Nové jevy v ochraně hospodářské soutěže

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nové jevy v ochraně hospodářské soutěže"

Transkript

1 Nové jevy v ochraně hospodářské soutěže Soutěžní politika EU v post-lisabonském období Václav Šmejkal, Katedra práva

2 Hlavní charakteristiky výzkumu Cíl výzkumu: Najít hlavní tendence (nikoli jednotlivosti právní úpravy či aplikační praxe), které jsou/mohu být/ odlišné od předchozích etap vývoje soutěžní politiky EU. Specifikovat dopad nových tendencí do praxe orgánů ochrany soutěže EU, potažmo členských států. Metody výzkumu: Kvantitativní a kvalitativní analýza právních a politických textů (s využitím některých postupů zakotvené teorie ), jejich systematické/kontextuální a historické posouzení, vzájemná komparace na historickém a teoreticko-ideologickém základě (tj. s využitím teorií konkurence a soutěžního práva).

3 Zkoumané prameny Primární právo EU (Smlouvy) a komentáře k němu Sekundární právo EU (nařízení) a komentáře k němu Judikatura SDEU Soft-law Evropské komise (Guidelines a Notices) Projevy představitelů Evropské komise (komisař a GŘ pro soutěž) Vnitřní dokumenty GŘ pro soutěž EK (Management plans) Komentářová a analytická odborná literatura k vývoji soutěžní politiky EU po Lisabonu.

4 Lisabonská smlouva a ochrana hospodářské soutěže Atak na nerušenou soutěž jako cíl EU Odstranění původního čl. 3 odst. 1 písm. g) SES Jeho částečné přepsání do Protokolu 27 o vnitřním trhu a hospodářské soutěži Spojení vnitřního trhu EU v čl. 3 odst. 3 SEU se sociálně-tržním hospodářstvím charakterizovaným: Vyváženým hospodářským růstem Cenovou stabilitou Vysokou konkurenceschopností Tendencí k plné zaměstnanosti a společenskému pokroku Vysokým stupněm ochrany a zlepšování kvality ŽP Podporou vědecko-technického pokroku

5 Otázky post-lisabonského období 1. Vypadla ochrana nerušené hospodářské soutěže i významově z klíčových ustanovení Smlouvy užívaných k interpretaci jejích dalších článků? Bude možné čl. 101 a nařízení o kontrole spojování interpretovat široce jako ochranu základních principů fungování evropské integrace? 2. Jaký je význam toho, že vnitřní trh byl poprvé spojen se sociálně-tržním hospodářstvím? Jde o koncept naplněný výčtem v čl. 2 SEU nebo jde o odkaz na principy Sozialmarktwitschaft poválečné SRN a jejích klonů v dalších členských zemích EU?

6 Hodnota protokolu č. 27 SDEU nikdy neopustil plastičtější pojetí cílů OHS, nepodlehl modernizačnímu zúžení jejího zacílení na efektivnost svědčící spotřebitelskému blahobytu. Ochrana fungující soutěže, tj. otevřené struktury trhu s více soutěžiteli, svědčící jeho férově a efektivně jednajícím účastníkům (podnikatelům i spotřebitelům) a celkovému blahobytu EU. Judikatura SDEU mohla setrvat v dosavadní tradici nehledě na vlivy: Odporu proti soutěži pro soutěž Finanční a hospodářské krizi a volání po novém kapitalismu.

7 Hodnota protokolu č. 27 SDEU ve své nejnovější judikatuře postavil významové rovnítko mezi bývalý čl. 3 odst. 1 písm. g) SES a nový čl. 3 odst. 3 SEU nahlížený prizmatem Protokolu 27 a čl. 3 odst. 1 SFEU. C-496/09 Komise v. Itálie z , odst. 60 je třeba připomenout zásadní povahu ustanovení Smlouvy v oblasti hospodářské soutěže a především v oblasti státních podpor, které jsou výrazem jednoho ze základních poslání svěřených Evropské unii vyplývá tato zásadní povaha z čl. 3 odst. 3 SEU, tedy vytvoření vnitřního trhu, jakož i z protokolu č. 27 o vnitřním trhu a hospodářské soutěži, který podle článku 51 SEU tvoří nedílnou součást Smluv a podle něhož vnitřní trh zahrnuje systém zajišťující, aby hospodářská soutěž nebyla narušována.

8 Hodnota protokolu č. 27 Obdobnou argumentaci SD i Tribunál použily v rozhodnutích klasického antitrustu, konkrétně aplikace č. 102 SFEU C-52/09 TeliaSonera Sverige AB ze T-458/09 a T-171/10 Slovak Telekom a.s. z ZÁVĚR: Nahrazení čl. 3 odst. 1 písm. g) SES Protokolem 27 k Lisabonské smlouvě je z hlediska postavení ochrany soutěže v politice a právu EU neutrální. Zásadní význam ochrany soutěže Neoddělitelnost od jednoho ze základních poslání, tj. VT EU

9 Význam sociálně-tržního hospodářství Členské státy byly sociálně-tržními ekonomikami vždy Evropská integrace toto nikdy nepopírala, ale také nikdy sama neprosazovala Unijní vs. národní pravomoci Národní modely státu blahobytu Nesnadné vyvažování cílů integrace (otevřené trhy, deregulace, svoboda pohybu a konkurence) a národních systémů solidarity a ochrany (uzavřenost, regulace, národní tradice a modely) Ani Lisabonská smlouva nedala EU nové pravomoci v sociální oblasti Sdílená pravomoc tam, ke se sociální politika dotýká fungování VT. Opatření ke koordinaci politik zaměstnanosti a sociálních členských států

10 Význam sociálně-tržního hospodářství Pokud není sociálně-tržní ekonomika obsahem vlastní normotvorné činnosti EU, je nutnou kvalitativní charakteristikou vnitřního trhu, tj. hlediskem omezujícím jeho tržní povahu? Znamená to, že soutěžní politika je nástrojem k budování sociálně-tržního vnitřního trhu? Musí svým směřováním zapadat do snahy o konkurenceschopnost ale současně i zaměstnanost a společenský pokrok? Nesmí být svými dopady sociálně bezohledná? Každé její rozhodnutí musí vážit mezi ekonomickou efektivností a sociálními dopady?

