TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2012/2013

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2012/2013"

Transkript

1 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Kombinovaná PŘEDMĚT: OBECNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ 1. Vymezení základní ošetřovatelské terminologie. Ošetřovatelství jako vědní disciplína. Předmět zkoumání ošetřovatelství. Definice ošetřovatelství (Hendersonová, Pacovský, WHO). Postavení ošetřovatelství v systému věd. Vztah teorie a praxe ošetřovatelství. Filosofická východiska ošetřovatelství. Holistické pojetí člověka a jeho význam pro obor ošetřovatelství. 2. Charakteristické rysy moderního ošetřovatelství. Holistická péče, individualizovaný přístup, týmový charakter práce, preventivní orientace, vědecký základ péče. Organizace práce na ošetřovací jednotce. Ochranně léčebný režim. Optimální prostředí pro pacienta. 3. Vývoj ošetřovatelství u nás a ve světě. Laická, charitativní a profesionální péče. Významné osobnosti českého i světového ošetřovatelství (historie a současnost). Komunitní ošetřovatelská a domácí péče (vymezení pojmu, vývoj domácí péče u nás, formy domácí péče, zákonné normy a právní předpisy, Agentury domácí péče, členové multidisciplinárního týmu a jejich náplň práce ). 4. Koncepce českého ošetřovatelství (obecná charakteristika a právní normy). Historické okolnosti vzniku první koncepce. Srovnání koncepce z roku 1998 a Profesní národní a mezinárodní organizace sester, jejich náplň a význam pro rozvoj oboru ošetřovatelství a pro vývoj profese. Filosofie pojetí zdraví a nemoci. Odkaz filosofie minulosti pro současné pojímání metaparadigmatu ošetřovatelství. 5. Vývoj ošetřovatelského vzdělávání u nás a ve světě. Specializační a celoživotní vzdělávání sester. Významné osobnosti ošetřovatelského školství. Regulace ošetřovatelské profese. Regulace podle ICN. Regulace profese v ČR. Registrace nelékařských zdravotnických pracovníků (podrobněji sester).

2 Adaptační proces sestry na pracovišti. 6. Kvalifikační vzdělávání sester podle zákona č. 96/2004 Sb. (zákon o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k nelékařským povoláním), ve znění pozdějších předpisů (č. 105/2011 Sb.). Akreditace studijních programů ošetřovatelství. Význam strategických dokumentů pro sestry. Kompetence všeobecné sestry (v souladu s vyhláškou č. 55/2011 Sb. o činnostech zdravotnických pracovníků). Osobnost sestry a její účast na image pracoviště. 7. Přehled konceptuálních modelů v oboru ošetřovatelství (funkce, struktura, hlavní jednotky, význam). Ošetřovatelské teorie a jejich typy. Postavení a funkce sestry v systému zdravotní a preventivní péče. Role a kompetence sestry. Role pacienta / klienta a jeho rodiny v současném ošetřovatelství. Etika práce s obtížnými pacienty. 8. Ošetřovatelský proces - pojem, historický vývoj, význam a využití v praxi. Projekt HOPE. Přehled fází ošetřovatelského procesu. Role sestry, pacienta a jeho blízkých v ošetřovatelském procesu. Edukace pacientů / klientů a její význam. Příprava sestry k edukaci. Zásady edukace u pacientů / klientů všech věkových kategorií. Specifické skupiny edukantů v edukaci. Edukační standardy. 9. Zhodnocení nemocného (assessment), tzn. získávání informací o nemocném, zdroje, záznam. Přehled hodnotících škál a testování, jejich využití a význam v ošetřovatelské praxi. Uspokojování psychosociálních potřeb novorozence a kojence. Význam denního režimů a rituálů u této věkové skupiny aplikace do ošetřovatelství. Charta práv hospitalizovaných dětí. 10. Ošetřovatelská diagnostika. Diagnostický algoritmus a jeho kroky. Rozdíly mezi pojetím ošetřovatelské a lékařské diagnostiky. Znalost základní terminologie. Klasifikační systémy v ošetřovatelství (NANDA, NIC, NOC a mezinárodní klasifikace ošetřovatelské praxe ICNP). Zásady ochrany důstojnosti nemocného při poskytování ošetřovatelské péče. 11. Plánování ošetřovatelské péče, formulace cíle a plánu ošetřovatelských intervencí. Ošetřovatelství založené na důkazech, význam a využití v plánování ošetřovatelské péče. Zdravotnická dokumentace. Právní aspekty a zásady při vedení ošetřovatelské dokumentace. Morální odpovědnost v profesi sestry.

3 12. Realizace ošetřovatelské péče, kompetence jednotlivých členů zdravotnického týmu, delegování úkolů. Skupinový a funkční systém péče. Zhodnocení efektivnosti ošetřovatelské péče - evaluace. Práva pacientů a jejich dodržování v praxi. 13. Tradiční biomedicíncký model ošetřovatelské péče. Funkční a dysfunkční vzorce zdraví M. Gordonové. Definice zdraví, ovlivňující faktory (determinanty zdraví), definice pojmů nemoc, choroba, pohoda. Pedagogické zásady výchovného působení sestry na různé skupiny pacientů (děti, mládež, dospělé, seniory). 14. Florence Nightingalová a její pojetí ošetřovatelské péče (environmentální model). Hygienicko - epidemiologický režim zdravotnického zařízení (prevence nozokomiálních nákaz, bariérová ošetřovatelská péče, péče o ruce, dezinfekce, sterilizace). Kompetence manažerek první, střední a vrcholové linie. Hodnocení nelékařských zdravotnických pracovníků. 15. Model základní ošetřovatelské péče Virginie Hendersonové. Ošetřovatelské problémy u dětí a dospělých v oblasti výživy a hydratace. Ošetřovatelská diagnostika a intervence u nemocného s poruchami výživy. Ošetřovatelský proces u nemocných s enterální a parenterální výživou. Prosociální chování a jeho determinace. 16. Model každodenních činností Roperové, Loganové, Tierneyové. Kvalita ošetřovatelské péče (nástroje), ošetřovatelské standardy (jejich tvorba a význam), akreditace zdravotnických zařízení. Sebereflexe, sebepoznání a sebezdokonalování (sebevýchova a sebevzdělávání) sestry. 17. Dorothea Oremová a teorie deficitu sebepéče. Hodnocení sebepéče a soběstačnosti nemocného dítěte a dospělého, měřící techniky. Ošetřovatelská diagnostika narušených denních aktivit. Význam aktivizace dospělých v ošetřovatelském procesu. 18. Multikulturní ošetřovatelství. Zvláštnosti ošetřovatelské péče spojené s ošetřováním příslušníků odlišných kultur. Madeleine Leiningerová a teorie kulturně rozdílné a shodné péče. Humanitární organizace, dobrovolnická činnost a jejich význam pro společnost. 19. Teorie lidských potřeb, vymezení pojmu lidská potřeba. Faktory ovlivňující lidské potřeby, projevy a dynamika lidských potřeb. Vztah motivace a faktory modifikující uspokojení

