Úvod do spolupráce školy a firmy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod do spolupráce školy a firmy"

Transkript

1 Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Střední odborná škola Třineckých železáren, Lánská 132, Třinec-Kanada Charakteristika školy Charakteristika daného oboru ve škole Současná soukromá střední škola navazuje na mnohaletou tradici přípravy mládeže, která byla orientována na pracovní požadavky velkého hutního podniku Třineckých železáren. Vlastní učňovské školství vzniklo v roce 1936, kdy byla v závodě otevřena závodní škola pro výchovu učňů. V tomto roce se ve čtyřech oborech (zámečník, elektrikář, slévač, dřevomodelář) připravovalo 40 žáků. S rozvojem a výstavbou podniku narůstal i požadavek na kvalifikované pracovníky a počet žáků se zvyšoval. V současné době škola zajišťuje vzdělávání žáků v oborech ukončených maturitní zkouškou i v oborech ukončených výučním listem. Výchovně vzdělávací činnost na škole zajišťují úseky teoretického vyučování, odborného výcviku a výchovy mimo vyučování. Odborný výcvik probíhá převážně v dílnách, na provozních pracovištích Třineckých železáren, a. s. a na pracovištích ostatních sociálních partnerů. Výchova mimo vyučování poskytuje žákům aktivní odpočinek, rozvíjí jejich schopnosti, nadání i zájmy. Ve škole pracuje 12 zájmových kroužků pro žáky. Dojíždějící žáci mají možnost ubytování v Domově mládeže. Stravování je zajištěno ve školní jídelně. Škola je již několik let zapojena do mezinárodní spolupráce středních škol (Slovensko, Polsko, Maďarsko), v rámci této spolupráce probíhají sportovní, jazykové, matematické a odborné soutěže i setkání žáků a učitelů. Střední škola je umístěna v centru spádové oblasti Těšínsko - Třinecko - Jablunkovsko a její absolventi jsou zaměstnanci velkých podniků i menších firem v regionu. Významnou součástí vzdělávací činnosti školy je v posledních letech rekvalifikace, jako jeden z článků celoživotního vzdělávání. Rekvalifikační programy jsou zajišťovány ve spolupráci s Úřadem práce v Třinci a Frýdku-Místku dle situace na trhu práce. Obráběči kovů se uplatní jako soustružníci, frézaři, brusiči, vrtaři a operátoři CNC obráběcích strojů. Stěžejními předměty jsou technologie, strojnictví, technická dokumentace a ICT. Odborný výcvik probíhá na obráběcích strojích v dílnách školy a na moderních CNC strojích (programy HEIDENHAIN, TNC 530 a DATA PILOT 4290) na provozních pracovištích Strojíren a staveb Třinec, a. s. Za produktivní práci v odborném výcviku je žákům poskytována odměna. Absolvent dokáže provádět činnosti spojené s vypracováním programu, seřízením a obsluhou CNC obráběcích strojů. Název firmy Strojírny a stavby Třinec, a. s.

2 Průmyslová 1038 Staré město Třinec Historie spolupráce mezi školou a firmou Klady spolupráce Zápory spolupráce Plánování spolupráce Okolnosti ovlivňující kvalitu spolupráce Spolupráce mezi firmou a školou funguje již desítky let. Strojírny a stavby Třinec, a. s. mají široký záběr ve strojírenství a elektrotechnice, proto se významně podílí na odborné přípravě žáků, nejen z řad obráběčů kovů, ale i strojních mechaniků a elektrikářů pro silnoproud. Společnost má spoustu fundovaných odborníků z praxe, kteří v podobě instruktorů pomáhají připravovat žáky na jejich budoucí povolání. Vždy platilo, že ve škole se žáci naučí základní vědomosti a dovednosti oboru a na pracovišti firmy je pak doplňují, rozšiřují a upevňují až do absolvování oboru. Ze strany žáků je odezva velice kladná. V oblasti obrábění získávají zkušenosti od instruktorů. Také provozní pracovníci hodnotí spolupráci kladně. Firma má možnost sledovat žáky při práci, jejich postoj k daným úkolům, odbornost, spolehlivost. Tím si může žáky po vyučení rozmístit na různé obráběcí stroje (frézka, soustruh, CNC, hoblovka, obrážečka). Rovněž obory, jejichž základem jsou zámečnické práce, si spolupráci s firmou pochvalují, jelikož ve školních podmínkách nelze tak dobře být vybaven pomůckami, měřidly a nářadím pro tento obor. Firma má i své elektrotechnické dílny, které nabízejí studentům získat zkušenosti hlavně v oblasti pohonů. Žáci mají jedinečnou možnost poznat elektrické motory a veškeré servisní práce na nich. Firma disponuje svou vlastní navijárnou a zkušebnou těchto strojů. Díky spolupráci s firmou se realizuje větší propojenost výuky (instruktor, učitel) a rozmisťování žáků na jejich budoucí pracoviště je pak snazší, podle jejich zručnosti a odbornosti. Přímo o negativní zkušenosti z pilotáže nelze říci. Obecně spolupráce s firmou má občas svá úskalí v té podobě, že na prvním místě je výroba a provoz společnosti. Firma dle svých potřeb pro svoji výrobu navrhuje, která témata upřednostňuje a která nejsou až tak podstatná. Podle těchto návrhů se upravuje ŠVP. Firma se podílí rovněž na motivačních aspektech pro žáky (náborový příspěvek, odměny za výborné učební výsledky). Spolupráce funguje velice dobře. Firma se školou řeší pouze obsazenost obráběcích strojů ve firmě. Je snahou uvolnit obráběcí stroje pouze pro žáky, kde by samostatně pracovali na produktivní práci (pod dohledem instruktora). Uvažuje se také o zavedení směnnosti (ranní a odpolední směna).

