Motivace nadaných žáků a studentů k řešení úloh pomocí ICT

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Motivace nadaných žáků a studentů k řešení úloh pomocí ICT"

Transkript

1 Motivace nadaných žáků a studentů k řešení úloh pomocí ICT Anotace Motivating gifted pupils and students to solve problems using ICT David Nocar, Eva Bártková Příspěvek prezentuje jeden ukázkový příklad řešení úlohy řešitelné různými způsoby, z nichž jeden je realizovatelný pouze s využitím ICT. Využívání ICT ve výuce tak motivuje nadané žáky a studenty k hledání dalších nových způsobů řešení, které bez využití ICT nejsou realizovatelné. Abstract The contribution presents an example of problem solution solved in different ways, one of which is realizable only using ICT. The use of ICT in education can motivate gifted pupils and students to seek other new solutions, without the use of ICT unrealizable. Klíčová slova nadaní žáci a studenti, řešení úloh s využitím ICT Key words gifted pupils and students, solving problems using ICT Péče o matematicky nadané žáky patřila především v minulosti k důležitým úkolům jak Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy, tak celé školské soustavy. V minulosti se často vytvářely různé zájmové kroužky, pořádaly letní školy, tábory zaměřené na matematicky talentovanou mládež, probíhaly soutěže a korespondenční semináře a především vznikaly specializované třídy gymnázií se zaměřením na matematiku. První takovéto třídy vznikly v roce 1974 na čtyřech gymnáziích v tehdejším Československu (Gymnázium W. Piecka v Praze, Gymnázium M. Koperníka v Bílovci, Gymnázium A. Markuša v Bratislavě a Gymnázium v Košicích) a později se k těmto školám připojilo ještě gymnázium v Žilině. O deset let později v roce 1984 se tato síť matematických gymnázií rozšířila alespoň na jednoho zástupce v každém z tehdejších krajů (s výjimkou Středočeského). Celkem tedy v 80. letech minulého století existovalo jen na území dnešní ČR devět gymnázií, jejichž součástí byly třídy se zaměřením na matematiku (zaměření 01). V současnosti existují v ČR již jen tři taková gymnázia (Plzeň, Brno, Bílovec). Důvody takového snižování počtu jsou celkem zřejmé ať už z hlediska ekonomického, společenského či z hlediska populačního. (1) V současné době je trendem tzv. integrovaná výuka, kdy jsou vyučováni společně ve třídě všichni žáci včetně žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáky nadprůměrnými nadanými. Takováto výuka je náročná především pro vyučující, aby přiměřeným způsobem naplnily a uspokojily vzdělávací potřeby všech svých žáků.

2 U matematicky nadaných žáků lze předpokládat, že jejich zájem o studium matematiky a řešení matematických problémů je poměrně velký. Tito žáci bývají zvídavější, mají rádi komplexnější a náročnější úkoly, raději pracují nezávisle, samostatně, svým vlastním tempem a způsobem. Těchto vlastností lze velmi dobře využít při samostatné práci nadaných žáků s počítačem a s internetem. (2) U těchto žáků je pravděpodobné, že z hlediska realizovaných procesů při hledání postupů a metod řešení úloh se více uplatňují divergentní myšlenkové procesy, tj. takové procesy, při nichž je myšlení zaměřené šířeji produkující a hledající rozličné nápady, alternativy a hypotézy. Nadaný žák by se neměl spokojit s jediným způsobem řešení a i my jako učitelé bychom měli nejen u nadaných žáků a studentů podněcovat hledání více způsobů a cest vedoucích k řešení matematických problémů. Pro nadané žáky a studenty by mohlo být motivující hledat i taková řešení úloh, která jsou realizovatelná pouze za určitých technických podmínek, tím máme na mysli za podmínek využití výpočetní techniky (počítače a příslušného softwarového nástroje). Nadaný žák může uspokojit svou touhu nalezením více způsobů řešení zadané úlohy, ale řekneme-li mu, že existuje ještě další způsob, vneseme do hledání řešení další motivaci, kterou u mladé generace pozdvihneme ještě tím, když uvedeme, že existuje řešení, které je realizovatelné pouze s využitím ICT a stejný postup je bez využití ICT nerealizovatelný. Jako příklad úlohy, která má více způsobů řešení, z nichž některá lze získat s využitím papíru, tužky, kružítka a pravítka a některá pouze s využitím počítače si uvedeme Apolloniovu úlohu typu Bpp (bod a dvě přímky). V nadaném žákovi by úloha měla vybudit i určitou zvídavost a zájem o to, kdo to byl Apollonios, kdy žil, čím se zabýval, jaké úlohy formuloval a jak je řešil apod. Těmto žákům není potřeba předkládat veškeré informace, rádi pracují samostatně s dostupnými zdroji a především s internetem. Podíváme se tedy přímo na zadání úlohy a některá možná řešení. Zadání úlohy: Sestrojte kružnici k, která prochází daným bodem B a dotýká se daných přímek p a q. Po zadání této úlohy je jistě na prvním místě potřeba určitá rozvaha, za jakých podmínek vzájemné polohy vstupních prvků je daná úloha řešitelná a pokud ano, kolik má při konkrétní vzájemné poloze vstupních prvků řešení. Tuto rozvahu a počty řešení uvádí následující tabulka.

3 1. přímky p a q jsou rovnoběžné a) bod B neleží na žádné ze zadaných přímek, leží vně pásu určeného přímkami p, q 0 řešení b) bod B leží na jedné ze zadaných přímek 1 řešení c) bod B neleží na žádné ze zadaných přímek, leží uvnitř pásu určeného přímkami p, q 2 řešení 2. přímky p, q jsou různoběžné a) bod B je průsečíkem přímek p, q 0 řešení b) bod B leží na jedné ze zadaných přímek p, q 2 řešení c) bod B neleží na žádné ze zadaných přímek p, q 2 řešení V tomto příspěvku si ukážeme některé způsoby řešení zadané úlohy pro konkrétní rozložení vstupních prvků uvedené v tabulce pod bodem 2. c) tj. přímky p, q jsou různoběžné a bod B neleží na žádné z těchto zadaných přímek. Jako první způsob řešení si ukážeme řešení pomocí stejnolehlostí, se kterou se setkávají žáci na střední škole. Jako druhý způsob řešení si ukážeme řešení pomocí kruhové inverze, se kterou se setkávají studenti během studia matematiky na vysoké škole. Jako třetí způsob řešení si ukážeme řešení metodou množin bodů dané vlastnosti. Tento třetí způsob je sice teoreticky známý již žákům střední školy, ale prakticky je realizovatelný pouze s využitím ICT. Nechť zadání Apolloniovy úlohy Bpp vypadá následovně:

