Z řady pozitivně hodnocených ZP Vám předkládáme jednu z možných variant podoby Úvodu DP

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Z řady pozitivně hodnocených ZP Vám předkládáme jednu z možných variant podoby Úvodu DP"

Transkript

1 Z řady pozitivně hodnocených ZP Vám předkládáme jednu z možných variant podoby Úvodu DP

2 ÚVOD Praním špinavých peněz resp. legalizací výnosů z trestné činnosti (dále jen legalizace výnosů) rozumíme proces, jehož podstatou je zakrytí nezákonného původu výnosu z této činnosti s cílem vzbudit zdání, že jde o příjem nabytý v souladu se zákonem 1. Za touto prostou definicí, která se objevuje nejen v mezinárodních dokumentech, ale i právních předpisech českého právní řádu, je skryta podstata významného celospolečenského problému. Obrovské částky výnosů, které jsou získávány především v prostředí organizovaného zločinu, se jejich noví vlastníci snaží očistit od nelegálního původu tak, aby mohly být dále použity pro jejich luxusní život nebo za účelem páchání další trestné činnosti. Závažnost tohoto celospolečenského fenoménu spočívá především v tom, že praní špinavých peněz má destabilizující vliv na legální ekonomiku, neboť narušuje sociální stabilitu země a snižuje důvěru v její finanční sektor. Pokud finanční sektor poskytne prostor pro legalizaci finančních prostředků plynoucích z trestné činnosti, závažným způsobem poškozuje svoji reputaci a narušuje důvěru ve své instituce. Organizovaný zločin totiž infikuje finanční instituce 2 špinavými penězi a narušuje významným způsobem jejich hlavní činnost. Jedná se o tak rozsáhlý a závažný problém, který již není možno řešit pouze na úrovni národních ekonomik, ale nutná je i kooperace v rovině nadnárodní. Řešení však není nikterak jednoduché, neboť organizovaný zločin, už i tím, že disponuje, tak obrovskými zisky, dokáže infiltrovat i do prostředí politiky, policie či justice, čímž může působit nejen na legislativní nastavení obraných mechanismů, ale 1 Viz 1a odst. 1 zákona č. 61/1996 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů 2 Finanční instituce je v práci chápána obecně a představuje pouze jakýsi pasivní subjekt, který je využit k legalizaci výnosů. Tento pojem je nutno odlišit od pojmu tzv. povinné osoby, jak ji definuje zákon č. 61/196 Sb. Povinnou osobou se rozumí právnická nebo fyzická osoba, na níž jsou z hlediska opatření proti legalizaci výnosů zákonem kladeny další požadavky, tudíž představuje subjekt, který aktivně vystupuje v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti (viz kap. Chyba! Nenalezen zdroj odkazů..).

3 dokáže také aktivně bránit odhalování a dokazování nejen prvotní trestné činnosti, ale i samotné legalizace výnosů. Boj proti legalizaci výnosů však nemá za cíl pouze eliminovat organizovaný zločin, který využívá získané prostředky pro svoji spotřebu nebo k páchání další trestné činnosti, ale i k eliminaci teroristických organizací sledujících dosažení určitých politických či ideologických cílů. Boj proti tomuto fenoménu je proto nutno zahájit již v prostředí národních ekonomik v koordinaci s nadnárodními institucemi bojujícími proti legalizaci výnosů, a to důsledným respektování přesně vymezených opatření, která jsou především finanční instituce, jako prvotní adresáti v procesu praní špinavých peněz, povinny dodržovat. Vzhledem k tomu, že se této problematice věnuji také profesionálně z pozice zaměstnance pojišťovny, tedy jedné z finančních institucí, na které český právní řád prostřednictvím svých zákonných a podzákonných právních předpisů dopadá, zvolil jsem si dané téma k vypracování diplomové práce. Věřím, že v práci budu moci zúročit své praktické zkušenosti a pro čtenáře se bude jednat o zajímavé téma, se kterým se mohou blíže seznámit. Cílem této práce je tedy především ukázat jaká minimální opatření pojišťovny mohou a tam, kde to stanoví zákon, jsou povinny, přijmout tak, aby bylo minimalizováno resp. znemožněno jejího zneužití za účelem legalizace výnosů. K tomuto cíli, jenž se snažím naplnit v poslední kapitole této práce, se dostávám přes krátký historický exkurz, teoretické vymezení dané problematiky s uvedením mezinárodních souvislostí, které se odrážejí v prostředí českého právního řádu, jemuž se věnuji již se zaměřením na pojišťovnictví 3. Tento stručný přehled práce blíže popisuji v přehledu jednotlivých kapitol. 3 Problematiku legalizace výnosů z trestné činnosti není možno vnímat izolovaně jenom se zaměřením na pojišťovny, ale je nutno ji pojímat v celém komplexu dalších činností a subjektů, které jsou účastny v pojistně

4 Výchozí metodologií při zpracování daného tématu je dedukce, kdy se na základě obecných principů stanovených v právních předpisech posouvám ke konkrétním povinnostem a opatřením, jenž jsou realizovány tzv. povinnými osobami v prostředí pojišťovnictví. Tento postup považuji za nejvhodnější k vysvětlení a co možná nejsnadnějšímu pochopení dané problematiky, a to i s ohledem na jisté didaktické ambice, na které bych v této práci rád aspiroval 4. Deduktivní přístup k této problematice bych rád demonstroval, již při stručném popisu jednotlivých kapitol, kdy se od obecného vymezení problematiky praní špinavých peněz nejdříve v historických souvislostech, jak ve světě, tak následně i v České republice. Přes teoretický popis mechanismu legalizace výnosů se dostávám do prostředí mezinárodních opatření, smluv a organizací, jenž ovlivňují a dotváří prostředí českého právního řádu jako výchozího nástroje pro boj s tímto fenoménem 5. Tím je vytvořen dostatečný teoretickometodologický podklad pro práci s tímto tématem v prostředí pojišťovnictví. Po stručném úvodu provádím ve druhé kapitole diplomové práce krátké nahlédnutí do historie praní špinavých peněz od prvních právních vztazích. Postavení pojišťoven je však v této oblasti nejvýznamnější, neboť jsou to právě ony, které jsou adresáty zákonných opatřeních, popř. sankcí a dalších negativních důsledků, ale především útoků pachatelů trestných činů. 4 Při zpracovávání této rozsáhlé problematiky budu vycházet zejména z monografií: Petra Lišky, Praní špinavých peněz v České republice, 1. vydání, Praha, RADIX, 1997 Praha, Profesional Publishing, 2001, Roberta E. Powise, Jak se perou špinavé peníze, 1. vydání, Praha, Victoria Publishing, 1993 a Jeffrey Robinsona, Pánové z prádelny špinavých peněz, 1. vydání, Praha, Columbus, V těchto monografiích je především rozebírán samotný proces praní špinavých peněz, který je dále demonstrován na příkladech několika odhalených případů, a to jak v České republice, ale i v zahraničí. Marie Rezkové., Zákon o praní špinavých peněz s komentářem a příklady, Podle stavu k , Linde Praha, a. s., 2004 představuje významné vodítko při interpretaci příslušných ustanovení zákona 61/1996 Sb. 5 Jedná se o výchozí obranný mechanismus, přičemž povinnosti a opatření stanovené v právních předpisech je nutno chápat jako minimální standard v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti. Je v zájmu každé finanční instituce nad rámec právních norem aktivně vystupovat a rozšiřovat okruh stanovených opatření, zejména proto, aby nemohly být samy označeny za instituci, která z důvodu svého laxního přístupu umožnila legalizovat výnosy pocházející z trestné činnosti. To by mohlo mít devastující vliv na její dobrou pověst jako zdravé a dobře fungující finanční instituce.

