Zaměstnávání cizinců a vysílánípracovníků

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zaměstnávání cizinců a vysílánípracovníků"

Transkript

1 Zaměstnávání cizinců a vysílánípracovníků Bc. Magdaléna Vyškovská Mgr. Martin Murad Francouzsko česká obchodní komora, Praha,

2 Obsah 1. Občan EU nebo třetí země? 2. Povinnosti vůči úřadu práce 3. Povinnosti vůči cizinecké policii 4. Smlouva podle českého zákoníku práce nebo podle cizího práva? 5. Související poskytování cestovních náhrad 6. Agentury práce 7. Jednatel a člen statutárního orgánu 8. Zdanění příjmů zahraničních zaměstnanců v ČR 9. Sociální zabezpečení a zdravotní pojištění v ČR

3 Obsah 10. Nařízení 1408/ Výjimky podle Nařízení 1408/ Bilaterální smlouvy 13. Vysílání pracovníků z ČR do členských států EU 14. Povinnosti vyplývající ze směrnice 96/71/ES 15. Důsledky vyslání zaměstnanců do jiného členského státu 16. Zdanění vyslaných zaměstnanců 17. Sociální zabezpečení při vyslání

4 1. Občan EU nebo třetí země Občanem EU je každý, kdo má státní příslušnost členského státu EU čl. 17 Smlouvy o založení Evropského společenství (SES). Unijní občanství národní občanství doplňuje, ale nenahrazuje. Kromě dalších práv přináší svobodu pohybu a svobodu pobývání ve všech členských státech EU. Volný pohyb osob (článek 39 SES) zahrnuje odstranění jakékoliv diskriminace mezi pracovníky členských států na základě státní příslušnosti, pokud jde o zaměstnávání, odměnu za práci a jiné pracovní podmínky.

5 1. Občan EU nebo třetí země Unijní občanství opravňuje v souladu s článkem 39 SES k: Ucházení se o skutečně nabízená pracovní místa. Volnému pohybu za tímto účelem na území členských států. Pobytu v některém z členských států za účelem výkonu zaměstnání v souladu s právními a správními předpisy, jež upravují zaměstnávání vlastních státních příslušníků. Zdržování se na území členského státu po skončení zaměstnání.

6 1. Občan EU nebo třetí země V souladu s Nařízením Rady (EHS) č. 1612/68 Má každý státní příslušník členského státu bez ohledu na místo svého bydliště, právo na přístup k zaměstnání a na jeho výkon na území jiného členského státu. Na území jiného členského státu požívá zejména stejné přednosti pro přístup k volnému zaměstnání, jakou mají státní příslušníci tohoto státu. Garance stejných podmínek zaměstnávání a pracovních podmínek (oblast odměňování, propouštění, návratu k povolání, opětného zaměstnání po nezaměstnanosti). Nárok na stejné sociální a daňové výhody jako tuzemští pracovníci.

7 1. Občan EU nebo třetí země V souladu s Nařízením Rady (EHS) č. 1612/68 Právo usadit se společně s pracovníkem, který je státním příslušníkem jednoho členského státu a je zaměstnán na území jiného státu, mají bez ohledu na své státní občanství: Jeho manžel/ka a jejich potomci mladší 21 let nebo na něm závislí. Příbuzní ve vzestupné linii pracovníka a jeho manžela nebo manželky, kteříjsou na nich závislí. Tyto osoby jsou oprávněny k přístupu k jakémukoliv zaměstnání na celém území stejného státu, i když nejsou státními občany žádného členského státu.

8 1. Občan EU nebo třetí země Uznávání kvalifikací U regulovaných povolání a činnostímusístátníobčan členského státu EU a dalších států EHP a Švýcarska může požádat o uznání odborné kvalifikace zákon č. 18/2004 sb., o uznávání odborné kvalifikaci a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie. Implementace Směrnice Rady 89/48/EHS, směrnice Rady 92/51/EHS a Směrnice EP a Rady 1999/42/ES. Uznávání vzdělání dva postupy nostrifikace: Vydání osvědčení o nostrifikaci v případě shodného studijního programu. Nostrifikační zkouška v případě odlišného nostrifikačního programu.

9 1. Občan EU nebo třetí země Občané třetích zemí Speciální úprava rodinných příslušníků občanů EU. Nařízení ES 562/2006 (Schengenský hraniční kodex). Nařízení ES 539/2001, kterým se stanoví seznam třetích zemí, jejichž státní příslušníci musí mít při překračování vnějších hranic vízum, jakož i seznam třetích zemí, jejichž státní příslušníci jsou od této povinnosti osvobozeni. Zákon o zaměstnanosti obsahuje určité výjimky, kdy není potřeba povolení k zaměstnání.

10 2. Povinnosti vůči úřadu práce občané EU Zaměstnávání občanů Evropské unie V souladu se zákonem č. 435/2004 Sb., zákon o zaměstnanosti (dále jen ZZ), mají občané EU a jejich rodinní příslušníci v právních vztazích podle ZZ stejné postavení jako občané ČR (nestanoví li ZZ jinak). Zaměstnavatel má pouze informační povinnost podle 87 ZZ, kdy sděluje na předepsaném formuláři : Nástup občana EU nebo jeho rodinného příslušníka do zaměstnání. Vyslání občana EU zahraničním zaměstnavatelem k výkonu práce u tohoto zaměstnavatele. Ukončení této činnosti v ČR. Zaměstnavatel vede v souladu s 102 ZZ evidenci občanů EU, které zaměstnává nebo kteříjsou k němu vysláni.

11 2. Povinnosti vůči úřadu práce třetí státy Zaměstnávání občana třetí země. Zaměstnavatel musí získat povolení k získávání zaměstnanců ze zahraničíod příslušného úřadu práce ( 85 ZZ). Toto povolení se nevyžaduje v případech definovaných ZZ, zejména: Bude li zaměstnavatel zaměstnávat cizince, u kterého se povolení k zaměstnání nevyžaduje (cizinec s trvalým pobytem, cizinec, jehož výkon práce nepřesáhne 7 po sobě jdoucích kalendářních dnů nebo celkem 30 dnů v kalendářním roce v případě výkonných umělců, pedagogických pracovníků, vědců, žáků, studentů do 20 let, sportovců, osob zajišťujících dodávky zboží a služeb v ČR či provádějících montáže na základě obchodní smlouvy atd.).

12 2. Povinnosti vůči úřadu práce třetí státy Toto povolení pro zaměstnavatele se nevyžaduje rovněžv případech, kdy je povolení k zaměstnání cizinci vydáno bez ohledu na situaci trhu práce, zejména: Cizinec vykonávající v ČR soustavnou vzdělávací činnost. Stážista (maximálně po dobu 1 roku). Cizinec do 26 let zaměstnávaný příležitostně v rámci programů pro mládež.

13 2. Povinnosti vůči úřadu práce třetí státy Povolení k zaměstnání pro cizince Cizinec může být přijat do zaměstnání a zaměstnáván v ČR jen s platným povolením k zaměstnání a s platným povolením k pobytu na území ČR. Žádost podává cizinec písemně na úřad práce zpravidla před svým příchodem do ČR sám nebo prostřednictvím budoucího zaměstnavatele (případně prostřednictvím zaměstnavatele, k němuž má být vyslán).

14 2. Povinnosti vůči úřadu práce třetí státy Povolení k zaměstnání je vydáno maximálně na dobu 1 roku (od prodlouženo na 2 roky). Může být prodlouženo i opakovaně. Podmínkou prodloužení povolení k zaměstnání je, že zaměstnání bude vykonáváno u téhož zaměstnavatele. Povolení k zaměstnání vyžadováno i v případě vyslání zahraničním subjektem do ČR. V případě pronájmu pracovní síly musí mít zahraniční zaměstnavatel povolení ke zprostředkování zaměstnání cizinců podle 60 odst. 1 b ZZ a volná pracovní místa musí být ohlášena.

