Stav realizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta Strategická expertní skupina Trojanovice,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Stav realizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta Strategická expertní skupina Trojanovice,"

Transkript

1 Stav realizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta Strategická expertní skupina Trojanovice,

2 Obsah Stručně o Strategii Způsob monitoringu Shrnutí monitoringu Stav realizace cílů strategie co se nedaří - diskuze

3 Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta Schválena v dubnu 2010 zastupitelstvem kraje. Obsahuje: o 5 globálních strategických cílů; o 32 specifických strategických cílů; o 124 projektů, přispívajících k naplňování strategie; o sadu monitorovacích indikátorů pro sledování dopadů realizace strategie. Probíhá kaţdoroční monitoring její realizace zabezpečuje ARR

4 Moravskoslezský kraj - konkurenceschopný region úspěšných a spokojených lidí Globální cíl 1 - Konkurence schopná, inovačně založená ekonomika Globální cíl 2 Vysoká zaměstnanost a sociální inkluze - příležitost pro všechny Globální cíl 3 - Vzdělaná společnost aktivních a sebevědomých obyvatel Globální cíl 4 - Kvalitní a kulturní prostředí, služby a infrastruktura pro život, práci a návštěvu Globální cíl 5 - Efektivní správa věcí veřejných 7 specifických strategických cílů 6 specifických strategických cílů 4 specifické strategické cíle 9 specifických strategických cílů 6 specifických strategických cílů projekty, které přispívají k naplňování strategie 18 projekty, které přispívají k naplňování strategie 12 projekty, které přispívají k naplňování strategie 15 projekty, které přispívají k naplňování strategie 65 projekty, které přispívají k naplňování strategie 13

5 Jak probíhal monitoring v roce 2011 Sběr informací o projektech proběhl v měsících červenci a srpnu, byli kontaktování jejich nositelé. Byly identifikovány ty projekty, jejichţ realizace či příprava neprobíhá dle plánovaného harmonogramu, projekty, které nebyly vůbec zahájeny nebo u kterých došlo k pozastavení jejich realizace. Tyto projekty byly projednány s Moravskoslezským krajem a byly navrţeny intervence, kterými můţe kraj přispět k zahájení či obnovení realizace těchto projektů. Navrhované intervence jsou u jednotlivých projektů uvedeny. Informace o projektech byly vyuţity ke zpracování textové informace o stavu naplňování jednotlivých strategických cílů. Tabulka s přehledem aktuálních informací o projektech je přílohou zprávy o realizaci strategie.

6 Shrnutí výsledků monitoringu realizace projektů Do Strategie rozvoje kraje byly při její přípravě zařazeny 124 projekty, které přispějí k její realizaci Situace na začátku září 2011: o Úspěšně ukončené projekty: 7 o Realizované projekty: 81 o Projekty v přípravě: 16 o Nezahájené projekty: 13 o Pozastavené projekty: 1 o Projekty, od jejichţ realizace bylo odstoupeno: 6

7 Globální cíl 1 Konkurenceschopná, inovačně založená ekonomika 1.1 Zvýšit inovační výkonnost kraje a posílit zapojení místních firem do globálních hodnotových řetězců. 1.2 Zlepšit exportní výkonnost místních firem a jejich zapojení do mezinárodního obchodu. 1.3 Rozšířit kapacity kraje o špičkové mozky do výzkumu a lídry pro řízení velkých inovačních projektů. 1.4 Podstatně zvýšit počet mladých podnikatelů v kraji. 1.5 Zvýšit počet nově zakládaných inovačních firem. 1.6 Vybudovat špičková centra aplikovaného výzkumu. 1.7 Získat do kraje investory k ekonomickým činnostem s vysokou přidanou hodnotou.

8 Globální cíl 1 Konkurenceschopná, inovačně založená ekonomika Zahájeny projekty univerzit v OP VaVpI (IT4 Innovations a další) Pro následující programovací období bude ale takových velkých projektů třeba více - kdo je připravuje nebo alespoň má v hlavě? Povedlo se zpracování a rozjezd Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje I vzhledem k tomu, jaký význam bude tato problematika hrát v následujícím programovacím období EU, je však znovu nutno uvažovat o posílení kapacit pro její řešení v kraji.

9 Globální cíl 1 Konkurenceschopná, inovačně založená ekonomika Pokračovaly aktivity, podporující příchod zahraničních odborníků do akademického prostředí a vědeckých projektů v kraji a vědeckovýzkumnou činnost studentů - Krajský dotační program Podpora vědy a výzkumu. Jen peníze a podmínky pro práci asi nestačí bez zlepšení image kraje sem špičkové vědce asi nedostaneme. Jsou prostředky vynakládány efektivně? Podpora malých a středních podniků s inovačním a růstovým potenciálem, včetně spin-off firem zvaţováno zřízení fondu zárodečného kapitálu, tzv. seed fondu.

10 Globální cíl 1 Konkurenceschopná, inovačně založená ekonomika Nebyla zahájena realizace projektu Strategická zóna Moravskoslezského kraje, byť uţ došlo k výběru nejpravděpodobnější vhodné lokality. Probíhají intenzivní jednání k získání finančních prostředků.

11 Globální cíl 2 Vysoká zaměstnanost a sociální inkluze příležitost pro všechny 2.1 Zvýšit celkovou úroveň zaměstnanosti - zlepšit koordinaci aktivit zaměřených na růst zaměstnanosti. 2.2 Zvýšit pracovní zapojení nezaměstnaných. 2.3 Sníţit nerovnováhu v nabídce a poptávce po kvalifikovaných pracovních silách. 2.4 Zkultivovat zanedbaná veřejná prostranství s vyuţitím nezaměstnaných v projektech veřejně prospěšných prací. 2.5 Zlepšit kvalitu ţivota a prostředí v problémových sídlištích. 2.6 Vyuţít stávající průmyslové zóny pro vznik nových pracovních míst.

