PŘÍSTUPY K OCEŇOVÁNÍ NEHMOTNÉHO MAJETKU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘÍSTUPY K OCEŇOVÁNÍ NEHMOTNÉHO MAJETKU"

Transkript

1 PŘÍSTUPY K OCEŇOVÁNÍ NEHMOTNÉHO MAJETKU Obsah 1 CENA A HODNOTA NEHMOTNÉHO MAJETKU PŘÍSTUPY K OCEŇOVÁNÍ METODY OCEŇOVÁNÍ NEHMOTNÉHO MAJETKU Přehled metod oceňování nehmotných aktiv Metody srovnávacího přístupu Metoda násobitelů Metody nákladového přístupu Metoda nákladů reprodukce Metoda nákladů nahrazení Metody výnosového přístupu Tržní metoda licenční analogie Tržní metoda podílu na zisku Tržní metody prémií Tržní metoda čisté současné hodnoty Tržní metoda nadměrných zisků Netržní výnosová metoda podle zákonných pravidel Cena a hodnota nehmotného majetku Cena obvyklá (též tržní ) cena podle Občanského zákoníku existuje a lze ji stanovit u zboží, s kterým se běžně obchoduje. Je to cena běžná, pravidelně se opakující a odpovídající zvyku v daném místě a čase. A to u zboží shodného, nebo téměř shodného. Analýzou trhu ji můžeme odhadnout s poměrně velkou přesností nebo s malým rozptylem od průměrné hodnoty zjištěné např. aritmetickým průměrem. Cenu obvyklou lze zjistit pouze a jedině analýzou trhu. Zejména porovnáním s cenami podobných již prodaných nehmotných majetků (v tomto případě nehmotného majetku charakteru nehmotného vlastnictví). Potíž je v tom, že třeba s SW, informačními systémy, licencemi, doménami, know-how, atp. se sice obchoduje, ale na trhu obvykle nenajdeme předmět ocenění shodný, nebo téměř shodný s předmětem již prodaným a s veřejně známou cenou. Cena obecná byla ustáleným pojmem v soudní praxi desítky let. V současné době se místo ní většinou používá pojem cena obvyklá, kterou do právních předpisů zavedl zákon č. 151/1997 Sb. Hodnota je ekonomický pojem týkající se peněžního vztahu mezi zbožím a službami, které lze koupit, a těmi, kdo je kupují a prodávají. Hodnota není faktem (jednoznačným číslem jako je to v případě dosažené ceny), ale odhadem ohodnocení zboží a služeb v daném čase, na daném místě podle konkrétní definice hodnoty.

2 2 Přístupy k oceňování SROVNÁVACÍ PŘÍSTUP je založen na principu rovnováhy, tedy myšlence, že konkurenční trhy nehmotných aktiv jsou schopny vytvářet rovnovážné ceny nehmotných aktiv se srovnatelnou užitečností, a zájemce tuto cenu přebírá z trhu. Tímto přístupem můžeme stanovit cenu obvyklou (viz problematika stanovení ceny obvyklé/tržní v předchozí kapitole). NÁKLADOVÝ PŘÍSTUP je založen na principu ekonomické substituce, tedy myšlence, že zájemce jakožto dobrý hospodář není ochoten zaplatit za nehmotné aktivum více, než by zaplatil v ekonomických nákladech za vytvoření nehmotného aktiva se srovnatelnou užitečností. VÝNOSOVÝ PŘÍSTUP je nejpoužívanějším přístupem k ocenění nehmotného majetku. Je založen na principu ekonomického očekávání, tedy myšlence, že zájemce není ochoten za nehmotné aktivum zaplatit více, než je současná hodnota očekávaných příjmů z využití aktiva při míře rizika na úrovni srovnatelné investice. 3 Metody oceňování nehmotného majetku 3.1 Přehled metod oceňování nehmotných aktiv SROVNÁVACÍ PŘÍSTUP NÁKLADOVÝ PŘÍSTUP VÝNOSOVÝ PŘÍSTUP MARKET COST INCOME a. Metoda násobitelů a. Náklady reprodukce a. Netržní metoda b. Náklady nahrazení Výnosový způsob podle zákonných pravidel b. Tržní metody b.1 Licenční analogie b.2 Podíl na zisku b.3 Metody prémie b.4 Čistá současná hodnota b.5 Nadměrné zisky 3.2 Metody srovnávacího přístupu Metoda násobitelů V oblasti nehmotných aktiv je možnost použití této metody velmi omezená, je přímo úměrná míře existence a dostupnosti absolutních a veřejných tržních cen srovnatelných aktiv. Tyto údaje jsou zatím dostupné přímé tržní ceny pouze v aukcích, a to především pro: a) určitý typ doménových jmen (zejména napodobeniny, spekulativní) b) soubory vybraných patentů a přihlášek Matematické vyjádření výpočtu hodnoty metodou přímého srovnávacího přístupu použitím násobitelů (multiplikátorů) podává následující vzorec :

3 H NA C X s s X NA kde: H NA C S X S X NA hodnota nehmotného aktiva při srovnání s jedním srovnatelným nehmotným aktivem cena srovnatelného nehmotného aktiva klíčová ekonomická charakteristika srovnatelného nehmotného aktiva (EBITDA, EBIT, Tržby, návštěvnost domény) shodná ekonomická charakteristika hospodaření u oceňovaného nehmotného aktiva Použití je prakticky omezené: a) je vhodná zejména pro nehmotná aktiva, která jsou obchodována v aukcích za absolutní částky (zejména doménová jména) b) pro její smysluplné využit jako hlavní oceňovací metody je doporučeno získat několik srovnatelných transakcí s maximálně podobnými aktivy, ve shodném oboru, mezi nezávislými stranami a ne příliš vzdáleného data od data ocenění c) při menším množství transakcí a nesplnění ostatních uvedených podmínek je vhodné použít tuto metodu pouze jako podpůrnou d) při použití násobitelů je vhodné kombinovat jak kvantitativní, tak kvalitativní srovnatelné faktory (např. obrat a historická délka ochrany). 3.3 Metody nákladového přístupu Metody nákladového přístupu (nákladové metody) vedou ke stanovení současné hodnoty nákladů vynaložených na nehmotný majetek v příslušném (požadovaném) období. Jejich výsledkem není hodnota nehmotného majetku. Z pohledu trhu, nebo kupujícího výsledek nevyjadřuje potenciální užitek z daného aktiva. Pro obě následující nákladové metody jsou shodné druhy nákladových položek, které je třeba do ocenění započítat. Příklad nákladových položek pro označení a pro technická řešení Metoda nákladů reprodukce Vychází z vytvoření přesné kopie oceňovaného nehmotného aktiva a zahrnuje míru opotřebení k datu ocenění, která odráží pokles užitečnosti vytvořeného aktiva. Tento postup předpokládá použití původních vstupů a postupů v cenách k datu ocenění. Matematické vyjádření výpočtu hodnoty metodou nákladů reprodukce podává následující vzorec : kde : N i I CPI n T H NA = Σ [ N i x (1 + I CPI ) t x (1 + i) t ] x (1 A) i = 1 t = 0 hodnota nákladové položky vynaložené na vytvoření původního nehmotného aktiva o počtu i 1 až i=n nákladových položek míra změny cen (růst či pokles) nákladových položek mezi obdobím vynaložení (t) a datem ocenění (T), měřeno vhodným cenovým indexem (CPI, PPI) nebo jinou vhodnou veličinou. Použije se, nejsou-li dostupné přímé hodnoty daných nákladů k datu ocenění a

4 i A je pravděpodobnost, že v mezidobí došlo ke změně cen vstupů náklady ušlé příležitosti míra snížení užitečnosti vynaložených nákladů (amortizace) k datu ocenění (v procentním vyjádření), pokud k zastarání došlo Metoda nákladů nahrazení Vychází z vytvoření nehmotného aktiva se srovnatelnou užitečností. Tento postup předpokládá použití nových, efektivnějších vstupů a postupů, dostupných k datu ocenění, pokud takové existují. Matematické vyjádření výpočtu hodnoty metodou nákladů nahrazení dle vzorce: kde : N i i n H NA = Σ N i x (1 + i) t i = 1 hodnota nákladové položky vynaložené na vytvoření nehmotného aktiva se srovnatelnou užitečností o počtu i = 1 až n nákladových položek náklady ušlé příležitosti Použití: Nákladové ocenění má sice okrajové, ale nezastupitelné místo při ocenění nehmotných aktiv, jejichž vytvoření je spojeno s nízkými náklady obětované příležitosti a vysokou pravděpodobností úspěšné substituce ze strany zájemce. Tato situace nastává především v následujících případech ocenění : a) nová, nezavedená označení b) označení s pouhou informační (identifikační) funkcí c) samostatná ocenění blokádních označení (pokud nejsou oceněna v rámci celého souboru ochranných známek) d) řešení chráněná patenty a užitnými vzory ve velmi raných fázích svého životního cyklu bez jasnější koncepce cílového produktu e) zavedená řešení chráněná patenty a užitnými vzory, která plní výhradně podpůrnou funkci bez vazby na konkurenční výhodu výrobku f) běžná softwarová řešení bez vazby na konkurenční výhodu výrobku 3.4 Metody výnosového přístupu Metody výnosového přístupu jsou v oceňování nehmotných aktiv převažující. Nejdůležitějším krokem je určení přínosu nehmotného aktiva, který může vlastníkovi/uživateli poskytovat. Výnosové metody se člení na a) Tržní výnosové metody b) Netržní výnosové metody (vyhláškové/podle zákonných pravidel) Tržní metoda licenční analogie Tato tržní metoda je nejvíce rozšířenou metodou oceňování nehmotných aktiv, především práv duševního vlastnictví, neboť její principy vycházejí z principů obchodování právy duševního vlastnictví formou licenčních a jim podobných smluv. Tyto obchody bývají standardně vypořádány formou různé struktury licenčních plateb, přičemž nejvýznamnější platbou bývají průběžné licenční poplatky, kalkulované z objemů prodeje.

