OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU"

Transkript

1 OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. Označení a název ČOS , 1. vydání OHROŽENÉ PROSTORY PŘI STŘELBĚ MUNICÍ BEZ KONCOVÉHO NAVEDENÍ NA POZEMNÍ CÍLE 2. Oprava č. 1 Část č. 1 strana 7, Kapitola 5, čl Spojenecké publikace řady ARSP o bezpečnosti střelnic se týkají pouze zbraňových systémů, které jsou v současné době používány ozbrojenými silami členských států a netýkají se pokusných systémů nebo zbraní, u nichž ještě nebyl dokončen vývoj. Nová verze strana 7, Kapitola 5, čl Zveřejnění nebezpečné výšky pro střelnice nebo jednotlivou zbraň bude zaručovat leteckou bezpečnost. Část č. 2 strana 7, Kapitola 5, čl Zveřejnění nebezpečné výšky pro střelnice nebo jednotlivou zbraň bude zaručovat leteckou bezpečnost. Nová verze strana 7, Kapitola 5, čl Některé stavební zařízení střelnic budou mít vliv na rozměry požadovaných WDA/Z. Ke snížení velikosti WDA/Z na minimum při zachování bezpečnosti mohou být použity ochranné prvky (např. střelecké valy, speciální zařízení pro zachytávání nebo snižování rychlosti střel polokryté střelnice nebo kryté střelnice). Zacházet do detailů těchto záležitostí však není předmětem této publikace. 5.8 Stanovování ohrožených ploch/prostorů (WDA/Z) Způsob, jakým jsou stanovovány ohrožené plochy/prostory (WDA/Z) pro konkrétní zbraně, je předmětem ARSP-1 sv. 2. Část č. 3 strana 7, Kapitola 5, čl Řada publikací ARSP Následující diagram ukazuje místo ARSP sv.1 ve vztahu k ARSP sv.2 a plánovaným ARSP sv. 3 5 pro pravděpodobnostní stanovování WDA/Z. Nová verze strana 7, Kapitola 5, čl Svazky ARSP Svazky ARSP-1 se zabývají pouze systémy, které v současné době používají ozbrojené síly členských států a nikoliv experimentálními systémy nebo zbraněmi u kterých ještě nebyl vývoj dokončen.

2 5.9.2 Modely WDA/Z představené v těchto svazcích jsou založeny na deterministických metodách a jsou zohledněny i chyby během volného letu WDA/Z budou ujasněny pro střely stabilizované rotací nebo střely stabilizované křidélky všech ráží (malé, střední, velké) a všech druhů včetně minometů, dělostřeleckých raket a submunice uvolněné při dopravě. WDA/Z zahrnují odrazy a rozlet střepin vždy když tyto situace nastávají Přímá (nepřímá) střelba raket je posuzována jako střelba střelami stabilizovanými křidélky. Minomety jsou posuzovány jako střely stabilizované křidélky, minomety s drážkovanou hlavní jako dělostřelecké střely Diagram na obrázku 5.1 dává celkový pohled na tři svazky ARSP-1. Třetí svazek bude obsahovat deterministickou část STANAGU 3606 (Laserová rizika). Část č. 4 V TEXTU ČOS NEBYL Nová verze strana 7, Kapitola 5, čl Řada publikací ARSP Diagram na obrázku 5.2 ukazuje postoj ARSP-1 sv. 1 ve vztahu k ARSP-1 sv.2 a k plánovaným ARSP-1 sv.3 a ARSP-1 sv.4. Část č. 5 OBRÁZEK 5.1 Řady svazků ARSP Kapitola 5, strana 8, Nová verze OBRÁZEK 5.1 Svazky ARSP-1 Kapitola 5, strana 8, Část č. 6 Nová verze V TEXTU ČOS NEBYL OBRÁZEK 5.2 Řady ARSP Kapitola 5, strana 9,

3 OBRÁZEK č. 5.2 Řady ARSP a jejich svazky

4 Část č. 7 Nová verze OBRÁZEK 6.1 Diagram rizika Kapitola 6, strana 9, OBRÁZEK 6.1 Diagram rizika Kapitola 6, strana 10, Část č. 8 strana 9, Kapitola 7, čl. 7.1 Balistický let jakékoli střely může způsobit sled možných nebezpečných událostí, které vedou k dvou/tří rozměrným ohroženým plochám/prostorům (WDA/Z). Podle diagramu na obr. 6.1, je prvním krokem prověření dráhy letu střely a submunice. Nová verze strana 10, Kapitola 7, čl. 7.1 Balistický let jakékoli střely může způsobit sled možných nebezpečných událostí, které vedou k dvou/tří rozměrným ohroženým plochám/prostorům (WDA/Z). Podle diagramu na obr. 6.1, je prvním krokem prověření dráhy letu střely a submunice. Největší pozornost je věnována nepřímé střelbě. Část č. 9 strana 14, Kapitola 7, čl Musí být brány v úvahu předvídatelné, ale nezabranitelné lidské chyby, zejména začátečníků. Chybová soustava pro lafetované zbraně pro přímou střelbu bude za normálních okolností menší než pro zbraně, ze kterých se střílí z ruky (viz čl. 7.8). V obou případech měření chyby zamíření může být určeno vyhodnocováním statistiky chyby zamíření. Pro celkově platný WDA/Z se stanovuje maximální odchylka. Kde jsou známy odhady směrodatných odchylek, násobky směrodatných odchylek budou definovat určitou pravděpodobnost odchylky (viz ARSP, svazek 2). Nová verze strana 15, Kapitola 7, čl Musí být brány v úvahu předvídatelné, ale nezabranitelné lidské chyby, zejména začátečníků. Chybová soustava pro lafetované zbraně pro přímou střelbu bude za normálních okolností menší než pro zbraně, ze kterých se střílí z ruky (viz čl. 7.8). V obou případech měření chyby zamíření může být určeno vyhodnocováním statistiky chyby zamíření.

5 Část č. 10 strana 15, Kapitola 7, čl Nová verze strana 16, Kapitola 7, čl Pro celkově platný WDA/Z se stanovuje maximální odchylka. Společné vzorce RTR/MPI chyb (pro normální standardní rozdělení) pro některé modely střeleb jsou obsaženy ve studii AEB (viz také ARSP svazek 2). Společné vzorce RTR/MPI chyb (pro normální standardní rozdělení) pro některé modely střeleb jsou obsaženy ve STANAG 4635 a ARSP-1 sv. 2 (přílohy C a E). Často jsou známy pouze standardní odchylky ze zkoušek nebo data PE z tabulek střelby, ze kterých pak WDA/Z musí být stanoveny. V takovém případě se doporučuje přidat zvláštní bezpečnostní rozpětí, aby bylo vyhověno výše uvedeným chybám, které nejsou v těchto údajích zahrnuty. Část č. 11 strana 16, Kapitola 7, čl Dráhu kontejnerové střely po vymetení můžeme považovat za sekundární. Prázdná střela může být nestabilní a bude mít odlišný bod dopadu než ta samá střela se selhaným zapalovačem. Když počítáme WDA/Z pro kontejnerové střely, je nutné také vzít v úvahu volný let úplné střely (ne prázdné) do bodu dopadu a s tím spojené odrazy. Nová verze strana 17, Kapitola 7, čl a čl Část č Dráhu kontejnerové střely po vymetení můžeme považovat za sekundární. Prázdná střela může být nestabilní a bude mít odlišný bod dopadu než ta samá střela se selhaným zapalovačem. Když počítáme WDA/Z pro kontejnerové střely, je nutné také vzít v úvahu volný let úplné střely (ne prázdné) do bodu dopadu a s tím spojené odrazy U některých zbraňových systémů (minomety, raketomety) může dojít k porušení pojistky a následné explozi zařízení. WDA/Z pak musí zahrnovat i ohrožené prostory těchto zařízení, které budou rozmeteny s velkými střepinami a menšími úlomky. strana 19, Kapitola, čl Pohyb střely po odrazu dopředu. Teoretický odhad vzdálenosti po odrazu střely ve směru letu bere v úvahu výše uvedené faktory. Je samozřejmé, že žádná kombinace primární dráhy následovaná jedním nebo více odrazy nezapříčiní delší pohyb střely, než MRR.

