30 let databáze METAL - a co dál?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "30 let databáze METAL - a co dál?"

Transkript

1 30 let databáze METAL - a co dál? Boris Škandera *), Antonín Tulach *), Blanka Polochová **) Resumé Stručná historie tuzemské databáze vědeckotechnických informací pro hutní průmysl. Současná situace a otazníky jejího budoucího vývoje. Abstract Concise overview of history of domestic database of scientific and technical information for metallurgical industry. Present situation and questions concerning its future development. V roce 1972 začali naši předchůdci v tehdejším odvětvovém informačním středisku VÚHŽ-Informetal práce na automatizaci zpracování vědeckotechnických informací pro hutní průmysl. Před jejich počinem je nutno se sklonit s obdivem minimálně ze dvou důvodů: - Ve své době byli opravdu průkopníky v této oblasti a patřili mezi první tvůrce automatizovaných informačních systémů nejen v Československu, ale i v mezinárodním srovnání. Například největší světová databáze o hutních materiálech a technologiích (tehdy anglo-americká) METADEX měla jen nepatrný časový náskok začala vznikat v r. 1966, a to za nesrovnatelně lepších finančních i technických podmínek. - Technická základna byla značně omezená a těžko dostupná. Začínalo se na tzv. sálových počítačích 2. generace, jejichž výkon a kapacita byly z dnešního pohledu neuvěřitelně malé a dnes už téměř nevyjádřitelné slabší než první osobní počítače typu Sinclair ZX Spectrum, které k nám dorazily v polovině osmdesátých let minulého století. V počátcích se za dostupnými počítači DATASAAB D21 muselo dokonce dojíždět z Prahy do tehdejšího Gottwaldova. *) Informetal, zájmové sdružení **) VÚHŽ, a.s.

2 Databáze byla koncipována tak, že se na její tvorbě a aktualizaci podílelo několik informačních středisek v hutních podnicích (decentralizované zpracování podle tematického principu). Tento způsob se osvědčil a je využíván dodnes.vlastní zpracování celé databáze bylo prováděno centrálně na odvětvovém pracovišti s využitím externích dodavatelů výpočetních služeb. V této souvislosti nelze nevzpomenout významnou roli celostátního informačního centra ÚVTEI-ÚTZ. Databáze byla samozřejmě od počátku úzce propojena s odvětvovou technickou knihovnou, resp. s knihovnami spolupracujících hutních podniků, které jednak zajišťovaly odbornou literaturu coby vstupy do databáze, a jednak následně dodávaly dle požadavků uživatelů kopie primárních pramenů. Nechceme zde popisovat všechny peripetie vývoje československé vědeckotechnické hutnické databáze, uvedeme jen několik základních fakt. Databáze od počátku používala pro indexaci záznamů v ní uložených dva základní nástroje, jejichž používání se osvědčilo dodnes: - DESKRIPTORY pro jemné třídění ze speciálně vytvořeného řízeného slovníku, tzv. tezauru, - TEMATICKÉ ŘADY pro hrubší třídění databáze na tematické pod-soubory Zpočátku bylo možno pracovat pouze v dávkovém režimu, přičemž byly zavedeny dva základní režimy, používané až dosud: - zpracování jednorázových retrospektivních rešerší - zpracování průběžných rešerší z nových přírůstků do databáze formou tzv. AI = adresních informací (SDI = selective dissemination of information) Významným milníkem bylo na počátku osmdesátých let zavedení on-line přístupu k databázím s možností dialogového vyhledávání systémem GOLEM v ÚVTEI-ÚTZ. I v tomto případě patřila databáze METAL mezi první tuzemské databáze dostupné online, přičemž se řadila na horní příčky žebříčku využívání databází. Významným pokrokem v další etapě byl přechod na plnotextové vyhledávání. Další kvalitativní skok přineslo masové rozšíření osobních počítačů a zejména mechanik optických disků CD-ROM. Informetal úspěšně převedl svou databázi z verze magnetopáskové zpracovatelné pouze na sálových počítačích na verzi PC, přičemž celou databázi se podařilo umístit na 1 optický disk. Tento převod se uskutečnil doslova v hodině dvanácté, protože krátce nato došlo ke zrušení ÚVTEI.

3 Historii databáze však neovlivňovaly pouze technické aspekty a rozvíjející se možnosti výpočetní techniky, ale zejména aspekty ekonomické. Po politických a ekonomických změnách z roku 1989 došlo nejen k zániku Státní komise pro vědeckotechnický rozvoj, která do určité míry zastřešovala dobře fungující systém vědeckotechnických informací, ale i k zániku řady informačních středisek a technických knihoven. Tento zánik hrozil po privatizaci mateřského Výzkumného ústavu hutnictví železa i Informetalu, ale podařilo se jej zažehnat tím, že hutní podniky založily zájmové sdružení Informetal. Díky tomu se podařilo zachovat alespoň hlavní činnosti zajišťované v minulosti odvětvovým pracovištěm, tj. aktualizaci databáze METAL a její využívání formou adresních informací a retrospektivních rešerší. Návazné knihovnické služby nadále zajišťují dvě knihovnice v technické knihovně VÚHŽ a.s., resp. v torzu dřívější komplexní soustavy technických knihoven hutních podniků. Vzhledem k tomu, že současně došlo k drastickému snížení počtu pracovníků z 38 na 3 musela být zrušena celá řada dalších informačních činností a služeb, které se v minulosti osvědčily a dnes chybí. Patří sem především rozsáhlá publikační činnost, analytické práce prováděné ve spolupráci s pracovištěm tzv. oborových inženýrů a mezinárodní spolupráce. Je všeobecně známo, že hutnictví v České republice prochází letitou krizí, která se zejména v poslední době silně vyhrotila (zájemce odkazujeme na naši adresu rubrika Novinky ). Některé - i významné - podniky zanikly, jiné silně omezily svou činnost, další se potýkají s velkými finančními problémy. Toto se samozřejmě promítlo negativně i na financování činnosti nadpodnikového zájmového sdružení Informetal. Mimořádně důležitou roli pro zachování existence Informetalu a kontinuity celé činnosti proto sehrál program Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Informační zdroje pro výzkum a vývoj. Díky tomuto programu se podařilo překlenout pokles financování ze strany hutních podniků a nadále pokračovat i rozvíjet dosavadní informační služby, včetně nákupu odborné literatury. Tento program ale v prosinci 2003 končí a znovu tak vyvstává problém další existence celé agendy vědeckotechnických informací pro hutnictví železa České republiky. Toto se týká nejen existence samotného zájmového sdružení, ale také i odvětvové technické knihovny ve VÚHŽ a.s., budované dlouhá desetiletí.

