Jak udělat dobrý dojem na společenských akcích

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak udělat dobrý dojem na společenských akcích"

Transkript

1 Fakulta sociálních věd UK Kurz: Profesionální sebeprezentace ZS 2008/2009 Jak udělat dobrý dojem na společenských akcích Příručka připravili: Kateřina Kropáčová Barbora Pincová Simona Toušová Jan Pevný

2 (cit. z Burian, 1978) Úvod Předem je důležité si vůbec uvědomit, proč je dobré držet se při společenském styku etikety a co to etiketa vůbec je. Výše uvedenou definici lze i přes její nejistý původ považovat za důvěryhodnou, zajímavější je však sociální a zejména sociologický význam dodržování pravidel správného společenského chování, jak nám ho nařizuje etiketa. Nejenže pravidla etikety jsou většinou logická a rozumná, ale pomáhají zachovat společenský řád. Etiketa má zjevně zabránit vyloučení ze společnosti, opakem správného společenského chování je šílenství. Etiketu lze tedy přímo vztáhnout k procesu socializace: dobře vychovaný člověk znamená jinými slovy dobře socializovaný člověk. Aniž bychom to možná tušili, vstupujeme do pole navýsost žhavého filozofického diskursu o sociologických paradigmatech konsenzualismu a konfliktualismu. Užásné na naší pozici je, že znalost etikety se vymyká jakýmkoli sporným interpretacím i radikální marxista, který dbá zásad slušného chování, může vyvrátit domnění, že se jedná o šílence. Pravidla slušného chování jednoduše platí pro všechny účastníky dané kultury stejně. Svým vystupováním se sami zařazujeme do společnosti. Etiketa je projevem správného chápání kultivovanosti, socializace obecně. Problémem je, že naše představy, podporované sdělovacími prostředky, které mají snahu prosazovat průměr, obsahují spoustu provincionálního šosáctví, napodobenin a banalit, které pak přijímáme za normu či model akceptovatelného jednání, ačkoli jsou se slušným chováním neslučitelné. Je tedy potřeba neustálého rozšiřován celkového kulturního obzoru, soustavné práce na vlastním charakteru tedy naustálá kontrola projevu, v kolektivu i v rodině. Ideálním místem pro prezentaci naší kultivovanosti, prokazování kvality našeho charakteru, jsou nejrůznější společenské akce, neboť nám nabízejí příležitost ukázat se v tom nejlepším světle, v nejlepších šatech a nejnepřirozenějších situacích, takže každý můžeme tak trochu blafovat o tom, jací skutečně jsme, můžeme předstírat, že jsme lepší než ve skutečnosti jsme. V následujícím textu stručně pojednáme o různých formách společenských akcí, zmíníme se o tom, jaké se k nim pojí vhodné oblečení a chování. Budete-li se jich držet, jistě se vám bude dařit dělat ve společnosti dobrý dojem. To je ostaně to, o co na těchto akcích jde.

3 Oblečení In a tuxedo, I m a star. In regular clothes, I m nobody. Dean Martin Otázka oblečení je zcela zásadní, neboť jak se kdo dokáže obléknout do jisté míry ukazuje na kultivovanost a osobnost nositele. Vyplatí se orientovat se v základních společenských normách, které by se v oblečení měly respektovat. Muži a ženy řeší tuto otázku odlišně, neboť symbolika pánského a dámského oblečení je zcela jiná. Pro muže platí, že do obleku nenosíme košile s krátkým rukávem. Pro večerní příležitosti volíme jednobarevnou košili, ideální volba je bílá. Přes den můžeme tolerovat oblek s pružkem. Košile volíme s límečky buďto úzkými (tzv. kent) nebo širokými (tzv. žralok). Límečky s knoflíčky se pro společenské příležitosti nehodí a jsou brány jako oblečení neformální. Kravata. Při volbě kravaty volíme klasické hedvábné kravaty. Vzor pečlivě ladíme s košilí nebo barvou obleku. Klasické jsou hedvábné kravaty. Vzor kravaty pečlivě kombinujeme s košilí a s barvou obleku. Opatrně kombinujeme pokud máme košili se vzory nebo s proužky. V tomto případě volíme barevně jednoduché modely kravat s žádným nebo opravdu jemným např. puntíkatým vzorkem. Vše záleží na míře vkusu. Pokud si nejste jisti, nechte si raději poradit od odborné obsluhy nebo od někoho, kdo se vyznačuje dobrým vkusem. Nikdy si kravatu ve společnosti nepovolujeme a nerozepínáme knoflíček u košile. Kravatu vážeme tak, aby se hodila ke zvolenému límečku a svou délkou zakrývala opasek. Kratší konec neprostrkáváme pod košili, ale zasuneme ho pod záložku na vnitřní straně kravaty. Kravatu bychom neměli navlékat přes hlavu. Uzel, který je zavázán již delší dobu, postupně ztrácí svůj dokonalý tvar. Uzel Manhattan. Používá se u kravat užších fazón nebo z lehkých materiálů, jako je pravé hedvábí, potištěný foulard apod. Nosí se k dennímu oblečení. Tento uzel se hodí nejlépe do košile s tuhým límcem s krátkými špičkami. Postup vázání: Uzel Long. Je to uzel historický, který dnes přišel optě do módy. Váže se u kravat těžších materiálů nebo u kravat širších fazón. Má být volnější, příliš se neutahuje. Nejlépe se vyjímá v límci s delšími špíčkami. Postup vázání: Uzel Windsor. Je značně objemný. Má pravidelný trojúhelníkový tvar. Ladí s košilí s široce rozevřenými krátkými špičkami límce. Postup vázání:

4 Motýlek. Co se týče vázání motýlku, není to tak zcela jednuduché. Přikládáme názorné schéma.kromě výše uvedených případů se motýlek může se nosit ke košilovému límci jakéhokoliv tvaru. Kravatový šátek. Pánové mohou udělat parádu i netypickým doplňkem, jakým je vázací čtyřrohý šátek. Je velkou módou, v košili s rozhaleným límcem působí nenucenou elegancí. Nosí se velmi příjemně, protože umožňuje volnost pohybu, nesmí se však vázat příliš pevně. (cit. z (Animace vázání kravat a šátků: Black tie, Smoking. Pro obzvlášť významné příležitosti se někdy možná budete muset obléci do smokingu. Smoking se neobléká před šestou hodinou večerní a je slavnostnější než klasický oblek. Klopy smokingu - ať klasické nebo šálové - jsou potaženy lesklým saténem. Smokingové kalhoty mají jeden lesklý lampas. Do smokingu nosíme zpravidla košili se zakrytými knoflíky - pokud by knoflíky byly vidět, měly by být ozdobné, např. perleťové. Podobné ozdobné knoflíky nosíme i do manžet. Pro motýlky, v souvislosti se smokingem, platí jedna důležitá zásada: Ke smokingu nosíme zásadně černý motýlek a od toho je taky odvozen výraz pro smoking na pozvánkách - black tie, což ovšem neznamená kravatu. Tento výraz petří opravdu pro motýlka, a ne pro kravatu. Žena jako doprovod muže ve smokingu by měla by zvolit dlouhou večerní toaletu. Jedná-li se o komornější událost v menší společnosti, nebudete budit pohoršení ani v koktejlových šatech (pokud jste žena). Většinou se tak chodí na státnické nebo památeční večeře, maškarní plesy. Formal. Čili formální oblečení, obvykle platí stejné pravidla jako u black tie. Ocitnete-li se však v kreativním prostředí, mohou pánové zvolit smoking s černou košilí bez kravaty. Pro přítomné dámy opět platí koktejlky, dlouhé večerní šaty či elegantní večerní kostýmek. White Tie (Ultra Formal). Najdete-li na pozvánce tento výraz, což je velmi nepravděpodobné, pak je zřejmé, že se jedná o maximálně formální akci. Na mužích očekává frak s bílou košilí, vestou a bílým motýlkem s černými lakýrkami na nohou. Tento oděv umožňuje i aplikaci čestných řádů a medailí. Pro ženy to automaticky znamená dlouhou večerní róbu, v závislosti na situaci jsou nebo nejsou přípustná holá ramena. Typickým doplňkem jsou šály a dlouhé rukavičky. Na nejformálnější plesy se zpravidla očekávají bílé šaty, na lovecké plesy černé, bílé, zlaté nebo stříbrné. Přípustný je také národní kroj nebo slavnostní vojenská uniforma.

