Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví 1

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví 1"

Transkript

1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví 1 Název tématického celku: Charakteristika investičního bankovnictví a základní charakteristiky investičních obchodů. Cíl: Základním cílem tohoto tématického celku je nejprve vymezit pojem investiční bankovnictví a následně pak seznámit studenty s jednotlivými variantními modely začlenění investičního bankovnictví, s vývojovými tendencemi v investičním bankovnictví, se základy regulace investičního bankovnictví a vysvětlit jednotlivé druhy investičních obchodů, a to především z hlediska váhy a významu jaký mají v činnosti investičních bank poskytovatelů služeb s investičními instrumenty. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat: 1. Vymezení investičního bankovnictví, modely jeho začlenění a současné tendence v jeho vývoji 2. Základy regulace činností investičního bankovnictví a jejich realizátorů 3. Základní charakteristiky investičních obchodů K prvnímu z těchto dílčích témat si pečlivě prostudujte : ČÁST 8. - INVESTIČNÍ BANKOVNICTVÍ, subkapitoly 26.1 až 26.7, z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; jednotlivé definice investičního bankovnictví a jejich vzájemný vztah; obsah investičního bankovnictví a základní zdroj zisku investičních bank; základní odlišnosti mezi komerčními a investičními bankami a formy jejich projevu; model univerzálního bankovnictví; striktní oddělení investičního a komerčního bankovnictví a smíšený model bankovnictví; propojení bank a nefinančních firem; model českého bankovnictví; základní tendence v investičním bankovnictví. emisní obchody; korporativní finance; fúze a akvizice; depotní obchody; správa individuálních portfolií; univerzální bankovnictví; Glass-Steagall Act ; konflikt zájmů; broker a dealer; čínské zdi.

2 Jak se nejčastěji definuje investiční bankovnictví a které typy obchodů a činností je možno do něho zahrnout? Čím se především odlišují komerční a investiční banky a proč? Jaké jsou výhody a nevýhody univerzálního bankovnictví? Co zásadně nového přinesl Glass-Steagallův zákon? Jak je řešen vztah mezi komerčními a investičními bankami ve směrnicích EU? Jaké jsou základní charakteristiky modelu českého bankovnictví? Jaké jsou základní tendence ve vývoji investičního bankovnictví? K druhému z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: ČÁST 8. - INVESTIČNÍ BANKOVNICTVÍ, subkapitola 26.8, z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; Subkapitola 1.5 Regulace trhu s cennými papíry, z publikace: Kapitálové trhy, autor: V.Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003; Zákon č.15/1998 Sb., o Komisi pro cenné papíry a o změně a doplnění dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů; 8 a 8a ze zákona č.591/1992 Sb., o cenných papírech, ve znění pozdějších předpisů; podstata a základní zaměření regulace investičního bankovnictví; zajištění bezpečnosti finančních instrumentů a klientských peněžních prostředků; regulace a efektivnost investičního bankovnictví; formy a způsoby regulace a dozoru nad investičním bankovnictvím; základní tendence ve vývoji regulace investičního bankovnictví. regulace a samoregulace; institucionální a funkcionální regulace; regulace a dozor; Komise pro cenné papíry; institucionální investor, poskytovatel služeb a účastník kapitálového trhu; investiční služby; investiční instrumenty. V čem je podstata a jaké jsou základní cíle regulace investičního bankovnictví? Co je nedůležitější pro zajištění bezpečnosti cenných papírů? Co se rozumí hlavními a vedlejšími investičními službami podle českého práva?

3 K třetímu z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: ČÁST 8. - INVESTIČNÍ BANKOVNICTVÍ, subkapitoly 27.1 až 27.5, z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; Subkapitoly 4.5 a 4.6 Zpracování prospektu a Proces vstupu na veřejný trh, z publikace: Kapitálové trhy, autor: V.Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003; Příslušná ustanovení zákona o cenných papírech v platném znění; Příslušná ustanovení Obchodního zákoníku v platné znění; vlastní emise a cizí emise a jejich vzájemný vztah; prospekt emitenta cenného papíru a jeho minimální obsah; příprava a realizace emise investičních instrumentů emisní proces; registrované a veřejně nabízené cenné papíry podle českého práva. smlouvy o cenných papírech; obchodník s cennými papíry; typy účtů vedených brokerskou firmou; typy transakcí s investičními instrumenty; úloha investičních bank ve zprostředkování fůzí a akvizic; depotní obchody; obhospodařování individuálních portfolií podstata a právní úprava. vlastní emise a cizí emise; emisní konsorcium; IPO; spread; veřejná nabídka; smlouva o obstarání vydávání cenného papíru; registrované cenné papíry; komisionářská smlouva, mandátní smlouva a smlouva o zprostředkování koupě nebo prodeje cenných papírů; diskontní brokerská firma; maržový účet; prázdný (krátký) prodej; akvizice; schovatel a uschovatel cenných papírů; uložitel a opatrovatel cenného papíru; trustee ; portfolio management.

4 Kdo organizuje emisní proces? Čím se liší veřejný úpis investičních cenných papírů a tender? Jaké jsou předpoklady přijetí cenného papíru k obchodování na veřejném trhu podle českého práva? K čemu slouží maržový účet vedený brokerskou firmou? Co tvoří hlavní obsah pravidel jednání obchodníka s cennými papíry ve vztahu k zákazníkům podle českého práva? Z jakých fází se obecně skládá řízení osobních účtů? Co tvoří podstatu návrhu investiční strategie? Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou dále seznámit v těchto publikacích: Blake D.: Analýza finančních trhů, Grada, 1995 Jílek J.: Finanční trhy, Grada Publishing, 1997 Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se ( písemně ) o řešení následujících problémů: 1. Vymezte a popište základní cíle Glass-Steagallova zákona. 2. Jaký je základní rozdíl mezi soukromou a veřejnou emisí a co je východiskem pro rozhodování o jejich volbě? 3. Na základě výsledků analýzy potencionálního klienta navrhněte pro něj odpovídající investiční strategii.

5 Metodický list pro druhé soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví 1 Název tématického celku: Finanční trhy, jejich základní vývojové trendy a trhy cenných papírů. Cíl: Základním cílem tohoto tématického celku je vysvětlit podstatu financí a finanční ekonomie, definovat privátní a zprostředkovatelský finanční trh, popsat strukturu a institucionální uspořádání finančních trhů včetně jejich základních vývojových trendů ve světovém měřítku a charakterizovat trh cenných papírů a jeho jednotlivé segmenty včetně teoretické podstaty, forem jeho regulace a její české podoby. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat: 1. Finance, finanční ekonomie, finanční trhy a jejich základní vývojové trendy ve světovém měřítku 2. Trhy cenných papírů, jejich podstata, význam, základní struktura a institucionální uspořádání 3. Regulace trhu cenných papírů K prvnímu z těchto dílčích témat si pečlivě prostudujte : ČÁST 1. FINANČNÍ TRHY, kapitola 1., subkapitola 2.1 a kapitola 4. z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; Subkapitoly 1.1, 1.2, 2.5 a 2.6 z publikace Kapitálové trhy, autor: V.Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003; různost definicí financí; alokace finančních prostředků; hypotéza životního cyklu a její tvrzení; kategorie úspora a její jednotlivé podoby; základní kanály alokace volných peněžních prostředků a jejich charakteristiky; základní faktory realizace významných změn na světových finančních trzích v posledních 20-ti letech; volatilita kurzů cenných papírů, úrokových sazeb a devizových kurzů; sekuritizace úvěrů a její základní fáze; podstata institucionalizace finančních trhů; predikce podoby budoucích finančních trhů. finance a finanční ekonomie; významní představitelé finanční ekonomie; úspory; přebytková a deficitní jednotka; alokační a operační efektivnost; privátní a zprostředkovatelský finanční trh; normální a skoková volatilita;