4 V současné době probíhají různá jednání o zajištění dalšího pokračování informačních služeb pro hutní průmysl. V době absolutní nejistoty týkající se budoucnosti celého českého hutnictví je ovšem nesnadné najít vůbec pro tato jednání partnery. Určitou nadějí je možná připravovaný Národní program orientovaného výzkumu a vývoje s podprogramem Informační infrastruktura výzkumu a vývoje. Slibné jsou i kontakty se současným producentem světové hutnické databáze METADEX firmou Cambridge Scientific Abstracts, se kterou jednáme o možnosti dodávání abstrakt pro uvedenou databázi z tuzemských zdrojů, které databáze dosud nepokrývá, tj. především z národních i mezinárodních odborných konferencí konaných v ČR. Tímto způsobem by se obnovila naše spolupráce na tvorbě databáze METADEX, která řadu let úspěšně probíhala s původním producentem této databáze ústavem Institute of Materials v Londýně. Zájmové sdružení Informetal spolu s technickou knihovnou akciové společnosti VÚHŽ patří de facto k nemnohým bývalým odvětvovým střediskům vědeckotechnických informací, které nadále slouží svému účelu. Ročně zpracovává pro uživatele několik set průběžných i retrospektivních rešerší a poskytuje i návazné knihovnické, resp. překladatelské služby. Databáze METAL představuje cennou informační základnu s retrospektivou 30 let obsahující přes 190 tisíc záznamů. Doufejme, že se tuto osvědčenou službu podaří uchovat i do budoucna. Tento příspěvek byl zpracován v rámci projektu MŠMT LI za finančního přispění ČR Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v rámci účelové podpory výzkumu a vývoje.

5 Přehled stavu zabezpečení vybraných hutních podniků a organizací vědeckotechnickými informacemi (květen 2003) Podnik Stav informačního zabezpečení Charakteristika stavu informačního zabezpečení Bekaert ŽDB Bohumín s.r.o. Podnik nemá vlastní technický rozvoj a využívá služeb mateřského podniku v Belgii. Neodebírá databázi METAL, jen několik profilů průběžných rešerší tzv. adresních podnik nemá vlastní informační středisko ani technickou knihovnu informací. Hutní projekt Frýdek-Místek Středisko VTEI i technická knihovna fungují v omezeném rozsahu. Dosud vydávají funguje v omezené podobě zpravodaj Koks. Hutní projekt Ostrava Technická knihovna funguje ve velmi omezeném rozsahu. funguje ve velmi omezené podobě Hutní projekt Plzeň Technická knihovna funguje ve velmi omezeném rozsahu se zastaralým knihovnickým o činnosti informačního středisko není nic Informetal, zájmové sdružení Králodvorské železárny a.s. Nová huť, a.s. Ostrava Pramet Tools Šumperk (býv. Pramet a Výzkumný ústav práškové metalurgie) SVÚM Praha fondem. Neodebírají databázi METAL. Bývalému odvětvovému středisku při VÚHŽ Dobrá hrozil po 2. kole kupónové privatizace naprostý zánik, který byl zažehnán transformací střediska do formy zájmového sdružení, založeného hutními podniky. I přes výraznou redukci personálu (v současnosti 3 pracovníci, kdysi 38) se podařilo zachovat kontinuitu a další rozvoj hlavního informačního produktu dokumentační databáze METAL, budované od roku V současnosti činnosti pokračují pouze díky zapojení do projektu MŠMT, který končí Hrozí likvidace tohoto pracoviště pro nedostatek financí, získávaných od členů sdružení - hutních podniků. Činnost informačního středisko a technické knihovny je zajišťována v rámci kumulovaných funkcí 2 pracovníky. Neodebírají databázi METAL. Středisko VTEI a technická knihovna, jakož i spolupráce s Informetalem funguje velmi dobře. Poněkud omezeny zdroje na nákup odborné literatury. Silně omezená technická knihovna, informační a patentové středisko, zastavena publikační činnost. Podle rozhodnutí vlastníků ze Švédska byly zrušeno koncem r všechny zbývající informační aktivity. Středisko VTEI a technická knihovna, jakož i spolupráce s Informetalem funguje velmi dobře. Poněkud omezeny zdroje na nákup odborné literatury. známo činnost informačního středisko pokračuje, ale další existence střediska je ohrožena o činnosti informačního středisko není nic známo výborné, v současnosti noví majitelé prověřují projekt další činnosti střediska výborné Škoda-hutě Plzeň s.r.o. Nemají vlastní středisko VTEI ani technickou knihovnu. Škoda a.s. Plzeň Normalizační středisko, středisko VTEI a technická knihovna zrušeny ke dni

