F1030 Mechanika a molekulová fyzika úlohy k procvičení před písemkami (i po nich ) Téma 4 a 5: Zákony newtonovské mechaniky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "F1030 Mechanika a molekulová fyzika úlohy k procvičení před písemkami (i po nich ) Téma 4 a 5: Zákony newtonovské mechaniky"

Transkript

1 F3 Mechanika a lekulvá fyzika úlhy k prcvičení před písekai (i p nich ) Téa 4 a 5: Zákny newtnvské echaniky Předpklady k úlhá: Ve všech úlhách pvažujte labratrní vztažnu sustavu, pevně spjenu se Zeí, za inerciální. Tělesa, jejichž phybe se v úlhách zabýváe, knají translační phyb, prt je pvažujte za htné bdy. Všechny úlhy se dehrávají v blízksti pvrchu Zeě. V číselných zadáních předpkládejte, že zrychlení vlnéh pádu (tíhvé zrychlení) á velikst 9,8 s. Hvří-li se v úlhách phybu těles p hladké pdlžce, hladké stle, apd., rzuí se, že třecí síly, jiiž pdlžka půsbí na těles, jsu zanedbatelné. Ve všech úlhách zanedbávejte dpr prstředí prti phybu těles. Pkud jsu tělesa v úlhách zavěšena, resp. tažena na prvazech, resp. spjena prvazy, pvažujte htnst prvazů za zanedbatelnu a délku prvazů za neěnnu. Úlha Dvě kstky htnstech, k a,5 k spjené jsu taženy p vdrvné hladké stle na prvaze svírající s vdrvnu rvinu úhel 3. Síla, kteru půsbí prvaz na kstku, á velikst F 3, N. Kstka větší htnsti je vpředu (je k ní připjen tažný prvaz). a) Vyjenujte, která klní tělesa a jakýi silai půsbí na každu z kstek. b) Specifikujte reakci na každu ze sil ad a) pdle třetíh Newtnva zákna. c) Určete zrychlení každé z kstek. d) Určete velikst a sěr každé ze sil ad a). e) Určete výslednici (velikst a sěr, neb slžky ve vhdně zvlené sustavě suřadnic) všech sil, jiiž klní tělesa půsbí na každu z kstek. f) Zění se výsledky a) až e), zaěníe-li přadí kstek? F K úlze. K úlhá a 4. Úlha Dvě kstky htnstech,5k a M,55k jsu zavěšeny na niti vedené přes válcvý nsník vetknutý ve zdi. Nit kluže p nsníku bez tření (cž není pravda, ale pr jednduchst t předpkládeje). a) Vyjenujte, která tělesa a jakýi silai půsbí na každu z kstek. b) Specifikujte reakci na každu ze sil ad a) pdle třetíh Newtnva zákna. c) Ve vhdně zvlené sustavě suřadnic určete zrychlení každé z kstek. d) Určete slžky sil ad a) v sustavě suřadnic zvlené ad c). e) Určete výslednici sil (slžky), jiiž klní tělesa půsbí na každu z kstek. f) Určete velikst síly, jíž půsbí sustava kstek prstřednictví niti na nsník. ) Určete výslednici sil, jiiž klní tělesa půsbí na nsník. M

2 Úlha 3 Dvě kstky htnstech,5k a,75k spjené tuhu tyčí zanedbatelné htnsti klužu p dknale hladké naklněné rvině úhlu sklnu 3. Kstka větší htnsti je první. a) Vyjenujte, která tělesa a jakýi silai půsbí na každu z kstek. b) Specifikujte reakci na každu ze sil ad a) pdle třetíh Newtnva zákna. c) Určete zrychlení každé s kstek. d) Určete slžky sil ad a) ve vhdně zvlené sustavě suřadnic. e) Určete výslednici sil (slžky), jiiž na každu z kstek půsbí klní tělesa. f) Jak se zění výsledky a) až e), zaěníe-li přadí kstek? K úlhá 3 a 5. K úlhá 6 a 7. Úlha 4. V úlze předpkládejte, že tření ezi kstkai a pdlžku není zanedbatelné. a) Za předpkladu, že těsně předtí, než začala půsbit síla F, byly kstky v klidu. Půsbení tét síly se daly d phybu. Určete z tét infrace pdínku pr keficient statickéh tření ezi kstkai a pdlžku (pdínka á charakter nervnsti). b) Za předpkladu, že keficient dynaickéh tření je f,5, dpvězte na tázky a) až f) frulvané v úlze. Úlha 5. V úlze 3 předpkládejte, že tření ezi kstkai a naklněnu rvinu není zanedbatelné. a) Kstky plžíe na naklněnu rvinu a uvlníe je. Zapište pdínku pr keficient statickéh tření nutnu k tu, aby se kstky nedaly d phybu. b) Kstky jse uvedli d phybu a víe, že keficient dynaickéh tření ezi nii a pdlžku je f,. Odpvězte na tázky a) až f) frulvané v úlze 3. Budu se kstky urychlvat, neb brzdit? Úlha 6. Kstka htnsti,5k se ůže phybvat p dknale hladké vdrvné stle. Nití vedenu přes kladku je spjena s kstku htnsti,k, která visí svisle dlů. Kladka se netáčí (je zafixvána), ale nit p ní kluže bez tření. a) Může se sustava dát d phybu, když je visící kstka éně htná? b) Vyjenujte, která tělesa a jakýi silai půsbí na každu z kstek. c) Specifikujte reakci na každu ze sil ad a) pdle třetíh Newtnva zákna. d) Je-li dpvěď na tázku a) kladná, určete ve vhdně zvlené sustavě suřadnic slžky zrychlení každé z kstek a veliksti těcht zrychlení. e) Ve zvlené sustavě suřadnic určete slžky sil ad b). f) Určete slžky a velikst výslednice sil, jiiž klní tělesa půsbí na každu z kstek. ) Určete slžky a velikst síly, kteru půsbí na kladku úchyt (je spjený se stle a drží kladku uprstřed).

