Práce v projektech na Střední odborné škole v Luhačovicích - příklady dobré praxe. Ing. Jana Šuráňová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Práce v projektech na Střední odborné škole v Luhačovicích - příklady dobré praxe. Ing. Jana Šuráňová"

Transkript

1 Práce v projektech na Střední odborné škole v Luhačovicích - příklady dobré praxe Ing. Jana Šuráňová zástupce ředitele pro teoretické vyučování a koordinátor projektů

2 Programy celoživotního učení na naší škole SVES Mládež v akci Přípravné návštěvy Leonardo da Vinci mobility Leonardo da Vinci Partnerships Comenius Partnerships Comenius DVPP (jazykové, odborné)

3 SVES - study visits for education specialists Studijní cesta na téma Transition of arts-related students into the world of work (říjen 2012) - příležitost konfrontovat názory a zkušenosti, zejména na odbornou přípravu studentů a přiblížení studijních programů uměleckých oborů požadavkům pracovního trhu, s odborníky ze střední školy Vilnius College of Design (organizátor aktivity), zástupci Northtown Technology park a dalšími účastníky z Lotyšska, Španělska, Rakouska, Itálie a Anglie, poznání prostředí jiné (umělecké) školy, získání nových kontaktů

4 Mládež v akci Kontakt ze SVES v Litvě (u těchto projektů spoluúčast na úhradě dopravy!) Čtyři studenti 3. ročníku naší školy a 1 pedagog se zúčastnili týdenní stáže v italském Lignanu, která se konala v rámci mezinárodního projektu "Youth in Action, s názvem "Learn and Live as European Citizens v červnu Do projektu bylo zapojeno 7 zemí (Itálie, Německo, Rakousko, Česká republika, Chorvatsko, Slovinsko a Litva). Pobytu v přímořském letovisku předcházela příprava žáků na tuto akci: kromě 15 minutového "energizeru", který měl povzbudit ostatní k aktivitě, byli studenti seznámeni s tématy programu (např. Evropské občanství, Občanství a lidská práva, Evropská identita, Způsoby dopravy v Evropě, Volby do Evr. parlamentu v r aj.). Ve skupinách pak účastníci plnili zadané úkoly a v odpoledních hodinách natáčeli formou rozhovorů video na zadané téma. Výsledkem byl pak sestříhaný film z průběhu celého týdne. Studenti před odjezdem připravili "Country focus, natočili i vlastní video, nad nímž strávili spoustu času. Jejich úsilí se však vyplatilo, prezentace ČR byla vyhodnocena jako nejlepší ze všech sedmi zúčastněných zemí. Naši studenti získali nové znalosti o fungování EU, navázali nová přátelství a porovnali si své jazykové schopnosti. Také Youthpass, který jim bude předán, může otevřít cestu k dalším přiležitostem pracovat nebo vzdělávat se v zemích EU.

5 Leonardo da Vinci mobility Projekty s partnery v Rakousku, Slovinsku a Turecku, Posledním dvěma projektů s tureckými partnery předcházela Přípravná návštěva (v rámci NAEP) velký důraz na přípravné práce (zprostředkující partner, hostitelský partner, ubytování, strava, doprava, monitoring, zpracování a šíření projektových výstupů, finanční pravidla), vlastní zpracování žádosti vyplnění všech částí, logická návaznost, zdůvodnění potřebnosti, rozdělení odpovědnosti a pravomoci, časový harmonogram, rozpočet projektu, finální kontrola žádosti, on-line předložení, kompletace, odeslání, uzavření smluv (NAEP, partneři projektu), práce v projektu, závěrečná zpráva, výstupy,...

6 Projekty LdV mobility - Marketing communication activities in the european context 8 žáků oborů Management umění a reklamy a Informační služby 2 měsíční stáže v nakladatelství, zemském muzeu a marketingové firmě v Rakousku ve městě St. Pölten LdV mobility Discovering of the heritage of Turkish gastronomy 12 žáků gastronomických oborů se zúčastnilo třítýdenních stáží ve firmě Cappadocia Cave Resort Hotel & Spa (podzim 2012, jaro 2013), účast doprovodné osoby, zprostředkující partner NEVSEHIR TEKNIK VE ENDUSTRI MESLEK LISESI (střední škola kontakt ze stránek NAEP) organizace praxí, ubytování, strava, trávení volného času, místní doprava, doprava z a na letiště. LdV mobility - Anatolian Pottery A Unique World of Art 12 žáků oboru Design a tvorba keramiky třítýdenní stáže ve firmě Avanos Carsi Seramik Ort (jaro a podzim 2014), zprostředkující partner NEVSEHIR TEKNIK VE ENDUSTRI MESLEK LISESI.

7 LdV Partnerships project THE INTEGRATION OF VOCATIONAL EDUCATION WITH THE INDUSTRIES Cílem tohoto projektu bylo nalezení metod, jak posílit spolupráci a zlepšit komunikaci mezi firmami a odbornými školami. Projekt se také zaměřil na hledání příkladů dobré praxe spolupráce mezi školami a firmami a jejich přenos a využití v zemích partnerů projektu. Tyto cíle a další témata (bezpečnost práce, organizace práce na externích pracovištích, kariérové poradenství, sponzorství, očekávání škol a firem, atd.) byla projednávána na setkáních v jednotlivých zemích, vznikla brožura s výstupy, v červnu 2013 proběhla závěrečná konference, mobilita pedagogů, 6 partnerů: - Střední odborná škola Luhačovice, Czech Republic - NEVSEHIR TEKNIK VE ENDUSTRI MESLEK LISESI, Nevsehir, Turkey - Skive Tekniske Skole, Midtjylland, Denmark - Berufsbildende Schulen des Landkreises Osnabruck in Bersenbruck, Germany - TECHNICZNE ZAKLADY NAUKOWE, DĄBROWA GÓRNICZA, Poland - GRUP SCOLAR ENERGETIC NR.1, TG-JIU, Romania.