3 Smluvní vztah Výsledky učení Výběr žáků pro pracoviště Kontrola Hodnocení spolupráce Ideální průběh spolupráce Opatření Prostor pro vlastní sdělení a názory Legislativní vztah s firmou a školou je řešen uzavřenou smlouvou, kde jsou veškeré náležitosti k zajištění průběhu výuky ve firmě. BOZP je řešena stejně jako ve spolupracující firmě najatou firmou Enviform. Smluvně není stanoveno, co se mají žáci naučit. Vše se děje vzájemnou konzultací a následnou úpravou ŠVP. Pracoviště si žáci volí sami po konzultaci s mistrem na daném pracovišti. Případnou změnu stroje u žáků provádí provozní mistr v koordinaci s učitelem odborného výcviku, podle potřeby firmy a odbornosti žáka, jeho zručnosti. Průběžně se kontroluje vykonaná práce, zmetkovitost, plnění normy, teoretické znalosti. Učitel odborného výcviku při kontrole na provozním pracovišti zkouší žáky přímo u stroje, kde musí žák vysvětlit, jakou operaci provádí, čím obrábí, jaká měřidla používá, bezpečnost práce atd. Hodnocení spolupráce mezi firmou a školou se oficiálně neprovádí. Vše probíhá v pozitivním smyslu a přímým kontaktem mezi školou a firmou. Zvláště důležitý pro fungování spolupráce je neustálý kontakt mezi firmou a školou, provozním mistrem a učitelem odborného výcviku vyučujícího obrábění kovů. Ideální spolupráce asi nebude, ale na výborné úrovní může být. Je potřeba, aby škola umožnila, aby danou skupinu žáků měl na starosti učitel odborného výcviku v daném oboru, který je schopen analyzovat a koordinovat výuku a chod ve spolupráci s provozním mistrem a instruktorem. Firma by měla mít dostatek strojů a produktivní práce pro výuku žáků v provozních podmínkách. Firma musí zajistit dostatek volných strojů a produktivní práce. Škola má umožnit, aby danou skupinu ve firmě měl na starosti učitel odborného výcviku vyučující daný obor. Vytvoření systému společného setkávání zástupců firmy a školy v pravidelných intervalech a řešení jednak aktuální potřeb, ale i plánování další spolupráce. Toto setkání dostalo název Kulaté stoly.

4 Odborný výcvik Popis realizace Škola, název, adresa Místo výkonu praxe Cíle odborného výcviku v reálném pracovním prostředí Popis činností vykonávaných v reálném pracovním prostředí Očekávané kompetence žáka Střední odborná škola Třineckých železáren, Lánská 132, Třinec- Kanada Strojírny a stavby Třinec, a. s., Průmyslová 1038, Staré město, Třinec Cílem je ověření teoretických a praktických znalostí daného oboru v praxi se zaměřením na budoucí zkrácení adaptačního procesu ve firmě. Žáci vykonávají také náročnější a komplexnější operace v rámci produktivní činnosti. U jednodušších prací pracují samostatně, u složitějších jsou nápomocni instruktoři. Žáci se bez problémů začleňují do kolektivu ostatních zaměstnanců, kteří je pozitivně přijímají. Žáci budou umět soustružit výrobky přesných vnějších a vnitřních rozměrů soustružnickým nožem, soustružit složité tvary, upínat nepravidelné tvary a následné jejich opracování. Závitování ostrých a tvarových závitů soustružnickým nožem. Vrtání, vyhrubování a vystružování na soustruhu a na horizontální frézce. Upínání složitých obrobků na frézkách pomocí úhelníků, orýsování, přípravků atd. Žáci se naučí, středit obrobky při použití číselníkového úchylkoměru, různých měřidel, používat upínky, středicí panenky a různé podložky. Veškerá témata jsou obsažená v ŠVP. Vzdělávání směřuje k tomu, aby žáci dovedli: - na základě technické dokumentace určit tvar součásti, přesnost výroby, optimální řezné podmínky, postup práce, měřidla, nástroje a další prostředky nutné pro výrobu, - vyrobit výrobek v požadované kvalitě, - jednat a řešit problémy formou týmové práce, - ovládat činnosti spojené s vypracováním programu, seřízením a obsluhou CNC obráběcích strojů, - dodržovat předpisy bezpečnosti a hygieny práce a protipožární předpisy. Organizační zajištění: Žáci jsou přiděleni k jednotlivým instruktorům. Žáci musí znát jména svých instruktorů a plnit jimi zadané úkoly. počet zúčastněných žáků 12 žáků