6 Jestliže je délka odrazu očekávaná jako významná, pak musí být brány v úvahu při výpočtu MRR meteorologické podmínky (dráha volného letu). Nová verze strana 20, Kapitola, čl Pohyb střely po odrazu dopředu. Teoretický odhad vzdálenosti po odrazu střely ve směru letu bere v úvahu výše uvedené faktory. Je samozřejmé, že žádná kombinace primární dráhy následovaná jedním nebo více odrazy nezapříčiní delší pohyb střely, než MRR. Jestliže je délka odrazu očekávaná jako významná, pak musí být brány v úvahu při výpočtu MRR meteorologické podmínky (dráha volného letu). Vzdálenost MRR je vždy menší než je maximální dostřel. Část č. 13 strana 19, Kapitola, čl Rakety pro přímou střelbu jsou považovány za munici stabilizovanou křidélky. Rakety pro nepřímou střelbu jsou považovány za dělostřeleckou munici. Nová verze strana 20, Kapitola, čl Maximální šířka odrazu může být určena pomocí experimentu. Zkoušky na odraz jsou drahé a časově náročné a běžně je k dispozici pouze malá část příslušných údajů. V případě chybějících údajů je doporučeno převzít specifické části MRR pro tento parametr (viz ARSP, svazek 2). Část č. 14 strana 19, Kapitola, čl Maximální šířka odrazu může být určena pomocí experimentu. Zkoušky na odraz jsou drahé a časově náročné a běžně je k dispozici pouze malá část příslušných údajů. V případě chybějících údajů je doporučeno převzít specifické části MRR pro tento parametr (viz ARSP, svazek 2). Nová verze VYŘAZENO Z TEXTU ČOS Část č. 15 strana 20, Kapitola 9, čl Výpočty drah fragmentů jsou obvykle založeny na databázi statických detonací ve zvláštních polokruhových plochách (SCA) nebo podobných zařízeních, které jsou popsány v návrhu STANAG Nezbytné údaje o fragmentech mohou poskytnout rovněž simulační modely.

7 Nová verze Část č. 16 Doporučuje se, aby se pro každou zónu polokruhových ploch vybral nejnebezpečnější fragment (nazývaný charakteristický fragment) a aby se tato skupina fragmentů použila pro výpočet ohrožených ploch/prostorů střepinami. strana 21, Kapitola 9, čl Výpočty drah fragmentů jsou obvykle založeny na databázi statických detonací ve zvláštních polokruhových plochách (SCA) nebo podobných zařízeních. Nezbytné údaje o fragmentech mohou poskytnout rovněž simulační modely. Doporučuje se, aby se pro každou zónu polokruhových ploch vybral nejnebezpečnější fragment (nazývaný charakteristický fragment) a aby se tato skupina fragmentů použila pro výpočet ohrožených ploch/prostorů střepinami. strana 21, Kapitola 9, čl Další nebezpečí směrem dozadu (hluk a přetlak) jsou uvedeny v Kapitole 10. Nová verze VYŘAZENO Z TEXTU ČOS Část č. 17 strana 22, Kapitola 9, čl Rozložení při dopadu Munice se po dopadu rozkládá specificky. Např. dlouhé tělo střely (APFSDS munice) se často rozpadá na kusy nebo se deformuje. Rovněž některá munice menších ráží se rozpadá díky dopadové rychlosti nebo materiálu terče. Křehká munice je navržena tak, aby se rozpadla při dopadu. WDA/Z musí obsahovat části těchto střel, které mohou působit jako fragmenty. Rovněž mohou vznikat střepiny. Nová verze VYŘAZENO Z TEXTU ČOS Část č. 18 strana 22, Kapitola 10, čl Měly by být brány v úvahu škody vznikající v důsledku přetlaku. Obsluha vystavená přetlaku bude za normálních okolností trpět poškozeními sluchu a plic (riziková úroveň je okolo 0,1 baru). Nová verze strana 23, Kapitola 10, čl Měly by být brány v úvahu škody vznikající v důsledku přetlaku. Obsluha vystavená přetlaku bude za normálních okolností trpět poškozeními sluchu a plic.

8 Část č. 19 Nová verze Část č. 20 Nová verze strana 24, Kapitola 11, čl strana 25, Kapitola 11, čl strana 25, Kapitola 11, čl strana 25, Kapitola 11, čl V čl je definováno riziko R (míněno jako zbytkové riziko) jako výsledek dvou nezávislých pravděpodobností: R = P*T*C. Existují dva zvláštní případy pro R (P a T jsou brány z tabulky v čl. 11.3). V čl je definováno riziko R (míněno jako zbytkové riziko) jako výsledek dvou nezávislých pravděpodobností: R = P*T*C. Existují dva zvláštní případy pro R (P a T jsou brány z tabulky v čl. 11.3). a. R = 0 když P = 0 a/nebo T = 0 a/nebo C = 0 b. R = 1 když P = 1, T = 1 a C = 1 Riziko R se rovná nule, jestliže pravděpodobnost T je nula (jestliže projektil uniká z oblasti nebezpečí a dopadá na zcela prázdný (specifický) prostor, neexistuje žádné riziko. Riziko R se rovná nule, jestliže pravděpodobnost T je nula (jestliže projektil uniká z oblasti nebezpečí a dopadá na zcela prázdný (specifický) prostor, neexistuje žádné riziko. V případě, že je P = 0, pak C a T mohou mít hodnoty mezi 0 a 1. Část č. 21 strana 33, seznam zkratek AEB - chybové soustavy dělostřelectva - Artillery Error Budget Nová verze VYŘAZENO Z TEXTU ČOS Část č. 22 strana 34, seznam zkratek SE - systematická chyba - Systematic Error Nová verze VYŘAZENO Z TEXTU ČOS Část č. 23 V TEXTU ČOS NEBYLO Nová verze strana 34, seznam zkratek APFSDS - protipancéřová podkaliberní střela s oddělitelnými vodícími prvky stabilizovaná křidélky - Armour Piercing Fin Stabilised Discarding Sabot

9 Část č. 24 V TEXTU ČOS NEBYLO Nová verze strana 35, seznam zkratek NAEB - chybová soustava NATO - NATO Armaments Error Buget Část č. 25 V TEXTU ČOS NEBYLO Nová verze strana 35, seznam zkratek PELE - střely s užším laterálním efektem - Projectile with Enhanced Lateral Effect Část č. 26 strana 14, Kapitola 7, čl Základní chyby AEB a jejich typ (SE(= chyba MPI) nebo PE(=chyba RTR)) jsou: a. Chyby výstřelu vyplývající z proměnlivosti v umístění zbraně (bodu výstřelu) [SE], směru střelby [SE], přezkoušení děla [SE], údajů pro zamíření děla [PE], počáteční rychlosti [PE, SE], chyb povelů [PE]. b. Chyby za letu vyplývající z proměnlivosti MET podmínek [PE/SE], aerodynamických údajů střely [PE, SE], parametrů nastavení zapalovače [PE], chyb pohonu (např. chyba doby hoření BBelementu) [PE, SE]. c. Proměnlivost počáteční rychlosti je způsobena následujícími důvody: opotřebení hlavně [SE], složení náplně (typ) [SE], nová výmetná náplň (série) [SE], teplota náplně [PE], proměnlivost od rány k ráně [PE], hmotnost a rozměry střely [PE], hloubkou zařezání střely do vývrtu hlavně [PE]. d. Zdroje chyb v dělostřeleckých MET zprávách jsou chyby v měřicích přístrojích [SE]; chyby měření větru, teploty, tlaku, vlhkosti [všechny SE]. Chyba modelování: chyba způsobená modelováním MET zpráv [SE]. Prostorová chyba: chyba způsobená vzdáleností (prostorová proměnnost) mezi měřením sondy a skutečnou dráhou střely pro každou výšku vrstvy [SE]. Časová chyba: Chyba způsobená časovou proměnností mezi měřením sondy a skutečnou dráhou střely pro každou výšku vrstvy [PE].