6 sekuritizace; institucionalizace; intelektualizace; konsolidace bank. Čím se zabývají finance? Jaké postavení na finančních trzích zaujímají domácnosti? Co tvrdí hypotéza životního cyklu? Jaké složky má kategorie národní úspory? V čem ovlivňuje ekonomiku nadměrná volatilita akciových kurzů? Co tvoří obsah trendu restrukturalizace bank a finančních institucí? K druhému z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: ČÁST 1. FINANČNÍ TRHY, subkapitoly 2.2 a 2.3, z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; Subkapitola 1.3 Trh s cennými papíry a jeho základní segmentace, z publikace: Kapitálové trhy, autor: V.Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003; Příslušná ustanovení zákona o cenných papírech v platném znění; funkce trhů cenných papírů v tržní ekonomice; finanční instrumenty; transakční náklady a jejich druhy; klasifikační hlediska trhů cenných papírů a výsledky jejich použití. vyhledávací náklady a informační náklady; primární a sekundární trh; burzovní a mimoburzovní trhy; akciové trhy; trhy dluhopisů; trhy finančních derivátů; peněžní a kapitálový trh; národní trhy, zahraniční trhy, eurotrhy. Kam alokují trhy cenných papírů kapitál?

7 Jak vymezuje finanční instrumenty české právo? K čemu dochází na primárním trhu? S čím se obchoduje na eurotrzích? K třetímu z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: ČÁST 1. FINANČNÍ TRHY, kapitola 3., z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; Subkapitola 1.5 Regulace trhu s cennými papíry, z publikace: Kapitálové trhy, autor: V.Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003; Příslušná ustanovení zákona o Komisi pro cenné papíry, zákona o cenných papírech a zákona o boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, vše v platném znění; Vyhláška MF, kterou se stanoví minimální rozsah prospektu cenného papíru a důvody státní regulace; základní podoby nelegálních obchodních aktivit; rozhodující právní normy a regulační instituce v USA; soudobá regulace a její základní cíle; záměr, obsah a formy informační povinnosti emitentů; spolehlivost firem cenných papírů; soudobé trendy ve státní regulaci a cesty jejich uplatňování; postavení Komise pro cenné papíry jako správního úřadu pro oblast kapitálového trhu; činnost Střediska cenných papírů na českém kapitálovém trhu; Garanční fond obchodníků s cennými papíry; oznamovací povinnost finančních institucí FAU MF. zajatecká teorie regulace; čeření ; prací prodej; insider ; SEC; prospekt cenného papíru; neveřejná informace primární a sekundární osoba; spolehlivost firem cenných papírů; harmonizace; samoregulace; kodex etického chování; poskytovatel služeb na kapitálovém trhu; organizování veřejného trhu; ochrana finančního trhu podle českého práva.

8 Jaký je vztah ekonomů Chicagské školy ke státní regulaci trhu cenných papírů? Jaké základní zákony byly v USA přijaty za účelem regulace trhu s cennými papíry? Jaké jsou základní a mezinárodně uznávané nástroje regulace trhů cenných papírů? Co tvoří podstatu ochrany klientů před nekalými praktikami na trhu s cennými papíry? Jaké opatření k nápravě a sankce je oprávněna uložit KCP a kdy? Jaká ustanovení vymezují pravidla jednání obchodníka s cennými papíry ve vztahu k zákazníkům podle českého práva? Jaké informační povinnosti má obchodník s cennými papíry podle českého práva? Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou dále seznámit v těchto publikacích: Jílek J.: Finanční trhy, Grada Publishing, Praha 1997 Revenda Z. a kol.:peněžní ekonomie a bankovnictví, Management Press, Praha 1999 Rose P.S.: Peněžní a kapitálový trh, VICTORIA Publishing, Praha Tepper T., Kápl M.: Peníze a Vy, Prospektrum, Praha 1994 Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se ( písemně ) o řešení následujících problémů: 1. Privátní a zprostředkovatelský finanční trh: podstata, specifika, pohyb peněžních prostředků. 2 Budoucnost světových finančních trhů esej. 3 Pokuste se porovnat názory ekonomů Chicagské školy a přívrženců teorie ekonomického intervencionismu na problematiku regulace trhů cenných papírů a zhodnotit je z hlediska jejich optimálního rozvoje. 4. Český kapitálový trh regulace či deregulace?

9 Metodický list pro třetí soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví 1 Název tématického celku: Finanční investiční instrumenty a podstata finančního investování. Cíl: Základním cílem tohoto tématického celku je seznámit posluchače se základními faktory alokace úspor, s jejich vzájemnou provázaností a podmíněností, s rozhodujícími druhy investičních instrumentů a s jejich specifickou formou financial futures a opcemi. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat: 1. Základní faktory alokace úspor a jejich vzájemné vztahy. 2. Investiční instrumenty druhy a základní charakteristiky. 3. Financial futures, opce. K prvnímu z těchto dílčích témat si pečlivě prostudujte : ČÁST 2. FINANČNÍ INVESTOVÁNÍ, subkapitola 5.1, z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; Subkapitola 4.1 Nová podnikatelská aktivita nebo rozšíření činnosti firmy, z publikace: Kapitálové trhy, autor: V.Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003; Část III. TRHY CENNÝCH PAPÍRŮ, subkapitola 6.1, z publikace: Peněžní ekonomie a bankovnictví, autor: Z. Revenda a kol., Management Press, Praha 1999; úspory a možnosti jejich alokace; poptávka po investičních instrumentech ; poznání sebe sama zásadní východisko pro jakékoliv úvahy o finančním investování; magický trojúhelník investování výběr a preference zvoleného cíle; riziko investování definice a faktorová skladba. elasticita poptávky po finančních instrumentech; nezbytné a luxusní investiční instrumenty; historický a očekávaný výnos; jedinečné a systematické riziko; kvantifikace rizika; požadovaná výnosová míra; likvidita. Jak rozdělujeme investiční instrumenty podle stupně elasticity jejich poptávky? Jakými metodami je možno měřit investiční výnos?

10 Jaké komponenty v sobě obsahuje požadovaná výnosová míra? Jak se zpravidla měří likvidita investičních instrumentů? K druhému z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: ČÁST 2. FINANČNÍ INVESTOVÁNÍ, subkapitola 5.3, z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; Subkapitola 1.4 Instrumenty obchodované na kapitálovém trhu a jejich základní charakteristiky, z publikace: Kapitálové trhy, autor: V.Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003; Část III. TRHY CENNÝCH PAPÍRŮ, subkapitola 6.2, z publikace: Peněžní ekonomie a bankovnictví, autor: Z. Revenda a kol., Management Press, Praha 1999; Příslušná ustanovení zákona o cenných papírech a zákona o dluhopisech v platném znění; reálné a finanční investiční instrumenty; finanční investiční instrumenty a jejich základní charakteristiky; cenné papíry jako základní druh finančních instrumentů a jejich charakteristiky; základní klasifikační hlediska cenných papírů; finanční deriváty. neobchodovatelné finanční instrumenty; imobilizace a dematerializace cenných papírů; zbožové cenné papíry; pevné a proměnlivé zúročení; převoditelnost cenných papírů; bazický instrument. Jaké znáte základní druhy investičních instrumentů? Jak členíme cenné papíry kapitálového trhu? Co je podstatou procesu dematerializace cenných papírů? Co je základní charakteristikou finančních derivátů? K třetímu z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: ČÁST 2. FINANČNÍ INVESTOVÁNÍ, subkapitoly 5.4 a 5.5, z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999;

