1ČASTO SE ŘÍKÁ, ŽE SNÍDANĚ JE NEJ- Dobrý start DOBRÝ START 11 V TÉTO KAPITOLE NAJDETE JÍDLA DŮLEŽITĚJŠÍ JÍDLO DNE. LEHKÁ A ZÁROVEŇ SYTÁ, SLADKÁ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1ČASTO SE ŘÍKÁ, ŽE SNÍDANĚ JE NEJ- Dobrý start DOBRÝ START 11 V TÉTO KAPITOLE NAJDETE JÍDLA DŮLEŽITĚJŠÍ JÍDLO DNE. LEHKÁ A ZÁROVEŇ SYTÁ, SLADKÁ"

Transkript

1 DOBRÝ START ČASTO SE ŘÍKÁ, ŽE SNÍDANĚ JE NEJ- DŮLEŽITĚJŠÍ JÍDLO DNE. Dobrý start V TÉTO KAPITOLE NAJDETE JÍDLA LEHKÁ A ZÁROVEŇ SYTÁ, SLADKÁ A CHUTNÁ, KTERÁ VÁS PŘIPRAVÍ NA CELÝ DEN.

2 DOBRÝ START velká zralá manga 5 zralých broskví 750 ml sójového mléka 750 ml pomerančového džusu 50 g bílého jogurtu s živými kulturami drcený led, k servírování KOKTEJL Z MANGA A BROSKVÍ Skvělý způsob jak ráno probudit chuťové buňky. Tento koktejl s tropickou příchutí je nabitý vitamínem C a antioxidanty. Jogurt s živými kulturami je důležitý pro zdraví střev a posiluje imunitu. Oloupejte manga a broskve a odstraňte pecky. Ovoce rozkrájejte na kousky. Ovoce vložte do mixéru, přidejte sójové mléko, džus a jogurt. Mixujte, dokud nevznikne hladký koktejl. Ten poté nalijte do sklenic a přidejte trochu ledu. KOKTEJL S PAPÁJOU A NEKTARINKAMI Místo výše uvedeného ovoce můžete použít papáju a nektarinky. Rozřízněte zralé papáji napůl a odstraňte semínka. Oloupejte je a nakrájejte na kousky. Nektarinky připravte stejným způsobem jako broskve. Vše vložte do mixéru, přidejte mléko, džus a jogurt a rozmixujte. Místo pomerančového džusu můžete vyzkoušet použít ovocný džus z tropického ovoce. KÁVOVÝ KOKTEJL S BANÁNEM 4 lžičky instantní kávy 00 ml vroucí vody 600 ml odtučněného mléka 50 ml sójového mléka banány 8 kostek ledu mletá skořice Ideální řešení v případě, že potřebujete kofeinovou vzpruhu. Banány obsahují draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak, a sójové mléko obsahuje fytoestrogeny. Instantní kávu smíchejte s vroucí vodou a nechejte 5 min. chladnout. Nalijte odtučněné a sójové mléko do mixéru. Přidejte nakrájený banán, vychladlou kávu a kostky ledu. Mixujte 0 s a poté přelijte do 4 sklenic. Servírujte ihned nebo koktejl 0 0 min. chlaďte, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Tu poté můžete lehce poprášit skořicí.

3 OVOCNÝ KOKTEJL Koktejl plný ovoce a tím i fytoestrogenů. Výtečný první ranní nápoj. Můžete si jej samozřejmě připravit i kdykoliv během dne, když budete potřebovat ovocnou vzpruhu. Umyjte všechno ovoce. Důkladně je osušte a vložte do mixéru. Přidejte oloupané a nakrájené banány. Přidejte sójové mléko, jogurt, lněná semínka a med a mixujte, dokud nevznikne hladký koktejl. Nalijte ho do sklenic a nechejte pár minut chladit. Před servírováním můžete koktejl ozdobit lístky máty. DOBRÝ START 750 g jahod nebo směsi ovoce banány 500 g bílého jogurtu s živými kulturami 750 ml sójového mléka polévková lžíce lněných semínek polévkové lžíce medu lístky máty na ozdobení

4 4 DOBRÝ START velké růžové grapefruity 4 čajové lžičky javorového sirupu 4 čajové lžičky třtinového cukru ½ čajové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku RŮŽOVÝ GRAPEFRUIT GRILOVANÝ V JAVOROVÉM SIRUPU S MUŠKÁTOVÝM OŘÍŠKEM Skvělý způsob jak začít den. Nejen velice chutná snídaně nabitá vitamínem C, ale také výborný předkrm k večernímu posezení s přáteli. Rozehřejte gril na jeho nejvyšší teplotu. Oloupejte grapefruit a rozdělte ho na jednotlivé měsíčky. Ty naskládejte do plytké ohnivzdorné misky. Měly by vytvořit jednu vrstvu bez mezer. Smíchejte javorový sirup, cukr a muškátový oříšek. Vzniklou směs nalijte na připravený grapefruit. Misku vložte pod gril a grilujte 4 5 min., dokud se cukr nerozteče a nezačne se tvořit krusta. CITRUSY GRILOVANÉ V SIRUPU Z CITRUSOVÉ KŮRY Proč tento recept nevyzkoušet se směsí různých citrusových plodů? Pro začátek smíchejte čajovou lžičku nastrouhané pomerančové kůry s čajovou lžičkou nastrouhané citrónové kůry, 4 čajovými lžičkami zlatého sirupu a 4 čajovými lžičkami světle hnědého cukru. Poté oloupejte klementinku, malý pomeranč a ugly fruit (odrůda citrusu pocházející z Jamajky) a rozdělte je na měsíčky. Rozložte je do ohnivzdorné misky a zalijte připravenou směsí. Grilujte přibližně 5 min., dokud se cukr nerozpustí. Pozor, ať se nepřipálí. PEČENÉ BANÁNY S JAVOROVÝM SIRUPEM A MUŠKÁTOVÝM OŘÍŠKEM Kombinace javorového sirupu a muškátového oříšku se skvěle hodí k banánům. Předehřejte troubu na 00 C, u plynové trouby je to stupeň 6. Připravte si 4 samostatné čtverce alobalu. Na každý z nich položte oloupaný banán. Každý banán polijte čajovými lžičkami javorového sirupu a posypte čajovými lžičkami třtinového cukru a jedním čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Poté jednotlivé banány volně zabalte do alobalu a vložte do trouby. Pečte 0 min., dokud banán nezměkne.

5 KARIBSKÁ OVESNÁ KAŠE Stará oblíbená a hutná, ale přitom nízkotučná pochoutka. Oves pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a tím zajistí, že nebudete mít až do oběda hlad. Sójové mléko vám poskytne přírodní estrogen. Oloupejte papáju a vydlabejte semínka. Vložte ji do mixéru a udělejte pyré. Na pánvi smíchejte dohromady vločky a sušený kokos. Vmíchejte sójové a kokosové mléko a umístěte pánev na středně zahřátou plotýnku. Za stálého míchání přiveďte směs k varu. Poté snižte teplotu plotýnky na minimum a dále vařte 5 0 min, dokud kaše nebude mít vámi požadovanou konzistenci. Stále míchejte. DOBRÝ START 5 velká papája 80 g ovesných vloček 50 g sušeného kokosu 50 ml sójového mléka 75 ml kokosového mléka polévkové lžíce zlatého sirupu porce Jakmile je kaše uvařená, vmíchejte zlatý sirup. Poté ji přelijte do jednotlivých misek a každou porci polijte rozmixovanou papájou. KARIBSKÁ OVESNÁ KAŠE A PYRÉ ZE SUŠENÝCH MERUNĚK Předchozí recept funguje podobně i se sušenými meruňkami. 50 g sušených meruněk vložte do hrnce a zalijte 00 ml pomerančového nebo jablkového džusu. Přiveďte k varu a poté přibližně 0 min. zvolna vařte, dokud nebude sušené ovoce měkké. Než jej vložíte do mixéru, nechte ho trochu vychladnout. Vzniklým pyré opět polijte uvařenou ovesnou kaši.

