Globalizace - propojení, propojování světa v jednu velkou společnost.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Globalizace - propojení, propojování světa v jednu velkou společnost."

Transkript

1

2 Globalizace - propojení, propojování světa v jednu velkou společnost. Autorem nejvlivnější sociologické definice globalizace je Anthony Giddens; který ji definuje jakožto zintenzivnění celosvětových sociálních vztahů, které spojují vzdálené lokality takovým způsobem, že místní události jsou formovány událostmi dějícími se mnoho mil daleko a naopak (1998: 62). Globalizace jako proces integrace světových trhů založený na volném pohybu zboží, služeb a výrobních faktorů by měl vést ke snižování chudoby na celém světě. - David Lipka.

3 1) Koncentrace obchodních struktur Neustále roste podíl prodejů realizovaných velkými firmami. Jelikož není vedena přesná evidence, používají se různé odhady, které hovoří, že podíl prodejů těchto firem je 60-70% v Evropě a v USA téměř 60%. Koncentrace obchodu roste nejen expanzí jednotlivých firem, ale jejich společnými fúzemi či odkupem. Z největší firmy Wal Mart z USA mají strach ostatní, což vede k fúzím velkých firem v USA i Evropě.

4 Koncentrace provozních jednotek Postupem času dochází k růstu velikosti prodejní plochy a velikosti prodejních jednotek. Ty se stávají základem racionalizace provozu velkých obchodních řetězců a kooperací. Charakteristické je soustřeďování stále úplnějšího sortimentu pro zásobování vlastních prodejen.

5 Internacionalizace Většina velkých firem působí ve více státech. 40 největších mezinárodních řetězců v současné době představuje 54% trhu EU. Příčinou mezinárodní expanze je omezený potenciál národního trhu jak z hlediska nasycenosti, tak z hlediska protimonopolních zákonů. Internacionalizace ovšem není jen důsledkem snahy obchodních firem, ale i důsledkem příznivého klimatu globalizace spotřebních a kulturně společenských podmínek a požadavků obyvatel. Televize a cestovní ruch stále více propojují svět. Unifikace zákazníků zatím zdaleka nedospěla ke svému limitu, stále více druhů zboží i způsobů prodeje se však stává celosvětovým standardem (Coca Cola, Benetton, automobily, nákupní centra, )

6 Diverzifikace Potvrzuje se, že úspěšný může být pouze ten, kdo se zaměří na určitý druh činnosti. Racionalizace prodeje, spojená s výrazným prohloubením sortimentu je charakteristická pro všechny vedoucí retailingové firmy. Např. Wal Mart i při několikanásobném růstu prodejů si zachovává pouze tři základní podoby vždy velké samoobsluhy: klasický diskontně zaměřený prodej nepotravin, supercentra (obdoba hypermarketů) a samoobslužný velkoobchod (velkoobchodní kluby).

7 Dominance Dominance se odvíjí jednak z růstu obchodních firem, jednak z jejich neutuchajících aktivit. Vychází především z koncentrace nákupů a je dále podporována existencí nadnárodních a nadfiremních aliancí.

8 Konkurence firem a boj o zákazníka Úspěšnost firem je založena na maximální snaze o získání zákazníka. Trhy jsou rozděleny a možnost získat nové zakazníky je pouze jejich přilákáním od konkurence. Produktem konkurence je diskontní zaměření činností a relativní snižování prodejních cen.

9 Rozvíjení nových forem prodeje mimo prodejny Např. zásilkový obchod, přímý prodej, automaty a zejména elektronický prodej. Tyto progresivní formy globalizace ještě více prohloubí.

10 V 70.letech si logistika získala pozornost zejména jako hlavní faktor nákladů. Logistické náklady se pro řadu podniků staly kritickým problémem vzhledem k postupující globalizaci průmyslu. Globalizace ovlivnila logistiku ve dvou základních směrech: 1) růst konkurence ve světovém měřítku přinutil domácí podniky, aby hledaly nové možnosti, jak se odlišit od jiných podniků a jak odlišit výrobky, které nabízejí.

11 2) Podniky dnes ve větší míře nakupují v zahraničí a prodávají do zahraničí, takže logistický řetězec mezi podnikem a jeho obchodními partnery se prodlužuje, stává se nákladnějším a složitějším.aby byl podnik schopen plně využít globálních příležitostí, potřebuje nezbytně kvalitní logistický systém.

12 Nový impuls do rozvoje pojímání logistiky a následně tím i rozvoje logistické dopravy přinesla v devadesátých letech dvacátého století globalizace výroby a zejména obchodu. Globální pojímání trhů předpokládá především organizaci výroby a obchodu v nadnárodních společnostech, které zásobují světové trhy. Rozložení trhů se proto rozkládá na plochách mnohokrát větších, než tomu bylo v podmínkách trhů národních a mezinárodních.

13 Na rozdíl od lokálních nákupních operací je nutné při uzavírání smlouvy či objednávky s mimoevropským dodavatelem zohledňovat minimálně z logistického hlediska druh sjednané dodací podmínky. Výběr dodací podmínky má podstatný vliv na celkové náklady spojené s globálním nákupem materiálu. Ve většině případů bude smlouva nebo objednávka obsahovat odvolávku na Incoterms variantu EXW (Ex Works, odběratel hradí veškeré náklady na dopravu) nebo FOB (Free on Board, odběratel hradí náklady na dopravu od nakládky na palubu lodi).

14 Z toho důvodu je nezbytné přesně definovat, se kterým speditérem a jakou rychlostí má být zásilka poslána. Dle četnosti zásilek od jednoho dodavatele nebo jiných dodavatelů ze stejné lokality je možné uvažovat o provedení benchmarkingu transportních služeb jednotlivých speditérů nebo využití konsolidace zásilek přes případnou mateřskou společnost v zemi nákupu.

15 Dále je nutné zohlednit delší dodací lhůtu objednaného materiálu. V případě expresních objednávek v rámci evropského kontinentu je možné doručení do druhého dne, pokud se jedná o zásilku standardní velikosti a charakteru. U zásilky mimo kontinent se bude doba dodávky počítat dle zvoleného způsobu dopravy na dny či týdny. Navíc hrozí i prodloužení dodací lhůty například z důvodu zdržení na celnici atd.