10 Nová verze strana 15, Kapitola 7, čl Část č. 27 strana 14, Kapitola 7, čl Základní chyby NAEB a jejich typ (ME(= chyba MPI) nebo RE(=chyba RTR)) jsou: a. Chyby výstřelu vyplývající z proměnlivosti v umístění zbraně (bodu výstřelu) [ME], směru střelby [ME], přezkoušení děla [ME], údajů pro zamíření děla [RE], počáteční rychlosti [ME, RE], chyb povelů [RE]. b. Chyby za letu vyplývající z proměnlivosti MET podmínek [ME/RE], aerodynamických údajů střely [ME, RE], parametrů nastavení zapalovače [RE], chyb pohonu (např. chyba doby hoření BBelementu) [ME, RE]. c. Proměnlivost počáteční rychlosti je způsobena následujícími důvody: opotřebení hlavně [ME], složení náplně (typ) [ME], nová výmetná náplň (série) [ME], teplota náplně [RE], proměnlivost od rány k ráně [RE], hmotnost a rozměry střely [RE], hloubkou zařezání střely do vývrtu hlavně [RE]. d. Zdroje chyb v dělostřeleckých MET zprávách jsou chyby v měřicích přístrojích [ME]; chyby měření větru, teploty, tlaku, vlhkosti [všechny ME]. Chyba modelování: chyba způsobená modelováním MET zpráv [ME]. Prostorová chyba: chyba způsobená vzdáleností (prostorová proměnnost) mezi měřením sondy a skutečnou dráhou střely pro každou výšku vrstvy [ME]. Časová chyba: Chyba způsobená časovou proměnností mezi měřením sondy a skutečnou dráhou střely pro každou výšku vrstvy [RE]. Protože dělostřelectvo střílí při větších dostřelech až do 40 km, stává se chybová soustava pro nepřímou palbu významnou záležitostí. Metodologie a uplatnění chybové soustavy dělostřelectva (Artillery Error Budget AEB) je předmětem pracovní skupiny NATO AC/225-LG/4. AEB obsahuje všechny MPI a RTR chyby (viz sekce 4), které mají vliv na přesnost střelby pro různé způsoby střelby.

11 Nová verze Část č. 28 Nová verze Část č. 29 strana 15, Kapitola 7, čl strana 14, Kapitola 7, čl strana 15, Kapitola 7, čl strana 14, Kapitola 7, čl AEB platí pouze pro první dráhu střely a neřeší žádný odraz. Ve srovnání s rozměry nebezpečných ploch pro odrazy AEB má menší význam pro stanovení WDA/Z (pouze když jsou očekávány odrazy). Protože dělostřelectvo střílí při větších dostřelech až do 40 km, stává se chybová soustava pro nepřímou palbu významnou záležitostí. NAEB obsahuje všechny MPI a RTR chyby (viz sekce 4), které mají vliv na přesnost střelby pro různé způsoby střelby. NAEB platí pouze pro první dráhu střely a neřeší žádný odraz. Ve srovnání s rozměry nebezpečných ploch pro odrazy. NAEB má menší význam pro stanovení WDA/Z (pouze když jsou očekávány odrazy). Pro dělostřeleckou palbu můžeme předpokládat, že střelba prvních ran nebude přesná z důvodu některých chybějících údajů pro AEB. Omezeno na jednu nástřelku, celková chyba prvních tří nebo čtyř ran může být ošetřena rozpoznáním dostatečně velké cílové plochy a střelba těchto prvních ran na její střed umožní odpovídající opravy pro následující rány. V tomto případě RTR a MET chyby jsou příspěvky pro výpočet plochy/prostoru ohroženého dělostřelectvem. Pro dělostřeleckou palbu můžeme předpokládat, že střelba prvních ran nebude přesná z důvodu některých chybějících údajů. Omezeno na jednu nástřelku, celková chyba prvních tří nebo čtyř ran může být ošetřena rozpoznáním dostatečně velké cílové plochy a střelba těchto prvních ran na její střed umožní odpovídající opravy pro následující rány. V tomto případě RTR a MET chyby jsou příspěvky pro výpočet plochy/prostoru ohroženého dělostřelectvem. Plocha/prostor ohrožená dělostřelectvem může být vydána jako připravená k použití (nebude přímo ovlivňována použitím AEB).

12 Nová verze strana 15, Kapitola 7, čl Ačkoliv je AEB přednostně používána ke stanovení WDA/Z při výpočtu RTR chyb v dálce a ve straně (STANAG 4144). Jiná metoda klade zvláštní zřetel na RTR a MPI chyby (neznámé pro první rány), aby byly zahrnuty do základního výpočtu WDA/Z. Použitím metod AEB v iteračním procesu během střelby bude odpovídající WDA/Z stanoven postupně, když budou známy různé podíly systematických chyb (SE). Plocha/prostor ohrožená dělostřelectvem může být vydána jako připravená k použití (nebude přímo ovlivňována použitím NAEB). Ačkoliv je NAEB přednostně používána ke stanovení WDA/Z při výpočtu RTR chyb v dálce a ve straně (STANAG 4144). Jiná metoda klade zvláštní zřetel na RTR a MPI chyby (neznámé pro první rány), aby byly zahrnuty do základního výpočtu WDA/Z. Použitím metod NAEB v iteračním procesu během střelby bude odpovídající WDA/Z stanoven postupně, když budou známy různé podíly systematických chyb.

ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD OHROŽENÉ PROSTORY PŘI STŘELBĚ MUNICÍ BEZ KONCOVÉHO NAVEDENÍ NA POZEMNÍ CÍLE

ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD OHROŽENÉ PROSTORY PŘI STŘELBĚ MUNICÍ BEZ KONCOVÉHO NAVEDENÍ NA POZEMNÍ CÍLE ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD OHROŽENÉ PROSTORY PŘI STŘELBĚ MUNICÍ BEZ KONCOVÉHO NAVEDENÍ NA POZEMNÍ CÍLE (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD OHROŽENÉ PROSTORY PŘI STŘELBĚ MUNICÍ BEZ KONCOVÉHO NAVEDENÍ NA

Více

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD OHROŽENÉ PROSTORY PŘI STŘELBĚ MUNICÍ BEZ KONCOVÉHO NAVEDENÍ NA POZEMNÍ CÍLE

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD OHROŽENÉ PROSTORY PŘI STŘELBĚ MUNICÍ BEZ KONCOVÉHO NAVEDENÍ NA POZEMNÍ CÍLE ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD OHROŽENÉ PROSTORY PŘI STŘELBĚ MUNICÍ BEZ KONCOVÉHO NAVEDENÍ NA POZEMNÍ CÍLE (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD OHROŽENÉ PROSTORY PŘI STŘELBĚ MUNICÍ BEZ KONCOVÉHO NAVEDENÍ NA

Více

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. Označení a název opravovaného ČOS 102502, 2. vydání POSTUPY PRO STANOVENÍ VSTUPNÍH ÚDAJŮ PRO ŘÍZENÍ PALBY V SYSTÉMEH ŘÍZENÍ PALBY PRO NEPŘÍMOU STŘELBU. 2. Oprava č.

Více

ŘÍZENÍ PALBY. Příprava řízení palby dělostřeleckých jednotek

ŘÍZENÍ PALBY. Příprava řízení palby dělostřeleckých jednotek ŘÍZENÍ PALBY Příprava řízení palby dělostřeleckých jednotek Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Dělostřelectvo vybraných států NATO Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD MODELOVÁNÍ HODNOCENÍ NEPŘÍMÉ STŘELBY

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD MODELOVÁNÍ HODNOCENÍ NEPŘÍMÉ STŘELBY ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD MODELOVÁNÍ HODNOCENÍ NEPŘÍMÉ STŘELBY (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD MODELOVÁNÍ HODNOCENÍ NEPŘÍMÉ STŘELBY Základem pro tvorbu tohoto standardu byly originály následujících

Více

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUPY ZKOUŠEK MUNICE NA ZÁSAH STŘEPINOU

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUPY ZKOUŠEK MUNICE NA ZÁSAH STŘEPINOU ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUPY ZKOUŠEK MUNICE NA ZÁSAH STŘEPINOU (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUPY ZKOUŠEK MUNICE NA ZÁSAH STŘEPINOU Základem pro tvorbu tohoto standardu byl originál následujícího

Více

Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO

Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO Transport nebezpečných látek a odpadů Další zdroje informací o nebezpečných vlastnostech látek a předmětů Ing. Hana Věžníková, Ph.D. Proč další informace? Dohoda

Více

Řízení palby. T 21 - Příprava řízení palby dělostřeleckého oddílu

Řízení palby. T 21 - Příprava řízení palby dělostřeleckého oddílu Řízení palby T 21 - Příprava řízení palby dělostřeleckého oddílu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

MUNICE 7,62 mm (NÁBOJ 7,62 mm NATO)

MUNICE 7,62 mm (NÁBOJ 7,62 mm NATO) ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD ČOS MUNICE 7,62 mm (NÁBOJ 7,62 mm NATO) Praha (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD prosinec 2003 MUNICE 7,62 mm (NÁBOJ 7,62 mm NATO) Základem pro tvorbu tohoto standardu byly

Více

ŘÍZENÍ PALBY. Základy palebné činnosti dělostřeleckých jednotek

ŘÍZENÍ PALBY. Základy palebné činnosti dělostřeleckých jednotek ŘÍZENÍ PALBY Základy palebné činnosti dělostřeleckých jednotek Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Regulační diagramy (RD)

Regulační diagramy (RD) Regulační diagramy (RD) Control Charts Patří k základním nástrojům vnitřní QC laboratoře či výrobního procesu (grafická pomůcka). Pomocí RD lze dlouhodobě sledovat stabilitu (chemického) měřícího systému.

