Seminář SKANSKA Brno, 19. března 2010 Přímo pojížděné mostovky, ochrana výztuže a inhibitory koroze

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Seminář SKANSKA Brno, 19. března 2010 Přímo pojížděné mostovky, ochrana výztuže a inhibitory koroze"

Transkript

1 Přímo pojížděné mostovky, ochrana výztuže a inhibitory koroze Doc. Ing. Karel Pospíšil, Ph.D., MBA

2 Přímo pojížděné mostovky, ochrana výztuže a inhibitory koroze Úvod I. Přímo pojížděné mostovky v USA II. Přímo pojížděné mostovky v ČR III. Výztuž IV. Beton V. Ochrana povrchu přímo pojížděných mostovek VI. Inhibitory koroze VII. Stav přípravy přímo pojížděných mostů v ČR VIII. Závěr

3 ÚVOD Vozovky na mostech jsou problematickým elementem každé silniční trasy. V České republice, podobně jako v Evropě převládá klasické řešení, tedy asfaltová mostní vozovka. Cementobetonová vozovka na mostech je spíše výjimkou. Tou je v ČR např. most u hraničního přechodu Rozvadov Waidhaus, který byl realizován v roce 1997 podle německých technických předpisů a který představují dvě samostatné nosné konstrukce (severní a jižní), každá pro jeden dopravní směr. Umístění společné české a německé celnice na území ČR vytváří situaci, že právě jižní polovina zmíněného mostu se stala součástí vjezdu do České republiky, na němž se řadí těžká nákladní vozidla k odbavení. Tato skutečnost rozhodla pro cementobetonový kryt, což je i vněmecku ojedinělá aplikace na mostě.

4 Most s CB krytem Waidhaus/Rozvadov Délka mostu: 271 m - 7 polí, Kryt vozovky: CB v tloušťce 180 mm, Výztuž: v neutrálné ose ocelová výztuž o průměru 20 mm s protikorozním povlakem z epoxidové pryskyřice, vzdálenost 250 mm, Spáry: příčné smršťovací - po 5 m, opatřeny kluznými trny, dilatační: po 50 m, podélné: dvě, kotvené kotvami (šířka vozovky mezi obrubníky je 12,25 m), těsnění spár: pryžové vložky ze stlačitelných profilů. Mostovka: izolační vrstva z tekutého plastu, polypropylenová geotextilie o plošné hmotnosti 400 g/m² s odolností vůči alkáliím, Vzhledem k celkově velmi technicky náročnému a zatím nevyzkoušenému řešení je kryt sledován Zkušebním ústavem pro stavbu pozemních komunikací Technické univerzity v Mnichově.

5 Stav mostu

6 Stav mostu

7 Stav mostu

8 Stav mostu

9 Stav mostu Z uvedeného je zřejmé, že konstrukční uspřádání cementobetonové vozovky na mostě je poměrně složité a poskytuje tak mnoho příležitostí k poruchám. Nabízí se tedy řešení velmi jednoduché, které je hojně používáno v USA. Tím je přímo pojížděná mostovka, která v sobě skrývá jen dva problémy výztuž a beton.

10 I. přímo pojížděné mostovky v USA

11 I. přímo pojížděné mostovky v USA

12 I. přímo pojížděné mostovky v USA

13 I. přímo pojížděné mostovky v USA

14 I. přímo pojížděné mostovky v USA

15 I. přímo pojížděné mostovky v USA

16 I. přímo pojížděné mostovky v USA

17 I. přímo pojížděné mostovky v USA

18 I. přímo pojížděné mostovky v USA

19 I. přímo pojížděné mostovky v USA

20 I. přímo pojížděné mostovky v USA

21 I. přímo pojížděné mostovky v USA

22 II. přímo pojížděné mostovky v ČR

23 II. přímo pojížděné mostovky v ČR

24 II. přímo pojížděné mostovky v ČR

25 III. Výztuž přímo pojížděných mostovek Výztuž s povlakem keramickým z křemičitanu zinečnatého ze zinku naneseného žárovým pozinkováním ze zinku naneseného Delotovým způsobem z niklu změdi ze slitin mědi z nerezové oceli z galvalua (hliník a zinek) Výztuž z nekorodujících materiálů: titanium nerezová ocel (několik druhů) oceli se sníženou korozivitou hliník-bronz

26 III. Výztuž přímo pojížděných mostovek

27 III. Srovnání cen mostů s různou použitou výztuží Výztuž Poměr cen použité výztuže k ceně běžné výztuže Poměr celková cena mostu s použitou výztuží k celkové ceně mostu s běžnou výztuží Most A Most B Most C běžná 1,0 1,00 1,00 1,00 s epoxidovým povlakem 1,4 1,01 1,02 1,00 z nerezové oceli 6,0 1,16 1,13 1,06 z titánia 30,0 1,91 1,74 1,35

28 Třída betonu Použití Min. pevnost po 28 dnech IV. Beton mostů Min. množství cementu v m 3 Vodní součinitel Obsah vzduchu Sednutí Permeabilita MPa kg % mm C A (HPC) Spodní stavba ,45 6 ± 2 75 ± 25 do 3000 D (HPC) Mostovka ,43 6 ± 2 75 ± 25 do 1500 P (HPC) Nosná konstrukce ,43 6 ± 2 75 ± 25 do 2500 Typické složení směsi pro třídu D : Puzzolan (popílek) Hrubé kamenivo Jemné kamenivo Cement Voda Vzduch 3,08 % 40,35 % 26,69 % 9,13 % 15,75 % 5,00 %

29 V. Ochrana povrchu mostovky Izolace přímo pojížděného povrchu mostovek se provádí jen výjimečně (například na přání zákazníka, při opravách apod.).

30 VI. Inhibitory koroze Inhibitory koroze výztuže jsou organické nebo anorganické látky, které se přidávají ve většině případů s vodou do betonové směsi. Inhibitory lze rozdělit podle do skupin následujícím způsobem: anodické inhibitory vytvářejí na kladném povrchu kovu nerozpustný film nebo jsou kovem pohlcovány. Příkladem těchto inhibitorů jsou přípravky na bázi chromanů, nitritů, alkalických fosfátů, křemičitanů a uhličitanů. Některé inhibitory, např. nitrity, mohou samy osobě akcelerovat korozi výztuže, jsou-li použity v nedostatečné koncentraci. katodické inhibitory jsou vesměs méně účinné, jsou ale bezpečnější. Příkladem těchto inhibitorů jsou soli antimonu, hořčíku, manganu a niklu. Organické inhibitory blokují jak anodické tak katodické reakce pomocí pohlcení veškerého povrchu kovu. Do této skupiny patří aminy, estery apod.

