Podpora přirozeného sociálního prostředí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Podpora přirozeného sociálního prostředí"

Transkript

1 Podpora přirozeného sociálního prostředí Zařízení podporuje navazování a rozvíjení kontaktů a vztahů dítěte s rodiči nebo jinými osobami odpovědnými za výchovu dítěte a dalšími osobami dítěti příbuznými nebo blízkými. Zaměstnanci jsou si vědomi, že rozvíjení kontaktů a sociálních vztahů s osobami dítěti příbuznými nebo blízkými je základním předpokladem dobré sociální práce s dětmi a jejich rodinami. Podpora při rozvíjení kontaktů a vztahů dítěte s rodiči, s jinými osobami odpovědnými za výchovu a s dalšími osobami dítěti příbuznými a blízkými musí vždy respektovat nejlepší zájem dítěte, a to nejen v aktuální situaci tady a teď, ale i nejlepší zájem dítěte z hlediska dlouhodobého horizontu. Proto je vždy třeba zjišťovat a zohledňovat názor dítěte. Zařízení hledá nejlepší možná řešení, jak vztahy dítěte s jemu blízkými a příbuznými osobami pozitivně rozvíjet, a to včetně situací, kdy vzájemné vztahy jsou těžce narušeny či jsou různě komplikované a obtížné. Omezení kontaktů a styku dítěte s rodiči je možné pouze na základě rozhodnutí soudu. Zařízení má stanoveny způsoby a formy podpory dětí v jejich vztazích s přirozeným sociálním prostředím, které prakticky uplatňuje. Podpora dítěte je realizována vždy s ohledem na individuální potřeby dítěte a v souladu s individuálním plánem ochrany dítěte zpracovaným orgánem sociálně-právní ochrany (viz kritérium 9a). Otázka podpory dítěte ve vztazích s přirozeným sociálním prostředím je pak také součástí plánu poskytování sociálně-právní ochrany dítěte umístěného v Zařízení. Zařízení má respekt k přirozeným vazbám dítěte a intenzivně spolupracuje s osobami odpovědnými za výchovu dítěte a dalšími blízkými, pokud tím není ohrožen duševní rozvoj dítěte, to znamená:

2 1. Návštěvy v Zařízení probíhají každý den ve vyhrazeném čase, v návštěvní místnosti, na zahradě, v parku před objektem 2. Návštěvy jsou určeny rodičům dítěte, prarodičům, sourozencům, osobám blízkým, nebo osobám, které obdržely oznámení o vhodnosti stát se pěstounem nebo osvojitelem; ostatním osobám v případě, že jejich návštěva bude v souladu s nejlepším zájmem dítěte 3. V zájmu dítěte je průběh a délka návštěvy přizpůsobována jeho dennímu režimu a zdravotnímu stavu. Je respektována doba spánku, stravování a případný nepříznivý zdravotní stav dítěte. 4. Osobám, jejichž chování je neadekvátní či ovlivněné požitím návykových látek, není návštěva dítěte zprostředkována. Mám právo na to, aby mě navštěvovala moje rodina Mám právo na to, aby mě navštívili další moji blízcí a kamarádi, když s tím budou souhlasit rodiče a sociální pracovnice. Když nechci, nebo když mi není dobře, nebo se chci zúčastnit naplánovaného programu (např. výlet), nemusím návštěvu přijmout. Někdy není možné, aby moji blízcí přijeli (např. když jim není dobře, atd.). 5. Navštěvující osoby stvrzují svým podpisem, že byly seznámeny s informacemi o návštěvách. 6. Podporujeme i jiné formy komunikace s biologickou rodinou (např. korespondenci, telefonáty ) Rodiče vědí, jak se mám chovat a dávají na mě pozor. Mám právo přijímat od svých blízkých dopisy a balíčky, mám právo přijímat telefonní hovory od rodičů.

3 7. Rodič může dítě ze zařízení odvést na základě povolení příslušného OSPOD a souhlasu ředitelky Zařízení, ve kterém je dítě umístěno. 8. Pomoc při zprostředkování pěstounské péče, příprava rodičů na náhradní rodičovství a příprava dítěte pro co nejlepší adaptaci v nové rodině. 9. Pomoc při zprostředkování adopce v rámci ČR i mezinárodní adopce (postupujeme v souladu s Metodickým doporučením pro zprostředkování mezinárodního osvojení do ciziny); příprava rodičů na náhradní rodičovství a příprava dítěte pro co nejlepší adaptaci v nové rodině Rodiče někdy zařídí, že s nimi mohu odejít domů a po určité době se vrátím zpátky k ostatním dětem do zařízení. Někdy se stane, že za mnou přijdou teta se strejdou a začnou mě navštěvovat častěji. Když je nám spolu hezky, tak k nim mohu jít na návštěvu a nakonec u nich mohu zůstat bydlet. Některé děti rodiče nenavštěvují a čekají na maminku a tatínka, u kterých jim bude dobře.

4 Zařízení respektuje zájmy dítěte a vytváří možnosti dalších kontaktů dětí. Dítě je partner, je nezbytné mu naslouchat, zjišťovat jeho přání a potřeby, brát je v úvahu a poskytovat na jejich základě nejvhodnější pomoc a podporu. Zařízení má stanoveny způsoby a formy podpory dětí v jejich vztazích s přirozeným sociálním prostředím, které prakticky uplatňuje. Podpora dítěte je realizována vždy s ohledem na individuální potřeby dítěte a v souladu s individuálním plánem ochrany dítěte zpracovaným orgánem sociálně-právní ochrany. Prioritou Zařízení je zajistit, aby dítě umístěné v Zařízení neztratilo kontakt se svým přirozeným prostředím, včetně veřejně dostupných služeb, které dosud využívalo. Jedná se o důležité preventivní opatření zabraňující přetrhání kontaktů a vazeb dětí s prostředím, kde byly doposud zvyklé se pohybovat, a izolování těchto děti od svých vrstevníků a dalších osob, s nimiž se běžně stýkaly. Je-li to možné, je snaha zajistit dítěti návštěvu školy, předškolního zařízení i zařízení volnočasových aktivit, které dítě doposud navštěvovalo. Pokud to není možné (zejména z důvodu ochrany dítěte a zajištění jeho bezpečí), zprostředkovává Zařízení dítěti možnost navštěvovat volnočasové a zájmové aktivity stejného či obdobného druhu a zaměření v jiném vhodném místě. Zařízení vždy podporuje dítě a jeho rodinu v objevování a nalézání skutečných zájmů dítěte a v hledání možností, jak tyto zájmy a talenty smysluplně rozvíjet prostřednictvím vhodného výběru volnočasových aktivit.