8 Comenius Partnerships Music, vehicle of cultural identity Partneři ze Španělska, Itálie, Litvy, mobilita žáků a vyučujících (žáci bydlí v rodinách recipročně), článek ze setkání v Litvě v říjnu 2013 (z pohledu zúčastněných žáků: V období jsme se zúčastnili pedagogové a žákyně 3. M setkání škol v Litvě v rámci projektu "Comenius - Music, vehicle of cultural identity" v Litvě, poznali styl života v této severní zemi a výborně procvičili angličtinu! Po příjezdu nás čekala prohlídka muzea litevské státní televize a nákupní centrum ve Vilniusu. Večer jsme se ubytovali v hostitelské rodině, kde nás přivítali slavnostní večeří. Druhý den jsme měli prohlídku moderní knihovny města Utena, zde jsme také prezentovali náš projekt. Jako první jsme prezentovali skladbu Medvídek od skupiny Lucie, kde ostatní zaujal úderný videoklip. Druhou píseň jsme zvolili od Jožky Černého - Když sem šel z Hradišťa. Skladby jsme rozebraly po stránce hudební, ne textové. Také účastnice z Itálie, Španělska a Litvy přednesly svůj rozbor. Každá z prezentací měla trošku jiný charakter, ale každý si myslím odnesl to potřebné. V dalších dnech jsme s ostatními účastníky nebo také litevskou rodinou navštívili observatoř, bowling, nákupní centrum, byli jsme přijati starostou města Utena, ochutnali místní speciality, nebo si vyzkoušeli vyrobit místní hudební nástroje. Program byl zábavný, žádná stereotypní nuda. Ve volných chvílích jsme se zabavili samy střílením ze vzduchovky, krmením kachen nebo obyčejnou hrou Scrabble v angličtině. Tečkou byla rodinná oslava, na kterou se vyjíždělo z domu v 9 hodin večer, což je v Litvě naprosto běžné. Přínosem bylo zejména procvičení angličtiny v praxi.

9 Comenius (in-service Training for Teachers and other Educationas Staff) zpravidla jazykové Velká Británie, Skotsko, Německo, účast na odborných seminářích, významné je setkání s pedagogy škol stejného nebo obdobného zaměření, seznámení s jejich metodami práce, získání nových kontaktů, přenos příkladů dobré praxe,... Konkrétní příklad, článek ze školního webu STUDIJNÍ CESTA NA ISLAND, říjen 2013: V minulém týdnu jsem se zúčastnila v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků aktivity Comenius nazvané Seminar on outdoor education, landscape qualities and outdoor education facilities, která byla hrazena z prostředků Evropské unie. Doslovný překlad slova "outdoor" je "ven ze dveří". Outdoorové aktivity jsou tedy aktivity, které účastníky zavedou ven do přírody a příroda se stane nedílnou součástí vyučování. "Ven ze dveří" lze chápat i ve smyslu ven ze známého prostředí a rutiny. V prostředí, které je odlišné od běžného školního prostředí, si žáci nevystačí s rutinními a zažitými postupy a vzorci chování, nevšední prostředí a situace jim umožňují pohled z jiného úhlu a nalezení nových způsobů řešení konkrétních situací. Vyučování formou zážitkového učení mimo školní lavice se netýká "jenom" tělesné výchovy, ale lze jej využít v celé řadě předmětů, má souvislost s environmentálním učením, rozvojem osobnosti, se sociálním učením, odborným vzděláváním apod. V Reykjaviku mělo možnost si předávat zkušenosti a načerpat nové poznatky od pořádající organizace CURSUS ICELAND celkem 21 učitelů základních a středních škol ze 13 států (Česká republika, Chorvatsko, Polsko, Slovinsko, Litva, Francie, Belgie, Velká Británie, Švédsko, Finsko, Saudská Arábie, Řecko a Skotsko). V průběhu semináře byl také dostatek příležitostí k poznání této překrásné země a k navázání nových pracovních kontaktů. V jednání je realizace projektů EU pro naše žáky, tentokrát s partnery z Belgie a Řecka.

10 Význam přínos pro žáky i pro školu (spolupráce se zahraničními subjekty, předávání zkušeností, poznání prostředí a výuky v těchto subjektech (např. Comenius, SVES), setkávání žáků a pedagogů, práce na společných tématech, workshopy, komunikace v cizím jazyce (Comenius Partnerships, LdV mobility, LdV Partnerships, Mládež v akci), zvýšení kompetencí žáků i pedagogů, poznání nových postupů, metod, technologií, technik, materiálů, receptur apod., lepší uplatnění absolventů na trhu práce, zvýšení sebevědomí, poznání potřebnosti učení se cizím jazykům, uskutečnění aktivit, na které by ani škola ani žáci finančně nedosáhly, zvýšení atraktivity školy, možnost využít výstupů projektu pro potřeby školy (ŠVP), možnost využít těchto výstupů také v dalších školách a na pracovištích sociálních partnerů.

11 Děkuji Vám za pozornost Jana Šuráňová

Zpráva o činnosti školy v rámci sítě ASPnet 2010/2011

Zpráva o činnosti školy v rámci sítě ASPnet 2010/2011 Zpráva o činnosti školy v rámci sítě ASPnet 2010/2011 Jméno školy: Střední odborná škola Luhačovice Adresa: Masarykova 101, 763 26 Luhačovice Tel.: 00420577131067 Fax: 00420577131067 Email: vedeni@sosluhac.cz

Více

Zpráva o činnosti školy v rámci sítě ASPnet 2011/2012

Zpráva o činnosti školy v rámci sítě ASPnet 2011/2012 Zpráva o činnosti školy v rámci sítě ASPnet 2011/2012 Jméno školy: Střední odborná škola Luhačovice Adresa: Masarykova 101, 763 26 Luhačovice Tel.: 00420577131067 Fax: 00420577131067 Email: vedeni@sosluhac.cz

Více

Comenius www.naep.cz. 13. 11. 2010 Praha Martina Fantová

Comenius www.naep.cz. 13. 11. 2010 Praha Martina Fantová Comenius www.naep.cz 13. 11. 2010 Praha Martina Fantová Program celoživotního učení LLP 2007-2013 Comenius vzdělávání ve školách Erasmus vysokoškolské vzdělávání Leonardo da Vinci odborné vzdělávání a

Více

Erasmus+ projekty 2015-2017. 1. Keramka se učí v Evropě KA1 17 700 1. Art & Design in Our Lives KA2 62 000 SUPŠ Karlovy Vary 19 000

Erasmus+ projekty 2015-2017. 1. Keramka se učí v Evropě KA1 17 700 1. Art & Design in Our Lives KA2 62 000 SUPŠ Karlovy Vary 19 000 Erasmus+ projekty 2015-2017 1. Keramka se učí v Evropě KA1 17 700 1. Art & Design in Our Lives KA2 62 000 SUPŠ Karlovy Vary 19 000 Keramka se učí v Evropě Semináře pro nejazykové vyučující: Finsko + Rumunsko

Více

Střední odborná škola Luhačovice člen sítě škol UNESCO. člen sítě škol UNESCO od roku 2005 UDRŽENÍ A ZACHOVÁVÁNÍ NÁRODNÍHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

Střední odborná škola Luhačovice člen sítě škol UNESCO. člen sítě škol UNESCO od roku 2005 UDRŽENÍ A ZACHOVÁVÁNÍ NÁRODNÍHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Střední odborná škola Luhačovice člen sítě škol UNESCO člen sítě škol UNESCO od roku 2005 UDRŽENÍ A ZACHOVÁVÁNÍ NÁRODNÍHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Sídlo školy: Lázeňské město Luhačovice Střední odborná škola

Více

Jak a kde získat finance na studium v Evropě?