5 Napřípustné však je jít takto oděn po ulici! Stejně tak trapné by mohlo být vzít si k fraku černý motýlek: mohli by si vás spést s číšníkem! Doplňky. Klasický pásek používáme kožený, v barvě bot anebo černý. Spona by měla být decentní. Podobné je to i s rukavicemi - měly by být v barvě bot, máme-li šedé nebo černé, nic nezkazíme. Ponožky volíme zásadně tmavé. Světlé volíme jen ke světlému obleku a světlým botám. Co se týče brýlí, jsou vděčným doplňkem pro podtržení vzhledu, sluneční brýle je však nevhodné nosit ve večerníh hodinách tak činí zejména mafiáni. Boty. Boty jsou vždy součást slavnostního oblečení. Pokud zvete při nějaké příležitosti k sobě domů hosty, počítejte s tím, že je nebudete moci zouvat do bačkor. Boty vždy volíme za účelem, který je pro ně vhodný. Sportovní obuv nenosíme zásadně v kombinaci se společenským oblečením. Ke společenským šatům se nehodí ani boty bez podpatků. Boty se často podceňují. Zcela jistě je musíme udržovat v naprosté čistotě. Pánské boty do společnosti by měly být zásadně se šněrováním. Přitom platí, že boty s uzavřeným šněrováním mají přední díl vcelku, takže jazyk je našit zespoda dodatečně, jsou považovány za více společenské než boty s otevřeným šněrováním, u nichž jazyk je součástí předního dílu a boční díly jsou našity. Mokasíny jsou nejméně formální ze všech druhů bot, nenosí se večer a nejsou součástí formálního oblečení. Lakovky neboli lakýrky, to je ovšem typická večerní obuv a nosí se pouze k fraku a nebo ke smokingu. (cit. z U dámských bot se k otázce jejich vhodnosti či nevhodnosti hodnotí vzhledem k nedefinovatelnosti všech možných modelů přistupuje jinak. Na slavnostní a formální příležitost se hodí večerní lodičky ze saténového hedvábí nebo sametu budí dojem elegance, jedinečnost, respektu k dané akci. Sandály s volnými prsty na řemínek nebo šněrování jsou koketní, odhalují zranitelnou stránku osobnosti. Zdobené kozačky a lodičky jsou výrazem lesku, signálem připravenosti na dobrodružný večer. Na vernisáže, premiéry a přehlídky se hodí kotníčkové nebo šněrovací boty, které značí uměleckou povahu. Platformy vyzařují modernost (jsou ovšem nevhodné v kombinaci se sukněmi nebo večerními šaty), boty s plochou podrážkou dokládají temperament bez zábran, elegantní realismus. Na koktejlové večírky nebo do lepších restaurací se hodí černé saténové lodičky (ty se ostatně hodí všude), vysoké podpadky s páskem vzadu jsou otevřené a koketní. Polobotky ke smokingu jsou uvolněné, ale seriózní. Konzervativní lodičky značí spolehlivost, důstojnost, kultivovanost za všech okolností. Creative black tie. Doporučuje-li hostitel oblečení creative black tie, dává vám najevo, že sice půjde o formální událost, ale zároveň vám dává prostor k uplatnění žhavých módních trendů ve večerním oblečení. Semi formal. Ze všech pravidel v oblékání do společnosti je semi-formal tím nejošemetnějším. Většinou to znamená, že velké večerní šaty nebo smoking nejsou vhodné. Zde se musíte řídit časem, ve kterém se událost koná. Je-li začátek po 18. hodině, ženy si mohou obléci koktejlové šaty, muži tmavý oblek. Jedná-li se o dopolední či odpolední událost, připravte si vysoce elegantní kostýmek a oblek pro pány nemusí být tmavý. Informal, casual čili neformální vám říká, že můžete přijít prakticky v čemkoliv. Jdete-li však na svatbu či jinou speciální událost, zachovejte určité dekorum a dobrý vkus. Cocktail. Zde jistě není třeba překládat, na první pohled je jasné, že se jedná o koktejlový večírek a podle něj pojmenované koktejlové šaty, čili elegantní krátké šaty z vytříbeného

6 materiálu a elegantně zvolené doplňky v podobě lodiček na vysokém podpatku a malé kabelky. (cit. z Když se žena snaží být svůdná pro muže, bude nevyhnutelně obtěžovat ostatní ženy. Isaac Mizrahi Ženy mají otázku oblečení poněkud složitější, neboť ženské oblečení je mnohem rozmanitějšía umožňuje větší svobodu výběru. S tím se však pojí také více problémů, pokud se svým oblečením dámy chtějí nějakým určitým způsobem prezentovat, neboť to vyžaduje větší cit pro chápání skrytých významů ženského oblečení a působení barev. Úzkými šaty s velkým výstřihem se můžete snažit budit dojem svůdnice, budete však působit bezmocně a zranitelně, neboť máte odhalenou kůži a podpadky a úzká sukně brání v pohybu. V kostýmu šitém na míru se budete snažit působit nenapadnutelně a sebevědomě, budete však vypadat odtažitá a strohá. Ve tmavých kamaších a svetru chcete vypadat uvolněně a pohodlně, tmavé bary však působí méně otevřeně. Šaty s květinovými vzory nebo pletenými svatry se budete snažit budit atmosféru křehkého ženství, budete však vypadat naprosto pasivně. Nedbalým stylem budete chtít vysílat signál, že nemáte zapotřebí něco dokazovat, budete však působit neuctivě. V průsvitných šatech bude chtít vypadat šik, na přítomné ženy však budete působit útočně a zastrašujícím dojmem, na muže nepříjemně vyzývavě. Svou snahou být oblečena vždy podle poslední módy můžete působit povýšeně, ve stylu pouliční módy, kterým se snažíte dát najevo energii a sílu, můžete budit dojem, že se snažíte popřít nevyhnutelnost stárnutí. Budete-li chtít vypadat sexy ve velmi odhalujících šatech, dáte tím pouze hrubým způsobem najevo svou dostupnost. Důležité je znát také působení barev, neboť jsou mocnou komunikační sílou, vypovídají o tom, zda inklinujeme k uzavřenosti nebo sdílnosti. Některé uklidňují, jiné povzbuzují, v kombinaci s vhodnými materiály můžete zlepšit áladu všem, kteří jsou s vámi. Barvy sdělují nálady, rysy osobnosti, nejistotu, mohou propůjčovat autoritu, pomoci prosadit názor, ovlivňovat ostatní, stimulovat, inspirovat, ztišit, vyjadřovat moc, rafinovanost, intelektuálství. Barvy podtrhují vkus. Tmavé barvy ustupují do pozadí, umožňují vyjádřit neutrální postoj, naproti tomu výrazné barvy vytvářejí očekávání sdílnosti, přátelství, proti tmavým v nich ovšem působí člověk méně zkušeně. Preference určité barvy vypovídá o hledání stability. Jak se slušně chovat Jsme-li již náležitě ustrojeni, můžeme vyrazit do společnosti. Předtím si však připomeňme několik zásad správného představování, kultivovaného stolování a slušného chování vůbec. Ruku podávejte beze vší afektace. Při podání ruky neprovozujme tedy žádného tělocviku, jakož vůbec ve společnosti žádného tatrmanství. Pán dámě nepodává ruky první, dáma ve svém salonu ale první podá ruku hned příteli svého chotě. Na návštěvě: Pán odloží v předsíni svrchník a deštník. Není-li v předsíni ani sluhy ani věšáku, postaví se deštník do kouta a svrchník vezme se přes ruku. Dáma nesmí položit svůj slunečník přes kolena, aby nepřekážel sousedkám. Klobouk držeti dlužno vždy tak, aby nebylo viděti jeho vnitřku. Ze strany hostitele není pak slušno nutiti návštěvníka, aby odložil. Jsou lidé, kteří hostu klobouk přímo z ruky trhají! Muž pozdravuje na ulici sejímaje klobouk. Mnozí vytýkají tomuto způsobu nebezpečí pro zdraví pro pozdravujícího, ale není známo, že by pro pozdrav by kdo byl zemřel. cit. z Guth-Jarkovský 1907

7 Představování. Obecně platí, že žena je společensky významnější než muž, starší člověk významnější než mladší a nadřízený významnější než podřízený. Vždy by mělo platit, že společensky významnější osoba podává jako první ruku, první usedá a první vchází do dveří. Jedině, kdy přednostní pravidlo neplatí, je při scházení ze schodu a při vstupu do restauračních a neznámých prostor. Zde vchází první muž a zasadí se tak o větší bezpečí přítomné dámy. Někdy může nastat dilema, kdo je ve společnosti v této chvíli významnější, zda žena, osoba starší nebo člověk vysoce postavený. Většinou se v této nerozhodné chvíli raději rychle orientujeme, abychom předešli trapným okamžikům a dáme přednost ženě, a to nejprve ženě významnějšího partnera. Výjimky mohou nastat jen v okamžiku, kdy se významnější osoba své pozice vzdá a dá vám přednost. V takovém případě je vhodné ji přijmout. Zásadně nepodáváme ruku v sedě a díváme se zpříma do očí. Jediný, kdo může při podání ruky zůstat sedět je žena. Pravidla při představování dvou lidí. Pozdrav - zřetelné jméno - fráze vyjadřující potěšení ze seznámení. Př.: Dobrý den, Jana Pěnkavová, těší mě, že vás poznávám." Nejde o žádné dogma, spíše o do poručení, takže lze uvedený po stup zkrátit nebo přehodit, jak se vám to bude hodit. Působí rozhodně příjemněji, jestliže vyslovíte celé jméno, tedy i křestní. Pravidla při představování tří a více lidí. Vstupní frázi k seznámení - jméno osoby s menší předností - zajímavost o ní - Jméno osoby s vyšší prioritou - zajímavost o ní. Př. Vážení, dovolte, abych vás seznámila. To je kolega Jiří Vaniček, náš odborník na marketing a tady je pani doktorka Irena Ratajová, která nám dává právnické rady ohledně projektu Zelené dvory." Reakce. Seznamovaní by měli vyslovit maximálně pozdrav, případně potěšení ze seznámení. Rozhodně nemumlat znovu své jméno. Je úkolem prostředníka, aby ho zřetelně vyslovil a já jako seznamovaný se zatím má plně soustředit na druhou osobu, usmát se na ni a udělat na ni dojem. Účel oné doplňující informace, tzv. zajímavosti, spočívá v tom, že prostředník může po seznámení odejít a nově seznámení mají o čem spolu mluvit. Je to jakýsi rozjezd, výhodný zejména pro společensky méně obratné jedince. Při představování vždy stojíme, výjimku mají jen velmi staří lidé nebo osoby zdravotně handicapované. Podání ruky. Představování provází podání ruky. Pravidla při podání ruky jsme probrali u předností, tedy jenom krátký dodatek. Někteří muži líbají dámám ruku. Je to dnes u nás málo běžné, ale může se stát. Žena neděkuje, nebrání se, jenom pozdraví a usměje se. Když si políbení ruky nepřejete, nechte klesnout ruku k boku a nekomentujte to. Při podání ruky kromě pravidla, kdo komu ji podá první, dbáme, aby ruce byly samozřejmě čisté, suché a měly přiměřený stisk. Ruku nedrtíme, nepodáváme ji jako leklou rybu, ale přátelsky stiskneme. Zopakujme si pravidlo, že první podává ruku společensky významnější člověk. Pokud se setkají dva páry podá první ruku žena ze společensky významnějšího páru ruku ženě druhého páru a potom muži. Po té partnerka muže z méně významného páru nabídne ruku protějšímu muži a tento významnější muž nakonec podá ruku muži méně významnému. Nikdy by se ale nemělo příliš dlouho otálet a přemýšlet. Pokud přeci jenom někdo změní pořadí, určitě je to lepší než trapná chvíle nejistého váhání. Člověku s vyšší prioritou jsou představováni lidé s nižší prioritou, člověk s předností podává první ruku (tj. starší mladšímu, žena muži apod.). Méně známé už je, že žena ruku nutně podat nemusí, když z nějakých důvodů nechce. Stačí úklon hlavy, případně úsměv. Přijmout nabízenou ruku dámy rovněž nemusí, i když to možná udělají, aby nevznikl trapas.

