Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253"

Transkript

1 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 20 Zajištění kvality Laboratorní analýzy mají smysl pouze pokud vedou ke spolehlivým výsledkům. Ve vědecké terminologii je požadováno, aby výsledky byly smysluplné, správné a přesné. Smysluplné znamená: analytický problém je řešen vhodnou metodou. Představme si iontově selektivní elektrodu, se kterou dokážeme rychle a levně zjistit, že je obsah kadmia v pitné vodě o hodně menší, než je povolené legislativní maximum. V tomto případě není potřeba provádět další testy. Nicméně nastávají situace, kdy je třeba zjistit stopovou koncentraci přesně a toho musíme dosáhnout za použití sofistikovanějších přístrojů a metod, které jsou dražší, analýza časově náročná a měření musí být provedena odborným personálem. Správné (accurate) v podstatě znamená: analýzou získáme výsledky velmi blízké skutečným hodnotám. Toto konstatování není tak triviální, jak by se mohlo zdát, protože skutečná hodnota množství nebo koncentrace je z principu věci neznámá. Můžeme se pouze pokusit dobrat k malému rozdílu mezi naměřenou a skutečnou hodnotou. Správnost může být ověřována alternativními analytickými metodami a dále účastí na mezilaboratorních srovnávání.

2 Přesné (precise) znamená: opakované měření vzorku analýzy stejného materiálu vede k malému rozptylu výsledků (tj. mají malou standardní odchylku). Ve většině případů je vysoká přesnost dosažitelná vynaložením velkého úsilí. Vysoká přesnost ale nemá smysl, pokud analýza neposkytuje správné výsledky. Tato kapitola osvětluje některé techniky a nástroje k zajištění kvality, ale detailní úvod do problematiky v rozsahu této knihy není možný. Pro začínající manažery kvality existuje bezpočet učebnic a jiných studijních materiálů. Verifikace druhou metodou Dobrým způsobem ověření kvality kvantitativních výsledků je analýza vzorku jinou srovnávací metodou. Podstaty metod by se měly navzájem podstatně lišit (např. plynová chromatografie nebo chromatografie na tenké vrstvě vs HPLC). Nejčastějším zdrojem nesprávných výsledků je úprava vzorku, a proto je vhodné vzorek pro ověření upravit jiným způsobem. Jestliže jsou výsledky statisticky identické, můžeme předpokládat, že jsou správné. Pokud jsou výsledky rozdílné, je nezbytné důvod(y) rozdílu odhalit i za cenu časové náročnosti. Pro příklad, Urakova a spol. srovnali analýzu kyseliny chlorogenové v zelených kávových zrnech extrahované chromatografií na tenké vrstvě oxidu křemičitého (tj. adsorpční chromatografie) a pomocí reverzní HPLC. Validační parametry (LOD, LOQ, opakovatelnost a různé parametry přesnosti), výtěžnosti a kvantitativní výsledky byly naprosto shodné. Z toho je zřejmé, že obě metody vedly ke zjištění skutečné hodnoty. K analýze mohou být využity obě metody a záleží jen na preferenci laboratoře, kterou zvolí. Tento způsob verifikace je vlastně povinností pro dokončení vývoje nové analytické metody při analýze vzorků ve složité matrici. Je zřejmé, že se verifikace provádí před samotnou validací konečné vybrané metody. Validace metody Validace je procedura, která prokazuje, že vybraná metoda je schopna spolehlivým způsobem získat potřebná data s požadovanou správností. Je zřejmé, že není možné nastavit obecně platné postupy pro provádění validace. Nicméně musí být pokryty všechny, nebo alespoň některé z těchto bodů:

3 a) Selektivita (nebo specifita). Schopnost nalézt a kvantifikovat obsah zkoumaného analytu i v přítomnosti jiných látek. Pro chromatografické metody to znamená, že je analyt separován s dostatečným rozlišením od všech ostatních složek a může být detekován vhodným přístrojem. b) Linearita. Vlastnost kalibrační křivky. Kalibrační křivka by měla být přímka procházející počátkem. Jestliže jsou pozorovány odchylky, musí být vysvětlen jejich důvod. c) Pracovní rozsah. Dobře definovaný rozsah koncentrací, pro které je metoda validována. Interval může být užší, než je lineární dynamický rozsah metody. Analýzy, které jsou prováděny mimo pracovní rozsah nejsou validovány. d) Přesnost. Schopnost provést analýzu opakovaně s malou odchylkou výsledků. Je nezbytné rozlišovat opakovatelnost (analýza opakovaná v krátkém intervalu, na stejném instrumentu a stejnou osobou ve stejné laboratoři) a reprodukovatelnost (analýza opakovaná po delší době, na jiném přístroji, jiným analytikem a/nebo v jiné laboratoři). e) Správnost. Zajištění minimálního rozdílu mezi naměřenou a skutečnou hodnotou. (Poznámka: skutečná hodnota je neznámá). f) Výtěžnost. Míra, se kterou je analyt nalezen ve vzorku. Výtěžnost a její opakovatelnost musí být známa. Cílem je samozřejmě dosáhnout 100% výtěžnosti, ale často se stává, že její dosažení není možné. Samotná výtěžnost má mnohdy největší vliv na správnost. g) Meze analýzy v případě stopových analýz. Schopnost analyzovat vzorky s nízkými obsahy zkoumaných látek. Rozeznáváme mez detekce (LOD) a mez stanovitelnosti nebo též kvantifikace (LOQ). LOD bývá volena jako jedna třetina LOQ. LOD bývá definován jako trojnásobek výšky šumu. h) Nejistota měření v případě kvantitativní analýzy. i) Robustnost. Necitlivost metody k vlivu okolních parametrů. Některé parametry při analýze musí být více či méně přísně kontrolovány a záleží pouze na konkrétní metodě a na cíli analýz, o které se jedná: teplota, složení mobilní fáze, vlastnosti detektoru, příprava vzorku, operátor (kdokoli nebo pouze odborník?) a laboratoř (je analýza proveditelná kdekoli?). To je jen příklad parametrů a seznam není ani zdaleka kompletní. Při vyhodnocení robustnosti nemůžeme nikdy zahrnout neočekávané jevy.

