Technologická zařízení v biorafinériích

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Technologická zařízení v biorafinériích"

Transkript

1 Technologická zařízení v biorafinériích Vedoucí BP: Prof. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. Seznamte se s konceptem biorafinérie a na základě literární rešerše specifikujete několik technologií, které tomuto konceptu odpovídají. Pro vybranou technologii proveďte rozbor všech strojních zařízení, které se v technologii vyskytují a definujte jejich základní provozní parametry. Pro jedno vybrané zařízení proveďte analýzu jeho koncepčního uspořádání včetně analýzy jednotlivých konstrukčních uzlů. Zhodnoťte konstrukci zařízení nejen z hlediska dimenzování jednotlivých uzlů, ale zejména z hlediska jeho provozní spolehlivosti a nároků na údržbu.

2 Zařízení v technologii výroby a recyklace polymerů Vedoucí BP: Prof. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. Seznamte se s technologií výroby vybraného typu polymerního materiálu (PVC, PP, PS, PA, PUR,..). Popište procesy a zařízení v této technologii. Na základě rešerše popište možnosti a technologie recyklace vybraného typu polymerního materiálu.

3 Specifika konstrukce a provozu zařízení pro farmaceutický průmysl Vedoucí BP: Prof. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. Seznamte se s klíčovými technologiemi výroby léčiv a na základě literární rešerše se podrobně zaměřte specifika konstrukce a provozování zařízení v tomto průmyslovém odvětví. Definujte jednotlivá specifika (např. materiál, povrchové úpravy, spolehlivost, sanitace, ) a popište a kvantifikujte jednotlivé parametry jejich promítnutí do konstrukce zařízení. Podrobně se věnujte jednomu vybranému specifiku a navrhněte postup/metodiku jeho uplatnění při konstrukci těchto zařízení.

4 Vícerotorová míchací zařízení pro farmaceutický a kosmetický průmysl Vedoucí BP: Prof. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. Na základě literární, patentové a průmyslové rešerše popište typické uspořádání jedno i vícerotorových míchacích zařízení vhodná pro farmaceutický a kosmetický průmysl. Popište metodiku stanovení základních procesních parametrů těchto míchacích zařízení. Pro vybranou aplikaci proveďte podrobný rozbor konstrukce vhodného uspořádání míchacího zařízení a stanovte základní procesní parametry a návrh na úrovni basic-design.

5 Zařízení pro mísení partikulárních látek Vedoucí BP: Prof. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. Na základě literární, patentové a průmyslové rešerše popište konstrukci a užití různých koncepcí mísících zařízení pro mísení hrubozrnných a jemnozrnných partikulárních materiálů. Popište metodiku návrhu základních procesních parametrů zařízení pro mísení partikulárních látek daných vlastností. Pro vybraný partikulární materiál proveďte základní návrh mísiče na úrovni basic-design.

6 Zařízení pro dopravu vysokoviskózních látek a suspenzí Vedoucí BP: Prof. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. Seznamte se s konstrukcí zařízení pro dopravu vysokoviskózních látek a suspenzí, které se často vyskytují v potravinářském, plastikářském a stavebním průmyslu. Proveďte rozbor konstrukce a provedení jednotlivých zařízení a zhodnoťte jejich rozsah použitelnosti a provozních omezení. Proveďte návrh typu a provozních parametrů zařízení pro dopravu Vámi vybrané konkrétní vysokovyskózní látky.

7 Dispergace v technologii výroby částicových nanokompozitů Vedoucí BP: Prof. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. Seznamte se s technologií výroby částicových nanokompozitů. Popište procesy a zařízení pro dispergaci nanočástic do matrice (rychloběžní míchadla, systémy stator-rotor, ultrazvuk, koloidní mlýn, ). Popište možnosti stabilizace vzniklé disperze nanočástic v matrici. Na základě literární rešerše diskutujte vliv dispergace na užitné vlastnosti nanokompozitů.

8 Doprava heterogenních látek potrubím Vedoucí BP: Prof. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. Seznamte se s popisem vlastností heterogenních látek, tj. disperzí kapalina-kapalina, kapalina-pevná látka, kapalina-plyn, plyn-pevná látka potřebných pro popis jejich toku potrubním systémem. Na základě rešerše definujte limitní stavy pro proudění těchto látek potrubím a navrhněte metodiku návrhového výpočtu potrubní větve pro dopravu těchto látek. Zpracujte ukázkový návrhový výpočet potrubní větvě pro dopravu zvoleného množství vybraného heterogenního materiálu, např. doprava kalů, suspenzí, hydraulická nebo pneumatická doprava partikulárních materiálů.

9 Odstředivky a ultraodstředivky Vedoucí BP: Prof. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. Seznamte se s teorií separace disperzí v poli odstředivých sil a jejím využitím v usazovacích a filtračních odstředivkách. Na základě literární, patentové a průmyslové rešerše popište konstrukci a použití jednotlivých odstředivek. Pro jeden vybraný konkrétní typ zařízení podrobně rozeberte jeho konstrukci, identifikujte podstatné funkční části a popište, jak byste postupovali při jejich návrhu a dimenzování.

10 Zařízení pro zpracování ropy Vedoucí BP: doc. Ing. Radek Šulc, Ph.D. Obsah práce: Seznámit se s technologiemi na zpracování ropy na paliva a petrochemikálie se zaměřením na procesy a zařízení. Zpracovat literární rešerši pro vybranou technologii a zařízení. Ukázkový výpočet vybraného zařízení.

11 Strojní zařízení pro výrobu cukru Vedoucí BP: doc. Ing. Radek Šulc, Ph.D. Obsah práce: Seznámit se s technologiemi výroby cukru se zaměřením na procesy a zařízení. Zpracovat literární rešerši pro vybranou technologii a zařízení. Ukázkový výpočet vybraného zařízení. zdroj: Cukrovar Prosenice.

12 Strojní zařízení pro výrobu sýrů Vedoucí BP: doc. Ing. Radek Šulc, Ph.D. Obsah práce: Seznámit se s technologiemi výroby různých typů sýra se zaměřením na procesy a zařízení. Zpracovat literární rešerši pro vybranou technologii a zařízení. Ukázkový výpočet vybraného zařízení.

13 Strojní zařízení v keramickém průmyslu Vedoucí BP: doc. Ing. Radek Šulc, Ph.D. Obsah práce: Seznámit se s technologiemi používanými při výrobě keramiky / porcelánu se zaměřením na používaná zařízení. Zpracovat literární rešerši pro vybranou technologii a zařízení. Ukázkový výpočet vybraného zařízení. zdroj: vsb.cz, jika, Meissen Porzellan

14 Zařízení pro výrobu pitné vody Vedoucí BP: doc. Ing. Radek Šulc, Ph.D. Obsah práce: Seznámit se s technologiemi výroby pitné vody se zaměřením na procesy a zařízení. Zpracovat literární rešerši pro vybranou technologii a zařízení. Ukázkový výpočet vybraného zařízení. zdroj: PVK a.s., Envi-Pur a.s.

15 Pokročilé technologie v destilaci reaktivní destilace, katalytická destilace, extrakční destilace Vedoucí BP: doc. Ing. Radek Šulc, Ph.D. Využití: Příklad integrovaného inženýrství. Místo klasické kombinace dvou zařízení - reaktor a destilační kolona, je proces integrován do jednoho zařízení. Obsah práce: Seznámit se s technologií reaktivní/katalytické /extrakční destilace (dle výběru) se zaměřením na procesy a zařízení. Zpracovat literární, patentovou a průmyslovou rešerši na vybraný proces a zařízení. Popsat vybrané průmyslové aplikace. zdroj:

16 Membránové technologie v průmyslu Vedoucí BP: doc. Ing. Radek Šulc, Ph.D. Využití: Dělení roztoku na základě rozdílné propustnosti (průchodnosti) složek membránou. K dělení dochází v důsledku různé velikosti a tvaru částic a pórů membrány. Obsah práce: Princip a rozdělení membránových procesů (mikrofiltrace, nanofiltrace, reverzní osmóza, dialýza). Typy membrán. Využití v průmyslu (potravinářském, chemickém, při čištění odpadních vod). Ukázkový výpočet.