12 Globální cíl 2 Vysoká zaměstnanost a sociální inkluze příležitost pro všechny Naplňování tohoto strategického cíle zejména z hlediska sniţování nezaměstnanosti v kraji bylo v roce 2011 stále zasaţeno vnějšími vlivy, hlavně dozníváním hospodářského poklesu z předchozích let. V roce 2012 souvislosti s očekáváním další vlny hospodářského poklesu je však nutno očekávat opětovné zhoršení situace. Moravskoslezský pakt zaměstnanosti podepsán regionálními aktéry, pokračuje příprava konkrétních projektů. Koordinační roli pakt plní, nepodařilo se však zatím získat prostředky operačních programů na realizaci projektů paktu.

13 Globální cíl 2 Vysoká zaměstnanost a sociální inkluze příležitost pro všechny Sniţování nerovnováhy v nabídce a poptávce po kvalifikovaných pracovních silách, především vzhledem k nedostatku absolventů technických oborů. Někteří z významných zaměstnavatelů, například Vítkovice, a. s. či Třinecké ţelezárny, a. s. se sami v této věci chopili aktivity a majetkově vstoupili do průmyslových středních škol. Rozběhly se i další projekty Region4Tech (2,2 mil. Kč.), zabývající se popularizací technického vzdělávání mezi ţáky základních škol. Na něj budou navazovat nové projekty, např. Technika nás baví (4,5 mil. Kč.) Matematika jinak zatím bez dotace nově se angaţuje VŠB.

14 Globální cíl 3 Vzdělaná společnost aktivních a sebevědomých obyvatel 3.1 Zlepšit spolupráci škol a jejich studentů s firmami. 3.2 Stát se plně rozvinutým univerzitním krajem - zaloţit chybějící a posílit stávající fakulty a obory VŠ studia. 3.3 Zvýšit podíl obyvatel schopných komunikovat v cizích jazycích, zejména v angličtině. 3.4 Zvýšit počet a zlepšit připravenost osob zapojených do studia technických profesí dobře uplatnitelných na trhu práce.

15 Globální cíl 3 Vzdělaná společnost aktivních a sebevědomých obyvatel Pokračují masívní investice kraje do technického středoškolského vzdělávání. Projekty kraje Modernizace škol ve stavebnictví a Elektrotechnická centra běţí, projekt Mechatronika, v rámci kterého bude modernizováno vybavení středních průmyslových škol zřizovaných krajem, by měl začít v roce Pokračují investice do infrastruktury vysokého školství. Vznikla Lékařská fakulta Ostravské univerzity.

16 Globální cíl 3 Vzdělaná společnost aktivních a sebevědomých obyvatel Kvalitní jazyková vybavenost obyvatel kraje je jednou z klíčových podmínek pro příchod zahraničních investorů s výrobou s vyšší přidanou hodnotou nebo v oblasti sluţeb a také pro budování image kraje jako regionu, přátelského vůči turistů a cizincům obecně. Realizuje se řada projektů hlavně v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (16 v roce 2011, před schválením jsou další). Je to v kraji vidět (slyšet?) Postupujeme systémově?

17 Globální cíl 4 Kvalitní a kulturní prostředí, služby a infrastruktura pro život, práci a návštěvu 4.1 Stát se krajem špičkových sluţeb pro 5 milionů rozšířit nabídku volnočasové infrastruktury a sluţeb pro obyvatele kraje a návštěvníky ze sousedících regionů Česka, Polska a Slovenska. 4.2 Být evropským lídrem v systémovém rozvoji měkkých kompetencí u všech skupin obyvatel. 4.3 Rozvinout kulturu odpovědnosti a ohleduplnosti k ţivotnímu prostředí. 4.4 Zajistit obyvatelům kraje kvalitní zdravotní a sociální sluţby. 4.5 Mít kvalitní vnitřní i vnější dopravní propojení kraje. 4.6 Zajistit více energie a lepší vyuţití místně dostupných energetických zdrojů. 4.7 Podstatně zlepšit kvalitu ţivotního prostředí v centrální průmyslové aglomeraci kraje. 4.8 Zlepšit bezpečnost, ochranu zdraví a majetku obyvatel kraje. 4.9 Vrátit lidem k uţívání brownfieldy a jiná nevyuţitá území.

18 Globální cíl 4 Kvalitní a kulturní prostředí, služby a infrastruktura pro život, práci a návštěvu Kvalita ţivotního prostředí, zejména ovzduší v kraji zde byla prozatím Strategie nejméně úspěšná. Děje se řada aktivit, podařilo se spojit síly s MŢP, začalo se jednat s Polskou stranou, došlo k usnadnění čerpání OP ŢP pro firmy z kraje. Přetrvávají problémy s lokálními topeništi a s emisemi z dopravy - U těchto zdrojů znečištění ovzduší však kraj zatím naráţí na legislativní bariéry, v případě dopravy je limitujícím faktorem i stav dopravní infrastruktury. Závaţnost této problematiky je o to větší, ţe kvalita ovzduší má rozhodující vliv na kvalitu ţivota v kraji a na to, jak je vnímán jeho obyvateli a návštěvníky.

19 Globální cíl 4 Kvalitní a kulturní prostředí, služby a infrastruktura pro život, práci a návštěvu Stejně jako v roce 2010 byla oblast investic do dopravní infrastruktury ovlivněna zavedením úsporných opatření ve veřejných rozpočtech došlo k zastavení některých staveb, případně k zastavení jejich přípravy. Lze očekávat, ţe investice státu do dopravní infrastruktury budou i v následujícím roce omezeny. Pokračuje dostavba dálnice D1 směrem do Polska a některých souvisejících staveb, hrozí však zpoţdění výstavby silnic I/11 I/68 ve směru na Slovensko a mezi Ostravou a Opavou.

20 Globální cíl 4 Kvalitní a kulturní prostředí, služby a infrastruktura pro život, práci a návštěvu Komplex projektů rekonstrukce a modernizace silnic II. a III. třídy ve vlastnictví kraje probíhá dle harmonogramu především proto, ţe se jedná o projekty, spolufinancované z operačních programů. Před podáním ţádosti je projekt kolejového napojení Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na II. ţelezniční koridor. I vzhledem k úzké provázanosti sektoru dopravy s řešením problematiky ţivotního prostřední, zejména ovzduší v kraji je však nezbytné se mnohem více soustředit na rozvoj regionálního dopravního systému a s tím spojené hromadné přepravy osob a také podmínek pro bezmotorovou dopravu.