4 Zejména v případě, kdy je potřeba analýzu validovat i pro jiné laboratoře. Robustnost by měla být zhodnocena statisticky navrhnutými experimenty, abychom získali validní výsledky s nejmenším množstvím experimentů. Pozitivním vedlejším výsledkem racionálního přístupu k návrhu komplexních experimentů je hlubší pochopení metody. Úkol Analýza byla ze začátku provedena při 30 C a ph 4,5 (prostřední chromatogram). Co můžeme říct o vlivu těchto dvou parametrů na robustnost? Řešení Metoda je robustní z hlediska teploty (alespoň ve studovaném rozsahu), ale ne s ohledem na ph. Při ph 6 jsou tři píky eluovány v kratším čase. Tento fakt je nezbytné zmínit ve standardním operačním postupu. Samozřejmě by měly být studovány i další parametry zmíněné výše. Je doporučováno vytvořit detailní návod (v podstatě standardní operační postup), ve kterém je uvedeno, jakým způsobem provést validaci pro potřeby laboratoře. V každém případě je povinností validovat metody nově zavedené nebo upravené. Standardní operační postup Standardní operační postupy (SOP) jsou detailní popisy analytických metod (nebo jiných analytických úkolů, jako vážení a vedení dokumentace). Při dodržení tohoto návodu musí

5 proškolený personál provádět popsaný úkol(y), a proto je potřeba do něj zahrnout všechny detaily. Nejlepší je pověřit vytvořením SOP osobou, která se skutečně zabývá danou analýzou, a poté postup kriticky konzultovat s dalším odborníkem. Následně je SOP vydán a stává se závazným. SOP může být kdykoli revidován, ale v platnosti zůstává pouze nejnovější verze a starší jsou pečlivě archivovány. SOP pro kvantitativní analýzu by měl obsahovat všechny použité rovnice při vyjádření výsledku a konkrétní příklad výpočtu. SOP jsou přístupné v laboratoři, aby mohly být v případě potřeby okamžitě k dispozici. Nejistota měření Výsledek kvantitativní analýzy se skládá z naměřené hodnoty a také z nejistoty měření. Druhá hodnota určuje interval pokrývající fluktuace výsledků se spolehlivostí obvykle 68, 95 nebo 99,7%. Opakované analýzy neposkytují, při zohlednění dostatku desetinných míst, stejné hodnoty. Pro posouzení takové odchylky je potřeba zavést jednotný postup, protože bez plánu nejistot měření je obtížné určit, jestli byl překročen limit, nebo zda obě laboratoře provádějí věrohodné analýzy. Nejistotu měření můžeme určit různými metodami. Jednou možností je přidat standardní nejistoty všech parametrů, které mají vliv na konečnou hodnotu (přístup zdola nahoru ). Nicméně v chromatografických separacích je obtížné určit všechny parametry, které mají vliv na plochu píku a jejich vyčíslení je ještě složitější. Obrázek dále ukazuje problém spolehlivého určení nejistot. Některé otazníky v samotné separaci (HPLC) napovídají, že pravděpodobně nejsou všechny parametry známy. Proto nemůže být v HPLC použit čistě přístup zdola nahoru.

6 Je možné problém řešit i z opačného konce a deklarovat reprodukovatelnost, tzn. mezilaboratorní standardní odchylku s R, jako nejistotu měření (postup shora dolů ). Jestliže různé laboratoře provádějí stejný postup v rámci spolupráce, předpokládá se, že všechny možné vlivy jsou zahrnuty v mezilaboratorní standardní odchylce, která je ze všech dat vypočítána. Pokud nebyly provedeny žádné mezilaboratorní studie a je známa pouze standardní odchylka s R jedné laboratoře, může být její hodnota příliš malá, zejména v případě nutnosti porovnávání výsledků s dalšími laboratořemi (dodavatelů, zákazníků, autorit, konkurence). Nejistota měření může být rovněž určena z validačních dat. Možným řešením mnoha problémů je dlouhodobé sledování plochy nebo výšky píku referenčního standardu (vedením regulačních diagramů) a výpočtu jeho standardní odchylky (z ní dostáváme opakovatelnost Rep Ref ). Tímto jsme ještě nezískali nejistotu měření, protože musíme vzít v úvahu i nejistotu čistoty referenčního materiálu, u(pur Ref ), a opakovatelnost výtěžnosti, s(rec Sample ), a konečně i nejistoty hmotnosti vzorku a reference, ale tyto hodnoty lze, při použití dostatečně přesných vah, zanedbat.

7 Nejistota měření koncentrace ve vzorku, u(c sample ), je počítána následovně:, kde u je nejistota a s standardní odchylka. Žádný úkol na procvičení zde není uveden, protože určení některých standardních nejistot a odchylek není triviální záležitost. Kvalifikace, testování instrumentu a testy způsobilosti systému Nestačí pouze používat vhodnou a validovanou analytickou metodu. Nezbytným předpokladem pro získání přesných a správných výsledků je i dobrý stav přístroje ( fitness for purpose ). Nový přístroj musí projít čtyřmi rozdílnými kvalifikacemi: a) Kvalifikace konstrukce (Design qualification, DQ), před koupí systému. Úkol pro vedoucího laboratoře, který musí definovat požadavky a specifikace na přístroj. b) Kvalifikace instalace (Installation qualification, IQ), při montáži zařízení dokumentace a verifikace správného sestavení. Úkol pro servisního technika a vedoucího laboratoře. c) Provozní kvalifikace (Operational qualification, OQ), během montáže je proveden první test, který ukáže, zda zařízení pracuje v souladu s DQ. Úkol pro servisního technika a laboratorní personál. d) Výkonnostní kvalifikace (Performance qualification, PQ), po instalaci test na typickém analytickém úkolu. Později je PQ proveden znovu, tzv. test způsobilosti systému. Úkol pro laboratorní obsluhu. Po úspěšném dokončení těchto kroků bude možné provádět spolehlivé analýzy. Nicméně je nutné provádět testy přístroje v pravidelných intervalech, nejméně jednou za rok. V laboratořích farmaceutického průmyslu je navíc nutné, kromě těchto čtyř kvalifikací, provádět i testy způsobilosti systému (system suitability tests, SST). Jakákoli metoda může být používána pouze po úspěšném provedení testů SST a tyto testy musí být prováděny

8 pravidelně, obvykle jednou denně nebo alespoň na začátku analýzy série vzorků. Testování probíhá se směsí, která je typická pro vzorky. USP (United States Pharmacopoeia) požaduje pět opakovaných nástřiků, které poskytnou tato data: a) kalibrační funkci (směrnici, úsek), b) opakovatelnost plochy a výšky píků, které jsou vyjádřeny formou standardní odchylky, c) opakovatelnost retenčních časů, d) chvostování píků, e) rozlišení (vzhledem k dalšímu píku nebo rozlišení kritického páru), f) šum základní linie, g) drift základní linie. USP požaduje následující maximální relativní standardní odchylky ploch píků: a) méně než 2% pro standardní roztoky, b) méně než 15% pro bioanalytické vzorky, c) méně než 20% pro bioanalytické vzorky na úrovni meze stanovitelnosti. Úsilí o zajištění kvality Analytická laboratoř (nebo celá firma) může usilovat o ISO certifikaci nebo EN akreditaci. Certifikát se v souladu s normou ISO 9001 vztahuje pouze k formálním a technickým postupům a ne k záležitostem kvality. Pro instituce, které nabízejí zboží nebo služby, je preferovaná akreditace v souladu s EN Tato norma stanovuje, že: Kvalifikovaný personál provádí dobře definované testy v souladu s validovanými metodami a s testovaným měřícím vybavením. Všechny procedury jsou jasně regulovány a je zaručena adekvátní dokumentace. Pro usilování o akreditaci je potřeba provést dlouhou a intenzivní přípravu. Je udělována pouze po důkladné inspekci externích odborníků, kteří navštěvují laboratoř několik dní. Seznam požadavků je dlouhý a detailní. I bez certifikátu nebo akreditace je doporučováno zavést několik úkonů k zajištění kvality (pro akreditaci jsou povinné):