17 Čistírny odpadních vod: zpracování kalu Vedoucí BP: doc. Ing. Radek Šulc, Ph.D. Obsah práce: Seznámit se s technologiemi odvodňování a zahušťování kalů z čistíren odpadních vod se zaměřením na procesy a zařízení. Zpracovat literární rešerši pro vybranou technologii a zařízení. zdroj: AMCON Europe s.r.o.

18 Sanitace v potravinářském průmyslu Vedoucí BP: doc. Ing. Radek Šulc, Ph.D. Jedním z opatření, které se dosahuje zdravotní nezávadnost a kvalita potravin, je sanitace. Pojem sanitace zahrnuje úklid, čištění, dezinfekci, dezinsekci a deratizaci. Obsah práce: Výklad pojmů. Sanitace výrobních linek. CIP a SIP stanice (clearing in point, sanitizing in place) a její komponenty. Ukázkový výpočet. zdroj:

19 Technologická zařízení pro zpracování CO2 z CCS technologií Vedoucí BP: doc. Ing. Lukáš Krátký, Ph.D. Zpracujte patentovou, průmyslovou a literární rešerši zaměřenou na možnosti využití CO2, emisních a syntézních plynů k výrobě biopaliv 3. a 4. generace s důrazem na technologie, stroje a zařízení pro dané zpracování. Vyhodnoťte možnosti využití plynů z konkrétních technologií k výrobě biopaliv a jiných cenných chemických komodit ve vztahu k výrobním nákladům v současné době, i výhledově.

20 Technologie a zařízení pro zpracování fermentačních zbytků Vedoucí BP: doc. Ing. Lukáš Krátký, Ph.D. Seznamte se s fermentačními technologiemi. Vypracujte patentovou, průmyslovou a literární rešerši s cílem definovat strojně technologické vybavení pro ekonomicky perspektivní využití fermentačních zbytků. Proveďte základní energetickou bilanci a ekonomickou rozvahu pro transformaci fermentačních zbytků z bioplynové stanice na komodity s vysokou ekonomickou hodnotou.

21 Technologie a zařízení pro sběr a separaci chlorelly z vodního prostředí Vedoucí BP: doc. Ing. Lukáš Krátký, Ph.D. Seznamte se s moderními trendy v oblasti separace látek (elektroflotace, flokulace, membrány, sedimentace). Zpracujte rešerši zaměřenou na technologie a zařízení, které lze použít k separaci řasy chlorelly z vodního prostředí.

22 Stroje a zařízení pro výrobu biochemikálií a biopaliv 2+ generace Vedoucí BP: doc. Ing. Lukáš Krátký, Ph.D. Seznamte se se stávajícími technologiemi výroby biochemikálií a biopaliv druhé a vyšší generace, tj. 2+ generace. Proveďte rozbor vybrané technologie s důrazem na ekonomickou hodnotu, čistotu a využitelnost produktů, definujte klíčové stroje a zařízení včetně možnosti jejich modernizace. Navrhněte modifikaci tradičních technologií do konceptu biorafinerie, proveďte SWOT analýzu modernizace.

23 Zásady konstruování uzavřených fotobioreaktorů Vedoucí BP: doc. Ing. Lukáš Krátký, Ph.D. Zpracujte patentovou, průmyslovou a literární rešerši zaměřenou konstrukci uzavřených fotobioreaktorů a jejich klíčových konstrukčních uzlů. Detailněji se zaměřte na konstrukční uspořádání deskových fotobioreaktorů. Navrhněte konstrukční řešení klíčových uzlů laboratorního deskového fotobioreaktoru z hlediska variability režimu proudění a utěsnění.

24 Biofiltrační jednotky pro čištění plynů Vedoucí BP: doc. Ing. Lukáš Krátký, Ph.D. Seznamte se s možnostmi využití biofiltračních jednotek v praxi. Zpracujte rešerši zaměřenou na konstrukční uspořádání biofiltračních jednotek. Diskutujte jejich procesní charakteristiky, výhody, nevýhody a typické průmyslové aplikace. Na základě získaných poznatků proveďte návrhový výpočet biofiltrační jednotky pro úpravu vzduchu z kafilerie.

25 Rychle se otevírací pohony a armatury Vedoucí BP: doc. Ing. Lukáš Krátký, Ph.D. Zpracujte literární, průmyslovou a patentovou rešerši zaměřenou na průmyslově dostupné armatury a jejich pohony s důrazem na jejich použití jako expanzní armatury s maximální dobou otevření do 10 ms. Na základě získaných poznatků navrhněte modelové laboratorní zařízení pro testování vhodnosti použití jednotlivých typů armatur a pohonů.

26 Utěsňování hřídelů tlakových nádob zpracovávajících abrazívní materiály Vedoucí BP: doc. Ing. Lukáš Krátký, Ph.D. Zpracujte rešerši zaměřenou na možnosti utěsňování hřídelů tlakových zařízení zpracovávajících abrazívní materiály, např. kafilernickou surovinu. Diskutujte výhody a nevýhody konstrukčních uspořádání, odolnost vůči abrazi, provozní spolehlivost a náročnost údržby. Na základě získaných poznatků vypracujte basic design vhodného těsnicího systému pro laboratorní zařízení.

27 Přestup tepla v míchaných nádobách Vedoucí BP: Ing. Karel Petera, Ph.D. Literární rešerše přestupu tepla v míchaných nádobách. Vliv tangenciální složky na přestup tepla u dna nádoby. Základní přístupy při modelování přestupu tepla v CFD výpočtech.

28 CFD metody pro popis proudění ve fotobioreaktorech pro kultivaci řas Vedoucí BP: Ing. Karel Petera, Ph.D. Stručná rešerše používaných typů fotobioreaktorů vhodných pro kultivaci řas. Popis různých režimů proudění v Coutte-Taylorově fotobioreaktoru. Srovnání metod CFD použitelných pro simulaci proudění v takovémto typu zařízení a vyhodnocení vhodnosti pro popis různých režimů proudění.

29 Modelování proudění v nádržích pro chov ryb Vedoucí BP: Ing. Karel Petera, Ph.D. Literární rešerše. Identifikace a zhodnocení významu základních faktorů ovlivňujících proudění, distribuci krmiva a chování ryb - umístění vtoku, odtoku, usazování, rychlost proudění atp. Možné přístupy při modelování pomocí CFD nástrojů.

30 Modelování obtékání těla ryb Vedoucí BP: Ing. Karel Petera, Ph.D. Literární rešerše s ohledem na charakteristiku pohybu ryby ve vodě a CFD nástroje. Přístupy k modelování pohybující se nebo deformující se sítě v programu ANSYS CFD. Návrh možných metod a nástrojů pro řešení dané problematiky.