5 Tržní hodnota nehmotného aktiva je tedy odvozována z analogie licenčního obchodu. Právě výše licenčních plateb odráží v tržním vyjádření různé individuální přínosy, kterých nabyvatel licence dosahuje (ať už v úspoře nákladů, rizika či cenové prémie apod.). Pod pojmem licence se rozumí poskytnutí práva užívání majetku jinému subjektu za úplatu. Licenční analogie se používá následujícím způsobem: 1. analogií nabytí licence (licensing in) - hodnota je dána součtem příjmů plynoucích z hypotetických úspor na licenčních poplatcích z titulu vyhnutí se licenčním poplatkům z důvodu vlastnictví nehmotného aktiva 2. analogií poskytnutí licence (licensing out) hodnota je dána součtem příjmů plynoucích buď ze skutečného, či z hypotetického poskytnutí licence třetí osobě 3. kombinovanou analogií hodnota je tvořena oběma cestami, pokud nehmotné aktivum tvoří přínosy jednak ve vlastní výrobě a jednak v licenční výrobě třetích stran. Vzorec pro výpočet hodnoty metodou licenční analogie nebo zjednodušený vzorec kde : Cv t Cv t T t LP K t PM KK i TAB Cv t = T t x LP x K t x PM x KK roční ocenění nehmotného majetku součet Cv t jednotlivá po sobě jdoucí obrobí, v nichž se zjišťuje hodnota roční rozsah provozních tržeb ve finančním vyjádření (vč. tržeb z oceňovaného majetku) licenční poplatek index zastarání, případně index zhodnocení podíl nehmotného majetku na provozních tržbách koeficient míry kapitalizace (diskontní míra) náklady ušlé příležitosti (0%, pokud se nepoužije) přínosy daňové odepisovatelnosti (0, neodpisuje od daňového základu) Celkové ocenění konkrétního nehmotného aktiva se provede sečtením jednotlivých ročních ocenění za období, které odpovídá předpokládané době užívání oceňovaného majetku, anebo době, kterou můžeme v tržních podmínkách považovat za rozumnou. Plán objemu prodeje T t Plán objemu prodeje je standardně vyjádřený čistými tržbami, vypočtenými jako čistá prodejní cena předmětu obsahujícího nehmotné aktivum. Sazba licenčního poplatku LP

6 Pro správné a objektivní ohodnocení nehmotného vlastnictví je nezbytné stanovit odůvodnitelnou a přiměřenou sazbu licenčního poplatku v procentech, která je obvyklá v určitém průmyslovém oboru na skutečném trhu s nehmotnými statky. Podle statistiky licenčních poplatků podle oborů (databáze RoyaltyStat, je výše licenčních poplatků pro software následující: Obor Minimum Průměr Median Maximum Software 0,0% 11,5% 6,8% 70,0% Na stanovení licenčního poplatku má vliv konkurenceschopnost majetku na trhu. Průměr sazby licenčního poplatku v odvětví Software je 11,5 %. K průměru se připočítá přirážka/srážka v % oproti průměru na trhu.. Faktory konkurenceschopnosti, srovnání technických řešení (Bodování 1-miniímum/podprůměr, 5-maximum/nadprůměr) Č. Faktor 1 Jedinečnost produktu na trhu IT 2 Typ ochrany 3 Fáze zralosti 4 Ziskovost a kvalita produktu 5 Investiční náročnost 6 Množství aplikací/prodej zákazníkům 7 Existence komplementárních aktiv Index zastarání K t Pro stanovení koeficientu zastarání je nutno odhadnout délku užitečné životnosti oceňovaného nehmotného aktiva. Technická řešení a skutečnosti obchodní povahy mají vždy jen časově ohraničený dosah, protože v budoucnu budou určitě překonána jiným řešením. Tento aspekt musí být brán v úvahu a je vyjadřován koeficientem zastarání. Obvykle se vyjadřuje ročně v %. Index zhodnocení K t (varianta ke koeficientu zastarání) V případě práv na označení, zejména ochranných známek, je obecná závislost mezi hodnotou označení a časem opačná, než u technických řešení. Označení vybraná podle správných zásad, zajištěná odpovídající průmyslově právní ochranou, užívaná u výrobků nadstandardní kvality a podporovaná reklamou časem nesporně nabývají na hodnotě. Obvykle se vyjadřuje ročně v %. KK - koeficient míry kapitalizace Koeficient míry kapitalizace se vypočte s využitím vztahu : kde : KK d 1 KK = (1 + d) t koeficient míry kapitalizace (jedná se v podstatě o odúročitel) sazba míry kapitalizace diskontní míra, vyjadřující míru rizika. Promítá do ocenění zejména riziko dosažení budoucích užitků a časovou hodnotu peněz, likviditu daného nehmotného aktiva, přepočet budoucích výnosů na současnou hodnotu.

7 Podíl nehmotného aktiva PM Tento parametr slouží k úpravě odhadu čistých tržeb na reálnou základnu, na kterou je možné aplikovat sazbu licenčního poplatku v souladu s logikou licenčního obchodu. Jako typické lze považovat následující situace : a) podíl se neodhaduje (PM = 100 %) lze použít v následujících situacích : výrobek je ze své podstaty založen na oceňovaném technickém řešení, které je jediným chráněným řešením na výrobku výrobek je sice kombinován z různých významných funkčních dílů, ale licenční poplatky za daný díl jsou vztaženy k celkové prodejní ceně kombinovaného výrobku (např. některý software) b) podíl se odhaduje (PM = 0 až 100 %) je třeba použít v situacích pokud je výrobek viditelně složen z několika propojených, víceméně stejně důležitých funkčních součástí, prodejní cena je fakturována za výrobek jako celek, přičemž řešení je obsaženo pouze v jedné součásti (např. jeden modul antivirového softwarového programu) pokud výrobek sice nelze funkčně oddělit podle dílčích komponent, ovšem obsahuje v sobě více technických řešení, která jsou sama o sobě ocenitelná, byť předmětem ocenění být nemusejí Použití: a) jedná se o základní metodu ocenění práv duševního vlastnictví, které je obchodováno formou licenčních smluv b) její samostatné užití je vhodné zejména pro nehmotná aktiva a globálním tržním dosahem, u kterých je k dispozici větší množství srovnatelných transakcí Tržní metoda podílu na zisku Principem této metody podílu na zisku je odhadnout hodnotu nehmotného aktiva jakožto současnou hodnotu podílu na zisku plynoucích z užití tohoto aktiva. Tento podíl na zisku pouze jiným způsobem odhaduje potenciální tržní výši licenčního poplatku, který je v metodě licenční analogie odhadován přímo z čistých tržeb. Tato metoda vychází z dlouholetého historického pravidla, že nabyvatel licence k užití nehmotného aktiva platí poskytovateli licence v průměru 1/4 až 1/3 svého zisku dosaženého licenční výrobou. V posledních letech se tato metoda prakticky nepoužívá, proto ji nebudu dále popisovat Tržní metody prémií Principem metody prémie je odhadnout hodnotu nehmotného aktiva jakožto současnou hodnotu určitým způsobem vyjádřené hodnotové prémie, kterou lze přisoudit vlivu oceňovaného nehmotného aktiva. I tato prémie může být chápána jako alternativní způsob výpočtu hypotetické licenční úplaty, neboť staví na předpokladu, že tržní zájemce nebude chtít za nehmotné aktivum zaplatit více, než je dodatečný přínos z v podobě této hodnotové prémie. V praxi se používají následující prémie : a) cenová prémie b) zisková prémie c) nákladová prémie d) prémie výnosnosti. Základní znaky použití těchto prémií:

