Efektivní adaptace začínajících učitelů na požadavky školské praxe

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Efektivní adaptace začínajících učitelů na požadavky školské praxe"

Transkript

1 Narušená komunikační schopnost u žáků a studentů a možnosti spolupráce s logopedy (průvodce studiem) Kateřina Vitásková Cíle, kterých by měl student po absolvování semináře s oporou ve studijním textu dosáhnout Cílem absolvování semináře na téma Narušená komunikační schopnost u žáků a studentů a možnosti spolupráce s logopedy je seznámit vás se základními aspekty problematiky, se kterou se budete ve své každodenní profesní praxi setkávat téměř každý den. Přihlédnout je totiž nutné k aktuálně implementovaném inkluzivním přístupu ve vzdělávání, ke kterému se Česká republika již dávno připojila a k aktuálně spouštěnému systému podpůrných opatření, které by měly tento přístup konkrétně zabezpečit. Seznámíte se se základními pojmy, se kterými se v kontextu vzdělávání žáků a studentů s narušenou komunikační schopností setkáváte na svých praxích nebo se kterými se budete v budoucnu setkávat jakožto pedagogové, poradci, konzultanti nebo jako členové jako širší školské komunity. Získáte vstupní odbornou kompetenci pro poskytování orientace ve stávajícím systému logopedické intervence ve školských zařízeních nebo poradenských institucích, nahlédnete také do systému poskytování logopedické péče ve zdravotnictví ve spolupráci s pedagogickými pracovníky, rodiči a členy rodiny. Průvodce textem Na začátku si vysvětlíme hlavní termíny, které se v souvislosti s žáky se vzděláváním žáků a studentů s narušenou komunikační schopností setkáte. Vysvětlíme si také případné pojmy, pod kterými můžete hledat problematiku narušené komunikační schopnosti a logopedickou problematiku v zahraničních zdrojích, především angloamerických. Následně se budeme zabývat hlavními možnostmi a zásadami spolupráce pedagogických pracovníků s logopedy či logopedickými asistenty. Zdůrazněny budou možnosti hledání poradenské či konzultační pomoci a legislativní podpory. Uváděny budou praktické příklady, podněty k zamyšlení a možnosti nalezení doplňujících informací v publikovaných zdrojích, včetně webových stránek a dalších elektronických zdrojů.

2 Žáci či studenti s narušenou komunikační schopností Za narušenou komunikační schopnost můžeme označit takový stav, kdy jedna nebo více rovin komunikační schopnosti jedince působí rušivě vůči komunikačnímu záměru, přičemž by ale mělo být zajištěna oboustranná znalost shodného komunikačního kódu jak na straně daného člověka (v našem případě žáka či studenta), tak na straně odborníka, který posuzuje, zda se o narušenou komunikační schopnost jedná nebo ne. Komunikační schopnost by se měla posuzovat jak ve formě ústní (tzv. orální forma komunikace), tak písemné (tzv. grafická forma komunikace), v současné době i ve formě znakové (tedy u žáků či studentů užívajících jako primární, přednostní formu komunikace znakový jazyk Neslyšících) (Vitásková, Mlčáková, 2013). Jak uvádí Lechta (in Cséfalvay, Lechta, 2013, s. 13): O narušené komunikační schopnosti člověka mluvíme tehdy, když se některá rovina jeho jazykových projevů (případně několik rovin současně) odchyluje od zažitých norem daného jazykového prostředí do té míry, že působí interferenčně vzhledem k jeho komunikačnímu záměru. Může jít o fonetickofonologickou, morfologicko-syntaktickou, lexikálně-sémantickou, pragmatickou rovinu nebo jejich kombinace. Posuzování komunikační schopnosti se většinou vztahuje primárně k prioritnímu, mateřskému či majoritnímu (většinovému) jazyku daného žáka či studenta, ale v případě bilingvních žáků nebo žáků cizinců se může jednat i posuzování i dalších jazyků, kterými žák či student rovnocenně komunikuje (blíže viz např. Studijní text Vitásková, Kateřina: Multikulturalita, bilingvismus a multilingvismus ve školním prostředí). Příklad Příkladem situace, kdy se může jednat o nemožnost takovéhoto posouzení, zda má žák skutečně narušenou komunikační schopnost vztahující se k jeho primárně používanému jazyku, může být právě situace, kdy logoped či jiný pověřený odborník, který posuzuje kvalitu a úroveň komunikační schopnosti žáka či studenta Neslyšícího (užívajícího přednostně či pouze znakový jazyk, tento způsob komunikace dostatečně neovládá a nepřizve si k tomuto posouzení příslušného kvalifikovaného tlumočníka znakového jazyka. Dále se může jednat o žáka či studenta, který je cizincem nebo žákem nebo studentem s odlišným mateřským jazykem, který komunikuje primárně ve svém původním jazyce. U těchto žáků nebo studentů je potřeba např. pečlivě posoudit, zda jejich případné odchylky v komunikaci, a to i písemné, nejsou součástí již původně přítomných obtíží (např. ve formě poruch pravopisu nebo písma, artikulace) nebo jsou vázány až na nově si osvojované učivo či dovednosti, např. výslovnost či rozlišování českého písma či hlásek. Komunikační schopnost je realizována ve čtyřech základních rovinách (Vitásková, Mlčáková, 2013; Vrbová, 2015c): Rovina foneticko-fonologická zastupuje žákovu či studentovu schopnost vyslovovat (tzv. řeč artikulovat) anebo řeč formulovat pomocí písmen, které čte psát (ve formě tzv. grafie=

3 psaní či tzv. lexie=čtení). Žák nebo student musí mít navíc schopnost odlišovat od sebe sluchově jednotlivé rozdíly mezi hláskami (tzv. fonematický sluch nebo schopnost fonologického uvědomování). Příklad Nejslyšitelnější a proto i nejviditelnější je pro laiky, ale i mnohé odborníky-nelogopedy, narušení právě foneticko-fonologické roviny komunikace, protože rozdíly ve výslovnosti či písmu jsou přirozeně těmi prvními, kterých si všimneme a které můžeme nejjednodušeji identifkovat a vnímat. Pokud ale nenarušují komunikační záměr, a žák či student bez obtíží předává obsah svého sdělení, kterému okolí rozumí, nemusí být dopady narušení této roviny pro oblast vzdělávání tak významné. Z pohledu sociální komunikace a interakce s okolím již však může i menší odchylka ve výslovnosti způsobovat buď subjektivní nebo objektivní obtíže nebo může být překážkou v profesní přípravě či přímo v budoucnosti ve výkonu profese (např. učitele, logopeda, moderátora apod.) Na tuto rovinu má ale také přirozený vliv nářečí, dialekt či výslovnostní charakteristiky rodičů či nebližších osob, které žáka či studenta vychovávají, ve starším školním či adolescentním věku může na žáka či studenta působit také vliv nejbližší skupiny spolužáků, kamarádů. Rovina morfologicko-syntaktická tato jazyková rovina je významná pro chápání a užívání gramatických jevů a větné skladby; žáci a studenti s obtížemi v této rovině si mohou plést rody, číslo, pády, mohou zaměňovat nebo vynechávat pořadí slov. Tyto obtíže jsou častém o tzv. dysfatiků, kteří mají tzv. specificky narušený vývoj řeči. Rovina lexikálně-sémantická obtíže v této rovině se projevují hlavně nedostatečnou slovní zásobou neodpovídající věku a mentální úrovni žáka nebo studenta a nedostatečným nebo zkresleným chápáním významu slov. Příklad Tento problém se může objevovat u žáků a studentů se symptomatickými poruchami řeči, např. v důsledku sluchového postižení, ale samozřejmě např. u Neslyšících se nemusejí vztahovat na užívání znakového jazyka, ale jen na mluvenou nebo psanou řeč. Rovina pragmatická pragmatika komunikace dodává našemu mluvnímu, psanému nebo neverbálnímu projevu funkčnost a smysluplnost v každodenním kontaktu s ostatními uživateli komunikace. Příklad Narušení pragmatické jazykové roviny je téměř typické pro žáky či studenty s Aspergerovým syndromem (což je porucha v rámci takzvaného autistického spektra), ale také s některými typy specifických poruch učení nebo neverbálních poruch učení, např. dyspraxie.

