6. Ortoepia, výklad pravidiel slovenskej výslovnosti (splývavá výslovnosť, výslovnosť spoluhláskových skupín...).

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "6. Ortoepia, výklad pravidiel slovenskej výslovnosti (splývavá výslovnosť, výslovnosť spoluhláskových skupín...)."

Transkript

1 Inštitút slovakistických, mediálnych a knižničných štúdií Akademický rok 2011/2012 Študijný program: jazykovo-komunikačné štúdiá Študijný odbor: slovenský jazyk Bakalársky stupeň štúdia Okruhy tém na štátne záverečné skúšky predmet: slovenský jazyk Forma skúšania: ústna 1. Jazyk ako systém (systém a štruktúra, činitele štruktúrovanosti systému, paradigmatické a syntagmatické vzťahy medzi jednotkami jazyka a reči, vnútorná organizácia jazykového systému, členenie jazykového systému, jazykové roviny, lingvistické disciplíny, štrukturalizmus v jazykovede). 2. Teória jazykového znaku (vymedzenie znaku, typológia znakov: ikony, indexy, symboly; štruktúra jazykového znaku, semiotický trojuholník, arbitrárnosť a motivovanosť, dimenzie jazykového znaku). 3. Fonetická a fonologická problematika slovenských samohlások a dvojhlások (charakteristika z artikulačného, z akustického hľadiska a z hľadiska funkcie v stavbe slabiky). 4. Fonetická a fonologická problematika slovenských spoluhlások (charakteristika z artikulačného, z akustického hľadiska a z hľadiska funkcie v stavbe slabiky). 5. Neutralizácie a alternácie (neutralizácie kvantitatívnosť nekvantitatívnosť, znelosť neznelosť, difúznosť nedifúznosť, sykavosť nesykavosť; alternácie vokalické konsonantické, kvalitatívne kvantitatívne, alternácie korelovaných a nekorelovaných konsonantov). 6. Ortoepia, výklad pravidiel slovenskej výslovnosti (splývavá výslovnosť, výslovnosť spoluhláskových skupín...). 7. Suprasegmentálny podsystém zvukovej roviny slovenčiny. 8. Morfológia ako jazyková rovina a ako lingvistická disciplína, zmeny v chápaní predmetu, prístupy ku skúmaniu predmetu, miesto morfológie v jazykovom systéme, vnútrosystémové vzťahy morfológie k ostatným jazykovým rovinám (vzťah morfologickej roviny k zvukovej, lexikálnej a syntaktickej rovine). 9. Slovnodruhová klasifikácia (vnímanie sveta človekom a kategorizácia slov; vymedzenie slovného druhu; lexikálne, morfologické a syntaktické kritérium klasifikácie slovných druhov; prototypový reprezentant slovného druhu; syntetická klasifikácia slovných druhov). 10. Morfologické kategórie (vymedzenie, vzťah medzi individuálnym/vecným, kategoriálnym a gramatickým významom, binárna povaha morfologickej kategórie, asymetrický dualizmus formy a významu gramatickej kategórie a jeho prejavy, bezpríznakový člen, funkcie morfologických kategórií). 11. Morfologická typológia jazykov. Miesto slovenčiny v morfologickej typológii. 12. Základné slovné druhy a ich charakteristika (substantíva, verbá, adjektíva, adverbiá). 13. Nadstavbové slovné druhy (zámená a číslovky) a ich miesto v morfologickom systéme slovenčiny. 14. Lexikálna rovina a lexikológia ako lingvistická disciplína. Základné jednotky. Slovo, lexéma, lexia, hyperlexéma. Lexémy jednoslovné/viacslovné, monosémické/polysémické. Lexikálne vrstvy.

2 15. Lexikálna sémantika. Semaziológia onomaziológia. Lexikálny význam. Sémantické odvodzovanie. Procesy nepriamej nominácie. Metafora. Metonymia. 16. Lexikálna paradigmatika. Paradigmatické vzťahy v lexike. Synonymia, homonymia, antonymia, hyperonymia, hyponymia. 17. Lexikografia. Typológia slovníkov. Slovenská lexikografia. Kodifikačné príručky. Z histórie lexikografie (glosáre; Nový trh latinsko-slovenský; Nomenclator pružinský; Kamaldulský slovník; Slowár a i.). 18. Dynamika v lexike. Rozširovanie slovnej zásoby. Preberanie slov. Tvorenie slov. Slovotvorba, slovotvorná štruktúra slova, slovotvorné prostriedky a postupy v slovenčine. 19. Frazeológia a terminológia. Sémantická klasifikácia a paradigmatické vzťahy frazém. Viacslovné pomenovania: združené pomenovania, frazéma, frazeologické jednotky a ich štylistická hodnota, delenie frazeologických jednotiek. Termín, znaky termínu. 20. Syntaktická rovina a prístupy k jej opisu. Formálna a sémantická syntax. Vetný člen, syntagma, veta. Sloveso a sémantická štruktúra vety (intencia slovesného deja, objektovosť). Vetné typy a vetné modely v slovenčine. 21. Syntax ako súčasť jazykového systému. Syntaktické komponenty, vzťahy a prostriedky. Slovné druhy a ich syntaktická klasifikácia. Primárne a sekundárne funkcie slovných druhov. 22. Polovetná syntax. Funkcie polovetnosti. Typy polovetných konštrukcií. 23. Súvetná syntax. Typy súvetí v slovenčine. Hranica medzi jednoduchou vetou a súvetím. 24. Textová syntax. Prostriedky viazanosti textu. Aktuálne vetné členenie. Príznakové konštrukcie. 25. Základné pojmy štylistiky: jazykový štýl, text, štyléma; makroparadigmy a mikroparadigmy štylém. 26. Systémová klasifikácia štylém: jazykovo-kompozičné a pragmalingvistické hľadisko. 27. Obsahové modelové štruktúry - slohové postupy, znaky a vlastnosti; žáner charakteristika; slohový útvar charakteristika. 28. Formálne modelové štruktúry vonkajšie a vnútorné determinanty štýlových modelov; charakteristika formálnych modelových štruktúr. 29. Veľkomoravské obdobie. Jazykové pamiatky. Základné znaky moravsko-panónskej redakcie staroslovienčiny. 30. Kreovanie slovenčiny v 11. až 15. storočí. Jazykové pamiatky. Vplyv latinčiny. 31. Čeština na území Slovenska. Staršie a mladšie obdobie. Normalizovaná čeština. Normalizovaná slovakizovaná čeština. Znaky. Jazykové pamiatky. 32. Kultúrny jazyk na území Slovenska. Poľština, čeština, kultúrna slovenčina. Kultúrna západoslovenčina. Kultúrna stredoslovenčina. Kultúrna východoslovenčina. Znaky a jazykové pamiatky. 33. Bernolákovské obdobie. Fázy bernolákovského hnutia. Bernolákovčina. Znaky.