5 Pro naše děti zajišťujeme: 10. Zájmové kroužky, návštěva knihovny, muzikoterapie, arteterapie a další dle individuálních potřeb a zájmů 11. Spolupráce s mateřskými a základními školami, využití možnosti přípravných ročníků při ZŠ Když mě začne bavit nějaká činnost (tvoření, sport, hraní na hudební nástroj, zpívání ), domluvím se s tetami, abych se mohl této činnosti věnovat častěji. Když je to možné, mohu pak navštěvovat zájmový kroužek. Když je mi 6 let, začnu chodit do školy nebo se začnu na školu připravovat. 12. Návštěvy kina, divadelních a dalších kulturních představení Rádi navštěvujeme divadelní představení pro děti. 13. Ozdravné pobyty dětí; letní tábory Několikrát v roce jezdím s tetami na pobyty v přírodě na hory, a v průběhu roku jezdíme často na různé výlety. V létě jezdíme na tábory. 14. Kulturní akce pořádané městem Brnem, ale také i jinými městy 15. Návštěvy sponzorů Zařízení a přátel Zařízení viz webové stránky Rádi se účastníme mnoha setkání ve městě Brně, kde často hrajeme různé hry a je tam připraven pěkný program pro děti; jezdíme se bavit i do jiných měst Často nás navštíví klauni, herci z divadla a kamarádi, kteří si s námi přijdou hrát.

6 16. Hippoterapie, canisterapie a další Občas si hrajeme s živými zvířaty zkoušíme jezdit na koni, hrát si s pejskem. 17. Vystoupení dětí pro veřejnost zejména v adventním období Někdy si my, děti, a tety připravíme vystoupení pro veřejnost (např. zpívání koled v kostele).

7 Zařízení spolupracuje s rodinou umístěného dítěte a poskytuje jeho rodině potřebnou pomoc při vyřizování a zajišťování záležitostí týkajících se dítěte, pomáhá zajistit jim terapii, nácvik rodičovských a dalších dovedností, kterou rodič nebo jiná osoba odpovědná za výchovu dítěte potřebuje pro péči a výchovu dítěte, a to v souladu s individuálním plánem ochrany dítěte a s cílem co nejrychlejšího návratu dítěte zpět do rodinného prostředí. Nadstandartní možností našeho zařízení, a to díky personálnímu zajištění, je možnost péče o děti zdravotně postižené, jejichž rodiny návaznou pomoc, většinou v širším spektru oblastí, zvlášť potřebují a využívají. Rozsah služeb Zařízení vyplývající ze Zřizovací listiny je stanoven takto: - poskytnutí komplexní interdisciplinární a diagnosticko-terapeutické péče zdravotní, sociální, pedagogická ohroženým dětem i jejich rodinám, jimž nelze zajistit řádnou péči v domácím prostředí. Dále má Zařízení stanoveny možnosti a nabídky pomoci rodině v tomto rozsahu: Poskytování poradenské péče v oblasti sociální - pomoc při vyřizování dávek pomoci v hmotné nouzi - zprostředkování kontaktů rodičů s jednotlivými OSPOD - edukace rodiče v péči o dítě - podpora činnosti napomáhající rozvoji rodičovských kompetencí psychologické - poskytnutí psychické podpory rodičům v nepříznivé situaci - poskytování informací rodičům o psychomotorickém vývoji dítěte a jeho prospívání v zařízení - v případě zájmu rodiče je možné poskytnout psychoterapeutické vedení - edukace rodiče v péči o dítě zdravotní - poskytnutí komplexní zdravotní péče včetně odborné diagnostiky - preventivní péče - dispenzární péče - léčebně rehabilitační péče - ošetřovatelská péče

8 speciálně pedagogické - podpora činnosti napomáhající rozvoji rodičovských kompetencí Spolupráce s OSPOD s ohledem na individuální plán ochrany dítěte

Standard č. 1. Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby. Schválil: Mgr. Bc. Romana Svobodová, ředitelka organizace

Standard č. 1. Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby. Schválil: Mgr. Bc. Romana Svobodová, ředitelka organizace Standard č. 1 Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby Vydal: Mgr. Bc. Romana Svobodová Schválil: Mgr. Bc. Romana Svobodová, ředitelka organizace Datum: 11. 12. 2014 Revize č.: Stran: 1-5 Kritérium 1a Pověřená

Více

Popis realizace poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Směr

Popis realizace poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Směr !!!! Popis realizace poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Směr 1. Poskytovatel sociálních služeb Pro zdraví 21 z.ú. Havlíčkova 8 26601 Beroun - Město IČ:22844660 2.