4 Hlavní typy narušené komunikační schopnosti u žáků či studentů V českém prostředí rozdělujeme deset základních typů narušené komunikační schopnosti (Lechta; Vitásková, Mlčáková, 2013): Narušený vývoj řeči Získaná neurotická nemluvnost Získaná orgánová nemluvnost Narušení článkování řeči Narušení plynulosti řeči Narušení zvuku řeči Poruchy hlasu Narušení grafické formy řeči Symptomatické poruchy řeči Kombinované vady řeči Z nich se nejčastěji v procesu vzdělávání setkáte s následujícími poruchami: Žáci nebo studenti mohou mít přetrvávající nebo transformované obtíže vyplývající z opoždění vývoje řeči, přesněji ale specifických obtíží v rámci tzv. specificky narušeného vývoje řeči, vývojové dysfázie. Příklad Tyto obtíže se mohou projevovat např. v oblasti užívání gramatiky a ve slovní zásobě, která může být snížená v porovnání se stejně starými spolužáky. Mohou se objevovat obtíže ve vybavování slov, řeč může připomínat obtíže cizinců, když se učí používat český jazyk. Mohou vynechávat některé části promluvy nebo psaného textu, např. zvratná zájmena, projevovat nejistotu v užívání ženského a mužského rodu, množného a jednotného čísla, ve skloňování, časování, žáci mohou používat pouze jednodušší věty nebo spíše reagovat na otázky než spontánně mluvit. Mohou např. říci podat mi dvě tužka nebo v případě výraznějších obtížích jenom používat slova, bez spojování do vět nebo slovních spojení. Ve starším či adolescentnímu věku se nejistota mluvního a písemného projevu může více promítat do roviny pragmatiky komunikace, takže žáci nebo studenti mohou obtížněji nebo zcela vůbec chápat vtipy, dvojsmysly, přenesené významy slov nebo slovních spojení, což může být nesprávně pochopeny jako nedostatek intelektu nebo nedostatek sociální inteligence. Někteří žáci mohou mít později obtíže i v předmětech, jako jsou dějepis, chemie, matematika jenom z důvodu, že nechápou dostatečně kvalitně jazykové vazby v některých formulacích, které musí být následně řešeny v rámci cvičení, slovních úloh apod. Mohou mít obtíže obecně s osvojováním učebních textů.

5 Žáci nebo studenti mohou mít neplynulý projev, který je přerušovaný zadrhováním v řeči (tzv. koktavostí) nebo příliš překotným tempem doprovázeným vynecháváním části slov nebo jejich málo srozumitelným spojováním více slov do jednoho. V tomto případě se může jednat o tzv. breptavost. Někdy se od sebe koktavost a breptavost špatně odlišují, protože v celkovém důsledku se jedná o nesrozumitelnou či špatně srozumitelnou řečí pomlkami, zarážkami a v případě breptavosti se obtíže často spojují s narušením grafomotoriky nebo hyperaktivitou, roztržitostí. Někteří žáci nebo studenti mohou mít slyšitelně narušený hlas, ve kterém jsou známky chrapotu nebo přerušování hlasu v důsledku tzv. nedomykavosti hlasivek, hlas může být i jakoby dyšný. Příčiny takovýchto obtíží mohou být různé, náchylnější k některým obtížím jsou žáci s hyperaktivitou nebo žáci se sluchovým postižením, u kterých může být hlas narušen nedostatečným užíváním. Dále se mohou vyskytovat obtíže v rezonanci (zvuku) řeči žáci nebo studenti mohou mluvit více nosově (hlavně děti po rozštěpech patra v dětství) nebo naopak mohou mít obtíže se snížením zvučnosti řeči v důsledku zvětšené nosní mandle nebo chronické rýmy. Může se jednat ale i o vlivy primárního jazyka u cizinců nebo mluvní styl. Pro okolí zní řeč zvláštně, může být narušená její srozumitelnost. U dětí se zdravotním postižením nebo vrozenými vývojovými vadami či syndromy (např. s dětskou mozkovou obranou DMO) nebo s onemocnění se mohou projevit obtíže s výslovností hlásek (např. dysartrie), které ale mohou být i nezávislé na těchto hlavních obtížích v tom případě se ale jedná o ne tak závažné artikulační obtíže, které by mohly být dostatečně řešeny někdy ani ne dlouho logopedickou intervencí. U vazby na některé typy poruch hybnosti nebo syndromů však mohou být obtíže trvalejší a někdy neodstranitelné. U některých žáků nebo studentů je v tomto případě nutné zajistit trvalou, průběžnou logopedickou intervenci, ale někdy i doprovázenou např. fyzioterapií, rehabilitacemi, masážemi oblasti úst a obličeje nebo celkovým zlepšováním hybnosti. I žáci a studenti s narušenou grafickou formou řeči neboli specifickými vývojovými poruchami učení (dyslexií, dysgrafií, dysortografií, dyskalkulií) mají obtíže, které řadíme do logopedické oblasti. Někteří žáci nebo studenti mohou mít obtíže získané, které se objevily např., v důsledku úrazu nebo onemocnění až v průběhu školní docházky. U žáků s dyslexií může být narušen mluvní projev při hlasitém čtení, mohou mít obtíže se sluchovým rozlišováním, mohou mít problémy se zrakovým vnímáním grafických symbolů písmen, matematických znaků a další obtíže. Jejich písmo může být narušené, stejně jako jejich pravopis. Někteří žáci nebo studenti mohou mít i specifické vývojové poruchy motorických dovedností, které se v současné době označují termínem vývojová dyspraxie. Tito žáci nebo studenti jsou motoricky neobratní, což se projevuje někdy i v oblasti motoriky mluvidel nebo tváře, mohou mít obtíže v používání psacích či geometrických potřeb nebo narušený kresebný projev. Nejsou dostatečně zdatní v tělesné výchově ani v některých sportech vyžadujících větší koordinaci pohybů nebo správné rozložení svalové síly. Opravdu spíše výjimečně, hlavně na prvním stupni základní školy, se můžete setkat i s tzv. mutismem, oněměním dochází k celkovému nebo spíše částečnému zániku schopnosti