16 Vzhledem ke složitosti, kterou může proces mezinárodního transportu materiálů představovat, je v případě středních a velkých podniků vhodné využít služeb externích poradců, kteří díky svým zkušenostem docilují optimálních výsledků a nastavení transportních procesů na míru společnosti. Díky tomu je pak možné udržovat transportní náklady na rozumné výši a zajistit skutečnou profitabilitu celého procesu mezinárodního nákupu.

17 Výroba podporuje koncentraci obchodu zvýhodňováním velkých odběrů a uplatňováním společných logistických systémů propojených s obchodním řetězcem. Budování vlastních distribučních sítí výroby je v konkrétních případech logické a racionální (Plzeňské pivovary), stejně jako vícestupňová soustava logistického systému retailingové firmy (Tesco). Velkou část nákladů výroby tvoří prostředky na ovlivňování zákaznické veřejnosti formou reklamy pro své značky. V omezené míře jsou zákazníci ovlivňováni vytvářením vlastních prodejen výrobce. Jde spíše o specializované sortimenty, jako jsou automobily apod.

18 I přes všechny důsledky, které globalizace přináší, se základní funkce trhu nemění. Trh stále představuje nároky na druhy zboží, jejich kvalitu a balení, ovlivňování způsobů dodávek a cen. Obchod se koncentruje a tím pádem klade větší požadavky na velké dodávky a na komplexnost, čím v důsledku působí na koncentraci výroby a její vyšší produktivitu. Vzniká názor, že koncentrace obchodu předstihla koncentraci výroby a obchodník je nucen se při hledání velkých partnerů obracet za hranice státu.

19 Obchod působí na zákazníka především ve svých provozních jednotkách, kdy se při nákupech setkáváme se spoustou reklamních upoutávek, uspořádáním zboží, individuální nabídkou, ochutnávkami, rozdáváním nabídkových tiskovin (i domů). Obchody zavádějí vlastní značky zboží, které při dobré kvalitě rozšiřují okruh stálých zákazníků stejně tek jako věrnostní karty, možnost vrácení zboží. Osvědčuje se, že spolupráce se zákazníkem se vyplácí.

20 Maloobchod bez prodejen představuje v současné době další typickou složku globalizace obchodu. Podíl této formy v USA i v Evropě představoval cca 10% prodeje spotřebního zboží. Nejstarší složkou je zásilkový obchod, který v některých zemích dosahuje 6-7% na obratu. Průměr je ovšem nižší. Kromě velkého počtu malých podniků existují mamutí podniky s univerzálním charakterem (Quelle, Sears), které mohou působit i na území několika států.

21 Přímý prodej, který představuje osobní kontakt prodejců se zákazníky. V roce 1996 měly tyto firmy obrat 80 mld. USD. Firma Amway pracuje v 60 zemích s obratem 9 mld USD a její zboží nabízí více než 2 mil. distributorů. Prodej v automatech je technicky dobře řešitelnou záležitostí, z hlediska ekonomie času zákazníků a nákladů prodeje však bude mít i nadále pouze doplňkovou funkci při omezeném sortimentu.

22 Největší rozvoj zaznamenává elektronický prodej. Prodej knih, počítačového zboží, vstupenek. Problémy jsou rozšíření nabídky, způsob placení a způsob dodávky. Ovšem obecně platí, že zejména mladí lidé mají k tomuto způsobu velmi blízko a to zajišťuje rozvoj i do budoucnosti. Placení bylo vyřešeno pomocí bankovních programů, čímž odpadlo pracné placení na dobírku. Pro dosud frekventované druhy zboží tento způsob vyhovuje. Problémem budou dodávky potravin a objemných dodávek. Elektronický obchod nesporně v následujících letech výrazně vzroste a prohloubí globalizační tendence. Neohrozí však dominantní postavení klasických forem.

23 Globalizace obchodu slouží zákazníkovi a tedy globalizace obchodu je proces objektivně řízený zákazníkem. Přitom je třeba vzít v úvahu, že medializované názory zákazníků povětšinou nejsou odrazem objektivní reality, neboť sdělovací prostředky se většinou soustřeďují na negativní dopady.

24 Dominance zákazníka se projevuje především v tom, že se sám rozhoduje, co chce nakoupit a kde to chce nakoupit. Naskytují se mu tyto kvantitativní aspekty nákupních podmínek a on je bere v úvahu: možnost vrátit zboží (v USA dokonce masové vracení po období Vánoc), volnost pohybu mezi vystaveným zbožím zákazník si může zboží prohlédnout, vyzkoušet, nabídka úvěru a leasingu podporuje prodej, existuje možnost bezhotovostních plateb ač jde o nevýhodu pro obchodníky, zákazníci to velmi vítají, diskontní nabídky a výprodeje výhodné pro zákazníka i prodejce (pokud má dostatečně velký obrat), otevírací doba je významnou službou pro zákazníka.

25 Zákazník dále preferuje: komplexní možnost nákupu a velký výběr, tj. velké prodejní jednotky, možnost výběru způsobu prodeje, možnost levného nákupu standardního zboží (diskont, slevy z věrnostních karet, konkurence obchodů), úspora času (komplexnost a rychlost nákupu, protipólem je požadavek na hluboký výběr), zájem mít svého obchodníka a používat svou značku zboží vlastní značky obchodů se rozvíjejí značným tempem. Vztah je křehký, neboť může být snadno rozbit cenovou diferenciací, nadstandardní péče a velký výběr sortimentu.

26 Globalizace nutí státy vzdát se části své ekonomické suverenity. Otázkou je, zdali tato ztráta je dostatečně vykompenzována následným prospěchem v podobě růstu životní úrovně a ekonomického růstu. Stát nemůže ponechat proces globalizace bez usměrňování. V žádném případě není vhodné zastávat ultraliberální přístup, kdy:

27 vláda spoléhá jen na zázračnost globálního trhu s nadnárodními společnostmi, vládu nezajímá konkurenceschopnost mikroprostředí, relace mezi domácím a zahraničním vlastnictvím, rentabilita domácích podniku, problematika transferových cen, vláda odmítá účast na strategických podnicích, průmyslové, zemědělské, regionální, bytové a jiné politice, podceňuje se podpora vývozu, vědy a techniky, existují tendence privatizovat i ty činnosti, které byly dosud financovány ze státního rozpočtu (zdravotnictví, školství, atd.).