15 2. Povinnosti vůči úřadu práce třetí státy Při zaměstnávání občanů z třetích států musí vést zaměstnavatel rovněž evidenci cizinců, které zaměstnává a kteřík němu byli vysláni (102 ZZ). Přijetí zaměstnanců z třetích států, u nichž se nevyžaduje povolení k zaměstnání, oznamuje zaměstnavatel obdobně jako přijetí zaměstnanců občanů EU ( 87 ZZ). Stejná povinnost se týká případu, kdy je zaměstnanec k českému zaměstnavateli vyslán zahraničním zaměstnavatelem.

16 3. Povinnosti vůči cizinecké policii občané EU Povinnosti upraveny v zákoněč. 326/1999 Sb. o pobytu cizinců (ZPC). Povinnost zaměstnance občana EU a jeho rodinných příslušníků ohlásit cizinecké policii místo svého pobytu, pokud bude pobyt delší než 30 dní v ČR ( 93 ZPC). Oprávnění občana EU požádat o vydání potvrzení o přechodném pobytu na území 87n a násl. ZPC.

17 3. Povinnosti vůči cizinecké policii občané třetích států Přechodný pobyt cizinců občanů třetích zemí na území ČR Cizinec může pobývat na území ČR přechodně: Bez víza. Na základě uděleného víza : krátkodobého dlouhodobého diplomatického zvláštního Na základě povolení k přechodnému pobytu. Na základě výjezdního příkazu

18 3. Povinnosti vůči cizinecké policii občané třetích států Cizinec může na území ČR přechodně pobývat bez víza, pokud tak stanoví: Přímo použitelný právní předpis ES. Mezinárodní smlouva, nařízení vlády. V dalších případech stanovených zákonem, např. je li držitelem dlouhodobého / trvalého povolení k pobytu na území jiného smluvního státu a doba jeho pobytu na území ČR nepřekročí3 měsíce. Nejde li o výdělečnou činnost (př. podnikání, zaměstnání) - potřeba víza. Uplatnění tohoto pravidla v rámci schengenského režimu: Jedná se o občany států uvedených na tzv. bílém seznamu EU (př. USA) Tito cizinci mohou vstupovat a pobývat na území ČR a Schengenu bez víza po dobu 3 měsíců v průběhu 6 měsíců (doba pobytu se sčítá). Cestovní doklad je orazítkován při vstupu / vycestování z schengenského prostoru. Schengenský hraniční kodex vymezuje příkladný seznam dokumentů, které mohou být vyžadovány při vstupu na území. Ohlašovací povinnost (viz dále).

19 3. Povinnosti vůči cizinecké policii občané třetích států Krátkodobá víza : Letištní vízum = vízum typu A Průjezdní vízum = vízum typu B Vízum k pobytu do 90 dnů = vízum typu C Jednotné schengenské vízum vízum typu A, B, a C udělené cizinci smluvním státem, které jej opravňuje k pobytu i na území jiného státu (platnost však může být územně omezena) Procedura vedoucí k vydání krátkodobého víza typu C : Žádost se podává na zastupitelském úřaděčr v zahraničí(většinou mimo Schengen, osobně). Vízum lze udělit jako jednorázové, ke 2 vstupům, vícenásobné. Platnost : dle počtu vstupů, max. 2 roky. Doba pobytu: max. 3 měsíce. Účel pobytu (zaměstnání, podnikání, výzkum, studium atd.). Lhůta : 30 dnů od podání žádosti (v praxi 1 2 týdny). Poplatek: 60 EUR. Lze prodloužit v rámci max. platnosti a max. doby pobytu. Není na něj právní nárok (obdobně i v případě dalších pobytových titulů).

20 3. Povinnosti vůči cizinecké policii občané třetích států Jednotné schengenské vízum Vízum typu A, B a C lze udělit jako jednotné schengenské vízum. Opravňuje ke vstupu a pohybu po celém schengenském prostoru po dobu 3 měsíců v průběhu 6 měsíců od prvního vstupu, poté je cizinec povinen schengenský prostor opustit. Jsou li splněny veškeré podmínky zejm.: Cizinec není zařazen do SIS. Není důvodné podezření, že by cizinec mohl ohrozit bezpečnost státu, narušit veřejný pořádek, mezinárodní vztahy. Uděluje zastupitelský úřad ČR, pokud je ČR cílem cesty, při průjezdu prvním schengenským státem. Cestovní doklad opravňuje ke vstupu do všech schengenských států (obdobně zdravotní pojištění se vztahuje na všechny tyto státy) Platnost lze územně omezit.

21 3. Povinnosti vůči cizinecké policii občané třetích států Krátkodob tkodobé Schengenské vízum ilustrační obrázek Zdroj: SchengenVisa.png

22 3. Povinnosti vůči cizinecké policii občané třetích států Dlouhodobá víza: Vízum k pobytu nad 90 dnů = vízum typu D (tzv. národní vízum). Vízum typu D nebo D+C udělené cizinci smluvním státem, které jej opravňuje k pobytu i na území jiného státu. Vízum k pobytu nad 90 dnů udělované za účelem vyžadujícím pobyt na území ČR delší než 3 měsíce s dobou platnosti až na 1 rok. Vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem převzetí povolení k pobytu udělované s platností na 6 měsíců opravňující k pobytu na území ČR po dobu 3 pracovních dnů. Vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem strpění pobytu na území ČR udělované s platností na dobu nezbytně nutnou, nejdéle až na 1 rok.

23 3. Povinnosti vůči cizinecké policii občané třetích států Pohyb a pobyt držitelů dlouhodobých víz v rámci schengenského systému Nejde o jednotné schengenské vízum, ale vízum národní. Vízum typu D+C opravňuje jeho držitele k volnému pohybu v rámci schengenského prostoru po dobu prvních třech měsíců od vydání. Vízum typu D opravňuje k tranzitu v max. délce 3 dnů směrem do ČR (nikoli opačně). dle striktního výkladu neumožňuje volný pohyb v schengenském prostoru mimo území ČR Nový výklad Komise: do doby strávené v schengenském prostoru se nepočítá doba strávená ve státě, který vydal národní vízum. Aplikace: Bezvízoví cizinci: možnost pobytu až 3 měsíce během šesti měsíců i v jiných schengenských státech. Ostatní : možnost zažádat si o jednotné schengenské vízum státu, do kterého chtějí vycestovat v schengenském prostoru (např. italská ambasáda v Praze). Držitelé víza D+C o něj mohou zažádat až v 2. půlroce. platí i 3 měsíce po skončení platnosti víza.

24 3. Povinnosti vůči cizinecké policii občané třetích států Povolení k dlouhodobému pobytu: Žadatel musí být držitelem dlouhodobého víza, pokud hodlá déle než 1 rok a trvá stejný účel pobytu. pobývat na území Procedura vedoucí k vydání povolení k dlouhodobému pobytu: Žádost se podává ve lhůtě dní před vypršením platnosti dlouhodobého víza u inspektorátu cizinecké policie, příslušného dle místa hlášeného pobytu na území ČR. Pobyt delší než jeden rok. Účel : zaměstnání, podnikání, společné soužití rodiny, pobytu rezidenta jiného členského státu EU, studium, vědecký výzkum atd. za určitých podmínek lze žádat o změnu účelu. Lhůta pro vydání 60 dnů od podání žádosti. Správní poplatek 2000 Kč.

25 3. Povinnosti vůči cizinecké policii občané třetích států Pohyb a pobyt držitelů povolení k dlouhodobému pobytu v rámci schengenského systému: Pobyt až 3 měsíce na území jiného schengenského státu. K tomu nepotřebují vízum, předkládají cestovní doklad a povolení k pobytu. Dle nové interpretace držitelé povolení bezvízoví cizinci mohou cestovat také po dobu 3 měsíců po skončení platnosti povolení.