8 Stolování Málo slušných mravů prozrazuje, nabízíš-li jinému něco, co jsi sám spola snědl. Chléb nakousnutý opět dávat do omáčky je selské, jakož není úhledno v ústech jsoucí jídlo vyndávati a klásti na chleba. Vzals-li náhodou něco, co nemůžeš spolknouti, pak jest ti obrátiti se a potají to někam odhoditi. Vzíti znovu ojedené jídlo nebo ohryzovati kost, která byla již na talíř odložena, pokládá se za pochybení. Neházej kostí nebo co jiného zbylo podobného pod stůl a nemaž tím podlahy, neklaď jich na ubrus nabo zpět do mísy, nýbrž na okraj svého taíře nebo na mísu, která jest určena ke sbírání zbytků. Cizím psům podávati jídlo se stolu pokládá se za hloupé; ještě hloupější jest bráti psy k jídlu vůbec. Skořápky vaječné vyškrabovati nehtem nebo palcem je směšné; totéž jazykem činiti ještě směšnější, lépe se to udělá nožem. Kosti zuby ohlodávati je způsob psů, slušno nožem je oškrábávati. Tři prsty do slánky nořiti, tomu se říká žertem obyčejně selský erb. Nožem vezmi tolik soli, kolik potřebuješ. Utkví-li na talíři nebo na míse něco cukru, olizují jej toliko kočky, ale nikdy lidé. Maso se nejprve na talíři rozkrájí na malé kousky, s chlebem se pak chvilku žvýká a poté teprve polkne. Někteří lidé polykají více než jedí, nejinak než jako by, jak se říká, měli býti do vězení uvrženi. Tak polykají raubíři. Někteří toho nacpou do úst najednou tolik, že se jim tváře nadují jako měchy, jiní žvýkají a mlaskají jako prasata. Někteří funí v horlivosti do jídla nosem jako by se dusili. Plnými ústy píti a přitom mluviti je neslušno, také nebezpečno. Erasmus Rotterdamský (cit. z Burian, 1978) Přípitek. Ťukáme si jen s vínem a sektem a vždy se díváme do očí. Sklenice pozvedáme za stopku. Ostatní nápoje jen pozvedáme (sklenka s koktejlem, pivem, nebo tvrdým alkoholem). Příbor. Vidličku i nůž nedržíme jako tužku, drží se tak, že jej svíráme v ruce horní dvě třetiny rukojetí. Zápěstí by se nemělo dotýkat stolu. Hlavu neskláníme příliš k talíři (pokud se zrovna nenacházíme v čínské restauraci, kde se skláníme nad hůlkami stejně jako to dělají i Číňané). Ubrousek. Ubrousky máme látkové a papírové. Látkové ubrousky nikdy nedáváme za pásek, nebo za límeček pod krk. Pokládáme jej na klín, kde zůstane po celou dobu jídla. Pouze si jím vždy před napitím a po jídle otřeme ústa. Po skončení stolování jej volně položíme na stůl. Papírový ubrousek naopak na klín neklademe a po jídle jej zmačkáme a dáme na talíř. Talíř. Měli bychom požadovat tolik jídla, kolik opravdu sníme. Talíř, kde se nachází plno rozházeného jídla, nevypadá nejlépe. Pokud už nemůžeme dojíst, odložíme příbor na stranu a tím dáváme najevo, že už jsme s jídlem skončili. Překřížený příbor vypovídá o naší nespokojenosti jak s jídlem, tak i s obsluhou. O něčem také vypovídá i to, jak vyprázdněný talíř po nás po skončení jídla zůstává (např. ve Francii bychom měli talíř vytřít kouskem chleba, jinak by si mysleli, že nám nechutnalo). Chleba. Chleba nikdy neukusujeme, ale vždy ulamujeme sousta (pokud jíme jídlo, které nevyžaduje použití nože, ale pouze vidličku, můžeme si chlebem na vidličku pomáhat). Párátko. Uvízne-li nám kousek jídla mezi zuby, neměly bychom je začít dolovat přímo u stolu. Párátko ve vybrané společnosti u stolu nepoužíváme (mezi známými opatrně ano, ale vždy si ústa zakryjeme dlaní). Švédský stůl neboli studený bufet. Je čím dál oblíbenější v lepší společnosti. Název tomu sice nenapovídá, ale obsahuje i jídla teplá. Švédský stůl je rozmanitý obsahuje řadu dobrot a každý si může naložit na talíř jídlo podle své chuti. Měli bychom se nechat obsloužit personálem, který se u daného pokrmu nachází. Pokud není u stolů obsluha, na talíř bychom si měli vždy ale nakládat s rozumnou mírou. Není zakázáno jít si přidat, ale hloupě vypadá, když se na talíři nachází hromada jídla. Rovněž na jeden talíř nenakládáme jídla, která se navzájem neslučují např. nikoliv zároveň předkrm a hlavní chod nebo maso a rybu a

9 především ne rybu a sladkosti apod. Pokud si půjdete přidat víckrát, vždy se bere nový talířek a čistý příbor. Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme: Odkládání použitého příboru vedle talíře na ubrus. Začneme jíst dříve, než mají všichni ostatní jídlo před sebou. Olizování nože. Foukání do pokrmů pro ochlazení, nebo čichání k nim. Pít tak, že na skleničce zůstanou otisky rtěnky nebo zbytky jídla. Opírat se lokty o stůl, případně si opřít bradu o dlaň. Mluvit nahlas s plnými ústy. Kouřit mezi jídly (pokud se ovšem nenacházíme v čistě kuřácké společnosti, což je výjimka). Ještě pár slov ke kouření Kuřák by ve společnosti měl dodržovat určité zásady: Ve společnosti druhých osob vyžádat svolení ještě před vynětím tabatěrky či krabičky z kapsy, žena je této povinnosti zproštěna. S cigaretou v puse se nemluví, kouř se neodfukuje do tváří ostatních. U večeře se smí zapálit nejdříve až po dezertu. Kuřák si nesmí zapálit cigaretu jako první (kdo ovšem pak tedy má to právo?). Není dovoleno oklepávat konce cigarety před zapálením o stůl nebo o tabatěrku. Popel se má odklepávat pouze do popelníku, nedopalek cigarety se musí před jeho vyhozením do popelníku řádně uhasit. Pravidla při zapalování. Muž nabídne oheň ženě nebo staršímu společníkovi, opak není běžný. Je důležité respektovat, že před tím než se připálí cigareta další osobě, je třeba zapalovač či sirku uhasit a znovu zapálit. Doutníky a pravidla jejich užívání. Prvním, kdo začal doutníky kouřit, byl Zino Davidoff, který v době hospodářské krize na počátku 30. let v USA začal doutníky v malém měřítku i vyrábět. Doutníky už od počátku představovaly jakýsi odkaz na vyšší společenský život a zvyky. Z doutníku by se nemělo popotahovat dlouze ani hluboko do plic jako z cigaret, naopak zlehka a hodně krátce, s přibližně sekund trvajícím intervalem mezi popotáhnutími pokud by byl interval častější, doutník se začne přehřívat, což vede k jeho zapaření, čímž dochází ke zničení jeho chuti a pocitu trpkosti v ústech ( u kuřáků dobře známého tzv. ocasu ). Popel kouř ochlazuje, takže je lepší neodklepávat. V tomto případě, pokud už je odklepnutí nasnadě, lehce doutníkem krouživým pohybem otřeme o okraj popelníku. Je nepsaným pravidlem, že doutník se kouří pouze do dvou třetin. Zbytek doutníku tvoří jakýsi filtr, v němž se usazují nečistoty. Kouření doutníku je spojováno s elitou, vyšší společností. cit. z

