zjištění potřeb a zajištění souladu poslání, cílů a role daného typu sociální služby se zjištěnými potřebami.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "zjištění potřeb a zajištění souladu poslání, cílů a role daného typu sociální služby se zjištěnými potřebami."

Transkript

1 Zápis z 1. diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 Azylové domy (AD), Nízkoprahová denní centra (NDC), Noclehárny, Domy na půl cesty (DPC) Termín konání: Místo konání: KÚ MSK, místnost F527 Facilitátoři: Mgr. Daniel Cieslar; Jan Veselka, MBA Téma: Poslání, základní cíle a role služeb v síti sociálních služeb, praktická aplikace Základních zásad při poskytování sociálních služeb Podrobnější členění tématu: 1. Specifika a odlišnosti jednotlivých služeb AD, NDC, Noclehárny, DPC role, poslání, cíle 2. Návaznost a spolupráce služeb při řešení nepříznivé sociální situace klienta 3. Charakteristika, zjišťování, záznam a vyhodnocování nepříznivé sociální situace v kontextu zjištění potřeb a zajištění souladu poslání, cílů a role daného typu sociální služby se zjištěnými potřebami. 4. Přirozená vztahová síť zájemce a klienta, práce s vyhledáváním a vylučováním zdrojů podpory 5. Aplikace Základní zásad při vyjednávání a poskytování sociální služby Zápis ze setkání, diskuze a další výstupy Úvod Před samotným setkáním byly účastníkům skupiny zaslány základní otázky spojené s hledáním témat pro první a následující setkání v rámci diskuzních fór. Účastníci se měli nad otázkami zamyslet a výstupy tohoto zamyšlení využít následně na společných setkáních. Otázky uvásíme níže: Na úvod samotného diskuzního fóra proběhlo představení projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK v rámci kterého diskuzní fora probíhají.

2 Dále zazněly informace k účelu jednotlivých druhů služeb, kontextu a cílům jejich poskytování za současného vztahování prezentovaných tezí k vybraným oblastem zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a související prováděcí vyhlášky, ve znění platných předpisů, včetně charakteristiky jednotlivých druhů služeb, zastoupených v pracovní skupině. Prezentace byla ze strany facilitátorů připravena tak, aby uvodila rámec diskuze k daným tématům a následně na ni mohla být navázána práce celé skupiny. Prezentace nejdříve obsahovala cekový kontext poskytování sociálních služeb, dále požadavky zainteresovaných stran s tím spojené a teze k tomu, jak efektivně požadavky naplnit včetně problematiky souvisejících výstupů a výsledků. Některé informace z prezentace jsou pro představu uvedeny níže.

3 Skupina č. 1 je z hlediska početního zastoupení služeb nejobsáhlejší viz Početní zastoupení jednotlivých druhů služeb v rámci Moravskoslezského kraje. Vhodnost spojení uvedených druhů služeb do jedné skupiny vyplynulo již v rámci projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK a proto bylo zachováno i pro toto diskuzní fórum. Všechny zúčastněné služby mají společnou cílovou skupinu (dále také CS ), kterou jsou osoby bez přístřeší a řeší obdobné nepříznivé sociální situace spojené se specifiky této cílové skupiny. Početní zastoupení jednotlivých druhů služeb v rámci Moravskoslezského kraje: 34 AD, 12 NDC, 15 nocleháren, 6 DPC celkem se aktuálně jedná o 67 registrovaných služeb. Při svém úvodní představení byli všichni přítomní účastníci vyzváni k tomu, aby definovali hlavní oblasti problémů se v rámci své práce/praxe potýkají. Byly zaznamenány tyto podněty: Střet služby udržet si klienty anebo je posouvat dál. Motivace klienta k posunu vs. udržení naplněné kapacity služby. Změna cílové skupiny (jsou u nás uživatelé, kteří se nemají kam posouvat - co s nimi?, když už byly vyčerpány všechny možnosti). Azylový dům může být vysokoprahový pro uživatele, kteří strávili mnoho let na ulici. Vliv připravované novely zákona o soc. službách vzhledem k vymezení cílových skupin pro AD a DPC (překrývání obou druhů služeb). Problematika lidí bez přístřeší v kombinaci s duševním onemocněním - není pro ně žádná vhodná služba. Problematika osob závislých v pobytových zařízeních. Jakým způsobem počítat obložnost pro AD v případě uživatelů s rodinami. Klienti - Romové a jejich diskriminace při řešení sociální situace (hledání bydlení, zaměstnání apod.). Motivace uživatele sociální služby, jeho aktivní přístup, součinnost uživatele. Vymezení CS v jednotlivých sociálních služeb. Nejistota ohledně novelizace zákona Kdo je klient v sociálních službách. Azylové domy vs. zákon o sociálním bydlení. Spojení různých sociálních služeb v jednom domě (výměna informací o klientech, společní pracovníci). Vyhodnocení nepříznivé sociální situace (kdy ukončit poskytování služeb pro klienta).

