Kapitola 33. Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kapitola 33. Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací"

Transkript

1 827 Kapitola 33 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací

2 828 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Hardware a software poèítaèových systémù nelze navzájem oddìlit. Aby mohlo nové hardwarové zaøízení ve vašem poèítaèi fungovat, musí o nìm váš software (pøedevším operaèní systém) vìdìt a musí být správnì nakonfigurováno. Kdykoli tedy nìco dìláte s hardwarem, dostáváte se do kontaktu také se softwarem vašeho poèítaèe a tím se celá èinnost komplikuje. Díky tomuto vzájemnému vztahu mezi hardwarem a softwarem musíte znát, k èemu slouží a jak používat rùzné pomùcky pro konfiguraci a správu systému, které jsou vestavìny do vašeho operaèního systému. Tato znalost vám umožní ovládat jejich prostøednictvím celou instalaci a následnou správnou èinnost hardwarových souèástí, a také odhalit pøíèiny potíží, ke kterým po jejich pøidání do systému mùže dojít.? Obsah této kapitoly je sice založen pøedevším na demonstraci pomùcek obsažených v systémech Windows 98 Second Edition (druhé vydání; W 98 SE) a Windows Me, mnohé probírané nástroje jsou však dostupné i v rámci operaèních systémù Windows 95/NT/2000/XP. Vìtšina sejmutých obrazovek, které uvidíte na obrázcích této kapitoly, pøedstavuje prostøedí systému Windows 98 Second Edition. Pokud pracujete na jiné verzi Windows, mùže se vaše pracovní plocha a dialogová okna nepatrnì odlišovat. Používání Ovládacích panelù Jak nastavit možnosti usnadnìní pøístupu: 1. V Ovládacích panelech poklepejte na ikonu Možnosti usnadnìní. 2. Na stránce Klávesnice se dá mìnit chování klávesnice: unkce Jedním prstem Dovoluje stisknout kombinace kláves Shift, Ctrl a Alt postupnì jedním prstem. unkce iltrování kláves Po zapnutí jsou ignorovány náhodné èi opakované stisky kláves. unkce Ozvuèení kláves Po zapnutí je pøi stisku kláves Caps Lock, Num Lock a Scroll Lock pøehrán zvukový signál. 3. Na stránce Zvuk se nastavují vlastnosti ovlivòující pøehrávání zvukù. unkce Popis zvuku Pøi každém pøehrání zvuku systém Windows zobrazí také vizuální varování. unkce Zobrazení zvuku V kompatibilních aplikacích se spolu s pøehráním zvuku objeví textový popis. 4. Na stránce Obrazovka mùžete zapnout funkci Vysoký kontrast. 5. Na další stránce Myš je pole pro zapnutí funkce Myš klávesnicí, která umí ovládat pohyb myši z klávesnice.

3 Pøidání nebo odebrání souèástí Windows Na poslední stránce Obecné jsou všeobecné možnosti usnadnìní. 7. Dialogové okno Možnosti Usnadnìní zavøete tlaèítkem OK. Konfigurace nového hardwaru ve Windows 1. Nainstalujte nový hardware a spus te poèítaè. Windows ve vìtšinì pøípadù nové zaøízení detekují automaticky. 2. Pokud Windows nové zaøízené nerozeznají, spus te v Ovládacích panelech Prùvodce pøidáním nového hardwaru, který se pokusí o detekci nových zaøízení. 3. Není-li možné nové zaøízení najít, je pøíèinou obvykle konflikt zaøízení. Jestliže jste schopni urèit, které zaøízení koliduje s novým hardwarem, odstraòte ho ze systému a restartujte poèítaè. 4. Pøejdìte do Správce zaøízení (poklepejte na ikonì Systém v Ovládacích panelech a v dialogovém oknu vlastností systému je to druhá stránka) a odstraòte staré zaøízení, které jste pøedtím vyndali. Poté PC znovu restartujte (nové zaøízení pøitom máte nainstalováno). Windows by ho nyní mìly detekovat. 5. Jakmile je nové zaøízení detekováno a nakonfigurováno, vra te do poèítaèe zpìt konfliktní zaøízení, které jste vyndali. Windows by mu mìly pøidìlit jiné zdroje,. než které mìlo pùvodnì, aby nedošlo ke konfliktùm. Pøidání nového softwaru 1. Zasuòte do PC disketu nebo CD-ROM s novým programem. U diskù CD-ROM je poté obvykle automaticky spuštìn instalaèní program. 2. Pokud se instalátor nespustí sám, poklepejte v Ovládacích panelech na ikonu Pøidat nebo odebrat programy a poté klepnìte na tlaèítko Nainstalovat. 3. Dále postupujte podle pokynù v prùvodci. Odebrání softwaru ze systému 1. V Ovládacích panelech poklepejte na ikonu Pøidat nebo odebrat programy. 2. Na stránce Instalovat èi odinstalovat vyberte ve spodním seznamu program, který chcete ze systému odebrat. 3. Klepnìte na tlaèítko Pøidat èi odebrat. 4. Dále postupujte podle pokynù v prùvodci, který se objeví. Pøidání nebo odstranìní souèástí Windows 1. V Ovládacích panelech poklepejte na ikonu Pøidat nebo odebrat programy. 2. Pøepnìte se na stránku Instalace Windows.

4 830 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací 3. Poklepejte na vybranou kategorii, byste vidìli programy, které jsou její souèástí. 4. Zaškrtnìte nebo zrušte zaškrtnutí políèka vedle názvù programù, pole toho, zda chcete danou aplikaci nainstalovat èi odebrat. 5. Klepnìte na tlaèítko OK. Poté se mùže objevit výzva k vložení instalaèního CD- ROM systému Windows. 6. Dále se øiïte výzvami, které se na obrazovce objeví. V nìkterých pøípadech budete vyzváni k restartování systému. Zmìna systémového datumu nebo èasu 1. Poklepejte na ikonu Datum a èas v Ovládacích panelech nebo na hodinách u pravého okraje hlavního panelu Windows. 2. Zmìòte datum a/nebo èas podle potøeby. 3. Klepnìte na tlaèítko OK. Výbìr jiného ovladaèe grafické karty 1. Poklepejte na ikonu Obrazovka v Ovládacích panelech, nebo pravým tlaèítkem myši klepnìte na pracovní ploše Windows a z místní nabídky vyberte položku Vlastnosti. 2. Na stránce Nastavení dialogového okna vlastností obrazovky klepnìte na tlaèítko Upøesnit. 3. Na stránce Adaptér klepnìte na tlaèítko Zmìnit. 4. Postupujte podle pokynù Prùvodce aktualizací ovladaèe zaøízení a vyberte jiný ovladaè. Zmìna rozlišení obrazovky nebo poètu barev 1. Poklepejte na ikonu Obrazovka v Ovládacích panelech, nebo pravým tlaèítkem myši klepnìte na pracovní ploše Windows a z místní nabídky vyberte položku Vlastnosti. 2. Na stránce Nastavení dialogového okna vlastností obrazovky vyberte v rozvíracím seznamu Barvy poèet barev (tzv. barevnou hloubku). 3. Pøesuòte posuvník Oblast obrazovky vlevo èi vpravo a tak urèete nové rozlišení (poèet zobrazených bodù na obrazovce). 4. Klepnìte na tlaèítko OK.

5 Možnosti usnadnìní 831 Test modemu 1. Poklepejte na ikonu Modemy v Ovládacích panelech. 2. Pøepnìte se na kartu Diagnostika. 3. Vyberte modem, který chcete testovat. 4. Klepnìte na tlaèítko Další informace. Správa systému pomocí Ovládacích panelù Jednou z nejužiteènìjších souèástí Windows jsou Ovládací panely, nabízející pøístup k pomùckám, které vás zachrání pøed totální frustrací a namísto ní dokonèí váznoucí instalaci nových zaøízení èi programù. V této èásti kapitoly si struènì pøedstavíme jednotlivé souèásti Ovládacích panelù, vysvìtlíme si, k èemu slouží a jak je máte použít. Ovládací panely spustíte z hlavní nabídky systému: klepnete na tlaèítko Start, poté na Nastavení a nakonec na položku Ovládací panely. Protože nìkteré aplikace si umí do Ovládacích panelù pøidat vlastní ikonu, nemusí vaše Ovládací panel vypadat stejnì jako na obrázku S tím si nezatìžujte hlavu. Vysvìtlíme si ty jen nejèastìji používané nástroje, které budete urèitì potøebovat. Možnosti usnadnìní Obrázek 33.1 Ovládací panely Pojem usnadnìní oznaèuje sadu ovladaèù, které usnadòují používání poèítaèù lidem s nìkterými typy postižení. Po poklepání na ikonu Možnosti usnadnìní v Ovládacích panelech se objeví dialogové okno z obrázku 33.2.

6 832 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Obrázek 33.2 Možnosti usnadnìní Dialogové okno obsahuje celkem pìt stránek, mezi kterými se pøepínáte myší nebo stiskem CTRL + TAB. Název každé stránky odpovídá volbám, které jsou na nìm umístìny.? Kromì Možností usnadnìní se ve Windows nachází i Nástroje pro usnadnìní práce. Ty obsahují Lupu, dobøe viditelné ukazatele myši a Prùvodce funkcemi usnadnìní. Nástroje pro usnadnìní práce nejsou standardnì nainstalovány; pokud s nimi chcete pracovat, musíte je doinstalovat v dialogovém oknu Pøidat nebo odebrat programy, stejnì jako libovolnou souèást systému Windows. Podrobnosti najdete v èásti Instalace Windows dále v této kapitole. unkce týkající se klávesnice Na stránce Klávesnice v dialogovém oknu Usnadnìní jsou všechny volby pro správu funkcí klávesnice. Tyto funkce umožòují ovládat interakci uživatele a klávesnice a dále interakci klávesnice a poèítaèe. unkce Jedním prstem Tato funkce po zapnutí udržuje nìkteré klávesy po jejich stisku ve stisknutém stavu, dokud je nestisknete znovu. Je velkou výhodou zvláštì pro lidi, kteøí mají potíže stisknout dvì klávesy najednou. Zapnete-li funkci Jedním prstem, bude se systém po stisku a puštìní klávesy Alt chovat tak, jako byste ji stále drželi stisknutou, a to až do té doby, kdy Alt stisknete znovu. Klávesa Alt je v tomto pøípadì modifikátor, protože mìní význam nìkterých jiných kláves, které spolu s ní stisknete. Mezi modifikátory patøí ještì klávesy Ctrl a Shift.

7 Možnosti usnadnìní 833 unkce Jedním prstem se zapíná zaškrtnutím pøíslušného políèka na stránce Klávesnice v dialogovém oknu Usnadnìní. Klávesu-modifikátor po zapnutí funkce jedním prstem použijete tak, že ji stisknete dvakrát za sebou. Její úèinek zrušíte jedním dodateèným stiskem. Chování funkce jedním prstem se dá pozmìnit v dalším dialogovém oknu, které vyvoláte klepnutím na tlaèítko Nastavení vpravo od políèka, kterým tuto funkci zapínáte. V nastavení této funkce se dá napøíklad urèit, že pøi zapnutí a vypnutí klávesy-modifikátoru se ozve krátký tón. Další volbou (standardnì vypnutou) je použití klávesové zkratky. Jestliže klávesovou zkratku pro funkci jedním prstem povolíte (zapnete), mùžete funkci aktivovat pìtinásobným stiskem klávesy Shift za sebou. Zbylé volby, které mùžete zapnout èi vypnout, jsou vidìt na obrázku unkce iltrování kláves Obrázek 33.3 Možnosti funkce jedním prstem. Podívejme se nyní na další funkci, kterou vidíte na obrázku Klepnìte na tlaèítko Nastavení, které je v pravé èásti rámeèku unkce iltrování kláves. Zobrazí se dialogové okno z obrázku 33.4, ve kterém lze zapnout dvì funkce. První funkce ignoruje vícenásobné stlaèení jedné klávesy. Výhoda je samozøejmá pokud máte tendenci pøi psaní opakovanì tisknout urèité klávesy, ušetøíte si nìco málo èasu pøi následné korektuøe textu.