Jak a kde získat finance na studium v Evropě? Jak a kde získat finance na studium v Evropě? Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) funguje od 1.1.2007 při Domu zahraničních služeb Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, vznikla

Více

Zpráva o činnosti školy v rámci sítě ASPnet 2012/2013

Zpráva o činnosti školy v rámci sítě ASPnet 2012/2013 Zpráva o činnosti školy v rámci sítě ASPnet 2012/2013 Název školy: Střední odborná škola Luhačovice Adresa: Masarykova 101, 763 26 Luhačovice Tel.: 00420577131067 Fax: 00420577131067 Email: vedeni@sosluhac.cz

Více

JAK VYUŽÍT ZÍSKANÉ JAZYKOVÉ DOVEDNOSTI?

JAK VYUŽÍT ZÍSKANÉ JAZYKOVÉ DOVEDNOSTI? JAK VYUŽÍT ZÍSKANÉ JAZYKOVÉ DOVEDNOSTI? Zlín 12. 9. 2011 Martina Navrátilová Odbor školství, mládeže a sportu PRO SVŮJ VLASTNÍ ROZVOJ 1. Comenius - Další vzdělávání pedagogických pracovníků Program celoživotního

Více

Příručka LLP/Erasmus pro pedagogy Fakulty veřejných politik, Slezské univerzity v Opavě

Příručka LLP/Erasmus pro pedagogy Fakulty veřejných politik, Slezské univerzity v Opavě Příručka LLP/Erasmus pro pedagogy Fakulty veřejných politik, Slezské univerzity v Opavě 1. O programu Erasmus Program Erasmus je součástí Programu celoživotního učení (Lifelong Learning Programme LLP).

Více

Program celoživotního učení ERASMUS. Dana Petrova Dům zahraničních služeb 15.3.2011 / UPOL

Program celoživotního učení ERASMUS. Dana Petrova Dům zahraničních služeb 15.3.2011 / UPOL Program celoživotního učení ERASMUS Dana Petrova Dům zahraničních služeb 15.3.2011 / UPOL Program celoživotního učení (LLP) vzdělávací program EU zaměřený na podporu spolupráce a mobility v rámci Evropy

Více

Tematický monitoring projektů partnerství Grundtvig. Projektové řízení mezinárodního partnerství. 6. září 2012

Tematický monitoring projektů partnerství Grundtvig. Projektové řízení mezinárodního partnerství. 6. září 2012 Tematický monitoring projektů partnerství Grundtvig Projektové řízení mezinárodního partnerství 6. září 2012 PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ (2007 2013) Comenius primární a sekundární vzdělávání Leonardo da

Více

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Reálný HDP na obyvatele v Eurech Belgie 27500 27700 27800 28600 29000 29500 30200 30200 29200 29600 29800 29009 Bulharsko 2300 2500 2600 2800 3000 3200

Více

2009 Ing. Andrea Sikorová

2009 Ing. Andrea Sikorová Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ 2009 Ing. Andrea Sikorová 1 Možnosti studia v zahraničí

Více

Dům zahraničních služeb. Zpracoval: Ing. Jitka Morčušová

Dům zahraničních služeb. Zpracoval: Ing. Jitka Morčušová Dům zahraničních služeb Zpracoval: Ing. Jitka Morčušová 18. 10. 2012 PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ (2007 2013) Comenius primární a sekundární vzdělávání Leonardo da Vinci odborné vzdělávání a příprava Erasmus

Více

Výjezdy na studijní pobyty ERASMUS+

Výjezdy na studijní pobyty ERASMUS+ Výjezdy na studijní pobyty ERASMUS+ Statistiky za akademický rok / Student mobility for studies ERASMUS+ Statistics of the academic year / Statistika výjezdů na studijní pobyty ERASMUS+ / Mobility statistics

Více

KVALIFIKAČNÍ PODMÍNKY PROGRAMU ERASMUS PRO STUDIJNÍ POBYTY

KVALIFIKAČNÍ PODMÍNKY PROGRAMU ERASMUS PRO STUDIJNÍ POBYTY KVALIFIKAČNÍ PODMÍNKY PROGRAMU ERASMUS PRO STUDIJNÍ POBYTY Finanční prostředky určené na aktivitu mobilita studentů - studijní pobyty v rámci programu Erasmus budou použity v souladu s následujícími podmínkami.

Více

GRUNDTVIG. evropský program pro podporu vzdělávání dospělých

GRUNDTVIG. evropský program pro podporu vzdělávání dospělých GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Comenius primární a sekundární vzdělávání Leonardo da Vinci odborné vzdělávání a příprava Erasmus terciární vzdělávání

Více

PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ. Tereza Babková / Liberec / 7.1.2009

PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ. Tereza Babková / Liberec / 7.1.2009 PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Tereza Babková / Liberec / 7.1.2009 Národní agentura pro evropské vzdělávací programy součást Domu zahraničních služeb MŠMT koordinuje vzdělávací programy mezinárodní spolupráce

Více

9.11.2014 5.11.2014. Pavlína Bínová, Ondřej Krpal. Erasmus+: Erasmus. Mobility studentů jsou rozděleny na. studijní pobyt praktická stáž

9.11.2014 5.11.2014. Pavlína Bínová, Ondřej Krpal. Erasmus+: Erasmus. Mobility studentů jsou rozděleny na. studijní pobyt praktická stáž Fakulta pedagogická 5.11.2014 Pavlína Bínová, Ondřej Krpal Erasmus+: Erasmus Mobility studentů jsou rozděleny na studijní pobyt praktická stáž 1 Erasmus + / student Kdo se může zapojit podmínky: Student

Více

Historie zahraniční spolupráce a projektů zahraničních stáží

Historie zahraniční spolupráce a projektů zahraničních stáží 1993 Historie zahraniční spolupráce a projektů zahraničních stáží Wirtschaftsakademie Dr.P.Rahn, GmbH (SRN) Navázán prvotní písemný kontakt s paní König (ředitelkou školy) Následně v červenci uskutečněna

