! " #$$% " &' % " (# ) #$*# ) (, (-. &$/#$% $3$ 45 6$ 45 78/-# 44 $ $ 44 9$ 4: *!$$ 4: ;$- 4: < 4 < 4 ( #=% 4"

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "! " #$$% " &' % " (# ) #$*# ) (, (-. &$/#$% 0 12 0 $3$ 45 6$ 45 78/-# 44 $ $ 44 9$ 4: *!$$ 4: ;$- 4: < 4 < 4 ( #=% 4""

Transkript

1 MECHANIKA + STATIKA

2 ! " #$$% " &' % " (# ) #$*# ) +#%#%, (, (-. &$/#$% 0 (%#$* $3$ 45 6$ 45 78/-# 44 $ $ 44 9$ 4: *!$$ 4: ;$- 4: < 4 ( 4 < 4 +%#-#/% 4" ( #=% 4" * 4, 8 4, 2 4> - 4> 9 4> 9 4. ( 40? 40

3 Stroje kolem nás Kdo by dnes nosil tžké náklady? Kdo by vrtal díru do zdi pouze za pomoci vlastních sval? Kdo z nás dodnes pere prádlo na valše? Tém nikdo. Lidé vymysleli spoustu zaízení, které jim pomáhají v práci a ulehují život. Zaalo to mlýnem a pes proudové motory pro Jumbo Jet se tato zaízení dostala až k poítam. Zaízení, která nám usnadují práci, nebo ji dokonce dlají za nás, se v technickém jazyce nazývají stroje. Stroje mohou: Hýbat náklady Zpracovávat suroviny Mnit elektrickou energii v kinetickou Zpracovávat data Napíklad: Dodávka, auto, jeáb nebo bagr, atd Kuchyský robot, mixér cementu, atd Elektromotor Kalkulaka, poíta, atd Co je to mechanika? Mechanika má co doinní se silou a jejími úinky, které ovlivují tuhá i pohybující se tlesa. Mechanika se dlí do rozliných oblastí, jako je statika, dynamika, kinetika nebo termodynamika. My se omezíme na dv z nich: dynamiku a statiku. Badatelé studovali rzné oblasti mechaniky dokonce už ve starovku. Staí misti, stavitelé katedrál stavli stále vyšší a vyšší kostely, a pokusy s rovnováhou sil se dostali až na samotnou hranici jejich možností. Dnes stabilitu budovy poítá architekt. Jeho profese pochází z jedné podmnožiny statiky. O té se dovíte více v ásti o statice. Jakmile se stroje nebo pevody dají do pohybu, jsou takzvan dynamické. Dynamika popisuje zmny pohybových promnných, napíklad rotaci osy, pohyby tam a zpt nebo pevod ozubenými koly. Dynamika je tedy vda o zmnách pi pohybu. Co je to pesn, zjistíte v následujících kapitolách. Elektromotor Motor je jedním z možných pohon stroje. Rozlišujeme dva druhy motor: spalovací a elektrický. Napíklad automobily jsou pohánny spalovacími. Ve své stavebnici pochopiteln tak komplikovaný motor nemáte, ale najdete tam motor elektrický, neboli zkrácen elektromotor. Elektromotory slouží jako pohon vtšin pístroj, se kterými se dennodenn setkáváme. Lze je použít kdekoli, kde je k dispozici elektina. Elektromotor ve vaší stavebnici má velmi vysoký poet otáek za minutu (ot./min nebo také RPM z angl. revolutions per minute ), což znamená, že se otáí tak rychle, že ani nerozeznáte jednotlivé otáky. Motor je ale velmi slabý, takže nemže zvedat náklady ani pohánt vozidlo. Ke snížení otáek a k zesílení motoru budete potebovat pevodovku. Šnekové pevody Závora Šnekové pevody se nejlépe hodí na snížení píliš vysokých otáek motoru. Za tímto úelem se šnekový pevod umístí na osu motoru, což je ta ty, která z nho vede. Šnekový pevod dále pohání ozubené kolo. Taková pevodovka se používá tam, kde je teba zmenšit poet otáek za minutu v malém prostoru. Pevodovka se šnekovým pevodem je samosvorná, což znamená, že šnekový pevod mže pohánt ozubené kolo, ale na druhou stranu nedovolí, aby se ozubené kolo samovoln toilo zpt. Také závory a jeáb využívají šnekový pevod, protože zde jeho samosvornost zabrauje, aby se závora nebo zavšené bemeno vrátilo.

4 Postavit kopii modelu závor. Zvednout závoru pomocí kliky. Kolikrát je poteba klikou otoit, aby byla závora svisle? Zkus dát závoru dol rukou. Co se stane? Samozejm jsi musel klikou nkolikrát otoit, aby se závora pohnula o 90. Podailo se ti dát závoru dol rukou? Vidíš, takhle funguje samosvorný pevod. Malikou klikou se ti podailo lehce zdvihnout velkou závoru, takže jsi zvýšil hnací sílu za pomoci šnekového pevodu. Šnekový pevod má mnoho výhod: Šetí místo. Nkolikanásobn zmenšuje poet otáek pohonu za minutu. Je samosvorný. Zvyšuje sílu pohonu. Ale také mní smr otáení o 90. Tona Mechanismus šnekového pevodu se využívá v mnoha strojích. Jednoduchým píkladem je teba tona, tvj další model. V tomto modelu snížíme poet otáek za minutu a zmníme smr otáení. Odpor naložené tony nesmí motor zastavit. Postavit kopii tony. Postav na tonu hrnec s vodou nebo hlínou, pochopiteln takový, aby se na tonu vešel. Dokáže tak malý motor skuten otáet tak velkým hrncem? Ozubená soukolí Klikové ústrojí V této kapitole se dovíte nco více o sokolích s ozubenými koly. Ozubená kola jsou jedním z nejstarších a nejrobustnjších prvk stroje. Existuje mnoho typ a velikostí. Podobnou funkci, jako plní ozubené soukolí znáte ze svého jízdního kola. Ale tam je pevod síly mezi koleky zajištn navíc ješt etzem. Za použití ozubených soukolí mžete penášet a mnit otáení. Ozubené soukolí mže: Penášet a mnit otáení Zmnit poet otáek za minutu Zvýšit i snížit otáivou sílu Nebo zmnit smr otáení V následujících modelech postavíte ozubená soukolí s eln ozubenými, válcovitými koly. Válcovitá kola se používají, pokud je teba pevést otáení na paralelní osu. Postavit kopii modelu klikového ústrojí 1. Jedenkrát otoit klikou. Kolikrát se otoila osa s druhým ozubeným kolem? Otoit klikou ve smru hodinových ruiek. Kterým smrem se otoilo kolo s klikou a kterým druhé?

5 Pokud bys chtl tímto zpsobem pohánt vozidlo, bylo by velmi pomalé. A také by jelo pozpátku. Tenhle model ti má jen ukázat, jak postavit jednoduchou pevodovku, a jak na ni provádt výpoty. Výpoet pevodových pomr ozubeného soukolí Hnací kolo Hnané kolo íslo kola 1 2 Poet zub na ozubeném kole Z 1 Z 2 Poet otáek n 1 n 2 Smr otáení (vpravo, vlevo) Postavit kopii modelu klikového ústrojí 2. Jedenkrát otoit klikou. Kolikrát se otoila osa s druhým ozubeným kolem? Otoit klikou ve smru hodinových ruiek. Kterým smrem se otoilo kolo s klikou a kterým druhé? Pokud bys vozidlo pohánl tímto zpsobem, bylo by už o nco rychlejší, než s prvním modelem. I pro tento model spoítej pevodové pomry. Výpoet pevodových pomr ozubeného soukolí Hnací kolo Hnané kolo íslo kola 1 2 Poet zub na ozubeném kole Z 1 Z 2 Poet otáek n 1 n 2 Smr otáení (vpravo, vlevo) Pohony vozidel O pevodovkách už jsi se toho hodn nauil a mžeš si svoje znalosti vyzkoušet na modelu. Postav vozidlo 1. S motorem a pevodovkou máš te opravdové vozidlo. Abys mohl jet ješt rychleji, postav kopii vozidla 2. Te tvoje vozidlo jede 1.5krát rychleji než to minulé. Ale tento pevod má problémy pi jízd do kopce. Vozidlo 3 má v porovnáním s vozidlem 2 opanou konstrukci pevodovky. Jak se zmnila jeho rychlost v porovnání s ostatními vozidly? Pomocí tí ozubených kol jsi vytvoil pevodový pomr 1:1 se stejným potem otáek za minutu a stejným toivým momentem. Tvj druhý model má pevodový pomr 1:1.5 a snížený toivý moment. To znamená, že je rychlejší, ale má menší sílu. Vozidlo 3 má pevodový pomr 2:1 a jede pomaleji než pedchozí dv. Proto se tento pomr nazývá redukní. Tento typ pevodu má tu výhodu, že je silnjší, tedy že má vyšší toivý moment. Toho se využívá napíklad v traktoru. Jede samozejm pomaleji než auto, ale má mnohem vtší sílu. Všechny ti pevodové pomry znáš z pehazovaky svého kola. Ve pedu poháníš velké kolo a vzadu malý vneek, abys jel rychle po rovin. Ale do kopce urit pehodíš na menší pevodový pomr jako 1:1 nebo, když je to prudký kopec, dokonce 2:1. Ozubená kola s etzy Pokud je mezi dvma osami vtší vzdálenost, použije se k její pekonání napínací mechanismus. To, co se v nm napíná jsou etzy i emeny, které spojují hnací kolo s hnaným na vtší vzdálenost, ímž udržují vzájemnou interakci mezi souástmi stroje.