11 Subkapitola 1.4 Instrumenty obchodované na kapitálovém trhu a jejich základní charakteristiky, z publikace: Kapitálové trhy, autor: V.Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003; Část III. TRHY CENNÝCH PAPÍRŮ, subkapitola 6.6, z publikace: Peněžní ekonomie a bankovnictví, autor: Z. Revenda a kol., Management Press, Praha 1999; Příslušná ustanovení zákona o cenných papírech v platném znění. způsoby zabezpečení budoucí transakce s finančními instrumenty; termínové kontrakty a odborná terminologie používaná při jejich realizaci; motivy pro realizaci obchodů na trhu financial futures; druhy kontraktů financial futures; charakteristika opcí. financial fures, opce, swap; margin umělý termínový kontrakt; zajištění (hedging); dlouhá a krátká pozice; kupní a prodejní opce; americká a evropská opce; opční prémie; vnitřní hodnota opce. Jakými způsoby je možno zabezpečit budoucí operace na finančních trzích? Jaké jsou jednotlivé kroky realizace transakce typu financial futures v konkrétní podobě EUROPE-T-Bill? Čím se liší kupní a prodejní opce? Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou dále seznámit v těchto publikacích: Blake D.: Analýza finančních trhů, Grada, 1995 Jílek J.: Finanční trhy, Grada Publishing, 1997 Jílek J.: Termínové a opční obchody, Grada, Praha 1995 Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se ( písemně ) o řešení následujících problémů: 1. Pokuste se analyzovat sebe sama jako potencionálního investora. 2. Porovnejte dluhové a majetkové cenné papíry z hlediska jejich základních charakteristik. 3. Pokuste se hlouběji rozebrat motiv zajištění působící na trhu financial futures a opcí.

12 Metodický list pro čtvrté soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví 1 Název tématického celku: Finanční podnikání akciové společnosti. Cíl: Základním záměrem tohoto tématického celku je vysvětlit nejdůležitější pojmy z oblasti finančního podnikání akciové společnosti, základní cíl tohoto podnikání a prozkoumat vliv finanční, dividendové a investiční politiky firmy na tržní cenu jejích akcií. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat: 1. Charakteristika akciové společnosti a základní cíl jejího podnikání. 2. Kapitálová struktura akciové společnosti a její dopad na tržní cenu akcií. 3. Dividendová a investiční politika firmy a její vliv na tržní cenu jejích akcií. K prvnímu z těchto dílčích témat si pečlivě prostudujte : ČÁST 2. FINANČNÍ INVESTOVÁNÍ, subkapitoly , z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; Část III. TRHY CENNÝCH PAPÍRŮ, subkapitola 6.3, z publikace: Peněžní ekonomie a bankovnictví, autor: Z. Revenda a kol., Management Press, Praha 1999; Příslušná ustanovení zákona č.513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů; založení a vznik akciové společnosti; kategorie akcie a její vymezení v českém právu; pasiva akciové společnosti; práva a povinnosti akcionářů; orgány akciové společnosti; zvýšení a snížení základního kapitálu; fúze akciových společností. podnikání; podnik a obchodní jmění; obchodní rejstřík; základní kapitál; přeměny společností; fúze; samostatně převoditelná práva; emisní kurs akcie; zatímní list; nabídka převzetí; opční list; teorie zastoupení; valná hromada.

13 Co musí obsahovat stanovy akciové společnosti? Jak je možno charakterizovat základní cíl akciové společnosti? Co to je konflikt zájmů a jaké jsou možnosti jeho eliminování? Co zabezpečuje představenstvo? K druhému z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: ČÁST 2. FINANČNÍ INVESTOVÁNÍ, subkapitola 6.4, z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; hlavní položky pasiv podle českých norem; management kapitálové struktury firmy; podstata hypotézy nezávislosti; vliv zadluženosti na tržní cenu a na náklady kapitálu podle hypotézy závislosti; podstata umírněné pozice; praxe kapitálové struktury. dividendový výplatní poměr; perfektní trhy; hypotéza nezávislosti; hypotéza závislosti; umírněná pozice; daňový štít; bezpečnostní klausule; náklady zastoupení. Do jakých hlavních položek jsou uspořádána pasiva v ČR? Jak můžeme vyjádřit vztah mezi finanční a kapitálovou strukturou? Čeho se mohou týkat bezpečnostní klausule? Co to je kapacita zadluženosti firmy? Jak je definováno volné cash flow?

14 K třetímu z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: ČÁST 2. FINANČNÍ INVESTOVÁNÍ, subkapitoly 6.5 a 6.6, z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; Subkapitola 4.2 Zdroje financování firemní expanze, z publikace: Kapitálové trhy, autor: V.Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003; podstata a formy dividendy; životní cyklus firmy a dividendová politika; dividendová strategie firmy; dividendová politika českých akciových společností; tři přístupy k objasnění vlivu investiční politiky na tržní cenu akcií. peněžní dividenda; akciová dividenda; majetková dividenda; štěpení akcií; základní typy dividendových strategií firem; čistá současná hodnota; ukazatel P/E. Jaké jsou důvody vyplácení akciových dividend a štěpení akcií? Co je podstatou dividendové politiky? Jaká jsou základní východiska teorie irelevantnosti dividendové politiky? S jakými základními typy dividendových strategií firem je možno se setkat v praxi? Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou dále seznámit v těchto publikacích: Blake D.: Analýza finančních trhů, Grada, 1995 Jílek J.: Finanční trhy, Grada Publishing, 1997 Brealey R.A., Myers S.C.: Teorie a praxe firemních financí, VICTORIA Publishing Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se ( písemně ) o řešení následujících problémů: 1. Jakým způsobem může probíhat zvýšení základního kapitálu akciové společnosti podle českého práva? 2. Formulujte základní rozdíly mezi hypotézou nezávislosti, hypotézou závislosti a umírněnou pozicí. 3. Popište vliv životního cyklu firmy na její dividendovou politiku.

15 Metodický list pro páté soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví 1 Název tématického celku: Základy fundamentální akciové analýzy a teorie vnitřní hodnoty akcie. Cíl: Záměrem tohoto tématického celku je vysvětlit základy fundamentální analýzy jako jedné z nejvýznamnějších metod pro analyzování a výběr akciových instrumentů, a to včetně rámcového seznámení se základními modely používanými pro ohodnocování vnitřní hodnoty akcie ústředního bodu fundamentální analýzy jednotlivých společností. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat: 1. Charakteristika fundamentální analýzy a jednotlivých úrovní jejího zkoumání kursotvorných faktorů. 2. Význam ohodnocování akciových instrumentů a základy stanovování vnitřní hodnoty akcií pomocí dividendových diskontních a ziskových modelů. 3. Základy stanovování vnitřní hodnoty akcií pomocí historických a bilančních modelů a modelu cash flow a hranice využitelnosti finanční analýzy a ziskových veličin při ohodnocování akcií. K prvnímu z těchto dílčích témat si pečlivě prostudujte : ČÁST 3. AKCIOVÉ ANALÝZY, kapitola 7., z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; Příslušné části subkapitoly 3.2 Analýza investičních instrumentů - východisko finančního investování, z publikace: Kapitálové trhy, autor: V.Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003; Část III. TRHY CENNÝCH PAPÍRŮ, subkapitola 6.4, oddíl Fundamentální akciová analýza, z publikace: Peněžní ekonomie a bankovnictví, autor: Z. Revenda a kol., Management Press, Praha 1999; strukturální model chování akciových kursů; makroekonomické veličiny a akciové kursy; zaměření odvětvové analýzy; analýza jednotlivých akciových společností. fundamentální analýza; potencionální a reálný výstup ekonomiky; hypotéza daňového efektu; hypotéza zprostředkovaného efektu; cyklická, neutrální a anticyklická odvětví; cyklické, defensivní a růstové akcie; vnitřní hodnota akcie.

