M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y?"

Transkript

1 M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK Druhá přednáška

2 INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ, FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERSITA KARLOVA (1348)

3 Ještě jedna technická poznámka (než se pustíme do prvého tématu) AKTIVNÍ ÚČAST NA NAŠICH SETKÁNÍCH BY BYLA MOC, ALE MOC VÍTÁNA: 1 Stačí se nějak - každý dle svého gusta - přihlásit o slovo. 2 Případně mi poslat mail: visek@fsv.cuni.cz - pro ty, kteří nechtějí veřejně mluvit nebo mi chtějí diskrétně poradit. 3 Podobně jako studentům (ač jste možná někteří starší a určitě moudřejší než já) si dovolím připomenout, že ty nejhloupější otázky jsou ty nejpodstatnější - - vedou ke změně pohledu, ke změně paradigmatu. 4 Případně donutí přednášejícího vysvětlit něco, co nikdo dobře nechápal (občas se ukáže, že ani on), ale všichni se styděli zeptat.

4 Ještě jedno připomenutí Data přednášek: Původně naplánované Doufám, že odsouhlasené a vzaté na vědomí (pokud Vás moje povídání bude i nadále zajímat).

5 Obsah dnešní přednášky 1 Je Leonardo opravdu zakladatelem moderní vědy?

6 Mottem pro dnešek bude: Nejvznešenějším potěšením je radost z porozumění. (The noblest pleasure is the joy of understanding.) Leonardo da Vinci

7 Připomenutí obecně známého faktu NAŠE KULTURA, TRADICE, VZDĚLANOST, ATD. JSOU ZALOŽENY NA: 1 Hebrejsko-křest anské tradici a vnímání světa 2 Antické filosofii a vědě

8 Ještě jedno připomenutí NE VŽDY SE ZDŮRAZŇUJE, ŽE OBA PŘÍSTUPY HLEDAJÍ INVARIANTY (co to je!! - např. obsah elipsy)

9 Elipsa má stejný obsah i po otočení (Vrat me se zpět.)

10 Ještě jedno připomenutí NE VŽDY SE ZDŮRAZŇUJE, ŽE OBA PŘÍSTUPY HLEDAJÍ INVARIANTY (co to je!! - např. obsah elipsy) 1 Hebrejsko-křest anská tradice a vnímání světa hledá (převážně) invariantní procesy, vypráví příběhy. 2 Antická filosofie a věda (filosofie) hledá (převážně) invarianty v čase a prostoru, mohli bychom (s trochou nadsázky říci) fyzikální invarianty, (věda) se soustřed uje na matematiku, geometrii a hlavně astronomii, převážně modely světa (nejen vesmíru).

11 Co přinesla antická věda (či spíše vzdělanost)? Hlavní okruhy (pre)antické vzdělanosti - seřazeno (přibližně) dle prvního okamžiku výskytu: 1 Umění - obrazy, sochy, divadelní hry, architektura, chrámy a hrobky 2 Metafyzické poznatky - báje, mýty, legendy a zkazky 3 Filozofie - všeobsahující vědění, hypotézy o Matematika, geometrie, astronomie a... (Ted je čas na matematickou zájímavost!)

12 Matematická zajímavost Dostali jsme za úkol sečíst lichá čísla (2n 1). Pro n = 2 máme 1 + (2n 1) = = 4 = n 2. Pro n = 3 máme (2n 1) = = 9 = n 2. Takže náše domněnka bude (2n 1) = n 2.

13 Matematická zajímavost - vyřešme to matematickou indukcí Mějme tedy hypotézu, že Pak by mělo být (2n 1) = n (2n 1) + (2(n + 1) 1) = (n + 1) 2. Dle hypotézy máme (2n 1) }{{} n 2 + (2(n + 1) 1) = n 2 + (2(n + 1) 1) = n 2 + 2n = n 2 + 2n + 1 = (n + 1) 2.

14 Matematická zajímavost - matematik to ovšem nebude počítat, ale... (Je čas na vtip - to co zabíjí...)

15 Co přinesla antická věda (či spíše vzdělanost)? Pojd me od umění k matematice: UMĚNÍ 1 Malby v jeskyních, na oltářích, atd. 2 Od stavitelů pyramid až po stavitele chrámů a paláců 3 Divadelní hry - Homerova Ilias (či chcete-li Iliada) a Odyssea 4 Sochy lidí, bohů - ideály krásy, harmonie,...

16 Co nám dala antika (tady jde vlastně o historii, tradici a její poznávací schopnost)? METAFYZICKÉ POZNATKY 1 Báje - příběhy bohů a lidí, 2 Zkazky - Ezop (6. století BC) (Jean de La Fontaine (*1621, +1695), Ivan Andrejevič Krylov (*1769,+1844), 3 Mýty - zdroj velkých náboženství (vyjití z Egypta, o Gilgamešovi, o Abrahámovi a toleranci) 4 Legendy - kořeny národů a kultur (Romulus a Remus (Mars, starořímský bůh Slunce, Rhea Silvia dcera krále Numitora Silvia - Alba Longa) (antické město v centrální Italii), praotec Čech a jeho tři dcery) 5 Základy a nejdůležitější pojmy našeho života - co je láska či přátelství, odkud se vzaly, co je etika a morálka, atd.

17 Co přinesla antická věda (tedy vlastně více méně filozofie)? FILOZOFIE 1 Metodiku(y) nazírání světa - paradoxy 2 Představy o světě, o vesmíru, atd. 3 Modely uspořádání společnosti 4 Diskuze o člověku, jeho podstatě, smyslu života Filosofie spolu s matematikou, geometrií a astronomií však mají zvláštní postavení a tak se filosofii věnujme maličko více, matematice se budeme věnovat trochu později (o metafyzice bude ale také často řeč).