6 Podnik Stav informačního zabezpečení Charakteristika stavu informačního zabezpečení TEVÚH Technicko-ekonomický Tato organizace byla po listopadu 1989 zlikvidována včetně informačního pracoviště a ústav pro hutnictví technické knihovny obsahující nenahraditelné prameny. Třinecké železárny, a.s. Třinec Středisko VTEI a technická knihovna, jakož i spolupráce s Informetalem funguje velmi výborné dobře. Válcovny plechu, a.s., Středisko VTEI a technická knihovna byly zrušeny na jaře Informační služby Frýdek-Místek nejsou nijak zajišťovány. Neodebírají databázi METAL. Válcovny trub, a.s., Chomutov Středisko VTEI a technická knihovna byly zrušeny v roce Odborně zaměřená knihovna byla převedena na město Chomutov. Zcela zrušen odběr odborné literatury zaměřené na trubky nepokračuje zpracování tematiky Výroba ocelových trubek pro DB METAL. Informační služby nejsou nijak zajišťovány. (Kromě toho bylo zrušeno zpracování odborné literatury z tematiky výroby a vlastností trubek pro databázi METAL) Vítkovice, a.s., Ostrava VÚHŽ, a.s., Dobrá VÚK s.r.o., Panenské Břežany Nejstarší technická knihovna (založena 1866!) i středisko VTEI byly zredukovány z hlediska personálního i finančního - na minimum v současnosti zajišťovány pouze 2 pracovníky, přičemž se očekává další omezení. Dosud velmi dobře spolupracují se zájmovým sdružením Informetal a odebírají databázi METAL. Technická knihovna i spolupráce s Informetalem funguje velmi dobře. Další existence knihovny je ohrožena, nebude-li zajištěno financování z vhodného státního projektu. Středisko VTEI i technická knihovna fungují v omezeném rozsahu v rámci výzkumně orientovaného s.r.o. o 10 zaměstnancích. TK odebírá cca 5 zahraničních periodik, počet zpracovávaných záznamů do databáze Neželezné kovy (dříve součást DB METAL, od r samostatná databáze) poklesl z cca 3000 ročně na cca 240 ročně. - nejstarší technická knihovna silně zredukována - likvidace k ! výborné funguje v silně omezené podobě Vysoká škola báňská TU Ostrava Technická knihovna i spolupráce s Informetalem funguje dobře. Informetal dobré spolupracuje přímo s jednotlivými katedrami. ŽDB, a.s., Bohumín Technická knihovna a středisko VTEI silně redukováno z hlediska personálního i silně omezené - zredukované na minimum finančního. Železárny Hrádek, a.s. Informační služby v podniku zajišťuje 1 pracovník na částečný úvazek. Neodebírají žádné informační služby Informetalu. Železárny Chomutov, a.s. Technická knihovna zlikvidována. Železárny Veselí, a.s., Veselí V minulosti výborně fungující středisko VTEI a technická knihovna zrušeny.

TECHNICKÉ KNIHOVNY: NOVÁ DOBA TEMNA

TECHNICKÉ KNIHOVNY: NOVÁ DOBA TEMNA TECHNICKÉ KNIHOVNY: NOVÁ DOBA TEMNA ing. Jaroslav Vyka 1, ing. Boris Škandera 2 Kam jsme došli Informační systém pro hutní podniky v České republice patřil v minulosti ke špičkovým odvětvovým informačním

Více

Pružnost a pevnost v informační práci

Pružnost a pevnost v informační práci Pružnost a pevnost v informační práci Pružnost a pevnost v informační práci aneb Jak čelit namáhání při časově proměnném zatížení Pružnost a pevnost patří k základním charakteristikám oceli Pružnost a

Více

Knihovnické informace. Vyhledávání ve zdrojích Knihovnického institutu

Knihovnické informace. Vyhledávání ve zdrojích Knihovnického institutu Knihovnické informace Vyhledávání ve zdrojích Knihovnického institutu Knihovnický institut Národní knihovny Vzdělávací oddělení Referát VKIS Studijní a informační oddělení Knihovnický institut Národní

Více

Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Ústav informačních studií a knihovnictví

Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Ústav informačních studií a knihovnictví Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Ústav informačních studií a knihovnictví Studijní program: informační studia a knihovnictví Studijní obor: informační studia a knihovnictví Bc. Jana Kocurová

Více

Informace, knihovny, katalogy... Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství

Informace, knihovny, katalogy... Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství Informace, knihovny, katalogy... Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství Co jsme si slíbili Trochu teorie (informační potřeby, typy informací, informační dokumenty) Trochu praxe

Více

Zhodnocení projektu VISK 9/I za rok 2014 Doplňování vybraných záznamů článků do báze ANL v krajských a odborných knihovnách

Zhodnocení projektu VISK 9/I za rok 2014 Doplňování vybraných záznamů článků do báze ANL v krajských a odborných knihovnách Zhodnocení projektu VISK 9/I za rok 2014 Doplňování vybraných záznamů článků do báze ANL v krajských a odborných knihovnách Po zrušení oddělení článkové bibliografie a ukončení vlastního analytického zpracování

Více

(Návrh schválený Vědeckou radou SU OPF dne )

(Návrh schválený Vědeckou radou SU OPF dne ) Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací, výzkumné a umělecké činnosti Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné na rok 2009 (Návrh schválený Vědeckou radou SU OPF dne 6. 10.

Více

Analýza správy exemplářů, výpůjček a uživatelů Závěrečná zpráva. Tým č. 1

Analýza správy exemplářů, výpůjček a uživatelů Závěrečná zpráva. Tým č. 1 Analýza správy exemplářů, výpůjček a uživatelů Závěrečná zpráva Tým č. 1 Ina Danilin, Lukáš Charvát, Iryna Kovalenko, Adéla Weinsteinová, Veronika Šikýřová, Petr Moškvan 10.05.2010 Obsah 1. Obecný pohled...

Více

INFORMAČNÍ PODPORA HUTNICKÉ VĚDECKO-VÝZKUMNÉ ZÁKLADNY

INFORMAČNÍ PODPORA HUTNICKÉ VĚDECKO-VÝZKUMNÉ ZÁKLADNY INFORMAČNÍ PODPORA HUTNICKÉ VĚDECKO-VÝZKUMNÉ ZÁKLADNY Boris Škandera 1), Antonín Tulach 1), Miluše Fukalová 2 ) Gustav Chwistek 3) 1) Informetal, zájmové sdružení, Czech Republic 2) Nová huť, a.s., Czech

Více

Koncepce rozvoje knihovny v letech Knihovna VŠLG

Koncepce rozvoje knihovny v letech Knihovna VŠLG Koncepce rozvoje knihovny v letech 2016 2020 Činnost knihoven je veřejnou službou a knihovny jsou považovány za instituce veřejného zájmu. Jsou nástrojem základního lidského práva na rovný přístup k informacím,

Více

Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo

Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo SOUKROMÁ VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ ZNOJMO Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo do roku 2011 Projednáno AR SVŠE 23. 11. 2007 1. Východiska dlouhodobého záměru Dlouhodobý záměr Soukromé vysoké školy ekonomické Znojmo

Více

Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům?

Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům? Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům? Tamara Pršínová Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice prsinova @cbvk.cz Knihovny současnosti Olomouc 2014 Historie průkopník

Více

Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy. Bc. Jaroslava Citová, DiS. Národní knihovna ČR Knihovnický institut

Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy. Bc. Jaroslava Citová, DiS. Národní knihovna ČR Knihovnický institut Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy Bc. Jaroslava Citová, DiS. Národní knihovna ČR Knihovnický institut Databáze TDKIV Výkladová databáze vysvětlující významy odborných termínů

Více

Inovační procesy. Klastry přednáška č. 6

Inovační procesy. Klastry přednáška č. 6 Inovační procesy Klastry 2004 přednáška č. 6 Klastr je geograficky blízké seskupení vzájemně provázaných firem, specializovaných dodavatelů, poskytovatelů služeb a souvisejících institucí v konkrétním

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2003

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2003 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2003 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice fondu doplňován převážně koupí z prostředků přidělených

Více

JAK PRACOVAT S INFORMACEMI TAK, ABY ONY PRACOVALY PRO NÁS? Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství

JAK PRACOVAT S INFORMACEMI TAK, ABY ONY PRACOVALY PRO NÁS? Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství JAK PRACOVAT S INFORMACEMI TAK, ABY ONY PRACOVALY PRO NÁS? Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství Co jsme si slíbili Co je to databáze? Co je to rešerše? Jak správně zadat

Více

Metody zpracování informací - 2

Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace Informační služby služby mohou být individuální nebo skupinové poskytují je komerčně i nekomerčně

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 Vědecká rada FZS TUL projednala dne 2. října 2018 Akademický senát FZS TUL schválil dne 10.

Více

Grantové programy na podporu knihoven. Roman Giebisch Národní knihovna ČR

Grantové programy na podporu knihoven. Roman Giebisch Národní knihovna ČR Grantové programy na podporu knihoven Roman Giebisch Národní knihovna ČR Informace o programech Knihovní zákon: podpora knihoven Provozovateli knihovny mohou být z peněžních prostředků státního rozpočtu,

Více

XLIII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky. Praha 12. prosince Bod programu: 3

XLIII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky. Praha 12. prosince Bod programu: 3 XLIII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky Praha 12. prosince 2013 Bod programu: 3 INFORMACE O PŘÍPRAVĚ HODNOCENÍ VÝZKUMNÉ A ODBORNÉ ČINNOSTI PRACOVIŠŤ AV ČR ZA LÉTA 2010 2014 1 Principy

Více

Management informačních fondů

Management informačních fondů Management informačních fondů Akvizice Knihovnické procesy akvizice zpracování uchovávání zpřístupňování 1 2 Akvizice Akvizice získávání dokumentů, popř. informací do fondu knihovny budování fondu primárních,

Více

Paměťové instituce v CADR a SK ČR

Paměťové instituce v CADR a SK ČR Paměťové instituce v CADR a SK ČR Mgr. Jana Militká 30. 11. 2017 - CADR - Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR 1996 Adresář knihoven a informačních institucí (báze ADR) sloučeny databáze

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací, výzkumné a umělecké činnosti Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné na rok

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací, výzkumné a umělecké činnosti Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné na rok Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací, výzkumné a umělecké činnosti Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné na rok 2010 Karviná 2009 1. Úvod Aktualizace Dlouhodobého záměru

Více

SVÚM a.s. Praha VÚK Panenské Břežany, s.r.o. Hutnictví železa a.s.

SVÚM a.s. Praha VÚK Panenské Břežany, s.r.o. Hutnictví železa a.s. Verlag Dashöfer https://www.dashofer.cz/lexikon-kovu-se-zahranicnimi-ekvivalenty-productlkv/ Software Lexikon kovů se zahraničními ekvivalenty Lexikon kovů Postrádáte databázi kovů? Využijte tento software,

Více

Jak pomáháme našim klientům

Jak pomáháme našim klientům Jak pomáháme našim klientům Praha 6. 10. 2015 Bc. Ludmila Stuchlá Lékařská knihovna Fakultní nemocnice Ostrava Fakultní nemocnice Ostrava Lékařská knihovna FN Ostrava Lékařská knihovna FN Ostrava Počet

Více

PROGRAM INFORMAČNÍ ZDROJE PRO VÝZKUM A VÝVOJ

PROGRAM INFORMAČNÍ ZDROJE PRO VÝZKUM A VÝVOJ PROGRAM INFORMAČNÍ ZDROJE PRO VÝZKUM A VÝVOJ Věra Kubíková, MŠMT ČR Praha 1. Okolnosti vzniku programu O programu Informační zdroje pro výzkum a vývoj nelze hovořit bez zmínky o okolnostech a časových

Více

K otázkám strategie zpřístupňování elektronických informačních zdrojů pro oblast výzkumu a vývoje

K otázkám strategie zpřístupňování elektronických informačních zdrojů pro oblast výzkumu a vývoje K otázkám strategie zpřístupňování elektronických informačních zdrojů pro oblast výzkumu a vývoje Úvod: Stanovisko Asociace knihoven vysokých škol ČR Předkládaný materiál shrnuje zkušenosti, poznatky a

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období. Vládní návrh. na vydání

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období. Vládní návrh. na vydání PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období 345 Vládní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů - 2 - ZÁKON

Více

Elektronické informační zdroje v oblasti přírodních věd z projektu 1N04186

Elektronické informační zdroje v oblasti přírodních věd z projektu 1N04186 Elektronické informační zdroje v oblasti přírodních věd z projektu 1N04186 Alena BALVÍNOVÁ Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, Středisko vědeckých informací balvin@natur.cuni.cz INFORUM

Více

Informace o zpracování osobních údajů ve smyslu čl. 13 nařízení EU č. 2016/679 (GDPR) účinné od

Informace o zpracování osobních údajů ve smyslu čl. 13 nařízení EU č. 2016/679 (GDPR) účinné od Informace o zpracování osobních údajů ve smyslu čl. 13 nařízení EU č. 2016/679 (GDPR) účinné od 25. 5. 2018 Vysoká škola finanční a správní, a.s., IČO: 04274644, sídlem Estonská 500, 101 00 Praha 10 -