31 Diagnostika aparátů a procesů, defektoskopie Vedoucí BP: Ing. Martin Dostál, Ph.D. Využití moderních zobrazovacích metod (Computer Tomography) pro analýzu dějů probíhajících v aparátech. Princip dostupných metod a zařízení, jejich aplikace a využití. Optimalizace výměníků tepla Vedoucí BP: Ing. Martin Dostál, Ph.D. Co je to výměník tepla a k čemu slouží? Jak navrhnout optimální rozměry výměníku tepla či jeho zařazení do procesního schématu? Různé přístupy k optimalizaci (entropie, PINCH, ). Povrchové napětí Vedoucí BP: Ing. Martin Dostál, Ph.D. Co je to povrchové napětí, jak se měří a jak ovlivňuje procesy probíhající v aparátech a konstrukční návrh zařízení.

32 Vlastnosti látek Vedoucí BP: Ing. Martin Dostál, Ph.D. Jaké vlastnosti jsou potřeba pro návrh procesních zařízení? Jak je možné je určit? Principy měření vlastností látek (tokové vlastnosti látek - rotační reometrie, oscilační reometrie, tepelné vlastnosti látek - tepelná a teplotní vodivost, měrná tepelná kapacita, DSC, TGA, ) potřebných pro návrhy procesních zařízení a konstrukce měřicích zařízení pro malou laboratoř. Práce by měla být zaměřena na vybranou vlastnost.

33 Technologie vstřikování plastů Vedoucí BP: Ing. Jan Skočilas, Ph.D. Popište proces vstřikování plastových dílů v lisech a základní parametry procesu. V literární rešerši se zaměřte na vliv parametrů vstřikování a nastavení lisu na kvalitu a mechanické vlastnosti výrobků. Vyrobte zkušební tělíska na vstřikovacím lise pro různé parametry procesu a porovnejte je z hlediska mechanických vlastností.

34 Gely v potravinářském průmyslu Vedoucí BP: Ing. Jan Skočilas, Ph.D. Co je to gel? Popište jeho základní struktury a varianty. Popište, jaké jsou druhy vazeb v gelu. Co je to crosslink a zesíťovaní? V literární rešerši se zaměřte na popis fyzikálních vlastností kolagenu a želatiny. Navrhněte parametry čerpadla pro dopravu gelu potrubím pro zadané parametry.

35 Tokové vlastnosti tavenin polymerů Vedoucí BP: Ing. Jan Skočilas, Ph.D. Pro správný návrh vstřikovacích jednotek hydraulických lisů, extrudéru, atd. je potřeba znát tokové vlastnosti zpracovávané látky (ve většině případu nenewtonoské chování). V rešeršní části práce se zaměřte na popis tokových vlastností základních druhů polymerů a nalezení experimentálních dat při zpracování tavenin polymerů. Navrhněte jednoduchý pístový extrudér pro výrobu obdélníkového pásku dle zadaných parametrů.

36 Doprava kolagenní hmoty Vedoucí BP: Ing. Jan Skočilas, Ph.D. Popište co je kolagen. Jak se vyrábí a kde se používá. Při výrobě kolagenní hmoty je nutné hmotu dopravovat. Nalezněte transportní parametry kolagenu v literatuře. Navrhněte parametry čerpadla pro dopravu kolagenu potrubím pro zadané a nalezené parametry.

37 Návrh šneku extruderu Vedoucí BP: Ing. Jan Skočilas, Ph.D. Popište druhy šneků, jejich výrobu a používané materiály pro vytlačování plastů a kompozitů. Popište postup návrhové výpočtu šneku pro extrudér. Navrhněte základní parametry šneku pro zadaný proces a operační parametry.

38 Příkonové charakteristiky míchadel Vedoucí BP: Ing. Jiří Moravec, Ph.D. Vypracujte rešerši na téma mechanické míchání v nádobách bez narážek. Popište zejména příkonové charakteristiky míchadel s ohledem na vliv různých parametrů míchacího systému nádoba míchadlo. Rešerši zaměřte také na míchání suspenzí a popis koncentračních profilů v nádobách bez narážek.

39 Ejektory a jejich využití v praxi Vedoucí BP: Ing. Jiří Moravec, Ph.D. Seznamte se s principem funkce ejektoru a jeho základních částí. Uveďte příklady průmyslového využití ejektorů. Zpracujte rešerši, na jejímž základě popíšete základní návrhové metody vybraného typu ejektoru včetně konstrukčních doporučení pro jednotlivé díly a zpracujte příklad návrhového výpočtu ejektoru pro zvolenou aplikaci.

40 3D tiskárny Vedoucí BP: Ing. Jiří Moravec, Ph.D. Vypracujte rešerši na téma 3D tiskárny typy tiskáren a princip funkce. Popište podrobně jednotlivé části vybraného typu tiskárny a charakterizujte technické požadavky a omezení 3D tisku. Charakterizujte požadavky na technickou dokumentaci výrobků vyráběných pomocí 3D tisku. Konkrétní rozsah práce bude upřesněn po dohodě.

41 Moderní postupy výroby bezpečných potravin Vedoucí BP: Ing. Jaromír Štancl, Ph.D. Seznamte se s technologiemi zaměřenými na ošetření potravin (sterilace, pasterace). Zpracujte literární, patentovou případně průmyslovou rešerši na postupy ošetření potravin. Zaměřte se zejména na moderní postupy, kterými se dosáhne co nejnižšího ovlivnění nutričních vlastností potraviny, ale zajistí se jejich mikrobiální bezpečnost. Na základě získaných poznatků navrhněte aplikaci pro využití moderních přístupů při zpracování konkrétní potraviny (mléko, ovocné či zeleninové šťávy, jiné trvanlivé potraviny )

42 Elektrický ohřev potravin Vedoucí BP: Ing. Jaromír Štancl, Ph.D. Seznamte se s technologiemi zaměřenými na ošetření potravin (sterilizace, pasterizace) s využitím elektrického ohřevu. Zpracujte literární, patentovou případně průmyslovou rešerši na technologie ošetření potravin s využitím elektrického ohřevu (ohmický ohřev, infračervený ohřev, RF ohřev, mikrovlnný ohřev). Zaměřte se především na výhody a nevýhody jednotlivých technologií a vliv na potravinu. Na základě získaných poznatků navrhněte aplikaci pro využití elektrického ohřevu při zpracování vybrané potraviny.

43 Měření elektrických vlastností potravinářských látek Vedoucí BP: Ing. Jaromír Štancl, Ph.D. Seznamte se s problematikou měření elektrických vlastností různých látek (tekutiny, tuhé látky) elektrický vodivost, dielektrické vlastnosti Zpracujte rešerši zaměřenou na způsoby realizace experimentální aparatury pro měření elektrické vodivosti a dielektrických vlastností tuhých a tekutých potravin Na základě získaných poznatků doporučte vhodné uspořádání měření pro případ kolagenu a pastovitých potravin.

44 Možnosti využití odpadů z potravinářských a gastro provozů Vedoucí BP: Ing. Jaromír Štancl, Ph.D. Seznamte se s možnostmi využití a zpracování odpadů z potravinářského průmyslu a jídelen (gastro odpady). Zpracujte literární, patentovou případně průmyslovou rešerši na zařízení pro možné využití či zpracování potravinářských a gastro odpadů, zaměřte se na moderní přístupy. Na základě získaných poznatků navrhněte aplikaci pro využití těchto odpadů (např. v bioplynových stanicích, kompostárnách apod).

45 Návrh varny domácího mikropivovaru Vedoucí BP: Ing. Jaromír Štancl, Ph.D. Seznamte se s postupy a technologií vaření piva. Zpracujte literární rešerši na téma technologie vaření piva, používaná zařízení v mikropivovarech, uspořádání varen pro domácí uživatele. Na základě získaných poznatků navrhněte vhodnou koncepci varny mikropivovaru pro domácí účely.