3 Úlha 7. V úlze 6 předpkládejte, že tření ezi kstku phybující se p stle není zanedbatelné. Keficient statickéh tření je f,5 a keficient dynaickéh tření je f,. a) Určete nejenší žnu htnst visící kstky, která je ptřebná k tu, aby se sustava dala d phybu. b) Za předpkladu, že htnst visící kstky,k je k uvedení sustavy d phybu dstatečná, zdpvězte tázky a) až ) frulvané v úlze 6. Úlha 8. Na pdlaze výtahu je uístěna pružinvá váha cejchvaná v jedntkách htnsti. (Znaená t, že pstaví-li se na váhu člvěk htnsti např. 8 k, ukáže váha právě tent údaj.) a) Pcí sil půsbících na člvěka stjícíh na váze, která je vzhlede k labratrní vztažné sustavě spjené s pvrche Zeě v klidu, vysvětlete pdrbně, jak je zařízen, že váha ukazuje htnst. V dalších částech úlhy předpkládejte, že na váze ve výtahu stjí člvěk htnsti 8k a jedntlivé části úlhy řešte v labratrní sustavě (spjená s pvrche Zeě, pvažujee ji za inerciální). Jaký údaj ukazuje váha, jestliže výtah b) stupá stálu rychlstí veliksti v, s, c) klesá stálu rychlstí veliksti v, s, d) stupá a zvyšuje svu rychlst se zrychlení veliksti a, s, e) stupá a snižuje svu rychlst se zrychlení veliksti a, s, f) klesá a zvyšuje svu rychlst se zrychlení veliksti a, s, ) klesá a snižuje svu rychlst se zrychlení veliksti a, s. Pzn.: Uvědte si, že člvěk je vzhlede k výtahu v klidu a dpvězte si na tázku, s jaký zrychlení se v jedntlivých případech phybuje vůči labratrní sustavě. Úlha 9. Na dknale hladké vdrvné stle leží n kstek. Všechny ají stejnu htnst a jsu spjeny prvázky. Na vlný prvázek upevněný na první kstce vlev začne půsbit vdrvná síla veliksti F. a) Vyjenujte, která tělesa a jakýi silai půsbí na každu z kstek. b) Určete slžka zrychlení každé z kstek ve vhdně zvlené sustavě suřadnic. c) Určete slžky sil ad a) v tét sustavě suřadnic. Zejéna určete, jakýi tahvýi silai půsbí prvázky na kstky, k niž jsu připjeny. F K úlze 9. Úlha. Malá kstka htnsti, k se ůže phybvat uvnitř svislé bruče, p níž dknale kluže (bez tření). Kstce je v nejnižší bdě udělena rychlst veliksti v. Předpkládejte, že tat rychlst je dstatečná k tu, aby kstka pršla nejvyšší bde bruče, aniž by se d ní ddělila. a) Vyjenujte, která tělesa a jakýi silai půsbí a kstku v becné bdě bruče (plha bdu je určena úhle ). b) Specifikujte reakce na tyt síly pdle třetíh Newtnva zákna.

4 c) Zapište pdínku pr t, aby kstka neztratila kntakt s bručí (pdínka á charakter nervnsti pr některu ze sil uvedenu v bdě a)). d) Zapište závislst tečnéh zrychlení na úhlvé plze kstky. e) Zapište závislst nrálvéh zrychlení na úhlvé plze kstky. Pužijte zákna zachvání echanické enerie (kinetická plus ptenciální) ve tvaru v h knst., kde v je velikst rychlsti kstky v ístě výšce h nad pvrche Zeě. f) Jak velká je nejenší rychlst, kteru stačí kstce v dlní bdě bruče udělit, aby ještě pršla hrní bde? Úlha. Na částici htnsti, k půsbí klní tělesa tak, že se částice phybuje p kružnici plěru R 3 c v suřadnicvé rvině xy s úhlvý zrychlení, s z, kde z je jedntkvý vektr ve sěru kladné sy z. Střed kružnice je v pčátku sustavy suřadnic. a) Určete tečné zrychlení částice. b) Určete nrálvé zrychlení částice. c) Určete časvu závislst slžek výslednice sil půsbících na částici v sustavě suřadnic, jejíž pčátek je spjen s částicí a sy jsu určeny jedntkvýi vektry tečny, nrály a binrály. d) Určete časvu závislst slžek výslednice sil půsbících na částici v sustavě suřadnic O; x, y, z jejíž pčátek je ve středu kružnice, p níž se částice phybuje, a sy x, y a z jsu pevné vzhlede k labratrní vztažné sustavě. e) Určete slžky vektru úhlvé rychlsti částice v závislsti na čase za předpkladu, že v kažiku t byla velikst úhlvé rychlsti, s f) Určete časvu závislst úhlvé plhy částice za předpkladu, že v kažiku t byla částice v bdě suřadnicích ( R,, ) vzhlede k sustavě O; x, y, z. z z O n y l x ( R,, ) Úlha. Malá kulička htnsti K úlze. K úlze., k je zavěšena na niti délce l,8 a pisuje kružnici (kónické kyvadl). Nit svírá se svislý sěre úhel 3. a) Vyjenujte síly, jiiž klní bjekty půsbí na kuličku. b) Určete k silá ad a) reakce pdle třetíh Newtnva zákna. c) Jaká je výslednice sil, jiiž klní tělesa půsbí na kuličku? d) Jaký phyb kulička kná? e) Jaká je její kažitá rychlst v libvlné kažiku (velikst a sěr)? f) Jaké je její kažité zrychlení v libvlné kažiku (velikst a sěr)?

5 Úlha 3. Kulička z úlhy pisuje kružnici ve svislé rvině (rvinné kyvadl). Mez pevnsti niti je, N. a) Nepraskne nit, zavěsíe-li na ni kuličku v klidu? Kuličku uvedee d phybu tak, že její rychlsti v dlní bdě její trajektrie bude v. b) Vyjenujte síly, jiiž klní bjekty půsbí na kuličku. c) Určete k silá ad a) reakce pdle třetíh Newtnva zákna. d) Určete tečnu a nrálvu slžku výsledné síly, jíž půsbí klní tělesa na kuličku, v závislsti na úhlvé plze kuličky. Úhlvu plhu děřujee d svisléh sěru v kladné syslu (prti sěru hdinvých ručiček). e) Určete tečné a nrálvé zrychlení kuličky v závislsti na úhlvé plze. f) Určete závislst veliksti síly, jíž půsbí nit na kuličku na úhlvé plze kuličky. (Využijte zákna zachvání echanické enerie viz úlhu ). ) Určete největší přípustnu rychlst kuličky v dlní bdě, neá-li nit prasknut.

5. Mechanika tuhého tlesa

5. Mechanika tuhého tlesa 5. Mechanika tuhéh tlesa Rzmry a tvar tlesa jsu ast pi ešení mechanických prblém rzhdující a pdstatn vlivují phybvé úinky sil, které na n psbí. akvá tlesa samzejm nelze nahradit hmtným bdem. Úinky sil

Více

Obecnou rovnici musíme upravit na středovou. 2 2 2 2 2 2 2 2. leží na kružnici musí vyhovovat její rovnici dosadíme ho do ní.