18 Historická období filosofie - jak se je učí (často) studenti filosofie 1 Předsókratovská filosofie Milétská škola Thalés z Milétu, Anaximandros, Anaximenés Pýthagorejská škola Pýthagorás a jeho žáci, Alkmaión Elejská škola Xenofanés, Parmenidés, Zénón z Eleje Hérakleitos z Efesu Pluralisté Anaxagorás, Empedoklés 2 Klasické období athénské filosofie Sókratés Platón Aristotelés Sofisté Prótagorás z Abdér, Gorgiás z Leontín Kynismus - Antisthenés, Díogenés ze Sinópé 3 Helénistické období (3. stol. BC až 2. stol. BC), - viz další slide 4 Latinská filosofie (1. stol. BC - 5. stol. AD), - viz další slide

19 Předsókratovská a helénistická filosofie, a klasické období (7. stol. BC až 2. stol. BC) Od otázek etiky a matematiky až po praktickou filosofii, mnoho problémů, které dnes zahrnujeme do vědy.

20 Latinská filosofie Latinská Otázky filosofie práva, (1. stol. praktická BC - 5. filosofie stol. AD) efektivního vládnutí, méně teoretických problémů, které bychom označili jako věda, Stoicismus Zénon z Kitia, Seneca, Epiklétos, Marcus Aurelius střediska - Konstantinopol, Alexandrie Epikureismus Epikúros, Titus Lucretius Carus, (knihovna, faroský maják - div světa) Quintus Horatius aflaccus Řím. Skepticismus - Pyrrhón z Élidy Eklekticismus Marcus Tullius Cicero, Filón Alexandrijský Novoplatónismus Plótínos, Iamblichos, Proklos, Boëthius Chybí menší směry, např. hedonismus - budeme o něm mluvit v kategorii statistické zajímavosti. (Filosofie období úpadku Římské říše )

21 Co přinesla antická věda (tady jde o vědu dost v duchu moderní vědy)? MATEMATIKA, GEOMETRIE, ASTRONOMIE A... 1 Možnost počítat - zajímavost: mohutnost množiny - Bernard Bolzano (Georg Cantor ( ), Richard Dedekind ( , oba Němci)) 2 Čísla a číselné soustavy 3 Geometrické tvary, jejich transformace (kvadratura kruhu), obsah (v různých dimenzích) 4 První představy o vesmíru (spíše o světě)

22 Pojd me opět od umění k matematice: UMĚNÍ 1 O tvůrcích maleb v jeskyních - téměř nic. 2 Velká sfinga v Gíze, staří Egypt ané, 3. tisíciletí BC, největší socha z jednoho kusu kamene 74 m dlouhá, 19 m široká a 21 m vysoká. 3 Homér ( stol. BC (if any), Hérodotos - legenda o Homérově životě, 5. st.bc)) Ilias a Odyssea, Hymnus na Apollóna a Hymnus na Afrodítu, dle klasiků, Ilias a Odyssea začínají evropské kulturní a duchovní dějiny, první redakce z podnětu athénského tyrana Peisistrata (*546,+527 BC) či jeho syna Hipparcha (vládl BC), dnes užívané znění je od Aristarcha ze Samothráky (*220, +143 BC). 4 Discobolus, (asi) řecký sochař Myron (cca BC), (originál ztracen, římské kopie, zachycení pohybu a akce, vyjádření řeckého ideálu o proporci, harmonii rytmu a rovnováze).

23 METAFYZIKA (PŘEVÁŽNĚ VELKÁ NÁBOŽENSTVÍ ) 1 Mnoho autorů je naprosto fiktivních - Mojžíš, Jozue, Samuel atd. 2 U mnohých knih nemáme ani historicky spolehlivé informace o editorech, knihy Starého zákona až do prvních proroků 3 Autoři evangelií, částečně historicky doložení: Matouš, Marek, Lukáš,... 4 Někteří jsou historicky doložení: Mohamed (Muhammad ibn Abdilláh ibn Abdilmuttalib * ), Siddhártha Gautama Budha (*560 BC - +?) Pavel z Tarsu (Ša ul mi-tarsos, *? ) ZAJÍMAVÁ JE TAKÉ HISTORIE HLEDÁNÍ TEXTŮ.

24 Filozofové, které připomeneme (Je čas na další matematickou zajímavost.)

25 Matematická zajímavost - ve škole jsme se učili: Prvočíslo je takové číslo, které je dělitelné jen jedničkou a samo sebou. Ostatní čísla mají řadu dělitelů, např. 6 je dělitelné 2 a 3. Zajímave je, že 6 = , podobně: 28 = či 496 = perfektní čísla. Číslo 12 má dělitele = 16 > 12, podobně 18 má dělitele = 21 > 18, první takové liché číslo je 945 součet dělitelů je abundant numbers.

26 Matematická zajímavost - ve škole jsme se učili (pokračování): Většina lichých neprvočísel, např. 9 má dělitele 3 a 1 a máme = 4 < 9, 15 má dělitele 5, 3 a 1 a máme = 9 < 15, 21 má dělitele 7, 3 a 1 a máme = 11 < 21 - nonabundant numbers. Většina sudých, např. 8 má dělitele 4, 2 a = 7 < 8, 10 má dělitele 5, 2 a = 8 < 10, 14 má dělitele 7, 2 a = 10 < 14 - nonabundant numbers. (Je čas na vtip - vlajka Armenie versus Turecka)

27 Filozofové - maličká připomenutí ZÉNÓN Z ELEJE ( BC) 1 Autor řady paradoxů: Půlení Achilles a želva Letící šíp stojí Stadion Paradox s pytlem ječmene 2 Společný jmenovatel u řady paradoxů - bránění se přijmout efektivně neuchopitelné nekonečno. 3 Aristotelés jej označil za objevitele dialektiky.

