Poruchy osobnosti. MUDr. Petr Příhoda

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Poruchy osobnosti. MUDr. Petr Příhoda"

Transkript

1 Poruchy osobnosti MUDr. Petr Příhoda

2 Co je porucha osobnosti? Pojem osobnost - stálý souhrn vlastností (myšlení, chápání, cítění, prožívání), utvářených během individuálního vývoje. Relativně stabilní a v čase trvalý soubor charakteristického chování a emočních rysů. Porucha osobnosti - taková varianta těchto vlastností, která jde za hranici rozsahu nacházejícího se u většiny lidí a kterou je možné považovat za extrémní.

3 Charakteristiky relativní stabilita v čase (osobnostní rysy se příliš nemění, na rozdíl od klinických projevů) neflexibilní povaha zhoršená schopnost adaptace a tedy i fungování ve vztazích. jsou egosyntonní, tzn., že člověk s touto poruchou má své rysy za vlastní, je s nimi sžit a tato skutečnost mu nezpůsobuje těžkosti, které by si sám od sebe uvědomoval.

4 Každý je nějaký Svět by byl nesnesitelným místem, kdyby byli všichni stejní

5 Polarity nesnášenlivost změn. bažení po novém řád a pravidla.improvizace teatrálnost, předvádění se.stud, plachost samolibost.pochybnosti introverze.extroverze altruismus.egoismus intimita.izolace autonomie.závislost

6 Norma versus porucha Zdravé, odolné (stenické) osobnosti jsou i přes inklinaci k některé z polarit schopné pohybu mezi nimi a tím se ve vztazích adaptovat a fungovat v nich. Svých vlastností jsou schopny využít k rozvoji. Lidé s poruchou osobnosti bývají k jedné z polarit fixovaní a tato rigidita pohybu brání. Tím dochází ke zhoršené schopnosti adaptovat se ve vztazích a tím k problémům, které je mohou přivést do kontaktu s psychiatrií

7 Biologický základ osobnosti genetické a vrozené vlivy temperament - jeho faktory operují na nevědomé úrovni manifestace od samého počátku života, tedy ještě před signifikantním učením základ struktury osobnosti, (míra impulzivity, exprese emocí, modulace úzkosti, způsob vnímání, cítění apod.)

8 Psychosociální vlivy formování vztahy, dávají základ vnitřní zkušenosti a sebepojetí, struktura zasazena do vztahového rámce organizace osobnosti uplatnění v dalších vztazích a tím i v sociálním fungování charakter vyplývá vztahových zkušeností založen více na vědomých rozhodnutích jedince. Formování charakteru tedy do značné míry souvisí se zvládnutím vývojových etap, jejich úskalí (krizí) a je zásadně ovlivněno vztahy

9 Zjednodušeně řečeno Určitý základ pro formování osobnosti je nám dán biologicky, její další formování a vývoj pak odvisí od vztahů. Vztahy se utváří od raného dětství, kdy si jedinec buduje základní důvěru v okolní svět. Pokud se jí z nějakého důvodu nepodaří získat (např. odmítání, emoční nestálost blízké osoby, kritičnost, výbušnost, napjatá situace mezi rodiči), použije formující se ego proti nejistotě a z ní vyplývající úzkosti obranné mechanismy, které v určitých etapách mohou pomoci jedinci přežít, později mu ale mohou komplikovat sociální fungování a kvalitu života vůbec.

10 Poruchy osobnosti v souvislosti s výskytem duševních nemocí problematika komorbidity potíž se současným diagnostickým systémem postaveným pouze na popisu schizofrenie může osobnost zásadně měnit dynamické pojetí (chápání v souvislostech, nemoc navazuje na poruchu osobnosti).

11 Jednotlivé poruchy osobnosti 3 skupiny (trsy, klastry), vykazují určité podobnosti A - podivíni, excentrici (schizoidní, paranoidní a schizotypální porucha osobnosti) B - dramatičtí, emotivní, nevyzpytatelní (antisociální, histrionská, narcistická a hraniční porucha osobnosti) C - úzkostní, bojácní, pedanti (vyhýbavá, závislá a anankastická porucha osobnosti)

12 A - schizoidní Sociální izolace vztahující se často i na členy rodiny. Omezený rozsah emočního vyjadřování, chybění zájmu o navazování vztahů. Působí chladně a zdrženlivě, čímž odrazují druhé od pokusů navázat s nimi vztah. Preference samotářských činnosti Realizují se v oborech, kde je důležitá především technická či logická stránka věci (matematika, počítače, elektronika) a kde nemusí příliš komunikovat. Vztahový svět, ohrožuje, může pohltit, emocionální projevy vyvolávají úzkost a nejistotu. Odstup a izolace přináší bezpečí. Kontakt s psychiatrií sociální selhávání.

13 A - paranoidní Neodůvodněná podezíravost a z ní vyplývající tendence nesprávně interpretovat konání druhých jako ohrožující. Až agresivní dožadování se svých domnělých práv, nepřiměřené reakce. Obrana proti pomyslným útokům na jejich existenci. Kverulanti, chroničtí stěžovatelé pro malichernosti, kteří se někdy domáhají svých domnělých práv i násilím. Schopni žít ve vztahu, partnera pak také podezírají. Je-li partner submisivní, může některé paranoidní schemata převzít. Kontakt s psychiatrií často forenzní důvody.

14 A - schizotypální Nápadnost zevnějškem i chováním. Nejbližší vžité představě (stereotypu) o šílenství. Myšlení a vnímání bývá deformováno, magické prvky, symbolismy. Chování je obřadné, podivné a výstřední, řeč a vyjadřování zvláštní. Témata: jasnozřivost, magie, bájné světy a povrchní rádoby existenciální filosofování. Působí, jako by byli z jiné planety (např. Adamsova rodina). Schopnost navazovat vztahy omezena. Vyhledání psychiatrické péče většinou za přispění rodiny. Podobnost se schizofrenií, někdy diagnostické těžkosti.

