Lidstvo mléko získává a využívá: od skotu, koz, ovcí, buvolů, jaků, velbloudů, lam, zebu, sobů, koní

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Lidstvo mléko získává a využívá: od skotu, koz, ovcí, buvolů, jaků, velbloudů, lam, zebu, sobů, koní"

Transkript

1 Produkce mléka Hlavní zdroje: Základy obecné zootechniky, Majzlík, Hofmanová, Vostrý, 2012 ČZU Praha Obecná zootechnika, Hajič, Košvanec, Čítek, 1995, JU, Č.B. Obecná zootechnika (cvičení), Hajič, Košvanec, 1998, JU, Č.B.

2 Lidstvo mléko získává a využívá: od skotu, koz, ovcí, buvolů, jaků, velbloudů, lam, zebu, sobů, koní

3 početní stavy skotu v ČR ukazatel Rok 2013 (IV.) skot celkem z toho krávy krávy dojené krávy bez tržní produkce mléka Průměrná mléčná užitkovost skotu v ČR ukazatel jednotka 2012 denní dojivost (průměr.) l / kus/den 20,5 roční dojivost (průměr) l / kus/rok 7432 Trend: meziroční pokles stavů dojených krav, produkce mléka, ale meziročně stoupá. Zdroj:

4 Kozy ROK Vývoj početních stavů koz v ČR kusy (v závorce % ze 100% stavu r.1945) (100 %) (6,8 %) 2008 celkem * 2013 celkem , z toho kozy , rostoucí trend (převážně koza bílá a hnědá krátkosrstá) Dojených koz cca

5 produkce kozího mléka KU - délka normované laktace 280 dnů, maximální laktace bývá 4., koza bílá krátkosrstá: koza hnědá krátkosrstá: (KU r kg) (KU r kg) kombin. plem. koza anglonubijská: (KU 2011/ 870 kg) Rok (KU) kusy Dojivo st kg Tuk % Bílk % Lakt % ,47 3,12 4,4 Laktace kozy trvá dní, produkce kg denní produkce cca 2-8 kg za laktaci.

6 Ovce V roce 2013 v ČR chováno cca (ovce a berani) trend nárůst Z toho bylo (jehnic a bahnic) z toho dojeno pouze cca kusů. Struktura plemen dle užitk. zaměření v ČR (2013): (dojný a plodný užitk typ 12 %, vlnařská 0 %, masný typ 40 % a kombin. typ 48 %) V KU dojených plemen ovcí se využívá normované laktace 240 dnů. Dojená plemena v ČR : východofrízská ovce (v KU 750 kg) lacaune (průměr 250 kg, v KU 610 kg) šumavská ovce (průměr kg, v KU (2010) 285 kg Rok (KU) kusy Dojivost kg Tuk % Bílk % Lakt % ,97 5,5 4,8

7 Ovce Nejintenzivnější sekrece mléka 2-4 týdny po porodu, od 5.týdne klesá, Průměrná denní dojivost 0,5 3 kg, Délka laktace bývá dní, Celková produkce kg (při současném odchovu jehňat) Valaška kg u dojných plemen (východofrízské plemeno, awassi) kg; Ovce se dojí zezadu vemeno se nachází v krajině stydké, Vemeno je tvořeno dvěma polovinami každá je zakončena strukem Ovčí mléko má cca 1,4x vyšší výživnou hodnotu oproti kravskému. Využívá se především k produkci sýrů.

8 Mléčnost prasnice: Mléčnost prasnic se měří zvážením vrhu po porodu a v 21 dnech (cca sele po porodu cca 1,5 kg; v 21 dnech cca 6,5 kg; při odstavu v 28 dnech cca 7,5 kg) délka laktace prasnice je fyziologicky nastavená na 8-12 týdnů, vrchol laktace u prasnice je týden, s produkcí 3,5-12 kg mléka /den. na sele a den připadá cca 0,7-1,4 kg mléka (na 1 kg přírůstku selete je třeba 4-5 kg mléka) sekrece kojení cca 1 hodinu a spouštění mléka trvá cca 20 s. Přední struky poskytují více mléka než zadní Prasnice za 8 týdenní laktaci může vyprodukovat kg mléka. Odstav se provádí týden. Sele zdvojnásobí porodní hmotnost (cca 1,5 kg) za 8 až 10 dnů.

9 Faktory ovlivňující mléčnost prasnice - Velikost vrhu absolutní produkce mléka roste s velikostí vrhu, - Nejvyšší produkce mléka je na laktaci (1. laktace nižší, rovněž pokles cca po 4. laktaci) - Výživa - kvalita krmné dávky (vliv na složení a kvalitu mléka), - během laktace nesmí plemenice ztratit ne více než 40 kg. ž. hm. - Kondice prasnice, - Věk při prvním zapuštění (cca 3. říji, v 8 měsících, min.120 kg), - Obsazení struků selaty - neobsazené struky rychle zaprahují, - Odstav selat (28-35 dní). Mateřské mléko jako jediný zdroj živin, energie a vody stačí krýt plně potřebu selat do dne věku.

10 Stavba mléčné žlázy = forma potní žlázy, tubuloalveolární žláza

11 mléčná žláza hmotnost u krav až 20 kg po narození - mléčné cisterny a mlékovody; v dospívání ukládání tuku a zmnožování vaziva; v dospělosti estrogeny = růst a větvení mlékovodů; po zabřeznutí progesteron = od 5. měs. březosti žlaznatý parenchym sílí a zatlačuje vazivovou a tukovou tkáň; v poslední třetině březosti žláza hypertrofuje a zahajuje syntézu sekretu, vývoj pokračuje vzestupem sekrece. Vemnání souhrn změn charakteristických pro bezprostřední přípravu mléčné žlázy k laktaci Po vrcholu laktace involuce mléčné žlázy proces se prodlužuje dojením (sáním)

12 Stavba mléčné žlázy skotu

13 Stavba mléčné žlázy - alveoly i tubuly - vně obklopeny myoepiteliální b. - zajišťující spouštění mléka smršťováním. - vyprazdňování sekrečních buněk i alveol - výška sekrečního epitelu není stálá mění se synchronně s fázemi sekrečního cyklu

14 mezidruhové rozdíly: Vemeno - souhrn mléčných žláz - v krajině stydké: kráva, klisna, ovce, koza - spodina hrudníku, břicho až krajina tříselná: prasnice, králice, šelmy Kráva: 4 čtvrtě - 4 mléčné jednotky, zakončeny strukem, vazivová přepážka mezi P a L Prasnice: 6 8 párů vemínek, v každém 2 3 mléčné jednotky, každá ústí samostatně na vrcholu společného struku Klisna: 2 struky - v každém 2 mléčné jednotky

15 Laktace Složitý fyziologický proces vyměšování mléka 4 na sebe navazující a cyklicky se opakující fáze: Sekrece mléka: I. fáze syntézy sekretu v buňkách žlázového epitelu alveol a tubulů II. fáze přestup sekretu z buněk do lumina alveol a tubulů Ejekce mléka: III. fáze spouštění uvolněného mléka z alveol a tubulů vývodnými cestami do mlékojemu (pasivně stékání do mléčné cisterny i aktivně kontrakcí myoepiteliálních buněk) IV. fáze vypuzení mléka z mléčné žlázy ven

16 Tvorba mléka Krevní kapiláry oplétají mléčné alveoly a tubuly. Přívod krve do mléčné žlázy je značný až 500 l, pro tvorbu 1 l mléka. Pro denní dojivost 20 l mléka proteče mléčnou žlázou l krve / 24 hod. Každá sekreční buňka produkuje všechny složky mléka Součásti mléka vylučovány různě: voda a v ní rozpuštěné látky vystupují z buněk difúzně přes cytoplazmatickou membránu ekrinně, koloidní látky (bílkoviny) se vylévají do lumina alveol tukové kapénky se odškrtí od žlázové buňky - apokrinně někdy se uvolní do mléka i celá žlázová buňka (SB somatické buňky)

17 Mléčné bílkoviny (h 2 cca 0,5 0,8 pro obsah bílkovin v mléce) U přežvýkavců aminokyseliny (i esenciální) syntetizovány mikroorganismy v bachoru (např. z dusíkatých nebílkovinných látek). Zdroje C u přežvýkavců - těkavé mastné kyseliny (octová, propionová a máselná). - albumin a globuliny (gamaglobuliny), aminokyseliny - přechází z krve; - kasein - syntéza ve vemeni; mléka KASEINOVÁ - mléko kravské, ovčí a kozí - (nad 75 % kaseinu z bílkovin) u krávy je poměr: kasein : albumin (80 % : 20 %). mléka ALBUMINOVÁ - mléko kobylí, oslí, prasnice a masožravci (norek, pes, kočka) (do 75 % kasein z bílkovin), mateřské mléko (20 30 % kaseinu z bílkovin) Pro sýření mléka je technologicky významný kappa kasein, genetické varianty kaseinu B.