3 34. P. J. Šafárík a J. Kollár a ich vzťah k spisovnému jazyku na Slovensku. 35. Štúrovské obdobie. Ľ. Štúr. Znaky štúrovskej kodifikácie. Znaky tzv. opravenej štúrovskej slovenčiny. M. M. Hodža. M. Hattala. 36. Martinské obdobie. Znaky marinského úzu. Jazykovedné dielo S. Czambela a jeho normalizácia jazyka. 37. Slovenčina po roku Pravidlá slovenského pravopisu V. Vážneho. Jazykovedné dielo H. Barteka. Purizmus. 38. Slovenčina po roku Kodifikačné príručky. Jazykovedné inštitúcie. Osobnosti. 39. Súčasná jazyková situácia na Slovensku. Jazykovedné inštitúcie. Jazykovedné publikácie a časopisy. Zákon o štátnom jazyku. Poznámka Súčasťou otázok zo súčasného spisovného jazyka sú texty, na ktorých sa bude overovať schopnosť študenta aplikovať poznatky o jazykovom systéme. Okruhy tém na štátne záverečné skúšky predmet: slovenská literatúra Forma skúšania: ústna 1. Začiatky písomníctva na našom území. Veľkomoravská literárna škola a jej ohlas v stredovekej literatúre. 2. Charakter slovenskej humanistickej a renesančnej literárnej tvorby. 3. Vývin slovenskej odbornej a umeleckej (svetskej i duchovnej) literatúry od baroka po osvietenstvo. 4. Estetické, filozofické a kultúrno-spoločenské východiská klasicizmu a romantizmu v slovenskej literatúre. Spolkové aktivity, novinárska činnosť a publikačné možnosti autorov v rokoch Básnická tvorba v klasicizme a preromantizme. 6. Žánrová, motivická a filozofická rôznorodosť slovenskej romantickej poézie. 7. Modality klasicizmu, preromantizmu a romantizmu v slovenskej próze. 8. Realizácie poetiky klasicizmu a romantizmu v slovenskej divadelnej tvorbe. 9. Estetické, filozofické, axiologické a kultúrno-spoločenské východiská slovenského literárneho realizmu. 10. Princípy slovenského literárneho realizmu. Modely slovenského realistického románu a krátkych próz. 11. Vývin dramatickej spisby v období slovenského literárneho realizmu.

4 12. Básnická tvorba v období slovenského literárneho realizmu. 13. Symbolizmus a jeho realizácie v slovenskej literatúre. 14. Látka, téma, problém a tvar v krátkej próze medzivojnového obdobia. 15. Románová situácia a situácia v románe v slovenskej medzivojnovej literatúre. 16. Vývin slovenskej dramatickej tvorby v prvej polovici 20. storočia. 17. Od tradície k moderne v slovenskej básnickej tvorbe medzivojnového obdobia. 18. Podstata a význam literatúry, jej funkcie, vzťah literatúry k iným druhom umení. Podstata literárnej komunikácie (autor text čitateľ) a metakomunikácie. 19. Literárne druhy a žánre, charakteristické znaky jednotlivých literárnych druhov. 20. Problematika čitateľa, čitateľská typológia. Problematika interpretácie umeleckého textu, typy interpretácie. 21. Poetika prozaického textu (kompozícia, čas a priestor v umeleckej próze). 22. Typy rozprávača, formy rozprávania a kategória literárnej postavy v epickom texte. 23. Poetika básnického textu: podstata a druhy básnickej obraznosti. Vzťah básnika ku skutočnosti. Podoby lyrického subjektu v poézii. Hlavné veršové systémy v slovenskej poézii. 24. Poetika a estetika klasického (rustikálno-folklórneho) modelu slovenskej literatúry pre deti a mládež ( ). 25. Moderná slovenská literatúra pre deti a mládež od roku 1960, jej generačné, poetologické, hodnotové modifikácie a vývinové trendy. 26. Odmietavý životný pocit mladej generácie v 80. rokoch a aktuálna situácia v slovenskej literatúre (lyrike) 20. storočia (Urban, Kolenič a iní). 27. Vývin slovenského románu po r Vývinové problémy slovenskej básnickej tvorby po r Podoby slovenskej krátkej prózy (poviedka, novela) po r Vývinové tendencie slovenskej literárnej vedy po roku 1945 a jej vedúce osobnosti. Význam literárnej teórie, histórie a kritiky pri interpretácii literárneho textu. 31. Pojem a obsah svetovej literatúry. Periodizácia svetovej literatúry. Vplyv orientálnej a antickej literatúry na ďalší vývin literatúry. 32. Humanizmus a renesancia: filozofické, spoločenské, kultúrne východiská a konkrétne realizácie v národných literatúrach. 33. Spoločensko-kultúrne a filozofické východiská a poetika barokovej a klasicistickej svetovej literatúry.

5 34. Romantizmus vo svetovej literatúre. Od realizmu po naturizmus; kritický, sociálny a psychologický realizmus vo svetovej literatúre. 35. Moderna vo svetovej poézii zdroje a prejavy symbolizmu v modernej poézii: Edgar Allan Poe, Charles Baudelaire, Prekliati básnici. 36. Avantgardné smery svetovej poézie prvej polovice 20. storočia poetické princípy a hlavní reprezentanti futurizmu, kubofuturizmu, dadaizmu, poetizmu a surrealizmu. 37. Inovácie románu vo svetovej próze prvej polovice 20. storočia poetika prúdu vedomia v experimentálnych románoch V. Woolfovej a J. Joycea, filozofická koncepcia existencializmu a jej literárna realizácia v románoch J. P. Sartra a A. Camusa Inovácie románu vo svetovej próze druhej polovice 20. storočia poetika nového románu v porovnaní s poetikou tradičného románu balzacovského typu a jej prejavy v románovej tvorbe A. R. Grilleta, M. Butora, N. Sarrautovej, poetika a prejavy postmoderného románu v románovej tvorbe U. Eca, M. Kunderu, K. Vonneguta. 39. Vonkajšia životná realita a jej inovačné literárne spracovanie v románovej tvorbe amerických beatnikov (J. Kerouaca, V. Burroughsa) a latinskoamerických reprezentantov magického realizmu (G. G. Márquez Kolumbia, J. L. Borges Argentína a zázračného reálna (A. Carpentier Kuba).

Maturitné okruhy zo slovenského jazyka a literatúry

Maturitné okruhy zo slovenského jazyka a literatúry Maturitné okruhy zo slovenského jazyka a literatúry Literatúra 1.Staroveká literatúra rozdelenie na orientálnu a antickú literatúru, ich charakteristika, hlavní predstavitelia. Dráma v starovekej literatúre.

