Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí. Bolest

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí. Bolest"

Transkript

1 Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí Bolest

2 Obsah 1. Úvod, bolest Anatomie a fyziologie Dráha bolesti Nervová vlákna pro vedení bolesti Bolest na úrovni míchy Regulace bolesti na centrální úrovni Typy bolesti Příčiny bolesti Vyšetření pacienta s bolestí Klinické hodnocení intenzity bolesti Léčba - analgetika: analgetika anodyna= opiáty Spasticita Patofyziologie spasticity Napínací reflex - spinální a supraspinální vlivy Syndrom centrálního motoneuronu Léčebné postupy u spasticity...15

3 1. Úvod, bolest Bolest je subjektivní nepříjemný pocit zprostředkovaný aferentním nervovým systémem a mozkovou kůrou, související s možným nebo aktuálním poškozením tkáně. Bolest je nejčastějším důvodem, proč nemocný pacient vyhledá lékařské ošetření. 1.1 Anatomie a fyziologie Dráha bolesti je tříneuronová aferentní s četnými propojeními do jiných oblastí mozku proto jsou bolestivé podněty spojeny s nepříjemnými pocity, aktivací sympatiku, parasympatiku, motorickou reakcí. Bolest představuje signál nebezpečí, po kterém může následovat poškození tkáně. Může napomoci k lokalizaci chorobného procesu. Nocicepce (vznik a přenos signálu o bolesti) je neurohumorální proces zahrnující vznik bolesti podrážděním nociceptorů, její vedení nervovými vlákny do mozku a její následné zpracování centrálním nervovým systémem. Bolest je výsledkem zpracování tohoto bolestivého podnětu v centrálním nervovém systému, tedy vjem bolesti jako subjektivního pocitu (proto konečný vjem bolesti vždy záleží na zpracování v CNS a ne na charakteru původního podnětu). 1.2 Dráha bolesti tříneuronová První neuron pseudounipolární buňka spinálního ganglia vede podnět od nociceptoru (receptor pro bolest) nocicepční vlákna prvního neuronu vstupují do superficiální části zadních rohů míšních, kde stoupají a sestupují o několik segmentů výš a níž a vytvářejí synapse s neurony zadních rohů míšních odtud převod na α motoneurony v předních rozích míšních a reflexní motorická odpověď na bolestivý podnět Druhý neuron v zadních rozích míšních (Rexedovy zóny 1, 2, 3, 5, 6, 7), odtud: tractus spinothalamicus rychlý přenos vzruchu do ventrální posterolaterální části talamu. Přenáší se ostrá, pronikavá bodavá bolest.

4 tractus spinoreticularis pomalý přenos vzruchu do retikulární formace a odtud třetím neuronem spoje do talamu (proto někdy v literatuře název dráhy tr. spinoreticulothalamicus). Vývojově starší dráha. Přenos pomalé, tupé, špatně lokalizovatelné bolesti. tractus spinoparabrachioamygdalaris a tractus spinoparabrachiohypothalamicus spoje do limbického systému, ovlivňují emoční složku bolesti. Třetí neuron resp. čtvrtý neuron přepojení z talamu do somatosenzorické kůry a asociačních korových oblastí Analýza informací z periferie a eferentními vlákny je uskutečněna motorická nebo jiná odpověď. Centrální řízení umožňuje modifikaci bolesti. Nociceptory Volná nervová zakončení za normálních okolností tzv. mlčící receptory (silent receptors) citlivá na změny ph, zvýšenou extracelulární koncentraci draselných iontů, prostaglandiny E2 a E1, leukotrieny, histamin, substance P, CGRP (calcitonin gene-related peptid) polymodální nociceptory krom citlivosti na bolest jsou citlivé i k vjemům jako je chlad, teplo a mechanické podněty. Jsou to Ruffiniho tělíska, Krauseho tělíska, proprioreceptory vysokoprahové nociceptory za normálních okolností vnímají hmat, tlak, tah a vibrace. Jsou to Vater-Paciniho tělíska, Merckelovy disky a Meissnerova tělíska 1.3 Nervová vlákna pro vedení bolesti Vlákna A δ slabě myelinizovaná vedou vzruch rychlostí 5 30 m/s. Vedou ostrou dobře ohraničenou bolest.

5 Nemyelinizovaná vlákna C jejich volná zakončení patří mezi polynodální receptory. Vedou vzruchy pomalu rychlostí 0,5 2 m/s a zprostředkují vedení hluboké špatně diskriminované difúzní bolesti Vlákna Aα/Aβ silně myelinizovaná, zprostředkují vedení taktilních podnětů rychlostí m/s Bolest z vysokoprahových a polynodálních receptorů může být vedena i jinými typy vláken. 1.4 Bolest na úrovni míchy v míše je bolest uspořádána do Rexedových zón. Zóna 1, 2, 3 povrchová kožní a akutní bolest. Rexedova zóna 5, 6, 7, 8, 10 pro hlubokou viscerální bolest. vedení bolesti je regulováno tlumeno tzv. vrátkovým mechanismem, který dovolí průchod jenom omezenému počtu vzruchů. 1.5 Regulace bolesti na centrální úrovni přímá stimulace některých oblastí mozku sestupná kontrola ke spinálním neuronům analgézie navozená opioidy endogenní opioidní peptity 1.6 Typy bolesti akutní trvání sekundy až týdny, maximálně však do tří měsíců vznik úrazovým mechanismem, operačním výkonem, chorobou působí jako silný stresor a vyvolává vyplavení katecholaminů, stresových hormonů; katabolismus a pokles imunity. je doprovázena vegetativními příznaky jako jsou: tachykardie, tachypnoe, mydriáza, pocení, retence moči, zpomalení peristaltiky, hyperglykémie. chronická trvá déle než 3 měsíce a přetrvává i po odstranění vyvolávajícího podnětu nebo zhojení tkáňového poškození zhoršuje kvalitu života, vede k fyzickému a psychickému strádání povrchová bolest ostrá, dobře lokalizovatelná. Lokalizace závisí na množství aferentních vláken v dané oblasti (viz senzitivní Homunkulus) hluboká somatická a viscerální bolest tupý charakter, delší trvání, rozsah je špatně difúzní, špatně ohraničitelný. Může se projikovat do různých částí těla přenesená bolest v rámci Headových zón. Je patrná vegetativní reakce a hyperestézie.