5 výskytů a rozebírám následné změny, ke kterým docházelo v závislosti na rozvoji finančního trhu, až do současnosti. Ve třetí kapitole shrnuji, popisuji a vysvětluji využívané mechanismy a postupy v procesu zahlazování stop po výnosech pocházejících z trestné činnosti. Legalizace výnosů zpravidla probíhá v několika etapách, kterými jsou: 1) namáčení či umístění (placement), které znamená zavedení peněžních prostředků v hotovosti do finančního systému, 2) mydlení, vrstvení (layering), představuje zahlazení stop po špinavých penězích a 3) ždímání nebo také integrace (integration) spočívající v návratu ilegálně získaných výnosů již v očištěné podobě jejich novým majitelům. Ve čtvrté kapitole mapuji současný stav boje proti praní špinavých peněz v nadnárodním měřítku, kdy uvádím nejdůležitější mezinárodní dokumenty upravující boj proti praní špinavých peněz a nejvýznamnější mezinárodní organizace, do jejichž působnosti tato problematika spadá. V páté kapitole provádím jednak krátký obecný přehled právní úpravy opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti v prostředí českého právního řádu a dále již pokračuji se zaměřením pro oblast pojišťovnictví, čímž dané téma postupně zužuji na předmětnou oblast. I v této kapitole se převážně pohybuji v teoretickometodologické rovině, avšak již zde se pokouším interpretovat právní stav de lege lata 6, poukázat na nedostatky v právní úpravě a naznačit, jakým směrem by bylo nejvhodnější se při úvahách de lege ferenda 7 vydat. Do této kapitoly je také zařazen přehled orgánů dohledu právě s přihlédnutím ke změnám, k nimž v této oblasti v nedávné době došlo. 6 Úvaha o tom, jaké právo je, co jako právo platí De lege lata znamená uvažovat o problému z hlediska zákona či úpravy již přijaté, a tedy případně kritizovat obsah platných předpisů, poukazovat na nejasnosti jejich dikce a významu a zabývat se problémem jejich systematického zařazení ve stávajícím právním řádu. 7 Vyjádření názoru na to, jaké by právní normy měli být, aby beze zbytku naplňovaly účel, ke kterému byly vydány. De lege ferenda označuje námět pro přípravu nové právní úpravy, diskusi o její potřebnosti a smyslu, popřípadě kritiku navrhovaných osnov koncipovaných či renovovaných zákonů.

6 V praktické části, která je zahrnuta do poslední šesté kapitoly, se v návaznosti na teoreticko-metodologická východiska již dostávám na úroveň konkrétních povinností, opatření a činností v prostředí pojišťovnictví s logickým primárním zaměřením na pojišťovny, pojišťovací zprostředkovatele, ale i na další účastníky pojistně právních vztahů. V této části dále přibližuji možnosti pojišťoven v boji proti praní peněz s ohledem na typické situace a obchody, jenž mohou být za účelem legalizace výnosů využívány. Zaměřuji zejména na nastavení preventivních mechanismů, způsobů detekce podezřelých obchodů a postupů v případě podezření či zjištění, že se v daném obchodě může jednat nebo jedná o pokus legalizace výnosů. Veškeré rozbory právních předpisů vycházejí ze znění účinného nejpozději ke dni odevzdání diplomové práce tj. 15. května 2007, není-li u příslušného právního předpisu stanoveno jinak. Tato poznámka platí stejně i pro uváděné mezinárodní smlouvy a právní normypraním špinavých peněz resp. legalizací výnosů z trestné činnosti (dále jen legalizace výnosů) rozumíme proces, jehož podstatou je zakrytí nezákonného původu výnosu z této činnosti s cílem vzbudit zdání, že jde o příjem nabytý v souladu se zákonem 8. Za touto prostou definicí, která se objevuje nejen v mezinárodních dokumentech, ale i právních předpisech českého právní řádu, je skryta podstata významného celospolečenského problému. Obrovské částky výnosů, které jsou získávány především v prostředí organizovaného zločinu, se jejich noví vlastníci snaží očistit od nelegálního původu tak, aby mohly být dále použity pro jejich luxusní život nebo za účelem páchání další trestné činnosti. Závažnost tohoto celospolečenského fenoménu spočívá především v tom, že praní špinavých peněz má destabilizující vliv na legální 8 Viz 1a odst. 1 zákona č. 61/1996 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

7 ekonomiku, neboť narušuje sociální stabilitu země a snižuje důvěru v její finanční sektor. Pokud finanční sektor poskytne prostor pro legalizaci finančních prostředků plynoucích z trestné činnosti, závažným způsobem poškozuje svoji reputaci a narušuje důvěru ve své instituce. Organizovaný zločin totiž infikuje finanční instituce 9 špinavými penězi a narušuje významným způsobem jejich hlavní činnost. Jedná se o tak rozsáhlý a závažný problém, který již není možno řešit pouze na úrovni národních ekonomik, ale nutná je i kooperace v rovině nadnárodní. Řešení však není nikterak jednoduché, neboť organizovaný zločin, už i tím, že disponuje, tak obrovskými zisky, dokáže infiltrovat i do prostředí politiky, policie či justice, čímž může působit nejen na legislativní nastavení obraných mechanismů, ale dokáže také aktivně bránit odhalování a dokazování nejen prvotní trestné činnosti, ale i samotné legalizace výnosů. Boj proti legalizaci výnosů však nemá za cíl pouze eliminovat organizovaný zločin, který využívá získané prostředky pro svoji spotřebu nebo k páchání další trestné činnosti, ale i k eliminaci teroristických organizací sledujících dosažení určitých politických či ideologických cílů. Boj proti tomuto fenoménu je proto nutno zahájit již v prostředí národních ekonomik v koordinaci s nadnárodními institucemi bojujícími proti legalizaci výnosů, a to důsledným respektování přesně vymezených opatření, která jsou především finanční instituce, jako prvotní adresáti v procesu praní špinavých peněz, povinny dodržovat. Vzhledem k tomu, že se této problematice věnuji také profesionálně z pozice zaměstnance pojišťovny, tedy jedné z finančních institucí, 9 Finanční instituce je v práci chápána obecně a představuje pouze jakýsi pasivní subjekt, který je využit k legalizaci výnosů. Tento pojem je nutno odlišit od pojmu tzv. povinné osoby, jak ji definuje zákon č. 61/196 Sb. Povinnou osobou se rozumí právnická nebo fyzická osoba, na níž jsou z hlediska opatření proti legalizaci výnosů zákonem kladeny další požadavky, tudíž představuje subjekt, který aktivně vystupuje v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti (viz kap. Chyba! Nenalezen zdroj odkazů..).