28 Probíhající proces globalizace vede k růstu moci nadnárodních společností zvláště na úkor možnosti provádění vlastní hospodářské politiky států a vytlačování slabé konkurence z jednotlivých trhů. Platí, že stát má tím méně pravomocí, čím více nadnárodních firem (dceřinných podniků) sídlí na jeho území, a tím více pravomocí, čím více dceřinných společností má v zahraničí. Dceřinné společnosti na území daného státu musí poslouchat rozhodnutí své mateřské společnosti.

29 Za těchto podmínek je přímý nebo nepřímý vliv jednotlivých vlád na zahraniční dceřinné společnosti, aby se více zaměřovaly finální produkci s vyšší přidanou hodnotou a mohly tak lépe čelit zahraniční konkurenci, často málo účinný. O výrobě rozhoduje totiž matka, takže se běžně stává, že na trzích s vysokou cenou práce se bude provádět kompletace výrobků a dodávky komponentů budou realizovány ze států s nízkou cenou práce.

30 Globalizace jako organizační a provozní koncentrace a internacionalizace obchodu se projevuje pozitivními a negativními důsledky. Je nutno ji usměrňovat a využívat tak, aby prospěch byl větší než ztráty. Dochází ke standardizaci sortimentu a služeb, racionalizaci činností, snižování nákladů a cen. Na druhou stranu však dochází k omezení podílu malých obchodníků a unifikaci nákupních podmínek.

31 Globalizace bude i nadále pokračovat především formou koncentrace, diverzifikace a internacionalizace obchodních firem, forem prodeje i prodejen a nákupních center. Velké obchodní společnosti zaujmou asi 70-80% obchodu. Malí podnikatelé se budou specializovat a sdružovat do kooperací a budou vyhledávat mezery na trhu. Tendence globalizace se zákonitě projevují ve všech částech světa, rozdíly jsou v rozsahu, struktuře a tempech. Jde však o zákonitý proces, který ovlivňuje i vývoj ČR.

Logistické aktivity, které souvisejí s výstupy hotových výrobků z výroby do spotřeby, musí obsáhnout všechny distribuční, velkoobchodní a

Logistické aktivity, které souvisejí s výstupy hotových výrobků z výroby do spotřeby, musí obsáhnout všechny distribuční, velkoobchodní a Logistické aktivity, které souvisejí s výstupy hotových výrobků z výroby do spotřeby, musí obsáhnout všechny distribuční, velkoobchodní a maloobchodní články řetězce. Znamená to, že musí končit až u konečného

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Maloobchod

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Maloobchod Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Maloobchod Pracovní list vytvořila: Mgr. Radka Drobná Období vytvoření VM: duben 2012 Klíčová slova: maloobchod,

Více

DISTRIBUCE V MEZINÁRODNÍM MARKETINGU

DISTRIBUCE V MEZINÁRODNÍM MARKETINGU DISTRIBUCE V MEZINÁRODNÍM MARKETINGU L 7 Ing. Jiří Šnajdar 2015 Distribuce a distribuční politika Distribuce = soubor postupů a činností, pomocí kterých je zboží dáno k dispozici spotřebiteli nebo uživateli

Více

blízko, rychle, pohodlně

blízko, rychle, pohodlně STRATEGIE STRATEGIE STRATEGIE vize Žabka vstupuje do ČR s novým typem prodejen convenience je tu pro vás blízko, rychle, pohodlně convenience definice 1. Velikost a otevírací doba: Velikost prodejní plochy

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Téma: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola,

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice OBCHODNÍ ČINNOST 9. KOOPERACE V OBCHODNÍM PODNIKÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci

Více

Trendy obchodu s oděvy v ČR

Trendy obchodu s oděvy v ČR Trendy obchodu s oděvy v ČR ČR je globálním trhem PROJEKT OPTIS PRO FT, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0312 JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Obsah Základní

Více

- je důležité, aby byl výrobek dostupný ve správném množství na správném místě a v době, kdy jej zákazník požaduje

- je důležité, aby byl výrobek dostupný ve správném množství na správném místě a v době, kdy jej zákazník požaduje Otázka: Distribuce - prodejní cesty Předmět: Obchodní činnosti Přidal(a): Markéta Distribuce jako součást marketingového mixu - distribuční mix je jednou ze základních složek marketingového mixu - spojuje

Více

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy Úloha 1 Predátorské ceny nebo predátorská cenová politika představují: a. dočasné snížení cen s cílem vytlačit konkurenta b. krátkodobá ztrátovost s cílem vyrovnat se konkurenčním cenám c. dohoda s konkurencí

Více

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Obsah KAPITOLA 1 Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Úvod 2 Definice logistického řízení 2 Vývoj logistiky 5 Systémový přístup/integrace 8 Role logistiky v ekonomice 10 Role logistiky v podniku

Více

STRATEGIE A CÍLE LOGISTIKY

STRATEGIE A CÍLE LOGISTIKY STRATEGIE A CÍLE LOGISTIKY LOGISTICKÁ STRATEGIE Logistika přináší do organizace oběhových procesů zcela nové přístupy. Především řeší problém dlouhodobě se opakujících sérií dodávek a dodavatel dopravního

Více

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení...

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení... BOUČKOVÁ Jana MARKETING Obsah Úvod... VII Oddíl A Pojetí marketingu a marketingového řízení 1. Podstata marketingu... 3 Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura... 9 2. Strategické marketingové

Více

Trendy obchodu s oděvy v zahraničí

Trendy obchodu s oděvy v zahraničí Trendy obchodu s oděvy v zahraničí Vliv obchodních řetězců Outsourcingová výroba Globalizace PROJEKT OPTIS PRO FT, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0312 JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

Úvod...5 Seznam zkratek...9

Úvod...5 Seznam zkratek...9 Úvod...5 Seznam zkratek...9 1 Současné globalizační tendence v mezinárodním obchodu zbožím a službami a v podnikání rozvoj obchodu zbožím a službami jako důsledek globalizace.. 21 Úvod... 21 1.1 Cíle kapitoly...