4 Zneužívání sociální služby ze strany klienta (soc. služba se musí postarat o své klienty, klient může všechno, my nemůžeme nic, klient mění často svou zakázku aj.) Senioři v azylových domech (komunitní bydlení pro samostatné seniory, kteří nepotřebují tolik péče, aby museli být v zařízeních soc. služeb) Jak efektivně identifikovat potřeby uživatelů? Jak plánovat službu s ohledem na potřeby uživatele? Jak pracovat s klientem s psychiatrickou diagnózou. Čekací doba pro uživatele v AD, než se dostanou do návazných služeb (domov pro seniory nebo domov se zvláštním režimem). Omezení svéprávnosti klienta, spolupráce s opatrovníkem. Zdravotní péče pro osoby bez přístřeší. Motivace klientů k práci vs. dávkový systém. Na základě dohody mezi účastníky, byla vybrána 3 témata, kterým byl věnován prostor na prvním jednání. Ostatní definované problémy budou využity v rámci jednání dalších diskuzních fór. Obecným požadavkem, na kterém se shodla většina účastníků, bylo věnovat některé z dalších diskuzních fór novele zákona o sociálních službách. Facilitátoři považují toto téma spíše za průřezové a vhodné pro školení. Zástupci MSK předají tento požadavek vedení sociálního odboru krajského úřadu. Práce ve skupinách témata Účastníci byli rozděleni do skupin dle svého zájmu, v rámci práce ve skupinách měli za úkol pojmenovat obecně platné zásady a dále také místa, kde se v praxi svých služeb rozcházejí. Skupina č. 1 - Kdo je klient? - které potřeby jsou důležitější (z pohledu uživatele sociálních služeb, zadavatele sociálních služeb, pracovníka sociální služby)? - nepříznivá sociální situace klienta (jak ji vidí uživatel, zadavatel, pracovník, ÚP, opatrovník) Skupina č. 2 - Návazné služby? - specifika sociálních služeb pro osoby bez přístřeší - spolupráce sociální služeb - vymezení soc. služeb Skupina č. 3 - Proces řešení sociální situace? - identifikace potřeb, plánování služby - motivace uživatelů, součinnost - požadavky na klienta - zdravý selský rozum uživatele a pracovníka Hlavní výstupy z práce ve skupinách Skupina č. 1 klient a jeho potřeby: - klientem pro pracovníky služby je člověk, který má problém (ne zadavatel ani jiný subjekt) - zadavatelé mohou mít jiné požadavky, platí však, že čím více jsme zapojeni do řízení organizace, tím více vnímáme potřeby zadavatele (např. dodržovat naplněnost kapacit) - dle praxe účastníků - města (zadavatelé) v MSK příliš nezasahují do nastavení fungování služeb - každá služba má svá pravidla pro ukončení spolupráce s klientem, která jsou rozličná - svůj význam mají taky úhrady za službu, kdy je s klientem ukončená smlouva právě z důvodu neuhrazení ceny za poskytnuté služby. nepříznivá sociální situace klienta: - při prvotním jednání vycházíme z informací samotného klienta, které následně korigujeme dle postupně zjišťovaných skutečností.

5 - hlavní potřebou klientů je bydlet - jak služba přispívá k řešení nepříznivé sociální situace tím, že ji naplňuje bez iniciativy uživatele (klienti začínají fungovat, až padnou na dno jak s tím pracovat?) - jak vnímáme děti jako klienty v kontextu jejich rodiny (např. rodiče spolupracovat nechtějí ale děti ano) Skupina č. 2 vymezení soc. služby - vychází se z definice v zákoně o soc. službách, v praxi se je ale možné se setkat s klienty, kteří jsou na hraně zákonného vymezení odpovědnosti toho, co by měla sociální služba řešit a dané situace by mělo řešit například zdravotnictví nebo by řešení mělo být minimálně multidisciplinární (např. klient s duševní poruchou). Právě tito klienti se pro svou komplexní obtížnou situaci stávají dlouhodobými uživateli služeb. - jsou rozdíly v práci s jednotlivcem a rodinou - klient jednotlivec - ideální posun: z ulice/výchovné zařízení NDC+noclehárna AD startovací byt/ubytovna - klient rodina ideální posun: OSPOD/služba SAS pro rodiny s dětmi AD startovací byt/ubytovna - potřeba sjednocení postupu při vyplácení dávek ze strany ÚP Skupina č. 3 identifikace potřeb vyžaduje: - dovednost sociálního pracovníka (např. empatie, zkušenosti - bezpečné prostředí (klient není pod vlivem návykových látek) - dostatek času - vztah mezi sociálním pracovníkem a klientem (důvěra) plánování služby pravidla: - stanovit opravdový cíl, který řeší nepříznivou soc. situaci klienta (např. problémem není bydlení ale závislost na alkoholu) - mít jasný postup práce s klientem - zodpovědnost za proces soc. práce má soc. pracovník zodpovědnost za výsledek má klient - provádět průběžné hodnocení (revizi) a získávat zpětnou vazbu motivaci uživatelů a jejich součinnost lze podpořit: - vybudování profesionálního vztahu s klientem - vyčlenění dostatku času a pozornosti - projevení opravdového zájmu o klienta - vymezením práv a povinností klienta a pracovníka - identifikovat co klient zvládne a co už ne požadavky na klienta, zejména v případě nespolupracujícího klienta: - rámcově si definovat příklady a postup pro řešení postojů nespolupracujícího klienta - požadovat dodržování pravidel (vytváří bezpečný prostor) dodržovat důslednost soc. pracovníka vždy ale s ohledem na individualitu každého klienta zdravý selský rozum uživatele a pracovníka lze podpořit - srozumitelností (vždy hovoříme tak, aby nám klienti rozuměli) - komunikovat s klientem narovinu - vyžadovat po klientech jen to co opravdu zvládnou Na závěr zazněla ze strany facilitátorů i všech účastníků zpětná vazba k diskutovaným tématům i způsobu vedení diskuzního fóra. Bylo rovněž dohodnuto, že se jedná o otevřenou pracovní skupinu a na další jednání je tedy možné se hlásit podle individuálního zájmu. Příští jednání Další jednání pracovní skupiny č. 1 proběhne od 10 hod na adrese: Mariánské náměstí 480/5, Ostrava - Mariánské Hory (v budově společnosti DTO CZ, s.r.o).

Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 Služby bez přístřeší. (Azylové domy, Nízkoprahová denní centra, Noclehárny, Domy na půl cesty)

Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 Služby bez přístřeší. (Azylové domy, Nízkoprahová denní centra, Noclehárny, Domy na půl cesty) Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 Služby bez přístřeší (Azylové domy, Nízkoprahová denní centra, Noclehárny, Domy na půl cesty) Termín konání: 23. 05. 2017 Místo konání: Ostrava prostory DTO

Více

Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 (sociální služby pro osoby bez přístřeší)

Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 (sociální služby pro osoby bez přístřeší) Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 (sociální služby pro osoby bez přístřeší) Termín konání: 26. 9. 2017 Místo konání: DTO CZ, Mariánské Hory Facilitátoři: Josef Veselka, MBA, Mgr. Daniel

Více

Zápis z 8. diskusního fóra pracovní skupiny č. 15 (Terénní programy) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková

Zápis z 8. diskusního fóra pracovní skupiny č. 15 (Terénní programy) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková Diskusní fórum pracovní skupiny č. 15 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 8. diskusního fóra pracovní skupiny č.