6 kořenová bolest vzniká iritací zadních míšních kořenů a z nich vystupujících nervů. Bolest zachvacuje celou inervační oblast postiženého nervu (areae radiculares) Fantomová bolest je pociťována v amputované části těla. Reagující neurony mají změněný práh citlivosti a vzniká v nich množství podnětů, které jsou v CNS interpretovány jako bolest. Kauzalgie poškození tkáně nebo nervů, které bolestivě stimuluje neuron v zadních rozích míšních a přenáší bolestivé podněty dále do vyšších mozkových center. Normálně nebolestivé podněty pak mohou vyvolat bolestivou reakci. Bolest může být provázena hyperalgézií a hyperestézií, vazomotorickým a trofickým poškozením dané oblasti. (viz posttraumatická neuralgie, Sudeckova analgodystrofie) Neuralgie bolestivé pocity šířící se podél kraniálních a spinálních nervů. Ostrá bolest může být vyvolána traumatem, infekčním procesem. 1.7 Příčiny bolesti Kolikovitá- bolest způsobená stahy hladkého svalu (př.žlučníková kolika- bolest vystřeluje, pod P lopatku, nebo do P ramene; renální kolika- ucpaný močovod, bolest podél močovodu, do stehen; střevní kolika). Ischemická- bolest způsobena hromaděním kyseliny mléčné např. stenokardieischemická bolest srdce - bolest vystřeluje do L ramene, až do konečků prstů, ale i do krku a zad Palčivá, svíravá bolest Klaudikační= ischemická bolest DK Bolest provázená kulháním a bolení DK Zánětlivá- bolest při apendixu- McBarnův bod- vpravo Úrazová- vyvolaná úrazem ( při popáleninách) 1.8 Vyšetření pacienta s bolestí Podrobná anamnéza: osobní, rodinná, sociální, léková, alergická, nynější onemocnění vlastní anamnéza bolesti. Celkové klinické vyšetření: mezioborová spolupráce. Pomocná vyšetření: RTG, CT, MRI, EEG, EMG, USG, scintigrafie kostí, laboratorní vyšetření. 1.9 Klinické hodnocení intenzity bolesti Pro bolest jako subjektivní vjem neexistuje žádné její objektivní měření. Každé měření bolesti je proto závislé na vnímání bolesti pacientem tzn., že je individuální pro každého pacienta.

7 Slovní hodnocení o 0 = žádná bolest o 1 = malá bolest o 2 = střední bolest o 3 = silná bolest o 4 = nesnesitelná bolest Vizuální analogová stupnice hodnotí bolest na stupnici od žádné bolesti po nesnesitelnou bolest. Numerická stupnice koreluje s analogovou stupnicí 0 bez bolesti až 10 nesnesitelná bolest.

8 2. Léčba - analgetika: 1. analgetika anodina= opiáty 2. analgetika antipyretika 3. spasmoanalgetika 4. analgetika antirevmatika 2.1 analgetika anodyna= opiáty - zapisují se do opiátové knihy - jsou přísně hlídaná v trezoru Patří sem léky: 1) OPIUM- používá se tzv. opiová tinktura nebo TEMGESIC( tbl. i inj.), MORFIUM- SKENAN, VENDAL. Indikace- bolesti nádorového původu, úrazové bolesti, pooperační bolesti, neurologické bolesti. Vzniká závislost - abstinenční příznaky - třes, křeče končetin a břicha, zornice jsou rozšířené, zvracení, průjmy, úzkost, bolesti hlavy. Kontraindikace opiátů- u dětí do 6 měsíců, u astmatiků, u úrazu hlavy vedou k depresím, 2) Syntetické náhražky Morfia: DOLSÍN, FENTONIL, VALORON, BEFORAL, DIPIDOLOR, při otravě Morfiem- NALORPHIN 3) Analgetika antipyretika - mají protizánětlivý účinek a také je proti shlukování destiček - SALICYLÁTY- ASPYRIN (ANOPYRIN), IMIKRISTÝN, SUPERPIRÝN, PARACETAMOL- PARALEN, PANADOL, EFERALGIN, ATARALGIN, COLDREX 3. Spasmoanalgetika - léky působící proti bolesti hladké svaloviny. SPASMOPLAN, PARELON, BARALGIN, ALGIFEN. U bolestí: žaludku, močového měchýře, žlučníku Podobný účinek: ATROPIN, CHOLASPAN, BUSCOPAN, NACTON, NO- SPA, OXYPHENON, PAPAVERIN 4. Analgetika antirevmatika - proti bolesti a proti zánětům indikace- revmatismus KETAZON, PHENYLBUTAXON, INDOMETACIN, BRUFEN, IBUBROFEN, KREROFEN, KETOPIOFEN, SURGAM, ARTHEMIR, DIKLOFENAK, OLFEN, VERAL, DOLGIT, VOLTAREN

9 3. Spasticita - - projev léze horního (centrálního) motoneuronu, UMNS. - motorická porucha s rychlostně vázaným nárůstem svalového tonu, jako výsledek zvýšené dráždivosti napínacích reflexů - patří do obrazu sy. horního motoneuronu - projevuje se : - hyperreflexie při poklepu - sklapovací nůž při pasivním protažení - porucha svalového tonu - zvýšení tonického napínacího reflexu - závislost na rychlosti pasivního protažení ( velocity-dependent ) - závislost na délce svalu ( lenght-dependent )

10 3.1 Patofyziologie spasticity - léze descendentních inhibičních drah - reorganizace neuronálních míšních okruhů - hyperexcitabilita alfa a gama motoneuronu - porucha presynaptické a reciproční inhibice

11 3.2 Napínací reflex - spinální a supraspinální vlivy

12 3.3 Syndrom centrálního motoneuronu - zvýšení svalového tonu (závislé na délce svalu a rychlosti protažení) - flexorové spasmy (reflexní, ve vazbě na nociceptivní podněty) - spastická dystonie (spastická postura z nadměrného eferentního pálení ) - asociované reakce (šíření aktivace motoneuronů) - ko-kontrakce (agonistů a antagonistů, porucha reciproční inhibice) - klonus, hyperreflexie

13

14

15 3.4 Léčebné postupy u spasticity

16 Léčba spasticity - léková perorální (tablety) lokální intratekální - fyzikální - chirurgická Léky - perorální (tablety) diazepam tetrazepam tizanidin baclofen gabapentin pregabalin cannabis - lokální botulotoxin Botulotoxin klobásový jed (Clostridium botulinum) vratné změny ve svalu jednoznačný účinek a bezpečnost pro spastickou ruku po iktu potvrzuje 50 klinických studií Příklady léčby botulotoxinem dystonie spasticita kosmetická chirurgie (vrásky) spastický močový měchýř zvýšené pocení tenzní typ bolestí hlavy Botulotoxin v léčbě spasticity lokálně injekce do spastického svalu nástup účinku během 24-72h efekt cca 3 měsíce nutná současná rehabilitace!! jen na lokální spastické svaly

17 Chirurgická léčba neuro-destruktivní techniky (přetětí části míšních kořenů, apod.) neuromodulace stimulace míchy a mozečku kontinuální podávání baclofenu pumpou Intratekální baclofen a pumpové systémy nedestruktivní vratný málo systémových nežádoucích účinků programovatelné podle potřeb pacienta pomalé zvyšování dávky málo rizik Baclofen GABA-B agonista působí přímo na míšních receptorech převážně presynapticky vysoká účinnost při nízké dávce méně nežádoucích účinků menší toxicita Farmakokinetika baclofenu v likvoru

18 Farmakodynamika ITB bolus první efekt za minut maximum účinku za 4 h trvání 4-8h nebo déle (Pohl et al. 2003, Stokic et al. 2005) kontinuální podání první efekt za 6-8 h maximum účinku za 24h (až 48 h) Indikace léčby ITB míšní spasticita: roztroušená skleróza chronické poranění míchy benigní míšní tumory a jiné léze familiární spastická paraparéza cerebrální spasticita: kraniocerebrální poranění DMO CMP generalizovaná dystonie Kritéria výběru pacientů k ITB těžká generalizovaná spasticita (MAS 3-4) nedostatečná klinická odpověď na antispastické léky nebo jejich nežádoucí účinky při vysokých dávkách bolestivé svalové spazmy kladná klinická odpověď na bolus ITB dobrá spolupráce pacienta stanovené realistické cíle terapie motivace k dlouhodobé ITB léčbě podepsaný informovaný souhlas Cíle léčby spasticity zlepšit funkci spastických končetin umožnit lepší soběstačnost (obsluha při hygieně, oblékání, lokomoce, přesuny) snížit výskyt komplikací (dekubity, infekce, kontraktury) zmírnit doprovodnou bolest snížit ekonomické náklady léčby zmírnit zátěž pečovatelů zlepšit sociální začlenění pacienta zlepšit kvalitu života

