Řidič vozidla nesmí předjíždět ostatní, nebo se snažit předjet, pokud by tím ohrožoval nebo omezoval ostatní účastníky silničního provozu.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Řidič vozidla nesmí předjíždět ostatní, nebo se snažit předjet, pokud by tím ohrožoval nebo omezoval ostatní účastníky silničního provozu."

Transkript

1 IRSKO Pravidla na silnicích Jízda na levé straně, předjíždění vpravo. Předjíždění a míjení Řidič vozidla nesmí předjíždět ostatní, nebo se snažit předjet, pokud by tím ohrožoval nebo omezoval ostatní účastníky silničního provozu. Přednosti Na neřízených křižovatkách (kde provoz není řízen členem "Garda Siochana" nebo dopravními signály), musí řidiči dát přednost v jízdě vozidlům, jedoucím po hlavní silnici. Na neřízených křižovatkách, kde jsou obě komunikace stejného typu platí přednost zprava. Řidič vozidla blížící ke křižovatce musí dát přednost jakémukoliv vozidlu, které odbočuje, nebo projíždí křižovatkou. Řidič vozidla vstupující na silnici ze soukromého pozemku, nebo z vedlejší komunikace musí dát přednost všem vozidlům v obou směrech. Vozidla, která se blíží ke kruhovému objezdu musí dát přednost vozidlům, která se na kruhovém objezdu již pohybují (tj. jedoucím zprava), pokud není uvedeno jinak. Hlavní silnice jsou na neřízených křižovatkách označené dopravním značením. Výstražná znamení Zvuková výstražná zařízení (klaksony) nesmí být použita v období mezi a hodin na jakékoliv komunikaci, na které je uveden platný rychlostní limit. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel výška - vozidla veřejných služeb 4.25 m - ostatní vozidla 4.65 m šířka - vozidla nebo přívěsy 2.55 m - chladírenská vozidla 2.60 m délka - přívěs 12 m - kloubová vozidla m - kombinace vozidla/ přívěsu m - všechna ostatní vozidla se 2 nápravami 12 m

2 celková hmotnost - vozidla se 2 nápravami 18 t - přívěsy se 2 nápravami t* - vozidla nebo přívěsy se 3 nápravami 25 t - vozidla nebo přívěsy se 4 nápravami 35 t - kloubová vozidla s 5 nebo více nápravami t* hmotnost na nápravu - vozidla nebo přívěsy s jednoduchou nápravou 10 t - řídící nápravy 10.5 t * v závislosti na vzdálenosti mezi nápravami Hmotnosti a rozměry leták lze stáhnout na následující internetové adrese: Adresa pro další informace: Vehicle Standards Road Safety Authority (Úřad pro bezpečnost silničního provozu) Moy Valley Business Park Primrose Hill Ballina Co.Mayo vehiclestandards@rsa.ie Garda National Traffic Bureau Garda Headquarters Phoenix Park Dublin 8 Tel.: /4 Fax: traffic@garda.ie Rychlostní limity Obecné rychlostní limity Irsko přešlo na metrický systém: všechny značky označující vzdálenost nebo rychlostní limity jsou v kilometrech. V zastavěných oblastech Mimo zastavěné oblasti Na dálnicích 50 km/ h (30 km/ h v blízkosti škol) km/ h max. (dle dopravního značení) (s přívěsem: 80 km/ h max.) 120 km/ h (s přívěsem: 80 km h max.)

3 Mezinárodní dopravní značky označující rychlostní limity a konec omezení rychlosti jsou v souladu s protokolem Speciální rychlostní limity Stejně jako obecné omezení rychlosti, se následující limity vztahují na určité druhy vozidel. V místech, kde jsou hranice vyšší než výše uvedené limity, nesmí být překročena dolní hranice: Jednopodlažní autobus, autokar Nákladní vozidla s pohotovostní hmotností vyšší než kg Vozidla s přívěsem Dvojpodlažní autobusy Jednopodlažní autobusy se stojícími cestujícími 80 km/h 80 km/h 80 km/h 65 km/h 65 km/h Radarové detektory Radarové detektory jsou zakázány; mohou být zabaveny Gardou. Alkohol Zákonný limit Obecný limit pro řidiče osobních vozidel je 0,05%. Pro profesionální řidiče (řídící a autobusy, autokary, těžká nákladní vozidla nebo vozidla veřejných služeb), stejně jako pro nově kvalifikované řidiče (méně než 2 roky praxe) je limit 0,02%. Test Garda (policie) je oprávněna zřídit kontrolní stanoviště a provádět náhodné dechové zkoušky. Pokud je test pozitivní, jsou řidiči povinní odebrat se v doprovodu příslušníků Gardy na stanici, kde podstoupí test krve nebo moči. Příslušníci Gardy jsou rovněž povinni provést předběžnou dechovou zkoušku na místě nehody, pří níž došlo ke zranění, za předpokladu, že se domnívají, že řidič je pod vlivem alkoholu. Pokud řidič selže při namátkové silniční fyzické a psychologické zkoušce na přítomnost drog, je opět povinen odebrat se s příslušníky Gardy na stanici, kde je povinen podstoupit test krve nebo moči na přítomnost drog.

