Zachování a údržba krajiny při využití PRV

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zachování a údržba krajiny při využití PRV"

Transkript

1 Zachování a údržba krajiny při využití PRV

2 Zachování a údržba krajiny při využití PRV Dr.Ing. Petr Marada

3 Program Agroenvironmentální hospodaření Zatravňování orné půdy Ošetřování travních porostů Ekologické zemědělství- sady Exkurze v terénu vysazené soliterní stromy zatravňování orné půdy

4 Význam výsadeb Poskytování úkrytu (hřadování ) Poskytování potravy Funkce půdoochranné Funkce produkční (plody, krmivo, dřevo ) Funkce estetické.

5 Příprava výsadeb Výběr stanoviště Vzdálenost výsadeb od hranice Požadavky stanovené ochrannými pásmy Vhodné pozemky (kulturní, intenzivně obdělávaná krajina, pozemky kolem polních cest a vodních toků, meze, obtížně obdělávatelné lokality, erozně ohrožené půdy

6 Parametry a charakter výsadeb Funkce a konečný charakter Stanovištní podmínky, charakter krajiny Předlohou původní výsadby Teoreticky soulad s plánem mysliveckého hospodaření, záměry rybářů, ochránců Osazení meziřadí keři a travobylinnými lemy

7 Výběr vhodných dřevin Nutné respektovat funkci zakládaného opatření, stanovištní podmínky, způsob zakládání a samotnou dostupnost sadbového materiálu Přednost domácím druhům Zařazovat do výsadeb stromy bohatě kvetoucí, rychle rostoucí, dlouhověké )

8 Spon výsadby Volba sponu, uspořádání výsadby a návrh travobylinného lemu jsou významné Vzdálenost mezi sazenicemi je nutno dodržet s ohledem na následnou péči Spon má velký podíl na době nástupu zakládaného prvku do funkčnosti Hustý spon zajistí rychlé zapojení porostu (porosty však méně odolné volíme u výsadeb klasickým lesnickým způsobem ) Při řídkém sponu u výsadeb lesnického stylu nevytvoříme odpovídající klima a rostliny budou strádat..

9 Výsadbový materiál Výpěstky nepoškozené Identifikované štítkem (název rodový a druhový Ideální materiál v balech (/především v jarních výsadbách ) Nutno klást důraz na původnost Při manipulaci nesmí zaschnout jemné, vlásečnicové kořínky Skladujeme ve vlhké zemině bez vzduchových kapes NEVHODNÉ PONOŘENÍ SADBOVÉHO MATERIÁLU DO VODY

10 Příprava stanoviště, vytyčení a vyznačení pozemku Doporučujeme protokolární předání / převzetí Ideální forma vytyčení a vyznačení pozemku Důležitá stabilizace

11 Příprava půdy a sazení Poorání a následné smykování Zatravňování Černý úhor

12 Ochrana vysazených sazenic Chemická (nátěry dřevin, pachové látky) Biologická (řez ovocných stromů již v zimě ) Biologicko - mechanické

13 Důvody pro agroenvi opatření Společnost začíná stále více uvědomovat roli zemědělce jako tvůrce venkovské krajiny a hospodáře Bez šetrné péče by zachování harmonické a pestré mozaiky prostředí nebylo možné.

14 Předpoklady pro úspěch Zvládnout sociální poměry ekologická past pro lišky - myslivci, pleveliště taky zemědělci, v Africe nemají co jíst a vy tady děláte blbosti za naše daně děláte zbytečné věci zbytek vesnice Plně se ztotožnit se smyslem opatření Vzdělávat se, osvojovat si znalosti, být nadšeni Nesmí se stát cestou do nejistoty, proto je třeba se vzdělávat.

15 Předpoklady pro úspěch Jistý stupeň nezávislosti na vesnickém mínění ve vesnickém prostředí platí jiná kritéria úspěšnosti Koupit nebo jinak získat pozemky a hospodařit na svém.hospodařím na svém.nepotřebuji brát ohledy na druhé. Pořídit své vlastní stroje a související mechanizaci Klíčová je připravenost (všech partnerů a spolupracovníků a schopnost improvizace.

16 Jaké máme pro AEO pravidla? Stěžejní opatření osy II PRV Stěžejním předpisem pro žadatele je nařízení vlády č. 79/2007 Sb. Toto nařízení vlády bylo v roce 2008,2009 a 2010 novelizováno, a to novelami nařízení vlády č. 114/2008 Sb. a č. 45/2009 Sb. Shrnutí nejdůležitějších změn provedených novelou bývá přehledně uvedeno v metodice MZe

17 Rok 2012 Hlavním cílem předloženého návrhu nařízení vlády je uzavření příjmu žádostí do titulů agroenvironmentálního opatření (AEO). Vzhledem k blížícímu se konci programového období a naplnění absorpční kapacity dotačního titulu je navrhováno od roku 2012 nepřijímat nové žádosti o zařazení v rámci AEO.

18 Rok 2012 V roce 2012 tak nebudou do AEO moci vstoupit noví žadatelé, s výjimkou vstupů do titulu zatravňování orné půdy. Příjem žádostí do tohoto titulu bude pokračovat i v roce 2012 a 2013 z důvodů dlouhodobého boje MZe proti erozi půdy. Vzhledem k uzavření příjmu žádostí o zařazení v roce 2012 a 2013 je navrhováno umožnění prodloužení stávajících závazků žadatelům, kteří se nacházejí v pátém roce závazku. V roce 2011 se bude jednat o skupinu žadatelů, která do AEO vstoupila v roce 2007 a v roce 2012 o skupinu žadatelů, která v AEO uzavřela závazek v roce Prodloužení závazku je navrhováno v souladu s článkem 27(12) nařízením Komise (ES) č. 1974/2006 do , respektive do (titul pěstování meziplodin, titul biopásy)

19 Rok 2012 Členské státy mohou umožnit, aby agroenvironmentální závazky nebo závazky v oblasti dobrých životních podmínek zvířat byly v období jejich použitelnosti přizpůsobovány, za předpokladu, že program pro rozvoj venkova obsahuje prostor pro takové přizpůsobení a že toto přizpůsobení je řádně odůvodněno s ohledem na cíle závazku. Toto přizpůsobení může mít také formu prodloužení trvání závazku.

20 Rok 2012 Druhým cílem je změna způsobu kontroly intenzity chovu hospodářských zvířat. Tato úprava je navrhována s ohledem na uskutečněnou auditní misi Evropské komise č. RD2/2009/04, která vyjádřila pochybnosti o účinnosti nastavené kontroly podmínky intenzity chovu hospodářských zvířat k jednomu dni. Zároveň je touto úpravou zohledněn požadavek nevládních zemědělských organizací na úpravu podmínek intenzity chovu hospodářských zvířat, tj. zacílit podporu na zemědělce skutečně se zabývajících chovem zvířat. Je navrhováno rozšíření kontrolního období na 3 měsíce a úprava navazujícího sankčního systému.

21 Rok 2012 Třetím cílem předloženého návrhu je úprava podmínek pro poskytnutí platby u titulu Ekologické zemědělství sady. Nově je zaváděna podmínka seče meziřadí a příkmenného pásu a pravidelný prosvětlovací řez. U nově vysázených ekologických sadů, na jejichž výměru je žádána dotace na kulturu sad, je nově zaváděna podmínka prokazování původu množitelského materiálu použitého k založení sadu a povinnost zajištění opory a ochrany proti okusu ovocných stromů a keřů.

22 Základní podmínka AEO Základní podmínkou pro poskytování finanční podpory v AEO je uzavření pětiletého závazku Podání žádosti o zařazení na počátku pětiletého období a v rámci tohoto závazku každoroční podávání žádosti o poskytnutí dotace.

