20-25 C, v zimě rostlina vyžaduje období klidu při teplotě okolo 15 C.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "20-25 C, v zimě rostlina vyžaduje období klidu při teplotě okolo 15 C."

Transkript

1 Brassia Pavoučí orchidej Epifytická sympodiální orchidej C, v zimě rostlina vyžaduje období klidu při teplotě okolo 15 C Pro dobré kvetení rostlina vyžaduje slunné stanoviště po celou část roku. V létě na jižní straně však žádá mírné zastínění. V období růstu rostlinu vydatně zaléváme vodou pokojové teploty. Mezi jednotlivými zálivkami však necháme substrát vždy vyschnout. Přesazujeme každoročně nebo nejméně každý druhý rok vždy zjara. Pro pokročilejší pěstitele. Brassiím se také říká pavoučí orchideje podle zvláštní stavby jejich květů?

2 Cambria Epifytická orchidej V době růstu běžná pokojová teplota, v zimě C. Dobře prospívá na jižním okně s přistíněním. Mírná, ale pravidelná zálivka cca 1x týdně vodou pokojové teploty. Teprve, až když je nádoba malá. Nenáročná Pokud je substrát špatně propustný a příliš starý, rostlina reaguje harmonikovým růstem? Špatná a nepravidelná zálivka má též za následek harmonikový růst.

3 Cattleya Katleja Sympodiální litofytická a epifytická orchidej Patří mezi teplomilné orchideje. Snáší teploty od 15 do 30 C. Pro tvorbu květů je však nutný pokles noční teploty o cca 5 C. Miluje světlé stanoviště bez přímého slunce. Na jaře a v létě bohatě zaléváme měkkou vodou (např. dešťovkou) pokojové teploty. V zimě zálivku omezíme. Přesazujeme jednou za 2-3 roky, nejlépe zjara. Náročnější na pěstování Hnědé skvrny na listech jsou varováním, že má rostlina slunce příliš? Přesazujeme tehdy, pokud jsou nové hlízy velké již přibližně 5 cm a začínají si tvořit vlastní kořeny.

4 Cymbidium Člunatec Sympodiální terestrická orchidej Pro tvorbu květů je ideální teplota okolo 15 C. pro přezimování je 7-12 C. V době květu snáší i 20 C, teploty o pár stupňů nižší však zajistí delší trvanlivost květů. Pro opětovné nakvetení je nutný pokles teploty o cca 5 stupňů. Ideální je světlé stanoviště bez přímého slunce, snese i mírný stín. Zaléváme měkkou vodou (např. dešťovkou) pokojové teploty, v létě vydatně a na podzim zálivku omezíme. Přesazujeme po odkvětu jednou za 2-3 roky do nepříliš velkého květináče. Jinak by rostlina špatně kvetla. Náročnější na pěstování Latinský i český název tohoto rodu se vztahuje na tvar pysku připomínající člun (lat. cymba nebo cumba = člun)? Rostlina roste po celý rok, a proto byste ji měli přesadit po odkvětu. Pokud je to nutné, rozdělit. Ochotněji však kvetou nedělené rostliny!

5 Dendrobium Stromobytec Většina roste epifyticky 20 C, maximum 25 C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 15 C. Má ráda světlo, ale ne přímé slunce. Zaléváme opatrně, protože nesnáší přemokření. Zaléváme měkkou vodou (např. dešťovkou) pokojové teploty. V zimě omezíme zálivku. Přesazujeme 1x za 2 roky Náročnější na pěstování Rod Dendrobium má přibližně 900 druhů? Tento druh orchideje je nejrozsáhlejší. Vyskytují se od Japonska až po Filipíny a také v Austrálii.

6 Epicattleya Epifytická sympodiální orchidej Patří mezi teplomilné orchideje. Snáší teploty od 15 do 30 C. Pro tvorbu květů je však nutný pokles noční teploty o cca 5 C. Miluje světlé stanoviště bez přímého slunce. Na jaře a v létě bohatě zaléváme měkkou vodou (např. dešťovkou) pokojové teploty. V zimě zálivku omezíme. Přesazujeme jednou za 2-3 roky, nejlépe zjara nebo dle potřeby. Nenáročná Hnědé skvrny na listech jsou varováním, že má rostlina slunce příliš? Přesazujeme tehdy, pokud jsou nové hlízy velké již přibližně 5 cm a začínají si tvořit vlastní kořeny.

7 Miltassia Miltassia patří mezi Cambrie. Cambrie jsou hybridní orchideje vzniklé několikerým mezidruhovým křížením. Miltassiím, které jsou v prodeji, vyhovuje pokojová teplota, ale existují i druhy, které vyžadují nižší teplotu. Má ráda hodně světla, chránit před přímým sluncem Mírná, ale pravidelná zálivka cca 1x týdně vodou pokojové teploty. Když je květináč malý Nenáročná Tyto orchideje dají najevo harmonikovým růstem listů svou nespokojenost se zálivkou?

8 Oncidium Epifytická, sympodiální orchidej Teplomilné oncidium pěstujeme při běžné pokojové teplotě, v zimě by však teplota neměla klesnout pod 18 C. Chladnomilná oncidia se od podzimu pěstují v nevytápěné místnosti, kde se teplota pohybuje nejlépe okolo 14 C. Od května do září jim svědčí venkovní stanoviště. Světlé stanoviště. Pozor na ostré slunce v letních měsících! Zaléváme odstátou vodou tehdy, je-li substrát suchý. Přesazujeme zásadně během růstové fáze v době, kdy nové výhony počínají tvořit nové kořeny. Náročnější na pěstování Tento velký rod obsahuje kolem 550 různých druhů? Tento rod se používá s dalšími podobnými rody Brassia, Miltonia, Odontoglossum k šlechtění nových hybridů. Ty se dnes dají vcelku běžně ve větší míře koupit třeba i pod umělým názvem Cambrie. Ale v literatuře je pak musíme hledat spíše pod jejich pravými názvy Brasidium, Odontocidium, Miltonidium.