18 mléčný tuk: (h 2 = 0,5-0,7 pro % obsah tuku v mléce) Mléčný tuk se tvoří ze 75 % aktivní činností epitelu mléč. žlázy Prekurzorem u přežvýkavců jsou těkavé mastné kyseliny; octová, propionová a máselná vznikají činností bachorové mikroflóry; další zdroj mléč. tuku je tuk z krmiva nebo z tukových zásob těla. Tyto těkavé mastné kyseliny jsou resorbovány přímo v bachoru a vrátničním oběhem do jater a odsud dopravovány do vemene. Např. při poklesu objemu vlákniny v potravě klesá tučnost mléka; Prekurzorem mléčného tuku u nepřežvýkavců je glukóza; tukové kuličky 3-5 µm. V mléce - zastoupeny jsou mastné kyseliny C 4 C 20 ; (nejvyšší podíl k. palmitová a olejová) Mléčný tuk odstředěním zisk smetany - stlouká se máslo

19 mléčný cukr (laktóza): LAKTÓZA = 1 molekula glukózy + 1 molekula galaktózy; Většina krevního cukru (glukózy) vzniká u přežvýkavců glukogenezí v játrech např. z kyseliny (octové a propionové). Glukóza vzniká z krevních glukoproteinů Galaktóza vzniká v mléčné žláze přeměnou glukózy laktóza Nutná pro výrobu kysaných tekutých výrobků (jogurt, kumys)

20 Minerální látky a vitamíny v mléce vitamíny, minerály dodávány do mléčné žlázy krví Při denní dojivosti 20 l (ztráta cca 24 g Ca, 2 g Mg), Poporodní hypokalcemie např. poporodní parézy Nedostatečný přívod hořčíku např. pastevní tetanie Vitamíny: A, D, E, K; C, B, (PP = B3 nikotinamid), kyselina listová, biotin, kyselina pantotenová, vitamíny skupiny B syntéza mikroorganimů v bachoru

21 Složení mleziva a zralého mléka u skotu % složení voda sušina bílkoviny tuk cukr popeloviny mlezivo 74,00 24,50 15,00 5,40 3,5 1,2 mléko 87,50 12,50 3,40 4,00 4,70 0,7 Mlezivo - colostrum - mléko nezralé (aberantní) - první výměšek mléčné žlázy po porodu - začátek laktace Mlezivové období cca 3-7 dní, zrání mléka cca do 21 dní laktace. Má nažloutlou barvu, specifický pach a hořkoslanou chuť. Je hustší než mléko, sráží se varem, je lepkavé. Vysoké zastoupení imunoglobulinů - až 2/3 z bílkovin (gamaglobulíny ochranné látky proti nespecifickým stájovým infekcím např. E.coli), vitamíny a minerální soli (hodně Mg projímavé, první stolice = smolka). popeloviny 1,1 %.

22 Mlezivo : Příjem imuglobulínů mlezivem - pro tele (sele, jehně, kůzle) nezbytný. Placenta skotu není propustná pro imunoglobuliny (Ig), telata se rodí bez gamaglobulínů v krvi. S imunoglobulíny dostává tele při pití mleziva ochranu (až týdny) proti nepecifickým stájovým infekcím proti nimž by bylo bezbranné. Obsah gamaglobulínů v mlezivu rychle klesá za 24 hod z 10 % na 0,1 %. Ideální je příjem (skot) cca 3 litry mleziva do několika hodin po narození. Mláďata sele, tele jehně, kůzle a hříbě po narození (jen několik hodin) resorbují bílkoviny nerozložené, intaktní nepatrná aktivita žaludečních šťáv (nízká aktivita proteináz), neutrální ph žaludku (slezu). Střevní výstelka je zvýšeně propustná převod nerozložených bílkovin do střevní výstelky pinocytózou, resorbce do mízního systému do krve, jater.

23 Složení zralého mléka u skotu % složení voda sušina bílkoviny tuk cukr popeloviny mléko 87,5 12,5 3,4 4,0 4,7 0,7 Mléko skotu: cca od 7. dne po porodu optimální poměr: bílkoviny : tuk = 1,1-1,4 Zralé mléko je bílé s mírným nádechem do žluta (obsah karotenů), mléčná chuť je dána obsahem laktózy a mastných kyselin. Mléko starodojných krav získané např. v pokročilé březosti nebo od dlouhodobě nezabřezlých - smyslově se blíží mlezivu, je slané nahořklé.

24 Mateřské mléko Skot Koza Ovce Prasnice Porovnání složení mléka u různých druhů kg mléka /den 17 kg (305 dní) 2 5 kg (280 dní) 1,5 5 kg (240 dní) cca 5 kg max.12 kg ( dní) % sušina % bílkovin % tuku % laktózy 1,3 (alb : kas) cca (80 % : 20 %) 4,1 7,2 12,5 3,3 3,5 (alb : kas) 3,5-4 4,7 4,9 (20 % : 80 %) 13,1 2,7-3, ,4 16,4 4, ,2-4,8 18 5,5-6,2 7 4,3 Klisna ,5 7

25 Řízení činnosti mléčné žlázy zahájení laktace prolaktin = LTH (přední lalok hypofýzy); sekrece prolaktinu stimulována hladinou estrogenů; pokles hladiny progesteronu po otelení; množství prolaktinu řídí inhibiční faktor z hypotalamu; udržení sekreční činnosti podmíněno adenohypofyzárními hormony (ACTH adrenocorticotropní h., STH) a hormony kůry nadledvin, štítné žlázy a dalších; DOMINANTA laktace = vylučování hormonů je podněcováno drážděním struků při sání a dojení informace do kůry mozku + zvýšená hladina LTH.

26 sání pouze mléko z cisterny (1/3) vylučování mléka: ejekce mléko z horních mlékovodů 1. podráždění receptorů kůže struků a vemene; 2. vzruch do mozku; 3. za 1 min. po podráždění vyplavení oxytocinu (z hypofýzy), účinek trvá cca 5 10 minut 4. stažení kontraktilních elementů ve stěnách alveolů a mikrotubulů myoepiteliální buňky účinek adrenalinu! (reakce na stres) (hormon dřeně nadledvinek): stažení kapilár brání přestupu oxytocinu z krve znemožnění nebo zabránění vyprazdňování vemene

27 základní pojmy Laktace: období, kdy je u samice sekretováno mléko, laktace začíná porodem a končí zaprahnutím Dojnost: schopnost samice produkovat větší množství mléka, než spotřebují mláďata a které lze získat dojením Dojivost: množství produkovaného mléka u dojených zvířat za určitý interval (kráva, koza, ovce..) Mléčnost: produkce mléka jen pro potřebu vlastních mláďat - klisna, prasnice, králice..), zjišťuje se u prasat např. dle hmotnosti vrhu v 21 dnech nebo při odstavu Dojitelnost: schopnost dojeného zvířete rychle a úplně uvolňovat mléko při dojení

28 Délka laktace, množství mléka a kvalita mléka závisí na: a) vnitřních faktorech b) vnějších faktorech druh zvířete, čas odstavu mláďat - výživa (sezóna) a napájení - plemeno a užitkový typ (až 70 % vliv na dojivost) - genetické předpoklady - dojení (počet ) - zdravotní stav - teplota a podmínky chovu - pořadí laktace - sezóna otelení (zima nebo jaro) (maximum po dosažení tělesné dospělosti) vliv živé hmotnosti a velikosti dojnice délka a kvalita stání na sucho fáze laktace a výše užitkovosti vliv březosti příliš rané zabřeznutí (samice chovatelsky nedospělé = nedorostlé nízká hmotnost, oslabení organismu) = nízká užitkovost

29 Genetický vliv Proměnlivost produkce mléka (dojivost) skotu vliv: cca 0,3 nízký koef. dědivosti střední pro složení mléka (% tuku, % bílkovin): h 2 = 0,4 0,7 vztahy mezi ukazateli negativní korelace (- 0,2 až - 0,5) mezi množstvím mléka a % obsahem mléčných složek, produkce tuku v kg : množství mléka (pozitivní korelace vysoká) obsah tuku : obsah bílkovin (pozitivní korelace nízká) tvarové : funkční vlastnosti vemene: (pozitivní korelace střední)

30 Vliv užitkového typu na průměrnou užitkovost Skot Masná plemena produkují málo mléka pouze pro tele (cca do 2000 kg), Kombinovaná plemena produkují kg mléka, Mléčná plemena produkují kg mléka

31 dojená plemena skotu v ČR r plemena holštýnské (H, R 51 %) český strakatý (C 51 %) ostatní (kříženci) Počet dojnic v KU (54,4 %) (38,6%) (7 %) mléko kg montbéliarde ayrshire jersey normandské

32 Vliv výživy a napájení má rozhodující vliv na produkci mléka (až 70 % na množství mléka, 40 % na obsah tuku) Nezbytný dostatečný přívod energie, N - látek, mikro a makroprvků Velmi častý energetický deficit zejména u vysokoužitkových dojnic (nad 9000 kg /laktaci) v období rozdojování - (individuální cca dní) až do 100 dní nedostatky = snížená produkce mléka, snižování obsahu složek Jaká je prevence metabolických poruch pro toto náročné období: (u vysokoprodukčních dojnic) - fázová výživa dojnic - kontrola zdravotního stavu - kontrola úbytku hmotnosti dojnic (sledování kondice) - metabolické testy (na zdravotní stav i odchylky složení mléka) - volba prvního zapuštění až po vrcholu laktační křivky prodloužení SP nad 100 dní.