10 Formy společenských akcí Banket je společenská akce, organizovaná při významné události. Typická je velká hostina s tabulí. Jídlo se podává vzorovým slavnostním způsobem. Při banketu očekávejte slavnostní výzdobu, slavnostní tištěné jídelní lístky obvykle i s jménem hostitele a dalšími informacemi o akci. Stoly jsou uspořádány do nejrůznějších tvarů a naleznete na nich kromě výzdoby také jmenovky, které slouží k rychlé orientaci a dodržování zasedacího pořádku. Příklady zasedacího pořádku dle tvaru stolů: Legenda: H hostitel Ha- hostitelka 1 I, 2 II, 3 III... - páry (cit. z Burian, 1978) Na jmenovku patří pouze jméno a příjmení a akademický titul. Banket patří mezi nejslavnostnější oficiální setkání. Po příchodu je nabídnutý aperetiv, který se pije mimo stůl a pak hostitel usazuje ke stolu. Má předem připravený zasedací pořádek, páry většinou nesedí spolu, nikdy si neměníme místo. Trvá asi 4 hodiny. Recepce.V diplomatické a společenské oblasti se jedná o největší společenskou akci, která se koná při výjimečných slavnostních příležitostech či je spojena s konáním další akce. Recepce má daný organizační řád slavnostní zahájení, projevy, přípitky, slavnostní zakončení. Tuto akci lze pořádat dopoledne, odpoledne i večer, záleží na formě, obsahu i významu recepce: Dopolední recepce se pořádají spíše výjimečně. Jedná se o zahájení výstav, svatba v diplomatických kruzích hodin: Polední recepce je organizována jako bohatší buffet dinner. Nejčastěji se taková recepce hodí na oslavu státního svátku či soukromých výročí. Odpolední recepce se konají po 17 hodině a hodí se pro všechny typy společenských akcí. Večerní recepce se lépe hodí pro nejvýznamnější události. Pozdní večerní recepce se pořádá až kolem 22 hodiny a obvykle navazuje na banket s omezeným počtem pozvaných hostů. Tato společenská akce je velmi krátká, ale program bývá velmi slavnostní. Na recepci je nutná písemná pozvánka, která by měla obsahovat důvod pořádání akce, místo a dobu konání i společenský úbor. Důležité je dodržovat uvedené časy příchodu a odchodu, z důvodu vítání a loučení hostitelů, kteří bývají v tuto dobu u vchodových dveří. Chodí se v rozmezí 15ti minut, hostitelé čekají u dveří, dokud nepřijde nejváženější host. Na stolech je připraven bufet, hosté se obsluhují sami a jedí ve stoje, jsou zde ale k dispozici malé

11 stolečky s křesly pro možnost k sezení. Je možné připravit i hudební program či promítání filmu. Ples. Velmi slavnostní příležitosti, kde se dobře uplatní oblečení typu white tie, black tie či tmavý oblek a malé večerní. Pouze na plese může tančit cizí muž se zadanou ženou. Gala večeře. Je formou banketu, což je uspořádání, kde všichni sedí, je to většinou společenská událost (pro obchodní partnery) hodně formální, celkově je vše již na nižší úrovni než u banketu, jídlo i pití, přičemž všichni mají jednotné menu. Jedná se o akci na celý večer. Ofičiální oběd a večeře. Pokud jste pozváni na oficiální oběd nebo večeři, počítejte s formalitami. Večeře se pak považuje za významnější, formálnější a také časově uvolněnější. Na oficiální oběd či večeři je nezbytná formální pozvánka. Ta vám pak pomůže při výběru oblečení. V obou příležitostech sedí hosté podle předem stanoveného pořádku a také je důležitý včasný příchod. Nejběžnější časy zahájení obou akcí jsou u oběda 12,30 nebo 13 hodin, u večeře 19 až 20,30 hodin. Samozřejmě se orientujte podle času na pozvánce. Pokud je očekáván tzv. hlavní host, většinou se načasuje jeho příchod později, aby byli ostatní již přítomni. Průběh večera může mít několik variant. Nejběžněji po shromáždění celé společnosti hostitelka vyzve přítomné dámy, aby přešly do jídelny a sama vejde jako poslední. O muže se stará hostitel. Ke stolu sedají muži až po té, kdy usednou ostatní dámy. Pokud se jedná o opravdu oficiální příležitost vstupuje hostitel s manželkou hlavního hosta, hostitelka s hlavním hostem přicházejí jako poslední. Společnost na ně čeká vestoje a usedá až po hostitelce s hlavním hostem. Maškarní ples. Charakteristické uvolněnou atmosférou, po půlnočním odmaskování přichází představování, které během zábavy v masce nemusí přijít. Pánové by měli vyzvat k tanci, ty ženy, se kterými tančili nejvíce, i kdyby se jim po sundání masky zdála neatraktivní. Za masku lze vybrat cokoli mládeži přístupného. Koktejl je společenský podnik, konaný při příležitostech menšího významu. Jeho hlavním účelem je umožnit seznámení a navázání nových kontaktů co možná největšímu počtu zúčastněných. Proto pokud není stanoveno jinak, přicházejí pozvaní hosté bez partnerů. Obvyklý začátek koktejlu je od 17 do 18:30 hodin. Jde o společnost neformální. Hosté přicházejí a odcházejí po celou dobu konání koktejlu a měli by na akci setrvat alespoň dvacet minut. Proto by hostitelé měli trávit většinu času poblíž vchodu, aby se mohli s hosty průběžně vítat a loučit. Obdobný jako raut, ale výběr jídla není tak široký, k občerstvení většinou chlebíčky a jednohubky. Trvá maximálně dvě hodiny a odchod opět nejpozději po kávě. Koktejly jsou nejlevnější a nejoblíbenější společenskou akcí, kam je možné pozvat velký počet hsotů s poměrně malými náklady. Buffet lunch (Buffet dinner). Oba názvy naznačují menší společenské akce spíše neformálního rázu. Jedná se o menší občerstvení v době oběda (Buffet lunch) nebo večeře (Buffet dinner). Díky jistému neformálnímu rázu obou akcí, nepočítejte s výraznou výzdobou, přílišnými formalitami i se zasedacím pořádkem. Hosté se obsluhují sami u bufetových stolků, kde jsou připravena teplá i studená jídla. Čaj. Odpolední, přátelská méně formální společenská akce. Začátek obvykle stanoven mezi 16 a 17 hodinu. Počítá se asi tak s hodinovým trváním. Nejčastěji je to forma setkávání žen.

12 Číše vína. Krátké, cca půl hodinové setkání, při kterém se podává jen přírodní víno a nealko, případně jednohubky. Po dvou, třech skleničkách odchod. Koná se dopoledne nebo od 12 do 14 hodin. Poměrně velký podnik, co do rozsahu pozvaných, ale doba trvání omezena zhruba na hodinu; hostitel vždy u stolu (spíše jen pro pány). Drinks (Drink party). Nepříliš častá neformální akce pouze pánské společnosti, zpravidla se koná od 17 hodin. Úzký počet osob, zpravidla důvěrně známých, užívá se při setkání mezi diplomaty stejné hodnosti nebo okruhu činnosti stejné či blízké. Široká škála alkoholických i nealkoholických nápojů plus drobné občerstvení. Garden party. Raut, který se koná venku. Většinou se koná od 17 či od 20 hodin. Jde o neformální událost, která nemusí mít určení, kvůli kterému se koná. High tea. Jen málo využívána společenská akce, oficiální odpolední svačina výhradně dámské společnosti, začátek mezi 15 a 17 hodinou. Zasedací pořádek. Podává se malé masité občerstvení s vhodným vínem, pak následuje čaj nebo káva a moučník, na závěr zmrzlina. Káva. Dopolední přátelská forma společenského podniku dámské společnosti. Začátek nejdříve v 10 a nejpozději v 11 hodin. Křest různých předmětů. Je spojen s veřejnou slavností, při níž, zpravidla na počátku, vysoce postavená osobnost provádí křest vínem, tj. roztříštěním láhve o křtěný předmět. Hudba, projevy. Po křtu jsou hosté pozváni na oběd, recepci či koktejl. Program křtu a následující akce pro zvláštní hosty musí být vypsány na pozvánce. Matinée. Jde o dopolední kulturní - hudební, taneční či literární představení. Nepodává se občersvetní. Probíhá mezi 10. a 11. hodinou a mělo by trvat maximálně 90 minut. Mejdan. Pořádají se v soukromí a při menším seskupení lidí do 30ti osob v různou dobu, nejčastěji se začátkem kolem 19. hodiny. Studený bufet, volná zábava. Piknik. Neformální společenská akce v přírodě pro menší počet osob, které se dobře znají a předem domluví, kdo s čím přispěje. Piknik spojený s opékáním masa se nazývá barbecue. Podnikový večírek. Koná se při zvláštních příležitostech, jako jsou různá výročí podniku, vánoční svátky, konec roku, příchod nového roku atd. Organizace, pozvánky, místo v podniku i mimo něj. Začátek uvítáním hostů, podáním aperitivu a uvítací proslov. Raut. Jedná se o běžnou společenskou akci, kde u vchodu vítá obsluha s uvítacím nápojem. patří vždy k nějaké společenské události, je to typ občerstvení, nikoliv akce, nepořádá se samo o sobě. Raut se často koná na netradičních místech, ale vždy musí vypadat honosně a reprezentativně. Po krátkém zahájení hostitelem, který zve ke švédským stolům, kde jsou většinou různé speciality a pochoutky, nikdy si nedáváme více než sníme a spíše střídměji, protože si můžeme přidat a nejíme rovnou ze stolu a co jsme si již jednou vzali, nevracíme zpátky. Většinou se jen stojí, odchod nejpozději po kávě. Réveillon. Jde o jídlo po půlnoci, koná se v době od 00 do 2 hodin, zpravidla po společenské zábavě. Podávají se masitá jídla studená i teplá. Nepodávají se ryby, sýry, zelenina, šampaňské, káva, čaj, kakao a čokoláda.