4 potřeb. Klasifikace a taxonomie potřeb, hierarchie lidských potřeb dle Maslowova, Dům životních potřeb, Index viscerogenních potřeb dle Murraye, Index biogenních potřeb. 20. Uspokojování potřeb nemocného v oblasti dýchání, změny a intervence sestry. Uspokojování spirituálních potřeb u nemocných. Paliativní a hospicová péče. Potřeby umírajících a jejich saturace. Syndrom vyhoření a jeho prevence. 21. Ošetřovatelský proces u dítěte a dospělého v oblasti pohybové aktivity. Faktory ovlivňující potřebu pohybu a tělesné aktivity, ošetřovatelské problémy, zhodnocení, diagnostika a intervence u nemocných s poruchou pohybové aktivity, kompenzační mechanizmy. Význam a možnosti rehabilitačního ošetřovatelství u dítěte a dospělého (Vojtova metoda, Bobath koncept, Kinestetická mobilizace). 22. Ošetřovatelský proces u dítěte a dospělého v oblasti péče o hygienu. Faktory ovlivňující hygienickou péči. Ošetřovatelské problémy, zhodnocení, diagnostika a intervence u nemocných s deficitem sebepéče v oblasti hygieny. Využití konceptu bazální stimulace. 23. Ošetřovatelský proces u dítěte a dospělého v péči o spánek a odpočinek. Ovlivňující faktory. Zhodnocení nemocného. Ošetřovatelská diagnostika a intervence u nemocného s poruchou usínání a spánku. Etická problematika interpersonálních vztahů. 24. Ošetřovatelský proces u dítěte a dospělého v péči o vyprazdňování moči. Faktory ovlivňující vyprazdňování moče a stolice. Poruchy vyprazdňování. Ošetřovatelské problémy, zhodnocení, diagnostika a intervence u nemocných s poruchou vyprazdňování. Psychické zvláštnosti jedinců se zdravotním postižením / s rozvinutým následným handicapem a stigmatizací, etika přístupu k těmto jedincům a k jejich blízkým. 25. Ošetřovatelský proces u nemocného dítěte a dospělého s bolestí. Faktory ovlivňující bolest. Ošetřovatelské problémy, zhodnocení nemocného s využitím hodnotících škál a intervence sestry u akutní a chronické bolesti. Možnosti nefarmakologického ovlivnění bolesti.

5 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Kombinovaná PŘEDMĚT: SPECIÁLNÍ INTERNÍ A CHIRURGICKÉ OŠETŘOVATELSTVÍ 1. Onemocnění dýchacího systému klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, léčba, záněty, chronická obstrukční plicní nemoc, astma bronchiale, specifika dětského věku, edukace). Dechová cvičení, inhalace. Oxygenoterapie. Obranné systémy osobnosti využití těchto poznatků při poskytování ošetřovatelské péče. 2. Onemocnění srdce klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, vývojové vady, arytmie, ischemická choroba srdeční akutní formy). Determinace psychiky. Psychické funkce a procesy v normě i patologii využití těchto poznatků při poskytování ošetřovatelské péče. 3. Onemocnění srdce klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, záněty srdce, ischemická choroba srdeční chronické formy). Specifika ošetřovatelské péče o pacienta k kardiostimulátorem. Reakce pacientů na dlouhodobá a chronická onemocnění. Adaptace na nemoc, následky hospitalizace. 4. Onemocnění cévního systému klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, léčba, ateroskleróza, trombóza, flebitida, chronická žilní insuficience, hypertenze). Prevence tromembolické nemoci. Compliance pacienta - motivace, podpora ze strany sestry. 5. Onemocnění trávicího systému klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, léčba, dyspepsie, malabsorpční syndrom a celiakie, specifika dětského věku). Úloha sestry při endoskopických vyšetřeních. Psychosociální aspekty a strategie zvládání dietních opatření u dětí a dospělých. 6. Onemocnění jater, slinivky břišní a žlučníku klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, léčba, jaterní cirhóza, hepatitis, cholelithiasa, cholecystitis, pankreatitis, nádory, transplantace). Temperament, charakter a sebesystém.

6 7. Onemocnění ledvin a močového systému klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, léčba, nefrotický syndrom, akutní a chronické selhání ledvin, hemodialýza, transplantace). Chování a prožívání jedince v nemoci, reakce na nemoc. Psychosociální problematika dialyzovaných pacientů. 8. Onemocnění pohybového systému klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, léčba, artróza, revmatoidní artritida, dna, systémové onemocnění pojiva, Morbus Bechtěrev, osteoporóza, skolióza). Psychosociální aspekty onemocnění pohybového aparátu, specifika dětského věku. 9. Onemocnění krve klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetřovací metody, anemie, leukemie, poruchy srážení krve, transfuze krve, transplantace kostní dřeně, dárcovství a transplantace pupečníkové krve). Zásady psychologické intervence u umírajících dětí a dospělých, komunikace s rodinou (doprovázení pozůstalých). 10. Onemocnění endokrinního systému klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetřovací metody, léčba, hypofýza, štítná žláza, příštítná tělíska, nadledviny, specifika dětského věku). Iatrogenní poškození pacienta zdravotníkem. Stres, osobnostní předpoklady působící ve stresu, při zvládání stresu ze strany klienta, ze strany sestry. 11. Infekční onemocnění klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, léčba, Streptokokové, stafylokokové infekce, MRSA / methicilin rezistentní Staphylococcus aureus, bariérový systém, virové infekce, infekční průjmy, tropické choroby, dětské infekční choroby). Problematika očkování. Vývoj jedince od batolete do předškolního věku, uspokojování psychosociálních potřeb aplikace do ošetřovatelství. 12. Onemocnění metabolická klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetřovací metody, léčba, diabetes mellitus a komplikace chronické, akutní, edukace pacienta a rodičů diabetických dětí, obezita, podvýživa, dehydratace). Selfmonitoring. Psychosomatický pohled na nemoc využití těchto poznatků při poskytování ošetřovatelské péče. 13. Neurologická onemocnění klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetřovací metody, léčba, iktus, tranzitorní ischemická ataka, epilepsie, vertebrogenní algický syndrom).