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Havířov

Více

Vědecká knihovna UJEP. První rok činnosti

Vědecká knihovna UJEP. První rok činnosti Vědecká knihovna UJEP První rok činnosti Historie Vyšší pedagogická škola 1954 Pedagogický institut 1959 Pedagogická fakulta 1964 UJEP 1991 Další fakultní knihovny Snahy o budovu pro univerzitní knihovnu

Více

Vysoká škola polytechnická Jihlava

Vysoká škola polytechnická Jihlava Vysoká škola polytechnická Jihlava Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti Vysoké školy polytechnické Jihlava pro rok 2007 Jihlava, říjen

Více

INFORMAČNÍ ZDROJE JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍ INFRASTRUKTURY

INFORMAČNÍ ZDROJE JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍ INFRASTRUKTURY INFORMAČNÍ ZDROJE JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍ INFRASTRUKTURY Věra Kubíková, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 1) Trochu historie el-íčko Když jsem měla před dvěma lety na konferenci Knihovny současnosti

Více

České internetové medicínské zdroje v Národní lékařské knihovně

České internetové medicínské zdroje v Národní lékařské knihovně České internetové medicínské zdroje v Národní lékařské knihovně Kateřina Štěchovská Národní lékařská knihovna, Praha stechovs@nlk.cz INFORUM 2005: 11. konference o profesionálních informačních zdrojích

Více

Dotační program MK ČR VISK 3

Dotační program MK ČR VISK 3 Dotační program MK ČR VISK 3 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz 5. 9. 2017 41. celostátního semináře knihovníků muzeí a galerií Plzeň VISK Veřejné informačních služby knihoven Dotační program

Více

Cestovní náhrady 35 10 45 20 55 Výdaje na drobný hmotný 0 205 205 325 325. 22 68 90 61 83 povinných zákonných odvodů celkem 3 423 393 3 816 516 3 939

Cestovní náhrady 35 10 45 20 55 Výdaje na drobný hmotný 0 205 205 325 325. 22 68 90 61 83 povinných zákonných odvodů celkem 3 423 393 3 816 516 3 939 Příloha č. 13 Přehled uznaných nákladů Uznané náklady na řešení se skládají z finančních prostředků účelové podpory a finančních prostředků příjemce. Nejsou zahrnuty v souladu se schváleným projektem finanční

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO SO ORP PRACHATICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Prachatice, reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000329

Více

Bibliografické databáze technických norem a standardů. Školení 12. února 2015 Martina Machátová

Bibliografické databáze technických norem a standardů. Školení 12. února 2015 Martina Machátová Bibliografické databáze technických norem a standardů Školení 12. února 2015 Martina Machátová Normy a standardy v knihovnách ČR - 1 Moravská zemská knihovna v Brně Uchovává československé a české normy

Více

HODNOCENÍ. Aktualizace Dlouhodobého záměru FF UK. pro akademický rok 2012/2013

HODNOCENÍ. Aktualizace Dlouhodobého záměru FF UK. pro akademický rok 2012/2013 HODNOCENÍ Aktualizace Dlouhodobého záměru FF UK pro akademický rok 2012/2013 1) Studium a) Pokračovat v kvalitativním hodnocení pedagogické činnosti, včetně reálných dopadů na akreditační proces a fungování

Více

Elektronické informační zdroje. Dřevařství a příbuzné obory

Elektronické informační zdroje. Dřevařství a příbuzné obory Elektronické informační zdroje Dřevařství a příbuzné obory 2. 11. 2010 Osnova 1. Elektronické informační zdroje (EIZ) na MENDELU Abstraktové databáze Plnotextové databáze 2. Základy tvorby rešeršního dotazu

Více

JIŽ 10 LET JSME S VÁMI

JIŽ 10 LET JSME S VÁMI JIŽ 10 LET JSME S VÁMI Profil organizace Naše motto: Rovný přístup, kvalita a dostupnost vzdělávání Poslání Národního institutu pro další vzdělávání Jsme významným partnerem na cestě profesního rozvoje

Více

SYSTÉM LANius VE VEŘEJNÝCH KNIHOVNÁCH Alena Otrubová

SYSTÉM LANius VE VEŘEJNÝCH KNIHOVNÁCH Alena Otrubová SYSTÉM LANius VE VEŘEJNÝCH KNIHOVNÁCH Alena Otrubová Smyslem automatizace knihoven je poskytovat úplné, rychlé a přehledné informace o knihovních fondech, zrychlit řadu procesů v knihovnické práci, osvobodit

Více

Zpráva o Knihovně AMU za rok 1999

Zpráva o Knihovně AMU za rok 1999 Zpráva o Knihovně AMU za rok 1999 Činnost Knihovny AMU byla v roce 1999 poznamenána těmito hlavními momenty: I. V oblasti rozvoje fondů: - kritickou finanční situací, která se však naštěstí v závěru roku

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Jan KUBICE ministr vnitra

Jan KUBICE ministr vnitra Jan KUBICE ministr vnitra Praha 14. července 2011 Č.j. MV-16223-9/REG4-2011 Počet listů: 1 Přílohy: 1/5 e, v rámci mezirezortního připomínkového řízení Vám předkládám k vyjádření materiál s názvem Ukončení

Více

Automatizace knihoven PhDr. Anna Stöcklová

Automatizace knihoven PhDr. Anna Stöcklová Automatizace knihoven PhDr. Anna Stöcklová HISTORIE AKS Děrnoštítkové stroje Velké sálové počítače - automatizace jednotlivých procesů -pokusy Mikropočítače - Integrované AKS Internet otevřené integrované

Více

ŠANCE A PERSPEKTIVY ČESKÉHO OCELÁŘSKÉHO VÝZKUMU A VÝVOJE. Jaroslav Purmenský

ŠANCE A PERSPEKTIVY ČESKÉHO OCELÁŘSKÉHO VÝZKUMU A VÝVOJE. Jaroslav Purmenský ŠANCE A PERSPEKTIVY ČESKÉHO OCELÁŘSKÉHO VÝZKUMU A VÝVOJE Jaroslav Purmenský VÍTKOVICE - Výzkum a vývoj, spol. s r. o., Pohraniční 693/31 706 02 Ostrava-Vítkovice, ČR, jaroslav.purmensky @ vitkovice.cz

Více

Aktualizace pro rok 2014

Aktualizace pro rok 2014 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Hornicko-geologické fakulty VŠB TUO na období 2011-2015 Aktualizace pro rok 2014 Ostrava, 2014 ÚVOD

Více

Obohacování bibliografických záznamů o věcné selekční prvky postup NKČR

Obohacování bibliografických záznamů o věcné selekční prvky postup NKČR Obohacování bibliografických záznamů o věcné selekční prvky postup NKČR Bod programu: Věcné zpracování (možnosti obohacování dříve dodaných záznamů) Marie.Balikova@nkp.cz Pracovní skupina pro SK, 7.3.