21 Globální cíl 5 Efektivní správa věcí veřejných 5.1 Zajistit rovnoměrnější rozvoj kraje ve všech jeho částech. 5.2 Posílit trilaterální přeshraniční spolupráci kraje s přilehlými regiony Polska a Slovenska. 5.3 Efektivně vyuţít rozvojové příleţitosti spojené s vyuţitím strukturálních fondů v kraji. 5.4 Zajistit efektivní výkon státní správy a samosprávy v kraji. 5.5 Zvýšit profesionalitu a orientaci na sluţbu občanům u politiků, manaţerů a úředníků ve veřejné správě a samosprávě zajistit jim kvalitní personální rozvoj a vzdělávání. 5.6 Zlepšit image kraje navenek i dovnitř.

22 Globální cíl 5 Efektivní správa věcí veřejných Posílení spolupráce kraje s přilehlými regiony Polska a Slovenska zaloţeno Evropské uskupení územní spolupráce TRITIA. Velkou výzvou pro zapojené regiony je moţnost vytvořit pro financování aktivit v rámci ESÚS TRITIA samostatný finanční nástroj, naplňovaný z prostředků EU. Zefektivňování a zkvalitňování výkonu veřejné správy je v kraji Strategii řešeno jednak projekty, mířícími do oblastí zavádění tzv. egovernmentu a také do oblasti rozvoje lidských zdrojů.

23 Globální cíl 5 Efektivní správa věcí veřejných Zlepšení vnímání image Moravskoslezského kraje neúspěch realizace Strategie. Odehrává se sice řada aktivit a kampaní kraj, města, velké firmy, subjekty v cestovním ruchu. Kampaně se navzájem nedoplňují. Účinnost těchto aktivit je však zcela eliminována negativními faktory, které v současné době přispívají ke zhoršování image kraje jako místa pro ţivot a návštěvu. Zejména pokračující neúnosný stav ovzduší v kraji způsobil, ţe image kraje se spíše zhoršila, s čímţ souvisí i pokračující sniţování počtu obyvatel kraje vlivem vystěhování. Navíc nedržíme pohromadě viz dokument Továrna..

24 Globální cíl 5 Efektivní správa věcí veřejných

Zpráva o realizaci Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta

Zpráva o realizaci Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta Zpráva o realizaci Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta 2009 2016 Mgr. Jiří Štěpán Agentura pro regionální rozvoj, a.s. Způsob zpracování zprávy Způsob monitoringu realizace strategie vychází

Více

Návrh aktualizace globálního strategického cíle 5 Efektivní správa věcí veřejných. Strategická expertní skupina Trojanovice,

Návrh aktualizace globálního strategického cíle 5 Efektivní správa věcí veřejných. Strategická expertní skupina Trojanovice, Návrh aktualizace globálního strategického cíle 5 Efektivní správa věcí veřejných Strategická expertní skupina Trojanovice, 8. 12. 2011 Globální specifický cíl 5 základní informace Globální cíl obsahuje

Více

Strategická příprava regionu. Setkání s regionálními partnery Ostrava,

Strategická příprava regionu. Setkání s regionálními partnery Ostrava, Strategická příprava regionu Setkání s regionálními partnery Ostrava, 22. 11. 2011 Obsah Stávající priority kraje - Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta 2009-2016 a Regionální inovační strategie

Více

Řešení. Východiska řešení. Rizika

Řešení. Východiska řešení. Rizika Podpora ze strukturálních fondů EU jako významný faktor rozvoje českých podniků Operační program Podnikání a Inovace podpora českým podnikům v průběhu sedmi let nového programovacího období Ing. Pavel

Více

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí Vize Liberecký kraj je moderní atraktivní konkurenceschopný region rozvíjející se v souladu s principy udržitelného

Více

Karlovarský kraj problémová analýza

Karlovarský kraj problémová analýza Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika

Více

Konkurenceschopný region úspěšných a spokojených lidí Tvoříme svou budoucnost hlavou a srdcem. Praha, 26. listopadu 2009

Konkurenceschopný region úspěšných a spokojených lidí Tvoříme svou budoucnost hlavou a srdcem. Praha, 26. listopadu 2009 Konkurenceschopný region úspěšných a spokojených lidí Tvoříme svou budoucnost hlavou a srdcem Praha, 26. listopadu 2009 Strategie rozvoje MS kraje na roky 2009-2016 1. Prostřed edí 2. Proces 3. Partnerství

Více

KOHEZNÍ POLITIKA PODPORA PROJEKTŮ PO ROCE Kurz

KOHEZNÍ POLITIKA PODPORA PROJEKTŮ PO ROCE Kurz KOHEZNÍ POLITIKA PODPORA PROJEKTŮ PO ROCE 2014 Kurz 10. 4. 2014 JAK FUNGUJE DOTAČNÍ ŘÍZENÍ DO JEDNOTLIVÝCH ZEMÍ? Definování výdajů do KP z evropského rozpočtu (336 mld. EUR) Cíl 1 Investice pro růst a

Více

Strategie a integrovaný akční program ke zvýšení zaměstnanosti a lepšímu vzdělávání v Moravskoslezském kraji na roky 2015 2023

Strategie a integrovaný akční program ke zvýšení zaměstnanosti a lepšímu vzdělávání v Moravskoslezském kraji na roky 2015 2023 Strategie a integrovaný akční program ke zvýšení zaměstnanosti a lepšímu vzdělávání v Moravskoslezském kraji na roky 2015 2023 Verze březen 2015 1 STRUČNÝ SOUHRN MS Pakt je strategickou komunikační platformou

Více

Výkonnost Karlovarského kraje, její řešení a vliv na tvorbu pracovních míst. 28. dubna 2012, České Budějovice

Výkonnost Karlovarského kraje, její řešení a vliv na tvorbu pracovních míst. 28. dubna 2012, České Budějovice Výkonnost Karlovarského kraje, její řešení a vliv na tvorbu pracovních míst 28. dubna 2012, České Budějovice Vývoj HDP v KV kraji V polovině 90 let patřil KV kraj k bohatším krajům V dalších letech ale

Více

Obce a evropské fondy v období 2014-2020. Mgr. František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj

Obce a evropské fondy v období 2014-2020. Mgr. František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Obce a evropské fondy v období 2014-2020 Mgr. František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Evropský fond pro regionální rozvoj Evropské strukturální a investiční fondy 2014

Více

2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016

2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016 2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016 JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. náměstek ministra průmyslu a obchodu Sekce fondů EU, VaVaI a investičních pobídek 13. 14. června 2016, Ústí nad Labem Strategie

Více

MAS Lednicko-valtický areál, z.s. partner rozvoje Břeclavska

MAS Lednicko-valtický areál, z.s. partner rozvoje Břeclavska MAS Lednicko-valtický areál, z.s. partner rozvoje Břeclavska MAS Lednicko-valtický areál, z.s. Právní forma: zapsaný spolek Vznik: květen 2015 Počet členů: 27 Územní působnost: Břeclav, Bulhary, Hlohovec,

Více

Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta Příloha č. 1 Manažerský souhrn

Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta Příloha č. 1 Manažerský souhrn Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta 2009-2020 Příloha č. 1 Manažerský souhrn MANAŽERSKÝ SOUHRN Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta 2009 2020 (dále jen Strategie) je zpracována

Více

VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE

VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C4.00015 I je financován

Více

*OBSAH PREZENTACE. 1) Evropské dotace v novém programovacím období. 2) Nástroj ITI. 3) Hradecko-pardubická aglomerace

*OBSAH PREZENTACE. 1) Evropské dotace v novém programovacím období. 2) Nástroj ITI. 3) Hradecko-pardubická aglomerace * *OBSAH PREZENTACE 1) Evropské dotace v novém programovacím období 2) Nástroj ITI 3) Hradecko-pardubická aglomerace 2 *EVROPSKÁ POLITIKA 2014-2020 STRATEGIE EVROPA 2020 Inteligentní růst» rozvíjet ekonomiku

Více

Karlovarský kraj problémová analýza

Karlovarský kraj problémová analýza Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika

Více

rtd Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast Ing. David Koppitz

rtd Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast Ing. David Koppitz Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast rtd PS3: Vzdělávání a využití památek pro vzdělávání a rozvoj kreativního průmyslu Ing. David Koppitz Zásadní problémy

Více

Aktualizace KPS, oblast podnikání

Aktualizace KPS, oblast podnikání Připraveno pro: Oblastní hospodářská komora Aktualizace KPS, oblast podnikání Datum: Místo: Předkládá: 2011-11-23 Hotel Vitality Vendryně Ing. Marian Razima, HRAT, s.r.o. Aktualizace KPS, oblast podnikání

Více

Společné setkání firem s vedením MSK kraje a města. Bílovec a Studénka

Společné setkání firem s vedením MSK kraje a města. Bílovec a Studénka 20. 3. 2018 Společné setkání firem s vedením MSK kraje a města Bílovec a Studénka Priority v MSK 2016-2024 Podpora a propojení vzdělávání, podnikání a zaměstnanosti Dokončení hospodářské transformace

Více

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Konference Rozdíly v konkurenceschopnosti mezi státy EU předpoklady a bariéry jejich překonání 11.dubna 2014, Brno Konkurenceschopnost - srovnání ČR s vybranými

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Obsah 1. Klíčové dokumenty pro přípravu OP VVV 2. Hlavní záměry a strategie programu 3. Prioritní osy 4. Harmonogram přípravy Klíčové dokumenty pro přípravu

Více

Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta 2009-2016

Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta 2009-2016 Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta 2009-2016 OBSAH 1. ÚVOD... 3 1.1 Definice a účel zpracování... 3 1.2 Struktura strategie... 4 1.3 Organizace a postup zpracování strategie... 5 1.4 Vazba

Více

Programy v programovém období 2014-2020. Autor: Ing. Denisa Veselá

Programy v programovém období 2014-2020. Autor: Ing. Denisa Veselá Programy v programovém období 2014-2020 Autor: Ing. Denisa Veselá Pro nadcházející programové období 2014-2020 jsou připravovány nové programy, které budou spolufinancovány z Evropských strukturálních

Více

CzechInvest Programové období 2014+ Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

CzechInvest Programové období 2014+ Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost CzechInvest Programové období 2014+ Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Důraz na rozvojové podpory + počátek inovační podpory OPPI

Více

Aktuální výzvy programů podpory. Operační program Podnikání a inovace. Ing. Matýsková Lenka CzechInvest Ostrava 27.11.2008

Aktuální výzvy programů podpory. Operační program Podnikání a inovace. Ing. Matýsková Lenka CzechInvest Ostrava 27.11.2008 Aktuální výzvy programů podpory Operační program Podnikání a inovace Ing. Matýsková Lenka CzechInvest Ostrava 27.11.2008 Regionální kanceláře Karlovy Vary Ústí nad Labem Liberec Hradec Králové Pardubice

Více

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic PŘEDSTAVENÍ REGIONÁLNÍ KANCELÁŘE pro ZLÍNSKÝ KRAJ 7. března 2012 Ing. Daniel Hajda Ředitel Regionální kanceláře Zlín CzechInvest Agentura pro podporu

Více

NRP Návrh globálního cíle, strategických cílů a priorit NRP Výstup pro ŘKV Globální cíl NRP

NRP Návrh globálního cíle, strategických cílů a priorit NRP Výstup pro ŘKV Globální cíl NRP Globální cíl NRP Globální cíl Národního rozvojového plánu ČR pro období 2007-2073 reflektuje východiska politiky soudržnosti Evropské unie a respektuje zásadní strategické dokumenty České republiky. Globální

Více

Strategie regionálního rozvoje optikou místní ekonomiky

Strategie regionálního rozvoje optikou místní ekonomiky Strategie regionálního rozvoje 2021+ optikou místní ekonomiky 1 Strategie regionálního rozvoje jako nástroj regionální politiky Resortní strategie Krajské strategie SRR ČR 21+ Integrované strategie v území

Více

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst Úvodní seminář Dačice, 21. března 2018 www.zdravamesta.cz/js2018 #SkolaNSZM MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Ministerstvo pro místní rozvoj Příprava Strategie regionálního rozvoje