16 Na jakých úrovních zkoumá kurzotvorné faktory fundamentální akciová analýza? Jaká existují vysvětlení vlivu změn peněžní nabídky na akciové kursy? Jaká odvětví je možno rozlišit z hlediska citlivosti na konjunkturální vývoj? Na co je zaměřena analýza jednotlivých akciových společností? K druhému z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: ČÁST 3. AKCIOVÉ ANALÝZY, kapitola 8., z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; Příslušné části subkapitoly 3.2 Analýza investičních instrumentů - východisko finančního investování, z publikace: Kapitálové trhy, autor: V.Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003; Část III. TRHY CENNÝCH PAPÍRŮ, subkapitola 6.4, oddíl Fundamentální akciová analýza, z publikace: Peněžní ekonomie a bankovnictví, autor: Z. Revenda a kol., Management Press, Praha 1999; Příslušná ustanovení zákona č.157/1997 Sb., o oceňování majetku; význam oceňování akciových instrumentů; ohodnocování a portfolio management; ohodnocování a akviziční operace; ohodnocování a regulace; dividendové diskontní modely; ziskové modely; kombinovaný ziskový a dividendový model. výsadní kupující; informační obchodníci; jednostupňový dividendový diskontní model; vícestupňový dividendový diskontní model; price-earnings ratio; P/E; základní metoda; regresní metoda; komparativní metoda. Co je podstatou dividendových diskontních modelů?

17 Co nám ukazuje míra zadrženého zisku? Na čem je založen dvoustupňový dividendový model? Jaké faktory ovlivňují hodnotu ukazatele P/E celkového trhu? Jaké metody lze použít pro stanovení normálního P/E? K třetímu z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: ČÁST 3. AKCIOVÉ ANALÝZY, kapitola 9., z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; Subkapitola 3.1 Základy finančního investování, z publikace: Kapitálové trhy, autor: V.Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003; stanovení vnitřní hodnoty akcie na základě modelu cash flow; metody používané pro stanovení vnitřní hodnoty akcie na bilančním principu; výchozí společná charakteristika historických modelů a jejich specifika; výhody a nevýhody ukazatele P/S; vztah mezi kursem akcií a ziskem společnosti. model volného cash flow; ukazatel P/BV; model kontingentních nároků; ukazatel P/S; ROE; ROA; prognózování zisku; ziskové překvapení. Jakým postupem stanovíme očekávané cash flow? Jaké modely je možno zařadit do skupiny historických modelů a čím se od sebe liší? Jakými faktory je zřejmě determinována nízká vypovídací schopnost minulého zisku pro prognózování očekávaného zisku? Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou dále seznámit v těchto publikacích: Cottle S., Murray R.Z., Block F.E.: Analýza cenných papírů, VICTORIA publishing, 1994 Blake D.: Analýza finančních trhů, Grada, 1995 Jílek J.: Finanční trhy, Grada Publishing, 1997

18 Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se ( písemně ) o řešení následujících problémů: 1. Pokuste se alespoň stručně charakterizovat a zdůvodnit vztah akciových kurzů a základních makroekonomických veličin. 2. V jakých oblastech je nejčastěji používáno ohodnocování akciových instrumentů? 3. Popište užití ukazatele P/S k objasnění budoucího chování akciových kursů, jeho největší výhody a nevýhody.

19 Metodický list pro šesté soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví 1 Název tématického celku: Akciové analýzy II. Cíl: Záměrem tohoto tématického celku je vysvětlit základy alternativních metod akciové analýzy technické analýzy, psychologické analýzy, teorie efektivních trhů a v závěru pak alespoň v základních obrysech popsat speciální investiční situace, kdy investor může dosáhnout nadprůměrných výsledků. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat: 1. Technická analýza. 2. Psychologická analýza a teorie efektivních trhů. 3. Speciální investiční situace. K prvnímu z těchto dílčích témat si pečlivě prostudujte : ČÁST 3. AKCIOVÉ ANALÝZY, kapitola 10., z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; Příslušné části subkapitoly 3.2 Analýza investičních instrumentů - východisko finančního investování, z publikace: Kapitálové trhy, autor: V.Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003; Část III. TRHY CENNÝCH PAPÍRŮ, subkapitola 6.4, oddíl Technická akciová analýza, z publikace: Peněžní ekonomie a bankovnictví, autor: Z. Revenda a kol., Management Press, Praha 1999; definiční znaky technické analýzy; Dowowa teorie; grafické metody a jejich základní charakteristiky; metody založené na technických indikátorech. trend; trendní komponenty; Dow Line ; kupní a prodejní signál; formace; technický indikátor; relativní síla; momentum. Jaké jsou základní definiční znaky technické analýzy?

20 Na jakých základních předpokladech je založena technická analýza? Z jakých trendních komponentů seskládá pohyb akciových kurzů? Jaké typy grafů jsou používány při grafických metodách? Co analyzují metody založené na technických indikátorech a které z nich jsou považovány za základní? K druhému z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: ČÁST 3. AKCIOVÉ ANALÝZY, kapitoly 11. a 12., z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; Část III. TRHY CENNÝCH PAPÍRŮ, subkapitola 6.4, oddíl Teorie efektivních trhů, z publikace: Peněžní ekonomie a bankovnictví, autor: Z. Revenda a kol., Management Press, Praha 1999; základní teorie vysvětlující vliv masové psychologie na akciové trhy a jejich základní charakteristiky; předpoklady efektivního chování akciových trhů; formy tržní efektivnosti; teorie efektivních trhů a ekonomická realita. psychologická strategie; investiční publikum; hráči; spekulanti; technické složení trhu; teorie bublin; spekulativní bublina; formy efektivnosti akciových trhů; testy efektivnosti. Které akciové kurzotvorné faktory považuje J.M.Keynes za nejdůležitější? Jaké jsou nejdůležitější vlastnosti spekulanta podle Kostolanyho? Na jakých předpokladech je založena teorie hlučného obchodování? Jaké předpoklady musí být splněny pro efektivní chování akciových trhů? Jaké předpoklady pro efektivní chování mají nově vznikající trhy?

21 K třetímu z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: ČÁST 3. AKCIOVÉ ANALÝZY, kapitola 13., z publikace: Finanční trhy a investiční bankovnictví, autor: Dr.Ing.Petr Musílek, ETC Publishing, 1999; oceňovací mechanismus speciálních investičních situací na akciových trzích; akviziční operace a jejich základní charakteristiky; vliv akvizic na akciové kurzy; emise nových akcií a důvody pro jejich podhodnocování; nízká hodnota ukazatele P/E a investiční očekávání; časové faktory a pohyb akciových kurzů. akviziční investice; akviziční prémie; úspory z rozsahu; nepřátelské převzetí; kotování akcií; lednový faktor; pondělní faktor; moderní teorie portfolia. Jaké jsou základní motivy pro realizaci akvizičních investic? Jakým způsobem ovlivňují akvizice akciové kurzy? Čím se vysvětluje lednový efekt? Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou dále seznámit v těchto publikacích: Cottle S., Murray R.Z., Block F.E.: Analýza cenných papírů, VICTORIA publishing, 1994 Veselá J.: Analýzy trhu cenných papírů, VŠE Praha, 1995 Říha J.: Technická analýza cenných papírů, Comenia Nova, 1994 Sekerka B.: Cenné papíry a kapitálový trh, Profes, 1996 Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se ( písemně ) o řešení následujících problémů: 1. Pokuste se definovat a vysvětlit východiska Dowovy teorie. 2. Co rozumíme technickým složením trhu a co je obsahem jeho zkoumání? 3. Vymezte základní důvody nepřátelských převzetí a základní metody obrany proti nim.