Více

Okruhy tém na štátne záverečné skúšky predmet: jazyková a literárna komunikácia Forma skúšania: ústna. Časť 1: jazyk

Okruhy tém na štátne záverečné skúšky predmet: jazyková a literárna komunikácia Forma skúšania: ústna. Časť 1: jazyk Inštitút slovakistických, mediálnych a knižničných štúdií Akademický rok 2011/2012 Študijný program: knižničné a informačné štúdiá Študijný odbor: 3.2.4 knižničné a informačné štúdiá Bakalársky stupeň

Více

S Y L A B U S P R E D M E T U

S Y L A B U S P R E D M E T U U n i v e r z i t a P. J. Š a f á r i k a v K o š i c i a c h F i l o z o f i c k á f a k u l t a S Y L A B U S P R E D M E T U Kód KAaA- Názov: Úvod do slovenského jazyka AJ/USLJ/06 Študijný odbor: prekladateľstvo

Více

VIII.OA LITERATÚRA. rozvoj

VIII.OA LITERATÚRA. rozvoj Svetová literatúra po Svetová 1. Mesiac 2. Číslo vyuč. hodiny IX. 1. Tem. celok VIII.OA LITERATÚRA Vzdelávací štandard 4. Obsahový štandard 5. Výkonový štandard Úvodná hodina Študentom predostrieme plán

Více

SYLABY Študijný odbor: spoločné stravovanie Forma štúdia : diaľková Názov predmetu : slovenský jazyk a literatúra

SYLABY Študijný odbor: spoločné stravovanie Forma štúdia : diaľková Názov predmetu : slovenský jazyk a literatúra SYLABY Študijný odbor: 6421 4 00 spoločné stravovanie Forma štúdia : diaľková Názov predmetu : slovenský jazyk a literatúra Ročník: druhý Vyučujúci: Mgr. Marta Galbáčová Počet konzultácií v školskom roku

Více

UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI P

UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI P UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI Pedagogická fakulta Ivan Očenáš FONETIKA SO ZÁKLADMI FONOLÓGIE A MORFOLÓGIA SLOVENSKÉHO JAZYKA 2003 PaedDr. Ivan Očenáš, PhD., 2003 Recenzenti: prof. PhDr. Ján

Více

CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z LITERÁRNEJ TVORBY

CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z LITERÁRNEJ TVORBY CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z LITERÁRNEJ TVORBY BRATISLAVA 2016 Schválilo Ministerstvo školstva, vedy, výskum a športu Slovenskej republiky dňa 21. 12. 2016 pod číslom 2016-25786/49974:1-10B0

Více

INTEGROVANÁ DIDAKTIKA SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY PRE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE

INTEGROVANÁ DIDAKTIKA SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY PRE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE INTEGROVANÁ DIDAKTIKA SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY PRE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE Ľudmila Liptáková a kolektív Prešovská univerzita v Prešove Pedagogická fakulta 2011 OBSAH Úvod... 11 1. Koncepcia a teoretické

Více

DODATOK č. 1 ELEKTROTECHNIKA K mechanik elektrotechnik

DODATOK č. 1 ELEKTROTECHNIKA K mechanik elektrotechnik STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA ELEKTROTECHNICKÁ Hlavná č.1400/1, 059 51 Poprad Matejovce DODATOK č. 1 ELEKTROTECHNIKA 2697 K mechanik elektrotechnik Úprava ŠkVP učebný plán overovanie duálneho vzdelávania v rámci

Více

MATURITA. Kritériá na hodnotenie PFIČ MS z vyučovacích jazykov

MATURITA. Kritériá na hodnotenie PFIČ MS z vyučovacích jazykov MATURITA Kritériá na hodnotenie PFIČ MS z vyučovacích jazykov slovenský jazyk a literatúra maďarský jazyk a literatúra ukrajinský jazyk a literatúra slovenský jazyk a slovenská literatúra Január 2011 Kritériá

Více

Inovovaný školský vzdelávací program Živá škola

Inovovaný školský vzdelávací program Živá škola ISCED 2 Ročník 7. Slovenský jazyk a literatúra, časť slovenský jazyk Počet hodín ročne 99 Počet hodín týždenne 3 Časová dotácia pre časť slovenský jazyk je navŕšená o 0,5 hodiny oproti IŠVP. Vypracovala:

Více

Tematický výchovno-vzdelávací plán z literatúry pre 7.ročník ZŠ (spracovaný v súlade so ŠVP Slovenský jazyk a literatúra ISCED 2 príloha)

Tematický výchovno-vzdelávací plán z literatúry pre 7.ročník ZŠ (spracovaný v súlade so ŠVP Slovenský jazyk a literatúra ISCED 2 príloha) Tematický výchovno-vzdelávací plán z literatúry pre 7.ročník ZŠ (spracovaný v súlade so ŠVP Slovenský jazyk a literatúra ISCED 2 príloha) Spracovaný v rámci : E-learning vo výchovno-vzdelávacom procese

Více

Predmet: slovenský jazyk. Dialektológia. Morfológia

Predmet: slovenský jazyk. Dialektológia. Morfológia Inštitút slovakistických, mediálnych a knižničných štúdií Akademický rok: 2013/2014 Študijný program: slovenský jazyk a literatúra Študijný odbor: 2.1.27 slovenský jazyk a literatúra Magisterský stupeň

Více

Inovovaný školský vzdelávací program Živá škola

Inovovaný školský vzdelávací program Živá škola ISCED 2 Ročník 5. Predmet Slovenský jazyk a literatúra, časť slovenský jazyk Počet hodín ročne 99 Počet hodín týždenne 3 Časová dotácia je totožná s IŠVP. Vypracoval/a: PaedDr. Jana Kutišová Učebné osnovy

Více

Štátny pedagogický ústav, Pluhová 8, Bratislava CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z LITERÁRNEJ TVORBY

Štátny pedagogický ústav, Pluhová 8, Bratislava CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z LITERÁRNEJ TVORBY Štátny pedagogický ústav, Pluhová 8, 830 00 Bratislava CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z LITERÁRNEJ TVORBY Bratislava 2008 CIEĽ MATURITNEJ SKÚŠKY Hlavným poslaním predmetu literárna

Více

Predpísané písomné práce zo slovenského jazyka a literatúry

Predpísané písomné práce zo slovenského jazyka a literatúry Predpísané písomné práce zo slovenského jazyka a literatúry Písomné práce zo SJL pre 5. ročník Vstupný test - Opakovanie hlások podľa pravopisu - Opakovanie pravopisu i/y - Opakovanie vybraných slov vo

Více

CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z LITERÁRNEJ TVORBY

CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z LITERÁRNEJ TVORBY ŠTÁTNY PEDAGOGICKÝ ÚSTAV CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z LITERÁRNEJ TVORBY BRATISLAVA 2012 Schválilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky dňa 30.