Více

dle zákona č. 359/1999 Sb. o sociálně právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů

dle zákona č. 359/1999 Sb. o sociálně právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů Vnitřní řád dle zákona č. 359/1999 Sb. o sociálně právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc v Dětském centru Veská (dále v textu jen ZDVOP) A B C OBECNÁ

Více

Standard č. 11: Předávání informací

Standard č. 11: Předávání informací Standard č. 11: Předávání informací Kritérium 11a Pravidla stanovující způsob a rozsah informování dítěte, jeho rodiny, osob odpovědných za výchovu dítěte nebo osob blízkých dítěti, obecního úřadu obce

Více

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Povinnosti a oprávnění zaměstnanců OSPOD Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Zaměstnanec je povinen vykonávat činnosti stanovené zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně,

Více

O nás s námi v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Eva Procházková Simona Dohnalová

O nás s námi v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Eva Procházková Simona Dohnalová O nás s námi v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Eva Procházková Simona Dohnalová SSP Olomouc Poskytovatel sociálních služeb Zákon o sociálně - právní ochraně dětí Zákon o sociálních službách

Více

září 14 Náhradní rodinná péče

září 14 Náhradní rodinná péče zadal Odbor sociální péče graficky zpracoval Odbor vnitřních věcí Informační středisko tisk CCB, spol. s r.o. náklad 5 000 ks vydal Magistrát města Brna 2. vydání září 2014 Magistrát města Brna Dominikánské

Více

SOL PODPORA PŘIROZENÉHO SOCIÁLNÍHO PROSTŘEDÍ. STANDARD č. 5

SOL PODPORA PŘIROZENÉHO SOCIÁLNÍHO PROSTŘEDÍ. STANDARD č. 5 SOL STANDARD č. 5 PODPORA PŘIROZENÉHO SOCIÁLNÍHO PROSTŘEDÍ Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc při Dětském centru R. A. Dvorského 1710 544 01 Dvůr Králové nad Labem provozované Sdružením ozdravoven

Více

NADACE AGROFERT NÁS PODPOŘILA V ROCE VE TŘECH PROJEKTECH: PIAFA PRO RODINY S DĚTMI ČÁSTKA ,- KČ

NADACE AGROFERT NÁS PODPOŘILA V ROCE VE TŘECH PROJEKTECH: PIAFA PRO RODINY S DĚTMI ČÁSTKA ,- KČ NADACE AGROFERT NÁS PODPOŘILA V ROCE 2016 2017 VE TŘECH PROJEKTECH: 1. V GRANTOVÉM ŘÍZENÍ PODPORA DĚTÍ HENDIKEPOVANÝCH MENTÁLNĚ, FYZICKY ČI PROSTŘEDÍM, VE KTERÉM VYRŮSTAJÍ PIAFA PRO RODINY S DĚTMI ČÁSTKA

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc 1a 1b 2a 2b 2c 3a 3b 3c 1. Cíle a způsoby činnosti zařízení pro dčti

Více

Pěstounská péče osvědčený institut náhradní rodinné péče v nových legislativních podmínkách

Pěstounská péče osvědčený institut náhradní rodinné péče v nových legislativních podmínkách Pěstounská péče osvědčený institut náhradní rodinné péče v nových legislativních podmínkách XXXIII. Odborná konference Společnosti sociálních pracovníků Praha Transformace pobytového zařízení v kontextu

Více

STANDARD 1 Cíle a způsoby činnosti zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc

STANDARD 1 Cíle a způsoby činnosti zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc STANDARD 1 Cíle a způsoby činnosti zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc a) Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc má písemně definováno a zveřejněno poslání, cíle, cílovou skupinu a zásady

Více

Standard 9. PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 01/2018

Standard 9. PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 01/2018 Standard 9 PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 01/2018 Termín poslední revize: 21. 2. 2018 Návrh revize zpracoval: Návrh revize schválil: Bc. Gabriela Horná Bulková Bc. Gabriela Horná Bulková Termín

Více

Standard 9. PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 03/2017

Standard 9. PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 03/2017 Standard 9 PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 03/2017 Termín poslední revize: 2. 5. 2017 Návrh revize zpracoval: Návrh revize schválil: Mgr. Jana Kocourková PhDr. Tomáš Ochotnický Termín platnosti

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí poskytované Poradnou pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí poskytované Poradnou pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Centrum sociálních služeb Vyškov, o. p. s. PORADNA PRO RODINU, MANŽELSTVÍ A MEZILIDSKÉ VZTAHY Smetanovo nábřeží 27, Vyškov, tel.: 517 333 909, mobil: 733 525 998 poradna@psychologie.vys.cz www.psychologie.vys.cz

Více

Standard č. 5.: Podpora přirozeného sociálního prostředí

Standard č. 5.: Podpora přirozeného sociálního prostředí Standard č. 5.: Podpora přirozeného sociálního prostředí Kritérium 5a Rodinné centrum Kroměříž, z.s., Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, Kollárova 658/13, 767 01 Kroměříž podporuje děti umístěné

Více

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole SMĚRNICE č.503 /2013 Poradenské služby ve škole Obsah: ČL.1 - ČL.2 - ČL.3 - ČL.4 - ČL.5 - ČL.6 - ČL.7 - ČL.8 - ČL.9 - ČL.10 - ČL.11 - Úvod Obsah poradenských služeb Pracovníci poskytující poradenské služby

Více

VYHLÁŠKA č ze dne 17. prosince 2012

VYHLÁŠKA č ze dne 17. prosince 2012 Příloha č. 48 Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů VYHLÁŠKA č. 473 ze dne 17. prosince 2012 o

Více

S AGRESÍ A ŠIKANOU VE STŘEDU I JINDY A JAK? Martina Bártová Petra Tučková Příspěvek na konferenci Kam kráčí(š) primární prevence? Praha 2008 OBSAH PŘÍSPĚVKU: seznámení s profesní dráhou preventisty seznámení

Více

Rodinné právo. Sociálně-právní ochrana dětí 11. CEVRO Institut JUDr. Lucie Váňová LS 2013/2014

Rodinné právo. Sociálně-právní ochrana dětí 11. CEVRO Institut JUDr. Lucie Váňová LS 2013/2014 Rodinné právo LS 2013/2014 11. Sociálně-právní ochrana dětí CEVRO Institut JUDr. Lucie Váňová lucie.vanova@vsci.cz Osnova semináře pojem SPOD orgány SPOD zákon o SPOD mezinárodněprávní instrumenty ochrany

Více

Pěstounská péče na. Jak na pěstounskou péči na. přechodnou dobu

Pěstounská péče na. Jak na pěstounskou péči na. přechodnou dobu Pěstounská péče na přechodnou dobu Jak na pěstounskou péči na Co je pěstounská péče na Ve stávajícím systému náhradní rodinné péče se od 1. 6. 2006 objevuje nový institut, kterým je pěstounská péče na.