Více

Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 12 v rámci

Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 12 v rámci Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 12 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Dne 23. 3. 2017 Odborné sociální

Více

Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 15 (Terénní programy dále jen TP) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková

Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 15 (Terénní programy dále jen TP) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková Diskusní fórum pracovní skupiny č. 15 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 15

Více

Zápis z 5. diskusního fóra skupiny č. 3 Sociálně terapeutické dílny, Centra denních služeb, Služby následné péče

Zápis z 5. diskusního fóra skupiny č. 3 Sociálně terapeutické dílny, Centra denních služeb, Služby následné péče Diskusní fórum pracovní skupiny č. 3 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 5. diskusního fóra skupiny č. 3 Sociálně

Více

Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 10

Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 10 Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 10 Dne 21. 3. 2017 Domovy pro osoby se zdravotním postižením, Odlehčovací služby pobyt, Týdenní stacionář Termín: 21. 3. 2017 Místo konání: DTO CZ, Ostrava

Více

Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 9 v rámci

Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 9 v rámci Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 9 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Dne 8. 3. 2017 Domovy pro seniory,

Více

MĚSTO KOPŘIVNICE MĚSTSKÝ ÚŘAD KOPŘIVNICE

MĚSTO KOPŘIVNICE MĚSTSKÝ ÚŘAD KOPŘIVNICE MĚSTO KOPŘIVNICE MĚSTSKÝ ÚŘAD KOPŘIVNICE Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Zápis č. 1 /2017 z jednání pracovní skupiny Osoby v tíživé životní plánování sociálních služeb v Kopřivnici (dále jen PS)

Více

Systém sociálních služeb v České republice

Systém sociálních služeb v České republice WORKSHOP ZAMĚŘENÝ NA SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Systém sociálních služeb Otrokovice 10. září 2009 Ing. Alena Havlíková vedoucí oddělení sociálních služeb sociální odbor MěÚ Otrokovice Co rozumíme pod pojmem

Více

Zápis ze setkání pracovní skupiny KPSS Blansko. ze dne 19. 9. 2012

Zápis ze setkání pracovní skupiny KPSS Blansko. ze dne 19. 9. 2012 Zápis ze setkání pracovní skupiny KPSS Blansko ze dne 19. 9. 2012 v rámci projektu Komunitního plánování sociálních služeb města Blansko Registrační číslo CZ.1.04/3.1.03/78.00036 Místo konání: Blansko,

Více

Zápis ze 7. diskusního fóra č. 9 domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem

Zápis ze 7. diskusního fóra č. 9 domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem Diskusní fórum pracovní skupiny č. 9 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis ze 7. diskusního fóra č. 9 domovy pro seniory,

Více

Zpráva o činnosti. za období od do

Zpráva o činnosti. za období od do Zpráva o činnosti za období od 1.1.2016 do 31.12.2016 Název střediska: Středisko poradenství Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, id. 5218079 Kapacita

Více

WORKSHOP. Sociální práce s rodinou s dětmi Možnosti nastavení efektivní spolupráce pracovníků OSPOD a sociálních služeb

WORKSHOP. Sociální práce s rodinou s dětmi Možnosti nastavení efektivní spolupráce pracovníků OSPOD a sociálních služeb WORKSHOP Sociální práce s rodinou s dětmi Možnosti nastavení efektivní spolupráce pracovníků OSPOD a sociálních služeb HLAVNÍ VÝSTUPY práce ve skupinách 31. 10. 2013 DK Akord - Ostrava Pracovní skupiny:

Více

IP Podpora vzdělávání v sociální oblasti v MSK III CZ.1.04/3.1.00/A9.00011. lektor: Mgr. Jaroslava Krömerová

IP Podpora vzdělávání v sociální oblasti v MSK III CZ.1.04/3.1.00/A9.00011. lektor: Mgr. Jaroslava Krömerová Proces střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji v letech 2015 2020 v kontextu návaznosti na rozvoj a strategii komunitního plánování sociálních služeb v Ostravě IP Podpora

Více

Vyhodnocení Programu protidrogové prevence města Benešov na rok 2014

Vyhodnocení Programu protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 Vyhodnocení Programu protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 2014 1 Obsah ÚVOD... 1 Benešov- Jednodenní seminář Bo Perssona švédského odborníka ohledně drogové problematiky pro odbornou veřejnost

Více

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015 Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015 2015 OBSAH Úvod... 1 1. Preventivní aktivity pro rok 2015... 2 1.1 Přednášky pro žáky základních škol Benešov... 2 1.2 Informační setkání pro rodiče...

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY. Název poskytovatele Armáda spásy v České republice z. S. Terénní programy

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY. Název poskytovatele Armáda spásy v České republice z. S. Terénní programy POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Název poskytovatele Armáda spásy v České republice z. S. Druh služby Identifikátor Číslo služby Forma služby Terénní programy 148 33 65 76 Terénní Název zařízení

Více

Komunitní plánování - věc veřejná

Komunitní plánování - věc veřejná Komunitní plánování - věc veřejná Jak zjistit, co lidé opravdu chtějí? Jak zlepšit život v obci? Co to je komunitní plánování? Metoda, která umožňuje zpracovávat rozvojové materiály pro různé oblasti veřejného

Více

Historie komunitního plánování sociálních služeb a souvisejících aktivit v Ostravě

Historie komunitního plánování sociálních služeb a souvisejících aktivit v Ostravě Historie komunitního plánování sociálních služeb a souvisejících aktivit v Ostravě 1.KP Začátek v roce 2003 Informace o způsobu zpracování koncepce Vzdělávání zaměstnanců Prezentace záměru plánovat poskytovatelům

Více

Zápis z 1. diskusního fóra č. 5 - denní stacionáře a sociálně zdravotní služby

Zápis z 1. diskusního fóra č. 5 - denní stacionáře a sociálně zdravotní služby Diskusní fórum pracovní skupiny č. 5 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 1. diskusního fóra č. 5 - denní stacionáře

