Luxusní bytový komplex se špičkovým energetickým konceptem Matrix living v Berlíně Edgar Mayer

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Luxusní bytový komplex se špičkovým energetickým konceptem Matrix living v Berlíně 2011-2. Edgar Mayer"

Transkript

1 Edgar Mayer Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH Luxusní bytový komplex se špičkovým Počínaje rokem 2019 bude cílem pro všechny budovy nulová spotřeba energie. Odborníci momentálně pracují na celé řadě konceptů, které pomohou tohoto cíle dosáhnout. Nový luxusní bytový komplex v Berlíně se o krok přiblížil splnění budoucích požadavků. Díky systematickému použití nových přístupů k energii a řízení lze provozní náklady snížit až o 40 procent. Nové byty přinesou budoucím majitelům, kteří v nich budou zároveň bydlet, mnoho výhod. Díky sníženým nákladům na provoz jim zůstane vice finančních prostředků na investice (např. na financovaní samotné nemovitosti).

2 Moderní novostavba s vysokými standardy úspornosti i komfortu Stavba bytového komplexu MATRIX Living, který představuje řešení obytného projektu budoucnosti, proběhla v samotném srdci Berlína, mezi Kurfürstendamm a Volkspark Wilmersdorf, od května 2009 do října Komplex zahrnuje 43 bytových jednotek, tři atraktivní obchodní jednotky, ventilované podzemní garáže o ploše m² a 800 m² otevřeného prostoru a střešní zahrady. Prostorné byty (obytná plocha 88 až 399 m², 3 až 9 místností) s francouzskými okny a velkými venkovními plochami (patia, balkóny a verandy) jsou vybaveny podlahovým vytápěním, otopnými tělesy v koupelně, decentralizovaným přívodem teplé vody, vytápěním a klimatizací obytných prostor a ventilací jednotlivých místností s optimalizací cirkulace vzduchu. V rámci stavebního projektu se developeři snažili uplatňovat principy udržitelnosti, používat nejmodernější technologii a šetřit cenné přírodní zdroje. Zvláště energetický koncept a služby v budově jsou pro bytový komplex této velikosti skutečně jedinečné. Obrázek 1: MATRIX-Living je nová pětipodlažní obytná budova, v níž jsou využity ekologické stavební technologie a převratný energetický koncept.

3 Nová technologie přináší mimořádné úspory energie Přepracování Směrnice EU o energetické náročnosti budov (EPBD 2010) vstoupilo v platnost v roce Směrnice stanoví, že od roku 2019 mají mít všechny nové budovy nulovou čistou spotřebu energie. Od roku 2019 budou tedy muset nové budovy produkovat alespoň stejné množství energie, jaké spotřebují. Někteří lidé z oboru pochybují o tom, že je takový cíl reálně dosažitelný. Společnost Matrix Projektgesellschaft GmbH však dokončila projekt, který se již splnění požadavků směrnice blíží, a to celé roky před požadovaným termínem. Primární spotřeba energie bytového komplexu, tj. energie, kterou budova nevytváří ani nevrací, je jen 22,6 kilowatthodin na metr čtvereční ročně, a přesto je zajištěn vysoký komfort. Tohoto ambiciózního cíle bylo dosaženo pomocí inteligentního propojení alternativních i tradičních způsobů vytápění, které jsou řízeny tak, že energie je do každé bytové jednotky dodávána přesně podle potřeby. Bytový komplex je dokonalou ukázkou toho, jak lze pomocí inovativní technologie řízení v multivalentních instalacích dosáhnout mimořádných úspor energie. Za řídicí technologií a systémem správy budovy, které výrazně přispívají k dosažení náročných ekologických i ekonomických cílů, stojí systémové řešení vyráběné společností CentraLine a instalované jejím zkušeným partnerem. Hlavními pilíři multivalentního a propojeného konceptu vytápění v komplexu MATRIX-Living jsou: - vytápění pomocí tepelného čerpadla vzduch-voda se zpětným získáváním tepla z odsávaného vzduchu, - použití termálního solárního systému vedle systému vytápění, - podlahové vytápění přes solární systém s možností chlazení v létě, - regulovaná ventilace, - decentralizovaný hlavní přívod vody.

4 Energetický koncept je založen na solárním systému sestaveném ze 126 kolektorů instalovaných na střeše komplexu na ploše přibližně 300 m². Tepelná energie se používá pro ohřev teplé vody do domácností, slouží jako záložní systém vytápění, a také pro chlazení obytných prostor v létě. Dalším klíčovým prvkem bylo rozhodnutí rezignovat na centrální ventilaci a místo toho použít ventilaci jednotlivých místností a zároveň využít veškeré odpadní teplo z jednotlivých bytů. Toto odpadní teplo slouží ve spojení se solární energií k pokrytí z ákladních potřeb vytápění komplexu. Pět tepelných čerpadel vzduch-voda odvádí odpadní teplo do systému tepelného zásobníku. Systém dokáže pojmout objem zhruba litrů (2 x litrů solární + tepelná čerpadla + 2 x litrů chlazení + 1 x litrů hydraulický okruh). Při celkové potřebě energie 329 kilowatthodin je tak zajištěna dostatečná kapacita vytápění i teplé vody pro domácnosti a zároveň je připravena rezerva vody pro chlazení. Systém výrazně zvyšuje efektivitu tepelných čerpadel a díky využívání přebytků solární energie dokáže v létě přispět k chlazení obytných prostor podlahovým systémem vytápění / chlazení. Pět tepelných čerpadel vzduch-voda má společný 15m² výparník, který přenáší energii z odsávaného vzduchu do vody. Objem venkovního vzduchu ( m³/h při různých teplotách), vzduchu z podzemních garáží ( m³/h při 16 C) a bytů ( m³/h při stálé teplotě 22 C) zajišťuje efektivní provoz z ekologického i ekonomického hlediska. Při extrémně nízkých teplotách v zimě je jako záložní zdroj využívána teplárna, který pomáhá pokrývat špičky ve spotřebě energie. Do jednotlivých bytů dodává teplou vodu podle potřeby čtyřicet tři samostatně ovladatelných přívodů, což značně snižuje riziko nákazy legionelou.