Více

SOCIÁLNÍ STANDARD č. 1 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK

SOCIÁLNÍ STANDARD č. 1 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK Sociální standard Veřejný závazek Místo realizace: Účel standardu: Cíl standardu: SOCIÁLNÍ STANDARD č. 1 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK Domov se zvláštním režimem Vejprty Krakonoš Jasně definovaná pravidla fungování

Více

Orgán sociálně-právní ochrany dětí

Orgán sociálně-právní ochrany dětí Orgán sociálně-právní ochrany dětí Sociálně-právní ochrana je pomoc pro děti, jejich rodiče a další dospěláky, kteří se o děti starají nebo se chtějí starat. Děti chrání před násilím, zanedbáváním, zneužíváním

Více

Vítáme Vás u prezentace Oázy pokoje pro psychicky nemocné. domova se zvláštním režimem

Vítáme Vás u prezentace Oázy pokoje pro psychicky nemocné. domova se zvláštním režimem Vítáme Vás u prezentace Oázy pokoje pro psychicky nemocné domova se zvláštním režimem Naše moderní zařízení je situováno vblízkosti centra Frýdku-Místku. Chůzí do deseti minut můžete dojít: k Basilice

Více

Mgr. Renata Hrochová VÝROČNÍ ZPRÁVA

Mgr. Renata Hrochová VÝROČNÍ ZPRÁVA Mgr. Renata Hrochová VÝROČNÍ ZPRÁVA ROK 2016 OBSAH: Kdo jsem Dohody o výkonu PP Práce s rodinou Víkendové pobyty Poradenství v rámci výkonu SPO Stěžejní cíle k realizaci v roce 2016 Zpráva o hospodaření

Více

Standard č. 1. Cíle a způsob poskytování služby

Standard č. 1. Cíle a způsob poskytování služby Standard č. 1 Cíle a způsob poskytování služby Obsah 1 KRITERIUM 1a... 2 1.1 Poslání... 2 1.2 Cíle... 2 1.3 Zásady... 3 1.4 Cílová skupina... 3 1.5 Podmínky pro poskytování služby... 4 1.6 Služby nemohou

Více

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění,

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění, Popis realizace poskytování sociálních služeb Centrum psychologické podpory,z.s. 1/Cíle, principy, veřejný závazek, okruh osob Centrum psychologické podpory,z.s. je nestátní nezisková organizace, která

Více

Předškolní vzdělávání

Předškolní vzdělávání Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE Praha 5 Vlachova 1502, 155 00 Praha 5 identifikátor právnické osoby : 600 021 033 IČ : 71197613 Zřizovatel : Diakonie Českobratrské církve evangelické

Více

Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc PAPRSEK při Dětském centru Liberec, příspěvková organizace

Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc PAPRSEK při Dětském centru Liberec, příspěvková organizace Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc PAPRSEK při Dětském centru Liberec, příspěvková organizace -------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou setkání zástupců KÚ, OSPOD a NNO

Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou setkání zástupců KÚ, OSPOD a NNO Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou setkání zástupců KÚ, OSPOD a NNO 7. 6. 2018 Proces vzniku metodiky a AC Stále ve vývoji. Jaké jsou potřeby klientů? Jaký je cíl naší

Více

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež M Ě S T S K Ý Ú Ř A D T Ř E B Í Č Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež Karlovo nám. 104/55, 674 01 Třebíč, adresa pro doručení písemnosti:

Více

Systém péče o ohrožené děti v Pardubickém kraji

Systém péče o ohrožené děti v Pardubickém kraji Systém péče o ohrožené děti v Pardubickém kraji Dokumenty vztahující se ke změnám v systému péče o ohrožené děti 2 Úmluva o právech dítěte (ratifikovaná ČR 1994) Evropská úmluva o lidských právech Národní

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2015-2016 Realizátor: Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Přerov, příspěvková organizace, Jindřichov 122, Hranice 75301 Garant: Ředitelství ZŠ

Více

AKTIVITY PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 KOMUNITNÍ CENTRUM PRO RODINU DOMINO NOVÝ JIČÍN. DOMINO cz, o. p. s.

AKTIVITY PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 KOMUNITNÍ CENTRUM PRO RODINU DOMINO NOVÝ JIČÍN. DOMINO cz, o. p. s. AKTIVITY PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 KOMUNITNÍ CENTRUM PRO RODINU DOMINO NOVÝ JIČÍN DOMINO cz, o. p. s. KOMUNITNÍ CENTRUM PRO RODINU DOMINO NOVÝ JIČÍN KOMUNITNÍ CENTRUM PRO RODINU DOMINO NOVÝ JIČÍN JE JEDNÍM

Více

SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013. Metodik prevence sociálně patologických jevů

SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013. Metodik prevence sociálně patologických jevů SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013 Metodik prevence sociálně patologických jevů Roční plán práce zabezpečuje Mgr. Pavel Hrabina Konzultační hodiny pro žáky a rodiče: kdykoliv

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ZDVOP. Dětské centrum Zlín, příspěvková organizace. Vydáno: Číslo: 04/2016. Aktualizace:

VNITŘNÍ ŘÁD ZDVOP. Dětské centrum Zlín, příspěvková organizace. Vydáno: Číslo: 04/2016. Aktualizace: VNITŘNÍ ŘÁD ZDVOP Dětské centrum Zlín, příspěvková organizace Vydáno: 16. 2. 2016 Číslo: 04/2016 Aktualizace: 1. 9. 2016 11. 10. 2017 28. 2. 2018 Přílohy: Vypracoval: Po1: Harmonogram dne Mgr. Marek Mikláš