13 Taneční, bridžové večery. Pozvaných málo, před tancem či hrou je neformální večeře či bufet. U nás se používá velmi zřídka. Vernisáž. Slavnostní zahájení výstavy, obvykle začíná mezi 16. hodinou a půlnocí. Pracovní oběd (Business lunch). Hlavním cílem je pracovního oběda je upevnění vzájemné důvěry mezi obchodními partnery. Je jednoznačně dáno že ten, kdo zve, platí. Navrhuje také místo setkání, zasedá jako hostitel, tedy první, a na místě také navrhuje zasedací pořádek přítomných. Konference. Př. tisková konference. Pozvou se novináři a cíleně jsou informováni o nějaké věci (krátké tiskové prohlášení; představení věci, následují otázky a odpovědi, přičemž se vydává tisková zpráva, nepodává se nic k jídlu, ale novináři dostávají tiskové materiály (press kit- desky, kde jsou všechny tyto věci),může se stát i sedět. Trvá max. do 1 hodiny. Všechno intelektuální zdokonalování vzniká ve chvílích volna. Samuel Johnson Použitá literatura: BACHRACHOVÁ, SMEJKAL. Lexikon společenského chování. Praha : Grada, BRÁZDOVÁ, D. Zásady společenského chování. Praha : Road, BURIAN, V. Dokonalý člověk. Praha : Merkur, BURIAN, V. Gentleman od A do Z : 181 společenských přikázání. Praha : Merkur, FISCHER-MIRKIN, T. Tajemná řeč módy : co říkáme svým oblečením, Praha : Lidové noviny, GUTH-JARKOVSKÝ, J. Společenský katechismis. Praha : Čs. spisovatel, DOLEŽALOVÁ, J. Kuchařka o společenské chování. České Budějovice : Dona, JEČNÝ, D. Brevíř moderního člověka. Praha : Svoboda, MAJOROVÁ, M. O slušném chování : fakta. Praha : Státní pedagogické nakl., MARTINKOVÁ, V., SEDLÁČEK, I. Člověk mezi lidmi. Praha : Trizona, MATHÉ, I., ŠPAČEK, L. Etiketa. Praha : BB/art, OPLETALOVÁ, S. O slušném chování. Olomouc : Ruboci, 2000.

Diplomatický protokol

Diplomatický protokol Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Diplomatický protokol Ivana Hlavsová Blok 9/10 Etiketa pokrač. druhy společenských podniků pozvání a pozvánky organizace společenských podniků, zasedací

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu Autor VY_32_INOVACE_OvKč.2,3/02/03/05 Bc. Iveta Martinů Obor;

Více

Ve společnosti si nejsme všichni rovni Tři kategorie významnosti...13 Jediný pevný bod žena Jak (se) představujeme...

Ve společnosti si nejsme všichni rovni Tři kategorie významnosti...13 Jediný pevný bod žena Jak (se) představujeme... ŠPAČEK Ladislav VELKÁ KNIHA ETIKY Obsah Lze se naučit etiketě?... 5 Etiketa a zdvořilost jsou slova souzvučná... 5 Zoon politikon... 6 To se mám přetvařovat?... 7 Jaké jsou největší prohřešky vůči společenským

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 50. Mgr. Bc.

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 50. Mgr. Bc. Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ST50 Číslo materiálu 50

Více

PRAKTIKUM OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ

PRAKTIKUM OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ PRAKTIKUM OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ Ing. Jaroslav Demel, Ph.D. Setkání 6 (10.11.2015) Základy etikety a obchodní jednání 1. Etiketa 2. Společenské zásady pozdravu 3. Představování se, oslovování a tituly 4. Oblečení

Více

N a š e i m a g e nevhodné

N a š e i m a g e nevhodné nevhodné Naše image Standardy image (Image code) Image je náš obraz, vnější působení, celkový dojem, který o sobě vytváříme na veřejnosti. Tato brožura představuje standardy image zaměstnance ČSOB včetně

Více

Stručná anotace: žák se seznámí se základními pojmy, zná základní pravidla etikety

Stručná anotace: žák se seznámí se základními pojmy, zná základní pravidla etikety Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Banket, protokol, zasedací pořádek, zasedací pořádek u svatební hostiny, tvary tabulí

Banket, protokol, zasedací pořádek, zasedací pořádek u svatební hostiny, tvary tabulí Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ST40 Číslo materiálu 40

Více

1. Druhy pánských košil

1. Druhy pánských košil PÁNSKÁ KOŠILE 1. Druhy pánských košil Klasická košile - charakterizována límcem (dvoudílným nebo jednodílným) zapínaným ke krku, k němuž se nosí vázanka, přední díl je zpravidla celozapínací. Má 1 kapsu.

Více

Učitel, etiketa. RNDr. Vladimír Kostka. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Učitel, etiketa. RNDr. Vladimír Kostka. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Učitel, etiketa a kvalifikační standard RNDr. Vladimír Kostka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích anotace Příspěvek se zabývá problematikou požadavků na vystupování a chování učitele

Více

SPOLEČENSKÉ CHOVÁNÍ - TEST

SPOLEČENSKÉ CHOVÁNÍ - TEST Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 SPOLEČENSKÉ

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 42. Mgr. Bc.

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 42. Mgr. Bc. Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ST42 Číslo materiálu 42

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň Název školy Název projektu Číslo projektu Číslo šablony Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň VY_32_inovace_SV34 Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo materiálu 34

Více

CATERING MOTORLAND BĚLÁ

CATERING MOTORLAND BĚLÁ CATERING MOTORLAND BĚLÁ Catering je dnes velmi populární záležitost. Kvalitní catering dokáže proměnit klientskou akci v gala večer chutí a zároveň může být právě tou třešničkou na dortu, na které si vaši

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu Autor VY_32_INOVACE_OvKč.2,3/02/03/10 Bc. Iveta Martinů Obor;

Více

Očekávaný výstup: Žáci si upevní znalosti slušného chování, rozpoznají, jak se správně chovat v konkrétních situacích, seznámí se se Zlatým pravidlem

Očekávaný výstup: Žáci si upevní znalosti slušného chování, rozpoznají, jak se správně chovat v konkrétních situacích, seznámí se se Zlatým pravidlem Kulturní chování Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_15_19 Tématický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr. Helena

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

1. Definice a charakteristika rautu

1. Definice a charakteristika rautu KURZ ČÍŠNÍK - BARMAN -PŘÍPRAVA RAUTŮ 1. Definice a charakteristika rautu RAUT je druh slavnostní hostiny Rauty mohou býr klasické (pouhé pohoštění), obchodní nebo reklamní (atraktivní prostředí, nezvyklý

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 37. Mgr. Bc.

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 37. Mgr. Bc. Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ST37 Číslo materiálu 37

Více

Střední odborné učiliště Domažlice,Prokopa Velikého 640, Domažlice, MPV Stod, Plzeňská 322 Charakteristika výukového materiálu: VY_52_INOVACE_01.

Střední odborné učiliště Domažlice,Prokopa Velikého 640, Domažlice, MPV Stod, Plzeňská 322 Charakteristika výukového materiálu: VY_52_INOVACE_01. Střední odborné učiliště Domažlice,Prokopa Velikého 640, Domažlice, MPV Stod, Plzeňská 322 Charakteristika výukového materiálu: VY_52_INOVACE_01.26 Pozvánka na společenskou akci Autor: Eva Němcová Období

Více

párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí

párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí zajištění ubytování a dopravy pronájem prostorů realizace

Více

TEST SPOLEČENSKÉ DOKONALOSTI

TEST SPOLEČENSKÉ DOKONALOSTI TEST SPOLEČENSKÉ DOKONALOSTI Využitelný pro měření kompetence: získávání ostatních Forma: papír - tužka Čas na administraci: max. 10 min. Časový limit: ne Vyhodnocení: ručně cca 5 minut jeden testovaný

Více

Pravidla společenského chování - ETIKETA představování, tykání, oslovení. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2012

Pravidla společenského chování - ETIKETA představování, tykání, oslovení. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2012 Pravidla společenského chování - ETIKETA představování, tykání, oslovení Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2012 ANOTACE Kód DUMu: VY_6_INOVACE_3.ZSV.3 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno:

Více

Vytvořili jsme pro vás seznam největších módních faux pas, kterých se dopouští mužská část naší populace.

Vytvořili jsme pro vás seznam největších módních faux pas, kterých se dopouští mužská část naší populace. Vytvořili jsme pro vás seznam největších módních faux pas, kterých se dopouští mužská část naší populace. 1. Pach místo vůně Jestli je něco, co může ženu zákonitě odpudit, je to právě nepříliš vonící mužské

Více

Boccaccio slavnostní a konferenční sál

Boccaccio slavnostní a konferenční sál Boccaccio slavnostní a konferenční sál Grand Hotel Bohemia***** Luxusní ubytování v 79 moderně vybavených pokojích a suitách pěti různých kategorií Superior, DeLuxe, Executive, Junior Suite a Suity Steiner

Více

TÉMATA K PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRAKTICKÁ ZKOUŠKA Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ ÚSTNÍ ČÁST

TÉMATA K PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRAKTICKÁ ZKOUŠKA Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ ÚSTNÍ ČÁST TÉMATA K PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRAKTICKÁ ZKOUŠKA Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ ÚSTNÍ ČÁST studijní obor 65-42-M/01 Hotelnictví školní rok 2016/2017 1. Společenská pravidla chování, etiketa, osobnost

Více

ČÁST PRVNÍ 1 NOVÁ PROFESIONÁLNÍ IMAGE

ČÁST PRVNÍ 1 NOVÁ PROFESIONÁLNÍ IMAGE OBSAH ČÁST PRVNÍ 1 NOVÁ PROFESIONÁLNÍ IMAGE KAPITOLA PRVNÍ 3 NA VZHLEDU ZÁLEŽÍ 3 Máte pouze třicet sekund 4 První dojem, trvalý dojem 5 Výjimka potvrzuje pravidlo 6 KAPITOLA DRUHÁ 9 IMAGE NA JEDNIČKU 9

Více

PŘÍPRAVA SLAVNOSTNÍCH HOSTIN

PŘÍPRAVA SLAVNOSTNÍCH HOSTIN PŘÍPRAVA SLAVNOSTNÍCH HOSTIN ROZDĚLENÍ SPOLEČENSKO-GASTRONOMICKÝCH AKCÍ Podle společenského účelu hostiny pořádané státními orgány a institucemi hostiny pořádáné výrobními a obchodními podniky a organizacemi

Více

Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Etiketa podnikání Zlatko Tvrdoň Jak se ve společnosti chovat, aniž bychom způsobili společenské faux pas? To a více nám prozradí Zlatko Tvrdoň v přednášce o Etiketě podnikání. Ani zde nebudou chybět jeho