33 Vliv živé hmotnosti a velikosti dojnic U dojného typu kladná korelace mezi živou hmotností a mléčnou užitkovostí. Vysvětleno schopností vyššího příjmu krmiva u větší dojnice - u holštýnského skotu šlechtění na zvětšení těles. rámce a hmotnosti. (např. zvýšení ž. hmotnosti o 100 kg navýší užitkovost o cca kg mléka.) U dojnic s nižší relativní užitkovostí (přepočteno např. na 100 kg hmotnosti těla) je mléko produkováno méně efektivně, neboť se zvyšuje podíl živin spotřebovaných na záchovu z celkové spotřeby živin.

34 relativní užitkovost (R M ) Mléčná produkce je ovlivněna velikostí hmotnosti dojnice, proto pro porovnávání výkonnosti je vhodná relativní užitkovost: přepočet produkce mléka (M) nebo mléčných složek na 100 kg živé hmotnosti dojnice R M ; zabraňuje nadhodnocení krav s vysokou živou hmotností; R M = 100 * (M / živá hmotnost) nebo R FCM = 100 * (FCM / živá hmotnost) FCM (fat corrected milk)

35 věk při prvním otelení příliš rané první otelení (pod 22 měsíců) = nízká užitkovost, každý měsíc věku navíc cca do 34 měsíců, zvyšuje produkci mléka o 1 %. užitkovost se zvyšuje do dosažení tělesné dospělosti - maximální laktace skotu (individuální) Březost a laktace je pro nevyspělý samičí organismus velkou fyziologickou zátěží, který v budoucnu oslabuje jeho organismus minimální hmotnost po 1. otelení 500 kg (holštýn.) Naopak nelze z ekonom. hlediska 1. zapuštění příliš odkládat = zkrácení neefektivní fáze odchovu, snížení užitkovosti přepočtené na den života

36 Stáří dojnic (pořadí laktace) Dojivost stoupá od 1. laktace k dosažení tělesné dospělosti (maximální produkce u tělesně dospělých krav rok života), potom se opět snižuje. Dnes se průměrná kráva v ČR nachází nejčastěji na 2,4 laktaci (průměrný věk populace klesá)

37 březost Určitý pokles v produkci mléka lze zaznamenat již po oplození Březost způsobuje zřetelné snížení užitkovosti v závěru laktace (hormonální vlivy - progesteron) - 5. měsíc březosti, 7. měsíc laktace od 8. měsíce zvýšené krytí potřeb rostoucího plodu SP - vliv na celoživotní produkci mléka dnů (nad 110 dní špatné zabřezávání) při prodloužení se zvýší počet dní na konci laktace, kdy je nádoj relativně nízký neefektivní Optimum je 1x tele /ročně

38 postup zaprahování před dobou stání na sucho U vysokoprodukčních dojnic problémy se zaprahováním (dojí-li ještě na konci laktace např. 15 l/den) Doba procesu zaprahování cca dní již před tímto obdobím (omezení příjmu vody, štavnatých krmiv) Postupné omezení počtu dojení na 1x denně až obden. Individuální kontrola - možná medikace mléčné žlázy - ochrana před zánětem Nesprávný postup těžké záněty mléčné žlázy Přesun 14 dní před porodem do porodny.

39 Doba stání na sucho Optimální doba u skotu: 60 dní před porodem po období laktace (zvíře je zaprahlé neprodukuje mléko, není dojeno) Kratší období (pod 40 dní): - zvíře není schopno obnovit své rezervy Delší období: - nebezpečí ztučnění zvířat a následné metabolické poruchy Funkce: - Příprava na porod (hormonální; dokončení růstu plodu) - Regenerace mléčné žlázy - Regenerace trávicího ústrojí (příprava bachorové mikroflóry) - Příprava organismu na (zátěž) následnou laktaci Způsob ošetřování v tomto období přímo ovlivňuje: zdraví dojnic, snadný průběh porodů, následnou laktaci včetně bezproblémového zabřeznutí po porodu

40 Doba stání na sucho - výživa V době stání na sucho se zvířata nepřekrmují. krmíme je dle jejich kondičního stavu - asi jako by dojila cca 10 litrů mléka / den, zajištění růstu plodu; dokončení růstu u mladých plemenic Zvířata před porodem mají dosahovat hmotnosti odpovídající plemennému standardu + cca 60 kg (hmotnost gravidní dělohy) kvalitní statková píce, seno, poměr Ca : P (cca 1,4 : 1) (nedodržení např. poporodní parézy) jadrná krmiva neomezovat úplně vzhledem k úpravě bachorové mikroflóry

41 zdravotní stav metabolické poruchy (především nesprávná výživa) (steatózy jater, ketózy, metabolické acidózy, alkalózy, hypokalcemie, cysty, tiché říje) nakažlivé choroby intoxikace záněty mléčné žlázy mění se poměr kaseinu a syrovátkových bílkovin V roce 2011 byly v průměru krávy vyřazeny na 3,7 laktaci Zdravotní důvody cca 84 % případů brakace

42 Kolísání obsahu složek mléka, může být indikátorem, metabolických poruch plemenic. Např. pokles laktózy, snížení obsahu bílkovin, zvýšení koncentrace močoviny, zvýšení obsahu ketolátek atd. Mlékem se mohou vylučovat z těla i různé zbytky léků, odloupané epitelové buňky (SB), leukocyty i choroboplodné zárodky z mléčné žlázy zdravotní stav mléč. žlázy

43 Technika a frekvence dojení Počet denních dojení: praxe 2 3 x denně (pravidelný denní čas) (standard 2x denně po 12 hod.) Rychlost dojení optimum 5 7 minut (max. 10 minut), (po jednorázovém vyloučení oxytocinu) Velmi pomalé dojení a přestávky - působí rušivě - snižují užitkovost. U prasat, koz, ovcí stimuluje počet sajících mláďat tvorbu mléka

44 sezóna prostřednictvím výživy; v zimě otelené dojnice mívají vyšší užitkovost pokud není kolísání kvality stravy (siláží, senáží atd.) Jaro pokles laktační křivky spadá do období zkrmování zelené píce možné problémy s přechodem na zelené krmení, různá kvalita píce.

45 optimální teplota prostředí 8 16 C (skot) příliš vysoké teploty (nad 25) hypertermie - - omezování příjmu krmiva, pokles užitkovosti i pokles tučnosti velmi nízká teplota velká spotřeba energie na udržení tělesné teploty (na záchovu)

46 Prvních 100 dní laktace skotu a dalších období obecný popis jejího průběhu

47 laktační křivka grafické znázornění průběhu laktace mezidobí zabřeznutí otelení

48 SKOT standardní délka laktace = normovaná laktace 305 dnů. normální laktace: pokud trvala min. 240 dní a pokud užitkovost dosáhla alespoň 2000 kg. Vše co je méně je laktace nenormální nezapočítává se do hodnocení celoživotní užitkovosti dojnice.

49 vzestupná fáze laktace Mlezivové období po porodu (cca týden) Rozdojování (vzestup): 15 až 40 dnů (u vysokoprodukčních) dosažení denního maxima Denní maximum u dojných plemen je i více než 30 l (výjimečně i téměř 50 l u vynikajících holštýnských plemenic) Nasazení laktace převládá genetický vliv (plemeno, individualní založení) index vzestupu laktační křivky: nejvyšší denní dojivost - počáteční dojivost délka vzestupné fáze ve dnech Následují cca 3 týdny udržování stejné úrovně užitkovosti

50 výživa První 1/3 laktace = prvních 100 dnů po otelení Nejnáročnější období v chovu dojnic v tomto období může dojnice poskytnout až cca 45 % produkce z celé laktace v tomto období se nejpodstatněji formuje laktační křivka dojnic. v tomto období dochází i k novému zabřeznutí (proto u vysokoprodukčních dojnic je prodlužována SP nad 100 dní) u krav na I. a II. laktaci dokončován růst těla Chyby ve výživě, (nebo zdravotní problém) = např. 2 vrcholy laktační křivky Obecně nežádoucí jsou náhle změny krmiva či zkažené krmivo.