4 Pokuty Pokuty placené na místě Příslušníci Garda Siochana (Občanské gardy), jsou oprávněni ukládat pokuty na místě jedná se o oznámení o výši pokuty a informaci o její úhradě (obdoba pokutového bloku) období pro úhradu pokuty je do 28 dní. Oznámení může být buď předáno přímo řidiči, nebo umístěno na vozidlo (za stěrač), v případě kdy se řidič nenachází na místě činu. Po 28 dnech se pokuty zvyšuje o 50%. Pokutovaný řidič se může rozhodnout řešit věc soudně. Minimální a maximální pokuty Trestné body - Překročení povolené rychlosti 2 až 4 - Řízení pod vlivem alkoholu 3 - Parkovací přestupky - - Nepoužití bezpečnostního pásu 2 až 4 - Držení mobilního telefonu při jízdě 2 až 4 - Jízda bez pojištění 5 - Nebezpečná jízda 5 - Nerespektování dopravních světel 2 až 5 (Soud může odečíst více bodů) * úhrada částky do 28 dnů ** úhrada částky během následujících 28 dnů informace ohledně bodového systému jsou uvedeny níže. Pozastavení řidičského průkazu Pozastavení řidičského průkazu automaticky následuje po odsouzení za některé trestné činy, včetně všech druhů překročení maximální povolené hranice alkoholu v krvi v případě profesionálních nebo nově kvalifikovaných řidičů; nicméně soud může pozastavit řidičský průkaz při spáchání jakékoliv přestupku. Zabavení vozidla Zabaveno může být vozidlo, na kterém není vyznačená platba aktuální silniční daně a/ nebo pojištění. Bodový systém V Irsku je zaveden bodový systém pro motoristické trestné činy. Body nejsou vyznačeny v samotném řidičském průkazu, ale v záznamech řidiče v centrální databázi. Trestné body jsou v platnosti po dobu 36 měsíců od data jejich udělení. Pokud celkový počet trestných bodů dosáhne 12, je řidiči pozastaven jeho řidičský průkaz na dobu 6 měsíců.

5 Pravidla parkování Speciální pravidla pro parkování Parkování je zakázáno: - Do 9 metrů od křižovatky - Do 9 metrů od strany přístupu do vozovky, přechodu pro chodce, nebo světelné signalizace pro chodce, s výjimkou nástupu nebo výstupu cestujících, nebo nakládky/ vykládky zboží - na autobusové zastávce vymezené dopravním značením - mezi silnicí a fungujícím semaforem - na chodníku, pokud vozidlo zasahuje do volného pohybu chodců - na cyklostezce - na žluté čáře Ve městech je parkovací doba omezena parkovacími hodinami a lístky nebo disky. Volné použití parkovacích hodin, na kterých ještě nevypršel čas je povolené. Parkování v noci Osobní automobily a motocykly je možné zaparkovat bez zapnutých světel v ulicích, kde vozidlo dostatečně osvětlené veřejným osvětlením. Pokud není vozidlo dostatečně osvětlené veřejným osvětlením, musí být použita obrysová světla. Výkon parkovacích předpisů Parkovací přestupky jsou pokutovány na místě. Botičky jsou v Irsku běžně používané; za jejich odstranění je účtována pokuta ve výši 80 EUR. V některých oblastech jsou vozidla, která způsobují překážku v silničním provozu, odtahována, přičemž jejich vydání majiteli je opět zpoplatněné. Parkovací místa pro zdravotně postižené motoristy Obecně platí, že parkovací místa pro zdravotně postižené motoristy jsou označena modrým vodorovným dopravním značením a mezinárodní parkovací dopravní značkou se symbolem invalidního vozíku. Vozidla označená mezinárodním znakem pro zdravotně postižené řidiče je možné zaparkovat bez časového omezení na těchto místech, která spravuje místní samospráva a veřejné orgány. Na soukromých parkovištích je doba parkování na vyhrazeném prostoru ponechána na uvážení provozovatele. Vozidla tělesně postižených motoristů nemohou parkovat na jednoduché nebo dvojité žluté čáře, nebo na místech, kde je pravděpodobné, že budou tvořit překážku parkoviště. Další informace jsou k dispozici na irské Veřejné informační službě "Občanské informace": d_persons_parking_card.html Světelné a dopravní značení Semafory V Irsku je používán systém tříbarevného semaforu ve většině velkých měst.