Více

BRANDED GOODS COLLECTION

BRANDED GOODS COLLECTION BRANDED GOODS COLLECTION PREZENTACE VÝJIMEČNOSTI A DOKONALOSTI Představujeme Vám Superb Collection, která byla exkluzivně navržena tak, aby podtrhovala výjimečnost nového vozu ŠKODA Superb. Zároveň Vám

Více

Byznys trip. V obchodě nosí mnoho lidí obleky a kravaty. Je to prostě jistota. Obzvlášť, když jdou k zákazníkovi, se málokdo odváží jít v kraťasech

Byznys trip. V obchodě nosí mnoho lidí obleky a kravaty. Je to prostě jistota. Obzvlášť, když jdou k zákazníkovi, se málokdo odváží jít v kraťasech Šaty dělají člověka Paní učitelka o sebe musí dbát, protože se na ni dívají žáci či již vyspělí puberťáci a ti nenechají na super ulítlém ohozu ani nit suchou. Pan majitel malé firmy chodí, jak se mu chce,

Více

Ceník oděvů GASTRO 2011 dafne@dafne.cz www.dafne.cz Stranačíslo Název 5 1 Sako s ozdobným přestřižením v pase 2 150,- -sukně klasická 850,- 5 2 Sako

Ceník oděvů GASTRO 2011 dafne@dafne.cz www.dafne.cz Stranačíslo Název 5 1 Sako s ozdobným přestřižením v pase 2 150,- -sukně klasická 850,- 5 2 Sako Ceník oděvů GASTRO 2011 dafne@dafne.cz www.dafne.cz Stranačíslo Název cena 5 1 Sako s ozdobným přestřižením v pase 2 150,- -sukně klasická 850,- 5 2 Sako klasické na jeden knoflík 2 150,- 6 1 Sako dámské

Více

ETIKETA DO KAPSY. Anotace:

ETIKETA DO KAPSY. Anotace: ETIKETA DO KAPSY Anotace: Když se řekne do kapsy, myslí se tím něco, co máme pořád po ruce, co je pohotově k dispozici, co můžeme mít stále u sebe. Taková je Etiketa do kapsy: stručná, jasná, přehledná,

Více

LETENSKÝ ZÁMEČEK LETENSKÉ SADY 341, 170 00 PRAHA 7 +420 233 378 200

LETENSKÝ ZÁMEČEK LETENSKÉ SADY 341, 170 00 PRAHA 7 +420 233 378 200 LETENSKÝ ZÁMEČEK LETENSKÉ SADY 341, 170 00 PRAHA 7 +420 233 378 200 Svatba v Letenském zámečku Svatební obřad V letních měsících lze využít hudebního altánku v přilehlých venkovních prostorách zámečku.

Více

TEST SLAVNOSTNÍ HOSTINY

TEST SLAVNOSTNÍ HOSTINY TEST SLAVNOSTNÍ HOSTINY Autor Anna Kachtíková Anotace Opakovací test je určen pro studenty, je zaměřen na procvičení základních vědomostí týkajících se celku SLAVNOSTNÍ HOSTINY. Cílem testu je ověření

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu Autor VY_32_INOVACE_OvKč.2,3/02/03/09 Bc. Iveta Martinů Obor;

Více

levák a uzel Manhattan

levák a uzel Manhattan leváci a leváctví část č. 13 levák a uzel Manhattan aneb do společnosti s kravatou vázanou uzlem Manhattan ivo vodička 2012 1 Kravata - nezbytný doplněk muže Jak učit vázání kravaty? Uzel Manhattan Nákres

Více

pravák a uzel Manhattan

pravák a uzel Manhattan leváci a leváctví část č. 22 pravák a uzel Manhattan aneb do společnosti s kravatou vázanou uzlem Manhattan ivo vodička 2012 www.levactvi.cz 1 Kravata - nezbytný doplněk muže Jak učit vázání kravaty? Uzel

Více

NEREZOVÉ PŘÍBORY. Lžíce na kávu, MILANO 4 FORTUNA + 5 TREND 6 ELEGANCE 7. POLY, nože na steak 8 LINIE 9 SVING 10 FOCUS 11 KENT 12 BALET 13 PRESTIGE 14

NEREZOVÉ PŘÍBORY. Lžíce na kávu, MILANO 4 FORTUNA + 5 TREND 6 ELEGANCE 7. POLY, nože na steak 8 LINIE 9 SVING 10 FOCUS 11 KENT 12 BALET 13 PRESTIGE 14 NEREZOVÉ PŘÍBORY Lžíce na kávu, MILANO FORTUNA + 5 TREND 6 ELEGANCE 7 POLY, nože na steak 8 LINIE 9 SVING 10 FOCUS 11 KENT 12 BALET 13 PRESTIGE 1 FLAIR 15 CASINO 16 SIGNUM 17 UNIC 18 Překládací příbory,

Více

je na jaro Béžová náš šatník? Móda Jak a čím oživit 46 Brýle &Móda Jana Minaříková Jana Minaříková založila svou značku v roce 2009, po absolutoriu

je na jaro Béžová náš šatník? Móda Jak a čím oživit 46 Brýle &Móda Jana Minaříková Jana Minaříková založila svou značku v roce 2009, po absolutoriu Jak a čím oživit náš šatník? Béžová je na jaro ideální! Za pár týdnů tu je jaro. Jak doplnit šatník, abyste se cítila dobře, radí návrhářka Jana Minaříková: Základem každého modelu, který chcete nosit

Více

La Bodeguita del Medio kousek Havany pro Vaše akce v Praze

La Bodeguita del Medio kousek Havany pro Vaše akce v Praze La Bodeguita del Medio kousek Havany pro Vaše akce v Praze LA BODEGUITA DEL MEDIO La Bodeguita del Medio je kubánský music bar restaurant v centru Prahy, u Staroměstského náměstí, s živelnou atmosférou

Více

Rozvoj klíčových komptencí zástupců ředitele na školách a školských zařízeních

Rozvoj klíčových komptencí zástupců ředitele na školách a školských zařízeních IMAGE LEKTORA Zpracovala: Preisslerová Miroslava Co je to image? způsob komunikace s vaším okolím image podává zprávu o vašem postavení, životním stylu a našich hodnotách způsob oblékání, volba doplňků,

Více

Pravidla společenského chování - ETIKETA návštěva restaurace, pracovní oběd. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2012

Pravidla společenského chování - ETIKETA návštěva restaurace, pracovní oběd. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2012 Pravidla společenského chování - ETIKETA návštěva restaurace, pracovní oběd Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2012 ANOTACE Kód DUMu: VY_6_INOVACE_3.ZSV.4 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0851

Více

Umí Češi odhadnout vhodný styl oblečení?

Umí Češi odhadnout vhodný styl oblečení? Co je sonda? Jedná se o jednoduchý a rychlý on-line/cati/papi výzkum na panelu respondentů, který se vztahuje k aktuálním otázkám. Nemá ambice plně reprezentativního a vysoce kvalitního výzkumu veřejného

Více

ORGANIZACE SPOLEČENSKÝCH AKCÍ

ORGANIZACE SPOLEČENSKÝCH AKCÍ ORGANIZACE SPOLEČENSKÝCH AKCÍ Hostiny jsou druhem společenských akcí, od ostatních se liší: vymezením kontaktu s hosty usazením hostů podle zasedacího pořádku dodržováním zásad společenského protokolu

Více

Obrazová příloha. Stejnokrojového předpisu SH ČMS

Obrazová příloha. Stejnokrojového předpisu SH ČMS Obrazová příloha Stejnokrojového předpisu SH ČMS 23 Vycházkový stejnokroj pro muže a mladé hasiče od 15. let tmavomodrý vzor SH ČMS. Sako pánské SH ČMS tmavomodré barvy Košile bílé (světlemodré) barvy

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 41. Mgr. Bc.

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 41. Mgr. Bc. Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ST41 Číslo materiálu 41

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Chrudim, Čáslavská Profesní oblečení

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Chrudim, Čáslavská Profesní oblečení Klíčová slova: 1. Profesní oblečení Pracovní oblečení, blůza, kalhoty, zástěra, čepice, boty s protiskluznou podrážkou, rondon, šátek, kalhoty, čepice, kravata, pásek. Text: Gastronomie je obor, ve kterém

Více

PŘEDNÁŠKA 6 VRCHOVÉ ODĚVNÍ MATERIÁLY

PŘEDNÁŠKA 6 VRCHOVÉ ODĚVNÍ MATERIÁLY 1 VRCHOVÉ ODĚVNÍ MATERIÁLY 2 Opakování 1. Textilie pro přímý kontakt s pokožkou dlouhodobý kontakt (prádlové výrobky) krátkodobý kontakt ( šatovky) 2. Textilie pro nepřímý kontakt s pokožkou vrchové materiály

Více

NEREZOVÉ PŘÍBORY. Lžíce na kávu, MILANO 4 FORTUNA + 5 TREND 6 ELEGANCE 7. POLY, nože na steak 8 LINIE 9 SVING 10 KENT 11 FOCUS 12 BALET 13 PRESTIGE 14

NEREZOVÉ PŘÍBORY. Lžíce na kávu, MILANO 4 FORTUNA + 5 TREND 6 ELEGANCE 7. POLY, nože na steak 8 LINIE 9 SVING 10 KENT 11 FOCUS 12 BALET 13 PRESTIGE 14 NEREZOVÉ PŘÍBORY Lžíce na kávu, MILANO 4 FORTUNA + 5 TREND 6 ELEGANCE 7 POLY, nože na steak 8 LINIE 9 SVING 10 KENT 11 FOCUS 12 BALET 13 PRESTIGE 14 UNIC 15 CASINO 16 SIGNUM 17 FLAIR 18 BAGUETTE Stone-Washed

Více

Knihy Ladislava Špačka... Malý průvodce. etiketou. Ladislav Špaček. www.ladislavspacek.cz

Knihy Ladislava Špačka... Malý průvodce. etiketou. Ladislav Špaček. www.ladislavspacek.cz Knihy Ladislava Špačka... Malý průvodce etiketou Ladislav Špaček www.ladislavspacek.cz Zakoupíte na e-shopu: www.ladislavspacek.cz/knihy-a-dvd/ 12 1 Slušnost je člověku vrozená zdvořilosti se musíme učit

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu Autor VY_32_INOVACE_OvKč.2,3/02/03/11 Bc. Iveta Martinů Obor;

Více

1. Druhy pánských košil

1. Druhy pánských košil PÁNSKÁ KOŠIE 1. Druhy pánských košil Klasická košile - charakterizována límcem (dvoudílným nebo jednodílným) zapínaným ke krku, k němuž se nosí vázanka, přední díl je zpravidla celozapínací. Má 1 kapsu.