46 Míchání dvou nemísitelných kapalin Vedoucí BP: Ing. Bohuš Kysela, Ph.D. Pronikněte do taje systému dvou vzájemně nemísitelných kapalin (např. chladící emulze), jejich vlastností a podmínek pro jejich tvorbu. Zpracujte rešerši zaměřenou na vzájemné vlastnosti v systému dvou nemísitelných tekutin např. povrchové napětí, poměr hustot, index lomu (pro optická měření) atp. Na základě získaných vlastností pro různé kombinace navrhněte modelových systém pro jednoduchá optická měření (velikostí kapek).

47 Měření krouticího momentu na hřídeli míchadla Vedoucí BP: Ing. Bohuš Kysela, Ph. D. Seznamte se se způsoby přesného měření krouticího momentu na hřídeli míchadla. Zpracujte rešerši zaměřenou na měřící metody užívané pro přesná měření krouticího momentu, proveďte analýzu negativních vlivů ovlivňujících měření. Na základě získaných poznatků navrhněte způsob měření, geometrii uložení pohonu a uložení hřídele.

48 Decentralizované zdroje energie v odlehlých oblastech Vedoucí BP: Ing. Michal Netušil, Ph.D. Získejte přehled o možnostech získávání energie ve vzdálených oblastech. Zpracujte rešerši zaměřenou na alternativní a konvenční energetické zdroje. Na základě získaných poznatků doporučte energetické řešení pro zadaný případ.

49 Kataforetické lakování Vedoucí BP: Ing. Michal Netušil, Ph.D. Kataforetické lakování je vysoce hospodárný a ekologický způsob lakování patřící mezi nejmodernější technologie povrchových úprav kovových výrobků. Zpracujte rešerši zaměřenou na kataforetické lakování. Na základě získaných poznatků navrhněte kataforetickou linku.

2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat)

2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat) 2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat) 1. MATERIÁLY PRO STROJNÍ ZAŘÍZENÍ V BIOTECHNOLOGIÍCH A TECHNOLOGIÍCH ZPRACOVÁNÍ AGRESIVNÍCH LÁTEK Seznamte se s materiály používanými pro strojní zařízení

Více

Oborový projekt 2013/2014 anotace témat

Oborový projekt 2013/2014 anotace témat 2182091 Oborový projekt 2013/2014 anotace témat Materiály pro strojní zařízení v biotechnologiích a technologiích zpracování agresivních látek Vedoucí BP: Doc. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. Seznamte se s materiály

Více

Témata bakalářských prací

Témata bakalářských prací Témata bakalářských prací Studijní program: Teoretický základ strojního inženýrství Akademický rok: 2015/2016 Vedoucí práce Témata bakalářských prací prof. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. Specifika konstrukce

Více

Témata bakalářských prací

Témata bakalářských prací Témata bakalářských prací Studijní program: Strojírenství Energetika a procesní technika Akademický rok: 2016/2017 U12118 BP STR 2016-2017 Vedoucí práce Téma práce Míchání průmyslových suspenzí Na základě

Více

Témata bakalářských prací

Témata bakalářských prací Témata bakalářských prací Studijní program: Strojírenství Energetika a procesní technika Akademický rok: 2015/2016 Vedoucí práce Témata bakalářských prací Míchání průmyslových suspenzí Procesní charakteristiky

Více

Témata diplomových prací

Témata diplomových prací Témata diplomových prací Studijní program Strojní inženýrství, obor Procesní technika Akademický rok: 2016/2017 Vedoucí práce Téma práce Míchání polydisperzních a průmyslových suspenzí Na základě systematických

Více

Témata diplomových prací

Témata diplomových prací Témata diplomových prací Studijní program Strojní inženýrství, obor Procesní technika Akademický rok: 2017/2018 Vedoucí práce Konzultant: Doc. Ing. Lukáš Krátký, Ph.D. Téma práce Návrh a výroba prototypu

Více

ZÁKLADNÍ MODELY TOKU PORÉZNÍ MEMBRÁNOU

ZÁKLADNÍ MODELY TOKU PORÉZNÍ MEMBRÁNOU ZÁKLADNÍ MODELY TOKU PORÉZNÍ MEMBRÁNOU Znázornění odporů způsobujících snižování průtoku permeátu nástřik porézní membrána Druhy odporů R p blokování pórů R p R a R m R a R m R g R cp adsorbce membrána

Více

Základy chemických technologií

Základy chemických technologií 4. Přednáška Mísení a míchání MÍCHÁNÍ patří mezi nejvíc používané operace v chemickém průmyslu ( resp. příbuzných oborech, potravinářský, výroba kosmetiky, farmaceutických přípravků, ) hlavní cíle: odstranění

Více

Vícefázové reaktory. MÍCHÁNÍ ve vsádkových reaktorech

Vícefázové reaktory. MÍCHÁNÍ ve vsádkových reaktorech Vícefázové reaktory MÍCHÁNÍ ve vsádkových reaktorech Úvod vsádkový reaktor s mícháním nejběžnější typ zařízení velké rozmezí velikostí aparátů malotonážní desítky litrů (léčiva, chemické speciality, )

Více

TLAKOVÉ MEMBRÁNOVÉ PROCESY A JEJICH VYUŽITÍ V OBLASTI LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD

TLAKOVÉ MEMBRÁNOVÉ PROCESY A JEJICH VYUŽITÍ V OBLASTI LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD TLAKOVÉ MEMBRÁNOVÉ PROCESY A JEJICH VYUŽITÍ V OBLASTI LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD Petr Mikulášek Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Ústav environmentálního a chemického inženýrství petr.mikulasek@upce.cz

Více

VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ TÉMATA PŘEDNÁŠEK

VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ TÉMATA PŘEDNÁŠEK VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ TÉMATA PŘEDNÁŠEK TRANSPORT LÁTEK MEMBRÁNAMI Transport látek porézními membránami - Plouživý tok nestlačitelných tekutin vrstvou částic - Plouživý tok stlačitelných tekutin

Více

4.Mísení, míchání MÍCHÁNÍ

4.Mísení, míchání MÍCHÁNÍ 4.Mísení, míchání MÍCHÁNÍ - patří mezi nejvíc používané operace v chemickém průmyslu ( resp. příbuzných oborech, potravinářský, výroba kosmetiky, farmaceutických přípravků, ) - hlavní cíle: o odstranění

Více

Ústav výrobního inženýrství NABÍDKA SPOLUPRÁCE. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická

Ústav výrobního inženýrství NABÍDKA SPOLUPRÁCE. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta technologická Ústav výrobního inženýrství NABÍDKA SPOLUPRÁCE Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická www.uvi.ft.utb.cz Oblasti spolupráce a služeb

Více

VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ SYLABY PŘEDNÁŠEK TRANSPORT LÁTEK MEMBRÁNAMI MEMBRÁNOVÉ MATERIÁLY

VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ SYLABY PŘEDNÁŠEK TRANSPORT LÁTEK MEMBRÁNAMI MEMBRÁNOVÉ MATERIÁLY VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ SYLABY PŘEDNÁŠEK TRANSPORT LÁTEK MEMBRÁNAMI zodpovědni: P. Mikulášek, H. Jiránková, M. Šípek, K. Friess, K. Bouzek Transport látek porézními membránami (P. Mikulášek)

Více

Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů

Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů Prof. Ing. Petr Stehlík, CSc. Vysoké učení technické v Brně Ústav procesního a ekologického inženýrství Ing.