5 časové rozmezí, hodinová dotace materiálně technické zabezpečení Odborný výcvik se provádí co druhý týden. Jeden týden jsou žáci ve škole a druhý týden se účastní praktického vyučování. Tento cyklus je realizován od 1. ročníku po celou dobu vzdělávání. Ve 3. ročníku je praktické vyučování ve firmě s dotací 560 hodin. Ve firmě, kde jsou umístěni žáci, je po stránce materiální zcela zajištěno dodání materiálu včetně výkresové dokumentace, řezných nástrojů a měřidel. Žáci jsou rozmístěni na různé obráběcí stroje (soustruh, frézka horizontální, CNC frézka, bruska na broušení přesných rozměrů vnějších a vnitřních průměrů, atd.) personální zajištění Výuku zajišťuje 8 kvalifikovaných instruktorů. Všichni jsou vyučeni obráběčem kovů, mají dlouholetou praxi a patří mezi nejlepší pracovníky. Někteří mají maturitu v oboru strojírenství. Spolupráce mezi učitelem odborného výcviku a instruktorem probíhá přímo - domlouvají probíraná témata a jejich začlenění do výuky s ohledem na plnění výrobních úkolů. legislativní a finanční zajištění Legislativní vztah s firmou a školou je řešen uzavřenou smlouvou, kde jsou veškeré náležitosti k zajištění průběhu výuky ve firmě. BOZP a PO je řešena stejně jako ve spolupracující firmě najatou firmou Enviform. Hodnocení Popis zkušeností (vč. minulých školních roků), plán do budoucna, návrhy inovace formy spolupráce Plán do budoucna, návrhy inovace formy spolupráce Do jaké míry se daří naplňovat představu o fungování spolupráce v dané oblasti Žáci jsou hodnoceni dle školního klasifikačního řádu, společným hodnocením učitele odborného výcviku a instruktora, popřípadě samostatným prozkoušením žáka ve firmě učitelem odborného výcviku. Ze strany žáků je odezva velice kladná. V oblasti obrábění získali zkušenosti od instruktorů. Také provozní pracovníci hodnotí spolupráci kladně. Firma má možnost sledovat žáky při práci, jejich postoj k daným úkolům, odbornost, spolehlivost. Tím si může žáky po vyučení rozmístit na různé obráběcí stroje (frézka, soustruh, CNC, hoblovka, obrážečka). Díky spolupráci s firmou se realizuje větší propojenost výuky (instruktor, učitel) a rozmisťování žáků na jejich budoucí pracoviště je pak snazší, podle jejich zručnosti a odbornosti. V budoucnu se se spoluprací na obou stranách určitě počítá, jelikož škola se bez firmy obejde jen stěží a firma potřebuje stále nové, mladé a schopné pracovníky z řad žáků. Firma by měla zajistit dostatek volných strojů a produktivní práce. Škola má umožnit, aby danou skupinu ve firmě měl na starosti učitel odborného výcviku vyučující daný obor. Velmi dobře.

6 Další vzdělávání učitelů odborného výcviku a učitelů odborných předmětů ve firmě Popis realizace Název a adresa školy Cíl vzdělávání Zaměření a obsah vzdělávání Název a adresa firmy Aprobace učitele/ů Obsahová charakteristika Organizační zajištění: Střední odborná škola Třineckých železáren, Lánská 132, Třinec-Kanada Zvýšení odborných kompetencí učitelů odborných předmětů a odborného výcviku. Praxe učitelů na pracovištích firmy se prováděla formou stáže na specializovaných pracovištích firmy: laboratoř metrologie, technologický úsek, úsek programování. Strojírny a stavby Třinec, a. s., Průmyslová 1038, Staré město, Třinec Učitelé mají aprobaci pro výuku odborných předmětů (strojírenství). Vzdělávání učitelů probíhalo formou stáží a exkurze. Tematicky bylo zaměřeno na praktické činnosti v laboratoři metrologie, praktické seznámení s postupem výroby od přijetí zakázky až po finální výstup (normování, plánování technologického postupu, konkrétní výrobu na určených strojích, tepelné zpracování, konečnou úpravu, kontrolu a výstup). Učitelé se také seznámili s řešením reklamací a zmetků. Stáž v úseku programování byla zaměřena na názorné ukázky programování a obrábění na CNC strojích. Se strojním vybavením firmy se učitelé seznámili v průběhu exkurze. Na základě zkušeností ze stáží a exkurze učitelé zpracovali pracovní listy pro žáky. Témata pro stáže byla zpracována dle potřeb firmy a také zakázek, které firma měla v době konání stáží. Plán stáží byl sestaven tak, aby nebyla narušena výuka. počet zúčastněných učitelů 3 učitelé časové rozmezí Stáž ve firmě se konala každý čtvrtek a pátek (celkem 16 dnů) o hlavních prázdninách v době od 6 do 14 hodin. Jednodenní exkurze se uskutečnila během školního roku. materiálně technické zabezpečení Stáž probíhala na třech odborných pracovištích, jako je technologický úsek (postup od vzniku zakázky až po konečnou expedici k zákazníkovi), oblast programování (ukázka programování v programu Heidemann, přímá