9 Paphiopedilum Epifytická, litofytická, terestrická orchidej je odvozena od druhů. Paphiopedilum vícekvěté, s mramorovanými nebo širokými zelenými listy se pěstují při běžné pokojové teplotě okolo 20 C. Odrůdy s úzkými zelenými listy však vyžadují temperované prostředí. Zelenolistým odrůdám se daří na světlém stanovišti s nepřímým sluncem, odrůdy s mramorovanými listy vyžadují spíše polostín. Důležitá je stálá vlhkost půdy, rostlina by však neměla stát ve vodě. Zaléváme měkkou vodou (např. dešťovkou). Přesazujeme na jaře každý druhý rok. Substrát by měl zakrývat bílou část kmínku. Orchidej vhodná pro začátečníky. Střevičník Rodové jméno pochází ze slova Paphos, názvu chrámu bohyně Afrodity (Venuše), a řeckého pedilon, což znamená pantofle?

10 Phalaenopsis Můrovec Epifytická monopodiální orchidej Běžná pokojová teplota je vyhovující. Nemusí mít chladné zimní stanoviště. V létě rostlině svědčí spíše polostín a v zimě světlé stanoviště bez přímého slunce. Ideální jsou pro pěstování východní okna. Celý rok zaléváme měkkou vodou (např. dešťovkou), nebo alespoň odstátou vodou pokojové teploty. Rostlině nevadí, že nové kořeny rostou ven z květináče. Přesazujeme tehdy, když se projeví slabý růst rostliny. Přesazujeme do květináče, který je maximálně o 1 cm v průměru větší. Nenáročná Tyto orchideje potřebují světlo na kořeny, proto musí být zasazeny v průhledném květináči? Po odkvětu seřízneme stonek nad prvním kolínkem pod posledním odkvetlým květem. Rostlina zpravidla znovu nakvete na stejném stonku.

11 Vanda Epifytická monopodiální orchidej Většina Vand by se měla v zimě pěstovat na chladném stanovišti okolo 15 C. Rostlina vyžaduje skutečně dostatek světla zejména v zimě. Ideální je ji zavěsit na okna. Signálem pro zalití je stříbrošedá barva kořenů, které každý den rosíme a jednou týdně ponoříme kořeny na cca 1 hodinu do odstáté vody, nejlépe však dešťovky pokojové teploty. Dobře se jí daří ve skleněné nádobě, kde je na dně cca 1cm vody. Pokud rostlinu pěstujeme v závěsném květináči, je pro ni ideální kůrový substrát pro orchideje Nepřesazujeme Rostlina náročnější na pěstování Vandy, vzhledem ke své schopnosti přijímat vláhu a živiny kořeny, jako jediné z prodávaných orchidejí nemusí být pěstovány v substrátu? Proto se mohou pěstovat zavěšené v pěstebních košících nebo volně ve skleněných nádobách. Pokud se dostatečně aklimatizují, jsou pak více odolné proti chorobám a škůdcům, než většina ostatních orchidejí.

12 Vanilla planifolia Epifytická, poloepifytická orchidej Vyžadují celoročně teplé podmínky a vyšší pohyb vzduchu. Umisťujeme je na světlé místo, a to po celý rok. Prospívá jim bohatá zálivka a vyšší vzdušná vlhkost. Množí se bezproblémově řízkováním. Vhodné i pro naprosté začátečníky. Pokud jste si někdy dopřáli jedno z nejpopulárnějších koření světa, možná jste si nebyli vědomi faktu, že jíte orchidej? Vanilka kvete dosti neochotně, ale v bytě by mohla vykvést. Celý vtip spočívá v tom, že dokud má rostlina možnost šplhat nahoru, nekvete. Teprve na visících, dolů směřujících výhonech kvete. Samozřejmě, rostlina musí být dostatečně velká, od přírody je to mohutná liána. Dejte jí tedy k dispozici asi půl metru až metr vysoký pevný kovový žebříček, aby dosáhla vrcholu a začala přepadat.

13 Zygopetalum Terestrická a epifytická sympodiální orchidej Vhodná je běžná pokojová teplota. Zima je pro rostlinu obdobím klidu, svědčí jí teploty okolo 15 C, minimum je však 10 C. Bez přímého slunce. Nevadí jí však ani polostín. Po celý rok udržujeme substrát mírně vlhký, v zimě zálivku omezíme. Přesazujeme ve chvíli, kdy se začnou novým výhonům objevovat kořeny. Rostlina je vhodná spíše pro pokročilejší pěstitele. Zygopetalum je jedna z nejméně hybridizovaných orchidejí, které jsou běžně v prodeji? Zygopetalum zavěste přes léto do polostínu v koruně stromu, uvidíte, jak se jim bude dařit.

14 Miltoniopsis Maceškovitá orchidej Epifytická, sympodiální orchidej V letních měsících vyžadují C, v zimě jsou ideální teploty okolo 12 C. Jasné rozptýlené světlo bez přímého letního slunce. 1x týdně mírná zálivka Miltoniopsis vyžadují chladnější prostředí, její květy výrazně voní a vyžadují teploty do 20 C? Přesazujeme 1x za dva roky Poměrně náročná na pěstování. Pokud má rostlina světla příliš, mají listy načervenalý nádech.

15 Ludisia Terestrická monopodiální orchidej Rostlinám se nejlépe daří celoročně při teplotě kolem C ve dne a C v noci. Otužilé rostliny však snesou i zimování v teplotách kolem 15 C. Ideální je rozptýlené světlo až mírný stín (přímé slunce je popálí). Bohatá zálivka a vyšší vzdušná vlhkost. Běžný substrát pro orchideje. S úspěchem lze pěstovat i hydroponicky. Teprve když je nádoba malá. Pěstební nádoby vyhovují mělčí (asi 5-7 cm) a delší, protože se rostliny rozrůstají do stran. Mezi orchidejemi, které se používají k řezu, mají Ludisie nejmenší květy? Jsou vhodné i pro začátečníky.