51 výživa Prvních 100 dní laktace - syntéza velkého množství mléka velká fyziologická zátěž stres - při špatné úrovni výživy ohrožující život dojnice Denní nádoj např. 20 l mléka - pro organismus dojnice úbytek (za 24 hod.): - 1 kg cukru - 0,57 kg tuku - 0,7 kg bílkovin a 24 g Ca Zvířata se ocitají v záporné energetické bilanci (často dojnice ztrácí za 100 dní až 90 kg těl. zásob) následné metabol. poruchy. Za fyziologicky přijatelný úbytek hmotnosti v období prvních 100 dní laktace lze tolerovat úbytek cca 5 % hmotnosti těla do 0,5 kg /den, pokud je v následném období tato záporná bilance vyrovnána. Uvolněním energie (odbouráním) z 1 kg hmotnosti těla lze u zdravého jedince pokrýt cca 7 kg mléka.

52 výživa Tuková tkáň - důležitá zásobárna hormonů, kdy při nadměrném odbourávání tukových rezerv jsou uvolňovány ve vyšších koncentracích a narušují přirozené hospodaření s hormony. Neúměrné odbourávání tukových rezerv během zejména prvních 100 dní laktace způsobuje ketózy, poškození jater poruchy zejména reprodukce poruchy cyklů poruchy zabřezávání a brakace.

53 sestupná fáze laktace Zaměření se na udržení laktační křivky (výživa) v požadovaném tvaru a výši užitkovosti Mírný pozvolný pokles po zabřeznutí (cca den) Meziměsíčně - běžný pokles o 6 7 % Zřetelný pokles od 5. měsíce březosti (7. až 8. měsíc laktace) - hormonální vliv progesteronu. Ukončení laktace cca 60 dní před porodem stání na sucho

54 Johanssonův index perzistence P 2:1 dojivost za 101 až 200 den P2 :1 = 100 (%) dojivost za 1 až100 den index stupeň perzistence tvar křivky nad 90 příliš plochá 80-89,9 velmi dobrý plochá 70-79,9 dobrý normální 60-69,9 málo uspokojivý příkrá do 59,9 špatný velmi příkrá První laktace má vyšší perzistenci cca %, Další laktace má nižší perzistenci cca %

55 Ukázky laktačních křivek s různou perzistencí 3. laktace 305. den 1. laktace

56 Hodnocení laktace produkce mléka a mléčných složek; Přepočet produkce na stejnou tučnost např. 4 % M 4% = M t 4 M produkce mléka v kg, t průměrná tučnost v % Příklad: kráva nadojila za normovanou laktaci 6550 kg mléka o průměrném obsahu tuku 3,5 %. Přepočtěte na mléko se 4 % tučností. (6550 * 3,5) / 4 = 5731 kg

57 FCM (fat corrected milk) metoda = přepočet na stejný energetický obsah, přesnější porovnávání laktací (s rozdílnou dojivostí a různou tučností) FCM = M( 0,4 + 0,15t) FCM = 0,4M M t T = T FCM není přepočtem produkce na 4 % tučnost!! M produkce mléka v kg, t průměrná tučnost v %, T množství tuku v kg Pomocí FCM lze vyjádřit energetickou hodnotu mléka: 1 kg FCM = 3140 J

58 Produkce mléka na i užitkový den věku dojnice (PMUD) celkové množství vyprodukovaného mléka (kg) PMUD = věk dojnice (dny) počet dnů od narození do 1. otelení Z hlediska ekonomiky se považuje za ekonomickou krávu dojnice, která vyprodukuje nejméně 15 kg mléka na den života.

59 Kontrola mléčné užitkovosti Kontrola užitkovosti měření a zaznamenávání užitkových vlastností, znaků zvířat dle stanoveného systému účel základní informace pro selekci a šlechtění Dnes prováděna v 35 státech (dle norem, metodik a doporučení) I.C.A.R. (International Committee for Animal Recording) členství ČR od r MZe ČR vydalo pokyny k provádění kontroly užitkovosti skotu. Kontrola pouze v chovech na žádost chovatele. Kontrolují se všechny dojnice ve stádě. KU může provádět pouze proškolený pracovník akreditované šlechtitelské organizace, vede předepsanou evidenci.

60 kontrola mléčné užitkovosti (skotu): Za normovanou laktaci (305 dní), laktace pod 240 dnů je nenormální Měří se: dojivost (množství nadojeného mléka ± 0,2 kg) % obsah složek mléka: bílkovina, tuk, laktóza, sušina volitelné ukazatele: (k posouzení zdravotního stavu): močovina, ketolátky, SB, volné mastné kyseliny) Z údajů zjištěných v kontrolních dnech výpočet hodnot za kontrolní údobí a za normovanou laktaci. 2 typy kontrol: metoda A (varianta A4 = standard - provádí jen pověřený pracovník - oficiální údaje pro šlechtění, odběr vzorků ráno a večer (v kontrolním dnu) varianta AT (méně přesná) střídavě jeden měsíc jen ráno, jen večer metoda B (provádí chovatel - spolupráce pověř. pracovníkem) informační charakter.

61 Počet kontrol u varianty A4 12x za rok: rozmezí mezi kontrolami (28 30 dnů) (Pokud ze závažných důvodů nelze provést v chovu v kontrolní den kontrolu - propočítává se meziúdobí.) Kontrolní den zahrnuje všechna dojení za 24 hod. První kontrolu provádíme: od 6. dne až 68. den po otelení. Kráva se považuje za zaprahlou pokud dojí pod 3 kg /den Pro KU používáme kalibrované průtokoměry (Tru-Test) Do 30 ml vzorkovnice odebíráme ml průměrného vzorku mléka. Údaje z kontrolního dne zpracování (počítač. centrální databáze) dle metodiky: zásady vedení ústřední evidence Stanovení produkce mléka za kontrolní období (M i ): Vychází z celkové dojivosti krávy v kontrolním dni (m i ), která se násobí ½ počtu dnů posledního kontrolního údobí (t i ), které uplynuly od předposledního kontrolního dne k poslednímu dni + dalších připočtených 14 dnů.

62 Celorepublikovou databázi spravuje (Českomoravská společnost chovatelů, a.s.) a údaje o jednotlivých chovech a zvířatech zpracovává a statisticky vyhodnocuje výpočetní středisko PLEMDAT s.r.o. v Benešově u Prahy. Chovatelé, šlechtitelé aj uživatelé získávají zpracované výsledky formou sestav. Výsledky kontroly užitkovosti za kontrolní rok - ročenka výsledků za uzavřené normované laktace (říjen až září) příslušného roku dle plemen, okresů, podniků a stájí v ČR.

63 Dojitelnost Důležitá individuální funkční vlastnost (pro strojní dojení). Schopnost dojnice rychle a úplně uvolňovat mléko z vemene při dojení rozdílnou intenzitou. Dojitelnost důležitý selekční parametr ve stádě i pro prověření plemenných býků dle dojitelnosti jejich dcer v kontrole dědičnosti. Zkouška dojitelnosti (1x za život) u prvotelek: v období mezi dnem laktace Dojitelnost zjišťována dojícím strojem s kalibrovaným připojeným průtokoměrem. Před zkouškou se hodnotí tvarové vlastnosti vemene.

64 Dojitelnost ovlivňuje: - morfologická stavba vemene - pravidelnost, rovnoměrnost výdojků ze čtvrtí předních a zadních (hodnoceno I PZ ), stavba a tvar vemene středně až vysoce dědivá vlastnost. - stavba struku: utváření strukových kanálků a pevnost strukového svěrače - vnitrovemenný tlak, neurohormonální regulace dojení - způsob provedení, konstrukce a seřízení dojícího stroje při zkoušce dojitelnosti

65 Ukazatele dojitelnosti: Absolutní průměrný minutový výdojek (APMV) - je to množství mléka, získaného strojním dojením, vydělené dobou toku mléka (min.), bez dodojku. Průměrný minutový výdojek (PMV): vyjadřuje standardizaci APMV pomocí regresních koeficientů jednotně na stý laktační den, D je laktační den po otelení, provedení zkoušky: PMV = APMV + 0,001 (D - 100) údaj uveden v kontrolním listě krávy Dříve sledované údaje: Relativní výdojek za 3 minuty (RV 3 ) podíl mléka za první 3 minuty dojení z celkového výdojku udávaný v %. Index předozadní (I PZ ) podíl mléka nadojeného strojem z předních čtvrtí vemene z celkového výdojku ( %). Maximální minutový výdojek (MMV)

8.2 PLEMENÁŘSKÁ PRÁCE V CHOVU SKOTU

8.2 PLEMENÁŘSKÁ PRÁCE V CHOVU SKOTU 8.2 PLEMENÁŘSKÁ PRÁCE V CHOVU SKOTU A. SELEKCE SKOTU Zákon č. 154/2000Sb O šlechtění,plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat ( plemenářský zákon ) Organizace zabývající se šlechtěním: Plemo a.s., ČMSCH

Více

1. Úvod. 4. doplněné vydání. V Hradištku dne 4.6.2007. Ing. Zdeněk Růžička. ředitel ČMSCH, a.s.