6 Postavit kopii vozidla pohánného etzem, nejdíve pouze s klikou místo motoru. Jedenkrát otoit klikou. Kolikrát se otoil celý pevod? Otoit klikou ve smru hodinových ruiek. Kterým smrem se otoil celý pevod? Výpoet pevodových pomr ozubeného soukolí Hnací kolo Hnané kolo íslo kola 1 2 Poet zub na kole Z 1 Z 2 Poet otáek n 1 n 2 Smr otáení (vpravo, vlevo) Na svém kole máš zrovna takové pevody. Vzdálenost mezi pedály a zadním kolem je pekonána etzem. Na horském nebo závodním kole pochopiteln není jen jeden pevod, ale lze si vybrat z nkolika pevod. To znamená, že mžeš pizpsobit svou rychlost v závislosti na síle, která je poteba, a na potu otáek za minutu. Namontuj do svého vozidla s etzem motor. Práv takhle je udlána pevodovka v mopedu nebo motorce. Ze stavebnice fischertechnik si samozejm mžete postavit i vlastní motorku. Vozidlo s ízením Rzné modely ti ukázaly, jak dležitý je správný pomr ozubených kol, pro rzné typy vozidel a rzné rychlosti. Aby tvoje vozidlo nemuselo jezdit stále jen rovn, dostane ízení. Postav model vozidla s ízením. ízení je to nejjednodušší a nejstarší, co lidé vynalezli. Tohle se nazývá tonicové. Pro své vozíky jej vymysleli Keltové, aby mohli otáet pední nápravou a tak i celými vozíky. Vynalezli tonicové ízení, které se dodnes používá u mnoha pívs, runích vozík a koských potah. Tonicové ízení je systém ízení s nosníkem osy a kol, který vypadá jako lavika. Ten je upevnn na otoném epu v konstrukci vozíku. Systém ízení lze ovládat bu prodloužením epu jako sloupek, nebo ojí pipevnnou pímo k nosníku. Nkdy se tonicové ízení ovládá i nohama nebo pomocí dvou lan. Pevodovka s nkolika rychlostmi S následující konstrukcí mžeš rozšíit jednoduchý pevod o nkolik dalších s možností jejich zmny. Takhle je pevodovka udlána napíklad v aut, vrtace nebo mopedu. Tento model má složenou pevodovku, což znamená, že se skládá z více než dvou ozubených kol. Experimentuj s úinkem pevod ozubených kol a s úinkem pevod, kde jsou dv ozubená kola umístna dv v sérii, jedno za druhým.

7 Postavit kopii modelu pevodovky. Zapnout motor a pomalu posunout adící páku z prvního až na tetí pevod. Bu si pitom jistý, že do sebe pevody dokonale zapadají. Zapsat si svá pozorování. Pozorování jednotlivých pevod íslo kola Pozorování (pomaleji, rychleji) Smr otáení (vpravo, vlevo) Tato pevodovka se pi tetím pevodu otáí opaným smrem než pi pevodech 1 a 2. Je to proto, že zde jsou do série zapojena ti ozubená kola. Pokud je v sérii lichý poet ozubených kol, potom se poslední pohánné kolo otáí stejným smrem jako hnací. Tohoto efektu se využívá v aut pro zpáteku. Další pokusy: Postav si vlastní model s jiným potem ozubených kol v sérii. Vym tonu za navíjecí cívku. Te máš lanový naviják pro rzná tžká bemena jako v jeábu. Dokážeš do pevodovky pidat ješt další pevody? Experimentuj s ozubenými koly ve své stavebnici fischertechnik. Úkol pro odborníky: postav pevod s etzem.

8 Planetový pevod Planetový pevod je velmi komplexní systém s rznými druhy ozubených kol. Používá se v mnoha oblastech, napíklad jako mixér v kuchyni nebo automatická pevodovka v aut. Tam je ale jeho konstrukce ješt komplikovanjší. Postavit kopii planetového pevodu. Otoit klikou, to je te pohon, a pozorovat, které osy, ozubená kola a jejich kombinace se otáí. Pomocí jezdce, což je dolní ást páky tvého modelu, mžeš zastavit planetový nosník nebo duté kolo, aby se jedna z tchto dvou ástí nemohla otáet. Úel planetového pevodu je prostý. Umožuje zmnu pevodového pomru pi zatížení, což znamená bez perušení penášení síly mezi hnací a hnaným pevodem. Díky vnitnímu ozubení dutého kola jsou ozubená kola uspoádána obzvlášt úsporným zpsobem. Na zptný chod planetového pevodu není poteba žádná další osa. V nejjednodušším pípad se planetový pevod skládá ze sluneního (centrálního) kola (1), planetových kol (2), nosníku (3) a dutého kola (4). V téhle jednoduché sestav je slunení kolo ve stedu pipojeno s tvarovým stykem pes dv planetová kola k dutému kolu s vnitním ozubením. Centrální kolo, nosník i duté kolo mohou hnát, být hnané i zabrždné. Abys mohl poádn vyzkoušet svj pevod, máš jezdec. Bez dalších ozubených kol mžeš pi pevn umístném nosníku (3) nastavit celé soukolí tak, že jednou je duté kolo hnací a jednou pohánné. Tento postup se používá v automobilech k peazení na zpáteku. Abys to mohl udlat, musí být pohon (klika) pipojena na slunení kolo a pohánná osa na kolo duté. Vyzkoušej vlastnosti svého planetového pevodu tím, že nejdíve pipevníš nosník a potom budeš pohánt duté kolo. Vypl následující tabulku: Pohon duté kolo nosník smr otáení redukní pomr

9 Kuželové ozubení Na kuželovém ozubení se nauíš, jak pracuje jednoduché ozubené kolo. Postav kopii modelu soukolí. Pozoruj, jak se na tomto modelu mní poet otáek za minutu, smr otáení a toivý moment. Tohle soukolí pouze mní smr otáení o 90, ale poet otáek za minutu a toivý moment zstávají beze zmny. Píklad z kuchyn Tento model kombinuje kuželové ozubení a planetový pevod. Postav model podle návodu k sestavení. Mixér od fischertechniku je model pro odborníky. Víš, jaká všechna ozubená kola a jejich typy tu spolu interagují? Na tento model mžeš udlat spoustu velice zajímavých variací. M ho podle své fantazie. Na podstavec mžeš postavit šálek a promíchat jeho obsah. Diferenciál Diferenciál je vždy poteba, napíklad pro vícestopé vozidlo (jako teba auto), když je hnáno nkolik kol na ose. Diferenciál se používá ke dvma vcem: rozdluje hnací sílu mezi ob ramena a vyrovnává rozdíl v potu otáek za minutu mezi obmi vtvemi osy. Díky svým funkcím je diferenciál používán na dvou místech: Osový diferenciál je použit na ose, aby rozdloval sílu z kardanu na ob poloosy kol. Centrální diferenciál se používá mezi osami, aby rozdloval sílu mezi pední a zadní osu.

10 Postav kopii modelu soukolí. Pozoruj, jak se v tomto modelu mní poet otáek za minutu, smr otáení a toivý moment. Podrž jedno hnané kolo, potom ho pus a podrž druhé, potom podrž rotující tlo (úpon stedních kuželových pevod) uprosted. Svá pozorování si zaznamenej do tabulky. Zadržené hnané kolo 1 hnané kolo 2 otáek za minutu smr otáení Diferenciál se zdá být kouzelný systém pevod. Používá se ve vtšin aut: když auto zatáí, vnjší kola opisují vtší vzdálenost, než ta vnitní. Bez diferenciálu by se kola tela o silnici a pneumatiky by se díve ojely. Osový diferenciál má jednu typickou vlastnost: rozdluje toivý moment ve stejném pomru (50:50) a penáší ho na kola. Šroubovice, kloub Autohever Jsou také pípady, kdy potebuješ sám zvednout tžký náklad. Napíklad píchnutá pneumatika. Pedstav si, že musíš nadzvednout celé auto, abys mohl vymnit pneumatiku. To samozejm nezvládneš. Proto má auto hever. S heverem to dokáže každý. Celý trik je ve šroubovici. Má podobné vlastnosti jako šnekový pevod, o kterém jsi se již dozvdl díve. Postav kopii modelu autoheveru. Jednou oto klikou a pozoruj, o kolik se posunula matka po šroubovici a jak vysoko vystoupalo rameno heveru. Zatla na rameno heveru. Toí se šroubovice nazpt? Dokážeš íct dva dvody, pro je zde pro tento úel použita práv šroubovice? Abys dostal rameno heveru do svislé pozice, musel jsi klikou nkolikrát otoit. Urit jsi si všimnul, že rameno nelze stáhnout dol. Mechanismus šroubovice má mnoho výhod: Nkolikanásobn snižuje poet otáek za minutu. Je samosvorná. Zvyšuje sílu pohonu.