Více

Návrh tematicko-výchovného plánu Slovenský jazyk pre 3. ročník Obsah jazykového učiva

Návrh tematicko-výchovného plánu Slovenský jazyk pre 3. ročník Obsah jazykového učiva Mesiac/ týždeň Názov kapitoly v učebnici Návrh tematicko-výchovného plánu Slovenský jazyk pre 3. ročník Obsah jazykového Ciele jazykového 9./1. Opakovanie poznatkov z 2. ročníka 9./2. Ustálené slovné spojenie

Více

NÁVRHY TEMATICKÝCH PLÁNŮ. 1. ročník Počet hodin

NÁVRHY TEMATICKÝCH PLÁNŮ. 1. ročník Počet hodin Návrhy tematických plánů Střední odborná škola 1. Návrh tematického plánu mluvnice 1. ročník Počet hodin Racionální studium textu 1 Základy informatiky získávání a zpracování informací 1 Jazykověda a její

Více

Otázky z literatúry na opakovanie pre 5. ročník 1.Čo je literatúra? 2. Čo je kniha? 3. Čo je knižnica? 4. Čo je tlač? 5. Čo je poézia? 6.

Otázky z literatúry na opakovanie pre 5. ročník 1.Čo je literatúra? 2. Čo je kniha? 3. Čo je knižnica? 4. Čo je tlač? 5. Čo je poézia? 6. Otázky z literatúry na opakovanie pre 5. ročník 1.Čo je literatúra? 2. Čo je kniha? 3. Čo je knižnica? 4. Čo je tlač? 5. Čo je poézia? 6. Čo je próza? 7. Čo je verš? 8. Čo je personifikácia? 9. Čo je pieseň?

Více

Tézy a odporúčaná literatúra na bakalárske štátne skúšky pre študijný program UČITEĽSTVO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY V KOMBINÁCII JAZYKOVÁ ZLOŽKA

Tézy a odporúčaná literatúra na bakalárske štátne skúšky pre študijný program UČITEĽSTVO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY V KOMBINÁCII JAZYKOVÁ ZLOŽKA Tézy a odporúčaná literatúra na bakalárske štátne skúšky pre študijný program UČITEĽSTVO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY V KOMBINÁCII JAZYKOVÁ ZLOŽKA ÚVOD DO ŠTÚDIA JAZYKA Lingvistika a filológia. Dejiny

Více

MATURITA Kritériá na hodnotenie písomnej formy internej časti. maturitnej skúšky

MATURITA Kritériá na hodnotenie písomnej formy internej časti. maturitnej skúšky MATURITA 2015 Kritériá na hodnotenie písomnej formy internej časti maturitnej skúšky slovenský jazyk a literatúra maďarský jazyk a literatúra ukrajinský jazyk a literatúra slovenský jazyk a slovenská literatúra

Více

Ústav bohemistických studií Bohemistika pro cizince tříletý bakalářský studijní program

Ústav bohemistických studií Bohemistika pro cizince tříletý bakalářský studijní program Ústav bohemistických studií Bohemistika pro cizince tříletý bakalářský studijní program https://ubs.ff.cuni.cz/cs/ Charakteristika studijního programu SP vychází zvl. z vědních oborů: lingvistika, literatura,

Více

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Jazyková výchova

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Jazyková výchova Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby, průřezová témata rozlišuje spisovný jazyk, nářečí a obecnou češtinu

Více

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU KLASICKÉ JAZYKY

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU KLASICKÉ JAZYKY Platný od: 16.12.2002 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU KLASICKÉ JAZYKY (a) Názov študijného odboru: Klasické jazyky (b) Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých sa odbor študuje a štandardná dĺžka štúdia študijných

Více

Slovenský jazyk a literatúra

Slovenský jazyk a literatúra Tematický výchovno vzdelávací plán Slovenský jazyk a literatúra Vypracovaný podľa Štátneho vzdelávacieho programu ISCED 1 a Školského vzdelávacieho programu ŠTVORLÍSTOK, schválený MZ dňa 0.8.2012 Ročník:

Více

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov Dodatek č.17 PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: 8. ročník ČESKÝ JAZYK - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov - rozlišuje

Více

Tézy a odporúčaná literatúra na bakalárske štátne skúšky pre študijný program UČITEĽSTVO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY V KOMBINÁCII JAZYKOVÁ ZLOŽKA

Tézy a odporúčaná literatúra na bakalárske štátne skúšky pre študijný program UČITEĽSTVO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY V KOMBINÁCII JAZYKOVÁ ZLOŽKA Tézy a odporúčaná literatúra na bakalárske štátne skúšky pre študijný program UČITEĽSTVO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY V KOMBINÁCII JAZYKOVÁ ZLOŽKA ÚVOD DO ŠTÚDIA JAZYKA Lingvistika a filológia. Jazyk

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: KVARTA

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: KVARTA Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: KVARTA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Moderna Prokletí básníci,

Více

Skratka Názov Akt. Kredit Rozsah Ukonč. Roč. Sem. Podmieňujúce Vyučujúci 3 1P + 1S H 1 Z 4 4S H 1 Z

Skratka Názov Akt. Kredit Rozsah Ukonč. Roč. Sem. Podmieňujúce Vyučujúci 3 1P + 1S H 1 Z 4 4S H 1 Z Študijný plán - Schválený Akademický rok: 2015/2016 Študijný program: AbpAN - anglický jazyk a kultúra v kombinácii - (Jednoodborové štúdium, bakalársky I. st., denná forma) Študijný odbor: 2.1.35. - prekladateľstvo

Více

Obsah. Nemecký jazyk. 1/ Fonetika. 2/ Morfológia. Hláskoslovie /7 Transkripcia /7. Tvaroslovie /31 Slovné druhy /31

Obsah. Nemecký jazyk. 1/ Fonetika. 2/ Morfológia. Hláskoslovie /7 Transkripcia /7. Tvaroslovie /31 Slovné druhy /31 Nemecký jazyk 1/ Fonetika Hláskoslovie /7 Transkripcia /7 SYSTÉM NEMECKÝCH HLÁSOK /8 Samohlásky / 8 Spoluhlásky /II Ráz /13 Spodobovanie spoluhlások /14 PROZODICKÉ VLASTNOSTI HLÁSOK /14 Prízvuk /15 Dôraz

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky)