5 Inteligentní regulace jednotlivých místností zajišťuje optimální kvalitu vzduchu V každém bytě je instalován regulátor PANTHER od společnosti CentraLine, který řídí ventilaci a zajišťuje podle potřeby efektivní cirkulaci vzduchu v celé obytné oblasti. Regulátor je integrován do centrálního elektrického rozvodného panelu v budově. Systém regulace vzduchu také řídí využití veškerého tepla odváděného z jednotlivých bytů. V závislosti na potřebě a vlhkosti vzduchu odvádějí větráky vzduch z koupelny, kuchyně a WC vzduchovým potrubím mimo byt. V obytném prostoru pak vzniká mírný podtlak. Díky tomu do obývacího pokoje, ložnice, dětských pokojů a ostatních obytných oblastí proudí větracími otvory ve zdi čerstvý filtrovaný vzduch. Přepadové otvory ve dveřích zajišťují dobrou rovnováhu větrání mezi místnostmi s přímým přívodem čerstvého vzduchu a vnitřními místnostmi. Proto dochází k neustálé cirkulaci čerstvého vzduchu nejprve zvnějšku do obytného prostoru a poté do vnitřních místností. Větrací otvory slouží jako tlakové zámky proti větru a regulátory proudění, a zabraňují tedy vzniku průvanu. Obrázek 2: Systém řízení vnitřního vzduchu zajišťuje, že do místností proudí čerstvý vzduch přesně podle potřeby.

6 Systém řízení odsávacích větráků reaguje na potřebu a je vybaven čidlem vlhkosti a teploty. Automaticky pak reguluje nastavení větráků podle potřeby ventilace. Proudění se zvyšuje nebo snižuje v závislosti na relativní vlhkosti. Byt je tak větrán co nejméně a zároveň zcela dostatečně. Řídicí systém zajišťuje dostatečnou ventilaci v kuchyni a koupelně, ale také v obytných prostorách, takže pomáhá předcházet problémům s vlhkostí a plísní. Automatický přepínač nastaví v létě nebo v přechodných obdobích větrák na nejnižší stupeň a v zimě ho poté přepne znovu na režim snižování vlhkosti. Každá ze 440 místností v budově je také vybavena regulátorem CentraLine SERVAL, který řídí vytápění a chlazení prostřednictvím podlahového systému. Tento regulátor je instalován ve sníženém stropě a zajišťuje vysoké pohodlí při minimální spotřebě energie.

7 Zpětné získávání tepla pomocí tepelných čerpadel na odsávaný vzduch Primární přívod energie pro vytápění a chlazení zajišťují solární kolektory, tepelná čerpadla, systém odsávání vzduchu, tepelné zásobníky a přípojka na teplárnu. Tyto různé prvky efektivně koordinuje a řídí dvacet osm uživatelsky programovatelných modulárních regulátorů CentraLine LION. Regulátory jsou instalovány v centrální strojovně komplexu. Větráky na odsávání vzduchu jsou připojeny k hlavnímu potrubí, které však nevypouští vzduch ven střechou, jak to běžně bývá. V bytovém komplexu MATRIX-Living je odsávaný vzduch veden do tepelných čerpadel, která ohřívají vodu pro vytápění a teplou vodu pro domácnosti. Tepelná čerpadla jsou tedy extrémně efektivní (topný faktor (COP) 3,7 4,8), protože teplota odsávaného vzduchu v průměru přesahuje 10 C. Další výhodou je, že zpětné získání tepla nezávisí na uživateli. U běžných ventilačních systémů se zpětným získáváním tepla může mít chování uživatele (např. otevírání oken v zimě) negativní dopad na úsporu energie. Běžný výměník s příčným průtokem se zpětným získáváním tepla by reagoval ohříváním čerstvého vzduchu zvnějšku. Tím prudce stoupá spotřeba energie ventilačního systému, teplo tak doslova utíká ven. Když je teplo naproti tomu získáváno pomocí tepelných čerpadel, vzduch je odsáván ze všech bytových jednotek. Ventilační zařízení v jednotlivých bytech mohou ovlivnit teplotu veškerého vzduchu v potrubí tepelných čerpadel, především vzhledem k tomu, že vnitřní místnosti (kuchyň a koupelna) jsou nejteplejší.

8 Internet LON TCP/IP LON LON LON HAWK AX LION 1 LION 28 Obrázek 3: Síťový diagram řídicí technologie. Bytové jednotky 1 až 34 a primární regulátor systému jsou propojeny přes síť LON a systém správy budovy je připojen přes protokol TCP/IP.

9 Ovládání pomocí dotykových obrazovek Řešení určené speciálně pro bytový komplex umožňuje snadné a uživatelsky přívětivé ovládání prostřednictvím zvláštních dotykových obrazovek. Dotykové obrazovky jsou umístěny v předsíni každého bytu. Lze na nich nastavit a upravit teploty a časové programy pro chlazení nebo vytápění jednotlivých místností. Dotyková obrazovka slouží i pro vstup do budovy. Komponenty systému CentraLineAX se starají o oddělení uživatelů, a zajišťují tak, aby každý uživatel měl přístup jen do vlastního bytu. V každé ze 46 obytných a obchodních jednotek je instalována integrační platforma HAWK. Systém správy budovy ARENAAX ve strojovně využívá tuto platformu ke sledování provozu celého systému, včetně jednotlivých bytů, a k zaznamenávání spotřeby energie. HAWK umožňuje ovládat prostředí ve vlastním bytě a měnit nastavení vzdáleně přes internetové rozhraní. Stačí zadat IP adresu zařízení HAWK do prohlížeče, kde se zobrazí aktuální stav a možnosti změny nastavení teploty.

10 Výrazně nižší náklady na vytápění v komplexu MATRIX-Living Koncept propojeného vytápění vede k výsledné spotřebě energie (tedy čistému množství spotřebované energie) 22,6 kilowatthodin na metr čtvereční za rok. V porovnání s obytným komplexem s běžným řešením budou mít noví majitelé a nájemníci bytů v této budově výhodu v podobě mnohem nižších účtů za vytápění > kwh/m 2 a Obrázek 4: Certifikát energetické náročnosti projektu MATRIX-Living odhad spotřeby energie ve srovnání s právními předpisy: 1 MATRIX Living, přibl. 22,6 kwh/m2 za rok, emise CO 2 7,5 kg/m 2 za rok; 2 Nařízení o úsporách energie (němec EnEv) nové budovy 100 kwh/m 2 za rok; 3 Částečně modernizovaná stará budova 200 kg/m 2 za rok kwh/m 2 za rok; 4 Nemodernizovaná stará budova 430 kwh/m 2 za rok. Spotřeba energie na vytápění a teplou vodu v bytovém domě MATRIX-Living činí 0,22 eur na metr čtvereční za měsíc, což představuje jen zlomek průměrné spotřeby v Německu (další informace naleznete na stránkách Průměrný majitel nebo nájemce bytu o rozloze 120 m 2 se spotřebou 200 kilowatthodin na metr čtvereční za rok by v průběhu roku zaplatil za vytápění eur. V bytě komplexu MATRIX-Living tato částka představuje jen 313 eur ročně. Ušetřených eur tak může majitel investovat do financování nemovitosti.