Více

& evropský program Grundtvig

& evropský program Grundtvig Vzdělávání dospělých & evropský program Grundtvig 1 Dům zahraničních služeb (DZS) příspěvková organizace, zřízená MŠMT ČR zajišťováníškolských vzdělávacích a dalších styků se zahraničím podle pokynů ministerstva

Více

Program celoživotního učení se zaměřením na aktivity podprogramu Leonardo da Vinci. Mgr. Helena Slivková

Program celoživotního učení se zaměřením na aktivity podprogramu Leonardo da Vinci. Mgr. Helena Slivková Program celoživotního učení se zaměřením na aktivity podprogramu Leonardo da Vinci Mgr. Helena Slivková Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) součást Domu zahraničních služeb od 2007

Více

Možnosti vzdělávání v rámci aktivit Programu celoživotního učení (LLP) Kostelec nad Černými lesy 24.10.2012

Možnosti vzdělávání v rámci aktivit Programu celoživotního učení (LLP) Kostelec nad Černými lesy 24.10.2012 Možnosti vzdělávání v rámci aktivit Programu celoživotního učení (LLP) Kostelec nad Černými lesy 24.10.2012 Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) součást Domu zahraničních služeb od

Více

Univerzita obrany AR 2015/2016

Univerzita obrany AR 2015/2016 Univerzita obrany AR 2015/2016 kpt. Mgr. Lenka ZÁRYBNICKÁ, Ph.D. Erasmus koordinátor FVZ UO Erasmus+ Mobility studentů Mobility zaměstnanců Pravidla a dokumenty 2 nový program Evropské unie na období 2014

Více

Výjezdy na studijní pobyty ERASMUS+

Výjezdy na studijní pobyty ERASMUS+ Výjezdy na studijní pobyty ERASMUS+ Statistiky za akademický rok 4/5 Student mobility for studies ERASMUS+ Statistics of the academic year 4/5 Statistika výjezdů na studijní pobyty ERASMUS+ 4/5 Mobility

Více

Státní zřízení: konstituční monarchie. Návrh: EPP-ED S&D ALDE ZELENÍ/EFA ECR GUE/NGL EFD NEZ.

Státní zřízení: konstituční monarchie. Návrh: EPP-ED S&D ALDE ZELENÍ/EFA ECR GUE/NGL EFD NEZ. Belgie Státní zřízení: konstituční monarchie Belgie v EK (2004-2009): Komisař pro rozvoj a humanitární pomoc Počet hlasů v Radě EU: 12 Počet obyvatel: 10 660 800 (k 1. lednu 2008) z 493 mil. obyvatel EU,

Více

EUREKA aeurostars: poradenská činnost a služby pro přípravu a podávání projektů

EUREKA aeurostars: poradenská činnost a služby pro přípravu a podávání projektů EUREKA EUREKA aeurostars: poradenská činnost a služby pro přípravu a podávání projektů Svatopluk Halada, AIP ČR Josef Martinec, MŠMT Praha, 18. 3. 2014 EUREKA > 2 EUREKA obecně nabízí Kontakt s Národními

Více

Zahraniční vztahy, Univerzitní 20, přízemí Pro studenty všech fakult ZČU zajišťuje: - Poradenství týkající se zahraničních stáží - Organizační a

Zahraniční vztahy, Univerzitní 20, přízemí Pro studenty všech fakult ZČU zajišťuje: - Poradenství týkající se zahraničních stáží - Organizační a Zahraniční vztahy, Univerzitní 20, přízemí Pro studenty všech fakult ZČU zajišťuje: - Poradenství týkající se zahraničních stáží - Organizační a smluvní přípravu studijních a pracovních stáží - Finance

Více

Erasmus+ Erasmus Day Zdeňka Telnarová

Erasmus+ Erasmus Day Zdeňka Telnarová Erasmus+ Erasmus Day 12.10.2018 Zdeňka Telnarová Struktura programu Erasmus+ 2018 v číslech ROZDĚLENÍ FINANCÍ DLE SEKTORU (V EURECH) Vzdělávání dospělých 5% Mládež 9% Školní vzdělávání 16% Odborné vzdělávání

Více

Zpráva o činnosti školy v rámci sítě ASPnet 2006/2007

Zpráva o činnosti školy v rámci sítě ASPnet 2006/2007 Zpráva o činnosti školy v rámci sítě ASPnet 2006/2007 Jméno školy: Střední odborná škola Luhačovice Adresa: Masarykova 101, 763 26 Luhačovice Tel.: 00420577131067 Fax: 00420577131067 Email: vedeni@sosluhac.cz

Více

Dům m zahraničních služeb MŠMTM. MT a NAEP

Dům m zahraničních služeb MŠMTM. MT a NAEP Dům m zahraničních služeb MŠMTM MT a NAEP Kdo jsme? DZS MŠMT Dům zahraničních služeb - příspěvková organizace, zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Akademická informační

Více

Zahraniční hosté v hromadných ubyt. zařízeních podle zemí / Foreign guests at collective accommodation establishments: by country 2006*)

Zahraniční hosté v hromadných ubyt. zařízeních podle zemí / Foreign guests at collective accommodation establishments: by country 2006*) Pro více informací kontaktujte / For further information please contact: Ing. Hana Fojtáchová, e-mail: fojtachova@czechtourism.cz Ing. Martin Košatka, e- mail: kosatka@czechtourism.cz Zahraniční hosté

Více

Vzdělávání studentů a učitelů gastronomických oborů prostřednictvím praktické zkušenosti ve spolupráci s Českou Asociací Hotelů a Restaurací

Vzdělávání studentů a učitelů gastronomických oborů prostřednictvím praktické zkušenosti ve spolupráci s Českou Asociací Hotelů a Restaurací Vzdělávání studentů a učitelů gastronomických oborů prostřednictvím praktické zkušenosti ve spolupráci s Českou Asociací Hotelů a Restaurací CZ.1.07/1.1.00/54.0050 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Dům zahraniční spolupráce. Erasmus+

Dům zahraniční spolupráce. Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce přímo řízená organizace MŠMT mezinárodní aktivity v oblasti vzdělávání administruje vzdělávací programy Evropské komise Národní agentura programu

Více

Výjezdy na studijní pobyty ERASMUS+

Výjezdy na studijní pobyty ERASMUS+ Výjezdy na studijní pobyty ERASMUS+ Statistiky za akademický rok 5/6 Student mobility for studies ERASMUS+ Statistics of the academic year 5/6 Statistika výjezdů na studijní pobyty ERASMUS+ 5/6 Mobility