8 834 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Obrázek 33.4 Volby ovlivòující filtrování kláves. iltrování kláves dále umí ignorovat rychlé opakované stisknutí kláves a zmenšit rychlost opakování. Tuto funkènost oceníte v pøípadì, že systém vygeneruje více stejných znakù, pøestože jste chtìli napsat jen jednu. Interval opakovaného stisknutí klávesy a prodlevu pøed opakováním lze upravit pomocí posuvníkù, které jsou dostupné po klepnutí na tlaèítka Nastavení v dialogovém oknu z obrázku Jeden z posuvníkù vidíte na obrázku 33.5.? Obrázek 33.5 Ovládací posuvník funkce iltrování kláves. Po výbìru nové rychlosti opakování je vhodné ji vyzkoušet zápisem nìjakého textu v textovém poli Zkušební oblast pod posuvníkem. Stejnì jako u jiných možností usnadnìní je také u filtrování kláves zapnout zvukový signál nebo upozornìní na obrazovce pøi aktivaci této funkce. Pøíslušné volby se nachází v rámeèku Upozornìní v dolní èásti dialogového okna s volbami pro funkci iltrování kláves.

9 Možnosti usnadnìní 835 unkce Ozvuèení kláves Tato jednoduchá funkce vás upozorní zvukovým signálem na každý stisk kláves Caps Lock, Num Lock a Scroll Lock. Hodí se pro zaèínající písaøe, kteøí tyto klávesy (pøedevším Caps Lock) náhodnì stisknou, aniž by si to uvìdomili. Pokud tuto funkci povolíte, mùžete ji zapínat èi vypínat pomocí klávesové zkratky. unkci Ozvuèení kláves zapnete zaškrtnutím políèka Používat funkci Ozvuèení kláves ve spodní èásti dialogového okna Usnadnìní. Poté mùžete funkci zapnout èi vypnout stiskem klávesy Num Lock po dobu pìti sekund. Zvuk Stránka Zvuk v dialogovém oknu Usnadnìní obsahuje volby ovládající používání zvukù (viz obrázek 33.6). unkce Popis zvuku Obrázek 33.6 Stránka Zvuk obsahuje funkce Popis zvuku a Zobrazení zvuku. Tento nástroj je urèen lidem s postiženým sluchovým ústrojím. unkce zmìní chování poèítaèe tak, aby èást obrazovky zablikala pokaždé, když vestavìný reproduktor pøehraje zvuk. unkci aktivujete zaškrtnutím políèka v rámeèku unkce Popis zvuku. Po klepnutí na tlaèítko Nastavení se otevøe dialogové okno z obrázku 33.7.

10 836 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací? Obrázek 33.7 Další nastavení funkce Popis zvuku. Ovládací prvky v tomto oknu umožòují zadat, která èást obrazovky zabliká pøi pøehrání zvuku. U programù zobrazených v oknech (tedy nikoli pøes celou obrazovku) si mùžete vybrat mezi titulkovým pruhem (popiskem) aktivního okna, celým aktivním oknem nebo celou plochou. Obecnì se dá øíci, že nejlepší volbou je aktivní popisek (barevný titulkový pruh u horního okraje okna), protože v nìkterých pøípadech mùže být pracovní plocha aktivním oknem zakryta. unkce Zobrazení zvuku Tato funkce je pøídavkem k funkci pøedchozí. Po jejím zapnutí jsou nìkteré zvukové signály jednotlivých aplikací (pøedevším varovné zvuky) doplnìny krátkými textovými zprávami s popisem významu daného signálu. Obrazovka Stránka Zvuk v dialogovém oknu Usnadnìní obsahuje volby urèující, jak bude vypadat obsah obrazovky (viz obrázek 33.8).

11 Možnosti usnadnìní 837 Obrázek 33.8 Stránka Zvuk obsahuje volbu Vysoký kontrast, která mìní zpùsob zobrazení pracovní plochy. Tato stránka má v souèasnosti jedinou volbu Používat funkci Vysoký kontrast. Obdobnì jako u pøedchozích funkcí jsou tu však další možnosti, skryté za tlaèítkem Nastavení. Když na nìj klepnete, objeví se dialogové okno z obrázku Obrázek 33.9 Zde vyberte jedno z barevných schémat pro funkci Vysoký kontrast. Jestliže vyberete jedno ze dvou základních barevných schémat (Bílá na èerné nebo Èerná na bílé), bude obsah pracovní plochy èitelnìjší pro lidi s rùznými poruchami zraku. Rozvírací seznam Vlastní obsahuje všechna standardní barevná schémata Windows, ze kterých

12 838 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací si mùžete vybrat. Zaškrtnutím políèka Používat klávesovou zkratku aktivujete možnost pøepínat se stiskem klávesové kombinace LEVÝ ALT + LEVÝ SHI T + PRINTSCREEN mezi barevným schématem funkce Vysoký kontrast a pùvodním barevným schématem.? Pøi zapnutém režimu Vysoký kontrast mohou být nìkteré systémové fonty vìtší. Myš Na stránce Myš dialogového okna Usnadnìní nejsou ve skuteènosti žádné volby ovlivòující parametry èi chování myši. Jediná zdejší volba vám však dovoluje po svém zapnutí ovládat ukazatel myši pomocí klávesnice (viz obrázek 33.10). Tato funkce slouží jako pomùcka lidem, kteøí mají problémy s držením a ovládáním myši. Obrázek Stránka Myš obsahuje funkci Myš klávesnicí, která umožòuje ovládat ukazatel myši z klávesnice. Zaškrtnutím políèka Používat funkci Myš klávesnicí aktivujete možnost pohybovat ukazatelem myši pomocí klávesových šipek. Klepnutím na tlaèítko Nastavení otevøete dialogové okno z obrázku 33.11, kde lze pøizpùsobit chování myši, vèetnì nejvyšší rychlosti a zrychlení. Najdete tu i zaškrtávací políèko, které po zapnutí dovoluje zrychlovat pohyb ukazatele myši stisknutím klávesy Ctrl nebo zpomalit stiskem klávesy Shift.

13 Možnosti usnadnìní 839 Obrázek Okno s podrobným nastavením funkce Myš klávesnicí. Obecné Na stránce Obecné dialogového okna Usnadnìní jsou tøi funkce: Automatické vypnutí, Oznámení a Posloupnost kláves (viz obrázek 33.12). Obrázek Stránka Obecné dialogového okna Usnadnìní Automatické vypnutí je funkce, která po svém zapnutí vypne všechny souèásti Usnadnìní, pokud na poèítaèi nikdo po urèitou dobu nepracuje. Výchozí èas je 5 minut, mùžete si však zvolit i jiný èasový interval, nevíce 30 minut (pøírùstek mezi jednotlivými hodnotami je 5 minut).

14 840 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací unkce Oznámení zobrazuje výstražná hlášení a/nebo zvukové signály, dojde-li k zapnutí èi vypnutí nìkteré z funkcí Usnadnìní. Zaøízení Posloupnost kláves dovoluje pøipojit k poèítaèi pøes nìkterý ze sériových portù speciální pøídavná zaøízení, která nahrazují standardní klávesnici a myš. Napøíklad Dr. Stephen Hawking, jeden z nejznámìjších souèasných fyzikù, používá pro ovládání svého poèítaèe jeden z podobných pøístrojù, protože jeho degenerativní nervová choroba mu neumožòuje pracovat ani s klávesnicí, ani s myší. Pøidání nového hardwaru Když do poèítaèe nainstalujete nové zaøízení, dodržující normu Plug-and-Play, Windows ho obvykle samy detekují a buï nainstalují jeho ovladaèe automaticky (pokud jsou dostupné pøímo v systému) nebo vás vyzvou ke vložení diskety èi CD-ROM s ovladaèi od výrobce. U nìkterých karet je však nutné automatické instalaci trochu (nìkdy více) pomoci. K tomu úèelu mají Windows v sobì zabudovány Prùvodce pøidáním nového hardwaru. Jestliže Windows po svém spuštìní nezaregistrují novì pøidané zaøízení, poklepejte v Ovládacích panelech na ikonu Pøidat nový hardware. Tak spustíte uvedeného prùvodce, který vás postupnì provede celou instalací (viz obrázek 33.13). Obrázek Prùvodce pøidáním nového hardwaru Klepnutím na tlaèítko Další postupnì procházíte jednotlivými fázemi èinnosti prùvodce, bìhem kterých jsou vyhledávána zaøízení Plug-and-Play a poté zaøízení, která této normì nevyhovují. Èinnost tohoto prùvodce trvá delší dobu, protože musí provìøit všechny možné hardwarové konfigurace poèítaèe. Ve vìtšinì pøípadù prùvodce najde novì pøidaná zaøízení. V nìkterých pøípadech to samozøejmì nemusí platit. Mùže se stát, že prùvodce ohlásí neexistující zaøízení. Nebo zaøízení nenajde vùbec, protože došlo ke konfliktu mezi ním a jiným zaøízením. Koupíte-li napøíklad zaøízení, které je z výroby nastaveno tak, aby používalo IRQ 15, a v poèítaèi již IRQ 15 používá jiná pøídavná karta, prùvodce nové zaøízení nenajde. V další èásti vás proto nauèím instalovat zaøízení Plug-and-Play ruènì.

15 Pøidání nového hardwaru 841 Ruèní instalace zaøízení Plug-and-Play Vìtšina moderních zaøízení dodržuje normu Plug-and-Play, takže jim systém Windows mùže pøidìlit IRQ pøi jejich prvním nalezení. Pokud urèité zaøízení vyžaduje konkrétní IRQ, mìli byste ho nainstalovat jako první, dovolit mu uhamounit si to svoje jediné pravé IRQ a teprve potom instalovat jiná zaøízení, která se spokojí s libovolným IRQ. Nìkdy z toho vyplývá nutnost urèité zaøízení z poèítaèe vyndat, nainstalovat novì koupené zaøízení, vyžadující konkrétní IRQ, a potom vrátit vyndanou pøídavnou kartu zpìt. V pøípadì konfliktu je nutné nejdøíve urèit, která zaøízení mezi sebou kolidují. Podívejte se do dokumentace nového zaøízení, kde by požadované IRQ mìlo být uvedeno a pak ve Správci zaøízení zjistìte, které zaøízení má toto IRQ momentálnì pøidìleno. Do Správce zaøízení se dostanete takto: v Ovládacích panelech poklepejte na ikonu Systém, aby se otevøelo dialogové okno vlastností systému. (Druhou možností je pravým tlaèítkem myši klepnout na ikonì Tento poèítaè a z místní nabídky vybrat položku Vlastnosti.) Dialogové okno vlastností systému je jedním z tìch, jejichž obsah je rozdìlen do více stránek. Na první stránce Obecné jsou struèné údaje o vašem poèítaèi, verzi operaèního systému, jméno uživatele, výrobce a verze procesoru a množství operaèní pamìti. Obrázek Stránka Obecné dialogového okna vlastností systému. Klepnìte na stránku Správce zaøízení, kde se nachází seznam nainstalovaných zaøízení. Zcela nahoøe v tomto seznamu je položka Tento poèítaè. Poklepejte na ní a otevøe se dialogové okno vlastností poèítaèe, kde jsou vyjmenována jednotlivá IRQ a zaøízení, která dané IRQ používají (obrázek 33.15).