31 VII. Stav přípravy přímo pojížděných mostů v ČR - stav norem Předpokládané odchylky od platných předpisů ČSN :2008 Projektování mostních objektů 15.2 Konstrukce vozovky a chodníku Vozovka a chodníky na mostech pozemních komunikací s nepřesypanou nosnou konstrukcí se navrhuje podle ČSN Na mostech pozemních komunikací s nepřesypanou nosnou konstrukcí je izolační systém součástí mostní vozovky a navrhuje se podle ČSN a zvláštních předpisů. - návrh odchylného řešení: odstavec se nepoužije, neboť vozovka tak, jak ji chápe ČSN na mostě nebude.

32 VII. Stav přípravy přímo pojížděných mostů v ČR - stav norem ČSN : 1971, Z1: 1989, Z2: 1994, Z3: 2005 Navrhování betonových a železobetonových mostních konstrukcí návrh odchylného řešení: mostovka bude betonována tak, že spodní část mostovky bude betonována z konstrukčního betonu C30/37, horní část z vozovkového betonu stejné třídy. Oba betony budou vyhovovat požadavkům pro stupeň vlivu prostředí XF4. Pro obě vrstvy bude použit cement od stejného dodavatele stejné třídy. Pro betonáž bude vypracován speciální technologický postup, který zajistí statické spolupůsobení obou vrstev (horní vrstva se bude betonovat do hodiny po položení spodní vrstvy).

33 VII. Stav přípravy přímo pojížděných mostů v ČR - stav norem ČSN : 1971, Z1: 1989, Z2: 1994, Z3: 2005 Navrhování betonových a železobetonových mostních konstrukcí

34 VII. Stav přípravy přímo pojížděných mostů v ČR - stav norem ČSN : 1971, Z1: 1989, Z2: 1994, Z3: 2005 Navrhování betonových a železobetonových mostních konstrukcí ve znění změny Z3: V čl. 71 se ruší bod c) a nahrazuje takto: c) pro nosnou výztuž mostů se používají oceli , , a odporově svařované sítě vyráběné např. způsobem KARI (dále jen sítě SZ ) z žebírkových drátů. Svařování vložek sítí SZ, jakož i jejich ohýbání za tepla není dovoleno. návrh odchylného řešení: pro výztuž v mostovce se použije výztuž z nerezové oceli v parametrech, které odpovídají nebo jsou lepší něž parametry výztuží uvedených v normě, uvažuje se s nerezovou ocelí , která má shodné parametry s ocelí shodné.

35 VII. Stav přípravy přímo pojížděných mostů v ČR - stav norem ČSN : 1995, Z1: 2005 Navrhování a provádění vozovek na mostech pozemních komunikací Navrhované řešení není podle uvedené normy, neboť norma předpokládá klasickou mostní vozovku, např. kap. 3 normy:

36 VII. Stav přípravy přímo pojížděných mostů v ČR - stav norem ČSN : 1995, Z1: 2005 Navrhování a provádění vozovek na mostech pozemních komunikací navrhované odchylné řešení: norma ČSN se pro navrhovanou stavbu nepoužije. pro provedení mostovky plnící funkci vozovky bude z hlediska požadovaných povrchových vlastností platit kap. 7 ČSN : 2006 Stavba vozovek Cementobetonové kryty Část 1: Provádění a kontrola shody

37 VII. Stav přípravy přímo pojížděných mostů v ČR - stav norem Vsoučasné fázi přípravy se nepředpokládají další odchylky od norem či jiných předpisů. Navrhované řešení je v souladu s ČSN :2008 Projektování mostních objektů, vyjma výše citované odchylky v odkazu na ČSN , která se týká vozovek na mostech. Je v souladu i s ustanovením čl ČSN : Ochrana a odolnost jednotlivých částí mostu se zabezpečuje primární nebo sekundární ochranou. Primární ochrana má být zajištěna: kvalitou materiálu (hutný a jakostní beton podle ČSN EN 206-1), korozivzdorná ocel nebo např. patinující ocel apod.); konstrukčním řešením (např. zvýšené krytí betonářské výztuže, omezená šířka trhlin betonu apod.). Sekundární ochrana má být zajištěna: izolačním systémem (např. mostovka a rubové plochy opěr viz 15.6); ochrannými nátěry a povlaky (nátěry betonu nebo oceli, pokovování oceli apod.).

38 VII. Stav přípravy přímo pojížděných mostů v ČR - stav norem Lze předpokládat, že zavedení přímo pojížděné mostovky ve vhodných případech do české praxe odstraní nedostatky i složitosti současného řešení mostní vozovky a postupně sníží cenu počátečních nákladů i cenu údržby. Navrhované řešení bude v nejvyšší možné míře ve shodě s platnými normami a ostatními předpisy. Výše uvedené odchylky se týkají jen ustanovení, která nejsou v případě přímo pojížděné mostovky z podstaty věci buď relevantní, nebo jsou řešením vynucena.

39 VII. Stav přípravy přímo pojížděných mostů v ČR - projekt V přípravné fázi projektu byly vytipovány dva mosty (SO 236 a SO 237), každý o jednom poli s kolmými světlostmi 10 m, oba situované na rondelu u sjezdu z nově budované dálnice D47. Projektová dokumentace mostu bude v rámci experimentálního projektu přepracována tak, aby splňovala podmínky nutné pro zřízení přímo pojížděné mostovky předpokládá se např. použití nerezové výztuže.

40 VII. Stav přípravy přímo pojížděných mostů v ČR - projekt

41 VII. Stav přípravy přímo pojížděných mostů v ČR - projekt

42 VIII. Závěr Přímo pojížděné mostovky jsou jednou z možností řešení vozovek na mostech. VEvropě se však tohoto řešení příliš neužívá, neboť s ním nejsou velké zkušenosti, a proto vyvolává u našich, ale i evropských mostních odborníků nedůvěru. Navíc zde chybí průhledná analýza srovnávající náklady na výstavbu, údržbu a opravu, která by zohledňovala na jedné straně národní proporce mezi cenami materiálů navzájem a na druhé straně proporce mezi cenami materiálu a práce. Experimentální stavba přinese v této problematice nové poznatky.