Více

PROSTORY OHROŽENÉ ŘÍZENÝMI STŘELAMI, KTERÉ JSOU ODPALOVÁNY Z POZEMNÍCH ODPALOVACÍCH ZAŘÍZENÍ

PROSTORY OHROŽENÉ ŘÍZENÝMI STŘELAMI, KTERÉ JSOU ODPALOVÁNY Z POZEMNÍCH ODPALOVACÍCH ZAŘÍZENÍ ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD PROSTORY OHROŽENÉ ŘÍZENÝMI STŘELAMI, KTERÉ JSOU ODPALOVÁNY Z POZEMNÍCH ODPALOVACÍCH ZAŘÍZENÍ Praha 1 (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD PROSTORY OHROŽENÉ ŘÍZENÝMI STŘELAMI,

Více

POSTUPY PRO STANOVENÍ VSTUPNÍCH ÚDAJŮ PRO ŘÍZENÍ PALBY V SYSTÉMECH ŘÍZENÍ PALBY PRO NEPŘÍMOU STŘELBU

POSTUPY PRO STANOVENÍ VSTUPNÍCH ÚDAJŮ PRO ŘÍZENÍ PALBY V SYSTÉMECH ŘÍZENÍ PALBY PRO NEPŘÍMOU STŘELBU ČOS 1050 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUPY PRO STANOVENÍ VSTUPNÍCH ÚDAJŮ PRO ŘÍZENÍ PALBY V SYSTÉMECH ŘÍZENÍ PALBY PRO NEPŘÍMOU STŘELBU Praha ČOS 1050 (VOLNÁ STRANA) ČOS 1050 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUPY

Více

ČSN EN 1522 ČSN EN 1063

ČSN EN 1522 ČSN EN 1063 Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Zkušebna malorážových zbraní a ochranných prostředků 2. Zkušebna výbušnin, a muničních obalů 3. Zkušebna střeleckých měření Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/12 - Opravy poškozených přistávacích zařízení, polních letišť

Všeobecná ženijní podpora. T1/12 - Opravy poškozených přistávacích zařízení, polních letišť Všeobecná ženijní podpora T1/12 - Opravy poškozených přistávacích zařízení, polních letišť Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

MUNICE RÁŽE 9 mm (NÁBOJ 9 mm NATO)

MUNICE RÁŽE 9 mm (NÁBOJ 9 mm NATO) ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD ČOS MUNICE RÁŽE 9 mm (NÁBOJ 9 mm NATO) Praha (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD červen 2004 MUNICE RÁŽE 9 mm (NÁBOJ 9 mm NATO) Základem pro tvorbu tohoto standardu byly následující

Více

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD TVARY HLAVOVÝCH ZAPALOVAČŮ A UJEDNOCENÍ DUTIN V DĚLOSTŘELECKÝCH A MINOMETNÝCH STŘELÁCH

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD TVARY HLAVOVÝCH ZAPALOVAČŮ A UJEDNOCENÍ DUTIN V DĚLOSTŘELECKÝCH A MINOMETNÝCH STŘELÁCH ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD TVARY HLAVOVÝCH ZAPALOVAČŮ A UJEDNOCENÍ DUTIN V DĚLOSTŘELECKÝCH A MINOMETNÝCH STŘELÁCH (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD TVARY HLAVOVÝCH ZAPALOVAČŮ A UJEDNOCENÍ DUTIN V DĚLOSTŘELECKÝCH

Více

Statistické řízení jakosti - regulace procesu měřením a srovnáváním

Statistické řízení jakosti - regulace procesu měřením a srovnáváním Statistické řízení jakosti - regulace procesu měřením a srovnáváním Statistická regulace výrobního procesu (SPC) SPC = Statistical Process Control preventivní nástroj řízení jakosti, který na základě včasného

Více

Using Muzzle Velocity Sensors under Conditions of Czech Artillery

Using Muzzle Velocity Sensors under Conditions of Czech Artillery INFORMACE Prof. Ing. Ladislav Potužák, CSc., npor. Ing. Karel Šilinger Použití snímačů úsťových rychlostí v podmínkách dělostřelectva AČR Vojenské rozhledy, 2013, roč. 22 (54), č. 2, s. 194 201, ISSN 1210-3292

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. Stanovení základních materiálových parametrů

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. Stanovení základních materiálových parametrů KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE Stanovení základních materiálových parametrů Vzor laboratorního protokolu Titulní strana: název experimentu jména studentů v pracovní skupině datum Protokol:

Více

Charakterizují kvantitativně vlastnosti předmětů a jevů.

Charakterizují kvantitativně vlastnosti předmětů a jevů. Měřicí aparatura 1 / 34 Fyzikální veličiny Charakterizují kvantitativně vlastnosti předmětů a jevů. Můžeme je dělit: Podle rozměrů: Bezrozměrné (index lomu, poměry) S rozměrem fyzikální veličiny velikost

Více

5 FUNKČNÍ CYKLUS ZBRANĚ

5 FUNKČNÍ CYKLUS ZBRANĚ VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství 5 FUNKČNÍ CYKLUS ZBRANĚ VÝSTŘEL Činnost č. 1 Činnost č. 6 FC Činnost č. 2 Činnost č. 5 Činnost č. 4 Činnost č. 3 Róbert Jankových (jankovych@fme.vutbr.cz ) Brno,

Více

MINIATURIZOVANÁ PIEZOELEKTRICKÁ MĚŘIDLA TLAKU

MINIATURIZOVANÁ PIEZOELEKTRICKÁ MĚŘIDLA TLAKU ČOS 10506 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD MINIATURIZOVANÁ PIEZOELEKTRICKÁ MĚŘIDLA TLAKU Praha ČOS 10506 (VOLNÁ STRANA) ČOS 10506 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD MINIATURIZOVANÁ PIEZOELEKTRICKÁ MĚŘIDLA TLAKU Základem pro

Více

Úvod do problematiky měření

Úvod do problematiky měření 1/18 Lord Kelvin: "Když to, o čem mluvíte, můžete změřit, a vyjádřit to pomocí čísel, něco o tom víte. Ale když to nemůžete vyjádřit číselně, je vaše znalost hubená a nedostatečná. Může to být začátek

Více

Část 1. - Technická specifikace a další údaje k nákupu střeliva pro CS 2011

Část 1. - Technická specifikace a další údaje k nákupu střeliva pro CS 2011 Část 1. - Technická specifikace a další údaje k nákupu střeliva pro CS 2011 a) Střelivo ráže 9 mm Luger, b) celkové množství střeliva bude činit 790 000 kusů (možnost 5% množstevní odchylky), c) střelivo

Více

Stavba slovníku VIM 3: Zásady terminologické práce

Stavba slovníku VIM 3: Zásady terminologické práce VIM 1 VIM 2:1993 ČSN 01 0115 Mezinárodní slovník základních a všeobecných termínů v metrologii VIM 3:2007 International Vocabulary of Metrology Basic and General Concepts and Associated Terms Mezinárodní

Více

Národní informační středisko pro podporu kvality

Národní informační středisko pro podporu kvality Národní informační středisko pro podporu kvality Nestandardní regulační diagramy J.Křepela, J.Michálek REGULAČNÍ DIAGRAM PRO VŠECHNY INDIVIDUÁLNÍ HODNOTY xi V PODSKUPINĚ V praxi se někdy setkáváme s požadavkem