11 Výhled Úroveň energetické úspornosti bytového komplexu MATRIX-Living v případě vytápění, chlazení a teplé vody pro domácnosti vychází vítězně v jakémkoli srovnání. Tým odborníků se chystá využít své zkušenosti z výstavby této nemovitosti v dalším projektu. Příští taková budova bude potřebovat ještě méně primární energie a obytné prostory se budou prodávat za ceny od eur za metr čtvereční, takže budou dostupné široké veřejnosti. Cíl vyprodukovat množství energie odpovídající spotřebě budovy je už na dosah a pokud je reálný, bude do roku 2019 splněn.

12 Tým odborníků: Developer: Matrix Projektentwicklungs GmbH, Berlín Architekti: Wiewiorra Hopp Architekten, Berlín Technické zařízení budovy: Büro Karsten Kosubek, Velten Programování, instalace a uvedení do provozu řídicího systému: CentraLine partner Industrie-Elektronik Brandenburg Řídicí technologie, systém správy budovy, zapojená zařízení: CentraLine Solární kolektory: Solarfocus, Steyr, Rakousko Tepelná čerpadla: ITEC GmbH KÖNIG-Wärmepumpen, Elsterwerda Stanice pro ohřev vody: PAW, Hameln Ventilace prostor: Lunos, Berlín HVAC: WOLF Anlagen-Technik GmbH & Co. KG, Geisenfeld Arge Matrix (SHT Torgau / EAN Elektro Petzold / Öko Rein / IEB) Plánovací software: linear Gesellschaft für konstruktives Design mbh, Aachen

13 Zdroje: 1. Webové stránky projektu MATRIX-Living: Energetické srovnání výměníku s příčným průtokem ve vzduchovém potrubí (KW se zpětným získáváním tepla s tepelnými čerpadly vzduch-voda, bytový komplex Babelsberger Strasse Berlin Wilmersdorf, Autor: Karsten Kosubeck 3. BV Babelsberger Straße, Berlín popis ventilační technologie, autor: Andreas Schulz, BSC Eng 4. Tisková zpráva od König-Wärmepumpen, autor: Manfred Kuhnle 5. MATRIX-Living in Berlin, an apartment complex of the future, autor: Ralf Herrmann Industrieelektronik Brandenburg 6. Webové stránky Mieterbund:

14 Zdroje fotografií: Obr. 1 a 4: MATRIX-Living Obr. 2: Lunos Obr. 3: CentraLine Kontakt na redakci: Ansel & Möllers GmbH Nina Henkel, Simone Setka König-Karl-Strasse Stuttgart Tel.: / ; Fax: n.henkel@anselmoellers.de Máte-li zájem o další informace na téma energetické efektivity budov, navštivte stránky Naleznete tam podrobné technické články napsané odborníky z CentraLine, které si můžete přečíst online nebo stáhnout. Další podrobnosti o CentraLine a kontaktní adresy naleznete na stránkách CentraLine Honeywell GmbH Böblinger Straße 17 D Schönaich Německo

ECO TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA Pro novostavby, nízkoenergetické a pasivní domy

ECO TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA Pro novostavby, nízkoenergetické a pasivní domy ECO TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA Pro novostavby, nízkoenergetické a pasivní domy OCHSNER ELW - ECO VZDUCH/VODA Tepelná čerpadla pro vytápění Ideální systém pro každé použití Tepelné čerpadlo OCHSNER ELW

Více

Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách

Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách www.tzb-info.cz 3. 9. 2018 Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách Uvedený příspěvek je zaměřený na možnosti využití tepelných čerpadel

Více

Typové domy ALPH. základní informace o ALPH 86 a 133. Pasivní domy Těrlicko

Typové domy ALPH. základní informace o ALPH 86 a 133. Pasivní domy Těrlicko Typové domy ALPH základní informace o ALPH 86 a 133 1 Technologie Pasivní domy ALPH 86, 133 ALPH přináší zdravé a bezpečné bydlení i nejmodernější technologie. To vše nejen s ohledem k životnímu prostředí,

Více

Schüco VentoTherm Integrovaný okenní větrací systém s rekuperací

Schüco VentoTherm Integrovaný okenní větrací systém s rekuperací Schüco VentoTherm Integrovaný okenní větrací systém s rekuperací Schüco VentoTherm - efektivní systémové řešení větrání objektu Efektivní větrání budov je v současnosti téma, které stále více zaměstnává

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 8 8 Copyright U k á z k

Více

Koncept normy EN15323 Vliv automatizace budov na jejich energetickou účinnost 2012-1. Hannes Luetz. produktový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH

Koncept normy EN15323 Vliv automatizace budov na jejich energetickou účinnost 2012-1. Hannes Luetz. produktový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH 2012-1 Hannes Luetz produktový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH Koncept normy budov na jejich Tento koncept normy EN15232 (2011-06) představuje revizi a rozšíření stávající normy EN15232 z roku 2007.

Více

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal OBSAH: A. Představení produktu 1) Obálka budovy v souvislosti s PENB 2) Větrání bytů v souvislostech 3) Letní stabilita bytů 4) Volba zdroje tepla pro

Více

SAMSUNG Eco Heating System. Vzduch-voda

SAMSUNG Eco Heating System. Vzduch-voda -voda Je nejideálnějším, nákladově efektivním vytápěcím systémem, v němž se zdroj tepla ve formě venkovního vzduchu používá k vytápění podlah a vody v domácnostech. Podlahové vytápění Radiátor Teplá voda

Více

Vitocal: využijte naši špičkovou technologii tepelných čerpadel pro vaše úspory.