Více

Life Long Learning programme LLP 2007-2013

Life Long Learning programme LLP 2007-2013 Life Long Learning programme LLP 2007-2013 2013 Program celoživotního učení LLP od roku 2007 do roku 2013, založen na současných programech Socrates, Leonardo da Vinci a e-learning vstoupil v platnost

Více

Výjezdy na studijní pobyty ERASMUS+

Výjezdy na studijní pobyty ERASMUS+ Výjezdy na studijní pobyty ERASMUS+ Statistiky za akademický rok / Student mobility for studies ERASMUS+ Statistics of the academic year / Statistika výjezdů na studijní pobyty ERASMUS+ / Mobility statistics

Více

Program Erasmus+ Presentace pro studenty 15. prosince 2016

Program Erasmus+ Presentace pro studenty 15. prosince 2016 Program Erasmus+ Presentace pro studenty 15. prosince 2016 1 Program Erasmus+ program pro období 2014 2020, rozpočet 14,7 mld. Eur zapojeno je 33 evropských zemí (28 členských států EU, země EHP, Turecko,

Více

Asistentský pobyt Comenius. Seminář pro zájemce Výzva 2013

Asistentský pobyt Comenius. Seminář pro zájemce Výzva 2013 Asistentský pobyt Comenius Seminář pro zájemce Výzva 2013 Asistentský pobyt Comenius Program určený budoucím učitelům s cílem získat praktické dovednosti ve výuce zlepšit jazykové dovednosti žáků i učitelů

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

Výuka češtiny ve světě v předškolním a školním věku, situace k 30. 6. 2014. Role organizace ČŠBH.

Výuka češtiny ve světě v předškolním a školním věku, situace k 30. 6. 2014. Role organizace ČŠBH. Výuka češtiny ve světě v předškolním a školním věku, situace k 30. 6. 2014. Role organizace ČŠBH. 3. setkání českých škol v Severní Americe 27. 28. 6. 2014, Dallas Lucie S. Boucher, předsedkyně spolku

Více

Graf 3.11 Podniky* prodávající přes ostatní sítě (v %)

Graf 3.11 Podniky* prodávající přes ostatní sítě (v %) Tab 3.5 Podniky prodávající přes elektronické sítě v procentech celkem 13,0 18,1 14,5 16,6 11,1 malé (10-49 zam. osob) 10,4 15,1 13,5 15,3 10,1 střední (50-249 zam. osob) 11,5 16,5 17,3 20,2 13,4 velké

Více

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE 2009 MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE 2009 STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE Obsah Úvod... 2 1. Studenti VŠEM... 3 1.1 Studijní pobyty - Erasmus... 3 1.2 Krátkodobé studijní pobyty... 3 1.3 Intenzivní jazykové

Více

Zěmedělské školství Budoucnost výzvy řešení 26. března 2018 Senát PČR

Zěmedělské školství Budoucnost výzvy řešení 26. března 2018 Senát PČR Zěmedělské školství Budoucnost výzvy řešení 26. března 2018 Senát PČR 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz Střední

Více

STUDIUM. doc. RNDr. Vladimír Krajčík, PhD. rektor

STUDIUM. doc. RNDr. Vladimír Krajčík, PhD. rektor O NÁS Jsme jednou z nejstarších a největších soukromých vysokých škol v České republice. Věříme, že pro řadu studentů vaší školy jsme správnou volbou pro získání kvalitního vysokoškolského vzdělání a cestou

Více

Prezentace programu Leonardo da Vinci

Prezentace programu Leonardo da Vinci Prezentace programu Leonardo da Vinci Středn edníprůmyslov myslová škola polytechnická Centrum odborné přípravypravy Zlín, 2. června 2010 Program Leonardo da Vinci osobyúčastnícíse odborného vzdělávánía

Více

Prezentace Programu celoživotn Leonardo da Vinci. lené Projekty partnerství Praha, 16. záříz

Prezentace Programu celoživotn Leonardo da Vinci. lené Projekty partnerství Praha, 16. záříz Prezentace Programu celoživotn ivotního učenu enía Leonardo da Vinci Seminář pro schválen lené Projekty partnerství Praha, 16. záříz 2010 Program celoživotního učení(llp) Comenius Erasmus Leonardo da Vinci

Více

Dům zahraniční spolupráce

Dům zahraniční spolupráce Dům zahraniční spolupráce Text Erasmus+ Struktura programu Erasmus+ 2018 v číslech ROZDĚLENÍ FINANCÍ DLE SEKTORU (V EURECH) Vzdělávání dospělých 5% Mládež 9% Školní vzdělávání 16% Odborné vzdělávání

Více

Národní agentura pro evropské vzdělávacívací programy

Národní agentura pro evropské vzdělávacívací programy Národní agentura pro evropské vzdělávacívací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací vací programy (NAEP) funguje od 1.1.2007 při Domu zahraničních služeb Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Více

Dům zahraniční spolupráce. EURAXESS Roadshow 19. 3. 2014

Dům zahraniční spolupráce. EURAXESS Roadshow 19. 3. 2014 Dům zahraniční spolupráce EURAXESS Roadshow 19. 3. 2014 Dům zahraniční spolupráce příspěvková organizace MŠMT zaměřená na podporu mezinárodní spolupráce v oblasti školství a vzdělávání DZS administruje:

Více

PRŮBĚŽNÉ DODATEČNÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ NA PRACOVNÍ STÁŽE V ZAHRANIČÍ V PROGRAMU ERASMUS+ V LETNÍM SEMESTRU AK. ROKU 2018/2019

PRŮBĚŽNÉ DODATEČNÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ NA PRACOVNÍ STÁŽE V ZAHRANIČÍ V PROGRAMU ERASMUS+ V LETNÍM SEMESTRU AK. ROKU 2018/2019 PRŮBĚŽNÉ DODATEČNÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ NA PRACOVNÍ STÁŽE V ZAHRANIČÍ V PROGRAMU ERASMUS+ V LETNÍM SEMESTRU AK. ROKU 2018/2019 Vypisuji výběrové řízení na pracovní stáže a absolventské pracovní stáže v zahraničí

Více

REALIZACE PROJEKTU, PROJEKTOVÍ PARTNEŘI

REALIZACE PROJEKTU, PROJEKTOVÍ PARTNEŘI VÝSTUPY PROJEKTU Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL NEUNIVERZITNÍHO TYPU, REGISTRAČNÍ