Brassia Pavoučí orchidej

Brassia Pavoučí orchidej Brassia Pavoučí orchidej Epifytická sympodiální orchidej. V období růstu je vhodná 20-25 C, po odkvětu rostlina vyžaduje období klidu při teplotě okolo 15 C. Rostlina má vyšší nároky na vlhčí a stálejší

Více

BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA

BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA DRUHY VHODNÉ PRO PĚSTOVÁNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH 50 ORCHIDEJE VHODNÉ DO DOMÁCÍCH PODMÍNEK 51 DRUHY VHODNÉ PRO PĚSTOVÁNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH Druhy a kultivary

Více

BRASSIA BRASIE KH0338_blok.indd :48:35

BRASSIA BRASIE KH0338_blok.indd :48:35 BRASSIA BRASIE BRASSIA BRASIE ORCHIDEJE BRASSIA BRA- SIE Druhy a kultivary Rod zahrnuje asi 30 50 druhů a mnoho stovek jak mezidruhových, tak mezirodových kříženců. Z mezirodových hybridů jsou nejrozšířenější

Více

Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o

Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o 1 Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o velmi zajímavý rod z čeledi šáchorovité s mnoha zajímavými

Více

Na následujících stranách budou pro rychlou orientaci použity následující ikony. Časová osa období květu udává, v jakém období tyto rostliny obvykle

Na následujících stranách budou pro rychlou orientaci použity následující ikony. Časová osa období květu udává, v jakém období tyto rostliny obvykle 1 Na následujících stranách budou pro rychlou orientaci použity následující ikony. Časová osa období květu udává, v jakém období tyto rostliny obvykle kvetou. Tyto rostliny ale nemusí kvést po celou vyznačenou

Více

Magical Four Seasons. Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek. Odrůda Magical seasons. Speciální výběr

Magical Four Seasons. Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek. Odrůda Magical seasons. Speciální výběr Magical Four Seasons Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek Odrůda Magical seasons Odrůda Hydrangea macrophylla Magical je potěšením pro oko. Je krásná v každém ročním období

Více

Trvalky. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý rok mimo zimní období.

Trvalky. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý rok mimo zimní období. Trvalky Výsadba trvalek Záhon pečlivě připravit. Zrýt půdu do hloubky asi 25 cm, zbavit jí všech plevelů, zapracovat kompost, rozložený hnůj, nebo hnojivo. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý

Více

orchidejí Choroby a škůdci listová výživa Jedinečná pro orchideje a bromélie

orchidejí Choroby a škůdci listová výživa Jedinečná pro orchideje a bromélie Jedinečná 108 listová výživa CHOROBY A ŠKŮDCI ORCHIDEJÍ pro orchideje a bromélie Obsahuje vyvážený poměr živin pro všechny druhy orchidejí a bromélií. Snadná aplikace přímo na list a vzdušné kořeny zabezpečí

Více

Záchrana pěnišníků. Vypracovaly : Kristýna Chalupná, Kateřina Křížová, Jana Vlášková. 28. května A / 4 Gymnázium V.

Záchrana pěnišníků. Vypracovaly : Kristýna Chalupná, Kateřina Křížová, Jana Vlášková. 28. května A / 4 Gymnázium V. 28. května 2005 2.A / 4 Gymnázium V. Hlavatého, Louny Záchrana pěnišníků Vypracovaly : Kristýna Chalupná, Kateřina Křížová, Jana Vlášková Když jsme přemýšlely nad projektem, který bychom mohly uskutečnit,

Více

Letničky a balkonové rostliny

Letničky a balkonové rostliny Letničky a balkonové rostliny V nabídce široký sortiment květin pro použití do nádob i na záhony. V prodeji od května 2013. Termín zahájení prodeje bude upřesněn. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Orchideje v bytě a rodinném domě 2., aktualizované a rozšířené vydání Eva Sedláčková 102 GRADA Publishing Poděkování Ráda bych na tomto místě poděkovala

Více

Prodej rostlin. Informace a domluva o prodeji: Ing. Tomáš Bárta, zámecký zahradník v Lysicích zahradalysice@brno.npu.cz tel.

Prodej rostlin. Informace a domluva o prodeji: Ing. Tomáš Bárta, zámecký zahradník v Lysicích zahradalysice@brno.npu.cz tel. Prodej rostlin Rostliny jsou vypěstovány v našich klimatických podmínkách, takže mají vyšší odolnost pro naše podnebí, než rostliny z dovozu. Prodáváme zdravé, ošetřené rostliny větších velikostí, vhodné

Více

Pokojové rostliny k poznávání pěstitelství/ pěstitelské praktikum. Mgr. Kateřina Ševčíková

Pokojové rostliny k poznávání pěstitelství/ pěstitelské praktikum. Mgr. Kateřina Ševčíková Pokojové rostliny k poznávání pěstitelství/ pěstitelské praktikum Mgr. Kateřina Ševčíková Africká fialka (Jonátka africká, Pavlínka) Saintpaulia Vytrvalé, často téměř bezlodyžné, nízké byliny, dlouze řapíkaté,

Více

Cena bez DPH: 9,56 Kč Cena s DPH: 10,99 Kč. Skladem: NE

Cena bez DPH: 9,56 Kč Cena s DPH: 10,99 Kč. Skladem: NE Objednací číslo:1000oo Jahodník měsíční Bohatě kvetoucí odrůda se silnou násadou drobných, výrazně aromatických plodů. První plody lze sklízet již na podzim. Vyžaduje osluněné pozemky s dostatkem živin

Více

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá stanoviště: přímé slunce výška: 1,5-2 m použití: soliterní, skupinová výsadba tvar: rozložitý olistění: opadavé barva listu: světle zelená barva květu: červená

Více

K E Ř E A S T R O M Y

K E Ř E A S T R O M Y Keře a stromy Většině zahradních dřevin stačí, když budete pravidelně odstraňovat nemocné a mrtvé větve a v intervalu dvou až tří let vyřezávat nejstarší výhony. Za pravidelné prosvětlování se keře odvděčí

Více

orchidejí Choroby a škůdci listová výživa Jedinečná pro orchideje a bromélie

orchidejí Choroby a škůdci listová výživa Jedinečná pro orchideje a bromélie Jedinečná 108 listová výživa CHOROBY A ŠKŮDCI ORCHIDEJÍ pro orchideje a bromélie Obsahuje vyvážený poměr živin pro všechny druhy orchidejí a bromélií. Snadná aplikace přímo na list a vzdušné kořeny zabezpečí