Vitocal: využijte naši špičkovou technologii tepelných čerpadel pro vaše úspory. Zvýhodněné sestavy tepelných čerpadel Topné systémy skládající se z tepelného čerpadla v kombinaci se zásobníkovým ohřívačem teplé vody a dalším instalačním příslušenstvím. Vitocal: využijte naši špičkovou

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 2904201411 Investor: paní Klára Černá RD Veltrusy email: klara.cerna@rebo-n.cz

Více

Tepelná čerpadla. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, zákaznický servis. arotherm VWL vzduch/voda

Tepelná čerpadla. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, zákaznický servis. arotherm VWL vzduch/voda Tepelná čerpadla Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, zákaznický servis. arotherm VWL vzduch/voda Tepelná čerpadla arotherm VWL vzduch/voda Vzduch jako zdroj tepla Tepelná čerpadla Vaillant arotherm

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 00210406101 Montážní partner: Investor: Jaromír Šnajdr 252 63 Roztoky Tel: 603422858

Více

Tepelná čerpadla. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. arotherm VWL vzduch/voda

Tepelná čerpadla. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. arotherm VWL vzduch/voda Tepelná čerpadla Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. arotherm VWL vzduch/voda Tepelná čerpadla arotherm VWL vzduch/voda Vzduch jako zdroj tepla Tepelná čerpadla Vaillant arotherm

Více

MODERNÍ SYSTÉM. Inteligentní zařízení pro teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Výstup.

MODERNÍ SYSTÉM. Inteligentní zařízení pro teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Výstup. MODERNÍ SYSTÉM NOVINKA Inteligentní zařízení pro teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Odsávání znečištěného Výstup čerstvého 18 C - 15 C Vstup čerstvého

Více

Uvažujte. Zamyslete se. Vyberte si

Uvažujte. Zamyslete se. Vyberte si SOLÁRNÍ OHŘEV TEPLÉ VODY PRO BYTOVÉ DOMY Uvažujte Víte o tom, že existují zdroje ohřevu TUV, které ušetří až 60% spotřebované energie? V ČR dopadne na povrch za rok průměrně 1100 kwh/m2 energie. Pomocí

Více

Větrání v rekonstrukcích, zahraniční příklady a komunikace s uživateli

Větrání v rekonstrukcích, zahraniční příklady a komunikace s uživateli Větrání v rekonstrukcích, zahraniční příklady a komunikace s uživateli Ing. Juraj Hazucha Centrum pasivního domu juraj.hazucha@pasivnidomy.cz tel. 511111813 www.pasivnidomy.cz Výchozí stav stávající budovy

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL85 (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL85 (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL85 (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 2015090201 Montážní partner: Investor: David Kamenický Rajhrad email: Tel.:

Více

Tepelná čerpadla. levné teplo z přírody. Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla. levné teplo z přírody. Tepelná čerpadla Tepelná čerpadla levné teplo z přírody Tepelná čerpadla 1 Tepelná čerpadla Levné, čisté a bezstarostné teplo pro rodinné domy i průmyslové objekty. Přinášíme vám kompletní řešení vytápění. Tepelné čerpadlo

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 2310201319 Investor: pan Peter Kovalčík RD Ruda 15, Velké Meziříčí email: peter.kovalcik@seznam.cz

Více

Přírodní geotermální energie.

Přírodní geotermální energie. Geotermální tepelné čerpadlo ROTEX Přírodní geotermální energie. ROTEX HPU ground tepelné čerpadlo využívající geotermální energii. Kompaktní, odpovědné k životnímu prostředí s vynikající účinností. Pro

Více

Tepelná čerpadla. Navrhneme ideální tepelné čerpadlo pro váš dům.

Tepelná čerpadla. Navrhneme ideální tepelné čerpadlo pro váš dům. Tepelná čerpadla Navrhneme ideální tepelné čerpadlo pro váš dům Therma V je tepelné čerpadlo vzduch/voda od společnosti LG. Therma V je univerzální zdroj tepla a lze ji použít pro podlahové topení i radiátory

Více

Rekuperace Vaillant Tradice, kvalita, inovace, technická podpora.

Rekuperace Vaillant Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Rekuperace Rekuperace Vaillant Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. centrální rekuperace recovair VAR 260/4 a VAR 360/4 decentrální rekuperace recovair VAR 60/4 recovair VAR 260/4 a VAR 360/4

Více

Rekuperační jednotky

Rekuperační jednotky Rekuperační jednotky Vysoká účinnost výměníku účinnosti jednotky a komfortu vnitřního prostředí je dosaženo koncepcí výměníku, v němž dochází k rekuperaci energie vnitřního a venkovního vzduchu a takto

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 2904201418 Montážní partner: Investor: Petr Nedvěd K Nové škole 1293 Praha 5,

Více

EHS Tepelná čerpadla

EHS Tepelná čerpadla EHS Tepelná čerpadla Ekologické a výkonné řešení pro vytápění i chlazení 2017/2018 Stále vytápíte plynem nebo pevnými palivy? Nastal čas pro efektivní a ekologické řešení Samsung EHS Co je tepelné čerpadlo?

Více

Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT

Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT Plynové kondenzační kotle Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT Vytápění s budoucností Připraveni na budoucnost Logamax plus GB192i - nástěnný kondenzační kotel S řadou kondenzačních kotlů Buderus budete

Více

Inteligentní řešení integrace technických služeb v nemocnici 2011-1. Ronny Scherf. Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH

Inteligentní řešení integrace technických služeb v nemocnici 2011-1. Ronny Scherf. Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 2011-1 Ronny Scherf Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH Inteligentní řešení 40% veškeré spotřeby energie v Evropě připadá na budovy. Vysoké energetické nároky mají především nemocnice

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 2014852124 Montážní partner: Investor: Radek Kousko RD Pohoří, Dobruška email:

Více

Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) akce: Marek Běla Brandýs nad Labem E-mail: marek.bela@seznam.cz Tel.: 603145319 vypracoval: Jiří Havrlant Vaillant Croup Czech s.r.o. 603 233 753 jiri.havrlant@vaillant.cz 1. Vstupní informace Informace

Více

Nová generace plynových kondenzačních kotlů s technologií BlueStream. Efektivní řešení zítřka

Nová generace plynových kondenzačních kotlů s technologií BlueStream. Efektivní řešení zítřka Nová generace plynových kondenzačních kotlů s technologií BlueStream Efektivní řešení zítřka Moderní kondenzační technika se vyznačuje efektivním využíváním energie: díky zvýšenému odvádění tepla ze spalin