15 B - antisociální (dissociální) Neberou v potaz práva druhých, neschopnost empatie, jednání směrem k dosažení vlastního prospěchu bez ohledu na ubližování druhým. Agresivita, nejsou pocity viny, chybí fenomén svědomí. Neschopnost přizpůsobit se pravidlům. Schopnost přetvářky, klamání okolí vč. odborníků. Krédo: dobro je to, co chci ( Fantomas) Zvýšený výskyt u lidí s kriminální kariérou. Vývojový pohled - kompenzace zranitelnosti a osamělosti vzniklé v dětství (krutá výchova, absence lásky při ústavní výchově). Jiné časté názvy - sociopatie, psychopatie (nesprávně). Psychiatrie forenzní důvody, detoxifikace, zneužití. Muži 3x častěji.

16 B - histrionská Histrion, starověký herec či kejklíř, dříve hysterický. Snaha upoutat na sebe pozornost a být v jejím středu. Pravděpodobně kompenzační mechanismus problému s vlastním sebehodnocením a přesvědčením o sobě, které je ve skutečnosti nízké (nejsem nic). Dramatizace, exhibicionismus, koketérie, široký rozsah afektů a emocí neodpovídajících situaci. Květnaté přívlastky a slovní spojení, barvitá gesta, neschopnost vnímat detaily a jít k jádru věci. Vysněný nedosažitelný ideál x zklamání a frustrace, neschopnost uspokojení, vč. sexuálního. Mylná domněnka o větším výskytu u žen, v povědomí karikatura feminity (marnivost, dramatizace, hašteřivost). U mužů projevy odlišné, investice do vzhledu, potíže se stárnutím, hazardérství a spouštění děsivých situací (tzv. kontrafobický postoj) jako prostředek zvyšování sebeúcty.

17 B - narcistická Grandiozita (velikášství) - pocit jedinečnosti, chybění empatie, potřeba obdivu, sebeláska, vysoké požadavky na sebe i druhé, očekávání přednostního zacházení. Pro dosažení obdivu jsou schopni udělat mnoho, často úspěšně. Často talent, inteligence a dobrý vzhled. Sebeuspokojení - posílení grandiozity, využívání druhých. Neunesou kritiku, obviňují, arogance, své soky či oponenty se snaží devalvovat a znemožnit (obrana před zraněním). Nedosažení sebeuspokojení, konfrontace s realitou (odmítnutí, psychoterapie) - narcistické zranění (zhroucení, pocity prázdnoty, deprese, excesy, sebevražedné tendence (Martin Eden). Jsou schopni komplementárních vztahů, kde je obdiv a uznání, ale neschopnost rovnocenného přátelství, mají obdivovatele a nohsledy. Schopnost akceptovat úspěšné lidi s podobnými rysy, projektivní sounáležitost či příměří. Díky zranění mohou tušit problém deprese, odborná pomoc. Hledají věhlasného odborníka (instituci), ale zranění zákonitě i v terapii. Kořeny - důraz na úspěch (zázračné děti) nedostatek projevů lásky a uznání.

18 B: emočně nestabilní (hraniční) Časté a rychlé střídání nálad. Nestálé a narušené pojetí sebe (jsem divný, vadný) a tím i druhých. Hraniční - hranice mezi psychózou (vnímání reality) a neurózou (úzkosti, deprese, impulzivita), na něž projevy upomínají. Dříve pacienti často přiřazováni k atypickým formám schizofrenie. Narušené vnímání vlastní identity - nepodařilo dosáhnout tzv. objektní stálosti - štěpení (splitting). Neschopnost vidět objekty v jejich celistvosti, idealizace střídá zklamání (úplně dobré, nebo zcela špatné). Kolísání vztahu k objektu v závislosti na vhledu zbavených emocích. Kolísání: prázdnota, neprožívání versus nekontrolované emoce, impulzivita. Excesy, tendence ke zneužívání drog, promiskuitě, konflikty. Sebepoškozování, jizvy (řezné rány, pálení cigaretou) připomíná závislost. Nezvládnutelná afektivita, iluzorní prožitky, vztahovačnosti, porucha vnímání vlastního těla mohou upomínat na dg. schizofrenie. Na rozdíl od sch. přechodné a měnlivé. Často narušené a traumatizující vztahy z dětství, sexuální zneužívání.

19 C vyhýbavá Extrémní strach z odmítnutí či hodnocení. Sami sebe hodnotí nízko (jsem méně než druzí, nekompetentní, nešikovný, nepohotový..) Plaší, úzkostní, ostýchaví a introvertní. Vlastnosti se snaží maskovat: Kdyby druzí poznali jaký opravdu jsem, odmítli by mě. Strach před hodnocením či kritikou (předcházejí odmítnutí) Programové vyhýbání situacím, kde by k hodnocení, kritice a odmítnutí mohlo dojít. Problémy v navazování vztahů, při budování kariéry, přestože mohou být talentovaní a inteligentní. Na rozdíl od schizoidních vyhýbaví pacient po těchto hodnotách touží, což vede pocitům frustrace, úzkosti a pesimismu. Kořeny - nízká tolerance a silná negativní emoční reakce rodičů na neúspěchy dítěte, které se něčemu učí. Pocit hanby a studu - v první rok života, zcela evidentní v době, kdy se dítě učí chodit na nočník. Příklad - Cesta do hlubin študákovy duše, prof. Matulka. Korektivní zkušenost, důležitý účinný faktor psychoterapie, může motivovat k přehodnocení pohledu na sebe.

20 C - závislá Enormně potřebují druhé, aby za ně dělali rozhodnutí a převzali tak zodpovědnost za mnoho oblastí jejich života. Bezmocnost, nedokáží být sami, snadno se podřizují a odevzdávají tak plnou moc autoritě. Neschopnost se rozhodovat. Nejsou schopni ukončovat své vztahy a stane-li se tak, úzkostlivě vyhledávají nové za jakoukoliv cenu. Realizace pod úrovní svých schopností, oběti šikany. Mají potřebu, aby jim někdo radil a staral se o ně. Nadměrně kontrolující rodiče, kteří nebyli schopni u dítěte podpořit pokusy o autonomii, nebo je dokonce trestali. Př.: nešťastná žena, která není schopna opustit svého partnera, přestože ji fyzicky týrá.