Více

O autorech Úvod Založení podniku... 19

O autorech Úvod Založení podniku... 19 SYNEK Miloslav MANAŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 19 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku.....24

Více

1. Zařazení učiva. Marketing. 2. Kompetence - pracovní

1. Zařazení učiva. Marketing. 2. Kompetence - pracovní 1. Zařazení učiva Marketing Didaktické zpracování učiva 1. Na všech středních školách většinou jako první téma v oblasti podnikových činností 2. Na obchodních akademiích v I. a II. koncentrickém okruhu

Více

Obchod je specifická ekonomická činnost, jejímž prostřednictvím se uskutečňuje prodej a koupě zboží a poskytnutých služeb za určitou protihodnotu.

Obchod je specifická ekonomická činnost, jejímž prostřednictvím se uskutečňuje prodej a koupě zboží a poskytnutých služeb za určitou protihodnotu. Obchod je specifická ekonomická činnost, jejímž prostřednictvím se uskutečňuje prodej a koupě zboží a poskytnutých služeb za určitou protihodnotu. Do obchodu zařazujeme všechny činnosti spojené s nabídkou

Více

Analýzy konkurence - teorie:

Analýzy konkurence - teorie: Analýzy konkurence - teorie: Porterův model pěti sil patří k základním a zároveň nejvýznamnějším nástrojům pro analýzu konkurenčního prostředí firmy a jejího strategického řízení. Jejím tvůrcem je profesor

Více

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T 9 Akad. rok 2015/2016, LS Strategický management - VŽ 1 Modely tvorby podnikové strategie Akad. rok 2015/2016, LS Strategický management - VŽ 2 Modely tvorby podnikové

Více

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 20. 6. 2012 Ročník: III. Vzdělávací oblast: Obchodní provoz Vzdělávací obor: Obchodník

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 20. 6. 2012 Ročník: III. Vzdělávací oblast: Obchodní provoz Vzdělávací obor: Obchodník Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 20. 6. 2012 Ročník: III. Vzdělávací oblast: Obchodní provoz Vzdělávací obor: Obchodník Tematický okruh: Marketing a management Téma: Typy velkoobchodních

Více

1 Kapitola 4. Modul 2 Marketingový plán. Cena. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

1 Kapitola 4. Modul 2 Marketingový plán. Cena. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 1 Kapitola 4 Modul 2 Marketingový plán Cena Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 2. MARKETINGOVÝ PLÁN Kapitola 4: Cena Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah

Více

PŘEDSTAVENÍ - NEZÁVISLÁ MO SÍŤ BALA Kdo jsme? BALA je první nezávislá maloobchodní síť v ČR, která ve svých sítích Bala a Gastro v současnosti propojuje už více než 1200 kmenových členů a jejich počet

Více

VY_32_INOVACE_Z.3.17 PaedDr. Alena Vondráčková 2.pololetí školního roku 2012/2013. Člověk a společnost Geografie Zeměpis Sekundér a terciér

VY_32_INOVACE_Z.3.17 PaedDr. Alena Vondráčková 2.pololetí školního roku 2012/2013. Člověk a společnost Geografie Zeměpis Sekundér a terciér Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Odbytová funkce podniku. Nauka o podniku přednáška 5

Odbytová funkce podniku. Nauka o podniku přednáška 5 Odbytová funkce podniku Nauka o podniku přednáška 5 fb.com/studentsandco.esf glpl.us/studentsandco 3 Odbytová funkce podniku Nauka o podniku přednáška 5 Odbyt jako hlavní funkce podniku a odbytová politika

Více

Retail In Detail CONVENIENCE NA ČERPACÍCH STANICÍCH. Praha 24.9.2008. Petr Mašek

Retail In Detail CONVENIENCE NA ČERPACÍCH STANICÍCH. Praha 24.9.2008. Petr Mašek Retail In Detail CONVENIENCE NA ČERPACÍCH STANICÍCH Praha 24.9.2008 Petr Mašek Období 1992-1993 Nerozvinutý trh v České republice Vznik mnoha malých prodejen Otevírání prvních nových stanic Přebírání zahraničních

Více

Marketing. Struktura učiva

Marketing. Struktura učiva Marketing Didaktické zpracování učiva Struktura učiva 1. Zařazení učiva 2. Cíle učiva 3. Struktura učiva 4. Metodické zpracování učiva týkající se marketingových koncepcí 5. Metodické zpracování učiva

Více

Marketingové strategie

Marketingové strategie Marketingové strategie 1 Podnikové strategické plánování Marketingové strategické plánování Marketingové operativní plánování Poslání Volba trhu Definice trhu a oborů podnikání Strategické směry a alokace

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice OBCHODNÍ ČINNOST 6. TYPOLOGIE MALOOBCHODNÍCH JEDNOTEK Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v

Více

OBSAH ČÁST 1. MARKETING V DNEŠNÍM SVĚTĚ. 1. Marketing v dnešním světě Úvod... 37

OBSAH ČÁST 1. MARKETING V DNEŠNÍM SVĚTĚ. 1. Marketing v dnešním světě Úvod... 37 KOTLER Philip MODERNÍ MARKETING OBSAH Poděkování... 18 O autorech... 19 Předmluva... 21 Struktura publikace... 24 Studijní materiály na internetu... 26 Poděkování vydavatele Pearson Education... 28 ČÁST

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 66-41-M/02 Obchodní akademie Školní

Více

Řízení zásob pomocí předpovídání prodejů

Řízení zásob pomocí předpovídání prodejů Řízení zásob pomocí předpovídání prodejů 18.09.2012 Radek Hartman, Daniel Mašek I 18.9.2012 U&SLUNO a.s. I Sadová 28 I 702 00 Ostrava I u-sluno@u-sluno.cz I www.u-sluno.cz OBSAH A CÍLE PREZENTACE Proč

Více

Otázka: Distribuce. Předmět: Marketing a logistika. Přidal(a): Juli. Distribuce. = přeprava, skladování, balení, přenos informací

Otázka: Distribuce. Předmět: Marketing a logistika. Přidal(a): Juli. Distribuce. = přeprava, skladování, balení, přenos informací Otázka: Distribuce Předmět: Marketing a logistika Přidal(a): Juli Distribuce = přeprava, skladování, balení, přenos informací = cesta výrobku od výrobce ke spotřebiteli Přímá distribuce zboží se dostává

Více

Jak a kam jsme došli.