28 Achilles a želva - dohoní ji nebo ne? Na se lze dočíst, že želva uběhne za hodinu 0.5 km, tj. za vteřinu cca 14 cm.

29 Achilles a želva - dohoní ji nebo ne? Zkusme to spočítat! Achilles uběhne 99m za cca 10 sekund. Než Achilles uběhne 1.4 m, Želva zatím uběhne 1.4m, tj toho, co uběhl Achilles. želva uběhne 1.4m 0.014, tj z toho, co uběhl Achilles, tj m. Jde o součet geometrické řady i = = i=1 tj. Achilles želvu dohoní na m a závod na 100 m prohraje, ale želvu v každém případě dohoní. atd.

30 Statistická zajímavost: HEDONICKÁ ANALÝZA Waugh, F. V. (1928): Quality factor influencing vegetable prices. Journal of Farm Economics 10, Zkoumání ceny chřestu v závislosti na jeho kvalitě vyjádřené některými charakteristikami

31 Statistická zajímavost (pokračování): Court, A. T. (1939): Hedonic price indexes with automotive examples. In Dynamics of Automobile Demand, N.Y., The General Motors Corporation, Zkoumání ceny aut v závislosti na jejich kvalitě implikované technickými parametry Chow, G. C. (1967): Technological change and demand for computers. American Economic Review, 57:5, Zkoumání ceny počítačů v závislosti na jejich kvalitě implikované technickými parametry

32 Statistická zajímavost (pokračování): Cole, R., Y. C. Chen, J. A. Barquin-Stollema, E. Dulberger, N. Helvacian, J. H. Hodge (1986): Quality-adjusted price index for computer processors and selected peripheral equipment. Survey of Current Business, 66:1, Zkoumání ceny počítačů a jejich částí v závislosti na jejich kvalitě dané technickými parametry To, co v roce 1953, v roce kdy IBM dala na trh první počítač, stálo 530$, stálo v roce 1982 už jen 1$. (Bill Gates, ředitel GM)

33 Je Leonardo opravdu zakladatelem moderní ve dy? Co pr inesla antická a str edove ká ve da a vzde lanost? Co víme o jejich tvu rcích a procesu tvorby? Domácí úkol Na Grand Slamu hraje v prvním kole hlavní soute že 128 hrác u. Kolik zápasu se celkem odehraje, než bude znám víte z? (Je c as na promoc ní projev.)

34 Píšou, že každý Čech nosí v průměru 7.3 párů ponožek. Jen nevím jak?

35 DIKY ZA POZORN OST

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y?

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK Druhá přednáška INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ, FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERSITA KARLOVA

Více

FILOZOFIE. Ročník studia/třída IV/ME 4 Vytvořeno Září 2012 Autor materiálu

FILOZOFIE. Ročník studia/třída IV/ME 4 Vytvořeno Září 2012 Autor materiálu FILOZOFIE Název školy Filozofie VY_32_INOVACE_14_02_01 ANTICKÁ FILOZOFIE Název školy Antická Filozofie VY_32_INOVACE_14_02_02 Obsah a zaměření problematiky směřuje k seznámení žáků s antickou filozofií

Více

Obsah. II. Povaha dějin filosofie... 15 III. Jak studovat dějiny filosofie... 20 IV. Antická filosofie... 22

Obsah. II. Povaha dějin filosofie... 15 III. Jak studovat dějiny filosofie... 20 IV. Antická filosofie... 22 Předmluva... 5 Autorova předmluva k revidovanému vydání... 10 Kapitola I. Úvod... 11 I. Proč studovat historii filosofie?... 11 II. Povaha dějin filosofie... 15 III. Jak studovat dějiny filosofie... 20

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Otázka: Předsokratovská řecká filosofie. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): denisaa. Antická filosofie

Otázka: Předsokratovská řecká filosofie. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): denisaa. Antická filosofie Otázka: Předsokratovská řecká filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): denisaa Antická filosofie stol. př. n. l. 529 (římský císař Justinián vydal příkaz zničit řecká díla) = řecká a římská

Více

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y?

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK Třetí přednáška INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ, FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERSITA KARLOVA

Více

Filozofie 02. Otázka číslo: 1. Platónova filozofie byla: idealistická. materialistická. pluralistická (je možná pouze jedna správná odpověď)

Filozofie 02. Otázka číslo: 1. Platónova filozofie byla: idealistická. materialistická. pluralistická (je možná pouze jedna správná odpověď) Filozofie 02 Otázka číslo: 1 Platónova filozofie byla: idealistická materialistická pluralistická Otázka číslo: 2 Autorem děl Obrana Sokratova, Kritón, Protagoras, Gorgias, Symposion, Faidón je: Demokritos

Více

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y?