6 6 DOBRÝ START

7 SNÍDAŇOVÉ TRIFLE S VANILKOVOU GRANOLOU DOBRÝ START 7 4 Chutná snídaně tvořená vrstvami granoly (křupavé, zapečené müsli), ovocné zavařeniny a jogurtu. Trifle je velmi syté a poskytne vám energii na dlouhou dobu, což je dobré v případě, že máte dlouhou pauzu mezi snídaní a obědem. Na přípravu granoly předehřejte troubu na 50 C, plynová trouba stupeň. Plech vyložte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte dohromady vločky, mandle, cukr, sůl a skořici. Na malé pánvi smíchejte olej a med a zahřívejte až bude směs horká. Poté pánev sejměte z plotýnky a přidejte vanilkový extrakt. Takto připravenou směs vlijte do mísy s vločkami a důkladně promíchejte, tak aby pokryla všechny suché ingredience. Vše rozprostřete na plech a pečte vprostřed trouby asi 0 min. Po vytažení z trouby nechte směs 0 min. chladnout na plechu a pak ji přesypte do mísy. Nenechávejte ji na plechu déle, protože se přilepí na pečicí papír. Několik plných polévkových lžic granoly nasypte na dno misky. Přidejte polévkovou lžíci konzervovaného ovoce a poté několik polévkových lžic jogurtu. Pak opět nasypte granolu a na ni dejte ovoce a jogurt. Opakujte, dokud miska nebude plná. Ozdobte polévkovou lžící sušených brusinek nebo třešní. 50 g ovesné mouky nebo vloček 60 g mandlových vloček 0 g třtinového cukru ¼ čajové lžičky soli ½ čajové lžičky mleté skořice 50 ml řepkového nebo slunečnicového oleje 60 ml tekutého medu čajové lžičky vanilkového extraktu 500 g bílého sójového nebo řeckého jogurtu 8 polévkových lžic kompotovaného černého rybízu nebo borůvek bez cukru 4 čajové lžičky sušených brusinek nebo třešní GRANOLA S MLÉKEM Granola je vynikající cereální snídaně, ať už ji servírujete s jakýmkoliv mlékem. Pokud máte rády rozinky, vmíchejte je do upečené granoly. Můžete si také připravit dvojnásobné množství granoly a uchovat ji k další snídani. Pokud je skladována ve vzduchotěsné misce, vydrží jeden až dva týdny.

8 8 DOBRÝ START FRANCOUZSKÁ BRIOŠKA SE ŠŤÁVOU Z LESNÍCH PLODŮ Pokrm, který zužitkovává dobré vlastnosti lesního ovoce. To obsahuje antioxidanty flavonoidy a vitamín C. Plátky briošky jsou před přípravou ponořeny do vejce, které je bohatým zdrojem bílkovin a které jim dá křupavou a chutnou kůrku. Ovoce důkladně rozmrazte, šťávu nevylévejte. Předehřejte troubu na 70 C, plynová trouba stupeň. Rozbijte vejce a smíchejte ho s mlékem. Briošku (vánočku) rozkrájejte na 5 cm široké plátky, patku odložte. 50 g mraženého ovoce, např. ostružin, červeného nebo černého rybízu vejce 00 ml sójového mléka ½ velkého pecnu briošky (nebo vánočky či mazance) polévkové lžíce práškového cukru máslo na pomaštění 4 Směs vajec a mléka nalijte do plytké mísy, dostatečně velké na to, aby se do ní vešly všechny plátky briošky do jedné vrstvy. Poté postupně jednotlivé plátky vkládejte a otáčejte. Nechte 5 min. nasáknout. Mezitím vložte polovinu ovoce i se šťávou do mixéru, přidejte cukr a rozmixujte je na pyré. Pyré přelijte do misky a vmíchejte do něj druhou polovinu ovoce vcelku. Připravte si nepřilnavou pánev a pomastěte ji máslem. Pánev položte na středně rozehřátou plotýnku, a jakmile bude horká, položte na ni plátky briošky. Pečte několik minut z obou stran, až plátky získají zlatohnědou barvu. Opakujte, dokud nebudou upečené všechny plátky. V případě potřeby pánev znovu pomastěte. 5 Takto připravenou briošku rozložte na plech a pečte 5 min. uprostřed trouby. Jakmile bude horká a křupavá, ihned ji servírujte politou připraveným pyré.

9 4 MRKVOVÉ MUFFINY Tyto nízkokalorické muffiny jsou bohaté na betakaroten a díky lněným semínkům obsahují také fytoestrogeny. Můžete si je připravit předem, ale nejchutnější jsou teplé. Servírujte podle chuti s žervé a džemem. Předehřejte troubu na 00 C, plynová trouba stupeň 6. Do šesti forem na muffiny vložte papírové formy. Do velké mísy prosejte mouku, sůl, sodu bikarbonu, kypřící prášek a skořici. Do další mísy rozbijte vejce. Přidejte cukr a olej a ušlehejte. Do vzniklé směsi vmíchejte nastrouhanou mrkev, lněná semínka a pomerančovou kůru a poté do ní přisypávejte prosetou suchou směs, vždy jen jednu polévkovou lžíci najednou. Lžící naplňte připravené formy a pečte uprostřed trouby 0 5 min., dokud těsto nezezlátne. Nechte ve formách mírně vychladnout. Před servírováním ještě horký muffin rozevřete a pokud chcete, natřete malým množstvím žervé a džemu. DOBRÝ START 9 5 g mouky s kypřícím práškem ½ čajové lžičky soli ¼ čajové lžičky sody bikarbony ½ čajové lžičky mleté skořice vejce 55 g světle hnědého nebo zlatého granulovaného cukru 00 ml řepkového nebo slunečnicového oleje nastrouhané malé mrkve 0 g lněných semínek nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče nízkokalorický sýr žervé, k servírování meruňkový džem bez cukru, k servírování množství na 6 muffinů

10 0 DOBRÝ START 5 g tmavé čokolády 00 g sójové mouky 00 g jednoduché bílé mouky 00 g ovesné kaše 00 g lněných semínek 50 g slunečnicových semínek 50 g sezamových semínek 50 g loupaných mandlí 75 g sušených brusinek čajová lžička mleté skořice 00 g směsi sušeného ovoce například rozinky, rybíz, meruňky, třešně, broskve, fíky čajová lžička černé melasy polévkové lžíce brusinkového, hroznového nebo jablkového džusu 750 ml sójového mléka množství na 8 krajíců 4 CHLÉB NA KAŽDÝ DEN Tento lehký, vláčný chleba obsahuje přísady bohaté na fytoestrogeny, jako např. lněná semínka, a proto vám může ulehčit od mnoha příznaků menopauzy. Krajíc tohoto chleba vás na dlouhou dobu zasytí a poskytne dlouhodobou energii. Do velké mísy nastrouhejte čokoládu. Přidejte ostatní ingredience, kromě ovocného džusu a sójového mléka, a dobře promíchejte. Vmíchejte džus a sójové mléko a nechte jednu hodinu odstát. Předehřejte troubu na 90 C, plynová trouba stupeň 5. Připravte si formu na 900gramový a 450gramový chleba (případně můžete použít formu na vánočku). Do obou vložte pečicí papír a naplňte je do / těstem. Formy vložte do trouby. Velkou pečte hodiny, menší ½ hodiny. Zda jsou bochníky upečené, vyzkoušíte tak, že do nich píchnete špejlí. Až zůstane špejle čistá, pečte ještě 0 min. Po vyjmutí z trouby nechte chléb 0 min. chladnout ve formách. Poté ho vyklopte na drátěný stojan. Po vychladnutí ho nakrájejte na cm široké plátky a servírujte. JAK CHLÉB UCHOVAT Chléb uchovávaný ve vzduchotěsné nádobě vydrží dobrý několik dnů. Je možné ho zmrazit, proto stojí za to upéct si několik bochníků najednou. Před mrazením chléb nakrájejte a každý krajíček zvlášť zabalte. Jakmile je bochník zabalen, můžete ho kdykoliv během dne použít jako výbornou svačinu nebo pamlsek, stejně tak jako vynikající sytou snídani. S pár krajíčky v mrazničce budete mít jistotu, že máte vždy tento chutný a zdravý chléb po ruce.