19 Příčiny nárůstu spasticity infekce (např. GIT, HCD, urogenitální trakt,..) dekubity zranění ledvinné kameny menses hluboká žilní trombóza progrese nemoci! stres a psychické faktory zarůstající nehty těsné oblečení špatné sezení ve vozíku špatný transport únava Abstinenční příznaky zvýšení spasticity pruritus parestezie teplota motorický neklid bolest hlavy epileptické záchvaty halucinace autonomní dysreflexie Syndrom náhlého přerušení léčby závažný stav až smrt z akutní rhabdomyolýzy a renálního selhání nutná monitorace na JIP dodat co nejdříve baclofen (infúze, bolus baclofenu např.bočním portem pumpy, LP) diazepam, rivotril Komplikace léčby ITB u dospělých 1,361 implantací, z toho 557 komplikací, četnost 0.41/implantaci (rozmezí ) 66% katétrové komplikace 27% chirurgický zákrok 7% činnost pumpy Řešení komplikací ITB léčby zkontrolovat nastavení pumpy (alarmy, funkčnost pumpy, program) vyprázdnit rezervoár (zkontrolovat, zda souhlasí nastavení s odsátým objemem) zvýšit dávku a pozvat pacienta na kontrolu

20 Řešení komplikací ITB léčby rotorový test (funkce pumpy) na rtg oddělení speciální programování (bolus) rtg uložení katétru (Th a L oblast) podání jednorázového bolu pumpou (50ug, 75ug) H-reflex odsátí z katétru bočným portem + podání rtg kontrastní látky (za skiaskopické kontroly) CT, PMG a myeloct MRI (granulom na konci katétru) scintigrafie (podání radioizotopu india do rezervoáru pumpy) snímky za 24, 48 a 72h baclofenové prázdniny (možná tolerance na baclofen) nenajdeš-li příčinu zvýšené spasticity, reviduj katétr! komplikace (13 z 31 pump, 42%) vycestování katétru (2x) přetětí katétru (2x) vysunutí katétru epidurálně (1x) díra v katétru (1x) předávkování (1x) infekce (2x) únik likvoru s pseudocystou (2x) dekubit nad pumpou (1x) porucha funkce pumpy (koroze) (1x) Závěry vhodný výběr pacienta správné provedení ITB testu (pozitivní účinek baclofenu) dobře provedená implantační technika (zkušený tým) účinný algoritmus řešení komplikací specializovaná centra léčby spasticity v ČR

21 4. Rehabilitace spasticity 4.1 Rehabilitace u syndromu HMN Hodnotí a léčí příznaky s ohledem disabilitu (poruchu funkce). K disabilitě přispívá především: - paréza - kontraktury měkkých tkání - svalová hyperaktivita Společně přispívají ke zvýšenému odporu, tj. hypertonu, který vnímáme při pasivním protažení. Redukce svalové hyperaktivity Svalová hyperaktivita svalová dysbalance v segmentu neurální příčina zkrácení řešíme primárně pomocí denervace Úkolem RHB ovlivnění non-neurální komponenty.

22 Redukce svalové hyperaktivity Metodiky na neurofyziologickém podkladě - Bobath koncept, Vojtova reflexní lokomoce, PNF strečink Lokální postupy - Pomalé setrvalé protahování, relaxační techniky apod. - Hippoterapie - Fyzikální terapie (ES, termoterapie) Recentní studie: efekt fyzio postupů pouze krátkodobý, spíše zvýšení efektivity následného protažení svalů Aktivace paretických svalů - Posturální funkce svalů izometrická aktivace ve zkrácení s postupným prodlužováním délky kontrakce excentrické kontrakce - Fázická funkce svalů koncentrická aktivace v submaximálním prodloužení v celém rozsahu pohybu aferentní facilitace a sukcesivní indukce Specifický posilovací trénink - Nezvyšuje spasticitu - Parametry: síla zátěže za čas s opakováními výkon zátěže NEBO čas Vytrvalost opakování s zátěžemi za čas Aerobně-rezistentní trénink indikace dle spiroergometrie kruhový trénink nízká intenzita (30-50% MVK, 40-60% VO2max) 8-12 opakování v 1-3 setech pomalou až střední rychlostí 2-3x týdně v délce min

23 ACSM ACSM

24 Zkrácení Techniky měkkých tkání Mobilizace periferních kloubů Polohování a tejpování Pasivní (aktivní) cvičení na ROM v kloubu Přidáme protažení v konečné fázi pohybu Domácí program

25 Je-li přítomna kontraktura zvýšit frekvenci cvičení na 2x i vícekrát denně prolongovaný strečink (sustained low-load) protahování pomocí ortéz a imobilizačních obvazů Strečink velmi pomalé protažení s intenzitou delší časový interval antispastické vzorce statický nebo statický progresivní strečink délka: min, 1-2x/d, 4-7x/t s pomůckami: přístroje aplikace ortéz sériová aplikace imobilizačních obvazů

26 Aplikace ortéz Závěr Rehabilitaci bez botulotoxinu nemá smysl RHB: pouze krátkodobý efekt na snížení svalové hyperaktivity BTX: snížení hyperaktivity agonisty efektivní posílení funkce oslabených antagonistů efektivní protažení spastických svalů Aplikace botulotoxinu bez Rhb nemá smysl BTX: nevede k protažení svalu a zlepšení funkce RHB: zvyšuje a prodlužuje účinnost aplikace BTX RHB: tonizovaný antagonista tlumí HA agonisty (i po odeznění účinku BTX)

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze Rehabilitace hodnotí a léčí příznaky syndromu centrálního motoneuronu s ohledem na poruchu funkce

Více

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze Poruchy mentální a gnostické (paměť, orientace, intelekt) Poruchy komunikace (afázie, dysartrie)

Více

Řízení svalového tonu Martina Hoskovcová

Řízení svalového tonu Martina Hoskovcová Řízení svalového tonu Martina Hoskovcová Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Svalový tonus Reflexně

Více

Senzorická fyziologie

Senzorická fyziologie Senzorická fyziologie Čití - proces přenosu informace o aktuálním stavu vnitřního prostředí a zevního okolí do formy signálů v CNS Vnímání (percepce) - subjektivní vědomá interpretace těchto signálů na

Více

Předmět: Biologie Školní rok: 2011/12 Třída: 1.L. Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012. Referát na téma: bolest. Definice bolesti:

Předmět: Biologie Školní rok: 2011/12 Třída: 1.L. Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012. Referát na téma: bolest. Definice bolesti: Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012 Referát na téma: bolest Definice bolesti: Bolest je definována jako nepříjemná vjemová a emocionální zkušenost související se skutečným nebo potenciálním poškozením tkáně,

Více

Neurofyziologie a pohybový systém v ontogenezi IV SENZITIVNÍ DRÁHY A JEJICH PORUCHY

Neurofyziologie a pohybový systém v ontogenezi IV SENZITIVNÍ DRÁHY A JEJICH PORUCHY Neurofyziologie a pohybový systém v ontogenezi IV SENZITIVNÍ DRÁHY A JEJICH PORUCHY Senzitivní systém povrchová citlivost hrubé dotykové čití ( protopatické), bolest, teplo, chlad hluboká citlivost: jemné