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK Třetí přednáška INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ, FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERSITA KARLOVA

Více

DĚJINY A KULTURA PhDr. Věra Radváková

DĚJINY A KULTURA PhDr. Věra Radváková DĚJINY A KULTURA PhDr. Věra Radváková NEJSTARŠÍ CIVILIZACE CIVILIZACE PŘEDNÍHO VÝCHODU 3. tisíciletí př.n.l. Sumerové, Akkadové, Babylóňané (území Mezopotámie) EGYPT, INDIE, ČÍNA Starověké kultury byly

Více

Vybrané kapitoly z dějin filosofie (antika, středověk, novověk, 20. stol)

Vybrané kapitoly z dějin filosofie (antika, středověk, novověk, 20. stol) Vybrané kapitoly z dějin filosofie Obor: křesťanská výchova KFK/VKDF, 2007-2008, semestrální přednáška se cvičením, 2+1 hod., zk ZS: 24.9.-21.12. 2004, 13 týdnů (tel.: 7404; email: ladislav.chvatal@upol.cz)

Více

Klasické, helénistické období

Klasické, helénistické období Klasické, helénistické období 1. Napiš autora výroku: Měrou všech věcí je člověk, jsoucích, že jsou, a nejsoucích, že nejsou. a) Démokritos b) Anaxagorás c) Protágorás d) Diogénés 2. Co z daného výroku

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 CZ.1.07/1.5.00/34.1076. Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 CZ.1.07/1.5.00/34.1076. Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Historie matematiky a informatiky

Historie matematiky a informatiky Evropský sociální fond Investujeme do vaší budoucnosti Historie matematiky a informatiky 2014 Doc. RNDr. Alena Šolcová, Ph.D. Katedra aplikované matematiky FIT ČVUT v Praze 1 Co je matematika? Matematika

Více

Historie matematiky a informatiky

Historie matematiky a informatiky Historie matematiky a informatiky 2018 Doc. RNDr. Alena Šolcová, Ph.D. Katedra aplikované matematiky FIT ČVUT v Praze 22. 2. 2018 Alena Šolcová, FIT ČVUT v Praze 1 Pýthagorás ze Samu, 6. stol. př. n. l.

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Historie matematiky a informatiky 2 1. přednáška 24. září 2013. Doc. RNDr. Alena Šolcová, Ph.D. Katedra aplikované matematiky FIT ČVUT v Praze

Historie matematiky a informatiky 2 1. přednáška 24. září 2013. Doc. RNDr. Alena Šolcová, Ph.D. Katedra aplikované matematiky FIT ČVUT v Praze Historie matematiky a informatiky 2 1. přednáška 24. září 2013 Doc. RNDr. Alena Šolcová, Ph.D. Katedra aplikované matematiky FIT ČVUT v Praze Co je matematika? Obor, který se hojně používá v dalších oborech

Více

ovací hodiny 1. hodina do str. 8) vyjmenovat a charakterizovat jednotlivé školy a jejich představitele. PC s projektorem pro učiteleu Inovace: Posílen

ovací hodiny 1. hodina do str. 8) vyjmenovat a charakterizovat jednotlivé školy a jejich představitele. PC s projektorem pro učiteleu Inovace: Posílen Datum: 13. 7. 2013 Projekt: Využit ití ICT techniky předevp edevším m v uměleck leckém m vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_356 Škola: Akademie - VOŠ,, Gymn.

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 30.10.2012 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Zdeněk Kratochvíl. Filosofie mezi mýtem a vědou. Od Homéra po Descarta ACADEMIA

Zdeněk Kratochvíl. Filosofie mezi mýtem a vědou. Od Homéra po Descarta ACADEMIA U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 7 1 8 3 8 Zdeněk Kratochvíl Filosofie mezi mýtem a vědou Od Homéra po Descarta ACADEMIA

Více

ROHYPNOL. 2. Východiska a zdroje filosofie. 3. Západní filosofie a orientální moudrost. 4. Obory filosofie. 5. Metody filosofie. 6.

ROHYPNOL. 2. Východiska a zdroje filosofie. 3. Západní filosofie a orientální moudrost. 4. Obory filosofie. 5. Metody filosofie. 6. ROHYPNOL 1. Vývoj filosofie - původně souhrn nerozrůzněného vědení - vývoj poznání diferenciace (př. Pythagoras rozdělit F na: etiku, logiku, fysiku nauka o přírodě) - Aristoteles: 1. filosofie metafyzika

Více

Název materiálu: Opakování Řecko, Řím. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Název materiálu: Opakování Řecko, Řím. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: Název materiálu: Opakování Řecko, Řím Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová Opakování - Starověké Řecko a Řím 1. Kde a proč zakládali Řekové osady? (použij

Více

- řecká gramatika, matematika a historie, hlavně rétorika, úskoky, triky, klamy

- řecká gramatika, matematika a historie, hlavně rétorika, úskoky, triky, klamy Otázka: Antická filozofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Michaela ANTICKÁ FILOZOFIE KLASICKÉHO A HELÉNISTICKÉHO OBDOBÍ sofisté, Sokrates, Platon, Aristoteles řecký a římský stoicismus, epikureismus,

Více

ROHYPNOL. 2. Východiska a zdroje filosofie. 3. Západní filosofie a orientální moudrost. 4. Obory filosofie. 5. Metody filosofie. 6.

ROHYPNOL. 2. Východiska a zdroje filosofie. 3. Západní filosofie a orientální moudrost. 4. Obory filosofie. 5. Metody filosofie. 6. ROHYPNOL 1. Vývoj filosofie - původně souhrn nerozrůzněného vědení - vývoj poznání diferenciace (př. Pythagoras rozdělit F na: etiku, logiku, fysiku nauka o přírodě) - Aristoteles: 1. filosofie metafyzika

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název: DUM: VY_32_INOVACE_4B_2_Kultura_ve_starověkém_Řecku_věda Vyučovací

Více

Počátek filozofie ve vztahu k mýtu. Přechod od mýtu k logu. změny. Duše a logos. Etika. (Parmenidés, Hérakleitos)

Počátek filozofie ve vztahu k mýtu. Přechod od mýtu k logu. změny. Duše a logos. Etika. (Parmenidés, Hérakleitos) Dějiny filozofie do Kanta Rozdělení na období I. Úvod do dějin filozofie. Počátek filozofie ve vztahu k mýtu. Přechod od mýtu k logu. Předsokratičtí filozofové. Pralátka. Problematika arché a změny. Duše

Více

ŘÍMSKÁ KULTURA. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.