11 HOUSKY SE SÝREM COTTAGE A BANÁNEM Toto velmi syté jídlo vás nabije energií. Připravte si sladkou snídani bez použití bílého cukru, s fytostrogeny obsaženými v tofu a na vitamíny bohatými vlašskými ořechy, které podporují činnost mozku a pozitivně působí na vaše srdce. Na středně rozpálenou plotýnku položte pánev. Jakmile bude horká, nasypte na ni ořechy a za stálého míchání pražte nasucho asi min. do doby, než se ořechy rozvoní. Poté pánev sundejte z plotýnky a ořechy nechte vychladnout. DOBRÝ START 50 g nasekaných vlašských ořechů 4 housky 5 g jemného tofu 50 g nízkotučného cottage sýra velké banány čajové lžičky tekutého medu Rozehřejte gril (či troubu) na střední teplotu. Každou housku rozřízněte napůl a řezem dolů umístěte pod gril (do trouby). Pečte pár minut. Když housky zezlátnou, otočte je a pečte dalších pár minut. Tofu vložte do mísy a rozmačkejte. Vmíchejte cottage sýr. Nakrájejte banán na tenké plátky a spolu s vychladlými ořechy ho také vmíchejte do směsi. 4 Před servírováním položte na každý talíř dvě půlky housky. Každou půlku namažte připravenou pomazánkou a jemně pokapejte medem. Servírujte. HOUSKY S UZENÝM LOSOSEM A QUARKEM Quark je trochu štiplavý nízkotučný tvarohový sýr, který je výbornou náhražkou smetanového sýru. Spojte ho s uzeným lososem a získáte chutnou, lehce pálivou snídani. Lososa nakrájejte na pěkné asi cm dlouhé plátky. Quark a kopr vložte do misky. Lehce ochuťte černým pepřem a ušlehejte. Vmíchejte lososa. Směs dejte na pár minut chladit, aby trochu ztuhla a promísily se chuti. Mezitím rozehřejte gril (troubu) na střední teplotu. Každou housku rozřízněte napůl a řezem dolů umístěte pod gril. Pečte pár minut. Když housky zezlátnou, otočte je a pečte dalších pár minut. 50 g uzeného lososa 50 g sýru quark (pokud nemáme, nahradíme tvarohem) čajová lžička čerstvého kopru čerstvě mletý černý pepř pro chuť 4 housky trochu čerstvě utržené pažitky, pro servírování citrón nakrájený na čtvrtiny, pro servírování Připravte 4 talíře a na každý z nich položte dvě půlky housky. Každou půlku potřete připravenou pomazánkou a posypte pažitkou. Servírujte lehce pokapané citrónovou šťávou.

12 DOBRÝ START BRAMBOROVÉ RÖSTI PEČENÉ V TROUBĚ S RAJČATOVOU KŮRKOU velký brambor nakrájený na cm kostky sladký brambor nakrájený na cm kostky 00 g žaludové dýně nakrájené na cm kostky čajové lžičky olivového oleje jemně nakrájená cibule rozmačkané stroužky česneku čajová lžička kmínu čajové lžičky papriky rajčata 80 g čerstvé strouhanky 50 g nastrouhaného parmezánského sýru čajové lžičky čerstvě nasekané petrželky 4 Výborné víkendové snídaňovo-obědové jídlo. Tyto brambory hash brown jsou připraveny ze dvou druhů brambor a smíchány s žaludovou dýní a grilovanými rajčaty, které vám hned ráno dodají potřebnou dávku vitamínu C a lykopenu. Rozehřejte troubu na 00 C, plynová trouba stupeň 6. Velký hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu. Vložte brambory a dýni a vařte přibližně 5 min., až začnou kraje zeleniny měknout. Poté ji nechte důkladně okapat a vysypte na krájecí desku, aby trochu vychladla. Vezměte kuchyňskou utěrku a lehkým přikládáním zeleninu osušte. Mezitím na pánvi rozpalte olej a na mírném ohni osmažte cibuli a česnek. Bude trvat přibližně 0 min., než změknou. Přidejte kmín a papriku a smažte ještě dalších 5 min. Poté vmíchejte připravené brambory a dýni. Obsah pánve přesypte a rozprostřete na plech. Pečte 5 45 min.v horní části trouby. V mezičase nakrájejte rajčata na plátky a v misce smíchejte strouhanku s parmezánem. 0 min. před dokončením pečení vytáhněte plech z trouby, povrch poklaďte nakrájenými rajčaty a posypte směsí strouhanky a parmezánu. Vraťte plech do trouby a pečte asi 0 min., až povrch zezlátne a rajčata změknou. 5 Před servírováním rozdělte hotové rösti na talíře a ozdobte petrželkou.

13 DOBRÝ START JARNÍ BYLINKOVÁ FRITTATA Španělská omeleta s dokonalou chutí čerstvých bylinek. Pokud trpíte návaly horka nebo nočním pocením, použijte více šalvěje. Šalvěj obsahuje látky napodobující estrogen. Umyjte koření a odstraňte všechny tvrdé stonky a stopky. Vše, kromě listů šalvěje, nahrubo nakrájejte. Šalvěj nechejte vcelku. Připravte si mísu a v ní ušlehejte dohromady vejce, mléko a pepř. Na malé pánvi, na mírném ohni, rozpouštějte máslo tak dlouho, dokud nezačne pěnit. Potřebujete tolik másla, aby vám pokrylo celé dno pánve. Přidejte bylinky a chvíli povařte. Pokud použijete šalvěj, vložte listy na pánev o 5 min. dříve než ostatní bylinky g čerstvých bylinek (použijte směs např. bazalky, majoránky, šalvěje, rukoly, fenyklu, šťovíku a celerové natě) vejce 5 ml mléka ½ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře 0 0 g másla porce Směs vajec, mléka a pepře vylijte na pánev a pečte tak dlouho, až bude spodní část frittaty hnědá. Připravte si talíř. Nahněte pánev a frittatu nechte sklouznout na talíř. Poté talíř nad pánví obraťte, tak aby na ni frittata dopadla horní částí. Jakmile jsou obě strany hnědé, vytáhněte frittatu z pánve a nechte trochu vychladnout. Před servírováním ji rozkrájejte na trojúhelníčky.

14 4 DOBRÝ START

15 PEČENÁ VEJCE A HŘIBY V ŠUNKOVÉM OBALU Tento recept je zajímavou, méně tučnou a zdravější alternativou oblíbených vajec se slaninou. Připravte si syté a vyvážené jídlo, které se hodí zejména pro sváteční a prázdninové dny. Rozpalte troubu na 00 C, plynová trouba stupeň 6. Připravte si osm formiček na muffiny a lehce je vymažte olejem. Na středně rozehřátou plotýnku položte pánev. Jakmile se rozehřeje, rozprostřete na ni hřiby a nasucho smažte asi 0 min., než hřiby ztmavnou, pustí šťávu a znovu ji nasáknou. Poté je nechte trochu vychladnout a vmíchejte jogurt a pepř. Do každé formičky vložte šunku. Snažte se ji co nevíce přitlačit k okrajům a nahoře ji nechte je překrýt. Tři polévkové lžíce hřibové směsi si odložte stranou, na ozdobení. Zbytek použijte na naplnění formiček se šunkou. DOBRÝ START 5 řepkový nebo slunečnicový olej na pomaštění 5 jemně nakrájených velkých hřibů čajová lžička řeckého jogurtu ½ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře 8 tenkých plátků parmské šunky nebo pancetty 8 vajec 50 g špenátových listů 4 krajíce celozrnného chleba 4 Do misky rozbijte vejce a každé z nich opatrně přeneste do jedné formičky. Dávejte pozor, aby vám bílek nepřetekl přes její okraje. Pečte 0 min., až bude bílek pevný, ale žloutky stále tekuté. Mezitím, umyjte špenát a ještě mokrý ho položte do hrnce. Za stálého míchání ho pár minut vařte na středně rozehřáté plotýnce, dokud nezvadne. Opečte chleba. Z každé formičky opatrně vyjměte upečený obsah a hned servírujte s chlebem, špenátem a odloženou hřibovou směsí. MÍCHANÁ VEJCE SE SÝREM A UZENÝM PSTRUHEM Toto jídlo je ideální snídaně pro skvělý začátek dne. Použitím nízkokalorického smetanového sýra můžete navíc snížit jeho kalorickou hodnotu. Sýr a filé rozkrájejte na malé kousky. Ve velké míse důkladně ušlehejte vejce. Vmíchejte pstruha, sýr, červenou cibuli a kopr. Ciabattu nakrájejte na proužky a opečte. Nenechte ji vychladnout. Na nepřilnavé pánvi rozpouštějte máslo, dokud nezačne pěnit. Pozor, nepřipalte ho. Přelijte připravená vejce. Teplotu plotýnky snižte na minimum a za stálého míchání 5 min. vařte, až bude směs lehce promíchaná. Poté pánev odstraňte z plotýnky a vejce hned servírujte s opečenou ciabattou. 00 g filé z uzeného pstruha 00 g tuhého smetanového sýra 8 vajec ½ jemně nakrájené červené cibule ½ čajové lžičky jemně nakrájeného čerstvého kopru velká hrouda másla chléb ciabatta

Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte.

Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte. ZÁKLADNÍ RECEPTY NA TĚSTO Křehké těsto na paštiky 1,5 kg mouky 15 g soli 250 g másla nebo sádla 3/8 l vody Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte.

Více

MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM

MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM Příprava: 40 minut Pečení: 12 minut Počet porcí: 16 pusinek Ingredience 180 g změklého másla 30 g moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu 230 g hladké mouky 2 vejce Na náplň:

Více

CLARITY ZMRZLINOVAČ. Recepty

CLARITY ZMRZLINOVAČ. Recepty CLARITY ZMRZLINOVAČ Recepty 2 obsah Spojení vanilky a čokolády 4 Osvěžující citrónová zmrzlina 6 Sladký hřích s mandarinkami, čokoládou a likérem 7 Mražený banánový jogurt 9 Zázvorovo-meruňková symfonie

Více

Kuchařka zdravých svačinek

Kuchařka zdravých svačinek Kuchařka zdravých svačinek 250 g měkkého tvarohu 1 červená paprika (může být i nakládaná) 1 vejce 100 g eidamu sůl 1. Papriku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Eidam nastrouháme. 2. Vejce uvaříme natvrdo,

Více

OBOUSTRANNÁ PÁNEV KNIHA RECEPTŮ

OBOUSTRANNÁ PÁNEV KNIHA RECEPTŮ OBOUSTRANNÁ PÁNEV KNIHA RECEPTŮ Před použitím si pečlivě přečtěte následující pokyny: Péče a údržba: před prvním použitím Oboustrannou pánev umyjte v horké mýdlové vodě. Opláchněte a osušte. Vnitřní strany

Více

Indická kuchyně I. Naan. Chana masala. Zeleninové Pakoras. Butter Chicken. Kuře tikka

Indická kuchyně I. Naan. Chana masala. Zeleninové Pakoras. Butter Chicken. Kuře tikka Indická kuchyně I. Naan Chana masala Zeleninové Pakoras Butter Chicken Kuře tikka Naan 1 kg hladké mouky voda olej česnek (podle chuti) sůl Smíchejte mouku s vodou v misce na těsto. Jemně osolte. Když

Více

RECEPTY SMART SNACK.

RECEPTY SMART SNACK. RECEPTY SMART SNACK Ořecháčky (Ořechové koláčky) 200 g rozemletých vloček (ovesné, pohankové) 2 porce Smart Snack s kešu 40 g směs rozemletých ořechů (vlašské ořechy, mandle) 3 vejce (možno i 1 celé vejce

Více

Jídelníček: Týden 1. Snídaně: Ovesná kaše s mandlemi a skořicí, smažená vejce a cup cakes. Snídaně: Banánové lívance s tvarohovou náplní

Jídelníček: Týden 1. Snídaně: Ovesná kaše s mandlemi a skořicí, smažená vejce a cup cakes. Snídaně: Banánové lívance s tvarohovou náplní Cesta do plavek Jídelníček Týden 1 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 1 den 1 pondělí den 5 pátek Snídaně: Jahodová omeleta Oběd: Hovězí hamburger Večeře: Kuřecí maso

Více

ŘEPNÝ KRÉM S RUKOLOU POLÉVKY ŘEPNÝ KRÉM S RUKOLOU

ŘEPNÝ KRÉM S RUKOLOU POLÉVKY ŘEPNÝ KRÉM S RUKOLOU 62 63 POLÉVKY ŘEPNÝ KRÉM S RUKOLOU Řepná polévka je obvykle spojována se zimou, ale spolu s rukolou je to univerzální jídlo: horká vám bude chutnat v chladnu, vychlazená s pár kostkami ledu v létě. 1400

Více

OFICIÁLNÍ PARTNER VAŠICH VZPOMÍNEK NA DĚTSTVÍ

OFICIÁLNÍ PARTNER VAŠICH VZPOMÍNEK NA DĚTSTVÍ OFICIÁLNÍ PARTNER VAŠICH VZPOMÍNEK NA DĚTSTVÍ SPOUSTA RECEPTŮ NA ZMRZLINY všech chutí S vaším domácím zmrzlinovačem si můžete vyrobit chutné zmrzlinové pohoštění ze zcela přírodních surovin. Stačí si vybrat

Více

RECEPTY. Vafle. Inspirováno Švédskem. Söt våffla, många Lawett RECEPTY NA LAHODNÉ VAFLE / 1

RECEPTY. Vafle. Inspirováno Švédskem. Söt våffla, många Lawett RECEPTY NA LAHODNÉ VAFLE / 1 RECEPTY Vafle Inspirováno Švédskem Söt våffla, många Lawett RECEPTY NA LAHODNÉ VAFLE / 1 Šťastné omyly, chutné výsledky Za některá z největších životních potěšení vděčíme drobným nedorozuměním. Tak je

Více

KUCHAŘKA MIKROVLNNÁ TROUBA

KUCHAŘKA MIKROVLNNÁ TROUBA KUCHAŘKA MIKROVLNNÁ TROUBA Blahopřejeme vám k zakoupení mikrovlnné trouby Whirlpool. S touto knihou receptů objevíte skutečné možnosti nového spotřebiče a a vychutnáte si je. Budete překvapeni, jak rychle

Více

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Příklad dobré praxe Ročník: 2. Tematický okruh: Správná výživa (vánoční zdravé cukroví). Spolupráce s rodiči. Popis

Více

RECEPTY SMART NOODLES. www.svet-zdravi.cz

RECEPTY SMART NOODLES. www.svet-zdravi.cz RECEPTY SMART NOODLES Užívejte si italskou kuchyni bez výčitek a kalorií Jedna porce pouze 100 kj u Rychlá a snadná příprava u Hodí se na večeři i jako předkrm u Vhodné pro vegany, vegetariány, celiaky

Více

Svačiny pro děti 1 3 roky

Svačiny pro děti 1 3 roky Dodavatelem základy řady používaných produktů / surovin = CountryLife Svačiny pro děti 1 3 roky 150 g bezlepkové piškoty 2 lžíce bílý jogurt 1 lžíce rýžový sirup 1/2 lžíce máslo Zapečená jablíčka Jablko

Více

6 RECEPTŮ ZE SUPERPOTRAVIN

6 RECEPTŮ ZE SUPERPOTRAVIN 6 RECEPTŮ ZE SUPERPOTRAVIN BANÁNOVÉ SMOOTHIE S JABLKEM A MRKVÍ Jak lépe nastartovat den než s vynikajícím a zdravým smoothie? Vychutnejte si lahodnou kombinaci jablek, banánů, mrkví a a slunečnicových

Více

Instrukce pro učitele k přípravě lekce vaření

Instrukce pro učitele k přípravě lekce vaření suroviny: salátová okurka Dovednosti, které se žáci naučí: loupání, jemné krájení, strouhání, míchání Pokrmy: Studená okurková polévka s koprem, šp.: špetka okurky salátové / 500 g - oloupejte - nastrouhejte