Více

Bibliografické a rešeršní služby

Bibliografické a rešeršní služby Bibliografické a rešeršní služby Bibliografie Seznam dokumentů zpracovaných podle určitých zásad, pravidel a hledisek. Účelem je informovat o existenci informačních pramenů. Nauka o seznamech dokumentů,

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ BIBLIOGRAFIE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ BIBLIOGRAFIE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ BIBLIOGRAFIE Petra Pejšová, Ústav zemědělských a potravinářských informací Zemědělská a potravinářská knihovna Historie České zemědělské a potravinářské bibliografie Česká

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

Výroční zpráva za rok 2010

Výroční zpráva za rok 2010 Výroční zpráva za rok 2010 Univerzitní knihovna TU v LiberciVÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2010duben 2011UNIVERZITNÍ KNIHOVNA, INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE KNIHOVNICKO INFORMAČNÍ SLUŽBY Přírůstek

Více

Hutnictví železa, a.s. Steel Federation of the Czech Republic

Hutnictví železa, a.s. Steel Federation of the Czech Republic Tisková beseda k veletrhům TUBE - Düsseldorf a WIRE Düsseldorf, K + K hotel Central, Praha, 14. ledna 2014 Hutnictví železa, a.s. Steel Federation of the Czech Republic 1 Vývoj v oblasti hutnictví ve světě

Více

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě 2015 2003 pilotní CD ROM PROFESIS 2003 2004 CD ROM PROFESIS 2004 2005 CD PROFESIS 2005 2006 CD PROFESIS 2006 2007 CD PROFESIS 2007 2008

Více

KNIHOVNY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE

KNIHOVNY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE KNIHOVNY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz KNIHOVNY Předmětem

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Ivančice Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000680

Více

Web of Science. Přednáška kurzu informační a databázové systémy v rostlinolékařství

Web of Science. Přednáška kurzu informační a databázové systémy v rostlinolékařství Web of Science Přednáška kurzu informační a databázové systémy v rostlinolékařství O čem jsme si povídali Představení nejvýznamnějších databází přístupných na JU Práce s databází CAB Abstracts přístup

Více

Pedagogická knihovna J. A. Komenského. Centrum pro školní knihovny (CŠK)

Pedagogická knihovna J. A. Komenského. Centrum pro školní knihovny (CŠK) Projekt XXX 1 Pedagogická knihovna J. A. Komenského Mikulandská 5 116 74 Praha 1 Centrum pro školní knihovny (CŠK) Radmila Indráková Projekt XXX 2 Pedagogická knihovna J. A. Komenského Specializovaná knihovna

Více

Uchazeč / příjemce podpory

Uchazeč / příjemce podpory Uchazeč / příjemce podpory Identifikace pracoviště, tj. místa realizace projektu: Uveďte úplný název pracoviště, tj. samostatné organizační složky, kde bude projekt řešen, jeho sídlo (úplná adresa) a začlenění

Více

Celostátní síť pro venkov komunikační platforma Programu rozvoje venkova ČR 2007-2013

Celostátní síť pro venkov komunikační platforma Programu rozvoje venkova ČR 2007-2013 Celostátní síť pro venkov komunikační platforma Programu rozvoje venkova ČR 2007-2013 Strakonice - 19.5.2011 Ing. Jana Bačkovská, Ministerstvo zemědělství Obsah Celostátní síť pro venkov (dále jen Síť)

Více

6 Organizační aspekty vypracování tezauru (s přihlédnutím k tomu, jak jsem postupoval já)

6 Organizační aspekty vypracování tezauru (s přihlédnutím k tomu, jak jsem postupoval já) 6 Organizační aspekty vypracování tezauru (s přihlédnutím k tomu, jak jsem postupoval já) 6.1 Metody shromažďování lexikálních jednotek Před samotným shromažďováním lexikálních jednotek by měl mít tvůrce

Více

ZPRACOVÁNÍ ELEKTROODPADŮ V PRAXI

ZPRACOVÁNÍ ELEKTROODPADŮ V PRAXI ZPRACOVÁNÍ ELEKTROODPADŮ V PRAXI ZKUŠENOSTI SE SPOLUPRACÍ S KOLEKTIVNÍMI SYSTÉMY NAKLÁDÁNÍ SE SUROVINAMI VZNIKLÝCH Z ELEKTROODPADŮ NAKLÁDÁNÍ S ELEKTROODPADY DOPADY AKTUÁLNÍ LEGISLATIVY DO PRAXE 24.9.2015

Více

Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost. Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha

Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost. Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha (do 30.6.2008 Ústav zemědělských a potravinářských informací) 9. září 2010

Více

Centrální portál českých knihoven

Centrální portál českých knihoven Centrální portál českých knihoven aktuální stav a plánovaný harmonogram Martin Lhoták Zpravodaj ÚKR a předseda Rady CPK lhotak@knihovny.cz Hlavní cíl Historie Průzkum potřeb Pracovní skupiny Aktuální stav

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD KNIHOVNY UNIVERZITY TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Základní ustanovení

ORGANIZAČNÍ ŘÁD KNIHOVNY UNIVERZITY TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Základní ustanovení ORGANIZAČNÍ ŘÁD KNIHOVNY UNIVERZITY TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ Rozdělovník: rektor, kvestor, děkani fakult, tajemníci fakult, ředitel KMZ, vedoucí všech rektorátních pracovišť Zpracoval: PhDr. Ondřej Fabián

Více

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta Ostrava Národní knihovna ČR

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta Ostrava Národní knihovna ČR Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015 Ostrava 14.3.2013 Národní ČR vit.richter@nkp.cz Dostupnost internetu kdykoliv a kdekoliv Prodej a využívání eknih Autorský zákon Masová digitalizace knihovních