21 C - anankastická Někdy nazývána též obsedantně-kompulzivní osobností. Perfekcionističtí, úzkostně visí na pravidlech, nesnáší změny. Šetrní, lakomí, nepružní, nedokážou se vzdát svých věcí. Málo smyslu pro humor, nedávají najevo emoce. Pečliví, svědomití, často úzkostlivá oddanost práci. Perfekcionismus brání dokončovat úkoly, nespokojenost s finálním produktem. Neschopnost delegovat úkoly na druhé. Strach ze ztráty kontroly nad svým světem, lpí na detailech. Potíž s globálním pohledem ( pro stromy nevidí les ). Náročná, kontrolující výchova, pocit dítěte, že není milováno. Melvin Udall (Jack Nicholson) - Lepší už to nebude.

22 Psychoterapeutická léčba Hlavní metoda léčby Propracování sebepojetí - jeho změna vede i ke změně vztahu ke světu. Uvědomování si procesu - možnot docílit změny. Změna v organizaci - větší schopnost adaptace, zlepšení kvality života, lepší využití potenciálu. Dlouhodobá a systematická práce. Detailně propracované manuály má KBT, cestu k uvědomění a změně ukazují také psychoanalytické a dynamické školy podobně jako Gestalt terapie a existenciální směry. Ne bezbřehá péče, ale soustavná podpora směrem ke změně.

23 osobnost vyhýbavá jádrové přesvědčení jsem nekompetentní, neobratný, nemožný přesvědčení o druhých předpoklady strategie odmítnou mne přetvářka vyhýbání závislá jsem bezmocný druzí by se měli postarat s pomocí druhých přežiji, sám to nedokážu závislé vztahy pasivně agresivní jsem soběstačný druzí zasahují a ruší mou autonomii musím dělat věci po svém pasivní rezistence anankastická svět se mi může vymknout z kontroly druzí jsou nezodpovědní, lemplové 100% pravidla a vše dopadne dobře rigidita, pravidla, hodnocení, moralizuje paranoidní jsem zranitelný (komp. silný, nedám se) druzí jsou zlí, nemyslí to se mnou dobře věřit jim mi uškodí podezírá, obviňuje antisociální jsem zranitelný (komp. silný, chytrý) druzí zneužívají, vykořisťují když budu jednat první, budu ve výhodě využívá, manipuluje, napadá, agrese narcistická jsem méně (komp. více) než druzí druzí jsou lepší (manifest. horší) jsem originál, potřebuji zvláštní pravidla vyžaduje zvláštní zacházení, soutěživost histrionská nic nejsem (komp. jsem velkolepý) druzí si mě nebudou vážit (komp. jsou tu aby mě obdivovali) když se budu chovat dramaticky, získám přijetí dramatizace, teatrálnost schizoidní jsem nepřizpůsobivý, samotář druzí nemají co nabídnout vztahy mne pohltí, lépe je být sám odstup, izolace hraniční jsem vadný, špatný, zranitelný, bezmocný druzí mě zradí, opustí sám nepřežiji, budu-li věřit, opustí mne, není cesty extrémy chování schizotypní jsem vadný, nenormální, jiný než druzí druzí mne ohrožují, můj svět je jiný než jejich obezřetnost pomůže odhalit skryté úmysly předpokládá skryté motivy, rituály, čarování

24 Farmakoterapie Orientace na příznaky (úzkost, impulzivita, deprese, narušené vnímání reality psychotické dekompenzace ). Antidepresiva, šetrné dávky antipsychotik či/a tymoprofylaktik. Farmakoterapii se doporučuje vždy kombinovat s nějakou formou psychoterapie či resocializace.

25 Závěr Uvedené popisy poruch osobnosti - pouze abstraktní modely. V praxi častá kombinace rysů a pohyb. Najdete-li se v některé z poruch, či nejlépe hned v několika z nich, nemusí to znamenat problém. Všichni jsme prošli stejnými etapami vývoje a mnohé v minulosti naučené procesy, či chceme-li obrany dosud někdy používáme. U poruch osobnosti je důležitý fakt, že jde o extrém, který člověku brání strategie měnit a tedy i podstatně zabraňuje jeho růstu.

Poruchy osobnosti: základy pro samostudium. Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno

Poruchy osobnosti: základy pro samostudium. Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno Poruchy osobnosti: základy pro samostudium Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno Pro některé běžně užívané pojmy je obtížné dát přesnou a stručnou definici. Osobnost je jedním z nich. osobnost

Více

Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno

Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Poruchy osobnosti (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice dynamika, příčiny, výskyt projevy a diagnostika jednotlivé specifické poruchy osobnosti diferenciální

Více

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27 Obsah Předmluva ke druhému vydání........................ 15 Č Á ST I Základní okruhy obecné psychopatologie............... 17 1 Úvod..................................... 19 2 Vymezení normy..............................

Více

Trauma, vazby a rodinné konstelace

Trauma, vazby a rodinné konstelace Trauma, vazby a rodinné konstelace Terapeutická práce na základě vícegenerační systemické psychotraumatologie (VSP) / - konstelací traumatu www.franz-ruppert.de 1 Vzájemné působení mezi metodou systemických

Více

Psychická reakce. reakce

Psychická reakce. reakce Psychické alterace pacientů jako významná komplikace v traumatologické péči Hana Neudertová, Ph.D. Odd. Klinické psychologie FN Brno Spinální jednotka KÚCH LF MU a TC FN Brno Ústav psychologie a psychosomatiky

Více

Diagnostika specifických poruch učení a chování. PhDr. Markéta Hrdličková, Ph.D.

Diagnostika specifických poruch učení a chování. PhDr. Markéta Hrdličková, Ph.D. Diagnostika specifických poruch učení a chování PhDr. Markéta Hrdličková, Ph.D. Historický přehled Počátky zájmu na přelomu 19/20 století (Heinz Werner, Arnold Gesell) České prostředí prof. Antonín Heveroch

Více

Možnosti terapie psychických onemocnění

Možnosti terapie psychických onemocnění Možnosti terapie psychických onemocnění Pohled do světa psychických poruch a onemocnění a jejich léčby bez použití léků. Mgr.PaedDr.Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Osobnost Biologická

Více

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž definice Domácí násilí: násilí, které se odehrává v soukromí, je opakované, má stoupající

Více

Obsah. Úvod... 1. Teorie utváření CHARAKTERU... 5

Obsah. Úvod... 1. Teorie utváření CHARAKTERU... 5 Úvod........................................... 1 Část 1 Teorie utváření CHARAKTERU....................... 5 Kapitola 1 Charakterologická vývojová teorie............................ 7 Osobnostně-typologické

Více

Poruchy osobnosti. MUDr. Helena Reguli

Poruchy osobnosti. MUDr. Helena Reguli Poruchy osobnosti MUDr. Helena Reguli Osobnost Osobnost sestává z temperamentu, charakteru a inteligence temperament- biologická stránka osobnosti (způsob emočního projevu jedince v určité situaci) charakter

Více

Malé a velké děti v mateřské škole. Prof. RNDr. PhDr. Marie Vágnerová, CSc.