Obecnou rovnici musíme upravit na středovou. 2 2 2 2 2 2 2 2. leží na kružnici musí vyhovovat její rovnici dosadíme ho do ní. 75 Hledání kružnic I Předpklady: 750, kružnice z gemetrie Př : Kružnice je dána becnu rvnicí x y x y plměr Rzhdni, zda na kružnici leží bd A[ ; ] + + + 6 + = 0 Najdi její střed a Obecnu rvnici musíme upravit

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Digitální učebnice fyziky J. Beňuška - hlavní stránka (zleva) - úvdní menu, výběr tématických celků, vpřed na další celek (slupec vprav) Úvdní menu infrmace práci s prgramem Úvdem IKT ve vyučvání Prč výukvé

Více

v mechanice Využití mikrofonu k

v mechanice Využití mikrofonu k Využití mikrfnu k měřením v mechanice Vladimír Vícha Antace Mikrfn pfipjený zvukvu kartu pčítače ve spjení s jednduchým sftware (pf. AUDACITY) může služit k pměrně pfesnému měření krátkých časů. Pčítač

Více

Speciální teorie relativity

Speciální teorie relativity Speciální terie relativity Fyzika zalžená na phybvých záknech sira Isaaca Newtna se na pčátku 20. stletí částečně nahradila Einsteinvými teriemi relativity. První z nich je speciální terie relativity.

Více

Kinematika hmotného bodu I.

Kinematika hmotného bodu I. Kinematika hmtnéh bdu I. Kinematiku hmtnéh bdu myslíme zkumání záknitstí phybů těles. Hmtným bdem myslíme bd, jímž nahradíme skutečné reálné těles. Hmtnst tělesa je sustředěna d jednh bdu, prt hmtný bd.

Více

Řešení úloh na přeměny mechanické energie

Řešení úloh na přeměny mechanické energie Řešení úlh na přeměny mechanické energie Terie: - k řešení úlh yužíáme zákny zachání: zákn zachání mechanické energie: E Ek Ep knst (při šech mechanických dějích je celká mechanická energie knstantní,

Více

DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE Charakteristika vyučovacího předmětu

DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE Charakteristika vyučovacího předmětu DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE Charakteristika vyučvacíh předmětu Deskriptivní gemetrie se vyučuje jak pvinně vlitelný předmět ve třetím a čtvrtém rčníku s hdinu dtací 2-2, event. puze ve čtvrtém s hdinvu dtací

Více

1.2. Kinematika hmotného bodu

1.2. Kinematika hmotného bodu 1.. Kinematika hmtnéh bdu P matematické přípravě už můžeme začít s první kapitlu, kinematiku. Tat část fyziky se zabývá ppisem phybu těles, aniž by se ptala prč k phybu dchází. Jak je ve fyzice častým

Více

Teplota a její měření

Teplota a její měření 1 Teplta 1.1 Celsiva teplta 1.2 Fahrenheitva teplta 1.3 Termdynamická teplta Kelvin 2 Tepltní stupnice 2.1 Mezinárdní tepltní stupnice z rku 1990 3 Tepltní rzdíl 4 Teplměr Blmetr Termgraf 5 Tepltní rztažnst

Více

1 SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY 1.1 PRINCIPY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY, RELATIVNOST

1 SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY 1.1 PRINCIPY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY, RELATIVNOST 1 SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY 1.1 PRINCIPY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY, RELATIVNOST SOUČASNOSTI Rychlý náhled Vysvětlíme klnsti a příčiny vzniku speciální terie relativity. Ppíšeme základní principy terie

Více

Pružnost a plasticita II 3. ročník bakalářského studia. doc. Ing. Martin Krejsa, Ph.D. Katedra stavební mechaniky

Pružnost a plasticita II 3. ročník bakalářského studia. doc. Ing. Martin Krejsa, Ph.D. Katedra stavební mechaniky Pružnst a plasticita II 3. rčník bakalářskéh studia dc. Ing. Martin Krejsa, Ph.D. Katedra stavební mechanik Základní infrmace cvičení Předmět: 8-0/0 - Pružnst a plasticita II Přednášející: dc. Ing. Martin

Více

1 ROVNOVÁHA BODU Sestavte rovnice rovnice rovnováhy bodu (neznámé A,B,C) Určete A pro konstrukci z příkladu

1 ROVNOVÁHA BODU Sestavte rovnice rovnice rovnováhy bodu (neznámé A,B,C) Určete A pro konstrukci z příkladu Sbírka bude dplňvána. Příští dplněk budu příklady na vnitřní síly v diskrétních průřeech. Připmínky, pravy, návrhy další příklay jsu vítány na rer@cml.fsv.cvut.c. mbicí sbírky je hlavně jedntně definvat

Více

2. cvičení vzorové příklady

2. cvičení vzorové příklady Příklad. cvičení vzrvé příklady Nakreslete zatěžvací brazce slžek ydrstatickýc sil, půsbícíc na autmatický segementvý jezvý uzávěr s ybným ramenem. Vypčtěte dntu suřadnice, udávající plu ladiny v tlačené

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Speedmat pr Windws Šášek Úvdní menu Speedmat 1, Speedmat 2, Speedmat 3, Speedmat 4, Speedmat 5, Inf, Výsledky, Knec Speedmat 1 základní pčetní perace pr 1. stupeň ZŠ Rzsah Pčítání d 20 Pčítání d 50 Pčítání

Více

Optika. o Izotropní světlo se šíří všemi směry stejně rychle o Anizotropní světlo se šíří různými směry různě Zdroj. o o

Optika. o Izotropní světlo se šíří všemi směry stejně rychle o Anizotropní světlo se šíří různými směry různě Zdroj. o o Optika Věda světle Rychlst světla 299 792 458 m/s (přibližně 3.10 8 ) (světl se šíří rychlstí světla ve vakuu, jinde pmalejší kvůli permitivitě a permeabilitě, třeba ve skle je t 2x pmalejší, ve vdě se

Více

MECHANIKA - DYNAMIKA Teorie Vysvětlete následující pojmy: Setrvačnost:

MECHANIKA - DYNAMIKA Teorie Vysvětlete následující pojmy: Setrvačnost: Projekt Efektivní Učení Reforou oblastí gynaziálního vzdělávání je spolufinancován Evropský sociální fonde a státní rozpočte České republiky. MECHANIKA - DYNAMIKA Teorie Vysvětlete následující pojy: Setrvačnost:

Více

C V I Č E N Í 3 1. Představení firmy Glaverbel Czech a.s. Teplice a. Vyráběný sortiment