8 a) oceňované nehmotné aktivum je klíčovým nehmotným aktivem podniku, nesoucím soutěžní výhodu, a lze mu tedy tuto prémii přisuzovat b) v podniku neexistují žádná další významná nehmotná aktiva z hlediska soutěže v oboru c) existence srovnatelné výroby či více srovnatelných výrob ze stejného oboru, které mohou posloužit k měření prémie. Cenová prémie Tento způsob kalkulace prémie staví na myšlence, že výrobek, ve kterém je užito oceňované nehmotné aktivum, je prodáván za vyšší cenu oproti výrobku stejné funkce, ve kterém takové aktivum buď není, nebo není spotřebiteli jako významné vnímáno. Tato prémie může mí obecně dva zdroje : a) vyšší cenu výrobku s nehmotným aktivem proti výrobku bez nehmotného aktiva při srovnatelných průměrných nákladech obou výrobků b) vyšší cenu výrobku s nehmotným aktivem proti výrobku bez nehmotného aktiva a zároveň nižší průměrné náklady výrobku s nehmotným aktivem. Matematické vyjádření výpočtu hodnoty pomocí cenové prémie podává následující vzorec : n Q t x (P ts - P tbez ) x K t x (1 d) H NA = Σ t = 1 (1 + i) t kde : H NA Q t P ts P tbez K t i t d n hodnota nehmotného aktiva objem prodané produkce v měrných jednotkách cena výrobku obsahujícího oceňované nehmotné aktivum cena výrobku bez oceňovaného/srovnatelného nehmotného aktiva index zastarání náklady ušlé příležitosti (% p.a.) zbývající doba životnosti nehmotného aktiva sazba daně z příjmu právnických osob životnost nehmotného aktiva Zisková prémie Ziskovou prémií rozumíme prémii s obsahem shodnou s prémií cenovou, měřenou však nikoliv pomocí cen, ale ziskových marží. Základním předpokladem srovnatelnosti obou výrobků je srovnatelné množství produkce při srovnatelném průběhu průměrných nákladů. Matematické vyjádření výpočtu hodnoty pomocí ziskové prémie podává následující vzorec : n T t x (ZM ts - ZM tbez ) x K t x (1 d) H NA = Σ t = 1 (1 + i) t

9 kde : H NA T t ZM ts ZM tbez K t i t d n hodnota nehmotného aktiva tržby za výrobky obsahující oceňované nehmotné aktivum zisková marže výroby obsahující oceňované nehmotné aktivum na úrovni provozního VH (EBIT) zisková marže výroby bez oceňovaného/srovnatelného nehmotného aktiva index zastarání náklady ušlé příležitosti (% p.a.) zbývající doba životnosti nehmotného aktiva sazba daně z příjmu právnických osob životnost nehmotného aktiva Nákladová prémie Hodnota nehmotného aktiva kalkulovaná pomocí nákladové prémie spočívá v předpokladu, že užité nehmotné aktivum vytváří pouze čistou nákladovou úsporu v průměrných nákladech při srovnatelných objemech výroby a srovnatelných cenách výrobků. Matematické vyjádření výpočtu hodnoty pomocí nákladové prémie podává následující vzorec : n Q t x (N tbez - N ts ) x K t x (1 d) H NA = Σ t = 1 (1 + i) t kde : H NA Q t N tbez N ts K t i t d n hodnota nehmotného aktiva objem prodané produkce v měrných jednotkách průměrné provozní náklady výrobku bez oceňovaného/srovnatelného nehmotného aktiva průměrné provozní náklady výrobku obsahujícího oceňované nehmotné aktivum index zastarání náklady ušlé příležitosti (% p.a.) zbývající doba životnosti nehmotného aktiva sazba daně z příjmu právnických osob životnost nehmotného aktiva Použití: a) slouží především jako podpůrné metody jiným výnosovým metodám, a to pro nehmotné aktivum, které je klíčovým nehmotným aktivem podniku b) u dobře identifikovatelných čistých nákladových úspor z titulu užití nehmotného aktiva lze metodě přisoudit váhu vyšší c) pro rozumnou interpretaci prémie je třeba zajistit dostatečnou srovnatelnost výroby s oceňovaným aktivem a výrob sloužících jako měřítko prémie

10 d) výslednou prémii je třeba interpretovat jako maximálně únosnou úplatu za nehmotné aktivum, na kterou je ochoten běžný zájemce přistoupit Tržní metoda čisté současné hodnoty Metoda čisté současné hodnoty je pro účely oceňování nehmotných aktiv ve svých principech a celkové interpretaci podobná metodám prémií. Stejně jako u prémie, jejím účelem je zjistit maximálně únosnou úplatu za oceňované nehmotné aktivum. Nepoužívá účetní veličiny typu zisku, ale peněžní toky, které jsou ze své podstaty bližší vyjádření užitku pro zájemce o aktivum. Použití : a) slouží především jako podpůrná metoda jiným výnosovým metodám b) slouží k výpočtu maximální zátěže projektu nájemným za použitá aktiva včetně aktiva nehmotného - je možné ji použít pouze v případě, že spuštění skutečné či hypotetické licenční výroby je spojeno s rozsáhlejšími jednorázovými náklady c) přináší proti ostatním metodám do přímé souvislosti výši maximální úplaty, investiční náročnost výroby, peněžní toky a ekonomickou životnost Tržní metoda nadměrných zisků Metoda nadměrných zisků, týkající se výhradně nehmotných aktiv, vychází z potřeby ocenit často velmi specifická nehmotná aktiva, která tvoří významnou soutěžní výhodu, ovšem jsou natolik specifická, že je nelze ocenit na základě již popsaných výnosových metod. Mezi taková nehmotná aktiva je možno řadit : a) zákaznické vztahy b) výsledky nedokončených projektů R & D c) významný specifický software d) unikátní licence k podnikání. Použití: a) metoda byla sestavena primárně pro účely potřeb PPA (alokace kupní ceny podniku) b) svou podstatou slouží primárně pro oceňování velmi specifických, unikátních nehmotných aktiv, která nejsou obchodována Netržní výnosová metoda podle zákonných pravidel Kromě tržního oceňování nehmotných aktiv se používá oceňování nehmotných aktiv podle zákonných pravidel. Oceňování se provádí podle zákona 151/1997 Sb. ZÁKON o oceňování majetku - Způsoby oceňování majetku a služeb. Vyhláška č. 364/2010 Sb stanoví, že majetková práva, která jsou obsahem průmyslových práv 16) a práv na označení 17) nebo vyplývající z jejich užití, a výrobně technické a obchodní poznatky (know-how), majetková práva, která jsou obsahem práv souvisejících s právem autorským, s výjimkou práv výkonných umělců, a majetková práva pořizovatele databáze, 17a) se oceňují výnosovým způsobem, a to jako součet diskontovaných budoucích ročních čistých výnosů vyplývajících z užívání těchto práv ode dne ocenění. Nehmotná aktiva, v terminologii zákona majetková práva se podle zákona oceňují výnosovým způsobem, a to jako součet diskontovaných budoucích ročních čistých výnosů vyplývajících z užívání těchto práv ode dne ocenění. Výnosový způsob oceňování podle zákonných pravidel vychází z výnosu z předmětu ocenění skutečně dosahovaného nebo z výnosu, který lze z předmětu ocenění za daných podmínek obvykle očekávat a z kapitalizace tohoto výnosu (úrokové míry). Výpočet je dán vzorcem

11 : kde Cv Zj j n Cv j 10 j 1 Zj p (1 100 cena (hodnota) majetkového práva zjištěná výnosovým způsobem, j ) roční čistý výnos užívání práva v letech, po které bude právo užíváno, Roční čistý výnos užívání se zjistí a) ze smluv o užívání práva (například licenční smlouva) platných v den ocenění, z prodeje zákazníkům b) podle skutečnosti za poslední kalendářní rok užívání v období pěti let předcházejících roku ocenění, nelze li jej zjistit podle písmene a). Objednatel při stanovení hrubých výnosů, resp. tržeb (Zhj) vycházel ze skutečnosti v období předcházejícím roku ocenění a z očekávání smluv (resp. prodeje) v následujícím období. Poznámka: Vlastní náklady nejsou zahrnuty do výpočtu. Zohlední se ale při odhadu profitability. Vlastními náklady se zde rozumí veškeré přímé náklady a nepřímé náklady bezprostředně související s vytvořením dlouhodobého nehmotného majetku vlastní činností (výrobní režie), popřípadě nepřímé náklady správního charakteru, pokud vytvoření majetku je dlouhodobé povahy (přesahuje období jednoho účetního období). pořadové číslo roku, ve kterém bude právo užíváno počet let, po které bude právo užíváno, nejvýše však počet let podle 17 odst. 3 Zákona.o oceňování majetku a) se zjistí ze smluv, nejvýše však ve výši podle písmene b), c) nebo d), b) činí pět let u průmyslových práv a výrobně technických a obchodních poznatků a deset let u práv na označení v případě, že nelze zjistit počet let podle písmene a), c) činí u příslušných práv souvisejících s právem autorským takový počet let, který zbývá do ukončení padesátileté doby trvání těchto práv, v případě, že nelze zjistit počet let podle písmene a), a d) činí u práv pořizovatele databáze takový počet let, který zbývá do ukončení patnáctileté doby trvání těchto práv, v případě, že nelze zjistit počet let podle písmene a).