4 p B q Řešení pomocí stejnolehlosti Hledání řešení spočívá v tom, že máme-li najít kružnici, která splňuje zadání úlohy, potřebujeme pouze najít střed této kružnice. Poloměr je pak nejjednodušeji dán vzdáleností nalezeného středu od zadaného bodu B. Jelikož se hledaná kružnice dotýká přímek p a q, leží její střed S na ose o úhlu určeného přímkami p, q, jemuž náleží bod B. Nyní musíme ještě zajistit, aby kružnice splňovala i třetí podmínku tj. aby procházela bodem B. Podle vět o stejnolehlosti dvou kružnic víme, že každé dvě kružnice jsou stejnolehlé. Úloha má dvě řešení a tyto dvě hledané kružnice jsou stejnolehlé se středem stejnolehlosti v průsečíku zadaných přímek p a q (průsečík si označíme P). Stejně tak bude s hledanými kružnicemi stejnolehlá každá další kružnice se středem na ose o dotýkající se přímek p a q. Můžeme si tedy nějakou takovou kružnici k (S, r ) sestrojit. Sestrojená kružnice k a hledané kružnice jsou navzájem stejnolehlé, proto bude na zvolené pomocné kružnici k existovat bod B odpovídající v téže stejnolehlosti zadanému bodu B. Vzhledem k definici stejnolehlosti jsou vzor, obraz a střed stejnolehlosti kolineární, a proto bod B náleží přímce PB (Tyto body B budou existovat dva, bude se jednat o dva různé obrazy bodu B ve dvou stejnolehlostech se stejným středem stejnolehlosti, ale s různými koeficienty stejnolehlosti). Dále platí, že ve stejnolehlosti je každý směr samodružný, a proto jsou přímky SB a S B rovnoběžné. Střed S hledané kružnice získáme jako průsečík osy o úhlu určeného přímkami p, q s náležejícím bodem B a přímky vedené bodem B rovnoběžně s přímkou B S.

5 Popis konstrukce: Konstrukce: m n X p B P k' B' S' B'' S2 k2 S1 o Z l k1 Y q

6 Řešení pomocí kruhové inverze Filosofií tohoto řešení je převedení vstupních prvků úlohy pomocí zobrazení zvaného kruhová inverze z roviny vzorů do roviny obrazů. Úlohu poté řešíme v rovině obrazů, tj. vycházíme z obrazů vstupních prvků. (Obecně není vhodné použít k převedení úlohy jakékoliv zobrazení, neboť ve shodných i podobných zobrazeních by se úloha řešila stejným způsobem, tudíž by převedení nepřineslo žádné usnadnění. Kruhová inverze může nabídnout usnadnění úlohy tím, že dokáže zobrazovat přímky na kružnice popř. i na přímky, kružnice na jiné kružnice popř. i na přímky, některé body mohou zůstat samodruhé a někdy se vlastní bod může zobrazit na bod nevlastní. Tím může dojít k zásadní změně úlohy v rovině obrazů a při vhodně zvolené kruhové inverzi k jejímu značnému zjednodušení.) Po vyřešení úlohy v rovině obrazů se pomocí stejné kruhové inverze můžeme vrátit zpět do roviny vzorů, neboť kruhová inverze je zobrazení involutorní. Výsledek úlohy v rovině obrazů je tedy obrazem původního hledaného výsledku v rovině vzorů. Zkonstruujeme-li tedy obraz výsledného obrazu v téže kruhové inverzi, dostaneme původně hledané řešení, jako kdybychom žádné převedení pomocí zobrazení neprováděli, což vyplývá z involuce použitého zobrazení. (Opakovaná involuce neboli složení involutorního zobrazení samo se sebou dává identitu.) Kruhová inverze je dána základní kružnicí z a kružnice je dána středem a poloměrem. Za střed základní kružnice z zvolíme bod B, čímž tento bod přejde v kruhové inverzi na bod nevlastní. Zadané přímky p a q se zobrazí na kružnice p a q. Kdybychom měli k dispozici hledané kružnice, zobrazily by se v této kruhové inverzi na přímky společné tečny kružnic p a q. Úlohu tedy řešíme pozpátku, tj. budeme hledat společné tečny kružnic p a q v rovině obrazů a poté nalezené přímky k 1 a k 2, které představují obrazy původně hledaných kružnic k 1 a k 2 převedeme kruhovou inverzí zpět do roviny vzorů.

7 Popis konstrukce: Popis konstrukce nebyl popsán ve všech detailech, neboť se předpokládá, že řešitel zná principy kruhové inverze, popř. používá při konstrukcích nástroje dynamické geometrie, jako je např. použitý program Cabri II Plus, ve kterém si řešitel může nadefinovat vlastní tlačítka a k nim přiřazené funkce z tzv. makrokonstrukcí. Program pak sám zkonstruuje po vybrání příslušné funkce přímku v kruhové inverzi, kružnici v kruhové inverzi a stejně tak mohla být nadefinována makrokonstrukce pro společné tečny kružnic, čímž by se popis konstrukce i vlastní konstrukce ještě zjednodušily.

8 Konstrukce: p ' x X p O1 z k2 k1 k1 B k2 y q' Y T1 O2 T2 ST q kt S Nyní si ukážeme třetí způsob řešení metodou množin bodů daných vlastností, u které jsme si již uvedli, že vyžaduje použití ICT (počítače a některého z programů dynamické geometrie). Tento třetí způsob může být sice teoreticky známý již žákům střední školy a dokonce si jej mohou zkusit zkonstruovat na papír pomocí tužky, pravítka, kružítka a také křivítka, ale jelikož je tato metoda založena na přesném nalezení geometrického místa bodů, kterým je průnik dvou parabol, není možné tuto konstrukci provést rukou natolik přesně, aby výsledné kružnice splnily zadané vlastnosti. Chceme-li mít na papíře jednoznačně danou parabolu, většinou nám stačí mít přesně danou řídící přímku a přesně dané ohnisko. Tím je parabola jednoznačně definovaná a není třeba ji ani vykreslovat. Pokud přesto chceme danou křivku opravdu vykreslit, postupujeme tak, že si sestrojíme několik bodů paraboly dle její bodové definice. Tyto body lze pomocí pravítka a kružítka sestrojit velmi přesně. Ale bohužel se jedná pouze o několik izolovaných bodů z nekonečně mnoha. Dále jsme také schopni průběh paraboly v okolí jejího vrcholu