23 Kdo může žádat o dotaci AEO Žádost o zařazení může podat fyzická nebo právnická osoba, která zemědělsky obhospodařuje a podává žádost o zařazení alespoň na minimální stanovenou výměru zemědělské půdy evidované na žadatele v LPIS.

24 Kdo může žádat o dotaci AEO Žadatel nemusí být podnikatelem podle 2 odst. 2 Obchodního zákoníku; o dotaci v rámci AEO mohou žádat i nepodnikatelé mající právní subjektivitu (např. obce, fyzické osoby nepodnikající, školy), jestliže tyto subjekty mají evidovány v LPIS alespoň minimální výměru zemědělské půdy a podávají na ní žádost o zařazení.

25 Kdo může žádat o dotaci AEO Žádost o zařazení se podává na pětileté období, které začíná u všech titulů s výjimkou titulu pěstování meziplodin a biopásy 1. ledna prvního kalendářního roku. U titulu pěstování meziplodin a biopásy začíná pětileté období 1. dubna prvního kalendářního roku. Konec pětiletého období se tedy váže k datu nebo v případě titulů pěstování meziplodin a biopásy k datu

26 Kdo může žádat o dotaci AEO Žádost o zařazení se doručí na formuláři vydaném SZIF pro příslušný kalendářní rok (k dispozici na AZV a do prvního roku pětiletého období na místně příslušnou AZV, přičemž místní příslušnost se řídí bydlištěm fyzické osoby nebo sídlem právnické osoby. POZOR! Na později podané žádosti o zařazení nebude brán zřetel.

27 Minimální výměry pro AEO

28 Změny ve výměře AEO Změny v žádosti o zařazení Zvýšení výměry Snížení výměry restituce podle zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, v platném znění,

29 Změny ve výměře AEO pozemkové úpravy podle zákona č. 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech a o změně zákona č. 229/1991 Sb., v platném znění, zásahu vyšší moci (čl. 47 nařízení Komise (ES) č. 1974/2006), provedení změny v LPIS podle 3h zákona č. 252/1997 Sb.,o zemědělství, v platném znění, jestliže touto změnou nedošlo ke snížení výměry jednotlivého půdního bloku/dílu o více než 5 % původní výměry tohoto bloku/dílu, prvního zalesnění zemědělské půdy na půdním bloku, popřípadě jeho dílu (čl. 43 nařízení Rady č. 1698/2005 Sb.),

30 Dobrovolné ukončení závazku Žadatel se v průběhu pětiletého závazku může rozhodnout ukončit tento závazek a požádat SZIF o vyřazení z AEO. Porušení pětiletého závazku bude SZIF sankcionováno vrácením poskytnuté dotace od počátku pětiletého období, pokud žadatel neuplatňuje na celou výměru zařazenou v AEO některý z pardonovaných důvodů vztahujících se ke snížení zařazené výměry.

31 Výše sazeb dotace Kurz pro rok 2012 je 1EUR = 25,505Kč

32 Výše sazeb dotace

33 Výše sazeb dotace

34 Podmínky pro žadatele o AEO Od je poskytnutí dotace v AEO podmíněno plněním kontrolních požadavků cross compliance (kontrola podmíněnosti dále jen C-C). C-C zahrnují podmínky dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC), povinné požadavky na hospodaření (SMR) a v případě žadatelů AEO rovněž minimální požadavky pro použití hnojiv a přípravků na ochranu rostlin. Kontrolám podmíněnosti se detailně věnuje speciální publikace vydaná MZe (Průvodce zemědělce kontrolou podmíněnosti platný pro rok 2012).

35 VEDENÍ EVIDENCE O HNOJIVECH, POMOCNÝCH LÁTKÁCH, UPRAVENÝCH KALECH A SEDIMENTECH ( 4 ODST. 2 PÍSM. D) NV 79) Při vedení evidence o hnojivech, pomocných látkách, upravených kalech a sedimentech je nutno dodržovat zejména následující obecné zásady: evidence musí být vedena soustavně a řádně (pozor je nutno zaznamenávat i pastvu hospodářských zvířat); záznam o použití hnojiva, pomocné látky, upraveného kalu nebo sedimentu musí být v evidenci proveden do 1 měsíce od ukončení jeho použití;

36 VEDENÍ EVIDENCE O HNOJIVECH, POMOCNÝCH LÁTKÁCH, UPRAVENÝCH KALECH A SEDIMENTECH ( 4 ODST. 2 PÍSM. D) NV 79) vede se evidence o množství, druhu a době použití hnojiv, pomocných hnojiv, upravených kalů a sedimentů; při vedení evidence nezáleží na formě, ale na obsahu; evidence může být vedena několika způsoby (v papírové podobě, pomocí počítačových programů, s využitím Portálu farmáře); záznamy v evidenci mohou být řazeny podle pozemků, podle plodin nebo podle let; evidence se uchovává 7 let a musí být na požádání předložena kontrolnímu orgánu, kterému také musí být umožněno ověření údajů v ní uvedených (na základě dodacích listů, faktur apod.).

37 Vedení evidence o hnojivech Zemědělští podnikatelé jsou povinni řádně vést evidenci o hnojivech a pomocných látkách použitých na zemědělské půdě a lesních pozemcích; tato povinnost se nevztahuje na evidenci vedlejších produktů při pěstování kulturních rostlin, s výjimkou slámy. Zemědělští podnikatelé jsou povinni řádně vést evidenci též o upravených kalech a sedimentech použitých na zemědělské půdě. Zemědělští podnikatelé, kteří používají upravené kaly na zemědělské půdě, jsou povinni zaslat ústavu nejpozději 14 dnů před jejich použitím hlášení podle prováděcího právního předpisu.

38 VEDENÍ EVIDENCE O POUŽÍVÁNÍ PŘÍPRAVKŮ NA OCHRANU ROSTLIN ( 4 ODST. 2 PÍSM. E) NV 79) Při vedení evidence o používání přípravků na ochranu rostlin je nutno dodržovat zejména následující obecné zásady: evidence o používání přípravků na ochranu rostlin musí být vedena bezodkladně (údaje o použití přípravků musí být zaznamenány nejpozději následující den);

39 VEDENÍ EVIDENCE O POUŽÍVÁNÍ PŘÍPRAVKŮ NA OCHRANU ROSTLIN ( 4 ODST. 2 PÍSM. E) NV 79) při vedení evidence nezáleží na formě, ale na obsahu; evidence může být vedena několika způsoby (v papírové podobě, pomocí počítačových programů, s využitím Portálu farmáře); evidence se uchovává 5 let a musí být na požádání předložena kontrolnímu orgánu, kterému také musí být umožněno ověření údajů v ní uvedených (na základě dodacích listů, faktur apod.).

40 VEDENÍ EVIDENCE O POUŽÍVÁNÍ PŘÍPRAVKŮ NA OCHRANU ROSTLIN ( 4 ODST. 2 PÍSM. E) NV 79) Kontrola evidence se zaměřuje na shodu evidovaných údajů s předepsanými relevantními údaji, kterými jsou: ošetřovaný objekt (plodina, kultura, skleník apod.); rozsah, velikost (plocha, výměra apod.); datum a hodina aplikace (použití); přípravek, číslo šarže (výrobní číslo); způsob aplikace (použití); celkové množství aplikovaného přípravku; dávkování (dávka na jednotku v litrech, kg); účel aplikace.