9 a) používat pouze chemikálie dobře definované kvality, b) zaznamenávat data otevření a expirace na štítky chemikálií, c) vymezit specifikace kolon, d) testovat kolony, e) opakovat testy kolon v pravidelných intervalech, f) vést pracovní deníky kolon, g) vymezit specifikace přístroje, h) provádět testy přístrojů, i) opakovat testy přístrojů v pravidelných intervalech, j) vést pracovní deníky přístroje, k) provádět testy způsobilosti systému (případně se zjednodušenou matodikou) l) používat regulační diagramy k zachycení trendů a odlehlých hodnot, m) účastnit se mezilaboratorního porovnávání, mít srovnání s ostatními laboratořemi. Úkol Stal jste se novým manažerem kvality ve firmě. Dosud nebyla provedena žádná formální měření kvality a máte malý rozpočet. Rozhodl jste se zakomponovat pět položek z následujícího seznamu. Jak budete postupovat a co bude dlouhodobým cílem? a) Vhodný software znemožní modifikovat elektronická data bez vědomí nadřízených. b) Zavést regulační diagramy. c) Na každém elektronickém dokumentu zaznamenávat podpis a datum. d) Na obalech chemikálií vést štítky se záznamy o otevření a expiraci. e) Zavést pracovní deníky přístrojů. f) Uspořádat semináře a jednání k zavedení nových úkolů personálu. g) Zavést testy způsobilosti systému. h) Firma bude usilovat o certifikát nebo akreditaci. i) Společnost bude účastnit mezilaboratorního srovnávání. j) Zavést standardní operační postupy.

10 Řešení Obecně neexistuje správná odpověď. Nicméně Vaše snaha bude neúspěšná, pokud se Vám nepodaří přesvědčit personál. Další levná a rychlá opatření jsou data a podpisy zaměstnanců, data spotřeby chemikálií, regulační diagramy a ochrana elektronických dat. Certifikace nebo akreditace laboratoře jsou dlouhodobé cíle, rámcově od jednoho do tří let.

Chyby spektrometrických metod

Chyby spektrometrických metod Chyby spektrometrických metod Náhodné Soustavné Hrubé Správnost výsledku Přesnost výsledku Reprodukovatelnost Opakovatelnost Charakteristiky stanovení 1. Citlivost metody - směrnice kalibrační křivky 2.

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 4. přednáška Validace a kvalifikace Doc. RNDr. Jiří Šimek,

Více

Kalibrace analytických metod

Kalibrace analytických metod Kalibrace analytických metod Petr Breinek BC_Kalibrace_2010 Měřící zařízení (zjednodušeně přístroje) pro měření fyzikálních veličin musí být výrobci kalibrovaná Objem: pipety Teplota (+37 C definovaná

Více

VOLBA OPTIMÁLNÍ METODY

VOLBA OPTIMÁLNÍ METODY VOLBA OPTIMÁLNÍ METODY Jak nalézt z velkého množství metod nejlepší ( fit for purpose ) postup? (c) David MILDE Jak na to? 1. Identifikovat problém požadovaná informace (kvalitativní či kvantitativní analýza,

Více

SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI

SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI ZÁSADY SPRÁVNÉ LABORATORNÍ PRAXE Správná laboratorní praxe soubor opatření, které je nutné dodržovat pojišťuje kvalitu získaných analytických dat obor

Více

Monitoring složek ŽP - instrumentální analytické metody

Monitoring složek ŽP - instrumentální analytické metody Monitoring složek ŽP - instrumentální analytické metody Seznámení se základními principy sledování pohybu polutantů v životním prostředí. Přehled používaných analytických metod. Způsoby monitoringu kvality

Více

Kalibrace analytických metod. Miroslava Beňovská s využitím přednášky Dr. Breineka

Kalibrace analytických metod. Miroslava Beňovská s využitím přednášky Dr. Breineka Kalibrace analytických metod Miroslava Beňovská s využitím přednášky Dr. Breineka Měřící zařízení (zjednodušeně přístroje) pro měření fyzikálních veličin musí být výrobci kalibrovaná Objem: pipety Teplota

Více

PŘÍRUČKA ŘEŠENÝCH PŘÍKLADŮ

PŘÍRUČKA ŘEŠENÝCH PŘÍKLADŮ 1999-2011 PŘÍRUČKA ŘEŠENÝCH PŘÍKLADŮ EFFIVALIDATION 3 EffiChem your validation software Lesní 593, 679 71 Lysice http://www.effichem.com 2/57 EffiChem můţe vlastnit patenty, podané ţádosti o patenty, ochranné

Více

PROCES REALIZACE ANALÝZY

PROCES REALIZACE ANALÝZY PROCES REALIZACE ANALÝZY Vznik požadavku na analýzu a související vazby Analytický proces soubor vztahů mezi: a) požadavky zadavatele b) náklady na provedení analýzy c) vlastním analytickým postupem Důvod

Více

Požadavky kladené na úřední laboratoře v oblasti kontroly potravin

Požadavky kladené na úřední laboratoře v oblasti kontroly potravin SZPI Požadavky kladené na úřední laboratoře v oblasti kontroly potravin Petr Cuhra (VŠCHT, 1.2.2013) Státní zemědělská a potravinářská inspekce Za Opravnou 6, Praha 5, petr.cuhra@szpi.gov.cz www.szpi.gov.cz

Více

Filozofie validace. Je validace potřebná? Mezinárodní doporučení pro provádění validací ve forenzně genetických laboratořích

Filozofie validace. Je validace potřebná? Mezinárodní doporučení pro provádění validací ve forenzně genetických laboratořích INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Vzdělávání v oblasti forenzní genetiky reg. č. CZ.1.07/2.3.00/09.0080 Mezinárodní doporučení pro provádění validací ve forenzně genetických laboratořích INVESTICE DO ROZVOJE

Více

Klinická a farmaceutická analýza. Petr Kozlík Katedra analytické chemie

Klinická a farmaceutická analýza. Petr Kozlík Katedra analytické chemie Klinická a farmaceutická analýza Petr Kozlík Katedra analytické chemie e-mail: kozlik@natur.cuni.cz http://web.natur.cuni.cz/~kozlik/ 1 Sylabus přednášky: Validace Validační parametry Validace bioanalytické

Více

Jištění jakosti při přenosu analytické metody

Jištění jakosti při přenosu analytické metody [ 1 ] [ 2 ] Jištění jakosti při přenosu analytické metody Co je míněno přenosem metody [ 3 ] Zavedení analytické metody získané z vhodného zdroje pro účely kontroly jakosti v systému SVP Přenos metody

Více

Validace sérologických testů výrobcem. Vidia spol. s r.o. Ing. František Konečný IV/2012

Validace sérologických testů výrobcem. Vidia spol. s r.o. Ing. František Konečný IV/2012 Validace sérologických testů výrobcem Vidia spol. s r.o. Ing. František Konečný IV/2012 Legislativa Zákon č. 123/2000 Sb. o zdravotnických prostředcích ve znění pozdějších předpisů Nařízení vlády č. 453/2004