Více

Úvodní konference k projektům Krajský úřad LK

Úvodní konference k projektům Krajský úřad LK Úvodní konference k projektům 24. 5. 2017 Krajský úřad LK Prezentace projektu Nastavení systémové podpory rodin v Libereckém kraji Individuální projekt realizovaný v rámci Operačního programu Zaměstnanost,

Více

Inovace systému kvality sociálních služeb

Inovace systému kvality sociálních služeb Individuální projekt Inovace systému kvality sociálních služeb Newsletter 29 říjen 2014 Aktuální dění v realizaci veřejné zakázky najdete na webu MPSV, odkaz http://www.mpsv.cz/cs/11748. Ohlédnutí za Metodickými

Více

Pomoc seniorům a lidem v závěru života z pohledu Zlínského kraje

Pomoc seniorům a lidem v závěru života z pohledu Zlínského kraje Pomoc seniorům a lidem v závěru života z pohledu Zlínského kraje Závěr života 75% osob umírá v institucionální péči Volby Informace Kvalita Kompetence Nástroje Role kraje Role kraje, obcí Zjišťování potřeb

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

Zápis ze 4. diskusního fóra č. 9 domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem

Zápis ze 4. diskusního fóra č. 9 domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem Diskusní fórum pracovní skupiny č. 9 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis ze 4. diskusního fóra č. 9 domovy pro seniory,

Více

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Výstupy v roce 37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sítě odborného sociálního poradenství Cíl D.1 Zajistit síť krizových poradenských

Více

Vyhodnocení a shrnutí výstupů za jednotlivé pracovní skupiny: WORKSHOP Možnosti nastavení efektivní spolupráce při práci s lidmi bez domova

Vyhodnocení a shrnutí výstupů za jednotlivé pracovní skupiny: WORKSHOP Možnosti nastavení efektivní spolupráce při práci s lidmi bez domova Vyhodnocení a shrnutí výstupů za jednotlivé pracovní skupiny: WORKSHOP Možnosti nastavení efektivní spolupráce při práci s lidmi bez domova 15. 5. 2014 DK Akord - Ostrava Pracovní skupina č. 1: I. Vymezení

Více

Národní konference protidrogové politiky na místní úrovni. Jan Vrbický. Praha

Národní konference protidrogové politiky na místní úrovni. Jan Vrbický. Praha Národní konference protidrogové politiky na místní úrovni Jan Vrbický Praha 19. 06. 2017 Sociální práce Globální definice sociální práce schválena Valným shromážděním IFSW (Mezinárodní federace sociálních

Více

Projekt Rozvoj procesu komunitního plánování sociálních služeb v Šumperku registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.03/

Projekt Rozvoj procesu komunitního plánování sociálních služeb v Šumperku registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.03/ Zápis z prvního jednání pracovní skupiny Osoby v krizi a sociálně vyloučeni KPSS v Šumperku dne 6.9.2012 Přítomni: dle prezenční listiny Místo: Armáda spásy, centrum sociálních služeb (dále jen AS CSS),

Více

Schválení: Mgr. J. Deylová vedoucí zařízení Verze: 02

Schválení: Mgr. J. Deylová vedoucí zařízení Verze: 02 ZVYŠOVÁNÍ KVALITY POSKYTOVANÉ SOIÁLNÍ SLUŽBY Nahrazuje: Proces II SQ 15/2015 - Zvyšování kvality poskytované sociální služby, verze 01 Jméno a příjmení Funkce Podpis Domov pro seniory Karolinka Pod Obecnicu

Více

Veřejný závazek Chráněné bydlení Vejprty

Veřejný závazek Chráněné bydlení Vejprty Veřejný závazek Veřejný závazek Chráněného bydlení Vejprty je základní charakteristikou této registrované sociální služby a určuje pravidla jejího fungování. Všichni zaměstnanci se řídí tímto Veřejným

Více

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Podpora typu A 1. Podpora transformace a deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb (pro osoby se zdravotním postižením) a zařízení ústavní péče

Více

Zápis z 6. diskusního fóra č. 13 Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. Mgr. Vladimíra Klíčová, DiS. a Mgr. Hana Drábková Sobková, Ph.D.

Zápis z 6. diskusního fóra č. 13 Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. Mgr. Vladimíra Klíčová, DiS. a Mgr. Hana Drábková Sobková, Ph.D. Diskusní fórum pracovní skupiny č. 13 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 6. diskusního fóra č. 13 Sociálně aktivizační

Více

Seznam příloh. Příloha č. 1: Hodnotící tabulka (tabulka) Příloha č. 2: Domov pro seniory Zahradní Město (charakteristika)

Seznam příloh. Příloha č. 1: Hodnotící tabulka (tabulka) Příloha č. 2: Domov pro seniory Zahradní Město (charakteristika) Seznam příloh Příloha č. 1: Hodnotící tabulka (tabulka) Příloha č. 2: Domov pro seniory Zahradní Město (charakteristika) Přílohy Příloha č. 1: Hodnotící tabulka (tabulka) Sezení č.: Reminiscenční skupina

Více

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb:

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb: 1. Základní informace o sociálních službách: V lednu roku 2007 vstoupil v platnost zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, který upravuje podmínky poskytování pomoci a podpory fyzickým osobám v nepříznivé

Více

Příloha č. 1. Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve statutárním městě Opava

Příloha č. 1. Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve statutárním městě Opava Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve statutárním městě Opava 2016 ÚVOD Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve

Více

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu Příloha č. 1 Smlouvy o dílo Popis projektu Individuální projekt Libereckého kraje Podpora procesů střednědobého plánování, síťování a financování sociálních služeb v Libereckém kraji (dále jen projekt)

Více

Metodika Programu pro pěstounské rodiny Slezské diakonie

Metodika Programu pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Metodika Programu pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie jako Pověřená osoba v oblasti náhradní rodinné péče má zpracovanou METODIKU - funkční systém vnitřních

Více

Základní zásady základní sociální

Základní zásady základní sociální Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné správy a inspekci soc.. služeb Předpoklady pro

Více

SÍŤ REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V OKRESE ZNOJMO PRO ROK 2017