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) Český jazyk a literatura - 6. ročník Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) jazykovými příručkami Odliší spisovný a nespisovný jazykový projev Rozpozná nejdůležitější

Více

Tézy na bakalárske štátne skúšky zo slovenskej literatúry

Tézy na bakalárske štátne skúšky zo slovenskej literatúry Tézy na bakalárske štátne skúšky zo slovenskej literatúry I. bosl Teória literatúry Podstata a funkcie literatúry. Pojmy literárnosť, estetická funkcia, druhotný jazyk. Rozdiel medzi umeleckou a odbornou

Více

SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA TESTOVANIE

SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA TESTOVANIE Výsledky, analýzy a ďalšie smerovanie národných meraní SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA TESTOVANIE 9-2011 15. november 2011 Slovenský jazyk a literatúra T9-2011 Predmet slovenský jazyk a literatúra Národný

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské

Více

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. Školní výstupy

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. Školní výstupy Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV rozlišuje spisovný jazyk, nářečí a obecnou češtinu a zdůvodní jejich užití spisovně vyslovuje česká a

Více

Skratka Názov Akt. Kredit Rozsah Ukonč. Roč. Sem. Podmieňujúce Vyučujúci

Skratka Názov Akt. Kredit Rozsah Ukonč. Roč. Sem. Podmieňujúce Vyučujúci Študijný plán UKÁŽKA kombinácie slovenský jazyk a literatúra anglický jazyk a literatúra Akademický rok: 2016/2017 Študijný muansl - učiteľstvo anglického jazyka a literatúry a slovenského jazyka a literatúry

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura 1 Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální

Více

Tézy na ŠZS - didaktika slovenského jazyka a literatúry (RŠ)

Tézy na ŠZS - didaktika slovenského jazyka a literatúry (RŠ) Tézy na ŠZS - didaktika slovenského jazyka a literatúry (RŠ) Didaktika slovenského jazyka a slohu 1. Školská reforma, štátny vzdelávací program, školský vzdelávací program. Obsahový a výkonový vzdelávací

Více

Vzdelávací štandard pre učebné odbory, ktorých absolvovaním žiak získa nižšie stredné odborné vzdelanie OBČIANSKA NÁUKA

Vzdelávací štandard pre učebné odbory, ktorých absolvovaním žiak získa nižšie stredné odborné vzdelanie OBČIANSKA NÁUKA OBČIANSKA NÁUKA CHARAKTERISTIKA PREDMETU Predmet občianska náuka je koncipovaný tak, aby svojim obsahom pomáhal žiakom orientovať sa v sociálnej realite a ich začleňovaniu do rôznych spoločenských vzťahov

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Český jazyk a literatura se zaměřením na vzdělávání Kód studijního oboru 7504R269 Typ studia bakalářský Forma studia prezenční Specializace Platnost

Více

STŘEDOEVROPSKÁ STUDIA

STŘEDOEVROPSKÁ STUDIA Státní závěrečná zkouška navazujícího magisterského studia oboru STŘEDOEVROPSKÁ STUDIA Rok přijetí 2017 a později Katedra středoevropských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Datum poslední aktualizace:

Více

Gymnázium Ľudovíta Štúra v Trenčíne. Učebné osnovy. Zameranie školského vzdelávacieho programu: -

Gymnázium Ľudovíta Štúra v Trenčíne. Učebné osnovy. Zameranie školského vzdelávacieho programu: - Gymnázium Ľudovíta Štúra v Trenčíne Učebné osnovy Stupeň vzdelania: ISCED 3A Študijný odbor: 902 J gymnázium Zameranie školského vzdelávacieho programu: - Predmet: slovenský jazyk a literatúra Ciele predmetu:

Více

Český jazyk pro 7. ročník

Český jazyk pro 7. ročník 1V3, 1V5, 1V6, 1V7, 1V8 1V5, 1V10, 1V1, 1V2, 1V5, 1V9, 1V10, Komunikační a slohová výchova 1V1, 1V5, 1V7, 1V10, 1V5, 1V6, 1V7, 1V10, 1V3, 1V5, 1V6, 1V7, Český jazyk pro 7. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové

Více

Tematické okruhy z českého jazyka k součásti státní závěrečné zkoušky dvouletého navazujícího magisterského studia platné od 1.

Tematické okruhy z českého jazyka k součásti státní závěrečné zkoušky dvouletého navazujícího magisterského studia platné od 1. Tematické okruhy z českého jazyka k součásti státní závěrečné zkoušky dvouletého navazujícího magisterského studia platné od 1. října 2014 A DIDAKTIKA ČESKÉHO JAZYKA (doc. PhDr. Martina Šmejkalová, Ph.D.,

Více

UĆEBNÝ PLÁN ŠTUDIJNÉHO ODBORU ANIMÁTOR VOĽNÉHO ČASU Tabuľka prevodu rámcového učebného plánu ŠVP na učebný plán ŠkVP

UĆEBNÝ PLÁN ŠTUDIJNÉHO ODBORU ANIMÁTOR VOĽNÉHO ČASU Tabuľka prevodu rámcového učebného plánu ŠVP na učebný plán ŠkVP UĆEBNÝ PLÁN ŠTUDIJNÉHO ODBORU 766 6 ANIMÁTOR VOĽNÉHO ČASU Tabuľka prevodu rámcového učebného plánu ŠVP na učebný plán ŠkVP Škola (názov, adresa) Názov ŠkVP Kód a názov ŠVP Kód a názov študijného odboru

Více

Český jazyk a literatura. 8. ročník. Komunikační a slohová výchova

Český jazyk a literatura. 8. ročník. Komunikační a slohová výchova list 1 / 7 Čj časová dotace: 4 hod / týden Český jazyk a literatura 8. ročník Komunikační a slohová výchova Subjektivně zabarvený popis (líčení) (ČJL 9 1 05) (ČJL 9 1 02) odlišuje spisovný a nespisovný

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 8. ročník Zpracovala: Mgr. Marie Čámská Jazyková výchova spisovně vyslovuje běžně užívaná cizí slova umí spisovně vyslovit běžná cizí slova

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) PŘEDMĚT Český jazyk TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) sekunda Mgr. Barbora Maxová 2hod/týden,

Více

Aktuální změny v didaktickém testu z češtiny 2015

Aktuální změny v didaktickém testu z češtiny 2015 Aktuální změny v didaktickém testu z češtiny 2015 PhDr. Dana Brdková Lektorka Bankovní akademie a VŠFS Pro použití v rámci projektu ematurity Jak je sestaven didaktický test? Didaktický test obsahuje 10

Více

Tematika XVI. mezinárodního sjezdu slavistů v Bělehradě v r JAZYK Etymologie a historicko-srovnávací výzkum slovanských jazyků.