Více

PODZIM HŘEJIVÝ. Tato nabídka platí od do

PODZIM HŘEJIVÝ. Tato nabídka platí od do Tady je svět ještě v pořádku Tato nabídka platí od 13. 9. do 9. 10. 2018. HŘEJIVÝ PODZIM Kabát dámský 1990,- Kabát pánský 1690,- Kalhoty dámské Jeans pánské Kabelka Vsaďte na růžovou. Rozzáří vás a její

Více

Rozdělení oděvů. Tato prezentace vznikla s podporou materiálů Ing. Blaženy Musilové a Ing. Daniely Veselé

Rozdělení oděvů. Tato prezentace vznikla s podporou materiálů Ing. Blaženy Musilové a Ing. Daniely Veselé Rozdělení oděvů Tato prezentace vznikla s podporou materiálů Ing. Blaženy Musilové a Ing. Daniely Veselé MUŽSKÝ ODĚV Pánský oděv Dorostový chlapecký oděv ODĚV ŽENSKÝ ODĚV Dámský oděv Dorostový dívčí oděv

Více

OSOBNÍ KODEX ŽÁKA školy pro oblast gastronomie a cestovního ruchu

OSOBNÍ KODEX ŽÁKA školy pro oblast gastronomie a cestovního ruchu OSOBNÍ KODEX ŽÁKA školy pro oblast gastronomie a cestovního ruchu Jsme státní škola zřízená Středočeským krajem, zaměřená zejména na profesní přípravu žáků pro oblast gastronomie a cestovního ruchu. Patříme

Více

pravák a uzel Windsor

pravák a uzel Windsor leváci a leváctví část č. 23 pravák a uzel Windsor aneb do společnosti s kravatou vázanou uzlem Windsor ivo vodička 2012 www.levactvi.cz 1 Kravata - nezbytný doplněk muže Jak učit vázání kravaty? Uzel

Více

SŽDC Bp8. Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1

SŽDC Bp8. Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC Bp8 Předpis pro poskytování výstrojních součástek, osobních ochranných pracovních a jiných prostředků zaměstnancům

Více

Více za méně každý den!

Více za méně každý den! 119 299,- Ubrus odolný vůči skvrnám s vánočním vzorem, 110 x 155 cm Talíře se zlatým vzorem: dezetrní 29 Kč hluboký 42 Kč velký 59 Kč 24 dílná sada příborů pro každou příležitost Více za méně každý den!

Více

A ZÁKLADNÍ SOUČÁSTI KROJE

A ZÁKLADNÍ SOUČÁSTI KROJE Krojový řád Příloha č. 1 Součásti skautského kroje A ZÁKLADNÍ SOUČÁSTI KROJE A.1. Základní košile Kategorie: skauti/ky vodní skauti/ky béžová tmavomodrá Vyrábí se buď ve 100% bavlně, nebo ze směsi PES

Více

Kravata - nezbytný doplněk muže. Jak učit vázání kravaty? Uzel Windsor. Nákres k vytištění

Kravata - nezbytný doplněk muže. Jak učit vázání kravaty? Uzel Windsor. Nákres k vytištění leváci a leváctví část č. 14 levák a uzel Windsor aneb do společnosti s kravatou vázanou uzlem Windsor ivo vodička 2012 1 Kravata - nezbytný doplněk muže Jak učit vázání kravaty? Uzel Windsor Nákres k

Více

Příloha krojového řádu č. 1

Příloha krojového řádu č. 1 Junák svaz skautů a skautek ČR Příloha krojového řádu č. 1 Základní součásti kroje Základní košile Kategorie: skauti / ky vodní skauti /ky Barva: béţová tmavomodrá Materiál: Označení: Způsob nošení: Vyrábí

Více

Nadace Tomáše Bati. Etiketa a stolování pro budoucí manažery aneb

Nadace Tomáše Bati. Etiketa a stolování pro budoucí manažery aneb Nadace Tomáše Bati Etiketa a stolování pro budoucí manažery aneb manažer v sandálech je ostuda. Mgr. Jaroslav Divoký, Ing. Pavel Velev Zlín, Baťova vila 1. lekce Etiketa - nauka o mravnosti - oficiální

Více

Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Photos Filip Habart, 2010. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.

Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Photos Filip Habart, 2010. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas. Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Photos Filip Habart, 2010 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p

Více

JÍDLO (OBĚD) PITÍ (NÁPOJE)

JÍDLO (OBĚD) PITÍ (NÁPOJE) JÍDLO A JÍDELNA obrázek tiskace malé TISKACE VELKÉ psace fráze/pokyn jídelna JÍDELNA jídelna Jdeme do jídelny. jídlo (oběd) JÍDLO (OBĚD) jídlo oběd Co máme k obědu? Co máme k jídlu? pití (nápoje) PITÍ

Více

Etiketa. souhrn společenských zvyklostí a nepsaných zákonů určujících, jak se mají lidé ve společnosti chovat

Etiketa. souhrn společenských zvyklostí a nepsaných zákonů určujících, jak se mají lidé ve společnosti chovat Mgr. Jakub Dziergas Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada OBČANSKÁ

Více

200. Sváteční saténové šatičky 1,5-2 roky

200. Sváteční saténové šatičky 1,5-2 roky 200. Sváteční saténové šatičky 1,5-2 roky Délka: 55 cm Šířka: 25 cm Materiál: tmavě fialové, krátký rukáv Půjčovné: 100 Kč 201. Šaty SVATEBNÍ - družička 9-11 let Délka: 88 cm Šířka: 43 cm (možnost stáhnutí,

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2015,

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2015, II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2015, kterou se stanoví druhy a vzory služebních stejnokrojů Hasičského záchranného sboru České republiky, způsob označení příslušnosti k Hasičskému záchrannému sboru České republiky

Více

VE SPOLEČNOSTI Sl NEJSME VŠICHNI ROVNI

VE SPOLEČNOSTI Sl NEJSME VŠICHNI ROVNI OBSAH Lze se naučit etiketě? 5 Etiketa a zdvořilost jsou slova souzvučná 5 Zoon politikon 6 To se mám přetvařovat? 7 Jaké jsou největší prohřešky vůči společenským pravidlům? 7 Slušnost a zdvořilost 8

Více

ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ

ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ Mirko Křivánek ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ k RESTAURAČNÍM PROVOZEM LEDA 2004 OBSAH ÚVOD 14 POUŽITÉ ZKRATKY 15 1 TYPY STRAVOVACÍCH ZAŘÍZENÍ 16 1.1 Bar 16 1.2 Jídelna 17 1.3 Levné restaurace 17 1.4 Pivnice 19

Více

Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010

Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a

Více

POŽADAVKY NA UNIFORMY

POŽADAVKY NA UNIFORMY POŽADAVKY NA UNIFORMY I. OBECNÉ Zadavatel očekává, že nové uniformy budou působit svěžím, moderním, sebevědomým, poutavým a nadčasovým dojmem při podpoře obchodní registrované značky Smartwings Group.

Více

Návod na vytvoření vlastního videa. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

Návod na vytvoření vlastního videa. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 Návod na vytvoření vlastního videa Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Sami nejlépe víte, že trh s finančními poradci je přesycen.každý poradce se snaží odlišit od ostatních, být nejlepší

Více

Více za méně každý den!

Více za méně každý den! Tričko s dlouhým rukávem, dívčí nebo chlapecké, s motivy, různé vzory a barvy, 2-7 let 249,- 89,- Sada pro malého hasiče: hasičský vůz s délkou cca. 50 cm, dvě figurky a hasičská přilba v sadě Plyšový

Více

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 25/2014 Strana 1

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 25/2014 Strana 1 Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 25/2014 Strana 1 25 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 9. června 2014, o používání a nošení

Více

Střední odborné učiliště Domažlice,Prokopa Velikého 640, Domažlice, MPV Stod, Plzeňská 322 Charakteristika výukového materiálu: Číslo projektu:

Střední odborné učiliště Domažlice,Prokopa Velikého 640, Domažlice, MPV Stod, Plzeňská 322 Charakteristika výukového materiálu: Číslo projektu: Střední odborné učiliště Domažlice,Prokopa Velikého 640, Domažlice, MPV Stod, Plzeňská 322 Charakteristika výukového materiálu: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 VY_52_INOVACE_01.16 Společenské akce

Více

8. Svatební hostina Klíčová slova:

8. Svatební hostina Klíčová slova: 8. Svatební hostina Klíčová slova: svatba, svatební hostina, objednávání, sortiment, pokrmy, nápoje, ženich, nevěsta, novomanželé, průběh hostiny Text: Mezi nejčastěji objednávané slavnostní hostiny patří

Více

Sháníte charismatické, spolehlivé, zkušené a krásné hostesky či modelky na Vaši soukromou nebo veřejnou akci?