22

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví B Název tématického celku: Investiční bankovnictví a jeho místo v systému finančního trhu. Cíl: Základním cílem

Více

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti Seznam tématických okruhů a skupin tématických okruhů ( 4 odst. 2 vyhlášky o druzích odborných obchodních činností obchodníka s cennými papíry vykonávaných prostřednictvím makléře, o druzích odborné specializace

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Název tematického celku: Peníze Cíl: Vysvětlit vznik peněz a bank, jejich funkce a význam v moderní ekonomice

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu BANKOVNICTVÍ

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu BANKOVNICTVÍ Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu BANKOVNICTVÍ Název tematického celku: Peníze, úrok a finanční trh Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit posluchače

Více

VYHLÁŠENÁ TÉMATA PREZENTACÍ PRO VYKONÁNÍ STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠKY Z VEDLEJŠÍ SPECIALIZACE PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ (1PE)

VYHLÁŠENÁ TÉMATA PREZENTACÍ PRO VYKONÁNÍ STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠKY Z VEDLEJŠÍ SPECIALIZACE PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ (1PE) VYHLÁŠENÁ TÉMATA PREZENTACÍ PRO VYKONÁNÍ STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠKY Z VEDLEJŠÍ SPECIALIZACE PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ (1PE) A. Kapitálové trhy II. konzultant prof. Musílek 1. Analýza vývoje struktury

Více

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi Metodický list č.1 Název tématického celku: Základní teoretické otázky regulace a dozoru Cíl:

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Název tématického celku: Peníze a úroková míra Cíl tématického celku Peníze: Vysvětlit podstatu a funkce peněz a popsat vývoj peněžního oběhu s

Více

Mezinárodní finanční trhy

Mezinárodní finanční trhy Úvod Ing. Jan Vejmělek, Ph.D., CFA jan_vejmelek@kb.cz Investiční bankovnictví Náplň kurzu Úvod do mezinárodních finančních trhů Devizový trh a jeho instrumenty Mezinárodní finanční instituce Teorie mezinárodního

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Centrální bankovnictví

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Centrální bankovnictví Metodické listy pro kombinované studium předmětu Centrální bankovnictví Metodický list č.1 Název tématického celku: Centrální banka Cíl: Charakterizovat vznik centrálních bank, jejich vývoj, dnešní funkce,

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu INOVACE V BANKOVNICTVÍ

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu INOVACE V BANKOVNICTVÍ Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu INOVACE V BANKOVNICTVÍ Název tematického celku: TRENDY V OBLASTI ÚČETNÍHO ZOBRAZENÍ BANKOVNÍCH OBCHODŮ Cíl: Vysvětlit současný přístup

Více

Tematický rozsah potřebných odborných znalostí podle zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu

Tematický rozsah potřebných odborných znalostí podle zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu Tematický rozsah potřebných odborných znalostí podle zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu Zákon o podnikání na kapitálovém trhu, účinný od 3. 1. 2018, nastavuje přísnější podmínky pro

Více

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich

Více

Finanční trhy. Fundamentální analýza

Finanční trhy. Fundamentální analýza Finanční trhy Fundamentální analýza Charakteristika fundamentální analýzy (I) FA je nejvíce používanou analýzou akcií. Vychází z předpokladu, že na trhu existují cenné papíry podhodnocené a nadhodnocené.

Více

Investiční bankovnictví 4

Investiční bankovnictví 4 Metodický list pro soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví 4 Metodický list číslo 1 Název tématického celku: Investiční bankovnictví - analýzy Cíl: Cílem tématického celku je

Více

Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty.

Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty. 2. Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty. FINANČNÍ SYSTÉM systém finančních trhů, který umožňuje přemísťovat finanční prostředky od přebytkových subjektů k deficitním subjektům pomocí finančních

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR)

Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR) Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR) (Aktualizovaná verze 04/05) Úvodní charakteristika předmětu: Cílem jednosemestrálního předmětu Investiční a finanční

Více

1. dílčí téma Platební bilance, horizontální a vertikální struktura, účtování v platební bilanci, rovnováha a vztah k devizovému trhu

1. dílčí téma Platební bilance, horizontální a vertikální struktura, účtování v platební bilanci, rovnováha a vztah k devizovému trhu METODICKÝ LIST 1. SOUSTŘEDĚNÍ K PŘEDMĚTU MEZINÁRODNÍ FINANCE Předmět N_MF MEZINÁRODNÍ FINANCE Typ studia Magisterské kombinované Semestr Zimní 2008 Způsob zakončení Zkouška Přednášející Ing. Arnošt Klesla

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného bakalářského studia předmětu Finanční investování

Metodický list pro první soustředění kombinovaného bakalářského studia předmětu Finanční investování Metodický list pro první soustředění kombinovaného bakalářského studia předmětu Finanční investování Název tématického celku: Tendence ve vývoji systémů kapitálových trhů ve světě Cíl: Cílem studia je

Více

ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127. Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09

ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127. Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 Zkouškové termíny ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127 1 Vymezení cenných papírů (CP) CP jsou v zákoně vymezeny výčtem: Akcie, zatímní listy, poukázky na

Více

(Aktualizovaná verze 09/08)

(Aktualizovaná verze 09/08) Metodické listy pro kombinované studium předmětu Podnikové finance a finanční plánování (PFP_2) (Aktualizovaná verze 09/08) Přednášející: Ing. Jana Kotěšovcová Způsob zakončení předmětu: zápočet formou

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. Název tématického celku: Teoreticko-metodická východiska a inovovaná legislativní úprava

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. Název tématického celku: Teoreticko-metodická východiska a inovovaná legislativní úprava Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb Název tématického celku: Teoreticko-metodická východiska a inovovaná legislativní úprava

Více

Legislativa investičního bankovnictví

Legislativa investičního bankovnictví Legislativa investičního bankovnictví Vymezit investiční bankovnictví není úplně jednoduchou záležitostí. Existuje totiž několik pojetí definice investičního bankovnictví. Obecně lze ale říct, že investiční

Více

předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 5

předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 5 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 5 Název tématického celku: Vliv integrace Evropy na podnikání bank Cíl: Základním cílem tohoto tématického celku

Více

Úvod do financí. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1

Úvod do financí. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Finance Finance jsou speciální částí ekonomie zabývající se chováním finančních trhů a oceňováním obchodovaných finančních nástrojů. Členění

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo ve finaních a finančích službách

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo ve finaních a finančích službách Metodické listy pro kombinované studium předmětu Právo ve finaních a finančích službách Kurs,,Právo ve financích a finančních službách je určen pro posluchače magisterského studia na oboru Finance a finanční

Více

Akcie obsah přednášky

Akcie obsah přednášky obsah přednášky 1) Úvod do akcií (definice, druhy, základní principy) 2) Akciové analýzy 3) Cena akcie 4) Výnosnost akcie 5) Štěpení akcií 6) definice je cenný papír dokládající podíl akcionáře na základním

Více

Investiční instrumenty a portfolio výnos, riziko, likvidita Úvod do finančních aktiv. Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.