7 účast na CNC strojích), oblast metrologie (kontrola a seřízení různých měřidel). personální zajištění Harmonogram stáží byl vypracován ve spolupráci s pracovníkem firmy mistrem, který má vysokoškolské. Do dalšího vzdělávání učitelů se zapojili technolog a vedoucí programátor (oba střední odborné ) a vedoucí metrologie (VŠ). legislativní a finanční zajištění Smlouva byla uzavřena mezi školou a firmou, jsou v ní přesně stanoveny podmínky výuky ve firmě. Hodnocení Popis zkušeností (vč. minulých školních roků), plán do budoucna, návrhy inovace formy spolupráce Do jaké míry se daří naplňovat představu o fungování spolupráce v dané oblasti Hodnocení bylo provedeno dotazníkem, který zpracoval a vyhodnotil koordinátor praktického vyučování. Na základě získaných zkušeností došlo k úpravě ŠVP. Přímá spolupráce firmy a učitelů odborných předmětů proběhla poprvé v rámci projektu Pospolu. Pozitivní ohlas ze strany učitelů je velký, stejně tak vnímají stáže učitelů žáci, proto v budoucnu se bude tato forma dále rozvíjet. Velmi dobře Nábor nových žáků Popis realizace Název a adresa školy Název a adresa firmy Organizační zajištění: Střední odborná škola Třineckých železáren, Lánská 132, Třinec - Kanada Strojírny a stavby a. s. Třinec Škola společně s firmou se zúčastňují náborových akcí jako je Burza škol a Řemeslo má zlaté dno. V základních školách pořádají nábor zábavnou formou (promítnutí spotu o technických oborech, prezentace školy, vyplnění znalostního testu, praktická soutěž). Žáci základních škol chodí do firmy na exkurze. časový rozsah Nábor v základních školách se předem domlouvá a probíhá od listopadu do února (určí se datum a hodina návštěvy v základních školách). Exkurze jsou organizovány po dohodě se základní školou.

8 materiálně technické zabezpečení Škola zajišťuje vědomostní test. Praktická soutěž (výroba skládanky) je zajištěna školou ve spolupráci s firmou. personální zajištění Exkurze organizuje firma (mistr). Nábor ve školách organizují koordinátoři výuky. legislativní a finanční zajištění Organizace náboru a exkurze se provádí na základě vzájemné dohody. Na finančním zajištění se podílí škola a částečně firma. Hodnocení Popis zkušeností (vč. minulých školních roků) Plán do budoucna, návrhy inovace formy spolupráce Do jaké míry se daří naplňovat představu o fungování spolupráce v dané oblasti Hodnocení provádí ředitel školy a vrchní mistr firmy. Zkušenosti jsou velice dobré. Dle zpětné vazby ze základních škol jsou žáci základních škol nadšeni a zároveň projevili zájem o studium. Nadále se budou tyto akce organizovat. Připravuje se změna praktické soutěže (jiná praktická činnost). Velmi dobře. Volnočasové aktivity navazující na odborný výcvik/odbornou praxi Popis realizace Název a adresa školy Obsahová charakteristika Střední odborná škola Třineckých železáren, Lánská 132, Třinec-Kanada Žáci jsou motivováni k zodpovědnému přístupu ke vzdělávání kreditním systémem hodnocení. Během studia obdrží kredity nejen za celkový prospěch, ale velkou část kreditů mohou získat za výsledky v odborném výcviku a také za účast v soutěžích, za reprezentaci školy a další školní aktivity. Dosažení stanovené úrovně kreditů jim zajistí po absolvování školy postavení kmenového zaměstnance firmy. Proto žáci mají zájem se dobře odborně připravit a svůj um porovnat s ostatními v soutěžích. Název a adresa firmy Strojírny a stavby Třinec, a. s. Organizační zajištění: Žáci se zúčastňují soutěží v rámci školy a nejlepší pokračují účastí v krajském kole soutěže Kovo junior v oboru obráběč kovů, který je zařazen do soutěže České ručičky. Vyhlašovatelem soutěže je CECH KOVO ČR.

9 počet zúčastněných žáků 12 žáků časové rozmezí Během odborné výuky. materiálně technické zabezpečení Soutěž probíhá ve škole a zdokonalení zručnosti žáci prověří ve firmě pod dohledem instruktorů. Materiál zajišťuje škola i firma. personální zajištění Učitel odborného výcviku, příslušný instruktor a provozní mistr. legislativní a finanční zajištění Smlouva je uzavřena mezi školou a firmou a jsou v ní přesně specifikovány podmínky přípravy žáků ve firmě. Hodnocení Popis zkušeností (vč. minulých školních roků), plán do budoucna, návrhy inovace formy spolupráce Do jaké míry se daří naplňovat představu o fungování spolupráce v dané oblasti Provede se tabulkové hodnocení a nejlepší jsou odměněni nákupní poukázkou. Soutěže probíhaly také v minulých letech. Díky spolupráci firmy a školy jsou výsledky lepší, žáci mají o soutěže zájem. Velmi dobře.

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Střední zemědělská škola Rakovník, Rakovník, Pražská 1222 Charakteristika školy Tradiční škola v regionu, 135 let. Zaměření na zemědělskou prvovýrobu,

Více

Případové studie: M/01 Dopravní prostředky SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov, Školní 416, Jablunkov Stav ke dni: 29.7.

Případové studie: M/01 Dopravní prostředky SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov, Školní 416, Jablunkov Stav ke dni: 29.7. 1 Případové studie: 23-45-M/01 Dopravní prostředky Škola: SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov, Školní 416, 739 91 Jablunkov Stav ke dni: 29.7.2014 Úvodní komentář k případové studii: SOŠ a SOU podnikání

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Gymnázium a Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky, Frenštát pod Radhoštěm, příspěvková organizace Křižíkova 1258, 744 01 Frenštát

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Návod k vyplnění Škola, název, adresa Charakteristika školy Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Historie spolupráce mezi školou a firmou Klady spolupráce

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Návod k vyplnění Škola, název, adresa Charakteristika školy Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Historie spolupráce mezi školou a firmou Klady spolupráce

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Popis realizace IT Škola, název, adresa Střední škola Podorlické vzdělávací centrum, Dobruška Pulická 695, 518 01 Dobruška Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Návod k vyplnění Škola, název, adresa Charakteristika školy Naše škola /středisko TUO, K.Světlé 2703/ zajišťuje výuku auto, dřevo, elektro a hlavně strojírenských oborů