Více

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn Anaerobní proces Bez přístupu vzduchu C x H y O z + a H 2 O b CH 4 + c CO 2 + biomasa (S) H 2 S / S 2- (N) NH 3 / NH + 4 Počátky konec 19.stol. (septik, využívání bioplynu) Stabilizace kalů od poloviny

Více

EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU

EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU Sídlo/kancelář: Březinova 42, Brno Pobočka: Místecká 901, Paskov Česká Republika eveco@evecobrno.cz www.evecobrno.cz INTRODUCTION Společnost EVECO

Více

Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce

Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce Vysoká škola chemicko technologická v Praze Ústav organické technologie (111) Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce Vypracoval : Bc. Tomáš Sommer Předmět: Vícefázové reaktory (prof. Ing.

Více

Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu.

Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu. Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu. Účelem mícháním je dosáhnout dokonalé, co nejrovnoměrnější

Více

TÉMATA pro OBOROVÝ PROJEKT pro TZSI 2014/2015 Ú 12115

TÉMATA pro OBOROVÝ PROJEKT pro TZSI 2014/2015 Ú 12115 TÉMATA pro OBOROVÝ PROJEKT 215 2091 pro TZSI 2014/2015 Ú 12115 Obor (program) NMG studia: Energetika (strojní inženýrství) Téma č. 01: Problémy moderních elektráren s nadkritickými parametry páry - zpracování

Více

KADLEC, I. et al.: Syrové kravské mléko a jeho jakost. Praha, Milcom servis 1998, 50 s.

KADLEC, I. et al.: Syrové kravské mléko a jeho jakost. Praha, Milcom servis 1998, 50 s. Použitá a doporučená literatura KADLEC, P. et al.: Technologie potravin II. Praha, VŠCHT 2002, 236 s. KRATOCHVÍL, L., ZADRAŽIL, K., PEŠEK, M.: Mlékařství a hodnocení živočišných výrobků. VŠZ Praha 1985,

Více

Příkon míchadla při míchání nenewtonské kapaliny

Příkon míchadla při míchání nenewtonské kapaliny Míchání suspenzí Navrhněte míchací zařízení pro rozplavovací nádrž na vápenný hydrát. Požadovaný objem nádrže je 0,8 m 3. Největší částice mají průměr 1 mm a hustotu 2200 kg m -3. Objemová koncentrace

Více

Témata bakalářských prací 2015/2016

Témata bakalářských prací 2015/2016 Témata bakalářských prací 2015/2016 Název: Analýza magnetických akumulátorů kinetické energie. 1. Proveďte rešerši známých magnetických systémů v konstrukci strojů. 2. Proveďte citlivostní analýzu vybraných

Více

HYDROMECHANICKÉ PROCESY. Míchání v kapalném prostředí (přednáška)

HYDROMECHANICKÉ PROCESY. Míchání v kapalném prostředí (přednáška) HYDROMECHANICKÉ PROCESY Míchání v kapalném prostředí (přednáška) Doc. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. (e-mail: Tomas.Jirout@fs.cvut.cz, tel.: 435 681) MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ Účel míchání: intenzifikace

Více

Nová technologie na úpravu kapalné frakce digestátu

Nová technologie na úpravu kapalné frakce digestátu Nová technologie na úpravu kapalné frakce digestátu 22.11.2018 Ing. Magda Vičíková agrikomp Bohemia http://www.agrikomp.cz Bioplynová stanice - technologické zařízení využívající anaerobní digesci k energetickému

Více

Měření pohybu kapaliny a změn teplot v reálném modelu tepelného výměníku metodou PLIF

Měření pohybu kapaliny a změn teplot v reálném modelu tepelného výměníku metodou PLIF Měření pohybu kapaliny a změn teplot v reálném modelu tepelného výměníku metodou PLIF Jakub Hoffmann TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál

Více

TERMÁLNÍ ČIŠTĚNÍ KOVOVÝCH DÍLŮ A NÁSTROJŮ

TERMÁLNÍ ČIŠTĚNÍ KOVOVÝCH DÍLŮ A NÁSTROJŮ TERMÁLNÍ ČIŠTĚNÍ KOVOVÝCH DÍLŮ A NÁSTROJŮ Systémy a servis pro plastikářský průmysl a výrobce vláken Čisté, bezpečné a rychlé Německá kvalita již od roku 1969 Šetrné a přátelské k životnímu prostředí Rychle

Více

10. Chemické reaktory

10. Chemické reaktory 10. Chemické reaktory V každé chemické technologii je základní/nejvýznamnější zařízení pro provedení chemické reakce chemický reaktor. Celý technologický proces se skládá v podstatě ze tří typů zařízení:

Více

ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH TRUBKOVÝCH SVAZKŮ

ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH TRUBKOVÝCH SVAZKŮ ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH TRUBKOVÝCH SVAZKŮ Rok vzniku: 29 Umístěno na: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního ženýrství, Technická 2, 616 69 Brno, Hala C3/Energetický ústav

Více

Membránové procesy a jejich využití

Membránové procesy a jejich využití Membránové procesy a jejich využití Vedoucí projektu: Vypracovali: Sponzor: Ing. Petr Dřevikovský Tomáš Fuka, Lukáš Fuka W.P.E. a.s. Prezentace je majetkem firmy W.P.E. Všechny práva vyhrazena Cíle projektu

Více

Software pro modelování chování systému tlakové kanalizační sítě Popis metodiky a ukázka aplikace

Software pro modelování chování systému tlakové kanalizační sítě Popis metodiky a ukázka aplikace Optimalizace systémů tlakových kanalizací pomocí matematického modelování jejich provozních stavů Software pro modelování chování systému tlakové kanalizační sítě Popis metodiky a ukázka aplikace Ing.

Více

Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy

Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy obsah Prezentace cíl společnosti Odpadní komodity a jejich složení Nakládání s komunálním odpadem Thermo-katalitická

Více

Zadání projektů k modulu: 1. Základy integrální logistiky

Zadání projektů k modulu: 1. Základy integrální logistiky projektů k modulu: 1. Základy integrální logistiky Identifikace cílů pro firemní politiku logistiky P01 Aplikujte definici pojmu firemní politika logistiky a navrhněte smysluplné cíle pro politiku logistiky

Více

Zahušťování suspenzí v oboru čištění odpadních vod

Zahušťování suspenzí v oboru čištění odpadních vod Zahušťování suspenzí v oboru čištění odpadních vod Obsah přednášky význam zahušťování suspenzí sedimentační procesy suspenzí s vysokou koncentrací zahušťovací zkoušky návrh a posouzení dosazovací nádrže

Více

TERMÁLNÍ ČIŠTĚNÍ KOVOVÝCH DÍLŮ A NÁSTROJŮ

TERMÁLNÍ ČIŠTĚNÍ KOVOVÝCH DÍLŮ A NÁSTROJŮ TERMÁLNÍ ČIŠTĚNÍ KOVOVÝCH DÍLŮ A NÁSTROJŮ Systémy a servis pro plastikářský průmysl a výrobce vláken a netkaných textílií Čisté, bezpečné a rychlé Německá kvalita již od roku 1969 Šetrné a přátelské k

Více

Centrum AdMaS Struktura centra Vývoj pokročilých stavebních materiálů Vývoj pokročilých konstrukcí a technologií

Centrum AdMaS Struktura centra Vývoj pokročilých stavebních materiálů Vývoj pokročilých konstrukcí a technologií Centrum AdMaS (Advanced Materials, Structures and Technologies) je moderní centrum vědy a komplexní výzkumná instituce v oblasti stavebnictví, která je součástí Fakulty stavební Vysokého učení technického

Více

MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ

MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ Účel míchání: intenzifikace procesů v míchané vsádce (přenos tepla a hmoty) příprava směsí požadovaných vlastností (suspenze, emulze) Způsoby míchání: mechanické míchání hydraulické