6 používat mluvenou řeč s určitými lidmi, v některých situacích nebo ve vazbě na určité místo např. školu. Podnět k zamyšlení Zamyslete se nad tím, zda jste v průběhu své školní docházky měli také ve třídě spolužáka s narušenou komunikační schopností, tedy s nějakou odchylkou ve výslovnosti, jazykovém projevu, spolužáka s dyslexií a jinými obtížemi. Jak na vás jeho či její komunikační obtíže působily? Jaké jste měli ve vnímání jeho projevu pocity? Jak jste situaci řešili? Vyhýbali jste se komunikaci s ním nebo jste se snažili mu být nápomoci? Pokud jste pociťovali nepříjemné pocity a vyhýbali jste se spíše komunikaci, co bylo pravděpodobným důvodem vašeho jednání? Měli jste dostatek informací o obtížích spolužáka či spolužačky nebo jste si spíše domýšleli, čím může být jeho porucha způsobena a to na základě zkušeností nebo třeba i nějakého filmu, televizního pořadu? Uvědomte si, že podobné pocity mohou prožívat vaši žáci, pokud nemají dostatek informací o potížích spolužáka, nevědí, jakým způsobem s ním komunikovat a jak mu být nápomoci. V zahraničí, např. v anglicky publikovaných zdrojích je vhodnější hledat termíny jalo communication disorder nebo communication disability, speech disorder nebo language disorder. Nově se také v některých zemích používá termín speech, language and communication needs. Dále se můžete podívat na pojmy: apraxia of speech, specific language disorder, stuttering, cluttering, mutism, voice disorders, resonance disorders (blíže např. McLeod, McCormack, 2015). Pokud má žák nebo student narušenou komunikační schopnost různého charakteru nebo stupně, je každopádně nezbytné přímo řešit jeho obtíže s odborníky logopedy, kteří jsou oprávněni jak diagnostikovat, tak poskytovat příslušnou terapii či školskou intervenci v souladu s platnými kompetencemi (Mlčáková in Valenta a kol., 2014). Je to nutné jak v případě že již má žák či student příslušnou diagnózu a o jeho obtížích Vás informovali rodiče nebo on sám, tak i v případě, že se máte podezření, i když od rodičů žádné podezření nevzešlo. Příklad z praxe Ve čtvrté třídě měla třídní učitelka chlapce, který přišel do jejich školy ve druhé třídě. Paní učitelce se nejeví jeho intelektové schopnosti, protože jeho výkon hodně kolísá, mnohdy nereaguje na otázky nebo odpovídá na něco, na co se neptala, nereaguje dostatečně na ostatní spolužáky. Dítě je po dohodě s rodiči odesláno na odborné vyšetření, kde je diagnostikován normální intelekt, což se paní učitelce zpětně nejeví jako adekvátní a s výsledky vyšetření z pedagogicko-psychologické poradny je naprosto nespokojena. Chlapec má dále obtíže, navíc přibyl poněkud nedůvěřivý postoj třídní učitelky, která si neví rady s výkony chlapce a jeho komunikací. Po náhodném setkání se se speciálním pedagogem paní učitelka po popisu příznaků vývojové dysfázie zjišťuje, že mnohé z obtíží přesně odpovídají chování chlapce, ale jelikož o této poruše nikdy předtím nic nevěděla, nemohla si vysvětlit obtíže žáka jazykovými

7 nedostatky a vývojovou dysfázií. Tato porucha byla u chlapce diagnostikována až později, po logopedickém vyšetření, které potvrdilo právě tuto poruchu, která ale nebyla doposud u chlapce rozpoznána. Po několika týdnech intervence se začaly dostavovat první pokroky, a protože se lepšila komunikace s žákem a protože si paní učitelka zjistila od logopeda více informací o projevech vývojové dysfázie, byla schopná již mnohem citlivěji posuzovat chlapcův výkon a již neodcházelo k podhodnocování jeho výkonu. Logopedická intervence ve spolupráci se školou a pedagogickými pracovníky Logopedická péče je v České republice zajišťována odborníky a pracovišti, které jsou zastřešovány třemi hlavními resorty: v resortech školství, zdravotnictví, práce a sociálních věcí (Vitásková, Mlčáková, 2013; Vrbová a kol., 2015c). Existuje několik možností, jak lze zabezpečit pomoc a podporu žákům s narušenou komunikační schopností ve školním prostředí (Vitásková, Mlčáková, 2013: a) Ve škole je zaměstnán speciální pedagog logoped nebo logopedický asistent. Dle jeho kompetencí, které jsou vymezeny legislativními předpisy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, zabezpečují logopedickou intervenci v rámci přímého působení na žáka či studenta v rámci vyučování či v rámci přípravy na školu, spolupracují s rodiči, dalšími pedagogickými pracovníky a zaměstnanci školy tak, aby umožnili žákovi či studentovi co nejvyšší zapojení do školního procesu a zmírnili či postupně odstranili komunikační obtíže v sociální komunikaci se spolužáky. Spolupracují také přímo s poradenskými pracovišti, které jsou zodpovědné za diagnostiku a plán logopedické intervence. Jedná se především o speciálněpedagogické centrum logopedické nebo pedagogicko-psychologickou poradnu. b) Žák nebo student dochází ke speciálnímu pedagogovi-logopedovi nebo privátnímu logopedovi klinickému nebo využívá poradenských služeb logopedů mimo školu. Jakožto učitelé musíte v tomto případě spoléhat na spolupráci s rodiči, kteří Vám mohou zprostředkovat informace o frekvenci či zaměření intervence, případně jejich prostřednictvím můžete požádat logopeda o specifické informace či se přímo pokusit o spolupráci. Služby si v tomto případě rodiče platí či neplatí, podle toho, zda se jedná o služby pokryté např. zdravotním pojištěním žáka nebo studenta nebo zda se jedná o standardní či nadstandartní služby v rámci logopedického pracoviště či odborníka působícího mimo školu. Doporučení pro rozšiřující zdroje Přehled školských poradenských pracovišť najdete např. na stránkách Přehled pracovišť zdravotnického resortu, tzv. klinických logopedů dle jednotlivých krajů a měst s přesnými údaji o místě a kontaktech, najdete např. na webových stránkách Další informace doporučujeme hledat přímo na stránkách ministerstva školství nebo

8 jednotlivých školských či klinických institucí nebo klinických zařízení nebo profesních či odborných sdružení či organizací, např. na: Asociace logopedů ve školství (ALOŠ) webové stránky ; Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky (stránky věnované speciálnímu vzdělávání) nebo (stránky věnované základnímu vzdělávání). Podpůrná opatření rámci inkluzivních vzdělávání žáků s narušenou komunikační schopností Žáci nebo studenti s narušenou komunikační schopností spadají pod různé typy tzv. podpory v rámci podpůrných opatření (viz např. webové stránky shrnující výstupy projektu Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR ( ) Pro bližší informace doporučujeme navštívit stránky na kterých naleznete konkrétní doporučení a příklady možné podpory, kterou byste měli žáku či studentovi s narušenou komunikační schopností ve školském zařízení poskytnout. Jedná se především o katalogy: Obecnější, který přibližuje způsoby a důvody nastavení podpůrných opatření, popisující základní právní východiska těchto opatření a vstupní zásady. Dílčí katalogy zaměřené na konkrétní podpůrná opatření jednotlivě zaměřená na žáky se sociálním znevýhodněním a podle druhu oslabení. Pro vzdělávání žáků s narušenou komunikační schopností je určen Katalog podpůrných opatření dílčí část pro žáky s potřebou podpory ve vzdělávání z důvodu narušené komunikační schopnosti (Vrbová a kol., 2015c; d). Pro asistenty pedagog pracující přímo s žáky s narušenou komunikační schopností je určena metodika pod názvem Metodika práce AP při aplikaci podpůrných opatření u žáků s narušenou komunikační schopností (Vrbová a kol., 2015a; 2015b) dostupná na webových stránkách a Základní doporučení pro vzdělávání žáka či studenta s narušenou komunikační schopností pro učitele Důležité je mít dostatek informací o podstatě obtíží žáka nebo studenta a snažit se především hodnotit jeho např. písemný projev, pokud je více narušen mluvní projev nebo se dokonce objevuje mluvní ostych nebo dokonce strach z mluvení, hlavně před kolektivem třídy.