C V I Č E N Í 3 1. Představení firmy Glaverbel Czech a.s. Teplice a. Vyráběný sortiment Technlgie skla 00/0 C V I Č E N Í. Představení firmy Glaverbel Czech a.s. [-]. Viskzitní křivka skla [,6]. Výpčet pmcí Vgel-Fulcher-Tammannvy rvnice [,6]. Výpčet z chemickéh slžení [,6]. Představení firmy

Více

3.5.1 Shodná zobrazení

3.5.1 Shodná zobrazení 3.5.1 hdná zbrazení Předpklady: O zbrazení jsme mluvili, než jsme zavedli funkce. Jde takvu relaci z první mnžiny d druhé, při které každému prvku z první mnžiny přiřazujeme maximálně jeden prvek z mnžiny

Více

7 DYNAMIKA TUHÉHO TĚLESA

7 DYNAMIKA TUHÉHO TĚLESA 3 7 DYNAMIKA UHÉHO ĚLESA Phybvé rvnice při translačním phybu tělesa Při translačním phybu tělesa jsu phybvé rvnice dány vztahy F = ma M = 0 (7.1) F 1 M 1 F F 3.. =.. ma M F g Obr. 7.1 První rvnice nám

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Physicus Media Trade - úvdní brazvka - Nvá hra, Nahrát hru, Výukvá část Nvá hra start výukvé adventury Physicus mžnst měnit nastavení a nahrání/ulžení hry (ikna CD) : Hlasitst nastavení pmcí táhla Prlínání

Více

5. Síly, pole. Síla. Síla intuitivní pochopení - velmi důležitá fyzikální veličina - síla resp. interakce

5. Síly, pole. Síla. Síla intuitivní pochopení - velmi důležitá fyzikální veličina - síla resp. interakce 5. Síly, ple Síla Síla intuitivní pchpení - veli důležitá fyzikální veličina - síla esp. inteakce Silu zuíe příčinu zěny phybu těles neb lépe: vzájené půsbení těles. Subjektivní pzvání : síla, náaha, tření,

Více

Sledování provedených změn v programu SAS

Sledování provedených změn v programu SAS Sledvání prvedených změn v prgramu SAS Při práci se systémem SAS se v něklika funkcích sleduje, jaké změny byly prvedeny a kd je prvedl. Patří mezi ně evidence změn v mdulu Evidence žáků neb práce s průběžnu

Více

2.1. Operační systém. 2.1.1. První kroky. 2.1.1.1. Zapnutí počítače a přihlášení do systému. 2.1.1.2. Restartování počítače

2.1. Operační systém. 2.1.1. První kroky. 2.1.1.1. Zapnutí počítače a přihlášení do systému. 2.1.1.2. Restartování počítače Pužívání pčítače a správa subrů (Windws 7) 2.1. Operační systém Operační systém Micrsft Windws 7 je mderní perační systém, který se vládá pmcí tlačítek, panelů, ken a dalších prvků. Název peračníh systému

Více

V jádru krásná koupelna Stavební veletrh BVV Brno 17. 21.4.2007 PAVILON D, stánek č. 41 A

V jádru krásná koupelna Stavební veletrh BVV Brno 17. 21.4.2007 PAVILON D, stánek č. 41 A V jádru krásná kupelna Stavební veletrh BVV Brn 17. 21.4.2007 PAVILON D, stánek č. 41 A V rámci expzice Vám přestavíme : Mderní kmpaktní materiály Technistne a SlidStne, jejich využití v interieru. - reknstrukce

Více

Mistrovství České republiky v logických úlohách

Mistrovství České republiky v logických úlohách Mistrvství České republiky v lgických úlhách Blk - Kktejl :5-5: Řešitel Stezky První větší Sendvič Dminvé dlaždice 5 Rzlžené čtverce 6 Dlaždice 7 Klik plí prjdu vedle? 8 Milenci 9 Kulečník Dmin 7x8 Cruxkrs

Více

6 SEKCE POM POM ZKRATKA POM

6 SEKCE POM POM ZKRATKA POM 6 SEKCE POM POM ZKRATKA POM Dva základní kusy pm-pm na sutěžící DISCIPLÍNY: SKUPINY, SÓLOFORMACE POM 6.1 SKUPINY: Pchdvé defilé POM Délka trasy: 100 metrů, šířka minimálně 6 m. Trasa může mít až 4 zatáčky.

Více

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR ÚHEL

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR ÚHEL ÚHEL = část rviny hraničená dvěma plpřímkami (VA, VB) se splečným pčátkem (V) úhel AVB: V vrchl úhlu VA, VB ramena úhlu Pznámka: Dvě plpřímky se splečným pčátkem rzdělí rvinu na dva úhly úhel knvexní,

Více

1. Dynamika rotačního pohybu

1. Dynamika rotačního pohybu 1 ynamika rtačníh phybu Na br 11 je znázrněn rtující těles Pevný suřadnicvý systém je značen x, y, z, zatímc suřadnicvý systém pevně spjený s rtujícím tělesem je značen,, Obr 11 Osa, která je ttžná s pevnu

Více

( ) ( ) Newtonův zákon II. Předpoklady:

( ) ( ) Newtonův zákon II. Předpoklady: 6 Newtonův zákon II Předpoklady: 0005 Př : Autoobil zrychlí z 0 k/h na 00 k/h za 8 s Urči velikost síly, která auto uvádí do pohybu, pokud autoobil váží,6 tuny Předpokládej rovnoěrně zrychlený pohybu auta

Více

Kombinované namáhání prutů s aplikací mezních podmínek pro monotónní zatěžování.

Kombinované namáhání prutů s aplikací mezních podmínek pro monotónní zatěžování. Cvičení Kmbinvané namáhání prutů s aplikací mezních pdmínek pr mntónní zatěžvání. Prutvá napjatst V bdech prutu má napjatst zvláštní charakter značuje se jak prutvá a je určena jedním nrmálvým σ a jedním

Více

Pokyny k řešení didaktického testu - Dynamika

Pokyny k řešení didaktického testu - Dynamika Dynamika hmotného bodu 20 Pokyny k řešení didaktického testu - Dynamika 1. Test obsahuje 20 otázek, které jsou rozděleny do několika skupin. Skupiny jsou označeny římskými číslicemi. Úvodní informace se

Více

EDH 82 SS - EDH 82 CB - EDH 82

EDH 82 SS - EDH 82 CB - EDH 82 622424 EDH 82 SS - EDH 82 CB - EDH 82 2 1 11 3 5 4 6 19 20 7 1 10 11 16 2 9 17 13 6 12 30 7 8 8 3,,,,,,,,,, 23 18 6 23 29 5 1 2 3 6 5 27 28 25 26 21 24 22,,, 45,,,,,,,, Vzrky 0,3 0,5 0,5 0,3 0,5 34 38

Více

V. NEŽÁDOUCÍ REAKCE U pacientů s citlivostí na latex se můžete setkat s alergickou reakcí na gutaperču, která obsahuje sušený přírodní kaučuk.