SÍŤ REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V OKRESE ZNOJMO PRO ROK 2017 SÍŤ REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V OKRESE ZNOJMO PRO ROK Na základě projektu Jihomoravského kraje Podpora plánování rozvoje v Jihomoravském kraji III a v návaznosti na práci Okresního multidisciplinárního

Více

ZÁPIS ze setkání pracovní skupiny rodiny s dětmi a osoby ohrožené sociálně patologickými jevy

ZÁPIS ze setkání pracovní skupiny rodiny s dětmi a osoby ohrožené sociálně patologickými jevy ZÁPIS ze setkání pracovní skupiny rodiny s dětmi a osoby ohrožené sociálně patologickými jevy Název projektu: Registrační číslo: Termín konání: Místo konání: Vytvoření komunitního plánu na území ORP Luhačovice

Více

INDIKÁTORY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Verze č. 2

INDIKÁTORY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Verze č. 2 INDIKÁTORY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Verze č. 2 1 Zpracovala: Koordinační skupina RPSS ve spolupráci se členy pracovních skupin Schválila: Řídící skupina RPSS dne 5. února 2015 Pracovní skupina Děti a mládež Služba

Více

57 Azylové bydlení Pobytová služba, poskytovaná pro území města Rumburk a Šluknovského výběžku.

57 Azylové bydlení Pobytová služba, poskytovaná pro území města Rumburk a Šluknovského výběžku. POPIS REALIZACE SOCIÁLNÍ SLUŽBY 57 Azylové bydlení Pobytová služba, poskytovaná pro území města Rumburk a Šluknovského výběžku. Poskytovatel: CEDR komunitní centrum, občanské sdružení, Křižíkova 918/32,

Více

Město Broumov. třída Masarykova 239, Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA. Název:

Město Broumov. třída Masarykova 239, Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA. Název: Město Broumov třída Masarykova 239, 550 01 Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA Název: Metodika ke spolupráci odboru SVZ s Centrem sociálních služeb Naděje Broumov a k provádění kontroly a hodnocení činností jím

Více

Terénní sociální služba v Ralsku

Terénní sociální služba v Ralsku Terénní sociální služba v Ralsku Zpracovala: Bc. Holasová Lenka Terénní sociální služba Terénní sociální služba v Ralsku je poskytována prostřednictvím terénních programů podle 69 zákona č. 108/2006 Sb.,

Více

Město Znojmo Městský úřad Znojmo, odbor sociálních věcí a zdravotnictví Obroková 1/12, Znojmo

Město Znojmo Městský úřad Znojmo, odbor sociálních věcí a zdravotnictví Obroková 1/12, Znojmo název akce: Zápis ze schůzky pracovní skupiny Osoby ohrožené sociálním vyloučením, osoby v krizi, etnické menšiny komunitního plánování sociálních služeb Znojemska datum a hodina: 16. 4. 2015, 13,00 hodin

Více

Metodický pokyn č. 4

Metodický pokyn č. 4 Metodický pokyn č. 4 Poradna pro cizince a uprchlíky DIECÉZNÍ KATOLICKÁ CHARITA HRADEC KRÁLOVÉ Velké náměstí 37/46, 500 01 Hradec Králové, IČO: 42197449 Název: Poslání, cíle a principy poradny pro cizince

Více

Zápis z 6. diskusního fóra č. 15 terénní programy (dále TP) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková

Zápis z 6. diskusního fóra č. 15 terénní programy (dále TP) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková Diskusní fórum pracovní skupiny č. 15 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Datum konání: 14. 11. 2017 Zápis z 6. diskusního

Více

Komunitní plánování AKČNÍ PLÁN KOMUNITNÍHO PLÁNU MĚSTA AŠE

Komunitní plánování AKČNÍ PLÁN KOMUNITNÍHO PLÁNU MĚSTA AŠE Komunitní plánování AKČNÍ PLÁN KOMUNITNÍHO PLÁNU MĚSTA AŠE 2016 Obsah: Stručná popis.. str. 2. 3. Struktura součinnosti a procesů. str. 4. Členění akčního plánu. str. 5. 7. Plán aktivit. str. 8. Závěr..

Více

Česká Kamenice a sociální marginalizace. Vypracovala: Martina Vajdová, DiS. červen 2018

Česká Kamenice a sociální marginalizace. Vypracovala: Martina Vajdová, DiS. červen 2018 Česká Kamenice a sociální marginalizace Vypracovala: Martina Vajdová, DiS. červen 2018 Sledování jevu sociální marginalizace lidí v České Kamenici Sociální marginalizace vyloučení nebo omezení jednotlivců

Více

vedoucí přímé péče sociální pracovnice ředitelka Verze: 01

vedoucí přímé péče sociální pracovnice ředitelka Verze: 01 Zvyšování kvality poskytované sociální služby Nahrazuje: Proces nový dokument Jméno a příjmení Funkce Podpis Seniorpark Valašské Meziříčí, Domov pro seniory Žerotínova 1568 757 01 Valašské Meziříčí Zpracování:

Více

Zápis z 5. diskusního fóra č. 11 krizová pomoc, telefonická krizová pomoc, intervenční centra. Struktura modelu krizové pomoci a intervenčních center

Zápis z 5. diskusního fóra č. 11 krizová pomoc, telefonická krizová pomoc, intervenční centra. Struktura modelu krizové pomoci a intervenčních center Diskusní fórum pracovní skupiny č. 11 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 5. diskusního fóra č. 11 krizová pomoc,

Více

Individuální projekty realizované Moravskoslezským krajem v sociální oblasti

Individuální projekty realizované Moravskoslezským krajem v sociální oblasti Individuální projekty realizované Moravskoslezským krajem v sociální oblasti Zpracoval(a): Starzewská Sylvie, DiS. Datum: 13. 4. 2016 Přehled realizovaných individuálních projektů: 1. Podpora zkvalitnění

Více

Městský úřad Znojmo odbor sociálních věcí a zdravotnictví, Komunitní plánování sociálních služeb Znojemska nám. Armády 8, 669 02 Znojmo