Více

Ing. Viktor Zbořil BAHAL SYSTEM VĚTRÁNÍ RODINNÝCH DOMŮ

Ing. Viktor Zbořil BAHAL SYSTEM VĚTRÁNÍ RODINNÝCH DOMŮ VĚTRÁNÍ RODINNÝCH DOMŮ (PŘEDEVŠÍM V PASIVNÍCH STANDARDECH) 1. JAK VĚTRAT A PROČ? VĚTRÁNÍ K ZAJIŠTĚNÍ HYGIENICKÝCH POŽADAVKŮ FYZIOLOGICKÁ POTŘEBA ČLOVĚKA Vliv koncentrace CO 2 na člověka 360-400 ppm - čerstvý

Více

Ohřev teplé vody pomocí technologie SANDEN AquaEco

Ohřev teplé vody pomocí technologie SANDEN AquaEco Ohřev teplé vody pomocí technologie SANDEN AquaEco Technologie ECO CUTE ECO CUTE Nová japonská technologie pro tepelná čerpadla vzduch/voda Využívá přírodního neškodného chladiva CO 2 Hlavní výhody Výstupní

Více

Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 001327091 p. Šulc 31.10.2013 Investor : Petr Šulc Náchod 739694567 petr.sulc@centrum.cz vypracoval: Jan Kvapil

Více

Přednášející: Ing. Radim Otýpka

Přednášející: Ing. Radim Otýpka Přednášející: Ing. Radim Otýpka Základem zdravého života je kvalitní životní prostředí - Dostatek denního světla - Dostatek kvalitního vzduchu - Dostatek zdravé potravy -To co ale potřebujeme každou sekundu

Více

Tepelné čerpadlo Excellence pro komfortní a úsporný dům

Tepelné čerpadlo Excellence pro komfortní a úsporný dům Tepelné čerpadlo Excellence pro komfortní a úsporný dům V současné době, kdy se staví domy s čím dál lepšími tepelně izolačními vlastnostmi, těsnými stavebními výplněmi (okna, dveře) a vnějším pláštěm,

Více

Větrání nové dimenze. Řada Wolf Comfort. Aktivně proti plísním!

Větrání nové dimenze. Řada Wolf Comfort. Aktivně proti plísním! Větrání nové dimenze Řada Wolf Comfort Aktivně proti plísním! Větrání nové dimenze Řada Wolf Comfort Od rodinného domu po univerzitu: všude tam, kde žijí a pracují lidé, je zdravé klima nepostradatelné.

Více

Tepelná čerpadla. Navrhneme ideální tepelné čerpadlo pro váš dům.

Tepelná čerpadla. Navrhneme ideální tepelné čerpadlo pro váš dům. Tepelná čerpadla Navrhneme ideální tepelné čerpadlo pro váš dům www.therma-v.cz www.therma-v.cz Therma V je tepelné čerpadlo vzduch-voda od společnosti LG. Therma V je univerzální zdroj tepla a lze ji

Více

Užívejte si pohodlí. Kdykoliv.

Užívejte si pohodlí. Kdykoliv. ROTEX Comfort 365 Užívejte si pohodlí. Kdykoliv. Teplo v zimě, chládek v létě. Účinné, ekonomické a ekologické. Se sluncem, vzduchem a společností ROTEX. Během fáze výstavby jsme hledali maximální pohodlí

Více

ROTEX Sanicube Solaris solární energie pro TUV a vytápění

ROTEX Sanicube Solaris solární energie pro TUV a vytápění Zásobník TUV ROTEX SANICUBE 1 )Přednosti hygienicky optimalizovaný nepodléhá korozi zcela bezúdržbový systém Minimal limescale Vysoká účinnost díky vysokému objemu Nízké tepelné ztráty díky skvělé izolaci

Více

INTELIGENTNÍ DŮM. Filip Mladenov 2.S

INTELIGENTNÍ DŮM. Filip Mladenov 2.S INTELIGENTNÍ DŮM Filip Mladenov 2.S DEFINICE je takový dům, který zajišťuje optimální vnitřní prostředí pro komfort osob prostřednictvím stavební konstrukce, techniky prostředí, řídicích systémů, služeb

Více

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti Snížení energetické závislosti Naše domy mají tak malé ztráty tepla. Využívají energii ze slunce, teplo vydávané domácími spotřebiči a samotnými

Více

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort [ Vzduch ] [ Voda ] Tepelná čerpadla [ Země ] [ Buderus ] V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Logatherm WPLS Comfort Logatherm WPLS Light Teplo je náš živel Využijte energii ze vzduchu pro příjemné

Více

s ohřevem vody a hydraulickým modulem ARIANEXT - 8 kw (připravujeme 10 a 12 kw)

s ohřevem vody a hydraulickým modulem ARIANEXT - 8 kw (připravujeme 10 a 12 kw) Tepelné čerpadlo VZDUCH - VODA s ohřevem vody a hydraulickým modulem ARIANEXT - 8 kw (připravujeme 10 a 12 kw) kompaktní tepelné čerpadlo s doplňkovým elektroohřevem ARIANEXT COMPACT 8 kw ARIANEXT PLUS

Více

termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou

termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou Michal Kovařík, 3.S termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou současně základem pro téměř nulové

Více

Řídící jednotka DigiReg

Řídící jednotka DigiReg Řídící jednotka DigiReg Obsah dokumentu: Strana: Funkce rekuperace 1 Volba typu jednotky 2 Vybrané parametry - vysvětlení 3 Možnosti ovládacího panelu: Vypnutí/zapnutí jednotky 5 Hlavní obrazovka 6 Menu

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 050820144 Investor: pan Zdeněk Klejna RD Tachlovice, Na Vrškách 17 email: z.klejna@seznam.cz

Více

Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 0021347893 9.8.2013 Investor : Jaroslav Čulík Husova 61, 53854 Luže 606364973 culik61@ceznam.cz vypracoval: Jiří

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA www.hokkaido.cz Budoucnost patří ekologickému a ekonomickému vytápění Tepelné čerpadlo vzduch - voda Omezení emisí CO 2 Spotřeba energie Životní prostředí Principem každého

Více

TĚLESO KTERÉ DÝCHÁ : Inteligentní a zdravé větrání

TĚLESO KTERÉ DÝCHÁ : Inteligentní a zdravé větrání OXYGEN KČ 2014.CZ TĚLESO KTERÉ DÝCHÁ : Inteligentní a zdravé větrání Jaga Oxygen není tradiční systém ventilace, ale energeticky účinný ventilační systém. Oxygen Hybrid řešení jsou připravena pro použití

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 02032052 Investor: pan Jakub Fiala RD Plzeň, Křimická 32 email: jakub_fiala@

Více

CIHLOVÝ PASIVNÍ DŮM PRO BUDOUCNOST HELUZ

CIHLOVÝ PASIVNÍ DŮM PRO BUDOUCNOST HELUZ CIHLOVÝ PASIVNÍ DŮM PRO BUDOUCNOST HELUZ Proč budujeme pasivní dům? 1. Hlavním důvodem je ověření možností dosažení úrovně tzv. téměř nulových budov podle evropské směrnice EPBD II. Co je téměř nulový

Více

Pro vaše pohodlí, pro vaši úsporu.