Více

Jídelníček: Týden 2. Snídaně: Skořicová žemle s kávovým krémem a jahodami. Snídaně: Míchaná vejce s čerstvými bylinkami

Jídelníček: Týden 2. Snídaně: Skořicová žemle s kávovým krémem a jahodami. Snídaně: Míchaná vejce s čerstvými bylinkami Cesta do plavek Jídelníček Týden 2 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 2 den 8 pondělí den 12 pátek Snídaně: Míchaná vejce s čerstvými bylinkami Oběd: Vepřový guláš s

Více

Koláče. Náplně do koláčů a buchet 20 / 21. Tvarohová náplň Ingredience

Koláče. Náplně do koláčů a buchet 20 / 21. Tvarohová náplň Ingredience 20 / 21 Koláče Náplně do koláčů a buchet Tvarohová náplň 500 g tučného tvarohu 80 g změklého másla 4 žloutky 2 bílky moučkový cukr dle chuti 1 vanilkový cukr několik lžic tuzemáku Tvaroh dejte do mísy

Více

pracovní list pro žáka

pracovní list pro žáka Modul 4: zdravé vaření Příloha k metodickému balíčku: aktivity zdravého vaření pracovní list pro žáka Příklady zpracování sezónních potravin: Červen okurka a jahody 1a salátová okurka Studená okurková

Více

Váš nový Římský hrnec

Váš nový Římský hrnec Váš nový Římský hrnec Návod k použití Před použitím vložte hrnec minimálně na 10 min do studené vody. Vložte připravený okořeněný pokrm bez vody i bez tuku. Vždy přiklopte víkem a položte na nejnižší patro

Více

Jídelníček: Týden 4. den 22 pondělí den 26 pátek. den 23 úterý den 27 sobota Snídaně: Ovesná kaše s řeckým jogurtem a borůvkami

Jídelníček: Týden 4. den 22 pondělí den 26 pátek. den 23 úterý den 27 sobota Snídaně: Ovesná kaše s řeckým jogurtem a borůvkami Cesta do plavek Jídelníček Týden 4 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 4 den 22 pondělí den 26 pátek Snídaně: Volská oka a toast Oběd: Krůtí prsa pečená na divoko se zeleninovým

Více

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY 10 KUSŮ KULIČKY ŠTĚSTÍ Kuličky lze skladovat v lednici po dobu 5 dnů. Jsou výborné jako svačinka, když máme na něco chuť, anebo jako rychlé doplnění energie. Jsou vhodné zejména

Více

Oběd i večeře. Španělský ptáček. Španělský ptáček. Tip

Oběd i večeře. Španělský ptáček. Španělský ptáček. Tip 4 plátky roštěné 2 vejce 2 lžíce plnotučné hořčice (používám ji nejraději) 1 lžíce bylinek 1 větší vuřt nebo klobása 1 kyselá okurka špalíček pórku 3 lžíce oleje 150 g slaniny do základu 1 velká nakrájená

Více

Cocido z cizrny. Recept od Jorge a Jesús ze španělského týmu. Flag

Cocido z cizrny. Recept od Jorge a Jesús ze španělského týmu. Flag Cocido z cizrny Flag 250 g cizrny, 300 g hovězího jelita, ¼ kuřete, 100 g slaniny, 100 g hovězího jelita s cibulí, 100 g kořeněné klobásy, 50 g šunky, 4 morkové kosti asi 5 cm, 1 kg zelí, 4 středně velké

Více

Polévka: Dýňová. Ingredience:

Polévka: Dýňová. Ingredience: Polévka: Dýňová 8 hrnků vody 1/2 menší dýně 2 cibule 2 mrkve 3 brambory špetka soli mořská řasa (např. řasa Arame) rostlinný olej špetka kmínu 1 lžíce misa (miso je slané asijské koření k dochucení) zelená

Více

Mražený jogurt. s jablečným cukrem. Na 4-6 porcí. Mražený jogurt

Mražený jogurt. s jablečným cukrem. Na 4-6 porcí. Mražený jogurt Mražený jogurt s jablečným cukrem Na 4-6 porcí Na zmrzlinu 600 g řeckého jogurtu (10 %) 100 g cukru 100 ml smetany ke šlehání 2 bílky, špetka soli Na jablečný cukr 80 g cukru 25 ml smetany špetka soli

Více

Jídelníček: Týden 3. Snídaně: Skořicová žemle s jogurtovým krémem a banány. Snídaně: Kokosové lívance s jahodami

Jídelníček: Týden 3. Snídaně: Skořicová žemle s jogurtovým krémem a banány. Snídaně: Kokosové lívance s jahodami Cesta do plavek Jídelníček Týden 3 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 3 den 15 pondělí den 19 pátek Snídaně: Borůvkové lívance Oběd: Zapečený kuskus se žampiony a vejci

Více

Indonéská kuchyně. Salát Gado gado. Nasi goreng - smažená indonéská rýže. Kuřecí maso v arašídovém sambalu

Indonéská kuchyně. Salát Gado gado. Nasi goreng - smažená indonéská rýže. Kuřecí maso v arašídovém sambalu Indonéská kuchyně Salát Gado gado Nasi goreng - smažená indonéská rýže Kuřecí maso v arašídovém sambalu Kuřecí maso ve sladko-kyselém chilli sambalu Hovězí mleté maso dochucené chilli, koriandrem, zázvorem

Více

Polévky. Zeleninový bujón. Wontonová polévka (fotografie vpravo) Čistá polévka. Zelená vaječná polévka. Wontonové taštičky

Polévky. Zeleninový bujón. Wontonová polévka (fotografie vpravo) Čistá polévka. Zelená vaječná polévka. Wontonové taštičky Polévky Zeleninový bujón Jednoduchý, čistě zeleninový bujón uvaříte velmi rychle. 4 polévkové lžíce libečku 4 polévkové lžíce celerových listů ½ cibule 1 mrkev sůl a cukr špetka prášku z feferonek trošku

Více

Počet porcí: 6 košíčků

Počet porcí: 6 košíčků Zima Pistáciový cupcake Cupcaky malé dortíčky o velikosti čajového šálku jsou výborným zákuskem, proto je peču v zimě poměrně často. Jsou dosti syté a návykové. Nechte se překvapit netradičním spojením

Více

Mouku s kořením a solí smíchejte v míse. Přidejte 3-4 lžíce vody tak, aby vzniklo tuhé těsto. Cibulové klínky do něj důkladně vmíchejte.

Mouku s kořením a solí smíchejte v míse. Přidejte 3-4 lžíce vody tak, aby vzniklo tuhé těsto. Cibulové klínky do něj důkladně vmíchejte. Cibulové bhaji hladká mouka 6 lžic mletá kurkuma 1 zarovnaná lžička mletý římský kmín 1 zarovnaná lžička garammasala (indické grilovací koření: hřebíček, kardamon, kmín, koriandr, pepř, skořice) 1 zarovnaná

Více

Chia pudink s jahodami a bazalkou

Chia pudink s jahodami a bazalkou Chia pudink s jahodami a bazalkou 2 porce 10 min* Tato nenápadná semínka, která na první pohled připomínají mák, jsou úžasným zdrojem živin a energie. Chia jsem si oblíbila hlavně při pečení. Přidávám

Více

Weber Grill Academy 1

Weber Grill Academy 1 Weber Grill Academy 1 Sendvič s uzeným lososem, camembertem a fíky Směs česneku a bylinek barbecue Pečená krkovice se směsí česneku a bylinek barbecue Zelenina a těstoviny připravené v grilovací pánvi

Více

Recepty pro vás Pro dobrou chuť i náladu!