Více

Algoritmus invazivních technik u bolestí zad

Algoritmus invazivních technik u bolestí zad Algoritmus invazivních technik u bolestí zad Jiří Kozák Centrum pro léčení a výzkum bolestivých stavů při Klinice rehabilitace Fakultní nemocnice v Motole Terapeutický algoritmus Individuální (dle osobní

Více

Senzitivní systém a bolest. Hana Kalistová Neurologická klinika 1. LF UK, Praha

Senzitivní systém a bolest. Hana Kalistová Neurologická klinika 1. LF UK, Praha Senzitivní systém a bolest Hana Kalistová Neurologická klinika 1. LF UK, Praha Senzitivní systém - povrchová citlivost (protopatická) hrubé dotykové čití, bolest, teplo, chlad - hluboká citlivost (epikritická):

Více

Mgr. Dagmar Králová Fyzioterapie, FSpS MU

Mgr. Dagmar Králová Fyzioterapie, FSpS MU Aference. Volba FT vzhledem k míře poruchy pohybového systému. Etáže řízení a jejich ovlivnění. Analgetický účinek FT. Teorie bolesti. Fyzikální terapie II Mgr. Dagmar Králová 30. 3. 2011 Fyzioterapie,

Více

Spasticita jako projev maladaptivní plasticity CNS po ischemické cévní mozkové příhodě a její ovlivnění botulotoxinem. MUDr.

Spasticita jako projev maladaptivní plasticity CNS po ischemické cévní mozkové příhodě a její ovlivnění botulotoxinem. MUDr. Spasticita jako projev maladaptivní plasticity CNS po ischemické cévní mozkové příhodě a její ovlivnění botulotoxinem MUDr. Tomáš Veverka Neurologická klinika Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní

Více

Neurorehabilitační péče po CMP

Neurorehabilitační péče po CMP Neurorehabilitační péče po CMP As. MUDr. Martina Hoskovcová Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Ucelená rehabilitace výcvik nebo znovuzískání co možná nejvyššího stupně funkčních

Více

PNP bez paréz s EMG nálezem těžkého stupně a nutností užívání antiepileptik či opiátů

PNP bez paréz s EMG nálezem těžkého stupně a nutností užívání antiepileptik či opiátů Bonusový indikační seznam - SENIOŘI nad 60 let - 2019 - léčebné čtrnáctidenní lázeňské pobyty Číslo indikace Indikace ZÁKLADNÍ léčebný pobyt Zvláštní podmínky Vyžadovaná vyšetření/ doklady VI VI/1 - Chabé

Více

Míšní trauma. akutní dg. a léčba, následné stavy a jejich řešení. Doc. MUDr. Ivana Štětkářová, CSc Neurologická klinika 3.

Míšní trauma. akutní dg. a léčba, následné stavy a jejich řešení. Doc. MUDr. Ivana Štětkářová, CSc Neurologická klinika 3. Míšní trauma akutní dg. a léčba, následné stavy a jejich řešení Doc. MUDr. Ivana Štětkářová, CSc Neurologická klinika 3.LF UK a FNKV Traumatické míšní poranění komoce míšní akutní sensomotorické příznaky,

Více

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc.

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. Nemoci nervové soustavy Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. MKN 10 - VI.kap.l G00-99 G00-G09 Zánětlivé nemoci centrální nervové soustavy G10-G13 Systémové atrofie postihující primárně nervovou soustavu G20-G26

Více

7 Somatosenzitivita, viscerosenzitivita, propriocepce a bolest II

7 Somatosenzitivita, viscerosenzitivita, propriocepce a bolest II 7 Somatosenzitivita, viscerosenzitivita, propriocepce a bolest II Viscerosenzitivita Přenos informací z viscerální oblasti a kardiovaskulárního systému Vázána na autonomní nervový systém Většina informací

Více

HYPERALGEZIE Co bychom o ní měli vědět? J Lejčko, ARK, CLB, FN Plzeň

HYPERALGEZIE Co bychom o ní měli vědět? J Lejčko, ARK, CLB, FN Plzeň HYPERALGEZIE Co bychom o ní měli vědět? J Lejčko, ARK, CLB, FN Plzeň Neurofyziologie bolesti Bolest je dynamický fenomén Není jen pouhá nocicepce Komplexní fenomén, pro percepci bolesti jsou klíčová vyšší

Více

Možnosti ovlivnění poruch chůze u RS. Klára Novotná MS centrum, Neurologická klinika 1.LF UK a VFN v Praze

Možnosti ovlivnění poruch chůze u RS. Klára Novotná MS centrum, Neurologická klinika 1.LF UK a VFN v Praze Možnosti ovlivnění poruch chůze u RS Klára Novotná MS centrum, Neurologická klinika 1.LF UK a VFN v Praze Chůze - charakteristika Lidská bipedální lokomoce -vliv ontogeneze Cyklické střídání opěrné-stojné

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

BOBATH KONCEPT. Techniky proprioceptivní a taktilní stimulace

BOBATH KONCEPT. Techniky proprioceptivní a taktilní stimulace BOBATH KONCEPT Techniky proprioceptivní a taktilní stimulace Vývoj NDT / neurodevelopmental treatment / 1. R.I.P. reflex inhibiting postures Posturální inhibiční reflexy Posturální vzorce opačné, než reflexní

Více

Bolest. v paliativní medicíně. prim.mudr.dagmar Palasová

Bolest. v paliativní medicíně. prim.mudr.dagmar Palasová Bolest. v paliativní medicíně Beskydy 20.4.2013 prim.mudr.dagmar Palasová Bílovecká nemocnice, a.s. Paliativní péče je aktivní péče poskytovaná pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém

Více

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Neurologie Rozvrhová zkratka : NEU/VC012 Rozvrh výuky : 18 hodin seminářů / blok 72 hodin praktických cvičení / blok Zařazení výuky : 4. ročník,

Více

Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický rozvoj extré

Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický rozvoj extré KRYOTERAPIE (celková kryoterapie) 11.12.2008, Brno Bc. Dagmar Králová Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický

Více

BOBATH KONCEPT. aneb. Úvod do filosofie terapie pacientů (nejen) po cévní mozkové příhodě dle manželů Bobathových

BOBATH KONCEPT. aneb. Úvod do filosofie terapie pacientů (nejen) po cévní mozkové příhodě dle manželů Bobathových BOBATH KONCEPT aneb Úvod do filosofie terapie pacientů (nejen) po cévní mozkové příhodě dle manželů Bobathových 1. Bobath koncept - cíle, teoretická východiska Spasticita 2. Polohování, ADL Principy terapie

Více

Spasticita po cévní mozkové

Spasticita po cévní mozkové Spasticita po cévní mozkové příhodě Jiří Neumann, Jan Kubík Iktové centrum, Neurologické oddělení KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Krajský neurologicko neurochirurgický seminář, Teplice, 26.10.201 Cévní

Více

Chronická bolest léčení a diagnostika z pohledu současných možností. MUDr. Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB

Chronická bolest léčení a diagnostika z pohledu současných možností. MUDr. Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Chronická bolest léčení a diagnostika z pohledu současných možností MUDr. Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Základní dělení bolesti Akutní bolest Přirozený fyziologický jev Ochranná funkce Vegetativní

Více

Rehabilitace je samozřejmá a nezbytná součást komplexní péče o spinální pacienty. Po chirurgickém řešení je jedinou léčbou, která může pacientovi