6 Dopravní značení Místní názvy na dopravním značení jsou uvedené římskými písmeny v irštině a angličtině. Varovné značky jsou ve tvaru žlutého diamantu s černým okrajem a černým symbolem. Regulační značky se skládají z bílého kruhu s červeným okrajem, s černými symboly, čísly nebo písmeny. Dopravní značení Dej přednost v jízdě se skládá z červeného trojúhelníku vrcholem směřujícím dolů s následujícími slovy "Yield", nebo "Géill sli" (stejně je uvedeno v protokolu z roku I, 22). Dopravní značení "Omezení rychlosti" a "Konec rychlostního limitu" jsou stejné jako v Protokolu z roku 1949 (II, A.14 a A.15 II, v tomto pořadí). Dopravní značení "STOP" je ve formě červeného osmiúhelníku s bílým okrajem, s nápisem STOP v bílé barvě. Hlavní silnice jsou označené zelenými značkami s bílými znaky. Dálniční dopravní značení je modré s bílými znaky. Dopravní značení, označující rychlostní limity jsou v kilometrech za hodinu. Vodorovné dopravní značení Vodorovné dopravní značení ve středu vozovky je bílé. Žluté čáry podél okraje vozovky a přes obrubník znázorňují, že v těchto místech je čekání omezeno. Žlutý cik-cak vzor pokrývající celou křižovatku (boxová křižovatka) znamená, že motoristé do tohoto prostoru nesmí vjet, pokud není jejich výjezd z křižovatky volný. Železniční přejezdy Některé železniční přejezdy jsou vybavené světly a závorami. Některé přejezdy jsou vybavené branami, které jsou neustále zavřené a musí být otevřené přímo motoristy, kteří se nejdříve musí přesvědčit, že nejede vlak. Vyskytuje se zde i několik přejezdů, vybavených pouze světelnou signalizací, která blikají, když se blíží vlak. Povinné vybavení Návštěvníci a obyvatelé Bezpečnostní pásy a dětské zádržné systémy Použití bezpečnostních pásů je povinné na předních i zadních sedadlech vozidel vybavených pásy. Děti do 3 let věku nesmí být přepravovány ve vozidle (kromě taxi), pokud nejsou umístěné v příslušném dětském zádržném systému. Děti do 3 let mohou cestovat na předním sedadle

7 vozidla, pokud jsou umístěné v dětském zádržném systému, který je umístěn proti směru jízdy a za předpokladu, že je vypnutý přední airbag. Děti od 3 let, které jsou menší než 150 cm a váží méně než 36 kg musí být umístěné v dětské autosedačce, při přepravě ve vozidle, vybaveným bezpečnostními pásy. Dětský zádržný systém musí být v souladu s normou ECE R Pokud není osobní automobil vybaven bezpečnostními pásy, musí být děti přepravovány na zadním sedadle. Helmy pro motocyklisty Ochranné přilby schváleného návrhu jsou povinné pro řidiče a spolujezdce motocyklů a mopedů. Světla Předpisy upravující světla a svícení jsou v souladu s požadavky úmluvy z roku Nejsou v platnosti žádné zvláštní požadavky na zařízení nebo použití. Výstražný trojúhelník Všechna komerční nákladní vozidla přesahující pohotovostní hmotnost 30 CWT (1.524 kg) musí nést na palubě reflexní červený rovnostranný trojúhelník. Tento trojúhelník musí být použit ke včasnému varování ostatních účastníků silničního provozu, v případě kdy je vozidlo odstaveno v nebezpečné situaci kvůli poruše nebo je zaparkováno v noci bez zapnutých světel. Hasicí přístroj Hasicí přístroj není povinny na palubě osobních vozidel. Lékárnička Lékárnička není povinná na palubě osobních vozidel. Pneumatiky a hloubka dezénu Minimální hloubka dezénu pneumatik je 1,6 mm Ostatní Reflexní vesta Reflexní vesta není povinná na palubě vozidel. Návštěvníci Vozidla, dočasně dovezená zahraničními řidiči, musí být v souladu s minimálními požadavky Úmluvy o silničním provozu (Ženeva 1949).

8 Obyvatelé Bezpečnostní pásy Osobní automobily, kombíky, vozidla s až 8 místy pro cestující a nákladní vozidla, která s pohotovostní hmotností do 30 CWT (1.524 kg) registrovaná po 1. červnu 1971 musí být vybavena bezpečnostními pásy na předních sedadlech. Vozidla registrovaná po 1. lednu 1993 musí být vybavena bezpečnostními pásy na předních i zadních sedadlech. Zimní pneumatiky Zimní počasí v Irsku není nikterak dramatické. Použití pneumatik s hroty a sněhových řetězů je zakázáno. V případě použití zimních pneumatik, musí být namontovány na všech kolech. Jízdní kola Cyklopruhy Cyklostezky se nachází v městských oblastech. Jízdní pruhy pro cyklisty jsou označené souvislou bílou čárou. Nedávno vystavěné cyklostezky spojují pobřeží k pobřeží na trase Belfast a Rossnowlagh a celkově 192 mil dlouhých osm cyklostezek vede přes Kingfisher, Counties Leitrim a Fermanagh. Organizace Sustrans zveřejnila mapu národní cyklistické sítě pro Spojené království, viz.: Povinné vybavení Další informace jsou k dispozici: Cycling Ireland (Irská cyklistika) Kelly Roche dům 619 North Circular Road Dublinu 1 Tel Fax: Dopravní nehody Hlášení o nehodě V případě, kdy je při nehodě způsobeno zranění nebo škoda na majetku ve veřejném vlastnictví, je řidič povinen uvést své jméno a adresu příslušníkům Garda Siochana, a to buď přímo na místě nehody nebo na nejbližší stanici Gardy.