41 OBHOSPODAŘOVÁNÍ TRAVNÍCH POROSTŮ ( 4 ODST. 2 PÍSM. F) NV 79) Žadatel zajistí, aby na půdních blocích/dílech se zemědělskou kulturou travní porost evidovanou v LPIS byl travní porost alespoň 1x ročně spasen hospodářskými zvířaty nebo alespoň 2x ročně posečen. Pro provedení sečí jsou závazné termíny provedení první seče s odklizem biomasy do a provedení druhé seče s odklizem biomasy do Provedení dvou sečí a dodržení výše uvedených termínů není závazné, pokud: je na půdním bloku/dílu uplatňován některý z titulů v rámci podopatření ošetřování travních porostů podle NV 79 nebo podle NV 242, který stanovuje možnost provedení pouze jedné seče nebo jiné termíny provádění sečí,

42 OBHOSPODAŘOVÁNÍ TRAVNÍCH POROSTŮ ( 4 ODST. 2 PÍSM. F) NV 79) žadatel doručí souhlasné vyjádření OOP s posunem termínu seče nebo s vynecháním seče SZIF nejpozději v den, kdy měla být podmínka seče splněna. Pokud se jedná o plochu označenou jako nevhodnou pro AEO v LPIS nebo o plochu, u které není vhodný žádný z titulů navrhovaných v rámci podopatření ošetřování travních porostů z hlediska ochrany krajiny a přírody a žadatel doloží tuto skutečnost v žádosti o zařazení souhlasným vyjádřením příslušného OOP, není podmínka obhospodařovánítravního porostu sečemi či pastvou povinná.

43 OBHOSPODAŘOVÁNÍ TRAVNÍCH POROSTŮ ( 4 ODST. 2 PÍSM. F) NV 79) VÝŠKA TRAVNÍHO POROSTU ( 4 ODST. 2 PÍSM. G) NV 79) Žadatel zajistí, aby na půdních blocích/dílech se zemědělskou kulturou travní porost evidovanou v LPIS nebyl travní porost po vyšší než 30 cm. Dodržení výšky travního porostu není závazné, pokud: je na půdním bloku/dílu uplatňován některý z titulů v rámci podopatření ošetřování travních porostů podle NV 79 nebo podle NV 242, který stanovuje možnost provedení pozdější seče než v termínu do , žadatel doručí souhlasné vyjádření OOP s posunem termínu seče po SZIF nejpozději v den, kdy měla být podmínka seče splněna.

44 OBHOSPODAŘOVÁNÍ TRAVNÍCH POROSTŮ ( 4 ODST. 2 PÍSM. F) NV 79) Pokud se jedná o plochu označenou jako nevhodnou pro AEO v LPIS nebo o plochu, u které není vhodný žádný z titulů navrhovaných v rámci podopatření ošetřování travních porostů z hlediska ochrany krajiny a přírody a žadatel doloží tuto skutečnost v žádosti o zařazení souhlasným vyjádřením příslušného OOP, není podmínka 30 cm výšky travního porostu po povinná. Plnění podmínky výšky travního porostu po se dále nebude kontrolovat u titulu horské a suchomilné louky, trvale podmáčené a rašelinné louky, ptačí lokality na travních porostech hnízdiště chřástala polního a suché stepní trávníky a vřesoviště.

45 KOMBINOVATELNOST AEO S DOTACEMI POSKYTOVANÝMI MŽP Na půdních blocích/dílech zařazených do AEO je možné provádět z dotací MŽP takové činnosti, které jsou svým charakterem odlišné od činností financovaných v AEO (a pokud jsou v souladu s pravidly pro evidenci ploch plnících mimoprodukční funkce v LPIS tj. metodika LPIS). Jedná se například o výsadbu linií, skupin dřevin nebo tvorbu tůněk a malých vodních ploch, revitalizace vodních toků, revitalizace blat, revitalizace nivy nebo mokřadu, odstranění nežádoucích náletových a invazních dřevin, ošetření památného stromu, údržbu tůňky pro obojživelníky, výstavbu oplocení mokřadu atd.

46 KOMBINOVATELNOST AEO S DOTACEMI POSKYTOVANÝMI MŽP POZOR! Vždy je nutné zvážit, zda realizace opatření prováděného v rámci dotací MŽP nebude mít vliv na změnu (snížení) výměry půdního bloku v AEO, neboť takové snížení výměry není v rámci AEO pardonováno!

47 KOMBINOVATELNOST AEO S DOTACEMI POSKYTOVANÝMI MŽP Výše zmíněné aktivity je možné realizovat dle příslušných limitů pro plochy plnící mimoprodukční funkce na zemědělské půdě. Kritéria pro ponechání plochy plnící mimoprodukční funkce na zemědělské půdě jako součásti půdního bloku/ dílu jsou uvedena v metodických pokynech pro aktualizaci LPIS. Na půdních blocích zařazených do AEO je možné provádět z dotací MŽP takové činnosti, které jsou svým charakterem podobné činnostem financovaným v AEO, ale pouze v případě, kdy dotace MŽP hradí jiný dodatečný náklad než, který je již zohledněn v platbě AEO (viz příloha č. 7 PRV).

48 KOMBINOVATELNOST AEO S DOTACEMI POSKYTOVANÝMI MŽP Jedná se například o posun termínu seče, ponechání nepokosených ploch, ruční seč, dodatečná seč, založení druhově bohatého travního porostu přísevem, podpora extenzivního hospodaření (zákaz hnojení) atd. POZOR! Pokud je žadateli v rámci AEO již hrazena újma vznikající nastavením podmínek v AEO (např. újma za snížení výnosu píce z důvodu pozdní seče či nehnojení) nelze činnost, která vede ke vzniku této újmy podporovat ještě z dotací MŽP. POZOR! Vždy je nutné zvážit, zda realizace opatření prováděného v rámci dotací MŽP nebude mít vliv na plnění podmínek rozhodných pro poskytnutí dotace v AEO. V případě kolizí je možné využít nastavených mechanismů souhlasného vyjádření OOP.

49 Závěr Moto: Vše, co postihne Zemi, postihne i děti Země Vše, co se stane zvířatům, stane se i lidem. Seattle, indiánský náčelník Děkuji za pozornost! Dr.Ing. Petr Marada mail: p.marada@quick.cz Ing. Petr David ingpetr.david@centrum.cz

Opatření v rámci PRV. Tab. č.: 6. P.č. Legislativa Druh opatření / popis Sazby. Základní podmínky

Opatření v rámci PRV. Tab. č.: 6. P.č. Legislativa Druh opatření / popis Sazby. Základní podmínky Tab. č.: 6 Opatření v rámci PRV 1 Nařízení vlády č. 75/2007 Sb., změna NV č.113/2008 Sb. Znevýhodněné oblasti - LFA - vyrovnávací příspěvek na hospodaření v znevýhodněných oblastech- jejich specifikace

Více

Problematické okruhy u environmentálních opatření PRV

Problematické okruhy u environmentálních opatření PRV Problematické okruhy u environmentálních opatření PRV 1. Společné pro několik opatření A. Minimální zemědělská činnost Novelou nařízení vlády č. 50/2015 Sb., byla zavedena nová definice minimální zemědělské

Více

agroenvironmentálního opatření prodloužit toto období

agroenvironmentálního opatření prodloužit toto období Strana 3642 Sbírka zákonů č. 282 / 2011 282 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 14. září 2011, kterým se mění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění pozdějších

Více

Program rozvoje venkova

Program rozvoje venkova Program rozvoje venkova 2014-2020 Integrovaná produkce révy vinné Ing. Josef Makovský, Ph.D. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí AEKO - hlavní změny EZ

Více

Charakteristika AEO-K podopatření Specifické informace k opatřením AEO-K OBDOBÍ II.PILÍŘ NÁROKOVÉ DOTACE