Více

JEDNÁNÍ, VYHODNOCOVÁNÍ A INDIVIDUÁLNÍ PLÁN OCHRANY DÍTĚTE

JEDNÁNÍ, VYHODNOCOVÁNÍ A INDIVIDUÁLNÍ PLÁN OCHRANY DÍTĚTE STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBEC BRANSOUZE PREVENCE 7a) Orgán sociálně-právní ochrany aktivně vyhledává a monitoruje ohrožené děti. Prokazatelně koordinuje, případně vytváří podmínky

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Jana Ámose Komenského, 696 47 Žeravice 37, okres Hodonín, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Název školy: Základní škola a Mateřská

Více

Základní škola a Mateřská škola Ratíškovice

Základní škola a Mateřská škola Ratíškovice Základní škola a Mateřská škola Ratíškovice Vítězná 701, 696 02 Ratíškovice Minimální preventivní program v oblasti zneužívání návykových látek Škola bez drog 2014-2015 A. Organizace života školy B. Vzdělávání

Více

Minimálně preventivní program MŠ Účinnost od

Minimálně preventivní program MŠ Účinnost od MATEŘSKÁ ŠKOLA KLOBOUKY U BRNA příspěvková organizace náměstí Míru 6, 691 72 Klobouky u Brna ms.klobouky@email.cz Minimálně preventivní program MŠ Účinnost od 1. 9. 2017 Zpracovatel a zodpovědná osoba:

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub LAUDEROVA MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A GYMNÁZIUM PŘI ŽIDOVSKÉ OBCI V PRAZE Belgická 25, Praha 2, 120 00, tel. 246 080 784 5, www.lauder.cz, skola@lauder.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Školní klub IČ:

Více

Veřejný závazek Chráněné bydlení Vejprty

Veřejný závazek Chráněné bydlení Vejprty Veřejný závazek Veřejný závazek Chráněného bydlení Vejprty je základní charakteristikou této registrované sociální služby a určuje pravidla jejího fungování. Všichni zaměstnanci se řídí tímto Veřejným

Více

Hledáme náhradní rodiče - pěstouny

Hledáme náhradní rodiče - pěstouny Hledáme náhradní rodiče - pěstouny Hledáme lidi, kterým záleží na osudu ohrožených dětí, které vyrůstají bez lásky a bezpečí, jejichž počet v posledních letech roste jako důsledek krize rodiny a tradičních

Více

Město Čelákovice. Standardy kvality výkonu sociálně právní ochrany dětí Dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí

Město Čelákovice. Standardy kvality výkonu sociálně právní ochrany dětí Dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí Město Čelákovice Standardy kvality výkonu sociálně právní ochrany dětí Dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí Městský úřad je v souladu se zákonem o sociálně právní ochraně dětí (dále

Více

Zprávy K OBSAHU ČINNOSTÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH CENTER

Zprávy K OBSAHU ČINNOSTÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH CENTER Zprávy K OBSAHU ČINNOSTÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH CENTER Hana Smejkalová Speciální pedagog, psycholog a sociální pracovník by měli tvořit v tomto minimálním zastoupení základní odborný

Více

KONTAKT: Ing. BAČÍKOVÁ HANA, TELEFON: 317 740 134

KONTAKT: Ing. BAČÍKOVÁ HANA, TELEFON: 317 740 134 TLOSKOV KONTAKT: Ing. BAČÍKOVÁ HANA, TELEFON: 317 740 134 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v 1. patře hlavní budovy - ZÁMEK (přístup výtahem). Učebna je vybavena

Více

Koncepce poradenských služeb ve škole

Koncepce poradenských služeb ve škole ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ Školní poradenské pracoviště spadá do oblasti poradenských služeb ve škole. Poradenské služby ve škole jsou na naší škole zajišťovány výchovným poradcem, Mgr. Janou Wolfovou.

Více

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V R 1 Osoba zajišťuje péči o děti odpovídající jejich věku a zdravotnímu stavu Osoba pečuje/ má zajištěnu péči o svou hygienu podle svých potřeb, zvyklostí a zdravotního stavu Podpora a posilování rodičovských

Více

preventivní péče ústavní nebo ochranné výchovy

preventivní péče ústavní nebo ochranné výchovy Systém péče v ČR Systém péče v České republice se dělí na dvě základní skupiny. Do první skupiny patří zařízení, která pracují s klienty v rámci preventivní péče. Druhá skupina zařízení se již věnuje dětem,

Více

Perspektivy péče o ohrožné děti

Perspektivy péče o ohrožné děti Perspektivy péče o ohrožné děti Bc. Radek Šoustal referent SPOD, KÚ MSK Ostrava-Poruba, 22. 11. 2011 Základní dokumenty Národní akční plán k transformaci a sjednocení systému péče o ohrožené děti na období

Více

Smlouva o poskytnutí služeb sociální péče

Smlouva o poskytnutí služeb sociální péče Smlouva o poskytnutí služeb sociální péče v č.j. : XX/20XX/ds Denním stacionáři Mateřídouška pro děti, mládež a dospělé s mentálním a kombinovaným postižením Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli:

Více

Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty (SAS Vejprty) Obsah

Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty (SAS Vejprty) Obsah Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty (SAS Vejprty) Obsah Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty... 1 Název a adresa zařízení... 2 Poslání

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

Vnitřní předpis ITY z.s. č. 1/2017

Vnitřní předpis ITY z.s. č. 1/2017 Vnitřní předpis č. 1/2017 1. Cíle a předmět činnosti spolku 2. Organizační řád 3. Kompetence pracovníků v sociální službě 4. Práva a povinnosti zaměstnanců 5. Nouzové a havarijních situace 6. Závěrečné

Více

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí 22. 11. 2012. PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí 22. 11. 2012. PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí 22. 11. 2012 PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí Novela zákona o sociálně právní ochraně dětí schvalovací proces Prošla dvakrát mezirezortním