Rehabilitace je samozřejmá a nezbytná součást komplexní péče o spinální pacienty. Po chirurgickém řešení je jedinou léčbou, která může pacientovi Mgr. Lucie Slámová, Hana Jakšová Klinika úrazové chirurgie Spinální jednotka Rehabilitační oddělení Rehabilitace je samozřejmá a nezbytná součást komplexní péče o spinální pacienty. Po chirurgickém řešení

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ZDRK34060FIG Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Vlastnosti neuronových sítí. Zdeněk Šteffek 2. ročník 2. LF UK v Praze

Vlastnosti neuronových sítí. Zdeněk Šteffek 2. ročník 2. LF UK v Praze Vlastnosti neuronových sítí Zdeněk Šteffek 2. ročník 2. LF UK v Praze 7. 3. 2011 Obsah Neuronální pooly Divergence Konvergence Prolongace signálu, kontinuální a rytmický signál Nestabilita a stabilita

Více

Bolest a pohybový systém

Bolest a pohybový systém Bolest a pohybový systém Bolest je pro organismus nepostradatelný signál, neboť ho informuje o poškození integrity organismu, a proto je provázena nezbytnými preventivními pochody. Bolest je vědomě vnímaným

Více

Zpracování informace v NS Senzorická fyziologie

Zpracování informace v NS Senzorická fyziologie Zpracování informace v NS Senzorická fyziologie doc. MUDr. Markéta Bébarová, Ph.D. Fyziologický ústav, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita Tato prezentace obsahuje pouze stručný výtah nejdůležitějších

Více

PŘEDMLUVA 6. 2.1 Definice bolesti 18. 2.2 Klasifikace bolesti 19 2.3 Terminologie bolesti 23

PŘEDMLUVA 6. 2.1 Definice bolesti 18. 2.2 Klasifikace bolesti 19 2.3 Terminologie bolesti 23 OBSAH PŘEDMLUVA 6 1 ÚVOD 15 2 ALGEZIOLOGIE - OBECNÁ ČÁST 18 2.1 Definice bolesti 18 2.2 Klasifikace bolesti 19 2.3 Terminologie bolesti 23 2.4 Teorie bolesti 27 2.5 Základní anatomické a fyziologické poznatky

Více

Neuropatická bolest periferní a centráln

Neuropatická bolest periferní a centráln Neuropatická bolest periferní a centráln lní nervové soustavy MUDr. Jan Bartoušek Oddělen lení urgentního příjmup Fakultní nemocnice Olomouc Bolest Je varovný signál l pro organismus. Bolest je pociťov

Více

Možnosti využití systému Lokomat v terapii chůze u pacientů s RS

Možnosti využití systému Lokomat v terapii chůze u pacientů s RS Možnosti využití systému Lokomat v terapii chůze u pacientů s RS Crhonková, R. 1,2, Coufalová, R. 1, Kubová, M. 2, 1 Oddělení rehabilitace, FN Olomouc 2 Ústav fyzioterapie, FZV UP v Olomouci Úvod poruchy

Více

Okruh D: Centrální nervová soustava a smysly žlutá

Okruh D: Centrální nervová soustava a smysly žlutá Okruh D: Centrální nervová soustava a smysly žlutá Centrální nervová soustava 1. Obecná stavba nervové soustavy (neuron, glie, synapse, mediátory, receptory) Hlavní body: základní typy neuronů, glií, synapsí,

Více

KONTROLNÍ A ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY. kontrolu a řízení organismu zajišťují 2 soustavy: o nervová soustava o hormonální soustava

KONTROLNÍ A ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY. kontrolu a řízení organismu zajišťují 2 soustavy: o nervová soustava o hormonální soustava KONTROLNÍ A ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY kontrolu a řízení organismu zajišťují 2 soustavy: o nervová soustava o hormonální soustava NERVOVÁ SOUSTAVA základní stavební jednotkou je. neuron Funkce.. řídí a koordinuje

Více

NOCICEPTIVNÍ NEUROPATICKÁ

NOCICEPTIVNÍ NEUROPATICKÁ BOLEST Typy bolesti 1. NOCICEPTIVNÍ zprostředkovávají ji nociceptivní receptory, to znamená, že vychází z nervových zakončení bolesti zad, kloubů, 2. NEUROPATICKÁ bolest z nervového systému, např. při

Více

po přisátí klíštěte virus prokazován kůže virémie buňky RES (slezina, játra, kostní dřeň) mechanismus invaze do CNS nejasný, HEB při virémii

po přisátí klíštěte virus prokazován kůže virémie buňky RES (slezina, játra, kostní dřeň) mechanismus invaze do CNS nejasný, HEB při virémii Středoevropská klíšťová meningoencefalitida klinický obraz MUDr. Dita Smíšková, PhD Doc.MUDr.Vilma Marešová, CSc. MEK patogeneze po přisátí klíštěte virus prokazován nejprve v Langerhansových h buňkách

Více

MÍŠNÍ REFLEXY PROPRIOCEPTIVNÍ MÍŠNÍ REFLEXY

MÍŠNÍ REFLEXY PROPRIOCEPTIVNÍ MÍŠNÍ REFLEXY MÍŠNÍ REFLEXY Jak již bylo uvedeno v úvodu motorických drah, představuje spinální mícha nejnižší strukturu pro řízení pohybu. Na úrovni spinální míchy je zabezpečena základní pohybová aktivita, která je

Více

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Jitka Hůsková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Cílová skupina

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Jitka Hůsková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Cílová skupina Anotace Práce s pracovním listem navazuje na prezentaci Péče o klienty s bolestí. Žák prostřednictvím kazuistiky, řízených otázek a tajenky pracuje s pojmy, vztahující se k akutní a chronické bolesti.

Více

Léčba druhé linie OAB

Léčba druhé linie OAB Informace pro pacienty Čeština 35 Léčba druhé linie OAB Podtržená slova jsou vysvětlena ve slovníčku pojmů. Někdy se může stát, že medikamentózní léčba je bez efektu. V tom případě existují i jiné metody.

Více

NEJČASTĚJŠÍ KOMPLIKACE NASEDAJÍCÍ NA NEDOSTATEČNOU REHABILITAČNÍ PÉČI V AKUTNÍM STÁDIU PO MÍŠNÍM PORANĚNÍ

NEJČASTĚJŠÍ KOMPLIKACE NASEDAJÍCÍ NA NEDOSTATEČNOU REHABILITAČNÍ PÉČI V AKUTNÍM STÁDIU PO MÍŠNÍM PORANĚNÍ NEJČASTĚJŠÍ KOMPLIKACE NASEDAJÍCÍ NA NEDOSTATEČNOU REHABILITAČNÍ PÉČI V AKUTNÍM STÁDIU PO MÍŠNÍM PORANĚNÍ Lucie Slámová, Hana Jakšová FN Brno, Klinika úrazové chirurgie spinální jednotka, Rehabilitační

Více

ZDRAVOTNÍ ASPEKTY VÝKONNOSTNÍHO JACHTINGU JUNIORŮ

ZDRAVOTNÍ ASPEKTY VÝKONNOSTNÍHO JACHTINGU JUNIORŮ ZDRAVOTNÍ ASPEKTY VÝKONNOSTNÍHO JACHTINGU JUNIORŮ MUDr. Boris Živný ZDRAVOTNÍ ASPEKTY VÝKONNOSTNÍHO JACHTINGU JUNIORŮ Fyziologické předpoklady pro výkonnostní jachting Vývojové aspekty juniorských výkonnostních