Více

ELEKTRICKÉ ZDROJE TEPLA

ELEKTRICKÉ ZDROJE TEPLA INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ELEKTRICKÉ ZDROJE TEPLA MILAN

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Odborné zaměření: ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ Ústav procesní a zpracovatelské techniky Míchání a míchací zařízení (standardní i atypické konfigurace) experimentální stanovení procesních

Více

Příkonové charakteristiky míchadel

Příkonové charakteristiky míchadel Míchání suspenzí Navrhněte míchací zařízení pro rozplavovací nádrž na vápenný hydrát. Požadovaný objem nádrže je 0,8 m 3. Největší částice mají průměr 1 mm a hustotu 2200 kg m -3. Objemová koncentrace

Více

PRocesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob

PRocesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob PRocesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob Pavel Kadlec Karel Melzoch Michal Voldřich a kolektiv KEY Publishing s.r.o. Ostrava 2012 1 Zdeněk Bubník, Helena Čížková, Jaroslav Dobiáš,

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 13. VYUŽITÍ NEKOVOVÝCH MATERIÁLŮ VE STROJÍRENSKÝCH APLIKACÍCH, TRENDY VÝVOJE NEKOVOVÝCH MATERIÁLŮ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České

Více

TERMÁLNÍ ČIŠTĚNÍ KOVOVÝCH DÍLŮ A NÁSTROJŮ

TERMÁLNÍ ČIŠTĚNÍ KOVOVÝCH DÍLŮ A NÁSTROJŮ TERMÁLNÍ ČIŠTĚNÍ KOVOVÝCH DÍLŮ A NÁSTROJŮ Systémy a servis pro plastikářský průmysl a výrobce vláken a netkaných textílií Čisté, bezpečné a rychlé Německá kvalita již od roku 1969 Šetrné a přátelské k

Více

PŘEDMLUVA...ii. OBSAH...ii 1. ÚVOD...1

PŘEDMLUVA...ii. OBSAH...ii 1. ÚVOD...1 OBSAH PŘEDMLUVA...ii OBSAH...ii 1. ÚVOD...1 2. CHEMIE PŘÍRODNÍCH A PITNÝCH V O D... 3 2.1. Voda jako chemické individuum...3 2.2. LAtky obsažené ve vodě...4 2.3. Koncentrace latek a jeji vyjadřování...

Více

VÝZKUMNÉ ENERGETICKÉ CENTRUM

VÝZKUMNÉ ENERGETICKÉ CENTRUM VÝZKUMNÉ ENERGETICKÉ CENTRUM VŠB Technická univerzita Ostrava EMISNÉ ZAŤAŽENIE ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA, 11. 12. 06. 2015 Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Stručně o VEC Založeno roku 1999 pracovníky z Katedry energetiky

Více

ČIŠTĚNÍ A PŘEDÚPRAVA PROCESNÍCH A ODPADNÍCH VOD Z VÝROBY PAPÍRU ELEKTROCHEMICKÝM - FENTONOVÝM PROCESEM

ČIŠTĚNÍ A PŘEDÚPRAVA PROCESNÍCH A ODPADNÍCH VOD Z VÝROBY PAPÍRU ELEKTROCHEMICKÝM - FENTONOVÝM PROCESEM ČIŠTĚNÍ A PŘEDÚPRAVA PROCESNÍCH A ODPADNÍCH VOD Z VÝROBY PAPÍRU ELEKTROCHEMICKÝM - FENTONOVÝM PROCESEM Barbora Vystrčilová Libor Dušek Jaromíra Chýlková Univerzita Pardubice Ústav environmentálního a chemického

Více

Technologická schémata

Technologická schémata Technologická schémata poskytují informaci o procesních aparátech a jejich vzájemném propojení více druhů schémat dle určení a podrobnosti blokové schéma každý procesní aparát (jednotková operace) je zakreslena

Více

Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire

Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire Projektově orientovaná výuka Ústav konstruování Odbor metodiky konstruování Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně

Více

LABORATOŘ KOVŮ A KOROZE VZDĚLÁVÁNÍ ODBORNÉ KURZY A SEMINÁŘE

LABORATOŘ KOVŮ A KOROZE VZDĚLÁVÁNÍ ODBORNÉ KURZY A SEMINÁŘE ODBORNÉ KURZY A SEMINÁŘE Vysoké učení technické v Brně Fakulta chemická Purkyňova 464/118 612 00 Brno wasserbauer@fch.vutbr.cz Využijte bohaté know-how odborných pracovníků Laboratoře kovů a koroze při

Více

Směsi a čisté látky, metody dělení

Směsi a čisté látky, metody dělení Směsi a čisté látky, metody dělení LÁTKY Chemicky čisté látky Sloučeniny Chemické prvky Homogenní Roztoky pevné kapalné plynné Směsi Heterogenní Suspenze Emulze Pěna Aerosol Chemicky čisté látky: prvky

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření hladiny 2 P-10b-hl ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Hladinoměry Principy, vlastnosti, použití Jedním ze základních

Více

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová Vícefázové reaktory Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor Zuzana Tomešová 2008 Probublávaný reaktor plyn - kapalina - katalyzátor Hydrogenace méně těkavých látek za vyššího tlaku Kolony naplněné

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Ing. Zuzana Honzajková. VŠCHT Praha, ÚCHOP, Technická 5, 166 28 Praha 6, zuzana.honzajkova@vscht.cz

Ing. Zuzana Honzajková. VŠCHT Praha, ÚCHOP, Technická 5, 166 28 Praha 6, zuzana.honzajkova@vscht.cz Membránov nové separační procesy Ing. Zuzana Honzajková VŠCHT Praha, ÚCHOP, Technická 5, 166 28 Praha 6, zuzana.honzajkova@vscht.cz ÚCHOP Historie MSP 1748 První studie popisující základy membránových

Více

Organická chemie 1. ročník studijního oboru - gastronomie.

Organická chemie 1. ročník studijního oboru - gastronomie. Organická chemie 1. ročník studijního oboru - gastronomie. T-4 Metody oddělování složek směsí. Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639

Více

CELIO a.s. CZU Linka na úpravu odpadů za účelem jejich dalšího energetického využití SLUDGE

CELIO a.s. CZU Linka na úpravu odpadů za účelem jejich dalšího energetického využití SLUDGE CELIO a.s. CZU00168 Linka na úpravu odpadů za účelem jejich dalšího energetického využití SLUDGE Kód Název odpadu Příjem Pro úpravu 01 05 04 O Vrtné kaly a odpady obsahující sladkou vodu 01 05 05 N Vrtné

Více

ENERGIE Z ODPADNÍCH VOD

ENERGIE Z ODPADNÍCH VOD ENERGIE Z ODPADNÍCH VOD Pavel Jeníček VŠCHT Praha, Ústav technologie vody a prostředí Cesty k produkci energie z OV Kinetická energie (mikroturbiny) Tepelná energie (tepelná čerpadla, tepelné výměníky)

Více

3.02 Dělení směsí, aneb i separace může být legrace (filtrace). Projekt Trojlístek

3.02 Dělení směsí, aneb i separace může být legrace (filtrace). Projekt Trojlístek 3. Separační metody 3.02 Dělení směsí, aneb i separace může být legrace (filtrace). Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie 2.