Městský úřad Znojmo odbor sociálních věcí a zdravotnictví, Komunitní plánování sociálních služeb Znojemska nám. Armády 8, 669 02 Znojmo název akce: Zápis ze schůzky pracovní skupiny Osoby ohrožené sociálním vyloučením, osoby v krizi, etnické menšiny komunitního plánování sociálních služeb Znojemska datum a hodina: 11. 11. 2014, ve 13,00

Více

Priorita IV. - Udržení transparentního systému financování sociálních služeb z rozpočtu MB a udržení metody KPSS

Priorita IV. - Udržení transparentního systému financování sociálních služeb z rozpočtu MB a udržení metody KPSS z rozpočtu MB a udržení metody KPSS Opatření IV. 1.: Udržení aktualizace transparentního systému rozdělování finančních prostředků. V současné době poskytuje město Mladá Boleslav finanční prostředky na

Více

Návrh modelu sociální služby NÍZKOPRAHOVÁ DENNÍ CENTRA

Návrh modelu sociální služby NÍZKOPRAHOVÁ DENNÍ CENTRA Návrh modelu sociální služby NÍZKOPRAHOVÁ DENNÍ CENTRA Model služby byl navržen v rámci Závěrečné zprávy č. 1 projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK, CZ.1.04/3.1.00/A9.00019. Vymezení typických

Více

Opatření. 5 4 1 2. Občané ohroženi sociálním vyloučením a etnické

Opatření. 5 4 1 2. Občané ohroženi sociálním vyloučením a etnické Zpráva o naplňování cílů a opatření komunitních plánů v lokalitách Olomouckého kraje za rok 2013 Název komunitního plánu 2. Komunitní plán sociálních služeb města Kojetína na období let 2012-2016 Časová

Více

Priorita XII. - Zajištění služeb pro obyvatele/osoby v krizi

Priorita XII. - Zajištění služeb pro obyvatele/osoby v krizi Opatření XII. 1.: Podpora nízkoprahových terénních sociálních služeb pro osoby bez přístřeší Nízkoprahové terénní sociální služby pro osoby bez přístřeší poskytuje v Mladé Boleslavi středisko Naděje. Zde

Více

Příloha č. 1. Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve statutárním městě Opava

Příloha č. 1. Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve statutárním městě Opava Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve statutárním městě Opava 2017 ÚVOD Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve

Více

Struktura obecních komunitních plánů 1 sociálních služeb doporučená Moravskoslezským krajem

Struktura obecních komunitních plánů 1 sociálních služeb doporučená Moravskoslezským krajem Struktura obecních komunitních plánů 1 sociálních služeb doporučená Moravskoslezským krajem Struktura obecních komunitních plánů sociálních služeb byla vytvořena v rámci aktivit Individuálního projektu

Více

KVALITA SOCIÁLNÍ PRÁCE. Radka Michelová

KVALITA SOCIÁLNÍ PRÁCE. Radka Michelová KVALITA SOCIÁLNÍ PRÁCE Radka Michelová Kvalita??? Jak hodnotit kvalitu sociální práce? Subjektivní x objektivní hodnocení. Hodnotící kritéria. Hodnotitelé. Vnitřní hodnocení Kdo? Jak často? Kritéria? Výstupy?

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Název poskytovatele Druh služby Identifikátor Forma služby Název zařízení a místo poskytování Armáda spásy Noclehárna 3573576 Ambulantní Centrum sociální služeb

Více

ANALÝZA POTŘEB POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. území ORP Strakonice

ANALÝZA POTŘEB POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. území ORP Strakonice ANALÝZA POTŘEB POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB území ORP Strakonice 1 POSKYTOVATELÉ SOC. S LUŽEB A POSKYTOVANÉ SLUŽBY 1.1 Přehled poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Strakonice Centrum pro zdravotně

Více

Zpráva o činnosti za období od 1.1.2012 do 31.12.2012

Zpráva o činnosti za období od 1.1.2012 do 31.12.2012 Zpráva o činnosti za období od 1.1.2012 do 31.12.2012 Zařízení: Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Centrum prevence Vedoucí: Mgr. Ivana Petřeková Kontakt: 599 505 324, 602 264 018, 599

Více

Odborné sociální poradenství, Tlumočnické služby, Průvodcovské a předčitatelské služby

Odborné sociální poradenství, Tlumočnické služby, Průvodcovské a předčitatelské služby Zápis ze 4. diskusního fóra pracovní skupiny č. 12 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Odborné sociální poradenství, Tlumočnické

Více

SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Zpracoval(a): Mgr. Jaroslava Krömerová Datum: 30. 11. 2016 Kdo sociální služby zřizuje? Zřizovatelé MPSV, kraje, obce Nestátní neziskové organizace Podnikatelské subjekty (FO,

Více

Metodika k naplňování SQSS 1

Metodika k naplňování SQSS 1 Metodika k naplňování SQSS 1 Platnost: 2007 Aktualizace: 2010, 2013, 2014 Kontrola: dle potřeby Zpracovali: Janoušková J., Müller M. Připomínkovali: pracovníci přímé péče Schválil: Müller M. 1. 1 Obsah

Více

MĚSTO KOPŘIVNICE MĚSTSKÝ ÚŘAD KOPŘIVNICE

MĚSTO KOPŘIVNICE MĚSTSKÝ ÚŘAD KOPŘIVNICE MĚSTO KOPŘIVNICE MĚSTSKÝ ÚŘAD KOPŘIVNICE Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Zápis č. 1/2011 jednání pracovní skupiny Poskytovatelé (v rámci projektu Plánování rozvoje sociálních služeb v Kopřivnici

Více

Dodatek č. 1 k Střednědobému plánu rozvoje sociálních služeb města Frýdlant nad Ostravicí a obcí v jeho správním obvodu 2009 2013 ze dne 17. 12.