9 částečně nahradit obloukem hyperoskulační kružnice. Poté už nám nezbývá nic jiného, než na oblouk hyperoskulační kružnice navázat křivítkem a pokračovat přes sestrojené jednotlivé body. Pro určitý náhled na průběh této křivky by tato konstrukce mohla být dostačující. Chceme-li ale najít dva konkrétní body v rovině, jejichž pozice v rámci kartézského souřadného systému musí být zcela jednoznačně určená a tyto body chceme získat jako průsečíky dvou parabol, nezbývá z důvodu přesnosti nic jiného než využít přesnosti počítačů a příslušných počítačových programů. Z těchto programů můžeme jmenovat např. Cabri II Plus, GeoGebra, GeoNext, C.a.R. apod. Tyto programy dynamické geometrie jsou dnes již na školách dostatečně zastoupeny, neboť některé z nich jsou volně dostupné a zcela zdarma. Řešení pomocí hledání množin bodů daných vlastností Danou úlohu, která má tři podmínky (kružnice se má dotýkat přímky p, kružnice se má dotýkat přímky q a kružnice má procházet bodem B) si můžeme rozložit na tři dílčí úlohy a každou dílčí úlohu řešit samostatně a na závěr provedeme průnik získaných dílčích výsledků. 1. Nalezení množiny středů kružnic, které se dotýkají přímky p a procházejí bodem B. 2. Nalezení množiny středů kružnic, které se dotýkají přímky q a procházejí bodem B. 3. Nalezení množiny středů kružnic, které se dotýkají přímky p a přímky q. V prvních dvou případech se jedná o nalezení paraboly, neboť dotýká-li se kružnice přímky a zároveň prochází bodem, který na této přímce neleží, má střed hledané kružnice stejnou vzdálenost jak od dané přímky, tak od daného bodu, což je definice paraboly. Ve třetím případě musí středy hledaných kružnic ležet na ose úhlu určeného přímkami p, q, jemuž náleží bod B. Této vlastnosti bylo využito při prvním způsobu řešení zadané úlohy, proto již tuto možnost z důvodu opakování se nepoužijeme. Taktéž je zbytečné hledání bodu jakožto průsečíku tří čar : dvou parabol a jedné přímky. Řešení tedy budeme hledat na základě průniku 1. a 2. dílčího úkolu, tj. na základě průniku dvou množin bodů daných vlastností, které obě definují parabolu. Hledáme tedy průsečíky dvou parabol. První parabola p 1 je definovaná řídící přímkou p a ohniskem B. Druhá parabola p 2 je definovaná řídící přímkou q a ohniskem B. Program Cabri II Plus sestrojuje kuželosečky buď z pěti daných bodů, nebo je schopen kuželosečku vykreslit jako množinu bodů míst, kde všude se může určitý bod vyskytovat v závislosti na pozici jiného bodu. Při řešení použijeme druhou metodu s využitím funkce Množina, neboť k vykreslení paraboly nám stačí sestrojit pouze dva její body.

10 Popis konstrukce: Konstrukce: o2 p p2 D1 r2 k1 P3 S1 O2 B O1 k2 P2 S2 k2 k1 P4 P1 r1 D2 p1 o1 q

11 Po konstrukcích byly ve všech případech vynechány diskuse, neboť diskuse k úloze včetně podrobného rozboru možností rozložení vstupních prvků a z toho plynoucí počty řešení byla provedena hned po jejím zadání. Z vybraného rozložení vstupních prvků bylo zřejmé, že úloha bude mít dvě řešení. V příspěvku jsme si ukázali jednu z možností, jak motivovat matematicky nadané žáky a studenty k hledání řešení úloh s využitím ICT a tím využít a rozvíjet jejich potenciál. Nadaní žáci rádi pracují s počítačem a především s internetem, který jim zajišťuje stálý přístup k informacím. Tyto média jim umožňují určitou samostatnost při svém bádání, mohou si vyhledávat složitější úlohy, uspokojovat svou zvídavost a dychtivost v nekonečném světě informací, mohou komunikovat se svými vrstevníky a kooperovat na řešení složitějších úloh popř. i konzultovat své problémy s řešením s odborníky z oboru. Příspěvek vznikl v rámci realizace projektu Inovace kombinované formy studijního oboru Matematika se zaměřením na vzdělávání, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ realizovaného na Katedře matematiky Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Literatura 1. CALÁBEK, P., ŠVRČEK, J., VANĚK, V. Péče o matematické talenty v České republice. Olomouc: VUP, ISBN VANĚK, V., NOCAR, D. E-learningová podpora matematicky talentovaných žáků. In MAKOS Zlín: UTB, ISBN Mgr. David Nocar, Ph.D. Katedra matematiky PdF UP v Olomouci Žižkovo nám. 5, Olomouc david.nocar@upol.cz Telefon: Mgr. Eva Bártková, Ph.D. Katedra matematiky PdF UP v Olomouci Žižkovo nám. 5, Olomouc eva.bartkova@upol.cz Telefon:

Definice 3. Kruhová inverze určená kružnicí ω(s, r) (viz Obr. 6) je zobrazení, které každému bodu X S přiřadí bod X tímto způsobem:

Definice 3. Kruhová inverze určená kružnicí ω(s, r) (viz Obr. 6) je zobrazení, které každému bodu X S přiřadí bod X tímto způsobem: 2 Kruhová inverze Definice 3. Kruhová inverze určená kružnicí ω(s, r) (viz Obr. 6) je zobrazení, které každému bodu X S přiřadí bod X tímto způsobem: (1) X SX, (2) SX SX = r 2. Obrázek 6: Kruhová inverze

Více

Cyklografie. Cyklický průmět bodu

Cyklografie. Cyklický průmět bodu Cyklografie Cyklografie je nelineární zobrazovací metoda - bodům v prostoru odpovídají kružnice v rovině a naopak. Úlohy v rovině pak převádíme na řešení prostorových úloh, např. pomocí cyklografie řešíme

Více

MATEMATIKA. Problémy a úlohy, v nichž podrobujeme geometrický objekt nějaké transformaci

MATEMATIKA. Problémy a úlohy, v nichž podrobujeme geometrický objekt nějaké transformaci MATEMATIKA Úloha o čtverci a přímkách ŠÁRKA GERGELITSOVÁ TOMÁŠ HOLAN Matematicko-fyzikální fakulta UK, Praha Problémy a úlohy, v nichž podrobujeme geometrický objekt nějaké transformaci (například podobnosti)

Více

JAK NA HYPERBOLU S GEOGEBROU

JAK NA HYPERBOLU S GEOGEBROU Trendy ve vzdělávání 015 JAK NA HYPERBOLU S GEOGEBROU KRIEG Jaroslav, CZ Resumé Článek ukazuje, jak pomocí GeoGebry snadno řešit úlohy, které vedou na konstrukci hyperboly, případně jak lehce zkonstruovat

Více

PROSTOROVÉ ŘEŠENÍ APOLLONIOVÝCH ÚLOH POMOCÍ PROGRAMU CABRI 3D

PROSTOROVÉ ŘEŠENÍ APOLLONIOVÝCH ÚLOH POMOCÍ PROGRAMU CABRI 3D PROTOROVÉ ŘEŠENÍ APOLLONIOVÝCH ÚLOH POMOCÍ PROGRAMU CABRI 3D Jaroslav Krieg, Milan Vacka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Abstrakt: Příspěvek ukazuje na příkladu řešení některých

Více

Odvození středové rovnice kružnice se středem S [m; n] a o poloměru r. Bod X ležící na kružnici má souřadnice [x; y].

