čtvercovou maticí soustavy (Cramerovo pravidlo, determinanty, inverzní matice) 16 a 21 října 2014 V dnešní přednášce

Více

VEKTORY. Obrázek 1: Jediný vektor. Souřadnice vektoru jsou jeho průměty do souřadných os x a y u dvojrozměrného vektoru, AB = B A

VEKTORY. Obrázek 1: Jediný vektor. Souřadnice vektoru jsou jeho průměty do souřadných os x a y u dvojrozměrného vektoru, AB = B A VEKTORY Vektorem se rozumí množina všech orientovaných úseček, které mají stejnou velikost, směr a orientaci, což vidíme na obr. 1. Jedna konkrétní orientovaná úsečka se nazývá umístění vektoru na obr.

Více

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil 4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil Síla je veličina vektorová. Je určena působištěm, směrem, smyslem a velikostí. Působiště síly je bod, ve kterém se přenáší účinek síly na těleso. Směr

Více

Michal Zamboj. January 4, 2018

Michal Zamboj. January 4, 2018 Meziřádky mezi kuželosečkami - doplňkový materiál k přednášce Geometrie Michal Zamboj January 4, 018 Pozn. Najdete-li chybu, neváhejte mi napsat, může to ušetřit tápání Vašich kolegů. Pozn. v dokumentu

Více

Mechanika II.A Třetí domácí úkol

Mechanika II.A Třetí domácí úkol Mechanika II.A Třetí domácí úkol (Zadání je částečně ze sbírky: Lederer P., Stejskal S., Březina J., Prokýšek R.: Sbírka příkladů z kinematiky. Skripta, vydavatelství ČVUT, 2003.) Vážené studentky a vážení

Více

7.2.1 Vektory. Předpoklady: 7104

7.2.1 Vektory. Předpoklady: 7104 7..1 Vektory Předpoklady: 7104 Některé fyzikální veličiny (například rychlost, síla) mají dvě charakteristiky: velikost, směr. Jak je znázornit? Jedno číslo (jako například pro hmotnost m = 55kg ) nestačí.

Více

8 Matice a determinanty

8 Matice a determinanty M Rokyta, MFF UK: Aplikovaná matematika II kap 8: Matice a determinanty 1 8 Matice a determinanty 81 Matice - definice a základní vlastnosti Definice Reálnou resp komplexní maticí A typu m n nazveme obdélníkovou

Více

Afinita je stručný název pro afinní transformaci prostoru, tj.vzájemně jednoznačné afinní zobrazení bodového prostoru A n na sebe.

Afinita je stručný název pro afinní transformaci prostoru, tj.vzájemně jednoznačné afinní zobrazení bodového prostoru A n na sebe. 4 Afinita Afinita je stručný název pro afinní transformaci prostoru, tj.vzájemně jednoznačné afinní zobrazení bodového prostoru A n na sebe. Poznámka. Vzájemně jednoznačným zobrazením rozumíme zobrazení,

Více

Stavový model a Kalmanův filtr

Stavový model a Kalmanův filtr Stavový model a Kalmanův filtr 2 prosince 23 Stav je veličina, kterou neznáme, ale chtěli bychom znát Dozvídáme se o ní zprostředkovaně prostřednictvím výstupů Příkladem může býapř nějaký zašuměný signál,

Více

Vlastní čísla a vlastní vektory

Vlastní čísla a vlastní vektory Vlastní čísla a vlastní vektory 1 Motivace Uvažujme lineární prostor všech vázaných vektorů v rovině, které procházejí počátkem, a lineární zobrazení tohoto prostoru do sebe(lineární transformaci, endomorfismus)

Více

NALG 001 Lineární algebra a geometrie 1, zimní semestr MFF UK Doba řešení: 3 hodiny

NALG 001 Lineární algebra a geometrie 1, zimní semestr MFF UK Doba řešení: 3 hodiny NALG 001 Lineární algebra a geometrie 1, zimní semestr MFF UK Závěrečná zkouška verze cvičná 9.1.2013 Doba řešení: 3 hodiny Přednášející: L. Barto, J. Tůma Křestní jméno: Příjmení: Instrukce Neotvírejte

Více

Dnešní látka Variačně formulované okrajové úlohy zúplnění prostoru funkcí. Lineární zobrazení.

Dnešní látka Variačně formulované okrajové úlohy zúplnění prostoru funkcí. Lineární zobrazení. Předmět: MA4 Dnešní látka Variačně formulované okrajové úlohy zúplnění prostoru funkcí. Lineární zobrazení. Literatura: Kapitola 2 a)-c) a kapitola 4 a)-c) ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT,

Více

Interpolace Uvažujme třídu funkcí jedné proměnné ψ(x; a 0,..., a n ), kde a 0,..., a n jsou parametry, které popisují jednotlivé funkce této třídy. Mějme dány body x 0, x 1,..., x n, x i x k, i, k = 0,

Více

3. Reálná čísla. většinou racionálních čísel. V analytických úvahách, které praktickým výpočtům

3. Reálná čísla. většinou racionálních čísel. V analytických úvahách, které praktickým výpočtům RACIONÁLNÍ A IRACIONÁLNÍ ČÍSLA Význačnými množinami jsou číselné množiny K nejvýznamnějším patří množina reálných čísel, obsahující jako podmnožiny množiny přirozených, celých, racionálních a iracionálních

Více