9 Postupně ale po dohodě s logopedem a rodiči můžete přistoupit ke zvyšování nároků na mluvní projev, ale opravdu s velkou mírou tolerance a hlavně sledováním případných známek stresu u žáka. Někdy je dobré využít peer-podporu některého spolužáka. Pokud je naopak více zasažen písemný projev, používejte spíše hodnocení mluvního projevu, popřípadě poskytněte žákovi či studentovi vhodné pomůcky, včetně počítačové techniky. Pokud se u žáka projevuje neplynulost v řeči, je možné po zácviku logopedem používat rytmizační pomůcky nebo speciální přístroje na bázi tzv. Lee-efektu, tedy opožděné zpětné sluchové vazby, které aspoň na určité situace (např. během zkoušení) mohou napomoci plynulejšímu projevu žáka nebo studenta, které lze v ČR zakoupit nebo i v některých případech zapůjčit ze specializovaného pracoviště. Pokud má žák slyšitelné obtíže s tvorbou hlasu nebo dlouho přetrvávající chrapot, přeskakující hlasovou polohu, příliš tichý nebo naopak silný hlas, je důležité doporučit rodičům návštěvu foniatra a/nebo ORL lékaře, který provede objektivní vyšetření hlasu, sluchu a vyloučí případné příčiny ve skryté sluchové poruše, organické poruše hlasu (např. hlasivkovým uzlíkům z trvalého přemáhání hlasu) apod. Poruchy hlasu nelze podceňovat, protože se mohou zhoršit a stát se chronickými. Významná je také prevence poruch hlasu, dodržování zásad hlasové hygieny, a to jak ze strany žáka či studenta, tak učitele. Doporučení pro rozšiřující zdroje Bližší informace najdete ve studijním textu Vitásková Kateřina: Prevence poruch hlasu pro pedagogické pracovníky jakožto hlasové profesionály. Podnět k zamyšlení Zkuste se nyní zamyslet nad tím, jaké povahové vlastnosti si představíte, když slyšíte mluvit žáka nebo studenta s velkou chraptivostí, se staženým hlasem, který je nepříjemný na poslech? Jsou to spíše negativní nebo pozitivní vlastnosti? Jaké například vás napadly? Myslíte si, že jsou tyto asociace opodstatněné? Pokud ano, tak zkuste vysvětlit proč. Kontrolní otázky: a) Které typy narušené komunikační schopnosti se mohou vyskytnout u žáků či studentů ve školských zařízeních? b) Se kterými řečovými nebo jazykovými obtížemi se můžete setkat u žáků či studentů ve vašich školách? c) Která poradenská zařízení mohou poskytovat diagnostický nebo terapeutický servis pro učitele v případě, že mají ve třídě žáka s narušenou komunikační schopností? d) Kde je možno vyhledat konkrétní logopedická pracoviště v České republice, pokud byste chtěli rodiče odkázat na nějaké odborné logopedy a speciální pedagogy?

10 e) Co byste doporučili kolegovi nebo kolegyni, která bude mít ve třídě žáka s narušenou komunikační schopností, jaké zásady přístupu nebo na jaké zdroje byste ho odkázali? Základní a doplňující literatura: Cséfalvay, Zs., Lechta, V. a kol. (2013). Diagnostika narušené komunikační schopnosti u dospělých. ISBN Klenková, J., Bočková, B., Bytešníková, I. (2012). Kapitoly pro studenty logopedie. Brno: Paido. ISBN McLeod, S., McCormack, J. (2015). Introduction to Speech, Language and Literacy. New York: Oxford university Press. ISBN: Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR Modul Katalogy. [online]. Dostupné na: [cit ]. Valenta, M. a kol. (2014). Přehled speciální pedagogiky. Rámcové kompendium oboru. Praha: Portál. ISBN Vitásková, K., Mlčáková, R. (2013). Základy logopedie a organizace logopedické péče. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. ISBN Vrbová, R. a kol. (2015a). Metodika práce AP při aplikaci podpůrných opatření u žáků s narušenou komunikační schopností. [online]. Univerzita Palackého v Olomouci. [cit ]. Dostupné na: ISBN Vrbová, R. a kol. (2015b). Metodika práce AP při aplikaci podpůrných opatření u žáků s narušenou komunikační schopností. Univerzita Palackého v Olomouci. ISBN Vrbová, R. a kol. (2015c). Katalog podpůrných opatření dílčí část pro žáky s potřebou podpory ve vzdělávání z důvodu narušené komunikační schopnosti. [online]. Univerzita Palackého v Olomouci. ISBN [cit ]. Dostupné na Vrbová, R. a kol. (2015d). Katalog podpůrných opatření dílčí část pro žáky s potřebou podpory ve vzdělávání z důvodu narušené komunikační schopnosti. ISBN

Heterogenita z pohledu komunikace a jejích poruch a odchylek napříč věkem

Heterogenita z pohledu komunikace a jejích poruch a odchylek napříč věkem Heterogenita z pohledu komunikace a jejích poruch a odchylek napříč věkem Doc. Mgr. Kateřina Vitásková, Ph.D. Cíle, kterých by měl student po absolvování semináře s oporou ve studijním textu dosáhnout

Více

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA TÉZE Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA Úkoly poradenského zařízení 1. zajišťuje pravidelnou a přímou individuální speciálně pedagogickou a psychologickou

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení se týká podmínek organizačního zabezpečení logopedické péče v resortu školství (dále jen logopedická

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Podpůrná opatření ve vzdělávání žáků s nezdravotními překážkami v učení 2. Podpůrná opatření ve vzdělávání

Více

Neubauer, K. a kol. NEUROGENNÍ PORUCHY KOMUNIKACE U DOSPĚLÝCH (Praha, Portál, r. vydání 2007).

Neubauer, K. a kol. NEUROGENNÍ PORUCHY KOMUNIKACE U DOSPĚLÝCH (Praha, Portál, r. vydání 2007). Neubauer, K. a kol. NEUROGENNÍ PORUCHY KOMUNIKACE U DOSPĚLÝCH (Praha, Portál, r. vydání 2007). Získané neurogenní poruchy komunikace u dospělých osob Terminologie poruchy, které mají svou lingvistickou,

Více

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33 Asistent pedagoga Základní úkoly, fungování ve třídě a spolupráce s učiteli, zákonnými zástupci a pracovníky školního poradenského pracoviště V Olomouci

Více

ANALÝZA KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTI DĚTÍ A ŽÁKŮ - MOŽNOSTI V DIAGNOSTICE VÝVOJE ŘEČI

ANALÝZA KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTI DĚTÍ A ŽÁKŮ - MOŽNOSTI V DIAGNOSTICE VÝVOJE ŘEČI ANALÝZA KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTI DĚTÍ A ŽÁKŮ - MOŽNOSTI V DIAGNOSTICE VÝVOJE ŘEČI VÝCHODISKA Potřeba včasné a kvalitní speciálně pedagogické diagnostiky Zhodnocení stavu komunikační schopnosti Východisko

Více

Obsah ÚVOD 11 DÍL PRVNÍ PŘÍPRAVA NA LOGOPEDICKOU TERAPII

Obsah ÚVOD 11 DÍL PRVNÍ PŘÍPRAVA NA LOGOPEDICKOU TERAPII Obsah ÚVOD 11 DÍL PRVNÍ PŘÍPRAVA NA LOGOPEDICKOU TERAPII VÝVOJ ŘEČI 14 Základní podmínky anatomicko-fyziologické 15 Dýchání 15 Tvorba hlasu 16 Artikulace 16 Smyslové vnímání 16 Centrální nervový systém

Více

Specifické poruchy učení ÚVOD. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ

Specifické poruchy učení ÚVOD. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ ÚVOD PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Obtíže s učením, které nejsou způsobeny celkovým snížením poznávacích schopností smyslovým nebo tělesným postižením nevhodnou metodou učení nedostatečnou příležitostí k učení