43 Děkuji za pozornost

Cementobetonové vozovky na mostech

Cementobetonové vozovky na mostech Cementobetonové vozovky na mostech Karel POSPÍŠIL (1) Cementobetonové kryty vozovek na mostech mají své nesporné přednosti. Jednak při provozu těžkých nákladních vozidel nevzniká nebezpečí vyjíždění kolejí,

Více

Revize ČSN pro stavbu cementobetonových krytů vozovek

Revize ČSN pro stavbu cementobetonových krytů vozovek Revize ČSN 73 6123-1 pro stavbu cementobetonových krytů vozovek Ing. Jaroslava Škarková 19.5.2015 Praha Co je cementobetonový kryt vozovky s povrchem z obnaženého kameniva (beton vymývaný, kartáčovaný,

Více

PŘÍMO POJÍŽDĚNÉ MOSTOVKY

PŘÍMO POJÍŽDĚNÉ MOSTOVKY PŘÍMO POJÍŽDĚNÉ MOSTOVKY Ing. Karel Pospíšil Centrum dopravního výzkumu, sekce dopravní infrastruktury RESUMÉ: Directly running bridge decks. Pavements on bridges are road line problematic element. In

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.10 Březen 2010 ČSN 73 6242 Navrhování a provádění vozovek na mostech pozemních komunikací Design and construction of pavements on road bridges Nahrazení předchozích norem

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 Červen 2014 ČSN 73 6123-1 Stavba vozovek Cementobetonové kryty Část 1: Provádění a kontrola shody Road building Concrete pavements Part 1: Construction and conformity

Více

JANATKA & SYN, s. r. o. projektová, konzultační a realizační činnost v oboru stavebním, statika

JANATKA & SYN, s. r. o. projektová, konzultační a realizační činnost v oboru stavebním, statika JANATKA & SYN, s. r. o. projektová, konzultační a realizační činnost v oboru stavebním, statika KAMENNÉ ŽEHROVICE OBNOVA MŮSTKU V ZELNIŠŤATECH DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY Investor: Obec Kamenné Žehrovice

Více

Smykové trny Schöck typ ESD

Smykové trny Schöck typ ESD Smykové trny Schöck typ kombinované pouzdro HK kombinované pouzdro HS pouzdro HSQ ED (pozinkovaný) ED (z nerezové oceli) -B Systémy jednoduchých trnů Schöck Obsah strana Typy a označení 36-37 Příklady

Více

Technická zpráva ke statickému výpočtu

Technická zpráva ke statickému výpočtu Technická zpráva ke statickému výpočtu Obsah 1. Identifikační údaje...3 2. Základní údaje o mostu...3 2.1 Zatížitelnost mostu:... 4 3. Geotechnické podmínky...4 4. Technické řešení mostu...4 4.1 Založení...

Více

SO 203 Úprava mostu ev. č

SO 203 Úprava mostu ev. č , SO 203 Úprava mostu ev. č. 37-047 , úprava mostu ev.č. 37-047 C 203 0 - Všeobecné konstrukce a práce Poplatky za skládku ( objem v m 3 ) 1 nevhodná zemina z výkopů viz položky výkazu výměr položka V

Více

TP 212 VOZOVKY S CEMENTOBETONOVÝM KRYTEM NA MOSTECH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Technické podmínky Ministerstvo dopravy TP 212

TP 212 VOZOVKY S CEMENTOBETONOVÝM KRYTEM NA MOSTECH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Technické podmínky Ministerstvo dopravy TP 212 TP 212 TP 212 Technické podmínky Ministerstvo dopravy VOZOVKY S CEMENTOBETONOVÝM KRYTEM NA MOSTECH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ říjen 2017 Schváleno Ministerstvem dopravy, Odborem pozemních komunikací pod čj.

Více

Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek

Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Ing. Stanislav Smiřinský ČSN EN 206 a další nové standardy pro výrobu a zkoušení betonu Obsah Konstrukční vrstvy vozovek Výrobkové normy Prováděcí normy Zkušební

Více

Most Pha Opatovská - lávka u zdravotního střediska

Most Pha Opatovská - lávka u zdravotního střediska Most Pha 11-581 Opatovská - lávka u zdravotního střediska HLAVNÍ PROHLÍDKA Strana 1 z 27 Objekt: Most ev.č. Pha 11-581 (Opatovská - lávka u zdravotního střediska) Okres: Hlavní město Praha Prohlídku provedla

Více

SO 202 Východní lávka

SO 202 Východní lávka Soupis prací - pomocné výpočty SO 1 - Zemní práce 1 Čerpání vody na povrchu čerpání vody ve výkopu hod odhad 240,000 zaokrouhlení 0,000 celkem 240,000 2 Hloubení jam zapaž. i nezapaž. tř.i s odvozem do

Více

SBRI+ Posuzování životního cyklu ocelobetonových mostů Monografie I - Část B: Vzorové příklady

SBRI+ Posuzování životního cyklu ocelobetonových mostů Monografie I - Část B: Vzorové příklady Případové studie 2 SBRI+ Posuzování životního cyklu ocelobetonových mostů Monografie I - Část B: Vzorové příklady Typ mostu Počet příkladů Případová studie Materiál a typologie Popisy A1 Ocelobetonový

Více

PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ A STŘEŠNÍ SYSTÉMY Inteligentní řešení

PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ A STŘEŠNÍ SYSTÉMY Inteligentní řešení PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ A STŘEŠNÍ SYSTÉMY Inteligentní řešení STROPNÍ KERAMICKÉ PANELY POD - Stropní panely určené pro stropní a střešní ploché konstrukce, uložené na zdivo, průvlaky nebo do přírub ocelových

Více

Securifor Svařovaná síť potažená polyesterem

Securifor Svařovaná síť potažená polyesterem 1 Všeobecné vlastnosti Tato specifikace stanovuje požadavky pro panely vyrobené z pozinkovaných drátů, svařené a následně potažené vrstvou polyesteru. Panely jsou určeny k oplocení. Tyto panely se používají

Více

2.1.3. www.velox.cz TECHNICKÉ VLASTNOSTI VÝROBKŮ

2.1.3. www.velox.cz TECHNICKÉ VLASTNOSTI VÝROBKŮ Podrobné technické vlastnosti jednotlivých výrobků jsou uvedeny v následujících přehledných tabulkách, řazených podle jejich použití ve stavebním systému VELOX: desky (VELOX WS, VELOX WSD, VELOX WS-EPS)

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY

14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ DETAILY V OBRAZE Část 14, Díl 7, Kapitola 2.1, str. 1 14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY 14/7.2.1 KONVENČNÍ METODA RAŽBY Konvenční metodou ražby rozumíme především tzv. Novou rakouskou

Více

Průvodní zpráva. Investor: Libštát 198, 512 03 Libštát 00275891 CZ00275891. Zpracovatel dokumentace:

Průvodní zpráva. Investor: Libštát 198, 512 03 Libštát 00275891 CZ00275891. Zpracovatel dokumentace: (poloha mostu - u p.č. 2133 - k.ú. Libštát) strana 1(12) Průvodní zpráva 1. Investor: Firma: Adresa: IČO: DIČ: 2. Obec Libštát Libštát 198, 512 03 Libštát 00275891 CZ00275891 Zpracovatel dokumentace: Firma:

Více

Mostní objekty betonové, ostatní a zdi

Mostní objekty betonové, ostatní a zdi Mostní objekty betonové, ostatní a zdi 1. Jaká je návrhová životnost betonových mostů? 2. Od jaké pevnostní třídy a jaký beton platí požadavky uvedené v TKP kap. 18? 3. Co je provzdušněný beton? 4. Co

Více

Podklady pro cvičení. Úloha 6

Podklady pro cvičení. Úloha 6 Pozemní stavby A2 Podklady pro cvičení Cíl úlohy Úloha 6 Ochrana spodní stavby proti vodě a vlhkosti Podrobný návrh hydroizolační obálky spodní stavby, zahrnující komplexní návrh konstrukčněmateriálového

Více

CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění

CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění CEMVIN CEMVIN FORM - Desky pro konstrukce ztraceného bednění Vysoká pevnost Třída reakce na oheň A1 Mrazuvzdornost Vysoká pevnost v ohybu Vhodné do vlhkého

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

Mostní závěry VÝSTAVBA MOSTŮ. VŠB-TUO Technická univerzita Ostrava 1. M. Rosmanit B 304 (2018 / 2019)

Mostní závěry VÝSTAVBA MOSTŮ. VŠB-TUO Technická univerzita Ostrava 1. M. Rosmanit B 304 (2018 / 2019) Technická univerzita Ostrava 1 VÝSTAVBA MOSTŮ (2018 / 2019) M. Rosmanit B 304 miroslav.rosmanit@vsb.cz 2 - slouží k překlenutí dilatační spáry mezi nosnou konstrukcí a opěrou, nebo mezi sousedními nosnými

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.30 Září 2014 Zavěšené podhledy Požadavky a metody zkoušení ČSN EN 13964 ed. 2 74 4521 Suspended ceilings Requirements and test methods Plafonds suspendus Exigences et méthodes

Více

Spodní stavba. Hranice mezi v tabulce uvedenými typy hydrofyzikálního namáhání se doporučuje provést přetažením hydroizolace v rozsahu 0,3 m.

Spodní stavba. Hranice mezi v tabulce uvedenými typy hydrofyzikálního namáhání se doporučuje provést přetažením hydroizolace v rozsahu 0,3 m. Spodní stavba Ochrana před pronikání podpovrchové vody (zemní vlhkosti, prosakující vodě a podzemní vodě) do konstrukcí je prováděna převážně povlakovou tj. vodotěsnou hydroizolací a to převážně asfaltovými

Více

QUALIFORM, a.s. Zkušební laboratoř Mlaty 672/8, Bosonohy, Brno

QUALIFORM, a.s. Zkušební laboratoř Mlaty 672/8, Bosonohy, Brno Pracoviště zkušební laboratoře: 1. pracoviště č. 01, Brno Mlaty 672/8, 642 00 Brno-Bosonohy 2. pracoviště č. 02, Teplice Tolstého 447, 415 03 Teplice 3. pracoviště č. 05, Olomouc Pavelkova 11, 772 11 Olomouc

Více

ZATÍŽENÍ MOSTŮ DLE EN

ZATÍŽENÍ MOSTŮ DLE EN ZATÍŽENÍ MOSTŮ DLE EN 1. Charakterizuj modely zatížení dopravou pro mosty pozemních komunikací. 2. Jakým způsobem jsou pro dopravu na mostech poz. kom. zahrnuty dynamické účinky? 3. Popište rozdělení vozovky

Více

Schöck Dorn typ ESD s kombinovaným pouzdrem

Schöck Dorn typ ESD s kombinovaným pouzdrem SCHÖCK DORNSYSTEME ESD-SQ ESD-S ESD-K ED ED ESD-B -S, ESD-SQ, ESD-K a ESD-B Obsah Příklady použití / Detaily...........................................................26-27 Rozměry........................................................................

Více

Nylofor 3D. Obrázek 1. Strana : 1 / 7 Certifikováno : Oddělením kvality Werner Frans Dne : 23/04/2009

Nylofor 3D. Obrázek 1. Strana : 1 / 7 Certifikováno : Oddělením kvality Werner Frans Dne : 23/04/2009 1 Obecné vlastnosti 1.1 Popis Tato specifikace určuje požadavky na svařované pozinkované ocelové dráty a síťové panely potažené organickým povlakem, které jsou dle normy EN 102277 určeny k oplocování.

Více

Chodníky podél sil. III / 15523 k.ú. Vidov - 1. část V. a VI. ETAPA

Chodníky podél sil. III / 15523 k.ú. Vidov - 1. část V. a VI. ETAPA Vladimír KECEK IČ: 744 01 122 Majdalena 17 tel.: 728 225 565 378 03 Majdalena e-mail: v.kecek@seznam.cz Chodníky podél sil. III / 15523 k.ú. Vidov - 1. část V. a VI. ETAPA Dokumentace pro zadání stavby

Více

J. Kubíček FSI Brno 2018

J. Kubíček FSI Brno 2018 J. Kubíček FSI Brno 2018 Fosfátování je povrchová úprava, kdy se na povrch povlakovaného kovu vylučují nerozpustné fosforečnany. Povlak vzniká reakcí iontů z pracovní lázně s ionty rozpuštěnými z povrchu

Více

GlobalFloor. Cofrastra 70 Statické tabulky

GlobalFloor. Cofrastra 70 Statické tabulky GlobalFloor. Cofrastra 7 Statické tabulky Cofrastra 7. Statické tabulky Cofrastra 7 žebrovaný profil pro kompozitní stropy Tloušťka stropní desky až cm Polakovaná strana Použití Profilovaný plech Cofrastra

Více

STATICA Plzeň, s.r.o. III/1992 Svojšín Oprava opěrné zdi Datum: 12/2013. Technická zpráva OBSAH 1. Identifikace stavby... 3

STATICA Plzeň, s.r.o. III/1992 Svojšín Oprava opěrné zdi Datum: 12/2013. Technická zpráva OBSAH 1. Identifikace stavby... 3 OBSAH 1. Identifikace stavby... 3 2. Konstrukční systém stavby... 3 2.1. Gabionová část... 3 2.2. Část z bednících dílců... 3 3. Navržené výrobky, materiály a konstrukční prvky... 4 4. Hodnoty zatížení

Více

SQZ, s.r.o. Ústřední laboratoř Praha Rohanský ostrov 641, Praha 8

SQZ, s.r.o. Ústřední laboratoř Praha Rohanský ostrov 641, Praha 8 Pracoviště zkušební laboratoře: 1 Rohanský ostrov 2 Zbraslav K Výtopně 1226, 156 00 Praha - Zbraslav 3 Fyzikálních veličin K Výtopně 1226, 156 00 Praha - Zbraslav Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy

Více

Možnosti zvýšení trvanlivosti a sanace železobetonových konstrukcí. Ing. Pavel Fidranský, Ph.D. ČVUT v Praze - Fakulta stavební

Možnosti zvýšení trvanlivosti a sanace železobetonových konstrukcí. Ing. Pavel Fidranský, Ph.D. ČVUT v Praze - Fakulta stavební Možnosti zvýšení trvanlivosti a sanace železobetonových konstrukcí Ing. Pavel Fidranský, Ph.D. ČVUT v Praze - Fakulta stavební Zlepšování trvanlivosti železobetonu Chemické přísady do betonu Příměsi do

Více

GlobalFloor. Cofrastra 40 Statické tabulky

GlobalFloor. Cofrastra 40 Statické tabulky GlobalFloor. Cofrastra 4 Statické tabulky Cofrastra 4. Statické tabulky Cofrastra 4 žebrovaný profil pro kompozitní stropy Tloušťka stropní desky až cm Použití Profilovaný plech Cofrastra 4 je určen pro

Více

Kancelář stavebního inženýrství s. r. o.

Kancelář stavebního inženýrství s. r. o. Kancelář stavebního inženýrství s. r. o. Sídlo spol.: Botanická 256, 360 02 Dalovice, IČ: 25 22 45 81, DIČ: CZ25224581 Název akce: Stavebně technický průzkum Objekt: C. Přemostění řeky Teplé Objednavatel:

Více

1. LM 1 Zlín Zádveřice 392, Vizovice 2. LM 3 Brno Areál Obalovny Česká, Česká 3. LM 4 Ostrava Frýdlantská 3207, Ostrava

1. LM 1 Zlín Zádveřice 392, Vizovice 2. LM 3 Brno Areál Obalovny Česká, Česká 3. LM 4 Ostrava Frýdlantská 3207, Ostrava Pracoviště zkušební laboratoře: 1. LM 1 Zlín 2. LM 3 Brno Areál Obalovny Česká, 664 31 Česká 3. LM 4 Ostrava Frýdlantská 3207, 702 00 Ostrava Laboratoři je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební

Více

Základní pojmy Hlavní části mostu NEJLEPŠÍ MOST JE ŽÁDNÝ MOST

Základní pojmy Hlavní části mostu NEJLEPŠÍ MOST JE ŽÁDNÝ MOST Přednáška č. 2 1 Základní pojmy Mostní názvosloví Hlavní části mostu Druhy mostů Typy mostů Normativní podklady pro navrhování a realizaci ocelových mostů Základní pojmy Hlavní části mostu NEJLEPŠÍ MOST

Více

Most M 01 přes potok u č. p. 17 Roztoky REVIZNÍ ZPRÁVA

Most M 01 přes potok u č. p. 17 Roztoky REVIZNÍ ZPRÁVA REVIZNÍ ZPRÁVA 1. Identifikační údaje a) Stavba: Most přes potok u č. p. 17 Roztoky b) Evidenční číslo: M-01 c) Katastrální obec: Roztoky Okres: Rakovník Kraj: Středočeský d) Projektant: N+N - Konstrukce

Více

TKP 18 MD zásady připravované revize

TKP 18 MD zásady připravované revize TKP 18 MD zásady připravované revize Ing. Jan Horský e-mail: horsky@horsky.cz Horský s.r.o. mobil: 603540690 Klánovická 286/12; 194 00 Praha 9 Osnova TKP 18 v systému předpisů MD Podklady pro revizi Zásady

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Atletická hala Vítkovice. Dokumentace pro realizaci stavby. SO 04 - Atletická hala. Informační pylon OCELOVÁ KONSTRUKCE

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Atletická hala Vítkovice. Dokumentace pro realizaci stavby. SO 04 - Atletická hala. Informační pylon OCELOVÁ KONSTRUKCE TECHNICKÁ ZPRÁVA Atletická hala Vítkovice Dokumentace pro realizaci stavby D. Dokumentace objektů a technických a technologických zařízení SO 04 - Atletická hala Informační pylon OCELOVÁ KONSTRUKCE Číslo

Více

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová KERAMICKÉ STROPNÍ KONSTRUKCE ČSN EN 1992 Principy návrhu 28.3.2012 1 Ing. Zuzana Hejlová Přechod z národních na evropské normy od 1.4.2010 Zatížení stavebních konstrukcí ČSN 73 0035 = > ČSN EN 1991 Navrhování

Více

EUROVIA Services, s.r.o. Laboratoř Morava Zádveřice 392, Vizovice

EUROVIA Services, s.r.o. Laboratoř Morava Zádveřice 392, Vizovice Pracoviště zkušební laboratoře: 1. LM 1 Zlín 2. LM 3 Brno Areál Obalovny Česká, 664 31 Česká 3. LM 4 Ostrava Frýdlantská 3207, 702 00 Ostrava Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební

Více

Novostavba výrobního areálu Značky Morava, Brantice

Novostavba výrobního areálu Značky Morava, Brantice Dokumentace pro stavební povolení dle vyhlášky č. 146/2008 Sb. ve znění pozdějších předpisů C03.e.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Název zakázky: Místo stavby: Obec Brantice, k.ú. Brantice [609480] Investor: Stupeň

Více

D1_1_2_01_Technická zpráva 1

D1_1_2_01_Technická zpráva 1 D1_1_2_01_Technická zpráva 1 D1_1_2_01_Technická zpráva 2 1.Stručný popis konstrukčního systému Objekt výrobní haly je navržen jako jednopodlažní, nepodsklepený, halový objekt s pultovou střechou a s vestavbou

Více

Pantanet Protect. Obrázek 1

Pantanet Protect. Obrázek 1 1 Popis Pantanet Protect je název pro bodově odporově svařované sítě vyrobené z pozinkovaných drátů z nízkouhlíkové oceli, které jsou následně potaženy vrstvou PVC. Síť má dvojitý okraj, vodorovné dráty

Více

Platnost zásad normy:

Platnost zásad normy: musí zajistit Kotvení výztuže -spolehlivé přenesení sil mezi výztuží a betonem musí zabránit -odštěpování betonu -vzniku podélných trhlin Platnost zásad normy: betonářská prutová výztuž výztužné sítě předpínací

Více

Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody.

Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody. 1 Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody. Může obsahovat povolené množství přísad a příměsí, které upravují jeho vlastnosti. 2 SPECIFIKACE BETONU 3 Rozdělení

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Stavební konstrukce Adresa.: Střední průmyslová

Více

STATICKÝ VÝPOČET ŽELEZOBETONOVÉHO SCHODIŠTĚ

STATICKÝ VÝPOČET ŽELEZOBETONOVÉHO SCHODIŠTĚ Investor - Obec Dolní Bečva,Dolní Bečva 340,Dolní Bečva 756 55 AKCE : Půdní vestavba v ZŠ Dolní Bečva OBJEKT : SO 01 Základní škola Budova A- STATICKÝ VÝPOČET ŽELEZOBETONOVÉHO SCHODIŠTĚ Autor: Dipl.Ing.