11 Nžkový zvedák Na nžkovém zvedáku uvidíš, jak lze pevést otáivý pohyb na paralelní pohyby nahoru a dol pomocí šroubovice, kloub a pák. Postav nžkový zvedák. Polož hrníek s vodou na plošinu nžkového zvedáku. Jak se chová plošina a hrníek, když otáíš klikou? Šroubovice pohybuje matkou sem a tam. Kloubem se pohyb penáší a pohybuje plošinou nahoru a dol. Protože oba dva klouby mají spolený ep, pohybuje se plošina zvedáku nahoru nebo dol rovnobžn se šroubovicí. Oba klouby se vychylují o stejný úhel, podobn jako nžky. Odsud je také odvozen název nžkového zvedáku. Soustruh Tento model má dv pohánné šroubovice. Soustruh od fischertechniku je model pro opravdové odborníky. Interagují zde dv šroubovice. Dokážeš vymyslet, pro má soustruh dv hnané šroubovice?

12 Mechanismus spojky Strae automobilu Opravdu víš, jak fungují strae automobilu? Následující model ti ukáže, jak pracují. Zde se pevádí otáivý pohyb do oscilujícího (pohybu sem a tam). Abys to dokázal, budeš potebovat kliku nebo vaku. Toto soukolí pevádí otáivý pohyb na pohyb po pímce a jako dvojitý tykloubový spoj se skládá z následujících ástí tykloubový spoj tykloubový spoj se skládá (jak název napovídá) ze ty spoj, což jsou místa, na kterých se nco mže otáet. Zjednodušený diagram ti ukáže, jak stroj funguje. Rozpoznáš jednotlivé souásti? Postav tykloubový spoj. Sleduj, jak se jednotlivé souásti vzájemn ovlivují. Které souásti se pohybují a které ne? Popiš typy jednotlivých pohyb do tabulky. Souást pohybuje se: ano/ne typ pohybu klika spojovací ty kyvadlo konstrukce Konstrukce je pevná a neumožuje pohyb. Klika potebuje dostatek prostoru, aby se mohla otáet o celých 360 (otáet kolem dokola). Spojovací ty penáší pohyb kliky na kyvadla. Kyvadla se pohybují pouze po oblouku, protože jsou pevn uchycena na konstrukci. Aby mohl stroj pracovat, musejí být délky jednotlivých souástí v uritém pomru.

13 Rámová pila Princip kyvadla se využívá i v jiných oblastech. Po dlouhou dobu byla síla rámové pily pomocníkem pi výstavb kovových konstrukcí. Její jednoduchá konstrukce ti pomže pochopit princip spojky. Pomocí tchto pevod se otáivý pohyb mní v pohyb po pímce (tam a zpt). Krajní body omezující pohyb pily se nazývají mrtvé body T1 a T2. Postav kopii modelu. Zm délku tahu pily. Páka Rameno a váha Když chtli lidé ped tymi tisíci lety urit cenu njakých pedmt, porovnali jejich váhu. To udlali pomocí vah, na kterých urovali rovnováhu sil. Ve tvém modelu je trám vah uchycen uprosted a na obou koncích má misky. Když jsou ramena vah vyvážená, oba ukazatele umístné vprosted trámu jsou v zákrytu. Postav kopii modelu vah. Polož po jedné kostce na každou z misek. Fungují tvoje váhy správn? Te najdi dva pedmty, o kterých si myslíš, že jsou stejn tžké a umísti je na misky vah. Ml jsi pravdu?

14 Tyto váhy fungují podle zákonu o shodné délce ramen páky. Páka je trám, který je pipevnn zpsobem, který mu dovoluje otáet se a na který psobí dv síly (pedmty položené na miskách vah). Prostor mezi místem psobení síly a stedem otáení se nazývá rameno páky. Ob ramena jsou stejn dlouhá a jsou stejn tžká. Princip takových vah jist znáš z houpaky. Aby byly váhy v rovnováze (ukazatele v zákrytu), závaží na obou koncích ramen váhy musí být stejn tžká a stejn daleko od stedu. Váha s pojízdným závažím Abys našel dva pedmty o úpln stejné váze, musíš být hodn trplivý. To je dvod pro další rozvoj vah váhy s pojízdným závažím. Tyto váhy také pracují podle principu stejné délky ramen, ale tady se využívá malého triku s toivým momentem. ím dál od stedu otáení je závaží umístno, tím vtší je síla, kterou psobí. Pomocí pohybu závaží po ramenu vah mžeš zmnit toivý moment. Rameno, na kterém je zavšena miska, se nazývá zdvižné rameno. Díve se této váze také íkalo decimálka. Sestav váhy se zdvižným ramenem a s ramenem s pojízdným závažím. Nech váhy prázdné. Posu závažím tak, aby ob ramena byla v rovnováze (využij k tomu ukazatele vah). Polož na misku libovolný pedmt. Vyvaž váhy pohybem pojízdného závaží. Aby byla páka v rovnováze, musí být souty sil psobících po a proti smru hodinových ruiek stejné. Zní to složit, ale opravdu to není tžké. Pravidlo íká, že ob ramena (nalevo i napravo od stedu otáení) musí být stejn tžká, ale neíká, že musí být stejn dlouhá. ím dál je závaží od stedu, tím vtší silou psobí a zdá se tedy být tžší. Provazové kladky zdvihací kladkostroj Pedstav si, že bys chtl svého kamaráda zvednout na lan. Akoli je stejn tžký jako ty, na jeho uzvednutí bys musel vynaložit veškeré své úsilí. Provazová kladka na strop ti totiž nepomáhá vyvinout sílu, ale pouze usnaduje držení. Zdvihací kladkostroj ti dává možnost, jak lehce zvednout tžké náklady.

15 Zdvihací kladkostroj s dvmi kladkami Sestav model kladkostroje s dvmi kladkami. Zavs na hák závaží. Zatáhni za provaz a zm, jak dlouhý kus provazu musíš stáhnout, aby se náklad zvedl o 10 cm. Zapiš svá pozorování do tabulky. Dv kladky délka staženého provazu potebná síla poet díl provazu 1 2 S tímto modelem se potebná síla pro zdvihnutí nákladu zmenšila na polovinu. Jak je to s délkou vytaženého provazu? Zdvihací kladkostroj se temi kladkami Sestav model kladkostroje se temi kladkami. Zavs na hák závaží. Zatáhni za provaz a zm, jak dlouhý kus provazu musíš stáhnout, aby se náklad zvedl o 10 cm. Byla k tomu poteba velká síla? Zapiš svá pozorování do tabulky a srovnej je s pedchozí. Délka staženého provazu Dv kladky 1 délka staženého provazu potebná síla poet díl provazu 2 Te, když už víš, jak zdvihací kladkostroj funguje, mžeš postavit kladkostroj se tymi kladkami. Navíc si pidej motor, aby nahradil tvoji sílu. Zdvihací kladkostroj se tymi kladkami Rozši model na zdvihací kladkostroj se tymi kladkami a motorem. Gumikami pipevni penženku s mincemi na hák. Dokáže motor zvednout penženku? Proto abys mohl zvedat tžké náklady s malým úsilím potebuješ zdvihací kladkostroje s dvma, tymi nebo šesti kladkami. Pokud zanedbáme váhu kladek a tecí sílu, zdvihací kladkostroj snižuje potebnou sílu v závislosti na potu kladek na polovinu, tvrtinu i šestinu. S tímto kladkostrojem zvedá motor jen tvrtinu váhy nákladu. Avšak má to jednu nevýhodu: pokud se má náklad zvednout o 10 cm, musí motor navinout provazu 10 cm 20 cm 30 cm 40 cm Fyzikové vdí, jak tvj kladkostroj funguje a vymysleli pro to pravidlo. To se jmenuje Zlaté a íká: Práce se nedá ušetit. Pokud snížíš potebnou sílu, prodlouží se doba, po kterou musíš dobu vykonávat.

16 Svt statiky Statika studuje podmínky, za kterých jsou síly psobící na tleso v rovnováze. Proto je statika základem pi výpotech a navrhování rzných staveb jako jsou mosty nebo domy. Váha konstrukce se nazývá mrtvá váha. Váha lidí, nábytku nebo i automobil se nazývá provozní váha. Stl Tvj stl je také statický objekt. Nese svou vlastní váhu, která se nazývá mrtvá váha a také provozní váhu. To jsou hrníky, talíe, nápoje nebo jídlo, které jsou na stole, ale provozní váha zahrnuje i náhodné nárazy do stolu. Aby stl vydržel všechny tyto váhy, musí mít mnoho statických prvk. Postav model stolu. Ujisti se, že diagonály jsou správn spojeny. Nejdíve polož seshora na stl njaký náklad. Potom na desku stolu zatla ze strany a nakonec na jednu z jeho nohou. Co se v jednotlivých pípadech dje? Statické vlastnosti tvého modelu stolu jsou šikmé nohy stolu. Díky zkosení jsou stabilní ze dvou stran. Nosná konstrukce stolu obsahuje diagonální a horizontální výztuhy. Diagonály mezi nohami stolu stabilizují kostru stolu s pihlédnutím k tlaku, který musí vydržet. Ale vrchol statiky jsou spoje tvoící trojúhelníky. Trojúhelníky jsou pevné, i když mají tye pohyblivé spoje. Takové trojúhelníky se nazývají statické. Takže tvj model stolu je statický po tech stránkách. Ve statice se všechny spoje nazývají uzly. Odeber horizontální výztuhy a stl zatžkej. Jaký vliv na statiku stolu má taková úprava? Vrat výztuhy zpt a tentokrát odeber diagonály. Stl opt zatžkej. Jak stabilní je te? Te odeber i zbylé výztuhy. Stl znovu zatžkej. Co pozoruješ?