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Prof. PaedDr. Miroslava Bartoňová, Ph.D. 1. Inkluzivní didaktiky na prvním stupni základní školy 2. Motivace u dětí s lehkým

Více

Integrativní speciální pedagogika Podzim 2011 DVOUOBOROVÉ STUDIUM, VÝUKA Út

Integrativní speciální pedagogika Podzim 2011 DVOUOBOROVÉ STUDIUM, VÝUKA Út Integrativní speciální pedagogika Podzim 2011 DVOUOBOROVÉ STUDIUM, VÝUKA Út 20.9.2011 PŘEDNÁŠKY ORGANIZAČNÍ INFORMACE SAMOSTUDIUM 14. Speciálně pedagogická diagnostika (pojetí, diagnostika v raném a předškolním

Více

NÁPRAVY KOMUNIKAČNÍCH SCHOPNOSTÍ. poruchy učení. PhDr. Miroslava Sedlárová speciální pedagog ZŠ Zlatnická 186, Most

NÁPRAVY KOMUNIKAČNÍCH SCHOPNOSTÍ. poruchy učení. PhDr. Miroslava Sedlárová speciální pedagog ZŠ Zlatnická 186, Most NÁPRAVY KOMUNIKAČNÍCH SCHOPNOSTÍ poruchy učení PhDr. Miroslava Sedlárová speciální pedagog ZŠ Zlatnická 186, Most Nabídka pro rodiče Logopedická terapie žák & rodič Včasná péče u dítěte poradenství, intervence

Více

Poruchy řeči Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Poruchy řeči Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Poruchy řeči Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Leden 2010 Mgr.Ladislava Ulrychová ŘEČ Typicky lidská duševní funkce Umoţňuje komunikovat

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Příloha č. 1: Dotazník učitelkám mateřských škol

Příloha č. 1: Dotazník učitelkám mateřských škol Příloha č. 1: Dotazník učitelkám mateřských škol Vážené kolegyně, studuji speciální pedagogiku na Masarykově univerzitě v Brně. Ve své diplomové práci se zabývám narušenou komunikační schopností u dětí

Více

Řeč. u osob se sluchovým postižením. Mgr. MgA. Mariana Koutská

Řeč. u osob se sluchovým postižením. Mgr. MgA. Mariana Koutská Řeč u osob se sluchovým postižením mariana.koutska@gmail.com Ontogenetický vývoj řeči přípravné období Prenatální příprava na komunikaci: dumlání palečku, olizování pupeční šňůry, nitroděložní kvílení

Více

Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení

Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení Lenka Procházková Monika Kabátová Specifické poruchy učení

Více

Kurzy pro sborovny mateřských škol

Kurzy pro sborovny mateřských škol Kurzy pro sborovny mateřských škol Pokud uvažujete, že přihlásíte sebe či své kolegy na kurz a nevíte, který by nejvíce vyhovoval Vašim potřebám, nebo jsou pro Vás otevřené kurzy nedostupné kvůli vzdálenosti

Více

Inkluze ve vzdělávání - SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ

Inkluze ve vzdělávání - SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ Inkluze ve vzdělávání - SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ Petr BANNERT ředitel odboru vzdělávání 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz

Více

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIFICKÝMI PORUCHAMI UČENÍ A CHOVÁNÍ

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIFICKÝMI PORUCHAMI UČENÍ A CHOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIFICKÝMI PORUCHAMI UČENÍ A CHOVÁNÍ 1. Speciální výuka 2. Podmínky pro vřazení žáka do speciální třídy 3. Charakteristika speciálních tříd 4. Vymezení pojmů SPUCH, logopedických obtíží

Více

Speciálně pedagogické centrum pro vady řeči

Speciálně pedagogické centrum pro vady řeči Speciálně pedagogické centrum pro vady řeči při ZŠ pro žáky se specifickými poruchami učení Karlovy Vary, příspěvková organizace Zahájení činnosti: 1.9.2011 Ředitelka: Mgr. Klára Píšová Kontakty: 351 161

Více

maximální rozvoj osobnosti postiženého nebo znevýhodněného jedince a dosažení maximálního stupně socializace.

maximální rozvoj osobnosti postiženého nebo znevýhodněného jedince a dosažení maximálního stupně socializace. Speciální pedagogika Cíl speciální pedagogiky maximální rozvoj osobnosti postiženého nebo znevýhodněného jedince a dosažení maximálního stupně socializace. Komplexní péče Zdravotnická zařízení Speciální

Více

patologická stránka komunikačního procesu narušená komunikační schopnost

patologická stránka komunikačního procesu narušená komunikační schopnost Předmět logopedie patologická stránka komunikačního procesu narušená komunikační schopnost spolupráce: medicínské obory (pediatrie, foniatrie, ORL, stomatologie, plastická chirurgie, ortodoncie, neurologie,

Více

LOGOPEDICKÝ ASISTENT. Cílem kurzu je získání odborných znalostí z oblasti logopedické prevence. Mgr. Helena Vacková

LOGOPEDICKÝ ASISTENT. Cílem kurzu je získání odborných znalostí z oblasti logopedické prevence. Mgr. Helena Vacková LOGOPEDICKÝ ASISTENT Cílem kurzu je získání odborných znalostí z oblasti logopedické prevence. Mgr. Helena Vacková 25.11. 2014 V LIBERCI Logopedická prevence 01 Dětský věk, zejména prvních 7 let, je dobou

Více

Obsah. Předmluva k českému vydání 11 Úvodem 13

Obsah. Předmluva k českému vydání 11 Úvodem 13 Obsah Předmluva k českému vydání 11 Úvodem 13 KAPITOLA 1 Metody a techniky logopedické terapie, principy jejich aplikace (Viktor Lechta) 15 1.1 Trendy vývoje 16 1.2 Vymezení 18 1.3 Východiska 20 1.4 Cíle

Více

2.3 Poruchy řečové komunikace - psycholingvisticky orientovaný přístup Josef Liška a vývoj české a slovenské logopedie

2.3 Poruchy řečové komunikace - psycholingvisticky orientovaný přístup Josef Liška a vývoj české a slovenské logopedie O b sah 1. ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI ŘEČOVÉ KOMUNIKACE, DEFINICE OBORU LOGOPEDIE... 11 1.1 Základní pojmy v oblasti řečové komunikace... 11 1.1.1 Řečová komunikace...11 1.1.2 Jazyk... 11 1.1.3 Individuální

Více

Specifické poruchy učení

Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Definice: - neschopnost naučit se číst, psát a počítat pomocí běžných výukových metod za alespoň průměrné inteligence a přiměřené sociokulturní příležitosti - nevznikají v důsledku

Více

Směrnice. Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. k integraci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. do škol a školských zařízení

Směrnice. Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. k integraci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. do škol a školských zařízení Směrnice Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k integraci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do škol a školských zařízení č.j.: 13 710/2001-24 ze dne 6.6.2002 Ministerstvo školství,

Více

Příloha 1: Schéma levé hemisféry mozkové kůry s vyznačenými oblastmi důležitými pro čtení (obrázek)

Příloha 1: Schéma levé hemisféry mozkové kůry s vyznačenými oblastmi důležitými pro čtení (obrázek) Seznam příloh Příloha 1: Schéma levé hemisféry mozkové kůry s vyznačenými oblastmi důležitými pro čtení (obrázek) Příloha 2: Ukázka dysgrafie (obrázek) Příloha 3: Ukázka dysortografie (obrázek) Příloha

Více

Specifické poruchy učení. -definice -příčiny -typy SPU

Specifické poruchy učení. -definice -příčiny -typy SPU Specifické poruchy učení -definice -příčiny -typy SPU Specifické poruchy učení jsou definovány jako neschopnost naučit se určitým dovednostem (např. čtení, psaní, počítání) pomocí běžných výukových metod

Více

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Škola: Heřmánek Praha, základní škola Ředitelka školy: Mgr. Miroslava Adamcová Platnost dokumentu: od 1. 9. 2016 Dodatek k ŠVP ZV č. 1 byl projednán školskou radou dne: 29.