16 842 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Obrázek Zde mùžete provìøit pøiøazení IRQ. Nyní se vra te na stránku Správce zaøízení (obrázek 33.16). Správce zobrazuje všechna zaøízení, která jsou v poèítaèi dostupná. Protože každý poèítaè je trochu jiný, nebude váš Správce zaøízení vypadat stejnì, jako ten ze zdejších obrázkù. Vìtšina zaøízení však bude stejná. Údaje v seznamu jsou uspoøádány formou osnovy, rozdìlené podle kategorií hardwaru. Uvnitø každé kategorie pak budou uvedeny názvy jednotlivých zaøízení. Klepnutím na znaèku osnovy vlevo od názvu kategorie zobrazíte všechna zaøízení, patøící do dané kategorie. Stránka Stránka Správce zaøízení Pod názvem Tento poèítaè najdete kategorie pevných diskù, øadièù, klávesnice atd. Když klepnete napøíklad na znaèku (+) vlevo od kategorie modemù, objeví se název vašeho modemu (US Robotics 56K V.90 apod.). Blíže poznáte Správce zaøízení pozdìji, v èásti Systém této kapitoly. Nyní tu udìláme jedinou vìc: odstraníme název zaøízení, které potøebujete z poèítaèe vyndat. Po odstranìní tohoto zaøízení mùže systém jím používané zdroje pøiøadit jinému zaøízení, které se nechce nechat nainstalovat klasickým zpùsobem (není kompatibilní s normou Plug-and-Play). dejme tomu, že konfliktním zaøízením je scanner. Najdìte ho tedy ve Správci zaøízení (nápovìda: bude v kategorii Zaøízení

17 Pøidání nového hardwaru 843 pro digitalizaci obrazu ), vyberte ho a poté klepnìte na tlaèítko Odebrat. Klepnìte na tlaèítko OK a tak okno vlastností systému zavøete. Windows se vás zeptají, zda chcete po provedené zmìnì poèítaè restartovat. Pokud to neudìlají, je nutné poèítaè vypnout. Když je poèítaè vypnut, vyndejte nebo odpojte konfliktní zaøízení tak, aby ho Windows pøi opìtovném startu nemohly detekovat, a zasuòte nebo pøipojte nové zaøízení. Pak mùžete poèítaè spustit znovu. Tentokrát by již systém nemìl mít problémy s detekcí nového zaøízení ani s instalací ovladaèù. Jakmile je nové zaøízení nainstalováno, vypnìte poèítaè, vra te zpìt vyndanou pøídavnou kartu (nebo jiný typ odpojeného zaøízení) a nechte systém, aby ho znovu detekoval. Windows najdou jiné volné IRQ, které mu pøidìlí a obì pùvodnì kolidující zaøízení budou fungovat. Instalace zaøízení, které Windows neumí najít V nìkterých pøípadech potøebujete do poèítaèe pøidat starší zaøízení, které systém vùbec najít neumí, a dìláte co chcete. Pokud Prùvodce pøidáním nového hardwaru není schopen nové zaøízení detekovat, zkuste ho spustit znovu, ale tentokrát na jeho obrazovce zachycené v obrázku vyberte pøepínaè Ne, chci vybrat hardware ze seznamu. Obrázek Prùvodci je možné sdìlit, že nové zaøízení vyberete sami. Po klepnutí na tlaèítko Další vás prùvodce vyzve k výbìru kategorie zaøízení (obrázek 33.18). Obrázek Zde vyberte kategorii, do které nové zaøízení patøí.

18 844 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Znovu klepnìte na tlaèítko Další. Co se bude dít dále, záleží na tom, kterou kategorii jste vybrali: Zobrazí se seznam výrobcù a modelù daného typu hardwaru, které vyrábìjí. Z tìchto výrobkù vyberete ten, který do poèítaèe chcete pøidat. Ukázku seznamu modelù pro sí ové karty vidíte na obrázku Systém spustí specializovaného prùvodce pro daný typ hardwaru. Postupujte podle jeho pokynù a nechte ho naposledy zkusit autodetekci nového zaøízení. Pokud detekce selže, objeví se seznam výrobcù a modelù daného typu hardwaru. Obrázek Zde vyberte výrobce a model vašeho zaøízení. Ze seznamu výrobcù vyberte pøíslušné zaøízení nebo klepnìte na tlaèítko Z diskety a vyhledejte na disketì nebo CD-ROM, dodaném spolu se zaøízením, informaèní soubor pro daný model, podle kterého Windows poznají, jaké ovladaèe a odkud mají instalovat. Tlaèítko Z diskety použijte i v pøípadì, kdy si ovladaèe stáhnete z Internetu; podrobnìjší popis je v následující èásti kapitoly. V tomto pøípadì staèí vybrat složku, do které jste ovladaèe uložili. Pokud výrobce zaøízení není v seznamu uveden a vy nemáte ani žádnou disketu èi CD-ROM, vyberte v seznamu výrobcù první položku Standardní typy a v pravém seznamu vyberte typ, který co nejvíce odpovídá vašemu zaøízení (hodnì štìstí pøi výbìru, nìkdy není jasné, co máte oznaèit). Systém pak nainstaluje obecné ovladaèe, které by mìly umožnit alespoò základní funkènost nového zaøízení. Když se vše zdaøí, mùžete zaèít pracovat, pokud ne pak obvykle nezbývá nic jiného než dùkladnì hledat správné ovladaèe. Jak získat ovladaèe na Internetu Ještì pøed nìkolika lety jste museli scházející ovladaèe objednávat u výrobce. V tìch lepších pøípadech vám výrobce požadovanou disketu zaslal pomìrnì rychle (bìhem týdne èi dvou týdnù). Ovšem to jste svou žádost museli odeslat první pondìlí v mìsíci

19 Pøidání nového hardwaru 845 za sluneèného poèasí a drbat se pøitom levou rukou na pravém uchu protože jinak si výrobce dal naèas a èekali jste mnohem a mnohem déle. A nìkdy jste štìstí nemìli vùbec, výrobce neodpovìdìl nebo vám sdìlil, že daný typ zaøízení už nepodporuje. Dnes je díky Internetu situace mnohem lepší. Pokud potøebujete nìjaký ovladaè, staèí obvykle zabrousit na stránky výrobce, najít jeho stránku s technickou podporou a stáhnout si ty ovladaèe, které právì potøebujete. (O rùzných zdrojích na Internetu najdete více údajù ve tøicáté kapitole.) Co je však fascinující, je možnost najít na Internetu i ovladaèe k zaøízením, které se již dávno nevyrábí nebo jehož výrobce již neexistuje. Døíve bychom v tìchto pøípadech byli obvykle bez šance. Pokud výrobce nepøežil tlak konkurence, byly šance na nalezení ovladaèe nulové. Díky Internetu staèí otevøít v prohlížeèi stránku nìkterého z nejlepších vyhledávaèù (Google, Altavista, Yahoo! apod.), zapsat do textového pole název zaøízení a klepnout na vyhledávací tlaèítko. Ve vìtšinì pøípadù se objeví stovky èi tisíce stránek, které se nìjakým zpùsobem na toto zaøízení odkazují! Podrobnìjší prùzkum nalezených odkazù vás døíve èi pozdìji pøivede ke stránce, ze které si ovladaèe budete moci stáhnout, stejnì jako já, když jsem nedávno nìco takového potøeboval. J Než zaènete s instalací ovladaèù, které stáhnete z Internetu, nezapomeòte na antivirovou kontrolu daného souboru. I ti nejpeèlivìjší správci internetových stránek nìkdy mohou pøechovávat napadené soubory. Obrázek První stránka Instalovat èi odinstalovat dialogového okna Pøidat nebo odebrat programy

20 846 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Pøidávání a odebírání programù Obdobnì jako dialogové okno vlastností systému má i nástroj Pøidat nebo odebrat programy své okno èlenìné na nìkolik stránek (viz obrázek 33.20). Na stránce Instalovat èi odinstalovat je seznam všech programù, které má systém zapsány ve svém registru. Tyto programy používají nejrùznìjší systémové zdroje, a systémový registr si o nich opìt udržuje záznamy. (O systémovém registru si více pøeètete v jedné z dalších èástí této kapitoly, která se jmenuje Správa systémového registru Windows.) Protože zdrojové soubory pro tyto programy se mohou nacházet v nejrùznìjších složkách (proto je systémový registr tak dùležitý; kde jinde byste údaje o umístìní tìchto zdrojù sledovali?), je pravdìpodobné, že pøi ruèním pokusu o odebrání programu prostým smazáním jeho složky by na pevném disku zùstala spousta dále nijak nevyužívaných souborù (které zbyteènì zabírají místo na vašem pevném disku). Díky nástroji Pøidat nebo odebrat programy se pøi odebrání programu zbavíte i všech dalších, již nepotøebných souborù. Odebrání programu Program odstraníte z pevného disku a systému tak, že ho oznaèíte v seznamu a klepnete na tlaèítko Pøidat èi odebrat. Poté se spustí program pro odebrání (odinstalaci), který automaticky èi s vaší pomocí aplikaci smaže. (Vìtšina programù má své vlastní programy pro odebrání ze systému, pracovní postup se proto mùže lišit.) Nìkdy program pro odebrání nemùže danou aplikaci smazat celou, protože nìkteré èásti jsou právì používány nebo na nich závisí jiné programy. V tomto pøípadì vám program oznámí, které souèásti zùstaly na vašem pevném disku a vy je musíte v pøípadì potøeby smazat ruènì. Seznam ponechaných souèástí obvykle získáte klepnutím na tlaèítko Podrobnosti na obrazovce odinstalátoru. Instalace programu Instalace nového programu není nijak tìžká: zasuòte disketu nebo CD-ROM s novou aplikací do pøíslušné mechaniky a na první stránce dialogového okna pøidat nebo odebrat programy klepnìte na tlaèítko Nainstalovat. Prùvodce poté prohledá všechna vymìnitelná média a pokud najde instalaèní program, nabídne jeho název ve své další obrazovce, kterou vidíte na obrázku Poté klepnìte na tlaèítko Dokonèit, èímž spustíte vybraný instalaèní program.? Na nìkterých CD-ROM je program, který se spustí automaticky po zasunutí média do mechaniky. Pokud vložíte do mechaniky instalaèní CD-ROM a ten vám poté nabídne instalaci programu, není nutné používat pomùcku pøidat nebo odebrat programy.

21 Pøidávání a odebírání programù 847 Instalace Windows Obrázek Okno Spustit instalaèní program se vás zeptá, zda prùvodce našel správný instalaèní program. Druhá stránka (Instalace Windows) dialogového okna Pøidat nebo odebrat programy slouží k dodateènému pøidání tìch souèástí systému, které nebyly vybrány pøi pùvodní instalaci Windows. Podobu stránky Instalace Windows vidíte na obrázku Obrázek Stránka Instalace Windows Zdejší seznam obsahuje kategorie programù. Jestliže vlevo od názvu kategorie je zaškrtnuté bílé políèko, jsou programy dané kategorie nainstalovány všechny. Zaškrtnuté šedé políèko znamená, že v dané kategorii jsou nainstalovány jen nìkteré programy. Seznam programù v urèité kategorii získáte tak, že na ni myší poklepete (nebo kategorii oznaèíte a klepnete na tlaèítko Podrobnosti). Program nebo celou kategorii programù nainstalujete zaškrtnutím políèka vlevo od jeho (jejího) názvu a následným klepnutím na tlaèítko OK. (Pøed klepnutím na tlaèítko OK mùžete zaškrtnout více políèek.) Odebrání položky provedete zrušením zaškrtnutí políèka.

22 848 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Po klepnutí na tlaèítko OK se mùže objevit výzva k vložení instalaèního CD-ROM systému Windows, mìjte ho proto po ruce. Spouštìcí disketa Poslední záložka v dialogovém oknu Pøidat nebo odebrat programy otevírá stránku Spouštìcí disketa (viz obrázek 33.23). Vytvoøení spouštìcí ( záchranné nebo také zavádìcí ) diskety je velmi jednoduché: vložte do disketové mechaniky prázdnou disketu a klepnìte na tlaèítko Vytvoøit disketu. Hotovou disketu pak mùžete použít pro spuštìní systému, pokud není možné systém spustit z pevného disku. Obrázek Stránka Spouštìcí disketa slouží k vytvoøení zavádìcí diskety systému. Nastavení datumu a èasu Poklepáním na ikonì Datum a èas v Ovládacích panelech otevøete okno vlastností datumu a èasu (vidíte ho na obrázku 33.24), které slouží ke zmìnì systémového èasu nebo datumu. Obrázek Dialogové okno vlastností datumu a èasu

23 ? Nastavení datumu a èasu Toto dialogové okno lze otevøít také poklepáním na hodinách u pravého okraje hlavního panelu Windows. 849 Na levé stranì je kalendáø, na pravé hodiny. Pøi zmìnì datumu nejprve vyberte rok a mìsíc v horních ovládacích prvcích a poté klepnìte na požadovaném dni v kalendáøi. Èas se mìní trochu jinak: nejdøíve klepnìte do té èásti zobrazeného èasu (èíselník pod hodinami), kterou chcete zmìnit, a poté buï pøímo zapište nový údaj nebo klepejte na šipky vpravo od èíselníku. Rozvírací seznam Èasové pásmo (ve Windows 98 je na zvláštní stránce, ve Windows Me ve spodní èásti dialogového okna) sdìluje systému, ve které èásti svìta se nachází. Zmìnu pásma provedete výbìrem jiné položky v seznamu. Zmìna voleb týkajících se obrazovky Dialogové okno Obrazovka má více voleb, než je nutné probírat v èásti vìnované aktualizacím a opravám systému, na nìkteré volby se však radìji podíváme. Po poklepání na ikonì Obrazovka v Ovládacích panelech se objeví dialogové okno z obrázku Stejné okno se objeví i v pøípadì, kdy pravým tlaèítkem myši klepnete na pracovní ploše a z místní nabídky vyberete položku Vlastnosti. Obrázek Stránka Pozadí dialogového okna Obrazovka V oknu vlastností obrazovky mùžete mìnit šetøiè obrazovky, pozadí pracovní plochy a nìkteré další, vcelku zábavné položky, my se však zamìøíme jen na stránku Nastavení. Tady mùžete mìnit rozlišení obrazovky, poèet zobrazovaných barev a typ grafické karty, pøípadnì monitoru (obrázek 33.26).