8 na které český právní řád prostřednictvím svých zákonných a podzákonných právních předpisů dopadá, zvolil jsem si dané téma k vypracování diplomové práce. Věřím, že v práci budu moci zúročit své praktické zkušenosti a pro čtenáře se bude jednat o zajímavé téma, se kterým se mohou blíže seznámit. Cílem této práce je tedy především ukázat jaká minimální opatření pojišťovny mohou a tam, kde to stanoví zákon, jsou povinny, přijmout tak, aby bylo minimalizováno resp. znemožněno jejího zneužití za účelem legalizace výnosů. K tomuto cíli, jenž se snažím naplnit v poslední kapitole této práce, se dostávám přes krátký historický exkurz, teoretické vymezení dané problematiky s uvedením mezinárodních souvislostí, které se odrážejí v prostředí českého právního řádu, jemuž se věnuji již se zaměřením na pojišťovnictví 10. Tento stručný přehled práce blíže popisuji v přehledu jednotlivých kapitol. Výchozí metodologií při zpracování daného tématu je dedukce, kdy se na základě obecných principů stanovených v právních předpisech posouvám ke konkrétním povinnostem a opatřením, jenž jsou realizovány tzv. povinnými osobami v prostředí pojišťovnictví. Tento postup považuji za nejvhodnější k vysvětlení a co možná nejsnadnějšímu pochopení dané problematiky, a to i s ohledem na jisté didaktické ambice, na které bych v této práci rád aspiroval Problematiku legalizace výnosů z trestné činnosti není možno vnímat izolovaně jenom se zaměřením na pojišťovny, ale je nutno ji pojímat v celém komplexu dalších činností a subjektů, které jsou účastny v pojistně právních vztazích. Postavení pojišťoven je však v této oblasti nejvýznamnější, neboť jsou to právě ony, které jsou adresáty zákonných opatřeních, popř. sankcí a dalších negativních důsledků, ale především útoků pachatelů trestných činů. 11 Při zpracovávání této rozsáhlé problematiky budu vycházet zejména z monografií: Petra Lišky, Praní špinavých peněz v České republice, 1. vydání, Praha, RADIX, 1997 Praha, Profesional Publishing, 2001, Roberta E. Powise, Jak se perou špinavé peníze, 1. vydání, Praha, Victoria Publishing, 1993 a Jeffrey Robinsona, Pánové z prádelny špinavých peněz, 1. vydání, Praha, Columbus, V těchto monografiích je především rozebírán samotný proces praní špinavých peněz, který je dále demonstrován na příkladech několika odhalených případů, a to jak v České republice, ale i v zahraničí. Marie Rezkové., Zákon o praní špinavých peněz s komentářem a příklady, Podle stavu k , Linde Praha, a. s., 2004 představuje významné vodítko při interpretaci příslušných ustanovení zákona 61/1996 Sb.

9 Deduktivní přístup k této problematice bych rád demonstroval, již při stručném popisu jednotlivých kapitol, kdy se od obecného vymezení problematiky praní špinavých peněz nejdříve v historických souvislostech, jak ve světě, tak následně i v České republice. Přes teoretický popis mechanismu legalizace výnosů se dostávám do prostředí mezinárodních opatření, smluv a organizací, jenž ovlivňují a dotváří prostředí českého právního řádu jako výchozího nástroje pro boj s tímto fenoménem 12. Tím je vytvořen dostatečný teoretickometodologický podklad pro práci s tímto tématem v prostředí pojišťovnictví. Po stručném úvodu provádím ve druhé kapitole diplomové práce krátké nahlédnutí do historie praní špinavých peněz od prvních výskytů a rozebírám následné změny, ke kterým docházelo v závislosti na rozvoji finančního trhu, až do současnosti. Ve třetí kapitole shrnuji, popisuji a vysvětluji využívané mechanismy a postupy v procesu zahlazování stop po výnosech pocházejících z trestné činnosti. Legalizace výnosů zpravidla probíhá v několika etapách, kterými jsou: 1) namáčení či umístění (placement), které znamená zavedení peněžních prostředků v hotovosti do finančního systému, 2) mydlení, vrstvení (layering), představuje zahlazení stop po špinavých penězích a 3) ždímání nebo také integrace (integration) spočívající v návratu ilegálně získaných výnosů již v očištěné podobě jejich novým majitelům. Ve čtvrté kapitole mapuji současný stav boje proti praní špinavých peněz v nadnárodním měřítku, kdy uvádím nejdůležitější mezinárodní dokumenty upravující boj proti praní špinavých peněz a 12 Jedná se o výchozí obranný mechanismus, přičemž povinnosti a opatření stanovené v právních předpisech je nutno chápat jako minimální standard v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti. Je v zájmu každé finanční instituce nad rámec právních norem aktivně vystupovat a rozšiřovat okruh stanovených opatření, zejména proto, aby nemohly být samy označeny za instituci, která z důvodu svého laxního přístupu umožnila legalizovat výnosy pocházející z trestné činnosti. To by mohlo mít devastující vliv na její dobrou pověst jako zdravé a dobře fungující finanční instituce.

10 nejvýznamnější mezinárodní organizace, do jejichž působnosti tato problematika spadá. V páté kapitole provádím jednak krátký obecný přehled právní úpravy opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti v prostředí českého právního řádu a dále již pokračuji se zaměřením pro oblast pojišťovnictví, čímž dané téma postupně zužuji na předmětnou oblast. I v této kapitole se převážně pohybuji v teoretickometodologické rovině, avšak již zde se pokouším interpretovat právní stav de lege lata 13, poukázat na nedostatky v právní úpravě a naznačit, jakým směrem by bylo nejvhodnější se při úvahách de lege ferenda 14 vydat. Do této kapitoly je také zařazen přehled orgánů dohledu právě s přihlédnutím ke změnám, k nimž v této oblasti v nedávné době došlo. V praktické části, která je zahrnuta do poslední šesté kapitoly, se v návaznosti na teoreticko-metodologická východiska již dostávám na úroveň konkrétních povinností, opatření a činností v prostředí pojišťovnictví s logickým primárním zaměřením na pojišťovny, pojišťovací zprostředkovatele, ale i na další účastníky pojistně právních vztahů. V této části dále přibližuji možnosti pojišťoven v boji proti praní peněz s ohledem na typické situace a obchody, jenž mohou být za účelem legalizace výnosů využívány. Zaměřuji zejména na nastavení preventivních mechanismů, způsobů detekce podezřelých obchodů a postupů v případě podezření či zjištění, že se v daném obchodě může jednat nebo jedná o pokus legalizace výnosů. 13 Úvaha o tom, jaké právo je, co jako právo platí De lege lata znamená uvažovat o problému z hlediska zákona či úpravy již přijaté, a tedy případně kritizovat obsah platných předpisů, poukazovat na nejasnosti jejich dikce a významu a zabývat se problémem jejich systematického zařazení ve stávajícím právním řádu. 14 Vyjádření názoru na to, jaké by právní normy měli být, aby beze zbytku naplňovaly účel, ke kterému byly vydány. De lege ferenda označuje námět pro přípravu nové právní úpravy, diskusi o její potřebnosti a smyslu, popřípadě kritiku navrhovaných osnov koncipovaných či renovovaných zákonů.