17 Štafle Štafle mají velmi jednoduchou statickou konstrukci. Také mají zkosené nohy s pevnými výztuhami, které zárove slouží jako rukojet. Štafle se skládají ze dvou samostatných žebík, které jsou nahoe spojeny klouby. Navíc je o nco níž mezi obma žebíky výztuha. Postav štafle, ale nejdíve bez jakéhokoli vyztužení. Zatžkej je zatlaením na píky nebo položením pedmtu na vrchní spoj. Zstaly stabilní? Nyní namontuj výztuhy a vyzkoušej jejich stabilitu znovu. Zstaly tentokrát stát? Štafle se skládají ze dvou stejných polovin, spojených nahoe kloubem. V závislosti na úhlu, pod jakým jsou rozeveny, mohou štafle zcela samostatn stát. Ale v jistém bod noha štaflí uklouzne a štafle spadnou. Výztuhy štafle stabilizují. Trámový most Ideální most musí mít tyi vlastnosti: být bezpený, dlouhý, levný a musí dobe vypadat. Na svém prvním modelu mostu se seznámíš s tradiním mostovým stavebnictvím. Postav kopii modelu mostu. Na sted mostu polož njaký náklad. Kde by se dal tento most použít? Tenhle jednoduchý trámový most se skvle hodí pro malé náklady a krátké vzdálenosti. Spluje všechny požadavky. Nicmén, pokud by se zvtšila vzdálenost mezi podprami, ztratil by most svou stabilitu. Most s podvlakem Most s podvlakem pipomíná visuté mosty, které se používají k peklenutí roklin. Ale tenhle most nemá s konstrukcí visutého tém nic spoleného. Pro tomu tak je zjistíš, až budeš s tímto modelem experimentovat. Rozši svj první model mostu na most s podvlakem. Umísti doprosted mostu závaží, ale tentokrát o nco tžší.

18 Z pokus se závažím jsi už urit zjistil, že tenhle most je mnohem stabilnjší a vydrží mnohem vtší síly. Most s podvlakem funguje díky vazbám ve konstrukci. Tato konstrukce je urena pro vtší náklady, ale ne pro pekonávání velkých vzdáleností. Nejdelší vzdálenost se dají peklenout visutými mosty, ale ty zase nevydrží takovou váhu. Most s podvalkem a visutý pouze vypadají podobn, ale ze statického hlediska jsou úpln jiné. Most s nadvlakem Most s nadvlakem (horním pásem) peklene výrazn delší vzdálenosti a vydrží výrazn vyšší zatížení. I tento most má vyztuženou konstrukci - výztuhy, diagonály a statické trojúhelníky. Postav most s nadvlakem. Na sted mostu polož njaký náklad. Jak se zmnila stabilita mostu? Vyjmenuje všechny statické prvky, které znáš: horní pás, výztuhy, podpry. Tato podoba mostu unese tžší náklady než trámový most, protože tlak se nyní rozloží i na jiné ásti mostu, než jen na samotné trámy. Horní pás se skládá z pekížených diagonál, které jsou upevnny k vrchním uzlm, postraních prvk. Diagonály horního pásu zabraují zkroucení mostu. Když se výztuhy promítnou nahoru, nazývá se tento most vzpradlem.

19 Posed Když chceš nahoru, je posed pesn to, co potebuješ. Jeho statickým základem je konstrukce, která je tvoena samými trojúhelníky. Postav posed podle modelu. Poznáš jednotlivé stavební prvky? Prostorová skladba jednotlivých rám konstrukce se nazývá kostra. Kostry rámových konstrukcí se používají pro budovy, vysoké vže, návrhy most a model posedu. Takové kostry mají tu výhodu, že nemusí být vyplnné žádným materiálem a tak poskytují vtru mén plochy. Také šetí stavební materiál a pesto jsou stále stabilní. Jeáb Z pedchozích model jsi se dokázal pouit v rzných oblastech mechaniky, pák a statiky. Poslední model zahrnuje všechny tyto poznatky. Jeáb ti dovolí poznat souhru jednotlivých díl a komponent a vyzkoušet jejich statiku pi zvedání náklad. Postav základy pro jeáb a použij šnekový pevod. Vzpomeneš si, pro se zde používá šnekový pevod? Zaznamenej si vše do tabulky. Dále postav rámy konstrukce jeábu. Znáš statické prvky, které se zde využívají? Zapiš si to do tabulky. Rameno jeábu je jistý typ páky. Jak si jeáb udržuje stabilitu? Jak je stabilizované jeho rameno? Pro zvedání bemen lze použít nkolik typ pevod. Namontuj do svého modelu jeábu možné pevody. Porovnej jejich fungování. Výsledky zaznamenej do tabulky. Zlatým hebem tvého modelu je použití zvedacího navijáku. Vymysli zvedací naviják pro svj model. Co musíš zvážit, pokud má tvj model zvedat i velmi tžké náklady? komponenty výhody, zvláštnosti možná využití souásti Mechanika Šnekový pevod Statika Páka

NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY

NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY Metodika Mgr. Michal Schovánek kvten 2010 Newtonovy pohybové zákony patí mezi nejobtížnjší kapitoly stedoškolské mechaniky. Popisované situace jsou sice jednoduše demonstrovatelné,

Více

L I C H O B Ž N Í K (2 HODINY) ? Co to vlastn lichobžník je? Podívej se napíklad na následující obrázky:

L I C H O B Ž N Í K (2 HODINY) ? Co to vlastn lichobžník je? Podívej se napíklad na následující obrázky: L I C H O B Ž N Í K (2 HODINY)? Co to vlastn lichobžník je? Podívej se napíklad na následující obrázky: Na obrázcích je vyobrazena hospodáská budova a židlika, kterou urit mají tvoji rodie na chodb nebo

Více

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ SN EN 1298

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ SN EN 1298 MALÉ POJÍZDNÉ SKLÁDACÍ LEŠENÍ AKG 170 Výrobce: FINTES Aluminium s.r.o. Píbraz 152 378 02 Stráž nad Nežárkou NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ SN EN 1298 Tento návod musí být vždy k dispozici v míst používání lešení SESTAVOVAT

Více

Konstrukce a kalibrace t!íkomponentních tenzometrických aerodynamických vah

Konstrukce a kalibrace t!íkomponentních tenzometrických aerodynamických vah Konstrukce a kalibrace t!íkomponentních tenzometrických aerodynamických vah Václav Pospíšil *, Pavel Antoš, Ji!í Noži"ka Abstrakt P!ísp#vek popisuje konstrukci t!íkomponentních vah s deforma"ními "leny,

Více

DRUHY ROVNOBŽNÍK A JEJICH VLASTNOSTI 1 HODINA

DRUHY ROVNOBŽNÍK A JEJICH VLASTNOSTI 1 HODINA DRUHY ROVNOBŽNÍK A JEJICH VLASTNOSTI HODINA Podívej se na následující obrázek: Na obrázku je rovnobžník s vyznaeným pravým úhlem. Odpovídej na otázky:? Jaká je velikost vnitního úhlu pi vrcholu C? Je rovna

Více

KUSOVNÍK Zásady vyplování

KUSOVNÍK Zásady vyplování KUSOVNÍK Zásady vyplování Kusovník je základním dokumentem ve výrob nábytku a je souástí výkresové dokumentace. Každý výrobek má svj kusovník. Je prvotním dokladem ke zpracování THN, objednávek, ceny,

Více

NERVOVÁ SOUSTAVA NEURON NERVOVÁ SOUSTAVA MOZEK

NERVOVÁ SOUSTAVA NEURON NERVOVÁ SOUSTAVA MOZEK NERVOVÁ SOUSTAVA vysvtlí význam nervové soustavy pro život lovka urí polohu CNS a obvodových nerv v tle popíše základní stavbu mozku, míchy a nerv vysvtlí na jakém principu pracuje nervová soustav rozumí

Více

R O V N O B Ž N Í K (2 HODINY)

R O V N O B Ž N Í K (2 HODINY) R O V N O B Ž N Í K (2 HODINY)? Co to vlastn rovnobžník je? Na obrázku je dopravní znaka, která íká, že vzdálenost k železninímu pejezdu je 1 m (dva pruhy, jeden pruh pedstavuje vzdálenost 80 m): Pozorn

Více

Klíčová slova: zvedák, kladkostroj, visutá kočka, naviják

Klíčová slova: zvedák, kladkostroj, visutá kočka, naviják Předmět: Stavba a provoz strojů Ročník: 4. Anotace: Digitální učební materiál zpracovaný na téma zdvihadla, představuje základní přehled o stavbě a rozdělení zvedáků, kladkostrojů a navijáků. Rovněž je

Více

KINEMATICKÁ GEOMETRIE V ROVIN

KINEMATICKÁ GEOMETRIE V ROVIN KINEMATICKÁ GEOMETRIE V ROVIN Kivka je jednoparametrická množina bod X(t), jejíž souadnice jsou dány funkcemi: x = x(t), y = y(t), t I R. Tena kivky je urena bodem dotyku X a teným vektorem o souadnicích

Více

Související ustanovení ObZ: 66, 290, 1116 až 1157, 1158 a násl., 1223 až 1235, 1694, 1868 odst. 1, 2719, 2721, 2746, 2994, 3055, 3062, 3063,

Související ustanovení ObZ: 66, 290, 1116 až 1157, 1158 a násl., 1223 až 1235, 1694, 1868 odst. 1, 2719, 2721, 2746, 2994, 3055, 3062, 3063, Pídatné spoluvlastnictví Obecná ustanovení 1223 (1) Vc náležící spolen nkolika vlastníkm samostatných vcí urených k takovému užívání, že tyto vci vytváejí místn i úelem vymezený celek, a která slouží spolenému

Více

Návod k použití GEMINI G

Návod k použití GEMINI G Návod k použití GEMINI G 061340-104 06.09.2011 Všeobecná upozornní Pro Vaši bezpenost Dokumentace Ped zahájením práce s pístrojem GEMINI G se prosím nejprve seznamte s tímto návodem k obsluze a s bezpenostními

Více

23. Kladkostroje Použití přenosná zdvihadla pro zvedání zavěšených břemen jednoduchý stroj = kolo s (pro lano) Kladka kladka - F=G, #2 #3

23. Kladkostroje Použití přenosná zdvihadla pro zvedání zavěšených břemen jednoduchý stroj = kolo s (pro lano) Kladka kladka - F=G, #2 #3 zapis_dopravni_stroje_jeraby08/2012 STR Fb 1 z 5 23. Kladkostroje Použití přenosná zdvihadla pro zvedání zavěšených břemen jednoduchý stroj = kolo s (pro lano) #1 Kladka kladka - F=G, #2 #3 kladka - F=G/2

Více

Krevní. Tlak. Vzduchu Slovníek. Úvodní strana. Práce. Myšlenková mapa. Odkazy. Pozadí. Obrázky. Pokus. Vtip. Midla tlaku Mt.Everest.