Malé a velké děti v mateřské škole. Prof. RNDr. PhDr. Marie Vágnerová, CSc. Malé a velké děti v mateřské škole Prof. RNDr. PhDr. Marie Vágnerová, CSc. Období mezi 2.a 3. rokem je věkem autonomizace Dochází k postupnému osamostatňování a uvolňování z dřívějších vazeb. Avšak ve

Více

Modul č. XV. Poruchy socializace, problémový klient

Modul č. XV. Poruchy socializace, problémový klient Modul č. XV Poruchy socializace, problémový klient PORUCHY SOCIALIZACE CO ČLOVĚKA UTVÁŘÍ Na fenotypu (úrovni konečné osobnosti) se podílí faktory: a) vnitřní vrozené (genetická dědičnost) získané (sociální

Více

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí. Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí. Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog Pod pojmem užívání drog rozumíme širokou škálu drogového vývoje od fáze experimentování,

Více

SPLBP_ZSE ZÁKLADY SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY ETOPEDIE. Projevy dítěte s PCHE

SPLBP_ZSE ZÁKLADY SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY ETOPEDIE. Projevy dítěte s PCHE SPLBP_ZSE ZÁKLADY SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY ETOPEDIE Projevy dítěte s PCHE Obsah Projevy dítěte s PCHE Charakteristiky vyplývající z definice charakteristiky dle klasifikace školské Internalizovaná, externalizovaná

Více

Psychoterapeutické směry. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková

Psychoterapeutické směry. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Psychoterapeutické směry MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 16 Název materiálu: Psychoterapeutické

Více

Hluboko zakořeněné maladaptivní způsoby chování, obvykle rozpoznatelné v době dospívání či dříve, trvají pak po větší část dospělého věku.

Hluboko zakořeněné maladaptivní způsoby chování, obvykle rozpoznatelné v době dospívání či dříve, trvají pak po větší část dospělého věku. Hluboko zakořeněné maladaptivní způsoby chování, obvykle rozpoznatelné v době dospívání či dříve, trvají pak po větší část dospělého věku. Osobnost je abnormální buď do rovnováhy svých složek, jejich kvality

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Monika Řezáčová jedná se o poruchy chování, které se významně odchylují od normy většiny

Více

Trauma, vazby a rodinné konstelace

Trauma, vazby a rodinné konstelace Trauma, vazby a rodinné konstelace Terapeutická práce systemické psychotraumatologie (VSP) www.franz-ruppert.de mezi metodou systemických konstelací, vlastnostmi toho, kdo konstelaci vede. ten, kdo konstelaci

Více

Rodina se závislým partnerem. Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová

Rodina se závislým partnerem. Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová Rodina se závislým partnerem Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová ZÁVISLOST? Definice závislosti dle Světové zdravotnické organizace Když užívání nějaké látky nebo skupiny látek má u daného jedince

Více

Identita a sebepojetí v období dospívání

Identita a sebepojetí v období dospívání EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) Identita a sebepojetí v období dospívání

Více

osobnost jako duševní celek, charakteristický:

osobnost jako duševní celek, charakteristický: Poruchy osobnosti Hana Přikrylová Kučerová Psychiatrická klinika LF MU Brno Poruchy osobnosti osobnost jako duševní celek, charakteristický: vnitřní jednotou a strukturovaností jeho dílčích složek individuální

Více

Psychologie 12. Otázka číslo: 1. Situace, kdy se zvyšují požadavky na jedince při ztížených podmínkách, označujeme jako: polehčující.

Psychologie 12. Otázka číslo: 1. Situace, kdy se zvyšují požadavky na jedince při ztížených podmínkách, označujeme jako: polehčující. Psychologie 12 Otázka číslo: 1 Situace, kdy se zvyšují požadavky na jedince při ztížených podmínkách, označujeme jako: polehčující negativní zátěžové Otázka číslo: 2 Vnitřní stav jedince, který je buď

Více

Internalizované poruchy chování

Internalizované poruchy chování Internalizované poruchy chování VOJTOVÁ, V. Inkluzivní vzdělávání žáků v riziku a s poruchami chování jako perspektiva kvality života v dospělosti. Brno: MSD, 2010 ISBN 978-80-210-5159-1 Internalizované

Více

OBSAH. Obsah. Předmluva... 13

OBSAH. Obsah. Předmluva... 13 OBSAH Obsah Předmluva................................................. 13 Část první Základní okruhy obecné psychopatologie.............................. 15 1 Úvod..................................................

Více

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Intervenční dimenze dramatické výchovy Dramatická výchova/ve speciální pedagogice dramika je pedagogickou disciplínou, která - využívá metody dramatického

Více

Obsah. Teorie a diagnostika poruch o so b n o sti Úvod...13 ČÁST I

Obsah. Teorie a diagnostika poruch o so b n o sti Úvod...13 ČÁST I Obsah Úvod...13 ČÁST I Teorie a diagnostika poruch o so b n o sti...15 1.1 Co je porucha osobnosti?... 15 1.2 Klasifikace poruch osobnosti... 17 1.3 Prevalence poruch osobnosti... 20 1.4 Etiologie poruch

Více

náročnost vyjadřuje subjektivní stránku vztahu člověka k situaci Objektivní stránka (problém) a subjektivní stránka (problémová situace)

náročnost vyjadřuje subjektivní stránku vztahu člověka k situaci Objektivní stránka (problém) a subjektivní stránka (problémová situace) 9. přednáška Náročné, stresové a konfliktní životní události Náročné (zátěžové) situace náročnost vyjadřuje subjektivní stránku vztahu člověka k situaci Co se vám jeví jako náročná situace? Situace je

Více

DUŠEVNÍ ZDRAVÍ A NEMOCI. Jsme moudřejší v neštěstí, kdežto štěstí nás připravuje o zdravý rozum. ( Seneca)