Více

VOLBA OPTIMÁLNÍ METODY

VOLBA OPTIMÁLNÍ METODY VOLBA OPTIMÁLNÍ METODY Jak nalézt z velkého množství metod nejlepší ( fit for purpose ) postup? Jak na to? 1. Identifikovat problém požadovaná informace (kvalitativní či kvantitativní analýza, ). 2. Nalézt

Více

přesnost (reprodukovatelnost) správnost (skutečná hodnota)? Skutečná hodnota použití různých metod

přesnost (reprodukovatelnost) správnost (skutečná hodnota)? Skutečná hodnota použití různých metod přesnost (reprodukovatelnost) správnost (skutečná hodnota)? Skutečná hodnota použití různých metod Měření Pb v polyethylenu 36 různými laboratořemi 0,47 0 ± 0,02 1 µmol.g -1 tj. 97,4 ± 4,3 µg.g -1 Měření

Více

Analytické znaky laboratorní metody Interní kontrola kvality Externí kontrola kvality

Analytické znaky laboratorní metody Interní kontrola kvality Externí kontrola kvality Analytické znaky laboratorní metody Interní kontrola kvality Externí kontrola kvality RNDr. Alena Mikušková FN Brno Pracoviště dětské medicíny, OKB amikuskova@fnbrno.cz Analytické znaky laboratorní metody

Více

UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko-technologická Katedra analytické chemie. Nám. Čs. Legií 565, Pardubice.

UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko-technologická Katedra analytické chemie. Nám. Čs. Legií 565, Pardubice. UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko-technologická Katedra analytické chemie Nám. Čs. Legií 565, 532 10 Pardubice 15. licenční studium INTERAKTIVNÍ STATISTICKÁ ANALÝZA DAT Semestrální práce VYUŽITÍ TABULKOVÉHO

Více

Bezpečnost potravin ve vztahu k reziduím léčiv. Analýza reziduí zakázaných látek ve vzorcích živočišného původu

Bezpečnost potravin ve vztahu k reziduím léčiv. Analýza reziduí zakázaných látek ve vzorcích živočišného původu Bezpečnost potravin ve vztahu k reziduím léčiv Analýza reziduí zakázaných látek ve vzorcích živočišného původu Mgr. Martina Rejtharová Požadavky na laboratoře pro úřední stanovení reziduí Laboratoř musí

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU DEKOCHINÁTU METODOU HPLC

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU DEKOCHINÁTU METODOU HPLC Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU DEKOCHINÁTU METODOU HPLC 1 Rozsah a účel Tato metoda specifikuje podmínky pro stanovení dekochinátu metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie

Více

VYUŽITÍ A VALIDACE AUTOMATICKÉHO FOTOMETRU V ANALÝZE VOD

VYUŽITÍ A VALIDACE AUTOMATICKÉHO FOTOMETRU V ANALÝZE VOD Citace Kantorová J., Kohutová J., Chmelová M., Němcová V.: Využití a validace automatického fotometru v analýze vod. Sborník konference Pitná voda 2008, s. 349-352. W&ET Team, Č. Budějovice 2008. ISBN

Více

NEJISTOTA MĚŘENÍ. David MILDE, 2014 DEFINICE

NEJISTOTA MĚŘENÍ. David MILDE, 2014 DEFINICE NEJISTOTA MĚŘENÍ David MILDE, 014 DEFINICE Nejistota měření: nezáporný parametr charakterizující rozptýlení hodnot veličiny přiřazených k měřené veličině na základě použité informace. POZNÁMKA 1 Nejistota

Více

KALIBRACE. Definice kalibrace: mezinárodní metrologický slovník (VIM 3)

KALIBRACE. Definice kalibrace: mezinárodní metrologický slovník (VIM 3) KALIBRACE Chemometrie I, David MILDE Definice kalibrace: mezinárodní metrologický slovník (VIM 3) Činnost, která za specifikovaných podmínek v prvním kroku stanoví vztah mezi hodnotami veličiny s nejistotami

Více

Správná laboratorní praxe v chemické laboratoři. 4. Měření. Ing. Branislav Vrana, PhD.

Správná laboratorní praxe v chemické laboratoři. 4. Měření. Ing. Branislav Vrana, PhD. Správná laboratorní praxe v chemické laboratoři 4. Měření Ing. Branislav Vrana, PhD. vrana@recetox.muni.cz VALIDACE ANALYTICKÝCH METOD VALIDACE ANALYTICKÝCH METOD Replikace Testy výtěžnosti Slepý vzorek

Více

Skrytá tvář laboratorních metod? J. Havlasová, Interimun s.r.o.

Skrytá tvář laboratorních metod? J. Havlasová, Interimun s.r.o. Skrytá tvář laboratorních metod? J. Havlasová, Interimun s.r.o. Vlastnosti charakterizující laboratorní metodu: 1. z hlediska analytického přesnost/ správnost ( nejistota měření ) analytická citlivost

Více

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ MANAGEMENT PROCESŮ Systémy managementu měření se obecně v podnicích používají ke kontrole vlastní produkce, ať už ve fázi vstupní, mezioperační nebo výstupní. Procesy měření v sobě zahrnují nemalé úsilí

Více

Tuhá alterna,vní paliva validace metody pro stanovení obsahu biomasy podle ČSN EN Ing. Šárka Klimešová, Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o.

Tuhá alterna,vní paliva validace metody pro stanovení obsahu biomasy podle ČSN EN Ing. Šárka Klimešová, Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Tuhá alterna,vní paliva validace metody pro stanovení obsahu biomasy podle ČSN EN 15 440 Ing. Šárka Klimešová, Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Předchozí přednáška popsala laboratorní metodu jako

Více

STANOVENÍ AZOBARVIV VE SMĚSI METODOU RP-HPLC SE SPEKTROFOTOMETRICKOU DETEKCÍ

STANOVENÍ AZOBARVIV VE SMĚSI METODOU RP-HPLC SE SPEKTROFOTOMETRICKOU DETEKCÍ STANOVENÍ AZOBARVIV VE SMĚSI METODOU RP-HPLC SE SPEKTROFOTOMETRICKOU DETEKCÍ 1 Úkol Separovat a metodou kalibrační křivky stanovit azobarviva (methyloranž - MO, dimethylová žluť - DMŽ) ve směsi metodou

Více

L 54/116 CS Úřední věstník Evropské unie

L 54/116 CS Úřední věstník Evropské unie L 54/116 CS Úřední věstník Evropské unie 26.2.2009 8. Výsledky kruhových testů V rámci ES byly provedeny kruhové testy, při nichž až 13 laboratoří zkoušelo čtyři vzorky krmiva pro selata, včetně jednoho

Více

Pojem management Standardní operační postup (SOP) Management potravinářské laboratoře