Recepty pro vás Pro dobrou chuť i náladu! Recepty pro vás Pro dobrou chuť i náladu! 1 2 3 4 5 Vážení čtenáři, jeden z pěti hlavních stravovacích návyků dialyzovaných pacientů říká, že je třeba dbát na dostatečný přísun energie. A jelikož ke své

Více

Pomazánka s vejci a olivami

Pomazánka s vejci a olivami Pomazánka s Tofu Uzené tofu Sýr měkký Olivový olej extra virgine Trochu soli Případně jarní cibulku Postup Uzené tofu rozmixujte do hladka s olivovým olejem, až vznikne hladká krémová hmota. Tu smíchejte

Více

Den podle NATURHOUSE. pro více energie a radosti do života aneb Na jídle záleží především

Den podle NATURHOUSE. pro více energie a radosti do života aneb Na jídle záleží především Den podle NATURHOUSE pro více energie a radosti do života aneb Na jídle záleží především Milá čtenářko, milý čtenáři, právě se před vámi otevírá výběr 6 receptů, které jsme připravili přímo exkluzivně

Více

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 1 Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 2 KŘEHKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ S OŘECHY Tvaroh je zdravou a lahodnou surovinou. Je lehký, dobře stravitelný, ale přitom

Více

recepty s Přírodním nápojem Natural Balance

recepty s Přírodním nápojem Natural Balance KOKTEJLY recepty s Přírodním nápojem Natural Balance KOKTEJLY Koktejly jsou lahodné nápoje vhodné pro spoustu příležitostí, které se snadno přizpůsobí každému mlsnému jazýčku. Milují je jak dospělí, tak

Více

2 lžíce bambusových výhonků 1 lžíce sezamového oleje (lze použít i slunečnicový) III VII VIII

2 lžíce bambusových výhonků 1 lžíce sezamového oleje (lze použít i slunečnicový) III VII VIII 8 plátků toustového chleba 200 ml mléka ¼ lžičky mleté skořice 1 balení vanilkového cukru muškátový oříšek špetka soli moučkový cukr máslo sezonní ovoce 2 hrnky ovesných vloček 1 hrnek slunečnicových semínek

Více

Každý si stežuje, že nemá čas vařit...

Každý si stežuje, že nemá čas vařit... Každý si stežuje, že nemá čas vařit... Ale je to vlastně jen o tom, že lidé nevědí co přesně chtějí připravit a je jim často líto věnovat čas na vaření pro sebe i pro své nejbližší. A přitom jde o tu nejsnažší

Více

Banánové lívance NA 10 KUSŮ. Ingredience. Postup. 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky

Banánové lívance NA 10 KUSŮ. Ingredience. Postup. 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky Banánové lívance NA 10 KUSŮ 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky Banány rozmačkáme vidličkou, poté postupně přimícháme vejce a mouku. Ze vzniklého těsta tvoříme malé lívance, které smažíme

Více

5PŘÍLOHY MOHOU BÝT NĚKDY. Přílohy PŘÍLOHY 91 JEDNÍM Z PROBLÉMŮ, KDYŽ PŘI- PRAVUJETE JÍDLO. PROTO JE TATO KAPITOLA ZAMĚŘENÁ NA KREATIVNÍ

5PŘÍLOHY MOHOU BÝT NĚKDY. Přílohy PŘÍLOHY 91 JEDNÍM Z PROBLÉMŮ, KDYŽ PŘI- PRAVUJETE JÍDLO. PROTO JE TATO KAPITOLA ZAMĚŘENÁ NA KREATIVNÍ PŘÍLOHY 9 5PŘÍLOHY MOHOU BÝT NĚKDY JEDNÍM Z PROBLÉMŮ, KDYŽ PŘI- PRAVUJETE JÍDLO. PROTO JE TATO Přílohy KAPITOLA ZAMĚŘENÁ NA KREATIVNÍ PŘÍLOHY, JAKO JE ZELENINOVÁ OBLOHA ČI SALÁT, KTERÉ OŽIVÍ POKRM CHUŤOVĚ

Více

Dortová forma s víkem

Dortová forma s víkem cs Dortová forma s víkem Informace o výrobku a recepty Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 89631FV03X00VII 2016-10 336 914 Nepřilnavá vrstva Forma a dno jsou opatřeny nepřilnavou vrstvou, aby bylo možné pečivo

Více

RUMP STEAK S HRANOLKAMI A BÉARNSKOU OMÁČKOU

RUMP STEAK S HRANOLKAMI A BÉARNSKOU OMÁČKOU RUMP STEAK S HRANOLKAMI A BÉARNSKOU OMÁČKOU 400 g brambor, oloupaných a nakrájených na hranolky 4 rump steaky, každý o váze přibližně 250 g sůl a čerstvě namletý černý pepř 25 g másla 1 lžíci olivového

Více

Mexická kuchyně III. Smažené papriky Relleňos. Krevety v mandlové omáčce. Plněné motýlky z hovězí roštěné brambory se solí s chipotlle

Mexická kuchyně III. Smažené papriky Relleňos. Krevety v mandlové omáčce. Plněné motýlky z hovězí roštěné brambory se solí s chipotlle Mexická kuchyně III. Smažené papriky Relleňos Krevety v mandlové omáčce Plněné motýlky z hovězí roštěné brambory se solí s chipotlle Nopales kaktusová salsa Kokosový puding Smažené papriky Relleňos 6 tlustostěnných

Více

Užijte si dýňovou sezónu naplno: 6 receptů na zdravé dýňové dobroty

Užijte si dýňovou sezónu naplno: 6 receptů na zdravé dýňové dobroty Užijte si dýňovou sezónu naplno: 6 receptů na zdravé dýňové dobroty Podzim je krásné roční období z mnoha důvodů. Jedním z nich je dýně. Zdobí naše zahrádky, farmářské trhy i restaurace. Vznikají speciální

Více

Překvapte Vaše děti svačinou do školy! Užijte si naši speciální kuchařku plnou skvělých nápadů

Překvapte Vaše děti svačinou do školy! Užijte si naši speciální kuchařku plnou skvělých nápadů Překvapte Vaše děti svačinou do školy! Užijte si naši speciální kuchařku plnou skvělých nápadů OBSAH Pomazánky Lilková pomazánka Brokolicová pomazánka Pomazánka z kořenové zeleniny Čokoládový hummus 3

Více

SPAGHETTI COOKER & PASTA

SPAGHETTI COOKER & PASTA SPAGHETTI COOKER & PASTA 1 Spaghetti & Pasta Cooker Je ideální nejen pro přípravu těstovin, ale i zeleniny, brambor, masa, salátů a mnoha dalších pokrmů. Slouží zároveň jako cedník. Před použitím si pečlivě

Více

4 NEJLEPŠÍ SMOOTHIE RECEPTY NA HUBNUTÍ

4 NEJLEPŠÍ SMOOTHIE RECEPTY NA HUBNUTÍ 4 NEJLEPŠÍ SMOOTHIE RECEPTY NA HUBNUTÍ Chcete svému tělu dopřát maximum živin, vitamínů, minerálů a cenných látek? Zároveň se vyhýbáte prázdným cukrům a udržujete si postavu? Pak pro vás máme 4 nejlepší

Více

Dětský kurz s recepty Jamie Olivera

Dětský kurz s recepty Jamie Olivera Dětský kurz s recepty Jamie Olivera Jednoduchý salát Křupavé kuřecí kousky s bylinkovým dipem Losos se zeleninou a pestem Bezlepkové ovesné sušenky s hrozinkami Jednoduchý salát 4 jarní cibulky 1 okurka

Více

Lehké recepty Méně cholesterolu

Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Stravovat se zdravě, neznamená mít hlad! A ani to neznamená, že se musíte vzdát tradičních jídel a dělat kompromisy v chuti. Stačí sáhnout

Více

Pochutnejte si bez zbytečných kalorií

Pochutnejte si bez zbytečných kalorií 23 Pochutnejte si bez zbytečných kalorií aneb jak udělat z jídla vysoce kalorického jídlo nízkoenergetické? Pokud se rozhodnete, že budete hubnout, většinou vás napadne slůvko dieta a s tím spojený nepříjemný

Více

Snídaně. Sýry. Tvaroh. Gramáž-hmotnosti potravin příloha k Dietním jídelníčkům. Internetové fitness televize FitnessTV.cz

Snídaně. Sýry. Tvaroh. Gramáž-hmotnosti potravin příloha k Dietním jídelníčkům. Internetové fitness televize FitnessTV.cz Internetové fitness televize FitnessTV.cz Gramáž-hmotnosti potravin příloha k Dietním jídelníčkům Snídaně Sýry sýr Apetito linie Sýr light tavený Sýr cottage light Hermelín Figura Hermelín Figura Camembert

Více

Brusinkové muffiny. Plech dejte na prostřední pozici a pečte v předehřáté troubě asi minut.