Více

Hodnocení implementace

Hodnocení implementace Hodnocení implementace Obsah: A. KONKURENCESCHOPNÉ PODNIKÁNÍ... 3 OPATŘENÍ 1.1.1 ROZVOJ INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ VČETNĚ INFRASTRUKTURY... 3 OPATŘENÍ 1.1.2 EFEKTIVNÍ SPOLUPRÁCE MEZI VŠ, VÝZKUMNÝMI ÚSTAVY A

Více

Projektovéřízení I. Ing. Romana Hanáková

Projektovéřízení I. Ing. Romana Hanáková Projektovéřízení I. Ing. Romana Hanáková 1) Regionální politika 2) Strukturální fondy 3) Operační programy 2007 2013 4) Projektová žádost 5) Aktuální stav čerpání 6) Problémy s Operačními programy strana

Více

Strategie rozvoje zaměstnanosti Karlovarského kraje. návrh. Karlovarská agentura rozvoje podnikání, p.o. Ing. Vlastimil Veselý

Strategie rozvoje zaměstnanosti Karlovarského kraje. návrh. Karlovarská agentura rozvoje podnikání, p.o. Ing. Vlastimil Veselý Strategie rozvoje zaměstnanosti Karlovarského kraje návrh Karlovarská agentura rozvoje podnikání, p.o. Ing. Vlastimil Veselý Důvody 1. Snaha čelit problémům - nedostatečná výkonost ekonomiky kraje, nedostatek

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ. Aktuality z MMR. Ministerstvo pro místní rozvoj Ostrava, 5. září 2018

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ. Aktuality z MMR. Ministerstvo pro místní rozvoj Ostrava, 5. září 2018 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Aktuality z MMR Ministerstvo pro místní rozvoj Ostrava, 5. září 2018 Iniciativa Coal Regions a program RE:START 2 Další kroky MMR v podpoře iniciativy Coal Regions Probíhá

Více

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument.

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument. Určení prioritních oblastí a identifikace hlavních oblastí podpory s uvedením vazby na Integrované hlavní směry strategie Evropa 2020 a na regionální strategické y Kraj: Plzeňský kraj Prioritní oblast

Více

Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta 2009-2016

Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta 2009-2016 Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta 2009-2016 OBSAH 1. ÚVOD... 3 1.1 Definice a účel zpracování... 4 1.2 Struktura strategie... 4 1.3 Organizace a postup zpracování strategie... 6 1.4 Vazba

Více

Statutární město Hradec králové www.hradeckralove.org. Statutární město Pardubice www.pardubice.eu

Statutární město Hradec králové www.hradeckralove.org. Statutární město Pardubice www.pardubice.eu * Statutární město Hradec králové www.hradeckralove.org Statutární město Pardubice www.pardubice.eu *ITI INTEGROVANÉ ÚZEMNÍ INVESTICE = NOVÝ přístup k územnímu (urbánnímu) rozvoji - investice na základě

Více

Metodika předcházení a řešení důsledků zmenšování obcí a měst. Ukázka aplikace metodiky na příkladu města Jeseník

Metodika předcházení a řešení důsledků zmenšování obcí a měst. Ukázka aplikace metodiky na příkladu města Jeseník Metodika předcházení a řešení důsledků zmenšování obcí a měst Ukázka aplikace metodiky na příkladu města Jeseník GaREP, spol. s r.o., Brno, prosinec 2015 OBSAH 1. PŘEHLED PŘÍČIN ZMENŠOVÁNÍ MĚSTA... 3 2.

Více

Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost

Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Výroční konference OPPI Praha, 5. prosince 2011 Stav realizace NSRR v programové

Více

Smart Akcelerátor modul Asistence. Ing. Miloš Pydych, vedoucí oddělení rozvojových programů ORR KrÚ JMK Dr. David Uhlíř, CSO, JIC, z.s.p.

Smart Akcelerátor modul Asistence. Ing. Miloš Pydych, vedoucí oddělení rozvojových programů ORR KrÚ JMK Dr. David Uhlíř, CSO, JIC, z.s.p. Smart Akcelerátor modul Ing. Miloš Pydych, vedoucí oddělení rozvojových programů ORR KrÚ JMK Dr. David Uhlíř, CSO, JIC, z.s.p.o Smart Akcelerátor Smyslem projektu je: Vytvořit vhodné prostředí pro naplnění

Více

Možnosti zapojení do Regionální inovační strategie Olomouckého kraje a RIS3 (S3) strategie Kamil Krč, MBA

Možnosti zapojení do Regionální inovační strategie Olomouckého kraje a RIS3 (S3) strategie Kamil Krč, MBA Možnosti zapojení do Regionální inovační strategie Olomouckého kraje a RIS3 (S3) strategie Kamil Krč, MBA ředitel sdružení Problémy Olomouckého kraje Třetí nejnižší produktivita na obyvatele v ČR Nejnižší

Více

Integrovaný regionální operační program

Integrovaný regionální operační program Integrovaný regionální operační program Přehled specifických cílů IROP dle identifikace územní dimenze X / 1.1 Zvýšení regionální mobility prostřednictvím modernizace a rozvoje sítí regionální silniční

Více

Brno, 18. 9. 2012. Příprava budoucího období kohezní politiky EU 2014+

Brno, 18. 9. 2012. Příprava budoucího období kohezní politiky EU 2014+ Brno, 18. 9. 2012 Příprava budoucího období kohezní politiky EU 2014+ Program prezentace 1. Úvod 2. Přehled situace 3. Rámec pro přípravu operačního programu 4. Diskuse Úvod Vize 2020 pro oblast VaV a

Více

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 XVIII. celostátní finanční konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 Základní informace o OP VVV Základní východiska Důraz na Specifická doporučení Rady pro ČR intervence

Více

REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE

REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE www.rskkhk.cz REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE Váš regionální partner a průvodce nejen ve světě dotací OBSAH Co je Regionální stálá konference... 2 Činnost Regionální stálé konference...