Investiční instrumenty a portfolio výnos, riziko, likvidita Úvod do finančních aktiv. Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni. Finanční trhy Investiční instrumenty a portfolio výnos, riziko, likvidita Úvod do finančních aktiv Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup

Více

Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu MEZINÁRODNÍ FINANCE Metodický list číslo 1

Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu MEZINÁRODNÍ FINANCE Metodický list číslo 1 Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia Metodický list číslo 1 Název tématického celku: Platební bilance, devizový trh a devizový kurs Cíl: Seznámit posluchače se základními pojmy mezinárodních

Více

Finanční trhy Tendence vývoje finančního systému

Finanční trhy Tendence vývoje finančního systému Finanční trhy Tendence vývoje finančního systému Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 2.2.2013

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Název tématického celku: Vliv integrace Evropy na podnikání bank

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Název tématického celku: Vliv integrace Evropy na podnikání bank Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu INVESTIČNÍ BANKOVNICTVÍ V EU Název tématického celku: Vliv integrace Evropy na podnikání bank Cíl: Základním cílem tohoto tématického

Více

předmětu INVESTIČNÍ BANKOVNICTVÍ 2

předmětu INVESTIČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu INVESTIČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Název tématického celku: Dluhové instrumenty a základní charakteristiky metod jejich ohodnocování. Cíl: Záměrem

Více

Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT

Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT Trh peněz Ing. Dagmar Palatová dagmar@mail.muni.cz Bankovní sektor základní funkcí finančních trhů je zprostředkování přesunu prostředků od těch,

Více

6. Banka a finanční trh, vlastní operace banky s cennými papíry, operace pro klienta, investiční činnosti bank

6. Banka a finanční trh, vlastní operace banky s cennými papíry, operace pro klienta, investiční činnosti bank 6. Banka a finanční trh, vlastní operace banky s cennými papíry, operace pro klienta, investiční činnosti bank Finanční trh je trhem peněz a kapitálu. Banky vstupují na tento trh jako zprostředkovatelé

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Název tematického celku: Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit studenty s podstatou, charakteristickými

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Centrální bankovnictví. Metodický list č.1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Centrální bankovnictví. Metodický list č.1 Rozsah: 2/0 8 ZK 5 kreditů Pro pres i kombi: Zakončení: zkouška Požadavky ke zkoušce: 1.úspěšné absolvování průběžných testů a závěrečného předzkouškového testu, 2. vypracování a včasné předložení seminární

Více

předmětu ZALOŽENÍ A ZÁNIK PODNIKU

předmětu ZALOŽENÍ A ZÁNIK PODNIKU Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu ZALOŽENÍ A ZÁNIK PODNIKU Název tematického celku: ROLE PODNIKATELE A PODNIKÁNÍ V PODMÍNKÁCH SOUDOBÉ TRŽNÍ EKONOMIKY Cíl: Základním cílem

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Podnikové finance a finanční plánování 2. Metodický list č. 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Podnikové finance a finanční plánování 2. Metodický list č. 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Podnikové finance a finanční plánování 2 Metodický list č. 1 Druhy financování podniku Co rozumíme financováním a jaké jsou úkoly finančního managementu.

Více

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů Příručka k měsíčním zprávám ING fondů ING Investment Management vydává každý měsíc aktuální zprávu ke každému fondu, která obsahuje základní informace o fondu, jeho aktuální výkonnosti, složení portfolia

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Burzy a burzovní operace

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Burzy a burzovní operace Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Burzy a burzovní operace Název tématického celku: Aktuální tendence ve vývoji burz ve světě Cíl: Charakterizovat současné vývojové tendence

Více

Finanční trhy. Finanční trhy

Finanční trhy. Finanční trhy Finanční trhy Finanční trhy Finanční trh Trh (obecně) je místo, kde se střetává nabídka statků, služeb a finančních prostředků s poptávkou po statcích, službách a finančních prostředcích. Jde o proces

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu BANKOVNICTVÍ

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu BANKOVNICTVÍ Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu BANKOVNICTVÍ Název tematického celku: Banky a bankovní systém Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je objasnit posluchačům charakteristiku

Více

PROVOZNÍ FINANCOVÁNÍ Metodický list č. 1

PROVOZNÍ FINANCOVÁNÍ Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Název tematického celku: FINANČNÍ MANAGEMENT, MAJETKOVÁ A FINANČNÍ STRUKTURA PODNIKU PODNIKOVÉ FINANCE A FINANČNÍ ŘÍZENÍ Charakteristika podnikových financí Finanční řízení a rozhodování

Více

INFORMACE O RIZICÍCH

INFORMACE O RIZICÍCH INFORMACE O RIZICÍCH PPF banka a.s. se sídlem Praha 6, Evropská 2690/17, PSČ: 160 41, IČ: 47116129, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1834 (dále jen Obchodník)

Více

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů Příručka k měsíčním zprávám ING fondů ING Investment Management vydává každý měsíc aktuální zprávu ke každému fondu, která obsahuje základní informace o fondu, jeho aktuální výkonnosti, složení portfolia

Více

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy Předmět: Ekonomie a bankovnictví Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Jsou vydávány na dobu delší než 1 rok Stejně jako šeky a směnky mají zákonem

Více

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA 2

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA 2 FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA 2 Metodický list č. 1 Název tématického celku: Dluhopisy a dluhopisové portfolio I. Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je popsat dluhopisy jako investiční instrumenty,

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Účetnictví pojišťoven

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Účetnictví pojišťoven Metodické listy pro kombinované studium předmětu Účetnictví pojišťoven Anotace předmětu Obsahem výuky je výklad základní problematiky účtování pojišťoven, které zaujímají významné místo na českém finančním

Více

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13 SYNEK Miloslav a kolektiv MANŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 20 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku...

Více

Investiční služby investiční nástroje

Investiční služby investiční nástroje Investiční služby investiční nástroje Podnikání na kapitálovém trhu Mgr. Bc. Kristýna Chalupecká Hlavní body přednášky Investiční nástroje Subjekty investování Investiční služby Dle Zákona č. 256/2004

Více

Předmluva k 3. vydání 11

Předmluva k 3. vydání 11 Předmluva k 3. vydání 11 I. oddíl CENTRÁLNÍ BANKA A BANKOVNÍ SYSTÉM 13 1. Bankovní systém 15 1.1 Vymezení a charakteristika bankovního systému 15 1.2 Univerzální a specializované bankovní systémy v tržních

Více

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 Finanční právo Přednáška JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 PRÁVO FINANČNÍHO TRHU Finanční trh Systém subjektů a vztahů mezi nimi, které umožňují shromažďování, soustřeďování (akumulace, agregace)

Více

Základy teorie finančních investic

Základy teorie finančních investic Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Základy teorie finančních investic strana 2 Úvod do teorie investic Pojem investice Rozdělení investic a)

Více

FINANCE PODNIKU A FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ 2

FINANCE PODNIKU A FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ 2 Anotace: Cíle předmětu FINANCE PODNIKU A FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ 2 (Verze 04/05) Předmět navazuje na předmět Podnikové finance a finanční plánování 1, kde se student seznámil se základy podnikového financování

Více

PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ

PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE Fakulta financí a účetnictví KATEDRA BANKOVNICTVÍ A POJIŠŤOVNICTVÍ P R O G R A M osmnáctého ročníku DVOUSEMESTRÁLNÍHO KURZU PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ Odborní garanti:

Více

www.mgmtpress.cz Tato publikace vychází s laskavým přispěním UniCredit Bank Czech Republic.

www.mgmtpress.cz Tato publikace vychází s laskavým přispěním UniCredit Bank Czech Republic. www.mgmtpress.cz Tato publikace vychází s laskavým přispěním UniCredit Bank Czech Republic. Jaroslava Durčáková, Martin Mandel, 2000, 2003, 2007 Cover design Petr Foltera, 2007 Všechna práva vyhrazena

Více

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Metodický list č. 1

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Metodický list č. 1 FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Metodický list č. 1 Název tématického celku: Úroková sazba a výpočet budoucí hodnoty Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlit pojem úroku a roční úrokové

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo.