DUŠEVNÍ ZDRAVÍ A NEMOCI. Jsme moudřejší v neštěstí, kdežto štěstí nás připravuje o zdravý rozum. ( Seneca) DUŠEVNÍ ZDRAVÍ A NEMOCI Jsme moudřejší v neštěstí, kdežto štěstí nás připravuje o zdravý rozum. ( Seneca) Duševní zdraví = nepřítomnost symptomů závad a poruch podle Carla Ransoma Rogerse (1902-1987) jde

Více

Saturace potřeb v oblasti sebekoncepce a sebeúcty. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové

Saturace potřeb v oblasti sebekoncepce a sebeúcty. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové Saturace potřeb v oblasti sebekoncepce a sebeúcty Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové OP v oblasti sebeúcty a sebekoncepce 1. Charakteristika sebekoncepce a sebeúcty 2. Problematika sebekoncepce

Více

Identita a sebepojetí v období dospívání

Identita a sebepojetí v období dospívání Identita a sebepojetí v období dospívání Co je sebepojetí a identita???? Představa sebe sama Myšlenky o sobě samém Vědomí, že něco umím, dokážu Pocit vlastní ceny Vím, kdo jsem a kam patřím Výčet různých

Více

1. Vymezení normality a abnormality 13

1. Vymezení normality a abnormality 13 Úvod 11 1. Vymezení normality a abnormality 13 1.1 Druhy norem 15 Statistická norma 15 Sociokulturní norma 17 Funkční pojetí normality 19 Zdraví jako norma 20 M ediální norma 21 Ontogenetická norma 21

Více

Poruchy osobnosti. Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno. Výuka psychiatrie pro studenty VL, podzim/jaro 2014/15

Poruchy osobnosti. Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno. Výuka psychiatrie pro studenty VL, podzim/jaro 2014/15 Poruchy osobnosti Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno Výuka psychiatrie pro studenty VL, podzim/jaro 2014/15 osobnost duševní celek charakteristický: vnitřní jednotou a strukturovaností jeho

Více

Obecná psychologie Kurz pro zájemce o psychologii 16/3/2013. motivace a vůle

Obecná psychologie Kurz pro zájemce o psychologii 16/3/2013. motivace a vůle Obecná psychologie Kurz pro zájemce o psychologii 16/3/2013 motivace a vůle Motivace Proč chcete studovat psychologii? Sepište seznam svých motivů Motivace základní pojmy termín motivace z latinského moveo

Více

PORADENSKÝ PROCES OBECNÝ ÚVOD

PORADENSKÝ PROCES OBECNÝ ÚVOD PORADENSKÝ PROCES OBECNÝ ÚVOD Vztah klient - poradce Kontinuum vztahu Aktivita Pasivita Aktivní spolupráce Konzumace péče Poradenský proces Direktivní Nedirektivní Poradenský přístup poradce Direktivní

Více

PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY. Obecná charakteristika: Diagnostická vodítka. - neschopnost navazovat soc. vztahy (zejména emocionálního charakteru)

PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY. Obecná charakteristika: Diagnostická vodítka. - neschopnost navazovat soc. vztahy (zejména emocionálního charakteru) Otázka: Psychotické a pervazivně vývojové poruchy Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Sanguares PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY Podstatou je závažné a komplexní poškození psychiky jedince. Dětský

Více

EMOCIONÁLNÍ PORUCHY V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY

EMOCIONÁLNÍ PORUCHY V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY EMOCIONÁLNÍ PORUCHY V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY strach (konkrétní) X úzkost (nemá určitý podnět) Separační úzkostná porucha v

Více

Psychopatologie dětského věku. J.Koutek Dětská psychiatrická klinika FN Motol

Psychopatologie dětského věku. J.Koutek Dětská psychiatrická klinika FN Motol Psychopatologie dětského věku J.Koutek Dětská psychiatrická klinika FN Motol Organizace dětské psychiatrie Nástavbový obor na psychiatrii dospělých, dříve též na pediatrii, otázka jak do budoucna dětské

Více

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad 19. 20.9.2013 Brno HOSPIC Místo, kam chodí lidé důstojně umírat Naděje na DOBROU SMRT Naděje na KVALITNÍ

Více

3. ročník a septima. viz Charakteristika předmětu a poznámky. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

3. ročník a septima. viz Charakteristika předmětu a poznámky. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Seminář psychologie Psychologie 3. ročník a septima 2 hodiny týdně viz Charakteristika předmětu a poznámky Pojem psychologie Objasní původ psychologie, její

Více

Posuzování pracovní schopnosti. U duševně nemocných

Posuzování pracovní schopnosti. U duševně nemocných Posuzování pracovní schopnosti U duševně nemocných Druhy posudkové činnosti Posuzování dočasné neschopnosti k práci Posuzování dlouhodobé neschopnosti k práci Posuzování způsobilosti k výkonu zaměstnání

Více

děti bez výraznějších problémů v chování (preventivní aktivity a opatření, eliminace ohrožujících podmínek)

děti bez výraznějších problémů v chování (preventivní aktivity a opatření, eliminace ohrožujících podmínek) děti bez výraznějších problémů v chování (preventivní aktivity a opatření, eliminace ohrožujících podmínek) děti v riziku (prevence, diagnostika, poradenství) děti s problémy v chování (zejm. intervence,

Více

TK a místní komunita

TK a místní komunita TK a místní komunita Ing. Martina Berdychová Magdaléna, o.p.s. 252 10 Mníšek pod Brdy, P.O.B. 3 Tel. 318 599 124, e-mail: magdalena.ops@iol.cz Vnitřní a vnější svět TK Státní správa a samospráva Odborná

Více

SPECIFIKA JEDINCE S MENTÁLNÍM POSTIŢENÍM

SPECIFIKA JEDINCE S MENTÁLNÍM POSTIŢENÍM SPECIFIKA JEDINCE S MENTÁLNÍM POSTIŢENÍM Psychologické zvláštnosti MU FF, KISK, Bezbariérová knihovna Pavlína Březinová, 2015 SPECIFIKA PSYCHICKÝCH PROCESŮ MR = prosté časové opoždění ve vývoji + strukturální

Více

Management. Základy chování,motivace. Ing. Jan Pivoňka

Management. Základy chování,motivace. Ing. Jan Pivoňka Management Základy chování,motivace Ing. Jan Pivoňka Postoje Hodnocení (příznivá i nepříznivá) o předmětech, lidech nebo událostech Složka poznání přesvědčení, názory, znalosti, informace Složka cítění