Více

STUDIUM. doc. RNDr. Vladimír Krajčík, PhD. rektor

STUDIUM. doc. RNDr. Vladimír Krajčík, PhD. rektor O NÁS Jsme jednou z nejstarších a největších soukromých vysokých škol v České republice. Věříme, že pro řadu studentů jsme tou správnou volbou pro získání kvalitního vysokoškolského vzdělání a cestou k

Více

Program Erasmus+ Prezentace pro studenty 11. prosince 2018

Program Erasmus+ Prezentace pro studenty 11. prosince 2018 Program Erasmus+ Prezentace pro studenty 11. prosince 2018 1 Program Erasmus+ program pro období 2014 2020, rozpočet 14,7 mld. Eur zapojeno je 33 evropských zemí (28 členských států EU, země EHP, Turecko,

Více

Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce. Petr Chaluš petr.chalus@naep.cz

Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce. Petr Chaluš petr.chalus@naep.cz Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš petr.chalus@naep.cz Dům zahraniční spolupráce www.dzs.cz - přímo řízená organizace MŠMT - mezinárodní aktivity v oblasti vzdělávání

Více

Počet hostů / Number of guests. % podíl / % share

Počet hostů / Number of guests. % podíl / % share Zahraniční hosté v hromadných ubyt. zařízeních podle zemí / Foreign at collective accommodation establishments: by country hostů / Průměrná doba pobytu ve dnech/ Average length of stay total 2 715 571

Více

STUDIUM V ZEMÍCH EU. Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy

STUDIUM V ZEMÍCH EU. Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy STUDIUM V ZEMÍCH EU Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy klapuchova@socrates.cz http://www.socrates.cz/erasmus/ STUDIA 1. Studium celého studijního

Více

Univerzita obrany AR 2016/2017

Univerzita obrany AR 2016/2017 Univerzita obrany AR 2016/2017 kpt. Mgr. Lenka ZÁRYBNICKÁ, Ph.D. Erasmus koordinátor FVZ UO Erasmus+ Mobility studentů Mobility zaměstnanců Pravidla a dokumenty 2 nový program Evropské unie na období 2014

Více

vacíprogramy - Petr Chaluš petr.chalus@naep.cz

vacíprogramy - Petr Chaluš petr.chalus@naep.cz Evropské vzdělávac vacíprogramy - Dům m zahraničních služeb Petr Chaluš petr.chalus@naep.cz Decentralizované aktivity Programu celoživotního učení administruje v ČR: Národní agentura pro evropské vzdělávací

Více

Průběžná zpráva k realizaci projektu. "We want to give Europe a green heart - here, there, everywhere"

Průběžná zpráva k realizaci projektu. We want to give Europe a green heart - here, there, everywhere Základní škola Velký Ořechov, okres Zlín, příspěvková organizace 763 07 Velký Ořechov 124, tel. 577 996 018, 737 632 369 e mail: info@zsvelkyorechov.cz www.zsvelkyorechov.cz -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Dosavadní zapojení subjektů ČR do výzev WIDESPREAD. Informační den v oblasti Šíření excelence a podpora účasti v programu Horizont 2020

Dosavadní zapojení subjektů ČR do výzev WIDESPREAD. Informační den v oblasti Šíření excelence a podpora účasti v programu Horizont 2020 Dosavadní zapojení subjektů ČR do výzev WIDESPREAD Informační den v oblasti Šíření excelence a podpora účasti v programu Horizont 2020 Anna Vosečková 12. 11. 2015 VÝZVY 2014 2015 TÉMA OZNAČENÍ OTEVŘENÍ

Více

Grafická prezentace výsledků šetření v rámci telefonických pohovorů se zástupci rozvojových partnerství (36 z 59)

Grafická prezentace výsledků šetření v rámci telefonických pohovorů se zástupci rozvojových partnerství (36 z 59) Příloha Grafická prezentace výsledků šetření v rámci telefonických pohovorů se zástupci rozvojových partrství (3 z 9) A. Fáze přípravy žádosti od pracovníka české partrské z televize % Zdroj prvotní informace

Více

ERASMUS Ing. Marek Záboj, Ph.D.

ERASMUS Ing. Marek Záboj, Ph.D. ERASMUS+ 2016 Ing. Marek Záboj, Ph.D. Místo: Viana do Castelo (Portugalsko) Instituto Politécnico de Viana do Castelo (Escola Superior de Tecnologia e Gestão) Termín: 12. 6. 2016 18. 6. 2016 Důvod: Učitelská

Více

Výjezdy na pracovní stáže ERASMUS+

Výjezdy na pracovní stáže ERASMUS+ Výjezdy na pracovní stáže ERASMUS+ Statistiky za akademický rok 5/6 ERASMUS+ traineeship Statistics of the academic year 5/6 Statistika výjezdů na pracovní stáže ERASMUS+ 5/6 Mobility statistics for traineeship

Více

Kudy na mezinárodní mobilitu? Seminář doktorandů FT TUL 13.3.2012

Kudy na mezinárodní mobilitu? Seminář doktorandů FT TUL 13.3.2012 Kudy na mezinárodní mobilitu? Seminář doktorandů FT TUL 13.3.2012 Mgr.Věra Marková, Regionální kontaktní organizace Liberec kontakt pro Evropský výzkumný prostor Zdroje informací Ve výkladu jsou vynechány:

Více

Podmínky pro výjezd studentů do zahraničí. ERASMUS+ a další programy

Podmínky pro výjezd studentů do zahraničí. ERASMUS+ a další programy České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní 24. Října 2018 Podmínky pro výjezd studentů do zahraničí ERASMUS+ a další programy Ing. Patrik Horažďovský Koordinátor ERASMUS+ ČVUT v Praze Fakulta

Více

Program LEONARDO DA VINCI současnost a budoucnost

Program LEONARDO DA VINCI současnost a budoucnost Program LEONARDO DA VINCI současnost a budoucnost Mgr. Helena Slivková TTnet workshop Kostelec nad Černými Lesy 19. duben 2012 výhled do roku 2013 Program celoživotního učení (LLP) vzdělávací program,

Více

AU PAIR a kulturně výměnné pobyty v zahraničí. Ing. Zdeněk Moravec obchodní zástupce e-mail: zdenek.moravec@studentagency.cz

AU PAIR a kulturně výměnné pobyty v zahraničí. Ing. Zdeněk Moravec obchodní zástupce e-mail: zdenek.moravec@studentagency.cz AU PAIR a kulturně výměnné pobyty v zahraničí Ing. Zdeněk Moravec obchodní zástupce e-mail: zdenek.moravec@studentagency.cz STUDENT AGENCY Téměř 20 let praxe kulturně-výměné pobyty au pair pobyty pracovní