V. NEŽÁDOUCÍ REAKCE U pacientů s citlivostí na latex se můžete setkat s alergickou reakcí na gutaperču, která obsahuje sušený přírodní kaučuk. GuttaCre POPIS PRODUKTU GuttaCre bturátry se pužívají pr plnění křenvých kanálků. I. INDIKACE Tyt prdukty je mžn pužít puze v klinickém neb dentálním zařízení, kvalifikvaným stmatlgem. Aplikační ple: GuttaCre

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Dynamická gemetrie v rvině a v prstru Pachner - 4 prgramy Dynamická gemetrie v rvině Dynamická gemetrie v rvině Parametrické systémy funkcí Řešení becnéh trjúhelníku Dynamická gemetrie v rvině Panel nástrjů

Více

Pracovní listy PLOCHY

Pracovní listy PLOCHY Technická univerzita v Liberci Fakulta přírdvědně-humanitní a pedaggická Katedra matematiky a didaktiky matematiky PLOCHY Petra Pirklvá Liberec, únr 06 . Rtační plcha je dána tvřící křivku k. Dplňte zbývající

Více

KLÍČ K MODULU 3. ELEKTROMAGNETICKÉ POLE

KLÍČ K MODULU 3. ELEKTROMAGNETICKÉ POLE KLÍČ K MODULU 3. ELEKTROMAGNETICKÉ POLE 3.1.1. ELEKTRICKÝ NÁBOJ ZTO 3.1.1.-1 a) ZTO 3.1.1.- b) ZTO 3.1.1.-3 c) jádr uranu má 9 prtnů a 146 neutrnů ( 38 9), v elektrnvém balu je 9 elektrnů ZTO 3.1.1.-4

Více

Pracovní listy KŘIVKY

Pracovní listy KŘIVKY Technická univerzita v Liberci Fakulta přírdvědně-humanitní a pedaggická Katedra matematiky a didaktiky matematiky KŘIVKY Petra Pirklvá Liberec, květen 07 . Určete, který z phybů je levtčivý a který pravtčivý..

Více

1.5.6 Osa úhlu. Předpoklady:

1.5.6 Osa úhlu. Předpoklady: 1.5.6 Osa úhlu Předpklady: 010505 Pedaggická pznámka: Následující příklad je pakvání, které pužívám jak cvičení dhadu. Nechám žáky dhadnut veliksti a při kntrle si pčítají bdy (chyba d 5-3 bdy, d 10-2

Více

České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní. DPŽ + MSK Jurenka, příklad I. Dynamická pevnost a životnost. Jur, příklad I

České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní. DPŽ + MSK Jurenka, příklad I. Dynamická pevnost a životnost. Jur, příklad I 1/10 Dynmická pevnst živtnst Jur, příkld I Miln Růžičk, Jsef Jurenk, Mrtin Nesládek jsef.jurenk@fs.cvut.cz /10 ktr intenzity npětí příkld 1 Jk velké mhu být síly půsbící n nsník n dvu pdprách s převislými

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Physicus - Návrat Media Trade - úvdní brazvka - kn Výukvé adventury, Zapnut (přechd d výukvé části), Inventář, Nastavení Nastavení Ulžit ulžení aktuálníh stavu hry (k dispzici je celkem 24 pzic, p vyčerpání

Více

Masážní křeslo JETT 618

Masážní křeslo JETT 618 Návd k pužití Důležité bezpečnstní instrukce Nebezpečí Varvání Pr mezení rizika úrazu elektrickým prudem: Zařízení vždy kamžitě p sknčení pužívání dpjte z elektrické zásuvky. Přístrj dpjte z elektrické

Více

Konoidy přímkové plochy

Konoidy přímkové plochy Knidy přímkvé plchy Knidy jsu speciální zbrcené přímkvé plchy. Opět jsu určeny třemi křivkami, v případě knidů jsu t: -křivka rvinná (kružnice, elipsa, parabla, ) či prstrvá (šrubvice, ) -vlastní přímka

Více

OPAKOVÁNÍ Z 5. ROČNÍKU

OPAKOVÁNÍ Z 5. ROČNÍKU OPKOÁNÍ Z 5. ROČNÍKU ❺ Letecká dvlená na Gran Canaria stjí v dbě jarních rázdnin 18 990 Kč r dsělu sbu a 8 999 Kč r dítě. Je mžn si řikuit výlet strvě v ceně 799 Kč r dsělu sbu a 599 Kč r dítě. Klik celkem

Více

Dynamika. Dynamis = řecké slovo síla

Dynamika. Dynamis = řecké slovo síla Dynamika Dynamis = řecké slovo síla Dynamika Dynamika zkoumá příčiny pohybu těles Nejdůležitější pojmem dynamiky je síla Základem dynamiky jsou tři Newtonovy pohybové zákony Síla se projevuje vždy při

Více

Projekt ŠABLONY NA GVM registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 III-2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Projekt ŠABLONY NA GVM registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 III-2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt ŠABLONY NA GVM registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 III-2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 1. Mechanika 1. 3. Newtonovy zákony 1 Autor: Jazyk: Aleš Trojánek čeština

Více

Možnosti připojení WMS služby do Klienta v Marushka Designu

Možnosti připojení WMS služby do Klienta v Marushka Designu 0 Mžnsti připjení WMS služby d Klienta v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl příkladu

Více

5. Glob{lní navigační satelitní systémy (GNSS), jejich popis, princip, využití v geodézii.

5. Glob{lní navigační satelitní systémy (GNSS), jejich popis, princip, využití v geodézii. 5. Glb{lní navigační satelitní systémy (GNSS), jejich ppis, princip, využití v gedézii. Zpracval: Tmáš Kbližek, 2014 Obecný princip Glbální navigační družicvé systémy (GNSS) umžňují určení prstrvé plhy

Více

r o je jednotkový vektor průvodiče :

r o je jednotkový vektor průvodiče : Elektické le ve vakuu Přesněji řečen, budeme se věnvat elektstatickému li, tj. silvému li vyvlanému existencí klidvých nábjů. (Z mechaniky všem víme, že jmy klidu a hybu jsu elativní, závisejí na vlbě

Více

1. Kristýna Hytychová

1. Kristýna Hytychová Průřezvé veličiny Výpčet těžiště. Druhy průřezvých veličin a jejich výpčet průřezvých veličin. Steinerva věta. Pužití průřezvých veličin ve výpčtech STK. Průřezvé veličiny ZÁKLADNÍ: plcha průřezu, mment

Více

Test k přijímacím zkouškám na VUT pro akademický rok 2010/2011do Navazujícího magisterského studia oboru Geodézie a kartografie. 100 g.