Více

W.P.E. a.s. Areál VÚ Běchovice 10A, Praha 9, 190 11 tel./ fax 281861611, 222724157 email : wpe@wpe.cz

W.P.E. a.s. Areál VÚ Běchovice 10A, Praha 9, 190 11 tel./ fax 281861611, 222724157 email : wpe@wpe.cz Představení firmy Strana 1 (celkem 6) Vážení, dovolujeme si Vám představit společnost W.P.E. a.s. ( Water Purification Engineering ). Zakládajícími členy této společnosti jsou firmy dlouhodobě pracující

Více

Míchání. P 0,t = Po ρ f 3 d 5 (2)

Míchání. P 0,t = Po ρ f 3 d 5 (2) Míchání Úvod: Mícháním se urychluje dosažení koncentrační a teplotní homogenity, které podstatně ovlivňují průběh tepelných a difuzních operací, reakcí v reaktorech a bezpečnost chemických provozů, která

Více

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn Anaerobní proces Bez přístupu vzduchu C x H y O z + a H 2 O b CH 4 + c CO 2 + biomasa (S) H 2 S / S 2- (N) NH 3 / NH + 4 Počátky konec 19.stol. (septik, využívání bioplynu) Stabilizace kalů od poloviny

Více

Technologický postup. Technologický postup 7.3.2015. Funkční návrh procesní technologie. Funkční návrh procesní technologie

Technologický postup. Technologický postup 7.3.2015. Funkční návrh procesní technologie. Funkční návrh procesní technologie Funkční návrh procesní technologie Technologie procesní kontinuálně zpracovávají látky a energie (elektrárny, rafinérie, chemické závody, pivovary, cukrovary apod.) jednotlivá zařízení jsou propojena potrubím

Více

ŠROUBOVÝ ODVODŇOVACÍ LIS KALOVÝCH VOD MP-DW

ŠROUBOVÝ ODVODŇOVACÍ LIS KALOVÝCH VOD MP-DW ŠROUBOVÝ ODVODŇOVACÍ LIS KALOVÝCH VOD MP-DW Katalogový list Výrobce: MIVALT s. r. o. Prokofjevova 23, Brno 623 00, Česká republika, IČ:28262239 Tel.: +420 513 036 228 Mob.: +420 775 660 062 e-mail: mivalt@mivalt.eu

Více

Potravinářská technika H1PT 3. ročník MSP, akademický rok 2011/2012

Potravinářská technika H1PT 3. ročník MSP, akademický rok 2011/2012 3. ročník MSP, akademický rok 011/01 Týden Náplň přednášek Počet hodin 1. Intravitální vlivy působící na jakost potravin a vlastnosti potravin významné z hlediska přežívání mikroorganismů. Abióza a anabióza.

Více

Otázky PT3 Stroje a zařízení chemického průmyslu

Otázky PT3 Stroje a zařízení chemického průmyslu Otázky PT3 Stroje a zařízení chemického průmyslu 1. Doprava tuhých látek Skluzy, sypný úhel Mechanické dopravníky pásové (tvar pásů, vzduchový polštář, uzavřené, otevřené, trubkový), válečkové, článkové,

Více

HYDROMECHANICKÉ PROCESY. Míchání v kapalném prostředí (přednáška)

HYDROMECHANICKÉ PROCESY. Míchání v kapalném prostředí (přednáška) HYDROMECHANICKÉ PROCESY Míchání v kapalném prostředí (přednáška) Doc. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. (e-mail: Tomas.Jirout@fs.cvut.cz, tel.: 435 681) MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ Účel míchání: intenzifikace

Více

Voda a její čištění s využitím reaktorů nové generace

Voda a její čištění s využitím reaktorů nové generace Voda a její čištění s využitím reaktorů nové generace Řada labyrintních reaktorů nové generace Jedná se o řadu reaktorů nové generace pro čištění vody a nanotechnologii na čištění vody s využitím nanočástic

Více

Okruhy otázek ke SZZ navazujícího magisterského studijního programu Strojní inženýrství, obor Konstrukce a výroba součástí z plastů a kompozitů

Okruhy otázek ke SZZ navazujícího magisterského studijního programu Strojní inženýrství, obor Konstrukce a výroba součástí z plastů a kompozitů Materiály 1. Molekulární struktura polymerů, polarita vazeb, ohebnost řetězců. 2. Krystalizace a nadmolekulární struktura polymerů, vliv na vlastnosti. 3. Molární hmotnost, její distribuce a vliv na vlastnosti.

Více

MARCOMPLET - +420 274 781 551 - - Název společnosti: Vypracováno kým: Telefon: Fax: Datum: Výrobní č.: 96817952

MARCOMPLET - +420 274 781 551 - - Název společnosti: Vypracováno kým: Telefon: Fax: Datum: Výrobní č.: 96817952 1 MAGNA 3240 Na vyžádání Výrobní č.: 96817952 Čerpadlo s obtékaným rotorem, tj. čerpadlo a motor tvoří integrální jednotku bez ucpávky hřídele, pouze s dvěma plochými těsněními pro utěsnění. Čerpaná kapalina

Více

OBSAH. www.dimer-group.com

OBSAH. www.dimer-group.com 1 OBSAH DIMERPACK 0011 3 DIMERPACK 0021 3 DIMERPACK 1110 3 DIMERPACK 1120 4 DIMERPACK 1130 4 DIMERPACK 1140 4 DIMERPACK 1170 5 DIMERPACK 1180 5 DIMERPACK 2210 5 DIMERPACK 2220 6 DIMERPACK 2230 6 DIMERPACK

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE DIPLOMOVÁ PRÁCE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE DIPLOMOVÁ PRÁCE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE DIPLOMOVÁ PRÁCE Praha 2000 Martin Fišer ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE TECHNICKÁ FAKULTA KATEDRA TECHNOLOGICKÝCH ZAŘÍZENÍ STAVEB MODERNIZACE ČISTÍRNY ODPADNÍCH

Více

Separace plynů a par. Karel Friess. Ústav fyzikální chemie, VŠCHT Praha. Seminář 10. 5. 2012 Praha

Separace plynů a par. Karel Friess. Ústav fyzikální chemie, VŠCHT Praha. Seminář 10. 5. 2012 Praha Separace plynů a par Karel Friess Ústav fyzikální chemie, VŠCHT Praha Seminář 10. 5. 2012 Praha Membránové separace SEPARAČNÍ MEMBRÁNA pasivní nebo aktivní bariéra průchodu částic mezi dvěma fázemi Pro

Více

Martin Weiter vedoucí 2. výzkumného programu, proděkan

Martin Weiter vedoucí 2. výzkumného programu, proděkan Martin Weiter vedoucí 2. výzkumného programu, proděkan Název projektu: Centra materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně Cíl projektu: Vybudování špičkově vybaveného výzkumného centra s názvem Centrum materiálového

Více

Vývoj technologie. Postup při vývoji technologií. a) empirická metoda postupného ověřování. b) syntéza procesu z informací. kooperace různých profesí

Vývoj technologie. Postup při vývoji technologií. a) empirická metoda postupného ověřování. b) syntéza procesu z informací. kooperace různých profesí Postup při vývoji technologií a) empirická metoda postupného ověřování - laboratoř poloprovoz velkokapacitní jednotka b) syntéza procesu z informací laboratorní experimenty informace o fyzikálně chemických

Více

INTEGROVANÁ PREVENCE MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ODBOR BEZPEČNOSTI POTRAVIN

INTEGROVANÁ PREVENCE MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ODBOR BEZPEČNOSTI POTRAVIN 16. 8. 2018 INTEGROVANÁ PREVENCE MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ 2018 ODBOR BEZPEČNOSTI POTRAVIN OBSAH STAVY ŽÁDOSTÍ O INTEGROVANÉ POVOLENÍ ČINNOST BAT CENTER REVIZE BREF IRPP REVIZE BREF FDM REVIZE BREF SA 2