26 3. Povinnosti vůči cizinecké policii občané třetích států Trvalý pobyt Povolení k trvalému pobytu O povolení k trvalému pobytu lze zažádat : Za splnění zákonných podmínek i bez předchozího nepřetržitého pobytu na území ČR (např. humanitární důvody). Za splnění zákonných podmínek po 4 letech nepřetržitého pobytu (zejm. v případě udělení mezinárodní ochrany). Po 5 letech nepřetržitého pobytu na území ČR na vízum k pobytu nad 90 dnů a na povolení k dlouhodobému pobytu. Držitel povolení k trvalému pobytu k zaměstnání nepotřebuje získat povolení k zaměstnání.

27 3. Povinnosti vůči cizinecké policii občané třetích států Procedura vedoucí k vydání povolení k trvalému pobytu: Žádost lze podat na zastupitelském úřadu ČR v zahraničí nebo na inspektorátu cizinecké policie na území ČR. Doba Lze prodloužit ve lhůtě 90 dnů před uplynutím platnosti; v odůvodněných případech může žádost podat i dříve. Lhůta: 120 dní (v zahraničí) nebo 60 dnů (na území). Správní poplatek : 1000 Kč Pohyb a pobyt držitelů povolení k dlouhodobému pobytu v rámci schengenského systému: Stejné principy jako u držitele povolení k přechodnému pobytu.

28 3. Povinnosti vůči cizinecké policii občané třetích států Ohlašovací povinnosti: Hlášení místa pobytu Občané EU + rodinný příslušník, pokud na území tento občan pobývá: do 30 dnů od vstupu, pokud je předpokládaný pobyt delší než 30 dnů Cizinci : do 3 pracovních dnů od vstupu Výše uvedené povinnosti se nevztahují na cizince, za které povinnost splnil ubytovatel. Hlášení změn pobytu Držitel průkazu o pobytu rodinného příslušníka EU, povolení k (trvalému) pobytu a občan EU : do 30 dnů od změny, pokud bude předpokládaná změna delší než 180 dnů. Držitel víza nad 90 dnů a povolení k dlouhodobému pobytu : do 30 dnů od změny, pokud bude předpokládaná změna delší než 90 dnů. Chystaná úprava pro držitele zelených karet Do 3 pracovních dnů osobně ohlásit místo pobytu a předložit doklad o zajištění ubytování (max. lhůta pro předložení dokladu o ubytování 10 pracovních dnů ode dne vstupu) Ohlašovací povinnost v rámci schengenského systému: Důležité pro prokazování doby strávené v Schengenu (např. mimo stát, který udělit vízum D / D+C). Pravidla se liší stát od státu doporučuje se informovat předem.

29 3. Povinnosti vůči cizinecké policii občané třetích států Poslanecká sněmovna v srpnu schválila rozsáhlou novelu zákona o zaměstnanosti, o pobytu cizinců a některých dalších zákonů s cílem dosáhnout pružnějšího pracovního trhu Z hlediska úpravy pobytu cizinců se navrhuje zavedení nového druhu povolení k pobytu, tzv. zelené karty. Hlavní výhodou je zjednodušení a zkrácení procedury vedoucí k zaměstnání cizince na území ČR, neboť zelená karta kombinuje jak pobytový titul, tak pracovní povolení. Typy zelených karet: A pro kvalifikované pracovníky s vysokoškolským vzděláním a klíčový personál B pro pracovníky na pracovních pozicích s požadavkem minimálně na C pro ostatní Účelem pobytu je zaměstnání na některé z pracovních pozic vedených v centrální evidenci volných pracovních míst obsaditelných držiteli zelených karet a žadatel splňuje požadované vzdělání a kvalifikaci. vyučení

30 3. Povinnosti vůči cizinecké policii občané třetích států Procedura vedoucí k vydání zelené karty: Zrušení povolení k získávání cizinců na volná pracovní místa. Nahlášené volné pracovní místo, které se do 30 dnů neobsadí občany ČR, EU a rodinnými příslušníky (případně pracovní místo označené za vhodné pro klíčový personál MPO) se zařadí se souhlasem zaměstnavatele do evidence volných pracovních míst obsaditelných držiteli zelených karet. Žádost o vydání zelené karty se podává ke konkrétnímu pracovnímu místu v evidenci. Žádost se podává na zastupitelském úřaděčr v zahraničí, v určitých případech i na MV ČR. Lhůta pro vydání : 30 dní od doručení žádosti, závazné stanovisko MV ČR. Doba platnosti : 3 roky (A), 2 roky (B+C). Zelené karty typu A+B bude možné prodloužit max. o 3 roky (opakovaně). Po 1 roce lze požádat o vydání povolení k dlouhodobému pobytu za jiným účelem. Platnost zelené karty skončí mimo jiné skončením pracovního poměru výpovědí / dohodou z důvodu uvedeného v 52 písm. a) až e) ZP či okamžitým zrušením dle 56 ZP, pokud cizinci nebyla ve lhůtě 60 dnů ode dne skončení pracovního poměru vydána nová zelená karta.

31 4. Český ZP nebo cizí právo? Česká republika vázána Úmluvou o právu rozhodném pro smluvní závazkové vztahy č. 64/2006 Sb., tzv. Římská úmluva. V článku 6 Římské smlouvy upraveny individuální pracovní smlouvy. Volba práva možná, limitována s ohledem na zájmy zaměstnanců. Zaměstnanec nesmí být v důsledku volby práva zbaven ochrany, kterou mu poskytují imperativní ustanovení objektivně aplikovatelného práva. V případě občana nesmluvního státu Římské úmluvy se aplikuje 16 zákona 97/63 Sb. o mezinárodním právu soukromém.

32 4. Český ZP nebo cizí právo? Od 17. prosince 2009 bude Římská úmluva nahrazena Nařízením č. 593/2008 Řím I. Pokud zvoleno pracovní právo obvyklého místa výkonu činnosti, tedy ČR, pro českého zaměstnavatele výhodnější z důvodu znalosti právní úpravy. Pokud zvoleno cizí pracovní právo, pak se řídí veškeré nároky a povinnosti zaměstnance podle tohoto práva. Zvolené cizí právo ovlivňuje stanovení základu daně z příjmů ze závislé činnosti a vyměřovacího základu pro sociální zabezpečení a zdravotní pojištění v ČR.

33 4. Český ZP nebo cizí právo? Speciální úprava pro skončení pracovního poměru cizince v 48 zákona č. 262/2006 Sb. (zákoník práce dále jen ZP) Pracovní poměr cizince končí dnem, : kterým má skončit jeho pobyt na území ČR podle vykonatelného rozhodnutí o zrušení povolení k pobytu kterým nabyl právní moci rozsudek ukládající této osobě trest vyhoštění z území ČR uplynutím doby, na kterou bylo vydáno povolení k zaměstnání nebo zelená karta (od ) Mzda podle ZP za práci vykonávanou v ČR je poskytována v Kč ( 142 ZP).

34 5. Cestovní náhrady Pokud se řídí pracovní smlouva uzavřená s cizincem českým zákoníkem práce, veškeré cestovní náhrady jsou poskytovány podle tohoto zákoníku práce (část sedmá zákoníku práce ). Pokud zvoleno cizí právo, veškeré cestovní náhrady a obdobné nároky zaměstnance posuzovány podle tohoto práva, včetně výměry dovolené, výpovědních lhůt a odstupného. Nutnost znalosti těchto předpisů pro českého zaměstnavatele. Podstatné důsledky pro základ daně z příjmů ze závislé činnosti a pro vyměřovací základ pro sociální zabezpečení a pro zdravotní pojištění.

35 6. Agentury práce Agentury práce zavedeny ZZ od 1. října Provádějí zprostředkování zaměstnání. Agentura práce je povinna mít povolení ke zprostředkování zaměstnání vydané MPSV. Od od povolení MPSV podmíněno souhlasem MV. Aplikace metodického pokynu č. 1/2005 MPSV.