Více

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,-

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,- KLASICKÁ MASÁŽ regenerační, relaxační, sportovní cca 30 min. - záda, šíje 250,- cca 60 min. - záda, šíje + nohy, ruce nebo hlava (dle přání) 500,- cca 90 min. - záda, šíje, nohy + ruce nebo hlava (dle

Více

Nervová soustava je základním regulačním systémem organizmu psa. V organizmu plní základní funkce jako:

Nervová soustava je základním regulačním systémem organizmu psa. V organizmu plní základní funkce jako: Nervová soustava je základním regulačním systémem organizmu psa. V organizmu plní základní funkce jako: Přijímá podněty smyslovými orgány tzv. receptory (receptory), Kontroluje a poskytuje komplexní komunikační

Více

Jak podpořit naši stabilitu, PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak podpořit naši stabilitu, PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak podpořit naši stabilitu, rovnováhu PaedDr. Mgr. Hana Čechová OSNOVA 1. Rovnováha, stabilita 2. Poruchy rovnováhy 3. Rovnovážný systém 4. Projevy poruchy rovnováhy 5. Co může způsobit poruchu rovnováhy

Více

BOLEST. představuje signál nebezpečí napomáhá určení lokalizace procesu napomáhá indikaci a případně terapii chorobného procesu

BOLEST. představuje signál nebezpečí napomáhá určení lokalizace procesu napomáhá indikaci a případně terapii chorobného procesu BOLEST představuje signál nebezpečí napomáhá určení lokalizace procesu napomáhá indikaci a případně terapii chorobného procesu Pocit bolesti může být modifikován předchozí zkušeností sugescí emocemi, zejména

Více

kladívko, hřebík a počítačový tomograf význam neurologického vyšetření pro traumatologa

kladívko, hřebík a počítačový tomograf význam neurologického vyšetření pro traumatologa kladívko, hřebík a počítačový tomograf význam neurologického vyšetření pro traumatologa petr hon neurologická klinika FNO 20 LET TRAUMATOLOGICKÉHO CENTRA FNO 23.listopadu 2011 polytrauma multioborová spolupráce

Více

Mgr. Lucie Slámová. Klinika úrazové chirurgie Spinální jednotka Rehabilitační oddělení

Mgr. Lucie Slámová. Klinika úrazové chirurgie Spinální jednotka Rehabilitační oddělení Mgr. Lucie Slámová Klinika úrazové chirurgie Spinální jednotka Rehabilitační oddělení Spinální trauma Je závažný stav s rozsáhlým dopadem jak na fyzickou tak na psychickou stránku člověka. Důsledkem tohoto

Více

Řízení svalového tonu Martina Hoskovcová

Řízení svalového tonu Martina Hoskovcová Řízení svalového tonu Martina Hoskovcová Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Svalový tonus Reflexně

Více

Neuroaxiální analgezie - základy anatomie a fyziologie. Pavel Svoboda Nemocnice sv. Zdislavy, a.s.; Mostiště Domácí hospic sv. Zdislavy, a.s.

Neuroaxiální analgezie - základy anatomie a fyziologie. Pavel Svoboda Nemocnice sv. Zdislavy, a.s.; Mostiště Domácí hospic sv. Zdislavy, a.s. Neuroaxiální analgezie - základy anatomie a fyziologie Pavel Svoboda Nemocnice sv. Zdislavy, a.s.; Mostiště Domácí hospic sv. Zdislavy, a.s.; Třebíč II. brněnský den klinické farmacie, 11. února 2016 Obsah

Více

LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ

LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ Klára Svobodová, Dis. PaedDr. Irena Zounková, Ph.D. Předmět: Fyzioterapie v klinických oborech, ZS, 2NMgr Téma: metodické postupy

Více

DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE

DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE SPORTOVNÍ MASÁŽ Cíl sportovní masáže : příprava na sportovní výkon pomoc při rozcvičování specifická pomoc při strečinku podpora zotavovacích procesů po zátěži navození pocitu pohody

Více

Svalové dysbalance. Pavel Hráský, hrasky@ftvs.cuni.cz

Svalové dysbalance. Pavel Hráský, hrasky@ftvs.cuni.cz Svalové dysbalance Pavel Hráský, hrasky@ftvs.cuni.cz FLEXORY-ohybače: dvojhlavý sval pažní flexe loketního kloubu sval bedrokyčlostehenní flexe kyčelního kloubu EXTENZORY natahovače, napínače trojhlavý

Více

Nervová soustava. Funkce: řízení organismu. - Centrální nervová soustava - mozek - mícha - Periferní nervy. Biologie dítěte

Nervová soustava. Funkce: řízení organismu. - Centrální nervová soustava - mozek - mícha - Periferní nervy. Biologie dítěte Funkce: řízení organismu - Centrální nervová soustava - mozek - mícha - Periferní nervy Nervová buňka - neuron Neuron zákl. stavební a funkční jednotka Složení neuronu: tělo a nervové výběžky - axon =

Více

Komplexní regionální bolestivý syndrom

Komplexní regionální bolestivý syndrom Komplexní regionální bolestivý syndrom Naďa Petrová, Jiří Kozák Centrum pro léčení a výzkum bolestivých stavů, FN Motol DEFINICE : Termín, označující různé bolestivé stavy, které vznikají převážně jako

Více

VEGETATIVNÍ NERVOVÝ SYSTÉM

VEGETATIVNÍ NERVOVÝ SYSTÉM VEGETATIVNÍ NERVOVÝ SYSTÉM Vegetativní nervový systém = autonomní (nezávislý na vůli) Udržuje základní životní funkce, řídí a kontroluje tělo, orgány Řídí hladké svaly (cévní i mimocévní), exokrinní sekreci

Více

Parkinsonova choroba - pohled urologa (symptomatologie, diagnostika, léčba) Roman Zachoval

Parkinsonova choroba - pohled urologa (symptomatologie, diagnostika, léčba) Roman Zachoval Parkinsonova choroba - pohled urologa (symptomatologie, diagnostika, léčba) Roman Zachoval Urologické oddělení Thomayerova nemocnice Topografie bazálních ganglií Topografie bazálních ganglií Patofyziologie

Více

Funkce míchy a Reflexy

Funkce míchy a Reflexy Funkce míchy a Reflexy Funkce páteřní míchy fylogeneticky nejstarší funkce koridor pro přenos informací mezi mozkem a orgány Nervové centrum pro zpracování části reflexů Reflexy zprostředkované páteřní

Více

LÉČBA BOLESTI V UROLOGII I. díl

LÉČBA BOLESTI V UROLOGII I. díl LÉČBA BOLESTI V UROLOGII I. díl MUDr. Pavel Dušek Urologická klinika UK 2. LF a FN Motol, Praha ÚVOD Bolest je nejen důsledkem a projevem choroby, ale také velmi důležitým příznakem, často vedoucím k určení

Více

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol.