11 Sociálně-tržní hospodářství a judikatura SDEU V rozhodnutích SDEU se odkaz na sociálně-tržní (hospodářství, hledisko, hodnoty, růst a zaměstnanost ) nikde neobjevuje. Cílem (pravidel ochrany soutěže) je zabránit takovým narušením hospodářské soutěže na úkor obecného zájmu, na úkor jednotlivých podniků a spotřebitelů, a tímto přispívat k blahobytu v Unii. (C-52/09, T-448/09 a 171/09) SDEU aplikuje soutěžní právo, nedělá soutěžní politiku. SDEU si nevybírá kauzy, o nichž rozhoduje. Většina kauz byla věcně 5-15 let stará, nápadem před účinností Lisabonské smlouvy

12 Sociálně-tržní hospodářství a politika Komise Kvantitativní průzkum programových projevů představitelů GŘ pro soutěž 5 vybraných projevů komisaře nebo GŘ za léta 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, Klíčová slova označující cíle a charakteristické rysy ochrany soutěže (férovost, efektivnost, blahobyt, spotřebitelé ) Kvalitativní průzkum programových projevů za uvedené období + softlaw a jiných dokumentů Komise Využití postupů grounded theory (zakotvené teorie) identifikace základních kódů a jejich seskupení do základních konceptů dle historicky známých přístupů k OHS.

13 Nejčastější klíčová slova v projevech komisaře a GŘ pro soutěž Fair(ness) Efficiency Consumer welfare Consumer harm/benefit Integration Un/restricted/distort ed competition Control/regulate Competitiveness Growth and jobs

14 Nejčastější klíčová slova v projevech komisaře a GŘ pro soutěž

15 Nejčastější klíčová slova v projevech komisaře a GŘ pro soutěž 1. Stálost odkazů na spotřebitele a jejich újmu/výběr/přínos Nikoli však na koncept blahobytu spotřebitele, který dominoval modernizačně-liberálnímu slovníku! 2. Návrat ke konceptu férové/spravedlivé soutěže (fairness) 3. Návrat k přínosu soutěže pro integraci a soudržnost vnitřního trhu EU. dokonce pro politickou integraci a unii! 4. Rostoucí důraz na regulatorní nástroje soutěžní politiky (control/regulate). Nomen omen J. Almunia velmi často hovoří o competition control, nikoli protection. 5. Dominantní důraz na přínos soutěže a její ochrany pro růst a zaměstnanost.

16 Komisař J. Almunia o ochraně soutěže Chápu soutěžní politiku jako prostředek k udržení naší sociálně-tržní ekonomiky a zvýšení její efektivnosti a spravedlnosti. (Report on Competition Policy 2009) Naše soutěžní politika je výrazem modelu vytvořeného v Evropě po 2. světové válce, známého jako sociálně tržní hospodářství. Soutěžní politika je o podpoře podnikatelství a inovací, tvorby pracovních míst a uvádění na trh nových produktů a služeb, které přinesou větší výběr za konkurenční ceny našim spotřebitelům. (Lisabon, )

17 Vliv osobnosti nebo obecnější trend? Joaquín Almunia (komisař pro soutěž od 2010) - španělský socialistický politik a neo-keynesiánský ekonom španělských odborů, dříve komisař EU pro hospodářskou a měnovou politiku. Pod vlivem finanční a hospodářské krize již předešlé, liberální vedení GŘ pro soutěž, tj. N. Kroesová a P. Lowe, pozměnilo slovník a vytýčilo priority odlišné od období modernizace v letech Soutěžní politika = ex-ante regulace + ex-post aplikace soutěžního práva. Soutěž v EU = kombinace anglosaského a německého přístupu. Propojení hledisek a působení nad úzký rámec ochrany soutěže. Komise nikoli jako strážce pravidel, ale uschopňovač hledající pro ostatní oblasti způsoby asistence, intervence a regulace, které budou ve shodě se soutěží.

18 Ex ante regulace + ex post-aplikace Všechny COM případy antitrust /- IX Kartelová rozhodnutí Komise Z 15 rozhodnutí za roky bylo 12 zakončeno klasickou sankcí a 3 sníženou z důvodu narovnání. Za stejné období bylo 9 případů řešeno přijetím závazků podle Nařízení 1/2003/ES, čl. 9 odst 1. V letech provedla Komise 7 sektorových šetření: Farmacie (konec 2009), Finanční služby (2007), Energetika (2007), Místní telefonní sítě (2002), Pronajaté telefonní sítě (2002), Roaming (2001), 3 generace mobilních sítí a služeb (2005)

19 Ochrana soutěže v EU 2012 Klíčové hodnotové a cílové kódy projevů komisaře Almunii v roce 2012 lze dělit do 3 skupin: 1. Nový slovník, tj. reagující na proměny politiky soutěže v posledním období. Soutěž není cílem sama o sobě, soutěž musí doprovázet moderní hospodářskou a průmyslovou politiku, soutěžní politika byla významnou silou ve prospěch růstu, ekonomické a politické integraci Evropy, soutěžní politika je faktorem politické integrace 2. Tradiční slovník, tj. odpovídající ochraně soutěže v EU od začátku 60. let 20. stol. Soutěž udržuje trhy otevřené a efektivní a férové, zajišťuje spotřebitelům spravedlivý díl, zabraňuje firmám vztyčit překážky, které dříve odstranila legislativa, zachovává konkurenční tlaky, zachovává na trhu efektivní hráče, prospívá konsolidaci VT, je klíčovým faktorem budování VT a tedy integračního procesu 3. Modernizační slovník, tj. odpovídající úsilí o modernizaci v letech Soutěž podporuje konkurenceschopnost, podporuje inovace, vstup nových firem na trh, efektivní využití zdrojů, zajišťuje nejlepší produkty služby za nejnižší ceny/nižší ceny a lepší výběr pro spotřebitele, co nejlepší prostředí pro podnikání S patrnou převahou nového a tradičního slovníku

20 Důsledky pro praxi ochrany soutěže 1. Modernizace soutěžní politiky EU je co do jejího základního cíle a pojetí minulostí, jejím jediným dědictvím, zůstává effect-based approach. 2. Mikroekonomicky kalkulovatelná efektivnost svědčící blahobytu spotřebitele není zdaleka jediným cílem soutěží politiky. Soutěžní politika se vrací k obecně-prospěšným cílům vyplývajícím ze Smlouvy. Ty zahrnují i tradičnější férovost a ochranu dalších účastníků trhu, tak především - jednotný trh, a to i ve smyslu jeho sociální dimenze a dimenze faktoru politické integrace EU. 3. Soutěžní politika již nemá výjimečné postavení stranou od dalších politik EU, naopak prosazuje koherenci a kompatibilitu s nimi skrze společné cíle (Strategie Evropa 2020) a usiluje o to, aby ostatní politiky nerealizovaly tyto cíle na úkor soutěže.