Více

Vyjadřování přesnosti v metrologii

Vyjadřování přesnosti v metrologii Vyjadřování přesnosti v metrologii Měření soubor činností, jejichž cílem je stanovit hodnotu veličiny. Výsledek měření hodnota získaná měřením přisouzená měřené veličině. Chyba měření výsledek měření mínus

Více

POSTUP STANOVENÍ STUPNĚ VZÁJEMNÉ ZAMĚNITELNOSTI MUNICE NATO PRO NEPŘÍMOU STŘELBU

POSTUP STANOVENÍ STUPNĚ VZÁJEMNÉ ZAMĚNITELNOSTI MUNICE NATO PRO NEPŘÍMOU STŘELBU ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUP STANOVENÍ STUPNĚ VZÁJEMNÉ ZAMĚNITELNOSTI MUNICE NATO PRO NEPŘÍMOU STŘELBU Praha (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUP STANOVENÍ STUPNĚ VZÁJEMNÉ ZAMĚNITELNOSTI MUNICE

Více

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 1. Jan Krystek

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 1. Jan Krystek EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 1 2. přednáška Jan Krystek 27. září 2017 ZÁKLADY TEORIE EXPERIMENTU EXPERIMENT soustava cílevědomě řízených činností s určitou posloupností CÍL EXPERIMENTU získání objektivních

Více

KGG/STG Statistika pro geografy

KGG/STG Statistika pro geografy KGG/STG Statistika pro geografy 5. Odhady parametrů základního souboru Mgr. David Fiedor 16. března 2015 Vztahy mezi výběrovým a základním souborem Osnova 1 Úvod, pojmy Vztahy mezi výběrovým a základním

Více

ŘÍZENÍ PALBY. Zastřílení s využitím prostředků dělostřeleckého průzkumu

ŘÍZENÍ PALBY. Zastřílení s využitím prostředků dělostřeleckého průzkumu ŘÍZENÍ PALBY Zastřílení s využitím prostředků dělostřeleckého průzkumu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a

Více

Vláda nařizuje podle 79 odst. 1 písm. e) zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních), ve znění zákona č. 229/2016 Sb.

Vláda nařizuje podle 79 odst. 1 písm. e) zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních), ve znění zákona č. 229/2016 Sb. Strana 2354 Sbírka zákonů č. 218 / 2017 Částka 80 218 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 10. července 2017 o minimálních technických požadavcích na střelnici pro munici, trhací jámu pro ničení munice a zvláštní munice

Více

Otázky k přijímací zkoušce do navazujícího magisterského studia Obor: Zbraně a munice pro AR 2015/2016

Otázky k přijímací zkoušce do navazujícího magisterského studia Obor: Zbraně a munice pro AR 2015/2016 Otázky k přijímací zkoušce do navazujícího magisterského studia Obor: Zbraně a munice pro AR 2015/2016 SKUPINA A 1. Zbraně: Vysvětlete postup sestrojení konstrukčního tlaku při návrhu hlavně palné zbraně.

Více

VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství

VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství Výška dráhy střely y [m] VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství 0.03 10 Přechodová a vnější balistika HPZ 0.025 0.02 0.015 0.01 0.005 0 1 0.5 60 0 40 Stranová odchylka z [m] -0.5-1 0 20 Dráha střely

Více

POSTUPY STANOVENÍ, VÝMĚNY INFORMACÍ A PŘEDPOVĚDI ÚSŤOVÉ (POČÁTEČNÍ) RYCHLOSTI STŘEL U POZEMNÍHO DĚLOSTŘELECTVA

POSTUPY STANOVENÍ, VÝMĚNY INFORMACÍ A PŘEDPOVĚDI ÚSŤOVÉ (POČÁTEČNÍ) RYCHLOSTI STŘEL U POZEMNÍHO DĚLOSTŘELECTVA ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUPY STANOVENÍ, VÝMĚNY INFORMACÍ A PŘEDPOVĚDI ÚSŤOVÉ (POČÁTEČNÍ) RYCHLOSTI STŘEL U POZEMNÍHO DĚLOSTŘELECTVA (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUPY STANOVENÍ, VÝMĚNY INFORMACÍ

Více

P13: Statistické postupy vyhodnocování únavových zkoušek, aplikace normálního, Weibullova rozdělení, apod.

P13: Statistické postupy vyhodnocování únavových zkoušek, aplikace normálního, Weibullova rozdělení, apod. P13: Statistické postupy vyhodnocování únavových zkoušek, aplikace normálního, Weibullova rozdělení, apod. Matematický přístup k výsledkům únavových zkoušek Náhodnost výsledků únavových zkoušek. Únavové

Více

PRINCIPY ZABEZPEČENÍ KVALITY

PRINCIPY ZABEZPEČENÍ KVALITY (c) David MILDE, 2013 PRINCIPY ZABEZPEČENÍ KVALITY POUŽÍVANÁ OPATŘENÍ QA/QC Interní opatření (uvnitř laboratoře): pravidelná analýza kontrolních vzorků a CRM, sledování slepých postupů a možných kontaminací,

Více

RICHARD GABESAM. ve spolupráci s SČMSJ POŘÁDÁ DNE 4. ŘÍJNA 2015 NA STŘELNICI HALDA VINAŘICE U KLADNA

RICHARD GABESAM. ve spolupráci s SČMSJ POŘÁDÁ DNE 4. ŘÍJNA 2015 NA STŘELNICI HALDA VINAŘICE U KLADNA RICHARD GABESAM ve spolupráci s SČMSJ POŘÁDÁ DNE 4. ŘÍJNA 2015 NA STŘELNICI HALDA VINAŘICE U KLADNA Střeleckou soutěž jednotlivců a tříčlenných družstev XII. (XVII.) ročník VZPOMÍNKA na VELKOU CENU HRADNÍ

Více

3. kolo Černá Hora Cupu 2016

3. kolo Černá Hora Cupu 2016 Střelecký klub Prostějov Pořádá 3. kolo Černá Hora Cupu 2016 Asociace praktické střelby ČR Prostějov 15. října 2016 Partnerem tohoto kola je: Pivovar ČERNÁ HORA Propozice závodu podle pravidel IPSC Pořadatel

Více

05 Interpretace základních požadavků na návrh OBSAH

05 Interpretace základních požadavků na návrh OBSAH 05 Interpretace základních požadavků na návrh OBSAH Označení postupu DP 05/01 R1 Otázka k přijatému doporučenému postupu Jak je třeba chápat pojem Technická specifikace pro návrh VZSN podle článků 1.2.1

Více

POSTUPY URČOVÁNÍ STUPNĚ PODOBNOSTI BALISTICKÝCH CHARAKTERISTIK MUNICE PRO NEPŘÍMOU STŘELBU A PŘÍSLUŠNÝCH OPRAV PRVKŮ ZAMÍŘENÍ

POSTUPY URČOVÁNÍ STUPNĚ PODOBNOSTI BALISTICKÝCH CHARAKTERISTIK MUNICE PRO NEPŘÍMOU STŘELBU A PŘÍSLUŠNÝCH OPRAV PRVKŮ ZAMÍŘENÍ ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUPY URČOVÁNÍ STUPNĚ PODOBNOSTI BALISTICKÝCH CHARAKTERISTIK MUNICE PRO NEPŘÍMOU STŘELBU A PŘÍSLUŠNÝCH OPRAV PRVKŮ ZAMÍŘENÍ Praha (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUPY

Více

Biostatistika Cvičení 7

Biostatistika Cvičení 7 TEST Z TEORIE 1. Střední hodnota pevně zvolené náhodné veličiny je a) náhodná veličina, b) konstanta, c) náhodný jev, d) výběrová charakteristika. 2. Výběrový průměr je a) náhodná veličina, b) konstanta,

Více

5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek

5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek 5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek 5.1 Analýza konstrukce 5.1.1 Modelování konstrukce V článku 5.1 jsou uvedeny zásady a aplikační pravidla potřebná pro stanovení výpočetních modelů, které

Více

7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice

7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice 7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejte na mysli, ona nám to vyčíslí Jednou z úloh statistiky je odhad (výpočet) hodnot statistického znaku x i,

Více

4. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2016

4. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2016 Střelecký klub Prostějov Pořádá 4. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2016 Asociace praktické střelby ČR Prostějov 24. září 2016 Partnerem tohoto kola je : Pivovar ČERNÁ HORA Propozice závodu podle pravidel IPSC Pořadatel