Více

Pohony. Petr Žabka Šimon Kovář

Pohony. Petr Žabka Šimon Kovář Pohony Petr Žabka Šimon Kovář Pohony Základní rozdělení pohonů: Elektrické Pneumatické Hydraulické Spalovací motory Design Methodology 2017 Elektrické Pohony Elektrické pohony lze dále dělit na: Asynchronní

Více

ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE SLÉVÁRENSKÁ TECHNOLOGIE

ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE SLÉVÁRENSKÁ TECHNOLOGIE Magisterský obor studia: SLÉVÁRENSKÁ TECHNOLOGIE Obor slévárenská technologie: Je zaměřen zejména na přípravu řídicích a technických pracovníků pro obor slévárenství, kteří mají dobré znalosti dalších

Více

Separační procesy Separační procesy. Dělení heterogenních směsí

Separační procesy Separační procesy. Dělení heterogenních směsí Separační procesy Separační procesy Slouží k oddělení heterogenních i homogenních směsí chemických látek na základě odlišných fyzikálně-chemických vlastností. Nejčastěji se jedná o směs produktů (hlavní

Více

Systémy a servis pro plastikářský průmysl a výrobce vláken a netkaných textílií

Systémy a servis pro plastikářský průmysl a výrobce vláken a netkaných textílií Systémy a servis pro plastikářský průmysl a výrobce vláken a netkaných textílií Čisté, bezpečné a rychlé Německá kvalita již od roku 1969 Šetrné a přátelské k životnímu prostředí Rychle a flexibilně Čas

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.10 Srpen 2014 ČSN 06 0310 Tepelné soustavy v budovách Projektování a montáž Heating systems in buildings Design and installation Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT. Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní

REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT. Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní Výzkumné centrum RTI Regionální technologický institut - RTI je výzkumné centrum Fakulty strojní Západočeské univerzity

Více

DOPRAVNÍ A ZDVIHACÍ STROJE

DOPRAVNÍ A ZDVIHACÍ STROJE OBSAH 1 DOPRAVNÍ A ZDVIHACÍ STROJE (V. Kemka).............. 9 1.1 Zdvihadla a jeřáby....................................... 11 1.1.1 Rozdělení a charakteristika zdvihadel......................... 11 1.1.2

Více

ANAEROBNÍ FERMENTACE

ANAEROBNÍ FERMENTACE Vysoká škola chemicko technologická v Praze Ústav technologie vody a prostředí TEORETICKÉ ZÁKLADY ANAEROBNÍ FERMENTACE Prof.Ing. Michal Dohányos, CSc 1 Proč Anaerobní fermentace a BPS? Anaerobní fermentace

Více

Mechanika s Inventorem

Mechanika s Inventorem CAD Mechanika s Inventorem 1. Úvodní pojednání Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace 1 Obsah přednášky: Cíl projektu 3 Význam mechanických analýz

Více

energetického využití odpadů, odstraňování produktů energetického využití odpadů, hodnocení dopadů těchto technologií na prostředí.

energetického využití odpadů, odstraňování produktů energetického využití odpadů, hodnocení dopadů těchto technologií na prostředí. Příjemce projektu: Partner projektu: Místo realizace: Ředitel výzkumného institutu: Celkové způsobilé výdaje projektu: Dotace poskytnutá EU: Dotace ze státního rozpočtu ČR: VŠB Technická univerzita Ostrava

Více

PowerOPTI Řízení účinnosti tepelného cyklu

PowerOPTI Řízení účinnosti tepelného cyklu PowerOPTI Řízení účinnosti tepelného cyklu VIZE Zvýšit konkurenceschopnost provozovatelů elektráren a tepláren. Základní funkce: Spolehlivé hodnocení a řízení účinnosti tepelného cyklu, včasná diagnostika

Více

Mechanika s Inventorem

Mechanika s Inventorem Mechanika s Inventorem 1. Úvodní pojednání CAD data FEM výpočty Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Optimalizace Tomáš MATOVIČ, publikace 1 Obsah přednášky: Cíl projektu

Více

VÚTS, a.s. Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec. www.vuts.cz

VÚTS, a.s. Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec. www.vuts.cz VÚTS, a.s. Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec www.vuts.cz Historický vývoj 1951 - založení společnosti (státní, posléze koncernový podnik) 1991 transformace na a.s. v první vlně kupónové privatizace

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE VZDUCHOTECHNIKA

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE VZDUCHOTECHNIKA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE VZDUCHOTECHNIKA analýza objektu rozdělení na funkční celky VZT, koncepční řešení celé budovy, vedoucí zadá 2 3 zařízení k dalšímu rozpracování tepelné bilance, průtoky vzduchu, tlakové

Více

Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire

Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire Konstrukční inženýrství učíme věci jinak Ústav konstruování Odbor metodiky konstruování Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické

Více

REKONSTRUKCE KALOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ČOV S CÍLEM ZVÝŠENÍ ENERGETICKÉ SOBĚSTAČNOSTI

REKONSTRUKCE KALOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ČOV S CÍLEM ZVÝŠENÍ ENERGETICKÉ SOBĚSTAČNOSTI REKONSTRUKCE KALOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ČOV S CÍLEM ZVÝŠENÍ ENERGETICKÉ SOBĚSTAČNOSTI Zhruba 100 komunálních čistíren s produkcí bioplynu ( >25 000 EO ) Celková produkce bioplynu v nich je ca 60 mil. m3/rok

Více

Základy chemických technologií

Základy chemických technologií 6. Přednáška Výměníky tepla Odpařování, odparky Výměníky tepla: zařízení, které slouží k výměně tepla mezi dvěma fázemi ( obvykle kapalné) z tepejší se teplo odebírá do studenější se převádí technologické

Více

Hodnoticí standard. Operátor pasterační stanice (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Operátor pasterační stanice (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Operátor pasterační stanice (kód: 29-051-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Operátor pasterační stanice Kvalifikační

Více

Numerický a empirický odhad tlakové ztráty v obtokovém kanále experimentální parní turbíny 10 MW

Numerický a empirický odhad tlakové ztráty v obtokovém kanále experimentální parní turbíny 10 MW Numerický a empirický odhad tlakové ztráty v obtokovém kanále experimentální parní turbíny 10 MW Provést numerickou simulaci proudění v obtokovém kanále parní turbíny 10 MW v provedení turbonapaječka.

Více

KONFIGURACE EXTRAKCE PRINCIP PRÁCE

KONFIGURACE EXTRAKCE PRINCIP PRÁCE KONFIGURACE EXTRAKCE PRINCIP PRÁCE 2 stupňová baterie pro protiproudu extrakci V případě, že odstředivý extraktor provádí extrakci kapaliny/kapaliny, je do mísicí komory, umístěné ve spodní části těla

Více

je moderní centrum vědy a komplexní výzkumná instituce v oblasti stavebnictví, která je součástí Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně.

je moderní centrum vědy a komplexní výzkumná instituce v oblasti stavebnictví, která je součástí Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně. Centrum AdMaS (Advanced Materials, Structures and Technologies) je moderní centrum vědy a komplexní výzkumná instituce v oblasti stavebnictví, která je součástí Fakulty stavební Vysokého učení technického

Více

STUDIJNÍ PLÁN. Fakulta potravinářské a biochemické technologie

STUDIJNÍ PLÁN. Fakulta potravinářské a biochemické technologie STUDIJNÍ PLÁN Studium Jazyk výuky Fakulta Studijní program Obor Bakalářské Český Fakulta potravinářské a biochemické technologie Potravinářská a biochemická technologie Technologie potravin (Univerzitní

Více