36 6. Agentury práce Zprostředkováním zaměstnání se rozumí podle 14 ZZ m.j.: Zaměstnávání fyzických osob za účelem výkonu jejich práce pro uživatele, tj. jinou právnickou nebo fyzickou osobu, která práci přiděluje a dohlíží na její provedení, může být prováděno jen agenturou práce. Zaměstnánímusíbýt realizováno formou pracovní smlouvy nebo dohody o pracovní činnosti. Vyslání cizince zahraničním zaměstnavatelem k výkonu práce na území ČR na základě smlouvy s českou právnickou nebo fyzickou osobou a obsahem této smlouvy je pronájem pracovní síly.

37 6. Agentury práce Úprava povinností agentur práce rovněžv ZP v 308 a 309. Upraveny náležitosti dohod agentury práce s uživatelem. Upraveny podmínky agenturního zaměstnávání. Podle výkladů Ministerstva financí, je li agentura zahraniční subjekt, zdaňování je prováděno podle 6 odst. 2 ZDP (mezinárodní pronájem pracovní síly). Stejný výklad i v případě organizačních složek zahraničních agentur umístěných v ČR.

38 6. Agentury práce Sankce v ZZ za zprostředkování zaměstnání bez povolení nebo za porušení ZZ či dobrých mravů při zprostředkování jiným způsobem až Kč. Sankce v ZZ za umožnění nelegální práce až Kč. Sankce za porušení povinností v 308 a 309 ZP až do výše Kč v Zákoně o inspekci práce (251/2005 Sb.). Sankce v zákoně o správě daní a poplatků (337/1992 Sb.) při porušení povinností plátce daně u mezinárodního pronájmu pracovní síly.

39 7. Jednatel a člen statutárního orgánu Výkon funkce jednatele nebo člena statutárního orgánu se přiměřeněřídí mandátní smlouvou, není li uzavřena smlouva o výkonu funkce ( 66 zákona č. 513/199 Sb., obchodní zákoník dále jen OBZ). Jakákoliv plnění společnosti ve prospěch jednatelů nebo členů statutárních orgánů lze poskytnout pouze se souhlasem valné hromady nebo je li přiznáno toto právo ve smlouvě o výkonu funkce. To neplatí v případě, že na plnění plyne právo z právního předpisu nebo vnitřního předpisu.

40 7. Jednatel a člen statutárního orgánu Nebyla li uzavřena smlouva o výkonu funkce s jednatelem, má jednatel právo na odměnu ve výši obvyklé v době, kdy byl do funkce jmenován, určenou podle 571 odst. 1 OBZ, (rozsudek NS ze dne 31. ledna 2007, sp. Zn. 29 Odo 994/2005). Výkon funkce jednatele nebo výkon funkce člena statutárního orgánu nelze vykonávat v pracovním poměru (Vrchní soud v Praze ze dne , sp.zn. 6 Cdo 108/92, NS 21 Cdo 963/2002, NS 21 Cdo 737/2004).

41 8. Zdaněnípříjmů zahr. zaměstnanců v ČR Smlouvy o zamezení dvojímu zdanění nadřazeny ZDP. Podstatné je určení daňové rezidence ( 2 ZDP, příslušné ustanovení zahraničního zákona o daních z příjmů, článek 4 smlouvy o zamezení dvojímu zdanění). Daňový rezident zdaňuje v České republice příjmy ze zdrojů z ČR, jakož i příjmy ze zdrojů v zahraničí. Daňový nerezident zdaňuje v České republice pouze příjmy ze zdrojů na území České republiky, a to v souladu s 22 a články příslušné smlouvy o zamezení dvojímu zdanění (dále jen SZDZ). Určení, zda se jedná o daňového rezidenta nerezidenta zásadní i z pohledu českého plátce.

42 8. Zdaněnípříjmů zahr. zaměstnanců v ČR Příjmy nerezidentů ze závislé činnosti ze zdrojů v České republice ( 6 ZDP, 22 odst. 1 písm. b ZDP, 22 odst. 1 písm. g bod 6 ZDP) : Zdanění v ČR podléhají příjmy Ze závislé činnosti (zaměstnání), která je vykonávána na území ČR bez ohledu na to, kdo tyto příjmy vyplácí, nebo na palubách lodí či letadel, které jsou provozovány daňovými rezidenty ČR. Z titulu odměn členů statutárních orgánů a dalších orgánů právnických osob, které jsou vypláceny společností se sídlem v ČR bez ohledu na to, kde činnost vykonávána.

43 8. Zdaněnípříjmů zahr. zaměstnanců v ČR Od zdanění jsou osvobozeny kromě dalších příjmů uvedených v 6 odst. 9 ZDP: Příjmy ze závislé činnosti vykonávané na území ČR, plynoucí daňovému rezidentovi od zaměstnavatelů se sídlem nebo bydlištěm v zahraničí(od daňových nerezidentů), pokud časové období související s výkonem této činnosti nepřesáhne 183 dnů v jakémkoliv období 12 měsíců po sobě jdoucích ( 6 odst. 9 písm. h ZDP) a pokud tyto příjmy nejdou k tíži stálé provozovny zaměstnavatele. Výjimka u osobně vykonávané činnosti umělců, sportovců, artistů a spoluúčinkujících osob na veřejnosti.

44 8. Zdanění příjmů zahr. zaměstnanců v ČR Příjmy ze závislé činnosti za práci v ČR budou podle čl. 15 SZDZ ČR Francie zdaněny v ČR, pokud je Francouz : Daňový rezident v ČR (bez ohledu na místo výkonu činnosti s použitím metody k zamezení dvojímu zdanění) nebo Daňový nerezident v ČR a jeho odměny jsou vypláceny zaměstnavatelem nebo za zaměstnavatele, který je rezidentem v ČR nebo Daňový nerezident a pobývá v ČR v souvislosti se zaměstnáním déle než 183 dní v jakémkoliv období 12 měsíců začínajícím nebo končícím v příslušném daňovém roce nebo Daňový nerezident, jehož zaměstnavatel má v ČR stálou provozovnu, k jejíž tíži jde jeho mzda.

45 8. Zdanění příjmů zahr. zaměstnanců v ČR Příjmy ze závislé činnosti za práci v ČR budou podle čl. 15 SZDZ ČR Francie zdaněny v ČR: Zaměstnanci českých subjektů. Jednatelé. Společníci s.r.o. a komanditisté k.s. pracující pro společnost. Zaměstnanci v režimu pronájmu pracovní síly. Vyslaní zaměstnanci zahraničního subjektu.

46 8. Zdanění příjmů zahr. zaměstnanců v ČR Tantiémy příjmy členů statutárních orgánů podle článku 16 SZDZ ČR Francie ( 6, 22 odst. 1 písm. g bod 6 ) : Příjmy mohou být zdaněny v ČR bez omezení sazby daně. Příjmy zdaňovány v ČR bez ohledu na místo výkonu. U daňových nerezidentů daň srážena u zdroje ve výši 15 % ( 36 odst. a) bod 1 ZDP). Dle stanoviska MF v roce 2008 základ daně u nerezidentů pouze hrubá odměna. U daňových rezidentů aplikována progresivní daň

47 8. Zdaněnípříjmů zahr. zaměstnanců v ČR Základ daně U cizinců daňových rezidentů i nerezidentů se uplatní ustanovení o základu daně v 6 ZDP obdobně: Příjmy se rozumějí příjmy pravidelné nebo jednorázové, peněžní i nepeněžní bez ohledu na to, zda je na ně právní nárok ( 6 odst. 3 ZDP) Dle D 300 příjmy ze závislé činnosti představují příjmy za vykonanou práci na území ČR, popř. na palubách daných lodí či letadel, a to bez ohledu na to, kdy je daný příjem vyplácen, připisován či jinak zúčtován zaměstnanci. Zahrnuta i odměna za dobu, kdy zaměstnanec již na území ČR závislou činnost nevykonává a realizuje zdanitelné příjmy související s již ukončeným výkonem závislé činnosti na území ČR (např. příjem související s realizací zam. opce, různé bonusy atd.).