Test k přijímacím zkouškám na VUT pro akademický rok 2010/2011do Navazujícího magisterského studia oboru Geodézie a kartografie. 100 g. Test k přijíací zkušká na VUT pr akadeický rk 010/011d Navazujícíh agisterskéh studia bru Gedézie a kartgrafie A1 tg Část A tg α ctg α - tg α (90 ) A ctg 70 0 1 A3 Hdnta jednh radiánu (1 ra v grádech (g

Více

Masážní křeslo DF1688F3-N

Masážní křeslo DF1688F3-N Masážní křesl DF1688F3-N Masážní křesl DF1688F3-N Návd k pužití Důležité bezpečnstní instrukce Nebezpečí Varvání Pr mezení rizika úrazu elektrickým prudem: Zařízení vždy kamžitě p sknčení pužívání dpjte

Více

- M matice hmotností - K matice tlumení - C matice tuhostí. Buzení harmonické. Buzení periodické

- M matice hmotností - K matice tlumení - C matice tuhostí. Buzení harmonické. Buzení periodické Maticvý zápis phybvých rvnic pr případ vynucenéh kmitání dynamickéh systému s více stupni vlnsti. Pr systém autnmní netlumený naznačte pstup výpčtu vlastních frekvencí a tvarů kmitání s využitím pznatků

Více

Posouzení oslnění v osvětlovacích soustavách

Posouzení oslnění v osvětlovacích soustavách Psuzení slnění v světlvacích sustavách Přednášející: Ing.Tmáš Susedík 7.6.2017 Prgram přednášky Představení Legislativa Výpčty slnění Měření slnění Diskuze Ing. Tmáš Susedík Abslvent ČVUT FEL, br: Světelná

Více

PEXESO UŽIVATELSKÝ MANUÁL

PEXESO UŽIVATELSKÝ MANUÁL PEXESO UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obsah 1. ÚVOD DO HRY 3 1.1. Histrie hry 3 1.2. Pravidla hry 3 1.3. Pčítačvá verze hry 3 2. INSTALACE HRY 4 2.1. Instalace z disku CD-ROM 4 2.2. Instalace hry stažené z internetu

Více

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Název Čísl Vlastník SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Tat směrnice nahrazuje: Datum platnsti d: 01.10.2015 Základní právní předpisy:

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Digitální učební materiál CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Vizualizace TIN (trojúhelníková nepravidelná síť) v Marushka Designu

Vizualizace TIN (trojúhelníková nepravidelná síť) v Marushka Designu ; Vizualizace TIN (trjúhelníkvá nepravidelná síť) v Marushka Designu 0 TIN v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGN...5-1

Více

Pohled veřejnosti na prostory řek ve městech české republiky

Pohled veřejnosti na prostory řek ve městech české republiky Phled veřejnsti na prstry řek ve městech české republiky Úvd Téměř každým městem v ČR prtéká řeka či menší vdní tk Phledy na význam a úlhu vdních tků ve městech: dlišné nálady vlivněné: histricku zkušenstí,

Více

Rekuperace rodinného domu v Přestavlkách

Rekuperace rodinného domu v Přestavlkách Rekuperace rdinnéh dmu v Přestavlkách Pjem: Rekuperace, nebli zpětné získávání tepla je děj, při němž se přiváděný vzduch d budvy předehřívá teplým dpadním vzduchem. Teplý vzduch není tedy bez užitku dveden

Více

PLOCHY A PLOCHY ROTAČNÍ

PLOCHY A PLOCHY ROTAČNÍ Technicá univezita v Libeci Faulta přídvědně-humanitní a pedaggicá Kateda matematiy a didatiy matematiy PLOCHY A PLOCHY ROTAČNÍ Pmcný učební text Peta Pilvá Libeec, leden 4 V tmt textu budeme řešit tázu

Více

Portál veřejné správy

Portál veřejné správy Prtál veřejné správy Z Zvveeřřeejjn něěn níí vvěěssttn nííkku u S Sm maazzáán níí vvěěssttn nííkku u P Přřiid dáán níí p přřííll h h kkee zzvveeřřeejjn něěn néém mu u vvěěssttn nííkku u Vytvřen dne: 16.3.2012

Více

RAILTRAC 1000 UNIKÁTNÍ, FLEXIBILNÍ A VÍCEÚČELOVÝ SYSTÉM PRO SVAŘOVÁNÍ A ŘEZÁNÍ

RAILTRAC 1000 UNIKÁTNÍ, FLEXIBILNÍ A VÍCEÚČELOVÝ SYSTÉM PRO SVAŘOVÁNÍ A ŘEZÁNÍ RAILTRAC 1000 UNIKÁTNÍ, FLEIBILNÍ A VÍCEÚČELOVÝ SYSTÉM PRO SVAŘOVÁNÍ A ŘEZÁNÍ 1 Flexibilní dpvěď na tvrdé pžadavky je systém kmpnent, který může být knfigurván, tak aby vytvřil ptimální řešení pr Vaše

Více

TUHÉ TĚLESO. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník

TUHÉ TĚLESO. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník TUHÉ TĚLESO Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník Tuhé těleso Tuhé těleso je ideální těleso, jehož objem ani tvar se účinkem libovolně velkých sil nemění. Pohyb tuhého tělesa: posuvný

Více

Základní škola Valašské Meziříčí, Vyhlídka 380, okres Vsetín, příspěvková organizace

Základní škola Valašské Meziříčí, Vyhlídka 380, okres Vsetín, příspěvková organizace Základní škla Valašské Meziříčí, Vyhlídka 380, kres Vsetín, příspěvkvá rganizace Zpráva z testvání 7.rčníků ZŠ v rámci prjektu Rzvj a pdpra kvality ve vzdělávání Termín testvání : 18.2.-20.2.2015 Pčet

Více

. Označ průsečíky obou kružnic jako C, D. Co platí pro vzdálenosti CA, CB, DA, DB? Proč? Narýsuj kružnice m( A ;3cm) vzdálenosti EA, EB, FA, FB?