21 Důsledky pro praxi ochrany soutěže 4. Soutěžní politika nerovná se soutěžní právo. Soutěžní politika zahrnuje ex-ante regulaci a ex-post aplikaci soutěžního práva cestou vynucení a advokacie. Ex-ante regulace cestou působení na a skrze jiné politiky, dále sektorovými šetřeními a soft-law (Guidelines/Notices) Komise. Aplikace soutěžního práva se v rostoucí míře realizuje skrze vyjednávání mimo rámec klasického řízení o porušení soutěžního práva, skrze závazky, narovnání a také sankce, tj. s menší ingerencí a kontrolou soudní moci.

22 Thank You.

Nové jevy v ochraně hospodářské soutěže v EU. Doktrína (sledované cílové hodnoty) soutěžní politiky/práva EU v post-lisabonském období

Nové jevy v ochraně hospodářské soutěže v EU. Doktrína (sledované cílové hodnoty) soutěžní politiky/práva EU v post-lisabonském období Nové jevy v ochraně hospodářské soutěže v EU Doktrína (sledované cílové hodnoty) soutěžní politiky/práva EU v post-lisabonském období Výstup grantového výzkumu IGA za I-X 2013 Václav Šmejkal, katedra práva

Více

Účinky Lisabonské smlouvy na konkurenceschopnost Evropské unie a jejích členských států

Účinky Lisabonské smlouvy na konkurenceschopnost Evropské unie a jejích členských států Účinky Lisabonské smlouvy na konkurenceschopnost Evropské unie a jejích členských států Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Potenciální

Více

SOUTĚŽNÍ POLITIKA A FUZE V EVROPSKÉM KONTEXTU. Josef Bejček

SOUTĚŽNÍ POLITIKA A FUZE V EVROPSKÉM KONTEXTU. Josef Bejček v v r SOUTĚŽNÍ POLITIKA A FUZE V EVROPSKÉM KONTEXTU Josef Bejček Masarykova univerzita Brno, 2010 Josef Bejček OBSAH SEZNAM ZKRATEK 11 ÚVODEM 12 1. SOUTĚŽNÍ POLITIKA A CÍLOVÉ KONFLIKTY V SOUTĚŽNÍM PRÁVU

Více

Environmentální politika v EU a ČR

Environmentální politika v EU a ČR Environmentální politika v EU a ČR Environmentální politika a udržitelný rozvoj 4.Přednáška 30.10.2014 KPŽP PF UK v Praze Doc.JUDr.Vojtěch Stejskal, Ph.D. Milníky vývoje environmentální politiky ES/EU

Více

Právo Evropské unie 2. Prezentace 1 2015

Právo Evropské unie 2. Prezentace 1 2015 Právo Evropské unie 2 Prezentace 1 2015 ES a EU Evropská společenství původně tři Společenství 1951 ESUO (fungovalo v období 1952 2002) 1957 EHS, ESAE (EHS od roku 1992 jen ES) Od vzniku ES si tato postupně

Více

Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy. Petr Kolář

Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy. Petr Kolář Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy Petr Kolář Hodnoty a cíle Evropské unie Hodnoty EU Dnes čl. 6 SEU: Svoboda, Demokracie, Dodržování lidských práv a základních svobod, Právní stát Nově (převzato

Více

I. oddíl 1 Sociální politika, její podstata a základní charakteristika Typy (modely) sociální politiky, její funkce a nástroje

I. oddíl 1 Sociální politika, její podstata a základní charakteristika Typy (modely) sociální politiky, její funkce a nástroje OBSAH Úvod................................................ 11 I. oddíl 1 Sociální politika, její podstata a základní charakteristika.................... 17 1.1 Místo sociální politiky ve společenském systému....

Více

Veřejná správa a její odraz ve Strategii regionálního rozvoje

Veřejná správa a její odraz ve Strategii regionálního rozvoje Veřejná správa a její odraz ve Strategii regionálního rozvoje 2014-2020 Strategie regionálního rozvoje ČR pro období 2014 2020 (SRR) je základním koncepčním dokumentem v oblasti regionálního rozvoje. Dle

Více

Fiskální úmluva v kontextu ekonomické krize. Sekce pro evropské záležitosti Úřad vlády České republiky Duben 2012

Fiskální úmluva v kontextu ekonomické krize. Sekce pro evropské záležitosti Úřad vlády České republiky Duben 2012 Fiskální úmluva v kontextu ekonomické krize Sekce pro evropské záležitosti Úřad vlády České republiky Duben 2012 Obsah: Ekonomická situace Koordinace hospodářské a fiskální politiky v rámci EU Fiskální

Více

Důsledky institucionálních změn v EU pro vybrané oblasti vnitřního trhu

Důsledky institucionálních změn v EU pro vybrané oblasti vnitřního trhu Důsledky institucionálních změn v EU pro vybrané oblasti vnitřního trhu Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Potenciální ekonomické a

Více

Tak aby všichni hráli podle stejných pravidel!!!

Tak aby všichni hráli podle stejných pravidel!!! BIVŠ Podpora konkurence na trhu => svobodné podnikání Vytvoření vhodného legislativního rámce pro ovlivňování subjektů, které jsou v konfliktu se společenským zájmem (co to je?) Paradox: volný trh x státní

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 25.5.2005 KOM(2005) 218 v konečném znění SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj CS CS SDĚLENÍ

Více

- základní rysy a tendence vývoje

- základní rysy a tendence vývoje VysoKÁ ŠKOLA EKONOMiCKÁ V PRAZE Fakulta mezinárodních vztahu Svetová ekonomika - základní rysy a tendence vývoje I Eva Cihelková a kolektiv 2005 . OBSAH Úvod................................................