Odvození středové rovnice kružnice se středem S [m; n] a o poloměru r. Bod X ležící na kružnici má souřadnice [x; y]. Konzultace č. 6: Rovnice kružnice, poloha přímky a kružnice Literatura: Matematika pro gymnázia: Analytická geometrie, kap. 5.1 a 5. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ a studijní obory SOU. část, kap. 6.1

Více

PODOBNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ (včetně stejnolehlosti)

PODOBNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ (včetně stejnolehlosti) Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 IV-2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol PODOBNÁ

Více

prostorová definice (viz obrázek vlevo nahoře): elipsa je průsečnou křivkou rovinného

prostorová definice (viz obrázek vlevo nahoře): elipsa je průsečnou křivkou rovinného Elipsa Výklad efinice a ohniskové vlastnosti prostorová definice (viz obrázek vlevo nahoře): elipsa je průsečnou křivkou rovinného řezu na rotační kuželové ploše, jestliže řezná rovina není kolmá k ose

Více

Řešení geometrické úlohy spočívá v nalezení geometrického útvaru (útvarů) daných vlastností.

Řešení geometrické úlohy spočívá v nalezení geometrického útvaru (útvarů) daných vlastností. Řešení geometrické úlohy spočívá v nalezení geometrického útvaru (útvarů) daných vlastností. Metody řešení konstrukčních úloh: množinou bodů zobrazením výpočtem kombinací předchozích způsobů Konstrukční

Více

Název: Tvorba obrázků pomocí grafického znázornění komplexních čísel

Název: Tvorba obrázků pomocí grafického znázornění komplexních čísel Název: Tvorba obrázků pomocí grafického znázornění komplexních čísel Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její

Více

Důkazy vybraných geometrických konstrukcí

Důkazy vybraných geometrických konstrukcí Gymnázium Christiana Dopplera, Zborovská 45, Praha 5 Ročníková práce Důkazy vybraných geometrických konstrukcí Vypracovala: Ester Sgallová Třída: 8.M Školní rok: 015/016 Seminář : Deskriptivní geometrie

Více

Obrázek 34: Vznik středové kolineace

Obrázek 34: Vznik středové kolineace 6 Středová kolineace Jak naznačuje Obr. 34, středová kolineace (se středem S), jako vzájemně jednoznačné zobrazení Ē 2 na sebe, je výsledkem středového průmětu (se středem S ) středového promítání (se

Více

Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace

Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Název: Stejnolehlost Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Ročník: 4. (. ročník vyššího gymnázia)

Více

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Matematika planimetrie. Mgr. Tomáš Novotný

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Matematika planimetrie. Mgr. Tomáš Novotný Název projektu ICT podporuje moderní způsoby výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0717 Název školy Gymnázium, Turnov, Jana Palacha 804, přísp. organizace Číslo a název šablony klíčové aktivity IV/2 Inovace

Více

3.6. ANALYTICKÁ GEOMETRIE PARABOLY

3.6. ANALYTICKÁ GEOMETRIE PARABOLY 3.6. ANALYTICKÁ GEOMETRIE PARABOLY V této kapitole se dozvíte: jak je geometricky definována kuželosečka zvaná parabola; co je to ohnisko, řídící přímka, vrchol, osa, parametr paraboly; tvar vrcholové

Více

Rozvinutelné plochy. tvoří jednoparametrickou soustavu rovin a tedy obaluje rozvinutelnou plochu Φ. Necht jsou

Rozvinutelné plochy. tvoří jednoparametrickou soustavu rovin a tedy obaluje rozvinutelnou plochu Φ. Necht jsou Rozvinutelné plochy Rozvinutelná plocha je každá přímková plocha, pro kterou existuje izometrické zobrazení do rov iny, tj. lze ji rozvinout do roviny. Dá se ukázat, že každá rozvinutelná plocha patří

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma: Analytická geometrie

Více

X = A + tu. Obr x = a 1 + tu 1 y = a 2 + tu 2, t R, y = kx + q, k, q R (6.1)

X = A + tu. Obr x = a 1 + tu 1 y = a 2 + tu 2, t R, y = kx + q, k, q R (6.1) .6. Analtická geometrie lineárních a kvadratických útvarů v rovině. 6.1. V této kapitole budeme studovat geometrické úloh v rovině analtick, tj. lineární a kvadratické geometrické útvar vjádříme pomocí

Více

8 Podobná (ekviformní) zobrazení v rovině

8 Podobná (ekviformní) zobrazení v rovině Typeset by LATEX2ε 1 8 Podobná (ekviformní) zobrazení v rovině 8.1 Stejnolehlost (homotetie) v rovině Definice 8.1.1. Nechť jsou dány 3 různé kolineární body A, B, C. Dělicím poměrem λ = (ABC) rozumíme

Více

Úterý 8. ledna. Cabri program na rýsování. Základní rozmístění sad nástrojů na panelu nástrojů

Úterý 8. ledna. Cabri program na rýsování. Základní rozmístění sad nástrojů na panelu nástrojů Úterý 8. ledna Cabri program na rýsování program umožňuje rýsování základních geometrických útvarů, měření délky úsečky, velikosti úhlu, výpočet obvodů a obsahů. Je vhodný pro rýsování geometrických míst

Více

KOMPLEXNÍ ČÍSLA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

KOMPLEXNÍ ČÍSLA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ KOMPLEXNÍ ČÍSLA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro vyšší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky na gymnáziu INVESTICE

Více

17 Kuželosečky a přímky

17 Kuželosečky a přímky 17 Kuželosečky a přímky 17.1 Poznámka: Polára bodu M ke kuželosečce Nechť X = [x 0,y 0 ] je bod. Zavedeme následující úpravy: x x 0 x y y 0 y xy (x 0 y + xy 0 )/ x (x 0 + x)/ y (y 0 + y)/ (x m) (x 0 m)(x

Více

Shodná zobrazení. bodu B ležet na na zobrazené množině b. Proto otočíme kružnici b kolem

Shodná zobrazení. bodu B ležet na na zobrazené množině b. Proto otočíme kružnici b kolem Shodná zobrazení Otočení Příklad 1. Jsou dány tři různé soustředné kružnice a, b a c. Sestrojte rovnostranný trojúhelník ABC tak, aby A ležel na a, B ležel na b a C ležel na c. Řešení. Zvolíme vrchol A

Více

METODICKÉ LISTY Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech

METODICKÉ LISTY Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET MATEMATIKY

Více

37. PARABOLA V ANALYTICKÉ GEOMETRII

37. PARABOLA V ANALYTICKÉ GEOMETRII 37.. Napiš rovnici paraboly, která má osu rovnoběžnou s osou y a prochází body A 0; 60, B 4; 8, C 8;36. 0m p60n 4m p8n 8m p36n m p pn 0 6 8 6 mm p pn 64 6 7 3 mm p pn 6 8m64 p 3 64 6m9 p Je-li osa rovnoběžná