48 8. Zdaněnípříjmů zahr. zaměstnanců v ČR Základ daně U cizinců daňových rezidentů i nerezidentů se uplatní ustanovení o základu daně v 6 ZDP obdobně: Při bezúplatném poskytnutí práva opce na koupi akcií za předem sjednanou cenu se za příjem ze ZČ považuje majetkový prospěch, který plyne zaměstnanci až v okamžiku uplatnění opce, nikoliv při jejím poskytnutí ( 6 odst. 1 písm. d) a odst. 3 a D 300) Za příjem ze ZČ se považuje majetkový prospěch, který plyne zaměstnanci až v okamžiku uplatnění opce, nikoliv při jejím poskytnutí ( 6 odst. 1 písm. d) a odst.3 a D 300)

49 8. Zdaněnípříjmů zahr. zaměstnanců v ČR Základ daně U cizinců daňových rezidentů i nerezidentů se uplatní ustanovení o základu daně v 6 ZDP obdobně: Za příjmy se záv. činnosti se nepovažují a předmětem daně nejsou náhrady cestovních výdajů poskytované v souvislosti s výkonem záv. činnosti do výše stanovené zákoníkem práce pro státní zaměstnance ( 6 odst. 7 písm. a) ZDP).

50 8. Zdaněnípříjmů zahr. zaměstnanců v ČR Základ daně U cizinců daňových rezidentů i nerezidentů se uplatní ustanovení o základu daně v 6 ZDP obdobně: Za příjmy se záv. činnosti se nepovažuje a předmětem daně není hodnota bezplatného stravování poskytovaná zaměstnavatelem při pracovních cestách ( 6 odst. 7 písm. a) ZDP). Jiné a vyšší náhrady, než stanoví zákoník práce pro státní zaměstnance, jsou zdanitelným příjmem zaměstnance.

51 8. Zdaněnípříjmů zahr. zaměstnanců v ČR Základ daně Od daně jsou kromě příjmů uvedených v 4 osvobozeny i příjmy uvedené v 6 odst. 9 ZDP, zejména : Nepeněžní plnění poskytovaná zaměstnavatelem zaměstnancům z FKSP, ze sociálního fondu, ze zisku po jeho zdanění nebo na vrub daňově neuznatelných nákladů ve formě možnosti používat rekreační, zdravotnická a vzdělávací zařízení, předškolní zařízení, tělovýchovná a sportovní zařízení rekreace včetně zájezdů (do Kč za kalendářní rok). Jako plnění zaměstnavatele zaměstnanci se posuzuje i plnění poskytnuté pro jeho rodinné příslušníky (dle D 300 se vztahuje např. i na družky a partnery ).

52 8. Zdaněnípříjmů zahr. zaměstnanců v ČR Základ daně Od daně jsou kromě příjmů uvedených v 4 osvobozeny i příjmy uvedené v 6 odst. 9 ZDP, zejména : Hodnota přechodného ubytování, nejde li o ubytování při pracovní cestě, poskytovaná jako nepeněžní plnění zaměstnavatelem zaměstnancům v souvislosti s výkonem práce, pokud obec přechodného ubytování není shodná s obcí, kde má zaměstnanec bydliště pouze do Kč/měsíc. Dle D 300 se vztahuje osvobození za stanovených podmínek i na nerezidenty.

53 8. Zdanění příjmů zahr. zaměstnanců v ČR Základ daně Od daně jsou kromě příjmů uvedených v 4 osvobozeny i příjmy uvedené v 6 odst. 9 ZDP: Dle D 300 však podmínka přechodného ubytování v ČR není splněna, pokud by pro účely získání rezidence v ČR poplatník tvrdil, že v místě pobytu (ubytování) v ČR má stálý byt s úmyslem se trvale zdržovat. V tomto kontextu by pak místo poskytnutého ubytování v ČR mělo pro daňové účely charakter jeho bydliště (stálého bytu), nikoliv místa přechodného ubytování.

54 8. Zdaněnípříjmů zahr. zaměstnanců v ČR Základem daně ze závislé činnosti jsou podle 6 odst. 13 ZDP od 2008 : Příjmy ze závislé činnosti nebo funkční požitky zvýšené o částku odpovídající pojistnému na sociální zabezpečení, příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na všeobecné zdravotní pojištění, které je podle zvláštních předpisů povinen platit zaměstnavatel sám za sebe. U zaměstnanců, na které se vztahuje povinné zahraniční pojištění stejného druhu, se základ daně zvyšuje o příspěvky na toto zahraniční pojištění hrazené zaměstnavatelem.

55 8. Zdanění příjmů zahr. zaměstnanců v ČR Slevy na dani u cizinců Cizinci daňoví rezidenti v ČR mohou uplatnit slevy na dani a daňové zvýhodnění na děti za stejných podmínek jako občané ČR daňoví rezidenti Cizinci daňoví nerezidenti v ČR mohou kromě základní slevy na dani na poplatníka uplatnit slevu na dani na manželku a daňové zvýhodnění na vyživované dítě, pokud úhrn příjmů ze zdrojů na území ČR tvořínejméně 90 % všech jejich příjmů.

56 8. Zdanění příjmů zahr. zaměstnanců v ČR Slevy na dani u cizinců U daňového nerezidenta zaměstnavatel nepřihlédne ke slevě na dani na manželku a k daňovému zvýhodnění ( 38h odst. 12 ZDP). V případě, že daňový nerezident uplatňuje slevu na dani na manželku a daňové zvýhodnění na dítě podle 35c ZDP, je povinen podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob, v němž si tyto odpočty uplatní, a to i když má pouze příjmy ze závislé činnosti. ( 38h odst. 12 ZDP, 38g odst. 2 ZDP). Od roku 2008 tato povinnost u daň. nerezidenta i u odpočtu úroků na bytové potřeby.

57 8. Zdanění příjmů zahr. zaměstnanců v ČR Položky odpočitatelné od základu daně u cizinců Dary na financování vědy, vzdělávání, na účely ekologie, humanitární, charitativní.. Úroky z hypotečního úvěru nebo z úvěru ze stavebního spoření na financování bytových potřeb uzavřených do konce roku U smluv o úvěru na bytové účely uzavřené od r je pro nárok na odpočet úroků potřeba naplnit kritérium 90% všech příjmů ze zdrojů v ČR. Příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem. Příspěvky na soukromé životní pojištění.

58 9. Sociální zabezpečení a zdr. pojištění v ČR Definice pojištěnce (zaměstnance) pro účely sociálního zabezpečení (SP) a nemocenského pojištění (NP): Zaměstnanec v pracovním poměru Osoba činná v poměru, který má obsah pracovního poměru Společníci a jednatelé s.r.o.vykonávající práci pro společnost Pracovníci v pracovním vztahu podle cizích právních předpisů Smluvní zaměstnanci Zahraniční zaměstnanci

59 9. Sociální zabezpečení a zdr. pojištění v ČR Definice pojištěnce (zaměstnance) pro účely zdravotního pojištění ZP nové definice: Zaměstnancem se pro účely ZP rozumí FO, které plynou nebo by měly plynout příjmy ze závislé činnosti nebo funkčních požitků s určitými výjimkami. Zaměstnavatelem se rozumí PO nebo FO, která je plátcem příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků podle ZDP, zaměstnává zaměstnance a má sídlo nebo trvalý pobyt na území ČR, jakož i organizační složka státu. Zaměstnáním se rozumí činnost zaměstnance, ze které mu plynou od zaměstnavatele příjmy ze závislé činnosti a funkčních požitků zdaňované podle ZDP.

60 9. Sociální zabezpečení a zdr. pojištění v ČR Vyměřovací základ pro pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění Vyměřovacím základem zaměstnance je úhrn příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob podle ZDP a které mu zaměstnavatel zúčtoval v souvislosti se zaměstnáním, (které zakládá účast na nemocenském nebo důchodovém pojištění od 2008 jen u sociálního zabezpečení). Zúčtovaným příjmem se rozumí plnění, které bylo v peněžní a nepeněžní formě nebo formou výhody poskytnuto zaměstnavatelem zaměstnanci nebo předáno v jeho prospěch, popřípadě připsáno k jeho dobru nebo spočívá v jiné formě plnění prováděného zaměstnavatelem za zaměstnance.