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0048/21. Pozměňovací návrh. Jordi Solé za skupinu Verts/ALE

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0048/21. Pozměňovací návrh. Jordi Solé za skupinu Verts/ALE 8.3.2018 A8-0048/21 21 Bod odůvodnění D a (nový) Da. vzhledem k tomu, že podle článku 8 SFEU se EU zavázala k podpoře rovnosti žen a mužů a k začleňování hlediska rovnosti žen a mužů do všech svých činností

Více

OBSAH. Autoři jednotlivých částí... 5 Předmluva... 13

OBSAH. Autoři jednotlivých částí... 5 Předmluva... 13 Autoři jednotlivých částí......................................... 5 Předmluva................................................... 13 Kapitola I: Výchozí pojmy..................................... 15 Úvod

Více

OBSAH. Úvod... 11. I. Oddíl

OBSAH. Úvod... 11. I. Oddíl OBSAH Úvod................................................. 11 I. Oddíl 1 Sociální politika, její podstata a základní charakteristika....... 17 1.1 Místo sociální politiky ve společenském systému........

Více

Mezinárodní a nadnárodní aspekty veřejné politiky

Mezinárodní a nadnárodní aspekty veřejné politiky Veřejné politiky 2 Mezinárodní a nadnárodní aspekty veřejné politiky Úvodem VEP: realizace společenského zájmu, problému (zdraví, zaměstnanost, doprava ) Tlak zájmových skupin Preference voličů Rozhodnutí

Více

Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Lisabonská smlouva

Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Lisabonská smlouva Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Lisabonská smlouva Smlouvy v EU Evropská unie (tedy EU, dříve Evropská společenství, ES, původně Evropské hospodářské společenství, EHS) je definována smlouvami

Více

OBSAH. Zkratky 11 Úvod Politický a právní projekt evropské integrace 13

OBSAH. Zkratky 11 Úvod Politický a právní projekt evropské integrace 13 Zkratky 11 Úvod Politický a právní projekt evropské integrace 13 Kapitola I. Instituce Evropské unie 19 1 Charakter institucionální struktury EU 19 1.1.1 Heterogenita institucí EU 20 1.1.2 Hierarchie institucí

Více

Obchodní podnik - zapojování do vnitřního evropského trhu

Obchodní podnik - zapojování do vnitřního evropského trhu Obchodní podnik - zapojování do vnitřního evropského trhu PhDr. Iveta Šimberová, Ph.D. Ústav managementu 6.patro, P645, Konzultační hodiny: Po:13:00-15:00 E-mail: simberova@fbm.vutbr.cz Cílem přednášky

Více

Koordinace hospodářské politiky v EU na příkladu České republiky

Koordinace hospodářské politiky v EU na příkladu České republiky EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO EKONOMIKU A FINANCE Mladá Boleslav, 10. května 2006 Koordinace hospodářské politiky v EU na příkladu České republiky Marek MORA Obsah a struktura prezentace 1.

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Obor Provoz a ekonomie Katedra ekonomických teorií

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Obor Provoz a ekonomie Katedra ekonomických teorií ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Obor Provoz a ekonomie Katedra ekonomických teorií TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI Téma: Charakteristika konkurenceschopnosti podniků ČR v souvislosti

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE

předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE Název tematického celku: Historický vývoj integračního procesu v Evropě A. Vývoj integračních opatření od konce 2.

Více

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA 11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA Cíle HOPO Plná zaměstnanost Stabilita cen Hospodářský růst Rovnováha platební bilance Oblasti HOPO Makroekonomická: Fiskální (rozpočtová) MF ČR, Vláda Monetární (peněžní) Česká

Více

12. Mezinárodní aspekty veřejných financí. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

12. Mezinárodní aspekty veřejných financí. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. 12. Mezinárodní aspekty veřejných financí Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. 12.1 Charakteristika mezinárodních veřejných financí peněžní vztahy vznikající při získávání, rozdělování, přerozdělování a užití

Více

Vliv malých a středních podniků na životní prostředí

Vliv malých a středních podniků na životní prostředí Vliv malých a středních podniků na životní prostředí Vliv malých a středních podniků na životní prostředí MSP 70% celkového průmyslového znečištění v EU Vlivy na místní životní prostředí i komunity: v

Více

Energetické cíle ČR v evropském

Energetické cíle ČR v evropském kontextu kontextu 1 Vrcholové strategické cíle ASEK Energetická bezpečnost Bezpečnost dodávek energie Odolnost proti poruchám Konkurenceschopnost Bezpečnost Konkurenceschopné ceny pro průmysl Sociální

Více

1.4.1 Demografický problém 20. 1.4.2 Ekologický problém 21. 1.4.3 Problém trvale udržitelného růstu 23

1.4.1 Demografický problém 20. 1.4.2 Ekologický problém 21. 1.4.3 Problém trvale udržitelného růstu 23 ODDÍL A 10 1. Vymezení světové ekonomiky 11 1.1 Světová ekonomika jako vědní disciplína 11 1.2 Vymezení světové ekonomiky 12 1.3 Klasifikace zemí 14 1.4 Světová ekonomika a biosociální systém 19 1.4.1

Více

Zásada svěřených pravomocí Typy pravomocí EU

Zásada svěřených pravomocí Typy pravomocí EU Pravomoci EU 301 Zásada svěřených pravomocí Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí svěřených jí ve Smlouvách členskými státy pro dosažení

Více

Brno, 18. 9. 2012. Příprava budoucího období kohezní politiky EU 2014+

Brno, 18. 9. 2012. Příprava budoucího období kohezní politiky EU 2014+ Brno, 18. 9. 2012 Příprava budoucího období kohezní politiky EU 2014+ Program prezentace 1. Úvod 2. Přehled situace 3. Rámec pro přípravu operačního programu 4. Diskuse Úvod Vize 2020 pro oblast VaV a

Více

SOUTĚŽNÍ PRÁVO PRAVIDLA PRO PODNIKY. Seminář 2016

SOUTĚŽNÍ PRÁVO PRAVIDLA PRO PODNIKY. Seminář 2016 SOUTĚŽNÍ PRÁVO PRAVIDLA PRO PODNIKY 1 Seminář 2016 SOUTĚŽNÍ PRÁVO EU Dvě oblasti podle předmětu opatření: Pravidla vztahující se na podniky kartelové dohody (+ jednání ve shodě) zneužití dominantního postavení

Více

Lisabonská smlouva. Evropa států a Evropa občanů. JUDr.. PhDr. Petr Kolář, Ph.D.