24 850 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Obrázek Stránka Nastavení Pøímo pod obrázkem monitoru je umístìn popis souèasné grafické karty a monitoru. Pod ním jsou dva ovládací prvky umožòující mìnit rozlišení monitoru a poèet zobrazovaných barev (tzv. barevnou hloubku). V závislosti na grafické kartì a monitoru je zde možné vybrat libovolnou položku poèínaje 16ti barvami až po True Color (ty mohou být 24tibitové nebo 32bitové) a jedno z možných rozlišení, které váš monitor zvládá. Další vlastnosti zobrazení jsou dostupné pøes tlaèítko Upøesnit. Další dialogové okno, které se po jeho stisku objeví, má rùzný poèet stránek (opìt v závislosti na typu vaší grafické karty na obrázku vidíte jednu z obvyklých podob), vždy tu však budou ètyøi základní stránky: Obecné, Adaptér, Monitor a Výkon. Probereme pouze tuto základní ètyøku. Stránka Obecné Obrázek Stránka Obecné dialogového okna rozšíøených vlastností zobrazení Tato stránka (vidíte ji na obrázku 33.27) dovoluje zmìnit velikost systémových fontù urèit, zda se má operaèní systém pøi zmìnì nastavení barev restartovat èi nikoli.

25 Nastavení datumu a èasu 851 Rámeèek Obrazovka (velikost písma) Vybrat si mùžete malá písma, velká písma, pøípadnì vlastní velikost. Velká písma jsou o 25% vìtší než malá písma. Volba vlastní velikosti otevøe dialogové okno z obrázku ? Obrázek Dialogové okno Vlastní velikost písma V tomto oknu mùžete zapsat procentuální velikost systémových fontù do horního textového pole nebo myší roztahovat pravítko doleva èi doprava. Pøesunem doprava velikost zvyšujete, smìrem doleva se procento zmenšuje. Po výbìru nové velikosti se v dolní èásti dialogového okna objeví ukázka textu, psaného písmem o velikosti 10 bodù (obrázek 33.29). Zmìna velikosti systémového písma mùže dalekosáhle ovlivnit vzhled obrazovky a spuštìných programù. Obrázek Ukázka nové velikosti písma Zobrazení ikony nastavení v hlavním panelu Políèkem Zobrazovat ikonu na panelu nástrojù mùžete zapnout èi vypnout zobrazení ikony v pravé èásti hlavního panelu Windows, která nabízí rychlý pøístup k dialogovému oknu vlastností obrazovky.

26 852 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Kompatibilita Po zmìnì poètu zobrazovaných barev (v rozvíracím seznamu Barvy z obrázku 33.26) vás Windows mohou vyzvat k restartu poèítaèe, podle toho, jaký pøepínaè je v této èásti okna vybrán. Jestliže po zmìnì poètu barev systém nerestartujete, nemusí nìkteré programy dobøe vypadat a nìkteré ikony na pracovní ploše mohou mít podivné barvy. Stránka Adaptér Na stránce Adaptér jsou nìkteré volby øídící èinnost grafické karty. Ovladaè Jiný ovladaè pro grafickou kartu vyberete po stisku tlaèítka Zmìnit. Objeví se Prùvodce aktualizací ovladaèe zaøízení, ve kterém postupnì provedete všechny potøebné kroky. Obdobnì jako pøi instalaci nového hardwaru mohou Windows vaši grafickou kartu detekovat správnì èi nesprávnì. Pokud ji detekují jako Standardní VGA nebo nìco podobného, ale vaše karta je mnohem novìjší a lepší, musíte prùvodci pøikázat, aby vyhledal ovladaèe na disketì nebo CD-ROM, které jste s kartou dostali a které systému pøedhodíte. V prùvodci to udìláte tak, že vyberete pøepínaè Zobrazit seznam všech ovladaèù v daném umístìní a vybrat ovladaè, klepnete na tlaèítko Další a poté na tlaèítko Z diskety (viz obrázek 33.30). Obnovovací frekvence Obrázek Tímto pøepínaèem omezíte hledání nového ovladaèe na urèitou složku v poèítaèi Tento pojem udává, kolikrát za vteøinu se obnovuje (znovu vykresluje) obraz na vašem monitoru. Maximální frekvence, kterou mùžete vybrat, musí vyhovovat technickým specifikacím monitoru i grafické karty. Pokud se tato dvì zaøízení nedohodnou, musíte vybrat frekvenci menší.

27 Nastavení datumu a èasu 853 Výchozím nastavením v tomto rozvíracím seznamu je Optimální frekvence, a toto nastavení lze ve vìtšinì pøípadù doporuèit. Pokud však váš monitor není pøímo podporován systémem Windows (viz následující èást Monitory ) a vy víte, že dokáže pracovat na vyšší frekvenci než obecný typ monitoru, vyberte v tomto rozvíracím seznamu konkrétní frekvenci. Po zmìnì frekvence vám Windows nabídnou ukázku nové podoby pracovní plochy a umožní vám vrátit se k pùvodnímu nastavení. Jestliže nové nastavení nepotvrdíte stiskem tlaèítka Ano bìhem nìkolika sekund, které máte k dispozici, vrátí se Windows k pùvodním hodnotám automaticky, takže není nutné se obávat, že nebudete moci pracovat kvùli nepoužitelnému zobrazení plochy. Pøíliš vysokou frekvenci poznáte snadno podle zborcení nebo trhání obrazu, pøedevším v rozích monitoru. Stránka Monitor Na stránce Monitor (obrázek 33.31) mùžete po stisku tlaèítka Zmìnit vybrat jiný typ monitoru, pokud Windows samy urèí typ monitoru špatnì. Zmìna se provádí stejným zpùsobem jako u grafické karty. Další políèka na této stránce umožòují urèit, zda váš monitor vyhovuje standardu Energy Star (týká se šetøení elektrickou energií), zda má systém automaticky rozeznávat monitory Plug-and-Play a zda má být monitor automaticky znovu nastaven pøi pøechodu z režimu spánku do normálního režimu práce (což patøí mezi záležitosti úsporného režimu). Stránka Výkon Obrázek Úprava nastavení vašeho monitoru Na této stránce (viz obrázek 33.32) je pouze jediný ovládací prvek: posuvník, který mìní úroveò hardwarové akcelerace. Èím vyšší akcelerace, tím lepší výkon. Posuvník byste mìli vždy nechat na maximu, pouze v pøípadì potíží kompatibility s urèitým programem (obvykle hry dìlají tyto problémy) postupnì snižujte úroveò akcelerace a zkuste program spustit znovu, dokud nevyberete úroveò, pøi které pobìží bez chyb.

28 854 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Zjistil jsem, že tento typ problémù se dá vìtšinou vyøešit instalací nejnovìjších ovladaèù DirectX pro vaši grafickou kartu. Ovladaèe DirectX se dají stáhnout ze stránek výrobce, buï samostatnì nebo jako souèást úplné aktualizace ovladaèù. Modemy Obrázek Nemáte-li žádné problémy, používejte úplnou hardwarovou akceleraci Nyní se v Ovládacích panelech pøesuneme ke vlastnostem modemu (ikona Modemy). Tato pomùcka slouží ke konfiguraci a testování modemu. Poklepáním na ikonì vyvoláte dialogové okno vlastností modemù, které vidíte na obrázku Toto okno má dvì stránky: Obecné a Dignostika. Obrázek Dialogové okno Modemy

29 Nastavení datumu a èasu 855 Stránka Obecné Na první stránce vidíte všechny modemy, které jsou pøipojeny k vašemu poèítaèi. Vìtšina lidí sice používá jen jeden modem, mùžete jich pøipojit více, napøíklad chcete-li používat váš systém jako vytáèený poštovní server, nebo když chcete používat modem ISDN pro pøipojení k Internetu a klasický modem pro odesílání faxù. Vlastnosti vytáèení Tlaèítkem Vlastnosti vytáèení vyvoláte dialogové okno z obrázku Zde mùžete zadat místo, odkud voláte, smìrové èíslo, èíslo pro pøístup k vnìjší lince atd. Dialogové okno Vlastnosti vytáèení vyvoláte i jinak, poklepáním na ikonu Telefonní subsystém v Ovládacích panelech. Pøidání nebo odebrání modemu Obrázek Dialogové okno vlastností vytáèení Tlaèítka Pøidat a Odebrat v dialogovém oknu Modemy slouží pro instalaci nového modemu, pøípadnì pro jeho odebrání ze systému. Tlaèítko Pøidat spouští Prùvodce instalací nového modemu, což je specializovaná verze Prùvodce pøidáním nového hardwaru, který již znáte. Tlaèítkem Odebrat odstraníte modem ze systému. Poté však ještì musíte modem fyzicky vyndat z PC (pokud je to interní modem) nebo ho odpojit (externí modem), jinak by ho Windows pøi pøíštím spuštìní systému mohly znovu detekovat a nainstalovat jeho ovladaèe.

30 856 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Vlastnosti modemu Po oznaèení modemu a klepnutí na tlaèítko vlastnosti se objeví dialogové okno vlastností vybraného modemu, které má dvì stránky: Obecné a Pøipojení. Na stránce Obecné lze vybrat port, ke kterému je modem pøipojen, pøizpùsobit hlasitost reproduktoru (pokud ho modem má) a nastavit maximální pøenosovou rychlost. Na stránce Pøipojení je možné øídit pøedvolby pøipojení a volání. Pøedvolby pøipojení urèují poèet pøenášených datových bitù, paritu a poèet stop-bitù. Vìtšina moderních modemù tyto volby nastavuje automaticky, takže zmìny zde budete provádìt opravdu jednou za život. Pøedvolby volání øídí zpùsob vytáèení èísel. Výchozí hodnoty v drtivé vìtšinì pøípadù vyhovují, v prostøedí Èeské republiky je ovšem nutné vypnout volbu Pøed vytáèením poèkat na oznamovací tón. Máte-li potíže s vytáèením èísla (poruchová linka), mùžete zvýšit interval volby Stornovat volání, nedojde-li ke spojení do XX vteøin. Stránka Diagnostika Na této stránce mùžete zahájit komunikaci s modemem a zkusit odeslat nìkolik standardních pøíkazù, které otestují, zda modem odpovídá správnì. Tento test není sice prùkazný, ale zjistí, zda je modem správnì pøipojen a zda reaguje na pøíkazy. Stránku Diagnostika vidíte na obrázku Vyberte modem a klepnìte na tlaèítko Další informace. Po nìkolika sekundách se objeví výsledné hlášení o prùbìhu testu. Obrázek Stránka Diagnostika

31 Systém 857 Systém Pøestože jsme si již dialogové okno Systém ukázali, byl to jen pouhý nástin jeho možností. V tomto oknu mùžete sledovat a mìnit vlastnosti libovolného zaøízení ve vašem poèítaèi. Dialogové okno vlastností systému vyvoláte poklepáním na ikonì Systém v Ovládacích panelech. Okno má celkem ètyøi stránky. Na první stránce Obecné jsou struèné údaje o vašem poèítaèi, verzi operaèního systému, jméno uživatele, výrobce a verze procesoru a množství operaèní pamìti. Druhá stránka Správce zaøízení obsahuje dùležitý nástroj pro správu systému, kterému se budu podrobnìji vìnovat v následujících odstavcích. Tøetí stránka Hardwarové profily dovoluje vytvoøit rùzné poèáteèní konfigurace poèítaèe a je používána zøídka. Na poslední stránce Výkon jsou zobrazeny dùležité informace o stavu systému; o nich si v této kapitole rovnìž nìco øekneme. Správce zaøízení Jak jste se již døíve doèetli, po klepnutí na záložku Správce zaøízení uvidíte seznam všech zaøízení, která jsou na vašem poèítaèi nainstalována. Po klepnutí na znaèku (+) u urèité kategorie zaøízení zobrazíte seznam všech zaøízení patøících do této kategorie. Napøíklad po rozbalení obsahu kategorie Porty (COM a LPT) uvidíte všechny sériové a paralelní porty na vašem poèítaèi (viz obrázek 33.36). Sériové porty tu jsou nazvány Komunikaèními porty, paralelní porty jsou Porty tiskárny. Obrázek Správce zaøízení se seznamem portù Zaøízení se ve správci dají seøadit dvojím zpùsobem podle typu zaøízení nebo podle pøipojení. Obecnì je lepší øazení podle typù, protože tak je pøíslušnost zaøízení dána tím, o jaké zaøízení jde, nikoli tím, kde se nachází. Pokud Windows narazí na problém s nìkterým ovladaèem zaøízení, uvidíte vlevo od jeho názvu speciální znaèku. Èerný vykøièník na žlutém pozadí øíká, že u daného zaøízení se vyskytl problém. Èervené X øíká, že zaøízení je momentálnì zakázáno, nejspíše proto,