61 9. Sociální zabezpečení a zdr. pojištění v ČR Vyměřovací základ pro pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění Nezahrnují se: příjmy osvobozené a příjmy, které nejsou předmětem daně. Nezahrnují se: náhrada škody podle ZP, odstupné a další odstupné, odchodné a odbytné, odměna při skončení funkčního období náležící dle zákona o obcích, krajích a hl. m. Praze, věrnostní příspěvek horníků.

62 9. Sociální zabezpečení a zdr. pojištění v ČR Vyměřovací základ pro pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění Nezahrnují se: odměny vyplácené podle zákona o vynálezech a zlepšovacích návrzích bez souvislosti s výkonem zaměstnání, jednorázová sociální výpomoc, plnění poskytnuté poživateli starobního nebo plného invalidního důchodu po uplynutí 1 roku ode dne skončení zaměstnání. Od se nezahrnuje pojistné zaplacené zaměstnavatelem za zaměstnance podle 8 odst. 2 zákona č. 589/1992 Sb. (tj. pojistné hrazené zaměstnavatelem, pokud má zaměstnanec započitatelný příjem pouze v nepeněžní formě).

63 9. Sociální zabezpečení a zdr. pojištění v ČR Vyměřovací základ pro SP a ZP u pracovníka v pracovním vztahu podle cizího práva Úhrn příjmů zúčtovaných mu organizací nebo malou organizací v souvislosti s tímto pracovním vztahem, který mu zakládá účast na nemocenském pojištění (jen SP), a to ve výši, ve které jsou nebo by byly předmětem daně z příjmů FO podle ZDP, s výjimkou příjmů, které tomuto pracovníku nahrazují výdaje jím za zaměstnavatele vynaložené v souvislosti s tímto pracovním vztahem nebo škodu vzniklou v souvislosti s tímto pracovním vztahem. Nezahrnují se: jednorázová sociální výpomoc a plnění poskytnutá poživateli starobního nebo plného invalidního důchodu po uplynutí jednoho roku ode dne skončení zaměstnání.

64 9. Sociální zabezpečení a zdr. pojištění v ČR Vyměřovací základ pro SP u smluvního zaměstnance Vyměřovací základ odpovídá příjmu zúčtovanému zaměstnanci smluvním zaměstnavatelem. Pokud je smluvnímu zaměstnanci vyplácen příjem prostřednictvím jeho zaměstnavatele, jehož sídlo je na území státu, s nímž ČR neuzavřela mezinárodní smlouvu o SZ, je vyměřovací základ roven příjmu uhrazenému smluvním zaměstnavatelem zahraničnímu zaměstnavateli. Tento příjem může být snížen nejvýše o 40 %, pokud úhrada obsahuje i částku za zprostředkování.

65 9. Sociální zabezpečení a zdr. pojištění v ČR Vyměřovací základ pro SP u zahraničního zaměstnance Vyměřovacím základem pro pojistné na nemocenské pojištění je měsíční základ, jehož výši určuje zahraniční zaměstnanec. Vyměřovací základ nemůže však být nižší než dvojnásobek částky rozhodné podle předpisů o nemocenském pojištění pro účast zaměstnanců na nemocenském pojištění.

66 9. Sociální zabezpečení a zdr. pojištění v ČR Maximální vyměřovací základ SP a ZP 2008 Maximální vyměřovacím základem zaměstnance je částka ve výši 48 násobku průměrné mzdy. Maximální vyměřovací základ zaměstnance je tvořen součtem vyměřovacích základů zaměstnance zjištěných v kalendářním roce, za který se maximální vyměřovací základ zjišťuje. Pro rok 2008 odpovídá maximální vyměřovací základ částce Kč/rok.

67 10. Nařízení 1408/71 Sociální zabezpečení v EU Aplikace zásady volného pohybu osob, která vyplývá ze Smlouvy o založení Evropského společenství. Nařízení EU jsou přímo aplikovatelná a mají obecnou závaznost, nevyžadují implementaci do vnitřního právního řádu členského státu pro ČR mají přímou účinnost od data vstupu do EU. Nařízení upravující sociální zabezpečení EU se vztahují na všechny členské státy, Norsko, Island, Lichtenštejnsko a od i na Švýcarsko.

68 10. Nařízení 1408/71 Evropské právní předpisy o koordinaci sociálního zabezpečení v rámci EU Nařízení Rady (EHS) č. 1408/71 o aplikaci soustav sociálního zabezpečení na osoby zaměstnané, samostatně výdělečně činné a jejich rodinné příslušníky pohybující se v rámci Společenství. Nařízení Rady (EHS) 574/72 stanovující postup provádění Nařízení (EEC) 1408/71. Nové Nařízení Evr. Parlamentu a Rady č. 883/2004 aplikovatelné až v době, kdy vstoupí v platnost jeho prováděcí Nařízení.

69 10. Nařízení 1408/71 Základní principy sociálního zabezpečení v EU Rovnost nakládání Zákaz diskriminace z důvodu státní příslušnosti. Princip stejných práv a povinností. Aplikace právního řádu jediného státu Systém kolizních pravidel. Cílem zamezení negativní či pozitivní kolize národních předpisů. Odstranění požadavků teritoriality.

70 10. Nařízení 1408/71 Základní principy sociálního zabezpečení v EU Sčítání dob pojištění Při posuzování nároku nutno vzít v úvahu dobu pojištění dosaženou v jiném státě. Zachování nabytých práv Výplata dávek do ciziny, export dávek.

71 10. Nařízení 1408/71 Základní principy určení příslušnosti právních předpisů u zaměstnanců Osoba zaměstnaná na území jednoho čl. státu podléhá právním předpisům tohoto státu, a to i když bydlí na území jiného čl. státu. Osoba zaměstnaná na území dvou nebo více členských států podléhá právním předpisům toho členského státu, na jehož území bydlí, vykonává li svou činnost částečně na území tohoto státu.

72 11. Výjimky podle Nařízení 1408/71 Výjimky týkající se vyslaných zaměstnanců Vyslaní zaměstnanci podléhají i nadále právním předpisům vysílajícího státu pokud: jsou vysláni podnikem, který vykonává činnost na území jednoho členského státu a pro který normálně na tomto území pracují a důvodem vyslání je provedení práce pro tohoto zaměstnavatele, s nímž zůstává zaměstnanec v organickém vztahu (je jím řízen, kontrolován) a očekávaná doba vyslání nepřekročí12 měsíců a vyslaný zaměstnanec nenahradí jinou vyslanou osobu.

73 11. Výjimky podle Nařízení 1408/71 Výjimky týkající se vyslaných zaměstnanců Možnost prodloužení původně předpokládané doby vyslání max. o dalších 12 měsíců, a to vzhledem k nepředvídaným okolnostem. Žádost musí být podána u ČSSZ/CLEISS před uplynutím prvního dvanáctiměsíčního období, udělení souhlasu není automatické.

74 11. Výjimky podle Nařízení 1408/71 Výjimky týkající se vyslaných osob Vyslaný zaměstnanec i zaměstnanec na základě lokální pracovní smlouvy nadále může podléhat předpisům vysílajícího státu, a to na základě dohody CLEISS a ČSSZ jestliže: zaměstnanec má specifické znalosti a schopnosti, vyslání musí být v nejlepším zájmu zaměstnance, zaměstnavatel má zvláštní zájem vyslat tohoto zaměstnance do druhého státu EU, vyslání je na dobu delší než 1 rok, avšak ne déle než 5 let, není právní nárok na tuto výjimku.