Více

VÍTÁNÍ Čeladná

VÍTÁNÍ Čeladná VÍTÁNÍ 6.5.2014 Čeladná ZAHÁJENÍ 6.5.2014 Čeladná Návrh programu Čím déle se budeme věnovat současnosti, tím méně času nám zbyde na budoucnost. 1. VÍTÁNÍ 2. ZAHÁJENÍ 3. SLADĚNÍ 4. PRIORITIZACE 5. SPOLEČNÁ

Více

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Financování výzkumu a inovací z fondů EU a ČR v létech 2007-2013 2013 Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Strukturální fondy pro výzkum a inovace OP Podnikání a inovace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

David Marek 20. dubna 2012

David Marek 20. dubna 2012 INFRASTRUKTURY pro výzkum a vývoj podpořené z OP VaVpI otázka udržitelnosti David Marek 20. dubna 2012 Úvodem deficit v kvalitě VaV infrastruktury investiční prostředky z OP VaVpI masivní rozvoj (činnosti?)

Více

Integrovaná strategie rozvoje MAS Pobeskydí pro období 2014-2020

Integrovaná strategie rozvoje MAS Pobeskydí pro období 2014-2020 Integrovaná strategie rozvoje MAS Pobeskydí pro období 2014-2020 Veřejné projednání návrhu 4.9.2014 Projekt Integrovaná strategie rozvoje území v působnosti MAS Pobeskydí je financován Moravskoslezským

Více

Národní 3,117 20 Praha 1,tel. 420 221 403 331;e- mail: preslickova@kav.cas.cz. Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI

Národní 3,117 20 Praha 1,tel. 420 221 403 331;e- mail: preslickova@kav.cas.cz. Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI Národní 3, 117 20 Praha 1 Zpracoval: Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI Ing. Marcela Přesličková, tel.221 403 331, e-mail : preslickova@ kav.cas.cz str.1 1. Specifikace

Více

Jak fungují evropské dotace

Jak fungují evropské dotace Jak fungují evropské dotace Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Základní principy získávání

Více

Strategie regionálního rozvoje ČR a její dopady na Moravskoslezský kraj

Strategie regionálního rozvoje ČR a její dopady na Moravskoslezský kraj MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ a její dopady na Moravskoslezský kraj 14. ročník Konference pro starosty měst a obcí 15. května 2019,

Více

INTEGROVANÁ TERITORIÁLNÍ INVESTICE OSTRAVSKÉ AGLOMERACE PRO PROGRAMOVÉ OBDOBÍ ESIF 2014-2020

INTEGROVANÁ TERITORIÁLNÍ INVESTICE OSTRAVSKÉ AGLOMERACE PRO PROGRAMOVÉ OBDOBÍ ESIF 2014-2020 Území INTEGROVANÁ TERITORIÁLNÍ INVESTICE OSTRAVSKÉ AGLOMERACE PRO PROGRAMOVÉ OBDOBÍ ESIF 2014-2020 Ostravská aglomerace má charakter polycentrického sídelního systému. Ostravská Larger Urban Zone (dle

Více

1. jednání pracovní skupiny SOCIÁLNÍ OBLAST

1. jednání pracovní skupiny SOCIÁLNÍ OBLAST 1. jednání pracovní skupiny SOCIÁLNÍ OBLAST v rámci Regionální stálé konference KHK pro potřeby tvorby Regionálního akčního plánu KHK 23. 10. 2014 Hradec Králové Schválené operační programy 2014 2020 =

Více

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Jak zvýšit konkurenceschopnost ČR a EU? Podnikatelské fórum: 10 let ČR v EU 30. dubna 2014, Praha Inovace mezinárodní srovnání ČESKÁ REPUBLIKA Zdroj: OECD Inovace

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Fondy Evropské unie Fondy EU představují hlavní nástroj realizace evropské politiky hospodářské a sociální soudržnosti. Jejich prostřednictvím

Více

Jak financovat ICT projekty z EU fondů. Martin Dolný 6.-7.4.2009

Jak financovat ICT projekty z EU fondů. Martin Dolný 6.-7.4.2009 Jak financovat ICT projekty z EU fondů Martin Dolný 6.-7.4.2009 Současná situace v čerpání EU fondů Pomalé čerpání Menší zájem, obava z komplikovanosti systému Krize Redefinice dotačních priorit Zneužívání

Více

Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+

Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Obsah příspěvku Aktuální informace z Odboru regionální politiky MMR Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ Akční plán Strategie regionálního rozvoje ČR 2019-2020 Národní

Více

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace.

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí Třanovice, 27. 4. 2015 Úvodní informace Posláním (misí) této strategie je přispět k všestrannému rozvoji Pobeskydí prostřednictvím

Více

Obsah prezentace. OP Podnikání a inovace a OP Výzkum a vývoj pro inovace - synergie programů. OP PI a OP VaVpI synergie OPPP 2004-2006

Obsah prezentace. OP Podnikání a inovace a OP Výzkum a vývoj pro inovace - synergie programů. OP PI a OP VaVpI synergie OPPP 2004-2006 OP Podnikání a inovace a OP Výzkum a vývoj pro inovace - synergie programů Konference OPP podpora českým podnikům v průběhu sedmi let nového programovacího období 4. prosince 2007, Praha ng. Miroslav Elfmark

Více

Aktuální stav OP VVV

Aktuální stav OP VVV OP VVV Aktuální stav OP VVV 6. 1. 2014 byl zveřejněn indikativní harmonogram výzev OP VVV pro rok 2015 13. 3. 2015 byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu oficiálně předložena Evropské

Více

Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT

Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT Petr Prášek Obsah Úvod Politika MŠMT v oblasti IPR OP VK OP VaVpI Vize pro nové programové období Východiska Strategie hospodářského rozvoje

Více

Integrované územní investice v Pražské metropolitní oblasti

Integrované územní investice v Pražské metropolitní oblasti Integrované územní investice v Pražské metropolitní oblasti nositel: hlavní město Praha zpracovatel: Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy Lenka Kriegischová 4. 5. 2015 Integrované územní investice

Více

Agentura pro regionální rozvoj, a.s. přehled hlavních aktivit

Agentura pro regionální rozvoj, a.s. přehled hlavních aktivit Poslání ARR: Pomáháme realizovat strategické cíle Moravskoslezského kraje Agentura pro regionální rozvoj, a.s. přehled hlavních aktivit Pavla Břusková generální ředitelka Agentura pro regionální rozvoj,

Více

A. Transfer technologií

A. Transfer technologií A. Transfer technologií Ověření / zdroj informace Potřeba / cílový stav Absence cílené politiky pro podporu inovací Absence vhodných programů pro podporu inovativního malého a středního podnikání (nedostatečná

Více

Úloha města Brna v rozvoji regionu

Úloha města Brna v rozvoji regionu Úloha města Brna v rozvoji regionu Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně 1. 11. 2010 Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města VÝHODY MĚSTA BRNA Univerzitní a veletržní město Příznivá

Více

EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA KOHEZNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI. Regionalistika 2

EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA KOHEZNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI. Regionalistika 2 EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI KOHEZNÍ POLITIKA Regionalistika 2 NÁVRH ROZPOČTU EU NA 2014-2020 POSTAVENÍ RP V POLITIKÁCH EU 1. etapa 1957-1974 2. etapa 1975-1987 3.