32 858 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací že do pamìti není nahrán správný ovladaè. Modré i na bílém pozadí naznaèuje, že zaøízení používá ruèní konfiguraci namísto výchozích vlastností (což nemusí vadit).? Zaøízení mùže být v problémovém stavu a pøesto stále funkèní. V tomto pøípadì najdete další informace o daném, ménì závažném problému, podle èísla chyby. Vlastnosti vybraného zaøízení zobrazíte poklepáním na jeho názvu nebo klepnutím na tlaèítko Vlastnosti. V oknu vlastností jsou zobrazeny specifikace daného zaøízení a údaje o ovladaèi, které používá. U nìkterých zaøízení jsou v oknu vlastností zobrazeny i údaje o IRQ, portu a rozsahu vstupu a výstupu. Tyto údaje je možné také mìnit, ale to rozhodnì nelze doporuèit, protože tak zabráníte systému pružnì zmìnit pøiøazení zdrojù v pøípadì pøidání nebo odebrání nìjakého zaøízení. Pokud se vyskytne nìjaký konflikt, otevøete okno vlastností daného zaøízení a podívejte se na stránku Obecné. Zde uvidíte hlášení, které vysvìtluje pøíèinu potíží a nabízí postup pro jejich odstranìní. Souèástí hlášení mùže být i kód (èíslo) dané chyby, které se hodí pøi pøípadné konzultaci s oddìlením technické podpory. Nìkdy je konflikt možné vyøešit pøidìlením jiného IRQ a/nebo konfigurace pamì ových zdrojù pro dané problémové zaøízení. Dejme tomu, že máte dvì zaøízení, která používají IRQ 11, a jedno z nich kvùli tomu není funkèní. Pro jedno ze zaøízení zobrazte okno vlastností a na stránce Prostøedky ve spodní èásti uvidíte hlášení o konfliktu s jiným zaøízením. Problém zkuste vyøešit tak, že zrušíte zaškrtnutí políèka Použít automatické nastavení a v rozvíracím seznamu Nastavit podle vyberte jinou konfiguraci. Vybrat musíte konfiguraci, která v dolní èásti stránky zmìní hlášení o konfliktu na text Bez konfliktu. Více vám øekne obrázek Obrázek Vyberte si alternativní sadu zdrojù pro dané zaøízení.

33 Systém 859 Není-li v seznamu Nastavit podle žádná vhodná konfigurace, mùžete IRQ nebo adresy pamìti pøiøadit ruènì. Vyberte jednu položku ve sloupci Typ prostøedku a klepnìte na tlaèítko Zmìnit nastavení. Objeví se další dialogové okno (obrázek 33.38) se seznamem možných hodnot. Pokud se zobrazí hlášení o nemožnost zmìnit pøiøazení zdrojù pro dané zaøízení, zkuste zmìnit zdroje u druhého zaøízení, které s vybraným zaøízením koliduje. (Postup byl rozebírán v døívìjší èásti Pøidání nového hardwaru této kapitoly.) Obrázek Ruèní pøiøazení zdrojù pro odstranìní konfliktu mezi zaøízeními. Nìkdy je nutné aktualizovat ovladaè nìkterého zaøízení. V tìchto pøípadech otevøete okno vlastností tohoto zaøízení, pøepnìte se na stránku Ovladaè a klepnìte na tlaèítko Aktualizovat ovladaè. Spustí se Prùvodce aktualizací ovladaèe zaøízení, ve kterém klepnìte na tlaèítko Další a poté vyberte pøepínaè Zahájit hledání aktualizované verze ovladaèe. Opìt klepnìte na tlaèítko Další a poté urèete, na kterých místech má být nový ovladaè hledán. Máte-li novou verzi nìkde na disku (disketì, CD-ROM apod.), vyberte pøíslušnou volbu. Pokud upøednostòujete hledání pomocí Internetu, zaškrtnìte políèko Microsoft Windows Update. Jakmile bude nový ovladaè nalezen, držte se pokynù v následujících oknech prùvodce. Stránka Výkon Na této stránce (obrázek 33.39) je souhrn základních informací týkajících se výkonu poèítaèe.

34 860 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Obrázek Stránka Výkon V horní èásti okna (rámeèek Výkon) jsou klíèové údaje o souèasném výkonu vašeho poèítaèe: Pamì Množství operaèní pamìti v poèítaèi. Systémové prostøedky Aktuální procento volných systémových prostøedkù (okna, ikony apod.). Èím vyšší procento, tím lépe. Systém souborù Urèuje, zda používáte 32tibitový souborový systém nebo zda jste v režimu kompatibility se systémem MS-DOS (tzv. reálný režim). Virtuální pamì Urèuje, zda používáte 32tibitovou nebo 16tibitovou virtuální pamì. Komprese disku Urèuje, zda používáte kompresi prostoru na pevném disku. Karty PC (PCMCIA) Øíká, zda jsou na poèítaèi pøítomné nìjaké zásuvky pro karty PC (PCMCIA). Pod touto èástí jsou tøi tlaèítka, seskupená do rámeèku Další nastavení. Klepnutím na tlaèítko Systém souborù vyvoláte stejnojmenné dialogové okno, ve kterém mùžete nastavit výkonové vlastnosti každého typu úložištì na vašem poèítaèi. Tlaèítkem Grafika vyvoláte dialogové okno Upøesnit nastavení grafiky, kde lze upravit úroveò hardwarové akcelerace. Posledním tlaèítkem Virtuální pamì zobrazíte dialogové okno, ve kterém se dá mìnit celková velikost virtuální pamìti systému.

35 Sledování systému 861 Využívání dalších nástrojù Windows Operaèní systém Windows obsahuje i další nástroje a pomùcky, ke kterým nelze pøistupovat pøímo pøes Ovládací panely. Nìkteré z nich jsou ryze odbornou záležitostí (z hlediska toho, co monitorují èi provádí) a Microsoft si dal záležet na tom, aby pøed obyèejným uživatelem zùstaly dobøe skryty. Pokud však máte potíže s urèitou novou èástí hardwaru, zjistíte, že nìkteré z nich jsou pro jejich vyøešení nezbytné. Sledování systému Tento nástroj se hodí pro sledování aktuálního výkonu poèítaèe. Použijte ho v pøípadech, kdy se poèítaè zpomaluje nebo zamrzá; dozvíte se v nìm, které zaøízení využívá zdroje systému v okamžiku, kdy zaèínají potíže. Sledování systému se spouští pøes nabídku Start (Programy Pøíslušenství Systémové nástroje Sledování systému). V oknu Sledování se automaticky objeví údaje o využití procesoru, jak je zøejmé z obrázku Pokud chcete sledovat další systémové položky, vyberte z nabídky Úpravy pøíkaz Pøidat položku a poté kategorii, kterou chcete sledovat. Obrázek Sledování systému

36 862 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Systémové informace Systémové informace Microsoft jsou novinkou Windows 98, shromažïující velké množství údajù a pomùcek pro správu systému na jednom místì. Systémové informace se spouští pøes nabídku Start (Programy Pøíslušenství Systémové nástroje Systémové informace). Levý panel okna programu (obrázek 33.41) dìlí zobrazené údaje do ètyø základních kategorií: Hardwarové prostøedky, Souèásti, Softwarové prostøedí a Aplikace. (U nìkterých verzí Windows je tu i kategorie Internet Explorer.) Klepnutím na tlaèítko (+) u názvu kategorie zobrazíte podrobnìjší dìlení (podkategorie). Po výbìru nìkteré podkategorie se v pravém panelu zobrazí všechny údaje do ní patøící. Obrázek Systémové informace Microsoftu Systémové informace se hodí pøedevším pro zjiš ování konfliktù mezi zaøízeními. Staèí rozbalit obsah kategorie Hardwarové prostøedky a vybrat podkategorii Konflikty / Sdílení. Poté se v pravém panelu objeví seznam všech sdílených IRQ jedno z nich je nejspíše pøíèinou problému, který vás trápí. Urèete problémové IRQ a následnì ve Správci zaøízení u daného zaøízení buï zmìòte konfiguraci nebo ho znovu nainstalujte s pøiøazením jiného IRQ.

37 ? Nástroj pro diagnostiku rozhraní DirectX Windows používají Systémové informace také jako pøístupovou cestu k dalším systémovým pomùckám. Mnohé skryté nástroje, kterým se budeme vìnovat v dalších pasážích této kapitoly, se dají spustit z nabídky Nástroje Systémových informací, vèetnì Zprávy o chybách systému Windows, Prùvodce odinstalováním aktualizace, Kontroly systémových souborù, Nástroje pro ovìøení digitálního podpisu, Kontroly registru, Agenta Automatic Skip Driver, Dr. Watsona, Pomùcku systémové konfigurace, ScanDisku a Správce konfliktu verzí. 863 Nástroj pro diagnostiku rozhraní DirectX Tento nástroj nabízí údaje o všech souèástech a ovladaèích DirectX, které jsou ve vašem poèítaèi nainstalovány a umožòuje otestovat jejich grafický a zvukový výstup. Dále v tomto nástroji mùžete zakázat nebo zmìnit nastavení nìkterých vlastností, týkajících se hardwarové akcelerace. Stejnì jako jiné skryté nástroje se hodí pøedevším pro pracovníky technické podpory, bìžný uživatel mu moc neporozumí. Shromáždìné údaje poskytují detailní informace o všech možných problémech, na které pøi spouštìní aplikací DirectX mùžete narazit.? Tento nástroj je dostupný jen v pøípadì, kdy jsou ve Windows souèásti DirectX nainstalovány. Údaje o rùzných souèástech a ovladaèích DirectX jsou rozdìleny do nìkolika stránek, jak je vidìt na obrázku Napøíklad na kartì Systém jsou základní systémové informace, stránka Soubory rozhraní DirectX obsahuje vlastnosti každého ze souborù DirectX, který se v systému nachází. Jestliže pøi spouštìní aplikací DirectX narážíte na neznámé problémy, prozkoumejte seznam tìchto souborù a hledejte zjevné rozpory. Napøíklad pøi neèinnosti vstupního zaøízení (joysticku apod.) se v diagnostickém nástroji pøepnìte na kartu Vstup a zkontrolujte, že tam je dané zaøízení uvedeno. (Pokud ne, pøidejte ho do systému pomocí Prùvodce pøidáním nového hardwaru.) Jestliže systém padá nebo zamrzá, pøípadnì vykazuje náhodné chyby, zkontrolujte na stránce Ovladaèe DirectX, zda ve sloupci Certifikováno není nìkde hodnota Ne. (Necertifikované ovladaèe nebyly pøezkoušeny firmou Microsoft na úplnou kompatibilitu s poslední verzí DirectX a mohou proto negativnì ovlivnit výkon poèítaèe.) Podívat se mùžete i na stránku Soubory rozhraní DirectX a ve sloupci Atributy vyhledat pøípadné soubory, které tu budou mít jinou hodnotu než Koneèná prodejní verze. (Je možné, že nìkterá aplikace byla vypuštìna do svìta s nìkterými nehotovými soubory, což mùže aplikaci zpomalit nebo vyvolávat náhodné chyby.) Øeèeno jinak, prozkoumejte všechny stránky a hledejte soubory, lišící se od ostatních právì takové soubory mohou negativnì ovlivòovat systém.