Více

NOSNÍK UHPC PRO MOSTNÍ STAVBY

NOSNÍK UHPC PRO MOSTNÍ STAVBY NOSNÍK UHPC PRO MOSTNÍ STAVBY Autor: Petr Jedlinský, Eurovia CS, a.s. Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické agentury České republiky (TAČR) v rámci projektu Centrum

Více

Rekonstrukce provozu kuchyně menzy VŠE

Rekonstrukce provozu kuchyně menzy VŠE Rekonstrukce provozu kuchyně menzy VŠE Skladby stavebních konstrukcí Ing. Jan Přindiš 03_2017 Rekonstrukce provozu kuchyně menzy v Italské budově areálu VŠE v Praze 2 Obsah dokumentace : 1. ÚVODEM... 3

Více

OTSKP-SPK, aktualizace 2016 SEZNAM ZMĚN

OTSKP-SPK, aktualizace 2016 SEZNAM ZMĚN SFDI duben 2016 strana 1 SFDI duben 2016 strana 2 Aktualizace oborového třídníku a expertních cen položek oborového třídníku stavebních konstrukcí a prací u staveb pozemních komunikací Jako základ pro

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 7. PODLAHY I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

TESTUDO SP 25. Technický list TESTUDO SP 25

TESTUDO SP 25. Technický list TESTUDO SP 25 TESTUDO SP 25 1. Název výrobku: TESTUDO SP 25 2. Výrobce: INDEX S.p.A. Construction Systems and Products Via G. Rossini 22 37060 Castel d Azzano Italy 3. Technická specifikace: Pás je speciálně vyvinutý

Více

VODOVODNÍ PŘÍPOJKY Seminář Kutná Hora 2016

VODOVODNÍ PŘÍPOJKY Seminář Kutná Hora 2016 VODOVODNÍ PŘÍPOJKY Seminář Kutná Hora 2016 doc. Ing. Iva Čiháková, CSc. Fakulta stavební ČVUT v Praze iva.cihakova@cvut.cz Návrh přípojky Výchozí poměry podmínky napojení - technické (umístění řadu nemovitosti)

Více

OBSAH: 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2

OBSAH: 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2 OBSAH: 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2 1.1. STAVBA...2 1.2. INVESTOR (OBJEDNATEL DOKUMENTACE)...2 1.3. ZHOTOVITEL DOKUMENTACE...2 2. TECHNICKÁ ČÁST 3 2.1. STÁVAJÍCÍ STAV...3 2.2. NOVÝ STAV...3 2.3 VOZOVKA A CHODNÍKY...6

Více

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku 1 Zadání úlohy Vypracujte návrh betonového konstrukčního prvku (průvlak,.). Vypracujte návrh prvku ve variantě železobetonová konstrukce

Více

Královopolský tunel II Silnice I/42 Brno, Velký městský okruh. Ing. Václav Dohnálek, Ing. Stanislav Kotouček

Královopolský tunel II Silnice I/42 Brno, Velký městský okruh. Ing. Václav Dohnálek, Ing. Stanislav Kotouček Královopolský tunel II Silnice I/42 Brno, Velký městský okruh Ing. Václav Dohnálek, Ing. Stanislav Kotouček Sekundární ostění Termín výstavby primér i sekundér současně (nouzový záliv) Organizace výstavby

Více

170.01 Skladby konstrukcí. Skladby podlahových konstrukcí. Podlahové konstrukce 1.NP. tloušťka prvku rozvinutá šířka (mm)

170.01 Skladby konstrukcí. Skladby podlahových konstrukcí. Podlahové konstrukce 1.NP. tloušťka prvku rozvinutá šířka (mm) Skladby podlahových konstrukcí Podlahové konstrukce 1.NP PO/101 PO/102 Vyrovnávací vrstva v betonových jádrech Vyrovnávací vrstva v betonových jádrech Vyrovnávací vrstva z lehčeného betonu (např. Liaporbeton)

Více

Most Holýšov, ev.č. 1852-1, oprava říms IX.2013 Technická zpráva Str. 1 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O MOSTU...2

Most Holýšov, ev.č. 1852-1, oprava říms IX.2013 Technická zpráva Str. 1 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O MOSTU...2 Technická zpráva Str. 1 Obsah 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE OBJEKTU...2 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O MOSTU...2 3. ZDŮVODNĚNÍ REKONSTRUKCE, NÁVRH REKONSTRUKCE, ÚZEMNÍ PODMÍNKY...3 4. TECHNICKÉ ŘEŠENÍ REKONSTRUKCE...3 5.

Více

16. Základní požadavky EN 845-2

16. Základní požadavky EN 845-2 16. Základní požadavky EN 845-2 Evropská norma EN 845-2 Specifikace pro pomocné výrobky pro zděné konstrukce Část 2: Překlady stanovuje požadavky na předem vyrobené překlady nad otvory do světlosti 4,5

Více

Construction. Stříkané a stěrkové izolační systémy Sikalastic a Sikafloor. Sika CZ, s.r.o.

Construction. Stříkané a stěrkové izolační systémy Sikalastic a Sikafloor. Sika CZ, s.r.o. Construction Stříkané a stěrkové izolační systémy Sikalastic a Sikafloor Sika CZ, s.r.o. Oblasti použití Izolace spodní stavby, základů vlivy dešťová a podzemní voda, humusové kyseliny rozpouštěcí posypové

Více

http://www.tobrys.cz KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ SPOJOVACÍ LÁVKA, ÚŘAD PRÁCE PARDUBICE 01/2014 Ing. Tomáš Bryčka

http://www.tobrys.cz KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ SPOJOVACÍ LÁVKA, ÚŘAD PRÁCE PARDUBICE 01/2014 Ing. Tomáš Bryčka http://www.tobrys.cz KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ SPOJOVACÍ LÁVKA, ÚŘAD PRÁCE PARDUBICE 01/2014 Ing. Tomáš Bryčka 1. OBSAH 1. OBSAH 2 2. ÚVOD: 3 2.1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE: 3 2.2. ZADÁVACÍ PODMÍNKY: 3 2.2.1. Použité

Více

Podklady pro cvičení. Úloha 3

Podklady pro cvičení. Úloha 3 Pozemní stavby A2 Podklady pro cvičení Cíl úlohy Úloha 3 Dilatace nosných konstrukcí Návrh nosné konstrukce zadané budovy (úloha 3 má samostatné zadání) se zaměřením na problematiku dilatací nosných konstrukcí.