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Petra Bartáková, MSc. NM pro řízení OP. Synergie IROP

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Petra Bartáková, MSc. NM pro řízení OP. Synergie IROP Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Petra Bartáková, MSc. NM pro řízení OP Synergie IROP Hlavní zaměření programu Globálním cílem OP VVV je urychlit přechod ČR k růstu prostřednictvím lidského

Více

INFORMACE O PŘEDBĚŽNÉ ALOKACI V OP Martin Fraško

INFORMACE O PŘEDBĚŽNÉ ALOKACI V OP Martin Fraško INFORMACE O PŘEDBĚŽNÉ ALOKACI V OP 2014-2020 MAS Naděje o.p.s. Martin Fraško 12.05.2014, MOST Evropské strukturální a investiční fondy 2007-2013 V plánovacím období 2007 2013 bylo možné čerpat prostřednictvím

Více

Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie (souhrn úkolů pro Radu pro výzkum, vývoj a inovace)

Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie (souhrn úkolů pro Radu pro výzkum, vývoj a inovace) 272/B2 Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie (souhrn úkolů pro Radu pro výzkum, vývoj a inovace) 1. Úvod 1.1. Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR Materiál Strategie

Více

Ing. Aleš Calábek, MBA GHC regio s.r.o.

Ing. Aleš Calábek, MBA GHC regio s.r.o. Ing. Aleš Calábek, MBA GHC regio s.r.o. Veřejné projednání integrované strategie rozvoje území Šternberk 15. 1. 2014 1. Úvod 2. SWOT analýza území 3. Dotazníkové šetření 4. Akční plán Následující SWOT

Více

Regionální inovační strategie RIS3

Regionální inovační strategie RIS3 Jihočeský kraj Rozloha: 10 056 m2 (12 % rozlohy ČR) Počet obyvatel: 637 tisíc (nejnižší hustota zasídlení) Důležitá centra: Č. Budějovice, Tábor, Písek, Strakonice, Jindřichův Hradec Výhodná geografická

Více

Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše

Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše Pracovní skupina Ekonomika a lidské zdroje 18. 12. 2012 ISRR Krkonoše Cíl: analyzovat aktuální situace regionu Krkonoše identifikovat rozvojové problémy Krkonoš

Více

Karlovarský kraj problémová analýza

Karlovarský kraj problémová analýza Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika

Více

Sekce Technologie 4.0

Sekce Technologie 4.0 Sekce Technologie 4.0 Strategické priority ve vztahu k OP PIK Výroční konference OP PIK 10. 12. 2018 Ing. Petr Očko, Ph.D., náměstek MPO Sekce Technologie 4.0 Základní agendy sekce Digitální ekonomika

Více

EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA KOHEZNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI. Regionalistika 2

EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA KOHEZNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI. Regionalistika 2 EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI KOHEZNÍ POLITIKA Regionalistika 2 SHRNUTÍ Základní charakteristika RP Nástroje RP Principy RP Úrovně realizace: primárně národní státy,

Více

střední podniky - Podpora zakládání a rozvoje sítí Business Angels (Prosperita OPPI) - Finanční fóra pro malé a střední podniky

střední podniky - Podpora zakládání a rozvoje sítí Business Angels (Prosperita OPPI) - Finanční fóra pro malé a střední podniky Program Start Jeremie Progres Popis programu Realizace podnikatelských záměrů osob Podpora rizikového kapitálu, Umožnit realizaci rozvojových vstupujících do podnikání poprvé nebo mikropůjček a záruk pro

Více

Regionální inovační strategie důležitý faktor rozvoje Zlínského kraje

Regionální inovační strategie důležitý faktor rozvoje Zlínského kraje Regionální inovační strategie důležitý faktor rozvoje Zlínského kraje Ing. Jaroslav Drozd náměstek hejtmana Zlínského kraje Kde leží Zlínský kraj Kde leží Zlínský kraj Obecné informace o kraji Počet obyvatel:

Více

Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů

Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, MPO 3. prosince 2013, Praha Strategická orientace OPPI Klíčový

Více

Strategie ITI Olomoucké aglomerace Nové dotační příležitosti pro podnikatele Olomouckého kraje

Strategie ITI Olomoucké aglomerace Nové dotační příležitosti pro podnikatele Olomouckého kraje Strategie ITI Olomoucké aglomerace Nové dotační příležitosti pro podnikatele Olomouckého kraje 8. 3. 2017 Jitka Gregorová Vymezené území Olomoucká aglomerace je tvořena třemi jádry, mezi kterými je úzká

Více

Naplňování Cílů udržitelného rozvoje v ČR (OECD, 2017)

Naplňování Cílů udržitelného rozvoje v ČR (OECD, 2017) Naplňování Cílů udržitelného rozvoje v ČR (OECD, 2017) 1 Dosahování cílů v 5 prioritních oblastech agendy 2030 ve srovnání s průměrem zemí OECD Příspěvek EU fondů k naplňování cílů udržitelného rozvoje

Více

Olomoucká aglomerace. Na cestě k prosperitě a rozvoji. Krajské setkání aktérů regionálního rozvoje, 29.4.2014

Olomoucká aglomerace. Na cestě k prosperitě a rozvoji. Krajské setkání aktérů regionálního rozvoje, 29.4.2014 Olomoucká aglomerace Na cestě k prosperitě a rozvoji Krajské setkání aktérů regionálního rozvoje, 29.4.2014 Fondy EU 2014-2020 Dohoda o partnerství Jedná se o základní dokument uzavřený mezi ČR a EK umožňující