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Střední průmyslová škola a Obchodní akademie, Bruntál, příspěvková organizace, Kavalcova 814/1, 792 01 Bruntál. Z původních dvou

Více

Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač

Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač Střední průmyslová škola, Ostrava Vítkovice, příspěvková organizace Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač (čtyřletý - ukončený maturitní zkouškou) Vyučované odborné předměty:

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Střední škola MESIT, o. p. s., Družstevní 818, 686 01 Uherské Hradiště Charakteristika školy Střední škola MESIT, o. p. s., původně Učňovské středisko

Více

SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov, Školní 416, 739 91 Jablunkov. 23-45-M/01 Dopravní prostředky. 23-68-H/01 Mechanik opravář motorových vozidel

SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov, Školní 416, 739 91 Jablunkov. 23-45-M/01 Dopravní prostředky. 23-68-H/01 Mechanik opravář motorových vozidel 1. Úvodní šablona Úvodní šablona uvádí základní údaje o škole, oboru a firmě, popisuje spolupráci mezi školou a firmou a její historii. Slouží k uvedení do problematiky a pochopení souvislostí. Úvod do

Více

Hodnoticí standard. Základní kovoobráběčské práce (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Základní kovoobráběčské práce (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu Základní kovoobráběčské práce (kód: 23-021-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Dělník ve strojírenské výrobě

Více

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Název ŠVP: 23 41 M/01 Strojírenství Zaměření: Počítačová grafika a CNC technika Základní údaje Stupeň poskytovaného vzdělání: Délka a forma studia:

Více

Odborný výcvik. izovač. 45-L/01 Mechanik seřizova OBOR: 23-45

Odborný výcvik. izovač. 45-L/01 Mechanik seřizova OBOR: 23-45 PŘEDMĚT: Odborný výcvik OBOR: 23-45 45-L/01 Mechanik seřizova izovač Obsah prezentace: Úvodem Obecnécíle předmětu Pojetí výuky Charakteristika, obsah a rozpis učiva 1.ročníku Charakteristika, obsah a rozpis

Více

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Název ŠVP: 23 41 M/01 Strojírenství Zaměření: Řízení kvality Základní údaje Stupeň poskytovaného vzdělání: střední vzdělání s maturitní zkouškou Délka

Více

Konference TTnet Beroun Mgr. Josef Lancoš. Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku

Konference TTnet Beroun Mgr. Josef Lancoš. Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku Konference TTnet Beroun 30.11. 1.12.2017 Mgr. Josef Lancoš Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku Něco na úvod o škole 1951- zahájení vzdělávací činnosti výuka probíhala v historických

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdìlání Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Historie spolupráce mezi školou a firmou Klady spolupráce

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

POSPOLU SOUHRN 1. OBDOBÍ PILOTÁŽE

POSPOLU SOUHRN 1. OBDOBÍ PILOTÁŽE POSPOLU SOUHRN 1. OBDOBÍ PILOTÁŽE 26. 3. 2014 Praha STRUKTURA PREZENTACE Souhrnné informace o partnerství Aktivity za 1. období pilotáže Metodické a učební materiály Náklady za 1. období pilotáže Publicita

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Návod k vyplnění Škola, název, adresa Integrovaná střední škola automobilní, Brno, Křižíkova 15 Křižíkova 15 612 00 Brno Charakteristika školy Integrovaná střední škola

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve škole Škola vzdělává žáky v oblasti gastronomie, obchodu a služeb.

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Popis realizace Škola, název, adresa Charakteristika školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Kladno, Dubská. Dubská 967, 27203 Kladno Střední odborná škola

Více

Dělník ve strojírenské výrobě

Dělník ve strojírenské výrobě Základní kovoobráběčské práce (kód: 23-021-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Povolání: Dělník ve strojírenské výrobě Doklady

Více

PROGRAMOVÁNÍ A OBSLUHA CNC STROJŮ HEIDENHAIN

PROGRAMOVÁNÍ A OBSLUHA CNC STROJŮ HEIDENHAIN Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Podpora moderní výuky v oblasti obrábění na CNC strojích CZ.1.07/1.1.24/01.0056 VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PROGRAMOVÁNÍ

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve škole Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice,

Více

Hodnoticí standard. Ostřič nástrojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Ostřič nástrojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Ostřič nástrojů (kód: 23-010-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Nástrojař Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

PULICKÁ 695, DOBRUŠKA

PULICKÁ 695, DOBRUŠKA PULICKÁ 695, DOBRUŠKA Učební obor 23-51-H/01 STROJNÍ MECHANIK se zaměřením na zámečníka Absolvent učebního oboru zámečník se uplatní především jako seřizovač, opravář a údržbář strojů a výrobních linek

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

Řemesla nás baví, CZ.1.07/1.1.24/02.0012

Řemesla nás baví, CZ.1.07/1.1.24/02.0012 Tradiční řemeslo OBRÁBĚČ KOVŮ Řemesla nás baví, CZ.1.07/1.1.24/02.0012 Co dělá obráběč kovů? Obráběč kovů obrábí předmět (obrobek) do požadovaného tvaru, rozměru a jakosti soustružením, vrtáním, frézováním,