Více

Příklady k analytické geometrii kružnice a vzájemná poloha kružnice a přímky

Příklady k analytické geometrii kružnice a vzájemná poloha kružnice a přímky Příklady k analytické geometrii kružnice a vzájemná poloha kružnice a přímky Př. 1: Určete rovnice všech kružnic, které procházejí bodem A = * 6; 9+, mají střed na přímce p: x + 3y 18 = 0 a jejich poloměr

Více

O podobnosti v geometrii

O podobnosti v geometrii O podobnosti v geometrii Kapitola IV. Stejnolehlost v polohových úlohách In: Jaroslav Šedivý (author): O podobnosti v geometrii. (Czech). Praha: Mladá fronta, 1963. pp. 48 60. Persistent URL: http://dml.cz/dmlcz/403487

Více

3.3.5 Množiny bodů dané vlastnosti II (osa úsečky)

3.3.5 Množiny bodů dané vlastnosti II (osa úsečky) 3.3.5 Množiny bodů dané vlastnosti II (osa úsečky) Předpoklady: 030304 Př. 1: Je dána úsečka, = 5,5cm. Narýsuj osu úsečky. Jakou vlastnost mají body ležící na této přímce? Pro všechny body na ose úsečky,

Více

Definice Tečna paraboly je přímka, která má s parabolou jediný společný bod,

Definice Tečna paraboly je přímka, která má s parabolou jediný společný bod, 5.4 Parabola Parabola je křivka, která vznikne řezem rotační kuželové plochy rovinou, jestliže odchylka roviny řezu od osy kuželové plochy je stejná jako odchylka povrchových přímek plochy a rovina řezu

Více

Kapitola 5. Seznámíme se ze základními vlastnostmi elipsy, hyperboly a paraboly, které

Kapitola 5. Seznámíme se ze základními vlastnostmi elipsy, hyperboly a paraboly, které Kapitola 5 Kuželosečky Seznámíme se ze základními vlastnostmi elipsy, hyperboly a paraboly, které společně s kružnicí jsou známy pod společným názvem kuželosečky. Říká se jim tak proto, že každou z nich

Více

Kuželoseč ky. 1.1 Elipsa

Kuželoseč ky. 1.1 Elipsa Kuželoseč ky 1.1 Elipsa Definice: Elipsa je množina všech bodů v 2, které mají od dvou pevných (různých) bodů v 2, zvaných ohniska (značíme F 1, F 2 ), stálý součet vzdáleností rovný 2a, který je větší

Více

SHODNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ

SHODNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 IV-2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol SHODNÁ

Více

ANALYTICKÁ GEOMETRIE PARABOLY

ANALYTICKÁ GEOMETRIE PARABOLY Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 IV-2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol ANALYTICKÁ

Více

Syntetická geometrie I

Syntetická geometrie I Kruhová inverze Pedagogická fakulta 2018 www.karlin.mff.cuni.cz/~zamboj/ Sférická inverze Autoportrét v kulovém zrcadle M.C.Escher, 1935 Pozor! jen pro ilustraci, inverze a zrcadlení se značně liší Kruhová

Více

P L A N I M E T R I E

P L A N I M E T R I E M T E M T I K P L N I M E T R I E rovinná geometrie Základní planimetrické pojmy od - značí se velkými tiskacími písmeny, např.,,. P, Q. Přímka - značí se malými písmeny, např. a, b, p, q nebo pomocí bodů

Více

Analytická geometrie kvadratických útvarů v rovině

Analytická geometrie kvadratických útvarů v rovině Analytická geometrie kvadratických útvarů v rovině V následujícím textu se budeme postupně zabývat kružnicí, elipsou, hyperbolou a parabolou, které souhrnně označujeme jako kuželosečky. Současně budeme

Více

Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace

Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Název: Rotace Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Ročník: 3. (1. ročník vyššího gymnázia) Tématický

Více

METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání

METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání Jaroslav Švrček a kolektiv Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Tematický okruh:

Více

půdorysu; pro každý bod X v prostoru je tedy sestrojen pouze jeho nárys X 2 a pro jeho

půdorysu; pro každý bod X v prostoru je tedy sestrojen pouze jeho nárys X 2 a pro jeho Řešené úlohy Rotační paraboloid v kolmém promítání na nárysnu Příklad: V kolmém promítání na nárysnu sestrojte tečnou rovinu τ v bodě A rotačního paraboloidu, který má ohnisko F a svislou osu o, F o, rotace;

Více

Kinematika rektifikace oblouku (Sobotkova a Kochaňského), prostá cykloida, prostá epicykloida, úpatnice paraboly.

Kinematika rektifikace oblouku (Sobotkova a Kochaňského), prostá cykloida, prostá epicykloida, úpatnice paraboly. Kinematika rektifikace oblouku (Sobotkova a Kochaňského), prostá cykloida, prostá epicykloida, úpatnice paraboly. Výpočty trajektorií bodů při složených pohybech. Příklad 1: Je dána kružnice k s poloměrem

Více

KRUŽNICE, KRUH, KULOVÁ PLOCHA, KOULE

KRUŽNICE, KRUH, KULOVÁ PLOCHA, KOULE Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 IV-2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol KRUŽNICE,

Více

7.5.3 Hledání kružnic II

7.5.3 Hledání kružnic II 753 Hledání kružnic II Předpoklady: 750 Pedagogická poznámka: Tato hodina patří mezi vůbec nejtěžší Není reálné předpokládat, že by většina studentů dokázala samostatně přijít na řešení, po čase na rozmyšlenou

Více

Vlasta Moravcová. Matematicko-fyzikální fakulta & Nad Ohradou 23 Univerzita Karlova v Praze Praha 3. Letní škola geometrie 2018,

Vlasta Moravcová. Matematicko-fyzikální fakulta & Nad Ohradou 23 Univerzita Karlova v Praze Praha 3. Letní škola geometrie 2018, KONSTRUKČNÍ ÚLOHY Katedra didaktiky matematiky Gymnázium Na Pražačce Matematicko-fyzikální fakulta & Nad Ohradou 23 Univerzita Karlova v Praze Praha 3 Letní škola geometrie 2018, 4. července 2018, Česká

Více

Elementární plochy-základní pojmy

Elementární plochy-základní pojmy -základní pojmy Kulová plocha je množina bodů v prostoru, které mají od pevného bodu S stejnou vzdálenost r. Hranolová plocha je určena lomenou čarou k (k σ) a směrem s, který nenáleží dané rovině (s σ),

Více

Shodné zobrazení v rovině

Shodné zobrazení v rovině Gymnázium Cheb Shodné zobrazení v rovině seminární práce Cheb, 2007 Lojza Tran Prohlášení Prohlašuji, že jsem seminární práci na téma: Shodné zobrazení v rovině vypracoval zcela sám za použití pramenů

Více

Cesta z roviny do prostoru od vlastností kružnic ke kulové inverzi

Cesta z roviny do prostoru od vlastností kružnic ke kulové inverzi Cesta z roviny do prostoru od vlastností kružnic ke kulové inverzi RNDr. Šárka Gergelitsova, Ph.D. Kurz vznikl v rámci projektu Rozvoj systému vzdělávacích příležitostí pro nadané žáky a studenty v přírodních

Více

Patří mezi tzv. homotetie, tj. afinní zobrazení, která mají všechny směry samodružné.