Pojem management Standardní operační postup (SOP) Management potravinářské laboratoře Pojem management Standardní operační postup (SOP) Management potravinářské laboratoře 1.roč. nav. MSP LS 2013/2014 Mgr. Kateřina Járová FVHE VFU Brno POJETÍ MANAGEMENTU Ačkoli pojem management v naší běžné

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU SEMDURAMICINU METODOU HPLC

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU SEMDURAMICINU METODOU HPLC Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU SEMDURAMICINU METODOU HPLC 1 Rozsah a účel Postup specifikuje podmínky pro stanovení obsahu semduramicinu v krmivech metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) v koncentračním

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Validace a kvalifikace Doc. RNDr. Jiří Šimek, CSc. Validace

Více

Verifikace sérologických testů v imunologických laboratořích ISO 15189 5.5 Postupy vyšetření

Verifikace sérologických testů v imunologických laboratořích ISO 15189 5.5 Postupy vyšetření Verifikace sérologických testů v imunologických laboratořích ISO 15189 5.5 Postupy vyšetření Andrea Vinciková Centrum imunologie a mikrobiologie Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Validace Ověřování,

Více

Nejistota měř. ěření, návaznost a kontrola kvality. Miroslav Janošík

Nejistota měř. ěření, návaznost a kontrola kvality. Miroslav Janošík Nejistota měř ěření, návaznost a kontrola kvality Miroslav Janošík Obsah Referenční materiály Návaznost referenčních materiálů Nejistota Kontrola kvality Westgardova pravidla Unity Referenční materiál

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU NEPOVOLENÝCH DOPLŇKOVÝCH LÁTEK METODOU LC-MS

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU NEPOVOLENÝCH DOPLŇKOVÝCH LÁTEK METODOU LC-MS Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU NEPOVOLENÝCH DOPLŇKOVÝCH LÁTEK METODOU LC-MS 1 Účel a rozsah Tato metoda specifikuje podmínky pro stanovení nepovolených doplňkových látek Zn-bacitracinu,

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 10/2014 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Vysokoúčinná kapalinová chromatografie. Petr Kozlík Katedra analytické chemie

Vysokoúčinná kapalinová chromatografie. Petr Kozlík Katedra analytické chemie Vysokoúčinná kapalinová chromatografie Petr Kozlík Katedra analytické chemie e-mail: kozlik@natur.cuni.cz 1 Sylabus přednášky: Validace chromatografické metody: Správnost Přesnost Linearita Mez detekce

Více

Regulační statusy produktů z pohledu výrobce. Ing. František Škrob, Ph.D. EXBIO Praha, a.s.

Regulační statusy produktů z pohledu výrobce. Ing. František Škrob, Ph.D. EXBIO Praha, a.s. Regulační statusy produktů z pohledu výrobce Ing. František Škrob, Ph.D. EXBIO Praha, a.s. Definice pojmů (EU regulační statusy) RUO zkratka anglického textu Research Use Only. Produkty jsou určené pouze

Více

Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi

Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi Část: Rozhodování o shodě se specifikací (limitem) Vladimír Kocourek Praha, 2016 Shoda se specifikací / limitem Posuzování shody se specifikací / limitem Cílem měření

Více

Průvodce GMDP. Spolehlivé výsledky bodu tání, skápnutí a měknutí

Průvodce GMDP. Spolehlivé výsledky bodu tání, skápnutí a měknutí Průvodce GMDP GMDP Snížení rizik Minimalizace chyb Zlepšení kvality Snížení nákladů Ochrana Vašich investic Spolehlivé výsledky bodu tání, skápnutí a měknutí Untitled-1.indd 1 7.1.2015 11:17:33 Zlepšení

Více

CS Úřední věstník Evropské unie L 54/89

CS Úřední věstník Evropské unie L 54/89 26.2.2009 CS Úřední věstník Evropské unie L 54/89 c) při vlnové délce mezi 230 a 320 nm se nesmí spektrum vzestupné části, vrcholu a sestupné části píku zkoušeného vzorku lišit od ostatních částí spektra

Více

6) Koncentrace TBARs ve vzorku nmol / mg m

6) Koncentrace TBARs ve vzorku nmol / mg m Úkoly Cvičení (datum vaší skupiny) 1) Vypočítat rovnici kalibrační přímky TBARs 2) Vypočítat limit detekce (LOD) a limit kvantifikace (LOQ) z kalibrační křivky standardů (například viz lis 3) Graficky

Více

Odborně-pedagogický koncept

Odborně-pedagogický koncept Odborně-pedagogický koncept Škola SPŠCH Brno (CZ) Oblast Odborné vzdělávání Odborná zaměření 1. Aplikovaná chemie Analytická chemie Farmaceutické substance Ochrana životního prostředí 2. Analýza potravin

Více

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 16 Iontová chromatografie Iontová chromatografie je speciální technika vyvinutá pro separaci anorganických iontů a organických

Více

Stanovení manganu a míry přesnosti kalibrace ( Lineární kalibrace )

Stanovení manganu a míry přesnosti kalibrace ( Lineární kalibrace ) Příklad č. 1 Stanovení manganu a míry přesnosti kalibrace ( Lineární kalibrace ) Zadání : Stanovení manganu ve vodách se provádí oxidací jodistanem v kyselém prostředí až na manganistan. (1) Sestrojte

Více

Úloha 1: Lineární kalibrace

Úloha 1: Lineární kalibrace Úloha 1: Lineární kalibrace U pacientů s podezřením na rakovinu prostaty byl metodou GC/MS měřen obsah sarkosinu v moči. Pro kvantitativní stanovení bylo nutné změřit řadu kalibračních roztoků o různé

Více

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Ústí nad Labem 11/2013 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení QMS Systém managementu kvality Systém řízení podle ČSN EN ISO 9001:2009 - stanovení, pochopení a zajištění plnění

Více

Mezilaboratorní porovnávací zkoušky jeden z nástrojů zajištění kvality zkoušení. Lenka Velísková, ITC Zlín Zákaznický den,

Mezilaboratorní porovnávací zkoušky jeden z nástrojů zajištění kvality zkoušení. Lenka Velísková, ITC Zlín Zákaznický den, Mezilaboratorní porovnávací zkoušky jeden z nástrojů zajištění kvality zkoušení Lenka Velísková, ITC Zlín Zákaznický den, 17. 3. 2011 Zákazník požadavek na zjištění vlastností nebo parametrů výrobku /

Více

Agilent 5110 ICP-OES vždy o krok napřed

Agilent 5110 ICP-OES vždy o krok napřed analytická instrumentace, PC, periferie, služby, poradenství, servis Agilent 5110 ICP-OES vždy o krok napřed IntelliQuant Jedinečný nástroj pro rychlé a snadné semi-kvantitativní analýzy. V rámci rutinních

Více

VYUŽITÍ MULTIFUNKČNÍHO KALIBRÁTORU PRO ZKRÁCENOU ZKOUŠKU PŘEPOČÍTÁVAČE MNOŽSTVÍ PLYNU

VYUŽITÍ MULTIFUNKČNÍHO KALIBRÁTORU PRO ZKRÁCENOU ZKOUŠKU PŘEPOČÍTÁVAČE MNOŽSTVÍ PLYNU VYUŽITÍ MULTIFUNKČNÍHO KALIBRÁTORU PRO ZKRÁCENOU ZKOUŠKU PŘEPOČÍTÁVAČE MNOŽSTVÍ PLYNU potrubí průtokoměr průtok teplota tlak Přepočítávač množství plynu 4. ročník mezinárodní konference 10. a 11. listopadu