Charakteristika AEO-K podopatření Specifické informace k opatřením AEO-K OBDOBÍ II.PILÍŘ NÁROKOVÉ DOTACE OBDOBÍ 2015-2020 II.PILÍŘ NÁROKOVÉ DOTACE II.pilíř - nárokové dotace AEO-K 1 Specifické informace k opatřením AEO-K Poskytnutí dotace : - Podání žádosti o poskytnutí peněz (x zařazení do opatření) každoročně

Více

OPATŘENÍ AEKO A EZ VE VZTAHU K PŮDĚ

OPATŘENÍ AEKO A EZ VE VZTAHU K PŮDĚ OPATŘENÍ AEKO A EZ VE VZTAHU K PŮDĚ Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Ing. Josef Makovský, Ph.D. 13. října 2017 Obsah prezentace Agroenvironmentálně klimatická

Více

NEREVIDOVANÝ TEXT NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 11. dubna o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření

NEREVIDOVANÝ TEXT NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 11. dubna o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Vláda nařizuje podle 2c odst. 5 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění zákona č. 85/2004 Sb., (dále jen

Více

Novela nařízení vlády č. 79/2007 Sb., (NV č. 282/2011 Sb.) o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření

Novela nařízení vlády č. 79/2007 Sb., (NV č. 282/2011 Sb.) o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Novela nařízení vlády č. 79/2007 Sb., (NV č. 282/2011 Sb.) o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Důvod změn Konec programového období a naplnění absorpční kapacity AEO. Zjištění auditní

Více

Změny v dotační politice v roce 2018

Změny v dotační politice v roce 2018 Změny v dotační politice v roce 2018 Ing. David Kuna ředitel odboru environmentálních podpor PRV Ministerstvo zemědělství Skalský Dvůr, 20.9.2017 Obsah prezentace Nástroje podpory masného skotu (přímé/nepřímé)

Více

Ekoagropodnikání zaměřené na podporu mimoprodukčních funkcí opatření zaměřená na retenci vody v krajině

Ekoagropodnikání zaměřené na podporu mimoprodukčních funkcí opatření zaměřená na retenci vody v krajině 13.3. 2016, Šardice Připravil: Dr. Ing. Petr Marada Ekoagropodnikání zaměřené na podporu mimoprodukčních funkcí opatření zaměřená na retenci vody v krajině Konference Adaptace na změnu klimatu v regionech

Více

Adaptace na změny klimatu v plánech MZe. odbor environmentální politiky a obnovitelných zdrojů energie 1

Adaptace na změny klimatu v plánech MZe. odbor environmentální politiky a obnovitelných zdrojů energie 1 Adaptace na změny klimatu v plánech MZe odbor environmentální politiky a obnovitelných zdrojů energie 1 Reakce na změny klimatu v oblasti zemědělství Mitigace (v oblasti zemědělství snižování emisí metanu

Více

Novela nařízení vlády č. 79/2007 Sb., (NV č. 282/2011 Sb.) o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření

Novela nařízení vlády č. 79/2007 Sb., (NV č. 282/2011 Sb.) o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Novela nařízení vlády č. 79/2007 Sb., (NV č. 282/2011 Sb.) o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Důvod změn Konec programového období a naplnění absorpční kapacity AEO. Zjištění auditní

Více

Program rozvoje venkova 2014 2020 a připravované Nařízení vlády. Dotace do ekologického zemědělství

Program rozvoje venkova 2014 2020 a připravované Nařízení vlády. Dotace do ekologického zemědělství Program rozvoje venkova 2014 2020 a připravované Nařízení vlády Dotace do ekologického zemědělství (Přednáška s důrazem na vinice a sady) Odbor environmentální a ekologického zemědělství Martin Charvát

Více

Environmentální zemědělská opatření PRV změny v nařízeních vlády pro rok 2017

Environmentální zemědělská opatření PRV změny v nařízeních vlády pro rok 2017 Environmentální zemědělská opatření PRV 2014-2020 - změny v nařízeních vlády pro rok 2017 Ing. David Kuna Ředitel odboru environmentálních podpor PRV Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa

Více

INTEGROVANÁ PRODUKCE ZELENINY A JAHODNÍKU

INTEGROVANÁ PRODUKCE ZELENINY A JAHODNÍKU INTEGROVANÁ PRODUKCE ZELENINY A JAHODNÍKU Podmínky provádění podopatření IPZJ a jejich výklad Ing. Josef Makovský, Ph.D. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Více

Novela nařízení vlády č. 79/2007 Sb.,

Novela nařízení vlády č. 79/2007 Sb., Novela nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí 28. srpna 2011 Důvod změn

Více

Metodika k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb.,

Metodika k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., Metodika k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění pozdějších předpisů Změny v provádění Agroenvironmentálních opatření v návaznosti na

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ OPATŘENÍ PRV

ENVIRONMENTÁLNÍ OPATŘENÍ PRV Obsah prezentace ENVIRONMENTÁLNÍ OPATŘENÍ PRV 2014-2020 PODMÍNKY, OČEKÁVANÉ ZMĚNY Agroenvironmentálně-klimatické opatření () nařízení vlády č. 75/2016 Sb. Ekologické zemědělství nařízení vlády č. 76/2015

Více

Program rozvoje venkova 2014 2020. Dotace do ekologického zemědělství

Program rozvoje venkova 2014 2020. Dotace do ekologického zemědělství Program rozvoje venkova 2014 2020 Dotace do ekologického zemědělství Odbor environmentální a ekologického zemědělství Ing. Tereza Musilová Ministerstvo zemědělství 10. března 2015 Program rozvoje venkova

Více

Krajinné prvky definice, význam, ochrana

Krajinné prvky definice, význam, ochrana Krajinné prvky definice, význam, ochrana Ing. Hana Routová Odbor environmentální a ekologického zemědělství VYMEZENÍ POJMŮ Dle z. č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny jsou před poškozováním a ničením

Více

PŘÍMÉ PLATBY 2016 Novela nařízení vlády č. 50/2015 Sb. Ministerstvo zemědělství

PŘÍMÉ PLATBY 2016 Novela nařízení vlády č. 50/2015 Sb. Ministerstvo zemědělství PŘÍMÉ PLATBY 2016 Novela nařízení vlády č. 50/2015 Sb. Ministerstvo zemědělství Nový systém přímých plateb od 2015 vícesložkový systém platby pouze pro aktivní zemědělce zachována možnost SAPS až do 2020

Více

METODIKA k provádění nařízení vlády č. 75/2007 Sb.,

METODIKA k provádění nařízení vlády č. 75/2007 Sb., 2009 2008 METODIKA k provádění nařízení vlády č. 75/2007 Sb., o podmínkách o poskytování plateb za za přírodní znevýhodnění v horských oblastech, oblastech jinými oblastech, oblastech s jinými znevýhodněními

Více

METODIKA k provádění nařízení vlády č. 75/2015 Sb.,

METODIKA k provádění nařízení vlády č. 75/2015 Sb., 2016 METODIKA k provádění nařízení vlády č. 75/2015 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření a o změně nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních

Více

Ekologické zemědělství (EZ)

Ekologické zemědělství (EZ) Ekologické zemědělství (EZ) Žadatel dotace na EZ může být PO, FO nebo organizační složka státu, která: Provozuje ZČ vlastním jménem a na vlastní odpovědnost Hospodaří v souladu se zákonem č. 242/2000 Sb.