38 864 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Obrázek Nástroj pro diagnostiku rozhraní DirectX Testování systému Nástroj pro diagnostiku rozhraní DirectX má vestavìny také testy rozhraní DirectDraw, Direct3D, DirectSound, DirectMusic a DirectPlay. Každý test spustíme pøíslušným tlaèítkem: DirectDraw Pøepnìte se na stránku Zobrazení a klepnìte na tlaèítko Test rozhraní DirectDraw. Spustíte tak sérii testù provádìných v oknu èi v režimu celé obrazovky.? Pokud máte v poèítaèi nainstalováno více grafických karet, budete mít také pøíslušný poèet stránek Zobrazení. Direct3D Pøepnìte se na stránku Zobrazení a klepnìte na tlaèítko Test rozhraní Direct3D. Objeví se rotující kostka. DirectSound Pøepnìte se na stránku Zvuk a klepnìte na tlaèítko Test rozhraní DirectSound. Následnì bude pøehrána série zvukù rùzných formátù. DirectMusic Pøepnìte se na stránku Hudba a klepnìte na tlaèítko Test rozhraní DirectMusic. Poté poèítaè pøehraje ukázkový soubor MIDI. (Tento test se dá spustit na všech MIDI zaøízeních, pøipojených k systému; konkrétní zaøízení vyberete v rozvíracím seznamu Testovat použitím portu. DirectPlay test provìøí schopnost poèítaèe pøipojit se a komunikovat s jinými systémy, která je nutná pro hraní her více hráèi najednou. Pøepnìte se na stránku Sí a klepnìte na tlaèítko Test rozhraní DirectPlay. V dialogovém oknu Test rozhraní DirectPlay vyberte jednoho ze zprostøedkovatelù služeb a klepnìte na tlaèítko OK.

39 Zpráva o chybách systému Windows 865 Náprava problémù spojených s DirectX Nìkteré potíže spojené se souèástmi DirectX lze odstranit snadno. U jiných to jde hùøe. (Takový je život.) V nìkterých pøípadech postaèí návrat k pøedchozím verzím ovladaèù zvukových èi grafických karet. To provedete tak, že na stránce Další nápovìda klepnete na tlaèítko Obnovit, pokud je vidìt. (Jestliže na poèítaèi žádné starší ovladaèe nemáte instalovány, nebude toto tlaèítko dostupné.) Po stisku tlaèítka bude spuštìn instalaèní program DirectX, v nìm klepnìte na jedno ze dvou tlaèítek pro obnovu pùvodních ovladaèù (zvukových èi grafických). Jestliže systém nesprávnì pøehrává zvuky nebo dochází k jiným potížím pøi pøehrávání zvukù, je možné, že systém má nesprávnì nastavenou úroveò hardwarové akcelerace. Na stránce Zvuk zkuste nastavit jinou hodnotu na posuvníku Úroveò hardwarové akcelerace zvuku. Pokud je to nutné, mùžete zakázat nìkteré akcelerace vykreslování grafiky. Na stránce Zobrazení jsou v rámeèku unkce rozhraní DirectX tøi tlaèítka Zakázat, kterými vypnete akceleraci DirectDraw, Direct3D nebo podporu AGP. Zpráva o chybách systému Windows Pomocí tohoto nástroje (obrázek 33.43) vytvoøíte zprávu s podrobným popisem urèitého problému, kterou odešlete oddìlení technické podpory Microsoftu. Obrázek Zpráva o chybách systému Windows Okno nástroje vypadá víceménì jako odpovìdní formuláø, ve kterém vyplòujete prázdná pole a také se o nic jiného nejedná. Zapište popis problému, co by mìl systém podle vás dìlat (oèekávané výsledky) a postup, kterým je možné tuto chybu opakovanì vyvolat.

40 866 Správa hardwaru pomocí softwarových aplikací Po klepnutí na tlaèítko Další nástroj sám zkopíruje dùležité informace o vašem systému a pøipojí je ke zprávì, kterou následnì odešle firmì Microsoft. Pak už mùžete jen doufat, že pracovníci technické podpory z tìchto údajù dokáží vydestilovat pøíèinu potíží a navrhnou vám úèinný postup pro zotavení. Prùvodce odinstalováním aktualizace Když spustíte Windows Update (který probereme za chvíli), bude systém Windows automaticky aktualizován novými soubory èi záplatami, urèenými pro zlepšení výkonu systému èi odstranìní skrytých chyb. Tyto aktualizace však nìkdy bohužel pøináší potíže, které pøedtím neexistovaly a proto vám systém nabízí také Prùvodce odinstalováním aktualizace. Po svém spuštìní tato pomùcka zobrazí seznam všech aktualizací, ke kterým na vašem systému došlo. Vyberte tu, kterou chcete zrušit a Prùvodce odinstalováním aktualizace obnoví pøíslušné starší verze ovladaèù nebo systémových souborù. Kontrola systémových souborù Kontrola systémových souborù, kterou zachycuje obrázek 33.44, je malá, ale velmi pružná pomùcka, sloužící k ovìøení integrity klíèových souborových systémù a následnému obnovení všech poškozených souborù. Dále mùžete tento nástroj použít k extrahování libovolného komprimovaného souboru (napøíklad ovladaèe) z instalaèního CD-ROM Windows. Obrázek Kontrola systémových souborù Pøepínaè Zkontrolovat zmìnìné soubory vyberte v pøípadì, kdy chcete najít a obnovit všechny zmìnìné nebo poškozené soubory. Kontrola systémových souborù poté prohledá systém a najde všechny klíèové systémové soubory, které se nìjakým zpùsobem

Programovací manuál [CZ] Domovník [ACU 100] Elektronický identifikaèní systém

Programovací manuál [CZ] Domovník [ACU 100] Elektronický identifikaèní systém Programovací manuál [CZ] Domovník [ACU 00] Elektronický identifikaèní systém Verze:.0 Datum: 0.02.2006 Obsah Program domovník. Instalace softwaru....2 Odinstalování....3 Spuštìní programu... Ovládání programu

Více

T-Mobile SpeedManager. Postup nastavení T-Mobile SpeedManager pro PC/notebook

T-Mobile SpeedManager. Postup nastavení T-Mobile SpeedManager pro PC/notebook T-Mobile SpeedManager Postup nastavení T-Mobile SpeedManager pro PC/notebook Obsah Na koho se mohu obrátit s žádostí o pomoc? 3 Instalace T-Mobile SpeedManager 4 Optimalizace provozu 4 Session Continuity

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Øešení pøípadných problémù s pøipojením k internetu

Øešení pøípadných problémù s pøipojením k internetu Øešení pøípadných problémù s pøipojením k internetu Obecná doporuèení pro úspìšnou instalaci pøipojení k internetu pøes Internet 4G/EDGE/GPRS Níže uvedený seznam obsahuje nejèastìjší možné problémy se

Více

Skener MUSTEK SCANEXPRESS 1200UB+

Skener MUSTEK SCANEXPRESS 1200UB+ Skener MUSTEK SCANEXPRESS 1200UB+ NÁVOD PRO INSTALACI SKENERU 1200UB+ Rozbalení skeneru Vybalte pøístroj z obalu a peèlivì zkontrolujte, zda nechybí nebo není poškozena žádná z položek. Balení by mìlo

Více

Obsah. Windows 95 je vaše. Windows si pamatují, kam co patøí. O knize 1

Obsah. Windows 95 je vaše. Windows si pamatují, kam co patøí. O knize 1 Obsah Windows 95 je vaše pracovní ústøedí Viz strana 5 Windows si pamatují, kam co patøí Viz strana 21 Hledání složky nebo souboru Viz strany 28 29 1 2 3 O knize 1 Užiteèné úkoly...2 a nejsnadnìjší zpùsob

Více

Děkujeme Vám za zakoupení HSPA USB modemu Huawei E1750. Pomocí něj se můžete připojit k vysokorychlostnímu internetu.

Děkujeme Vám za zakoupení HSPA USB modemu Huawei E1750. Pomocí něj se můžete připojit k vysokorychlostnímu internetu. Děkujeme Vám za zakoupení HSPA USB modemu Huawei E1750. Pomocí něj se můžete připojit k vysokorychlostnímu internetu. Poznámka: Tento manuál popisuje vzhled USB modemu a postup přípravy modemu, instalace

Více

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON Program SK2 Připojení adaptérusk2 k počítači Propojte svůj počítač pomocí přiloženého propojovacího USB kabelu s adaptérem SK2. SK2 v prostředí Windows 2000 - XP - Vista - po propojení počítače s adaptérem

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Motorola Phone Tools. Začínáme

Motorola Phone Tools. Začínáme Motorola Phone Tools Začínáme Obsah Minimální požadavky... 2 Před instalací aplikace Motorola Phone Tools... 3 Instalace aplikace Motorola Phone Tools... 4 Instalace a konfigurace mobilního zařízení...

Více

Vítejte. philips. Prùvodce rychlým startem. Pøipojte. Nainstalujte. Užívejte

Vítejte. philips. Prùvodce rychlým startem. Pøipojte. Nainstalujte. Užívejte Vítejte Prùvodce rychlým startem 1 2 3 Pøipojte Nainstalujte Užívejte philips + Obsah balení Základna CD640 NEBO - Connect Install Enjoy Sluchátko CD640/CD645 Základna CD645 Napájecí adaptér základny Welcome

Více

2.1.2 V následujícím dialogovém okně zvolte Instalovat ze seznamu či daného umístění. stiskněte tlačítko Další

2.1.2 V následujícím dialogovém okně zvolte Instalovat ze seznamu či daného umístění. stiskněte tlačítko Další Autodiagnostika ROBEKO Diagnostický kabel VAG1 VAGR1 Instalace pro operační systémy Windows 1. Úvod : Před použitím kabelu je nutné nejprve nainstalovat příslušné ovladače v operačním systému Vašeho počítače.

Více

STRUČNÁ PŘÍRUČKA. Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers

STRUČNÁ PŘÍRUČKA. Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers STRUČNÁ PŘÍRUČKA Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers Obsah 1. Úvod...1 2. Nutné podmínky...1 3. Instalace Ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Před začátkem instalace...2 3.2

Více

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů P D S - 5 P Psychologický diagnostický systém Instalační manuál Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů GETA Centrum s.r.o. 04 / 2012 GETA Centrum s.r.o. Nad Spádem 9/206, 147

Více

Téma 10: Správa hardwarových zařízení a ovladačů II

Téma 10: Správa hardwarových zařízení a ovladačů II Téma 10: Správa hardwarových zařízení a ovladačů II 1 Teoretické znalosti V tomto cvičení budete detailněji pracovat se Správcem zařízení a nastavením ovladačů zařízení hardware. Správce zařízení S tímto

Více

STRUČNÁ PŘÍRUČKA. Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers

STRUČNÁ PŘÍRUČKA. Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers STRUČNÁ PŘÍRUČKA Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers Obsah 1. Úvod...1 2. Nutné podmínky...1 3. Instalace Ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Před začátkem instalace...2 3.2

Více

NOiYHVQLFH SVDFtKR VWURMH Í (Q Ï Á. (VF ) )SURJUDPRYDWHOQpNOiYHV\) ) 3VF 6F/ 3DX NRQWURON\ ,QV +RPH 3J8S 7DE 'HO (QG 3J'Q &DSV/ (QWHU Í 6KLIW

NOiYHVQLFH SVDFtKR VWURMH Í (Q Ï Á. (VF ) )SURJUDPRYDWHOQpNOiYHV\) ) 3VF 6F/ 3DX NRQWURON\ ,QV +RPH 3J8S 7DE 'HO (QG 3J'Q &DSV/ (QWHU Í 6KLIW Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Transpordéry pro pøístupové systémy RTS EM

Transpordéry pro pøístupové systémy RTS EM Transpordéry pro pøístupové systémy RTS EM Pøívìšky: P1 P2 vnìjší rozmìr 40 x15 x6mm 40 x31 x4mm barva èervená modro-bílá ètecí vzdálenost se snímaèi RTS-000 cca 4cm cca 7cm Prùmyslové identifikátory:

Více

Začněte zde. Podle pokynů na Instalačním listu nainstalujte hardware. Potom pokračujte následujícími kroky a optimalizujte kvalitu tisku.

Začněte zde. Podle pokynů na Instalačním listu nainstalujte hardware. Potom pokračujte následujícími kroky a optimalizujte kvalitu tisku. Začněte zde Vyrovnání tiskových kazet bez počítače Podle pokynů na Instalačním listu nainstalujte hardware. Potom pokračujte následujícími kroky a optimalizujte kvalitu tisku. 1 Zkontrolujte, zda je v

Více

TRUST 100MB SPEEDSHARE PCI CARD

TRUST 100MB SPEEDSHARE PCI CARD 1 Úvod Blahopřejeme vám k zakoupení karty Trust 100MB Speedshare PCI. Karta Trust 100MB Speedshare PCI vám umožňuje připojení vašeho počítače k místní síti (LAN) nebo širokopásmové připojení k internetu.