Pro vaše pohodlí, pro vaši úsporu. Pro vaše pohodlí, pro vaši úsporu. Naše technologie dodává velmi levné teplo z venkovního vzduchu s minimálními náklady na energii, bez poklesu výkonu až do -15 C. A to vše v souladu s přírodou. Vysoce

Více

Švédská tepelná. čerpadla. pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání a klimatizaci. www.cerpadla-ivt.cz. Přehled sortimentu a ceník 2005

Švédská tepelná. čerpadla. pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání a klimatizaci. www.cerpadla-ivt.cz. Přehled sortimentu a ceník 2005 www.cerpadla-ivt.cz Švédská tepelná čerpadla pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání a klimatizaci 5 5 let garance 5 let záruka na tepelné čerpadlo, včetně nákladů na záruční opravu. Tato záruka

Více

TECHNOLOGIE A PŘÍRODA V DOKONALÉ ROVNOVÁZE

TECHNOLOGIE A PŘÍRODA V DOKONALÉ ROVNOVÁZE NÍZKOTEPLOTNÍ SÁLAVÉ PANELY TECHNOLOGIE A PŘÍRODA V DOKONALÉ ROVNOVÁZE SÁLAVÉ PANELY EUKLIMA PANELY SÉRIE STANDARD - EUKLIMA S 1.Sádrokarton 2.Potrubí 3.Izolace 4.Pěnový polystyrén Zvukově izolační polystyrén

Více

Dimplex novinky 2011

Dimplex novinky 2011 Dimplex novinky 2011 Vysoce efektivní tepelné čerpadlo vzduch-voda LA 6TU pro venkovní instalaci vysoce efektivní tepelné čerpadlo pro nízkoenergetické domy přirozeně tiché díky využití bionického EC ventilátoru

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 0910201319 Investor: sl. Trnková RD Dyšiná email: GSM: Vyhotovil: Daniel Pytlík

Více

Dřevostavby komplexně Energetická náročnost budov a nové energetické standardy

Dřevostavby komplexně Energetická náročnost budov a nové energetické standardy Dřevostavby komplexně Energetická náročnost budov a nové energetické standardy Ing. arch. Tereza Vojancová Technický poradce tech.poradce@uralita.com 602 439 813 www.ursa.cz OBSAH 1 ÚVOD 2 ENERGETICKY

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA TEPELNÁ ČERPDL VZUCH - VOD www.hokkaido.cz Budoucnost patří ekologickému a ekonomickému vytápění Tepelné čerpadlo vzduch - voda Principem každého tepelného čerpadla vzduch - voda je přenos tepla z venkovního

Více

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Technické systémy pro pasivní domy Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze PASIVNÍ DŮM - VYTÁPĚNÍ snížení potřeby tepla na vytápění na minimum

Více

Technická data. Technická data. Technická data

Technická data. Technická data. Technická data Technická data Tepelné čerpadlo vzduch-voda Hydro-box HWS- HWS- 802H-E 802XWH**-E 1102H-E 1402XWH**-E 1402H-E 1402XWH**-E Topný výkon Jmenovitý příkon topení Účinnost topení COP Chladící výkon Jmenovitý

Více

Otázky a odpovědi Technibel řada iseries

Otázky a odpovědi Technibel řada iseries Otázky a odpovědi Technibel řada iseries Co je iseries? iseries je plně DC invertorové tepelné čerpadlo určené pro vytápění, chlazení a výrobu teplé užitkové vody. To se hodí perfektně jak pro bydlení

Více

Splitové tepelné čerpadlo vzduch/voda VITOCAL 100-S

Splitové tepelné čerpadlo vzduch/voda VITOCAL 100-S Splitové tepelné čerpadlo vzduch/voda VITOCAL 100-S Topné systémy Průmyslové systémy Chladicí systémy Splitové tepelné čerpadlo vzduch/voda 4,0 až 16,0 kw Splitové tepelné čerpadlo od firmy Viessmann je

Více

Infračervené vytápění Schwank Principy a fungování

Infračervené vytápění Schwank Principy a fungování Infračervené vytápění Schwank Principy a fungování Slunce: nejpřirozenější vytápění na světě Infračervené teplo pro maximální pohodlí Princip našeho vytápění jsme odpozorovali z přírody. Tepelné paprsky

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 302040 Investor: Pan Petr Klimt RD Dlouhá Lhota (Příbram) email: petr.klimt@o2-business.cz

Více

OHŘE V VOdY OBNOV I TELNÉ zdroje ENERGIE V Y TápĚNÍ. TEpELNá ČERpadLa země VOda

OHŘE V VOdY OBNOV I TELNÉ zdroje ENERGIE V Y TápĚNÍ. TEpELNá ČERpadLa země VOda OHŘE V VOdY OBNOV I TELNÉ zdroje ENERGIE V Y TápĚNÍ TEpELNá ČERpadLa země VOda 1 1 TEpELNá ČERpadLa země VOda Tepelná čerpadla Stiebel Eltron se mohou pochlubit již téměř 40- letou tradicí výroby. První

Více

TOSHIBA ESTIA TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH-VODA

TOSHIBA ESTIA TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH-VODA TOSHIBA ESTIA TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH-VODA Systém Estia představuje tepelná čerpadla vzduch-voda s extrémně vysokou účinností, která přinášejí do vaší domácnosti velmi nízké náklady na topení, na ohřev

Více

Panther Condens nová řada závěsných kondenzačních plynových kotlů

Panther Condens nová řada závěsných kondenzačních plynových kotlů Panther Condens nová řada závěsných kondenzačních plynových kotlů Vyberte si kondenzační kotel Panther Condens kondenzační kotle mají mnohem vyšší stupeň využití než tradiční kotle možná instalace na stávající