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol. Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE Kateryna Nohejlová a kol. Praha Univerzita Karlova v Praze 3. lékařská fakulta 2013 Úvod do preklinické medicíny: Patofyziologie Vedoucí autorského kolektivu

Více

SPECIFIKA FYZIOTERAPIE U KRITICKY NEMOCNÝCH PO CHIRURGICKÝCH VÝKONECH

SPECIFIKA FYZIOTERAPIE U KRITICKY NEMOCNÝCH PO CHIRURGICKÝCH VÝKONECH SPECIFIKA FYZIOTERAPIE U KRITICKY NEMOCNÝCH PO CHIRURGICKÝCH VÝKONECH Mgr. Kožešníková Lucie MUDr. Eduard Havel, Ph.D. Rehabilitační klinika FN a LF UK Hradec Králové, přednostka doc. MUDr. E. Vaňásková,

Více

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006 Epilepsie Silvia Čillíková FEL ČVUT 9th May 2006 Úvod Epilepsie (zkr. epi) je skupina poruch mozku projevujících se opakovanými záchvaty (paroxysmy) různého charakteru Je to relativně běžné onemocnění,

Více

Pooperační analgezie po císařském řezu - systémová. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha

Pooperační analgezie po císařském řezu - systémová. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Pooperační analgezie po císařském řezu - systémová Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Pooperační analgezie Je důležitou součástí pooperační péče. Hlavní principy se příliš neliší od všeobecných

Více

VNL. Onemocnění bílé krevní řady

VNL. Onemocnění bílé krevní řady VNL Onemocnění bílé krevní řady Změny leukocytů V počtu leukocytů Ve vzájemném zastoupení morfologických typů leukocytů Ve funkci leukocytů Reaktivní změny leukocytů Leukocytóza: při bakteriální infekci

Více

Elektrodiagnostika I/t křivka. Mgr.Pavla Formanová, cert.mdt 3.lékařská fakulta UK

Elektrodiagnostika I/t křivka. Mgr.Pavla Formanová, cert.mdt 3.lékařská fakulta UK Elektrodiagnostika I/t křivka Mgr.Pavla Formanová, cert.mdt 3.lékařská fakulta UK pavla.formanova@lf3.cuni.cz Využití ve fyzioterapii Elektrodiagnostika (ED) Elektrostimulace (ES) - parézy periferních

Více

Kořenové syndromy. MUDr.Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB

Kořenové syndromy. MUDr.Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Kořenové syndromy MUDr.Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Kořenové syndromy Cervikobrachiální syndrom Hrudní úžinový syndrom Výhřez bederní meziobratlové ploténky Pseudoradikulární bolesti Spondylolýza,

Více

TRÁPÍ VÁS NEBO VAŠE BLÍZKÉ BOLEST?

TRÁPÍ VÁS NEBO VAŠE BLÍZKÉ BOLEST? TRÁPÍ VÁS NEBO VAŠE BLÍZKÉ BOLEST? ZDE APLIKUJEME -MD INJEKCE Kompletní řada certifikovaných zdravotnických středků terapii bolesti způsobené onemocněním pohybového a podpůrného aparátu. zmírnění bolesti

Více

BOLEST David Kachlík

BOLEST David Kachlík BOLEST Definice bolesti Nepříjemný smyslový a emoční zážitek spojený se skutečným nebo potenciálním poškozením tkáně nebo popisovaný výrazy pro takovéto poškození. Bolest je vždy subjektivní. nezávislá

Více

SOMATICKÁ A VEGETATIVNÍ NERVOVÁ SOUSTAVA

SOMATICKÁ A VEGETATIVNÍ NERVOVÁ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_14_BI2 SOMATICKÁ A VEGETATIVNÍ NERVOVÁ SOUSTAVA NS: anatomický a funkční celek řídí kosterní a útrobní orgány > řízeny odděleně

Více

Ronchopatie a syndrom spánkové apnoe Organizace péče a základní vyšetřovací algoritmus

Ronchopatie a syndrom spánkové apnoe Organizace péče a základní vyšetřovací algoritmus MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU TVOŘÍME BUDOUCNOST MEDICÍNY Ronchopatie a syndrom spánkové apnoe Organizace péče a základní vyšetřovací algoritmus Gál B., Urbánková P., Hanák J., Sádovská K. 8.2.2019

Více

DELIRANTNÍ STAV U TRAUMATICKÝCH PACIENTŮ

DELIRANTNÍ STAV U TRAUMATICKÝCH PACIENTŮ Helena Ondrášková Iveta Zimová Petra Minarčíková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity Brno DELIRANTNÍ STAV U TRAUMATICKÝCH

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, MOU Brno Proč je důležité, aby si lékař s pacientem dobře rozuměli, když je řeč o bolesti Několik poznámek k léčbě bolesti morfinem a silnými opioidy Sedmero

Více

Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie. Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha

Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie. Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha Bolesti hlavy Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie Jolana Marková Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha Bolesti hlavy Klasifikační systém ( IHS) Primární bolesti hlavy skupina 1-4 Sk Sekundármí bolesti

Více

Neurologie pro fyzioterapeuty: vstupní přednáška. Jan Roth

Neurologie pro fyzioterapeuty: vstupní přednáška. Jan Roth Neurologie pro fyzioterapeuty: vstupní přednáška Jan Roth Obecný úvod Neurologie je lékařský obor zabývající se diagnostikou, terapií a prevencí nemocí a poruch centrální nervové soustavy (mozek, mícha),

Více

Obsah. Předmluva...13

Obsah. Předmluva...13 Obsah Předmluva...13 1 Pohyb jako základní projev života...17 1.1 Pohyb obecně...17 1.2 Pohybové chování...17 1.3 Vliv pohybu na životní pochody...18 1.4 Vztah pohybu k funkci CNS...19 1.5 Psychomotorické

Více

XXVIII. Registrace reflexu Achillovy šlachy

XXVIII. Registrace reflexu Achillovy šlachy XXVII. Reflexy u člověka XXVIII. Registrace reflexu Achillovy šlachy Fyziologie II - cvičení Fyziologický ústav LF MU, 2016 Mohamed Al-Kubati Reflexy Reflex: mimovolní odpověď organismu vyvolaná podrážděním

Více

Fyzioterapie pro RVS. David Janoušek

Fyzioterapie pro RVS. David Janoušek Fyzioterapie pro RVS David Janoušek Historie Výrazný rozvoj po druhé světové válce Zaměřeno spíše na poúrazové stavy Prolnutí s psychologií https://www.youtube.com/watch?v=z0feulse 4xE&t=269s Polovina

Více

Lumbální stenóza. MUDr. Bořek Tuček MUDr. Hynek Lachmann

Lumbální stenóza. MUDr. Bořek Tuček MUDr. Hynek Lachmann Lumbální stenóza MUDr. Bořek Tuček MUDr. Hynek Lachmann Lumbální stenóza Anatomický pojem Různé klinické projevy Minimální rozměry p.k. Sagitální průměr 11 mm Šířka laterálního recesu 3 mm Plocha durálního

Více

GUILLAIN BARÉ SYNDROM Z POHLEDU SESTRY. Autor: Kateřina Havelková Spoluautor: Silvia Pekárová

GUILLAIN BARÉ SYNDROM Z POHLEDU SESTRY. Autor: Kateřina Havelková Spoluautor: Silvia Pekárová GUILLAIN BARÉ SYNDROM Z POHLEDU SESTRY Autor: Kateřina Havelková Spoluautor: Silvia Pekárová Charakteristika onemocnění Jde o autoimunitní chorobu Je způsobené napadením myelinové pochvy nervů, axonů Provokujícím

Více

Možnosti pooperační analgezie po císařském řezu. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha

Možnosti pooperační analgezie po císařském řezu. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Možnosti pooperační analgezie po císařském řezu Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Je důležitou součástí pooperační péče. Hlavní principy se příliš neliší od všeobecných zásad pooperační léčby