ŘÍMSKÁ KULTURA. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. VY_32_INOVACE_D_380 S2 ŘÍMSKÁ KULTURA Autor: Taťjana Horáková, Mgr. Použití: 6. ročník Datum vypracování: 5. 5. 2013 Datum pilotáže: 27. 5. 2013 Metodika: pomocí prezentace žáky seznámit s kulturou a vzdělaností

Více

Ověření ve výuce: Třída:

Ověření ve výuce: Třída: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 32_01 Sada: III Ověření ve výuce: Třída: 6.B Datum: 4.

Více

Zenonovy paradoxy PRÁCE PRO SOČ. 1. října 2016 Autor: Adéla Tomanovicsová Téma: Zenonovi Paradoxy

Zenonovy paradoxy PRÁCE PRO SOČ. 1. října 2016 Autor: Adéla Tomanovicsová Téma: Zenonovi Paradoxy PRÁCE PRO SOČ 1. října 2016 Autor: Adéla Tomanovicsová Téma: Zenonovi Paradoxy Název Zenonovi paradoxy Jméno a Příjmení Adéla Tomanovicsová Pracovní postup: 1. Zjištění informací. 2. Nastudování. 3. Vytvoření

Více

Nejstarší řecká filosofie (předattické období) předsokratici přírodní filosofie

Nejstarší řecká filosofie (předattické období) předsokratici přírodní filosofie Nejstarší řecká filosofie (předattické období) předsokratici přírodní filosofie I. Osnova 1. Milétská škola 2. Pýthágorás 3. Hérakleitos 4. Eleaté 5. Mladší fysikové 6. Atomismus II. Přehled nejstarší

Více

Kultura klasického období starověkého Řecka

Kultura klasického období starověkého Řecka KULTURA KLASICKÉHO OBDOBÍ Klíčová slova: kalokagathia výchovným ideálem, hloubání filosofů o světě, pravdě a lidském poznání, první historikové, řečníci z povolání, Hippokratova přísaha, dokonalé sochy

Více

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání Otázka: Základní etické přístupy, dějiny etiky Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): František Červinka Etika = filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

Více

obecná charakteristika sofistů,protágorás,gorgiás, Sokrates život, myšlení a působení, školy

obecná charakteristika sofistů,protágorás,gorgiás, Sokrates život, myšlení a působení, školy Otázka: Sofisté, Sokrates a sokratovské školy Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Michael obecná charakteristika sofistů,protágorás,gorgiás, Sokrates život, myšlení a působení, školy II. Attická

Více

filosofie je soustava kritického myšlení o problémech (bytí, života, člověka)

filosofie je soustava kritického myšlení o problémech (bytí, života, člověka) Otázka: Pojetí filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Petr Novák filosofie je soustava kritického myšlení o problémech (bytí, života, člověka) klade si otázky ohledně smyslu všeho a zkoumá

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Z hlediska historie: období starého Řecka a starého Říma Periodizace: časově toto období zahrnuje cca 1200let (6. a 7. st. Př. Kr.

Z hlediska historie: období starého Řecka a starého Říma Periodizace: časově toto období zahrnuje cca 1200let (6. a 7. st. Př. Kr. Otázka: Antická filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): pajanos Antická filozofie Z hlediska historie: období starého Řecka a starého Říma Periodizace: časově toto období zahrnuje cca 1200let

Více

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK Čtvrtá přednáška INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ, FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERSITA KARLOVA

Více

FILOZOFIE. 3. díl. Dějiny filosofie

FILOZOFIE. 3. díl. Dějiny filosofie FILOZOFIE 3. díl Dějiny filosofie Kapitoly vznik a podstata filozofie; antická filozofie (6. století př. n. l. 529 n. l.); středověká filozofie (1. 15. století); renesanční filozofie (15. 16. století);

Více

Praktická filosofie a etika. Zuzana Svobodová

Praktická filosofie a etika. Zuzana Svobodová Praktická filosofie a etika Zuzana Svobodová Co Vás motivuje studovat? Jaké hodnoty se projevují v této Vaší motivaci? Co je to (spokojenost, život, láska, statečnost, ) důstojnost ctnost hodnota? Hodnoty

Více

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK Čtvrtá přednáška INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ, FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERSITA KARLOVA

Více

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK Čtvrtá přednáška INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ, FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERSITA KARLOVA

Více

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Název knihy Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč se říká? Achillova pata a další antická úsloví e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2016

Více

Historie matematiky a informatiky Cvičení 1

Historie matematiky a informatiky Cvičení 1 Historie matematiky a informatiky Cvičení 1 Doc. RNDr. Alena Šolcová, Ph. D., KAM, FIT ČVUT v Praze 2014 Evropský sociální fond Investujeme do vaší budoucnosti Alena Šolcová Kapitola z teorie čísel Co

Více

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. RENESANCE A VĚK ROZUMU Renesance kulturní znovuzrození

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Historie matematiky a informatiky Doc. RNDr. Alena Šolcová, Ph.D. Katedra aplikované matematiky FIT ČVUT v Praze