Patří mezi tzv. homotetie, tj. afinní zobrazení, která mají všechny směry samodružné. 11 Stejnolehlost Patří mezi tzv. homotetie, tj. afinní zobrazení, která mají všechny směry samodružné. Definice 26. Budiž dán bod S a reálné číslo κ (různé od 0 a 1). Stejnolehlost H(S; κ) se středem S

Více

p ACD = 90, AC = 7,5 cm, CD = 12,5 cm

p ACD = 90, AC = 7,5 cm, CD = 12,5 cm Úloha Je dán pravoúhlý trojúhelník ACD s pravým úhlem při vrcholu C, AC = 7,5 cm, CD =,5 cm. Na přímce CD určete bod B tak, aby AB = BD Řešení: Úlohu vyřešíme nejprve geometrickou konstrukcí. a) Z rozboru

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA MATEMATIKY, FYZIKY A TECHNICKÉ VÝCHOVY Kruhová inverze BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Hana Fuchsová Přírodovědná studia, obor Matematická studia Vedoucí práce:

Více

Základní úlohy v Mongeově promítání. n 2 A 1 A 1 A 1. p 1 N 2 A 2. x 1,2 N 1 x 1,2. x 1,2 N 1

Základní úlohy v Mongeově promítání. n 2 A 1 A 1 A 1. p 1 N 2 A 2. x 1,2 N 1 x 1,2. x 1,2 N 1 Základní úlohy v Mongeově promítání Předpokladem ke zvládnutí zobrazení v Mongeově promítání je znalost základních úloh. Ale k porozumění následujícího textu je třeba umět zobrazit bod, přímku a rovinu

Více

Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MATEMATIKA DRUHÝ MGR. JÜTTNEROVÁ Název zpracovaného celku: PODOBNOST A STEJNOLEHLOST PODOBNOST

Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MATEMATIKA DRUHÝ MGR. JÜTTNEROVÁ Název zpracovaného celku: PODOBNOST A STEJNOLEHLOST PODOBNOST Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MATEMATIKA DRUHÝ MGR. JÜTTNEROVÁ 7. 5. 0 Název zpracovaného celku: PODOBNOST A STEJNOLEHLOST PODOBNOST Je každé zobrazení v rovině takové, že pro libovolné body roviny

Více

obecná rovnice kružnice a x 2 b y 2 c x d y e=0 1. Napište rovnici kružnice, která má střed v počátku soustavy souřadnic a prochází bodem A[-3;2].

obecná rovnice kružnice a x 2 b y 2 c x d y e=0 1. Napište rovnici kružnice, která má střed v počátku soustavy souřadnic a prochází bodem A[-3;2]. Kružnice množina bodů, které mají od středu stejnou vzdálenost pojmy: bod na kružnici X [x, y]; poloměr kružnice r pro střed S[0; 0]: SX =r x 0 2 y 0 2 =r x 2 y 2 =r 2 pro střed S[m; n]: SX =r x m 2 y

Více

s dosud sestrojenými přímkami a kružnicemi. Abychom obrázky nezaplnili

s dosud sestrojenými přímkami a kružnicemi. Abychom obrázky nezaplnili Dělení úsečky ŠÁRKA GRGLITSOVÁ TOMÁŠ HOLAN Matematicko-fyzikální fakulta UK, Praha V tomto článku se budeme zabývat sadou geometrických úloh, které jsou tematicky podobné. Liší se jen hodnotou jednoho

Více

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. Trojúhelník III. konstrukce trojúhelníku. Astaloš Dušan. frontální, fixační

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. Trojúhelník III. konstrukce trojúhelníku. Astaloš Dušan. frontální, fixační METODICKÝ LIST DA35 Název tématu: Autor: Předmět: Ročník: Metody výuky: Formy výuky: Cíl výuky: Získané dovednosti: Stručný obsah: Trojúhelník III. konstrukce trojúhelníku Astaloš Dušan Matematika šestý

Více

[obr. 1] Rozbor S 3 S 2 S 1. o 1. o 2 [obr. 2]

[obr. 1] Rozbor S 3 S 2 S 1. o 1. o 2 [obr. 2] Příklad Do dané kruhové výseče s ostrým středovým úhlem vepište kružnici (obr. ). M k l V N [obr. ] Rozbor Oblouk l a hledaná kružnice k se dotýkají v bodě T, mají proto v tomto bodě společnou tečnu t.

Více

PŘÍMKOVÉ PLOCHY. Přednáška DG2*A

PŘÍMKOVÉ PLOCHY. Přednáška DG2*A PŘÍMKOVÉ PLOCHY Přednáška DG*A PŘÍMKOVÉ PLOCHY = plocha, jejímž každým bodem prochází alespoň jedna přímka plochy. Každá přímková plocha je určena třemi řídícími křivkami, příp. plochami. p k k k 3 Je-li

Více

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Matematika analytická geometrie. Mgr. Pavel Liška

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Matematika analytická geometrie. Mgr. Pavel Liška Název projektu ICT podporuje moderní způsoby výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0717 Název školy Gymnázium, Turnov, Jana Palacha 804, přísp. organizace Číslo a název šablony klíčové aktivity IV/2 Inovace

Více

Mongeovo zobrazení. Vzájemná poloha dvou přímek

Mongeovo zobrazení. Vzájemná poloha dvou přímek Mongeovo zobrazení Vzájemná poloha dvou přímek Dvě přímky a, b mohou být v prostoru: Dvě přímky a, b mohou být v prostoru: a) rovnoběžné totožné a = b Dvě přímky a, b mohou být v prostoru: a) rovnoběžné

Více

Název. Řešení střech. Jméno a ová adresa autora. Obsah. Pomůcky. Poznámky

Název. Řešení střech. Jméno a  ová adresa autora. Obsah. Pomůcky. Poznámky Název Tematický celek Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Obsah Pomůcky Poznámky Řešení střech Geometrie Josef Molnár, Jana Stránská, Diana Šteflová josef.molnar@upol.cz Rozvíjet prostorovou představivost,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 EU peníze středním školám

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 EU peníze středním školám Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 EU peníze středním školám Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační

Více

10. Analytická geometrie kuželoseček 1 bod

10. Analytická geometrie kuželoseček 1 bod 10. Analytická geometrie kuželoseček 1 bod 10.1. Kružnice opsaná obdélníku ABCD, kde A[2, 3], C[8, 3], má rovnici a) x 2 10x + y 2 + 7 = 0, b) (x 3) 2 + (y 3) 2 = 36, c) x 2 + 10x + y 2 18 = 0, d) (x 10)