75 12. Bilaterální smlouvy U občanů ze států, na něžse nevztahuje Nařízení 1408/71 situace může být řešena v bilaterální smlouvě o sociálním zabezpečení. Jedná se např. o následující státy: Ukrajina, Chorvatsko, Izrael, Quebec, Srbsko a Černá Hora, Turecko, Chile, Rusko (do ),

76 13. Vysílání pracovníků z ČR do EU Vysílání pracovníků realizováno na základě volného pohybu služeb v členských zemích EU (čl. 49 SES) Jedná se pouze o služby s dočasným charakterem, omezené co do trvání, pravidelnosti, opakování, kontinuity. Obvykle vychází ze smlouvy mezi poskytovatelem a subjektem z jiného členského státu. V některých členských zemích existují určitá omezení (SRN, Rakousko nutnost pracovního povolení). V ostatních zemích různé administrativní požadavky.

77 13. Vysílání pracovníků z ČR do EU Vybrané oblasti aplikace práva hostitelské země Pracovní právo Sociální zabezpečení a zdravotní pojištění Daně Technické normy a normy kvality Pojištění odpovědnosti a majetku Veřejné zakázky

78 13. Vysílání pracovníků z ČR do EU Nenítřeba pracovní povolení pro vyslané zaměstnance (s výjimkou Rakouska a SRN) Praxe administrativní překážky hostitelských států (povolení k pobytu, hlášení a oznamovací povinnosti) Směrnice 96/71/ES o vysílání pracovníků v rámci poskytování služeb Transpozice do českého práva v 319 zák. práce (zák. č. 262/2006 Sb.)

79 14. Povinnost vyplývající ze směrnice 96/71/ES Rozsah působnosti právní úpravy hostitelského státu v oblasti prac. práva Minimální mzda a příplatky za práci přesčas Délka dovolené na zotavenou Délka pracovní doby a doby odpočinku Bezpečnost a ochrana zdraví při práci Pracovní podmínky žen a mladistvých zaměstnanců Rovné zacházení s muži a ženami a zákaz diskriminace

80 15. Důsledky vyslání zaměstnanců do jiného státu Vyslání pracovníků může mít za důsledek vznik stálé provozovny českého subjektu v jiném členském státě. Definice stálé provozovny v příslušné smlouvě o zamezení dvojímu zdanění.

81 15. Důsledky vyslání zaměstnanců do jiného státu Důsledky vzniku stálé provozovny české společnosti v jiném čl. státě podle SZDZ Česká společnost provozující činnost prostřednictvím stálé provozovny v jiném čl. státě zde zdaňuje svoje zisky dosažené prostřednictvím této stálé provozovny. Stálé provozovně se přisuzují i zisky, které by mohla na území jiného čl. státu docílit jako nezávislý samostatný podnik. Lze odečíst náklady vynaložené na účely stálé provozovny, ať vznikly kdekoliv, tedy i náklady vzniklé zřizovatelem (českou společností).

82 15. Důsledky vyslání zaměstnanců do jiného státu Důsledky vzniku stálé provozovny české společnosti v jiném čl. státě podle SZDZ Možnost stanovení zisků na základě rozdělení celkových zisků podniku jeho různým částem. Stejný způsob metody pro určení zisku stálé provozovny každý rok, nejsou li dostatečné důvody pro jiný postup.

83 15. Důsledky vyslání zaměstnanců do jiného státu Povinnosti stálé provozovny české společnosti v jiném čl. státě podle lokálních daňových zákonů Obvykle povinnost registrace k dani z příjmů u místně příslušného správce daně při zahájení dani podrobené činnosti či povinnost oznámení vzniku stálé provozovny. Obvykle povinnost registrace rovněžjako plátce příjmů ze závislé činnosti. Podávání přiznání k dani z příjmů právnických osob, případná registrace k DPH podle druhu činnosti a povahy klientů stálé provozovny.

84 16. Zdanění vyslaných zaměstnanců Zaměstnanec českého zaměstnavatele vyslaný do jiného státu bude podléhat zdanění v tomto státě, pokud: vznikne zaměstnavateli v tomto státě stálá provozovna stráví v jiném členském státě více než 183 dní v jakémkoliv dvanáctiměsíčním období začínajícím nebo končícím v daném kalendářním roce /případně 183 dní za kalendářní rok (dle konkrétní smlouvy)

85 16. Zdanění vyslaných zaměstnanců Pokud česká společnost vyšle zaměstnance ke své dceřiné společnosti v jiném státě, může vzniknout tzv. službová stálá provozovna. Potřeba řešit sociální zabezpečení vyslaných zaměstnanců.

86 17. Sociální zabezpečení při vyslání U členských států EU se aplikují zásady Nařízení 1408/71. Pokud vyslání nepřesáhne 12 měsíců, nutno požádat ČSSZ o vydání formuláře E 101. Případně lze požádat o výjimku podle článku 17 Nařízení 1408/71.

87 17. Sociální zabezpečení při vyslání U vyslání do třetích zemí nutno zjistit, zda ČR s daným státem uzavřela smlouvu o sociálním zabezpečení. Uvedená smlouva obvykle obsahuje speciální článek o vyslání a lhůtě, po kterou je vyslaný pracovník nadále pojištěn v ČR. Pokud se jedná o nesmluvní stát, nutnost zjistit, zda nemá vyslaný pracovník povinnost být pojištěn ve státě vyslání. U nesmluvních států vhodné nadále zůstat v systému pojištění v ČR.

88 Děkujeme Vám za pozornost PRAHA. BRATISLAVA. KYIV. SOFIA

PETERKA & PARTNERS. v.o.s. Praha Bratislava - Kyjev. Magdaléna Vyškovská. daňový poradce

PETERKA & PARTNERS. v.o.s. Praha Bratislava - Kyjev. Magdaléna Vyškovská. daňový poradce PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha Bratislava - Kyjev Magdaléna Vyškovská daňový poradce Zaměstnávání cizinců a vysílání pracovníků Francouzsko-česká obchodní komora Praha, 23. 11. 2007 Obsah 1. Občan EU

Více

Právní rizika při vstupu stavebních firem na zahraniční trhy

Právní rizika při vstupu stavebních firem na zahraniční trhy Právní rizika při vstupu stavebních firem na zahraniční trhy Magdaléna Vyškovská Daňový poradce www.peterkapartners.com Obsah Usazení Uznávání kvalifikace Volný pohyb služeb Vysílání pracovníků a pracovní

Více

Podnikání českých firem ve Francii

Podnikání českých firem ve Francii Podnikání českých firem ve Francii Magdaléna Vyškovská Daňový poradce www.peterkapartners.com Obsah Usazení Uznávání kvalifikace Volný pohyb služeb Vysílání pracovníků a pracovní podmínky Stálá provozovna

Více

Stálá provozovna a základní koncept zdaňování cizinců v ČR

Stálá provozovna a základní koncept zdaňování cizinců v ČR Stálá provozovna a základní koncept zdaňování cizinců v ČR Justiční akademie, 6. 5. 2009 Magdaléna Vyškovská Daňový poradce www.peterkapartners.com Obsah 1. Vztah SZDZ a ZDP 2. Základní pojmy v SZDZ 3.

Více

Daňový systém ČR. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňový systém ČR. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Sociální pojištění 1. Rozhodné období, plátci pojistného, sazby a splatnost pojistného. 2. Vyměřovací základ zaměstnance a zaměstnavatele. 3. Vyměřovací základ OSVČ. Daňový

Více

PETERKA & PARTNERS v.o.s.

PETERKA & PARTNERS v.o.s. PETERKA & PARTNERS v.o.s. Advokátní kancelář Praha - Bratislava - Kyjev Magdaléna Vyškovská daňový poradce EXPORT SLUŽEB Daňové aspekty vysílání pracovníků do členských států EU pro zaměstnance a zaměstnavatele

Více

OBSAH. Úvod... 13 Seznam použitých zkratek... 15 Přehled souvisejících právních předpisů... 17 Přehled právní úpravy zaměstnávání cizinců...

OBSAH. Úvod... 13 Seznam použitých zkratek... 15 Přehled souvisejících právních předpisů... 17 Přehled právní úpravy zaměstnávání cizinců... Úvod.......................................................................... 13 Seznam použitých zkratek.................................................... 15 Přehled souvisejících právních předpisů......................................