7 Psychosociální problematika pacienta v intenzivní péči. 14. Onemocnění u seniorů klinická část, specifika ošetřovatelské péče (změny ve stáří, geriatrické syndromy, aktivizace seniorů, testování, sociální problematika). Imobilizační syndrom (hypokinetický), pády ve stáří, specifika přístupu a péče u dlouhodobě ležících nemocných, možnosti aktivizace a ošetřovatelské intervence. Psychosociální zvláštnosti seniorů aplikace do ošetřovatelství. Specifika komunikace se seniory. 15. Onemocnění psychiatrická klinická část, specifika ošetřovatelské péče (neurotické poruchy, organické duševní poruchy, Alzheimerova choroba, demence, psychosomatické poruchy, poruchy příjmu potravy). Pravidla používání omezovacích prostředků. Poznávání osobnosti, možnosti sebepoznání a jeho funkce. Patologie osobnosti využití poznatků v ošetřovatelské praxi. 16. Traumatologie zlomeniny, traumatologické poškození mozku a míchy, hrudníku klinická část, specifika ošetřovatelské péče (hrudní drenáže). Zásady a cíle poskytování první pomoci u dětí a dospělých. Komunikace s agresivním pacientem. 17. Šokové stavy klinická část, specifika ošetřovatelské péče. Problematika převodu krevních derivátů (úloha sestry). Bolest jako ošetřovatelský problém. Psychologie bolesti. Kulturně podmíněné vnímání bolesti. 18. Náhlé příhody břišní, kýly, klinická část, specifika ošetřovatelské péče po abdominální a laparoskopické operaci, pooperační ošetřovatelská péče v dětském věku. Význam denních režimů a rituálů u novorozenců a kojenců aplikace do ošetřovatelství. 19. Zánětlivá onemocnění močových cest a ledvin, lithiasa, onemocnění prostaty, nádorová onemocnění ledvin klinická část, specifika ošetřovatelské péče. Vývojová psychologie předmět studia, zákonitosti vývoje lidského jedince - aplikace do ošetřovatelství. 20. Onemocnění horní části trávicího systému onemocnění jícnu, vředová choroba gastroduodena, krvácení do zažívacího traktu, nádorová onemocnění - klinická část, specifika ošetřovatelské péče.

8 Osobnost, její struktura a dynamika. Typologické a rysové koncepce osobnosti aplikace do ošetřovatelství. 21. Onkologická problematika - nádory prsu, zásady samovyšetření prsu, nádory kůže, kolorektální karcinom, nádory plic, žaludku, klinická část, specifika ošetřovatelské péče při onkologické léčbě. Psychosociální aspekty ošetřovatelské péče o pacienty s onkologickým onemocněním. 22. Kožní onemocnění klinická část, specifika ošetřovatelské péče (dermatomykózy, psoriáza, ekzémy, bércové vředy, alergie, sexuálně přenosné choroby). Všeobecné zásady ošetřovatelské péče o pacienta s lymfedémem. Psychosociální problematika dospělých nemocných a dětí s kožním onemocněním (dermatomykózy, psoriáza, ekzémy). 23. Oční onemocnění základní terapeutické a ošetřovatelské postupy u dětských i dospělých klientů s vadami zraku, kompenzace vad, úrazy očí, katarakta, glaukom. Zvláštnosti v komunikaci a přístupu k pacientům s poruchou zraku. Psychické zvláštnosti jedinců s handicapem aplikace do ošetřovatelství. 24. Ušní, nosní, krční onemocnění základní terapeutické postupy u dětských i dospělých klientů se zbytnělou nosohltanovou mandlí, onemocnění krčních mandlí, záněty středního ucha, vady sluchu - kompenzace vad. Psychosociální aspekty péče o osoby s poruchami sluchu. 25. Ošetřovatelská péče o ženu s gynekologickým onemocněním a péče o šestinedělku klinická část, specifika ošetřovatelské péče. Uspokojování psychosociálních potřeb novorozence a kojence participace otce. 26. Poruchy vědomí, klasifikace poruch vědomí, možnosti monitorování a hodnocení s využitím měřících technik. Příčiny bezvědomí a specifika ošetřovatelské péče u těchto nemocných. Péče o pacienta s tracheotomií a endotracheální kanylou. Způsoby zajištění dýchacích cest. Specifika komunikace s pacienty s poruchou vědomí a jejich blízkými. 27. Specifika péče, přístupu a intervencí u nemocných s Parkinsonovou chorobou a roztroušenou sklerózou. Ošetřovatelský proces u nemocných s kognitivními poruchami ve stáří. Produktivní a neproduktivní rozhovor sestry s pacientem. 28. Onemocnění dolní části trávicího systému klinická část, specifika ošetřovatelské péče (zánětlivá onemocnění střev, nádorová onemocnění, péče o stomie).

9 Psychologie v chirurgii (stomie, amputace, mutilizující výkony). Ve Zlíně dne 10. ledna 2013 Mgr. Anna Krátká, Ph.D. ředitelka Ústavu ošetřovatelství doc. Mgr. Martina Cichá, Ph.D. ředitelka Ústavu aplikovaných společenských věd

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: STUDIJNÍ OBOR: FORMA STUDIA: PŘEDMĚT: Ošetřovatelství 53-41-B Všeobecná sestra R009 Kombinovaná SPECIÁLNÍ INTERNÍ

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Kombinovaná PŘEDMĚT: OBECNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2011/2012

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Prezenční PŘEDMĚT: OBECNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2012/2013

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Prezenční PŘEDMĚT: OBECNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Prezenční PŘEDMĚT: BEHAVIORÁLNÍ VĚDY 1.