Více

Řízení palby. T 18 - Střelba a řízení palby minometných jednotek

Řízení palby. T 18 - Střelba a řízení palby minometných jednotek Řízení palby T 18 - Střelba a řízení palby minometných jednotek Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

METODA ZKOUŠENÍ PEVNOSTI HLAVNÍ STŘELBOU NÁBOJI SE ZESÍLENOU VÝMETNOU NÁPLNÍ

METODA ZKOUŠENÍ PEVNOSTI HLAVNÍ STŘELBOU NÁBOJI SE ZESÍLENOU VÝMETNOU NÁPLNÍ ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD METODA ZKOUŠENÍ PEVNOSTI HLAVNÍ STŘELBOU NÁBOJI SE ZESÍLENOU VÝMETNOU NÁPLNÍ Praha 1 (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD METODA ZKOUŠENÍ PEVNOSTI HLAVNÍ STŘELBOU NÁBOJI SE ZESÍLENOU

Více

Školení jeřábníků a vazačů

Školení jeřábníků a vazačů 6.17.28. Školení jeřábníků a vazačů http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/skoleni-jerabniku-avazacu V žádném právním předpise není specifikovaná osoba oprávněná provádět výcvik (školení) pro jeřábníky

Více

2 Zpracování naměřených dat. 2.1 Gaussův zákon chyb. 2.2 Náhodná veličina a její rozdělení

2 Zpracování naměřených dat. 2.1 Gaussův zákon chyb. 2.2 Náhodná veličina a její rozdělení 2 Zpracování naměřených dat Důležitou součástí každé experimentální práce je statistické zpracování naměřených dat. V této krátké kapitole se budeme věnovat určení intervalů spolehlivosti získaných výsledků

Více

ČOS vydání Oprava 1 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD DEFINICE JMENOVITÉHO STATICKÉHO DOSAHU INFRAČERVENÝCH ZOBRAZOVACÍCH SYSTÉMŮ

ČOS vydání Oprava 1 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD DEFINICE JMENOVITÉHO STATICKÉHO DOSAHU INFRAČERVENÝCH ZOBRAZOVACÍCH SYSTÉMŮ ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD DEFINICE JMENOVITÉHO STATICKÉHO DOSAHU INFRAČERVENÝCH ZOBRAZOVACÍCH SYSTÉMŮ (VOLNÁ STRANA) ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD DEFINICE JMENOVITÉHO STATICKÉHO DOSAHU INFRAČERVENÝCH ZOBRAZOVACÍCH

Více

Test z teorie VÝBĚROVÉ CHARAKTERISTIKY A INTERVALOVÉ ODHADY

Test z teorie VÝBĚROVÉ CHARAKTERISTIKY A INTERVALOVÉ ODHADY VÝBĚROVÉ CHARAKTERISTIKY A INTERVALOVÉ ODHADY Test z teorie 1. Střední hodnota pevně zvolené náhodné veličiny je a) náhodná veličina, b) konstanta, c) náhodný jev, d) výběrová charakteristika. 2. Výběrový

Více

5. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2012

5. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2012 Střelecký klub Prostějov Pořádá 5. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2012 Asociace praktické střelby ČR Prostějov 1. září 2012 Partnerem tohoto kola je : Pivovar ČERNÁ HORA LESANKA.cz Propozice závodu podle pravidel

Více

ATOMOVÉ JÁDRO A JEHO STRUKTURA. Aleš Lacina Přírodovědecká fakulta MU, Brno

ATOMOVÉ JÁDRO A JEHO STRUKTURA. Aleš Lacina Přírodovědecká fakulta MU, Brno ATOMOVÉ JÁDRO A JEHO STRUKTURA Aleš Lacina Přírodovědecká fakulta MU, Brno "Poněvadž a-částice... procházejí atomem, pečlivé studium odchylek "těchto střel" od původního směru může poskytnout představu

Více

Dobývání znalostí. Doc. RNDr. Iveta Mrázová, CSc. Katedra teoretické informatiky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Dobývání znalostí. Doc. RNDr. Iveta Mrázová, CSc. Katedra teoretické informatiky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze Dobývání znalostí Doc. RNDr. Iveta Mrázová, CSc. Katedra teoretické informatiky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze Dobývání znalostí Pravděpodobnost a učení Doc. RNDr. Iveta Mrázová,

Více

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUPY ZKOUŠEK MUNICE KUMULATIVNÍM PAPRSKEM

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUPY ZKOUŠEK MUNICE KUMULATIVNÍM PAPRSKEM ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUPY ZKOUŠEK MUNICE KUMULATIVNÍM PAPRSKEM (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POSTUPY ZKOUŠEK MUNICE KUMULATIVNÍM PAPRSKEM 3 ZÁKLADEM PRO TVORBU TOHOTO STANDARDU BYL ORIGINÁL

Více

KVALITA DAT POUŽITÁ APLIKACE. Správnost výsledku použití GIS ovlivňuje:

KVALITA DAT POUŽITÁ APLIKACE. Správnost výsledku použití GIS ovlivňuje: KVALITA DAT Správnost výsledku použití GIS ovlivňuje: POUŽITÁ APLIKACE Kvalita dat v databázi Kvalita modelu, tj. teoretického popisu krajinných objektů a jevů Způsob použití funkcí GIS při přepisu modelu

Více

MORAVSKÝ POHÁR 2014. KLUB I.P.S.C. č 23 ZLÍN Asociace praktické střelby České republiky. AVZO Za Moravou. Propozice. pořádají 4.

MORAVSKÝ POHÁR 2014. KLUB I.P.S.C. č 23 ZLÍN Asociace praktické střelby České republiky. AVZO Za Moravou. Propozice. pořádají 4. KLUB I.P.S.C. č 23 ZLÍN Asociace praktické střelby České republiky a AVZO Za Moravou pořádají 4. kolo MORAVSKÝ POHÁR 2014 21. červen 2014 Střelnice Otrokovice Za Moravou Propozice ALSA PRO Moravský pohár

Více

DÝMY K MASKOVÁNÍ BOJOVÉ ČINNOSTI VOJSK AČR Všeobecné technické požadavky

DÝMY K MASKOVÁNÍ BOJOVÉ ČINNOSTI VOJSK AČR Všeobecné technické požadavky ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD DÝMY K MASKOVÁNÍ BOJOVÉ ČINNOSTI VOJSK AČR Všeobecné technické požadavky Praha (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD DÝMY K MASKOVÁNÍ BOJOVÉ ČINNOSTI VOJSK AČR Všeobecné technické

Více

LOVECKÉ STŘELECTVÍ TEORIE STŘELBY

LOVECKÉ STŘELECTVÍ TEORIE STŘELBY MYSLIVOST Balistika zkoumá děje, které vzniknou po iniciaci výstřelu. Zkoumá pohyb střely hlavní, pohyb střely po opuštění hlavně a po dopadu na cíl a dále zkoumá vlivy, které na střelu působí. Balistiku

Více

Optimalizace provozních podmínek. Eva Jarošová

Optimalizace provozních podmínek. Eva Jarošová Optimalizace provozních podmínek Eva Jarošová 1 Obsah 1. Experimenty pro optimalizaci provozních podmínek 2. EVOP klasický postup využití statistického softwaru 3. Centrální složený návrh model odezvové

Více

ODBĚR, PŘÍPRAVA, PŘEPRAVA A UCHOVÁVÁNÍ VZORKŮ

ODBĚR, PŘÍPRAVA, PŘEPRAVA A UCHOVÁVÁNÍ VZORKŮ ODBĚR, PŘÍPRAVA, PŘEPRAVA A UCHOVÁVÁNÍ VZORKŮ Základní pojmy Obecná pravidla vzorkování Chyby při vzorkování, typy materiálů Strategie vzorkování Plán vzorkování Základní způsoby odběru Vzorkovací pomůcky

Více

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD. HODNOCENÍ BEZPEČNOSTI A POUŽITELNOSTI DĚLOSTŘELECKÉ MUNICE RÁŽE VĚTŠÍ NEŽ 40 mm

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD. HODNOCENÍ BEZPEČNOSTI A POUŽITELNOSTI DĚLOSTŘELECKÉ MUNICE RÁŽE VĚTŠÍ NEŽ 40 mm ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD HODNOCENÍ BEZPEČNOSTI A POUŽITELNOSTI DĚLOSTŘELECKÉ MUNICE RÁŽE VĚTŠÍ NEŽ 40 mm (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD HODNOCENÍ BEZPEČNOSTI A POUŽITELNOSTI DĚLOSTŘELECKÉ MUNICE