Krevní. Tlak. Vzduchu Slovníek. Úvodní strana. Práce. Myšlenková mapa. Odkazy. Pozadí. Obrázky. Pokus. Vtip. Midla tlaku Mt.Everest. Krevní Vzduchu Slovníek Tlak Myšlenková mapa Úvodní strana Odkazy Práce Obrázky Pozadí Vtip Pokus Papiák Midla tlaku Mt.Everest Barometr Barograf metr Aneroid Co to je? To je pístroj, který mí tlak vzduchu.

Více

PARNÍ STROJ. Petr Lukeš, Patrik Smékal. SPŠ Bruntál Kavalcova 1, Bruntál

PARNÍ STROJ. Petr Lukeš, Patrik Smékal. SPŠ Bruntál Kavalcova 1, Bruntál Stedoškolská technika 2010 Setkání a prezentace prací stedoškolských student na VUT PARNÍ STROJ Petr Lukeš, Patrik Smékal SPŠ Bruntál Kavalcova 1, Bruntál Parní stroj, historie, princip funkce a využití.

Více

Efektivní hodnota proudu a nap tí

Efektivní hodnota proudu a nap tí Peter Žilavý: Efektivní hodnota proudu a naptí Efektivní hodnota proudu a naptí Peter Žilavý Katedra didaktiky fyziky MFF K Praha Abstrakt Píspvek experimentáln objasuje pojem efektivní hodnota stídavého

Více

Wingo. POKYNY A UPOZORNNÍ PRO MONTÁŽ pevodový motor pro kídlové brány

Wingo. POKYNY A UPOZORNNÍ PRO MONTÁŽ pevodový motor pro kídlové brány Wingo POKYNY A UPOZORNNÍ PRO MONTÁŽ pevodový motor pro kídlové brány Obsah 1 Popis výrobku 2 2 Instalace 2 2.1 Pedbžná kontrola 2 2.2 Omezení pro použití 2 2.3 Montáž 3 2.3.1 Upevnní zadní konzoly 3

Více

Dimenzování komín ABSOLUT Výchozí hodnoty

Dimenzování komín ABSOLUT Výchozí hodnoty Výchozí hodnoty Správný návrh prezu - bezvadná funkce Výchozí hodnoty pro diagramy Správná dimenze komínového prduchu je základním pedpokladem bezvadné funkce pipojeného spotebie paliv. Je také zárukou

Více

Proud ní tekutiny v rotující soustav, aneb prozradí nám vír ve výlevce, na které polokouli se nacházíme?

Proud ní tekutiny v rotující soustav, aneb prozradí nám vír ve výlevce, na které polokouli se nacházíme? Veletrh nápad uitel fyziky 10 Proudní tekutiny v rotující soustav, aneb prozradí nám vír ve výlevce, na které polokouli se nacházíme? PAVEL KONENÝ Katedra obecné fyziky pírodovdecké fakulty Masarykovy

Více

Název zpracovaného celku: Řízení automobilu. 2.natočit kola tak,aby každé z nich opisovalo daný poloměr zatáčení-nejsou natočena stejně

Název zpracovaného celku: Řízení automobilu. 2.natočit kola tak,aby každé z nich opisovalo daný poloměr zatáčení-nejsou natočena stejně Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla druhý NĚMEC V. 14.9.2012 Název zpracovaného celku: Řízení automobilu Řízení je nedílnou součástí automobilu a musí zajistit: 1.natočení kol do rejdu změna

Více

2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA

2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA 2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA 2.1. OBECN Tepelné požadavky na dílí ást sdílení tepla zahrnují mimoádné ztráty pláštm budovy zpsobené: nerovnomrnou vnitní teplotou v každé tepelné

Více

Návod k montáži a použití

Návod k montáži a použití Nosi na jízdní kola na tažné zaízení - Uebler F32-XL, na 3 jízdní kola, obj.è. 5750 - Uebler F42, na 4 jízdní kola, obj.è. 5740 Návod k montáži a použití M+P-25A-0073 k Nosi na jízdní kola na tažné zaízení

Více

Cykly Intermezzo. FOR cyklus

Cykly Intermezzo. FOR cyklus Cykly Intermezzo Rozhodl jsem se zaadit do série nkolika lánk o základech programování v Delphi/Pascalu malou vsuvku, která nám pomže pochopit principy a zásady pi používání tzv. cykl. Mnoho ástí i jednoduchých

Více

M N O Ž I N Y B O D D A N É V L A S T N O S T I V R O V I N 3 HODINY

M N O Ž I N Y B O D D A N É V L A S T N O S T I V R O V I N 3 HODINY M N O Ž I N Y B O D D A N É V L A S T N O S T I V R O V I N 3 HODINY V této kapitole se budeme zabývat množinami (skupinami) bod, které spojuje njaká spolená vlastnost. Tato vlastnost je pro všechny body

Více

Lepení plexi v bonici pružnými lepidly

Lepení plexi v bonici pružnými lepidly Lepení plexi v bonici pružnými lepidly Dnes si mžete prohlédnout jednoduchý návod jak pilepit plexi do vyezané bonice. Samozejm možností lepení je mnoho, dnes se však podíváme na lepení pružnými lepidly.

Více

1 KOMBINATORIKA, KLASICKÁ PRAVDPODOBNOST

1 KOMBINATORIKA, KLASICKÁ PRAVDPODOBNOST 1 KOMBINATORIKA, KLASICKÁ PRAVDPODOBNOST Kombinatorické pravidlo o souinu Poet všech uspoádaných k-tic, jejichž první len lze vybrat n 1 zpsoby, druhý len po výbru prvního lenu n 2 zpsoby atd. až k-tý

Více

http://www.easy-grip.eu/ http://www.michelin.fr/ http://www.spytar.cz

http://www.easy-grip.eu/ http://www.michelin.fr/ http://www.spytar.cz http://www.easy-grip.eu/ http://www.michelin.fr/ http://www.spytar.cz Vážený uživateli našich snhových etz EASY GRIP. Prosíme pette si laskav tohoto prvodce ped prvním použitím a uložte tento návod bezpen

Více

o 2ks p ímých spojek (mezi moduly F-G), délka maximáln 60mm o 2ks p ímých spojek (mezi moduly D-F, E-G), délka 70 120mm

o 2ks p ímých spojek (mezi moduly F-G), délka maximáln 60mm o 2ks p ímých spojek (mezi moduly D-F, E-G), délka 70 120mm Název veejné zakázky: Konstrukní prvky modulárních robot v. lineárních a rotaních pohon Odvodnní vymezení technických podmínek podle 156 odst. 1 písm. c) zákona. 137/2006 Sb. Technická podmínka: Odvodnní

Více

Obr. 1: Elektromagnetická vlna

Obr. 1: Elektromagnetická vlna svtla Svtlo Z teorie elektromagnetického pole již víte, že svtlo patí mezi elektromagnetická vlnní, a jako takové tedy má dv složky: elektrickou složku, kterou pedstavuje vektor intenzity elektrického

Více

2-4 hrá, 10+, 60 min pravidla peložil Prokop Opletal Reiner Knizia

2-4 hrá, 10+, 60 min pravidla peložil Prokop Opletal Reiner Knizia 2-4 hrá, 10+, 60 min pravidla peložil Prokop Opletal Reiner Knizia Úvod Doba temna je za námi. Královští ddicové, kteí svými šarvátkami a pýchou zavinili pád msta Blue Moon, uprchli. Zkažení rádci a dvoané,

Více

ELEKTROMAGNETICKÉ VENTILY ADY PGA

ELEKTROMAGNETICKÉ VENTILY ADY PGA ELEKTROMAGNETICKÉ VENTILY ADY PGA POKYNY K INSTALACI A OBSLUZE ITTEC spol. s r.o. zastoupení RAIN BIRD pro R a SR Areál obchodu a služeb, Modletice 106, 251 01 íany tel : +420 323 616 222 fax: +420 323

Více

UŽIVATELSKÝ NÁVOD. ZVEDÁK SÁDROKARTONOVÝCH PANEL Nosnost 54 kg

UŽIVATELSKÝ NÁVOD. ZVEDÁK SÁDROKARTONOVÝCH PANEL Nosnost 54 kg UŽIVATELSKÝ NÁVOD ZVEDÁK SÁDROKARTONOVÝCH PANEL Nosnost 54 kg SP40202 120LB (26775) Prvním použitím tohoto výrobku uživatel svou svobodnou vlí stvrzuje, že tento manuál ádn prostudoval, pochopil všechny

Více

TENKOSTNNÉ PROFILY Z, C a Σ pro vaznice a paždíky

TENKOSTNNÉ PROFILY Z, C a Σ pro vaznice a paždíky Podnikatelská 545 190 11 Praha 9 tel: 267 090 211 fax: 281 932 300 servis@kovprof.cz www.kovprof.cz TENKOSTNNÉ PROFILY Z, C a Σ pro vaznice a paždíky POMCKA PRO PROJEKTANTY A ODBRATELE Rev. 2.0-10/2013

Více

1 VERZE DOKUMENTU... 4 2 VERZE SOFTWARE... 4 3 ZÁKLADNÍ POPIS... 4 4 ZÁKLADNÍ P EHLED HYDRAULICKÝCH SCHÉMAT... 4 5 HYDRAULICKÁ SCHÉMATA...