Jak a kam jsme došli. Ohlédnutí za 15 lety standardního obchodování v ČR a střední Evropě aneb Jak a kam jsme došli. Zdeněk Juračka, prezident SOCR ČR Martin Dokoupil, jednatel Blue Strategy Cesta na startovní čáru Privatizace

Více

Čerstvé potraviny a jejich kontrola dozorovými orgány. Ing. Dana Večeřová

Čerstvé potraviny a jejich kontrola dozorovými orgány. Ing. Dana Večeřová a jejich kontrola dozorovými orgány Ing. Dana Večeřová Charakteristika Potravinářské komory ČR Zájmové sdružení právnických a fyzických osob v potravinářském sektoru ČR, reprezentuje 85% českého potravinářského

Více

Strategický přístup v nákupu RWE CZ. Den dodavatelů Praha

Strategický přístup v nákupu RWE CZ. Den dodavatelů Praha Strategický přístup v nákupu RWE CZ Den dodavatelů Praha 15. 3. 2016 RWE 3/21/2016 Strana 1 Obvyklý přístup k nákupu v podnicích a firmách V praxi se nákupní oddělení většiny společností věnuje především

Více

Funkce a úkoly útvaru nákupu

Funkce a úkoly útvaru nákupu NÁKUP Funkce a úkoly útvaru nákupu Nákupní marketingový mix Aktivity marketingového nákupního procesu Řízení zásob Nákupní logistika Strategické řízení nákupu Funkce a úkoly útvaru nákupu Základní funkcí

Více

Distribuce. Základy obchodních nauk

Distribuce. Základy obchodních nauk Distribuce Základy obchodních nauk Distribuční kanály Přímý distribuční kanál znamená, že existuje přímo spojení výrobce a spotřebitele bez dalších článků. Výrobce musí přesně - znát cílovou skupinu spotřebitelů,

Více

Úvod. Projektový záměr

Úvod. Projektový záměr Vzdělávací program Zahraniční obchod Realizátor projektu: Okresní hospodářská komora Karviná Kontakt: Svatováclavská 97/6 733 01 KARVINÁ +420 596 311 707 hkok@hkok.cz www.akademieok.cz www.hkok.cz Úvod

Více

VYUŽITÍ INTERNETU V MALOOBCHODĚ

VYUŽITÍ INTERNETU V MALOOBCHODĚ 21. ledna 2013 VYUŽITÍ INTERNETU V MALOOBCHODĚ Výsledky jednorázového šetření za rok 2011 Využívání informačních technologií ve společnosti se v posledních letech rozšiřuje do všech oblastí. To se týká

Více

KANBAN Autopal s.r.o., závod HLUK

KANBAN Autopal s.r.o., závod HLUK Autopal s.r.o., závod HLUK techniky, forem a nástrojů pro automobilový průmysl. S téměř 4000 zaměstnanci provozuje Hanon Systems Autopal specializovaná vývojová centra zaměřena na klimatizaci. Mezi významné

Více

Marketingový výzkum Tomek - Vávrová Y16MVY

Marketingový výzkum Tomek - Vávrová Y16MVY Marketingový výzkum Poznávací stránka marketingu Tomek - Vávrová YMVY Otázky k řešení KDE JSME NYNÍ? KDE BYCHOM CHTĚLI BÝT? JAK SE TAM DOSTANEME? JAK ZJISTÍME, ŽE SE TAM DOSTANEME? JAK ZJISTÍME, ŽE JSME

Více

1. Vnitřní faktory. několik cílů najednou. V cenové oblasti lze. Diferenciace výrobků čím více se vlastní výrobek od srovnatelných výrobků konkurence

1. Vnitřní faktory. několik cílů najednou. V cenové oblasti lze. Diferenciace výrobků čím více se vlastní výrobek od srovnatelných výrobků konkurence Price Faktory ovlivňující výši ceny 1. Vnitřní faktory Cíle firmy - firmy se orientují většinou na několik cílů najednou. V cenové oblasti lze uvažovat o cílech spojených s orientací na: dosažení určité

Více

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13 SYNEK Miloslav a kolektiv MANŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 20 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku...

Více

TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI

TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI Konkurenceschopnost v České republice The competition capability in the economy of the Czech republic Vedoucí diplomové

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání ŠVP:

Více

Pro úspěšnou existenci na trhu Stanovit marketingový plán a strategii své firmy

Pro úspěšnou existenci na trhu Stanovit marketingový plán a strategii své firmy Marina Karpovich 2014 Pro úspěšnou existenci na trhu Stanovit marketingový plán a strategii své firmy Přímá - firmy nabízejí produkty vzájemně si podobné. Zákazníci je vnímají jako přijatelné alternativy.

Více

1 VÝZNAM A POSTAVENÍ OBCHODU V NÁRODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ

1 VÝZNAM A POSTAVENÍ OBCHODU V NÁRODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ Halina Starzyczná, Ekonomika obchodu 17 1 VÝZNAM A POSTAVENÍ OBCHODU V NÁRODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ RYCHLÝ NÁHLED DO PROBLEMATIKY KAPITOLY VÝZNAM A POSTAVENÍ OBCHODU V NÁRODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ Kapitola uvede studenta

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE PODPORA PRODEJE Přednášející: PhDr. K. Eliáš, CSc. Petr Vojtíšek UČO: 15261 1. ZADÁNÍ 3 2. VÝBĚR SUBJEKTU 4 3. POPIS SPOLEČNOSTI 4 3.1 Základní data

Více

Obchod a efektivita investic pohled regionálního řetězce. Karel Hruzík, Hruška

Obchod a efektivita investic pohled regionálního řetězce. Karel Hruzík, Hruška Obchod a efektivita investic pohled regionálního řetězce Karel Hruzík, Hruška ZMĚNA STRATEGIE OBCHODNÍCH FIREM, VLIVY KRIZE V důsledku vzniklé globální finanční krize v průběhu posledního čtvrt roku pozorujeme,

Více

Internet a zajímaví zákazníci jsou nejen v Praze Miloslav Hlavsa, Konzum, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí, skupina COOP Retail in Detail, Praha