Více

DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB Z HLEDISKA BETONÁŘE

DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB Z HLEDISKA BETONÁŘE DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB Z HLEDISKA BETONÁŘE Ing. Michal Sedláček, Ph.D. Tunelářské odpoledne 3/2011 14.9.2011 NAVRHOVÁNÍ DEFINITIVNÍHO OSTĚNÍ - základní předpisy - koncepce návrhu - analýza

Více

GlobalFloor. Cofraplus 60 Statické tabulky

GlobalFloor. Cofraplus 60 Statické tabulky GlobalFloor. Cofraplus 6 Statické tabulky Cofraplus 6. Statické tabulky Cofraplus 6 žebrovaný profil pro kompozitní stropy Polakovaná strana Použití Profilovaný plech Cofraplus 6 je určen pro výstavbu

Více

Sanace trhliny balkónu panelového domu T 06 B

Sanace trhliny balkónu panelového domu T 06 B DSpace VSB-TUO http://www.dspace.vsb.cz OpenAIRE þÿx a d a s t a v e b n í. 2 0 0 7, r o. 7 / C i v i l E n g i n e e r i n g Sanace trhliny balkónu panelového domu T 06 B 2008-01-14T08:11:16Z http://hdl.handle.net/10084/64580

Více

CSI a.s. - AO 212 AO212/PC5/2014/0139/Z strana 2 /5

CSI a.s. - AO 212 AO212/PC5/2014/0139/Z strana 2 /5 CSI a.s. - AO 212 AO212/PC5/2014/0139/Z strana 2 /5 1.1 Úvod 1. VŠEOBECNÉ ÚDAJE Výrobek byl certifikovaný podle ustanovení 10 zákona č. 22/1997 Sb. ve znění pozdějších předpisů, o technických požadavcích

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 65.020.40; 93.080.01 Únor 2013 ČSN 73 6109 Projektování polních cest Design of rural roads Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 73 6109 (73 6109) z dubna

Více

"Modernizace mostu ev. č Vokov"

Modernizace mostu ev. č Vokov "Modernizace mostu ev. č. 212 26-3 Vokov" Termín realizace: 01.06.2015-23.10.2015 Objednatel a investor stavby: Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje, p.o. Chebská 282, PSČ 356 04 Sokolov

Více

ASPE 9. Soupis objektů s DPH

ASPE 9. Soupis objektů s DPH ASPE 9 Firma: Transconsult s.r.o Soupis objektů s DPH Stavba:302 - Rekonstrukce staré lávky přes rameno Labe na Kmochův ostrov v Kolíně Varianta:I - základní varianta Sazba 1 0 Odbytová cena: 2 083 411,00

Více

Tabulka 3 Nosníky R 80 R 80 10 1) R 120 220 70 1) 30 1) 55 1) 15 1) 40 1) R 120 260 65 1) 35 1) 20 1) 50 1) 410 60 1) 25 1) R 120 R 100 R 120

Tabulka 3 Nosníky R 80 R 80 10 1) R 120 220 70 1) 30 1) 55 1) 15 1) 40 1) R 120 260 65 1) 35 1) 20 1) 50 1) 410 60 1) 25 1) R 120 R 100 R 120 Tabulka 3 Nosníky Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 1 1 Nosníky železobetonové,,3) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Nosníky monoliticky spojené se stropní deskou,

Více

Jihočeská stavebně-konstrukční kancelář s.r.o.

Jihočeská stavebně-konstrukční kancelář s.r.o. Technická zpráva ke konstrukční části projektu pro provedení stavby Všeobecně Předmětem zadání jsou stavební úpravy na objektu administrativní budovy vazební věznice v Českých Budějovicích. Jedná se o

Více

Vysoké učení technické v Brně Zkušební laboratoř při ÚTHD FAST VUT v Brně Veveří 95, Brno

Vysoké učení technické v Brně Zkušební laboratoř při ÚTHD FAST VUT v Brně Veveří 95, Brno List 1 z 13 Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Pracoviště V 2. Pracoviště P Purkyňova 139, 602 00 Brno Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní

Více

K INOVACI TECHNICKÝCH SMĚRNIC PRO NAVRHOVÁNÍ, VÝROBU A ÚDRŽBU KONSTRUKCÍ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ

K INOVACI TECHNICKÝCH SMĚRNIC PRO NAVRHOVÁNÍ, VÝROBU A ÚDRŽBU KONSTRUKCÍ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ OCELOVÉ KONSTRUKCE 2010 XII. Konference 28.-30. 4. 2010 Karlova Studánka K INOVACI TECHNICKÝCH SMĚRNIC PRO NAVRHOVÁNÍ, VÝROBU A ÚDRŽBU KONSTRUKCÍ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ Lubomír Rozlívka, Křivý Vít, Kateřina

Více

Sanace betonu. Zásady

Sanace betonu. Zásady Zásady Beton jako stavební hmota se díky svým zvláštním vlastnostem osvědčil ve všech oblastech stavebnictví jako spolehlivý a neopominutelný materiál. I přesto, že je beton velmi odolný materiál, který

Více

Cementobetonové kryty

Cementobetonové kryty Cementobetonové kryty Charakteristiky, funkce, historický vývoj, konstrukční a technologické zásady Dr.Ing. Michal Varaus Funkce (= ( dtto asfaltové vozovky) Schopnost přen p enáš ášet síly s vyvolané

Více

Cementobetonové kryty

Cementobetonové kryty Cementobetonové kryty 1.1 Funkce a charakteristiky Funkce Funkce cementobetonových krytů jsou shodné s funkcemi krytů z hutněných asfaltových směsí. Schopnost přenášet síly vyvolané účinkem dopravy Zajistit

Více

Zpětné použití betonového recyklátu do cementobetonového krytu

Zpětné použití betonového recyklátu do cementobetonového krytu Zpětné použití betonového recyklátu do cementobetonového krytu Ing. Marie Birnbaumová (Ing. Petr Svoboda) Proč používat betonový recyklát zpět do vozovkového betonu? Proč používat betonový recyklát zpět

Více

OBSAH 1 ÚVOD IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE SEZNAM VSTUPNÍCH PODKLADŮ Výchozí podklady... 3

OBSAH 1 ÚVOD IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE SEZNAM VSTUPNÍCH PODKLADŮ Výchozí podklady... 3 OBSAH 1 ÚVOD... 2 2 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 2 3 SEZNAM VSTUPNÍCH PODKLADŮ... 3 3.1 Výchozí podklady... 3 3.2 Právní předpisy a technické normy použité pro návrh opravy... 3 3.3 Právní předpisy a technické

Více

Příloha č. 8: Relevantní část technické zprávy objektu SO _1. stavby Dálnice D1 Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka, úsek 16, EXIT 119