Více

Základní škola a Mateřská škola Město Touškov PROJEKTOVÝ EVROPSKÝ DEN ŽIJEME V ČESKU, OBJEVUJEME EVROPU

Základní škola a Mateřská škola Město Touškov PROJEKTOVÝ EVROPSKÝ DEN ŽIJEME V ČESKU, OBJEVUJEME EVROPU Základní škola a Mateřská škola Město Touškov PROJEKTOVÝ EVROPSKÝ DEN ŽIJEME V ČESKU, OBJEVUJEME EVROPU Harmonogram Evropského dne 8. 00 hodin 8. 15 11. 30 11. 45 13. 00 13. 30 15. 00 15. 00 slavnostní

Více

SPAC, Konference o učení prostřednictvím sociálních médií / internetu o životě a práci s rakovinou v partnerských PREZENTACE SPOLEČNOSTI

SPAC, Konference o učení prostřednictvím sociálních médií / internetu o životě a práci s rakovinou v partnerských PREZENTACE SPOLEČNOSTI SPAC, 2016-2018 Konference o učení prostřednictvím sociálních médií / internetu o životě a práci s rakovinou v partnerských zemích PREZENTACE SPOLEČNOSTI Praha, 28/08/2018 Devět let úspěšného působení

Více

Asistentský pobyt Comenius

Asistentský pobyt Comenius Comenius Mobility Program Comenius, který je součástí Programu celoživotního učení, se zaměřuje na všeobecné i odborné vzdělávání. Grantovými prostředky podporuje mezinárodní spolupráci mateřských, základních

Více

MOŽNOSTI STUDIA A PRÁCE V ZAHRANIČÍ V RÁMCI PROGRAMU ERASMUS+

MOŽNOSTI STUDIA A PRÁCE V ZAHRANIČÍ V RÁMCI PROGRAMU ERASMUS+ AGRONOMICKÁ FAKULTA Seminář pro studenty Agronomické fakulty MOŽNOSTI STUDIA A PRÁCE V ZAHRANIČÍ V RÁMCI PROGRAMU ERASMUS+ Na studium nebo na stáž? STUDIJNÍ POBYT Studium předmětů na univerzitě Řídí se

Více

Poradenství a rozvoj dovedností žáka v řízení vlastní vzdělávací a profesní cesty

Poradenství a rozvoj dovedností žáka v řízení vlastní vzdělávací a profesní cesty Poradenství a rozvoj dovedností žáka v řízení vlastní vzdělávací a profesní cesty Petr Chaluš Euroguidance síť iniciovaná Evropskou komisí od roku 1992, 34 Center Euroguidance pro poradce v oblasti vzdělávání

Více

Směrnice děkana HGF č. 1/2018. Motivační odměňování doktorandů a studentů prezenční formy studia Hornicko-geologické fakulty VŠB-TUO

Směrnice děkana HGF č. 1/2018. Motivační odměňování doktorandů a studentů prezenční formy studia Hornicko-geologické fakulty VŠB-TUO Účinnost dokumentu od: 1.1.2019 Směrnice děkana HGF č. 1/2018 Motivační odměňování doktorandů a studentů prezenční Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem

Více

Pracovní stáže studentů v programu ERASMUS. Profesně poradenské centrum FF UP (PPC FF UP)

Pracovní stáže studentů v programu ERASMUS. Profesně poradenské centrum FF UP (PPC FF UP) Pracovní stáže studentů v programu ERASMUS Profesně poradenské centrum FF UP (PPC FF UP) Program Erasmus Součást evropského programu celoživotního učení (LLP), stimulace mobility pro dosažení cíle 3 milionů

Více

Ocenění Evropský učitel jazyků roku 2013. "A good teacher is like a candle: it consumes itself to light the way for others."

Ocenění Evropský učitel jazyků roku 2013. A good teacher is like a candle: it consumes itself to light the way for others. Ocenění Evropský učitel jazyků roku 2013 "A good teacher is like a candle: it consumes itself to light the way for others." O sobě Jméno: Mgr. Olga Myslíková Věk: 42 let Vzdělaní: vysokoškolské Zaměstnavatel:

Více

Projekt Mezinárodní partnerství technických škol

Projekt Mezinárodní partnerství technických škol Projekt Mezinárodní partnerství technických škol Název projektu (sub-projektu): Mezinárodní partnerství technických škol Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland

Více

Stipendijní program na podporu zahraničních odborných stáží studentů doktorských studijních programů

Stipendijní program na podporu zahraničních odborných stáží studentů doktorských studijních programů Opatření Ekonomicko-správní fakulty č. 5/2017 Stipendijní program na podporu zahraničních odborných stáží studentů doktorských studijních programů Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 sb., o vysokých školách

Více

Vzdělávání dospělých & evropský program Grundtvig

Vzdělávání dospělých & evropský program Grundtvig Vzdělávání dospělých & evropský program Grundtvig 1 Dům zahraničních služeb (DZS) příspěvková organizace, zřízená MŠMT ČR zajišťování školských vzdělávacích a dalších styků se zahraničím podle pokynů ministerstva

Více

Průměrná doba pobytu ve dnech/ Average length of stay. % podíl / % share

Průměrná doba pobytu ve dnech/ Average length of stay. % podíl / % share Zahraniční hosté v hromadných ubyt. zařízeních podle zemí / Foreign at collective accommodation 1. - 3 čtvrtletí 2010 Průměrná doba pobytu ve dnech/ Average length of stay index počet hostů 1-3 Q 2010/1-3

Více

Dům zahraniční spolupráce

Dům zahraniční spolupráce Dům zahraniční spolupráce Text Erasmus+ Struktura programu Erasmus+ 2018 v číslech ROZDĚLENÍ FINANCÍ DLE SEKTORU (V EURECH) Vzdělávání dospělých 5% Mládež 9% Školní vzdělávání 16% Odborné vzdělávání

Více

Spolupráce: Termín projektu: 1. října 2013-30. září 2016. P1. Accord International s.r.o. (Česká republika)

Spolupráce: Termín projektu: 1. října 2013-30. září 2016. P1. Accord International s.r.o. (Česká republika) Chytrá Smart Technology technologická Solutions zařízení for Children pro děti with s dyslexií Dyslexia Co-funded Tento projekt by the je realizován Lifelong Learning s podporou programme programu of the

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce SOŠ Velvary s.r.o. Školní 268 273 24 Velvary Plán práce výchovného poradce Školní rok 2010/2011 výchovný poradce: Mgr. Hana Hronková Výchovný poradce zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole,

Více

Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK

Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK Seminář s workshopem Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK Inovace studijních programů AF MENDELU směrem k internacionalizaci studia Jiří Skládanka MENDELU, 13. 1. 2012 Projekt OP VK: Excelence

Více

Erasmus+ Info Day. Daniel Suchánek Erasmus koordinátor

Erasmus+ Info Day. Daniel Suchánek Erasmus koordinátor Erasmus+ Info Day Daniel Suchánek Erasmus koordinátor Program Erasmus mezivládní program při Evropské unii umožňující mobilitu vysokoškolských studentů v r. 2007 ŠAVŠ získala Erasmus Extended University

Více

#Cesko2016. Česko : Jak jsme na tom?