Více

STUDUJTE S NÁMI A STAŇTE SE JEDNÍM Z NÁS

STUDUJTE S NÁMI A STAŇTE SE JEDNÍM Z NÁS STUDUJTE S NÁMI A STAŇTE SE JEDNÍM Z NÁS První brněnská strojírna Velká Bíteš, a. s. vyvíjíme, vyrábíme a testujeme letecké motory ve slévárně odléváme vysoce přesné komponenty pro letecký, dopravní, energetický

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Historie spolupráce mezi školou a firmou Vyšší odborná

Více

Seřizovač konvenčních obráběcích strojů (kód: H)

Seřizovač konvenčních obráběcích strojů (kód: H) Seřizovač konvenčních obráběcích strojů (kód: 23-066-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií, Praha 2, Podskalská 10 Charakteristika školy Škola

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Mladá Boleslav, Jičínská 762 se sídlem: Jičínská 762, 293 01, Mladá Boleslav Charakteristika školy

Více

Hodnoticí standard. Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 22.11.2011

Hodnoticí standard. Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 22.11.2011 Obsluha CNC obráběcích strojů (kód: 23-026-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Povolání: Obráběč kovů Doklady potvrzující

Více

Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Informace o škole Střední škola technická Žďár nad Sázavou je od roku 2008 držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 pro oblast vzdělávání.

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

18-20-M/01 INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE se zaměřením na programování, vývoj aplikací a robotiku

18-20-M/01 INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE se zaměřením na programování, vývoj aplikací a robotiku 18-20-M/01 INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE se zaměřením na programování, vývoj aplikací a robotiku Třída Třídní učitel 1. IT Mgr. Otto Hájek 2. ITA Ing. Petr Valtera 2. ITB Ing. Stanislav Hudák 3. IT Mgr. Tomáš

Více

Kvalita prověřená časem

Kvalita prověřená časem 1 2 SPOLUPRÁCE SE ŠKOLAMI A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁNÍ Ing. Ivo Žižka ředitel pro personalistiku a administrativu TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a. s. 3 ZÁKLADNÍ INFORMACE O TŽ Tradice od roku 1839 Integrovaná

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Hodnoticí standard. Obsluha CNC obráběcích strojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Obsluha CNC obráběcích strojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Obsluha CNC obráběcích strojů (kód: 23-026-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Obráběč kovů Kvalifikační

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV 2014-2020

KONCEPCE ROZVOJE ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV 2014-2020 KONCEPCE ROZVOJE ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV 2014-2020 Vypracoval: Ing. Radomil Poles OBSAH Úvod... 2 1 Stručná charakteristika současného stavu... 2 1.1 Současný stav... 2 1.2 Vzdělávací

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Mladá Boleslav, Jičínská 762 se sídlem: Jičínská 762, 293 01, Mladá Boleslav Charakteristika školy

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Historie spolupráce mezi školou a firmou Vyšší odborná

Více

Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace

Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace Ředitel: Ing. Josef Šorm Zástupci ředitele: Mgr. Jan Šimůnek

Více

Pracovní náplň školního psychologa

Pracovní náplň školního psychologa Pracovní náplň školního psychologa pedagogicko-psychologické poradenství ve škole spolupráci členů školního poradenského pracoviště a jeho komunikaci s vedením školy spolupráci členů školního poradenského

Více

Vzdělávací nabídka školy. Střední škola technická Žďár nad Sázavou je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001

Vzdělávací nabídka školy. Střední škola technická Žďár nad Sázavou je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 Vzdělávací nabídka školy Střední škola technická Žďár nad Sázavou je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 Jaké jsou přednosti certifikované školy? vytvoření moderního komplexního systému řízení

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Návod k vyplnění Škola, název, adresa Střední škola technická a zemědělská Mohelnice, 1.máje 2, 78985 Mohelnice Charakteristika školy Škola zahájila svou činnost v roce

Více

Střední škola, Rokycany, Jeřabinová 96/III č. tel.: ,

Střední škola, Rokycany, Jeřabinová 96/III č. tel.: , Střední škola, Rokycany, Jeřabinová 96/III č. tel.: 371 728 523, stredni@skola-rokycany.cz www.skola-rokycany.cz 1. Období školního vyučování ve školním roce 2018/2019 začne v pondělí 3. září 2018. Vyučování

Více

PROGRAMOVÁNÍ A OBSLUHA CNC STROJŮ SINUMERIK

PROGRAMOVÁNÍ A OBSLUHA CNC STROJŮ SINUMERIK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Podpora moderní výuky v oblasti obrábění na CNC strojích CZ.1.07/1.1.24/01.0056 VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PROGRAMOVÁNÍ

Více

Škola, název, adresa Střední průmyslová škola dopravní, a.s., Plzeňská 298/217a, Praha 5. Dopravní podnik hl. města Prahy, akciová společnost

Škola, název, adresa Střední průmyslová škola dopravní, a.s., Plzeňská 298/217a, Praha 5. Dopravní podnik hl. města Prahy, akciová společnost Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Střední průmyslová škola dopravní, a.s., Plzeňská 298/217a, Praha 5 Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve

Více

OSNOVA. kdo to je a co dělá. nástroje, které používá. prostředí, v němž pracuje. vzdělání, které musí mít. firmy, v nichž se uplatní v regionu

OSNOVA. kdo to je a co dělá. nástroje, které používá. prostředí, v němž pracuje. vzdělání, které musí mít. firmy, v nichž se uplatní v regionu STROJAŘ Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Poštovní. Použité fotografie jsou vytvořeny pracovníky SPŠ Ostrov za účelem prezentace oboru, autoři souhlasí s jejich použitím pro uvedené účely.