Lisabonská smlouva. Evropa států a Evropa občanů. JUDr.. PhDr. Petr Kolář, Ph.D. Lisabonská smlouva Evropa států a Evropa občanů JUDr.. Lenka Pítrová, CSc. JUDr.. PhDr. Petr Kolář, Ph.D. 2008 Hlava II SEU: Ustanovení o demokratických zásadách Členské státy Občané členských států Hlava

Více

EVALUACE OP V LETECH 2004 2012 VÝSLEDKY META-EVALUAČNÍHO ŠETŘENÍ Mgr. Jiří Remr, Ph.D., MBA

EVALUACE OP V LETECH 2004 2012 VÝSLEDKY META-EVALUAČNÍHO ŠETŘENÍ Mgr. Jiří Remr, Ph.D., MBA KONFERENCE 2013 Odpovědnost za výsledky a výzvy pro 2014+ EVALUACE OP V LETECH 2004 2012 Mgr. Jiří Remr, Ph.D., MBA 28. 5. 2013 1 Obsah Programová teorie Pozornost věnovaná zainteresovaným stranám Implementace

Více

integrace dozoru nad finančním trhem v České republice

integrace dozoru nad finančním trhem v České republice Globalizace finančních trhů a integrace dozoru nad finančním trhem v České republice Michaela Erbenová Praha Červen 2005 O čem budu hovořit Výzvy a trendy globalizace finančních trhů a úsilí o další integraci

Více

Analýzy hlasových trhů. Ing. Hana Beniaková, Odbor analýz trhů, ČTÚ

Analýzy hlasových trhů. Ing. Hana Beniaková, Odbor analýz trhů, ČTÚ Analýzy hlasových trhů Ing. Hana Beniaková, Odbor analýz trhů, ČTÚ Regulační prostředí Regulace exante Oborová, řeší oborové regulační orgány (ČTÚ) Zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu. Jana Dudová

Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu. Jana Dudová Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu Jana Dudová Pojem životní prostředí Životní prostředí - realita světa ( jeho části), která svými vlastnostmi umožňuje

Více

ROZPOČET EU VÝDAJE EVROPSKÉHO ROZPOČTU

ROZPOČET EU VÝDAJE EVROPSKÉHO ROZPOČTU ROZPOČET EU VÝDAJE EVROPSKÉHO ROZPOČTU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Rozpočet EU výdaje evropského rozpočtu V této kapitole se dozvíte: Jak se sestavuje rozpočet Evropské unie. Jaké jsou principy

Více

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA 11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA Co je HOPO? HOPO = souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a konkrétních opatření státu Cíle: 1) Plná zaměstnanost (hlavní) 2) Hospodářský růst 3) Cenová stabilita (hlavní)

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

VEŘEJNÉ POLITIKY 2. Veřejná správa a veřejná politika

VEŘEJNÉ POLITIKY 2. Veřejná správa a veřejná politika 1 VEŘEJNÉ POLITIKY 2 Veřejná správa a veřejná politika STÁT, VEŘEJNÁ SPRÁVA Různé pohledy na stát, pojetí státu, VS Výklad a chápání se liší: právo, sociologie, historické vědy, teorie byrokracie, politické

Více

Na cestě k Aktu o jednotném trhu Pro vysoce konkurenceschopné sociálně tržní hospodářství

Na cestě k Aktu o jednotném trhu Pro vysoce konkurenceschopné sociálně tržní hospodářství Na cestě k Aktu o jednotném trhu Pro vysoce konkurenceschopné sociálně tržní hospodářství Ing. Michal Minčev, MBA Ministerstvo průmyslu a obchodu Nová strategie pro jednotný trh V politických směrech pro

Více

SPOLEČNÝ TRH A JEHO VÝVOJ K

SPOLEČNÝ TRH A JEHO VÝVOJ K SPOLEČNÝ TRH A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU PREZENTACE VŠFS 2015 ČLÁNEK 2 SES Základní cíle Společenství zahrnují Společný trh a hospodářskou a měnovou unii harmonický, vyvážený a udržitelný

Více

REGIONÁLNÍ ROZMĚR ROZVOJOVÝCH PRIORIT a STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROVZOJE ČR RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj

REGIONÁLNÍ ROZMĚR ROZVOJOVÝCH PRIORIT a STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROVZOJE ČR RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj REGIONÁLNÍ ROZMĚR ROZVOJOVÝCH PRIORIT a STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROVZOJE ČR 2014+ RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj INTEGROVANÝ ROZVOJ ÚZEMÍ vymezení národních rozvojových priorit -

Více

Tvorba veřejných projektů příklad Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání

Tvorba veřejných projektů příklad Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Tvorba veřejných projektů příklad Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Bc. David Póč Katedra veřejné ekonomie Oddělení pro strategii a rozvoj 1 Veřejný projekt Realizace projektů moţnost

Více

Politika hospodářské a sociální soudržnosti

Politika hospodářské a sociální soudržnosti Politika hospodářské a sociální soudržnosti Podstat politiky HSS -NUTS -Operační programy Strukturální fondy -Financování projektů Zdroje: www.strukturalni-fondy.cz www.mmr.cz Strukturální politika = politika

Více

Hospodářská politika. Téma č. 2: Koordinace ekonomiky a hospodářsko-politické koncepce. Petr Musil

Hospodářská politika. Téma č. 2: Koordinace ekonomiky a hospodářsko-politické koncepce. Petr Musil Hospodářská politika Téma č. 2: Koordinace ekonomiky a hospodářsko-politické koncepce Petr Musil petrmusil1977@gmail.com Koordinace hospodářství Koordinace hospodářství koordinace = uvedení do vzájemného

Více

Evropská Unie. Bohdálek Kamil

Evropská Unie. Bohdálek Kamil Evropská Unie Bohdálek Kamil 5. 5. 2014 Historie EU Evropská unie vznikla roku 1992 1952 Vznik Evropského sdružení uhlí a oceli 1957 ESUO zakládá Evropské hospodářské společenství 1992Podepsání smlouvy

Více

Obsah. Předmluva... VII. O knize napsali... IX. Seznam zkratek... XIII. Seznam boxů... XXVII. Seznam obrázků... XXIX. Seznam tabulek...