. Označ průsečíky obou kružnic jako C, D. Co platí pro vzdálenosti CA, CB, DA, DB? Proč? Narýsuj kružnice m( A ;3cm) vzdálenosti EA, EB, FA, FB? 1.3.6 Osa úsečy Předady: 010305 Pedaggicá znáa: Hdinu je třeba ridvat ta, aby se stiha ntra záis v říadu 4. Př. 1: Narýsuj úseču, 5c =. Narýsuj ružnice ( ;4c), ( ;4c). Označ růsečíy bu ružnic ja,. atí

Více

SMART Notebook Math Tools 11

SMART Notebook Math Tools 11 SMART Ntebk Math Tls 11 Operační systémy Windws Uživatelská příručka Upzrnění chranných známkách SMART Bard, SMART Ntebk, smarttech, l SMART a všechna značení SMART jsu chranné známky neb reistrvané chranné

Více

Přes 85 let výroby elektroinstalačního úložného materiálu

Přes 85 let výroby elektroinstalačního úložného materiálu Přes 85 let výrby elektrinstalačníh úlžnéh ateriálu Pčátky elektrtechnické výrby splečnsti P a.s. sahají d rku 1926. Fira již v předválečné bdbí dsáhla nplníh pstavení ezi tvrdu dácí knkurencí. P válce

Více

Použití : Tvoří součást pohybového ústrojí strojů a zařízení nebo mechanických převodů.

Použití : Tvoří součást pohybového ústrojí strojů a zařízení nebo mechanických převodů. 1 HŘÍDELE Strjní sučást válcvitéh tvaru, určené přensu táčivéh phybu a mechanicé práce (rutícíh mmentu) z hnací části (mtru) na část hnanu (strj). Pužití : Tvří sučást phybvéh ústrjí strjů a zařízení neb

Více

Newtonův zákon I

Newtonův zákon I 14 Newtonův zákon I Předpoklady: 104 Začnee opakování z inulé hodiny Pedaoická poznáka: Nejdříve nechá studenty vypracovat oba následující příklady, pak si zkontrolujee první příklad a studenti dostanou

Více

Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D.

Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D. Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D. Ze zadaných třinácti příkladů vypracuje každý posluchač samostatně

Více

NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM 2015

NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM 2015 r e g i n á l n í p r a d e n s k á NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM 2015 ODBORNÝ POSUDEK PRO RODINNÉ DOMY Obecné pdmínky: - z psudku musí být patrný rzsah a způsb prvedení pdprvanéh patření - psudek je pdkladem pr

Více

MAGNETICKÉ VELIČINY. I. Vlastnosti elektromagnetického pole vzduchové cívky. c) pomocí Ohm.. z. užitím SKM (symbolicko- kompl. Met.

MAGNETICKÉ VELIČINY. I. Vlastnosti elektromagnetického pole vzduchové cívky. c) pomocí Ohm.. z. užitím SKM (symbolicko- kompl. Met. MAGNETICKÉ VELIČINY I. Vlastnsti elektragnetickéh ple vzduchvé cívky Úkly : 4 různýi zpúsby věřte indukčnst L vzduchvé cívky: a) pcí celkvéh g. Tku vybuzenéh cívku b) pcí Bit avartva zákna c) pcí Oh..

Více

Informační ikony v MarushkaDesignu

Informační ikony v MarushkaDesignu 0 Infrmační ikny v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme

Více

Fyzika - Kvinta, 1. ročník

Fyzika - Kvinta, 1. ročník - Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence k učení Učivo fyzikální

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_18_FY_B

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_18_FY_B Jéno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datu vytvoření: 15. 12. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_18_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Fyzika Teatický okruh: Mechanika

Více

Podklady pro cvičení- II.blok. Úloha 8

Podklady pro cvičení- II.blok. Úloha 8 Katedra knstrukcí pzemních staveb K124 Pzemní stavby 1 Pdklady pr cvičení- II.blk Úlha 8 Plšné základy Cíl úlhy Návrh plšných základů pr vybranu variantu knstrukčníh systému budvy z úlhy 2, bsahující výpčet

Více

Katalogový list kladičkové lineární vedení typu MR

Katalogový list kladičkové lineární vedení typu MR Země půvdu kladičkvéh lineárníh vedení typu ML je EU, knkrétně Itálie. Země půvdu pužitéh materiálu na výrbu kladičkvéh lineárníh vedení typu ML : vdící lišty - EU jezdců včetně příslušenství - EU valivé

Více

7. Na těleso o hmotnosti 10 kg působí v jednom bodě dvě navzájem kolmé síly o velikostech 3 N a 4 N. Určete zrychlení tělesa. i.

7. Na těleso o hmotnosti 10 kg působí v jednom bodě dvě navzájem kolmé síly o velikostech 3 N a 4 N. Určete zrychlení tělesa. i. Newtonovy pohybové zákony 1. Síla 60 N uděluje tělesu zrychlení 0,8 m s-2. Jak velká síla udělí témuž tělesu zrychlení 2 m s-2? BI5147 150 N 2. Těleso o hmotnosti 200 g, které bylo na začátku v klidu,

Více

Přednášky Teorie řízení Tereza Sieberová, 2015 LS 2014/2015

Přednášky Teorie řízení Tereza Sieberová, 2015 LS 2014/2015 -černě přednášky -červeně cvičení různě přeházené, pdle th, jak jsme pakvali, datum dpvídá přednáškám PŘEDNÁŠKA 10.2. C je t řízení? Subjektivní, cílevědmá činnst lidí Objektivně nutná Pznává a využívá

Více

Fyzika 1 - rámcové příklady Kinematika a dynamika hmotného bodu, gravitační pole

Fyzika 1 - rámcové příklady Kinematika a dynamika hmotného bodu, gravitační pole Fyzika 1 - rámcové příklady Kinematika a dynamika hmotného bodu, gravitační pole 1. Určete skalární a vektorový součin dvou obecných vektorů AA a BB a popište, jak závisí výsledky těchto součinů na úhlu

Více

Hmotný bod - model (modelové těleso), který je na dané rozlišovací úrovni přiřazen reálnému objektu (součástce, části stroje);

Hmotný bod - model (modelové těleso), který je na dané rozlišovací úrovni přiřazen reálnému objektu (součástce, části stroje); Newtonovy pohybové zákony: Hmotný bod - model (modelové těleso), který je na dané rozlišovací úrovni přiřazen reálnému objektu (součástce, části stroje); předpokládáme soustředění hmoty tělesa a všech

Více

Portál veřejné správy

Portál veřejné správy Prtál veřejné správy N Náávvrrh hn naa zzvveeřřeejjn něěn níí žžiivv ttn níí ssiittu uaaccee N Náávvrrh hn naa ssm maazzáán níí zzvveeřřeejjn něěn néé žžiivv ttn níí ssiittu uaaccee N Náávvrrh hn naa eed