1. Úvod. 4. doplněné vydání. V Hradištku dne 4.6.2007. Ing. Zdeněk Růžička. ředitel ČMSCH, a.s. 1. Úvod Kontrola mléčné užitkovosti u krav v jednotlivých chovech je jedním ze základních chovatelských opatření, které slouží chovatelům a šlechtitelům, pro selekci zvířat, práci se stádem, a je zároveň

Více

LAKTACE sekrece, hromadění, spouštění mléka

LAKTACE sekrece, hromadění, spouštění mléka LAKTACE sekrece, hromadění, spouštění mléka Sekrece v sekrečních buňkách Alveolární mléko, Cisternové mléko Pasivní, ejekce MLÉČNÁ ŽLÁZA modifikovaná potní žláza Laktace od porodu do zaprahnutí Kráva 305

Více

STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO

STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO Václav Kudrna VÚŽV Uhříněves, v.v.i. 2012 1 Otelení -> nízký příjem sušiny (energie) -> NEB Vypočítaná energetická bilance pro krávy v laktaci

Více

Mléčná užitkovost skotu. cvičení

Mléčná užitkovost skotu. cvičení Mléčná užitkovost skotu cvičení Terminologie Laktace = úsek od otelení do zaprahnutí Normální laktace = laktace s řádným průběhem trvající 250 a více dnů, s minimální užitkovosti 2000 kg mléka Nenormální

Více

Nové přístupy v prevenci vybraných poporodních onemocnění skotu. MVDr. Martin Vlček

Nové přístupy v prevenci vybraných poporodních onemocnění skotu. MVDr. Martin Vlček Nové přístupy v prevenci vybraných poporodních onemocnění skotu. MVDr. Martin Vlček Okoloporodní období je plné změn hladiny hormonů potřeby živin na růst plodu a mléčné žlázy potřeby živin na laktaci

Více

Řízení stáda dojnic. pro zlepšení ekonomiky výroby mléka. Ing. Mojmír Vacek, CSc., Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc.

Řízení stáda dojnic. pro zlepšení ekonomiky výroby mléka. Ing. Mojmír Vacek, CSc., Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc. Řízení stáda dojnic pro zlepšení ekonomiky výroby mléka Ing. Mojmír Vacek, CSc., Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc. Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i., Praha - Uhříněves Kde hledat možnosti zlepšení ekonomiky

Více

- úhyn - převod do starší kategorie

- úhyn - převod do starší kategorie OBRAT STÁDA vyjadřuje kvantitativní vztahy mezi jednotlivými kategoriemi a skupinami skotu stejný pro dojné a masné z obratu stáda je možné určit trvání pobytu a počet zvířat v jednotlivých kategoriích,

Více

AKTUÁLNÍ ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKA V CHOVECH SKOTU. Josef Illek

AKTUÁLNÍ ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKA V CHOVECH SKOTU. Josef Illek AKTUÁLNÍ ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKA V CHOVECH SKOTU Josef Illek Produkční choroby dojnic poruchy trávení v předžaludku a poruchy ABR poporodní paréza steatóza jater ketóza dilatace a dislokace slezu hypofosforemické

Více

Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT

Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že vás zaujal Sano koncept výživy dojnic. Na následujících stránkách najdete důležité informace

Více

9.3 ODCHOV JALOVIC. březost po 1. inseminaci = % zmetání méně jak 3 % stavu. věk při prvním otelení měsíců

9.3 ODCHOV JALOVIC. březost po 1. inseminaci = % zmetání méně jak 3 % stavu. věk při prvním otelení měsíců 9.3 ODCHOV JALOVIC - od půl roku stáří (150kg ž.h.) do prvního otelení (500kg ž.h.) Cíl: zajistit dobrý zdravotní stav optimální růst a vývin včas zapustit požadovaná hmotnost+věk při telení reprodukční

Více

Členské shromáždění Jiří Motyčka. Novelizace svazových dokumentů

Členské shromáždění Jiří Motyčka. Novelizace svazových dokumentů Členské shromáždění 25. 4. 2019 11. 4. 2017 Jiří Motyčka Novelizace svazových dokumentů Důvod změn Nařízení EU 1012/2016 Nové podmínky uznávání chovatelských organizací Pro jedno plemeno více organizací,

Více

Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA

Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že Vás Sano koncept výživy chovných prasnic zaujal. Na následujících stránkách najdete

Více

*Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních

*Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních www.bileplus.cz Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních látek (vápník, mastné kyseliny, syrovátka, větvené aminokyseliny) ovlivňující metabolismus tuků spalování tuků Mléčné výrobky a mléčné

Více

9. CHOV JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ SKOTU

9. CHOV JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ SKOTU 9. CHOV JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ SKOTU 9.1. CHOV DOJNIC Cíl: získat co nejvíce kvalitního mléka ( obsah složek mléka) + zdravé tele - ekonomika chovu je dána výší nákladů na výrobu mléka + náklady na krmiva

Více

LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU

LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU je uskutečňováno prostřednictvím: hormonů neurohormonů tkáňových hormonů endokrinní žlázy vylučují látky do krevního oběhu

Více

Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s.

Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Kontrola užitkovosti (KU) dojených plemen skotu je v České republice prováděna podle

Více

JAK LÉPE A EFEKTIVNĚ ODCHOVÁVAT TELATA?

JAK LÉPE A EFEKTIVNĚ ODCHOVÁVAT TELATA? Stanislav Staněk odd. technologie a techniky chovu hospodářských zvířat ve spolupráci s: doc. Ing. Oldřichem Doležalem, DrSc. a Ing. Vojtěchem Zinkem JAK LÉPE A EFEKTIVNĚ ODCHOVÁVAT TELATA? Co chcete sdělit?

Více

Maturitní okruhy pro rok 2019/20: 1. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy: - rozdělení hospodářských zvířat podle druhu přijímané potravy -

Maturitní okruhy pro rok 2019/20: 1. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy: - rozdělení hospodářských zvířat podle druhu přijímané potravy - Maturitní okruhy pro rok 2019/20: 1. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy: - rozdělení hospodářských zvířat podle druhu přijímané potravy - rozdělení hospodářských zvířat podle stavby trávicí soustavy

Více

ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU

ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU Čeřovský, J. Výzkumný ústav živočišné výroby Praha, pracoviště Kostelec nad Orlicí Rentabilita produkce selat je velice variabilní fenomén a spíše je

Více

KOLOSTRÁLNÍ VÝŽIVA TELAT I.

KOLOSTRÁLNÍ VÝŽIVA TELAT I. KOLOSTRÁLNÍ VÝŽIVA TELAT I. Z následujícího grafu je patrné, jak je důležitá dostatečná hladina imunoglobulinů v krevním séru telat. Vrchní křivka znázorňuje telata, která měla dostatečnou hladinu imunoglobulinů:

Více

Analýza růstové kapacity jalovic českého strakatého plemene skotu. Chládek, Andrýsek, Falta MENDELU

Analýza růstové kapacity jalovic českého strakatého plemene skotu. Chládek, Andrýsek, Falta MENDELU Analýza růstové kapacity jalovic českého strakatého plemene skotu Chládek, Andrýsek, Falta MENDELU Odchov jalovic základ úspěchu Při odchovu telat a jalovic si musíme uvědomit, že náklady na jejich odchov

Více

Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s.

Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Z chovatelské praxe a z celé řady vědeckých experimentů

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_12 Název materiálu: Mléko a druhy mléka Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný výstup: Žák rozumí

Více

Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha

Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha Šlechtění dojeného skotu v ČR Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha Postupy při šlechtění Testování a posuzování vlastností zvířat Kontrola dědičnosti Šlechtitelské programy Šlechtění stád Testace

Více

Ekonomické ukazatele výroby mléka. Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i.