Obsah. Předmluva... VII. O knize napsali... IX. Seznam zkratek... XIII. Seznam boxů... XXVII. Seznam obrázků... XXIX. Seznam tabulek... Předmluva..................................................... VII O knize napsali.................................................. IX Seznam zkratek................................................ XIII

Více

Reforma rozpočtu EU. Eurocentrum Praha 30. října 2008. Kateřina Matoušková Odbor Národní fond Ministerstvo financí

Reforma rozpočtu EU. Eurocentrum Praha 30. října 2008. Kateřina Matoušková Odbor Národní fond Ministerstvo financí Reforma rozpočtu EU Eurocentrum Praha 30. října 2008 Kateřina Matoušková Odbor Národní fond Ministerstvo financí Obsah 1. Současná struktura rozpočtu EU 2. Rozhodnutí o revizi 3. Veřejná debata 4. Revize

Více

Česká republika a Evropská unie

Česká republika a Evropská unie Česká republika a Evropská unie Zahájení procesu přípravy na vstup do EU v regionu SVE 17. 12. 2005 VŠFS KS MEI ZS 2005-06 1 OSNOVA Úvod 1. Podmínky pro získání plného členství v EU pro KZ 2. Příprava

Více

UDRŽITELNOST V ČR. Udržitelnost v ČR. JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru

UDRŽITELNOST V ČR. Udržitelnost v ČR. JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru UDRŽITELNOST V ČR Obsah prezentace: Strategie spotřebitelské politiky 2007 2013 Evropský rámec pro stanovení priorit Akční program Společenství v oblasti ochrany zdraví a spotřebitele 2007 2013 Strategie

Více

Aktualizace energetické koncepce ČR

Aktualizace energetické koncepce ČR Aktualizace energetické koncepce ČR Ing. Zdeněk Hubáček Úvod Státní energetická politika (SEK) byla zpracována MPO schválena v roce 2004 Aktualizace státní energetické politiky České republiky byla zpracována

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/2157(INI)

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/2157(INI) EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Hospodářský a měnový výbor 28. 11. 2013 2013/2157(INI) NÁVRH ZPRÁVY Evropský semestr pro koordinaci hospodářských politik: roční analýza růstu na rok 2014 (2013/2157(INI))

Více

Bakalářský studijní program: Správa

Bakalářský studijní program: Správa Bakalářský studijní program: Správa Správa v oblasti realit - makléř a obchodník s realitami PŘEDMĚTY OBOROVÉ SPECIALIZACE Ročníky 1 3 Zakončení a semestr Fungování trhu s nemovitostmi Základy trhu s nemovitostmi

Více

OBSAH. Úvod... 11. I. Oddíl

OBSAH. Úvod... 11. I. Oddíl OBSAH Úvod................................................. 11 I. Oddíl 1 Sociální politika, její podstata a základní charakteristika....... 17 1.1 Místo sociální politiky ve společenském systému........

Více

EKONOMICKÁ INTEGRACE A POLITIKY EU. Prezentace k semináři č

EKONOMICKÁ INTEGRACE A POLITIKY EU. Prezentace k semináři č EKONOMICKÁ INTEGRACE A POLITIKY EU Prezentace k semináři č. 1 2017 EHS A EKONOMICKÁ INTEGRACE Ekonomická integrace hlavní důvod, účel a cíl založená EHS Neproběhla naráz, ale realizovala se po etapách

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ. Pracovní program Komise na rok 2018

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ. Pracovní program Komise na rok 2018 EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 24.10.2017 COM(2017) 650 final ANNEX 1 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Pracovní program

Více

Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek ministryně

Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek ministryně Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek Digitální ekonomika Rozsáhlá a postupná celospolečenská změna, spojená s digitalizací, internetem věcí, služeb a lidí; Nový způsob propojení

Více

7003/17 jh/lk 1 DGG 2A

7003/17 jh/lk 1 DGG 2A Rada Evropské unie Brusel 3. dubna 2017 (OR. en) 7003/17 BUDGET 2 DŮVODOVÁ ZPRÁVA Předmět: Návrh opravného rozpočtu č. 1 k souhrnnému rozpočtu na rok 2017 předkládaný spolu s návrhem na uvolnění prostředků

Více

Evropská unie - úvod, historie, instituce a způsob fungování. Ing. Jiří Mach, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze

Evropská unie - úvod, historie, instituce a způsob fungování. Ing. Jiří Mach, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze Evropská unie - úvod, historie, instituce a způsob fungování Ing. Jiří Mach, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze Obsah 1. Hlavní specifika EU 2. Vývoj evropské integrace a její cíle 3. Nástroje EU

Více

14991/18 ADD 1 1 ECOMP.3 LIMITE CS

14991/18 ADD 1 1 ECOMP.3 LIMITE CS Rada Evropské unie Brusel 17. prosince 2018 (OR. en) 14991/18 ADD 1 LIMITE PV CONS 65 COMPET 834 IND 381 MI 913 RECH 513 ESPACE 72 NÁVRH ZÁPISU Z JEDNÁNÍ RADA EVROPSKÉ UNIE (Konkurenceschopnost (vnitřní

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI)

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI) EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 ««««««««««««2009 Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI) 7. 1. 2005 NÁVRH ZPRÁVY o sdělení Komise Radě, Evropskému parlamentu, Evropskému hospodářskému

Více

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Roman Portužák ředitel odboru elektroenergetiky Obsah. OZE jako součást energetické strategie ČR 2. Podpora OZE 3.