Více

Connection Manager - Uživatelská příručka

Connection Manager - Uživatelská příručka Connection Manager - Uživatelská příručka 1.0. vydání 2 Obsah Aplikace Správce připojení 3 Začínáme 3 Spuštění Správce připojení 3 Zobrazení stavu aktuálního připojení 3 Připojení k internetu 3 Připojení

Více

Modul 2. První sada úkolů:

Modul 2. První sada úkolů: Zadání První sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada1. 1. Ve složce Ulohy vytvořte čtyři nové složky (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Návod pro uživatele DS150E. Dangerfield May 2009 V3.0 Delphi PSS

Návod pro uživatele DS150E. Dangerfield May 2009 V3.0 Delphi PSS Návod pro uživatele DS150E 1 OBSAH Hlavní součásti...3 Zápis do elektronické řídicí jednotky (OBD)...86 Pokyny k instalaci......5 Skenování... 89 Konfigurace technologie Bluetooth...26 Diagnostický program...39

Více

IPFW. Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu. verze 1.1

IPFW. Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu. verze 1.1 IPFW Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu verze 1.1 Popis aplikace Aplikace IPFW (IP Firewall) je určen k řízení placeného připojení k Internetu ve spojení s elektronickým mincovníkem

Více

Datacard. Instrukce k aktualizaci firmware tiskáren. Aktualizační aplikace pro operační systémy Windows

Datacard. Instrukce k aktualizaci firmware tiskáren. Aktualizační aplikace pro operační systémy Windows Datacard Instrukce k aktualizaci firmware tiskáren Aktualizační aplikace pro operační systémy Windows Co potřebujete Tiskárna karet je zapnuta a připravena k tisku karet ve stavu Ready, a stavová dioda

Více

Poznámky k instalaci tiskového systému HP LaserJet P2015 Series

Poznámky k instalaci tiskového systému HP LaserJet P2015 Series Poznámky k instalaci tiskového systému HP LaserJet P2015 Series Autorská práva a licence 2006 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Reprodukce, úpravy nebo překlad jsou bez předchozího písemného

Více

Návod k použití pro uživatele Systému monitoringu návštěvnosti oficiálních turistických informačních center

Návod k použití pro uživatele Systému monitoringu návštěvnosti oficiálních turistických informačních center Návod k použití pro uživatele Systému monitoringu návštěvnosti oficiálních turistických informačních center Systém monitoringu návštěvnosti a využívání služeb TIC Projekt: Marketingové aktivity ke zvýšení

Více

Modul 2. Druhá sada úkolů:

Modul 2. Druhá sada úkolů: Zadání Druhá sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada2. 1. Ve složce Ulohy vytvořte šest nových složek (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky Kapitola 1: Úvod 1.1 Obsah balení Po obdržení televizního adaptéru TVGo A03 zkontrolujte, zda balení USB TV Super Mini obsahuje následující položky. Adaptér TVGo A03 Disk CD s ovladači Dálkový ovladač

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Uživatelská příručka Aktualizováno: 10. 8. 2017 Obsah Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ... 1 Obsah... 2 1 Přehled změn v tomto dokumentu...

Více

Pavel Kras Tvorba textù na PC T602 a WORD 6 Pøíruèka je urèena pøedevším zaèáteèníkùm, kteøí se rozhodli proniknout alespoò na pokraj poèítaèové problematiky Pomocí této pøíruèky se nauèíte nejen ovládat

Více

LaserJet *C4224-90919* *C4224-90919* C4224-90919. Copyright 1998 Hewlett-Packard Co. Vytištìno v Nìmecku. recyklovan ém papíru C4224-90919

LaserJet *C4224-90919* *C4224-90919* C4224-90919. Copyright 1998 Hewlett-Packard Co. Vytištìno v Nìmecku. recyklovan ém papíru C4224-90919 HP LaserJet Copyright 1998 Hewlett-Packard Co. Vytištìno v Nìmecku È. èásti manuálu C4224-90919 Vytištìno na recyklovan ém papíru *C4224-90919* *C4224-90919* C4224-90919 2 1 3 4 5 6 7 8 Configuration Settings

Více

Windows - základy. Hlavním vypínačem na základní jednotce. K datům uloženým do výchozí složky.

Windows - základy. Hlavním vypínačem na základní jednotce. K datům uloženým do výchozí složky. Práce se soubory a složkami Windows - základy Otázka Jakým způsobem se zapíná počítač? Jaká vstupní pole musí být vyplněna v přihlašovacím panelu Windows? K čemu slouží postup "Nabídka Start" - "Vypnout"

Více

9242900 Vydání 1 CS. Nokia a Nokia Connecting People jsou registrované ochranné známky spoleènosti Nokia Corporation

9242900 Vydání 1 CS. Nokia a Nokia Connecting People jsou registrované ochranné známky spoleènosti Nokia Corporation 9242900 Vydání 1 CS Nokia a Nokia Connecting People jsou registrované ochranné známky spoleènosti Nokia Corporation Seznam zkratek Seznam zkratek Dále jsou uvedeny nìkteré klávesové zkratky, které jsou

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Průvodce aktualizací systému Windows 8.1 krok za krokem

Průvodce aktualizací systému Windows 8.1 krok za krokem Průvodce aktualizací systému Windows 8.1 krok za krokem Instalace a aktualizace systému Windows 8.1 Aktualizujte prostředí BIOS, aplikace, ovladače a spusťte službu Windows Update Vyberte typ instalace

Více

Uživatelský manuál A4000BDL

Uživatelský manuál A4000BDL Uživatelský manuál Aplikace : Jednoduchý program umožňující přenos souboru s pochůzkou k měření z programu DDS 2000 do přístroje řady Adash 4100/4200 Jednoduchý program umožňující přenos naměřených dat

Více

Windows RT 8.1 Update Step-by-Step Guide

Windows RT 8.1 Update Step-by-Step Guide Windows RT 8.1 Update Step-by-Step Guide Aktualizace Windows RT na verzi Windows RT 8.1 Nainstalováním nejnovějších aktualizací Windows zajistěte, aby byl počítač s Windows RT v aktuálním stavu Zjištění

Více

Instalační manuál pixel-fox

Instalační manuál pixel-fox Instalační manuál pixel-fox Verze 01/2011 V5 (CZ) - Subject to change without notice! Systémové požadavky: Aktuální minimální systémové požadavky pro používání software pixel-fox na vašem PC jsou: - IBM

Více

A4300BDL. Ref: JC

A4300BDL. Ref: JC # Uživatelský manuál A4300BDL Aplikace :! Jednoduchý program umožňující přenos souboru s pochůzkou k měření z programu DDS 2000 do přístroje řady Adash 4300! Jednoduchý program umožňující přenos naměřených

Více

Øídící karta ZBX7 1 VŠEOBECNÝ POPIS

Øídící karta ZBX7 1 VŠEOBECNÝ POPIS Øídící karta ZBX7 1 VŠEOBECNÝ POPIS Popis ovládacího panelu Øídící karta ZBX7 je používána pro dálkové ovládání u jednofázových automatických posuvných závor (230 V), série BX-A/BX-B. Karta je vložena

Více

Předpoklady správného fungování formulářů

Předpoklady správného fungování formulářů Předpoklady správného fungování formulářů Uživatelská příručka Aktualizováno: 19. 2. 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Systémové požadavky... 3 3 Práce s přílohami... 3 4 MS Internet Explorer... 3 4.1 Instalace

Více

Instalaèní pøíruèka programu PC Suite

Instalaèní pøíruèka programu PC Suite Instalaèní pøíruèka programu PC Suite Vydaná elektronická pøíruèka odpovídá "Podmínkám a ustanovením u¾ivatelských pøíruèek Nokia, 7. èerven 1998" ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June,

Více

Diva 852 ISDN T/A. Návod k rychlé instalaci. www.eicon.com

Diva 852 ISDN T/A. Návod k rychlé instalaci. www.eicon.com Diva 852 ISDN T/A Návod k rychlé instalaci www.eicon.com Obsah Obsah... 2 Úvod... 2 Kontrolky... 2 Zákaznický servis... 2 Instalace v systému Windows... 3 Instalace v poèítaèích Macintosh... 4 Instalace

Více

Externí zařízení. Uživatelská příručka

Externí zařízení. Uživatelská příručka Externí zařízení Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je v USA registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation. Informace obsažené v tomto

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU NOKIA MODEM OPTIONS. Copyright 2003 Nokia. Všechna práva vyhrazena 9356501 Issue 1

ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU NOKIA MODEM OPTIONS. Copyright 2003 Nokia. Všechna práva vyhrazena 9356501 Issue 1 ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU NOKIA MODEM OPTIONS Copyright 2003 Nokia. Všechna práva vyhrazena 9356501 Issue 1 Obsah 1. ÚVOD...1 2. INSTALACE PROGRAMU NOKIA MODEM OPTIONS...1 3. PŘIPOJENÍ TELEFONU NOKIA 6600

Více

Nielsen Admosphere, a.s. Vážená domácnosti,

Nielsen Admosphere, a.s. Vážená domácnosti, Vážená domácnosti, nejprve Vám chceme poděkovat za Vaši účast v projektu Elektronického měření sledovanosti televize metodou TV metrů. Pouze díky Vašemu přesnému zaznamenávání přítomnosti u televizní obrazovky

Více

Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0

Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0 Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0 BEZ ZÁRUKY Aplikace tøetích stran poskytované v pøístroji mohly být vytvoøeny a mohou být vlastnìny osobami nebo entitami, které nejsou spøíznìnými osobami a nemají

Více

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA V Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA Obsah 1 Začínáme... 1 1.1 Vzhled... 1 1.2 Nabíjení tabletu a klávesnice... 3 1.3 Vložení karet microsd a SIM... 4 1.4 Připojení k přístupovému

Více

Software602 FormApps Server

Software602 FormApps Server Software602 FormApps Server Instalace pluginů pro elektronické formuláře Aktualizováno: 13. 1. 2017 Software602 a.s. Hornokrčská 15 140 00 Praha 4 tel: 222 011 602 web: www.602.cz e-mail: info@602.cz ID

Více

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista OBSAH Kapitola 1: SYSTéMOVé POžADAVKY...1 Kapitola 2: INSTALACE SOFTWARU TISKáRNY V SYSTéMU WINDOWS...2 Instalace softwaru pro lokální tisk... 2 Instalace softwaru

Více

Externí za ízení. Číslo dokumentu: Tato příručka popisuje použití volitelných externích zařízení. Leden 2007

Externí za ízení. Číslo dokumentu: Tato příručka popisuje použití volitelných externích zařízení. Leden 2007 Externí za ízení Číslo dokumentu: 430221-221 Leden 2007 Tato příručka popisuje použití volitelných externích zařízení. Obsah 1 Použití za ízení USB Připojení zařízení USB........................... 1 2

Více

VY_32_INOVACE_INF.08. Microsoft Windows II.

VY_32_INOVACE_INF.08. Microsoft Windows II. VY_32_INOVACE_INF.08 Microsoft Windows II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 INSTALACE WINDOWS 1. PRVOTNÍ PŘÍPRAVA

Více

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 1. Dříve než spustíte instalaci Vítáme Vás při instalaci nové verze aplikace eliška. Před samotnou instalací, prosím, ověřte, že jsou splněné následující podmínky:

Více

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Doporučené změny z výchozího nastavení pro pohodln ější práci s odečítači a digitálními lupami (kombinováno s informacemi

Více

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV 1/11 Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 Informace o pořadu...4 Seznam TV kanálů...5 Možnosti kanálu...5 Programový průvodce...6 Změna pořadí

Více

Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data

Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data Tento instalační průvodce slouží pro rychlé nainstalování ovladačů pro EasyGate UMTS Data a zprovoznění internetového připojení pomocí HSDPA/GPRS. Vložené screenshoty

Více

Příručka pro instalaci PCI Analog TV Card Lite

Příručka pro instalaci PCI Analog TV Card Lite Příručka pro instalaci PCI Analog TV Card Lite Obsah V2.1 Kapitola 1Instalace PCI Analog TV Card Lite... 2 1.1 Obsah balíčku... 2 1.2 Požadavky na systém...2 1.3 Instalace hardwaru... 2 Kapitola 2Rychlá

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2008, 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené

Více

Instalaèní pøíruèka programu PC Suite

Instalaèní pøíruèka programu PC Suite Instalaèní pøíruèka programu PC Suite Vydaná elektronická pøíruèka odpovídá "Podmínkám a ustanovením u¾ivatelských pøíruèek Nokia, 7. èerven 1998" ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June,

Více

Aktualizace nebo obnovení systému RIKOMAGIC MK802 IV

Aktualizace nebo obnovení systému RIKOMAGIC MK802 IV Aktualizace nebo obnovení systému RIKOMAGIC MK802 IV Tento postup použijte pokud se chystáte aktualizovat firmware nebo má zařízení některé z následujících příznaků: Po restartu se na obrazovce nic nezobrazuje