Více

Směrnice EkF_SME_07_002 děkanky EkF VŠB-TU Ostrava, kterou se provádí Stipendijní řád Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava

Směrnice EkF_SME_07_002 děkanky EkF VŠB-TU Ostrava, kterou se provádí Stipendijní řád Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava Účinnost dokumentu od: 7. 6. 2010 Směrnice EkF_SME_07_002 děkanky EkF VŠB-TU Ostrava, kterou se provádí Stipendijní řád Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava Řízená kopie č.: Razítko: Není-li

Více

1. VEDENÍ NÁRODNÍHO KONSORCIA REFERNET

1. VEDENÍ NÁRODNÍHO KONSORCIA REFERNET PLÁN PRÁCE NA ROK 2009 PLATNOST PLÁNU PRÁCE: LEDEN 2009 PROSINEC 2009 NÁRODNÍ KONSORCIUM SÍTĚ REFERNET ČESKÁ REPUBLIKA 1. VEDENÍ NÁRODNÍHO KONSORCIA REFERNET 1.1 Vedení Národního konsorcia Instituce Národního

Více

Koncepce rozvoje knihovny na léta 2008-210

Koncepce rozvoje knihovny na léta 2008-210 Koncepce rozvoje knihovny na léta 2008-210 Činnost knihoven je veřejnou službou a knihovny jsou považovány za instituce veřejného zájmu. Jsou nástrojem základního lidského práva na rovný přístup k informacím,

Více

Delegace naleznou v příloze závěry, které přijala Evropská rada na výše uvedeném zasedání.

Delegace naleznou v příloze závěry, které přijala Evropská rada na výše uvedeném zasedání. Evropská rada Brusel 14. prosince 2017 (OR. en) EUCO 19/17 CO EUR 24 CONCL 7 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Generální sekretariát Rady Příjemce: Delegace Předmět: Zasedání Evropské rady (14. prosince 2017)

Více

UNICORN COLLEGE. Dlouhodobý záměr

UNICORN COLLEGE. Dlouhodobý záměr UNICORN COLLEGE 2010 Unicorn College, V Kapslovně 2767/2, Praha 3, 130 00 Hlavní projekt: Unicorn College Projekt: Název: Autor: Jiří Kleibl, Jan Čadil, Marek Beránek Naše značka: Kontakt: UCL/DZ2010 E-mail:

Více

Unikátní příběh české jaderné energetiky pokračuje

Unikátní příběh české jaderné energetiky pokračuje Unikátní příběh české jaderné energetiky pokračuje Pavel Janík Managing Director CR, Westinghouse Electric Company Plzeň, květen 2016 1 2016 rok významných výročí 60 let 130 let 25 let jaderné energetiky

Více

CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI. Cesta k digitální ekonomice a společnosti

CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI. Cesta k digitální ekonomice a společnosti CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI Obsah prezentace Digitální Česko Nedotační opatření na podporu plánování a výstavby sítí elektronických komunikací Národní plán pro gigabitovou společnost Digitální

Více

Economists Online: nový portál pro ekonomické vědy

Economists Online: nový portál pro ekonomické vědy Economists Online: nový portál pro ekonomické vědy Hana Pessrová, Tomáš Pavela, Eliška Reitspiesová, Lucie Vasiljevová INFORUM 2009 Praha, 27. - 29. 5. 2009 Univerzita Karlova v Praze, CERGE hana.pessrova@cerge-ei.cz

Více

VYSVĚDČENÍ SPOLEČNOSTI ZA ROK 2013: LEPŠÍ ZNÁMKY NEŢ ZA ROK 2012 DOSTALA OD VEŘEJNOSTI

VYSVĚDČENÍ SPOLEČNOSTI ZA ROK 2013: LEPŠÍ ZNÁMKY NEŢ ZA ROK 2012 DOSTALA OD VEŘEJNOSTI INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/01 VYDÁNO DNE 10.. 01 VYSVĚDČENÍ SPOLEČNOSTI ZA ROK 01: LEPŠÍ ZNÁMKY NEŢ ZA ROK 01 DOSTALA OD VEŘEJNOSTI NAPROSTÁ VĚTŠINA HODNOCENÝCH OBLASTÍ. Změny na politické scéně,

Více

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace.

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí Třanovice, 27. 4. 2015 Úvodní informace Posláním (misí) této strategie je přispět k všestrannému rozvoji Pobeskydí prostřednictvím

Více

Zpráva ze služební cesty

Zpráva ze služební cesty Zpráva ze služební cesty Termín cesty: 24. 29. 4. 2007 Místo: Brusel, Antverpy (Belgie) Účastníci: RNDr. Danuše Lošťáková, PhDr. Ludmila Slezáková Účel cesty: Získání zkušeností z práce významných belgických

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2005

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2005 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2005 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice fondu doplňován převážně koupí z prostředků přidělených

Více

DDS a on-line digitální knihovny

DDS a on-line digitální knihovny DDS a on-line digitální knihovny změna jednoho paradigma Rudolf Vlasák Univerzita Karlova v Praze Slezská univerzita v Opavě rudolf.vlasak@ff.cuni.cz O čem bude řeč Nové paradigma Informační bariéry koncového

Více

Zapojení subjektů ČR do mezinárodní výzkumné spolupráce

Zapojení subjektů ČR do mezinárodní výzkumné spolupráce Zapojení subjektů ČR do mezinárodní výzkumné spolupráce Voda jako strategický faktor konkurenceschopnosti ČR příležitosti a rizika, 3. prosince 2014, Praha Michaela Vlková CZELO: historie a cíle Česká

Více

Stručné hodnocení činnosti MěK Litovel za rok 2017 (včetně některých údajů poboček)

Stručné hodnocení činnosti MěK Litovel za rok 2017 (včetně některých údajů poboček) Stručné hodnocení činnosti Městské knihovny Litovel za rok 2017 Městská knihovna Nám. Svobody 675 telefon 585 342 450 784 01 Litovel knihovna@knih-litovel.cz Stručné hodnocení činnosti MěK Litovel za rok

Více

Základní legislativní dokumenty. Mgr. Monika Oravová

Základní legislativní dokumenty. Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Zákony, doporučení Knihovní zákon 257/2001 Sb. Autorský zákon 121/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů 101/2000 Sb.