1 VERZE DOKUMENTU... 4 2 VERZE SOFTWARE... 4 3 ZÁKLADNÍ POPIS... 4 4 ZÁKLADNÍ P EHLED HYDRAULICKÝCH SCHÉMAT... 4 5 HYDRAULICKÁ SCHÉMATA... Uživatelská píruka Obsah 1 VERZE DOKUMENTU... 4 2 VERZE SOFTWARE... 4 3 ZÁKLADNÍ POPIS... 4 4 ZÁKLADNÍ PEHLED HYDRAULICKÝCH SCHÉMAT... 4 4.1 REGULÁTOREM NEOVLÁDANÝ KOTEL:... 4 4.2 REGULÁTOREM OVLÁDANÝ

Více

Píkazy pro kreslení.

Píkazy pro kreslení. Píkazy pro kreslení. Tento text je psán pro AUTOCAD 2006, eskou modifikaci. V jiných verzích se proto vyskytnou odchylky. Jsou to píkazy, které umožují nakreslit jednotlivé entity v AUTOCADu. Z menu je

Více

K 98k Mauser - nejlepší nmecká puška

K 98k Mauser - nejlepší nmecká puška K 98k Mauser - nejlepší nmecká puška Karabina Mauser 98k byla základní pchotní zbraní nmecké armády ve druhé svtové válce a nejrozšíenjším typem nmecké opakovací pušky v tomto období. Ve své dob pedstavovaly

Více

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ING. MARTIN SMLÝ DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ MODUL 4 ÍZENÉ ÚROVOVÉ KIŽOVATKY ÁST 1 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Dopravní inženýrství

Více

Zajišujeme: 595 626 026 office@vtsmorava.cz Gajdošova 61/3154, 702 00 Ostrava

Zajišujeme: 595 626 026 office@vtsmorava.cz Gajdošova 61/3154, 702 00 Ostrava Spolenost VTS Morava s.r.o. se sídlem v Ostrav vznikla 15.7.2002 pemnou fyzické osoby, psobící na trhu od roku 1997, na spolenost s ruením omezeným. Cílem spolenosti je od samého poátku specializace na

Více

REHABILITANÍ CVIKY PRO MOBILIZACI PÁTEE

REHABILITANÍ CVIKY PRO MOBILIZACI PÁTEE REHABILITANÍ CVIKY PRO MOBILIZACI PÁTEE Posílení stabilizaních jednotek pro navrácení pátee do pvodního pirozeného zakivení. Zameno na kyfosyskoliosu. 1. Leh na zádech, celé tlo uvolnné, ruce podél tla,

Více

VY_32_INOVACE_FY.03 JEDNODUCHÉ STROJE

VY_32_INOVACE_FY.03 JEDNODUCHÉ STROJE VY_32_INOVACE_FY.03 JEDNODUCHÉ STROJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 Jednoduchý stroj je jeden z druhů mechanických

Více

Promnné. [citováno z

Promnné. [citováno z Promnné [citováno z http://wraith.iglu.cz/python/index.php] Abychom s datovým objektem mohli v programu njak rozumn pracovat, potebujeme se na nj njakým zpsobem odkázat. Potebujeme Pythonu íct, aby napíklad

Více

Zbytky zákaznického materiálu

Zbytky zákaznického materiálu Autoi: V Plzni 31.08.2010 Obsah ZBYTKOVÝ MATERIÁL... 3 1.1 Materiálová žádanka na peskladnní zbytk... 3 1.2 Skenování zbytk... 7 1.3 Vývozy zbytk ze skladu/makulatura... 7 2 1 Zbytkový materiál V souvislosti

Více

GYMNÁZIUM CHEB SEMINÁRNÍ PRÁCE

GYMNÁZIUM CHEB SEMINÁRNÍ PRÁCE GYMNÁZIUM CHEB SEMINÁRNÍ PRÁCE Relace Cheb, 006 Radek HÁJEK Prohlášení Prohlašuji, že jsem seminární práci na téma: Relace vypracoval zcela sám za použití pramen uvedených v piložené bibliograii na poítai

Více

4. EZY NA KUŽELÍCH 4.1. KUŽELOVÁ PLOCHA, KUŽEL

4. EZY NA KUŽELÍCH 4.1. KUŽELOVÁ PLOCHA, KUŽEL 4. EZY NA KUŽELÍCH 4.1. KUŽELOVÁ PLOCHA, KUŽEL Definice : Je dána kružnice k ležící v rovin a mimo ni bod V. Všechny pímky jdoucí bodem V a protínající kružnici k tvoí kruhovou kuželovou plochu. Tyto pímky

Více

Kižíkova 1690, eské Budjovice. Ocelová konzola typ PAÁT II - 40 ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 4/2011

Kižíkova 1690, eské Budjovice. Ocelová konzola typ PAÁT II - 40 ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 4/2011 Kižíkova 1690, 370 01 eské Budjovice Ocelová konzola typ PAÁT II - 40 ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 4/2011 Zpracoval:Kadlec František Maurer Ondej prosinec 2011 OBSAH: I. Úvodní ást 1.1 Název

Více

Diagnostika u voz s 2-místnými diagnostickými kódy

Diagnostika u voz s 2-místnými diagnostickými kódy Zobrazení Diagnostické y jsou zobrazovány jako impulsy (blikání). Uživatel musí spoítat poet impuls LED diody na diagnostickém zaízení. Nap. íslice 5 je vysláno jako pt impuls (bliknutí), následuje krátká

Více

Laboratorní mení Taylorových vír a jiných nestabilit vizualizací

Laboratorní mení Taylorových vír a jiných nestabilit vizualizací VŠB Technical University Ostrava Fakulta strojní Katedra hydromechaniky a hydraulických zaízení Návody pro laboratorní cviení: Laboratorní mení Taylorových vír a jiných nestabilit vizualizací Ostrava 2004

Více

Ocelové provozní žebíky na betonové a devné sloupy venkovního vedení VN.

Ocelové provozní žebíky na betonové a devné sloupy venkovního vedení VN. Kižíkova 1690 370 01 eské Budjovice Ocelové provozní žebíky na betonové a devné sloupy venkovního vedení VN. Typový podklad. 7 / 2012 Zpracoval: František Kadlec Datum: 12/2012 Ondej Maurer OBSAH: I. Úvodní

Více

MECHANICKÉ PŘEVODOVKY S KONSTANTNÍM PŘEVODOVÝM POMĚREM

MECHANICKÉ PŘEVODOVKY S KONSTANTNÍM PŘEVODOVÝM POMĚREM MECHANICKÉ PŘEVODOVKY S KONSTANTNÍM PŘEVODOVÝM POMĚREM Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v

Více

! " # $ % # & ' ( ) * + ), -

!  # $ % # & ' ( ) * + ), - ! " # $ % # & ' ( ) * + ), - INDIVIDUÁLNÍ VÝUKA MATEMATIKA METODIKA Kuželosek Mgr. Petra Dunovská bezen 9 Obtížnost této kapitol matematik je dána tím, že se pi výkladu i ešení úloh komplexn vužívají vdomosti

Více

1. TECHNICKÁ ZPRÁVA 2 2. SEZNAM NOREM A POUŽITÉ LITERATURY 3 3. GEOMETRIE KONSTRUKCE 4 4. MODEL KOSNTRUKCE VE SCIA ENGINEER 5

1. TECHNICKÁ ZPRÁVA 2 2. SEZNAM NOREM A POUŽITÉ LITERATURY 3 3. GEOMETRIE KONSTRUKCE 4 4. MODEL KOSNTRUKCE VE SCIA ENGINEER 5 Lávka u obchodní akademie Beroun SO 201 - Lávka pes Litavku STATICKÝ VÝPOET vypracoval Ing. J.Hamouz kontroloval Ing. V. Engler datum 06/2013.zakázky 12NO03030 OBSAH 1. TECHNICKÁ ZPRÁVA 2 2. SEZNAM NOREM

Více

Základy MIDI komunikace

Základy MIDI komunikace Propojení nástroje a poítae Základy MIDI komunikace MIDI IN, OUT, THRU Možností, jak pipojit klávesy k poítai je hned nkolik. Stále nejrozšíenjší porty pro MIDI komunikaci u kláves jsou klasické MIDI IN

Více

Nápravy: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly

Nápravy: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly Nápravy: Účel: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly Umístění: - jsou umístěny pod rámem úplně (tuhé nápravy), nebo částečně (ostatní druhy náprav)

Více

HORMONÁLNÍ SOUSTAVA PEHLED HOMONÁLNÍCH ŽLÁZ

HORMONÁLNÍ SOUSTAVA PEHLED HOMONÁLNÍCH ŽLÁZ HORMONÁLNÍ SOUSTAVA vyjmenuje základní orgány hormonální soustavy urí polohu hormonálních žláz v tle uvede píklady hormon a urí jejich význam pro tlo zhodnotí dležitost hormonální soustavy uvede píklady

Více

aj.) a ekonomiky firmy v jejich celistvosti. A tímto nástrojem jsou práv vhodn sestavené manažerské simulátory 1.

aj.) a ekonomiky firmy v jejich celistvosti. A tímto nástrojem jsou práv vhodn sestavené manažerské simulátory 1. Obdobn, jako inženýi, kteí staví mosty za mnoho milion, i manažei by analogicky mli svá dležitá rozhodnutí podrobovat pedbžnému testování tak, aby tím minimalizovali eventuální rizika a nechtné dsledky.