Více

MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030/3, Praha 6 Řepy. Rozvoj řečových schopností neboli logopedická prevence a podpora

MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030/3, Praha 6 Řepy. Rozvoj řečových schopností neboli logopedická prevence a podpora MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030/3, Praha 6 Řepy Rozvoj řečových schopností neboli logopedická prevence a podpora 1 Rozvoj řečových schopností neboli logopedická prevence a podpora Charakteristika

Více

Metody výuky jako podpůrná opatření

Metody výuky jako podpůrná opatření Metody výuky jako podpůrná opatření Mgr. Anna Doubková PaedDr. Karel Tomek Mgr. Anna Doubková, PaedDr. Karel Tomek www.annadoubkova.cz; www.kareltomek.cz Mgr. Anna Doubková, PaedDr. Karel Tomek www.annadoubkova.cz;

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Speciálněpedagogická intervence u jedinců se specifickou poruchou učení 2. Speciálněpedagogická intervence

Více

Metodické setkání zástupců škol KIPR

Metodické setkání zástupců škol KIPR Metodické setkání zástupců škol Novela vyhlášky č.27/2016sb., Novely vyhlášky č. 27/2016 Sb.,-č.1 A) tzv. letní novela - platnost od září, některá ustanovení platnost od 1. 9. a od 1.12. 2017 10-PLPP 13

Více

KATALOG PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ STRUKTURA PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ

KATALOG PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ STRUKTURA PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ KATALOG PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ STRUKTURA PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ 1. ORGANIZACE VÝUKY úprava režimu výuky s využitím relaxačních přestávek PAS PAS úprava režimu výuky s důrazem na individuální práci 1.1.1. 1.1.2.

Více

Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS)

Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS) Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS) Žáci s PAS Poruchy autistického spektra jsou V MKN 10 (F.84) označeny jako pervazivní (všepronikající) vývojové poruchy Dětský autismus, atypický

Více

Příloha č. 2: Doporučený postup zpracování individuálního vzdělávacího programu

Příloha č. 2: Doporučený postup zpracování individuálního vzdělávacího programu SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Dotazník Příloha č. 2: Doporučený postup zpracování individuálního vzdělávacího programu Příloha č. 3: Doporučená rámcová struktura individuálního vzdělávacího programu 8 Příloha

Více

Psychologické aspekty školní úspěšnosti

Psychologické aspekty školní úspěšnosti Psychologické aspekty školní úspěšnosti Co ovlivňuje školní úspěšnost vnější faktory učivo učitel a vyuč. metoda celkový kontext vzdělávání vnitřní faktory motivace vědomosti vlastnosti metoda učení biolog.

Více

DOTAZNÍK PRO ŠKOLU ZA ÚČELEM VYPRACOVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO UZPŮSOBENÍ PODMÍNEK MATURITNÍ/ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY

DOTAZNÍK PRO ŠKOLU ZA ÚČELEM VYPRACOVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO UZPŮSOBENÍ PODMÍNEK MATURITNÍ/ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY Pracoviště PPP Trutnov Horská 5, tel.: +420 499 813 080, +420 605 448 327, e-mail: info@ppptrutnov.cz DOTAZNÍK PRO ŠKOLU ZA ÚČELEM VYPRACOVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO UZPŮSOBENÍ PODMÍNEK MATURITNÍ/ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY

Více

Pedagogická a speciálně pedagogická diagnostika

Pedagogická a speciálně pedagogická diagnostika Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Vzdělávací program Integrativní vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na ZŠ a SŠ běžného typu MODUL A Distanční text k

Více

Speciální pedagogika Pedagogická fakulta MU. Studijní programy platnost od roku 2019/2020

Speciální pedagogika Pedagogická fakulta MU. Studijní programy platnost od roku 2019/2020 Speciální pedagogika Pedagogická fakulta MU Studijní programy platnost od roku 2019/2020 Cíle Připravit speciální pedagogy pro speciálně pedagogickou činnost (podle zákona č. 563/2004 Sb. o pedagogických

Více

Školní poradenské pracoviště

Školní poradenské pracoviště Školní poradenské pracoviště Od listopadu 2011 pracoval ve škole poradenský tým ve složení výchovný poradce, metodik prevence a školní psycholog. Fungovala také velmi úzká spolupráce s učiteli, zákonnými

Více

Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny

Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny Od 3. 2. 2014 je v naší škole zřízeno školní poradenské pracoviště, které slouží k poskytování poradenských služeb pro žáky, jejich zákonné zástupce

Více

Podpůrná opatření ve vzdělávání dětí a žáků se SVP

Podpůrná opatření ve vzdělávání dětí a žáků se SVP Podpůrná opatření ve vzdělávání dětí a žáků se SVP 1 Současné znění 16 školského zákona (1)Dítětem, žákem a studentem se SVP potřebami je osoba se zdravotním postižením, zdravotním znevýhodněním nebo sociálním

Více

PRÁVNÍ POSTAVENÍ DÍTĚTE S DUŠEVNÍ PORUCHOU V SYSTÉMU ŠKOLSTVÍ JUDR.JANA MAREČKOVÁ

PRÁVNÍ POSTAVENÍ DÍTĚTE S DUŠEVNÍ PORUCHOU V SYSTÉMU ŠKOLSTVÍ JUDR.JANA MAREČKOVÁ PRÁVNÍ POSTAVENÍ DÍTĚTE S DUŠEVNÍ PORUCHOU V SYSTÉMU ŠKOLSTVÍ JUDR.JANA MAREČKOVÁ Základní pilíře Základní právní předpisy Duševní porucha a její definice pro účely výchovné a vzdělávací Podmínky pro setrvání

Více

124 vyhlášky č. 55/2011 Sb. ve znění pozdějších předpisů. O činnostech zdravotních pracovníků a jiných odborných pracovníků

124 vyhlášky č. 55/2011 Sb. ve znění pozdějších předpisů. O činnostech zdravotních pracovníků a jiných odborných pracovníků Příloha 1 124 vyhlášky č. 55/2011 Sb. ve znění pozdějších předpisů. O činnostech zdravotních pracovníků a jiných odborných pracovníků a) provádět logopedickou diagnostiku a diferenciální diagnostiku pro

Více

ZŠ a MŠ Vlasatice. Statut školního poradenského pracoviště

ZŠ a MŠ Vlasatice. Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Vlasatice Statut školního poradenského pracoviště 1. Úvod MŠMT změnilo v souladu s 4 odst. 4 zákona č.561/2004 Sb. (školský zákon) Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání s účinností

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

TISKOVÁ KONFERENCE PROJEKTU SYSTÉMOVÁ PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR. Langhans, Praha, 26. 8. 2015

TISKOVÁ KONFERENCE PROJEKTU SYSTÉMOVÁ PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR. Langhans, Praha, 26. 8. 2015 TISKOVÁ KONFERENCE PROJEKTU SYSTÉMOVÁ PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR Langhans, Praha, 26. 8. 2015 1 Co je předmětem TK: Co si myslí o a co potřebují pedagogové pro vzdělávání žáků se SVP? Kde jsou

Více

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Pedagogicko-psychologická poradna 5 odstavce 3 bod c,d,e c) poskytuje poradenské služby žákům se zvýšeným rizikem školní neúspěšnosti nebo