Dodatek č. 1 k Střednědobému plánu rozvoje sociálních služeb města Frýdlant nad Ostravicí a obcí v jeho správním obvodu 2009 2013 ze dne 17. 12. Zastupitelstvo města Frýdlant nad Ostravicí svým usnesením č. 6/4.1. ze dne 15. 9. 2011 podle ustanovení 84 odst. 2 písm. a) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů,

Více

Projekty Královéhradeckého kraje v sociální oblasti. OP Zaměstnanost IROP

Projekty Královéhradeckého kraje v sociální oblasti. OP Zaměstnanost IROP Projekty Královéhradeckého kraje v sociální oblasti OP Zaměstnanost IROP OP Zaměstnanost - Realizované Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji IV 1. 11. 2015 31. 10. 2019 Rozpočet: 354 898 659,24

Více

Zápis ze společného jednání pracovních skupin komunitního plánování sociálních a návazných služeb na městské části Praha 10

Zápis ze společného jednání pracovních skupin komunitního plánování sociálních a návazných služeb na městské části Praha 10 Zápis ze společného jednání pracovních skupin komunitního plánování sociálních a návazných služeb na městské části Praha 10 Datum konání: 1. 6. 2016, 13:00 hod-15:15 hod. Místo konání: ÚMČ Praha 10, Vršovická

Více

Metodická příručka aktivity 7 Dobrovolnictví Projekt CZ.1.07/3.1.00/37.0204 Další vzdělávání občanů Liberecka

Metodická příručka aktivity 7 Dobrovolnictví Projekt CZ.1.07/3.1.00/37.0204 Další vzdělávání občanů Liberecka Metodická příručka aktivity 7 Dobrovolnictví Projekt CZ.1.07/3.1.00/37.0204 Další vzdělávání občanů Liberecka Projekt CZ.1.07/3.1.00/37.0204 Další vzdělávání občanů Liberecka 1 I. ÚVOD Metodická př í řuc

Více

Popis realizace sociální služby. Název: Štafeta

Popis realizace sociální služby. Název: Štafeta Popis realizace sociální služby Název: Štafeta Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi dle 65 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění Provozovatel: Rodina v centru, o.s. Smetanova

Více

Plán rozvoje kvality péče a bezpečí pacientů PNHoB na období

Plán rozvoje kvality péče a bezpečí pacientů PNHoB na období Psychiatrická nemocnice Horní Beřkovice Podřipská 1, 411 85 Horní Beřkovice na období 2016-2018 Cíle Rozvíjet naplňování akreditačních standardů SAK. Uspokojovat v maximální možné míře očekávání i potřeby

Více

Odborná praxe základní východiska

Odborná praxe základní východiska Odborná praxe základní východiska Součástí kurzu bude odborná praxe v rozsahu 40 hodin (32 hodin práce v organizaci, 8 hodin praxe v tlumočení). Účastníci kurzu budou pracovat tzv. metodou portfolia. Portfolio

Více

DETAILNÍ VYMEZENÍ PŘEDMĚTU ZAKÁZKY ČÁST B- MĚKKÉ, MANAŽERSKÉ DOVEDNOSTI

DETAILNÍ VYMEZENÍ PŘEDMĚTU ZAKÁZKY ČÁST B- MĚKKÉ, MANAŽERSKÉ DOVEDNOSTI DETAILNÍ VYMEZENÍ PŘEDMĚTU ZAKÁZKY ČÁST B- MĚKKÉ, MANAŽERSKÉ DOVEDNOSTI Vzdělávací kurz Cílová skupina Počet účastníků Počet skupin Kurz / uzavřený či otevřený Rozsah školení na 1 skupinu v hod. Rozsah

Více

Popis realizace poskytované sociální služby odborného sociálního poradenství registrační číslo

Popis realizace poskytované sociální služby odborného sociálního poradenství registrační číslo Popis realizace poskytované sociální služby odborného sociálního poradenství registrační číslo 4149910 Zařazením sociálního poradenství do našich sociálních aktivit sledujeme dva cíle. Prvním je, aby lidé

Více

Prezentace projektu Systémová podpora sociální práce v obcích

Prezentace projektu Systémová podpora sociální práce v obcích Prezentace projektu Systémová podpora sociální práce v obcích Mgr. Klára Holanová, Mgr. Eva Capicarová Odbor sociálních služeb, sociální práce a sociálního bydlení, MPSV 2. června 2017, Brno HLAVNÍ TÉMATA

Více

Diskusní fórum Chráněné bydlení a podpora samostatného bydlení

Diskusní fórum Chráněné bydlení a podpora samostatného bydlení Diskusní fórum Chráněné bydlení a podpora samostatného bydlení Ostrava, dne 3. 5. 2018 Zpracoval(a): Datum: Základní informace o projektu Název projektu: Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách

Více

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3 Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Azylové domy ( 57)... 3 1.2 Centra denních služeb ( 45)... 3 1.3 Denní stacionáře ( 46)... 3 1.4 Domovy pro osoby se zdravotním postižením ( 48)... 3 1.5 Domovy pro seniory ( 49)...

Více

SÍŤ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ORP ZNOJMO PRO ROK 2019

SÍŤ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ORP ZNOJMO PRO ROK 2019 SÍŤ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ORP ZNOJMO PRO ROK 2019 Na základě projektu Jihomoravského kraje Podpora plánování rozvoje v Jihomoravském kraji III a v návaznosti na práci Okresního multidisciplinárního týmu

Více

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Plán rozvoje sociálních služeb se řídí zákony: zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách zákon

Více

INDIKÁTORY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

INDIKÁTORY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB INDIKÁTORY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 1 Zpracovala: Koordinační skupina RPSS ve spolupráci se členy pracovních skupin Schválila: Řídící skupina RPSS dne 6. listopadu 2013 Pracovní skupina Děti a mládež Služba Indikátor

Více

od roku 1989 procesem transformace sociální péče zajišťovaná státem se proměnila v široké spektrum nabídky sociálních služeb poskytovaných též

od roku 1989 procesem transformace sociální péče zajišťovaná státem se proměnila v široké spektrum nabídky sociálních služeb poskytovaných též od roku 1989 procesem transformace sociální péče zajišťovaná státem se proměnila v široké spektrum nabídky sociálních služeb poskytovaných též nestátními neziskovými organizacemi, církvemi, samosprávou

Více

Návrh modelu sociální služby NOCLEHÁRNY

Návrh modelu sociální služby NOCLEHÁRNY Návrh modelu sociální služby NOCLEHÁRNY Model služby byl navržen v rámci Závěrečné zprávy č. 1 projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK, CZ.1.04/3.1.00/A9.00019. Vymezení typických nepříznivých