Více

Metodické doporučení MPSV č. 3/2009 k vytvoření individuálního plánu péče o dítě

Metodické doporučení MPSV č. 3/2009 k vytvoření individuálního plánu péče o dítě Metodické doporučení MPSV č. 3/2009 k vytvoření individuálního plánu péče o dítě VYTVOŘENÍ INDIVIDUÁLNÍHO PLÁNU PÉČE O DÍTĚ V okamžiku, kdy sociální pracovnice a přizvaní odborníci a organizace dokončili

Více

DOPORUČENÍ KRAJŮM. v souvislosti se systematickými návštěvami ochránce v letech

DOPORUČENÍ KRAJŮM. v souvislosti se systematickými návštěvami ochránce v letech DOPORUČENÍ KRAJŮM v souvislosti se systematickými návštěvami ochránce v letech 2011 2012 Kraj jako zřizovatel dětského domova pro děti do 3 let věku (tzv. kojeneckého ústavu), resp. poskytovatele zdravotních

Více

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí v mateřské škole

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí v mateřské škole Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí v mateřské škole Mateřská škola Třebíz Třebíz 6 Č.j. : /15 Skartační znak: A 10 Spisový znak: A. 1. 4. Účinnost od : 26. 1. 2015 INFORMACE

Více

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné Kamenomlýnská 2, Brno

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné Kamenomlýnská 2, Brno Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné Kamenomlýnská 2, 603 00 Brno Právní forma: Příspěvková organizace Zřizovatel: MŠMT ČR, Karmelitská 529/5, 118 00 Praha 1 IZO: 600

Více

Domov pro seniory Jevišovice, příspěvková organizace

Domov pro seniory Jevišovice, příspěvková organizace Domov pro seniory Jevišovice, příspěvková organizace Domov je držitelem certifikátu Vážka udělovaným Českou alzheimerovskou společností V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Rok 2013 Název organizace: Domov pro seniory

Více

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající A. Koncepce činnosti, aktivity, orientace B.1. Základní charakteristika zařízení Pedagogicko-psychologická poradna (PPP) zajišťuje spektrum psychologických a speciálně pedagogických služeb, které jsou

Více

Dobrovolnictví jako cesta k inkluzi Mgr. Eva Urbanovská Mgr. Eliška Vymazalová Dobrovolník je člověk, který si dostatečně věří v tom, že může sám změnit věci, se kterými není spokojen. Je to člověk, který

Více

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež (NZDM) Popis realizace poskytování soc. služby

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež (NZDM) Popis realizace poskytování soc. služby Zahájení poskyt. služby: září 2001 Nízkoprahové zařízení pro (NZDM) Popis realizace poskytování soc. služby Charakteristika: NZDM je zčásti služba terénní, která se zaměřuje na práci v přirozeném prostředí

Více

Český červený kříž oblastní spolek Brno-město Křenová Brno. Standard č. 1. Poslání a cíle

Český červený kříž oblastní spolek Brno-město Křenová Brno. Standard č. 1. Poslání a cíle Český červený kříž oblastní spolek Brno-město Křenová 66 602 00 Brno Standard č. 1 Poslání a cíle Provoz odlehčovací služby byl zahájen v květnu 2009. Zřizovatelem služby je Český červený kříž oblastní

Více

Raná péče / intervence

Raná péče / intervence Systém pedagogicko-psychologického poradenství Školní poradenská pracoviště Specializovaná poradenská zařízení Školní poradenská pracoviště - Výchovní poradci - Školní psychologové - Školní speciální pedagogové

Více

PŘEHLED ORGANIZACÍ (JEJICHŽ SLUŽBY SOUVISEJÍ SE SOCIÁLNÍ OBLASTÍ) PŮSOBÍCÍCH NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉDVORSKA

PŘEHLED ORGANIZACÍ (JEJICHŽ SLUŽBY SOUVISEJÍ SE SOCIÁLNÍ OBLASTÍ) PŮSOBÍCÍCH NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉDVORSKA PŘEHLED ORGANIZACÍ (JEJICHŽ SLUŽBY SOUVISEJÍ SE SOCIÁLNÍ OBLASTÍ) PŮSOBÍCÍCH NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉDVORSKA OBSAH 1 DĚTI A MLÁDEŽ DO 26 LET A RODINY S DĚTMI... 3 1.1 Mateřské centrum Žirafa, o.s.... 3 2 OSOBY

Více

Analýza dotazů na poradně Adopce.com (celkem 179 dotazů, 134 odpovědí)

Analýza dotazů na poradně Adopce.com (celkem 179 dotazů, 134 odpovědí) Analýza dotazů na poradně Adopce.com (celkem 179 dotazů, 1 odpovědí) Tato analýza zachycuje strukturu dotazů na poradně Adopce.com v sekci Rady odborníků za rok 15. Poradna fungovala první pololetí roku

Více

Církevní střední zdravotnická škola s. r. o. Grohova 112/16, Brno. Realizace Terénní osobní asistence

Církevní střední zdravotnická škola s. r. o. Grohova 112/16, Brno. Realizace Terénní osobní asistence Církevní střední zdravotnická škola s. r. o. Grohova 112/16, 602 00 Brno Realizace Terénní osobní asistence 1 TERÉNNÍ OSOBNÍ ASISTENCE Identifikační číslo: 276 818 66 Identifikátor: 66 144 16 Název zařízení:

Více

Název organizace: Rodinné a komunitní centrum Paleček z.s. Název projektu: Předškolák 2016

Název organizace: Rodinné a komunitní centrum Paleček z.s. Název projektu: Předškolák 2016 Název organizace: Rodinné a komunitní centrum Paleček z.s. Název projektu: Předškolák 2016 Pravidelná činnost Oblast volného času 570 000 Kč 200 000 Kč Projekt PŘEDŠKOLÁK je zaměřen na pravidelnou předškolní

Více

Nabídka služby CHB. - podpora při úklidu společných prostor (vysávání, stírání prachu, mytí nádobí aj.)