Více

Experimentální hodnocení bezpečnosti mobilní fotbalové brány

Experimentální hodnocení bezpečnosti mobilní fotbalové brány ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta strojní Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Odbor mechaniky a mechatroniky Název zprávy Experimentální hodnocení bezpečnosti mobilní fotbalové brány

Více

Přehled základních postupů k prokázání znalostí bezpečné manipulace se zbraní a střelivem

Přehled základních postupů k prokázání znalostí bezpečné manipulace se zbraní a střelivem Přehled základních postupů k prokázání znalostí bezpečné manipulace se zbraní a střelivem Přepis přílohy nařízení vlády 315/2011, které stanoví průběh zkoušky žadatele o zbrojní průkaz 1. Základní pravidla

Více

POSTUPY ZKOUŠEK ODOLNOSTI MUNICE VŮČI ZÁSAHU MALORÁŽOVOU STŘELOU

POSTUPY ZKOUŠEK ODOLNOSTI MUNICE VŮČI ZÁSAHU MALORÁŽOVOU STŘELOU ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD ČOS POSTUPY ZKOUŠEK ODOLNOSTI MUNICE VŮČI ZÁSAHU MALORÁŽOVOU STŘELOU Praha (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD březen 2004 POSTUPY ZKOUŠEK ODOLNOSTI MUNICE VŮČI ZÁSAHU MALORÁŽOVOU

Více

MUNICE RÁŽE 5,56 mm (NÁBOJ 5,56 mm NATO)

MUNICE RÁŽE 5,56 mm (NÁBOJ 5,56 mm NATO) ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD ČOS MUNICE RÁŽE 5,56 mm (NÁBOJ 5,56 mm NATO) Praha (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD červen 2004 MUNICE RÁŽE 5,56 mm (NÁBOJ 5,56 mm NATO) Základem pro tvorbu tohoto standardu

Více

METODA NASTŘELOVÁNÍ DĚL PRO PŘÍMOU STŘELBU

METODA NASTŘELOVÁNÍ DĚL PRO PŘÍMOU STŘELBU ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD METODA NASTŘELOVÁNÍ DĚL PRO PŘÍMOU STŘELBU Praha (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD METODA NASTŘELOVÁNÍ DĚL PRO PŘÍMOU STŘELBU Základem pro tvorbu tohoto standardu byly následující

Více

Měření při revizích elektrických instalací měření zemních odporů

Měření při revizích elektrických instalací měření zemních odporů Měření při revizích elektrických instalací měření zemních odporů Ing. Leoš KOUPÝ, ILLKO, s.r.o. Blansko, ČR 1. ÚVOD Zemní odpor je veličina, která má značný vliv na bezpečnost provozu nejrůznějších elektrických

Více

ČESKOSLOVENSKÝ LEGIONÁŘ SOKOLSKÁ 33, PRAHA 2 TOMEŠOVA 2B, BRNO

ČESKOSLOVENSKÝ LEGIONÁŘ SOKOLSKÁ 33, PRAHA 2 TOMEŠOVA 2B, BRNO Komunitní centrum pro válečné veterány Brno Dobrovského 27c, 612 00 Brno ve spolupráci s Vojenskou nemocnicí Brno a Československým legionářem s.z, Vás srdečně zve na: 1. POŘADATEL: Komunitní centrum pro

Více

Hodnocení vlastností folií z polyethylenu (PE)

Hodnocení vlastností folií z polyethylenu (PE) Laboratorní cvičení z předmětu "Kontrolní a zkušební metody" Hodnocení vlastností folií z polyethylenu (PE) Zadání: Na základě výsledků tahové zkoušky podle norem ČSN EN ISO 527-1 a ČSN EN ISO 527-3 analyzujte

Více

ČOS 692001 1. vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD CHARAKTERISTIKY CÍLŮ NEOBRNĚNÁ VOZIDLA, VRTULNÍKY A POLNÍ OPEVNĚNÍ

ČOS 692001 1. vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD CHARAKTERISTIKY CÍLŮ NEOBRNĚNÁ VOZIDLA, VRTULNÍKY A POLNÍ OPEVNĚNÍ ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD CHARAKTERISTIKY CÍLŮ NEOBRNĚNÁ VOZIDLA, VRTULNÍKY A POLNÍ OPEVNĚNÍ (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD CHARAKTERISTIKY CÍLŮ NEOBRNĚNÁ VOZIDLA, VRTULNÍKY A POLNÍ OPEVNĚNÍ Základem

Více

1. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2011

1. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2011 Střelecký klub Prostějov Pořádá 1. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2011 Asociace praktické střelby ČR Prostějov 19. března 2011 Partnerem tohoto kola je : Pivovar ČERNÁ HORA LESANKA.cz PROEN.cz Propozice závodu

Více

PARAMETRICKÁ STUDIE VÝPOČTU KOMBINACE JEDNOKOMPONENTNÍCH ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ

PARAMETRICKÁ STUDIE VÝPOČTU KOMBINACE JEDNOKOMPONENTNÍCH ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ PARAMETRICKÁ STUDIE VÝPOČTU KOMBINACE JEDNOKOMPONENTNÍCH ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ Ing. David KUDLÁČEK, Katedra stavební mechaniky, Fakulta stavební, VŠB TUO, Ludvíka Podéště 1875, 708 33 Ostrava Poruba, tel.: 59

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Dělo v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu:

Více

1. kolo ČERNÁ HORA CUPU 2018

1. kolo ČERNÁ HORA CUPU 2018 Střelecký klub Prostějov, z.s. Pořádá 1. kolo ČERNÁ HORA CUPU 2018 Asociace sportovní dynamické střelby ČR Prostějov 24. března 2018 Propozice závodu podle pravidel IPSC Pořadatel: Střelecký klub Prostějov,

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Použití dělostřelecké čety a baterie v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

GLAUNACH. Všeobecný návod k použití pro tlumiče výfukového hluku. 2010 GLAUNACH GMBH vydání 02.03 strana 1 z 8

GLAUNACH. Všeobecný návod k použití pro tlumiče výfukového hluku. 2010 GLAUNACH GMBH vydání 02.03 strana 1 z 8 GLAUNACH Všeobecný návod k použití pro tlumiče výfukového hluku strana 1 z 8 OBSAH strana 1. VŠEOBECNÉ 3 1.1 Úvodní poznámka 3 1.2 Rozsah platnosti 3 2. ZÁKLADNÍ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY 3 2.1 Pokyny v návodu

Více

5. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2018

5. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2018 Střelecký klub Prostějov Pořádá 5. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2018 Asociace sportovní dynamické střelby ČR Prostějov 15. září 2018 Propozice závodu podle pravidel IPSC Pořadatel: Střelecký klub Prostějov Datum:

Více

Obecná technická specifikace mobilního terčového systému. 10 ks Velký terčový zvedák musí splňovat, obsahovat a zahrnovat tyto parametry:

Obecná technická specifikace mobilního terčového systému. 10 ks Velký terčový zvedák musí splňovat, obsahovat a zahrnovat tyto parametry: Příloha č. 1 k č.j. PPR-10452-12/ČJ-2013-990656 Obecná technická specifikace mobilního terčového systému 10 ks Velký terčový zvedák musí splňovat, obsahovat a zahrnovat tyto parametry: Požadováno Zvedák

Více

Stanovení akustického výkonu Nejistoty měření. Ing. Miroslav Kučera, Ph.D.