Brusinkové muffiny. Plech dejte na prostřední pozici a pečte v předehřáté troubě asi minut. Brusinkové muffiny muffiny se sušenými brusinkami ovesné vločky sušené brusinky 150 ml podmáslí 2 vejce 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu Návod na přípravu 12

Více

ZELENINOVÝ MIX Z GRILU

ZELENINOVÝ MIX Z GRILU ZELENINOVÝ MIX Z GRILU Ingredience mořská sůl 1 špetka pepř mletý 1 špetka olivový olej extra panenský 140 ml rajče 8 ks červená paprika 2 ks žlutá paprika 2 ks čekanka 2 ks houby shitake 500 g lilek 4

Více

1. DEN/1. TÝDEN. SUROVINY: 50 g (1/2) chléb celozrnný, 1 ČL másla, 1 plátek tvrdého sýru (30% tuku), 1 ks červené papriky

1. DEN/1. TÝDEN. SUROVINY: 50 g (1/2) chléb celozrnný, 1 ČL másla, 1 plátek tvrdého sýru (30% tuku), 1 ks červené papriky 1. DEN/1. TÝDEN 6:30 300 ml vlažné vody s citronem nebo 1 PL jablečného octa 7:00 SNÍDANĚ OVESNÁ KAŠE S JABLKEM SUROVINY: 4 PL ovesných vloček, 150 g (1ks) bílého neslazeného jogurtu 3% tuku, 1 jablko,

Více

DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA 2015 / 2016

DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA 2015 / 2016 DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA 2015 / 2016 DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA Děvčata a chlapci, končí naše desetiměsíční spolupráce. Poznali jste řadu nových kuchařských nástrojů a přístrojů, seznámili se se spoustou nových receptů

Více

Salát z brokolice a květáku se zálivkou z ančoviček

Salát z brokolice a květáku se zálivkou z ančoviček Salát z brokolice a květáku se zálivkou z ančoviček Na 4 porce Přísady: 400 g brokolice 400 g květáku 2 vejce 1-2 stroužkyčesneku 6 PL olivovéhooleje 2-3 ančovičky 3 PL octa z červeného vína Pepř, sůl

Více

PD 099 3in1 DORTÍKOVAČ RECEPTY

PD 099 3in1 DORTÍKOVAČ RECEPTY PD 099 3in1 DORTÍKOVAČ RECEPTY DORTÍKOVAČ - RECEPTY Muffiny s chorizem 250 g hladké mouky 2 lžičky kypřicího prášku 2 vejce 50 g rozpuštěného másla 200 ml podmáslí sůl a pepř 80 g nahrubo strouhaného ementálu

Více

Léto plné inspirace!

Léto plné inspirace! Léto plné inspirace! #Over150fragrances Letní POTĚŠENÍ pouze s Aurile! Mixujte, míchejte Výsledek bude vynikající! 1 Káva Aurile Vanilla s jahodami káva Aurile Vanilla (2 čajové lžičky na 150 ml vody)

Více

SLANÉ ŽITNÝ CHLEBÍČEK SE SEMÍNKOVOU RAW POMAZÁNKOU CHLEBÍČEK POHANKOVÝ S CIZRNOVOU POMAZÁNKOU A MRKVOVÝM SALÁTEM

SLANÉ ŽITNÝ CHLEBÍČEK SE SEMÍNKOVOU RAW POMAZÁNKOU CHLEBÍČEK POHANKOVÝ S CIZRNOVOU POMAZÁNKOU A MRKVOVÝM SALÁTEM SLANÉ ŽITNÝ CHLEBÍČEK SE SEMÍNKOVOU RAW POMAZÁNKOU Složení: žitný chléb (bio žitná celozrnná mouka, bio žitný celozrnný kvásek, voda, kmín, sůl), semínková pomazánka se sušenými rajčaty (slunečnicová semínka,

Více

Žijte rychle, jezte pomalu MULTIFUNKČNÍ HRNEC OD GORENJE

Žijte rychle, jezte pomalu MULTIFUNKČNÍ HRNEC OD GORENJE Žijte rychle, jezte pomalu MULTIFUNKČNÍ HRNEC OD GORENJE Doba se změnila a životní styl moderních lidí je velmi hektický. Proto je důležité nezapomínat na skutečné hodnoty z hlediska výživy vyváženost,

Více

Žitné mouky T 960 Žitná chlebová T 1700 Žitná celozrnná

Žitné mouky T 960 Žitná chlebová T 1700 Žitná celozrnná Pšeničné mouky 00 Pšeničná mouka hladká světlá T 400 Pšeničná výběrová polohrubá T 405 je umletá ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu) a je vlastně nejsvětlejší a tedy nejmíň celozrnná. T

Více

přehled pečiva slané Rohlík cereální BIO Rohlík provensálský BIO Rohlík finský BIO Kostka s dýňovými semínky BIO Houska cereální malá BIO 50 g

přehled pečiva slané Rohlík cereální BIO Rohlík provensálský BIO Rohlík finský BIO Kostka s dýňovými semínky BIO Houska cereální malá BIO 50 g přehled pečiva CL 04/2018 Minimální trvanlivost: 2 dny (není-li uvedeno jinak) * z produkce kontrolovaného ekologického zemědělství slané Rohlík cereální 50 g 620001 Rohlík provensálský 50 g 620020 Rohlík

Více

Riccardo Lucque. kuchyně

Riccardo Lucque. kuchyně Riccardo Lucque kuchyně 2 3 Bramborové krokety s vařenou šunkou a sýrem fontina Crocchette di patate, prosciutto e fontina 300 g syrových brambor 70 g na kostičky nakrájené vařené šunky 70 g na kostičky

Více

DO 498BL DO 499BL POLÉVKOVAR RECEPTY

DO 498BL DO 499BL POLÉVKOVAR RECEPTY DO 498BL DO 499BL POLÉVKOVAR RECEPTY PŘIPRAVTE SI LAHODNOU POLÉVKU! S tímto přístrojem snadno připravíte plný hrnec horké polévky z čerstvé zeleniny už do 20 minut. Do přístroje vložte všechny suroviny,

Více

Lučina 23.516 Lučina nasladko 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví 23.514 Kedlubnová s Lučinou 23.515 Pomazánka z Lučiny a vajíček Pomazánka Lučinka

Lučina 23.516 Lučina nasladko 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví 23.514 Kedlubnová s Lučinou 23.515 Pomazánka z Lučiny a vajíček Pomazánka Lučinka Lučina 23.516 Lučina nasladko Lučinu smícháme s vanilkovým cukrem. Mažeme na celozrnnou večku, zdobíme pomerančem. - 1,3,7,11 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví Lučinu rozetřeme vidličkou, přidáme flóru,

Více

Minikuchařka zdravého stravování

Minikuchařka zdravého stravování Minikuchařka zdravého stravování Pokrmy zde uvedené byly připraveny žáky školy pod vedením učitelů odborného výcviku ISŠ HPOS Příbram v rámci projektu Čas pro prváky Realizace projektu byla spolufinancována

Více

do Čtvrtek Pátek

do Čtvrtek Pátek Čtvrtek 1.2.2018 Přesnídávka Rohlík s plátkovým sýrem a okurkou, kakao (A: 01,07) Polévka Z vaječné jíšky se zeleninou (A: 01,03,07,09) Oběd Kuřecí závitek, dušená rýže, strouhaná mrkev, mangový nápoj

Více

TROJITÝ COKOLÁDOVÝ MOUCNÍK. Tip. postup. PRísady

TROJITÝ COKOLÁDOVÝ MOUCNÍK. Tip. postup. PRísady TROJITÝ COKOLÁDOVÝ MOUCNÍK Tohle je tak luxusní pochoutka, že lepší neznám. Osobně si nedokážu život bez čokolády vůbec představit, tak honem do toho! 2 lžíce másla a trochu na vymazání 40 g hořké čokolády,