Nabídka služby CHB. - podpora při úklidu společných prostor (vysávání, stírání prachu, mytí nádobí aj.) Nabídka služby CHB 1. Poskytnutí ubytování a) ubytování - podpora při úpravě bytu, pokoje podle představ klienta - plánování změn prostředí- zakázka klienta b) v případě potřeby praní a drobné opravy ložního

Více

OBSAH VÝROČNÍ ZPRÁVY. Úvodní slovo Poslání a cíle organizace NA DLANI Činnost organizace NA DLANI v roce

OBSAH VÝROČNÍ ZPRÁVY. Úvodní slovo Poslání a cíle organizace NA DLANI Činnost organizace NA DLANI v roce Výroční zpráva 2015 OBSAH VÝROČNÍ ZPRÁVY Úvodní slovo... 3 Poslání a cíle organizace NA DLANI... 4 Činnost organizace NA DLANI v roce 2015... 5 Orgány organizace NA DLANI... 7 Zpráva o hospodaření v roce

Více

Metodické doporučení MPSV č. 7/2009 k odbornému posuzování žadatelů o zprostředkování náhradní rodinné péče

Metodické doporučení MPSV č. 7/2009 k odbornému posuzování žadatelů o zprostředkování náhradní rodinné péče Metodické doporučení MPSV č. 7/2009 k odbornému posuzování žadatelů o zprostředkování náhradní rodinné péče Doporučený metodický rámec MPSV pro přípravy k přijetí dítěte do rodiny: Zákonná úprava: podle

Více

Samostatný pracovník samosprávy pro sociální věci

Samostatný pracovník samosprávy pro sociální věci Samostatný pracovník samosprávy pro sociálně právní ochranu Samostatný pracovník samosprávy pro sociálně právní ochranu vykonává v působnosti samosprávního úřadu odborné činnosti v oblasti sociálně právní

Více

Dlouhodobý plán výchovného poradenství

Dlouhodobý plán výchovného poradenství Základní škola, Zruč nad Sázavou, Okružní 643 Dlouhodobý plán výchovného poradenství Zpracovala: Mgr. Zdeňka Kunčická, výchovná poradkyně Schválila: Mgr. Jana Marečková, ředitelka školy Ve Zruči nad Sázavou

Více

Metodika k naplňování SQSS 8

Metodika k naplňování SQSS 8 Metodika k naplňování SQSS 8 Platnost: 2008 Aktualizace: 2011, 2014 Kontrola: dle potřeby Zpracovali: Janoušková Schválil: Müller Materiál je určen pro: zaměstnance DoM, klienty DoM, rodinné příslušníky,

Více

VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2012 o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí

VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2012 o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2012 o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 58b odst. 2 a 3 zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní

Více

Průvodce osvojením. Jak na osvojení

Průvodce osvojením. Jak na osvojení Průvodce osvojením Jak na osvojení Opuštěné dítě je dítě, které se ne vlastní vinou ocitlo bez vlastní rodiny a není naděje na změnu poměrů v biologické rodině. Je proto žádoucí, aby společnost nalezla

Více

Program Školního poradenského pracoviště na školní rok

Program Školního poradenského pracoviště na školní rok Program Školního poradenského pracoviště na školní rok 2017-2018 Školní poradenské pracoviště ZŠ a MŠ Ukrajinská 19, Ostrava Poruba, příspěvková organizace Od 1. 9. 2017 je v ZŠ a MŠ Ukrajinská 19, v Ostravě

Více

SPOLUPRÁCE ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ S OBECNÍMI ÚŘADY

SPOLUPRÁCE ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ S OBECNÍMI ÚŘADY SPOLUPRÁCE ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ S OBECNÍMI ÚŘADY MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ MEZIŘÍČÍ odbor sociálních věcí a zdravotnictví Mgr. Marta Muchová 04.12.2014 Sociálně-právní ochranou dětí (dále jen "SPOD")

Více

a) pomoc při zajištění chodu domácnosti pomoc s úklidem a údržbou domácnosti a osobních věcí:

a) pomoc při zajištění chodu domácnosti pomoc s úklidem a údržbou domácnosti a osobních věcí: Podpora samostatného bydlení je terénní služba pro lidi se zdravotním postižením, která je zaměřena na získávání, trénink a rozvoj osobních kompetencí, schopností a dovedností člověka, aby mohl žít a fungovat

Více

Centrum péče o duševní zdraví Hradec Králové

Centrum péče o duševní zdraví Hradec Králové Centrum péče o duševní zdraví Hradec Králové jsme nestátní, nezdravotnické zařízení denních aktivit provozované Centrem pro integraci osob se zdravotním postižením Královéhradeckého kraje, o.p.s. Adresa

Více

Vnitřní řád DL Křetín

Vnitřní řád DL Křetín 1 ÚDAJE O ZAŘÍZENÍ Vnitřní řád DL Křetín 1.1 Provozovatel (dále jen ZDVOP, Zařízení), Jihomoravské dětské léčebny, p.o., pracoviště Dětská léčebna Křetín, Křetín 12, 679 62 pracoviště Dětská léčebna pohybových

Více

Základní veřejné prohlášení

Základní veřejné prohlášení Domov sociálních služeb Slatiňany Základní veřejné prohlášení Domova sociálních služeb Slatiňany Druh sociální služby Chráněné bydlení Poslání sociální služby Motto: Ukaž mi směr, cestu už najdu sám Posláním

Více

ÚVODNÍ SLOVO. Milí přátelé,

ÚVODNÍ SLOVO. Milí přátelé, ÚVODNÍ SLOVO Milí přátelé, rok 2013 se staví jako první a odvážný rok do řady našich plánů. Misericordia o.p.s. zahájila svou činnost a pomalu se rozhlíží jako dítě, které právě objevilo něco nového. Stejně