Stanovení akustického výkonu Nejistoty měření. Ing. Miroslav Kučera, Ph.D. Stanovení akustického výkonu Nejistoty měření Ing. Miroslav Kučera, Ph.D. Využití měření intenzity zvuku pro stanovení akustického výkonu klapek? Výhody: 1) přímé stanovení akustického výkonu zvláště při

Více

MĚŘENÍ AKUSTICKÝCH VELIČIN. Ing. Barbora Hrubá, Ing. Jiří Winkler Kat. 225 Pozemní stavitelství 2014

MĚŘENÍ AKUSTICKÝCH VELIČIN. Ing. Barbora Hrubá, Ing. Jiří Winkler Kat. 225 Pozemní stavitelství 2014 MĚŘENÍ AKUSTICKÝCH VELIČIN Ing. Barbora Hrubá, Ing. Jiří Winkler Kat. 225 Pozemní stavitelství 2014 TERMÍNY A DEFINICE MÍSTO PŘÍJMU Místo ve kterém je hluk posuzován ČASOVÝ INTERVAL MĚŘENÍ Časový interval

Více

MORAVSKÝ POHÁR 2011. KLUB I.P.S.C. č 23 ZLÍN Asociace praktické střelby České republiky. AVZO Za Moravou. Propozice

MORAVSKÝ POHÁR 2011. KLUB I.P.S.C. č 23 ZLÍN Asociace praktické střelby České republiky. AVZO Za Moravou. Propozice KLUB I.P.S.C. č 23 ZLÍN Asociace praktické střelby České republiky a AVZO Za Moravou pořádají 3. kolo MORAVSKÝ POHÁR 2011 14. květen 2011 Střelnice Otrokovice Za Moravou Propozice Moravský pohár 2011 3.

Více

MORAVSKÝ POHÁR KLUB I.P.S.C. č 23 ZLÍN Asociace praktické střelby České republiky. AVZO Za Moravou. Propozice. pořádají 2.

MORAVSKÝ POHÁR KLUB I.P.S.C. č 23 ZLÍN Asociace praktické střelby České republiky. AVZO Za Moravou. Propozice. pořádají 2. KLUB I.P.S.C. č 23 ZLÍN Asociace praktické střelby České republiky a AVZO Za Moravou pořádají 2. kolo MORAVSKÝ POHÁR 2014 26. duben 2014 Střelnice Otrokovice Za Moravou Propozice ALSA PRO Moravský pohár

Více

Rozdíl rizik zbytečného signálu v regulačním diagramu (I,MR) a (xbar,r)

Rozdíl rizik zbytečného signálu v regulačním diagramu (I,MR) a (xbar,r) Rozdíl rizik zbytečného signálu v regulačním diagramu (I,MR) a (xbar,r) Bohumil Maroš 1. Úvod Regulační diagram je nejefektivnější nástroj pro identifikaci stability, resp. nestability procesu. Vhodně

Více

Návrh metodiky pro stanovení bezpečnostních rizik plynovodů Zvýšení efektivnosti provozu a údržby potrubních systémů Nitra 15-16.11.

Návrh metodiky pro stanovení bezpečnostních rizik plynovodů Zvýšení efektivnosti provozu a údržby potrubních systémů Nitra 15-16.11. Návrh metodiky pro stanovení bezpečnostních rizik plynovodů Zvýšení efektivnosti provozu a údržby potrubních systémů Nitra 15-16.11. 2011 Ing. Petr Bebčák, Ph.D. K.B.K. fire, s.r.o. Ostrava VŠB TU Ostrava

Více

Analýza střepin dělostřeleckých střel za účelem identifikace jejich ráže a typu

Analýza střepin dělostřeleckých střel za účelem identifikace jejich ráže a typu Analýza střepin dělostřeleckých střel za účelem identifikace jejich ráže a typu Václav Bilický 1995 přepracované a doplněné vydání 2008 1 Úvod Nejen při vyšetřování různých havarijních typu výbuchů dělostřeleckých

Více

Různé metody manažerství kvality. Práce č.12: Výpočet PPM a způsobilost procesů

Různé metody manažerství kvality. Práce č.12: Výpočet PPM a způsobilost procesů - Různé metody manažerství kvality - Práce č.12: Výpočet PPM a způsobilost procesů Datum: 02-12-2018 Martin Bažant Obsah Obsah... 2 1 Úvod... 3 2 Způsobilost procesů... 3 3 Výpočet PPM... 7 3.1 Základní

Více

3/8.4 PRAKTICKÉ APLIKACE PŘI POUŽÍVÁNÍ NEJISTOT

3/8.4 PRAKTICKÉ APLIKACE PŘI POUŽÍVÁNÍ NEJISTOT PROKAZOVÁNÍ SHODY VÝROBKŮ část 3, díl 8, kapitola 4, str. 1 3/8.4 PRAKTICKÉ APLIKACE PŘI POUŽÍVÁNÍ NEJISTOT Vyjadřování standardní kombinované nejistoty výsledku zkoušky Výsledek zkoušky se vyjadřuje v

Více

VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství

VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství Základy konstrukce hlavňových palných zbraní Róbert Jankových (robert.jankovych@seznam.cz ) Brno, 18. září 2012 Osnova 1. Definice hlavňových palných zbraní 2.

Více

Reaktivní pěchotní plamenomety RPO-A, RPO-Z, RPO-D Čmelák (Реактивные пехотные огнеметы РПО-А, РПО-З, РПО-Д Шмель )

Reaktivní pěchotní plamenomety RPO-A, RPO-Z, RPO-D Čmelák (Реактивные пехотные огнеметы РПО-А, РПО-З, РПО-Д Шмель ) Reaktivní pěchotní plamenomety RPO-A, RPO-Z, RPO-D Čmelák (Реактивные пехотные огнеметы РПО-А, РПО-З, РПО-Д Шмель ) Určení: K ničení nekryté živé síly, palebných postavení, polních opevnění, automobilní

Více

Nové požadavky na zvukoměrnou techniku a jejich dopad na hygienickou praxi při měření hluku. Ing. Zdeněk Jandák, CSc.

Nové požadavky na zvukoměrnou techniku a jejich dopad na hygienickou praxi při měření hluku. Ing. Zdeněk Jandák, CSc. Nové požadavky na zvukoměrnou techniku a jejich dopad na hygienickou praxi při měření hluku Ing. Zdeněk Jandák, CSc. Předpisy Nařízení vlády č. 272/2011 Sb. o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku

Více

13. Značka na elektrickém zařízení označuje a/ zařízení třídy ochrany I b/ zařízení třídy ochrany II c/ zařízení třídy ochrany III

13. Značka na elektrickém zařízení označuje a/ zařízení třídy ochrany I b/ zařízení třídy ochrany II c/ zařízení třídy ochrany III 9. Vzájemné spojení ochranného vodiče, uzemňovacího přívodu, kovového potrubí, kovových konstrukčních částí a kovových konstrukčních výztuží, se nazývá a/ ochrana nevodivým okolím b/ pracovní uzemnění

Více

Statistické vyhodnocení zkoušek betonového kompozitu

Statistické vyhodnocení zkoušek betonového kompozitu Statistické vyhodnocení zkoušek betonového kompozitu Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Dejvice Česká republika Program přednášek a cvičení Výuka: Středa 10:00-11:40, C -204 Přednášky a cvičení: Statistické vyhodnocení

Více

ETAG 001. KOVOVÉ KOTVY DO BETONU (Metal anchors for use in concrete)

ETAG 001. KOVOVÉ KOTVY DO BETONU (Metal anchors for use in concrete) Evropská organizace pro technická schválení ETAG 001 Vydání 1997 ŘÍDICÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ KOVOVÉ KOTVY DO BETONU (Metal anchors for use in concrete) Příloha B: ZKOUŠKY PRO URČENÁ POUŽITÍ

Více

Stanovení hloubky karbonatace v čase t

Stanovení hloubky karbonatace v čase t 1. Zadání Optimalizace bezpečnosti a životnosti existujících mostů Stanovení hloubky karbonatace v čase t Předložený výpočetní produkt je aplikací teoretických postupů popsané v navrhované certifikované

Více

Procesní audit VIKMA

Procesní audit VIKMA Procesní audit VIKMA07-2. 5. 2014 Cíl auditu Procesní audit je zaměřen na relevantní firemní procesy marketing, vývoj, nákup, servis apod. a jeho cílem je průběžně kontrolovat jejich úroveň, aby bylo možné

Více

p r o z k o u š k y r o z h o d č í c h

p r o z k o u š k y r o z h o d č í c h ASOCIACE VÍCEÚČELOVÝCH ZÁKLADNÍCH ORGANIZACÍ TECHNICKÝCH SPORTŮ A ČINNOSTÍ ČESKÉ REPUBLIKY Z.S. Z K U Š E B N Í T E S T p r o z k o u š k y r o z h o d č í c h Testové otázky pro zkušební komisaře AVZO

Více

3. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2019

3. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2019 Střelecký klub Prostějov Pořádá 3. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2019 Asociace sportovní dynamické střelby ČR Prostějov 15. června 2019 Propozice závodu podle pravidel IPSC Pořadatel: Střelecký klub Prostějov

Více