Internet a zajímaví zákazníci jsou nejen v Praze Miloslav Hlavsa, Konzum, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí, skupina COOP Retail in Detail, Praha Internet a zajímaví zákazníci jsou nejen v Praze Miloslav Hlavsa, Konzum, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí, skupina COOP Retail in Detail, Praha 10.6.2015 Naše vize nákupního centra budoucnosti Kdo

Více

(Americká marketingová asociace) 13.12.2009 Management I

(Americká marketingová asociace) 13.12.2009 Management I Základy marketingu Co je marketing? Marketing je manažerská funkce zodpovědná za identifikaci, předvídání a uspokojování požadavků zákazníka tak, aby společnost dosáhla zisku. (Wilson, Gilligan, Pearson,

Více

VENKOV 2010 23. - 25. 11. 2010 l Lázně Bělohrad

VENKOV 2010 23. - 25. 11. 2010 l Lázně Bělohrad Národní konference VENKOV 2010 23. - 25. 11. 2010 l Lázně Bělohrad Zdeněk Juračka 1 Zdeněk Juračka prezident, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR předseda představenstva, SČMSD předseda představenstva,

Více

MEZINÁRODNÍ OBCHOD A MARKETING

MEZINÁRODNÍ OBCHOD A MARKETING MACHKOVÁ Hana SATO Alexej ZAMYKALOVÁ Miroslava a kolektiv MEZINÁRODNÍ OBCHOD A MARKETING Obsah Úvod...11 Aukce...12 Bankovní záruka...13 Burzy...15 Celní řízení v zahraničním obchodě...17 Průběh celního

Více

OSOBNÍ DOPRAVA. E. Obchodní a finanční správa podniku

OSOBNÍ DOPRAVA. E. Obchodní a finanční správa podniku OSOBNÍ DOPRAVA E. Obchodní a finanční správa podniku 1. Finančním řízením podniku se rozumí: a) placení faktur a účtů b) zabezpečení krátkodobé finanční rovnováhy c) zabezpečení krátkodobé a dlouhodobé

Více

Centralizace a decentralizace. centralizace vedla ke vzniku dnešních národních států současný vývoj probíhá ve znamení decentralizace

Centralizace a decentralizace. centralizace vedla ke vzniku dnešních národních států současný vývoj probíhá ve znamení decentralizace Centralizace a decentralizace centralizace vedla ke vzniku dnešních národních států současný vývoj probíhá ve znamení decentralizace Budoucnost národních států? národní státy se v novověku staly univerzálními

Více

Podnik, který má... postavení na trhu a může ovládat odvětví, se nazývá monopolní.

Podnik, který má... postavení na trhu a může ovládat odvětví, se nazývá monopolní. Ekonomie 12 Ve větách chybí vhodné slovo, vyberte to správné z nabídky. Otázka číslo: 1 Podnik, který má... postavení na trhu a může ovládat odvětví, se nazývá monopolní. výsadní řadové podřadné Otázka

Více

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012 Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 26. říjen 2012 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného záměru IGA 2 Inovační management, který je realizován v letech 2012 2013. Je registrován

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/8 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Studijní obor: Ekonomika Podnikání Školní rok: 2012 2013 1.1. Předmět: Ekonomika 1) Předmět ekonomie a

Více

DŮLEŽITOST NÁKUPNÍCH MÍST A RYCHLOOBRÁTKOVÝCH KATEGORIÍ V KOŠÍKU ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ.

DŮLEŽITOST NÁKUPNÍCH MÍST A RYCHLOOBRÁTKOVÝCH KATEGORIÍ V KOŠÍKU ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ. DŮLEŽITOST NÁKUPNÍCH MÍST A RYCHLOOBRÁTKOVÝCH KATEGORIÍ V KOŠÍKU ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ. GfK Spotřebitelský Panel Retail Summit, Diskusní sekce F2 Ing. Vladimíra Šebková GfK 5.2.2014 1 Spořebitelský panel

Více

Použití zákaznických karet s čárovým kódem pro identifikaci zákazníků

Použití zákaznických karet s čárovým kódem pro identifikaci zákazníků Použití zákaznických karet s čárovým kódem pro identifikaci zákazníků Pro identifikaci zákazníků a poskytování slev na jejich nákupy lze v programu TRIFID použít zákaznické karty opatřené čárovým kódem.

Více

nejen Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Nakladatelství a vydavatelství

nejen Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Nakladatelství a vydavatelství nejen 2. díl Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Nakladatelství a vydavatelství R Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Obsah OBSAH 1. PODNIK... 7 1.1 OBECNÁ CHARAKTERISTIKA PODNIKATELSKÉHO

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/PEM Přednáška č 10 Řízení podnikových financí, úvěry,

Více

E-lékárna současná situace, její výhody, specifika a efektivita v rámci OTC/DS prodeje a další vývoj

E-lékárna současná situace, její výhody, specifika a efektivita v rámci OTC/DS prodeje a další vývoj E-lékárna současná situace, její výhody, specifika a efektivita v rámci OTC/DS prodeje a další vývoj PharmDr. Vladimir Finsterle Konference OTC, 26.9.2012 Počet obyvatel na 1 lékárnu je srovnatelný s ostatními

Více

Přednáška č. 6. Analýza odvětví

Přednáška č. 6. Analýza odvětví Přednáška č. 6 Analýza odvětví základní charakteristika odvětví struktura odvětví hybné změnotvorné síly odvětví klíčové faktory úspěchu základní charakteristika odvětví Za odvětví v tomto případě považujeme

Více

Kamenný obchod versus / a / nebo E-commerce? Marta Nováková prezidentka 9. listopadu 2016

Kamenný obchod versus / a / nebo E-commerce? Marta Nováková prezidentka 9. listopadu 2016 Kamenný obchod versus / a / nebo E-commerce? Marta Nováková prezidentka 9. listopadu 2016 KDO JE SOCR? Druhý největší zaměstnavatelský svaz v ČR (26 let existence) Nezávislé a dobrovolné sdružení asociací,

Více

SII - Ekonomika a management

SII - Ekonomika a management SII - Ekonomika a management Způsob vyhodnocení: Při vyhodnocení budou za nesprávné odpovědi strhnuty body. 1. Mezi sekvenční funkce nepatří: a) implementace, b) kontrola. c) personalistika a vedení, d)