Více

3 základní kapitoly : Vývojová kineziologie ontogenetický vývoj člověka Diagnostika Terapeutický systém

3 základní kapitoly : Vývojová kineziologie ontogenetický vývoj člověka Diagnostika Terapeutický systém Základy Vojtovy metody 3 základní kapitoly : Vývojová kineziologie ontogenetický vývoj člověka Diagnostika Terapeutický systém Předmět: Metody kinezioterapie, 3Bc, ZS Téma: Základy Vojtovy metody Zounková,

Více

5-6 Somatosenzitivita, viscerosenzitivita, propriocepce a bolest I

5-6 Somatosenzitivita, viscerosenzitivita, propriocepce a bolest I 5-6 Somatosenzitivita, viscerosenzitivita, propriocepce a bolest I Význam a regulační povaha nervového systému ANTICIPACE Kortex Potenciální vstup Potenciální výstup Kortex Integrace CNS Senzor Vstup Výstup

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_08_BI1 SVALOVÁ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_08_BI1 SVALOVÁ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_08_BI1 SVALOVÁ SOUSTAVA POHYBOVÁ SOUSTAVA člověk cca 600 svalů svalovina tvoří 40 až 45% hmotnosti těla hladká 3% Svalová

Více

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg TROMBÓZA NITROLEBNÍCH ŽIL A SPLAVŮ Autor: Barbora Baštinská Výskyt Mozková žilní trombóza je vzácné onemocnění, jehož příznaky se mohou značně lišit. Vyskytuje se spíše u mladších pacientů a většinou (až

Více

Téma: Zvláštnosti při podávání některých léků /2. Kardiotonika Diuretika Analgetika Antipyretika Hypnotika Sedativa Antiemetika Antianemika Laxativa

Téma: Zvláštnosti při podávání některých léků /2. Kardiotonika Diuretika Analgetika Antipyretika Hypnotika Sedativa Antiemetika Antianemika Laxativa Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

LÉČBA BOLESTI. Bolest druhy bolesti, možnosti léčby

LÉČBA BOLESTI. Bolest druhy bolesti, možnosti léčby LÉČBA BOLESTI Bolest varuje organizmus před poškozením a signalizuje onemocnění. Při léčbě bolesti musíme mít na paměti, že analgetika jsou léky symptomatické, neřeší tedy příčinu bolesti. Určitě bychom

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

Neuron. Neurofyziologie. Neuroglie. Akční potenciál. Klidový membránový potenciál 4.5.2015

Neuron. Neurofyziologie. Neuroglie. Akční potenciál. Klidový membránový potenciál 4.5.2015 Neuron Neurofyziologie Michaela Popková http://en.wikipedia.org/ Neuroglie Podpora Výživa Ochrana Myelin Fagocytóza CNS Ependymové buňky: výstelka dutin, pohyb likvoru, transport Astrocyty: podpora, výživa,

Více

praktická ukázka změny polohy klienta posazení, postavení, otáčení a posouvání v lůžku, oblékání

praktická ukázka změny polohy klienta posazení, postavení, otáčení a posouvání v lůžku, oblékání Církevní ZŠ a SŠ Plzeň Táborská 28, 326 00 Plzeň Obor vzdělání (kód a název): 74-41-M/01 Sociální činnost Forma vzdělávání: dálková SOUBOR MATURITNÍCH OKRUHŮ PEČOVATELSTVÍ pro školní rok 2018/2019 1. Péče

Více

Oko a celková onemocnění

Oko a celková onemocnění Oko a celková onemocnění Myasthenia gravis Onemocnění postihující nervosvalový přenos (příčně pruhované svalstvo) Vytváří se protilátky proti acetylcholinovým receptorům na nervosvalové ploténce Tvorba

Více

Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN. Mgr Marta Želízková Vrchní sestra

Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN. Mgr Marta Želízková Vrchní sestra Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN Mgr Marta Želízková Vrchní sestra Historie kliniky Neurochirurgická klinika ÚVN Praha vznikla 29. října 1959. Zakladatelem kliniky byl generálmajor

Více

Ambulantní kardiorehabilitace v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Mgr.Chrostková Romana, Mgr.Chovancová Hana

Ambulantní kardiorehabilitace v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Mgr.Chrostková Romana, Mgr.Chovancová Hana Ambulantní kardiorehabilitace v Nemocnici ve Frýdku-Místku Mgr.Chrostková Romana, Mgr.Chovancová Hana HISTORIE Kardiovaskulární rehabilitace (KR) má v Nemocnici ve Frýdku Místku dlouhou tradici. Patříme

Více

FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2016

FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2016 FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2016 1. Poranění kostí a kloubů ruky anatomie ruky a zápěstí (popis kostí, vazivového aparátu, svalů

Více

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA)

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) Verze č 2016 1. CO JE DIRA? 1.1 O co se jedná? Deficit antagonisty IL-1Receptoru (DIRA) je vzácné vrozené onemocnění.

Více

Středofrekvenční terapie (SF)

Středofrekvenční terapie (SF) Středofrekvenční terapie (S) pojem zavedl Gildemeister dráždění (střídavým) proudem o frekvenci 1-100 khz neodpovídá dělení rádiových frekvencí (v USA ani ve T!) harmonický střídavý proud; bipolární impulzy

Více

Studijní program : SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ

Studijní program : SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní program : SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ FYZIOTERAPIE bakalářské studium Název předmětu : PATOLOGICKÁ FYZIOLOGIE Rozvrhová zkratka : PFY/RA02 Rozvrh výuky : 5 hodin seminářů 5 hodin praktických

Více

KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U SPONDYLOGENNÍ CERVIKÁLNÍ MYELOPATIE

KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U SPONDYLOGENNÍ CERVIKÁLNÍ MYELOPATIE KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U SPONDYLOGENNÍ CERVIKÁLNÍ MYELOPATIE Neurologická klinika LF MU a FN Brno Tomáš Horák 7.12.2017 MYELOPATIE = nezánětlivé onemocnění míchy Spondylogenní (kompresivní)

Více

Potřeba být bez bolesti - nejčastější potřeba - subjektivní proţitek - Definice: je nepříjemná senzorická a emocionální zkušenost, která souvisí se skutečným nebo potenciálním tkáňovým poškozením nebo

Více

- terapeuticko-ošetovatelský koncept - pojetí hodnocení a terapie ešící problémy jedinc s poruchou FUNKCE POHYBU SVALOVÉHO TONU

- terapeuticko-ošetovatelský koncept - pojetí hodnocení a terapie ešící problémy jedinc s poruchou FUNKCE POHYBU SVALOVÉHO TONU BOBATH KONCEPT - terapeuticko-ošetovatelský koncept - pojetí hodnocení a terapie ešící problémy jedinc s poruchou FUNKCE POHYBU SVALOVÉHO TONU zapíinnou patofyziologií CNS M.Míková, P.Bastlová 2006 mikovam@fnol.cz

Více

Etiologie epilepsie. Epilepsie nevychází z centra jizvy nebo postmalatické pseudocysty, ale spíše z jejího okraje, kde přežívají poškozené neurony.

Etiologie epilepsie. Epilepsie nevychází z centra jizvy nebo postmalatické pseudocysty, ale spíše z jejího okraje, kde přežívají poškozené neurony. Epilepsie Epilepsie Chronické mozkové onemocnění charakterizované opakujícím se výskytem (nevyprovokovaných) epileptických záchvatů. Ojedinělý epileptický záchvat může být vyprovokován i u člověka bez

Více