Více

VY_12_INOVACE_5HAU SKLOŇOVÁNÍ PODLE VZORU IDEA. Mgr. LENKA HAUSMAJEROVÁ ČESKÝ JAZYK VIII. SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN PODLE VZORU IDEA

VY_12_INOVACE_5HAU SKLOŇOVÁNÍ PODLE VZORU IDEA. Mgr. LENKA HAUSMAJEROVÁ ČESKÝ JAZYK VIII. SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN PODLE VZORU IDEA Základní škola Zdounky, okres Kroměříž, příspěvková organizace 768 02 Zdounky 59 tel.: 573 365 130, fax.: 573 365 939, email: skola@zszdounky.cz Označení VY_12_INOVACE_5HAU Název vzdělávacího materiálu

Více

orchidejí Choroby a škůdci listová výživa Jedinečná pro orchideje a bromélie

orchidejí Choroby a škůdci listová výživa Jedinečná pro orchideje a bromélie Jedinečná 108 listová výživa CHOROBY A ŠKŮDCI ORCHIDEJÍ pro orchideje a bromélie Obsahuje vyvážený poměr živin pro všechny druhy orchidejí a bromélií. Snadná aplikace přímo na list a vzdušné kořeny zabezpečí

Více

www.koupy.cz 2012 prodejny DOUBRAVICE NAD SVITAVOU BOSKOVICE BLANSKO VESELÍ NAD MORAVOU MORAVSKÁ TŘEBOVÁ

www.koupy.cz 2012 prodejny DOUBRAVICE NAD SVITAVOU BOSKOVICE BLANSKO VESELÍ NAD MORAVOU MORAVSKÁ TŘEBOVÁ www.koupy.cz 2012 prodejny DOUBRAVICE NAD SVITAVOU BOSKOVICE BLANSKO VESELÍ NAD MORAVOU MORAVSKÁ TŘEBOVÁ 1 ZAHRADNICTVÍ Navštivte naše ZAHRADNICKÉ CENTRUM, kde si můžete vybrat květiny přímo ze skleníků.

Více

orchidejí Choroby a škůdci listová výživa Jedinečná pro orchideje a bromélie

orchidejí Choroby a škůdci listová výživa Jedinečná pro orchideje a bromélie Jedinečná 108 listová výživa CHOROBY A ŠKŮDCI ORCHIDEJÍ pro orchideje a bromélie Obsahuje vyvážený poměr živin pro všechny druhy orchidejí a bromélií. Snadná aplikace přímo na list a vzdušné kořeny zabezpečí

Více

Pelargonium Hybrid Calliope

Pelargonium Hybrid Calliope Pelargonium Hybrid Calliope Veliké poloplné květy intenzivních barev Mohutná rostlina, velmi odolná k horku Zálivka: po proschnutí substrátu, nerosit květiny a pelargonie Pelargonium Hybrid Caliente Jednoduché

Více

POŽADAVKY OVOCNÝCH DRUHŮ NA KLIMATICKÉ FAKTORY

POŽADAVKY OVOCNÝCH DRUHŮ NA KLIMATICKÉ FAKTORY POŽADAVKY OVOCNÝCH DRUHŮ NA KLIMATICKÉ FAKTORY JABLONĚ Svými nároky na klimatické podmínky jabloně patří mezi velmi plastické ovocné druhy. Tato plasticita je dána širokým sortimentem pěstovaných odrůd

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 15 Modřín Ing. Hana

Více

Digitalizace výuky. Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.

Digitalizace výuky. Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu CZ.1.07/1.5.00/34. Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZZV60 Číslo materiálu 60

Více

Pěstování lesů IV. ročník. Modul 6 Hodina 42. Diferencovaná pěstební technika lesních porostů

Pěstování lesů IV. ročník. Modul 6 Hodina 42. Diferencovaná pěstební technika lesních porostů Pěstování lesů IV. ročník Modul 6 Hodina 42. Diferencovaná pěstební technika lesních porostů Modřínové porosty a porosty s příměsí MD Modřín opadavý - Larix decidua Mill. Vysévá se na jaře do prohřáté

Více

Krásný nový rok Vám přeje časopis Praktická žena

Krásný nový rok Vám přeje časopis Praktická žena 2013 Krásný nový rok Vám přeje časopis Praktická žena www.praktickazena.cz KALENDÁŘ 2013 vydala jako speciální elektronickou publikaci Praktická moderní žena Sanoma Media Praha 2012 Leden 2013 HIPPEASTRUM

Více

pro kombinaci, odolná dešti a větru, samočistící schopnost DOPORUČENÍ : kombinujte různé barvy, použijte substrát na surfinie

pro kombinaci, odolná dešti a větru, samočistící schopnost DOPORUČENÍ : kombinujte různé barvy, použijte substrát na surfinie Balkonové rostliny Nestařec - STANOVIŠTĚ : přímé slunce PŘEDNOSTI : odolná letnička, kvete až do mrazů, láká včely a motýly DOPORUČENÍ : zaštipujte odkvetlé květy pro podporu následného kvetení Angelonie

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 4 0 9 U k á z k a k n i h

Více

CRASSULA PERFORATA PACHYPODIUM SAUNDERSII

CRASSULA PERFORATA PACHYPODIUM SAUNDERSII Původ: Jižní Afrika, v Evropě je pěstována již od roku 1785! Nároky: pro dokonalé probarvení vyžaduje plné slunce. Velmi prospívá letnění. Během letních měsíců zálivka hojná (až 2x týdně), přes zimu zalévat

Více

Ředkvičky zdravá a nenáročná zelenina

Ředkvičky zdravá a nenáročná zelenina Ředkvičky zdravá a nenáročná zelenina Ředkvičky (Raphanus sativus L.) pěstujeme a sklízíme jako jednu z prvních jarních zelenin, díky obsahu mnoha prospěšných obsahových látek přispívá k podpoře našeho

Více

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky.