Více

Hodnocení projektu START 2017 / k datu Mgr. Dagmar Megová, speciální pedagog logoped pro MŠ

Hodnocení projektu START 2017 / k datu Mgr. Dagmar Megová, speciální pedagog logoped pro MŠ Projekt START inkluzivního vzdělávání v Klášterci nad Ohří, s registračním číslem CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000213, je spolufinancován v rámci Operačního programu Výzkum, Vývoj a Vzdělávání ze zdrojů

Více

Závěrečná zpráva k projektu Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2016 MŠ Rastislavova, Staré Město:

Závěrečná zpráva k projektu Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2016 MŠ Rastislavova, Staré Město: Závěrečná zpráva k projektu Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2016 MŠ Rastislavova, Staré Město: První krok k prevenci logopedie správná diagnostika řečových vad u předškolních

Více

Základy logopedie (logopedie jako vědní obor)

Základy logopedie (logopedie jako vědní obor) Základy ( jako vědní obor) doc. Mgr. Kateřina Vitásková, Ph.D. Cíle Cílem této kapitoly je prezentovat logopedii jako vědní obor, obor vysokoškolského studia a profesi. Dílčími cíli je prezentovat předmět,

Více

2. Charakteristika vzdělávacího zařízení

2. Charakteristika vzdělávacího zařízení 2. Charakteristika vzdělávacího zařízení 2.1. Charakteristika školy Umístění a vybavení školy Naše Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Pionýrů 2352, Frýdek-Místek, příspěvková organizace se

Více

Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby(mezipředmětové vztahy,průřezová témata)

Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby(mezipředmětové vztahy,průřezová témata) 5.11.3. Nepovinné předměty 5.11.3.1. ZDRAVOTNÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Zdravotní tělesná výchova je formou povinné tělesné výchovy, která se zřizuje pro žáky s trvale nebo přechodně změněným zdravotním stavem

Více

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Základní škola a Mateřská škola Vojkovice, okres Brno venkov, příspěvková organizace DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Číslo jednací: 30/VIII-16 Nabývá účinnosti dne 1. 9. 2016 Schváleno školskou

Více

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající A. Koncepce činnosti, aktivity, orientace B.1. Základní charakteristika zařízení Pedagogicko-psychologická poradna (PPP) zajišťuje spektrum psychologických a speciálně pedagogických služeb, které jsou

Více

KDO, CO, PROČ A JAK? Informace pro zaměstnance o podpoře studentů se specifickými potřebami. Středisko Augustin

KDO, CO, PROČ A JAK? Informace pro zaměstnance o podpoře studentů se specifickými potřebami. Středisko Augustin KDO, CO, PROČ A JAK? Informace pro zaměstnance o podpoře studentů se specifickými potřebami Středisko Augustin STUDENT SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM KDO Lehce zrakově postižený/uživatel zraku Student, jehož zraková

Více

SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti

SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti s Di George syndromem PRAHA 12. 12. 2013 Mgr. Dita Hendrychová Speciální pedagogika obecně orientace na výchovu, vzdělávání, pracovní a společenské možnosti,

Více

Školní vzdělávací program základního vzdělávání Hlava je jako padák, funguje jen, když je otevřená.

Školní vzdělávací program základního vzdělávání Hlava je jako padák, funguje jen, když je otevřená. 6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 6.1. Hodnocení žáků 6.1.1. Obecné zásady hodnocení Hodnocení žáků se řídí legislativními normami (školský zákon 561/2004 Sb., vyhláška č. 48/2005 Sb., aj.) a na úrovni

Více

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA 1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky Cílem je poznání člověka s postižením. Cílem není léčba, ale výchova a vzdělávání. Diagnostika zkoumá průběh vývoje člověka.

Více

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Část D Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání VÚP Praha 2005 Část D 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci

Více

Rozvoj komunikačních dovedností u dětí se sluchovým postižením

Rozvoj komunikačních dovedností u dětí se sluchovým postižením Okruh č. 6 Logopedická péče o jedince se sluchovým postižením doplnění (z Bc. Studia viz materiály k tématu Orální řeč u osob se sluchovým postižením ) Rozvoj komunikačních dovedností u dětí se sluchovým

Více

Problematika předčasných odchodů ze vzdělání

Problematika předčasných odchodů ze vzdělání Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Vzdělávací program Integrativní vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na ZŠ a SŠ běžného typu MODUL A Distanční text k

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu. Oftalmopedie a surdopedie. studijní opora pro kombinovanou formu studia (Bc.

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu. Oftalmopedie a surdopedie. studijní opora pro kombinovanou formu studia (Bc. UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu Oftalmopedie a surdopedie studijní opora pro kombinovanou formu studia (Bc.) Tělesná výchova a sport zdravotně postižených Mgr. et Mgr. Alena

Více

Systém škol a školských poradenských zařízení

Systém škol a školských poradenských zařízení Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Vzdělávací program Integrativní vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na ZŠ a SŠ běžného typu MODUL A Distanční text k

Více

Okruhy k doktorské zkoušce 4letého DSP Speciální pedagogika

Okruhy k doktorské zkoušce 4letého DSP Speciální pedagogika Okruhy k doktorské zkoušce 4letého DSP Speciální pedagogika Povinné předměty Inkluzivní (speciální) pedagogika Umět vyložit pojmy v oboru speciální pedagogika se zaměřením na inkluzi, inkluzivní vzdělávání

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07/4.1.00/33.0001 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: Název Příjemce dotace: Partneři projektu (pokud

Více

Fenomén nadaných dětí PS

Fenomén nadaných dětí PS Nadání a nadaní Fenomén nadaných dětí PS 15. 5. 2018 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Malá Strana, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 811 585 posta@msmt.cz www.msmt.cz K 30.

Více

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA A HUMANITÁRNÍ VÝCHOVA

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA A HUMANITÁRNÍ VÝCHOVA Střední škola sociální péče a služeb Zábřeh, 8. Května 2a, 789 01 Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA A HUMANITÁRNÍ VÝCHOVA Studijní obor: 75-41-M/01 Sociální činnost sociálně

Více

DVPP - šablony pro MŠ

DVPP - šablony pro MŠ srpen 2017 Přehled programů DVPP vhodných pro projekty zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ, ZŠ, SŠ a VOŠ Vzdělávací institut Středočeského kraje již od září 2016 připravuje v pololetních programových

Více

Hlavní město Praha ZASTUPITELSTVO HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Zastupitelstva hlavního města Prahy

Hlavní město Praha ZASTUPITELSTVO HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Zastupitelstva hlavního města Prahy Hlavní město Praha ZASTUPITELSTVO HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ Zastupitelstva hlavního města Prahy číslo 32/39 ze dne 17.12.2009 k návrhu Zásad pro sjednocení přístupu k integraci dětí, žáků a studentů

Více

4. 1. SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ A OSTATNÍ (SPU-O)

4. 1. SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ A OSTATNÍ (SPU-O) Č.j.: PPP- 4. 1. SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ A OSTATNÍ (SPU-O) Formulář posudku k uzpůsobení podmínek pro konání maturitní zkoušky IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE ŢÁKA Jméno: Příjmení: Datum narození: Název školy: RED_IZO

Více

Název ŠVP: Barevné vzdělávání školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Název ŠVP: Barevné vzdělávání školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Dodatek k ŠVP č.2 ŠVP: Barevné vzdělávání školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola: 11.ZŠ Plzeň, Baarova 31 Ředitelka školy: Mgr. Vladimíra Holá Účinnost dokumentu: od 1.9.2016 Dodatek k