Více

ČVUT FEL K 316. Marketing. Distribuční politika. Odbytová politika Prodejní politika. Tomek - Vávrová

ČVUT FEL K 316. Marketing. Distribuční politika. Odbytová politika Prodejní politika. Tomek - Vávrová Distribuční politika Odbytová politika Prodejní politika Distribuční politika Systém prodeje Formy odbytu skladování, doprava Odbytové cesty skladování, doprava, dodací servis Oblast odbytu Místo skladování,

Více

FRANCHISING strategie expanze do regionů

FRANCHISING strategie expanze do regionů FRANCHISING strategie expanze do regionů RNDr. Jaroslav Tamchyna Retail Summit 2007 6. - 7. 2. 2007 Praha Top Hotel centrum pro vzdělávací, popularizační, poradenskou, publikační a vědeckou činnost ve

Více

Základy marketingu (B_Mar) ZS Metodický list č. 1 (pro KS)

Základy marketingu (B_Mar) ZS Metodický list č. 1 (pro KS) Základy marketingu (B_Mar) ZS 2011 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing. Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. Miloslav Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:..

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Mar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 2/0/0

Více

ČVUT FEL K 316. Marketing MARKETINGOVÝ VÝZKUM. Tomek - Vávrová

ČVUT FEL K 316. Marketing MARKETINGOVÝ VÝZKUM. Tomek - Vávrová MARKETINGOVÝ VÝZKUM Transakce mezi podnikem a trhem Komunikace Komunikace Nákupní trh Úhrada Zboží Podnik Úhrada Zboží Odbytový trh Nákupní informace Odbytové informace zbožní transakce informační transakce

Více

Alza.cz v číslech 2018

Alza.cz v číslech 2018 Alza.cz v číslech 2018 Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva Alza.cz Poděkování Kdo jsme? Největší e-shop v ČR 25 let na trhu Přes 1 500 zaměstnanců Věkový průměr 28 let EC := B + IT Tomáš Havryluk,

Více

VEŘEJNÉ FINANCE. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

VEŘEJNÉ FINANCE. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. VEŘEJNÉ FINANCE 1. ÚVOD DO TEORIE VEŘEJNÝCH FINANCÍ 1.1 Předmět studia 1.2 Charakteristika veřejných financí 1.3 Struktura a funkce veřejných financí 1.4 Makro a mikroekonomické aspekty existence veřejných

Více

2

2 2 3 Úvod Rozvojové směřování municipalit a jejich rozvojové možnosti jsou v podmínkách České republiky významným způsobem ovlivněny specificky roztříštěnou sídelní strukturou, kdy 78 % obcí má méně než

Více

TRENDY NÁKUPNÍHO CHOVÁNÍ

TRENDY NÁKUPNÍHO CHOVÁNÍ TRENDY NÁKUPNÍHO CHOVÁNÍ duben 2013 zdeněk skála research director retail & shopper incoma gfk GfK 2013 Retail Summit 2013, Prague 1 Situace v českém obchodě Jak se mění nákupní chování? Kam to směřuje?

Více

- metoda řízení podniku, která se zabývá tím, co zákazník potřebuje a požaduje

- metoda řízení podniku, která se zabývá tím, co zákazník potřebuje a požaduje Otázka: Marketing Předmět: Ekonomie Přidal(a): barrcusik Charakteristika pojmu a význam - Marketing - metoda řízení podniku, která se zabývá tím, co zákazník potřebuje a požaduje - společensky řídící proces,

Více

ROSTOUCÍ CENY ENERGIÍ A JEJICH DOPAD NA PRŮMYSLOVÉ PODNIKY. Karel Šimeček - SVSE Luhačovice 1/2018

ROSTOUCÍ CENY ENERGIÍ A JEJICH DOPAD NA PRŮMYSLOVÉ PODNIKY. Karel Šimeček - SVSE Luhačovice 1/2018 ROSTOUCÍ CENY ENERGIÍ A JEJICH DOPAD NA PRŮMYSLOVÉ PODNIKY Karel Šimeček - SVSE Luhačovice 1/2018 Rostoucí ceny energií jak dlouho? Rozhodne trh nebo politika? Výroba elektřiny v ČR je více zatížena růstem

Více

MARKETING ZUZANA KUPKOVÁ

MARKETING ZUZANA KUPKOVÁ MARKETING ZUZANA KUPKOVÁ PROČ SE ZABÝVAT MARKETINGEM? Firmy musí hledat nové trhy a nového zákazníka Hledat nové přístupy k zákazníkovi tj. marketingové nové přístupy Neustále zdokonalovat marketingové

Více

SWOT ANALÝZA. Příloha č. 2, Pracovní list č. 1 SWOT analýza 28.4.2014. SWOT analýza - obsah. SWOT analýza. 1. Základní informace a princip metody

SWOT ANALÝZA. Příloha č. 2, Pracovní list č. 1 SWOT analýza 28.4.2014. SWOT analýza - obsah. SWOT analýza. 1. Základní informace a princip metody SWOT ANALÝZA 1 SWOT analýza - obsah 1. Základní informace a princip metody 2. Vnější a vnitřní faktory 3. Užitečné tipy a příklady z praxe 2 SWOT analýza I. ZÁKLADNÍ INFORMACE A PRINCIP METODY 3 1 SWOT

Více

S 169/03-3758/03 V Brně dne 23. října 2003

S 169/03-3758/03 V Brně dne 23. října 2003 S 169/03-3758/03 V Brně dne 23. října 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 169/03, zahájeném dne 26. srpna 2003 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 64-41-l/51 Podnikání - dálková forma

Více

Vývoj velkoplošného maloobchodu Olomouce a výzkum nákupního chování

Vývoj velkoplošného maloobchodu Olomouce a výzkum nákupního chování Vývoj velkoplošného maloobchodu Olomouce a výzkum nákupního chování David Fiedor, Geografický ústav PřF MU Brno Zdeněk Szczyrba, Katedra geografie PřF UP v Olomouci Úvod Současný maloobchod: silně internacionalizované

Více

Význam inovací pro firmy v současném období

Význam inovací pro firmy v současném období Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 25. říjen 2013 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného projektu FPH VŠE "Konkurenceschopnost" (projekt IGA 2, kód projektu VŠE IP300040). 2