9 Čísla tísňových linek Policie: 999 a 112 Ambulance: 999 a 112 Hasiči: 999 a 112 Pojistné formality Všechny nehody musí být oznámeny na motoristovu pojišťovnou. Zdroj:

UKRAJINA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

UKRAJINA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích UKRAJINA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s ustanoveními Úmluvy o silničním provozu z roku 1968. Přednosti Předpisy

Více

Přednost na kruhových objezdech: vozidla vstupující na kruhový objezd musí dát přednost v jízdě vozidlům, která se na něm již pohybují.

Přednost na kruhových objezdech: vozidla vstupující na kruhový objezd musí dát přednost v jízdě vozidlům, která se na něm již pohybují. MOLDÁVIE Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Všechna vozidla musí být předjížděna výhradně po levé straně vozovky,

Více

RUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

RUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích RUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně. Předjíždění a míjení Předjíždět lze po levé straně. Ve velkých městech je zakázáno odbočit vlevo, vyjma světelných křižovatek.

Více

LOTYŠSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

LOTYŠSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích LOTYŠSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Lotyšsku se jezdí vpravo. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu z roku 1968. Většina lotyšských komunikací

Více

LITVA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

LITVA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích LITVA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění a míjení jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu z roku 1968.

Více

ŘECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

ŘECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích ŘECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Řecku se jezdí vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Provoz by měl být předjížděn z levé strany. Předjíždění je zakázáno v situaci

Více

Přednosti Předpisy, upravující přednosti, jsou v souladu s předpisy, uvedenými v Úmluvě o silničním provozu z roku 1968.

Přednosti Předpisy, upravující přednosti, jsou v souladu s předpisy, uvedenými v Úmluvě o silničním provozu z roku 1968. ESTONSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Estonsku se jezdí na pravé straně. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění a míjení, jsou v souladu s předpisy, uvedenými v Úmluvě

Více

Pravidla silničního provozu Silniční pravidla Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně.

Pravidla silničního provozu Silniční pravidla Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. BULHARSKO Pravidla silničního provozu Silniční pravidla Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla jsou podle ustanovení úmluv o silničním provozu. Stojící tramvaj

Více

Předjíždí se po levé straně. Pravidla upravující předjíždění a míjení jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu (Vídeň, 1968).

Předjíždí se po levé straně. Pravidla upravující předjíždění a míjení jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu (Vídeň, 1968). MAKEDONIE Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Makedonii se jezdí na pravé straně vozovky. Předjíždění a míjení Předjíždí se po levé straně. Pravidla upravující předjíždění a míjení jsou

Více

SLOVINSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

SLOVINSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích SLOVINSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. Předjíždění a míjení Řidiči předjíždí nalevo, nebo napravo, pokud vozidlo odbočuje vlevo.

Více

RUMUNSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

RUMUNSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích RUMUNSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo a předjíždění je možné po levé straně vozovky. Tramvaje je možné předjíždět zprava. Předjíždění a míjení S výjimkou tramvají,

Více

TURECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

TURECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích TURECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Turecku se jezdí vpravo, předjíždí se po levé straně vozovky. Předjíždění a míjení Podle článku č. 38 v Kodexu tureckého silničního provozu,

Více

CHORVATSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně.

CHORVATSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. CHORVATSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu 1968. Přednosti

Více

Vojenské nebo obdobné sestavy mají také přednost v jízdě, nicméně musí přijmout nezbytná opatření, aby nebránila provozu a předešlo se nehodám.

Vojenské nebo obdobné sestavy mají také přednost v jízdě, nicméně musí přijmout nezbytná opatření, aby nebránila provozu a předešlo se nehodám. PORTUGALSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda vpravo a předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu z roku 1949. Předjíždění:

Více

Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Řidič musí naznačit svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením o změně směru.

Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Řidič musí naznačit svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením o změně směru. POLSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Řidič musí naznačit svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením o změně směru. Předjíždění

Více

Vozidla, odbočující vlevo, musí stát co nejblíže ke středu komunikace, aby tak umožnili plynulost provozu na jejich straně vozovky.

Vozidla, odbočující vlevo, musí stát co nejblíže ke středu komunikace, aby tak umožnili plynulost provozu na jejich straně vozovky. NIZOZEMSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Nizozemsku se jezdí vpravo a předjíždění je možné zleva. Vozidla, odbočující vlevo, musí stát co nejblíže ke středu komunikace, aby tak umožnili

Více

DÁNSKO Pravidla silničního provozu Pravidlo silnice Jízda na pravé straně, předjíždí se zleva.