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA WPL 20/26 AZ POPIS PŘÍSTROJE, FUNKCE

TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA WPL 20/26 AZ POPIS PŘÍSTROJE, FUNKCE TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA WPL 20/26 AZ POPIS PŘÍSTROJE, FUNKCE Popis přístroje Systém tepelného čerpadla vzduch voda s malou potřebou místa pro instalaci tvoří tepelné čerpadlo k venkovní instalaci

Více

Panther Condens. Závěsné kondenzační plynové kotle pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem

Panther Condens. Závěsné kondenzační plynové kotle pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem Panther Condens Závěsné kondenzační plynové kotle pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem Panther Condens Závěsné kondenzační plynové kotle Závěsné kondenzační

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 25092034 Investor: Roman Boušek Bytová jednotka, ul. Na Příkopě 74/7, Beroun

Více

Schüco VentoTherm. Integrovaný okenní větrací systém s rekuperací. Zelená technologie pro modrou planetu Čistá energie ze solárních systémů a oken

Schüco VentoTherm. Integrovaný okenní větrací systém s rekuperací. Zelená technologie pro modrou planetu Čistá energie ze solárních systémů a oken Schüco VentoTherm Integrovaný okenní větrací systém s rekuperací Zelená technologie pro modrou planetu Čistá energie ze solárních systémů a oken 2 Schüco VentoTherm 3 Schüco VentoTherm Změňte způsob myšlení...

Více

Hlavní zásady pro používání tepelných čerpadel

Hlavní zásady pro používání tepelných čerpadel Co je třeba vědět o tepelném čerpadle ALTERNATIVNÍ ENERGIE 2/2002 Co je vlastně tepelné čerpadlo a jaký komfort můžeme očekávat Tepelné čerpadlo se využívá jako zdroj tepla pro vytápění, ohřev teplé užitkové

Více

Rekuperace. Martin Vocásek 2S

Rekuperace. Martin Vocásek 2S Rekuperace Martin Vocásek 2S Co je rekuperace? rekuperace = zpětné získávání tepla abychom mohli teplo zpětně získávat, musíme mít primární zdroj bez vnitřního (primárního) zdroje, kterým mohou být vedle

Více

Řešení Panasonic pro výrobu studené a teplé vody!

Řešení Panasonic pro výrobu studené a teplé vody! VČETNĚ ČERPADLA TŘÍDY A VČETNĚ ČTYŘCESTNÉHO VENTILU OPTIMALIZOVANÝ VÝMĚNÍK TEPLA 1056 570 1010 (V Š H) VODNÍ PŘÍPOJKY R2 F Řešení Panasonic pro výrobu studené a teplé vody! Od 28 kw do 80 kw Hlavní výhody:

Více

WolfAkademie: Vzdělávání profesionálů Odborné a praktické semináře o vytápění, využití alternativních energií a větrání systémy Wolf

WolfAkademie: Vzdělávání profesionálů Odborné a praktické semináře o vytápění, využití alternativních energií a větrání systémy Wolf WolfAkademie: Vzdělávání profesionálů Odborné a praktické semináře o vytápění, využití alternativních energií a větrání systémy Wolf WolfAkademie: školení od profesionálů pro profesionály Vědomosti a kompetence

Více

Senzorově řízený odtah s přirozeným přívodem čerstvého vzduchu (Healthbox 3.0)

Senzorově řízený odtah s přirozeným přívodem čerstvého vzduchu (Healthbox 3.0) Senzorově řízený odtah s přirozeným přívodem čerstvého vzduchu (Healthbox 3.0) Systém je založen na principu přirozeného přívodu vzduchu do objektu přes samoregulační nadokenní ventilační mřížky a mechanickém

Více

Tepelné čerpadlo vzduch. voda

Tepelné čerpadlo vzduch. voda Tepelné čerpadlo vzduch voda Tepelné čerpadlo Váš krok správným směrem! Budoucnost patří ekologickému vytápění a chlazení! Tepelné čerpadlo získává teplo ze svého okolí v tomto případě ze vzduchu a transportuje

Více

tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWL (provedení vzduch/voda)

tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWL (provedení vzduch/voda) tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 0014000264 Montážní partner: E-mail: Tel.: Investor: Jiří Seifert Ranná E-mail: seifert24@seznam.cz tel.: 603263820 Vytvořil:

Více

10. Energeticky úsporné stavby

10. Energeticky úsporné stavby 10. Energeticky úsporné stavby Klíčová slova: Nízkoenergetický dům, pasivní dům, nulový dům, aktivní dům, solární panely, fotovoltaické články, tepelné ztráty objektu, součinitel prostupu tepla. Anotace

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 1110201312 Investor: Vlastimil Pirek RD Domašín 260 email: 601234282 GSM: pirek@qservis

Více

TEPELNÁ ČERPADLA. vytápění ohřev vody řízené větrání

TEPELNÁ ČERPADLA. vytápění ohřev vody řízené větrání Š V É D S K Á TEPELNÁ ČERPADLA vytápění ohřev vody řízené větrání TEPELNÁ ČERPADLA vzduch/voda Pro vytápění a ohřev teplé užitkové vody Vzduch je všude kolem nás a je nejsnáze dostupným zdrojem energie.

Více

Efektivní a komfortní vytápění

Efektivní a komfortní vytápění LIVING ENVIRONMENT SYSTEMS Efektivní a komfortní vytápění s nejmodernější technologií tepelného čerpadla typu vzduch / voda EKONOMICKÉ, EKOLOGICKÉ A NADČASOVÉ 3 ECODAN NEXT GENERATION Ecodan Kompletní

Více

Vyberte si kondenzační kotel Panther Condens

Vyberte si kondenzační kotel Panther Condens Panther Condens nová řada závěsných kondenzačních plynových kotlů pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem Vyberte si kondenzační kotel Panther Condens kondenzační

Více

Volba 9. pro každou. rekonstrukci VYSOKOTEPLOTNÍ TEPELNÉ ČERPADLO DAIKIN ALTHERMA - VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY

Volba 9. pro každou. rekonstrukci VYSOKOTEPLOTNÍ TEPELNÉ ČERPADLO DAIKIN ALTHERMA - VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY Volba 9 pro každou rekonstrukci VYSOKOTEPLOTNÍ TEPELNÉ ČERPADLO DAIKIN ALTHERMA - VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY 4 Ideální řešení pro jakoukoliv 9 rekonstrukci Vysokoteplotní tepelné čerpadlo Daikin