Více

POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL Z POHLEDU ČESKÉHO ZÁKAZNÍKA. NABÍDKA, KVALITA, CENA

POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL Z POHLEDU ČESKÉHO ZÁKAZNÍKA. NABÍDKA, KVALITA, CENA 4. 10. 2018 POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL Z POHLEDU ČESKÉHO ZÁKAZNÍKA. NABÍDKA, KVALITA, CENA MIROSLAV TOMAN ŽOFÍNSKÉ FÓRUM VÝZKUM STEM/MARK Kvalita potravin jejich značení a vnímání Březen 2018 KVALITA VS. CENA

Více

nejen Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Nakladatelství a vydavatelství

nejen Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Nakladatelství a vydavatelství nejen 2. díl Podniková ekonomie Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Nakladatelství a vydavatelství R Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz TEMATICKÉ ROZDĚLENÍ DÍLŮ KNIHY EKONOMIE NEJEN

Více

Finanční trhy Tendence vývoje finančního systému

Finanční trhy Tendence vývoje finančního systému Finanční trhy Tendence vývoje finančního systému Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 2.2.2013

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Velkoobchod

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Velkoobchod Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Velkoobchod Pracovní list vytvořila: Mgr. Radka Drobná Období vytvoření VM: duben 2012 Klíčová slova:

Více

Obchodní podmínky prodejce

Obchodní podmínky prodejce Obchodní podmínky prodejce Veškeré smluvní vztahy jsou uzavřeny v souladu s právním řádem České republiky, zejména Občanským zákoníkem 89/2012 v platném znění (dále jen občanský zákoník ). Kupující zasláním

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S269/2012/KS-11097/2012/840/LBř V Brně dne: 14. 6. 2012 ROZHODNUTÍ:

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S269/2012/KS-11097/2012/840/LBř V Brně dne: 14. 6. 2012 ROZHODNUTÍ: *UOHSX004BO9Y* UOHSX004BO9Y ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S269/2012/KS-11097/2012/840/LBř V Brně dne: 14. 6. 2012 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp.

Více

SPOLEČNOST HAMÉ. a expanze na zahraničních trzích

SPOLEČNOST HAMÉ. a expanze na zahraničních trzích SPOLEČNOST HAMÉ a expanze na zahraničních trzích Skupina Hamé Je jedním z největších českých producentů a vývozců trvanlivých a chlazených potravin včetně kojenecké stravy, bagetového programu a polotovarů

Více

TISKOVÁ KONFERENCE SOCR ČR A ICSC

TISKOVÁ KONFERENCE SOCR ČR A ICSC TISKOVÁ KONFERENCE SOCR ČR A ICSC 3. 12. 2014 1 a CHTĚJÍ ČEŠI OMEZIT PRODEJNÍ DOBU? KOLIK ČECHŮ A JAK ČASTO NAKUPUJE O SVÁTCÍCH? CO ČEŠI O SVÁTCÍCH OBVYKLE NAKUPUJÍ? MÁ PODLE ČESKÝCH SPOTŘEBITELŮ STÁT

Více

Struktura odvětví Odvětvová struktura. Ing. Ladislav Tyll, MBA, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze

Struktura odvětví Odvětvová struktura. Ing. Ladislav Tyll, MBA, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Odvětvová struktura Ing. Ladislav Tyll, MBA, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Obsah přednášky Odvětvová struktura Struktura odvětví Strukturální politika Struktura = prvky a vztahy mezi nimi Národohospodářská

Více

Lenka Pražská - JirÍ Jindra & kol.

Lenka Pražská - JirÍ Jindra & kol. ~ f. Lenka Pražská - JirÍ Jindra & kol. i r RETAIL MANAGEMENT, ; -' I i Management Press, Praha 1997 ' Pfedmluva Úvod Oddíl l. OBCHOD A JEHO vývojové TRENDY (J. Jindra) 1.5. 21 Kapitola 1. Obchod a obchodní

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Burzy a burzovní operace

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Burzy a burzovní operace Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Burzy a burzovní operace Název tématického celku: Aktuální tendence ve vývoji burz ve světě Cíl: Charakterizovat současné vývojové tendence

Více

Marketing je. Podniková ekonomika

Marketing je. Podniková ekonomika Základy marketingu Marketing je manažerská funkce zodpovědná za identifikaci, předvídání a uspokojování požadavků zákazníka tak, aby společnost dosáhla zisku. (Wilson, Gilligan, Pearson, 1992) sociální

Více

FEDERÁLNÍ SHROMÁŽDĚNÍ ČESKOSLOVENSKÉ SOCIALISTICKÉ REPUBLIKY 1983 IV. volební období. Návrh

FEDERÁLNÍ SHROMÁŽDĚNÍ ČESKOSLOVENSKÉ SOCIALISTICKÉ REPUBLIKY 1983 IV. volební období. Návrh FEDERÁLNÍ SHROMÁŽDĚNÍ ČESKOSLOVENSKÉ SOCIALISTICKÉ REPUBLIKY 1983 IV. volební období 117 Návrh usnesení Federálního shromáždění Československé socialistické republiky k vnějším vztahům československé ekonomiky

Více

soubor činností spojených s přesunem výrobků od výrobce ke spotřebiteli

soubor činností spojených s přesunem výrobků od výrobce ke spotřebiteli Otázka: Odbyt a marketing Předmět: Ekonomie a marketing Přidal(a): Verča Marketing produktu místo prodej propagace cena Odbyt fakturace expedice propagace plánování odbytu určování odbytových cest MARKETING

Více

ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM

ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM Žádný člověk není ostrovem, nikdo není sám pro sebe... www.spolecenskaodpovednostfirem.cz IMPLEMENTACE VZDĚLÁVÁNÍ O asociaci

Více

Spolupráce výroba velkoobchod v oboru TZB

Spolupráce výroba velkoobchod v oboru TZB Asociace odborných velkoobchodů a výrobců TZB Spolupráce výroba velkoobchod v oboru TZB Dr. Ivan Bohata Vztah výroba velkoobchod vzor 2001 Na konferenci AOV v roce 2001 jsme si položili zásadní otázku:

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Zmar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 6 (KS)

Více