Více

Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie. Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž

Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie. Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž Příčiny vzniku duševní poruchy tělesné (vrozené genetika, prenatální

Více

Psychologie výchovy a vzdělávání. Zvládání zátěže žáky a studenty

Psychologie výchovy a vzdělávání. Zvládání zátěže žáky a studenty Psychologie výchovy a vzdělávání Zvládání zátěže žáky a studenty Zátěž a škola Od posouzení připravenosti ke školní docházce je škola zdrojem napětí a stresu (reakce rodičů) Zdroje ve škole: učitelé spolužáci

Více

Výchova sportovních talentů výkonový nebo rozvojový přístup? Mgr. Michal Šafář, PhD. FTK UP Olomouc předseda APS ČR

Výchova sportovních talentů výkonový nebo rozvojový přístup? Mgr. Michal Šafář, PhD. FTK UP Olomouc předseda APS ČR Výchova sportovních talentů výkonový nebo rozvojový přístup? Mgr. Michal Šafář, PhD. FTK UP Olomouc předseda APS ČR Výchova sportovních talentů 1. Výkonový přístup 2. Rozvojový přístup 3. Doporučení pro

Více

Infantilní autismus. prof. MUDr. Ivo Paclt, CSc.

Infantilní autismus. prof. MUDr. Ivo Paclt, CSc. Infantilní autismus prof. MUDr. Ivo Paclt, CSc. Infantilní autismus Základní příznak: neschopnost vstřícných mimických projevů, vyhýbání se očnímu kontaktu, poruchy sociální komunikace, bizardní chování

Více

Psychický vývoj dítěte v náhradní rodinné péči. Významné vývojové mezníky

Psychický vývoj dítěte v náhradní rodinné péči. Významné vývojové mezníky Psychický vývoj dítěte v náhradní rodinné péči Významné vývojové mezníky Působení různých faktorů v době před příchodem do náhradní rodiny Vliv psychické deprivace: nedostatek žádoucích podnětů či nadměrné

Více

Obsedantně kompulzivní porucha. Aktualizace informací

Obsedantně kompulzivní porucha. Aktualizace informací Obsedantně kompulzivní porucha Aktualizace informací výskyt termínů MSK-10 obsedantně kompulzivní porucha F.42 (mezi neurotickými poruchami za úzkostnými, dělená podle převahy obsesí nebo kompulzí) DSM-IV

Více

PRAŽSKÉ FÓRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 2017, TÉMA BEZPEČNÉ KLIMA V PRAŽSKÝCH ŠKOLÁCH. Krizová komunikace ve školním prostředí

PRAŽSKÉ FÓRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 2017, TÉMA BEZPEČNÉ KLIMA V PRAŽSKÝCH ŠKOLÁCH. Krizová komunikace ve školním prostředí PRAŽSKÉ FÓRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 2017, 10. 5. 2017 TÉMA BEZPEČNÉ KLIMA V PRAŽSKÝCH ŠKOLÁCH Krizová komunikace ve školním prostředí KRIZE V psychosociální oblasti je krize definována jako

Více

Cvičení ze společenských věd

Cvičení ze společenských věd Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských

Více

Trauma ze ztráty a jeho následky Z perspektivy

Trauma ze ztráty a jeho následky Z perspektivy Trauma ze ztráty a jeho následky Z perspektivy Vícegenerační traumatologie Praha, 9.března 2012 www.franz-ruppert.de Ohraničené a dobře uchopitelné druhy psychických traumat Existenční trauma (při těžkých

Více

Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek

Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek Psychiatrická léčebna Bohnice Akutní gerontopsychiatrické odd. pav.32 vedoucí lékař e-mail:tomas.turek@plbohnice.cz Historie Starý zákon- popis mánie a deprese- Král

Více

OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA

OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA Co to je obsedantně-kompulzivní porucha? dále jen: OKP (Obsessive compulsive disorder, někdy se používá zkratka OCD) Uvedení do tématu: video a otázky, podněty pro studenty:

Více

Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.)

Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.) Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.) Seminář ze společenských věd navazuje na předmět ZSV a je určen zejména žákům, kteří se chtějí v budoucnu věnovat

Více

Stáří. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová

Stáří. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová Stáří Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2010 Mgr. Monika Řezáčová začátek stáří (mezní věk) je obdobím mezi 60/65 rokem života Primární

Více

CRITICAL INCIDENT STRESS MANAGEMENT

CRITICAL INCIDENT STRESS MANAGEMENT Psychologická služba HZS ČR CRITICAL INCIDENT STRESS MANAGEMENT (posttraumatická péče) 1 CRITICAL INCIDENT Při záchranných akcích se hasiči setkávají s běžnými situacemi, ale také s těmi, které vyvolávají

Více

Mgr. Vendula Kolářová

Mgr. Vendula Kolářová Mgr. Vendula Kolářová Snižování vlivu psycho-sociálních handicapů směřující k posílení zaměstnatelnosti občanů Libereckého kraje CZ.1.04/3.1.02/86.00035 Emoce patří mezi významné řídící a regulační mechanismy

Více

OBSAH. PŘEDM LUVA...13 PODĚKOVÁNÍ ÚVOD Poznámka к terminologii Poznámka к celkovému pojetí I. ČÁST / PROBLEMATIKA POJMŮ

OBSAH. PŘEDM LUVA...13 PODĚKOVÁNÍ ÚVOD Poznámka к terminologii Poznámka к celkovému pojetí I. ČÁST / PROBLEMATIKA POJMŮ OBSAH PŘEDM LUVA...13 PODĚKOVÁNÍ... 18 ÚVOD... 19 Poznámka к terminologii... 19 Poznámka к celkovému pojetí... 21 I. ČÁST / PROBLEMATIKA POJMŮ ÚVOD К I. Č Á S T I...23 1. KAPITOLA / PROČ D IA G N Ó Z A?...24

Více

Výtvarná soutěž STRAŠÁK STRES

Výtvarná soutěž STRAŠÁK STRES Příloha 3 Výtvarná soutěž STRAŠÁK STRES Instruktážní materiál Pracovní stres: příčiny a projevy 2015 PŘÍČINY STRESU nadměrné pracovní vytížení a trvalý tlak (velké množství úkolů, nepřiměřená pracovní