Více

Metodika k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb.,

Metodika k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., Metodika k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění novely nařízení vlády schválené dne 26. března 2008 OBSAH 1. ÚVOD... 5 2. SHRNUTÍ ZMĚN

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2017 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 17 Rozeslána dne 27. února 2017 Cena Kč 142, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2017 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 17 Rozeslána dne 27. února 2017 Cena Kč 142, O B S A H : Ročník 2017 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 17 Rozeslána dne 27. února 2017 Cena Kč 142, O B S A H : 47. Nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 75/2015 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálně-klimatických

Více

AGRO-ENVI OPATŘENÍ (AEO)

AGRO-ENVI OPATŘENÍ (AEO) AGRO-ENVI OPATŘENÍ (AEO) Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR Institut aplikované ekologie Co se dnes dozvíte? Poslání AEO v podmínkách českého zemědělství AEO jako součást PRV Srovnáních starých a nových agro-envi

Více

metodika k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění pozdějších předpisů

metodika k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění pozdějších předpisů 2013 metodika k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění pozdějších předpisů Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje

Více

Použití a evidence hnojiv

Použití a evidence hnojiv Použití a evidence hnojiv Používání hnojiv, pomocných látek, upravených kalů a sedimentů v souladu se zákonem o hnojivech, zákonem o odpadech, zákonem o ochraně zemědělského půdního fondu; při jejich používání

Více

Změna Jednotné žádosti

Změna Jednotné žádosti * Strana 1 Razítko místa příjmu žádosti* Registrační číslo žadatele Datum příjmu žádosti* Podpis osoby* Příjmení osoby* 1.Obchodní firma vč. právní formy 2.Identifikační číslo 3.FO PO** 4.Příjmení žadatele

Více

metodika k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění pozdějších předpisů

metodika k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění pozdějších předpisů 2011 metodika k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění pozdějších předpisů Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje

Více

Dotace v roce 2010 SAPS, TOP UP, LFA, AEO

Dotace v roce 2010 SAPS, TOP UP, LFA, AEO Dotace v roce 2010 SAPS, TOP UP, LFA, AEO Ing Jitka Tvrzníková metodik ÚZEI Praha pracoviště Liberec SAPS Jednotná platba na plochu NV 47/2007 Sb. Platba se poskytuje na plochu (ha) zemědělské půdy Evidované

Více

Vláda nařizuje podle 2c odst. 5 zákona č. 252/ /1997 Sb., o zemědělství, ve znění zákona č. 85/2004

Vláda nařizuje podle 2c odst. 5 zákona č. 252/ /1997 Sb., o zemědělství, ve znění zákona č. 85/2004 Strana 680 Sbírka zákonů č. 64 / 2016 64 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 17. února 2016, kterým se mění nařízení vlády č. 76/2015 Sb., o podmínkách provádění opatření ekologické zemědělství, ve znění nařízení vlády

Více

METODIKA k provádění nařízení vlády č. 75/2015 Sb.,

METODIKA k provádění nařízení vlády č. 75/2015 Sb., 2015 METODIKA k provádění nařízení vlády č. 75/2015 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.

Více

VRSTVA ENVIRO. Agroenvironmentální opatření Ošetřování travních porostů

VRSTVA ENVIRO. Agroenvironmentální opatření Ošetřování travních porostů Agroenvironmentální opatření Ošetřování travních porostů VRSTVA ENVIRO 2008 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Úvodem. Předkládáme Vám stručnou a praktickou

Více

Projekt: BIODIVERZITA šetrně k přírodě reg. č. 17/004/0111e/452/ Biodiverzita I. hospodaření v oblasti NATURA

Projekt: BIODIVERZITA šetrně k přírodě reg. č. 17/004/0111e/452/ Biodiverzita I. hospodaření v oblasti NATURA Projekt: BIODIVERZITA šetrně k přírodě reg. č. 17/004/0111e/452/000072 Biodiverzita I. hospodaření v oblasti NATURA Vzdělávací akce zaměřená na prioritu 4 zemědělství 21.04.2018 Orlické Záhoří čp. 70 NATURA

Více

Standardy dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC) ve vazbě na ochranu půdy

Standardy dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC) ve vazbě na ochranu půdy Standardy dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC) ve vazbě na ochranu půdy Ing. Martin MISTR, Ph.D. ředitel odboru environmentálního a ekologického zemědělství Standardy GAEC v ČR od 1. ledna

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. dubna 2015 o podmínkách provádění opatření ekologické zemědělství

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. dubna 2015 o podmínkách provádění opatření ekologické zemědělství Částka 36 Sbírka zákonů č.76 / 2015 Strana 1309 76 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. dubna 2015 o podmínkách provádění opatření ekologické zemědělství Vláda nařizuje podle 2c odst. 5 zákona č. 252/ /1997 Sb., o

Více

III. N á v r h NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne... 2015. o podmínkách provádění opatření ekologické zemědělství

III. N á v r h NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne... 2015. o podmínkách provádění opatření ekologické zemědělství III. N á v r h NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne... 2015 o podmínkách provádění opatření ekologické zemědělství Vláda nařizuje podle 2c odst. 5 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění zákona č. 85/2004 Sb.,

Více

Žádost o zařazení a poskytnutí dotace. v rámci Agroenvironmentálního opatření

Žádost o zařazení a poskytnutí dotace. v rámci Agroenvironmentálního opatření / / / Registrační číslo žádosti Strana 1 Žádost o zařazení a poskytnutí dotace v rámci Agroenvironmentálního opatření Razítko místa příjmu žádosti*: Registrační číslo žadatele: Datum příjmu žádosti*: Podpis

Více

Moderní zemědělství - ekoagropodnikání zaměřené na podporu mimoprodukčních funkcí agrární krajiny

Moderní zemědělství - ekoagropodnikání zaměřené na podporu mimoprodukčních funkcí agrární krajiny 7.7. 2017, Šardice Připravil: Dr. Ing. Petr Marada Moderní zemědělství - ekoagropodnikání zaměřené na podporu mimoprodukčních funkcí agrární krajiny Nabídka odborného vzdělávání Kde.. na ekofarmě a v k.ú.

Více

III. Návrh. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne... 2015,

III. Návrh. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne... 2015, III. Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne... 2015, o podmínkách provádění agroenvironmentálně klimatických opatření a o změně nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření,

Více

Krajinné prvky definice, ochrana, evidence a možnosti finančních podpor

Krajinné prvky definice, ochrana, evidence a možnosti finančních podpor Krajinné prvky definice, ochrana, evidence a možnosti finančních podpor Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí DEFINICE KRAJINNÝCH PRVKŮ (KP) Krajinný prvek

Více

Orlické Záhoří čp. 70 Přírodě šetrné zemědělství s ohledem na zachování a zvýšení biodiverzity

Orlické Záhoří čp. 70 Přírodě šetrné zemědělství s ohledem na zachování a zvýšení biodiverzity Za horami Orlické Záhoří, z.s. ve spolupráci s A-Z MOTO CZECH s. r. o. pořádá v rámci projektu: BIODIVERZITA šetrně k přírodě reg. č. 17/004/0111e/452/000072 vzdělávací akce zaměřené na prioritu 4 zemědělství

Více

Dotace v ekologickém zemědělství. Jednotná platba na plochu (SAPS) Agroenvironmentální opatření

Dotace v ekologickém zemědělství. Jednotná platba na plochu (SAPS) Agroenvironmentální opatření Dotace v ekologickém zemědělství Jednotná platba na plochu (SAPS) Agroenvironmentální opatření SAPS jednotná platba na plochu FO nebo PO, vedena v evidenci využití zemědělské půdy podle uživatelských vztahů

Více

17 Zákony - Nařízení - Vyhlášky

17 Zákony - Nařízení - Vyhlášky 17 Zákony - Nařízení - Vyhlášky 308 NAŘÍZENÍ ze dne 8. prosince 2014, kterým se mění některá nařízení vlády v souvislosti s přijetím nařízení vlády o stanovení důsledků porušení podmíněnosti poskytování

Více

METODIKA k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb.,

METODIKA k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., 2010 METODIKA k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění pozdějších předpisů Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje

Více

Nejčastěji kladené dotazy pro opatření LFA

Nejčastěji kladené dotazy pro opatření LFA Nejčastěji kladené dotazy pro opatření LFA V Praze dne 5. května 2017 číslo OTÁZKA ODPOVĚĎ 1. Bude nutné provádět zákres map pro LFA? Ano, nově se budou DPB zakreslovat do mapy v LPIS, a to celé DPB, ne

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ OPATŘENÍ PRV

ENVIRONMENTÁLNÍ OPATŘENÍ PRV 8.3.2018 ENVIRONMENTÁLNÍ OPATŘENÍ PRV - 2018 ING. DAVID KUNA OBSAH PLÁNOVANÝ HARMONOGRAM NOVELIZACE NAŘÍZENÍ VLÁDY ZMĚNY V NV Č. 76/2015 SB. (EZ) ZMĚNY V NV Č. 75/2015 SB. (AEKO) ZMĚNY V NV Č. 74/2015

Více

Seznam WMS a WFS vrstev plpis. Projekt LPIS. Ministerstvo zemědělství České republiky

Seznam WMS a WFS vrstev plpis. Projekt LPIS. Ministerstvo zemědělství České republiky Seznam WMS a WFS vrstev plpis Projekt LPIS Ministerstvo zemědělství České republiky 2015 HISTORIE DOKUMENTU Verze Datum Provedená změna Provedl 1.0 06. 03. 2015 První verze dokumentu Petra Pietrasová 1.1

Více

Význam zem lství pro kulturní krajinu v Krušných horách 1 P dní fond regionu Severozápad Tab.1 P ehled úhrnných hodnot druh pozemk R v ha

Význam zem lství pro kulturní krajinu v Krušných horách 1 P dní fond regionu Severozápad Tab.1 P ehled úhrnných hodnot druh pozemk R v ha Význam zemědělství pro kulturní krajinu v Krušných horách Zpracovala: Ing. Helena Součková, CSc. UJEP Ústí nad Labem 1 Půdní fond regionu Severozápad Budeme-li se zamýšlet nad kulturní krajinou a sledovat

Více

Aktuální problémy vymezování OPVZ a způsob hospodaření. Pavel Novák Vyškov

Aktuální problémy vymezování OPVZ a způsob hospodaření. Pavel Novák Vyškov Aktuální problémy vymezování OPVZ a způsob hospodaření Pavel Novák Vyškov 26.10. Ochrana vodních zdrojů Aktuálně existují v praxi současně PHO i OP, novelou zákona o vodách nedošlo ke zrušení PHO!!! u

Více

Seznam WMS a WFS vrstev plpis. Projekt LPIS. Ministerstvo zemědělství České republiky

Seznam WMS a WFS vrstev plpis. Projekt LPIS. Ministerstvo zemědělství České republiky Seznam WMS a WFS vrstev plpis Projekt LPIS Ministerstvo zemědělství České republiky 2016 HISTORIE DOKUMENTU Verze Datum Provedená změna Provedl 1.0 06. 03. 2015 První verze dokumentu Petra Pietrasová 1.1

Více

METODIKA k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb.,

METODIKA k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., 2009 2008 METODIKA k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění ve znění novely nařízení vlády schválené dne č. 26. 114/2008 března 2008.

Více

Metodika k provádění nařízení vlády č. 75/2007 Sb.,

Metodika k provádění nařízení vlády č. 75/2007 Sb., Metodika k provádění nařízení vlády č. 75/2007 Sb., o podmínkách poskytování plateb za přírodní znevýhodnění v horských oblastech, oblastech s jinými znevýhodněními a v oblastech Natura 2000 na zemědělské

Více

OKRUH II LEGISLATIVA. Ing. Lucie Valentová, Ph.D. ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s.

OKRUH II LEGISLATIVA. Ing. Lucie Valentová, Ph.D. ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. OKRUH II LEGISLATIVA Ing. Lucie Valentová, Ph.D. ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. LEGISLATIVA nakládání s biologicky rozložitelnými odpady Biologicky rozložitelný odpad - pojmy

Více

Obecná pravidla pro naplňování cílů projektu LIFE CORCONTICA (LIFE 11 NAT/CZ/490)

Obecná pravidla pro naplňování cílů projektu LIFE CORCONTICA (LIFE 11 NAT/CZ/490) Příloha č. 3 Aktualizace 6. 2. 2017 Obecná pravidla pro naplňování cílů projektu LIFE CORCONTICA (LIFE 11 NAT/CZ/490) 1. Zásahy přesně neurčené mapou (příloha č. 2, Dohody), budou upřesněny po dohodě s

Více

OBDOBÍ II.PILÍŘ NÁROKOVÉ DOTACE. II. PILÍŘ - nárokové dotace - Agro-envi Perlinger

OBDOBÍ II.PILÍŘ NÁROKOVÉ DOTACE. II. PILÍŘ - nárokové dotace - Agro-envi Perlinger OBDOBÍ 2015-2020 II.PILÍŘ NÁROKOVÉ DOTACE 1 Ekologické zemědělství Popis operace Podporováno bude hospodaření na orné půdě, travních porostech, v sadech, vinicích, chmelnicích a pěstování zeleniny a speciálních

Více

Žádost o zařazení do agroenvironmentálních opatření

Žádost o zařazení do agroenvironmentálních opatření Registrační číslo žádosti o zařazení (spisová značka) Strana 1 Registrační číslo žadatele: Razítko místa příjmu žádosti * Datum příjmu žádosti * Podpis osoby * Příjmení osoby * 1.Obchodní firma vč. právní

Více

Novinky v Cross Compliance a přímých platbách. Ministerstvo zemědělství

Novinky v Cross Compliance a přímých platbách. Ministerstvo zemědělství Novinky v Cross Compliance a přímých platbách Ministerstvo zemědělství Jednotná žádost 2016 Opatření Počet žádostí Rok 2015 Rok 2016 Výměra Počet žádostí Výměra SAPS 29 031 3 542 548,31 29 649 3 542 354,71

Více

Shrnutí změn nařízení vlády č. 242/2004 Sb., o provádění agroenvironmentálních opatření vyplývající z novely č. 99/2008 Sb.

Shrnutí změn nařízení vlády č. 242/2004 Sb., o provádění agroenvironmentálních opatření vyplývající z novely č. 99/2008 Sb. Shrnutí změn nařízení vlády č. 242/2004 Sb., o provádění agroenvironmentálních opatření vyplývající z novely č. 99/2008 Sb. OBSAH 1. ÚVOD... 3 2. HLAVNÍ ZMĚNY VYPLÝVAJÍCÍ Z NOVELY Č. 99/2008 SB.... 4 2.1

Více

HRDP MÉNĚ PŘÍZNIVÉ OBLASTI A OBLASTI S ENVIRONMENTÁLNÍMI OMEZENÍMI

HRDP MÉNĚ PŘÍZNIVÉ OBLASTI A OBLASTI S ENVIRONMENTÁLNÍMI OMEZENÍMI Ve smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 556 fax: 296 326 111 e-mail: info@szif.cz HRDP MÉNĚ PŘÍZNIVÉ OBLASTI A OBLASTI S ENVIRONMENTÁLNÍMI OMEZENÍMI Obecně: Toto opatření je zaměřeno na podporu zemědělců

Více

Z á p i s. ze Setkání zemědělských subjektů, v rámci Celostátní sítě pro venkov, v okrese Kladno dne Přítomni:

Z á p i s. ze Setkání zemědělských subjektů, v rámci Celostátní sítě pro venkov, v okrese Kladno dne Přítomni: Kladno, 21. dubna 2011 Čj. 272/2011-131303 Z á p i s ze Setkání zemědělských subjektů, v rámci Celostátní sítě pro venkov, v okrese Kladno dne 21.4. 2011 Přítomni: Dr. Věra Libichová vedoucí AZV Kladno