Sháníte charismatické, spolehlivé, zkušené a krásné hostesky či modelky na Vaši soukromou nebo veřejnou akci? HOSTESKY A PROMOTÉŘI Sháníte charismatické, spolehlivé, zkušené a krásné hostesky či modelky na Vaši soukromou nebo veřejnou akci? Nenechávejte Vaši akci náhodě. Naše hostesky upoutají každého návštěvníka

Více

LOOKBOOK JARO - LÉTO 2010

LOOKBOOK JARO - LÉTO 2010 LOOKBOOK JARO - LÉTO 2010 Dámská obuv Baleríny Model.: 1 100 726 Cena: 449 Kč Velikosti: 37-41 Rock n Roll-baleríny v aktuálním černo/bílém károvaném vzoru. Model: 1 100 727 Cena: 449 Kč Rock n Roll-baleríny

Více

Anotace: Cílem materiálu je vytvořit doplňující didaktický materiál pro úroveň žáků tříletých učebních oborů, podporující slušné chování.

Anotace: Cílem materiálu je vytvořit doplňující didaktický materiál pro úroveň žáků tříletých učebních oborů, podporující slušné chování. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_14 Název materiálu: Kvíz společenská etiketa Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Cílem materiálu je vytvořit doplňující didaktický materiál pro

Více

Tato nabídka platí od 11. 9. do 7. 10. 2014.

Tato nabídka platí od 11. 9. do 7. 10. 2014. 1. Dámský kabát, v nabídce i pánský, 1690 Kč 2. Dámské kalhoty, 799 Kč 3. Kabelka, v nabídce více stylů a barevných provedení, 499 Kč 4. Šátek, módní barvy, v nabídce i jiné styly, 249 Kč 4. 1. 3. 2. Tato

Více

Vaše akce je pro nás velice důležitá! Tým Hotelu Černigov

Vaše akce je pro nás velice důležitá! Tým Hotelu Černigov Vaše akce je pro nás velice důležitá! Děkujeme za Váš zájem o Hotel Černigov *** hotel s ideálními prostory pro Vaše semináře, školení, konference, prezentace nebo společenské akce. Tímto si Vám dovolujeme

Více

Nechte se okouzlit JARNÍMI CENAMI! Katalog. jaro

Nechte se okouzlit JARNÍMI CENAMI! Katalog. jaro Nechte se okouzlit JARNÍMI CENAMI! Katalog jaro 2015 Rozkveťte do krásy Jarní bavlněný top s tropickým květovaným potiskem, různé barvy DÁMSKÁ KOLEKCE 3 JARNÍ KVĚTOVANÉ VZORY V LEHKÝCH CENÁCH! Tuhle svěží

Více

Vesta dámská 1190,- Vesta pánská 699,- Svetr pánský 349,- Kabelka dámská 399,- Jeans dámské, pánské 699,- Jeans pánské 899,-

Vesta dámská 1190,- Vesta pánská 699,- Svetr pánský 349,- Kabelka dámská 399,- Jeans dámské, pánské 699,- Jeans pánské 899,- Tato nabídka platí od 10. 9. do 6. 10. 2015. Vesta 1190,- Vesta pánská 699,- Svetr pánský 349,- Kabelka 399,- Jeans dámské, pánské 699,- Jeans pánské 899,- Aby vás počasí nepřekvapilo Kabát dámský 1990,-

Více

Příloha č. 1 - Organizační schéma Policie ČR

Příloha č. 1 - Organizační schéma Policie ČR Příloha č. 1 - Organizační schéma Policie ČR Příloha č. 2 - Určení stejnokrojů pro útvary policie a jejich organizační články Příloha č. 2 - Určení stejnokrojů pro útvary policie a jejich organizační články

Více

JE TŘEBA BÝT SI TROCHU PODOBNÍ, ABYCHOM SI ROZUMĚLI, ALE TROCHU ROZDÍLNÍ, ABYCHOM SE MILOVALI. Jean Jacques Rousseau

JE TŘEBA BÝT SI TROCHU PODOBNÍ, ABYCHOM SI ROZUMĚLI, ALE TROCHU ROZDÍLNÍ, ABYCHOM SE MILOVALI. Jean Jacques Rousseau Organizace nutností 45 JE TŘEBA BÝT SI TROCHU PODOBNÍ, ABYCHOM SI ROZUMĚLI, ALE TROCHU ROZDÍLNÍ, ABYCHOM SE MILOVALI. Jean Jacques Rousseau ORGANIZACE NUTNOSTÍ CO VŠE JE POTŘEBA ZAŘÍDIT A je to tu. Začíná

Více

Svatební den v Hotelu Pod Zvičinou

Svatební den v Hotelu Pod Zvičinou Svatební den v Hotelu Pod Zvičinou Ať už se zde rozhodnete uspořádat svatební hostinu nebo zároveň i obřad, můžete se spolehnout, že u nás bude Váš svatební den naprosto nezapomenutelný a zanechá ve Vás

Více

Základy ekety. Střední průmyslová škola Ostrov

Základy ekety. Střední průmyslová škola Ostrov Základy ekety Střední průmyslová škola Ostrov Co je etiketa? Zkuste vysvětlit! 1. viněta, nálepka, značka (většinou na lahvi) 2. pravidla společenského chování, zásady slušného jednání Velice komplikovaná

Více

BANKETOVÁ MAPA. lípa resort jste zváni! KONTAKTNÍ ÚDAJE: Veronika Paříková Sales & Reservation Agent

BANKETOVÁ MAPA. lípa resort jste zváni! KONTAKTNÍ ÚDAJE: Veronika Paříková Sales & Reservation Agent BANKETOVÁ MAPA KONTAKTNÍ ÚDAJE: Veronika Paříková Sales & Reservation Agent Tel: +420 412 713 111 +420 725 989 331 Fax: +420 412 713 999 e-mail: sales@lipa-resort.cz PROČ SI VYBRAT KONFERENČNÍ PROSTORY

Více

799,- 1190,- 199,- Tato nabídka platí od 13. 3. do 8. 4. 2014 nebo do vyprodání zásob. Kalhoty dámské s elastanem, dobře sedí na každé postavě

799,- 1190,- 199,- Tato nabídka platí od 13. 3. do 8. 4. 2014 nebo do vyprodání zásob. Kalhoty dámské s elastanem, dobře sedí na každé postavě Tato nabídka platí od 13. 3. do 8. 4. 2014 nebo do vyprodání zásob. Kalhoty dámské s elastanem, dobře sedí na každé postavě 799,- Bunda dámská zapínání ke krku, 1490,Kabelka dámská Šátek dámský 1190,-

Více

REZERVACE provoz@hoteluprince.com +420 602 462 260

REZERVACE provoz@hoteluprince.com +420 602 462 260 REZERVACE provoz@hoteluprince.com +420 602 462 260 Proč právě u nás a s námi? Naše rodinná společnost vždy kladla a klade velký důraz na spokojenost našich zákazníků. Díky tomu jsme byli schopni vytvořit

Více

Dotazník pro žadatele a jejich blízké

Dotazník pro žadatele a jejich blízké Určeno pro: Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem Dotazník pro žadatele a jejich blízké Cílem tohoto dotazníku je získání informací o důležitých denních zvyklostech klienta, které budou využity

Více

Kostýmy. Sedlák Bartůněk a jeho rodina cca 1935, Písecko. Muži z vesnice

Kostýmy. Sedlák Bartůněk a jeho rodina cca 1935, Písecko. Muži z vesnice Kostýmy Máte před sebou dokument o kostýmech k larpu Borograv, rozhodně se nejedná o vědeckou práci, a proto jej berte prosím s rezervou - spíše jako inspiraci. Nejdříve něco na samotný úvod. Valná většina

Více

RADOST. Svatby. Rekreační zařízení. Malá svatba: FORMANKA 22 35 osob. Střední svatba: SALAŠ 35 45 osob

RADOST. Svatby. Rekreační zařízení. Malá svatba: FORMANKA 22 35 osob. Střední svatba: SALAŠ 35 45 osob Rekreační zařízení RADOST Svatby Malá svatba: FORMANKA 22 35 osob Střední svatba: SALAŠ 35 45 osob Velká svatba: STYLOVÁ JÍDELNA 60 80 osob Kontakt www.rz-radost.cz info@rz-radost.cz tel: 608 071 009 RADOST

Více

Adaptace a stabilizace zaměstnanců. Mgr. Andrea Drdáková

Adaptace a stabilizace zaměstnanců. Mgr. Andrea Drdáková Adaptace a stabilizace zaměstnanců Mgr. Andrea Drdáková Co je adaptace? Adaptace- proces aktivního přizpůsobování člověka životním podmínkám a jejich změnám. Ve společenském procesu práce je procesem vyrovnávání

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

Jak jste prožívala rozhodnutí pro tuto práci? Ovlivnila Vám tato práce vztah k ostatním lidem? Jak oddělujete práci a Váš osobní život?

Jak jste prožívala rozhodnutí pro tuto práci? Ovlivnila Vám tato práce vztah k ostatním lidem? Jak oddělujete práci a Váš osobní život? Přílohy: Příloha 1: Scénář rozhovoru Co jste dělala před tím, než jste začala pracovat? / Jak byste popsala svůj život, než jste začala pracovat jako sexuální pracovnice? o (rodina, vztahy, hodnoty, vzdělání,

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 36. Mgr. Bc.

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 36. Mgr. Bc. Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ST36 Číslo materiálu 36

Více

SILŮVSKÝ KROJ. Zástěrka fěrtoch byla světlé barvy, jednoduchý střih.

SILŮVSKÝ KROJ. Zástěrka fěrtoch byla světlé barvy, jednoduchý střih. SILŮVSKÝ KROJ POPIS PŮVODNÍHO KROJE Základ kroje je tvořen ze 2 až 3 oděvních součástí. Po staletí se kroj zdobil různými doplňky a detaily, kterými se odlišoval dle jednotlivých krajů, jejich bohatství

Více