Více

JIHOMORAVSKÉ INOVAČNÍ

JIHOMORAVSKÉ INOVAČNÍ JIHOMORAVSKÉ INOVAČNÍ CENTRUM: PROČ JE TRANSFER TECHNOLOGIÍ DŮLEŽITÝ A CO V TÉTO OBLASTI DĚLÁME Radim Kocourek PROČ JE TRANSFER TECHNOLOGIÍ DŮLEŽITÝ PRO ROZVOJ JMK? JAK CHÁPEME TRANSFER TECHNOLOGIÍ? Za

Více

Evropskéfondy a Ostravsko: jak jich nejlépe využít

Evropskéfondy a Ostravsko: jak jich nejlépe využít Evropskéfondy a Ostravsko: jak jich nejlépe využít David Sventek Úřad Regionální rady 19.5.2014, Ostrava Program NovéprogramovéobdobíEU 2014 2020 Ostravskáaglomerace klíčovázjištění Integrovanéteritoriálníinvestice

Více

Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření

Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření Duben 2007 Prioritní osy programu Prioritní osa 1 - Podpora rozvoje znalostní ekonomiky... 2 Prioritní osa 2 - Podpora vstupu

Více

Praha, 5. 12. 2013 OP VVV 2014-2020

Praha, 5. 12. 2013 OP VVV 2014-2020 Praha, 5. 12. 2013 OP VVV 2014-2020 Rámec přípravy programu Časový rámec Dohoda o partnerství v nové verzi zaslána na EK K 30. 11. 2013 (3. 12. 2013) odevzdaná 3. verze OP VVV Prosinec 2013 předpokládaný

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Harmonogram výzev na rok 2018

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Harmonogram výzev na rok 2018 Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Harmonogram výzev na rok 2018 Identifikační číslo zprávy: 1 Sledované období od: 1. 1. 2018 Sledované období do: 31. 12. 2018 Verze draft 05 1 1 rok 2018 Identifikace

Více

Informace o přípravě nového programového období

Informace o přípravě nového programového období Informace o přípravě nového programového období Eva Brožová Brno, 7. 1. 2014 Program prezentace 1. Přehled situace 2. Stručný souhrn klíčových informací k OP VVV (struktura, alokace, synergie) 3. Podrobnější

Více

Priority a možnosti v programovém období a hlavní změny oproti programovému období

Priority a možnosti v programovém období a hlavní změny oproti programovému období Priority a možnosti v programovém období 2014-2020 a hlavní změny oproti programovému období 2007-2013 Ondřej Pergl odbor regionální politiky 15. 5. 2015, RSK LBK Evropský fond pro regionální rozvoj Evropské

Více

Strategický plán města Police nad Metují Strategická část tabulkový přehled

Strategický plán města Police nad Metují Strategická část tabulkový přehled Strategický plán města Police nad Metují Strategická část tabulkový přehled Prioritní osa 1 (PO 1) Sociokulturní život města Strategický cíl PO 1 - Město nabízející bohaté možnosti využití volného času

Více

Zahájení výuky. Doc. Ing. Jaroslav Machan, CSc. Škoda Auto, TC Zvláštní projekty elektrostrategie a výzkumu 12.11.2010

Zahájení výuky. Doc. Ing. Jaroslav Machan, CSc. Škoda Auto, TC Zvláštní projekty elektrostrategie a výzkumu 12.11.2010 Doc. Ing. Jaroslav Machan, CSc. Škoda Auto, TC Zvláštní projekty elektrostrategie a výzkumu 12.11.2010 Jakub Dvořák (TC), Martin Pelant (TC) Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který

Více

Strategie hospodářské restrukturalizace Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje ve vazbě na podporu podnikání

Strategie hospodářské restrukturalizace Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje ve vazbě na podporu podnikání Strategie hospodářské restrukturalizace Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje ve vazbě na podporu podnikání Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Národní úroveň Usnesení vlády

Více

Školství MAS Region HANÁ

Školství MAS Region HANÁ Školství MAS Region HANÁ VIZE Materiální vybavení škol odpovídající 21. století, kvalitní pracovní podmínky pro pedagogy k zajištění moderní výuky, zlepšení podmínek i pro nepedagogické pracovníky škol.

Více

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic AGENTURA CZECHINVEST 4. června 2012 Bc. Veronika Zumrová Regionální projektový manažer pro Královéhradecký kraj Agentura pro podporu podnikání a investic

Více

Národní strategie umělé inteligence v ČR Ing. Petr Očko, Ph.D. náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace 28.

Národní strategie umělé inteligence v ČR Ing. Petr Očko, Ph.D. náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace 28. Národní strategie umělé inteligence v ČR Ing. Petr Očko, Ph.D. náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace 28. května 2019 Vše začalo Digitálním Českem Průřezový strategický dokument

Více

Konkurenceschopnost regionů. Podstata regionální inovační politiky Ing. Petr Adámek, MBA

Konkurenceschopnost regionů. Podstata regionální inovační politiky Ing. Petr Adámek, MBA Konkurenceschopnost regionů Podstata regionální inovační politiky Ing. Petr Adámek, MBA Rozdílné podmínky regionů pro přechod ke znalostní ekonomice míra nezaměstnanosti (2006) 16,0 14,0 ULK 12,0 MSK 10,0

Více

Města a obce v období Pardubice,

Města a obce v období Pardubice, Města a obce v období 2014+ Pardubice, 29. 5. 2014 David Koppitz Současná debata o kohezní politice Národní dokument k územní dimenzi Metodiky a manuály Využití finančních nástrojů Dohoda o partnerství

Více

Příprava projektů měst a obcí na programové období

Příprava projektů měst a obcí na programové období Příprava projektů měst a obcí na programové období 2014 2020 Porada ředitelky KrÚ Jihomoravského kraje s tajemnicemi a tajemníky OÚ obcí typu I, II a III 30.9.2014 Aktivity ČR související přípravou na

Více

Nové programovací období co nás čeká

Nové programovací období co nás čeká Vědecko-výzkumný ústav Centrum pro vědu a výzkum, z.ú. Nové programovací období co nás čeká doc. Ing. Lubor Hruška, Ph.D. lubor.hruska@accendo.cz Nový přístup EU k období 2014 2020 preferovány integrované

Více