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Některé druhy těchto masožravých rostlin vytvářejí pasti o objemu až 2 litry. G K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Její obvyklou kořistí je hmyz o velikosti

Více

Orchideje. v bytě a rodinném domě. 2., aktualizované a rozšířené vydání. GRADA Publishing. Eva Sedláčková 102

Orchideje. v bytě a rodinném domě. 2., aktualizované a rozšířené vydání. GRADA Publishing. Eva Sedláčková 102 Orchideje v bytě a rodinném domě 2., aktualizované a rozšířené vydání Eva Sedláčková 102 GRADA Publishing Poděkování Ráda bych na tomto místě poděkovala všem svým přátelům pěstitelům i fandům, se kterými

Více

Předpěstujte si petúnie. V létě se vám odmění záplavou květů

Předpěstujte si petúnie. V létě se vám odmění záplavou květů Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Předpěstujte si petúnie. V létě se vám odmění záplavou květů Předpěstujte si petúnie. V létě se vám odmění záplavou květů Petúnie (Petunia)

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_018 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

BALENÍ PO 2, 5 A 10 SEMÍNKÁCH.

BALENÍ PO 2, 5 A 10 SEMÍNKÁCH. Abychom vytvořili Auto Blue Amnesia, začali jsme u křížence Amnesie a Blueberry. Tento hybrid si i v samonakvétací verzi zachovává vlastnosti po své sativní matce, čehož jsme dosáhli díky pečlivé selekci

Více

SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ.

SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ. SKOŘICOVNÍK SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ. TYTO STROMY SE PĚSTUJÍ NA PLANTÁŽÍCH V TROPECH A SUBTROPECH (V ČÍNĚ, THAJSKU, INDONÉSII, CEJLONU, MADAGASKARU, BRAZÍLII, NA JÁVĚ, SUMATŘE). EXISTUJE SKOŘICOVNÍK

Více

DUB ZIMNÍ (Quercus petraea)

DUB ZIMNÍ (Quercus petraea) DUB ZIMNÍ (Quercus petraea) Velmi statný strom dosahující 30 35 m výšky, s nepravidelnou korunou se silnými větvemi, kmen má válcovitý s hrubou, šedohnědou, podélně a hluboko trhlinatou borkou. Listy má

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/7 3.2.08.9 pokračování rodu - rozeznáváme pohlavní a nepohlavní /střídají se v průběhu života každé rostliny/ - samčí a samičí buňky splynou /oplození/ = zygota, vzniká nová rostlina uložená v semeni

Více

Kaktusy a jiné sukulenty. Pro váš exotický domov.

Kaktusy a jiné sukulenty. Pro váš exotický domov. 1. 2. 3. 4. 5. Máte další dotazy? Jak dokážu, aby mé kaktusy kvetly? Vyberte pro ně chladné a suché stanoviště V období růstu je dostatečně hnojte Dbejte na dostatek světla Škodí rostlinám rosení vodou?

Více

Přehled vybraných energeticky využitelných rostlin

Přehled vybraných energeticky využitelných rostlin Přehled vybraných energeticky využitelných rostlin http://biom.cz/index.shtml?x=940486 Rozdělení podle vytrvalosti Jednoleté Energetické obiloviny Čiroky Kukuřičná sláma Konopí seté Laskavec Amaranthus

Více

Otázka: Dvouděložné rostliny. Předmět: Biologie. Přidal(a): Jarys. Dvouděložné rostliny. ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae)

Otázka: Dvouděložné rostliny. Předmět: Biologie. Přidal(a): Jarys. Dvouděložné rostliny. ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae) Otázka: Dvouděložné rostliny Předmět: Biologie Přidal(a): Jarys Dvouděložné rostliny ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae) Jsou to dřeviny, patří k vývojově nejstarším, v pletivech mají jedovaté látky, květní

Více

Vlastnosti kultivarů Carnelia

Vlastnosti kultivarů Carnelia POT CARNATION 2019-20 Nová globální značka pro sortiment karafiátů Dümmen Orange Vlastnosti kultivarů Carnelia Silné rostliny s jednoduchou údržbou Vhodné do záhonů s velice dobrou schopností znovunakvétání

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 17 Dub Ing. Hana Márová

Více

Barva květů/ plodů Období kvetení Výška /dá se snížit střiháním/ Slunce polostín stín. Opadavé keře a stromy: bříza bělokorá

Barva květů/ plodů Období kvetení Výška /dá se snížit střiháním/ Slunce polostín stín. Opadavé keře a stromy: bříza bělokorá Dřeviny k prodeji 2019: od 25,--Kč/ks Barva květů/ plodů Období kvetení Výška /dá se snížit střiháním/ stín Opadavé keře a stromy: bříza bělokorá 25m Solitéra nebo stromořadí hortenzie stromečkovitá -

Více

Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny Realizační tým:

Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny Realizační tým: Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/08.0042 Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny Realizační tým: Ing. Martin Vlasák, Ph.D. - řešitel klíčové aktivity 06

Více

Ing. Pavel Matiska, Ph.D.

Ing. Pavel Matiska, Ph.D. Ing. Pavel Matiska, Ph.D. Charakteristika rodově rozmanitá skupina rostlin, jednoděložné i dvouděložné schopnost adaptace extrémní podmínky (střídání období sucha a vlhka, tepla a zimy..) přečkávání nepříznivého

Více

Bonsaje ÚVOD - CO JE BONSAI

Bonsaje ÚVOD - CO JE BONSAI ÚVOD - CO JE BONSAI Před pětadvaceti lety byly pro mne bonsaje něčím velmi tajemným a nedostupným. Ve skutečnosti však tomu tak vůbec není.tvorba bonsají je jako každé jiné umělecké řemeslo.veškerým pěstebním

Více

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Velmi cennou součástí sbírky rostlin pěstovaných v Květné zahradě v Kroměříži je také kolekce kamélií čítající 40 vzrostlých stromů a stejný počet menších rostlin

Více

www.zlinskedumy.cz Práce v ovocné školce ve 3. roce pěstování

www.zlinskedumy.cz Práce v ovocné školce ve 3. roce pěstování Práce v ovocné školce ve 3. roce pěstování Název školy Název projektu Číslo projektu Název šablony Stupeň a typ vzdělání Odborné učiliště Kelč Rozvoj handicapovaných žáků a ICT CZ.1.07/1.5.00/34.0736 III/2