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo. Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Kurs,, je určen pro posluchače bakalářského studia na oboru Finance a finanční služby a jeho cílem je poskytnout studentům ucelený soubor poznatků o právní

Více

Základní druhy finančních investičních instrumentů

Základní druhy finančních investičních instrumentů Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Základní druhy finančních investičních instrumentů strana 2 strana 3 Akcie Vymezení a legislativa Majetkový

Více

Finanční a daňové právo 1

Finanční a daňové právo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Finanční a daňové právo 1 a 2 Účelem dvousemestrálního kursu je získání znalostí studentů o základních pojmech a principech existence veřejných financí,

Více

(Verze 04/05) Metodický list č. 1

(Verze 04/05) Metodický list č. 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (Verze 04/05) Úvodní charakteristika předmětu: Cílem jednosemestrálního předmětu Investiční a finanční rozhodování (IFR)

Více

OBCHODNÍ PRÁVO. Metodický list 1. Název tématického celku: Obchodní právo obecný úvod

OBCHODNÍ PRÁVO. Metodický list 1. Název tématického celku: Obchodní právo obecný úvod Metodický list 1 Název tématického celku: Obchodní právo obecný úvod Cíl: Tematický celek je věnován základním obecným institutům obchodního práva a uvádí k o problematiky právního oboru. Tematický celek

Více

Základy veřejných financí

Základy veřejných financí Základy veřejných financí Vyučující: Ing. Miroslav Červenka, Ing. Jan Mertl, Ph.D. Typ studijního předmětu: povinný Doporučený roč./sem.: 1/2 Rozsah studijního předmětu: PS: 2/-/- KS: 8 Způsob zakončení:

Více

Finanční matematika v osobních a rodinných financích

Finanční matematika v osobních a rodinných financích Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Finanční matematika v osobních a rodinných financích Martin Širůček, garant předmětu strana 2 Doktorské

Více

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Témata k ústní maturitní zkoušce Obor vzdělání: Předmět: Agropodnikání Ekonomika a Podnikání Školní rok: 2014/2015 Třída: AT4 Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Projednáno předmětovou komisí dne: 13.2.

Více

Komerční bankovnictví v České republice

Komerční bankovnictví v České republice Vysoká škola ekonomická v Praze Komerční bankovnictví v České republice Stanislava Půlpánová 2007 Obsah Obsah Uvod 9 1. Finanční systém 11 1.1 Banky jako součást FSI 11 1.2 Regulace finančního systému

Více

Motivy mezinárodního pohybu peněz

Motivy mezinárodního pohybu peněz MEZINÁRODNÍ FINANCE Základní definice Mezinárodní finance chápeme jako systém peněžních vztahů, jejichž prostřednictvím dochází k pohybu peněžních fondů v mezinárodním měřítku (mezi domácími a zahraničními

Více

Struktura přednášky: 1. Modely alokace 2. Struktura FT 3. Finanční zprostředkovatelé 4. Trendy na světových finančních trzích

Struktura přednášky: 1. Modely alokace 2. Struktura FT 3. Finanční zprostředkovatelé 4. Trendy na světových finančních trzích Téma 2: Finanční trhy Struktura přednášky: 1. Modely alokace 2. Struktura FT 3. Finanční zprostředkovatelé 4. Trendy na světových finančních trzích 1. Modely alokace Nepřímé financování Finanční zprostředkovatelé

Více

1 ÚVOD DO PODNIKOVÝCH FINANCÍ A FINANČNÍHO ŘÍZENÍ PODNIKU 1.1 Pojem a funkce podnikových financí a finančního řízení 1.2 Finanční cíle podnikání,

1 ÚVOD DO PODNIKOVÝCH FINANCÍ A FINANČNÍHO ŘÍZENÍ PODNIKU 1.1 Pojem a funkce podnikových financí a finančního řízení 1.2 Finanční cíle podnikání, 1 ÚVOD DO PODNIKOVÝCH FINANCÍ A FINANČNÍHO ŘÍZENÍ PODNIKU 1.1 Pojem a funkce podnikových financí a finančního řízení 1.2 Finanční cíle podnikání, finanční politika podniku 1.3 Zdroje financování podnikatelských

Více

Finanční řízení podniku

Finanční řízení podniku Finanční řízení podniku Finanční řízení Základním úkolem je zajištění kapitálu a koordinace peněžních toků podnikání s cílem dosáhnout co nejlepšího zhodnocení kapitálu při zachování platební schopnosti

Více

Fakulta financí a účetnictví KATEDRA BANKOVNICTVÍ A POJIŠŤOVNICTVÍ P R O G R A M. šestnáctého ročníku DVOUSEMESTRÁLNÍHO KURZU

Fakulta financí a účetnictví KATEDRA BANKOVNICTVÍ A POJIŠŤOVNICTVÍ P R O G R A M. šestnáctého ročníku DVOUSEMESTRÁLNÍHO KURZU VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE Fakulta financí a účetnictví KATEDRA BANKOVNICTVÍ A POJIŠŤOVNICTVÍ P R O G R A M šestnáctého ročníku DVOUSEMESTRÁLNÍHO KURZU PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ Odborní garanti:

Více

OBSAH. Pfiedmluva... 13. Úvodní slovo autorky... 16

OBSAH. Pfiedmluva... 13. Úvodní slovo autorky... 16 IKT_(1_4)_zlom 29.9.2011 12:38 Stránka 5 OBSAH Pfiedmluva................................................... 13 Úvodní slovo autorky.......................................... 16 1 Finanãní trh...............................................

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Název tematického celku: Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit studenty s podstatou, charakteristickými

Více

Strukturované investiční instrumenty

Strukturované investiční instrumenty Ing. Martin Širůček, Ph.D. Strukturované investiční instrumenty Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com strana 2 Základní charakteristika finanční investiční instrumenty slučující

Více

N Á V R H VYHLÁŠKA č. /2017 Sb. ze dne

N Á V R H VYHLÁŠKA č. /2017 Sb. ze dne N Á V R H VYHLÁŠKA č. /2017 Sb. ze dne.. 2017 o odborné způsobilosti pro distribuci na kapitálovém trhu Česká národní banka stanoví podle 199 odst. 2 zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém

Více

7.5 Závěry pro všechny metody hodnocení efektivnosti investic Příklady 86 8 MAJETKOVÁ STRUKTURA FIRMY Definice a obsah pojmů 88 8.

7.5 Závěry pro všechny metody hodnocení efektivnosti investic Příklady 86 8 MAJETKOVÁ STRUKTURA FIRMY Definice a obsah pojmů 88 8. OBSAH PŘEDMLUVA 9 1 ÚVOD DO PODNIKOVÝCH FINANCÍ A FINANČNÍHO ŘÍZENÍ PODNIKU 11 1.1 Pojem, funkce a struktura podnikových financí a finančního řízení. 11 1.2 Finanční cíle podnikání, finanční politika podniku

Více

Metodický list číslo 1

Metodický list číslo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu (Aktualizovaná verze 04/05) Firemní finanční politiky (FFP) Cílem tohoto jednosemestrálního předmětu je objasnit koncepční roli firemních finančních politik

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Burzy a burzovní operace

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Burzy a burzovní operace Metodické listy pro kombinované studium předmětu Burzy a burzovní operace Metodický list č.1. Název tématického celku: Aktuální tendence ve vývoji burz ve světě Cíl: Charakterizovat současné vývojové tendence

Více

DERIVÁTOVÝ TRH. Druhy derivátů

DERIVÁTOVÝ TRH. Druhy derivátů DERIVÁTOVÝ TRH Definice derivátu - nejobecněji jsou deriváty nástrojem řízení rizik (zejména tržních a úvěrových), deriváty tedy nejsou investičními nástroji - definice dle US GAAP: derivát je finančním

Více

II. Vývoj státního dluhu

II. Vývoj státního dluhu II. Vývoj státního dluhu V 1. čtvrtletí 2014 došlo ke zvýšení celkového státního dluhu z 1 683,3 mld. Kč na 1 683,4 mld. Kč, což znamená, že v průběhu 1. čtvrtletí 2014 se tento dluh prakticky nezměnil.