11 Veškeré rozbory právních předpisů vycházejí ze znění účinného nejpozději ke dni odevzdání diplomové práce tj. 15. května 2007, není-li u příslušného právního předpisu stanoveno jinak. Tato poznámka platí stejně i pro uváděné mezinárodní smlouvy a právní normy.

PRŮVODCE STUDIEM PŘEDMĚTU KYBERNETICKÁ KRIMINALITA (CYBERCRIME) Mgr. Radim Vičar. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu

PRŮVODCE STUDIEM PŘEDMĚTU KYBERNETICKÁ KRIMINALITA (CYBERCRIME) Mgr. Radim Vičar. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu PRŮVODCE STUDIEM PŘEDMĚTU KYBERNETICKÁ KRIMINALITA (CYBERCRIME) Mgr. Radim Vičar Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu radim.vicar@unob.cz Tento předmět se zaměřuje na právní aspekty kybernetické

Více

Opatření proti praní peněz a financování terorismu ( AML pravidla)

Opatření proti praní peněz a financování terorismu ( AML pravidla) Opatření proti praní peněz a financování terorismu ( AML pravidla) Obchodní firma: VIKIPID a.s. Sídlo: Sirotčí 1145/7, 703 00 Ostrava - Vítkovice Identifikační číslo: 29450896 Prevence praní peněz 26.6.2017

Více

Právní subjektivita ES, právní povaha EU, evropské právo a trestní právo hmotné

Právní subjektivita ES, právní povaha EU, evropské právo a trestní právo hmotné Právní subjektivita ES, právní povaha EU, evropské právo a trestní právo hmotné 3.10.2012 Evropské trestní právo prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Dsc. Jaroslav.Fenyk@law.muni.cz Základní pojmy Europeizace

Více

Trestní právo (hmotné a procesní) v evropském prostředí. prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Dsc.

Trestní právo (hmotné a procesní) v evropském prostředí. prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Dsc. Trestní právo (hmotné a procesní) v evropském prostředí prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Dsc. Jaroslav.Fenyk@law.muni.cz Europeizace práva proces, v němž se v určité právní oblasti projevuje vliv evropského

Více

Hodnocení rizikovosti klienta

Hodnocení rizikovosti klienta Hodnocení rizikovosti klienta Pavel Polášek ČSOB Pojišťovna, a.s., člen holdingu ČSOB 6. 4. 2017 Obsah 1. Nové požadavky na "hodnocení rizik" (RBA) 2. Hodnocení rizik na úrovni České republiky 3. Hodnocení

Více

Jiří Tvrdý Finanční analytický útvar Ministerstvo financí 10. dubna 2013

Jiří Tvrdý Finanční analytický útvar Ministerstvo financí 10. dubna 2013 Povinnosti NNO vyplývající ze zákona proti praní peněz Jiří Tvrdý Finanční analytický útvar Ministerstvo financí 10. dubna 2013 Škody z trestné činnosti svět 1 500 000 000 000 až 6 500 000 000 000 USD/rok

Více

Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 31. leden 2013

Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 31. leden 2013 Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 31. leden 2013 PRANÍ ŠPINAVÝCH PENĚZ - proškolení ve smyslu zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování

Více

Vypracovala: Juráš, Chovancová, David, advokáti v.o.s. sídlem Zlín, Lešetín IV/777, , PSČ: Mgr. Veronika Kopečková

Vypracovala: Juráš, Chovancová, David, advokáti v.o.s. sídlem Zlín, Lešetín IV/777, , PSČ: Mgr. Veronika Kopečková L E G I S L A T I V N Í ZM Ě N Y Novelizace zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu (tzv. zákon proti praní špinavých peněz) Vypracovala:

Více

Prevence a opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, povinnost identifikace

Prevence a opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, povinnost identifikace Prevence a opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, povinnost identifikace 1. Úvod a účel Tento dokument je věnován základnímu výkladu povinností a opatření v boji proti

Více

Seznam použité literatury

Seznam použité literatury Seznam použité literatury 1) Ducháčková, E., Principy pojištění a pojišťovnictví. 3. Vyd. Praha EKOPRESS, s. r. o. 216 s. 2) Hanzlová, Š, a kol.. Základy bankovnictví, 3. Vyd. Praha: Bankovní institut

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Právní základy pojištění a pojišťovnictví Vysvětlit současný právní rámec pro činnost subjektů pojistného trhu

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Právní základy pojištění a pojišťovnictví Vysvětlit současný právní rámec pro činnost subjektů pojistného trhu

Více

Aktualizovaný program cvičení a témata semestrálních prací N_STFS Současné teorie finančních služeb (zima 2012) Skupina cfph

Aktualizovaný program cvičení a témata semestrálních prací N_STFS Současné teorie finančních služeb (zima 2012) Skupina cfph Aktualizovaný program cvičení a témata semestrálních prací N_STFS Současné teorie finančních služeb (zima 2012) Skupina cfph 1. cvičení 10. 10. 2012 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních

Více

N_STFS 9. Financování trestné činnosti, jejích hospodářských důsledků a opatření proti legalizaci výnosů

N_STFS 9. Financování trestné činnosti, jejích hospodářských důsledků a opatření proti legalizaci výnosů N_STFS 9. Financování trestné činnosti, jejích hospodářských důsledků a opatření proti legalizaci výnosů 27.11.2013 zimní semestr 2013 Ing. Arnošt Klesla, Ph.D. Změna programu přednášek N STFS Téma 10.

Více

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi Metodický list č.1 Název tématického celku: Základní teoretické otázky regulace a dozoru Cíl:

Více

Podvodná jednání v kontextu legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering") a financování terorismu novela AML od 1.1.