Více

Zpráva pro uživatele

Zpráva pro uživatele Zpráva pr uživatele verze 1.0 Zpráva pr uživatele Histrie dkumentu: Verze Datum Schválil 1.0 26.7.2005 Manažer QCA e-mail: manager.pstsignum@cpst.cz Tent dkument pskytuje základní přehled hierarchii certifikačních

Více

Témata v MarushkaDesignu

Témata v MarushkaDesignu 0 Témata v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme práci

Více

Zadání úloh finále Astronomické olympiády, kategorie CD, 17. a 18. května 2012, HaP J. Palisy v Ostravě

Zadání úloh finále Astronomické olympiády, kategorie CD, 17. a 18. května 2012, HaP J. Palisy v Ostravě Zadání úlh Astrnmické lympiády, kategrie CD, 17. a 18. května 01, HaP J. Palisy v Ostravě 1. příklad Kdy se napsledy shdval pčátek nvéh rku v gregriánském a Juliánském kalendáři? Kdy takvá shda nastane

Více

4.Silniční motorová vozidla

4.Silniční motorová vozidla 4.Silniční mtrvá vzidla Silniční mtrvá vzidla jsu strje určené pr dpravu sb a nákladů p silničních kmunikacích. V širším smyslu d tét skupiny strjů patří také vzidla určená k dpravě p cestách a v terénu.

Více

PROVÁDĚNÍ HYGIENICKO - SANITAČNÍ ČINNOSTI

PROVÁDĚNÍ HYGIENICKO - SANITAČNÍ ČINNOSTI Nvá šance v gastrnmii PROVÁDĚNÍ HYGIENICKO - SANITAČNÍ ČINNOSTI Lektr: Mirslav Šeda Gastrnmická akademie.s. Trcha terie SANITACE / ČIŠTĚNÍ znamená zbavení pvrchu nečistt a mastnty, většinu s pmcí nástrjů

Více

Soubor úloh k Mechanice (komb. studium)

Soubor úloh k Mechanice (komb. studium) Soubor úloh k Mechanice (komb. studium) 1. úloha Pozrite si nasledujúce grafy, pričom si všimnite odlišné osi: Ktorý z grafov predstavuje pohyb s konštantnou rýchlosťou? (A) I, II a IV (B) I a III (C)

Více

KŘIVKY. Přednáška DG2*A 7. týden

KŘIVKY. Přednáška DG2*A 7. týden KŘIVKY Přednáška DG*A 7. týden Pjmem křivka zumíme dáhu phybujícíh se bdu. Je t tedy mnžina neknečnéh pčtu bdů, kteé závisí na paametu (čase). Pt můžeme křivku také nazvat jednpaameticku mnžinu bdů. ROZDĚLENÍ

Více

Příklady z teoretické mechaniky pro domácí počítání

Příklady z teoretické mechaniky pro domácí počítání Příklady z teoretické mechaniky pro domácí počítání Doporučujeme spočítat příklady za nejméně 30 bodů. http://www.physics.muni.cz/~tomtyc/mech-prik.ps http://www.physics.muni.cz/~tomtyc/mech-prik.pdf 1.

Více

OTOPNÁ TĚLESA Rozdělení otopných těles 1. Lokální tělesa 2. Konvekční tělesa Článková otopná tělesa

OTOPNÁ TĚLESA Rozdělení otopných těles 1. Lokální tělesa 2. Konvekční tělesa Článková otopná tělesa OTOPNÁ TĚLESA Rzdělení tpných těles Stejně jak celé sustavy vytápění, tak i tpná tělesa dělíme na lkální tělesa a tělesa ústředníh vytápění. Lkální tělesa přeměňují energii v tepl a tt předávají d vytápěné

Více

Laboratorní práce č. 4: Zobrazování spojkou

Laboratorní práce č. 4: Zobrazování spojkou Přírdní vědy mderně a interaktivně FYZIKA 2. rčník šestiletéh studia Labratrní práce č. 4: Zbrazvání spjku ymnázium Přírdní vědy mderně a interaktivně FYZIKA 2. rčník šestiletéh studia ymnázium Test k

Více

Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, fyzikální pomůcky

Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, fyzikální pomůcky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Mechanika 1. ročník, kvinta 2 hodiny Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, fyzikální pomůcky Úvod Žák vyjmenuje základní veličiny

Více

16. výzva IROP Energetické úspory v bytových domech

16. výzva IROP Energetické úspory v bytových domech 16. výzva IROP Energetické úspry v bytvých dmech 21.1. 2016 Hradec Králvé Ing. Michaela Bržvá Centrum pr reginální rzvj České republiky Specifický cíl 2.5 Cíl: Snížit energeticku nárčnst bytvých dmů Bytvým

Více

Tile systém v Marushka Designu

Tile systém v Marushka Designu 0 Tile systém v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P02 DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P02 DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Prof. Ing. Bohumil Koktavý,CSc. FYZIKA PRŮVODCE GB01-P02 DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA 2 OBSAH

Více

EFA-SST -PS. Rychloběžná vrata pro. moderní parkovací systémy. rychlá a bezpečná vrata

EFA-SST -PS. Rychloběžná vrata pro. moderní parkovací systémy. rychlá a bezpečná vrata EFA-SST Rychlběžná vrata pr -PS mderní parkvací systémy rychlá a bezpečná vrata Nejrychlejší vrata na světě pr parkvací garáže Neprvnatelně rychle, bezpečně, splehlivě ke známým vlastnstem rychlběžných

Více

Navijáky. Naviják KEW 2000-3000,- bez DPH. Naviják KEW 3000-4800.- bez DPH. Naviják KEW 4000-6600,- bez DPH. Naviják KEW 8000-11200,- bez DPH

Navijáky. Naviják KEW 2000-3000,- bez DPH. Naviják KEW 3000-4800.- bez DPH. Naviják KEW 4000-6600,- bez DPH. Naviják KEW 8000-11200,- bez DPH Navijáky Naviják KEW 2000-3000,- bez DPH Naviják KEW 3000-4800.- bez DPH Naviják KEW 4000-6600,- bez DPH Naviják KEW 8000-11200,- bez DPH Naviják KEW 9000-11800,- bez DPH Naviják KEW 10000-13000,-bez DPH

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNf ROZVOJ INVESTICE DO VAŠf BUDOUCNOSTI pr Invace UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Křížkvskéh 8, 771 47 OLOMOUC č.j.: 699/PJ/OVZ/2013 dne: 07. listpadu 2013 Věc : Ddatečné infrmace

Více