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka 002136247893 Investor : Hrstka Rd Podsedice Tel: Email: Montážní firma: Tomáš Mach

Více

TOSHIBA ESTIA UNIKÁTNÍ KVALITA TEPELNÝCH ČERPADEL VZDUCH-VODA

TOSHIBA ESTIA UNIKÁTNÍ KVALITA TEPELNÝCH ČERPADEL VZDUCH-VODA TOSHIBA ESTIA UNIKÁTNÍ KVALITA TEPELNÝCH ČERPADEL VZDUCH-VODA Systém Estia představuje tepelná čerpadla vzduch-voda s extrémně vysokou účinností, která přinášejí do vaší domácnosti velmi nízké náklady

Více

Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo

Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo Jedna budova. Různí uživatelé. Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo Desigo Control Point navržen pro zjednodušení správy technologií budov Budovy nejsou jen pouhé

Více

Bydlíme s fyzikou. včera, dnes i zítra

Bydlíme s fyzikou. včera, dnes i zítra Bydlíme s fyzikou včera, dnes i zítra Povídání o genezi problému, motivaci a inspiraci Návrh pro standard pasivního domu vznikl mezi stavebními fyziky švédem prof.adamsonem a němcem Wolfgangem Feistem

Více

Efektivní a komfortní vytápění

Efektivní a komfortní vytápění LIVING ENVIRONMENT SYSTEMS Efektivní a komfortní vytápění s nejmodernější technologií tepelného čerpadla typu vzduch / voda EKONOMICKÉ, EKOLOGICKÉ A NADČASOVÉ 3 ECODAN NEXT GENERATION Ecodan Kompletní

Více

A new generation of heat pumps DESIGNED FOR EARTH PRODEJNÍ CENÍK ŠVÉDSKÁ TEPELNÁ ČERPADLA

A new generation of heat pumps DESIGNED FOR EARTH PRODEJNÍ CENÍK ŠVÉDSKÁ TEPELNÁ ČERPADLA A new generation of heat pumps DESIGNED FOR EARTH PRODEJNÍ CENÍK 2011 ŠVÉDSKÁ TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA NIBE F2025 Kompaktní venkovní jednotka se scroll kompresorem, automatický dvoustupňový regulátor

Více

Komplexní řešení pro nízkoenergetické budovy. Ing. Petr Novotný

Komplexní řešení pro nízkoenergetické budovy. Ing. Petr Novotný Komplexní řešení pro nízkoenergetické budovy Ing. Petr Novotný 1 Nízkoenergetický dům Dům, jehož roční spotřeba tepla na vytápění nepřesahuje 50 kwh/m2 vytápěné podlahové plochy. Nízkoenergetický dům v

Více

Technická zpráva návrh tepelného čerpadla pro RD ve Zdětíně

Technická zpráva návrh tepelného čerpadla pro RD ve Zdětíně Technická zpráva návrh tepelného čerpadla pro RD ve Zdětíně vypraoval Filip Kňažko akademický rok 2005/06 Z uvedených vstupních údajů vyplývá, že optimální řešení vytápění rodinného domku pomocí tepelného

Více

A new generation of heat pumps DESIGNED FOR EARTH PRODEJNÍ CENÍK ŠVÉDSKÁ TEPELNÁ ČERPADLA

A new generation of heat pumps DESIGNED FOR EARTH PRODEJNÍ CENÍK ŠVÉDSKÁ TEPELNÁ ČERPADLA A new generation of heat pumps DESIGNED FOR EARTH PRODEJNÍ CENÍK 2011 ŠVÉDSKÁ TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA NIBE F2025 Kompaktní venkovní jednotka se scroll kompresorem, automatický dvoustupňový regulátor

Více

Panther v. 19. nová řada závěsných plynových kotlů pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem

Panther v. 19. nová řada závěsných plynových kotlů pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem Panther v. 19 nová řada závěsných plynových kotlů pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem Panther nová řada závěsných plynových kotlů elegantní design pro

Více

Tepelná čerpadla pro vnitřní instalaci

Tepelná čerpadla pro vnitřní instalaci Tepelná čerpadla vzduch/voda versotherm plus Tepelná čerpadla pro vnitřní instalaci NOVINKA 2019 Tepelná čerpadla vzduch/voda Řešení vše v jednom 2 Všechno je předem připraveno Naše nová tepelná čerpadla

Více

SYMPATIK Vila Aku. Obrázek RD

SYMPATIK Vila Aku. Obrázek RD SYMPATIK Vila Aku Obrázek RD Obr. Budova SYSTHERM SYMPATIK Vila Aku je předávací stanice, určená pro individuální vytápění a přípravu teplé vody v rodinných domech a malých objektech připojených na systémy

Více

Vyšší úcinnost, více komfortu, méne nákladu: Nová rádiová regulace Uponor s dynamickým rízením spotreby energie (DEM)

Vyšší úcinnost, více komfortu, méne nákladu: Nová rádiová regulace Uponor s dynamickým rízením spotreby energie (DEM) INDOOR CLIMATE SOLUTIONS RÁDIOVÁ REGULACE S DEM FUNKCÍ Vyšší úcinnost, více komfortu, méne nákladu: Nová rádiová regulace Uponor s dynamickým rízením spotreby energie (DEM) Úcinný a pritom jednoduchý zpusob

Více

Termodynamické panely = úspora energie

Termodynamické panely = úspora energie Termodynamické panely = úspora energie EnergyPanel se zabývá vývojem a výrobou termodynamických a solárních systémů. Tvoří součást skupiny podniků Macral s podnikatelskou působností více než 20-ti let.

Více

1. Hodnocení budov z hlediska energetické náročnosti

1. Hodnocení budov z hlediska energetické náročnosti H O D N O C E N Í B U D O V Z H L E D I S K A E N E R G E T I C K É N Á R O Č N O S T I K A P I T O L A. Hodnocení budov z hlediska energetické náročnosti Hodnocení stavebně energetické vlastnosti budov

Více

Energetický audit postup a součásti - II

Energetický audit postup a součásti - II Energetický audit postup a součásti - II 2. Návrh opatření ke snížení spotřeby energie Seznam opatření vedoucích ke snížení spotřeby energie U jednotlivých opatření se stanoví výše úspory energie v MWh/rok

Více