Historie matematiky a informatiky Doc. RNDr. Alena Šolcová, Ph.D. Katedra aplikované matematiky FIT ČVUT v Praze Historie matematiky a informatiky 1 2017 Doc. RNDr. Alena Šolcová, Ph.D. Katedra aplikované matematiky FIT ČVUT v Praze Program našeho předmětu 2+1 1. 23. února 2017 - Úvod + C1 2. 2. března 3. 9. března

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 288 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 31. 3. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Historie matematiky a informatiky Cvičení 4

Historie matematiky a informatiky Cvičení 4 Historie matematiky a informatiky Cvičení 4 Doc. RNDr. Alena Šolcová, Ph. D., KAM, FIT ČVUT v Praze 2014 Evropský sociální fond Investujeme do vaší budoucnosti Alena Šolcová Čísla speciálních tvarů a jejich

Více

Maturitní otázky ze ZSV Školní rok 2017/2018

Maturitní otázky ze ZSV Školní rok 2017/2018 Maturitní otázky ze ZSV Školní rok 2017/2018 1. Člověk jako osobnost 2. Učení a komunikace 3. Duševní vývoj osobnosti, poruchy vývoje osobnosti 4. Psychické jevy 5. Člověk ve společnosti 6. Sociální útvary

Více

IVO TRETERA , NASTIN. v DEJIN EVROPSKEHO. v, MYSLENI. (Od Thaleta. k Rousseauovi)

IVO TRETERA , NASTIN. v DEJIN EVROPSKEHO. v, MYSLENI. (Od Thaleta. k Rousseauovi) IVO TRETERA, NASTIN v DEJIN,. EVROPSKEHO v, MYSLENI (Od Thaleta k Rousseauovi) 311. Tresmontant, Cl.: Hebrejský Kristus. Př. J. Mlejnek. Timotej, Košice 1996. 312. Tretera, I.: Dějiny filosofie I. SPN

Více

Antická filozofie. Filozofické školy v řecké filozofii. Helénismus. Jana Kutnohorská

Antická filozofie. Filozofické školy v řecké filozofii. Helénismus. Jana Kutnohorská Antická filozofie. Filozofické školy v řecké filozofii. Helénismus Jana Kutnohorská Význam řecké filosofie Zakladatelé řecké filozofie jsou zároveň praotci naší vlastní filozofie. Dějiny řecké filosofie

Více

Egypt, Mezopotámie, Indie, Čína zemědělství, přírodní cykly, závislost na přírodě - pasivita Řecko kolonizace, řemeslo, obchod svoboda, Aktivita

Egypt, Mezopotámie, Indie, Čína zemědělství, přírodní cykly, závislost na přírodě - pasivita Řecko kolonizace, řemeslo, obchod svoboda, Aktivita Egypt, Mezopotámie, Indie, Čína zemědělství, přírodní cykly, závislost na přírodě - pasivita Řecko kolonizace, řemeslo, obchod svoboda, Aktivita experiment+volný čas SCHOLÉ Sebevzdělávání, teorie Oddělení

Více

1. období kosmologické století 2. období antropologického obratu= attické období století ( končí smrtí Aristotela)

1. období kosmologické století 2. období antropologického obratu= attické období století ( končí smrtí Aristotela) Otázka: Antická filozofie, vznik, hlavní školy Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): bopo vznik 7.- 6. století pnl. Ve Starověkém Řecku ( tj. Oblast Středozemního moře) Řekov byli výborní mořeplavci

Více

Mgr. Blanka Šteindlerová

Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 3 42 Anotace Žák se seznámí s pojmem renesance, získá základní informace. Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT =Předmět /téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací

Více

Otázka: Présokratici, antická filosofie. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Gachnicka DĚJINY FILOSOFIE

Otázka: Présokratici, antická filosofie. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Gachnicka DĚJINY FILOSOFIE Otázka: Présokratici, antická filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Gachnicka DĚJINY FILOSOFIE Západní filosofie vzniká na přelomu 7. a 6. st. př. n. l. v Řecku. I. Antická filosofie

Více

Den otevřených dveří. Klasická archeologie.

Den otevřených dveří. Klasická archeologie. Den otevřených dveří Klasická archeologie http://ukar.ff.cuni.cz Klasická archeologie 2.je tradiční a zároveň supermoderní obor Klasická archeologie 3 Věnujeme se výzkumu materiální kultury středomořské

Více

a) Sofisté a sofistika kašle na to, co bylo před ní zájem o člověka jako individuum, předpoklad pro rozvoj (athénské) demokracie

a) Sofisté a sofistika kašle na to, co bylo před ní zájem o člověka jako individuum, předpoklad pro rozvoj (athénské) demokracie A) Dějiny filosofie 1. Předsokratovská filosofie a) Mílétská škola jedna arché, proměnlivá, proměňující se ve věci a zpět = vznik a zánik; zcela samozřejmé přijímání pohybu pohyb náleží arché samotné hledání

Více

Úvod do filosofie. Pojem a vznik filosofie, definice filosofie. Vztah filosofie a ostatních věd

Úvod do filosofie. Pojem a vznik filosofie, definice filosofie. Vztah filosofie a ostatních věd Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy Periodizace Cíl prezentace studenti budou schopni

Více

Literatura antického Řecka

Literatura antického Řecka Literatura antického Řecka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Číslo a název šablony klíčové aktivity: Identifikátor: Škola: Předmět: Tematická oblast: Název: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující

Více

- byli zde tři myslitelé zakladatelé filozofického myšlení Thalés, Anaximandros, Anaximenes

- byli zde tři myslitelé zakladatelé filozofického myšlení Thalés, Anaximandros, Anaximenes Otázka: Předsókratovská filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): adelka Milétská škola -označení podle Milétos - byli zde tři myslitelé zakladatelé filozofického myšlení Thalés, Anaximandros,

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 6. Řím a počátky křesťanství. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 6. Řím a počátky křesťanství. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 6. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Paideia a řecká inspirace

Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Paideia a řecká inspirace Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Paideia a řecká inspirace Jana Skácelová Člověk je ze všech živočichů nejrozumnější, ježto má ruce. Anaxagorás Bylo by nesnadno najít lepší metodu vyučovací

Více

1.období. Myslitelé nejstarší epochy tvořili přibližně v rozmezí od roku 600 př. n. l. do 5. stol.př. n.l.