Více

Sledujte v TV Receptáři padů

Sledujte v TV Receptáři padů 05/ Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů každou neděli kolem 12:00 hodiny na TV Prima Neděle 24.3. Neděle 31.3. Reportáž na začátku pořadu: Poruchy ve výživě rostlin Podpora z přírodyp rody Zelené

Více

Pěstování masožravých rostlin (in vivo in vitro dr. Lipavská) MR početně malá, ale velice různorodá skupina rostlin

Pěstování masožravých rostlin (in vivo in vitro dr. Lipavská) MR početně malá, ale velice různorodá skupina rostlin Pěstování masožravých rostlin (in vivo in vitro dr. Lipavská) MR početně malá, ale velice různorodá skupina rostlin možnosti umístění, teploty nádoby, substráty, voda, MaR světlo přirozené, umělé živiny

Více

Katalog zahradnických substrátů

Katalog zahradnických substrátů Katalog zahradnických substrátů 2 Obsah Zahradnické substráty - HOBBY str. 4 6 Dekorační prvky str. 7 Velkoobchod s květináči str. 8 Speciální tekutá hnojiva str. 9 Speciální pevná hnojiva str. 10 Speciální

Více

ZMĚNY NEŽIVÉ PŘÍRODY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se změnami neživé přírody v prostoru a čase.

ZMĚNY NEŽIVÉ PŘÍRODY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se změnami neživé přírody v prostoru a čase. ZMĚNY NEŽIVÉ PŘÍRODY Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se změnami neživé přírody v prostoru a čase. Pohyby Země Země vykonává tyto pohyby: otáčí se kolem své

Více

Meruňky LESKORA Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: HARCOT Růst: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka:

Meruňky LESKORA Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: HARCOT Růst: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: Meruňky LESKORA Růst: středně silný Kvetení: částečně samosprašná, Plodnost: raná, vysoká a pravidelná Zrání: 16 dní před odrůdou Velkopavlovická. Plod: Středně velký s hmotností 40 g. Základní barva je

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Obsah 5 Obsah Úvod................................................. 7 1. Charakteristika sukulentů............................. 9 2. Historie pěstování

Více

Plán záhonu Venkovská zahrada

Plán záhonu Venkovská zahrada Plán záhonu Venkovská zahrada Venkovská zahrada Venkovská zahrada se vyznačuje geometrickým a symetrickým uspořádáním. Ohraničení zcela klasicky tvoří živý plot ze zimostrázu. Středu zahrady vévodí jabloň

Více

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE WWW.HOLUB-CONSULTING.DE Kukuřice jako monokultura způsobující ekologické problémy Jako například: půdní erozi díky velkým rozestupům mezi jednotlivými řadami a pozdnímu pokrytí půdy, boj proti plevelu

Více

BŘÍZA BĚLOKORÁ (BETULA PENDULA) ANDREJ BACHOVSKÝ, JOSEF BALÚCH STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, TOPOLOVÁ 584, MOST 434 01

BŘÍZA BĚLOKORÁ (BETULA PENDULA) ANDREJ BACHOVSKÝ, JOSEF BALÚCH STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, TOPOLOVÁ 584, MOST 434 01 STŘEDOŠKOLSKÁ TECHNIKA 2012 Setkání a prezentace prací studentů na ČVUT BŘÍZA BĚLOKORÁ (BETULA PENDULA) ANDREJ BACHOVSKÝ, JOSEF BALÚCH STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, TOPOLOVÁ 584,

Více

ZÁKLADNÍ PRINCIPY SETÍ A SÁZENÍ

ZÁKLADNÍ PRINCIPY SETÍ A SÁZENÍ Duben je měsíc, kde se příroda probouzí a kdy naplno začínáme zahradnické aktivity v zahradě. Je to období jarní přípravy půdy pro pěstování a období setí. Půdu (záhony) bychom měli mít připravené z podzimu

Více

VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Třešeň ptačí Třešeň ptačí Prunus avium (L.) Moench. Strom středně velký, opadavý,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 16 Ostatní jehličnany

Více

Rozmanitost podmínek života na Zemi Podnebné pásy

Rozmanitost podmínek života na Zemi Podnebné pásy Podnebné pásy Tropický mezi obratníky - Vhlké vnitřní tropy: - bez střídání ročních období - silné srážky, -průměrná roční teplota nad 20 C -Vnější tropy: -přechod k subtropům - období dešťů a období sucha

Více

VY_32_INOVACE_097. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

VY_32_INOVACE_097. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám VY_32_INOVACE_097 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07. /1. 5. 00 / 34. 0696 Šablona: III/2 Název: Topol osika - prezentace Vyučovací předmět:

Více

Meruňky BERGERON DARINA

Meruňky BERGERON DARINA Meruňky BERGERON Růst: středně bujný Zrání: 6 dní po odrůdě Velkopavlovická Plod: Je střední velikosti. Slupka je oranžově žlutá se světle červeným líčkem. Povrch plodu je matný. Dužnina je pevná, rozplývavá,

Více

Masožravé rostliny. Jméno: Anna Kovácsová Třída: 9. B Školní rok: 2017/18

Masožravé rostliny. Jméno: Anna Kovácsová Třída: 9. B Školní rok: 2017/18 Masožravé rostliny Jméno: Anna Kovácsová Třída: 9. B Školní rok: 2017/18 1 Popis rostlin: Jsou to rostliny, které získávají většinu živin z hmyzu. Nejvíce se vyskytují např. v kyselých bažinách a v chudých

Více

podzim plný barev PODZIM ZIMA Po letních tropických vedrech Borůvky nejen do nádob Podzimní asijské hořce Italská panna cotta s borůvkami

podzim plný barev PODZIM ZIMA Po letních tropických vedrech Borůvky nejen do nádob Podzimní asijské hořce Italská panna cotta s borůvkami Vydání 2/2015 Ing. Dušan Horák HORÁKOVY ŠKOLKY Bystřice pod Hostýnem PODZIM ZIMA Borůvky nejen do nádob Podzimní asijské hořce Italská panna cotta s borůvkami Po letních tropických vedrech podzim plný