Více

OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ AR 2014/2015

OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ AR 2014/2015 Fakulta zdravotnických studií UJEP v Ústí nad Labem Velká Hradební 13 400 01 Ústí nad Labem Katedra ošetřovatelství a porodní asistence OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ AR 2014/2015

Více

Maturitní okruhy Ošetřovatelství

Maturitní okruhy Ošetřovatelství Maturitní okruhy Ošetřovatelství OP u klienta s chronickou obstrukční plicní nemocí OP u klienta s akutním infarktem myokardu OP u klienta s onemocněním žilního systému OP u klienta s onemocněním tepenného

Více

Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče

Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče Ošetřovatelský proces u nemocných s akutním onemocněním dýchacího systému Ošetřovatelský proces u nemocných s chronickým onemocněním dýchacího systému Ošetřovatelský

Více

VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ o.p.s Se sídlem v Praze 5, Duškova 7, 150 00. Otázky ke státní bakalářské zkoušce v akademickém roce 2007/2008

VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ o.p.s Se sídlem v Praze 5, Duškova 7, 150 00. Otázky ke státní bakalářské zkoušce v akademickém roce 2007/2008 VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ o.p.s Se sídlem v Praze 5, Duškova 7, 150 00 Otázky ke státní bakalářské zkoušce v akademickém roce 2007/2008 Studijní obor: v š e o b e c n á s e s t r a Studijní program: o

Více

Otázky k absolutoriu odborný blok

Otázky k absolutoriu odborný blok Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Kladno Havířská 1141, 272 01, KLADNO Tel/fax: 312 243 123 E-mail:svzs@svzskladno.cz www.svzskladno.cz Otázky k absolutoriu odborný blok Třída:

Více

Ústav ošetřovatelství

Ústav ošetřovatelství NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 Studijní program: Ošetřovatelství Studijní obor: Všeobecná sestra Forma studia: Prezenční a kombinovaná Akademický rok: 2012/2013 Jedná se o

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : Bakalářský studijního program

INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : Bakalářský studijního program INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : 2009-2010 Bakalářský studijního program OŠETŘOVATELSTVÍ 53-41 - OBOR VŠEOBECNÁ SESTRA prezenční

Více

praktická ukázka změny polohy klienta posazení, postavení, otáčení a posouvání v lůžku, oblékání

praktická ukázka změny polohy klienta posazení, postavení, otáčení a posouvání v lůžku, oblékání Církevní ZŠ a SŠ Plzeň Táborská 28, 326 00 Plzeň Obor vzdělání (kód a název): 74-41-M/01 Sociální činnost Forma vzdělávání: dálková SOUBOR MATURITNÍCH OKRUHŮ PEČOVATELSTVÍ pro školní rok 2018/2019 1. Péče

Více

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Napsal uživatel

Více

MATURITNÍ TÉMATA Předmět: Pečovatelství

MATURITNÍ TÉMATA Předmět: Pečovatelství Střední zdravotnická škola, Mládeže 1102, 266 01 Beroun MATURITNÍ TÉMATA Předmět: Pečovatelství Třída: SZ4 (SČ) Školní rok: 2019/2020 Platí pro jarní a podzimní termín maturitní zkoušky. 1. Charakteristika

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V INTERNÍCH OBORECH (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 8 0 Praha tel.: + 40 4 97, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

Maturitní témata profilové zkoušky 2016/2017

Maturitní témata profilové zkoušky 2016/2017 Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov, příspěvková organizace Předmět: Ošetřovatelství Obor: Zdravotnický asistent 3.E Vyučující: Mgr. Šárka Holečková 1. Ošetřovatelská péče u nemocných

Více

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří.

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v gerontologii I. GERONTOLOGIE

Více

přednášková místnost Univerzitního kampusu LF MU, Kamenice 5, Brno budova A17, místnost 432

přednášková místnost Univerzitního kampusu LF MU, Kamenice 5, Brno budova A17, místnost 432 Program předatestačního kurzu VNITŘNÍ LÉKAŘSTVÍ, včetně atestačního testu pro lékaře před atestační zkouškou z vnitřního lékařství, pořádaný LF MU Brno 9.10. - 20.10.2017 přednášková místnost Univerzitního

Více

Témata pro profilovou maturitní zkoušku

Témata pro profilovou maturitní zkoušku CÍRKEVNÍ STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA JANA PAVLA II. Témata pro profilovou maturitní zkoušku Předmět: OŠETŘOVÁNÍ NEMOCNÝCH Praktická maturitní zkouška Interní a chirurgické oddělení: 1. Ošetřování nemocného

Více

Témata pro profilovou maturitní zkoušku

Témata pro profilovou maturitní zkoušku CÍRKEVNÍ STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA JANA PAVLA II. Témata pro profilovou maturitní zkoušku Předmět: OŠETŘOVÁNÍ NEMOCNÝCH Praktická maturitní zkouška povinná Interní a chirurgické oddělení: 1. Ošetřovatelská

Více

Pondělí Prezence, zahájení kurzu. Úterý Choroby periferních tepen a žil. Počet hodin.

Pondělí Prezence, zahájení kurzu. Úterý Choroby periferních tepen a žil. Počet hodin. Program předatestačního kurzu VNITŘNÍ LÉKAŘSTVÍ, včetně atestačního testu pro lékaře před atestační zkouškou z vnitřního lékařství, pořádaný LF MU Brno 13.4. 24.4.2015 Posluchárna č. 333, pavilon A 15,

Více

Témata pro profilovou maturitní zkoušku

Témata pro profilovou maturitní zkoušku CÍRKEVNÍ STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA JANA PAVLA II. Témata pro profilovou maturitní zkoušku Předmět: OŠETŘOVÁNÍ NEMOCNÝCH - pro třídu 4. ZA denní studium Praktická maturitní zkouška povinná Interní a chirurgické-

Více

2.1. Primární péče a její místo ve zdravotnickém systému (Bohumil Seifert)

2.1. Primární péče a její místo ve zdravotnickém systému (Bohumil Seifert) Obsah OBECNÁ ČÁST 1. Úvod (Bohumil Seifert) 2. Primární péče 2.1. Primární péče a její místo ve zdravotnickém systému (Bohumil Seifert) 2.2. Historie a perspektivy primární péče v České republice (Svatopluk

Více

Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období

Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období Předmět: Pečovatelství Obor: Sociální péče Pečovatelská činnost, denní studium 1./Péče o klienta na lůžku -požadavky

Více

6./ Aplikace tepla a chladu - Aplikace tepla - formy - Aplikace chladu - formy - Obklady a zábaly - použití

6./ Aplikace tepla a chladu - Aplikace tepla - formy - Aplikace chladu - formy - Obklady a zábaly - použití Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období školního roku 2014-2015 Předmět: Pečovatelství Obor: Sociální činnost, denní studium 1./Péče o klienta na lůžku -požadavky

Více

SPOLEČNÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2018/2019. Obor vzdělání: M/01 Zdravotnický asistent Forma vzdělání: denní/dálková

SPOLEČNÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2018/2019. Obor vzdělání: M/01 Zdravotnický asistent Forma vzdělání: denní/dálková SPOLEČNÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2018/2019 Obor vzdělání: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Forma vzdělání: denní/dálková Povinný předmět český jazyk a literatura. Povinně volitelný předmět cizí jazyk nebo

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 18 01 Praha tel.: + 40 4 971 111,

Více

SPOLEČNÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2019/2020. Obor vzdělání: M/01 Zdravotnický asistent Forma vzdělání: denní/dálková

SPOLEČNÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2019/2020. Obor vzdělání: M/01 Zdravotnický asistent Forma vzdělání: denní/dálková SPOLEČNÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2019/2020 Obor vzdělání: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Forma vzdělání: denní/dálková Povinný předmět český jazyk a literatura. Povinně volitelný předmět cizí jazyk nebo

Více

Chirurgie. (podpora pro kombinovanou formu studia)

Chirurgie. (podpora pro kombinovanou formu studia) JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Chirurgie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr. Petr Pták Cíle předmětu: Seznámit posluchače s problematikou chirurgického

Více

TERMÍNY. Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com.

TERMÍNY. Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com. TERMÍNY Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com. Název Datum Čas Místo Agresivita a agrese v současné společnosti 18.12.2007

Více

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2012 2013. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D.

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2012 2013. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. 1. Prevence zubního kazu u dětí mladšího školního věku. 2. Problematika péče u pacientů s bolestmi zad. 3. Hematoonkologičtí jedinci a život s nimi. 4. Celiakie u dětí. 5.

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

organizované NCO NZO pro rok 2014/2015 Mgr. Marie Malinková NCO NZO

organizované NCO NZO pro rok 2014/2015 Mgr. Marie Malinková NCO NZO Projekty z ESF organizované NCO NZO pro rok 2014/2015 Mgr. Marie Malinková NCO NZO Projekty z OPLZZ 1. Tvorba a pilotní ověření vzdělávacího programu Pracovní terapeut a Terapeut v psychosociální rehabilitaci.

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PRO UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ NA STŘEDNÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOLÁCH

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PRO UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ NA STŘEDNÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOLÁCH VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PRO UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ NA STŘEDNÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOLÁCH STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA KROMĚŘÍŽ vytvořila a od září 2014 připravila k realizaci šest odborných a jeden manažerský

Více

Církevní střední zdravotnická škola Jana Pavla II., Ječná 33, Praha 2

Církevní střední zdravotnická škola Jana Pavla II., Ječná 33, Praha 2 Církevní střední zdravotnická škola Jana Pavla II., Ječná 33, 120 00 Praha 2 Přehled témat k ústní maturitní zkoušce Obor: Zdravotnický asistent Třída: 4. ZA Předmět: Ošetřovatelství Školní rok: 2016/2017

Více

Ošetřovatelství. pojetí moderního ošetřovatelství

Ošetřovatelství. pojetí moderního ošetřovatelství Ošetřovatelství pojetí moderního ošetřovatelství Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Bc. Tondrová Irena duben 2009 ošetřovatelství Pojetí

Více

ZKUŠEBNÍ OKRUHY PRO BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠKY ZDRAVOVĚDA SE ZAMĚŘENÍM NA VZDĚLÁVÁNÍ

ZKUŠEBNÍ OKRUHY PRO BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠKY ZDRAVOVĚDA SE ZAMĚŘENÍM NA VZDĚLÁVÁNÍ ZKUŠEBNÍ OKRUHY PRO BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠKY Studijní obor: SOCIÁLNĚ ZDRAVOTNÍ PRÁCE SE ZAMĚŘENÍM NA VZDĚLÁVÁNÍ Studijní program: SPECIALIZACE V PEDAGOGICE Kód programu: B 7507 Platnost od akademického roku

Více

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Nymburk. Maturitní okruhy - Sociální politika a služby

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Nymburk. Maturitní okruhy - Sociální politika a služby Maturitní okruhy - Sociální politika a služby Sociální politika Chudoba a sociální vyloučení Zdravotní politika Vzdělávací politika Sociální služby Sociální pracovník Sociální práce u seniorů Senior v

Více

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK Pro účely preventivní sportovně-kardiologické prohlídky ve zdravotnickém zařízení ProCorde s.r.o. v Chomutově. Příjmení, jméno:............................... Rodné číslo:.....................

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 18 01 Praha tel.: + 40 4 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27 Obsah Předmluva ke druhému vydání........................ 15 Č Á ST I Základní okruhy obecné psychopatologie............... 17 1 Úvod..................................... 19 2 Vymezení normy..............................

Více

KATEDRA ANTROPOLOGIE A ZDRAVOVĚDY NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Akademický rok 2015/2016

KATEDRA ANTROPOLOGIE A ZDRAVOVĚDY NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Akademický rok 2015/2016 KATEDRA ANTROPOLOGIE A ZDRAVOVĚDY NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Akademický rok 2015/2016 Poznámka: V některých případech jde spíše o tematický rámec, tedy konkrétní téma bude vyprofilováno

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PSYCHIATRII (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 18 01 Praha tel.: + 40 4 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

Maturitní okruhy pro školní rok 2014/2015

Maturitní okruhy pro školní rok 2014/2015 Maturitní okruhy pro školní rok 2014/2015 68-43-M/01 Veřejnosprávní činnost Praktická maturitní zkouška z odborných předmětů veřejné správy 1. Procesy a postupy správy zaměstnanosti 2. Procesy a postupy

Více

SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY K DŮVODOVÉ ZPRÁVĚ

SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY K DŮVODOVÉ ZPRÁVĚ SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY K DŮVODOVÉ ZPRÁVĚ 1. Celkový počet absolventů v jednotlivých oborech (kvalifikační studium) a celkový počet sester a asistentů v praxi 2. Srovnání činností všeobecné sestry a zdravotnického

Více

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol.