Podvodná jednání v kontextu legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering) a financování terorismu novela AML od 1.1. Podvodná jednání v kontextu legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering") a financování terorismu novela AML od 1.1.2017 Účelem zákona proti praní špinavých peněz resp. zákona č. 253/2008 Sb.,

Více

SMĚRNICE BUSINESS COMPLIANCE PRO OBCHODNÍ PARTNERY

SMĚRNICE BUSINESS COMPLIANCE PRO OBCHODNÍ PARTNERY SMĚRNICE BUSINESS COMPLIANCE PRO OBCHODNÍ PARTNERY Obsah 1. Předmět a cíl směrnice... 2 2. Zásady jednání... 2 2.1 Obecné dodržování právních předpisů... 2 2.2 Úplatkářství a korupce... 2 2.2.1 Poradci

Více

KYBERNETICKÁ KRIMINALITA ÚSTAVNÍ ZÁKLADY KYBERNETICKÉ KRIMINALITY

KYBERNETICKÁ KRIMINALITA ÚSTAVNÍ ZÁKLADY KYBERNETICKÉ KRIMINALITY KYBERNETICKÁ KRIMINALITA ÚSTAVNÍ ZÁKLADY KYBERNETICKÉ KRIMINALITY MGR. RADIM VIČAR UNIVERZITA OBRANY, FAKULTA EKONOMIKY A MANAGEMENTU radim.vicar@unob.cz Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Anotace předmětu: EKONOMICKÁ KRIMINALITA. VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Anotace předmětu: EKONOMICKÁ KRIMINALITA. VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Metodické listy pro kombinované studium Anotace : Studijní předmět poskytuje základní informace o ekonomické kriminalitě a o některých s ní spojených rizicích v podnikání. Uvádí se zobecněné případy a

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Název tématického celku: Aktuální změny právního prostředí provozování pojišťovací činnosti v České republice, v zemích evropského hospodářského

Více

Seznámení s obsahem projektu Otevřená škola

Seznámení s obsahem projektu Otevřená škola Žadatel: Název projektu: Registrační číslo: Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Liberec, Šamánkova 500/8, příspěvková organizace Otevřená škola CZ.1.07/3.2.01/03.0007 Seznámení

Více

VYHLÁŠKA. č. 281/2008 Sb. ze dne 1. srpna 2008

VYHLÁŠKA. č. 281/2008 Sb. ze dne 1. srpna 2008 VYHLÁŠKA č. 281/2008 Sb. ze dne 1. srpna 2008 o některých požadavcích na systém vnitřních zásad, postupů a kontrolních opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Česká

Více

IDENTIFIKACE A KONTROLA KLIENTA V SOUVISLOSTI S OPATŘENÍMI KOMERČNÍ BANKY, A.S. V OBLASTI PŘEDCHÁZENÍ LEGALIZACE VÝNOSŮ

IDENTIFIKACE A KONTROLA KLIENTA V SOUVISLOSTI S OPATŘENÍMI KOMERČNÍ BANKY, A.S. V OBLASTI PŘEDCHÁZENÍ LEGALIZACE VÝNOSŮ IDENTIFIKACE A KONTROLA KLIENTA V SOUVISLOSTI S OPATŘENÍMI KOMERČNÍ BANKY, A.S. V OBLASTI PŘEDCHÁZENÍ LEGALIZACE VÝNOSŮ Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU Vážená klientko, vážený kliente, rádi

Více

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich

Více

Teorie práva VOŠ Sokrates

Teorie práva VOŠ Sokrates Teorie práva VOŠ Sokrates Realizace práva Mgr. Ondřej Havránek Pojem realizace Realizací právních norem rozumíme uskutečňování právních norem v právní praxi, tj. využívání oprávnění a dodržování právních

Více

V/3 Veřejný pořádek, prevence kriminality, protidrogová prevence

V/3 Veřejný pořádek, prevence kriminality, protidrogová prevence V/3 Veřejný pořádek, prevence kriminality, protidrogová prevence Cíl kapitoly Cílem kapitoly je poskytnout vedoucím úředníkům územních samosprávných celků základní informace o problematice zajišťování

Více

II. provádět identifikaci klienta, který je právnickou osobou v rozsahu stanoveném v ustanovení 8 odst. 2 písm. b) AML zákona;

II. provádět identifikaci klienta, který je právnickou osobou v rozsahu stanoveném v ustanovení 8 odst. 2 písm. b) AML zákona; NA PŘÍKOPĚ 28 115 03 PRAHA 1 Sekce licenčních a sankčních řízení V Praze dne 1. prosince 2015 Č.j. 2015 / 131969 / 570 Ke sp.zn. Sp/2015/361/573 Počet stran: 13 P Ř Í K A Z Česká národní banka (dále též

Více

PROJEKT DIPLOMOVÉ PRÁCE

PROJEKT DIPLOMOVÉ PRÁCE PROJEKT DIPLOMOVÉ PRÁCE Master of Business Administration NÁZEV DIPLOMOVÉ PRÁCE Strategie ovlivňování životního cyklu produktu s cílem optimalizovat jeho délku TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA (MĚSÍC/ROK)

Více

Poslanecký návrh. ze dne o změně některých zákonů upravujících počet členů zvláštních kontrolních orgánů Poslanecké sněmovny

Poslanecký návrh. ze dne o změně některých zákonů upravujících počet členů zvláštních kontrolních orgánů Poslanecké sněmovny Poslanecký návrh Z Á K O N ze dne 2018 o změně některých zákonů upravujících počet členů zvláštních kontrolních orgánů Poslanecké sněmovny Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

Více

Prezentace k problematice PRANÍ ŠPINAVÝCH PENĚZ

Prezentace k problematice PRANÍ ŠPINAVÝCH PENĚZ Prezentace k problematice PRANÍ ŠPINAVÝCH PENĚZ Výklad pojmů Legalizace výnosů z trestné činnosti (praním špinavých peněz) se rozumí jednání sledující zakrytí nezákonného původu jakékoliv ekonomické výhody

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo.

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo. Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Kurs,, je určen pro posluchače bakalářského studia na oboru Finance a finanční služby a jeho cílem je poskytnout studentům ucelený soubor poznatků o právní

Více

Symposium Poznej svého klienta 2015

Symposium Poznej svého klienta 2015 Symposium Poznej svého klienta 2015 Výzkum: Nové postupy a metody finančního šetření, zajišťování majetku a identifikace legalizace výnosů z trestné činnosti Téma: Možnosti využití operativně pátrací činnosti

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Úvod do problematiky Vysvětlit vývoj právního rámce pro činnost pojišťovacích zprostředkovatelů v České republice

Více

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky Sine 39/2015-OKK V Praze 9. června 2015 Výtisk č.: S t a n o v i s k o Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí k úkolu definovat věcné zadání problematiky rozkrývání nejasné vlastnické struktury obchodních

Více

Vláda podpořila rozšíření možnosti zabavit pachatelům majetek

Vláda podpořila rozšíření možnosti zabavit pachatelům majetek Úplatky, krádeže, pletichy Vláda podpořila rozšíření možnosti zabavit pachatelům majetek 21.03.2016 14:35 Vláda na svém jednání podpořila novelu trestního zákoníku, která mimo jiné rozšiřuje možnost státu

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt Nové postupy a metody finančního šetření, zajišťování majetku a identifikace legalizace výnosů z trestné činnosti Metodika finančního šetření Bratislav

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt Nové postupy a metody finančního šetření, zajišťování majetku a identifikace legalizace výnosů z trestné činnosti Požadovaný výsledek Certifikovaná