#Cesko2016. Česko : Jak jsme na tom? Česko : Jak jsme na tom? 10. 11. 2016 VZDĚLÁVÁNÍ Garant: Bohumil Kartous CO NUTNĚ POTŘEBUJE ČESKÉ VZDĚLÁVÁNÍ? MNOHEM DELŠÍ HORIZONT ÚVAH O ROZVOJI Doposud nejdelší horizont vzdělávací strategie byl pět

Více

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A DALŠÍHO PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání Formulace kritérií splnění dílčích

Více

VOŠP a SPŠM Kroměříž na anglické vlně

VOŠP a SPŠM Kroměříž na anglické vlně VOŠP a SPŠM Kroměříž na anglické vlně Vyšší odborná škola potravinářská a Střední průmyslová škola mlékárenská v Kroměříži je polyfunkční odborná škola nabízející maturitní, vyšší odborné i bakalářské

Více

VY_32_INOVACE_VL4_08_16. Evropská unie. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Medlov Autor: Mgr. Jindřiška Mrázková Téma: Místo, kde žijeme

VY_32_INOVACE_VL4_08_16. Evropská unie. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Medlov Autor: Mgr. Jindřiška Mrázková Téma: Místo, kde žijeme VY_32_INOVACE_VL4_08_16 Evropská unie Název školy: Základní škola a Mateřská škola Medlov Autor: Mgr. Jindřiška Mrázková Téma: Místo, kde žijeme VY_32_INOVACE_VL4_08_16 ANOTACE materiál určený k seznámení

Více

Příručka LLP/Erasmus pro studenty Fakulty veřejných politik, Slezské univerzity v Opavě

Příručka LLP/Erasmus pro studenty Fakulty veřejných politik, Slezské univerzity v Opavě Příručka LLP/Erasmus pro studenty Fakulty veřejných politik, Slezské univerzity v Opavě 1. O programu Erasmus Program Erasmus je součástí Programu celoživotního učení (Lifelong Learning Programme LLP).

Více

Projekt Comenius 2012-2014

Projekt Comenius 2012-2014 Projekt Comenius 2012-2014 Projekt Comenius je dotován z Evropské Unie. Naše škola zažádala o dotaci v loňském roce a získala tak 20 000 eur. Tyto prostředky budou použity na zakoupení vybavení pro práci

Více

Dům zahraničních služeb (DZS)

Dům zahraničních služeb (DZS) Vzdělávání dospělých & evropský program Grundtvig 1 Dům zahraničních služeb (DZS) příspěvková organizace, zřízená MŠMT ČR zajišťování školských vzdělávacích a dalších styků se zahraničím podle pokynů ministerstva

Více

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 18.2.2016 COM(2016) 70 final ANNEX 1 PŘÍLOHA návrhu rozhodnutí Rady o podpisu Protokolu k Dohodě o partnerství a spolupráci mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými

Více

Konference Comenius 2013 Zkušenosti s programem Comenius. Mgr. Marie Filipcová Praha, 24. října 2013

Konference Comenius 2013 Zkušenosti s programem Comenius. Mgr. Marie Filipcová Praha, 24. října 2013 Konference Comenius 2013 Zkušenosti s programem Comenius Mgr. Marie Filipcová Praha, 24. října 2013 SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, přísp. org. SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, přísp. org. Škola samostatně zřízena pro žáky

Více

Zpráva o činnosti školy v rámci sítě ASPnet 2007/2008

Zpráva o činnosti školy v rámci sítě ASPnet 2007/2008 Zpráva o činnosti školy v rámci sítě ASPnet 2007/2008 Jméno školy: Střední odborná škola Luhačovice Adresa: Masarykova 101, 763 26 Luhačovice Tel.: 00420577131067 Fax: 00420577131067 Email: vedeni@sosluhac.cz

Více

Zpráva z pracovní cesty

Zpráva z pracovní cesty Zpráva z pracovní cesty Projekt: Erasmus +, 2015-1-CZ01-KA219-013831_1 Datum: 6. 2. 10. 2. 2017 Místo: Obchodní akademie, SOŠ a JŠ Hradec Králové Název akce: mezinárodní vzdělávací aktivita v Česku V týdnu

Více

Evropský vzdělávací program Erasmus KÚ Pardubicého kraje Jitka Valchářová

Evropský vzdělávací program Erasmus KÚ Pardubicého kraje Jitka Valchářová NA KAFE S ERASMEM+ Evropský vzdělávací program Erasmus+ 11. 1. 2017 KÚ Pardubicého kraje Jitka Valchářová jitka.valcharova@dzs.cz Dům zahraniční spolupráce přímo řízená organizace MŠMT mezinárodní aktivity

Více

Studijní a pracovní stáže e v zahraničí. Praha ČVUT/ Brno MU informační schůzka pro studenty 5.3. 2007 / 9.3. 2007

Studijní a pracovní stáže e v zahraničí. Praha ČVUT/ Brno MU informační schůzka pro studenty 5.3. 2007 / 9.3. 2007 Studijní a pracovní stáže e v zahraničí Praha ČVUT/ Brno MU informační schůzka pro studenty 5.3. 2007 / 9.3. 2007 Program celoživotního učení Evropský program schválený pro období 2007-2013 Vznikl spojením

Více

EURES. Vaše práce v Evropě. Evropské sluţby zaměstnanosti EURopean Employment Services

EURES. Vaše práce v Evropě. Evropské sluţby zaměstnanosti EURopean Employment Services EURES Vaše práce v Evropě Evropské sluţby zaměstnanosti EURopean Employment Services www.eures.cz www.eures.europa.eu Informační a poradenská síť spojující veřejné sluţby zaměstnanosti států EU/EHP a Švýcarska

Více