Více

PRÁVNÍ ZÁKLADY ŘÁDNÉHO LEGISLATIVNÍHO POSTUPU. hospodářského zájmu. ochrany osobních údajů. základě státní příslušnosti. a pobytu občanů Unie

PRÁVNÍ ZÁKLADY ŘÁDNÉHO LEGISLATIVNÍHO POSTUPU. hospodářského zájmu. ochrany osobních údajů. základě státní příslušnosti. a pobytu občanů Unie PŘÍLOHA III PRÁVNÍ ZÁKLADY ŘÁDNÉHO LEGISLATIVNÍHO POSTUPU 1 Článek 14 Právní základ Popis Požadavky postupu 1 Čl. 15 odst. 3 Čl. 16 odst. 2 Článek 18 Čl. 19 odst. 2 Čl. 21 odst. 2 Článek 24 Článek 33 Čl.

Více

EKONOMIKA BLOKU SPOLEČENSKÝCH POTŘEB EKONOMIKA VNĚJŠÍ BEZPEČNOSTI

EKONOMIKA BLOKU SPOLEČENSKÝCH POTŘEB EKONOMIKA VNĚJŠÍ BEZPEČNOSTI VEŘEJNÁ EKONOMIKA EKONOMIKA BLOKU SPOLEČENSKÝCH POTŘEB EKONOMIKA VNĚJŠÍ BEZPEČNOSTI Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Český telekomunikační úřad Čj. 22 052/2005-606 S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Český telekomunikační úřad je ústřední správní úřad pro výkon státní správy, včetně

Více

Vliv práva EU na konkurenceschopnostevropskéunie

Vliv práva EU na konkurenceschopnostevropskéunie Vliv práva EU na Evropskéunie Mgr. Ing. Petr Wawrosz, Ph.D. Vysoká škola finanční a správní; Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační konference Rozdíly v i mezi státy EU

Více

Naplňování cílů Dohody o partnerství a podíl OP PIK na její realizaci

Naplňování cílů Dohody o partnerství a podíl OP PIK na její realizaci MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci Naplňování cílů Dohody o partnerství a podíl OP PIK na její realizaci Mgr. Kateřina Neveselá, ředitelka Odboru řízení a koordinace fondů EU 8.

Více

Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů NÁVRH STANOVISKA. Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů

Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů NÁVRH STANOVISKA. Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů 29. 5. 2012 2011/0299(COD) NÁVRH STANOVISKA Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů pro Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku

Více

Historie evropské integrace

Historie evropské integrace Historie evropské integrace Myšlenka společné Evropy Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Regenerace zpustošené a zchudlé Evropy po světových válkách Vzájemná spolupráce

Více

9851/14 ESPACE 46 COMPET 277 IND 160 TRANS 274 RECH 190

9851/14 ESPACE 46 COMPET 277 IND 160 TRANS 274 RECH 190 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 27. května 2014 (OR. en) 10289/14 ESPACE 50 COMPET 305 IND 172 TRANS 288 RECH 204 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Rada Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Delegace 9851/14

Více

Aktualizovaný program cvičení a témata semestrálních prací N_STFS Současné teorie finančních služeb (zima 2012) Skupina cfph

Aktualizovaný program cvičení a témata semestrálních prací N_STFS Současné teorie finančních služeb (zima 2012) Skupina cfph Aktualizovaný program cvičení a témata semestrálních prací N_STFS Současné teorie finančních služeb (zima 2012) Skupina cfph 1. cvičení 10. 10. 2012 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních

Více

Hodnocení založené na důkazech: je možné u ex-ante hodnocení?

Hodnocení založené na důkazech: je možné u ex-ante hodnocení? Hodnocení založené na důkazech: je možné u ex-ante hodnocení? RNDr. Jan Vozáb, PhD partner, principal consultant Cíle hodnocení založeného na důkazech Zvýšit dopady a přidanou hodnotu intervencí politiky

Více

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje 2014 2020 3.6.2013 Liberec Plánovací období 2014-2020 na evropské, národní a krajské úrovni Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů

Více

FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU II

FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU II VEŘEJNÁ EKONOMIKA FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU II Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

Navzdory finančním omezením má nový rozpočet pomoci ekonomickému růstu

Navzdory finančním omezením má nový rozpočet pomoci ekonomickému růstu EVROPSKÁ KOMISE TISKOVÁ ZPRÁVA Brusel 11. června 2014 Navzdory finančním omezením má nový rozpočet pomoci ekonomickému růstu Propojení dědictví minulosti s pomocí, aby Evropa i s omezenějšími prostředky

Více

Výbor pro právní záležitosti SDĚLENÍ ČLENŮM (53/2011)

Výbor pro právní záležitosti SDĚLENÍ ČLENŮM (53/2011) EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro právní záležitosti 16. 6. 2011 SDĚLENÍ ČLENŮM (53/2011) Věc: Odůvodněné stanovisko Poslanecké sněmovny Italské republiky k návrhu nařízení Evropského parlamentu a

Více

Příloha. INFORMACE O DŮVODECH ZVAŽOVÁNÍ TRANSFORMACE SKUPINY ČEZ - prezentace

Příloha. INFORMACE O DŮVODECH ZVAŽOVÁNÍ TRANSFORMACE SKUPINY ČEZ - prezentace Příloha INFORMACE O DŮVODECH ZVAŽOVÁNÍ TRANSFORMACE SKUPINY ČEZ - prezentace MYŠLENKA TRANSFORMACE ČEZ VYCHÁZÍ Z AKTUÁLNÍCH ZMĚN V ENERGETICE A MÁ POTENCIÁL PŘINÉST VÝRAZNÉ BENEFITY Proč uvažovat o transformaci

Více

Pomůže Lisabonská smlouva udržet hospodářskou, sociální a územní soudržnost v zemích EU?