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

Hodnoticí standard. Strojírenský technik technolog (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Strojírenský technik technolog (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Strojírenský technik technolog (kód: 23-105-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Strojírenský technik technolog

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Jindřichův Hradec Škola se stodvacetipětiletou tradicí Aktuální nabídka oborů pro školní rok 2017 2018 nabízí: - moderní perspektivní maturitní i učební

Více

Zámečník kolejových konstrukcí a vozidel (kód: H)

Zámečník kolejových konstrukcí a vozidel (kód: H) Zámečník kolejových konstrukcí a vozidel (kód: 23-071-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice

Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice O škole historie i současnost školy 1. Tradice škola poskytuje již více než 60 let úplné střední odborné vzdělání s maturitou 2.

Více

VOŠ, SPŠ automobilní a technická. Bc. Jan Šindelář České Budějovice 2011

VOŠ, SPŠ automobilní a technická. Bc. Jan Šindelář České Budějovice 2011 VOŠ, SPŠ automobilní a technická Bc. Jan Šindelář České Budějovice 2011 Charakteristika Regionální centrum technického vzdělávání 45 let tradice výuky v automobilních a strojírenských oborech Více než

Více

Střední škola, Rokycany, Jeřabinová 96/III č. tel.: ,

Střední škola, Rokycany, Jeřabinová 96/III č. tel.: , Střední škola, Rokycany, Jeřabinová 96/III č. tel.: 371 728 523, stredni@skola-rokycany.cz www.skola-rokycany.cz 1. Období školního vyučování ve školním roce 2017/2018 začne ve čtvrtek 4. září 2017. Vyučování

Více

Budova teoretického vyučování a sídlo školy Školní 101

Budova teoretického vyučování a sídlo školy Školní 101 Budova teoretického vyučování a sídlo školy Školní 101 Budova teoretického vyučování Horská 618 Budova teoretického vyučování Horská 59 Budova praktického vyučování Mladé Buky 5/6 Studijní obory Učební

Více

23-51-H/01 STROJNÍ MECHANIK se zaměřením na zámečníka

23-51-H/01 STROJNÍ MECHANIK se zaměřením na zámečníka 23-51-H/01 STROJNÍ MECHANIK se zaměřením na zámečníka Rozpis učiva Kód a název RVP Název ŠVP Třída Třídní učitel Učitel odborného výcviku 1. OK Ing. Hana Švandová 2. OK Milan Sotona 3. OK Mgr. Evžen Kučera

Více

Celoživotní vzdělávání

Celoživotní vzdělávání Celoživotní vzdělávání Nabízené akce CŽV - Přírodovědecká fakulta OU, ak.r. 2016/2017 Rozšiřující studium pro učitele o Rozšiřující studium biologie rozšíření o obor učitele biologie tak, aby po jeho absolvování

Více

Případové studie: H/01 Strojní mechanik Škola: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého Domažlice

Případové studie: H/01 Strojní mechanik Škola: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého Domažlice 1 Případové studie: 23-51-H/01 Strojní mechanik Škola: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 344 01 Domažlice Úvodní komentář k případové studii: Mezi školou a firmou existuje velmi

Více

Střední průmyslová škola TOS VARNSDORF

Střední průmyslová škola TOS VARNSDORF Střední průmyslová škola TOS VARNSDORF OBORY VZDĚLÁNÍ otevírané od školního roku 2016/2017 Úvodní slovo TOS VARNSDORF a.s. patří ve svém oboru mezi přední světové firmy. Aby udržel své postavení, ročně

Více

Hlavní oblasti vlastního hodnocení školy schválené pedagogickou radou dne 29. 9. 2009 jsou:

Hlavní oblasti vlastního hodnocení školy schválené pedagogickou radou dne 29. 9. 2009 jsou: Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o. Vlastní hodnocení školy 1. Právní vymezení Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o. zpracovává na základě 11 a 12 odst. 2 zákona č. 561/2004

Více

Hodnoticí standard. Soustružení kovových materiálů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Soustružení kovových materiálů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Soustružení kovových materiálů (kód: 23-022-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Obráběč kovů Kvalifikační

Více

Hodnoticí standard. Výrobce kovových forem (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Výrobce kovových forem (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Výrobce kovových forem (kód: 28-025-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Výrobce kovových forem Kvalifikační

Více

Příručka dobré praxe. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji. Reg.č.: CZ.1.07/1.1.00/44.0012

Příručka dobré praxe. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji. Reg.č.: CZ.1.07/1.1.00/44.0012 Příručka dobré praxe Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji Reg.č.: CZ.1.07/1.1.00/44.0012 Partner 11 Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Klíčová

Více

Hodnoticí standard. Obráběč keramiky (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Obráběč keramiky (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Obráběč keramiky (kód: 28-009-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Keramik Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

Spolupráce školy s výrobním podnikem Plastik Horšovský Týn a.s. (PeHToo a.s. Horšovský Týn)

Spolupráce školy s výrobním podnikem Plastik Horšovský Týn a.s. (PeHToo a.s. Horšovský Týn) Spolupráce školy s výrobním podnikem Plastik Horšovský Týn a.s. (PeHToo a.s. Horšovský Týn) 2009 Mgr. Lenka Švarcová 1. Úvod Cíle tohoto projektu vycházejí z klíčových dokumentů ve školství. Projektem