Tematika XVI. mezinárodního sjezdu slavistů v Bělehradě v r JAZYK Etymologie a historicko-srovnávací výzkum slovanských jazyků. Tematika XVI. mezinárodního sjezdu slavistů v Bělehradě v r. 2018 přijatá na zasedání MKS v Praze 31. srpna 2015 a schválená na zasedání Prezidia MKS v Bělehradě 3. prosince 2015. Na XVI. mezinárodním

Více

AKO PREBIEHA ÚSTNA FORMA INTERNEJ ČASTI MATURITNEJ SKÚŠKY

AKO PREBIEHA ÚSTNA FORMA INTERNEJ ČASTI MATURITNEJ SKÚŠKY AKO PREBIEHA ÚSTNA FORMA INTERNEJ ČASTI MATURITNEJ SKÚŠKY Ústna forma internej časti MS sa realizuje pred predmetovou maturitnou komisiou zo slovenského jazyka a literatúry. Predmetová maturitná komisia

Více

LISTOPAD Úvod do nauky o tvoření slov, PROSINEC Psaní velkých písmen

LISTOPAD Úvod do nauky o tvoření slov, PROSINEC Psaní velkých písmen (UČEBNÍ MATERIÁLY Český jazyk a stylistika Sexta A, Sexta B Libuše Kratochvílová 2 hodiny týdně Český jazyk pro 2.roč. G SPN 2005 / nov. mat. / Český jazyk pro stř. šk. SPN 2003 a další Český jazyk v kostce

Více

ŠVP Učivo. RVP ZV Kód. RVP ZV Očekávané výstupy. ŠVP Školní očekávané výstupy. Obsah RVP ZV

ŠVP Učivo. RVP ZV Kód. RVP ZV Očekávané výstupy. ŠVP Školní očekávané výstupy. Obsah RVP ZV KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA RVP ZV Obsah 5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 5.1.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk a literatura 8. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby. zvuková stránka jazyka (spisovná a nespisovná výslovnost)

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby. zvuková stránka jazyka (spisovná a nespisovná výslovnost) Český jazyk a literatura - 6. ročník Samostatně pracuje s Pravidly obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) OSV Řešení problémů a českého pravopisu, se Slovníkem rozhodovací dovednosti (práce spisovné

Více

Predmet: Slovenský jazyk a literatúra

Predmet: Slovenský jazyk a literatúra Predmet: Slovenský jazyk a literatúra Charakteristika predmetu Učebný predmet slovenský jazyk a literatúra ako súčasť vzdelávacej oblasti Jazyk a komunikácia je zameraný na rozvoj komunikačných schopností

Více

CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A SLOVENSKEJ LITERATÚRY

CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A SLOVENSKEJ LITERATÚRY Štátny pedagogický ústav, Pluhová 8, 830 00 Bratislava CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A SLOVENSKEJ LITERATÚRY Bratislava 2008 1. CIEĽ MATURITNEJ SKÚŠKY 1.1

Více

5.1 Český jazyk a literatura Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a gymnázium čtyřleté

5.1 Český jazyk a literatura Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a gymnázium čtyřleté 5.1 Český jazyk a literatura Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a gymnázium čtyřleté Časové, obsahové a organizační vymezení Ročník 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace 4 4 4 4 Realizuje se obsah vzdělávacího oboru

Více

ŠTÁTNY PEDAGOGICKÝ ÚSTAV CIEĽOVÉ POŢIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z LATINČINY

ŠTÁTNY PEDAGOGICKÝ ÚSTAV CIEĽOVÉ POŢIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z LATINČINY ŠTÁTNY PEDAGOGICKÝ ÚSTAV CIEĽOVÉ POŢIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z LATINČINY BRATISLAVA 2008 1. CIEĽ MATURITNEJ SKÚŠKY Latinčina ako voliteľný maturitný predmet umoţňuje ţiakom získať základ

Více

Prijímacie skúšky kritériá pre školský rok 2017/2018

Prijímacie skúšky kritériá pre školský rok 2017/2018 Prijímacie skúšky kritériá pre školský rok 2017/2018 Študijný odbor 4236 M ekonomika pôdohospodárstva Prihlášky na štúdium v tomto študijnom odbore treba doručiť do 20. 4. 2017 Prijímacie skúšky budú v

Více

1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI 1.1 ZPŮSOB VÝPOČTU A VYJÁDŘENÍ VÝSLEDKU HODNOCENÍ ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI

1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI 1.1 ZPŮSOB VÝPOČTU A VYJÁDŘENÍ VÝSLEDKU HODNOCENÍ ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI Praha dne 28. března 2017 Č. j.: MSMT-7337/2017-1 SDĚLENÍ V souladu s 22 odst. 1 vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění

Více

Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství Karolinum, 2015 Robert Adam, 2015

Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství Karolinum, 2015 Robert Adam, 2015 Morfologie Příručka k povinnému předmětu bakalářského studia oboru ČJL Robert Adam Grafická úprava Jan Šerých Sazba DTP Nakladatelství Karolinum Vydání první Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství

Více

RVP ZV Kód. ŠVP Školní očekávané výstupy. ŠVP Učivo. RVP ZV Očekávané výstupy. Obsah RVP ZV

RVP ZV Kód. ŠVP Školní očekávané výstupy. ŠVP Učivo. RVP ZV Očekávané výstupy. Obsah RVP ZV KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA RVP ZV Obsah 5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 5.1.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk a literatura 7. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy

Více

Ţánre publicistického štýlu. Ich charakteristika, rozdelenie, pôsobenie. Televízne ţánre (soap opera, sitcom, seriál).

Ţánre publicistického štýlu. Ich charakteristika, rozdelenie, pôsobenie. Televízne ţánre (soap opera, sitcom, seriál). TÉZY NA BAKALÁRSKE ŠTÁTNE ZÁVEREČNÉ SKÚŠKY Editorstvo a vydavateľská prax slovenská literatúra Etapy vo vývine ľudskej komunikácie. Epocha znamení a signálov. Epocha reči a jazyka. Epocha písma. Epocha

Více

Štátny pedagogický ústav, Pluhová 8, Bratislava CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

Štátny pedagogický ústav, Pluhová 8, Bratislava CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY Štátny pedagogický ústav, Pluhová 8, 830 00 Bratislava CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY Bratislava 2008 CIELE MATURITNEJ SKÚŠKY Cieľové požiadavky