Více

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Bábovková kuchařka 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Šlehačková mramorová bábovka 3 vejce cukr krystal 250g smetana ke šlehání (33%tuku) 250ml polohrubá mouka 500g kypřící prášek ½ sáčku olej na vymazání formy

Více

Česká kuchyně na zdravý způsob

Česká kuchyně na zdravý způsob 13 Česká kuchyně na zdravý způsob aneb jak udělat z jídla vysoce kalorického jídlo nízkoenergetické? Pokud se rozhodnete, že budete hubnout, většinou vás napadne slůvko dieta a s tím spojený nepříjemný

Více

Vegetariánská kuchyně

Vegetariánská kuchyně Vegetariánská kuchyně Semínkové paté se sušenými rajčaty Vegeburger s quionoou a domácí tatarkou Šafránovo-kokosová polévka s čerstvým špenátem Fazolové brownies s avokádovým krémem Semínkové paté se sušenými

Více

CHUŤOVKY A PŘEDKRMY 25

CHUŤOVKY A PŘEDKRMY 25 CHUŤOVKY A PŘEDKRMY 25 JEDNOHUBKY Z CHORIZA A MUŠLÍ Skvělá kombinace dvou různých chutí a struktur. Mušle díky oleji z choriza lehce zrůžoví a chuť papriky pronikne do jejich masa. Tyto dvě ingredience

Více

Hermelín v županu - fantazie!!!

Hermelín v županu - fantazie!!! Hermelín v županu - fantazie!!! na 10 kusů: 2 balení listového těsta, 5 hermelínů nebo stříbrňáků (fantastický je pikantní Vltavín), 20 plátků šunky, kečup, 1 vejce na potření, sezamové semínko. Z jednoho

Více

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com 1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY 1.1 Hovězí pečeně Nastavení: Automatická pečicí sonda. Teplota sondy: 65 C. Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí sondu a vložte do zapékací

Více

KACHNÍ PRSA NA SMĚSI MLADÝCH SALÁTŮ

KACHNÍ PRSA NA SMĚSI MLADÝCH SALÁTŮ KACHNÍ PRSA NA SMĚSI MLADÝCH SALÁTŮ Ingredience: rukola 250 g hrubá sůl 1 špetka pepř černý mletý 1 špetka cherry rajčátka 250 g kachní prsa 1 ks piniové oříšky 150 g červené víno 150 ml Připravte si:

Více

Asijské fusion. Duhové jarní závitky se zázvorovo arašídovou omáčkou. Banánová polévka s kokosovým mlékem. Kuřecí salát ze skleněných nudlí

Asijské fusion. Duhové jarní závitky se zázvorovo arašídovou omáčkou. Banánová polévka s kokosovým mlékem. Kuřecí salát ze skleněných nudlí Asijské fusion Duhové jarní závitky se zázvorovo arašídovou omáčkou Banánová polévka s kokosovým mlékem Kuřecí salát ze skleněných nudlí Domácí curry s hovězím masem a ananasem Duhové jarní závitky se

Více

Sada na pečení. vícepatrových dortů. Informace o výrobku a recepty

Sada na pečení. vícepatrových dortů. Informace o výrobku a recepty Sada na pečení vícepatrových dortů cs Informace o výrobku a recepty Vážení zákazníci, Vaše nová sada na pečení dortů obsahuje 3 silikonové formy, které můžete používat i samostatně. Pro úsporné uložení

Více

NABÍDKA CATERINGU. jednotko va cena. cena celkem. množství. slané

NABÍDKA CATERINGU. jednotko va cena. cena celkem. množství. slané CATERINGOVÁ NABÍDKA NABÍDKA CATERINGU slané množství jednotko va cena cena celkem žitný chlebíček se semínkovou raw pomazánkou 25 0 chlebíček bezlepkový s cizrnovou pomazánkou a mrkvovým salátem 25 0 chlebíček

Více

BORŮVKOVÉ SMOOTHIE. - velká hrst borůvek - 1 banán - 1 citrón (šťáva) + voda

BORŮVKOVÉ SMOOTHIE. - velká hrst borůvek - 1 banán - 1 citrón (šťáva) + voda Ovocné a zeleninové pro zdraví a krásu 1. Borůvkové smoothie 2. Jahodové smoothie 3. Bojo smoothie 4. Smoothie banán/zázvor 5. Cizrnová pomazánka 6. Hroznové smoothie 7. Jablečno- fenyklové smoothie 8.

Více

Jídelníček na 1. týden

Jídelníček na 1. týden Jídelníček na 1. týden MUŽ S NADVÁHOU (energetický příjem 2500 až 2600 kcal) Tyto recepty jsou určeny pro muže s nadváhou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry: věk 45 let 180 cm

Více

Chuť, která vám vrátí sílu. Jednoduché a chutné recepty s přípravkem Nutricomp

Chuť, která vám vrátí sílu. Jednoduché a chutné recepty s přípravkem Nutricomp Chuť, která vám vrátí sílu Jednoduché a chutné recepty s přípravkem Nutricomp Úvod Máte problémy s trávením? Trpíte onemocněním trávicího traktu, nechutenstvím nebo podvýživou? Chystáte se na operaci nebo

Více

přehled pečiva slané Rohlík cereální BIO Rohlík provensálský BIO Rohlík finský BIO Kostka s dýňovými semínky BIO Houska cereální malá BIO

přehled pečiva slané Rohlík cereální BIO Rohlík provensálský BIO Rohlík finský BIO Kostka s dýňovými semínky BIO Houska cereální malá BIO Biopekárna přehled pečiva Minimální trvanlivost: 2 dny (není-li uvedeno jinak) slané Nenačovice 87, 266 01 Beroun, www.countrylife.cz * z produkce kontrolovaného ekologického zemědělství CL 04/2016 Rohlík

Více

Uzená zmrzlina s bourbonem a třešněmi

Uzená zmrzlina s bourbonem a třešněmi Uzená zmrzlina s bourbonem a třešněmi the Smoking Gun Uzená zmrzlina s bourbonem a třešněmi Příprava 20 minut + míchání / vaření 30 minut Připravte si vanilkový krém den předem. 8 10 porcí the Smoking

Více

SUŠIČKA POTRAVIN NÁVOD NA SUŠENÍ + RECEPTY

SUŠIČKA POTRAVIN NÁVOD NA SUŠENÍ + RECEPTY SUŠIČKA POTRAVIN NÁVOD NA SUŠENÍ + RECEPTY Doba sušení Celkový čas sušení vždy závisí na typu potraviny, jak velké a jak tlusté plátky budete mít. Záleží však i na ostatních okolnostech: kolik vody potravina

Více

Česnek, cibuli, celer, mrkev, brambory, fazolky, cukety a rajčata nakrájíme nadrobno.

Česnek, cibuli, celer, mrkev, brambory, fazolky, cukety a rajčata nakrájíme nadrobno. Ingredience 4 porce MINESTRONE italská hustá zeleninová polévka 150 g kořenová zelenina 1 brambora 1 rajče 50g zelené fazolky 50g cuketa 1,5 ks cibule + 2 stroužky česnek 1 lžice rajčatový protlak 0,8l

Více

Vitality. Vánoční cukroví a menu

Vitality. Vánoční cukroví a menu Vitality Vánoční cukroví a menu Na co máte chuť? Hlavní chod Vánoční cukroví Nepečené cukroví Pečené cukroví RAW cukroví Hlavní chod Lahodná rybí polévka, klasika českých Vánoc v podobě houbového kuby

Více

........ CS TROUBA RECEPTY

........ CS TROUBA RECEPTY ...... CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com AUTOMATICKÉ PROGRAMY Číslo programu Název programu 1 HOVĚZÍ PEČENĚ 2 VEPŘOVÁ PEČENĚ 3 CELÉ KUŘE 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ 7 BÍLÝ CHLÉB 8 ZAPEČENÉ

Více

Citrónová buchta. Ingredience. Postup

Citrónová buchta. Ingredience. Postup Citrónová buchta 450 g polohrubé mouky, 1 lžička sody, 170 g krystalového cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, 250 ml smetany na vaření, kůra a šťáva z 1 citronu, trochu mléka Všechny suroviny smícháme v těsto,

Více