Více

METODIKA k provádění nařízení vlády č. 147/2008 Sb.,

METODIKA k provádění nařízení vlády č. 147/2008 Sb., 2010 METODIKA k provádění nařízení vlády č. 147/2008 Sb., o stanovení podmínek pro poskytování dotací na zachování hospodářského souboru lesního porostu v rámci opatření NATURA 2000 V LESÍCH, ve znění

Více

Podmínky pro poskytování plateb SAPS. Tab. č.: 5. Termíny podání žádosti a výplaty. P.č. Platba Předpis EU / národní. Podmínky

Podmínky pro poskytování plateb SAPS. Tab. č.: 5. Termíny podání žádosti a výplaty. P.č. Platba Předpis EU / národní. Podmínky Tab. č.: 5 pro poskytování plateb SAPS 1 Jednotná platba na plochu (SAPS). NR (ES) č.73/2009 ve znění nařízení EP a Rady (EU) č. 1310/2013. NK (ES) č.1120/2009, č. 1121/2009, č. 1122/2009. NV č. 144/2005

Více

Pozemkové úpravy na jižní Moravě od teorie k praxi

Pozemkové úpravy na jižní Moravě od teorie k praxi 10.6. 2018, Šardice Připravil: Dr. Ing. Petr Marada Pozemkové úpravy na jižní Moravě od teorie k praxi Praha, Akademie věd ČR Kdo a Kde.. na ekofarmě a v k.ú. Šardice strana 2 Kde... strana 3 Kde se prováděly

Více

Nové nastavení podmínek Dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC)

Nové nastavení podmínek Dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC) Nové nastavení podmínek Dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC) Ing. Jaroslav Hudáček Ministerstvo zemědělství Oddělení koordinace Cross Compliance 2011 Kontrola podmíněnosti Cross Compliance

Více

č. 79/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření

č. 79/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Ve znění: č. 79/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Předpis č. K datu Poznámka 114/2008 Sb. (k 15.4.2008) mění celkem 49 novelizačních bodů;

Více

Ing. Jan Gallas. Ministerstvo zemědělství. Ředitel odboru environmentálního a ekologického zemědělství

Ing. Jan Gallas. Ministerstvo zemědělství. Ředitel odboru environmentálního a ekologického zemědělství Možnosti nastavení správných zemědělských postupů přispívajících ke zlepšení kvality povrchových i podzemních vod s ohledem na nové nastavení SZP po roce 2015 Ing. Jan Gallas Ředitel odboru environmentálního

Více

Jednotná žádost. Příjmení osoby* 1.Obchodní firma vč. právní formy 2.Identifikační číslo 3.FO PO** 4.Příjmení žadatele 5.Jméno žadatele 6.

Jednotná žádost. Příjmení osoby* 1.Obchodní firma vč. právní formy 2.Identifikační číslo 3.FO PO** 4.Příjmení žadatele 5.Jméno žadatele 6. / / / * Strana 1 Jednotná žádost Razítko místa příjmu žádosti* Registrační číslo žadatele Datum příjmu žádosti* Podpis osoby* Příjmení osoby* 1.Obchodní firma vč. právní formy 2.Identifikační číslo 3.FO

Více

použitelné předpisy Evropské unie 1 ) podmínky provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření.

použitelné předpisy Evropské unie 1 ) podmínky provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření. Částka 36 Sbírka zákonů č. 75 / 2015 Strana 1247 75 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. dubna 2015 o podmínkách provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření a o změně nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách

Více

METODIKA k provádění nařízení vlády č. 73/2015 Sb.,

METODIKA k provádění nařízení vlády č. 73/2015 Sb., 2016 METODIKA k provádění nařízení vlády č. 73/2015 Sb., o podmínkách poskytování plateb v oblastech Natura 2000 na zemědělské půdě, ve znění pozdějších předpisů METODIKA K PROVÁDĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č.

Více

Konference věnovaná 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR

Konference věnovaná 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR Konference věnovaná 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR Příspěvěk resortu MZe Zhodnocení 10 let plnění Úmluvy o krajině Vize do budoucnosti strategie Ing. Jaroslava Beneš Špalková náměstkyně

Více

Částka 35. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. dubna 2015 o podmínkách poskytování plateb pro oblasti s přírodními nebo jinými zvláštními omezeními

Částka 35. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. dubna 2015 o podmínkách poskytování plateb pro oblasti s přírodními nebo jinými zvláštními omezeními Strana 1042 Sbírka zákonů č. 72 / 2015 72 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. dubna 2015 o podmínkách poskytování plateb pro oblasti s přírodními nebo jinými zvláštními omezeními Vláda nařizuje podle 2c odst. 5 zákona

Více

, Šardice Připravil: Dr. Ing. Petr Marada. Využití pozemkových úprav pro projekty zaměřené na obnovu ekologické stability

, Šardice Připravil: Dr. Ing. Petr Marada. Využití pozemkových úprav pro projekty zaměřené na obnovu ekologické stability 5.12. 2017, Šardice Připravil: Dr. Ing. Petr Marada Využití pozemkových úprav pro projekty zaměřené na obnovu ekologické stability Praha, MZe 5.12.2017 Kdo a Kde.. na ekofarmě a v k.ú. Šardice strana 2

Více

Jednotná žádost 2012

Jednotná žádost 2012 Jednotná žádost 2012 HARMONOGRAM 2012 16.dubna - spuštění tvorby předtisků a jejich distribuce žadatelům - příjem Jednotných žádostí 15.května - konec řádného termínu pro příjem Jednotných žádostí + 25

Více

Agroenvironmentálně-klimatická opatření Platby pro oblasti s přírodními či jinými zvláštními omezeními

Agroenvironmentálně-klimatická opatření Platby pro oblasti s přírodními či jinými zvláštními omezeními 17.4.2015 Seminář Obhospodařování zemědělské půdy 2015 - Zásady správného obhospodařování zemědělské půdy (13/018/1310b/164/000699) Agroenvironmentálně-klimatická opatření Platby pro oblasti s přírodními

Více

GAEC - ZKUŠENOSTI DOZOROVÝCH ORGÁNŮ

GAEC - ZKUŠENOSTI DOZOROVÝCH ORGÁNŮ GAEC - ZKUŠENOSTI DOZOROVÝCH ORGÁNŮ Kontroly a změny podmíněnosti Nejčastěji porušované požadavky GAEC 2 31x GAEC 8 18x SMR 2 11x Změny v nastavení požadavků podmíněnosti v roce 2013 Welfare (SMR 16-18)

Více

LIFE CORCONTICA (LIFE 11 NAT/CZ/490)

LIFE CORCONTICA (LIFE 11 NAT/CZ/490) Příloha č. 4 Obecná pravidla pro naplňování cílů projektu LIFE CORCONTICA (LIFE 11 NAT/CZ/490) 1. Zásahy přesně neurčené mapou (Příloha č.2, Dohody), budou upřesněny po dohodě s hospodářem nejpozději před

Více

Metodika k provádění nařízení vlády č. 75/2007 Sb.,

Metodika k provádění nařízení vlády č. 75/2007 Sb., 2013 Metodika k provádění nařízení vlády č. 75/2007 Sb., o podmínkách poskytování plateb za přírodní znevýhodnění v horských oblastech, oblastech s jinými znevýhodněními a v oblastech Natura 2000 na zemědělské

Více

79 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření

79 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Upozornění: Tento text vytvořený Ministerstvem zemědělství je neoficiálním zněním nařízení vlády. Jedná se pouze o dokument informativního a pracovního charakteru a Ministerstvo zemědělství nepřebírá odpovědnost