Více

Bronislava Eršilová EXCEL 2000 pro každý den Obsah ÚVOD... 7 Co je nového v oblasti základních funkcí... 7 PRVNÍ SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM EXCEL... 9 Instalace programu Excel 2000... 9 Minimální systémové

Více

MODEM OPTIONS PRO TELEFON NOKIA 3650 ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU

MODEM OPTIONS PRO TELEFON NOKIA 3650 ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU MODEM OPTIONS PRO TELEFON NOKIA 3650 Copyright 2003 Nokia. Všechna práva vyhrazena 9355538 Issue 1 Vydaná elektronická příručka odpovídá "Podmínkám a ustanovením uživatelských

Více

Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2

Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2 Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2 Sada Fiery Extended Applications Package (FEA) v4.2 obsahuje aplikace Fiery pro provádění úloh souvisejících se serverem

Více

Možnosti programu. KAPITOLA 5 Možnosti

Možnosti programu. KAPITOLA 5 Možnosti KAPITOLA 5 Možnosti Nastavení v možnostech programu a uživatelského rozhraní určují, jak se ZoomText spouští, ukončuje a indikuje na ploše systému. Můžete si také aktivovat automatickou aktualizaci, kdy

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 1 Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Operační systém a textový editor,

Více

STRUČNÝ PRŮVODCE (ČEŠTINA)

STRUČNÝ PRŮVODCE (ČEŠTINA) STRUČNÝ PRŮVODCE (ČEŠTINA) INSTALACE A NASTAVENÍ Krok 1. Připojení skeneru k počítači Pomocí kabelu USB připojte skener k počítači 1. Zapojte síťový adaptér do konektoru skeneru. 2. Zapojte druhý konec

Více

Průvodce nastavením Wi-Fi

Průvodce nastavením Wi-Fi Průvodce nastavením Wi-Fi Připojení tiskárny prostřednictvím Wi-Fi Připojení k počítači pomocí Wi-Fi routeru Přímé připojení k počítači Připojení k chytrému zařízení pomocí Wi-Fi routeru Přímé připojení

Více

KLÁVESNICE EASY SCROLL SILVERLINE

KLÁVESNICE EASY SCROLL SILVERLINE Postup při prvním použití Kapitola 1. Odinstalování starších ovladačů a zařízení (3.1) 2. Připojení (3.2) 3. Instalace softwaru v systému Windows (3.3) 4. Kontrola po dokončení instalace (4.0)! 1 Úvod

Více

Instalace a od-instalace aplikace Google / Android

Instalace a od-instalace aplikace Google / Android Instalace a od-instalace aplikace Google / Android Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 28.06.2017 Obsah 1 Úvod... 1 2 Povolení instalace aplikace... 2 3 Stažení aplikace... 3 4 Instalace

Více

NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV DELUXE

NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV DELUXE NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV DELUXE INSTALACE PCTV DELUXE Tato část popisuje, jak nainstalovat PCTV Deluxe po hardwarové i softwarové stránce. Během instalace bude vytvořena programová skupina PCTV Deluxe

Více

Uživatelská příručka pro Mac

Uživatelská příručka pro Mac Uživatelská příručka pro Mac Obsah Začínáme... 1 Použití nástroje pro přeformátování disku... 1 Instalace softwaru FreeAgent... 4 Bezpečné vysouvání disků... 9 Správa diskových jednotek...10 Aktualizace

Více

Vaše uživatelský manuál SHARP AR-5316E/5320E

Vaše uživatelský manuál SHARP AR-5316E/5320E Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se v uživatelské příručce (informace, specifikace,

Více

WELL ASU ADSL USB modem. Uživatelská příručka

WELL ASU ADSL USB modem. Uživatelská příručka WELL ASU-8000 ADSL USB modem Uživatelská příručka OBSAH 1. ZÁKLADNÍ INFORMACE... 2 1.1 SPECIFIKACE MODEMU... 2 1.2 OBSAH BALENÍ... 2 2. INSTALACE:... 3 2.1 POPIS LED DIOD A KONEKTORŮ... 3 2.2 ZAPOJENÍ

Více

KOMUNIKAÈNÍ DDE SERVER PRO AUTOMATY MICROPEL VERZE 2.3 POPIS ROZHRANÍ A OVLÁDÁNÍ 03.2002

KOMUNIKAÈNÍ DDE SERVER PRO AUTOMATY MICROPEL VERZE 2.3 POPIS ROZHRANÍ A OVLÁDÁNÍ 03.2002 PESdde KOMUNIKAÈNÍ DDE SERVER PRO AUTOMATY MICROPEL VERZE 2.3 POPIS ROZHRANÍ A OVLÁDÁNÍ 03.2002 1. Co je nového ve verzi 2.3 Proti verzi 2.1 jsou v této verzi dvì významná vylepšení: 1. Server nyní stále

Více

T-Mobile Internet. Manager. pro Windows NÁVOD PRO UŽIVATELE

T-Mobile Internet. Manager. pro Windows NÁVOD PRO UŽIVATELE T-Mobile Internet Manager pro Windows NÁVOD PRO UŽIVATELE Obsah 03 Úvod 04 Požadavky na hardware a software 04 Připojení zařízení k počítači 05 Uživatelské rozhraní 05 Výběr sítě 06 Připojení k internetu

Více

Tlačítko spouště lze použít k záznamu fotografií nebo k zaostření čočky.

Tlačítko spouště lze použít k záznamu fotografií nebo k zaostření čočky. Důležité upozornění: Nejdříve nainstalujte ovladač a potom k portu USB připojte zařízení VideoCAM Messenger. Přečtěte si toto důležité upozornění před instalací 1. Instalace softwaru VideoCAM Messenger

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV 1 Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 1. Informace o pořadu...4 2. Seznam TV kanálů...5 3. Možnosti kanálu...5 4. Programový průvodce...6 5. Změna pořadí TV kanálů...7

Více

T-Mobile Internet. Manager. pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE

T-Mobile Internet. Manager. pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE T-Mobile Internet Manager pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE Obsah 03 Úvod 04 Podporovaná zařízení 04 Požadavky na HW a SW 05 Instalace SW a nastavení přístupu 05 Hlavní okno 06 SMS 06 Nastavení 07 Přidání

Více

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation. Informace

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation. Informace

Více

Masterline KVM Extender MVX1 návod k obsluze

Masterline KVM Extender MVX1 návod k obsluze Masterline KVM Extender MVX1 návod k obsluze MVX1 s metalickým propojením MVX1 s optickým propojením Dodávka extenderu MVX1 obsahuje: 1x MVX1 / PC 1x MVX1 / Monitor 2x napájecí zdroj 12V/1A 1x DVI kabel

Více

Instalaèní pøíruèka programu PC Suite. CS 9356477 Issue 1

Instalaèní pøíruèka programu PC Suite. CS 9356477 Issue 1 Instalaèní pøíruèka programu PC Suite CS 9356477 Issue 1 Copyright 2003 Nokia. Všechna práva vyhrazena. Reprodukce, pøenos, distribuce nebo ukládání obsahu tohoto dokumentu nebo libovolné jeho èásti v

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA.

Více

Stručný Průvodce (Čeština)

Stručný Průvodce (Čeština) Stručný Průvodce (Čeština) Obsah balení 1. Skener 2. USB kabel 3. Síťový adaptér 4. Stručný průvodce 5. Instalační CD-ROM Popis skeneru 1. USB Port: skener se připojuje pomocí přiloženého USB kabelu k

Více

MARATHON MP3 pøehrávaè Uživatelská pøíruèka

MARATHON MP3 pøehrávaè Uživatelská pøíruèka CORE MARATHON MP3 pøehrávaè Uživatelská pøíruèka Upozornìní 1. Nepøechovávejte nebo nepoužívejte pøehrávaè v místì s extrémnì vysokými nebo nízkými teplotami, vlhkostí èi prašností. 2. Nepoužívejte pøehrávaè

Více

Dell UltraSharp U2518D/U2518DX/U2518DR Dell Display Manager Uživatelská příručka

Dell UltraSharp U2518D/U2518DX/U2518DR Dell Display Manager Uživatelská příručka Dell UltraSharp U2518D/U2518DX/U2518DR Dell Display Manager Uživatelská příručka Model: U2518D/U2518DX/U2518DR Regulatorní model: U2518Dt POZNÁMKA: POZNÁMKA označuje důležité informace, které pomáhají

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu. Úvodní příručka Microsoft Word 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Příkazy tady umístěné

Více

INSTALACE SOFTWARE DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM ÚVOD O SOFTWARE. Vnitřní obálka

INSTALACE SOFTWARE DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM ÚVOD O SOFTWARE. Vnitřní obálka INSTALACE SOFTWARE DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM ÚVOD O SOFTWARE... PŘED INSTALACÍ INSTALACE SOFTWARU PŘIPOJENÍ K POČÍTAČI NASTAVENÍ OVLADAČE PRO TISKÁRNU JAK POUŽÍVAT ONLINE MANUÁL ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ Strana

Více

PESexcl. PODPORA PRO VÝMÌNU DAT S APLIKACÍ MICROSOFT EXCEL s využitím DDE serveru PESdde

PESexcl. PODPORA PRO VÝMÌNU DAT S APLIKACÍ MICROSOFT EXCEL s využitím DDE serveru PESdde PESexcl PODPORA PRO VÝMÌNU DAT S APLIKACÍ MICROSOFT EXCEL s využitím DDE serveru PESdde PESexcl Hotová pøedpøipravená makra VBA pro program Microsoft EXCEL umožòující výmìnu tabulek dat s automaty MICROPEL

Více

USB485EG. Převodník USB/RS485,422 s galvanickým oddělením. Popis

USB485EG. Převodník USB/RS485,422 s galvanickým oddělením. Popis USB485EG Převodník USB/RS485,422 s galvanickým oddělením Popis Převodník USB485EG je určen k připojení průmyslových zařízení komunikujících po sériové lince RS485/422 k počítači přes rozhranní (port) USB.

Více

INSTALACE SOFTWARE DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM

INSTALACE SOFTWARE DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM INSTALACE SOFTWARE DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM OBSAH O SOFTWARE PŘED INSTALACÍ INSTALACE SOFTWARU PŘIPOJENÍ K POČÍTAČI NASTAVENÍ OVLADAČE PRO TISKÁRNU ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ Strana..................... 1 3

Více

HP-2000E UŽIVATELSKÝ MANUÁL

HP-2000E UŽIVATELSKÝ MANUÁL HP-2000E UŽIVATELSKÝ MANUÁL Strana 1 / 7 Úvod AirLive konfigurační utilita pro OS Windows umožňuje uživatelům identifikovat HomePlug zařízení (HP1000E Sérii & HP2000E Sérii) v elektrické síti. Dále zobrazuje

Více

OLYMPUS ÈTEÈKA/ZAPISOVAÈ PRO MINIATURNÍ KARTY. Pøed použitím výrobku si prosím pozornì pøeètìte tento návod.

OLYMPUS ÈTEÈKA/ZAPISOVAÈ PRO MINIATURNÍ KARTY. Pøed použitím výrobku si prosím pozornì pøeètìte tento návod. OLYMPUS ÈTEÈKA/ZAPISOVAÈ PRO MINIATURNÍ KARTY Návod k použití Pøed použitím výrobku si prosím pozornì pøeètìte tento návod. ctecka.p65 1 DÙLEŽITÉ PRO BEZPEÈNÉ A SPRÁVNÉ POUŽÍVÁNÍ VÝROBKU Dìkujeme vám za

Více

Podpora sady Nero 7 pro Windows Vista TM

Podpora sady Nero 7 pro Windows Vista TM Podpora sady Nero 7 pro Windows Vista TM Nero AG Informace o autorských právech a ochranných známkách Tato stručná příručka i celý její obsah jsou chráněny autorským právem a jsou majetkem společnosti

Více

Instalace a provoz programu DUEL v síti

Instalace a provoz programu DUEL v síti N A S T A V E N Í P R O G R A M U D U E L P R O P O U Ž I T Í V S Í T I 1 ekonomický systém pro subjekty úètující v soustavì podvojného úèetnictví Instalace a provoz programu DUEL v síti Ježek software

Více

INSTALACE SOFTWARE DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM

INSTALACE SOFTWARE DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM INSTALACE SOFTWARE DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM ÚVOD PŘED INSTALACÍ INSTALACE TISKOVÉHO OVLADAČE PŘIPOJENÍ K POČÍTAČI NASTAVENÍ OVLADAČE PRO TISKÁRNU JAK POUŽÍVAT ONLINE MANUÁL ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ Strana.....................

Více