DÁNSKO Pravidla silničního provozu Pravidlo silnice Jízda na pravé straně, předjíždí se zleva. DÁNSKO Pravidla silničního provozu Pravidlo silnice Jízda na pravé straně, předjíždí se zleva. Předjíždění a míjení Pravidla odpovídají úmluvě z roku 1968 o silničním provozu. Použití směrovky je povinné

Více

Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968).

Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968). NORSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968). Stojící

Více

SLOVENSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

SLOVENSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích SLOVENSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění, jsou v souladu s mezinárodně užívanými předpisy.

Více

SRBSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Výstražná znamení. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel

SRBSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Výstražná znamení. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel SRBSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Srbsku se jezdí vpravo. Předjíždění a míjení Řidiči obvykle předjíždí po levé straně. Ostatní předpisy odpovídají mezinárodním předpisům. Kolejová

Více

Pravidla silničního provozu Pravidla silnice

Pravidla silničního provozu Pravidla silnice Pravidla silničního provozu Pravidla silnice Jezdí se na pravé straně, předjíždí na levé straně. Předjíždění a míjení Na silnicích, kde jsou tramvajové koleje umístěny ve středu, se musí pohybovat tramvaj

Více

LUCEMBURSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

LUCEMBURSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích LUCEMBURSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Lucembursku jezdí vozidla vpravo a předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla upravující předjíždění a míjení jsou v souladu

Více

NĚMECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

NĚMECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích NĚMECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Uvnitř i mimo zastavěné oblasti s hustým provozem, díky němuž se tvoří

Více

ŠPANĚLSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Výstražná znamení. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel

ŠPANĚLSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Výstražná znamení. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel ŠPANĚLSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Ve Španělsku se jezdí po pravé straně, předjíždí se zleva. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění a míjení, jsou v souladu se

Více

Pravidla silničního provozu Předjíždění a míjení Objíždění Přednosti Přednosti u přechodů pro chodce Zipování Výstražná znamení

Pravidla silničního provozu Předjíždění a míjení Objíždění Přednosti Přednosti u přechodů pro chodce Zipování Výstražná znamení BELGIE Pravidla silničního provozu Pravidla silničního provozu Předjíždění a míjení Při předjíždění cyklisty nebo mopedu by měla být vzdálenost nejméně 1 metr mezi ním a předjíždějícím vozidlem. - Na křižovatkách,

Více

VELKÁ BRITÁNIE. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Jízda na levé straně, předjíždění vpravo, kromě jednosměrných ulic.

VELKÁ BRITÁNIE. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Jízda na levé straně, předjíždění vpravo, kromě jednosměrných ulic. VELKÁ BRITÁNIE Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na levé straně, předjíždění vpravo, kromě jednosměrných ulic. Předjíždění a míjení Předjíždí se vpravo. Předjíždění po levé straně

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

Vozidlo, které je předjížděno musí v rámci možností uhnout co nejvíce vpravo a nesmí zrychlovat.

Vozidlo, které je předjížděno musí v rámci možností uhnout co nejvíce vpravo a nesmí zrychlovat. ITÁLIE Pravidla na silnicích Jízda vpravo, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Předjíždění Vozidlo, které je předjížděno musí v rámci možností uhnout co nejvíce vpravo a nesmí zrychlovat.

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

Tabulka bodového systému řidičů

Tabulka bodového systému řidičů Tabulka bového systému řidičů Přestupek Pokuta Zákaz činnosti Řízení motorového vozidla ve stavu vylučujícím způsobilost z důvodu požití alkoholu nebo jiné návykové látky ( 125c odst. 1 písm. c) 0 50000

Více

Přestupek Pokuta Zákaz činnosti Bloková pokuta Body Zadržení ŘP Platná (P) Návrh (N) P N P N P N P N

Přestupek Pokuta Zákaz činnosti Bloková pokuta Body Zadržení ŘP Platná (P) Návrh (N) P N P N P N P N Řízení motorového vozidla ve stavu vylučujícím způsobilost z důvodu požití alkoholu nebo jiné návykové látky ( 125c odst. 1 písm. c)) Odmítnutí podrobit se vyšetření na alkohol nebo jiné návykové látky

Více

RAKOUSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení

RAKOUSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení RAKOUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Řidič musí prokázat svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113149-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků:

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Přestupky za 1 bod: Nedovolené užití dálnice nebo silnice pro motorová vozidla nemotorovým vozidlem nebo motorovým vozidlem, jehož konstrukce nebo technický

Více

Za co jsou body od 1. července 2013

Za co jsou body od 1. července 2013 Za co jsou body od 1. července 2013 Porušení předpisů při provozu na pozemních komunikacích řízení motorového vozidla bez držení příslušné skupiny nebo podskupiny řidičského oprávnění ( 22/1 e) bod 1)