Více

Informační zabezpečení studia na Zahradnické fakultě MENDELU. Elektronické informační zdroje

Informační zabezpečení studia na Zahradnické fakultě MENDELU. Elektronické informační zdroje Informační zabezpečení studia na Zahradnické fakultě MENDELU Elektronické informační zdroje 2. prosince 2015 Obsah Elektronické informační zdroje oborové Elektronické informační zdroje multioborové Základy

Více

Školicí činnost SVI v KNTB, a. s., Zlín - zkušenosti z regionů. Mgr.J.Šindlerová 7.10.2010, Lékařský dům, Praha

Školicí činnost SVI v KNTB, a. s., Zlín - zkušenosti z regionů. Mgr.J.Šindlerová 7.10.2010, Lékařský dům, Praha Školicí činnost SVI v KNTB, a. s., Zlín - zkušenosti z regionů Mgr.J.Šindlerová 7.10.2010, Lékařský dům, Praha Krajská nemocnice T. Bati, a.s. se sídlem ve Zlíně Jedna z největších nefakultních nemocnic

Více

Poradna pro rodinu a mezilidské vztahy Kadaň. Mírové náměstí 120, 432 01 Kadaň

Poradna pro rodinu a mezilidské vztahy Kadaň. Mírové náměstí 120, 432 01 Kadaň Poradna pro rodinu a mezilidské vztahy Kadaň Mírové náměstí 120, 432 01 Kadaň Závěrečná zpráva o činnosti 2014 Obsah Kontaktní údaje... 3 Adresa:... 3 Úvodní slovo... 3 Přehled činnosti... 5 Statistika

Více

PRŮBĚŽNÁ ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU

PRŮBĚŽNÁ ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU PRŮBĚŽNÁ ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU Program vzdělávání pro zaměstnance členů ODVĚTVOVÉHO SVAZU HUTNICTVÍ ŽELEZA, který je financován z evropského sociálního fondu a státního rozpočtu vstoupil do dalšího

Více

Elektronické zdroje Národní technické knihovny

Elektronické zdroje Národní technické knihovny Elektronické zdroje Národní technické knihovny http://www.techlib.cz/cs/katalogy-a-databaze/elektronicke-zdroje/ 1 Elektronické zdroje NTK 24 databází obsahují bibliografické informace 15 zdrojů včetně

Více

Aktuální úkoly SVTP ČR

Aktuální úkoly SVTP ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Aktuální úkoly SVTP ČR Pavel Švejda XXI. valná hromada SVTP ČR Praha, 9. února 2011 1 Obsah: * Základní údaje o SVTP ČR * Úkoly SVTP ČR * Základní typy VTP * Členové

Více

Curriculum Vitae. Staňkova 14,70030 Ostrava-Výškovice

Curriculum Vitae. Staňkova 14,70030 Ostrava-Výškovice Curriculum Vitae Osobní údaje: Jméno: Tituly: Datum a místo narození: Adresa: Kontaktní adresa: Josef Novák doc., Ing,CSc. 4.3.1945, Krásná, okres Frýdek-Místek Výškovická 146, 70030 Ostrava-Výškovice

Více

Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR

Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR Iva Burešová buresova@knav.cz Úvodní část tohoto článku čtenáře stručně seznamuje s Politikou otevřeného přístupu Akademie věd České republiky (AV ČR),

Více

Základní legislativní dokumenty

Základní legislativní dokumenty Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Knihovní zákon 257/2001 Sb. Autorský zákon 121/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů 101/2000 Sb. Manifest UNESCO a IFLA o školních knihovnách Doporučení

Více

Národní soustava kvalifikací

Národní soustava kvalifikací Národní soustava kvalifikací Dana Smetanová Knihovnický institut Národní knihovna ČR dana.smetanova@nkp.cz 11.4.2014 Workshop pro pracovníky metodických oddělení Základní charakteristika Státem garantovaný

Více

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 53/2017

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 53/2017 Univerzita Karlova Opatření rektora č. 53/2017 Název: Centrální evidence grantů, projektů, podpory v režimu de minimis a dalších zdrojů financování zejména v oblasti aktivit vědy, výzkumu a inovací Účinnost:

Více

Tradiční průmysl je tradiční pouze názvem

Tradiční průmysl je tradiční pouze názvem Tradiční průmysl je tradiční pouze názvem 19. 6. 2014, GONG, Ostrava The ArcelorMittal Orbit Budoucnost průmyslu a ArcelorMittal v kraji Tradiční Železo se v Pobeskydí vyrábí již od 17. století Další rozvoj

Více

Další vzdělávání 2016+

Další vzdělávání 2016+ Další vzdělávání 2016+ Monika Měšťanová 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz www.msmt.cz Strategie vzdělávací politiky 2020 http://www.vzdelavani2020.cz/index.html

Více

Kterak regionální funkce pomohly na Novojičínsku

Kterak regionální funkce pomohly na Novojičínsku Kterak regionální funkce pomohly na Novojičínsku Renáta Domoráková René Lossmann Městská knihovna v Novém Jičíně Stav před rokem 2002 1989 transformace veřejného knihovnictví 1993 zanikla Okresní knihovna

Více

Tabulky s žebříčky největších znečišťovatelů podle IRZ pro Moravskoslezský kraj (hlášení za rok 2006)

Tabulky s žebříčky největších znečišťovatelů podle IRZ pro Moravskoslezský kraj (hlášení za rok 2006) Kampaň Budoucnost bez jedů sdružení Arnika - program Toxické látky a odpady, Chlumova 17, 130 00 Praha 3, http://bezjedu.arnika.org Tabulky s žebříčky největších znečišťovatelů podle IRZ pro Moravskoslezský

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ. Aktuality z MMR. Ministerstvo pro místní rozvoj Ostrava, 5. září 2018

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ. Aktuality z MMR. Ministerstvo pro místní rozvoj Ostrava, 5. září 2018 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Aktuality z MMR Ministerstvo pro místní rozvoj Ostrava, 5. září 2018 Iniciativa Coal Regions a program RE:START 2 Další kroky MMR v podpoře iniciativy Coal Regions Probíhá

Více