12 p míra kapitalizace v procentech. Pro účely oceňování majetkových práv způsob diskontování stanoví Vyhláška. Poznámka: Obecně by míra kapitalizace pro oceňování majetku měla přihlížet nejen k úrovni diskontní sazby, ale i k odměně za poskytování kapitálu, inflaci a rizikovosti podnikání. Při hodnocení rizikovosti podnikání bychom se měli zabývat konkrétními ekonomickými podmínkami v daném teritoriu (ČR) a zvažovat rizika inflačních tendencí, ztráty likvidity, riziko nedostatečného odbytu, systematické rizikové faktory spojené s porovnatelnými investicemi a také nesystematické rizikové faktory spojené se zvláštností daného případu. V současné době se podle toho, které ze shora uvedených aspektu jsou v konkrétním případě zvažovány, se nejčastěji pohybuje v rozmezí 8 až 40 %, když prostá diskontní sazba činí 4 %. Podle globálně používaného zdroje jako DamodaranOnline se míra kapitalizace pro obor IT/SW, pro ČR a české IT firmy nekotovane na burze může pohybovat pravděpodobně někde mezi ti %. Nicméně Vyhláška o oceňování majetku míru kapitalizace pro oceňování majetkových práv stanovuje paušálně ve výši 12%. Tuto hodnotu použiji pro ocenění. Jak je patrno z výše uvedeného vzorce platí, že čím je míra kapitalizace p vyšší, tím je cena majetkového práva Cv nižší. Vyhláška 3/2008, Příloha č. 16 Míry kapitalizace pro oceňování nemovitosti a majetkových práv výnosovým způsobem Číslo položky Název položky Míra kapitalizace % 1 Nemovitosti pro výrobu a garážování 10 2 Nemovitosti pro obchod a administrativu 7 3 Nemovitosti pro hromadné ubytování a stravování 8 4 Nemovitosti pro dopravu, spoje a školství 9 5 Nemovitosti pro kulturu 8 6 Nemovitosti pro zdravotnictví 8 7 Nemovitosti pro zemědělství 7 8 Nemovitosti pro skladování 6 9 Bytové domy 5 10 Ostatní nemovitosti 8 11 Majetková práva 12 Použití: Metoda není vhodná pro tržní ocenění. Parametry výpočtu (zejména pevně stanovená míra kapitalizace 12% pro jakýkoliv obor) nemohou odpovídat realitě trhu, z hlediska rizik, konkurenceschopnosti, atp. proto se doporučuje používat tuto metodu jen pro účely zákonem stanovené. a) některé nemovitosti (např. pronajaté budovy, zemědělské pozemky, lesní pozemky) b) práva vyplývající z průmyslových práv a práva na označení a výrobně technických poznatků (know-how, licence, chráněné vzory, práv souvisejících s reklamou a marketingem, atd.) c) věcná břemena d) podnik, stanoví-li tak prováděcí vyhláška (zatím nestanoví) e) práva autorská a práva pořizovatelů databáze f) obecně nehmotná aktiva, v terminologii zákona majetková práva g) Metoda není určena pro tržní ocenění

OCENĚNÍ HODNOTY KNOW-HOW. Na základě objednávky z 25.8.2014 stanovit hodnotu know-how "Satellite Xxxxxxxxxx CZ"

OCENĚNÍ HODNOTY KNOW-HOW. Na základě objednávky z 25.8.2014 stanovit hodnotu know-how Satellite Xxxxxxxxxx CZ Ing. Jan Krestýn, soudní znalec v oboru informační technologie Znalecký posudek č. 47/2014 Výtisk č. 2 z celkem 2 OCENĚNÍ HODNOTY KNOW-HOW Xxxxxxxxxx CZ Objednatel: Znalec/Zhotovitel: Účel posudku: Xxxxxxxxxx

Více

OCEŇOVÁNÍ NEHMOTNÝCH AKTIV. Pavel Svačina

OCEŇOVÁNÍ NEHMOTNÝCH AKTIV. Pavel Svačina OCEŇOVÁNÍ NEHMOTNÝCH AKTIV Pavel Svačina Kniha Oceňování nehmotných aktiv byla zpracována jako jeden z výstupů projektu Výzkumného záměru Rozvoj účetní a finanční teorie a její aplikace v praxi z interdisciplinárního

Více

K ocenění a stanovení hodnoty v IT, resp. ceny software, databáze, licence, atp.

K ocenění a stanovení hodnoty v IT, resp. ceny software, databáze, licence, atp. K ocenění a stanovení hodnoty v IT, resp. ceny software, databáze, licence, atp. Tento text se dotýká problematiky mé praxe soudního znalce v oboru ekonomika, ceny a odhady, s návazností na informační

Více

Oceňování nemovitostí

Oceňování nemovitostí Petr Čihák Září 2008 Nejpoužívanější přístupy a metody Oceňovací přístupy Výnosový přístup Přístupy vedoucí k určení tržní hodnoty Přístup tržního porovnání Netržní přístupy Přístup založený na věcné hodnotě

Více

Výnosové metody oceňování podniku. Tomáš Buus

Výnosové metody oceňování podniku. Tomáš Buus Výnosové metody oceňování podniku Tomáš Buus Jsou schopny zachytit dynamiku vývoje podniku hodnotu nehmotných aktiv (know-how, fungující organizační struktura, schopnosti manažerů, dobré jméno) V současnosti

Více

Oceňování majetkové hodnoty dřevin

Oceňování majetkové hodnoty dřevin 11. června 2013, Brno Konference měst 2013 Připravil: Ing. Tomáš Badal Oceňování majetkové hodnoty dřevin strana 2 Hodnota = co dostanu dlouhodobější charakter není skutečně zaplacená určuje se odhadem

Více

Téma 13: Oceňování podniku

Téma 13: Oceňování podniku Téma 13: Oceňování podniku 1. Důvody zjišťování tržní hodnoty podniku 2. Postup při oceňování 3. Metody oceňování podniku: A) Výnosové metody B) Metody tržního srovnání C) Majetkové ocenění (substanční

Více

Oceňování podniku. Základní metody oceňování podniku

Oceňování podniku. Základní metody oceňování podniku Oceňování podniku Základní metody oceňování podniku Postup při oceňování podniku Prvním krokem při oceňování podniku je vyjasnění důvodu, kvůli kterému je oceňování prováděno Druhým krokem je ujasnění

Více

2) Ocenění na základě analýzy trhu

2) Ocenění na základě analýzy trhu 2) Ocenění na základě analýzy trhu Ocenění na základě tržní kapitalizace Ocenění srovnatelných podniků Ocenění údajů o podnicích uváděných na burzu Ocenění na základě odvětvových multiplikátorů Ocenění

Více

FINANČNÍ ŘÍZENÍ Z HLEDISKA ÚČETNÍ EVIDENCE. COST BENEFIT ANALÝZA Část II.

FINANČNÍ ŘÍZENÍ Z HLEDISKA ÚČETNÍ EVIDENCE. COST BENEFIT ANALÝZA Část II. FINANČNÍ ŘÍZENÍ Z HLEDISKA ÚČETNÍ EVIDENCE COST BENEFIT ANALÝZA Část II. Diskontní sazba Diskontní sazba se musí objevit při výpočtu ukazatelů ve stejné podobě jako hotovostní toky. Diskontní sazba = výnosová

Více

Ekonomické metody typu input output

Ekonomické metody typu input output Ekonomické metody typu input output metoda předpoklady pro použití základní princip obory použití CMA shodnost výstupů nebo výsledků poměřování celkových nákladů záměru výběrová řízení s přesně definovaným

Více

Energetický audit Doc.Ing.Roman Povýšil,CSc. Tebodin Czech Republic s.r.o.