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / 1.1.18 / 02.0035. Strojař

Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / 1.1.18 / 02.0035. Strojař Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / 1.1.18 / 02.0035 Strojař Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Použité fotografie jsou vytvořeny pracovníky SPŠ Ostrov za

Více

Model spolupráce škol a zaměstnavatelů úroveň H. Vymezení skupiny oborů

Model spolupráce škol a zaměstnavatelů úroveň H. Vymezení skupiny oborů OBSAH Model spolupráce škol a zaměstnavatelů úroveň H Modul odborného výcviku...1 Modul využití odborníků z praxe...4 Modul stáží a jiných forem praxe učitelů odborných předmětů a učitelů vybraných všeobecně

Více

Hodnoticí standard. Vrtání kovových materiálů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Vrtání kovových materiálů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Vrtání kovových materiálů (kód: 23-025-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Obráběč kovů Kvalifikační úroveň

Více

Koncepce rozvoje školy

Koncepce rozvoje školy Střední škola technická a ekonomická, Brno, Olomoucká 61 Příručka kvality - příloha č. 7.51 ON_35/01022014 Verze: 2.0 Počet stran: 4 Počet příloh: 0 Koncepce rozvoje školy Dokument v listinné podobě je

Více

Orientace v normách, v technických a výtvarných podkladech při výrobě sádrových forem 3

Orientace v normách, v technických a výtvarných podkladech při výrobě sádrových forem 3 Výrobce sádrových forem (kód: 28-004-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Výrobce sádrových forem Kvalifikační

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 2 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - V R T

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 2 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - V R T A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 2 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - V R T Á N Í _ P W P Název školy: Číslo a název projektu: Číslo

Více

Hodnoticí standard. Soustružení kovových materiálů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Soustružení kovových materiálů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Soustružení kovových materiálů (kód: 23-022-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Obráběč kovů Kvalifikační

Více

Obsluha soustruhů a vrtaček v kamenické výrobě (kód: H)

Obsluha soustruhů a vrtaček v kamenické výrobě (kód: H) Obsluha soustruhů a vrtaček v kamenické výrobě (kód: 36-097- H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Kvalifikační

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

KONFERENCE JAK PODPOŘIT ROZVOJ ČESKÝCH FIREM? PRAHA, 28. LISTOPADU 2018

KONFERENCE JAK PODPOŘIT ROZVOJ ČESKÝCH FIREM? PRAHA, 28. LISTOPADU 2018 KONFERENCE JAK PODPOŘIT ROZVOJ ČESKÝCH FIREM? PRAHA, 28. LISTOPADU 2018 STAV, POTENCIÁL A BARIÉRY ROZVOJE PRVKŮ DUÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PARTNERSTVÍ SOŠ A ZAMĚSTNAVATELŮ VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÝCH ŠETŘENÍ Základní

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Truhlář nábytkář (kód: -001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: ) Týká se povolání: Truhlář nábytkář; Truhlář Kvalifikační

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Modelář ve slévárenství (kód: 21-025-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Modelář ve

Více

Případová studie spolupráce školy a zaměstnavatelů Úvod do spolupráce školy a firmy

Případová studie spolupráce školy a zaměstnavatelů Úvod do spolupráce školy a firmy Případová studie spolupráce školy a zaměstnavatelů Úvod do spolupráce školy a firmy Popis realizace Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Modelář ve slévárenství (kód: 21-025-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Modelář ve

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ROZPOČTY STAVEB Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Celkový počet hodin za studium: 3. ročník = 66 hodin/ročník

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub LAUDEROVA MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A GYMNÁZIUM PŘI ŽIDOVSKÉ OBCI V PRAZE Belgická 25, Praha 2, 120 00, tel. 246 080 784 5, www.lauder.cz, skola@lauder.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Školní klub IČ:

Více

Seřizovač vstřikovacích lisů pro zpracování plastů (kód: H)

Seřizovač vstřikovacích lisů pro zpracování plastů (kód: H) Seřizovač vstřikovacích lisů pro zpracování plastů (kód: 28-057- H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Kvalifikační

Více

Koncepce rozvoje školy

Koncepce rozvoje školy Střední škola technická a ekonomická Brno, Olomoucká, příspěvková organizace Příručka kvality - příloha č. 7.51 ON_35/01092016 Verze: 1.0 Počet stran: 4 Počet příloh: 0 Koncepce rozvoje školy Dokument

Více

Profil absolventa. Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary

Profil absolventa. Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary školní vzdělávací program Asistent zubního technika Asistent zubního technika Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Zřizovatel: Krajský úřad Karlovarského kraje, Závodní

Více

VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH SCHÉMA PROCESU

VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH SCHÉMA PROCESU VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) Modulární vzdělávání dospělých (Fond Vysočiny) Adaptabilní

Více

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3 Mechanik přístrojů a strojů (kód: 23-032-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik strojů a zařízení

Více

Počet a kvalita žáků v oboru chemik.

Počet a kvalita žáků v oboru chemik. Případová studie Úvod do školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Continental Barum s. r. o. Historie mezi školou a firmou

Více

Výchovný ústav a střední škola Dřevohostice Novosady Dřevohostice

Výchovný ústav a střední škola Dřevohostice Novosady Dřevohostice Výchovný ústav a střední škola Dřevohostice Novosady 248 751 14 Dřevohostice ŠVP Zámečnické práce a údržba zpracovaný dle RVP 23-51-E/01 Strojírenské práce. Tříletý obor zakončený závěrečnou zkouškou (ústní,

Více