Ekonomické ukazatele výroby mléka. Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i. Ekonomické ukazatele výroby mléka Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i. Několik základních ukazatelů mléka kg/krávu/rok Dojivost krav 8 000 7 500 7 000 Německo ČR Rakousko 7 634 7 281 6 500 6 000

Více

Plemena dojeného skotu. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Plemena dojeného skotu. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Plemena dojeného skotu Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. řád: sudokopytníci podřád: sudokopytníci, přežvýkaví čeleď: turovití podčeleď:

Více

M e t o d i k a. kontroly masné užitkovosti pro český strakatý skot a fylogeneticky příbuzná kombinovaná plemena

M e t o d i k a. kontroly masné užitkovosti pro český strakatý skot a fylogeneticky příbuzná kombinovaná plemena M e t o d i k a kontroly masné užitkovosti pro český strakatý skot a fylogeneticky příbuzná kombinovaná plemena Kontrola masné užitkovosti se provádí: 1) staniční metodou a) v odchovnách plemenných býků

Více

Metodický pokyn pro odchovná zařízení plemenných býků

Metodický pokyn pro odchovná zařízení plemenných býků Svaz chovatelů českého strakatého skotu, z. s. Rada plemenné knihy U Topíren 2, 170 41 PRAHA 7 Věc: Metodické pokyny pro odchovná zařízení plemenných býků, pro odchov a výběr býků u chovatele a pro zápis

Více

Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s.

Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Kontrola užitkovosti (KU) dojených plemen skotu je v České republice prováděna podle

Více

Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák

Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák www.milkprogres.cz Struktura nákladů při výrobě mléka 2012 Ukazatel Na krmný den (Kč) Na litr mléka (Kč) Procento nákladů Krmiva 77,90 3,78 41,3 Pracovní náklady

Více

Kombinovaná plemena skotu. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

Kombinovaná plemena skotu. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Kombinovaná plemena skotu Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Kombinovaná plemena skotu : Plemena strakatá horská : překřížením původních evropských plemen býky simenského, bernského plemene

Více

EFFECT SEQUENCE LACTATION ON MILK YIELDS DAIRY COWS VLIV POŘADÍ LAKTACE NA MLÉČNOU UŽITKOVOST DOJNIC

EFFECT SEQUENCE LACTATION ON MILK YIELDS DAIRY COWS VLIV POŘADÍ LAKTACE NA MLÉČNOU UŽITKOVOST DOJNIC EFFECT SEQUENCE LACTATION ON MILK YIELDS DAIRY COWS VLIV POŘADÍ LAKTACE NA MLÉČNOU UŽITKOVOST DOJNIC Pyrochta V., Chládek G. Ústav chovu hospodářských zvířat, Agronomická fakulta, Mendelova zemědělská

Více

Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM) Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM) Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM) Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Porod Příznaky blížícího se porodu uvolněné pánevní vazy pokleslé břicho zduření a zvětšení

Více

Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha. Šlechtění masného skotu v ČR

Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha. Šlechtění masného skotu v ČR Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha Šlechtění masného skotu v ČR Testování a posuzování užitkových vlastností krav bez tržní produkce mléka KUMP Kontrola užitkovosti masných plemen KUMP zajišťují

Více

Reprodukční období dojnic průřez obdobím. Období stání na sucho, porod a poporodní období

Reprodukční období dojnic průřez obdobím. Období stání na sucho, porod a poporodní období Reprodukční období dojnic průřez obdobím Období stání na sucho, porod a poporodní období Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta agrobiologie, přírodních a potravinových zdrojů Katedra speciální zootechniky

Více

Telata SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT

Telata SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT Telata SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, velmi nás těší, že Vás zaujal Sano koncept výživy pro telata. Na následujících stránkách najdete důležité informace

Více

CHOVNÝ CÍL A STANDARD

CHOVNÝ CÍL A STANDARD SVAZ CHOVATELŮ Č ESKÉHO STRAKATÉHO SKOTU CHOVNÝ CÍL A STANDARD ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM Č ESKÉHO STRAKATÉHO SKOTU b ř ezen 2012 1 Chovný cíl a šlechtitelský program se vztahují na období nejbližších pěti

Více

Důsledky tepelného stresu

Důsledky tepelného stresu Důsledky tepelného stresu Zvýšení rizika bachorové acidózy Zrychlené dýchání Snížené přežvykování Snížený příjem sušiny Celková ekonomická ztráta až 10 000 Kč Pokles mléčné produkce Zhoršená funkce bachoru

Více

Vliv pořadí laktace na obsah složek mléka dojnic holštýnského plemene skotu

Vliv pořadí laktace na obsah složek mléka dojnic holštýnského plemene skotu MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ Agronomická fakulta Ústav chovu a šlechtění zvířat Vliv pořadí laktace na obsah složek mléka dojnic holštýnského plemene skotu Diplomová práce Brno 2006

Více

Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu

Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu Strategie zakládání stáda Louda F. Agrovýzkum Rapotín s.r.o. 1 Podnikatelský záměr obsahuje : strategické postupy všech prací a ekonomickou rozvahu

Více

Témata bakalářských a diplomových prací 2016/2017

Témata bakalářských a diplomových prací 2016/2017 2016/2017 doc. Ing. Miroslav Maršálek, CSc. Chov koní Mechanika pohybu klisen chladnokrevných plemen zadáno Růst chladnokrevných klisen během odchovu Odchov chladnokrevných hřebců v různých podmínkách

Více

Správna výživa méně civilizačných chorob!!!

Správna výživa méně civilizačných chorob!!! Správna výživa = méně civilizačných chorob!!! Cash flow života krávy měsíčně a nápočtem Kč/měsíc 5000 4000 3000 2000 1000 0-10000 10 20 30 40 50 60 70-2000 -3000 věk měsíce měsíšně nápočtem nápočtem 100000

Více

Mléčná plemena skotu. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

Mléčná plemena skotu. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Mléčná plemena skotu Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Plemena skotu Nejvíce zvířat v Asii a Americe, stavy skotu v Evropě tvoří přibližně 9 %, populace skotu = 300-350 plemeny (mléko,

Více

Nový směr výživy v tranzitním období

Nový směr výživy v tranzitním období Nový směr výživy v tranzitním období European origin! Milki Secura Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o. Nový směr výživy v tranzitním období Jednou z nejčastějších produkčních chorob krav v období okolo porodu

Více

ŽLÁZY S VNIT SEKRECÍ

ŽLÁZY S VNIT SEKRECÍ ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ - žláz s vnitřní sekrecí - neurohormony - tkáňové hormony endokrinní žláza exokrinní žláza vývod žlázy sekreční buňky sekreční buňky krevní vlásečnice Žlázy s vnitřní sekrecí endokrinní

Více

M e t o d i k a. kontroly masné užitkovosti pro český strakatý skot a fylogeneticky příbuzná kombinovaná plemena

M e t o d i k a. kontroly masné užitkovosti pro český strakatý skot a fylogeneticky příbuzná kombinovaná plemena M e t o d i k a kontroly masné užitkovosti pro český strakatý skot a fylogeneticky příbuzná kombinovaná plemena Kontrola masné užitkovosti se provádí: 1) staniční metodou a) v odchovných zařízeních plemenných

Více

Selekce. Zdeňka Veselá

Selekce. Zdeňka Veselá Selekce Zdeňka Veselá vesela.zdenka@vuzv.cz Selekce Cílem změna genetické struktury populace 1. Přírodní 2. Umělá Selekce 1. Direkcionální (směrovaná) Nejčastější Výsledkem je posun střední hodnoty populace

Více

Pokyny. Šlechtitelský program je souhrn zásad a metodických postupů, podle kterého se oprávněné osoby, šlechtitelé a chovatelé řídí.

Pokyny. Šlechtitelský program je souhrn zásad a metodických postupů, podle kterého se oprávněné osoby, šlechtitelé a chovatelé řídí. Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR IČO 63109859, DIČ 290-63109859, bankovní spojení - VOLKSBANK, číslo účtu 4100004058/6800 sídlo: VFU Brno, Palackého 1-3, 612 42 Brno, a fax 541 243 4 81, e-mail: schok@atlas.cz,

Více

Manuál Unikátní sestavy

Manuál Unikátní sestavy Manuál Unikátní sestavy Obsah: Výběr zvířete Detail zvířete, základní Detail zvířete, KU Detail zvířete, reprodukce Kontrola užitkovosti Přehled stáje Rychlý přehled Výstrahy u krav v KU Přehled somatických

Více

Mléčná užitkovost. Chov skotu a ovcí

Mléčná užitkovost. Chov skotu a ovcí Mléčná užitkovost Chov skotu a ovcí -Tělo kryto kůží bez podkoží MLÉČNÁ ŽLÁZA - Anatomie -Na tělo z břišní stěny přecházejí 2 povázky: 1.TUHÁ povrchová - končí na bázi struku 2. SILNÁ hluboká dělená na

Více

Mléčná užitkovost Chov skotu a ovcí přednáška č. 3

Mléčná užitkovost Chov skotu a ovcí přednáška č. 3 MLÉČNÁ ŽLÁZA - Anatomie Mléčná užitkovost Chov skotu a ovcí přednáška č. 3 -Tělo kryto kůží bez podkoží -Na tělo z břišní stěny přecházejí 2 povázky: 1.TUHÁ povrchová - končí na bázi struku 2. SILNÁ hluboká

Více

Možnosti zlepšení mlezivové výživy u telat v praxi. Stanislav Staněk oddělení technologie a techniky chovu HZ VÚŽV, v. v. i.