Více

FINANČNÍ A SPRÁVNÍ. Metodický list č. 1. Název tématického celku: Vymezení problematiky oceňování podniku. Analýza makroprostředí a odvětví

FINANČNÍ A SPRÁVNÍ. Metodický list č. 1. Název tématického celku: Vymezení problematiky oceňování podniku. Analýza makroprostředí a odvětví Metodický list č. 1 Vymezení problematiky oceňování podniku. Analýza makroprostředí a odvětví Studenti by měli pochopit pojem oceňování podniku, jeho účel, kdo oceňování provádí, rozlišit pojmy cena a

Více

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech - fce: alokační, redistribuční (soustřeďuje, přerozděluje, rozmisťuje) - peněžní: KRÁTKODOBÉ peníze, fin.

Více

Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav

Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav II. Státní dluh 1. Vývoj státního dluhu V 2013 došlo ke zvýšení celkového státního dluhu o 47,9 mld. Kč z 1 667,6 mld. Kč na 1 715,6 mld. Kč. Znamená to, že v průběhu 2013 se tento dluh zvýšil o 2,9 %.

Více

II. Vývoj státního dluhu

II. Vývoj státního dluhu II. Vývoj státního dluhu V 2015 došlo ke snížení celkového státního dluhu z 1 663,7 mld. Kč na 1 663,1 mld. Kč, tj. o 0,6 mld. Kč, přičemž vnitřní státní dluh se zvýšil o 1,6 mld. Kč, zatímco korunová

Více

popt. %změna popt. = bohat. %změna bohat. poptávka 1. bohatství elas.popt.po inv. inst.=

popt. %změna popt. = bohat. %změna bohat. poptávka 1. bohatství elas.popt.po inv. inst.= Téma 6: Trhy CP Struktura přednášky: 1. Druhy investičních instrumentů 2. Poptávka po invest. instrumentech 3. Akciové instrumenty 4. Dluhové instrumenty 5. Burzovní trh a jeho regulace 1. Druhy investičních

Více

Rizika financování obcí, měst a krajů na kapitálovém trhu

Rizika financování obcí, měst a krajů na kapitálovém trhu Rizika financování na kapitálovém trhu Rizika financování obcí, měst a krajů na kapitálovém trhu Vladimír Tomšík viceguvernér ČNB Národní setkání starostů, primátorů a hejtmanůčr Kongresové centrum ČNB,

Více

KAPITOLA 4: PENĚŽNÍ TRH

KAPITOLA 4: PENĚŽNÍ TRH KAPITOLA 4: PENĚŽNÍ TRH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

předmětu ZALOŽENÍ A ZÁNIK PODNIKU

předmětu ZALOŽENÍ A ZÁNIK PODNIKU Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu ZALOŽENÍ A ZÁNIK PODNIKU Název tematického celku: ROLE PODNIKATELE A PODNIKÁNÍ V PODMÍNKÁCH SOUDOBÉ TRŽNÍ EKONOMIKY Cíl: Základním cílem

Více

Věstník ČNB částka 9/2009 ze dne 25. června 2009. ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 16. června 2009

Věstník ČNB částka 9/2009 ze dne 25. června 2009. ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 16. června 2009 Třídící znak 2 1 2 0 9 5 6 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 16. června 2009 k rozsahu potřebných znalostí osob, pomocí kterých provádí obchodník s cennými papíry a další osoby své činnosti I.

Více

Míra růstu dividend, popř. zisku

Míra růstu dividend, popř. zisku Míra růstu dividend, popř. zisku Vstupy pro ohodnocovaní metody FA Úroveň vnitřní hodnoty je determinována několika faktory, které představuje nezbytné údaje pro metody FA Míra růstu dividend, popř. zisku

Více

Vývoj státního dluhu. Tabulka č. 7: Vývoj státního dluhu v 1. 3. čtvrtletí 2014 (mil. Kč) Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav

Vývoj státního dluhu. Tabulka č. 7: Vývoj státního dluhu v 1. 3. čtvrtletí 2014 (mil. Kč) Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav II. Vývoj státního dluhu V 1. 3. čtvrtletí 2014 došlo ke snížení celkového státního dluhu z 1 683,3 mld. Kč na 1 683,0 mld. Kč, tj. o 0,3 mld. Kč. Při snížení celkového státního dluhu z 1 683,3 mld. Kč

Více

Akciové společnosti (a. s.)

Akciové společnosti (a. s.) AKCIE Akciové společnosti (a. s.) Nejčastější právní forma průmyslových a finančních společností Kapitálově nejsilnější společnosti Nejdůvěryhodnější společnosti Mohou získat kapitál od investorské veřejnosti

Více

EKONOMIKA. Průvodce pro učitele

EKONOMIKA. Průvodce pro učitele EKONOMIKA ISBN 978-80-7358-2050 - 9 788073 582050 PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Průvodce pro učitele ÚVOD Upozorňujeme vás, že kopírování a rozšiřování kopií této knihy nebo jejích částí (a to i pro vzdělávací účely)

Více

Úvod do podnikových financí. 154-0300 Finance. VŠB-Technická univerzita Ostrava Ekonomická fakulta katedra financí. akademický rok 2014/2015

Úvod do podnikových financí. 154-0300 Finance. VŠB-Technická univerzita Ostrava Ekonomická fakulta katedra financí. akademický rok 2014/2015 154-0300 Finance VŠB-Technická univerzita Ostrava Ekonomická fakulta katedra financí akademický rok 2014/2015 Obsah 1 2 Cíle finančního řízení Principy finančního řízení 3 Vliv finančního trhu na finanční

Více

PODNIKÁNÍ V ZAHRANIČÍ

PODNIKÁNÍ V ZAHRANIČÍ Metodické listy pro předmět Vstup České republiky do EU nutně vyžaduje větší rozsah znalostí mezinárodního obchodu a různých forem podnikání v zahraničí. Cílem předmětu je poskytnout studentům potřebné

Více

Finanční trhy. Finanční aktiva

Finanční trhy. Finanční aktiva Finanční trhy Finanční aktiva Magický trojúhelník investování (I) Riziko Výnos Likvidita Magický trojúhelník investování (II) Tři prvky magického trojúhelníku (výnos, riziko a likvidita) vytváří určitý

Více

(Aktualizovaná verze 05/06)

(Aktualizovaná verze 05/06) Metodické listy pro kombinované studium předmětu ZDROJE FINANCOVÁNÍ PODNIKU 1 (ZFP_1) (Aktualizovaná verze 05/06) Úvodní charakteristika předmětu: Hlavním cílem dvousemestrálního kurzu předmětu Zdroje

Více

Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium

Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium 1. Mzdová politika rovnováha na trhu práce plán práce a mezd mzdy a mzdová politika propočty základních

Více

Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů.

Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. je součástí kontrolního systému v bankách a podstatná část bank. řízení je kontrola průběhu bankovních činností z ekonomického

Více

Dohledový benchmark č. 3/2018

Dohledový benchmark č. 3/2018 Dohledový benchmark č. 3/2018 Způsob generování testů při pořádání odborných zkoušek dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů 1. Relevantní právní úprava

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1 Metodický list č. 1 Zakončení předmětu: zápočet Vítáme Vás v kursu Účetní systémy 1 a přejeme Vám hodně radosti a uspokojení ze získávání

Více