Více

Prevence a opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, povinnost identifikace

Prevence a opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, povinnost identifikace Prevence a opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, povinnost identifikace Tento dokument osloví obzvlášť ty z Vás, kteří hltáte detektivky. Místo věhlasných autorů

Více

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002 Metodické listy kombinovaného studia pro předmět Právo životního prostředí Metodický list číslo 1 Lektor: JUDr. Ing. Petr Petržílek, Ph.D. Literatura: Petržílek P.: Legislativa udržitelného rozvoje a nové

Více

Opatření proti legalizaci výnosu z trestné činnosti a financování terorismu v pojišťovnictví

Opatření proti legalizaci výnosu z trestné činnosti a financování terorismu v pojišťovnictví AML CTF RBA CDD EDD ŽP NŽP OSINT Opatření proti legalizaci výnosu z trestné činnosti a financování terorismu v pojišťovnictví CERTIFIKOVANÝ AML OFFICER, 11.4.2018, Praha Mgr. Ing. Jan Klíma, Útvar bezpečnostního

Více

Metodický list pro první a druhé soustředění kombinovaného studia předmětu Zprostředkovatelé v pojišťovnictví

Metodický list pro první a druhé soustředění kombinovaného studia předmětu Zprostředkovatelé v pojišťovnictví Metodický list pro první a druhé soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Úvod do problematiky, právní rámec existence a činnosti pojišťovacích zprostředkovatelů a samostatných

Více

STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY. ze dne 3. prosince 2004

STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY. ze dne 3. prosince 2004 CS STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 3. prosince 2004 na žádost České národní banky k návrhu zákona, kterým se mění zákon o převodech peněžních prostředků, elektronických platebních prostředcích

Více

PREZENTACE PRO PARTNERY REALITNÍ SPOLEČNOSTI ČESKÉ SPOŘITELNY, A.S.

PREZENTACE PRO PARTNERY REALITNÍ SPOLEČNOSTI ČESKÉ SPOŘITELNY, A.S. PROBLEMATIKA AML PREZENTACE PRO PARTNERY REALITNÍ SPOLEČNOSTI ČESKÉ SPOŘITELNY, A.S. Zdeněk Kočvara, Česká spořitelna, a.s. Obsah prezentace AML OBECNĚ Legalizace výnosů z trestné činnosti Pojem AML, hlavní

Více

Skutečný majitel. Obsah. 1. Kdy zjišťovat skutečného majitele. 2. Kdo je skutečný majitel. 3. Jak zjišťovat skutečného majitele

Skutečný majitel. Obsah. 1. Kdy zjišťovat skutečného majitele. 2. Kdo je skutečný majitel. 3. Jak zjišťovat skutečného majitele Skutečný majitel Pavel Polášek ČSOB Pojišťovna, a.s., člen holdingu ČSOB 6. 4. 2017 Obsah 1. Kdy zjišťovat skutečného majitele 2. Kdo je skutečný majitel 3. Jak zjišťovat skutečného majitele 4. Neprůhledná

Více

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002 Metodický list číslo 1 Literatura: Petržílek P.: Legislativa udržitelného rozvoje a nové podnikatelské příležitosti, LexisNexis cz, 2007 Damohorský a kol.:, C.H. Beck, Praha 2003 Kružíková, Adamová, Komárek:

Více

Posudek. Zadavatel: MPSV. Datum odevzdání: květen Oponent: JUDr. Kristina Koldinská, Ph.D., Právnická fakulta UK

Posudek. Zadavatel: MPSV. Datum odevzdání: květen Oponent: JUDr. Kristina Koldinská, Ph.D., Právnická fakulta UK Oponentní posudek k Právní analýze II. Rozbor právního systému České republiky v oblasti sociálních služeb a jejich financování ve vztahu k právu Společenství v oblasti sociálních služeb v obecném zájmu

Více

PROCES ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR ZAMĚSTNANCŮ ANALÝZA VÝZNAMU PRO ÚSPĚŠNOST ORGANIZACE

PROCES ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR ZAMĚSTNANCŮ ANALÝZA VÝZNAMU PRO ÚSPĚŠNOST ORGANIZACE UNIVERZITA FAKULTA PROCES ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR ZAMĚSTNANCŮ ANALÝZA VÝZNAMU PRO ÚSPĚŠNOST ORGANIZACE Seminární práce Autor: Předmět: Ekonomika a management Akademický rok: zimní semestr 2013/2014 Datum odevzdání:

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání ŠVP:

Více

předmětu "Marketing v pojišťovnictví"

předmětu Marketing v pojišťovnictví Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu "Marketing v pojišťovnictví" Název tématického celku: Co je marketing a marketingový systém řízení a dále plánovací fáze marketingového

Více

Interní protikorupční program Památníku Lidice

Interní protikorupční program Památníku Lidice Směrnice č. S_2016_29 Interní protikorupční program Památníku Lidice Informace o dokumentu Schválil Působnost Vydal Zpracovatel ředitel Památníku Lidice vedoucí zaměstnanci ředitel Památníku Lidice Ing.

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE KOMUNIKACE A LIDSKÉ ZDROJE NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE HC Energie Karlovy Vary s.r.o. a její nástroje PR pro komunikaci s médii TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA (MĚSÍC/ROK) Červen

Více

FAÚ. 20 let bojujeme proti. Finanční analytický útvar. Praní. špinavých. peněz. Financování terorismu

FAÚ. 20 let bojujeme proti. Finanční analytický útvar. Praní. špinavých. peněz. Financování terorismu FAÚ Finanční analytický útvar 20 let bojujeme proti Praní Financování terorismu špinavých peněz 1996-2016 Finanční analytický útvar (FAÚ) vznikl v roce 1996 jako organizační složka Ministerstva financí

Více

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY SKPV

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY SKPV POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY SKPV ředitel útvaru: plk. Mgr. Ing. Jaroslav Vild adresa: Celetná 31, Praha 1 telefon: 00420 974 863 416 fax: 00420 974 863 808 email:

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Řízení bezpečnosti. Úvod do předmětu, terminologie, legislativní rámec a obecné zásady zajišťování bezpečnosti

Řízení bezpečnosti. Úvod do předmětu, terminologie, legislativní rámec a obecné zásady zajišťování bezpečnosti Řízení bezpečnosti Úvod do předmětu, terminologie, legislativní rámec a obecné zásady zajišťování bezpečnosti Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

ZÁZNAMOVÝ ARCH vytvořených dumů

ZÁZNAMOVÝ ARCH vytvořených dumů ZÁZNAMOVÝ ARCH vytvořených dumů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0015 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Ekonomika podniku Pořadové

Více

ZÁKLADNÍ POJMY etapy vzdělávání integrace vzdělávacího obsahu integrace žáků klíčové kompetence kurikulární dokumenty