Možnosti zlepšení mlezivové výživy u telat v praxi. Stanislav Staněk oddělení technologie a techniky chovu HZ VÚŽV, v. v. i. Možnosti zlepšení mlezivové výživy u telat v praxi Stanislav Staněk oddělení technologie a techniky chovu HZ VÚŽV, v. v. i. Co považujeme za mlezivo? Mlezivo = pouze z I. nádoje (pro 1. a 2. napájení ),

Více

Maturitní otázky z chovu koní

Maturitní otázky z chovu koní Obor: 64-42 M/022 Agropodnikání Zaměření: Chov koní Forma studia: denní Maturitní otázky z chovu koní Školní rok: 2017/2018 Ročník: 4. A Maturitní témata z předmětu Chov koní Obor : Agropodnikání Zaměření

Více

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu Biochemické vyšetření ve sportu Laktát Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu V klidu 0,8 mmol/l (0,5-1,5 mmol/l) Tvorba laktátu = přetížení aerobního způsobu zisku energie a přestup

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA NADLEDVINY dvojjediná žláza párově endokrinní žlázy uložené při horním pólu ledvin obaleny tukovým

Více

VÝŽIVA MASNÝCH PLEMEN OVCÍ

VÝŽIVA MASNÝCH PLEMEN OVCÍ VÝŽIVA MASNÝCH PLEMEN OVCÍ Výživa bahnic Výživa jehňat Kvalita masa Výživa jehňat Page 2 Výživa bahnic Page 3 Hodnocení tělesné kondice Fyziologické Doporučená Pozorování Stadium průměrná Bahnice hodnota

Více

ŽENSKÝ REPRODUKČNÍ SYSTÉM

ŽENSKÝ REPRODUKČNÍ SYSTÉM MUDr. Josef Jonáš ŽENSKÝ REPRODUKČNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace 1 Vaječník - základní orgán ženské reprodukce Zdroj: P. Abrams, Lidské tělo 2 Hned při narození je ve vaječníku založeno mnoho folikulů, z

Více

Využitídat z Milk Profit Data k řešenímastitidnísituace v chovu

Využitídat z Milk Profit Data k řešenímastitidnísituace v chovu Využitídat z Milk Profit Data k řešenímastitidnísituace v chovu Ing. Růžena Seydlová MILCOM a.s. Praha Březen 2012 Charakteristika chovu 180 dojnic Plemeno Holštýn Užitkovost 9500 litrů Volné roštové ustájení

Více

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní. MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní. MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek mvdrvinduska@email.cz 777 594 061 Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek 6200 ha, okolí Lanškrouna 1900 dojných

Více

Praktické zkušenosti s programem Farmsoft v Uhelné Příbrami. Ing. Filip Kopecký ZS Vilémov, a.s. Hlavní zootechnik

Praktické zkušenosti s programem Farmsoft v Uhelné Příbrami. Ing. Filip Kopecký ZS Vilémov, a.s. Hlavní zootechnik Praktické zkušenosti s programem Farmsoft v Uhelné Příbrami Ing. Filip Kopecký ZS Vilémov, a.s. Hlavní zootechnik Mléčná farma v Uhelné Příbrami Mléčná farma v Uhelné Příbrami Mléčná farma v Uhelné Příbrami

Více

HODNOCENÍ ZEVNĚJŠKU SKOTU A JEHO VYUŽITÍ. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha

HODNOCENÍ ZEVNĚJŠKU SKOTU A JEHO VYUŽITÍ. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha HODNOCENÍ ZEVNĚJŠKU SKOTU A JEHO VYUŽITÍ Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha Účel hodnocení zevnějšku Porovnání zvířat mezi sebou Zlepšování vlastností zevnějšku Lineární popis zevnějšku Cíl:

Více

Variace Soustava tělního pokryvu

Variace Soustava tělního pokryvu Variace 1 Soustava tělního pokryvu 21.7.2014 16:11:18 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA SOUSTAVA TĚLNÍHO POKRYVU KŮŽE A JEJÍ DERIVÁTY Kožní ústrojí Pokryv těla: Chrání každý organismus před mechanickým

Více

Složení syrového mléka z ekologických provozů

Složení syrového mléka z ekologických provozů Složení syrového mléka z ekologických provozů O. Hanuš, V. Genčurová, H. Landová, A. Macek, R. Jedelská Výzkumný ústav pro chov skotu, s. r. o., Rapotín Seminář a workshop: Možnosti produkce funkčních

Více

Fyziologie těhotenství

Fyziologie těhotenství Fyziologie těhotenství Oplodnění K oplození vajíčka dochází ve vejcovodu - spermie jsou vstříknuty do zadní poševní klenby o odtud musí projít až k vnitřnímu ústí vejcovodu (pohyb spermií = 3-6 mm/min.)

Více

Druhy a složení potravin

Druhy a složení potravin Druhy a složení potravin Přednáška 5 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Obsah přednášky Mléko a mléčné výrobky: skupiny, popis, charakteristika výrobků s ohledem na legislativní, technologické, senzorické

Více

CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM

CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM Partnerské sítě mezi univerzitami a soukromými subjekty s vazbou na environmentální techniky chovu skotu CZ.1.07/2.4.00/31.0037 CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM 1. Historie chovu masného skotu v

Více

ZÁSADY PROVÁDĚNÍ KONTROLY MLÉČNÉ UŽITKOVOSTI. Vydání platné pro kontrolní rok

ZÁSADY PROVÁDĚNÍ KONTROLY MLÉČNÉ UŽITKOVOSTI. Vydání platné pro kontrolní rok ZÁSADY PROVÁDĚNÍ KONTROLY MLÉČNÉ UŽITKOVOSTI Vydání platné pro kontrolní rok 2016 2017 účinnost od 1. října 2016 Obsah: 1. Úvod... 2 2. Základní pojmy... 3 3. Obecná pravidla pro kontrolu mléčné užitkovosti...

Více

Sel-Plex. JEDINÁ forma organického selenu, jejíž používání je v EU povoleno

Sel-Plex. JEDINÁ forma organického selenu, jejíž používání je v EU povoleno sel plex brozura TISK.indd 2 14.12.2006 9:39:52 Sel-Plex JEDINÁ forma organického selenu, jejíž používání je v EU povoleno Selen hraje v metabolismu živých organismů zásadní roli tím, že umožňuje normální

Více

VY_32_INOVACE_11.14 1/6 3.2.11.14 Hormonální soustava Hormonální soustava

VY_32_INOVACE_11.14 1/6 3.2.11.14 Hormonální soustava Hormonální soustava 1/6 3.2.11.14 Cíl popsat stavbu hormonální soustavy - charakterizovat její činnost a funkci - vyjmenovat nejdůležitější hormony - uvést onemocnění, úrazy, prevenci, ošetření, příčiny - žlázy s vnitřním

Více

Obor: 41-51-H/01 Zemědělec farmář

Obor: 41-51-H/01 Zemědělec farmář Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 41-51-H/01 Zemědělec farmář Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov

Více

Popis modelu pro odhady PH mléčné užitkovosti

Popis modelu pro odhady PH mléčné užitkovosti Popis modelu pro odhady PH mléčné užitkovosti Zvířata zařazená do hodnocení V modelu plemene H jsou hodnoceny krávy s podílem krve H nebo 75% a výše. V modelu plemene C jsou hodnoceny krávy s podílem krve

Více

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014 Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014 V roce 2014 byly sledovány v rámci každoročního monitoringu výroby mléka prováděného Výzkumným ústavem živočišné výroby výrobní a

Více

SOMATOLOGIE Vnitřní systémy

SOMATOLOGIE Vnitřní systémy SOMATOLOGIE Vnitřní systémy VY-32-INOVACE-59 AUTOR: Mgr. Ludmila Kainarová ENDOKRINNÍ SYSTÉM ENDOKRINNÍ SYSTÉM Endokrinní systém je systém žláz s vnitřní sekrecí. Endokrinní žlázy produkují výměšky hormony,

Více

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek mvdrvinduska@email.cz 777 594 061 Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek 6200 ha, okolí Lanškrouna 1900 dojných

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 19. 10.