Pomůže Lisabonská smlouva udržet hospodářskou, sociální a územní soudržnost v zemích EU? Pomůže Lisabonská smlouva udržet hospodářskou, sociální a územní soudržnost v zemích EU? Ing. Petr Zahradník, MSc. EU Office České spořitelny a New York University, člen EuroTeam při Evropské komisi Vědeckopopularizační

Více

EVROPSKY VNITRNÍ TRH A PŘÍPRAVA ČESKÉ REPUBLIKY - NA ZAČLENĚNÍ

EVROPSKY VNITRNÍ TRH A PŘÍPRAVA ČESKÉ REPUBLIKY - NA ZAČLENĚNÍ EVROPSKY VNITRNÍ TRH A PŘÍPRAVA ČESKÉ REPUBLIKY - NA ZAČLENĚNÍ Luděk Urban A 235840 Lindě Praha, a. s. Právnické a ekonomické nakladatelství a knihkupectví Bohumily Hořínkové a Jana Tuláčka, Opletalova

Více

Priority polského předsednictví v Radě EU (1. července 31. prosince 2011)

Priority polského předsednictví v Radě EU (1. července 31. prosince 2011) Priority polského předsednictví v Radě EU (1. července 31. prosince 2011) Polsko v rámci svého předsednictví v Radě EU hodlá nastartovat ekonomický a politický růst Evropské unie pomocí těchto priorit:

Více

Veřejná správa EU. Komunitární právo Právo EU

Veřejná správa EU. Komunitární právo Právo EU Veřejná správa EU Komunitární právo Právo EU Úvod Cíl: představit systém tvorby legislativy na úrovni EU významný dopad do řešení rozvoje a ekonomiky jednotlivých členských států Mezinárodní organizace

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Neziskové. organizace

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Neziskové. organizace Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Neziskové organizace Název tématického celku: Úvod do problematiky neziskového sektoru Cíl: Cílem první přednášky je představit základní

Více

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Průřezové strategie dotýkající se více tematických cílů TC

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 11 VY 32 INOVACE 0114 0311

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 11 VY 32 INOVACE 0114 0311 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 11 VY 32 INOVACE 0114 0311 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Česká republika v programovém období 2014 2020, integrované nástroje. Mgr. František Kubeš Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Česká republika v programovém období 2014 2020, integrované nástroje. Mgr. František Kubeš Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Česká republika v programovém období 2014 2020, integrované nástroje Mgr. František Kubeš Ministerstvo pro místní rozvoj ČR PŘÍKLADY PROJEKTŮ ALOKACE NA PROGRAMOVÉ OBDOBÍ 2014-2020 - 18,9% 26,69 mld. 21,64

Více

Záměr RIS JMK komunikace Nová konkurenční identita regionu

Záměr RIS JMK komunikace Nová konkurenční identita regionu Záměr RIS JMK komunikace Nová konkurenční identita regionu Prezentace pro klíčové představitele Dostat se o úroveň výše RIS JMK je založena na existenci regionálního inovačního ekosystému Regionální

Více

Literatura - zdroje. Kučerová, I.: Ekonomiky. Karolinum Praha ISBN80-

Literatura - zdroje. Kučerová, I.: Ekonomiky. Karolinum Praha ISBN80- Ekonomiky ČZ EU v 90. letech a počátkem nového milénia VSFS Mezinárodní ekonomická integrace KSM 5. 1. 2008 1 Literatura - zdroje Čerpáno z: Kučerová, I.: Ekonomiky členských států Evropské unie. Karolinum

Více

Priority a možnosti v programovém období a hlavní změny oproti programovému období

Priority a možnosti v programovém období a hlavní změny oproti programovému období Priority a možnosti v programovém období 2014-2020 a hlavní změny oproti programovému období 2007-2013 Ondřej Pergl odbor regionální politiky 15. 5. 2015, RSK LBK Evropský fond pro regionální rozvoj Evropské

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Řízení pojišťoven Řízení pojišťovacího podniku Podnikové řízení chápeme jako velmi složitý a mnohostranný proces. Obecný cíl podnikání: maximalizace zisku, maximalizace tržní hodnoty podniku. Cíl podnikání

Více

CO JE EU A JAKÝ MÁ CÍL

CO JE EU A JAKÝ MÁ CÍL Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 CO JE EU A JAKÝ MÁ CÍL 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. Evropy na východ a

Více

Evropské fondy 2014 2020: Jednoduše pro lidi

Evropské fondy 2014 2020: Jednoduše pro lidi Evropské fondy 2014 2020: Jednoduše pro lidi Mgr. Robert Veselý Ministerstvo pro místní rozvoj Národní orgán pro koordinaci 20. listopadu 2014, Ústí nad Labem 2 Aktuální stav přípravy 2014 2020 EU legislativa

Více

CzechInvest Programové období 2014+ Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

CzechInvest Programové období 2014+ Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost CzechInvest Programové období 2014+ Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Důraz na rozvojové podpory + počátek inovační podpory OPPI

Více

Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost

Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Výroční konference OPPI Praha, 5. prosince 2011 Stav realizace NSRR v programové

Více

Lenka Kárová DG ENV, Evropská komise

Lenka Kárová DG ENV, Evropská komise Lenka Kárová DG ENV, Evropská komise 1 Obsah prezentace 1. Představení GŘ ŽP 2. Natura 2000 3. Financování Natura 2000 4. Finanční rámec EU 5. Navazující projekt 2 Generální ředitelství životní prostředí

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Trh práce na přelomu. tisíciletí. Magdalena Kotýnková

Vysoká škola ekonomická v Praze. Trh práce na přelomu. tisíciletí. Magdalena Kotýnková Vysoká škola ekonomická v Praze Trh práce na přelomu tisíciletí Magdalena Kotýnková 2006 OBSAH Předmluva 9 1 Sodálně-politický kontext Evropské unie 13 1.1 Vzájemné působení hospodářské a sociální politiky

Více

Č.j. VP/S 36/ V Brně dne 14. srpna 2001

Č.j. VP/S 36/ V Brně dne 14. srpna 2001 Č.j. VP/S 36/01-160 V Brně dne 14. srpna 2001 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 30. 4. 2001 podle 6 odst. 1 zákona č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře ve spojení s 18 odst. 1 zákona

Více

Regulace nájemného a vstup České republiky do EU. L. Havlíček, MF ČR

Regulace nájemného a vstup České republiky do EU. L. Havlíček, MF ČR Regulace nájemného a vstup České republiky do EU L. Havlíček, MF ČR Bytová politika EU V EU není jednotná bytová politika EU ani její orgány nemají přímé kompetence v oblasti bytové politiky Nepřímé vlivy

Více

Právní aspekty vstupu České republiky do Evropské unie

Právní aspekty vstupu České republiky do Evropské unie Právní aspekty vstupu České republiky do Evropské unie Obsah Obecné principy evropského práva Obchodní a živnostenské právo Pracovní právo Hospodářská soutěž Obecné principy evropského práva Základní orgány

Více