Energetický audit Doc.Ing.Roman Povýšil,CSc. Tebodin Czech Republic s.r.o. Seminář ENVI A Energetický audit Doc.Ing.Roman Povýšil,CSc. Tebodin Czech Republic s.r.o. CÍL: vysvětlit principy systémového přístupu při zpracování energetického auditu Východiska (legislativní) Zákon

Více

Úvod do analýzy cenných papírů. Dagmar Linnertová 5. Října 2009

Úvod do analýzy cenných papírů. Dagmar Linnertová 5. Října 2009 Úvod do analýzy cenných papírů Dagmar Linnertová 5. Října 2009 Investice a investiční rozhodování Každý je potenciální investor Nevynaložením prostředků na svou současnou potřebu se jí tímto vzdává Mít

Více

OCENĚNÍ AKTIV FÚZOVANÝCH SPOLEČNOSTÍ

OCENĚNÍ AKTIV FÚZOVANÝCH SPOLEČNOSTÍ OCENĚNÍ AKTIV FÚZOVANÝCH SPOLEČNOSTÍ Ing. Andrea PASLEROVÁ 1 Obsah / Úvod / Podklady pro zpracování posudků / Ocenění majetku / Ocenění obchodních společností / Ocenění nemovitého majetku / Ocenění movitého

Více

Návrh směrnice pro oceňování nehmotných aktiv v podmínkách České republiky

Návrh směrnice pro oceňování nehmotných aktiv v podmínkách České republiky Návrh směrnice pro oceňování nehmotných aktiv v podmínkách České republiky Obsah 1 Cíle směrnice... 1 2 Základní pojmy... 2 3 Typy nehmotných aktiv... 2 4 Kategorie a forma hodnoty... 3 5 Přístupy a metody

Více

DUE DILIGENCE. Co obsahuje?

DUE DILIGENCE. Co obsahuje? DUE DILIGENCE Co obsahuje? 28.11.2018 Co Due Diligence znamená? Doslovně: Náležitá pozornost Významově: Předinvestiční prověrka Jedná se o proces zjišťování informací potřebných pro investiční rozhodnutí.

Více

Makroekonomie I. Dvousektorová ekonomika. Téma. Opakování. Praktický příklad. Řešení. Řešení Dvousektorová ekonomika opakování Inflace

Makroekonomie I. Dvousektorová ekonomika. Téma. Opakování. Praktický příklad. Řešení. Řešení Dvousektorová ekonomika opakování Inflace Téma Makroekonomie I Dvousektorová ekonomika opakování Inflace Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Opakování Dvousektorová ekonomika Praktický příklad Dvousektorová ekonomika je charakterizována

Více

Oceňování podniku. doc. RNDr. Ing. Hana Scholleová, Ph.D. Katedra podnikové ekonomiky Fakulta podnikohospodářská Vysoká škola ekonomická v Praze

Oceňování podniku. doc. RNDr. Ing. Hana Scholleová, Ph.D. Katedra podnikové ekonomiky Fakulta podnikohospodářská Vysoká škola ekonomická v Praze Oceňování podniku doc. RNDr. Ing. Hana Scholleová, Ph.D. Katedra podnikové ekonomiky Fakulta podnikohospodářská Vysoká škola ekonomická v Praze Obsah přednášky Cena x hodnota Přístupy ke stanovení hodnoty

Více

Metody oceňování podniku založené na stavových veličinách. přehled

Metody oceňování podniku založené na stavových veličinách. přehled Metody oceňování podniku založené na stavových veličinách přehled 3) Ocenění na základě analýzy majetku Účetní hodnota vlastního kapitálu na principu historických cen Substanční hodnota A)Substanční hodnota

Více

OCEŇOVÁNÍ TECHNOLOGIÍ. Ivan Dvořák, Sychrov, 23. května 2012

OCEŇOVÁNÍ TECHNOLOGIÍ. Ivan Dvořák, Sychrov, 23. května 2012 van Dvořák, Sychrov, 23. května 2012 Motivace hceme-li prodávat jakýkoliv statek, musíme znát jeho cenu o platí i pro duševní vlastnictví (P), což je tzv. nehmotný statek Speciálním případem duševního

Více

N i investiční náklady, U roční úspora ročních provozních nákladů

N i investiční náklady, U roční úspora ročních provozních nákladů Technicko-ekonomická optimalizace cílem je určení nejvýhodnějšího řešení pro zamýšlenou akci Vždy existují nejméně dvě varianty nerealizace projektu nulová varianta realizace projektu Konstrukce variant

Více

Finanční řízení podniku

Finanční řízení podniku Finanční řízení podniku Finanční řízení Základním úkolem je zajištění kapitálu a koordinace peněžních toků podnikání s cílem dosáhnout co nejlepšího zhodnocení kapitálu při zachování platební schopnosti

Více

Netržní kategorie hodnoty. přehled

Netržní kategorie hodnoty. přehled Netržní kategorie hodnoty přehled Vybrané netržní kategorie hodnoty v MEOS Hodnota při stávajícím využití- value in use Likvidační hodnota- liquidation value Speciální hodnota -special value Hodnota zbytkového

Více

Podnikem se rozumí: soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které

Podnikem se rozumí: soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které Oceňování podniku Podnikem se rozumí: soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patří podnikateli a slouží k provozování

Více

Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2007

Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2007 Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2007 30. květen 2007 PEGAS NONWOVENS SA s potěšením oznamuje své konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí roku 2007

Více

Analýza návratnosti investic/akvizic

Analýza návratnosti investic/akvizic Analýza návratnosti investic/akvizic Klady a zápory Hana Rýcová Charakteristika investice: Investice jsou ekonomickou činností, kterou se subjekt (stát, podnik, jednotlivec) vzdává své současné spotřeby

Více

UCS2-3. přednáška 12.4. IAS 36 Snížení hodnoty aktiv

UCS2-3. přednáška 12.4. IAS 36 Snížení hodnoty aktiv UCS2-3. přednáška 12.4. IAS 36 Snížení hodnoty aktiv Definice: Ztráta ze snížení hodnoty aktiva částka, o kterou zůstatková cena aktiva převyšuje jeho zpětně získatelnou částku. Zpětně získatelná částka

Více

Jedna z nejdůležitějších daňových otázek u nadnárodních společností. Týká se cen (zboží, služby) za které prodává sdruženému podniku.

Jedna z nejdůležitějších daňových otázek u nadnárodních společností. Týká se cen (zboží, služby) za které prodává sdruženému podniku. Transfer pricing Jedna z nejdůležitějších daňových otázek u nadnárodních společností. Týká se cen (zboží, služby) za které prodává sdruženému podniku. Pokyn D-258 Směrnice o převodních cenách pro nadnárodní

Více

Inflace. Makroekonomie I. Osnova k teorii inflace. Co již známe? Vymezení podstata inflace. Definice inflace

Inflace. Makroekonomie I. Osnova k teorii inflace. Co již známe? Vymezení podstata inflace. Definice inflace Makroekonomie I Teorie inflace Praktické příklady Příklady k opakování Inflace Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Co již známe? Osnova k teorii inflace Deflátor HDP způsob měření inflace Agregátní

Více

FINANČNÍ A SPRÁVNÍ. Metodický list č. 1. Název tématického celku: Vymezení problematiky oceňování podniku. Analýza makroprostředí a odvětví

FINANČNÍ A SPRÁVNÍ. Metodický list č. 1. Název tématického celku: Vymezení problematiky oceňování podniku. Analýza makroprostředí a odvětví Metodický list č. 1 Vymezení problematiky oceňování podniku. Analýza makroprostředí a odvětví Studenti by měli pochopit pojem oceňování podniku, jeho účel, kdo oceňování provádí, rozlišit pojmy cena a

Více

Investiční činnost. Existují různá pojetí investiční činnosti:

Investiční činnost. Existují různá pojetí investiční činnosti: Investiční činnost Existují různá pojetí investiční činnosti: Z pohledu ekonomické teorie: Kapitálové statky, které nejsou určeny pro bezprostřední spotřebu, nýbrž pro užití ve výrobě spotřebních nebo

Více

ZÁKLADNÍ PRINCIPY ÚČTOVÁNÍ

ZÁKLADNÍ PRINCIPY ÚČTOVÁNÍ Jestliže nastane některá z těchto či obdobných událostí musí firma provést test na snížení hodnoty dlouhodobého majetku. Tvoří ho dvě fáze: 1. fáze Odhadnout čisté peněžní toky plynoucí během zbývající

Více

Pojem investování a druhy investic

Pojem investování a druhy investic Investiční činnost Pojem investování a druhy investic Rozhodování o investicích Zdroje financování investic Hodnocení efektivnosti investic Metody hodnocení investic Ukazatele hodnocení efektivnosti investic

Více

Podnik jako předmět ocenění

Podnik jako předmět ocenění Oceňování podniku Podnik jako předmět ocenění Podnikem se rozumí: soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patří podnikateli

Více

Návrh a management projektu

Návrh a management projektu Návrh a management projektu Metody ekonomického posouzení projektu ČVUT FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ strana 1 Ing. Vladimír Jurka 2013 Ekonomické posouzení Druhy nákladů a výnosů Jednoduché metody

Více

IAS 36 Snížení hodnoty aktiv

IAS 36 Snížení hodnoty aktiv Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu IAS 36 Snížení hodnoty aktiv Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu

Více

Principy uznávání a oceňování výnosů dle IFRS a ČÚS

Principy uznávání a oceňování výnosů dle IFRS a ČÚS Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Principy uznávání a oceňování výnosů dle IFRS a ČÚS Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního

Více

EVA, CFROI. Lenka ZAHRADNÍČKOVÁ

EVA, CFROI. Lenka ZAHRADNÍČKOVÁ EVA, CFROI Lenka ZAHRADNÍČKOVÁ lenkazah@kpm.zcu.cz 9. 4. 2015 Pojmová mapa Výkonnost VBM EVA Náklady kapitálu CFROI Náklady CK Náklady VK Komplexní stavebnicová metoda CAPM Dividendový model INFA WACC

Více

Oceňování nemovitostí. Ekonomika a managment

Oceňování nemovitostí. Ekonomika a managment Oceňování nemovitostí Ekonomika a managment Obvyklá cena cena, která by byla dosažena při prodejích stejného, případně obdobného majetku nebo při poskytování stejné nebo obdobné služby, v obvyklém obchodním

Více

INFORMACE O INVESTIČNÍCH SLUŽBÁCH A NÁSTROJÍCH

INFORMACE O INVESTIČNÍCH SLUŽBÁCH A NÁSTROJÍCH INFORMACE O INVESTIČNÍCH SLUŽBÁCH A NÁSTROJÍCH 1. Údaje o Bance jako právnické osobě, která vykonává činnosti stanovené v licenci ČNB a základní informace související investičními službami poskytovanými

Více

SKUPINA ČEZ MEZITÍMNÍ KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZPRACOVANÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ K

SKUPINA ČEZ MEZITÍMNÍ KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZPRACOVANÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ K MEZITÍMNÍ KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZPRACOVANÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ KONSOLIDOVANÁ ROZVAHA V mil. Kč Aktiva Dlouhodobý hmotný majetek: Bod K 31. 12. 2016 Dlouhodobý

Více

HODNOCENÍ INVESTIC. Postup hodnocení investic (investičních projektů) obvykle zahrnuje následující etapy:

HODNOCENÍ INVESTIC. Postup hodnocení investic (investičních projektů) obvykle zahrnuje následující etapy: HODNOCENÍ INVESTIC Podstatou hodnocení investic je porovnání vynaloženého kapitálu (nákladů na investici) s výnosy, které investice přinese. Jde o rozpočtování jednorázových (investičních) nákladů a ročních

Více

Pojem investování. vynakládání zdrojů podniku za účelem získání užitků které jsou očekávány v delším časovém období Investice = odložená spotřeba

Pojem investování. vynakládání zdrojů podniku za účelem získání užitků které jsou očekávány v delším časovém období Investice = odložená spotřeba Investiční činnost Pojem investování vynakládání zdrojů podniku za účelem získání užitků které jsou očekávány v delším časovém období Investice = odložená spotřeba Druhy investic 1. Hmotné investice vytvářejí

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 114-3159/11. o obvyklé ceně pozemku parc.č. 783/1, v k.ú. Metylovice, obec Metylovice, okr. Frýdek-Místek.

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 114-3159/11. o obvyklé ceně pozemku parc.č. 783/1, v k.ú. Metylovice, obec Metylovice, okr. Frýdek-Místek. ZNALECKÝ POSUDEK č. 114-3159/11 o obvyklé ceně pozemku parc.č. 783/1, v k.ú. Metylovice, obec Metylovice, okr. Frýdek-Místek. Objednatel posudku: Exekutorský úřad Ostrava Mgr. Pavla Fučíková - soudní exekutor

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu. Leasingy

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu. Leasingy Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Leasingy Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu Fakulta financí a účetnictví

Více

Informační leták k určení čistých příjmů

Informační leták k určení čistých příjmů Informační leták k určení čistých příjmů Program spolupráce na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014 2020 v rámci cíle Evropská územní spolupráce Kód CCI:

Více

Finanční trhy. Finanční aktiva

Finanční trhy. Finanční aktiva Finanční trhy Finanční aktiva Magický trojúhelník investování (I) Riziko Výnos Likvidita Magický trojúhelník investování (II) Tři prvky magického trojúhelníku (výnos, riziko a likvidita) vytváří určitý

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Mezitímní účetní výkaznictví Kontakt: Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a

Více

Tab. č. 1 Druhy investic

Tab. č. 1 Druhy investic Investiční činnost Investice představuje vydání peněz dnes s představou, že v budoucnosti získáme z uvedených prostředků vyšší hodnotu. Vzdáváme se jisté spotřeby dnes, ve prospěch nejistých zisků v budoucnosti.

Více

Základní metody oceňování majetku

Základní metody oceňování majetku ákladní metody oceňování majetku ákladní metody používané pro oceňování: metoda zjištění věcné hodnoty (časové ceny), metoda výnosové hodnoty, metoda rentního oceňování, metoda zjištění obecné ceny prostým

Více

Odborná směrnice č. 3

Odborná směrnice č. 3 Odborná směrnice č. 3 Test postačitelnosti technických rezerv životních pojištění Právní normy: Zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o pojišťovnictví )

Více

Finanční gramotnost pro SŠ -10. modul Investování a pasivní příjem

Finanční gramotnost pro SŠ -10. modul Investování a pasivní příjem Modul č. 10 Ing. Miroslav Škvára O investicích O investování likvidita výnosnost rizikovost Kam mám investovat? Mnoho začínajících investorů se ptá, kam je nejlepší investovat? Všichni investiční poradci

Více

- oceňovací základny. IAS 36 - pokles hodnoty aktiv (novela od 2004) - fair value concept u finančních aktiv a závazků (novela 2004)

- oceňovací základny. IAS 36 - pokles hodnoty aktiv (novela od 2004) - fair value concept u finančních aktiv a závazků (novela 2004) Oceňování v IAS/IFRS Koncepční rámec - majetková podstata - oceňovací základny IAS 15 - dopad změn cen (od 2005 zrušen) IAS 29 - dopad změn cen v hyperinflaci IAS 21 - dopad změn směnných kurzů (novela

Více

Analýza návratnosti investic/akvizic. Lukáš Nový ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví

Analýza návratnosti investic/akvizic. Lukáš Nový ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví Analýza návratnosti investic/akvizic Lukáš Nový ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví Obsah Definice investice/akvizice, Vliv času a rizika Postup hodnocení investic

Více

PEGAS NONWOVENS SA. Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010

PEGAS NONWOVENS SA. Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010 PEGAS NONWOVENS SA Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010 20. května 2010 PEGAS NONWOVENS SA oznamuje své neauditované konsolidované finanční výsledky za první čtvrtletí roku

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR)

Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR) Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR) (Aktualizovaná verze 04/05) Úvodní charakteristika předmětu: Cílem jednosemestrálního předmětu Investiční a finanční

Více

N K Á L K A L D A Y D, Y KA K L A K L U K L U A L C A E C E

N K Á L K A L D A Y D, Y KA K L A K L U K L U A L C A E C E EKONOMIKA NÁKLADY, KALKULACE a BEP Projekt POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Ing. Viera Sucháčová Označení Název DUM Anotace Autor Jazyk Klíčová slova Cílová skupina Stupeň vzdělávání Studijní obor

Více

Investiční rozhodování, přehled metod a jejich využití v praxi

Investiční rozhodování, přehled metod a jejich využití v praxi PE 301 Eva Kislingerová Investiční rozhodování, přehled metod a jejich využití v praxi Eva Kislingerová 4-2 Struktura přednášky Základní pojmy NPV a její konkurenti Metoda doby splacení (The Payback Period)

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č /18. O obvyklé ceně nemovitosti pozemkové parcely p.č. 271/17 v k.ú. Dolní Přím, obec Dolní Přím, okres Hradec Králové

ZNALECKÝ POSUDEK. č /18. O obvyklé ceně nemovitosti pozemkové parcely p.č. 271/17 v k.ú. Dolní Přím, obec Dolní Přím, okres Hradec Králové ZNALECKÝ POSUDEK č. 771-01/18 O obvyklé ceně nemovitosti pozemkové parcely p.č. 271/17 v k.ú. Dolní Přím, obec Dolní Přím, okres Hradec Králové Objednatel znaleckého posudku: Administrace insolvencí CITY

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 112-3157/11. o obvyklé ceně pozemku parc.č. 3920/346 v k.ú. Místek, obec Frýdek-Místek, okr. Frýdek-Místek.