Více

VZDELÁVACÍ OBSAH PREDMETU, POŽIADAVKY NA VÝSTUP, METÓDY A FORMY PRÁCE, HODNOTENIE

VZDELÁVACÍ OBSAH PREDMETU, POŽIADAVKY NA VÝSTUP, METÓDY A FORMY PRÁCE, HODNOTENIE Názov predmetu: Umenie a kultúra Časový rozsah: 1 hodina týždenne Ročník: 3. VZDELÁVACÍ OBSAH PREDMETU, POŽIADAVKY NA VÝSTUP, METÓDY A FORMY PRÁCE, HODNOTENIE Obsahové zameranie 3. ročníka: Vnímanie umenia

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura - Tercie Český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence

Více

7. ročník. Český jazyk a literatura. Komunikační a slohová výchova. Vypravování uspořádání dějových prvků

7. ročník. Český jazyk a literatura. Komunikační a slohová výchova. Vypravování uspořádání dějových prvků list 1 / 8 Čj časová dotace: 4 hod / týden Český jazyk a literatura 7. ročník (ČJL 9 1 09) sestaví vypravování v časové posloupnosti s využitím názorných jazykových prostředků sestaví vypravování s využitím

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE UČEBNÍ OSNOVY 1. 2 Cvičení z českého jazyka Cvičení z českého jazyka 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Charakteristika Žáci si tento předmět vybírají

Více

Tematické okruhy z českého jazyka k součásti státní závěrečné zkoušky dvouletého navazujícího magisterského studia

Tematické okruhy z českého jazyka k součásti státní závěrečné zkoušky dvouletého navazujícího magisterského studia Průběh závěrečné zkoušky z českého jazyka a didaktiky českého jazyka (rozšiřující studium učitelství pro 1. st. ZŠ) Očekává se, že studentka/student předloží u závěrečné zkoušky seznam prostudované odborné

Více

Tematické okruhy maturitných zadaní SJL

Tematické okruhy maturitných zadaní SJL Tematické okruhy maturitných zadaní SJL I. Literatúra 1. Literatúra staroveku orientálne literatúry: mezopotámska/sumerská Epos o Gilgamešovi; hebrejská lit. Biblia antické literatúry o grécka literatúra

Více

Kritériá hodnotenia a klasifikácie žiakov ISCED 2

Kritériá hodnotenia a klasifikácie žiakov ISCED 2 Príloha č.2 Kritériá hodnotenia a klasifikácie žiakov ISCED 2 Pri hodnotení a klasifikácii vychádzame z Metodického pokynu č. 22/2011.Hodnotenie je súhrnnou písomnou spätnou väzbou o tom, čo žiak zvládol

Více

Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě. Informace o přijímacích zkouškách podle studijních programů

Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě. Informace o přijímacích zkouškách podle studijních programů 1 Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě Informace o přijímacích zkouškách podle studijních programů 1. Studijní program N7504 Učitelství pro střední školy a) Studijní obor: Učitelství Anglického

Více

Český jazyk - Jazyková výchova

Český jazyk - Jazyková výchova Prima Zvuková stránka jazyka Stavba slova a pravopis rozlišuje spisovný jazyk, nářečí a obecnou češtinu Jazyk a jeho útvary seznamuje se s jazykovou normou spisovně vyslovuje česká a běžně užívaná cizí

Více

VI.OA - LITERATÚRA. získal v minulých ročníkoch. Vie

VI.OA - LITERATÚRA. získal v minulých ročníkoch. Vie Lyrická poézia - štylizácia 1. Mesiac 2. Číslo vyuč. hodiny IX. 1. 3. Tem. celok VI.OA - LITERATÚRA Vzdelávací štandard 4. Obsahový štandard 5. Výkonový štandard Úvodná hodina Študentom predostrieme plán

Více

CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A SLOVENSKEJ LITERATÚRY ÚROVEŇ B

CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A SLOVENSKEJ LITERATÚRY ÚROVEŇ B Štátny pedagogický ústav, Pluhová 8, 830 00 Bratislava CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A SLOVENSKEJ LITERATÚRY ÚROVEŇ B Bratislava 2004 1. CIEĽ MATURITNEJ SKÚŠKY

Více

Mgr. Zuzana Hirschnerová, PhD.

Mgr. Zuzana Hirschnerová, PhD. Mgr. Zuzana Hirschnerová, PhD. 1. Teoretické vymedzenie koncepcie komunikačného vyučovania materinského jazyka. 2. Vzťah jazykovej a slohovo-komunikačnej zložky v učebniciach slovenského jazyka. 3. Štruktúra

Více

UČEBNÉ OSNOVY Z PREDMETU VÝCHOVA UMENÍM PRE 8. ROČNÍK ZŠ

UČEBNÉ OSNOVY Z PREDMETU VÝCHOVA UMENÍM PRE 8. ROČNÍK ZŠ Základná škola Branč, Nitrianska ulica 98, Branč UČEBNÉ OSNOVY Z PREDMETU VÝCHOVA UMENÍM PRE 8. ROČNÍK ZŠ Vzdelávanie je schopnosť porozumieť iným Vypracované podľa ISCED 2 Časová dotácia predmetu: 0,5

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník

Výstupy z RVP Učivo Ročník Komunikační a slohová výchova 15 využívá znalostí o jazykové normě při tvorbě vhodných jazykových projevů podle komunikační situace prostředky vhodnými pro danou komunikační Situaci 15 využívá znalostí

Více

Jazyk a jazyková komunikace 1. ročník a kvinta

Jazyk a jazyková komunikace 1. ročník a kvinta Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Český jazyk (CEJ) Jazyk a jazyková komunikace 1. ročník a kvinta 2 hodiny týdně Obecné poučení o jazyku a řeči Odliší pojem jazyk, řeč a mluva Popíše jednu z hypotéz

Více

Vzdelávacia oblasť: Jazyk a komunikácia 2. STUPEŇ ZŠ - ISCED 2. Základná škola Pavla Horova Michalovce SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA

Vzdelávacia oblasť: Jazyk a komunikácia 2. STUPEŇ ZŠ - ISCED 2. Základná škola Pavla Horova Michalovce SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA Základná škola Pavla Horova Michalovce ŠKOLSKÝ ROK: 2015/2016 9. ROČNÍK SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA Vypracoval: Mgr. Mária Papačová Obsah Charakteristika predmetu.... 2 Ciele učebného predmetu.... 2 Kľúčové

Více

Vzdelávacia oblasť: Jazyk a komunikácia 2. STUPEŇ ZŠ - ISCED 2. Základná škola Pavla Horova Michalovce SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA

Vzdelávacia oblasť: Jazyk a komunikácia 2. STUPEŇ ZŠ - ISCED 2. Základná škola Pavla Horova Michalovce SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA Základná škola Pavla Horova Michalovce ŠKOLSKÝ ROK: 2016/2017 9. ROČNÍK SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA Vypracoval: Mgr. Mária Papačová Obsah Charakteristika predmetu.... 2 Ciele učebného predmetu.... 2 Kľúčové