Příloha č. 8: Relevantní část technické zprávy objektu SO _1. stavby Dálnice D1 Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka, úsek 16, EXIT 119 Příloha č. 8: Relevantní část technické zprávy objektu SO 16-101.1_1. stavby Dálnice D1 Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka, úsek 16, EXIT 119 Velký Beranov EXIT 134 Měřín Komentář: Součástí dané přílohy

Více

Dilatace nosných konstrukcí

Dilatace nosných konstrukcí ČVUT v Praze Fakulta stavební PSA2 - POZEMNÍ STAVBY A2 (do roku 2015 název KP2) Dilatace nosných konstrukcí doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti na

Více

HISTORIE - 200 LET OCELOVÝCH KONSTRUKCI - NEJDŘÍVE LITINA POZDĚJI OCEL VE DRUHÉ POLOVINĚ 20.STOLETI PŘIBYLY LEHKÉ HLINÍKOVÉ SLITINY

HISTORIE - 200 LET OCELOVÝCH KONSTRUKCI - NEJDŘÍVE LITINA POZDĚJI OCEL VE DRUHÉ POLOVINĚ 20.STOLETI PŘIBYLY LEHKÉ HLINÍKOVÉ SLITINY OCELOVÉ KONSTRUKCE HISTORIE - 200 LET OCELOVÝCH KONSTRUKCI - NEJDŘÍVE LITINA POZDĚJI OCEL VE DRUHÉ POLOVINĚ 20.STOLETI PŘIBYLY LEHKÉ HLINÍKOVÉ SLITINY VÝHODY PRUŽNOST, OHEBNOST, SUBTILNOST VYSOCE ZATÍŽENÝCH

Více

Dálniční most v inundačním území Lužnice ve Veselí n.lužnicí

Dálniční most v inundačním území Lužnice ve Veselí n.lužnicí 18. Mezinárodní sympozium MOSTY 2013, Brno Dálniční most v inundačním území Lužnice ve Veselí n.lužnicí Ing. Tomáš Landa, PRAGOPROJEKT, a.s. Ing. Zdeněk Batal, SMP, a.s. Ing. Pavel Poláček, SMP, a.s. Situace

Více

PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ SYSTÉMY. Inteligentní řešení

PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ SYSTÉMY. Inteligentní řešení PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ SYSTÉMY Inteligentní řešení 1 STROPNÍ KERAMICKÉ PANELY POD Použití a konstrukce: - Stropní panely určené pro stropní a střešní ploché konstrukce, uložené na zdivo, průvlaky nebo

Více

Silniční stavby 2. Funkce cementobetonových krytů jsou shodné s funkcemi krytů z hutněných asfaltových směsí

Silniční stavby 2. Funkce cementobetonových krytů jsou shodné s funkcemi krytů z hutněných asfaltových směsí Silniční stavby 2 Funkce cementobetonových krytů jsou shodné s funkcemi krytů z hutněných asfaltových směsí Schopnost přenášet síly vyvolané účinkem dopravy Zajistit bezpečný provoz Odolávat účinkům povětrnostních

Více

Most Psáry - 01 HLAVNÍ PROHLÍDKA

Most Psáry - 01 HLAVNÍ PROHLÍDKA Most Psáry - 01 Most přes potok v ul. Za můstkem, Psáry HLAVNÍ PROHLÍDKA Strana 1 z 9 Objekt: Most ev. č. Psáry - 01 (Most přes potok v ul. Za můstkem, Psáry) Okres: Praha-západ Prohlídku provedla firma:

Více

Ploty Pantanet Family

Ploty Pantanet Family 1 Popis Pantanet Family je název pro bodově odporově svařované sítě vyrobené z pozinkovaných drátů z nízkouhlíkové oceli, které jsou následně potaženy vrstvou PVC. Síť je zakončena dvojitým okrajem a vodorovné

Více

Název zpracovaného celku: Kola a pneumatiky

Název zpracovaného celku: Kola a pneumatiky Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla druhý NĚMEC V. 25.10.2012 Název zpracovaného celku: Kola a pneumatiky Jsou nedílnou součástí automobilu pro jeho pohyb, přenos sil a momentů. Účel kola

Více

První spřažené dřevobetonové lávky v ČR

První spřažené dřevobetonové lávky v ČR První spřažené dřevobetonové lávky v ČR Koncem roku 2016 byly předány a řádně zkolaudovány dvě shodné spřažené dřevobetonové lávky přes Benešovský potok, jedná se tak o první úspěšnou realizaci tohoto

Více

Objekt pro ubytování surikatů v ZOO Hodonín prosinec 12 Statický výpočet a technická zpráva 261/2012

Objekt pro ubytování surikatů v ZOO Hodonín prosinec 12 Statický výpočet a technická zpráva 261/2012 ZADÁVACÍ PODMÍNKY: 2 Podklady: 2 POPIS OBJEKTU všeobecně: 2 STATICKÝ VÝPOČET: 3 Krov: 3 Zatížení krovu: 3 Svislé konstrukce : 6 Překlady : 7 Základy : 7 ZÁVĚR: 7 1 Obsahem tohoto dokumentu je návrh a posouzení

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B3. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B3. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška B3 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Předpjatý beton 1. část - úvod Obsah: Podstata předpjatého

Více

Hrdlové trouby. Kapitola 3

Hrdlové trouby. Kapitola 3 Hrdlové trouby Kapitola 3 41 42 Technické informace o hrdlových troubách z tvárné litiny Spoje Hrdlové trouby z tvárné litiny dodáváme : s TYTON násuvným hrdlovým spojem dle DIN 28603 (tvar A) 80 až 600

Více

BUCHBERGER & P a M s.r.o. Řešení dilatačních spár. BUCHBERGER & P a M s.r.o. DILATATION PROFILSYSTEME

BUCHBERGER & P a M s.r.o. Řešení dilatačních spár. BUCHBERGER & P a M s.r.o. DILATATION PROFILSYSTEME Řešení dilatačních spár BUCHBERGER & P a M s. r. o. Ukázka z výroby BUCHBERGER & P a M s. r. o. Ukázka z montáže 1. Úvod Nedostatečné řešení dilatačních spár 1. Úvod Nedostatečné řešení dilatačních spár

Více

Předpisy SŽDC a ŘVC pro beton specifika

Předpisy SŽDC a ŘVC pro beton specifika Předpisy SŽDC a ŘVC pro beton specifika Ing. Vladimír Veselý Osnova Železnice - předpis TKP 17 SŽDC Exkurz TKP v systému staveb státních drah Požadavky na beton, odlišnosti Specifikace Vodní cesty předpis

Více

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger Téma : Spřažené ocelobetonové konstrukce - úvod Spřažené

Více