Více

Chůva. Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy. Dr. Milady Horákové 447/60, Liberec VII-Horní Růžodol, Liberec

Chůva. Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy. Dr. Milady Horákové 447/60, Liberec VII-Horní Růžodol, Liberec Chůva Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy Tento dokument zpracovali naši odborníci jako pomoc vedoucím a projektovým pracovníkům mateřských škol pro administraci šablonových projektů

Více

Centrum podpory náhradní rodinné péče II 9/2015 1/2019

Centrum podpory náhradní rodinné péče II 9/2015 1/2019 Centrum podpory náhradní rodinné péče II 9/2015 1/2019 Věduna Bubleová Celostátní konference 17. 1. 2019 Popis projektu Centrum podpory NRP II Popis projektu Centrum podpory náhradní rodinné péče II (dále

Více

Celkový přehled kurzů pro Náhradní rodinnou péči

Celkový přehled kurzů pro Náhradní rodinnou péči Celkový přehled kurzů pro Náhradní rodinnou péči LEKTOR Bednářová Jaromíra, Mgr. Fabián Petr, Mgr. Fabián Petr, Mgr. Galejová Petra, Mgr. Jak přežít 1. třídu Odpovědnost nezletilých Právní osobnost a svéprávnost

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU Základní škola při zdravotnickém zařízení a Mateřská škola při zdravotnickém zařízení, Klimkovice, příspěvková organizace VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU Vypracoval: Pedagogická rada projednala

Více

Domov pro seniory Jevišovice, příspěvková organizace

Domov pro seniory Jevišovice, příspěvková organizace Domov pro seniory Jevišovice, příspěvková organizace Domov je držitelem certifikátu Vážka udělovaným Českou alzheimerovskou společností V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Rok 2014 Název organizace: Domov pro seniory

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV. Strategický rámec. Řídící výbor

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV. Strategický rámec. Řídící výbor MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV Strategický rámec Řídící výbor 13. 12. 2016 ZÁKLADNÍ INFORMACE O STRATEGICKÉM RÁMCI Struktura Postup tvorby a zapojení aktérů Vize Tematická opatření SWOT-3

Více

Mateřská škola Kladno, Švýcarská 2520 272 01 Kladno, Švýcarská 2520

Mateřská škola Kladno, Švýcarská 2520 272 01 Kladno, Švýcarská 2520 Mateřská škola Kladno, Švýcarská 2520 272 01 Kladno, Švýcarská 2520 Č.j. : 214/09 Skartační znak: A 10 Spisový znak: A. 1. 3. Účinnost od: 15. 8. 2009 INFORMACE O MATEŘSKÉ ŠKOLE 1. Název a sídlo: MATEŘSKÁ

Více

Pěstounská péče je institut natolik rozmanitý, jak rozmanité jsou samotné životní příběhy dětí. Někde jsou kontakty s rodiči časté, v jiných případech třeba žádné. Někdy žije dítě v pěstounské rodině až

Více

HODNOTÍCÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI DOMU DĚTÍ A MLÁDEŽE NOVÁ ROLE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, ZA ŠKOLNÍ ROK

HODNOTÍCÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI DOMU DĚTÍ A MLÁDEŽE NOVÁ ROLE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, ZA ŠKOLNÍ ROK HODNOTÍCÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI DOMU DĚTÍ A MLÁDEŽE NOVÁ ROLE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, ZA ŠKOLNÍ ROK 2015 2016 Dům dětí a mládeže Nová Role, okres Karlovy Vary, příspěvková organizace Adresa : Chodovská 236,

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Vyhláška o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Ze dne 17.12.2012 Částka 177/2012 Účinnost od 01.01.2013 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-473

Více

Kritéria hodnocení. Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb České školní inspekce ve školním roce 2009/2010

Kritéria hodnocení. Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb České školní inspekce ve školním roce 2009/2010 Kritéria hodnocení Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb České školní inspekce ve školním roce 2009/2010 Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání

Více

Standard číslo Vnitřní předpisy Krajského úřadu Vnitřní postupy oddělení SPOD

Standard číslo Vnitřní předpisy Krajského úřadu Vnitřní postupy oddělení SPOD 2 Prostředí a podmínky Zajištění výkonu sociálně-právní ochrany dětí: prostorové, materiální, hygienické. 3 Informovanost o výkonu SPOD Vnitřní pravidla a postupy při poskytování SPOD. Veřejně dostupné

Více

Mateřská škola SENETÁŘOV, okr. Blansko, příspevková organizace Senetářov 74, p. Jedovnice

Mateřská škola SENETÁŘOV, okr. Blansko, příspevková organizace Senetářov 74, p. Jedovnice Mateřská škola SENETÁŘOV, okr. Blansko, příspevková organizace Senetářov 74, 679 06 p. Jedovnice IC: 750 21 897, Tel:731518175, e-mail:mssenetarov@seznam.cz Koncepce školy V Senetářově 1.9.2015 ředitelka

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KATEŘINICE, okres Vsetín ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŢINY

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KATEŘINICE, okres Vsetín ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŢINY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KATEŘINICE, okres Vsetín ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŢINY Mgr. Šárka Muchová ředitelka školy Martin Müller vychovatel 1 Identifikační údaje Název školy: Základní

Více

Zákon o sociálně právní ochraně dětí s důrazem na využití ve škole

Zákon o sociálně právní ochraně dětí s důrazem na využití ve škole Zákon o sociálně právní ochraně dětí s důrazem na využití ve škole Novela zákona o OSPOD vyšla ve Sbírce zákonů pod číslem 401/2012 Sb. S účinností od 1.1.2013. Zasazení novely v,,legislativním rámci do

Více

Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92. Školní vzdělávací program školní družiny

Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92. Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92 Školní vzdělávací program školní družiny Platnost od 1.9.2016 Obsah Základní charakteristika školy... 3 Konkrétní cíle vzdělávání...

Více