Více

Definice: Kružnice je množina bodů v rovině, které mají od daného bodu (střed S) stejnou vzdálenost

Definice: Kružnice je množina bodů v rovině, které mají od daného bodu (střed S) stejnou vzdálenost Kuželosečky Kružnice Definice: Kružnice je množina bodů v rovině, které mají od daného bodu (střed S) stejnou vzdálenost (poloměr r).?! Co získáme, když v definici výraz stejnou nahradíme stejnou nebo

Více

SHODNÁ A PODOBNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ

SHODNÁ A PODOBNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ Technická univerzita v Liberci Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Katedra matematiky a didaktiky matematiky HODNÁ PODOBNÁ ZOBRZENÍ V ROVINĚ Pomocný učební text Petra Pirklová Liberec, září 2013

Více

Přípravný kurz - Matematika

Přípravný kurz - Matematika Přípravný kurz - Matematika Téma: Konstrukční úlohy Klíčová slova: rozbor, náčrt, popis, diskuse počtu řešení, kružnice opsaná a vepsaná Autor: trojúhelníku Mlynářová 12 19 9:02 Kontrukční úlohy Výsledkem

Více

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analysis of Educational Needs and Competencies of Primary School Teachers

Více

GRAFICKÉ ŘEŠENÍ ROVNIC A JEJICH SOUSTAV

GRAFICKÉ ŘEŠENÍ ROVNIC A JEJICH SOUSTAV GRAFICKÉ ŘEŠENÍ ROVNIC A JEJICH SOUSTAV Mgr. Jitka Nováková SPŠ strojní a stavební Tábor Abstrakt: Grafické řešení rovnic a jejich soustav je účinná metoda, jak vysvětlit, kolik různých řešení může daný

Více

ŘEŠENÉ PŘÍKLADY DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE. ONDŘEJ MACHŮ a kol.

ŘEŠENÉ PŘÍKLADY DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE. ONDŘEJ MACHŮ a kol. ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Z DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE ONDŘEJ MACHŮ a kol. Předmluva Otevíráte sbírku, která vznikla z příkladů zadaných studentům pátého ročníku PřF UP v Olomouci, učitelů matematiky a deskriptivní

Více

Syntetická geometrie I

Syntetická geometrie I Kružnice Pedagogická fakulta 2016 www.karlin.mff.cuni.cz/~zamboj/ & přímka Vzájemná poloha přímky a kružnice p 1 vnější přímka p 2 tečna s bodem dotyku T p 3 sečna X 1 X 2 tětiva Y 1 Y 2 průměr Y 1 S poloměr

Více

Syntetická geometrie I

Syntetická geometrie I Kružnice Pedagogická fakulta 2018 www.karlin.mff.cuni.cz/~zamboj/ & přímka Vzájemná poloha přímky a kružnice p 1 vnější přímka p 2 tečna s bodem dotyku T p 3 sečna X 1 X 2 tětiva Y 1 Y 2 průměr Y 1 S poloměr

Více

Těleso racionálních funkcí

Těleso racionálních funkcí Těleso racionálních funkcí Poznámka. V minulém semestru jsme libovolnému oboru integrity sestrojili podílové těleso. Pro libovolné těleso R je okruh polynomů R[x] oborem integrity, máme tedy podílové těleso

Více

Kružnice opsaná a kružnice vepsaná

Kružnice opsaná a kružnice vepsaná 1.7.13 Kružnice opsaná a kružnice vepsaná Předpoklady: 010712 Př. 1: Na obrázcích jsou znázorněny shodné trojúhelníky a různé kružnice k. Dvě z kružnic jsou speciální (jedinečné). Překresli obrázky těchto

Více

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Matematika - stereometrie. Mgr. Hedvika Novotná

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Matematika - stereometrie. Mgr. Hedvika Novotná Název projektu ICT podporuje moderní způsoby výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0717 Název školy Gymnázium, Turnov, Jana Palacha 804, přísp. organizace Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2

Více

Pravoúhlá axonometrie

Pravoúhlá axonometrie Pravoúhlá axonometrie bod, přímka, rovina, bod v rovině, trojúhelník v rovině, průsečnice rovin, průsečík přímky s rovinou, čtverec v půdorysně, kružnice v půdorysně V Rhinu vypneme osy mřížky (tj. červenou

Více

ANALYTICKÁ GEOMETRIE ELIPSY

ANALYTICKÁ GEOMETRIE ELIPSY Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 IV-2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol ANALYTICKÁ

Více

Ročníková práce Konstrukce kuželosečky zadané pěti body

Ročníková práce Konstrukce kuželosečky zadané pěti body Gymnázium Christiana Dopplera, Zborovská 45, Praha 5 Ročníková práce Konstrukce kuželosečky zadané pěti body Jakub Borovanský 4. C 2011/2012 Zadavatel: Mgr. Ondřej Machů Přísahám, že jsem zadanou ročníkovou

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Mongeovo zobrazení. Osová afinita

Mongeovo zobrazení. Osová afinita Mongeovo zobrazení Osová afinita nechť je v prostoru dána průmětna π, obecná rovina ρ a v této rovině libovolný trojúhelník ABC, promítneme-li trojúhelník kolmo do průmětny π, dostaneme trojúhelník A

Více

Využití Rhinoceros ve výuce předmětu Počítačová geometrie a grafika. Bítov Blok 1: Kinematika

Využití Rhinoceros ve výuce předmětu Počítačová geometrie a grafika. Bítov Blok 1: Kinematika Využití Rhinoceros ve výuce předmětu Počítačová geometrie a grafika Bítov 13.-17.8.2012 Blok 1: Kinematika Pro lepší orientaci v obrázku je vhodné umísťovat. Nabízí se dvě rychlé varianty. Buď pomocí příkazu

Více

1.1 Napište středovou rovnici kružnice, která má střed v počátku soustavy souřadnic a prochází bodem

1.1 Napište středovou rovnici kružnice, která má střed v počátku soustavy souřadnic a prochází bodem Analytická geometrie - kružnice Napište středovou rovnici kružnice, která má střed v počátku soustavy souřadnic a prochází bodem A = ; 5 [ ] Napište středový i obecný tvar rovnice kružnice, která má střed

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuk prostřednictvím ICT Číslo a název šablon klíčové aktivit III/2 Inovace a zkvalitnění výuk prostřednictvím

Více

Pomocný text. Kruhová inverze

Pomocný text. Kruhová inverze Pomocný text Kruhová inverze Co je to kruhová inverze? Pod pojmem kruhová inverze se rozumí geometrické zobrazení, jehož vlastnostem se nyní budeme věnovat. Nechť je dána rovina, v ní ležící bod O, který

Více

Seznam pomůcek na hodinu technického kreslení

Seznam pomůcek na hodinu technického kreslení Seznam pomůcek na hodinu technického kreslení Sešit bez linek, formát A4 Psací potřeby propiska nebo pero, mikrotužky 2B, H Pravítko s ryskou Rovné pravítko Úhloměr Kružítko Šablona písma 3,5 mm Šablona