Více

Nápravy motorových vozidel

Nápravy motorových vozidel Nápravy motorových vozidel Rozdělení náprav podle funkce : řídící ( rejdové ) -nebo- pevné ( neřízené ) poháněné (hnací i nosné) -nebo- nepoháněné (pouze nosné) Co tvoří pojezdové ústrojí? Kolová vozidla

Více

Centrum sociální pé e m sta Žamberk Albertova 357, 564 01 Žamberk VNIT NÍ SM RNICE. 6/09 PRÁVA A POVINNOSTI KLIENT PE OVATELSKÉ SLUŽBY I.

Centrum sociální pé e m sta Žamberk Albertova 357, 564 01 Žamberk VNIT NÍ SM RNICE. 6/09 PRÁVA A POVINNOSTI KLIENT PE OVATELSKÉ SLUŽBY I. Centrum sociální pée msta Žamberk O: 00854603 VNITNÍ SMRNICE. 6/09 PRÁVA A POVINNOSTI KLIENT PEOVATELSKÉ SLUŽBY I. PRÁVA 1. Možnost nahlížet do veškeré dokumentace, která je o klientovi vedena. 2. Možnost

Více

Návod na používání Systém na vy ezávání autoskel

Návod na používání Systém na vy ezávání autoskel Návod na používání Systém na vyezávání autoskel esky. Oznaení Ohybné prodloužení šroubovacího hrotu Úhlová pevodovka Vyezávací zaízení Držák šroubovacího hrotu Upevovací hák Propichovací jehla Montážní

Více

PŘEVODY S OZUBENÝMI KOLY KUŽELOVÝMI A ŠROUBOVÝMI PLANETOVÝ PŘEVOD

PŘEVODY S OZUBENÝMI KOLY KUŽELOVÝMI A ŠROUBOVÝMI PLANETOVÝ PŘEVOD PŘEVODY S OZUBENÝMI KOLY KUŽELOVÝMI A ŠROUBOVÝMI PLANETOVÝ PŘEVOD Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

OBUV I ZÁKLADNÍ SOUÁSTI NIKE navrhuje a vyrábí obuv tak, aby pesn splovala požadavky vrcholových sportovc

OBUV I ZÁKLADNÍ SOUÁSTI NIKE navrhuje a vyrábí obuv tak, aby pesn splovala požadavky vrcholových sportovc OBUV I ZÁKLADNÍ SOUÁSTI NIKE navrhuje a vyrábí obuv tak, aby pesn splovala požadavky vrcholových sportovc Podešev Pilnavost Odolnost S rzným vzorkem pro poteby jednotlivých sport Mezipodešev Pohlcování

Více

LABORATORNÍ CVIENÍ Stední prmyslová škola elektrotechnická

LABORATORNÍ CVIENÍ Stední prmyslová škola elektrotechnická Stední prmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Pardubice, Karla IV. 13 LABORATORNÍ CVIENÍ Stední prmyslová škola elektrotechnická Píjmení: Hladna íslo úlohy: 3 Jméno: Jan Datum mení: 10.

Více

Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost

Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost VUT Brno Fakulta stavební Studentská vdecká a odborná innost Akademický rok 2005/2006 Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost Jméno a píjmení studenta : Roník, obor

Více

Běžné denní aktivity hráče

Běžné denní aktivity hráče Běžné denní aktivity hráče Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 31.8 2017 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je

Více

Prezentaní program PowerPoint

Prezentaní program PowerPoint Prezentaní program PowerPoint PowerPoint 1 SIPVZ-modul-P0 OBSAH OBSAH...2 ZÁKLADNÍ POJMY...3 K EMU JE PREZENTACE... 3 PRACOVNÍ PROSTEDÍ POWERPOINTU... 4 OPERACE S PREZENTACÍ...5 VYTVOENÍ NOVÉ PREZENTACE...

Více

Sada Převody Kat. číslo

Sada Převody Kat. číslo Sada Převody Kat. číslo 101.5050 Strana 1 z 24 dynamo převod čelními koly mixér s pohonem převod čelními koly a řemenový převod ruční mixér převod čelními koly soustruh převod čelními koly otočná plošina

Více

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje Manuál držení těla Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 18. 12. 2016 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

POTRUBNÍ SYSTÉMY PROGRAMU INVENTOR PROFESSIONAL V REALIZACI ISTÍRNY ODPADNÍCH VOD

POTRUBNÍ SYSTÉMY PROGRAMU INVENTOR PROFESSIONAL V REALIZACI ISTÍRNY ODPADNÍCH VOD Projekt: POTRUBNÍ SYSTÉMY PROGRAMU INVENTOR PROFESSIONAL V REALIZACI ISTÍRNY ODPADNÍCH VOD Objednatel: Computer Agency o.p.s Zhotovitel: Jií Trnka Spoluešitel: Michal Klimeš - 1 - - 2 - OBSAH 1. ÚVOD..4

Více

F - Jednoduché stroje

F - Jednoduché stroje F - Jednoduché stroje Určeno jako učební text pro studenty dálkového studia a jako shrnující text pro studenty denního studia. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu

Více

PRÁCE S GRAFICKÝMI VÝSTUPY SESTAV

PRÁCE S GRAFICKÝMI VÝSTUPY SESTAV PRÁCE S GRAFICKÝMI VÝSTUPY SESTAV V PRODUKTECH YAMACO SOFTWARE PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - UŽIVATELSKÉ ÚPRAVY GRAFICKÝCH VÝSTUP YAMACO SOFTWARE 2006 1. ÚVODEM Vtšina produkt spolenosti YAMACO Software

Více

PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) BLOKANT A LANOVÝCH SVR

PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) BLOKANT A LANOVÝCH SVR Stránka 1 z 5 PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) BLOKANT A LANOVÝCH SVR EN 341 Osobní ochranné prostedky proti pádm z výšky - slaovací zaízení EN 353-2 Osobní ochranné prostedky proti

Více

Každý datový objekt Pythonu má minimáln ti vlastnosti. Identitu, datový typ a hodnotu.

Každý datový objekt Pythonu má minimáln ti vlastnosti. Identitu, datový typ a hodnotu. Datový objekt [citováno z http://wraith.iglu.cz/python/index.php] Každý datový objekt Pythonu má minimáln ti vlastnosti. Identitu, datový typ a hodnotu. Identita Identita datového objektu je jedinený a

Více

PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) TEXTILNÍCH OOPP

PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) TEXTILNÍCH OOPP Stránka 1 z 8 PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) TEXTILNÍCH OOPP EN 354 Osobní ochranné prostedky proti pádm z výšky - spojovací prostedky EN 795 B Ochrana proti pádm z výšky - kotvicí

Více

Prbh funkce Jaroslav Reichl, 2006

Prbh funkce Jaroslav Reichl, 2006 rbh funkce Jaroslav Reichl, 6 Vyšetování prbhu funkce V tomto tetu je vzorov vyešeno nkolik úloh na vyšetení prbhu funkce. i ešení úlohy jsou využity základní vlastnosti diferenciálního potu.. ešený píklad

Více

1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy.

1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy. 1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy. Výtahy pracuji přerušovaně nebo plynule. Nastupování osob do výtahů nebo

Více

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY YAMACO SOFTWARE 2006 1. ÚVODEM Nové verze produkt spolenosti YAMACO Software pinášejí mimo jiné ujednocený pístup k použití urité množiny funkcí, která

Více

OCR (optical character recognition) - rozpoznávání textu v obraze

OCR (optical character recognition) - rozpoznávání textu v obraze OCR (optical character recognition) - rozpoznávání textu v obraze Martin Koníek, I46 programová dokumentace 1. Úvod Tento projekt vznikl na MFF UK a jeho cílem bylo vytvoit algoritmus schopný rozpoznávat

Více

BOXER. Nevýherní hrací pístroj. Uživatelský manuál NVHP - BOXER UŽIVATELSKÝ MANUÁL. KIMEX NOVA s.r.o. Strana: 1 / 7

BOXER. Nevýherní hrací pístroj. Uživatelský manuál NVHP - BOXER UŽIVATELSKÝ MANUÁL. KIMEX NOVA s.r.o. Strana: 1 / 7 KIMEX NOVA s.r.o. Strana: 1 / 7 Nevýherní hrací pístroj BOXER Uživatelský manuál KIMEX NOVA s.r.o. Strana: 2 / 7 Obsah 1. Úvod 3 2. Technické parametry 3 3. Hra, módy 3 4. Programování parametr 4 5. Programování

Více

NÁVOD NA MONTÁŽ sekních vrat typ iso 9-2/ iso 20-2 s tažnými pružinami - demontované provedení výrobku

NÁVOD NA MONTÁŽ sekních vrat typ iso 9-2/ iso 20-2 s tažnými pružinami - demontované provedení výrobku NÁVOD NA MONTÁŽ sekních vrat typ iso 9-2/ iso 20-2 s tažnými pružinami - demontované provedení výrobku Montáž provádí pouze kvalifikované montážní et!! Záruka výrobního závodu zaniká v pípad neodborn provedené

Více

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy.