1.období. Myslitelé nejstarší epochy tvořili přibližně v rozmezí od roku 600 př. n. l. do 5. stol.př. n.l. Otázka: Filosofie starověkého Řecka Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Shevcenko A/ Dějiny starověké řecké filosofie včetně filosofie římské, která je přímým dědicem řeckého filosofického ducha

Více

Starověká mimoevropská literatura

Starověká mimoevropská literatura Starověká mimoevropská literatura Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Číslo a název šablony klíčové aktivity: Identifikátor: Škola: Předmět: Tematická oblast: Název: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

2. báseň složená z pravidelně se střídajících kratších a delších veršů

2. báseň složená z pravidelně se střídajících kratších a delších veršů Staroorientální a antická literatura 1. Správně přiřaď do tabulky: tragédie, epos, komedie, epóda, bajka, óda 1. krátké veršované nebo prozaické vyprávění jinotajného příběhu směřující k obecnému poučení,

Více

PhDr. Jana Bros-Svobodová. Počátky psané literatury ve světě. Antická literatura Řecko

PhDr. Jana Bros-Svobodová. Počátky psané literatury ve světě. Antická literatura Řecko Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: PhDr. Jana Bros-Svobodová Počátky psané literatury ve světě Antická literatura Řecko Pracovní list má podobu různých typů cvičení, lze je

Více

Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC2

Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC2 Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 Antika: Řecko Období Hlavní autoři Období 1. Ve kterém období existovalo antické Řecko? 2. Co bylo polis? Uveď dva nejznámější zástupce + jejich charakter. 3.

Více

Antické ekonomické vztahy

Antické ekonomické vztahy Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Literatura starověku. Český jazyk - literatura

Literatura starověku. Český jazyk - literatura Literatura starověku Tematická oblast Datum vytvoření Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Český jazyk - literatura 1. 6. 2013 1. nebo 2. ročník čtyřletého, 5. nebo 6. ročník osmiletého gymnázia

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Kultura a umění 01. DĚJINY KULTURY A UMĚNÍ - starověk. Otázka číslo: 1. Zikkuraty jsou: stupňovité věže sumerských chrámů

Kultura a umění 01. DĚJINY KULTURY A UMĚNÍ - starověk. Otázka číslo: 1. Zikkuraty jsou: stupňovité věže sumerských chrámů Kultura a umění 01 DĚJINY KULTURY A UMĚNÍ - starověk Otázka číslo: 1 Zikkuraty jsou: stupňovité věže sumerských chrámů výtvarná reliéfní orientální díla destičky se záznamy o hospodaření připojené dobyté

Více

Historie matematiky a informatiky Počátky matematiky a informatiky v antice 1

Historie matematiky a informatiky Počátky matematiky a informatiky v antice 1 Evropský sociální fond Investujeme do vaší budoucnosti Historie matematiky a informatiky Počátky matematiky a informatiky v antice 1 Doc. RNDr. Alena Šolcová, Ph.D. Katedra aplikované matematiky FIT ČVUT

Více

Starověké Řecko. Bartošová

Starověké Řecko. Bartošová Starověké Řecko Bartošová Antické Řecko Vznik Cca před 3500-4000 let KRÉTA Konec rozmach křesťanství vliv na jazyk, politiku, vzdělávací systém, filozofii, vědu a umění. Zejména městské státy (krom období

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník.

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník. Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_8_Starověký _Řím_ II _Náboženství Vyučovací

Více

HLEDÁNI PRAVDY V DĚJINÁCH II. Historické paralely

HLEDÁNI PRAVDY V DĚJINÁCH II. Historické paralely HLEDÁNI PRAVDY V DĚJINÁCH II. Historické paralely Smysl a koncept studia morální filosofie dějin O. Úžas, objev, otázka nad tím, co JEST 1. Co je pravda? Co můžeme vědět? 2. Čemu můžeme věřit, v co doufat?

Více

Helénské období a kultura starověkého Řecka

Helénské období a kultura starověkého Řecka Helénské období a kultura starověkého Řecka 1. Kdo jsou Makedonci, kde leží Makedonie, jaké tam bylo státní zřízení? Kdo tam vládl? 2. Kdy, kde a jak došlo k tomu, že si Filip Makedonský podmanil Řecko?