Více

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí Příloha č. 3 Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí 3.1. Výstražné dopravní značky (v závorkách je uvedeno staré označení dopravního značení) "Zatáčka

Více

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA:

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA: Seznam otázek dopravní soutěže KOLO 1. Otázka č.1: Jaká pravidla platí pro používání cyklistické přilby? -je povinná pro osoby do 15 let B- není povinná C- je povinná pro osoby v jakémkoliv věku D- je

Více

Videoškolení řidičů - referentů. Školení řidičů - referentů

Videoškolení řidičů - referentů. Školení řidičů - referentů Videoškolení řidičů - referentů V tomto videoškolení se zaměříme na: Základní pojmy Povinnosti řidiče Přeprava osob Směr a způsob jízdy Vybrané povinnosti Dopravní nehody Bodový systém Základní pojmy Účastník

Více

Jezdcům na jízdních kolech nebo mopedech je dovoleno předjíždět vozidla po pravé straně, s výjimkou ostatních jednostopých vozidel.

Jezdcům na jízdních kolech nebo mopedech je dovoleno předjíždět vozidla po pravé straně, s výjimkou ostatních jednostopých vozidel. FINSKO Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Vozidla by měla být předjížděna po levé straně vozovky, nicméně v případě, kdy řidič předjížděného vozidla naznačuje

Více

[2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: [2 b.] Řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít:

[2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: [2 b.] Řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít: 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Jen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. b) Na dálnicích, silnicích, místních komunikacích a účelových komunikacích. c) Na všech

Více

Činnost služby dopravní

Činnost služby dopravní Činnost služby dopravní policie v roce 29 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 14. ledna 21 DOPRAVNÍ PŘESTUPKY ŘIDIČŮ MOTOROVÝCH VOZIDEL Celkem řešeno řidičů motorových vozidel blokově na místě 513 786

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 C-28082006-114347-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Jen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. b) Na všech pozemních komunikacích

Více

13.7.2011 novela z. č. z. 361/2000 č. Sb., 361/2000 Sb., o provozu o na pozemn ích komunikacích účinnost od 1. 8. ost 2011 od 1. 8.

13.7.2011 novela z. č. z. 361/2000 č. Sb., 361/2000 Sb., o provozu o na pozemn ích komunikacích účinnost od 1. 8. ost 2011 od 1. 8. novela z. č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích účinnost od 1. 8. 2011 Hlavní změny Povinnost řidiče mít na sobě reflexní vestu. Povinnost řidiče mot. vozidla zajet k zařízení technické

Více

POKUTY za přestupky a správní delikty v silniční dopravě

POKUTY za přestupky a správní delikty v silniční dopravě POKUTY za přestupky a správní delikty v silniční dopravě Podle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších

Více

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu zákonem č. 268/2015 Sb. s účinností od 31. prosince 2015 6 (7) Přesahuje-li počet přepravovaných dětí starších tří let počet sedadel vybavených bezpečnostními

Více

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích?

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? C_E-28082006-114430-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? a) Ne. b) Ano. 2) [2 b.] Řidič nesmí

Více

Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011

Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011 Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011 v 2 se doplňuje písmeno mm), které zní: mm) kolonou vozidel se rozumí souvislý proud více vozidel, u kterého nelze předjíždět každé

Více

Některé důležité změny v pravidlech provozu na pozemních komunikacích od 1.7.2006

Některé důležité změny v pravidlech provozu na pozemních komunikacích od 1.7.2006 Některé důležité změny v pravidlech provozu na pozemních komunikacích od 1.7.2006 Přeprava osob Povinné připoutání dětí při jízdě platí všeobecně na všech typech silnic i v obci Dítě do tří let věku se

Více

Cyklista na stezce pro cyklisty

Cyklista na stezce pro cyklisty Cyklista na stezce pro cyklisty Značka přikazuje užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky. Pruhu nebo stezky smí užít i: osoba vedoucí jízdní kolo osoba pohybující se na kolečkových bruslích

Více

7 --- 2.500 20.000 6 měs. - 1 rok 125c / 1b) 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1c) 7 --- 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1d)

7 --- 2.500 20.000 6 měs. - 1 rok 125c / 1b) 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1c) 7 --- 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1d) Přestupek (zkráceně) Přestupek Body Řízení pod vlivem alkoholu (nad 0,3 promile) Řízení ve stavu vylučujícím způsobilost (alkohol, návykové látky) Řízení ve stavu vylučujícím způsobilost (alkohol a návykové

Více

Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968).

Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968). FRANCIE Pravidla na silnicích Jízda vpravo, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968). Dle obecných pravidel je ve Francii

Více

Vodorovné dopravní značky. Název, význam a užití

Vodorovné dopravní značky. Název, význam a užití Příloha č. 8 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Vodorovné dopravní značky 1. Podélné čáry V la Vlb Podélná čára souvislá Značka se pouz1va zejména k oddělení jízdních pruhů s protisměrným provozem, k oddělení

Více

Příkazové dopravní značky

Příkazové dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. d) zákona o silničním provozu svislé příkazové dopravní značky ukládají účastníku provozu na pozemních komunikacích příkazy. V České republice konkrétně existují následující svislé

Více

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd?