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 112-3157/11. o obvyklé ceně pozemku parc.č. 3920/346 v k.ú. Místek, obec Frýdek-Místek, okr. Frýdek-Místek. ZNALECKÝ POSUDEK č. 112-3157/11 o obvyklé ceně pozemku parc.č. 3920/346 v k.ú. Místek, obec Frýdek-Místek, okr. Frýdek-Místek. Objednatel posudku: Exekutorský úřad Ostrava Mgr. Jiří Král - soudní exekutor

Více

ANALÝZA REALITNÍHO TRHU V OSTRAVĚ

ANALÝZA REALITNÍHO TRHU V OSTRAVĚ ANALÝZA REALITNÍHO TRHU V OSTRAVĚ 24. 2. 2017 Zpracováno pro Bankovní institut Vysoká Škola (Praha) VÝVOJ TRHU V REGIONU ZA POSLEDNÍ 2 ROKY Za poslední dva roky je vývoj téměř u všech segmentů nemovitostí

Více

OCENĚNÍ A POKRAČUJÍCÍ HODNOTA. Rudolf Hájek, RSM CZ

OCENĚNÍ A POKRAČUJÍCÍ HODNOTA. Rudolf Hájek, RSM CZ OCENĚNÍ A POKRAČUJÍCÍ HODNOTA Rudolf Hájek, RSM CZ O čem budeme diskutovat Základní metody výpočtu pokračující hodnoty Úvahy při konstrukci pokračující hodnoty Konstrukce stabilizovaného roku Výhody /

Více

Návrh standardu na leasing nájemce. Martina Chrámecká

Návrh standardu na leasing nájemce. Martina Chrámecká www.pwc.cz Návrh standardu na leasing nájemce martina.chramecka@cz.pwc.com Martina Chrámecká martina.chramecka@cz.pwc.com 17. října 2011 Návrh standardu nájmy ze strany nájemce Obsah Zdůvodnění nového

Více

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Témata k ústní maturitní zkoušce Obor vzdělání: Předmět: Agropodnikání Ekonomika a Podnikání Školní rok: 2014/2015 Třída: AT4 Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Projednáno předmětovou komisí dne: 13.2.

Více

Znalecký posudek /17

Znalecký posudek /17 Znalecký posudek 3738-26/17 jehož předmětem je určení obvyklé ceny (tržní hodnoty) resp. podílu 1/12 pozemku parc. č. 1414/7 trvalý travní porost a podílu 1/12 pozemku parc. č. 1414/20 trvalý travní porost,

Více

PRAVIDLA POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ. Informace o emisích a trhu

PRAVIDLA POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ. Informace o emisích a trhu PRAVIDLA POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Informace o emisích a trhu Článek 1 Informace získané od emitentů investičních nástrojů a dalších osob (1) Informace, které získá RM-S od emitentů investičních nástrojů,

Více

Zjišťování hodnoty duševního vlastnictví. Bratislava, 19. březen 2014 Karel.cada@seznam.cz

Zjišťování hodnoty duševního vlastnictví. Bratislava, 19. březen 2014 Karel.cada@seznam.cz Zjišťování hodnoty duševního vlastnictví Bratislava, 19. březen 2014 Karel.cada@seznam.cz I. Nehmotné statky a jejich povaha II. Důvody oceňování nehmotného majetku III. Obecné přístupy k oceňování nehmotného

Více

i R = i N π Makroekonomie I i R. reálná úroková míra i N. nominální úroková míra π. míra inflace Téma cvičení

i R = i N π Makroekonomie I i R. reálná úroková míra i N. nominální úroková míra π. míra inflace Téma cvičení Téma cvičení Makroekonomie I Nominální a reálná úroková míra Otevřená ekonomika Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Nominální a reálná úroková míra Zahrnutí míry inflace v rámci peněžního trhu

Více

UKAZATELE RENTABILITY A AKTIVITY

UKAZATELE RENTABILITY A AKTIVITY UKAZATELE RENTABILITY A AKTIVITY 1. Ukazatele rentability, výnosnosti, ziskovosti (profitability ratios) poměřují zisk dosažený podnikáním s výší zdrojů podniku, jichž bylo užito k jeho dosažení. Ukazatele

Více

Hodnocení ekonomické efektivnosti projektů Průměrný výnos z investice, doba návratnosti, ČSH, VVP

Hodnocení ekonomické efektivnosti projektů Průměrný výnos z investice, doba návratnosti, ČSH, VVP Hodnocení ekonomické efektivnosti projektů Průměrný výnos z investice, doba návratnosti, ČSH, VVP Investice je charakterizována jako odložená spotřeba. Podnikové investice jsou ty statky, které nejsou

Více

Typy dluhopisů 1) Pro účely koupí a prodejů na trhu RM-S se dluhopisy rozdělují na:

Typy dluhopisů 1) Pro účely koupí a prodejů na trhu RM-S se dluhopisy rozdělují na: ČL. 12 PRAVIDLA PRO USPOKOJOVÁNÍ POKYNŮ KE KOUPI A K PRODEJI DLUHOPISŮ Tyto technické podmínky provozu uvádějí podrobnosti k Pravidlům pro aukční obchody, pokud se tyto obchody uskutečňují s dluhopisy.

Více

Obor účetnictví a finanční řízení podniku

Obor účetnictví a finanční řízení podniku Obor účetnictví a finanční řízení podniku TEST Z FINANČNÍHO ÚČETNICTVÍ celkem 40 bodů Zvolte nejvhodnější odpověď na následující otázky (otázky se nevztahují k žádnému z početních příkladů a nijak na sebe

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 49-2789 / 10. o obvyklé ceně pozemku parc.č. 145/45 v k.ú. Horní Domaslavice, obec Horní Domaslavice, okr.

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 49-2789 / 10. o obvyklé ceně pozemku parc.č. 145/45 v k.ú. Horní Domaslavice, obec Horní Domaslavice, okr. ZNALECKÝ POSUDEK č. 49-2789 / 10 o obvyklé ceně pozemku parc.č. 145/45 v k.ú. Horní Domaslavice, obec Horní Domaslavice, okr. Frýdek-Místek Objednatel posudku: Exekutorský úřad Ostrava Mgr. Pavla Fučíková

Více

KALKULACE, POJEM, ČLENĚNÍ, KALKULAČNÍ VZOREC, KALKULAČNÍ METODY

KALKULACE, POJEM, ČLENĚNÍ, KALKULAČNÍ VZOREC, KALKULAČNÍ METODY Otázka: Kalkulace Předmět: Účetnictví Přidal(a): Tereza P. KALKULACE, POJEM, ČLENĚNÍ, KALKULAČNÍ VZOREC, KALKULAČNÍ METODY POJEM A ČLENĚNÍ: - představuje předběžné stanovení nebo následné zjištění jednotlivých

Více

AGRO PODLUŽAN, A.S. REPORT FINANČNÍCH UKAZATELŮ

AGRO PODLUŽAN, A.S. REPORT FINANČNÍCH UKAZATELŮ AGRO PODLUŽAN, A.S. REPORT FINANČNÍCH UKAZATELŮ 2007-2011 Obsah Finanční analýza společnosti Agro Podlužan... 3 Ukazatele rentability... 4 Ukazatele aktivity... 5 Ukazatele likvidity... 7 Ukazatele zadluženosti...

Více

Znalecký posudek Číslo / 2017

Znalecký posudek Číslo / 2017 Znalecký posudek Číslo 273 97 / 2017 OCENĚNÍ NEMOVITOSTI STANOVENÍ OBVYKLÉ CENY NEMOVITOSTI NEMOVITOST: Pozemek p.č. St. 5536, zapsaný na LV 701 pro k.ú. Zlín, obec Zlín. Adresa nemovitosti: Rybníky III,

Více

Poznámka...zvýšený objem produkce je podnik schopen pokrýt lepším využitím stávající výrobní kapacity.

Poznámka...zvýšený objem produkce je podnik schopen pokrýt lepším využitím stávající výrobní kapacity. Příklad na řízení pohledávek Podnik má roční objem realizace 18 mil. Kč, náklady na prodané zboží činí celkem 16 mil. Kč, z toho - fixní náklady...6 mil. Kč, - variabilní náklady...10 mil. Kč. Podnik poskytuje

Více

Účetní toky a) ve všech případech jsou doprovázeny současně fyzickou změnou nebo změnou, kterou bychom mohli klasifikovat jako reálnou b) mají nebo bu

Účetní toky a) ve všech případech jsou doprovázeny současně fyzickou změnou nebo změnou, kterou bychom mohli klasifikovat jako reálnou b) mají nebo bu PŘÍSTUP FINANČNÍ ANALÝZY ORIENTOVANÝ NA POTŘEBY MEZIPODNIKOVÉ KOMPARACE EKONOMICKÉ VÝKONNOSTI 15.1 Základní pojmy, úprava účetních výkazů 15.2 Základní ukazatele 15.1 Základní pojmy, úprava účetních výkazů

Více

IAS 16. Pozemky, budovy, zařízení

IAS 16. Pozemky, budovy, zařízení IAS 16 Pozemky, budovy, zařízení Cíl standardu Popsat přístup k účtování pozemků (P), budov (B) a zařízení (Z) Řeší problémy spojené: S časovým uznáním aktiv. Určením jejich účetní hodnoty. Účtováním odpisů.