ZÁKLADNÍ POJMY etapy vzdělávání integrace vzdělávacího obsahu integrace žáků klíčové kompetence kurikulární dokumenty ZÁKLADNÍ POJMY etapy vzdělávání legislativně vymezené, obsahově stanovené a časově ohraničené úseky vzdělávání, které odpovídají vzdělávání podle daného rámcového vzdělávacího programu integrace vzdělávacího

Více

Politicky exponovaná osoba zákonná definice

Politicky exponovaná osoba zákonná definice Politicky exponovaná osoba zákonná definice Politicky exponovanou osobou se pro účely zákona rozumí a) fyzická osoba, která je nebo byla ve významné veřejné funkci s celostátním nebo regionálním významem,

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 64-41-l/51 Podnikání - dálková forma

Více

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 26.9.2014 COM(2014) 604 final SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Pomáhat vnitrostátním orgánům v boji proti zneužívání práva na volný pohyb: Příručka pro řešení otázky

Více

Sylabus předmětu: Kriminologie v adiktologiii

Sylabus předmětu: Kriminologie v adiktologiii Centrum adiktologie PK VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Sylabus předmětu: Kriminologie v adiktologiii Centrum adiktologie PK VFN 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze Ke Karlovu

Více

FINANČNÍ ANALYTICKÝ ÚTVAR MINISTERSTVA FINANCÍ ČR

FINANČNÍ ANALYTICKÝ ÚTVAR MINISTERSTVA FINANCÍ ČR FINANČNÍ ANALYTICKÝ ÚTVAR MINISTERSTVA FINANCÍ ČR Ing. Libor Kazda Finanční analytický útvar Ministerstvo financí 2015 Finanční analytický útvar Ministr financí Náměstek ministra sekce 05 Odd. 2401 Mezinárodní

Více

Vedle zákona č. 200/1990 Sb. jakožto obecné normy přestupkového práva hmotného i procesního, jsou přestupky reglementovány ve značném množství

Vedle zákona č. 200/1990 Sb. jakožto obecné normy přestupkového práva hmotného i procesního, jsou přestupky reglementovány ve značném množství Závěr I. Řízení o přestupcích představuje kvalifikovaný postup správních orgánů, ve kterém je rozhodováno o konkrétních právech, právem chráněných zájmech a povinnostech jmenovitě určených osob. Účelem

Více

1.1 Význam a cíl měření

1.1 Význam a cíl měření Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 1.1 Význam a cíl měření Cílem obsahového okruhu Technická měření je vybavit žáky především souborem praktických

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Název tematického celku: Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit studenty s podstatou, charakteristickými

Více

SOUHRNNÁ ZPRÁVA O PORUŠOVÁNÍ PRÁV DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ Z ROKU Shrnutí

SOUHRNNÁ ZPRÁVA O PORUŠOVÁNÍ PRÁV DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ Z ROKU Shrnutí SOUHRNNÁ ZPRÁVA O PORUŠOVÁNÍ PRÁV DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ Z ROKU 2018 Shrnutí června 2018 SHRNUTÍ SOUHRNNÁ ZPRÁVA O PORUŠOVÁNÍ PRÁV DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ Z ROKU 2018 června 2018 2 Shrnutí Souhrnná zpráva

Více

MANAŽERSKÉ PROPOČTY, kód: 238 1712

MANAŽERSKÉ PROPOČTY, kód: 238 1712 CÍL, PRAVIDLA A PROGRAM KURZU: MANAŽERSKÉ PROPOČTY, kód: 238 1712 Ústav: Ú 12138 - Řízení a ekonomika podniku, Fakulta strojní, Karlovo náměstí 13 Obor: Bak. - VES Semestr: 8. Rozsah: 2+2; z+zk Kredity:

Více

Diskusní setkání AIDP Praha Vztah mezi praním špinavých peněz a tzv. predikativními trestnými činy a význam nepřímých důkazů v trestním řízení

Diskusní setkání AIDP Praha Vztah mezi praním špinavých peněz a tzv. predikativními trestnými činy a význam nepřímých důkazů v trestním řízení Diskusní setkání AIDP Praha 2016 Vztah mezi praním špinavých peněz a tzv. predikativními trestnými činy a význam nepřímých důkazů v trestním řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. Jaroslav Fenyk

Více

Retroaktivita. Prameny práva

Retroaktivita. Prameny práva Retroaktivita jedná se o zpětnou účinnost (popřípadě zpětná působnost) právního předpisu tedy situaci, kdy tento právní předpis působí i zpětně do doby před svou platností. Tzv. retroaktivita pravá je

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 66-41-M/02 Obchodní akademie Školní

Více

Předkládání informací a dokladů o skutečném majiteli vybraného dodavatele

Předkládání informací a dokladů o skutečném majiteli vybraného dodavatele Předkládání informací a dokladů o skutečném majiteli vybraného dodavatele Zákon č. 134/2016 Sb. o zadávání veřejných zakázek (dále jen ZZVZ ), přináší oproti předchozí právní úpravě zcela novou povinnost

Více

Metodický list pro první soustředění bakalářského kombinovaného studia předmětu Pojištění a pojišťovnictví 1

Metodický list pro první soustředění bakalářského kombinovaného studia předmětu Pojištění a pojišťovnictví 1 Metodický list pro první soustředění bakalářského kombinovaného studia Název tématického celku: Pojištění, jeho podstata, funkce a principy, základní vývojové trendy v pojištění a pojišťovnictví na území

Více

Záškoláctví legislativní rámec Mgr. Jan Fiala podle právního stavu k

Záškoláctví legislativní rámec Mgr. Jan Fiala podle právního stavu k Záškoláctví legislativní rámec Mgr. Jan Fiala podle právního stavu k 1. 7. 2017 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 811 111 posta@msmt.cz www.msmt.cz

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE KOMUNIKACE A LIDSKÉ ZDROJE NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Uplatnění novely zákona o veřejných zakázkách (projektech) na praktickém příkladu a vyhodnocení jejího dopadu Leden 2013 TERMÍN

Více

Prameny a normy finančního práva

Prameny a normy finančního práva Kapitola 3. Prameny a normy finančního práva CD TEXTY: 3. Prameny a normy finančního práva OBSAH 3.1. Materiální prameny; 3.2. Formální prameny; 3.3. Nenormativní akty finanční správy heteronomní povahy;

Více

V části čtvrté, čl. VI, se mění ustanovení 11a, které nově zní: ČÁST ČTVRTÁ. Změna zákona o zpravodajských službách České republiky. Čl.