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd? D_E-28082006-115924-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: D+E 1 z 7 1) [2 b.] Dát přednost v jízdě znamená: a) Povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníkovi provozu na pozemních komunikacích nijak

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7 C-28082006-114337-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7 1) [2 b.] Nesmět omezit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby: a) Druhý řidič nemusel náhle snížit rychlost jízdy nebo zastavit. b) Jinému

Více

Dopravní značky 7. část

Dopravní značky 7. část Dopravní značky 7. část Vodorovné dopravní značky Umístění a provedení vodorovných dopravních značek (1) Vodorovné dopravní značky jsou vyznačeny na pozemní komunikaci. (2) Vodorovné dopravní značky jsou

Více

Obsah. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)

Obsah. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) Obsah Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) ČÁST PRVNÍ Zákon o provozu na pozemních komunikacích 7 HLAVA I Úvodní ustanovení

Více

ŠVÝCARSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

ŠVÝCARSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích ŠVÝCARSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Při předjíždění je řidič povinen při návratu do pravého pruhu použít pravou směrovku.

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. 1. Výstražné dopravní značky 2. Značky upravující přednost 3. Zákazové dopravní značky 4. Příkazové dopravní značky C 1 Kruhový objezd C

Více

Zákazové dopravní značky

Zákazové dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. c) zákona o silničním provozu svislé zákazové dopravní značky ukládají účastníku provozu na pozemních komunikacích zákazy nebo omezení. V České republice konkrétně existují následující

Více

Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO

Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO Po celý měsíc duben 2012 probíhal 3. ročník internetové Dopravně znalostní soutěže, kterou připravil Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO. Nyní máte možnost se seznámit se správnými odpověďmi

Více

06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů.

06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů. 06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů. 06050289 Do úseku pozemní komunikace označeného vyobrazenou

Více

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Období: 1.1.2018-31.12.2018 Území: obec Praha (Hlavní město Praha) Všeobecný statistický přehled o nehodách Počet nehod celkem

Více

Přestupky - zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu:

Přestupky - zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu: Přestupky - zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu: Novela zákona o silničním provozu zákonem č. 133/2011 Sb., zavedla s účinností od 1. 8. 2011 mimo jiné i nové 125c, 125d a 125e pod názvem Správní

Více

Dopravní značky 2. část

Dopravní značky 2. část Dopravní značky 2. část Značky upravující přednost (1) Značky upravující přednost jsou Tato skupina dopravních značek byla zavedena v souladu s Úmluvou o silničních značkách a signálech (Vídeň, 1968) a

Více

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (zákon č. 48/2016 Sb.)

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (zákon č. 48/2016 Sb.) ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ Novinky a změny k 20. 2. 2016 (zákon č. 48/2016 Sb.) Co se mění? Zákonem č. 48/2016 Sb. je novelizován zákon o provozu na pozemních komunikacích (č. 361/2000 Sb.). Podstata úprav Hlavní

Více

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a která s účinností od 1. ledna 2016 nahradí vyhlášku č. 30/2001 Sb. Umístění svislých dopravních značek upravuje

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: D-28082006-114939-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: D 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ

TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ Stav od 20.2.2016 Jedná se pouze o informativní přehled bez záruky! WWW.YESPOJISTENI.CZ příslušného zákona Skutková podstata protiprávního jednání

Více

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Období: 1.1.2018-31.12.2018 Území: obec Brno (Jihomoravský kraj) Všeobecný statistický přehled o nehodách Počet nehod celkem

Více

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí V minulém článku jsme se věnovali fenoménu nepřiměřené rychlosti, kterou s ohledem na statistiku dopravních nehod lze

Více

Silniční provoz v obrazech

Silniční provoz v obrazech Užívat silnice dnes znamená účastnit se provozu na pozemních komunikacích a místo tělesná nebo duševní vada užíváme spojení snížená tělesná nebo duševní schopnost. Nezní to tak pejorativně, ale pravidlo

Více

Dopravní značky 4. část

Dopravní značky 4. část Dopravní značky 4. část Příkazové značky (1) Příkazové značky jsou a) "Kruhový objezd" (č. C 1), která přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených; značka je

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113130-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Je jezdec na koni, který se pohybuje po pozemní komunikaci, řidičem a platí pro něj povinnosti a práva účastníků provozu na pozemních

Více

Mezinárodní řidičský průkaz

Mezinárodní řidičský průkaz Pravidla v EU Co vozit s sebou Platný řidičský průkaz a doklad totožnosti Mezinárodní řidičský průkaz Malý TP (Osvědčení o registraci) Zelenou kartu (originál i duplikát) Záznam o dopravní nehodě v cizím