Více

RVP ŠVP UČIVO - samostatně pracuje s Pravidly českého pravopisu, se Slovníkem spisovné češtiny a s dalšími slovníky a příručkami

RVP ŠVP UČIVO - samostatně pracuje s Pravidly českého pravopisu, se Slovníkem spisovné češtiny a s dalšími slovníky a příručkami DODATEK č. 27 PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: 9. ročník ČESKÝ JAZYK - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov, rozpoznává

Více

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované v předmětu Mediální výchova

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované v předmětu Mediální výchova Název ŠVP Motivační název Datum 15.6.2009 Název RVP Verze 01 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Platnost od 1.9.2009 Forma vzdělávání Koordinátor Délka studia v letech: denní forma

Více

1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY V Praze dne 11. března 2015 Č. j.: MSMT-6626/2015-1 SDĚLENÍ V souladu s 22, odst. 1 vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění

Více

Předmět: Český jazyk a literatura

Předmět: Český jazyk a literatura Komunikační a slohová výchova 1 odlišuje ve čteném nebo slyšeném textu fakta od názorů a hodnocení, ověřuje fakta pomocí otázek nebo porovnáváním s dostupnými informačními zdroji 15 využívá znalostí o

Více

Učebnica: Nová maturita úroveň B2 Berešová, YES vyššia úroveň

Učebnica: Nová maturita úroveň B2 Berešová, YES vyššia úroveň Predmet: Konverzácia v anglickom jazyku Ročník: septima Počet hodín týždenne: 2 Spolu hodín za rok: Učebnica: Nová maturita úroveň B2 Berešová, YES vyššia úroveň Cieľ alebo kľúčové kompetencie Tematický

Více

LITERATÚRA. Názov projektu: Čítaj viac a dvere k poznaniu sa samy otvoria Kód projektu: Tema tický celok. Ho di na 1.

LITERATÚRA. Názov projektu: Čítaj viac a dvere k poznaniu sa samy otvoria Kód projektu: Tema tický celok. Ho di na 1. LITERATÚRA Názov projektu: Čítaj viac a dvere k poznaniu sa samy otvoria Kód projektu: 2611013043 Me siac S E P T E M B E R Ho di na 1. 2. 3. Tema tický celok Ľudová slovesnosť Kľúčové kompetencie Téma

Více

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.2.1. Vyučovací předmět: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2.

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.2.1. Vyučovací předmět: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. 6.2. II.stupeň Vzdělávací oblast: 6.2.1. Vyučovací předmět: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Dovednosti získané ve vzdělávacím oboru Český jazyk a literatura jsou

Více

Okruhy otázok štátnej skúšky z predmetu Teória a didaktika športovej špecializácie karate

Okruhy otázok štátnej skúšky z predmetu Teória a didaktika športovej špecializácie karate U N I V E R Z I T A K O M E N S K É H O V B R A T I S L A V E Okruhy otázok štátnej skúšky z predmetu Teória a didaktika športovej špecializácie karate Bakalársky stupeň štúdia 1. a) Vznik, vývoj a história

Více

Český jazyk. agogika I. Kolářová, K. Klímová, P. Hauser, K. Ondrášková. pro studující učitelství 1. stupně základní školy

Český jazyk. agogika I. Kolářová, K. Klímová, P. Hauser, K. Ondrášková. pro studující učitelství 1. stupně základní školy pe agogika I. Kolářová, K. Klímová, P. Hauser, K. Ondrášková Cvičebnice na CD Český jazyk Český jazyk I. Kolářová, P. Hauser, K. Klímová, K. Ondrášková pro studující učitelství 1. stupně základní školy

Více

Téma Obsahový štandard Výkonový štandard

Téma Obsahový štandard Výkonový štandard Tematický výchovno-vzdelávací plán z jazykovej výchovy a slohového výcviku (s posilnením moderných foriem vzdelávania k rozvíjaniu kľúčových spôsobilostí a čitateľskej gramotnosti) redmet: Slovenský jazyk

Více

Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury

Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury školní rok: 2019/20 třídy: 8. A, 4. C, 4. D Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury Forma zkoušky: jednotně zadaná písemná práce Způsob vypracování: na počítači Čas

Více

Vývoj cien energií vo vybraných krajinách V4

Vývoj cien energií vo vybraných krajinách V4 Vývoj cien energií vo vybraných krajinách V4 Ceny energií majú v krajinách V4 stále výrazný proinflačný vplyv. Je to výsledok významných váh energií a ich podielu na celkovom spotrebnom koši v kombinácii

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské RVP výstupy ŠVP výstupy

Více

Opakovanie učiva na polročné písomné práce

Opakovanie učiva na polročné písomné práce 1. ročník (1.A, 1.B) Opakovanie učiva na polročné písomné práce - Sčítanie a odčítanie do 10 - Riešenie slovných úloh podľa nákresu - Sčítanie viacerých sčítancov (napr. 2 + 5 +1) - Porovnávanie čísel

Více

Špecifikácia testov z vyučovacích jazykov pre T Špecifikácia testov

Špecifikácia testov z vyučovacích jazykov pre T Špecifikácia testov Špecifikácia testov z vyučovacích jazykov pre T9-2017 Špecifikácia testov zo slovenského jazyka a literatúry z maďarského jazyka a literatúry zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry z ukrajinského

Více

Vedecký prístup ku koncipovaniu ekonomickej teórie. VET Cvičenie 1.2

Vedecký prístup ku koncipovaniu ekonomickej teórie. VET Cvičenie 1.2 Vedecký prístup ku koncipovaniu ekonomickej teórie VET Cvičenie 1.2 Základné funkcie ekonómie ako vedy 1. poznávacia 2. praktická 3. metodologická Ekonómia má nielen svoj predmet skúmania, ale aj svoje

Více

Předmět: Český jazyk. Vypravování ústní. Popis pracovního postupu. Popis popis uměl. díla. Vypravování ústní

Předmět: Český jazyk. Vypravování ústní. Popis pracovního postupu. Popis popis uměl. díla. Vypravování ústní Komunikační a slohová výchova 1 odlišuje ve čteném nebo slyšeném textu fakta od názorů a hodnocení, ověřuje fakta pomocí otázek nebo porovnáváním s dostupnými informačními zdroji 15 využívá znalostí o

Více

Okruhy rozprav ke státní závěrečné zkoušce (Bc.)

Okruhy rozprav ke státní závěrečné zkoušce (Bc.) Okruhy rozprav ke státní závěrečné zkoušce (Bc.) Studijní program: Studijní obor: Specializace v pedagogice Český jazyk a literatura se zaměřením na vzdělávání 1. Český jazyk Požadované dovednosti Dobrá

Více