Více

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 2 KONTROLA JAKOSTI A AKTUALIZACE POKYNU VYR-32, KAPITOLA 6 Jan Tille, 03.02.2015 SÚKL 3 Legislativní vymezení Legislativní zdroje a zkratky: zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících

Více

Pracovně pedagogický koncept

Pracovně pedagogický koncept Pracovně pedagogický koncept Škola ZespółSzkółChemicznychWłocławek (PL) Druh studia Střední odborné vzdělání Obor studia Pracovník ochrany prostředí/technik v oblasti ochrany prostředí Oblast činnosti

Více

Ultrastopová laboratoř České geologické služby

Ultrastopová laboratoř České geologické služby Ultrastopová laboratoř České geologické služby Jitka Míková Česká geologická služba Praha - Barrandov Laboratorní koloběh Zadavatel TIMS Analýza vzorku Vojtěch Erban Jakub Trubač Lukáš Ackerman Jitka Míková

Více

Část 4 Stanovení a zabezpečení garantované hladiny akustického výkonu

Část 4 Stanovení a zabezpečení garantované hladiny akustického výkonu Část 4 Stanovení a zabezpečení garantované hladiny akustického výkonu Obsah 1. Úvod 2. Oblast působnosti 3. Definice 3.1 Definice uvedené ve směrnici 3.2 Obecné definice 3.2.1 Nejistoty způsobené postupem

Více

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 2 Novinky a změny v mikrobiologických textech, moderní mikrobiologické metody a trochu matematiky Ing. Ivana Kohoutová 3 Nové a revidované texty v ČL 2017 Doplněk 2018 5.1.1 Metody přípravy sterilních

Více

Kontrola kvality. Marcela Vlková ÚKIA, FNUSA Veronika Kanderová CLIP, FN Motol

Kontrola kvality. Marcela Vlková ÚKIA, FNUSA Veronika Kanderová CLIP, FN Motol Kontrola kvality Marcela Vlková ÚKIA, FNUSA Veronika Kanderová CLIP, FN Motol Kontrola kvality Výsledky analytických měření mají silný dopad v praxi: v klinických laboratořích mohou rozhodným a někdy i

Více

Úkoly. Cvičení (datum vaší skupiny)

Úkoly. Cvičení (datum vaší skupiny) Úkoly Cvičení (datum vaší skupiny) 1) Vypočítat rovnici kalibrační přímky TBARs 2) Vypočítat limit detekce (LOD) a limit kvantifikace (LOQ) z kalibrační křivky standardů (například viz list "jak vypočítat

Více

Analytické laboratoře výzkumu a vývoje aktivních farmaceutických substancí (API) generické farmaceutické firmy. Aleš Gavenda

Analytické laboratoře výzkumu a vývoje aktivních farmaceutických substancí (API) generické farmaceutické firmy. Aleš Gavenda Analytické laboratoře výzkumu a vývoje aktivních farmaceutických substancí (API) generické farmaceutické firmy Aleš Gavenda 20.10.2015 1 Teva Czech Industries, s.r.o. Historie firmy 1883 Gustav Hell zakládá

Více

Resolution, Accuracy, Precision, Trueness

Resolution, Accuracy, Precision, Trueness Věra Fišerová 26.11.2013 Resolution, Accuracy, Precision, Trueness Při skenování se používá mnoho pojmů.. Shodnost měření, rozlišení, pravdivost měření, přesnost, opakovatelnost, nejistota měření, chyba

Více

Nová doporučení o interní kontrole kvality koagulačních vyšetření. RNDr. Ingrid V. Hrachovinová, Ph.D. Laboratoř pro poruchy hemostázy, ÚHKT Praha

Nová doporučení o interní kontrole kvality koagulačních vyšetření. RNDr. Ingrid V. Hrachovinová, Ph.D. Laboratoř pro poruchy hemostázy, ÚHKT Praha Nová doporučení o interní kontrole kvality koagulačních vyšetření RNDr. Ingrid V. Hrachovinová, Ph.D. Laboratoř pro poruchy hemostázy, ÚHKT Praha Proč vnitřní kontrola kvality (VKK) ve vyšetření hemostázy?

Více

[ 1 ] Ing. František Chuchma, CSc. Seminář SVP/SDP, Státní ústav kontrolu léčiv

[ 1 ] Ing. František Chuchma, CSc. Seminář SVP/SDP, Státní ústav kontrolu léčiv [ 1 ] [ 2 ] VYR-32 Doplněk 11, revize 1 Překlad The Rules Governing Medicinal Products in European Union, EU Guidelines to GMP, Annex 11: Computerised Systems Platnost od 30.6.2011 Právní základ: čl.47

Více

Marcela Vlková ÚKIA, FNUSA, Brno Veronika Kanderová CLIP, 2. LF UK a FN Motol, Praha VALIDACE A VERIFIKACE V PRŮTOKOVÉ CYTOMETRII

Marcela Vlková ÚKIA, FNUSA, Brno Veronika Kanderová CLIP, 2. LF UK a FN Motol, Praha VALIDACE A VERIFIKACE V PRŮTOKOVÉ CYTOMETRII Marcela Vlková ÚKIA, FNUSA, Brno Veronika Kanderová CLIP, 2. LF UK a FN Motol, Praha VALIDACE A VERIFIKACE V PRŮTOKOVÉ CYTOMETRII KONTROLA KVALITY Výsledky analytických měření mají silný dopad v praxi:

Více

Doplňuje vnitřní kontrolu kvality. Principem je provádění mezilaboratorních porovnávacích zkoušek (srovnatelnost výsledků)

Doplňuje vnitřní kontrolu kvality. Principem je provádění mezilaboratorních porovnávacích zkoušek (srovnatelnost výsledků) Externí hodnocení kvality (EHK) Petr Breinek BC_EHK_N2011 1 Externí hodnocení kvality (EHK) také: Zkoušení způsobilosti nepoužívat: Externí kontrola kvality (od 07/2011) norma ISO 17043 Doplňuje vnitřní

Více

ČESKÝ INSTITUT PRO AKREDITACI, o.p.s. Dokumenty ILAC. ILAC Mezinárodní spolupráce v akreditaci laboratoří

ČESKÝ INSTITUT PRO AKREDITACI, o.p.s. Dokumenty ILAC. ILAC Mezinárodní spolupráce v akreditaci laboratoří ČESKÝ INSTITUT PRO AKREDITACI, o.p.s. Opletalova 41, 110 00 Praha 1 Nové Město Dokumenty ILAC ILAC Mezinárodní spolupráce v akreditaci laboratoří Číslo publikace: ILAC - G17:2002 Zavádění koncepce stanovení