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol. Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE Kateryna Nohejlová a kol. Praha Univerzita Karlova v Praze 3. lékařská fakulta 2013 Úvod do preklinické medicíny: Patofyziologie Vedoucí autorského kolektivu

Více

se konají v posluchárně III. interní kliniky 9.25-11.00 hod. skupiny 2, 4, 5 v úterý a čtvrtek skupiny 1, 3 ve středu a pátek

se konají v posluchárně III. interní kliniky 9.25-11.00 hod. skupiny 2, 4, 5 v úterý a čtvrtek skupiny 1, 3 ve středu a pátek Studijní program : Zubní lékařství Název předmětu : Vnitřní lékařství 3 Rozvrhová zkratka : IN3/ZUA22 Rozvrh výuky : 30 hodin seminářů 30 hodin praktických cvičení Zařazení výuky : 4. ročník, 7. semestr

Více

Školní rok 2017/2018 Maturitní otázky ze Základů pečovatelství

Školní rok 2017/2018 Maturitní otázky ze Základů pečovatelství 541 210 594, email: sssocsluzby@vesnabrno.cz Maturitní otázky ze Základů pečovatelství 1. Charakteristika a cíle pečovatelství kompetence pečovatele, vývoj pečovatelství, etika v práci pečovatele, osobnost

Více

Modely interpersonálních vztahů Majory Gordon Model funkčních vzorců zdraví. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Modely interpersonálních vztahů Majory Gordon Model funkčních vzorců zdraví. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Modely interpersonálních vztahů Majory Gordon Model funkčních vzorců zdraví Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Biografie 1 Základní ošetřovatelské vzdělání na Mount Sinai Hospital School of Nursing

Více

OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - PREZENČNÍ FORMA

OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - PREZENČNÍ FORMA OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - PREZENČNÍ FORMA ROČNÍK 1. Semestr zimní (ZS) Délka přímé výuky: 45 minut Filozofie a etika v ošetřovatelství 0 + 10 z Veřejné zdravotnictví 0 + 5 z, ZK Komunikace

Více

Ošetřovatelské postupy I V. Podklady pro přípravu ke zkoušce. Tématické okruhy:

Ošetřovatelské postupy I V. Podklady pro přípravu ke zkoušce. Tématické okruhy: Ošetřovatelské postupy I V. Podklady pro přípravu ke zkoušce Tématické okruhy: 1) Infekce spojené se zdravotní péčí (nozokomiální infekce) Infekce spojené se zdravotní péčí základní terminologie Prevence

Více

se konají v posluchárně III. interní kliniky hod. skupiny 2x, 4, 5 v úterý a čtvrtek skupiny 1, 2y, 3 ve středu a pátek

se konají v posluchárně III. interní kliniky hod. skupiny 2x, 4, 5 v úterý a čtvrtek skupiny 1, 2y, 3 ve středu a pátek Studijní program : Zubní lékařství Název předmětu : Vnitřní lékařství 3 Rozvrhová zkratka : IN3/ZUA22 Rozvrh výuky : 30 hodin seminářů 30 hodin praktických cvičení Zařazení výuky : 4. ročník, 7. semestr

Více

Ošetřovatelství

Ošetřovatelství Ošetřovatelství jako věda (Charakteristika oboru ošetřovatelství) Ošetřovatelství Ošetřovatelství jako vědní obor Samostatná vědní disciplína s vlastní teoretickou základnou. Teorie umožňuje: - třídit

Více

NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012

NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 Studijní program: Ošetřovatelství Studijní obor: Všeobecná sestra Forma studia: Prezenční a kombinovaná Akademický rok: 2011/2012 Jedná se o

Více

Setkání hlavních sester ze států EU 10/2014

Setkání hlavních sester ze států EU 10/2014 Setkání hlavních sester ze států EU 10/2014 Mgr. Veronika Di Cara Schůzka náměstků ošetřovatelství, MZ ČR 25/11/2014 Praha Čtyři kategorie zdravotníků návrh EFN pro rozlišení, sledování a plánování pracovní

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 28 0 Praha 2 tel.: + 420 224 97, e-mail: onp@mzcr.cz, www.mzcr.cz

Více

Obsah. Úvod Vzdělávání v ošetřovatelství 45 Ilona Plevová 2.1 Počátky vzdělávání Vzdělávání po roce

Obsah. Úvod Vzdělávání v ošetřovatelství 45 Ilona Plevová 2.1 Počátky vzdělávání Vzdělávání po roce Obsah Úvod 13 1 Historie ošetřovatelství 15 Ilona Plevová, Regina Slowik 1.1 Ošetřovatelství v nejstarších dobách 15 1.2 Význam církve pro vývoj ošetřovatelství 16 1.3 Válečné ošetřovatelství 19 1.4 Počátky

Více

ZÁZNAM 1 prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:...

ZÁZNAM 1 prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:... Jméno a příjmení studenta: ZÁZNAM 1 prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... UČO:. Akademický rok:.... Název a adresa nemocnice: Praxe vykonávána na: interní chirurgická klinika/oddělení

Více

Tematické okruhy bakalářských prací

Tematické okruhy bakalářských prací Tematické okruhy bakalářských prací prof. MUDr. Zdeněk Seidl, CSc. 1. Myelinizace v obraze MR. 2. Posttraumatická transdurálníherniace míchy - kazuistika. 3. Korelace mezi klinickou manifestací a nálezem

Více

Atestační otázky z nástavbového oboru Paliativní medicína Verze 1-2012

Atestační otázky z nástavbového oboru Paliativní medicína Verze 1-2012 Atestační otázky z nástavbového oboru Paliativní medicína Verze 1-2012 Obecná část 1. Základní koncepty paliativní medicíny (nevyléčitelné onemocnění, terminální onemocnění, pacient v terminálním stavu,

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2007. Částka 4 Vydáno: ČERVEN 2007 Cena: 126 Kč OBSAH

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2007. Částka 4 Vydáno: ČERVEN 2007 Cena: 126 Kč OBSAH Ročník 2007 Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 4 Vydáno: ČERVEN 2007 Cena: 126 Kč OBSAH ZPRÁVY A SDĚLENÍ 1. Rámcové vzdělávací programy pro specializační vzdělávání nelékařských

Více

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY c h i r u r g i e 1. Asepse, antisepse, dezinfekce, sterilizace. Nozokomiální infekce 2. Indikace a kontraindikace k operacím, operační riziko, typy operací. Příprava nemocného k operaci, peroperační monitorace,

Více

Ošetřovatelská péče 2. díl

Ošetřovatelská péče 2. díl Patrik Burda, Lenka Šolcová Ošetřovatelská péče 2. díl Pro obor ošetřovatel Patrik Burda, Lenka Šolcová Ošetřovatelská péče 2. díl Pro obor ošetřovatel GRADA Publishing Upozornění pro čtenáře a uživatele