Více

Realizace ŠP, Rada PK, ŠK

Realizace ŠP, Rada PK, ŠK Realizace ŠP, Rada PK, ŠK 25. 4. 2019 Vývoj stavů a ukazatelů výkonnosti holštýnských krav od roku 1995 Ukazatel Ukazatel 1995 1995200020002005200520102010201520132018 Rozdíl Rozdíl Počet Počet krav krav

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_18_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_18_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_18_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA HORMONÁLNÍ SOUSTAVA druhá složka integrálního řízení organismu působení na cílové orgány > prostřednictvím

Více

Možné přínosy mléka z konvenčního a ekologického zemědělství zdravé humánní výživě

Možné přínosy mléka z konvenčního a ekologického zemědělství zdravé humánní výživě Možné přínosy mléka z konvenčního a ekologického zemědělství zdravé humánní výživě Hanuš, O.- Genčurová, V.- Špička, J.- Vyletělová, M.- Samková, E. et al. Výzkumný ústav pro chov skotu Rapotín Jihočeská

Více

období praktické zkušenosti

období praktické zkušenosti Protokol zaprahování a předporodní období praktické zkušenosti Ondrej Bečvář Veterinární léčebná a preventivní činnost pro mléčné a masné chovy skotu Hadrava 18, Nýrsko, 34022, ČR, becvarondrej@gmail.com

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 17. Chov zvířat povinná ústní zkouška 25

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 17. Chov zvířat povinná ústní zkouška 25 Ředitel Střední školy zahradnické a zemědělské, Děčín Libverda, příspěvková organizace Ing. Libor Kunte, Ph.D. určuje pro žáky oboru Veterinářství v souladu s 79, odst. 3) zákona č.561/2004 Sb. o předškolním,

Více

HORMONY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HORMONY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HORMONY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 21.9. 2009 Mgr. Radka Benešová Obecné zásady řízení a regulací: V organismu rozlišujeme dva základní

Více

Tuk, Bílkovina, Laktóza, (g/100g, %) Somatické buňky,

Tuk, Bílkovina, Laktóza, (g/100g, %) Somatické buňky, Kompletní rozbory mléka Využívání výsledků rozborů z KU Zjištění plemenné hodnoty Sledování zdravotního stavu (mléčných žláz) dojnic Kontrola výživného stavu dojnic Základní druhy rozborů Tuk, Bílkovina,

Více

Schváleno členským shromážděním dne ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM ČESKÉHO HOLŠTÝNSKÉHO SKOTU

Schváleno členským shromážděním dne ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM ČESKÉHO HOLŠTÝNSKÉHO SKOTU Schváleno členským shromážděním dne 25. 4. 2019 ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM ČESKÉHO HOLŠTÝNSKÉHO SKOTU BŘEZEN 2019 Šlechtitelský program českého holštýnského skotu 1. Úvod Na základě ustanovení zákona 154/2000Sb.

Více

ŘÍZENÍ ORGANISMU. Přírodopis VIII.

ŘÍZENÍ ORGANISMU. Přírodopis VIII. ŘÍZENÍ ORGANISMU Přírodopis VIII. Řízení organismu Zajištění vztahu k prostředí, které se neustále mění Udrţování stálého vnitřního prostředí Souhra orgánových soustav NERVOVÁ SOUSTAVA HORMONY NEROVOVÁ

Více

Etologie hospodářských zvířat STRES. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Etologie hospodářských zvířat STRES. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Etologie hospodářských zvířat STRES Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Stres Hans Hugo Bruno Selye 1936 = stav, který v sobě zahrnuje všechny nespecifické

Více

V této části jsou žáci seznámeni s druhy, významem a složením mléka

V této části jsou žáci seznámeni s druhy, významem a složením mléka Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Střední odborná škola Luhačovice CZ.107/1.5.00/34.0370

Více

1) Je vydána na základě a v mezích zákona, do něhož již byly příslušné směrnice Evropských společenství promítnuty.

1) Je vydána na základě a v mezích zákona, do něhož již byly příslušné směrnice Evropských společenství promítnuty. 448/2006 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 1. září 2006 o provedení některých ustanovení plemenářského zákona ve znění vyhlášky č. 57/2011 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle 33 zákona

Více

Copyright 2018 ČMSCH, a.s.

Copyright 2018 ČMSCH, a.s. účinnost od 1. října 2018 Copyright 2018 ČMSCH, a.s. 1. Úvod... 1 2. Základní pojmy... 2 3. Obecná pravidla pro kontrolu užitkovosti... 4 4. Pravidla pro zjišťování množství mléka a obsahu mléčných složek...

Více

Popis modelu pro odhady PH mléčné užitkovosti

Popis modelu pro odhady PH mléčné užitkovosti Plemdat, s.r.o. 2.4.206 Popis modelu pro odhady P mléčné užitkovosti vířata zařazená do hodnocení V modelu plemene jsou hodnoceny krávy s podílem krve nebo 75% a výše. Krávy s podílem krve masného plemene

Více

6.1 ÚPRAVY KRMIV. paření brambory při výkrmu prasat (malochovy) řezání píce při silážování, při tvorbě směsné KD

6.1 ÚPRAVY KRMIV. paření brambory při výkrmu prasat (malochovy) řezání píce při silážování, při tvorbě směsné KD 6.1 ÚPRAVY KRMIV = soubor technologických postupů, kterými se zlepšuje příjem krmiva, jeho stravitelnost, výživná hodnota nebo se odstraňují účinky nežádoucích látek v krmivech a)fyzikální praní okopaniny

Více

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2015/2016

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2015/2016 Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2015/2016 doc. Ing. Miroslav Maršálek, CSc. Výsledky reprodukce dojnic v inseminačním obvodu (zadáno) Fyzioterapie u koní (zadáno) Využití různých

Více

HOKOVIT DAIRY PRO test na

HOKOVIT DAIRY PRO test na DAIRY PRO test na farmě MILKNATUR. HOKOVIT Česká Republika Porovnání úrovně užitkovosti před a po roce používání doplňku mikrovýživy DAIRY PRO. Vstupní informace : CÍL SLEDOVÁNÍ: Zjistit jak systematické

Více

9. přednáška. Téma přednášky: Výživa telat. Cíl přednášky:

9. přednáška. Téma přednášky: Výživa telat. Cíl přednášky: 9. přednáška Téma přednášky: Výživa telat Cíl přednášky: Devátá přednáška je zaměřena na výživu telat a rozdělení krmných období. Studenti se seznámí s výživou telat, s problematikou profylakční, mléčné

Více

VYBRANÉ BIOCHEMICKÉ A FYZIOLOGICKÉ HODNOTY JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ ZVÍŘAT MVDr. Vladimír Kopřiva,Ph.D DOPLŇKOVÝ STUDIJNÍ MATERIÁL KÓD AKTIVITY 2110/4-4 up.

VYBRANÉ BIOCHEMICKÉ A FYZIOLOGICKÉ HODNOTY JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ ZVÍŘAT MVDr. Vladimír Kopřiva,Ph.D DOPLŇKOVÝ STUDIJNÍ MATERIÁL KÓD AKTIVITY 2110/4-4 up. VYBRANÉ BIOCHEMICKÉ A FYZIOLOGICKÉ HODNOTY JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ ZVÍŘAT MVDr. Vladimír Kopřiva,Ph.D DOPLŇKOVÝ STUDIJNÍ MATERIÁL KÓD AKTIVITY 2110/4-4 up. BIOCHEMICKÉ HODNOTY U VYBRANÝCH DRUHŮ ZVÍŘAT (SKOT,PRASE,

Více

Opakovací okruhy z ekonomických předmětů

Opakovací okruhy z ekonomických předmětů Opakovací okruhy z ekonomických předmětů obor: Agropodnikání zaměření: Zahradní a krajinářské úpravy, Chov koní, Využití a prodej zemědělské techniky třída: 4. B, 5. DS 1. Hospodářský a výrobní proces

Více

Původ skotu. Přehled oblastí domestikace. Východoindičtí tuři čelnatí Jak - střední Asie 4-6 tis. m n. m. -1000 kg mléka

Původ skotu. Přehled oblastí domestikace. Východoindičtí tuři čelnatí Jak - střední Asie 4-6 tis. m n. m. -1000 kg mléka CHOV MLÉČNÉHO SKOTU Přehled oblastí oblastí domestikace PAVLŮ Vilém Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha, Ruzyně Výzkumná stanice travních ekosystémů Liberec Původ skotu - Nadčeleď dutorohých přežvýkavců,

Více

Variace Endokrinní soustava

Variace Endokrinní soustava Variace 1 Endokrinní soustava 21.7.2014 15:50:49 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA ENDOKRINNÍ SOUSTAVA Hormony Látkové řízení organismu Je zabezpečeno specializovaným typem žláz žláz s vnitřní sekrecí.

Více

Výskyt volných mastných kyselin v nakupovaném mléce a ve vzorcích z KU Ing. Pavel Kopunecz, ČMSCH VMK Mastné kyseliny uvolněné z tukových kuliček, v tukové složce kravského mléka 70 % nasycených mastných

Více