V části čtvrté, čl. VI, se mění ustanovení 11a, které nově zní: ČÁST ČTVRTÁ. Změna zákona o zpravodajských službách České republiky. Čl. Pozměňovací návrh k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony sněmovní tisk č. 536 (i) V části první Změna zákona o bankách,

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Podání vysvětlení I. Označení materiálu: Datum vytvoření: 3.1.2014

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA PRÁVA

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA PRÁVA VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA PRÁVA Legalizace výnosů z trestné činnosti a možnosti jejich odčerpávání The legalization of the proceeds from the crime and

Více

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY VÝKONU VS I. soustředění

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY VÝKONU VS I. soustředění Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY VÝKONU VS I. soustředění Název tématického celku: Trestní právo obecná část Tematický celek je věnován opakování základních pojmů

Více

Protikorupční balíček

Protikorupční balíček Protikorupční balíček legislativní část (zákon o protikorupčních opatřeních) Ing. Martin Pecina, MBA ministr vnitra Korupce jeden z nejzávažnějších problémů současné ČR je v pozadí veškeré organizované

Více

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1889/2005

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1889/2005 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1889/2005 ze dne 26. října 2005 o kontrolách peněžní hotovosti vstupující do Společenství nebo je opouštějící EVROPSKÝ PARLAMENT A RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem

Více

Systém vnitřních zásad

Systém vnitřních zásad Systém vnitřních zásad (podle zákona č. 253/2008 Sb., zákona č. 254/2008 Sb. a vyhlášky 281/2008 Sb.) Povinná osoba: IČ: Adresa: Osoba zodpovědná za plnění oznamovací povinnosti a k zajišťování průběžného

Více

300/2016 Sb. ZÁKON. ze dne 24. srpna o centrální evidenci účtů. Předmět a účel úpravy

300/2016 Sb. ZÁKON. ze dne 24. srpna o centrální evidenci účtů. Předmět a účel úpravy 300/2016 Sb. ZÁKON ze dne 24. srpna 2016 o centrální evidenci účtů Změna: 183/2017 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět a účel úpravy Tento zákon upravuje práva a povinnosti

Více

Obsah. Použité zkratky O autorovi. Úvod 1 Cíle knihy 1 Používaná terminologie 5

Obsah. Použité zkratky O autorovi. Úvod 1 Cíle knihy 1 Používaná terminologie 5 Použité zkratky O autorovi XI XIV Úvod 1 Cíle knihy 1 Používaná terminologie 5 KAPITOLA 1 Historický vývoj vnitrostátní závaznosti mezinárodního práva a jeho aplikace v Československu 8 1.1 Ústavní listina

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Teze k diplomové práci Analýza kriminality v Ústeckém kraji v letech 1992 a 2002 Vedoucí diplomové práce: Ing. Josef Zilvar, CSc. Vypracoval:

Více

Problematika nelegálních skladů chemických látek (odpadů) z pohledu příslušné legislativy

Problematika nelegálních skladů chemických látek (odpadů) z pohledu příslušné legislativy 1 Problematika nelegálních skladů chemických látek (odpadů) z pohledu příslušné legislativy 3 Výskyt případů nelegálních skladů Libčany - Královéhradecký kraj; odpady a chem. látky velká balení - sudy,

Více

Rada Evropské unie Brusel 17. dubna 2015 (OR. fr)

Rada Evropské unie Brusel 17. dubna 2015 (OR. fr) Rada Evropské unie Brusel 17. dubna 2015 (OR. fr) Interinstitucionální spis: 2013/0025 (COD) 7768/15 ADD 1 REV 1 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Výbor stálých

Více

Transmisní mechanismy nestandardních nástrojů monetární politiky

Transmisní mechanismy nestandardních nástrojů monetární politiky Transmisní mechanismy nestandardních nástrojů monetární politiky Petr Šimíček Abstrakt: Cílem práce je popsat vliv nestandardního nástroje monetární politiky - kvantitativního uvolňování (QE) na ekonomiky

Více

DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA

DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA Název tematického celku: Úvod do daňové teorie Cíl: Seznámit studenty se základními pojmy z oblasti daňové teorie, pochopení

Více

Kvalita v ošetřovatelské péči. Irena Pejznochová Česká asociace sester Česká společnost pro jakost 30.dubna 2010

Kvalita v ošetřovatelské péči. Irena Pejznochová Česká asociace sester Česká společnost pro jakost 30.dubna 2010 Kvalita v ošetřovatelské péči Irena Pejznochová Česká asociace sester Česká společnost pro jakost 30.dubna 2010 Kvalitní péče? Jak se společnost dokáže postarat o seniory a osoby se zdravotním postižením,

Více

Ochrana osobních údajů a AML obsah

Ochrana osobních údajů a AML obsah Ochrana osobních údajů a AML 10. - 12. 4. 2018 Praha conforum Konferenceseminare.cz Ochrana osobních údajů a AML obsah Základní právní rámec Základní podmínky zpracování osobních údajů Výjimky z pravidel

Více

Základy práva a organizace

Základy práva a organizace 5. Základy práva a organizace 5 - Základy práva a organizace Počet vyučovacích hodin předmětu 61 Počet vyučovacích hodin bloku: 5.1 - Základy práva 49 5.2 - Základy organizace 12 Forma výuky: přednáška,

Více

I I I. ZÁKON ze dne 2015,

I I I. ZÁKON ze dne 2015, I I I. N á v r h ZÁKON ze dne 2015, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a některé

Více

KVALITATIVNÍ STUDIE O RIZICÍCH, KTERÁ PRO SPOTŘEBITELE PŘEDSTAVUJÍ PADĚLKY

KVALITATIVNÍ STUDIE O RIZICÍCH, KTERÁ PRO SPOTŘEBITELE PŘEDSTAVUJÍ PADĚLKY KVALITATIVNÍ STUDIE O RIZICÍCH, KTERÁ PRO SPOTŘEBITELE PŘEDSTAVUJÍ PADĚLKY KVALITATIVNÍ STUDIE O RIZICÍCH, KTERÁ PRO SPOTŘEBITELE PŘEDSTAVUJÍ PADĚLKY 2 KVALITATIVNÍ STUDIE O RIZICÍCH, KTERÁ PRO SPOTŘEBITELE

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1 Metodický list č. 1 Zakončení předmětu: zápočet Vítáme Vás v kursu Účetní systémy 1 a přejeme Vám hodně radosti a uspokojení ze získávání

Více

Předkládání informací a dokladů o skutečném majiteli vybraného dodavatele po

Předkládání informací a dokladů o skutečném majiteli vybraného dodavatele po Předkládání informací a dokladů o skutečném majiteli vybraného dodavatele po 1. 1. 2017 Zákon č. 134/2016 Sb. o zadávání veřejných zakázek (dále jen ZZVZ ), přináší oproti předchozí právní úpravě zcela

Více

ZÁKON O DANI Z HAZARDNÍCH HER

ZÁKON O DANI Z HAZARDNÍCH HER ZÁKON O DANI Z HAZARDNÍCH HER Zákon č. 187/2016 Sb., ze dne 26. května 2016 Změna: č. 298/2016 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ DAŇ Z důvodové zprávy (k části první):

Více

problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva

problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva 1 ÚVOD problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva a jeho bezpečnost, fungování společnosti - závislost

Více

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Témata k ústní maturitní zkoušce Obor vzdělání: Předmět: Agropodnikání Ekonomika a Podnikání Školní rok: 2014/2015 Třída: AT4 Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Projednáno předmětovou komisí dne: 13.2.

Více