Více

Specifické poruchy učení DYSORTOGRAFIE DYSGRAFIE. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ

Specifické poruchy učení DYSORTOGRAFIE DYSGRAFIE. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Specifické poruchy učení DYSORTOGRAFIE DYSGRAFIE PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Specifické poruchy učení Dysortografie - specifická vývojová porucha správného psaní. Projevuje se obtížemi ve správném zapsání slyšeného,

Více

Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.00/43.0003. Nositel projektu: Univerzita Palackého v Olomouci

Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.00/43.0003. Nositel projektu: Univerzita Palackého v Olomouci Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.00/43.0003 Nositel projektu: Univerzita Palackého v Olomouci Partner projektu: Člověk v tísni, o. p. s. 1 Východiska: o Právní

Více

Program poradenských služeb ve škole. Strategie předcházení školní neúspěšnosti

Program poradenských služeb ve škole. Strategie předcházení školní neúspěšnosti Program poradenských služeb ve škole Strategie předcházení školní neúspěšnosti Program poradenských služeb ve škole strategie předcházení školní neúspěšnosti Standardní činnosti výchovného poradce Škola

Více

4. Francouzský jazyk

4. Francouzský jazyk 4. Francouzský jazyk 62 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Vyučovací předmět: Francouzský jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího

Více

Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy středního odborného vzdělávání

Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy středního odborného vzdělávání Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy středního odborného vzdělávání Opatření č. 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Č. j.: MSMT-21703/2016-1

Více

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG ŠKOLA JE KOMPLEXEM PLNĚ BEZBARIÉROVÝCH OBJEKTŮ A ZAŘÍZENÍ S VYBAVENÍM PRO TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ,

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce SOŠ Velvary s.r.o. Školní 268 273 24 Velvary Plán práce výchovného poradce Školní rok 2010/2011 výchovný poradce: Mgr. Hana Hronková Výchovný poradce zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole,

Více

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby Poradenské služby Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, v platném znění Poskytování poradenských služeb (1) Poradenské služby ve

Více

CISKOM 5. SPECIÁLNÍ TESTOVÁNÍ

CISKOM 5. SPECIÁLNÍ TESTOVÁNÍ 5.1.4.2.3 Hodnocení ústní zkoušky CJ ZP CISKOM 5. SPECIÁLNÍ TESTOVÁNÍ 5.1.4.2 Hodnocení ústní zkoušky žáků s PUP MZ cizí jazyky 5.1.4.2.3 Kategorie zrakové postižení (ZP) ústní zkouška 2014 CERMAT verze

Více

Modul D Vzdělávání pracovníků v mateřinkách Středočeského kraje CZ.1.07/1.3.48/02.0045 PhDr. Ivana Šmejdová

Modul D Vzdělávání pracovníků v mateřinkách Středočeského kraje CZ.1.07/1.3.48/02.0045 PhDr. Ivana Šmejdová Modul D Vzdělávání pracovníků v mateřinkách Středočeského kraje CZ.1.07/1.3.48/02.0045 PhDr. Ivana Šmejdová Pojem zdravotní postižení, zdravotní znevýhodnění, sociální znevýhodnění podle školského zákona

Více

Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností

Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální pedagogiky Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity

Více

Poradenství pro osoby s narušenou komunikační schopností část 2

Poradenství pro osoby s narušenou komunikační schopností část 2 Poradenství pro osoby s narušenou komunikační schopností část 2 Mgr. Renata Mlčáková, Ph.D. Cíle Cílem této kapitoly je seznámit čtenáře se základy poradenství pro jedince s narušenou komunikační schopností

Více

Management prodeje motorových vozidel

Management prodeje motorových vozidel Střední škola André Citroëna Boskovice, příspěvková organizace Dodatek č. 1. ke Školnímu vzdělávacímu programu Management prodeje motorových vozidel RVP oboru vzdělání: 64-41-L/51 Podnikání Platnost od

Více

KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI. I. Společná ustanovení Základní charakteristika poradenských služeb ve škole

KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI. I. Společná ustanovení Základní charakteristika poradenských služeb ve škole KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Název školy: ZŠ Liberec, Sokolovská Adresa: Sokolovská 328, Liberec 13, 460 14 IČO: 68 97 46 39 I. Společná ustanovení Základní charakteristika

Více

INKLUZIVNÍ ŠKOLA V PRAXI:

INKLUZIVNÍ ŠKOLA V PRAXI: INKLUZIVNÍ ŠKOLA V PRAXI: Školské poradenské služby ve školách a školských poradenských zařízeních Školní psycholog, školní speciální pedagog Mgr. Pavla Kubíčková Školní speciální pedagog, speciální pedagog

Více

Příloha č. 3 Anglický jazyk Ročník: 3. Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy (průřezová témata)

Příloha č. 3 Anglický jazyk Ročník: 3. Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy (průřezová témata) Příloha č. 3 Anglický jazyk Ročník: 3. Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy (průřezová témata) Řečové dovednosti - rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou sdělovány pomalu

Více

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk 4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Anglický jazyk 1.Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Cílem vzdělávání předmětu

Více

Řešit vady řeči až ve škole je pozdě. Začněte ve třech letech

Řešit vady řeči až ve škole je pozdě. Začněte ve třech letech Řešit vady řeči až ve škole je pozdě. Začněte ve třech letech Libuše Novotná Časopis Maminka Naučí-li se dítě správně mluvit před nástupem do 1. třídy, bude to mít pozitivní vliv na jeho výsledky ve škole

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce.

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce. 1. 1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 1. 1. 5 Další cizí jazyk Časová dotace 7. ročník 2 hodiny 8. ročník 2 hodiny 9. ročník 2 hodiny Celková dotace na 2. stupni je 6 hodin. Charakteristika: Předmět je zaměřen

Více

Gramatika. Přítomný čas prostý a průběhový. Minulý čas prostý pravidelných i nepravidelných sloves. Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména

Gramatika. Přítomný čas prostý a průběhový. Minulý čas prostý pravidelných i nepravidelných sloves. Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Cizí jazyk 3 Vzdělávací předmět Anglický jazyk 4 Ročník: 7. 5 Klíčové kompetence Průřezová témata Výstupy Učivo (Dílčí kompetence)

Více

Vyučovací předmět Ruský jazyk druhý cizí jazyk je součástí vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace, vzdělávací obor Další cizí jazyk dle RVP.

Vyučovací předmět Ruský jazyk druhý cizí jazyk je součástí vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace, vzdělávací obor Další cizí jazyk dle RVP. DALŠÍ CIZÍ JAZYK - RUSKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Ruský jazyk druhý cizí jazyk je součástí vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace, vzdělávací obor Další cizí

Více

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK ŠABLONY MŠ MOTÝLEK 2017-2019 Od února roku 2017 se naše mateřská škola účastní VÝZVY Č. 02_16_022 A Č. 02_16_023 PODPORA ŠKOL FORMOU PROJEKTŮ ZJEDNODUŠENÉHO VYKAZOVÁNÍ - ŠABLONY PRO MŠ A ZŠ I., která je

Více

Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami

Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Příloha č.1 ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU MŠ POBĚŽOVICE č.j.: MŠ/130/12 Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Obsah: 1. Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami /dále SVP/

Více

Inkluzivní vzdělávání žáků s poruchou autistického spektra. MAP Místní akční plán

Inkluzivní vzdělávání žáků s poruchou autistického spektra. MAP Místní akční plán Inkluzivní vzdělávání žáků s poruchou autistického spektra MAP Místní akční plán Inkluzivní vzdělávání Inkluzivní vzdělávání neboli společné vzdělávání, je založeno na přesvědčení, že všichni žáci mají

Více