Více

Zdraví a nemoc. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Zdraví a nemoc. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Zdraví a nemoc Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2009 Mgr.Ladislava Ulrychová motto Když chybí zdraví, moudrost je bezradná, síla

Více

Rehabilitace v psychiatrii. MUDr. Helena Reguli

Rehabilitace v psychiatrii. MUDr. Helena Reguli Rehabilitace v psychiatrii MUDr. Helena Reguli Pojem rehabilitace (ze středověké latiny, rehabilitatio = obnovení) snaha navrátit poškozeného člověka do předešlého tělesného stavu či sociální a právní

Více

Zavádění dialekticko behaviorální terapie v TK Kaleidoskop. Renata Tumlířová Miroslava Vykydalová Markéta Rozsívalová

Zavádění dialekticko behaviorální terapie v TK Kaleidoskop. Renata Tumlířová Miroslava Vykydalová Markéta Rozsívalová Zavádění dialekticko behaviorální terapie v TK Kaleidoskop Renata Tumlířová Miroslava Vykydalová Markéta Rozsívalová V roce 2008 proběhlo první školení DBT v Praze Cílem se stalo vyškolit tým v metodách

Více

Náboženské prožívání u poruch osobnosti. PhDr. Pavel Moravec Setkání nemocničních kaplanů Rajhrad u Brna

Náboženské prožívání u poruch osobnosti. PhDr. Pavel Moravec Setkání nemocničních kaplanů Rajhrad u Brna Náboženské prožívání u poruch osobnosti PhDr. Pavel Moravec Setkání nemocničních kaplanů Rajhrad u Brna Psychosomatika S náboženskými projevy u psychických poruch se nesetkáme jen v psychiatrických léčebnách

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Speciální pedagogika Kód studijního oboru 7506T002 Typ studia navazující magisterský Forma studia kombinovaná Specializace Speciální pedagogika

Více

Aplikace metody PRVA v etopedické praxi

Aplikace metody PRVA v etopedické praxi Katedra KVK Pedagogická fakulta Univerzita J.E. Purkyně, Ústí nad Labem Zdeněk Staněk Aplikace metody PRVA v etopedické praxi Phenomenological Reflection of Visual Artifact jako metoda bezpečného zacházení

Více

Jak žít a pracovat s chronickým duševním onemocněním

Jak žít a pracovat s chronickým duševním onemocněním Jak žít a pracovat s chronickým duševním onemocněním Projekt, financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR Průběh diagnostiky Diagnostika

Více

Organizační chování. Pracovní skupiny a pracovní týmy

Organizační chování. Pracovní skupiny a pracovní týmy Organizační chování Pracovní skupiny a pracovní týmy Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR

KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Vágnerová, Marie Psychopatologie pro pomáhající profese / Marie Vágnerová. Vyd. 3., rozš. a přeprac. Praha : Portál, 2004. 872 s. ISBN 80 7178 802 3 159.97 * 616.89-008

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Nadaní dospělí. Dalibor Špok! www.daliborspok.cz! Klinicko-psychologický den, 26.5.2014, Praha

Nadaní dospělí. Dalibor Špok! www.daliborspok.cz! Klinicko-psychologický den, 26.5.2014, Praha Nadaní dospělí Dalibor Špok www.daliborspok.cz Klinicko-psychologický den, 26.5.2014, Praha Nadaní dospělí (Gifted adults / gifted people - GP) Mýty v chápání nadání (nejen) u dospělých Typické charakteristiky

Více

KRIZOVÁ INTERVENCE. Mgr. MORAVČÍK BRANISLAV KARIM FN BRNO

KRIZOVÁ INTERVENCE. Mgr. MORAVČÍK BRANISLAV KARIM FN BRNO KRIZOVÁ INTERVENCE Mgr. MORAVČÍK BRANISLAV KARIM FN BRNO Cíle prezentace Definování krize Představit formy krizové intervence Nastínit prvky krizové intervence Proč je potřebné myslet na krizovou intervenci

Více

DEPRESIVNÍ STRUKTURA OSOBNOSTI V RÁMCI GPT

DEPRESIVNÍ STRUKTURA OSOBNOSTI V RÁMCI GPT DEPRESIVNÍ STRUKTURA OSOBNOSTI V RÁMCI GPT Pojmy deprese a depresivní osobnostní struktura Depresi charakterizuje přítomnost smutné, prázdné či iritabilní nálady spojená s tělesnými a kognitivními změnami,

Více

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy:

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy: 4.2. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Charakteristika předmětu Matematika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast matematika

Více

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné publikace,

Více

Sociální práce s rodinou 12 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D

Sociální práce s rodinou 12 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D Sociální práce s rodinou 12 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D Co nás dnes čeká Rodina ohrožující dítě Co dítě ohrožuje? Zanedbávání Zneužívání Týrání Zanedbávání Nejrozšířenější forma nehodného

Více

SP s rodinou 2 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D

SP s rodinou 2 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D SP s rodinou 2 M E T O D Y H O D N O C E N Í, P R O T E K T I V N Í A R I Z I K O V É F A K T O R Y P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D Systémy hodnocení rodiny Založené na hodnocení znaků dysfunkce

Více

Osobnost je soustava duševních vlastností, charakterizujících celistvou individualitu konkrétního člověka.