Více

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení 1 2 3 Organická hnojiva 3 tratě 1. Přímé hnojení organickými hnojivy Košťálová zelenina,

Více

Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star')

Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star') Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star') Popis: Keř je až 4 m vysoký a 2 m široký. Listy střídavé, úzce eliptické až podlouhle vejčité, až 10

Více

Rozchodnice růžová alias zlatý kořen: Jak si vypěstovat lék proti stresu, který je i mocné afrodiziakum

Rozchodnice růžová alias zlatý kořen: Jak si vypěstovat lék proti stresu, který je i mocné afrodiziakum Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Rozchodnice růžová alias zlatý kořen: Jak si vypěstovat lék proti stresu, který je i mocné afrodiziakum Rozchodnice růžová alias zlatý kořen:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 29 Okrasné listnaté

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 25 Topol Ing. Hana Márová

Více

Jílek vytrvalý - anglický- Jílek mnohokvětý. -italský Nejvýznamnější uplatnění v polním pícninářství

Jílek vytrvalý - anglický- Jílek mnohokvětý. -italský Nejvýznamnější uplatnění v polním pícninářství Nejvýznamnější uplatnění v polním pícninářství Jílek mnohokvětý -italský- Vynikající kvalita píce, jemná pokožky, pomalá inkrustace Dělí se na biologicky rozdílné typy: a) Jednoletý b) Dvou až tříletý

Více

Ing. Vojtěch Ptáček A 215

Ing. Vojtěch Ptáček A 215 Ing. Vojtěch Ptáček ptacekv@af.czu.cz A 215 Generativní Způsoby množení Autovegetativní =pravokořenné = přímé Dceřiná rostlina se oddělí až po zakořenění Dceřiná rostlina se oddělí před zakořeněním Dělení

Více

Registrace insekticidu Rapid nabízí nové možnosti kontroly škůdců v řepce a máku RNDr.Tomáš Spitzer, Ph.D., Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž,s.r.o.

Registrace insekticidu Rapid nabízí nové možnosti kontroly škůdců v řepce a máku RNDr.Tomáš Spitzer, Ph.D., Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž,s.r.o. Registrace insekticidu Rapid nabízí nové možnosti kontroly škůdců v řepce a máku RNDr.Tomáš Spitzer, Ph.D., Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž,s.r.o. Pěstování ozimé řepky není jednoduchou záležitostí.

Více

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Autor: Mgr. Martina Kopecká

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Autor: Mgr. Martina Kopecká Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS EKOLOGICKÝ Tematický celek: PŘÍRODOPIS LES Tématický

Více

VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jabloň lesní Jabloň lesní Malus sylvestris Mill. Strom nebo keř asi 5-10 m vysoký,

Více

Montfavet. Lycopersicum

Montfavet. Lycopersicum Montfavet tyčkové rajče skleníková i polní kultura velmi rané- dozrává už v červnu plod kulatý o váze 140g velmi chutné plody do salátů i na vaření 140 cm Fantasio tyčkové rajče skleníková i polní kultura

Více

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN.

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN. SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: V 18. STOLETÍ SE KVŮLI VELKÉ SPOTŘEBĚ DŘEVA ZAČALY ZAKLÁDAT UMĚLÉ LESY A TO ZE SMRKU, PROTOŽE TEN RYCHLE ROSTE A TO SE VYPLATÍ TĚM, KDO HO CHTĚJÍ RYCHLE

Více

BACOPA VERBENA 25,- 30,- V-X III-XI. Kč/ks. Kč/ks

BACOPA VERBENA 25,- 30,- V-X III-XI. Kč/ks. Kč/ks VERBENA BACOPA III-XI Existuje mnoho druhů verben, nejznámější a nejpopulárnější jsou převislé odrůdy, které dobře doplňují bohatou nabídku balkonovek a dobře se kombinují jak s pelargoniemi, tak s petuniemi.

Více

Sedmikráska obecná Bellis perennis

Sedmikráska obecná Bellis perennis Na louce Louky musí být udržovány člověkem, aby nezarostly dřevinami. Většinou jsou to živinami bohaté, žírné louky a pastviny, méně často živinami chudé a suché trávníky. Roste zde mnoho využitelných

Více

Maturitní okruhy z odborných předmětů Obor zahradnictví. Sadovnictví - ovocnictví Šk. r. 2011/2012 Třída : 4 AZ

Maturitní okruhy z odborných předmětů Obor zahradnictví. Sadovnictví - ovocnictví Šk. r. 2011/2012 Třída : 4 AZ Maturitní okruhy z odborných předmětů Obor zahradnictví Sadovnictví - ovocnictví Šk. r. 2011/2012 Třída : 4 AZ 1. Pravidelné zahradní slohy 2.Zahradní slohy nepravidelné 3. Alpina a květinové zídky v sadových

Více

Součásti naší školní zahrady:

Součásti naší školní zahrady: Zahrada hmyzu milá Průvodce V následujícím textu jsou stručně popsané jednotlivé části naší školní zahrady, která je díky finanční podpoře Odboru životního prostředí Města Tábor zaměřena na včely a luční

Více

Petržel zahradní. Pažitka pobřežní. Česneková tráva" Bazalka pravá 71 STRANA STRANA STRANA STRANA 60

Petržel zahradní. Pažitka pobřežní. Česneková tráva Bazalka pravá 71 STRANA STRANA STRANA STRANA 60 2 OBSAH PŘEHLED BYLINEK V KOSTCE 71 STRANA 40 71 STRANA 48 71 STRANA 54 71 STRANA 60 (Ocimum basilicum) (Petroselinum crispum) (Allium schoenoprasum) (Tulbaghia violacea) Bazalka pravá Petržel zahradní

Více

Festival růží a vůní. Staňte se fanouškem OBI! Sledujte na www.facebook.com/obi.cz novinky ze světa OBI a sdílejte své nápady.