Více

VITAKARTA ZDRAVÍ od akutních stavů až po dlouhodobou péči

VITAKARTA ZDRAVÍ od akutních stavů až po dlouhodobou péči VITAKARTA ZDRAVÍ od akutních stavů až po dlouhodobou péči Ing. Vladimír Šolc www.styrax.cz VITAKARTA ZDRAVÍ - online, offline, on hand strana 2 Provedená (vykázaná) péče Vyhodnocení chronických stavů Verifikace

Více

129/2010 Sb. VYHLÁŠKA

129/2010 Sb. VYHLÁŠKA 129/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. dubna 2010, kterou se mění vyhláška č. 39/2005 Sb., kterou se stanoví minimální požadavky na studijní programy k získání odborné způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického

Více

Dobrovolnický program VFN

Dobrovolnický program VFN Dobrovolnický program VFN Konference I slova léčí Ing. Gabriela Jičínská, 27.2.2013 Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Příspěvková organizace v přímé řídící působnosti MZ ČR Poskytuje základní, specializovanou

Více

Jak vyhledávat v seznamu nasmlouvaných zařízení

Jak vyhledávat v seznamu nasmlouvaných zařízení Jak vyhledávat v seznamu nasmlouvaných zařízení Na vašem návrhu na péči si najděte kód indikace, tento údaj se nalézá v levé části dokumentu. Tento kód napište do kolonky Hledat, která se vám zobrazí po

Více

NA PŘÁNÍ , Invalidita, Vážné onemocnění, Smrt v rodině, Best Doctors. Zaměřené na rizika

NA PŘÁNÍ , Invalidita, Vážné onemocnění, Smrt v rodině, Best Doctors. Zaměřené na rizika FACELIFT 2017 NA PŘÁNÍ 2017, Invalidita, Vážné onemocnění, Smrt v rodině, Best Doctors Zaměřené na rizika 1. 12. 2017 nová rizika ještě větší transparentnost bez dopadu na cenu 2 NA PŘÁNÍ 2017 Invalidita,

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017 Datum Název Kraj 9.1.2017 Jak likvidovat plísně ve vnitřním prostředí člověka Ústecký kraj 20.1.2017 Základy pravidel šetrné sebeobrany v návaznosti na restriktivní opatření v sociálních službách Královéhradecký

Více

1 500,-Kč ,-Kč. semenných váčků, dělohy, vaječníků, trávicí trubice, cév zde uložených a uzlin. Lékař vydá zprávu a závěr.

1 500,-Kč ,-Kč. semenných váčků, dělohy, vaječníků, trávicí trubice, cév zde uložených a uzlin. Lékař vydá zprávu a závěr. Název Typy vyšetření Popis vyšetření Cena Ultrazvuková/Sonografická Sonografické vyšetření horní poloviny břicha Jedná se o vyšetření jater, žlučových cest, slinivky břišní, 1 500,-Kč vyšetření sleziny,

Více

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze U Nemocnice 2, Praha 2

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze U Nemocnice 2, Praha 2 Poslední aktualizace 6. května 2016. Klinika Oční klinika Vyšetření, výkon Vyšetření dětského pacienta Vyšetření v makulární poradně Neurooftalmologické vyšetření Oftalmodiabetologické vyšetření Vyšetření

Více

Tematické okruhy bakalářských prací

Tematické okruhy bakalářských prací Tematické okruhy bakalářských prací prof. MUDr. Zdeněk Seidl, CSc. 1. Myelinizace v obraze MR. 2. Posttraumatická transdurální herniace míchy - kazuistika. 3. Korelace mezi klinickou manifestací a nálezem

Více

Program předatestačního kurzu Vnitřní lékařství

Program předatestačního kurzu Vnitřní lékařství Datum 8.00-8.45 Zahájení kurzu Prof. MUDr. Michal Anděl 8.50-9.35 Endokrinologie a diabetologie Prof. MUDr. Michal Anděl Diabetes mellitus 1. typu Akutní komplikace diabetu 9.45-10.30 Endokrinologie a

Více

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce Kapitola III Poruchy mechanizmů imunity buňka imunitního systému a infekce Imunitní systém Zásadně nutný pro přežití Nezastupitelná úloha v obraně proti infekcím Poruchy imunitního systému při rozvoji

Více

Klíčová 2 Vzdělávání pracovníků v sociálních službách. Stručný obsah vzdělávání modulu 1 Možnosti podpory samostatnosti a soběstačnosti klientů

Klíčová 2 Vzdělávání pracovníků v sociálních službách. Stručný obsah vzdělávání modulu 1 Možnosti podpory samostatnosti a soběstačnosti klientů Klíčová 2 Vzdělávání pracovníků v sociálních službách Číslo Název 1 Možnosti podpory samostatnosti a soběstačnosti klientů Porozumění a podpora klientům, možnosti podpory sebeobsluhy v denním životě, funkční

Více

CHIRURGIE OTÁZKY OKRUH OBECNÁ CHIRURGIE

CHIRURGIE OTÁZKY OKRUH OBECNÁ CHIRURGIE CHIRURGIE OTÁZKY OKRUH OBECNÁ CHIRURGIE 1. Komplikace ATB terapie 2. Vědecké informace v chirurgii 3. Zásady ATB terapie 4. Antibiotická profylaxe 5. Posudková činnost v lékařství 6. Obecné zásady chirurgické

Více

Stanovení předmětů profilové části maturitní zkoušky pro školní rok 2012/2013

Stanovení předmětů profilové části maturitní zkoušky pro školní rok 2012/2013 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Znojmo, Jana Palacha 8 Jana Palacha 8, 669 33 Znojmo Stanovení předmětů profilové části maturitní zkoušky pro školní rok 2012/2013 Na základě

Více

Obezita v evropském kontextu. Doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc. Ředitel Endokrinologického ústavu

Obezita v evropském kontextu. Doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc. Ředitel Endokrinologického ústavu Obezita v evropském kontextu Doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc. Ředitel Endokrinologického ústavu OBEZITA CELOSVĚTOVÁ EPIDEMIE NA PŘELOMU TISÍCILETÍ 312 milionů lidí na světě je obézních a 1,3 miliardy lidí

Více

SPECIFIKACE VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB

SPECIFIKACE VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB Příloha č. 1 SPECIFIKACE VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB Níže uvedené obsahy jednotlivých kurzů jsou pouze orientační, zadavatel umožňuje cíle kurzu naplnit i jiným obdobným obsahem kurzů dle akreditace uchazečů.