Více

Standardní operační postupy

Standardní operační postupy Standardní operační postupy 1 SOP standardní operační postup 1.Úvod (všeobecné údaje, oblast použití, princip metody, terminologie, rušivé vlivy, omezení metody, bezpečnost při práci,toxikologické údaje,

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO. Kategorie E. Řešení praktických částí

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO. Kategorie E. Řešení praktických částí Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO Kategorie E Řešení praktických částí PRAKTICKÁ ČÁST 50 BODŮ Úloha 1 Stanovení Ni 2+ a Ca 2+ ve směsi konduktometricky 20 bodů 1) Chemické

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU MELAMINU A KYSELINY KYANUROVÉ METODOU LC-MS

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU MELAMINU A KYSELINY KYANUROVÉ METODOU LC-MS Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU MELAMINU A KYSELINY KYANUROVÉ METODOU LC-MS 1 Rozsah a účel Postup je určen pro stanovení obsahu melaminu a kyseliny kyanurové v krmivech. 2 Princip

Více

Protokol o srovnání POCT Quo-Test s akreditovanou metodou stanovení HbA1c vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií - Variant II TURBO BioRad

Protokol o srovnání POCT Quo-Test s akreditovanou metodou stanovení HbA1c vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií - Variant II TURBO BioRad Protokol o zkoušce č.j. 2/2016, počet stran 7, strana číslo 1 Referenční laboratoř pro klinickou biochemii při Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky VFN Karlovo nám. 32, 121 11 Praha 2, tel.:

Více

Kalibrace a limity její přesnosti

Kalibrace a limity její přesnosti Univerzita Pardubice Fakulta chemicko technologická Katedra analytické chemie Licenční studium chemometrie Statistické zpracování dat Kalibrace a limity její přesnosti Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě

Více

Kvalifikační a validační postupy v CS s využitím setu teplotních dataloggerů. MUDr. Ivan Kareš, Zlín

Kvalifikační a validační postupy v CS s využitím setu teplotních dataloggerů. MUDr. Ivan Kareš, Zlín Kvalifikační a validační postupy v CS s využitím setu teplotních dataloggerů MUDr. Ivan Kareš, Zlín Lucemburská deklarace k bezpečí pacienta Přijata na summitu členských států EU v dubnu 2005 popisuje,

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 1. Základy měření

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 1. Základy měření FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I OSNOVA 1. KAPITOLY 1. Základy měření Úvod do problematiky experimentální

Více

UNIVERZITA PARDUBICE

UNIVERZITA PARDUBICE UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko technologická Katedra analytické chemie Licenční studium chemometrie na téma Kalibrace a limity její přesnosti Vedoucí licenčního studia Prof. RNDr. Milan Meloun,

Více

Postup praktického testování

Postup praktického testování Testování vzorků škváry odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 17. 9. 2013 v zařízení na energetické využití odpadů společnosti SAKO Brno a.s. Úvod Společnost Forsapi, s.r.o.

Více

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření. Jan Krystek

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření. Jan Krystek EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření Jan Krystek 9. května 2019 CHYBY A NEJISTOTY MĚŘENÍ Každé měření je zatíženo určitou nepřesností způsobenou nejrůznějšími negativními vlivy,

Více

Kalibrace a limity její přesnosti

Kalibrace a limity její přesnosti Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Katedra analytické chemie Licenční studium GALILEO a limity její přesnosti Seminární práce Monika Vejpustková leden 2016 OBSAH Úloha 1. Lineární kalibrace...

Více

Nejistota měření. Thomas Hesse HBM Darmstadt

Nejistota měření. Thomas Hesse HBM Darmstadt Nejistota měření Thomas Hesse HBM Darmstadt Prof. Werner Richter: Výsledek měření bez určení nejistoty měření je nejistý, takový výsledek je lépe ignorovat" V podstatě je výsledek měření aproximací nebo

Více

Parametry metod automatické fotometrické analýzy

Parametry metod automatické fotometrické analýzy Parametry metod automatické fotometrické analýzy Každá metoda prováděná automatickým biochemickým analyzátorem má v softwaru řídícího počítače nadefinované parametry: číslo (aplikační kód) metody název

Více

Řízení jakosti. Účinné řízení jakosti v regulovaném prostředí

Řízení jakosti. Účinné řízení jakosti v regulovaném prostředí Účinné řízení jakosti v regulovaném prostředí Zajištění shody s platnými předpisy a normami řízení jakosti, například ISO nebo GMP, vyžaduje důkladné pochopení parametrů, které ovlivňují přesnost vážení.

Více

METROLOGIE V CHEMII DAVID MILDE, 2013. Metrologie = věda o měření a jeho aplikaci

METROLOGIE V CHEMII DAVID MILDE, 2013. Metrologie = věda o měření a jeho aplikaci METROLOGIE V CHEMII DAVID MILDE, 2013 Metrologie = věda o měření a jeho aplikaci Měření - proces experimentálního získávání jedné nebo více hodnot veličiny (měření = porovnávání, zjišťování počtu entit).

Více

NÁVRH VÝROBA ZPROVOZNĚNÍ. www.blockisotech.cz

NÁVRH VÝROBA ZPROVOZNĚNÍ. www.blockisotech.cz NÁVRH VÝROBA ZPROVOZNĚNÍ NÁVRH POSTUP NÁVRHU POŽADAVKY ZÁKAZNÍKA URS (USER REQUIREMENT SPECIFICATION) VYTVOŘENÍ PRACOVNÍHO TÝMU ERGONOMIE, 3D MODEL FUNKČNÍ SCHÉMA POŽADAVKY ZÁKAZNÍKA URS účel použití zařízení,

Více

ANALÝZA POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ

ANALÝZA POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ ANALÝZA POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ ÚSTAV CHEMIE A ANALÝZY POTRAVIN, VŠCHT Jana Hajšlová jana.hajslova@vscht.cz Obsah UPLATNĚNÍ ZNALOSTÍ V OBLASTI AP SPECIFICKÉ ASPEKTY ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH

Více

Protokol o srovnání POCT EUROLyser CRP s akreditovanou metodou stanovení CRP imunoturbidimetricky na analyzátoru Unicel DxC 800

Protokol o srovnání POCT EUROLyser CRP s akreditovanou metodou stanovení CRP imunoturbidimetricky na analyzátoru Unicel DxC 800 Protokol o zkoušce č.j. 3/2016, počet stran 8, strana číslo 1 Referenční laboratoř pro klinickou biochemii při Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky VFN Karlovo nám. 32, 121 11 Praha 2, tel.:

Více

Aplikace AAS ACH/APAS. David MILDE, Úvod

Aplikace AAS ACH/APAS. David MILDE, Úvod Aplikace AAS ACH/APAS David MILDE, 2017 Úvod AAS: v podstatě 4atomizační techniky: plamenová atomizace (FA), elektrotermická atomizace (ETA), generování těkavých hydridů (HG), určené pro stanovení As,

Více

LabMeredian Plus základní kurz

LabMeredian Plus základní kurz LabMeredian Plus základní kurz Program LabMeredian Plus 2 je součástí projektu LabMeredian. Může však být provozován i zcela samostatně. LabMeredian Plus je určen pro napojení k různým typům laboratorních