Festival růží a vůní. Staňte se fanouškem OBI! Sledujte na www.facebook.com/obi.cz novinky ze světa OBI a sdílejte své nápady. Festival růží a vůní Staňte se fanouškem OBI! Sledujte na www.facebook.com/obi.cz novinky ze světa OBI a sdílejte své nápady. Vypěstujte si svou první růži! Rádi byste si vypěstovali první růže, ale nevíte,

Více

Fla. Flair je velmi raná odrůda s výbornou chutí, velmi vhodná pro přímý prodej, nebo pro kratší distribuční cesty.

Fla. Flair je velmi raná odrůda s výbornou chutí, velmi vhodná pro přímý prodej, nebo pro kratší distribuční cesty. DUBEN 2017 Fla Flair je velmi raná odrůda s výbornou chutí, velmi vhodná pro přímý prodej, nebo pro kratší distribuční cesty. tolerantní k většině kořenových chorob a padlí pokračuje v růstu i při chladném

Více

V celé ČR bylo vysazeno 6910 stromů. Námi 36 stromů a 3 keře.

V celé ČR bylo vysazeno 6910 stromů. Námi 36 stromů a 3 keře. Sady v minulosti vždy poskytovaly životní podmínky pro rozmanité druhy rostlin a živočichů. Proto má smysl zakládat tzv. extenzivní sady a pěstovat ovocné stromy tradičním způsobem, ověřeným po mnoho generací.

Více

HYLAND B/C. Pšenice ozimá hybridní. Špička i v krmné kvalitě. Přednosti: Pěstování: Zkrácený profil:

HYLAND B/C. Pšenice ozimá hybridní. Špička i v krmné kvalitě. Přednosti: Pěstování: Zkrácený profil: Přednosti: Excelentní výnos zrna Velmi dobrý zdravotní stav Ranost Stres-tolerance Pěstování: POPIS HYBRIDU Středně raný hybrid pšenice ozimé s naprosto špičkovým výnosem zdravého zrna. Tento výnos je

Více

komplexní služba Menu Květin Efekt podaný na talíři...

komplexní služba Menu Květin Efekt podaný na talíři... komplexní služba Menu Květin Efekt podaný na talíři... komplexní služba Menu květin Pro splnění všech požadavků konkrétního prostoru, nelze se spoléhat pouze na jednom řešení. Pro maximální přizpůsobení

Více

VY_52_INOVACE_78 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_78 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_78 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jasan ztepilý Jasan ztepilý Fraxinus excelsior L. Strom vysoký s přímým kmenem, s řídkou,

Více

Protimrazová ochrana rostlin

Protimrazová ochrana rostlin Protimrazová ochrana rostlin Denní variabilita teploty Každý den představuje sám o sobě jedinečnou vegetační sezónu Denní teplota Sluneční záření Vyzářená energiedlouhovlnná radiace Východ slunce Západ

Více

Třešně BURLAT KAREŠOVA

Třešně BURLAT KAREŠOVA Třešně BURLAT KAREŠOVA Růst: velmi bujný, později středně bujný Opylovači: Karešova, Kaštánka a Van Plodnost: raná, středně vysoká a Zrání: 2. třešňový týden, stejnoměrné Plod: Polochrupka. Plod je velký,

Více

Cornus mas, Dřín jarní (obecný)

Cornus mas, Dřín jarní (obecný) Cornus mas, Dřín jarní (obecný) Dřín obecný je rozkladitý keř dorůstající výšky až 7 metrů. Dřevo je velmi tvrdé. Borka je tmavě hnědá, odlupující se v tenkých plochých šupinách. Listy jsou vstřícné, eliptické,

Více

Zastínění. Okolní rostliny vyrostly výš než vy a ubírají vám světlo. Musíte investovat energii, abyste je přerostli. Odevzdejte do banku 6 J.

Zastínění. Okolní rostliny vyrostly výš než vy a ubírají vám světlo. Musíte investovat energii, abyste je přerostli. Odevzdejte do banku 6 J. Povodeň Vaše kořeny měly málo kyslíku. Proto částečně odumřely a musíte investovat do vytvoření nových. Odevzdejte do banku 5 J. Housenky Napadly vás býložravé housenky motýlů, které sežraly část vašich

Více

ZE ŽIVOTA SUKULENTŮ...7

ZE ŽIVOTA SUKULENTŮ...7 Obsah ÚVODEM...4 ZE ŽIVOTA SUKULENTŮ...7 Kde se vzaly sukulenty?...8 Hosté z dalekých krajin...9 Vítězové v boji o vodu...12 Bezporuchová zelená čerpadla...14 Podzemní nádrže a pomoc ze vzduchu...16 Dvojí

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 22/12

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 22/12 Číslo materiálu: Název materiálu: ROSTLINNÉ ORGÁNY Písemná práce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Marcela Kováříková JMÉNO: A 1. Jak se nazývá rostlinný orgán, který má rozmnožovací funkci

Více

Autoři: Adéla Šlaisová, Pavla Marková, Mgr. Adéla Hátlová, Jana Kunclová, Aneta Kadečková, Bc. Karolína Handlová

Autoři: Adéla Šlaisová, Pavla Marková, Mgr. Adéla Hátlová, Jana Kunclová, Aneta Kadečková, Bc. Karolína Handlová Autoři: Adéla Šlaisová, Pavla Marková, Mgr. Adéla Hátlová, Jana Kunclová, Aneta Kadečková, Bc. Karolína Handlová Skleník Stavba skleníku Sazeničky, rychlejší růst zeleniny Zaštipování, pletí skleníku Úroda

Více

Podnebí, rostliny a ţivočichové. 5. třída ZŠ BŘEŢANY

Podnebí, rostliny a ţivočichové. 5. třída ZŠ BŘEŢANY * Podnebí, rostliny a ţivočichové 5. třída ZŠ BŘEŢANY Podnebí Podnebné pásy Jak uţ víte z učiva přírodovědy, planeta Země nemůţe být Sluncem ohřívaná stejně po celém povrchu. Podle mnoţství dopadajících

Více

Tomáš Bíba Zimovzdorné kaktusy v našich zahradách

Tomáš Bíba Zimovzdorné kaktusy v našich zahradách Tomáš Bíba Zimovzdorné kaktusy v našich zahradách Vydala Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou 3076. publikaci

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více