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. 1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. ÚČEL ŘÍZENÍ natočením kol do rejdu udržovat nebo měnit směr jízdy, umožnit rozdílný úhel rejdu rejdových kol při

Více

14. JEŘÁBY 14. CRANES

14. JEŘÁBY 14. CRANES 14. JEŘÁBY 14. CRANES slouží k svislé a vodorovné přepravě břemen a jejich držení v požadované výšce Hlavní parametry jeřábů: 1. jmenovitá nosnost největší hmotnost dovoleného břemene (zkušební břemeno

Více

Definice : Jsou li povrchové pímky kolmé k rovin, vzniká kolmá kruhová válcová plocha a pomocí roviny také kolmý kruhový válec.

Definice : Jsou li povrchové pímky kolmé k rovin, vzniká kolmá kruhová válcová plocha a pomocí roviny také kolmý kruhový válec. 3. EZY NA VÁLCÍCH 3.1. VÁLCOVÁ PLOCHA, VÁLEC Definice : Je dána kružnice k ležící v rovin a pímka a rznobžná s rovinou. Všechny pímky rovnobžné s pímkou a protínající kružnici k tvoí kruhovou válcovou

Více

Univerzální ovlada LP20 DÁLKOVÝ OVLADA S MOŽNOSTÍ UENÍ SE OD PVODNÍCH OVLADA

Univerzální ovlada LP20 DÁLKOVÝ OVLADA S MOŽNOSTÍ UENÍ SE OD PVODNÍCH OVLADA Univerzální ovlada LP20 DÁLKOVÝ OVLADA S MOŽNOSTÍ UENÍ SE OD PVODNÍCH OVLADA NÁVOD K OBSLUZE Výhradní dovozce pro R (kontakt): Bohumil Veselý - VES Tšínská 204 Albrechtice, 735 43 I: 44750498 DI: CZ-6812261016

Více

Dokumentaní píruka k aplikaci. Visor: Focení vzork. VisorCam. Verze 1.0

Dokumentaní píruka k aplikaci. Visor: Focení vzork. VisorCam. Verze 1.0 Dokumentaní píruka k aplikaci Visor: Focení vzork VisorCam Verze 1.0 ervenec 2009 Modul Focení vzork slouží k nafocení vzork 1. Prostednictvím této aplikace je provádna veškerá práce s fotoaparátem pístroje

Více

6. MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA

6. MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA 6. MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA 6.1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI A POJMY Tuhé těleso: Tuhé těleso je fyzikální model tělesa u kterého uvažujeme s jeho.. a. Zanedbáváme.. Pohyb tuhého tělesa: 1). Při posuvném pohybu

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta strojní LOGISTIKA SKLADOVACÍ SYSTÉMY Jméno: Jií Hauzer Tída: FS S2B4 Datum:15.12.2005-1 - SKLADOVACÍ SYSTÉMY Sklad byl dlouho považován za pouhý pasivní, podízený

Více

Hezká fyzika z po íta e

Hezká fyzika z po íta e J. Hubeák: Hezká fyzika z poítae Hezká fyzika z poítae JOSEF HUBEÁK Univerzita Hradec Králové Poíta je univerzální nástroj a studenti, žáci a uitelé jej bžn používají. I když doslouží, je stále zajímavým

Více

Rozvody elektrické energie a pohony

Rozvody elektrické energie a pohony Rozvody elektrické energie a pohony Rozsah pedmtu: p + 1l Laboratorní mení hodiny s periodou týdn (liché a sudé micí týdny) Garant pedmtu: Doc. Ing. Pavel Mindl, CSc. Pednášející: doc. Ing. Pavel Mindl,

Více

1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy.

1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy. 1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy. Výtahy pracuji přerušovaně nebo plynule. Nastupování osob do výtahů nebo

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE O LÉB INFORMATIKY

ZÁKLADNÍ INFORMACE O LÉB INFORMATIKY ZÁKLADNÍ INFORMACE O LÉB INFORMATIKY Informatika jsou specifickým pípravkem, který jsem vynalezla sama pod vesmírným vedením a není mi známo, že by jej kdokoli jiný pede mnou, ani v souasné dob, vytváel

Více

Vyzkoušejte si své znalosti.

Vyzkoušejte si své znalosti. Vyzkoušejte si své znalosti. 1. NEHODA Potáp?? Tento dvaa?ty?icetiletý muž má potáp??ské opráv?ní od r. 1992. Od té doby provedl více než 80 ponor?, z?ehož bylo jen v lo?ském roce 11. K jeho pravidelným

Více

Obsah...1 1. Úvod...2 Slovníek pojm...2 2. Popis instalace...3 Nároky na hardware a software...3 Instalace a spouštní...3 Vstupní soubory...3 3.

Obsah...1 1. Úvod...2 Slovníek pojm...2 2. Popis instalace...3 Nároky na hardware a software...3 Instalace a spouštní...3 Vstupní soubory...3 3. Obsah...1 1. Úvod...2 Slovníek pojm...2 2. Popis instalace...3 Nároky na hardware a software...3 Instalace a spouštní...3 Vstupní soubory...3 3. Popis prostedí...4 3.1 Hlavní okno...4 3.1.1 Adresáový strom...4

Více

Kompaktní elektronické váhy 500 g Kat. íslo 112.4074

Kompaktní elektronické váhy 500 g Kat. íslo 112.4074 Kompaktní elektronické váhy 500 g Kat. íslo 112.4074 OBSAH 1. TECHNICKÉ ÚDAJE 2 2. PROHLÁŠENÍ O SHOD 3 3. ZÁKLADNÍ INFORMACE 4 3.1 Urení 4 3.2 Nevhodné použití 4 3.3 Záruka 4 3.4 Mení kalibraních závaží

Více

POŽÁRN BEZPENOSTNÍ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení

POŽÁRN BEZPENOSTNÍ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení POŽÁRN BEZPENOSTNÍ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení Obsah: 1. Identifikaní údaje 2 1.1 Oznaení stavby 2 1.2 Objednatel 2 1.3 Zhotovitel dokumentace 2 2. Základní údaje o stavb 2 2.1. Struný popis

Více

Název zpracovaného celku: Rozvodovky

Název zpracovaného celku: Rozvodovky Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. 28.8.2013 Název zpracovaného celku: Rozvodovky Rozvodovka je u koncepce s předním a zadním pohonem součástí převodovky.u klasické koncepce

Více

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV VÝROBNÍCH STROJ, SYSTÉM A ROBOTIKY FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF PRODUCTION MACHINES, SYSTEMS

Více

2. EZY NA JEHLANECH. Píklad 47 : Sestrojte ez pravidelného tybokého jehlanu ABCDV rovinou.

2. EZY NA JEHLANECH. Píklad 47 : Sestrojte ez pravidelného tybokého jehlanu ABCDV rovinou. 2. EZY NA JEHLANECH Píklad 47 : Sestrojte ez pravidelného tybokého jehlanu ABCDV rovinou. Popis konstrukce : Podobn jako u píkladu 41 je výhodné proložit nkterými dvma hranami jehlanu rovinu kolmou k pdorysn.

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Binokulární mikroskop BX-3 40 /1 000 Kat. íslo 109.3329

Binokulární mikroskop BX-3 40 /1 000 Kat. íslo 109.3329 Binokulární mikroskop BX-3 40 /1 000 Kat. íslo 109.3329 1 POPIS str. 2 2 SEZNÁMENÍ str. 4 3 ROZBALENÍ A MONTÁŽ str. 4 4 POUŽITÍ MIKROSKOPU str. 4 5 ÚDRŽBA MIKROSKOPU str. 5 6 TECHNICKÉ ÚDAJE str. 6 7 RECYKLACE

Více

18.4. Kulisový mechanismus

18.4. Kulisový mechanismus zapis_kinematicke_mechanismy_208/2012 STR Cd 1 z 6 18.4. Kulisový mechanismus Mění otáčivý pohyb na #1 pohyb nebo naopak Průběh rychlosti přímočarého pohybu je #2 než u klikového mechanismu 18.4.1. Kulisový

Více

1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY ZDVIHACÍCH ZAŘÍZENÍ 2. VŠEOBECNÝ PŘEHLED, ROZDĚLENÍ. 3. Právní předpisy

1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY ZDVIHACÍCH ZAŘÍZENÍ 2. VŠEOBECNÝ PŘEHLED, ROZDĚLENÍ. 3. Právní předpisy 1. přednáška 1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY ZDVIHACÍCH ZAŘÍZENÍ 2. VŠEOBECNÝ PŘEHLED, ROZDĚLENÍ 3. Právní předpisy 1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY ZDVIHACÍCH ZAŘÍZENÍ a) Základní pojmy z oblasti zdvihacích zařízení jednoduchá

Více