Více

Výbor pro komunitní plánování sociálních služeb Zastupitelstva města Tišnova. Z á p i s č. 2/2012 ze zasedání výboru dne

Výbor pro komunitní plánování sociálních služeb Zastupitelstva města Tišnova. Z á p i s č. 2/2012 ze zasedání výboru dne M Ě S T O T I Š N O V Výbor pro komunitní plánování sociálních služeb Zastupitelstva města Tišnova Z á p i s č. 2/2012 ze zasedání výboru dne 12. 6. 2012 Termín Místo Zapisovatel Ověřovatel Přítomni Omluveni

Více

Vyhodnocení a shrnutí výstupů za jednotlivé pracovní skupiny: WORKSHOP Příprava mladého člověka na budoucí samostatný život

Vyhodnocení a shrnutí výstupů za jednotlivé pracovní skupiny: WORKSHOP Příprava mladého člověka na budoucí samostatný život Vyhodnocení a shrnutí výstupů za jednotlivé pracovní skupiny: WORKSHOP Příprava mladého člověka na budoucí samostatný život 18. 9. 2014 DK Akord - Ostrava Zaměření pracovních skupin Pracovní skupina č.

Více

Datum konání: Bc. Eva Medková, Bc. Jindra Koldinská. Proces poskytování sociální služby (pokračování) 1.Úvod

Datum konání: Bc. Eva Medková, Bc. Jindra Koldinská. Proces poskytování sociální služby (pokračování) 1.Úvod Diskusní fórum pracovní skupiny č. 6 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 5. diskusního fóra skupiny č. 6 (Pečovatelská

Více

Zápis ze 7. diskusního fóra skupiny č. 5 denní stacionáře, sociálně zdravotní služby. PhDr. Michal Panáček PhD., Mgr.

Zápis ze 7. diskusního fóra skupiny č. 5 denní stacionáře, sociálně zdravotní služby. PhDr. Michal Panáček PhD., Mgr. Diskusní fórum pracovní skupiny č. 5 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis ze 7. diskusního fóra skupiny č. 5 denní

Více

Výstupy a poznatky z provedených inspekcí ve Zlínském kraji. Zlín, 14. 5. 2009. Bc. Šárka Vrbková Inspektor kvality sociálních služeb

Výstupy a poznatky z provedených inspekcí ve Zlínském kraji. Zlín, 14. 5. 2009. Bc. Šárka Vrbková Inspektor kvality sociálních služeb Výstupy a poznatky z provedených inspekcí ve Zlínském kraji Zlín, 14. 5. 2009 Bc. Šárka Vrbková Inspektor kvality sociálních služeb Osnova: 1. Právní zakotvení inspekcí 2. Provedené inspekce v ZK v roce

Více

1. Poradenské a podpůrné služby pro osoby v nepříznivé sociální situaci.

1. Poradenské a podpůrné služby pro osoby v nepříznivé sociální situaci. Přehled silných a slabých stránek zaměřených na oblast sociálních a návazných služeb v souvislosti s aktualizací Komunitního plánu sociálních a návazných služeb MČ Praha 10 na období 2017-2020 Popis silných

Více

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY VE VTOS/VV

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY VE VTOS/VV SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY VE VTOS/VV v období realizace projektu Příprava a podpora vstupu na trh práce pro bývalé uživatele návykových látek a osoby ohrožené drogovou závislostí v konfliktu se zákonem

Více

Aktuální informace z oblasti střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb. České Budějovice

Aktuální informace z oblasti střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb. České Budějovice Aktuální informace z oblasti střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb České Budějovice 19.3.2015 Novelizace zák. č. 108/2006 Sb. v oblasti plánování soc. služeb 3, písmeno h): Střednědobým plánem

Více

MĚSTO KOPŘIVNICE MĚSTSKÝ ÚŘAD KOPŘIVNICE

MĚSTO KOPŘIVNICE MĚSTSKÝ ÚŘAD KOPŘIVNICE MĚSTO KOPŘIVNICE MĚSTSKÝ ÚŘAD KOPŘIVNICE Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Zápis č. 1 /2011 z jednání všech pracovních skupin (v rámci projektu Plánování rozvoje sociálních služeb v Kopřivnici na období

Více

SÍŤ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ORP ZNOJMO PRO ROK 2020

SÍŤ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ORP ZNOJMO PRO ROK 2020 SÍŤ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ORP ZNOJMO PRO ROK 2020 Na základě projektu Jihomoravského kraje Podpora plánování rozvoje v Jihomoravském kraji III a v návaznosti na práci Okresního multidisciplinárního týmu

Více

Co jsou rovné příležitosti ve vzdělávání? Aktuální téma domácí úkoly. Pohled místních aktérů na problematiku rovných příležitostí ve vzdělávání.

Co jsou rovné příležitosti ve vzdělávání? Aktuální téma domácí úkoly. Pohled místních aktérů na problematiku rovných příležitostí ve vzdělávání. MAP Karlovarsko II (reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008557) Workshop Rovné příležitosti ve vzdělávání Datum: 17. 4. 2018, od 14 h Místo: ZŠ Karlovy Vary, Krušnohorská 11 Přítomní: dle prezenční listiny

Více

DOMOV PŘÍSTAV Frýdek - Místek. Brno,

DOMOV PŘÍSTAV Frýdek - Místek. Brno, DOMOV PŘÍSTAV Frýdek - Místek Brno, 18.10.2018 Vznik: 1.10.2015 Uživateli služby jsou: Osoby bez přístřeší (ulice, sociální lůžko, LDN, azylový dům, ubytovny) starší 26- ti let mobilní i imobilní, které

Více

Spolupráce orgánů sociálně-právní ochrany dětí s NNO v roce 2011 Příklad dobré praxe

Spolupráce orgánů sociálně-právní ochrany dětí s NNO v roce 2011 Příklad dobré praxe Orgány sociálně právní ochrany dětí, které působí na území SMO 24 OSPOD dle územní příslušnosti Nestátní neziskové organizace pověřené výkonem SPOD, ale také bez pověření, pouze pracující s cílovou skupinou

Více