Více

Zjištění: Kontrolovaný subjekt nepředložil dne fyzicky žádné doklady požadované pro

Zjištění: Kontrolovaný subjekt nepředložil dne fyzicky žádné doklady požadované pro Kontrolní list - Ekologické zemědělství Příloha č.... k protokolu o kontrole Nařízení rady (ES) č.834/2007 Nařízení komise (ES) č.889/2008 Nařízení vlády č.76/2015 Sb. Nařízení vlády č.262/2012 Sb. Zákon

Více

Problematika podmínek dobrého zemědělského a enviromentálního stavu. Okresní agrární komora Kroměříž

Problematika podmínek dobrého zemědělského a enviromentálního stavu. Okresní agrární komora Kroměříž Zvyšování efektivnosti hospodaření a konkurenceschopnost zemědělských podniků Problematika podmínek dobrého zemědělského a enviromentálního stavu Okresní agrární komora Kroměříž Kontrola podmíněnosti -

Více

Standardy dobrého zemědělského a environmentálního stavu. pro rok 2010

Standardy dobrého zemědělského a environmentálního stavu. pro rok 2010 Standardy dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC) pro rok 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Standardy GAEC v ČR od 1. ledna 2010 Na

Více

Nejčastěji kladené dotazy pro opatření AEO, AEKO, Ekologie

Nejčastěji kladené dotazy pro opatření AEO, AEKO, Ekologie Nejčastěji kladené dotazy pro opatření AEO, AEKO, Ekologie V Praze dne 5. května 2017 číslo OTÁZKA ODPOVĚĎ 1. Mohou ekologičtí zemědělci rozorat všude, tzn. i v citlivých oblastech (CO) nebo platí tato

Více

Změny v podmíněnosti od roku 2014. Lubomír Smrček Agroteam CZ s.r.o.

Změny v podmíněnosti od roku 2014. Lubomír Smrček Agroteam CZ s.r.o. Změny v podmíněnosti od roku 2014 Lubomír Smrček Agroteam CZ s.r.o. Změny v podmíněnosti v roce 2014 Novela č. 400/2013 Sb., vydána dne 11. prosince 2013, účinnost od 1. ledna 2014 Obsahem novely je: Změna

Více

Protierozní ochrana půdy

Protierozní ochrana půdy Protierozní ochrana půdy z pohledu legislativy od roku 2019 Ing. Martin Mistr, Ph.D. mistr.martin@vumop.cz Ochrana zemědělského půdního fondu Legislativní předpisy Obecně závazné právní předpisy (zákony,

Více

Uplatnění kompostů při zavedení odděleného sběru bioodpadu Biologicky rozložitelné odpady září 2010, Brno

Uplatnění kompostů při zavedení odděleného sběru bioodpadu Biologicky rozložitelné odpady září 2010, Brno Uplatnění kompostů při zavedení odděleného sběru bioodpadu Biologicky rozložitelné odpady 22. - 24. září 2010, Brno Ing. Marek Světlík Ministerstvo zemědělství ČR Odbor environmentální a ekologického zemědělství

Více

METODIKA K PROVÁDĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 241/2004 Sb.,

METODIKA K PROVÁDĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 241/2004 Sb., METODIKA K PROVÁDĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 241/2004 Sb., o podmínkách provádění pomoci méně příznivým oblastem a oblastem s ekologickými omezeními, ve znění nařízení vlády č. 121/2005 Sb. a nařízení vlády

Více

Jednotná žádost 2016 harmonogram administrace žádostí

Jednotná žádost 2016 harmonogram administrace žádostí Aktuální informace Jednotná žádost 2016 harmonogram administrace žádostí Jednotná žádost 2016 stav administrace žádostí k 9.3.2017 Jednotná žádost 2017 harmonogram příjmu JŽ Předpokládaný harmonogram příjmu

Více

ZMĚNY KONTROLY PODMÍNĚNOSTI PRO ROK Odbor přímých plateb Ministerstvo zemědělství ČR

ZMĚNY KONTROLY PODMÍNĚNOSTI PRO ROK Odbor přímých plateb Ministerstvo zemědělství ČR ZMĚNY KONTROLY PODMÍNĚNOSTI PRO ROK 2016 Odbor přímých plateb Ministerstvo zemědělství ČR Změny podmínek Kontroly podmíněnosti Legislativní úpravy DZES 6 doplnění seznamu dusík vázajících plodin, DZES

Více

Zatravňování drah soustředěného odtoku

Zatravňování drah soustředěného odtoku Agroenvironmentálně-klimatická opatření Program rozvoje venkova 2014 2020 Zatravňování drah soustředěného odtoku Informační materiál pro zemědělce Vydalo Ministerstvo zemědělství Autor fotografií: Jan

Více

Kontrola dodržování požadavků na používání POR v integrované produkci révy vinné

Kontrola dodržování požadavků na používání POR v integrované produkci révy vinné Kontrola dodržování požadavků na používání POR v integrované produkci révy vinné výsledky, zkušenosti Školení integrované produkce révy vinné, Mikulov 17.2.2017 Ing. Ivana Martincová ÚKZÚZ, Oddělení rostlinolékařské

Více

Zemědělské dotace přehled. RNDr. Jan Dovrtěl, CSc.

Zemědělské dotace přehled. RNDr. Jan Dovrtěl, CSc. Zemědělské dotace přehled RNDr. Jan Dovrtěl, CSc. Podpora zemědělství v rozšířené Evropě Podpora zemědělství v období 2007-2013 Přímé platby (SAPS) + doplňkové přímé platby (TOP-UP) Plán rozvoje venkova

Více

n) výši provozní hladiny u druhu zemědělské kultury

n) výši provozní hladiny u druhu zemědělské kultury Strana 3818 Sbírka zákonů č. 307 / 2014 307 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. prosince 2014 o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů Vláda nařizuje podle 3a odst. 14 písm. i), 3aa

Více

GAEC / DZES. dobrý zemědělský a environmentální stav (Good Agricultural and Environmental Conditions)

GAEC / DZES. dobrý zemědělský a environmentální stav (Good Agricultural and Environmental Conditions) GAEC / DZES dobrý zemědělský a environmentální stav (Good Agricultural and Environmental Conditions) Cíl: zajištění zemědělského hospodaření ve shodě s ochranou životního prostředí. Jsou součástí Kontroly

Více

Metodika k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření

Metodika k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Metodika k provádění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření 2007 2 Seznam použitých zkratek AEO ES EZ Agroenvironmentální opatření Evropská společenství Ekologické

Více

Předmět úpravy. Dotace na zalesňování zemědělské půdy

Předmět úpravy. Dotace na zalesňování zemědělské půdy 239/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 29. srpna 2007 o stanovení podmínek pro poskytování dotací na zalesňování zemědělské půdy ve znění nařízení vlády č. 148/2008 Sb., č. 83/2009 Sb., č. 480/2009 Sb., č.

Více

NEMUSÍ BÝT Zemědělský podnikatel POKUD ŽÁDÁ POUZE NA AEKO pokud i na SAPS MUSÍ BÝT

NEMUSÍ BÝT Zemědělský podnikatel POKUD ŽÁDÁ POUZE NA AEKO pokud i na SAPS MUSÍ BÝT AEKO NEMUSÍ BÝT Zemědělský podnikatel POKUD ŽÁDÁ POUZE NA AEKO pokud i na SAPS MUSÍ BÝT NEMUSÍ BÝT Aktivní zemědělec - POKUD ŽÁDÁ POUZE NA AEKO pokud i na SAPS MUSÍ BÝT Deklarace veškeré zemědělské půdy

Více