Osobnost je soustava duševních vlastností, charakterizujících celistvou individualitu konkrétního člověka. OSOBNOST SPORTOVCE Co je osobnost? Osobnost je soustava duševních vlastností, charakterizujících celistvou individualitu konkrétního člověka. Tvoří ji individuální spojení biologických, psychologických

Více

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE III. Radka Michelová

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE III. Radka Michelová TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE III. Radka Michelová V rámci teorií sp považovány oba směry za humanistické. Soustředění na člověka jako autonomní osobnost, která má hodnotu za všech okolností. Zaměření na vnitřní

Více

Schizoafektivní porucha

Schizoafektivní porucha Schizoafektivní porucha Tomáš Novák Psychiatrické centrum Praha Historie konceptu SCHA poruchy 1933 Kasanin: akutní schizoafektivní psychóza Do 1975 v klasifikacích jako podtyp schizofrenie 1975 DSM III:

Více

ATTACHMENT KONFERENCE O PĚSTOUNSKÉ PÉČI OSTRAVA 22 11 2011. PhDr Petra Vrtbovská PhD DŮLEŽITÉ TÉMA NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE

ATTACHMENT KONFERENCE O PĚSTOUNSKÉ PÉČI OSTRAVA 22 11 2011. PhDr Petra Vrtbovská PhD DŮLEŽITÉ TÉMA NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE ATTACHMENT DŮLEŽITÉ TÉMA NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE KONFERENCE O PĚSTOUNSKÉ PÉČI OSTRAVA 22 11 2011 PhDr Petra Vrtbovská PhD Co budeme probírat PROČ DÍTĚ POTŘEBUJE RODIČOVSKOU PÉČI Co je citové pouto (attachment)

Více

Poruchy osobnosti. Klinická psychologie I. 2. seminář Alena Pučelíková

Poruchy osobnosti. Klinická psychologie I. 2. seminář Alena Pučelíková Poruchy osobnosti Klinická psychologie I. 2. seminář Alena Pučelíková Definice poruchy osobnosti Extrémní nebo významné odchylky od způsobů, kterými průměrný člověk v dané kultuře vnímá, myslí, cítí a

Více

Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a poruchy přizpůsobení

Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a poruchy přizpůsobení Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a poruchy přizpůsobení Zkráceně neurotické poruchy (toto je materiál pouze k vnitřní potřebě, neobsahuje korektní citace!, nešířit) Neurotické poruchy Úzkostné

Více

Část první Vědecká psychologie: Od předchůdců k jejímu zrodu 19

Část první Vědecká psychologie: Od předchůdců k jejímu zrodu 19 OBSAH Úvod: Cíl a pojetí této učebnice 11 Část první Vědecká psychologie: Od předchůdců k jejímu zrodu 19 1. Pět zastavení na cestě ke vzniku vědecké psychologie 21 1.1 Zastavení prvé - důraz na duši 21

Více

Výchova k občanství - Tercie

Výchova k občanství - Tercie - Tercie Výchova k občanství Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

Manažerská psychologie

Manažerská psychologie Manažerská psychologie (X16MP1, X16MPS, A0M16MPS, A0B16MPS) 6. přednáška Pracovní motivace Zdroje motivace, dynamika motivace, teorie motivace Mgr. Petra Halířová 2010 Literatura Povinná: Bedrnová, Nový:

Více

Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy

Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné

Více

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Dětská klinická psychologie. Dětský klinický psycholog

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Dětská klinická psychologie. Dětský klinický psycholog Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Dětská klinická psychologie Dětský klinický psycholog I. Psychologická diagnostika dětí a dospívajících 1. Psychologická vývojová diagnostika

Více

ČÁST 21 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK V OBLASTI PŘÍSTUPU K SEXUALITĚ

ČÁST 21 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK V OBLASTI PŘÍSTUPU K SEXUALITĚ OPERAČNÍ MANUÁL ORGANIZACE ČÁST 21 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK V OBLASTI PŘÍSTUPU K SEXUALITĚ OBSAH 21. VEŘEJNÝ ZÁVAZEK V OBLASTI PŘÍSTUPU K SEXUALITĚ 3 21. 1. Postoj organizace k lidské sexualitě 3 21. 1. 1 Slovníček

Více

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE I. Radka Michelová

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE I. Radka Michelová TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE I. Radka Michelová Psychodynamické perspektivy Psychoanalytické a psychoterapeutické směry, které čerpají z Freuda. Vliv na formování sp zejména na počátku 20. st., v současné době

Více

KOGNITIVNĚ BEHAVIORÁLNÍ FORMULACE PŘÍPADU

KOGNITIVNĚ BEHAVIORÁLNÍ FORMULACE PŘÍPADU KOGNITIVNĚ BEHAVIORÁLNÍ FORMULACE PŘÍPADU MUDr. Petr Možný Formulace případu Výsledkem procesu vyšetření by měl být individuální popis pacientova problému, zahrnující jeho vznik a vývoj a vysvětlující,

Více

Vzdělávací obsah 1. stupeň

Vzdělávací obsah 1. stupeň Příloha č. 2 Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, č. j. 12586/2009-22 ETICKÁ VÝCHOVA DOPLŇUJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ OBOR Obsah

Více

Psychologie zvládání nádorových onemocnění

Psychologie zvládání nádorových onemocnění Psychologie zvládání nádorových onemocnění Mgr. Bc. Zdeněk Hrstka Katedra všeobecně vzdělávacích oborů Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové Klinika onkologie a radioterapie Fakultní nemocnice

Více

Existují určité základní principy, působící ve všech lidských interakcích, a pro kvalitní rodinný život je naprosto nezbytné žít s těmito principy či

Existují určité základní principy, působící ve všech lidských interakcích, a pro kvalitní rodinný život je naprosto nezbytné žít s těmito principy či Rodinná KBT Vranov 3. 6. 2010 Mgr. Alena Mikulová Motto Existují určité základní principy, působící ve všech lidských interakcích, a pro kvalitní rodinný život je naprosto nezbytné žít s těmito principy

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Monika Řezáčová 1) Produktivní chování a neproduktivní chování jedinec může reagovat na

Více

Sociální vlivy Poslušnost, konformita a prosociální chování

Sociální vlivy Poslušnost, konformita a prosociální chování Sociální vlivy Poslušnost, konformita a prosociální chování Jana Lidická Sociální vliv Člověk je tvor společenský Někdy až stádní změny v názorech, postojích či chování pod vlivem setkání s názory, postoji

Více

INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY

INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY Datum přijetí do péče Om/Nom Datum hodnocení Datum změny Pohlaví Adresa faktického pobytu Datum narození, rodné číslo Mateřský jazyk rodičů Mateřský

Více

Návštěvníci s mentálním postižením v muzeu. Mgr. Soňa Mertová, Muzeum bez bariér, 14.-15. 10. 2015

Návštěvníci s mentálním postižením v muzeu. Mgr. Soňa Mertová, Muzeum bez bariér, 14.-15. 10. 2015 Návštěvníci s mentálním postižením v muzeu Mgr. Soňa Mertová, Muzeum bez bariér, 14.-15. 10. 2015 mentální postižení vrozené nebo do 2 let získané postižení psychických schopností člověka nemožnost dosáhnout

Více