Více

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK Čtvrtá přednáška INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ, FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERSITA KARLOVA

Více

otázky (ontologické, gnoseologické, kosmologické, logické, etické, estetické, axiologické)

otázky (ontologické, gnoseologické, kosmologické, logické, etické, estetické, axiologické) Otázka: Úvod do filozofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Marky96 filozofie = věda, která zkoumá nejobecnější otázky přírody, společnosti a lidského myšlení Počátky filozofie předpokládá

Více

Filozofie 01. Otázka číslo: 1. Etiku jako první systematizoval: Platón. Aristoteles. Kant (je možná pouze jedna správná odpověď) Otázka číslo: 2

Filozofie 01. Otázka číslo: 1. Etiku jako první systematizoval: Platón. Aristoteles. Kant (je možná pouze jedna správná odpověď) Otázka číslo: 2 Filozofie 01 Otázka číslo: 1 Etiku jako první systematizoval: Platón Aristoteles Kant Otázka číslo: 2 Epikurejská etika: byla kolektivistická nabádala žít ve shodě s vlastní přirozeností a rozumem byla

Více

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata Dějepis (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 6 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Vztah člověka

Více

Počátky slovesného umění - literatura

Počátky slovesného umění - literatura Jméno: Počátky slovesného umění Přidal(a): ergo Literatura starověku 3500 př. n. l. 500 n. l. 1) Orientální Literatura sumerská Mezopotámie - řeky Eufrat a Tigris Sumerové - pečetní systém Piktogramy obrázkové

Více

Starověk. Věda: Matematika šedesátková soustava, rozvoj geometrie, násobilka, mocniny Kalendář podle záplav, aby věděli, kdy přijdou

Starověk. Věda: Matematika šedesátková soustava, rozvoj geometrie, násobilka, mocniny Kalendář podle záplav, aby věděli, kdy přijdou Starověk vznik starověkých říší: Přední východ, Dálný východ (Indie, Čína), Egejská oblast 1) Staroorientální říše v Asii (od 3500 let př.n.l.) 2) Klasické říše u středozemního moře (od 1000 let př.n.l.)

Více

Dějiny filosofie 1 (antika a středověk) KFI/KDFAS

Dějiny filosofie 1 (antika a středověk) KFI/KDFAS Pedagogika volného času [NMgr.] Studijní opory pro kombinované studium Dějiny filosofie 1 (antika a středověk) KFI/KDFAS Garant předmětu Mgr. Lukáš Novák, Ph.D. kancelář: TF JU, Kněžská 8, dveře č. 4.31

Více

Literatura starověku a antiky - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.05a PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Jazyk a jazyková komunikace

Literatura starověku a antiky - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.05a PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Jazyk a jazyková komunikace Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Antické Řecko Kultura

Antické Řecko Kultura Antické Řecko Kultura Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r02013 Antická řecká kultura ovlivňuje svět do současnosti nejen v literatuře. V Řecku se rozvíjela všechna odvětví literatury: eposy (hrdinské Ilias,

Více

Kultura obecné vymezení a dělení. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: září 2012

Kultura obecné vymezení a dělení. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: září 2012 Kultura obecné vymezení a dělení Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: září 2012 Křesťanství Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2012 ANOTACE Kód DUMu: VY_6_INOVACE_3.ZSV.6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0851

Více

Základy společenských věd

Základy společenských věd Základy společenských věd 1) Teorie vědy etymologie pojmu, charakteristika a definice dělení věd vědecké metody Occamova a Humeova břitva dějiny vědy a vědecké paradigma vztah vědy a filosofie, umění,

Více

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK Čtvrtá přednáška INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ, FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERSITA KARLOVA

Více

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Filosofická disciplína, která se zabývá otázkami dobra a správného jednání se nazývá: a) politika b) etika c) morálka d) metafyzika

Filosofická disciplína, která se zabývá otázkami dobra a správného jednání se nazývá: a) politika b) etika c) morálka d) metafyzika Otázky na test z Úvodu do filozofie Filosofie jako specifický způsob kladení otázek a kritického myšlení vzniká v Řecku v: a) 7 stol. př. Kr. b) 6 stol. př. Kr. c) 5 stol. př. Kr. d) 4 stol. př. Kr. Vznik

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 CZ.1.07/1.5.00/34.1076. Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 CZ.1.07/1.5.00/34.1076. Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Antika - úvod. Tematická oblast. Antika Datum vytvoření Ročník Stručný obsah. První ročník gymnázia Seznámení s přínosy antické doby

Antika - úvod. Tematická oblast. Antika Datum vytvoření Ročník Stručný obsah. První ročník gymnázia Seznámení s přínosy antické doby Tematická oblast Antika - úvod Antika Datum vytvoření 10. 5. 2013 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód První ročník gymnázia Seznámení s přínosy antické doby Prezentace slouží k prohloubení učiva

Více

FILOSOFIE FILEIN = milovat (láska), SOFIA = moudrost láska k moudrosti

FILOSOFIE FILEIN = milovat (láska), SOFIA = moudrost láska k moudrosti Otázka: Filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): jirka223 FILOSOFIE FILEIN = milovat (láska), SOFIA = moudrost láska k moudrosti Evropské myšlení ve smyslu lásky k moudrosti se zrodilo na

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_90 : Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření:

Více

KULTURA A UMĚNÍ STAROVĚKÉHO EGYPTA A MEZOPOTÁMIE

KULTURA A UMĚNÍ STAROVĚKÉHO EGYPTA A MEZOPOTÁMIE KULTURA A UMĚNÍ STAROVĚKÉHO EGYPTA A MEZOPOTÁMIE Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_15_20 Tématický celek: Umění

Více

12. Křesťanství... 106 12.1 Místo křesťanství v současném světě... 106 12.2 Křesťanství na pozadí jiných náboženství... 107 12.

12. Křesťanství... 106 12.1 Místo křesťanství v současném světě... 106 12.2 Křesťanství na pozadí jiných náboženství... 107 12. Obsah 1. Úvod.... 11 1.1 Situace oboru... 11 1.2 Místo této práce v oborové souvislosti... 12 1.3 Vztah k dosavadní literatuře... 13 1.4 Jaké cíle si klade tato práce?... 14 1.5 Poznámkový aparát a práce

Více

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1.Úvod do psychologie předmět a metody psychologie; psychologická odvětví; směry v psychologii;

Více