Více

Přestávka na oběd Chronické komplikace diabetu. Novější antidiabetika

Přestávka na oběd Chronické komplikace diabetu. Novější antidiabetika Program předatestačního kurzu Vnitřní lékařství 24.9.2018-5.10. 2018 1. týden: Budova 3.LFUK Ruská 87, Praha 10, 100 00, páté patro, místnost č. 525, 2. týden: SZÚ - Ředitelství, Šrobárova 49/48, Praha

Více

Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy

Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy Bc. Markéta Zemanová,DiS. OLV FNKV Praha Dietní výživa 2017 Úvod Součástí zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování

Více

Atestační otázky z oboru chirurgie

Atestační otázky z oboru chirurgie Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Atestační otázky z oboru chirurgie Okruh traumatologie 1. Zlomeniny klíčku 2. Zlomeniny prsní kosti 3. Poranění ramenního

Více

Základní modul - povinný

Základní modul - povinný Název akreditovaného pracoviště Forma studia Název vzdělávacího programu Základní modul - povinný Odborné moduly nebo speciální moduly povinné + Speciální moduly povinně volitelné nebo nepovinné (doporučené)

Více

Platnost akreditace. hodin a kreditů. viz specializační vzděl. program min. 45 kreditů za praktickou část. od do 31.7.

Platnost akreditace. hodin a kreditů. viz specializační vzděl. program min. 45 kreditů za praktickou část. od do 31.7. Obor 1. Intenzivní péče v pediatrii OM 1, 2 a vzdělávacího od 1.8.2012 do 1.7.2017 min. 4 kreditů za ( 8 vyhlášky č. /2011 Sb.) 2. Ošetřovatelská péče v pediatrii OM 1 vzdělávacího od 1..2012 do 0.4.2017,

Více

3.1 Úmrtnosť Chorobnosť Zdravotné postihnutie, invalidita, nespôsobilosť Sebestačnosť a závislosť...

3.1 Úmrtnosť Chorobnosť Zdravotné postihnutie, invalidita, nespôsobilosť Sebestačnosť a závislosť... OBSAH Zoznam skratiek... 10 Úvod... 15 I Základné pojmy... 17 1 Gerontológia a geriatria... 17 1.1 Ciele geriatrie... 17 1.2 Vek a jeho delenie... 18 1.3 Starnutie organizmu... 18 1.3.1 Biologické starnutie...

Více

OBSAH. Obsah. Předmluva... 13

OBSAH. Obsah. Předmluva... 13 OBSAH Obsah Předmluva................................................. 13 Část první Základní okruhy obecné psychopatologie.............................. 15 1 Úvod..................................................

Více

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ pro pracovníky v sociálních službách, sociální pracovníky a jejich zaměstnavatele 2013 OBSAH 1. ŠKOLENÍ V RÁMCI DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ........ 4 1.1. Základní informace...

Více

Maturitní témata profilová část

Maturitní témata profilová část Složení zkoušky: 1. Samostatný výkon na odborném pracovišti- Dům sv. Antonína Moravské Budějovice (max. 50 bodů) 2. Písemná zkouška ze Sociálního poradenství a práva učebna VT, písárna (max. 50 bodů) Témata

Více

ZÁZNAM 1 Prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:...

ZÁZNAM 1 Prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:... Jméno a příjmení studenta: ZÁZNAM 1 Prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... UČO:. Akademický rok:.... Název a adresa poskytovatele zdravotních služeb - nemocnice: Praxe vykonávána

Více

Stáž v komunitní výživě 55 Praxe v dietním vaření 100 Základy přípravy pokrmů 60 Příprava pokrmů. Příprava léčebné výživy

Stáž v komunitní výživě 55 Praxe v dietním vaření 100 Základy přípravy pokrmů 60 Příprava pokrmů. Příprava léčebné výživy Příloha č. 1: Srovnávací tabulka odborné vzdělání (PH počet hodin) 1.LF UK v Praze VOŠZ Brno SZŠ Košice SZŠ Ostrava Předmět PH Předmět PH Předmět PH Předmět PH Anatomie 90 Anatomie a fyziologie 136 Anatomie

Více

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze U Nemocnice 2, Praha 2

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze U Nemocnice 2, Praha 2 Poslední aktualizace 24. října 2016. Klinika Oční klinika Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Radiodiagnostická klinika Ústav lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky Vyšetření,

Více

Jak vyhledávat v seznamu nasmlouvaných zařízení

Jak vyhledávat v seznamu nasmlouvaných zařízení Jak vyhledávat v seznamu nasmlouvaných zařízení Na vašem návrhu na péči si najděte kód indikace, tento údaj se nalézá v levé části dokumentu. Tento kód napište do kolonky Hledat, která se vám zobrazí po

Více

I ÚVOD Hlas a jeho význam (J. Dršata) Hlas v komunikaci a dějinách Foniatrie a její vývoj 20

I ÚVOD Hlas a jeho význam (J. Dršata) Hlas v komunikaci a dějinách Foniatrie a její vývoj 20 FONIATRIE - HLAS OBSAH I ÚVOD 19 1 Hlas a jeho význam (J. Dršata) 20 1.1 Hlas v komunikaci a dějinách 20 1.2 Foniatrie a její vývoj 20 II KLINICKÁ ANATOMIE A FYZIOLOGIE HLASOTVORNÉHO ÚSTROJÍ 23 2 Anatomie

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII 1 Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... Učební plán....1 Učební

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n.l. Akreditované pracoviště MPSV ČR č. 2013/1411-I

Další vzdělávání dospělých Ústí n.l. Akreditované pracoviště MPSV ČR č. 2013/1411-I Datum Název Kraj 8.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 9.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 10.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 20.1.2014 SQSS

Více

Kurz Pneumologie a ftizeologie

Kurz Pneumologie a ftizeologie Kurz Pneumologie a ftizeologie 13.2. - 24.2.2017 Po 13. 2. 2017 8,00-8,45 MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D. Příznaky plicních nemocí a jejich fyzikální vyšetření. 8,50-9,35 MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Více

O b s a h : Úvod. Struktura a obsah profilové části maturitní zkoušky. Maturitní témata povinné profilové zkoušky

O b s a h : Úvod. Struktura a obsah profilové části maturitní zkoušky. Maturitní témata povinné profilové zkoušky O b s a h : Úvod Struktura a obsah profilové části maturitní zkoušky Maturitní témata povinné profilové zkoušky Hodnocení zkoušek profilové části maturitní zkoušky Úvod Studijní obor SOCIÁLNÍ ČINNOST připravuje

Více