Více

OCEŇOVÁNÍ STAVEBNÍCH A RESTAURÁTORSKÝCH PRACÍ V SOUVISLOSTI S PODÁNÍM ŽÁDOSTI O GRANT POSKYTOVANÝ Hlavním městem PRAHOU

OCEŇOVÁNÍ STAVEBNÍCH A RESTAURÁTORSKÝCH PRACÍ V SOUVISLOSTI S PODÁNÍM ŽÁDOSTI O GRANT POSKYTOVANÝ Hlavním městem PRAHOU Magistrát hlavního města Prahy, 21. 5. 2018 OCEŇOVÁNÍ STAVEBNÍCH A RESTAURÁTORSKÝCH PRACÍ V SOUVISLOSTI S PODÁNÍM ŽÁDOSTI O GRANT POSKYTOVANÝ Hlavním městem PRAHOU Ing. Arch. Vladimír Soukeník v.soukenik@volny.cz

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č /10

ZNALECKÝ POSUDEK. č /10 ZNALECKÝ POSUDEK č. 142-2882/10 o obvyklé ceně spoluvlastnického podílu o velikosti ½ na pozemcích parc.č. 1811/4 a 3208/4 v k.ú. Vítkov, obec Vítkov, okr. Opava. Objednatel posudku: Exekutorský úřad Ostrava

Více

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů Příručka k měsíčním zprávám ING fondů ING Investment Management vydává každý měsíc aktuální zprávu ke každému fondu, která obsahuje základní informace o fondu, jeho aktuální výkonnosti, složení portfolia

Více

ČASOVÁ HODNOTA PENĚZ. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 8. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D.

ČASOVÁ HODNOTA PENĚZ. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 8. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. ČASOVÁ HODNOTA PENĚZ Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace 8. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. Časová hodnota peněz Každou peněžní operaci prováděnou v současnosti a zaměřenou do budoucnosti

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Test katedry finančního účetnictví a auditingu

Vysoká škola ekonomická v Praze Test katedry finančního účetnictví a auditingu Vysoká škola ekonomická v Praze Test katedry finančního účetnictví a auditingu Základy účetnictví - vzor Příklad č. 1 Soukromá Obchodní akademie vyučuje své žáky v pronajatých prostorách. V září škola

Více

Studie proveditelnosti analýza nákladů a přínosů

Studie proveditelnosti analýza nákladů a přínosů Studie proveditelnosti analýza nákladů a přínosů Datum: Místo: Prezentuje: 21. 8. 2008 ÚRR Ing. Kateřina Hlostová Osnova Základní SP 1. Obsah 2. Úvodní informace 3. Strukturované vyhodnocení projektu 4.

Více

Výkaz o peněžních tocích

Výkaz o peněžních tocích Výkaz o peněžních tocích Výkaz CF používaný ve vyspělých zemích Evropské unie od poloviny 60. let minulého století se opíral o zkušenosti z amerického vývoje výkaznictví. V ČR je Opatřením MF ČR čj. 281/50

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č /11. o obvyklé ceně pozemku parc.č. 176/3 v k.ú. Václavovice u Frýdku-Místku, obec Václavovice, okr. Ostrava-město.

ZNALECKÝ POSUDEK. č /11. o obvyklé ceně pozemku parc.č. 176/3 v k.ú. Václavovice u Frýdku-Místku, obec Václavovice, okr. Ostrava-město. ZNALECKÝ POSUDEK č. 185-3230/11 o obvyklé ceně pozemku parc.č. 176/3 v k.ú. Václavovice u Frýdku-Místku, obec Václavovice, okr. Ostrava-město. Objednatel posudku: Exekutorský úřad Ostrava Mgr. Jiří Král

Více

Znalecký posudek číslo 3494/250/2016

Znalecký posudek číslo 3494/250/2016 Znalecký posudek číslo 3494/250/2016 o obvyklé ceně věcí nemovitých ideálního spoluvlastnického podílu ve výši 1/6 na pozemcích a trvalých porostech na parcelách, vše se všemi součástmi a příslušenstvím

Více

Problematika časové hodnoty peněz Dagmar Linnertová Luděk Benada

Problematika časové hodnoty peněz Dagmar Linnertová Luděk Benada Problematika časové hodnoty peněz Dagmar Linnertová Dagmar.Linnertova@mail.muni.cz Luděk Benada 75970@mail.muni.cz Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště 1 Hodnotící kritéria Úvod do problematiky

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č /18. ceně obvyklé ceně podílu na pozemkové parcele p.č. 1053/4 - orná půda v k.ú. Putim, obec Putim, okres Písek

ZNALECKÝ POSUDEK. č /18. ceně obvyklé ceně podílu na pozemkové parcele p.č. 1053/4 - orná půda v k.ú. Putim, obec Putim, okres Písek ZNALECKÝ POSUDEK č. 774-04/18 ceně obvyklé ceně podílu na pozemkové parcele p.č. 1053/4 - orná půda v k.ú. Putim, obec Putim, okres Písek Objednatel znaleckého posudku: Administrace insolvencí CITY TOWER

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 241-2981 / 10. o obvyklé ceně pozemků parc.č. 252, 654, 655 a 753 v k.ú. Hovězí, obec Hovězí, okr. Vsetín.

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 241-2981 / 10. o obvyklé ceně pozemků parc.č. 252, 654, 655 a 753 v k.ú. Hovězí, obec Hovězí, okr. Vsetín. ZNALECKÝ POSUDEK č. 241-2981 / 10 o obvyklé ceně pozemků parc.č. 252, 654, 655 a 753 v k.ú. Hovězí, obec Hovězí, okr. Vsetín. Objednatel posudku: Exekutorský úřad Ostrava Mgr. Pavla Fučíková - soudní exekutor

Více

3. Cena cenová kalkulace, poptávka a nabídka

3. Cena cenová kalkulace, poptávka a nabídka 3. Cena cenová kalkulace, poptávka a nabídka Klíčová slova: Cena, kalkulace, kalkulační vzorec, trh, poptávka, nabídka. Anotace textu: Cílem modulu je objasnění ceny jako ekonomické kategorie a způsobů

Více

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 20. 6. 2012 Ročník: III. Vzdělávací oblast: Obchodní provoz Vzdělávací obor: Obchodník

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 20. 6. 2012 Ročník: III. Vzdělávací oblast: Obchodní provoz Vzdělávací obor: Obchodník Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 20. 6. 2012 Ročník: III. Vzdělávací oblast: Obchodní provoz Vzdělávací obor: Obchodník Tematický okruh: Marketing a management Téma: Cena Číslo DUMu:

Více

Pravidla poskytování informací d) emisích, kde obchodování probíhá za působení tvůrce trhu a stanovení podmínek pro tvůrce trhu,

Pravidla poskytování informací d) emisích, kde obchodování probíhá za působení tvůrce trhu a stanovení podmínek pro tvůrce trhu, PRAVIDLA POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Informace o emisích a trhu Článek 1 Informace získané od emitentů investičních nástrojů a dalších osob (1) Informace, které získá RM-S od emitentů investičních nástrojů resp.

Více

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA V ZJEDNODUŠENÉM ROZSAHU

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA V ZJEDNODUŠENÉM ROZSAHU ÚČETNÍ ZÁVĚRKA V ZJEDNODUŠENÉM ROZSAHU ke dni 31. prosince 218 ( údaje jsou vyčísleny v celých tisících Kč ) sestavená v souladu se zákonem č. 563/1991 Sb. o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, s

Více

Jak na podnikání? VYPRACOVÁNÍ PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU

Jak na podnikání? VYPRACOVÁNÍ PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU Projekt reg. č.: CZ.1.04/3.4.04/88.00372 je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR, název projektu: PODNIKATELSKÝ MINIINKUBÁTOR. Jak na podnikání? VYPRACOVÁNÍ PODNIKATELSKÉHO

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 272-3012/10. o obvyklé ceně pozemku parc.č. 538, v k.ú. Žeranovice, obec Žeranovice, okr. Kroměříž.

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 272-3012/10. o obvyklé ceně pozemku parc.č. 538, v k.ú. Žeranovice, obec Žeranovice, okr. Kroměříž. ZNALECKÝ POSUDEK č. 272-3012/10 o obvyklé ceně pozemku parc.č. 538, v k.ú. Žeranovice, obec Žeranovice, okr. Kroměříž. Objednatel posudku: Exekutorský úřad Ostrava Mgr. Pavla Fučíková - soudní exekutor

Více

2.1.2 Příjmy ze samostatné činnosti

2.1.2 Příjmy ze samostatné činnosti 2.1.2 Příjmy ze samostatné činnosti Příjmy ze samostatné činnosti vymezuje 7 odst. 1 a 2 ZDP. Rozdělení těchto činností je poměrně důležité, neboť pro určení ZD mohou vykazovat určitá specifika jako např.:

Více

Investiční instrumenty a portfolio výnos, riziko, likvidita Úvod do finančních aktiv. Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.

Investiční instrumenty a portfolio výnos, riziko, likvidita Úvod do finančních aktiv. Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni. Finanční trhy Investiční instrumenty a portfolio výnos, riziko, likvidita Úvod do finančních aktiv Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup

Více

CZ.1.07/2.3.00/

CZ.1.07/2.3.00/ VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do VaV činnosti Reg. č. CZ.1.07/2.3.00/09.0047 Výzkum

Více