Více

Spolehlivost výsledků mechanických zkoušek

Spolehlivost výsledků mechanických zkoušek Intelligent testing Spolehlivost výsledků mechanických zkoušek Michal Reinisch Reliable Test Results Terminologie Spolehlivost spočívá ve čtyřech klíčových tématech - přesnost - opakovatelnost - reprodukovatelnost

Více

ČSN RYCHLÁ METODA STANOVENÍ CELKOVÉ OBJEMOVÉ AKTIVITY ALFA

ČSN RYCHLÁ METODA STANOVENÍ CELKOVÉ OBJEMOVÉ AKTIVITY ALFA ČSN 75 7613 RYCHLÁ METODA STANOVENÍ CELKOVÉ OBJEMOVÉ AKTIVITY ALFA Barbora Sedlářová, Eduard Hanslík Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, veřejná výzkumná instituce ČSN EN ISO 10703 Kvalita vod

Více

Fakulta chemicko technologická Katedra analytické chemie licenční studium Management systému jakosti Kalibrace a limity její přesnosti

Fakulta chemicko technologická Katedra analytické chemie licenční studium Management systému jakosti Kalibrace a limity její přesnosti Fakulta chemicko technologická Katedra analytické chemie licenční studium Management systému jakosti Kalibrace a limity její přesnosti Autor: Přednášející: Prof. RNDr. Milan Meloun, DrS 1. VÝPOČET OBSAHU

Více

Konsolidovaná laboratoř, organizace práce na laboratoři, kontrola kvality, laboratorní informační systém. Miroslav Průcha

Konsolidovaná laboratoř, organizace práce na laboratoři, kontrola kvality, laboratorní informační systém. Miroslav Průcha Konsolidovaná laboratoř, organizace práce na laboratoři, kontrola kvality, laboratorní informační systém Miroslav Průcha Centralizace a konsolidace Nekonsolidovaná laboratoř - samostatné laboratoře OKB,

Více

3/8.4 PRAKTICKÉ APLIKACE PŘI POUŽÍVÁNÍ NEJISTOT

3/8.4 PRAKTICKÉ APLIKACE PŘI POUŽÍVÁNÍ NEJISTOT PROKAZOVÁNÍ SHODY VÝROBKŮ část 3, díl 8, kapitola 4, str. 1 3/8.4 PRAKTICKÉ APLIKACE PŘI POUŽÍVÁNÍ NEJISTOT Vyjadřování standardní kombinované nejistoty výsledku zkoušky Výsledek zkoušky se vyjadřuje v

Více

Základní řada vah. NewClassic ML Přesné výsledky Kompaktní a přenosné Cenově dostupné. Chytrá volba Švýcarská přesnost

Základní řada vah. NewClassic ML Přesné výsledky Kompaktní a přenosné Cenově dostupné. Chytrá volba Švýcarská přesnost Základní řada vah NewClassic ML Přesné výsledky Kompaktní a přenosné Cenově dostupné Chytrá volba Švýcarská přesnost Vysoký výkon Chytrá volba pro každý rozpočet Přesné výsledky, pohodlná obsluha a přenosné

Více

Úvod. Postup praktického testování

Úvod. Postup praktického testování Testování vzorků kalů odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 21. 10. 2014 v ČOV Liberec, akciové společnosti Severočeské vodovody a kanalizace Úvod Společnost Forsapi, s.r.o.

Více

Hodnotící zpráva o mezilaboratorních analýzách stanovení obsahu popela, veškeré síry, spalného tepla a prchavé hořlaviny v tuhých palivech v roce 2012

Hodnotící zpráva o mezilaboratorních analýzách stanovení obsahu popela, veškeré síry, spalného tepla a prchavé hořlaviny v tuhých palivech v roce 2012 CENTRUM TECHNICKÉ NORMALIZACE Poradenství, kontrola a řízení jakosti tuhých paliv Ing. Pavel Tyle - TEKO, Výletní 353, 142 00 Praha 4 Soudní znalec v oboru tuhých paliv Officially appointed expert by Ministry

Více

Validační protokol LT CRP HS II (ADVIA 1800)

Validační protokol LT CRP HS II (ADVIA 1800) Validační protokol LT CRP HS II (ADVIA 1800) Datum vydání: 9.5.2011 Zpracoval: Ing. Luděk Šprongl Pracoviště: Centrální laboratoř, Šumperská nemocnice a.s. Validační protokol LT CRP HS II 1. CÍL, PŘEDMĚT

Více

Konfirmace HPLC systému

Konfirmace HPLC systému Mgr. Michal Douša, Ph.D. Obsah 1. Měření modulové... 2 1.1 Těsnost pístů tlakový test... 2 1.2 Teplota autosampleru (správnost a přesnost)... 2 1.3 Teplota kolonového termostatu... 2 1.3.1 Absolutní hodnota...

Více

POZNÁMKA Zvláštní schválení požadavků nebo dokumentů souvisejících s bezpečností smí být vyžadováno zákazníkem nebo interními procesy organizace.

POZNÁMKA Zvláštní schválení požadavků nebo dokumentů souvisejících s bezpečností smí být vyžadováno zákazníkem nebo interními procesy organizace. Schválené výklady byly určeny a schváleny IATF. Pokud není uvedeno jinak, jsou schváleny výklady platné po zveřejnění. Schválené výklady mění interpretaci pravidla nebo požadavky, která se pak stává podkladem

Více

Posouzení přesnosti měření

Posouzení přesnosti měření Přesnost měření Posouzení přesnosti měření Hodnotu kvantitativně popsaného parametru jakéhokoliv objektu zjistíme jedině měřením. Reálné měření má vždy omezenou přesnost V minulosti sloužila k posouzení

Více

Kontrola kvality, normy a akreditace. L. Šprongl, CL Šumperská nemocnice

Kontrola kvality, normy a akreditace. L. Šprongl, CL Šumperská nemocnice Kontrola kvality, normy a akreditace L. Šprongl, CL Šumperská nemocnice Obsah Teorie kvality Definice Přehled norem Stav norem Druhy kontrol Kvalita Celkový souhrn vlastností a znaků výrobků nebo služeb,

Více

Úloha č.2 Vážení. Jméno: Datum provedení: TEORETICKÝ ÚVOD

Úloha č.2 Vážení. Jméno: Datum provedení: TEORETICKÝ ÚVOD Jméno: Obor: Datum provedení: TEORETICKÝ ÚVOD Jednou ze základních operací v biochemické laboratoři je vážení. Ve většině případů právě přesnost a správnost navažovaného množství látky má vliv na výsledek

Více

Praktické aspekty ve výuce analytické chemie. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Praktické aspekty ve výuce analytické chemie. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Praktické aspekty ve výuce analytické chemie Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0283 1 VALIDACE V ANALYTICKÉ CHEMII Ing. Lenka Jarmarová UNIVIT s.r.o. Uničov 2 Definice validace Validace = ověřování (prověřování)

Více