Více

Konstruktivní geometrie - LI. Konstruktivní geometrie - LI () Kótované promítání 1 / 44

Konstruktivní geometrie - LI. Konstruktivní geometrie - LI () Kótované promítání 1 / 44 Kótované promítání Konstruktivní geometrie - LI Konstruktivní geometrie - LI () Kótované promítání 1 / 44 Obsah 1 Polohové úlohy 2 Spád přímky a roviny Konstruktivní geometrie - LI () Kótované promítání

Více

tečen a osu o π, V o; plochu omezte hranou vratu a půdorysnou a proved te rozvinutí

tečen a osu o π, V o; plochu omezte hranou vratu a půdorysnou a proved te rozvinutí Řešené úlohy Rozvinutelná šroubová plocha v Mongeově promítání Příklad: V Mongeově promítání zobrazte půl závitu rozvinutelné šroubové plochy, jejíž hranou vratu je pravotočivá šroubovice, která prochází

Více

Konstrukce trojúhelníku III

Konstrukce trojúhelníku III Tematická oblast Konstrukce trojúhelníku III Datum vytvoření 12. 12. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Matematika Planimetrie Třetí ročník osmiletého gymnázia Řešení konstrukčních úloh

Více

Další polohové úlohy

Další polohové úlohy 5.1.16 alší polohové úlohy Předpoklady: 5115 Průniky přímky s tělesem Př. 1: Je dána standardní krychle. Sestroj průnik přímky s krychlí pokud platí: leží na polopřímce, =, leží na polopřímce, =. Příklad

Více

1.1 Základní pojmy prostorové geometrie. Předmětem studia prostorové geometrie je prostor, jehož prvky jsou body. Další

1.1 Základní pojmy prostorové geometrie. Předmětem studia prostorové geometrie je prostor, jehož prvky jsou body. Další Kapitola 1 Planimetrie a stereometrie Doplňky ke středoškolské látce 1.1 Základní pojmy prostorové geometrie 1.1.1 Axiomy Předmětem studia prostorové geometrie je prostor, jehož prvky jsou body. Další

Více

A STEJNOLEHLOST,, EUKLIDOVYE VĚTY 2.

A STEJNOLEHLOST,, EUKLIDOVYE VĚTY 2. PODOBNOST A STEJNOLEHLOST,, EUKLIDOVYE VĚTY 2. ČÁST MAT. OT 2. OT. Č.. 15: SHODNÁS HODNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ, PODOBNOST A STEJNOLEHLOST,, EUKLIDOVYE VĚTY PODOBNOST KDE LÁTKU NAJDETE Kapitola Základy planimetrie

Více

Různostranný (obecný) žádné dvě strany nejsou stějně dlouhé. Rovnoramenný dvě strany (ramena) jsou stejně dlouhé, třetí strana je základna

Různostranný (obecný) žádné dvě strany nejsou stějně dlouhé. Rovnoramenný dvě strany (ramena) jsou stejně dlouhé, třetí strana je základna 16. Trojúhelník, Mnohoúhelník, Kružnice (typy trojúhelníků a jejich vlastnosti, Pythagorova věta, Euklidovy věty, čtyřúhelníky druhy a jejich vlastnosti, kružnice obvodový a středový, úsekový úhel, vzájemná

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Analytická

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28.

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28.0141 Báze vektorových prostorů, transformace souřadnic Michal Botur Přednáška

Více

Shodná zobrazení v rovině osová a středová souměrnost Mgr. Martin Mach

Shodná zobrazení v rovině osová a středová souměrnost Mgr. Martin Mach Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Kuželosečky. Copyright c 2006 Helena Říhová

Kuželosečky. Copyright c 2006 Helena Říhová Kuželosečk Copright c 2006 Helena Říhová Obsah 1 Kuželosečk 3 1.1 Kružnice... 3 1.1.1 Tečnakekružnici..... 3 1.2 lipsa.... 4 1.2.1 Rovniceelips...... 5 1.2.2 Tečnakelipse... 7 1.2.3 Konstrukceelips.....

Více

MNOŽINY BODŮ. Základní informace o materiálu

MNOŽINY BODŮ. Základní informace o materiálu MNOŽINY BODŮ S množinami bodů se žáci středních škol poprvé setkávají v tematickém celku Planimetrie. Pro potřeby konstrukční geometrie se zpravidla učí postup vlastní konstrukce dané množiny, aniž přesně

Více

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. Trojúhelník V. kružnice vepsaná a opsaná. konstrukce kružnice vepsaní a opsané trojúhelníku

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. Trojúhelník V. kružnice vepsaná a opsaná. konstrukce kružnice vepsaní a opsané trojúhelníku METODICKÝ LIST DA39 Název tématu: Autor: Předmět: Ročník: Metody výuky: Formy výuky: Cíl výuky: Získané dovednosti: Stručný obsah: Trojúhelník V. kružnice vepsaná a opsaná Astaloš Dušan Matematika šestý

Více

Kružnice, úhly příslušné k oblouku kružnice

Kružnice, úhly příslušné k oblouku kružnice KRUŽNICE, KRUH Kružnice, úhly příslušné k oblouku kružnice Je dán bod S a kladné číslo r. Kružnice k(s;r) je množina všech bodů (roviny), které mají od bodu S vzdálenost r. Můžeme také říci. Kružnicí k

Více

Úhly a jejich vlastnosti

Úhly a jejich vlastnosti Úhly a jejich vlastnosti Pojem úhlu patří k nejzákladnějším pojmům geometrie. Zajímavé je, že úhel můžeme definovat několika různými způsoby, z nichž má každý své opodstatnění. Definice: Úhel je část roviny

Více

MONGEOVO PROMÍTÁNÍ - 2. část

MONGEOVO PROMÍTÁNÍ - 2. část MONGEOVO PROMÍTÁNÍ - 2. část ZOBRAZENÍ KRUŽNICE Příklad: V rovině ρ zobrazte kružnici o středu S a poloměru r. kružnice ležící v obecné rovině se v obou průmětech zobrazuje jako elipsa poloměr kružnice

Více

VE 2D A 3D. Radek Výrut. Abstrakt Tento článek obsahuje postupy pro výpočet Minkowského sumy dvou množin v rovině a pro výpočet Minkowského sumy

VE 2D A 3D. Radek Výrut. Abstrakt Tento článek obsahuje postupy pro výpočet Minkowského sumy dvou množin v rovině a pro výpočet Minkowského sumy 25. KONFERENCE O GEOMETRII A POČÍTAČOVÉ GRAFICE Radek Výrut VÝPOČET MINKOWSKÉHO SUMY VE 2D A 3D Abstrakt Tento článek obsahuje postupy pro výpočet Minkowského sumy dvou množin v rovině a pro výpočet Minkowského

Více