Více

Předjíždění po pravé straně vozovky je také povoleno v těchto případech:

Předjíždění po pravé straně vozovky je také povoleno v těchto případech: ŠVÉDSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždění a míjení se provádí po levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla upravující předjíždění a míjení vozidel jsou v souladu

Více

c) řidič nesmí ohrozit nebo omezit, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před

c) řidič nesmí ohrozit nebo omezit, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před 11070001 Povinností přepravované osoby je: a) neohrožovat svým chováním bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, zejména neomezovat řidiče v bezpečném ovládání vozidla. b) pomáhat řidiči dle jeho

Více

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích TP 65 Zásady pro vodorovné dopravní značení

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - květen 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - květen 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 6. června 2018 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne.

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. C-28082006-114316-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. 2) [2 b.] Řidič nesmí ohrozit chodce: a) Pouze při otáčení nebo couvání.

Více

Dopravní nehodovost v roce 2012

Dopravní nehodovost v roce 2012 Dopravní nehodovost v roce 2012 Dopravní nehodovost v roce 2012 plk. Mgr. Martin Červíček policejní prezident Dopravní nehodovost v roce 2012 plk. Mgr. Tomáš Kužel náměstek policejního prezidenta pro vnější

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - srpen 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - srpen 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 6. září 2018 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. v roce 2016

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. v roce 2016 S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR v roce 2016 Leden až prosinec 2016 rozdíl stejné období roku 2015 POČET NEHOD 98.864 zvýšení o 5.797 = 6,2 % USMRCENO 545 snížení o 115 osob =

Více

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. AUTOŠKOLA Petr KŘÍŽ FLEGEL s.r.o.

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ.  AUTOŠKOLA Petr KŘÍŽ FLEGEL s.r.o. ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ www.autoskolapkf.cz ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ REFERENTŮ ( ZÁKONÍK PRÁCE ) patří všichni zaměstnanci firmy, kteří nejsou řidiči z povolání. Řidiči referenti jsou zaměstnanci, kteří v době pracovní činnosti

Více

A ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 7. 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je:

A ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 7. 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je: A-28082006-113010-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 7 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je: a) Každá fyzická osoba, která je držitelem řidičského oprávnění. b) Vlastník vozidla nebo jiná fyzická nebo

Více

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001,

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001, 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - duben 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - duben 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. května 2018 Počet listů: 13 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7

C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Vozka, který řídí potahové vozidlo, je: a) Řidičem. b) Průvodcem vedených a hnaných zvířat. c) Jezdcem na zvířeti. 2) [2 b.] Řidič

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. února 2018 Počet listů: 13 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2018

Více

Výstražné dopravní značky

Výstražné dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu svislé výstražné dopravní značky upozorňují na místa, kde účastníku provozu na pozemních komunikacích hrozí nebezpečí a kde musí dbát zvýšené opatrnosti.

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - červenec 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - červenec 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. srpna 2018 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - únor 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - únor 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 8. března 2018 Počet listů: 13 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

Původní doklad k mopedu. Registrace, SPZ

Původní doklad k mopedu. Registrace, SPZ Původní doklad k mopedu Registrace, SPZ Moped Stadion nepodléhá ze zákona povinné registraci vozidel (přihlásit ho ale můžete na vlastní žádost), tzn. nemusí být vybaven registrační značkou, nemusí mít

Více

ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ

ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ MZA č. 55/2006 technické informace ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ Pneumatiky s hroty a sněhové řetězy Ve všech evropských státech je hloubka vzorku pneumatik u osobních automobilů předepsána na 1,6 mm, v některých

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 4. volební období 1066/2

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 4. volební období 1066/2 P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2006 4. volební období 1066/2 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994

Více

Dodatkové tabulky. Název, význam a užití. Vzdálenost Tabulka vyznačuje vzdálenost k místu, od kterého platí značka, pod níž je tabulka umístěna.

Dodatkové tabulky. Název, význam a užití. Vzdálenost Tabulka vyznačuje vzdálenost k místu, od kterého platí značka, pod níž je tabulka umístěna. Příloha č. 6 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Dodatkové tabulky Číslo El Počet Tabulka doplňuje příslušnou značku vyznačující zpravidla nebezpečí nebo jinou informaci o údaj o jejich počtu. E2a Tabulka vyznačuje

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - březen 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - březen 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 10. dubna 2018 Počet listů: 13 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU 1.1.B ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU Umístění Rozměr Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až říjen 2016

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až říjen 2016 S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až říjen 2016 Leden až říjen 2016 rozdíl stejné období roku 2015 POČET NEHOD 81.995 zvýšení o 5.261 = 6,9 % USMRCENO 472 snížení

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až listopad 2016

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až listopad 2016 S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až listopad 2016 Leden až listopad 2016 rozdíl stejné období roku 2015 POČET NEHOD 90.502 zvýšení o 5.446 = 6,4 % USMRCENO 504

Více