Více

Zaměstnávání cizinců v ČR 31.3.2012 ACERT KONFERENCE BŘEZEN 2012

Zaměstnávání cizinců v ČR 31.3.2012 ACERT KONFERENCE BŘEZEN 2012 Zaměstnávání cizinců v ČR 31.3.2012 ACERT KONFERENCE BŘEZEN 2012 Úvod - legislativa Zákony upravující pobyt cizinců na území ČR: z.č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění; z.č. 262/2006 Sb.,

Více

1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE

1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE Obsah Úvod........................................................ 17 1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE....................................... 21 1.1 Vývoj od roku 1993 do současnosti

Více

snahou zaměstnavatele je udržet si schopné zaměstnance motivace mzdou je sice účinná, ale je drahá jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance můžeme

snahou zaměstnavatele je udržet si schopné zaměstnance motivace mzdou je sice účinná, ale je drahá jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance můžeme Zaměstnanecké benefity - obecné principy RNDr. Ivan BRYCHTA snahou zaměstnavatele je udržet si schopné zaměstnance motivace mzdou je sice účinná, ale je drahá jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance

Více

Obsah. Seznam použitých zkratek...x Úvod... XV

Obsah. Seznam použitých zkratek...x Úvod... XV Seznam použitých zkratek...x Úvod... XV 1 Hlavní principy zdaňování fyzických osob v České republice...1 1.1 Vývoj od roku 1993 do současnosti se zaměřením na zdaňování cizinců...2 1.2 Určení daňové rezidence

Více

24. září 2015. Lucie Rytířová

24. září 2015. Lucie Rytířová 24. září 2015 Lucie Rytířová Zaměstnání Vyslání Imigrační povinnosti Daňové povinnosti Sociální zabezpečení a zdravotní pojištění 2 3 EU / EHP / Švýcarsko Smluvní státy (např. USA, Kanada, Korea, Japonsko,

Více

Metodický pokyn č. 1/2011

Metodický pokyn č. 1/2011 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Odbor rodiny a dávkových systémů Č. j.: 2011/4258-21 V Praze dne 17. ledna 2011 Vyřizuje: Mgr. Petr Beck, PaedDr. Petr Niederle Metodický pokyn č. 1/2011 k rozšíření

Více

MEZINÁRODNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ, VYSÍLÁNÍ A PRONÁJEM PRACOVNÍKŮ

MEZINÁRODNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ, VYSÍLÁNÍ A PRONÁJEM PRACOVNÍKŮ MEZINÁRODNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ, VYSÍLÁNÍ A PRONÁJEM PRACOVNÍKŮ 1. vydání (březen 2012) 2. aktualizace k 1. 1. 2015 Publikace Mezinárodní zaměstnávání, vysílání a pronájem pracovníků je i v roce 2015 praktickou

Více

Zaměstnávání cizinců na pozici lékařů, sester a pomocného zdravotnického personálu

Zaměstnávání cizinců na pozici lékařů, sester a pomocného zdravotnického personálu Zaměstnávání cizinců na pozici lékařů, sester a pomocného zdravotnického personálu Mgr. Veronika Paseková oddělení právní podpory zaměstnanosti odbor trhu práce Ministerstvo práce a sociálních věcí Právní

Více

Ing. Michal Proks. Příkop 6, Brno tel., fax:

Ing. Michal Proks.  Příkop 6, Brno tel., fax: METODICKÉ SDĚLENÍ SPOLEČNOSTI AUDIT ÚČETNICTVÍ, s.r.o. EXPATRIOTI OSOBY EKONOMICKY AKTIVNÍ V ZAHRANIČÍ daň z příjmů l sociální a zdravotní pojištění Ing. Michal Proks ŘÍJEN 2012 www.auditucetnictvi.cz

Více

Platné znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn Platné znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn Platné znění některých ustanovení zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění

Více

Poznámka: Od 1.1.2006 zanikl u odbytného nárok na daňový odpočet a daňové úlevy získané po 1.1.2006 se v případě odbytného dodaňují

Poznámka: Od 1.1.2006 zanikl u odbytného nárok na daňový odpočet a daňové úlevy získané po 1.1.2006 se v případě odbytného dodaňují Přehled základních daňových ustanovení v oblasti penzijního připojištění účinných od 1. 1. 2008 po novele zákona o dani z příjmů realizované zákonem č. 261/2007 Sb. 1. Daňové úlevy účastníků penzijního

Více

1. Možnosti pobytu cizinců na území ČR ve vztahu k přístupu na trh práce

1. Možnosti pobytu cizinců na území ČR ve vztahu k přístupu na trh práce 1. Možnosti pobytu cizinců na území ČR ve vztahu k přístupu na trh práce Cizinec může na území ČR pobývat na základě: 1. Bezvízového pobytu občané třetích států 2. Krátkodobého víza občané třetích států

Více

Daň z příjmu fyzických osob

Daň z příjmu fyzických osob Daň z příjmu fyzických osob Legislativa Daň z příjmů fyzických osob upravuje zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, v aktuálním znění Poplatníci daně - fyzické osoby Každý, kdo má na území ČR trvalé

Více

III. PRÁVNÍ ÚPRAVA JEDNATELŮ A JEJICH ODMĚŇOVÁNÍ

III. PRÁVNÍ ÚPRAVA JEDNATELŮ A JEJICH ODMĚŇOVÁNÍ III. PRÁVNÍ ÚPRAVA JEDNATELŮ A JEJICH ODMĚŇOVÁNÍ 3.1 Uzavření smluv s jednateli Společnost s ručením omezeným je právnickou osobou, která nemůže sama jednat a proto za ni musí jednat někdo jiný. Podle

Více

Úřad, u kterého je potřeba Místně příslušný úřad práce.

Úřad, u kterého je potřeba Místně příslušný úřad práce. ČR Notifikační povinnost Právnická nebo fyzická osoba, ke které jsou občané EU/EHP/Švýcarska nebo cizinci vysláni k výkonu práce, musí informovat úřad práce o jejich vyslání. Cizinci navíc (až na zákonné

Více

Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění k 1. lednu 2014

Více

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků (od 1. 1. 2011 daňový řád) 5.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech

Více

1. Možnosti pobytu cizinců na území ČR ve vztahu k přístupu na trh práce

1. Možnosti pobytu cizinců na území ČR ve vztahu k přístupu na trh práce 1. Možnosti pobytu cizinců na území ČR ve vztahu k přístupu na trh práce Tento materiál má výhradně informativní charakter a poskytuje pouze obecný orientační přehled dané problematiky Cizinec může na

Více

Postup cizince při získávání zaměstnání v ČR

Postup cizince při získávání zaměstnání v ČR Postup cizince při získávání zaměstnání v ČR Cizinec může na území ČR vykonávat práce za předpokladu, že má platné povolení k zaměstnání a platné vízum k pobytu za účelem zaměstnání. Kdo je účastníkem

Více

12. května 2015. Lucie Rytířová

12. května 2015. Lucie Rytířová 12. května 2015 Lucie Rytířová Sociální zabezpečení Daň z příjmů Zaměstnávání zahraničních pracovníků Vysílání pracovníků do zahraničí 2 3 EU / EHP / Švýcarsko Smluvní státy (např. USA, Kanada, Korea,

Více

Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU. (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)

Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU. (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR) Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR) Program přednášky Vymezení volného pohybu pracovníků, vztah volného pohybu pracovníků a volného

Více

3. Vzory dokladů občanů třetích států se zvláštním přístupem na trh práce

3. Vzory dokladů občanů třetích států se zvláštním přístupem na trh práce 3. Vzory dokladů občanů třetích států se zvláštním přístupem na trh práce (1) Povolení k zaměstnání se vyžaduje i v případě, má-li být cizinec, jehož zaměstnavatelem je zahraniční subjekt, svým zaměstnavatelem

Více

Daň z příjmů fyzických osob zdanění závislé činnosti. Michal Radvan

Daň z příjmů fyzických osob zdanění závislé činnosti. Michal Radvan Daň z příjmů fyzických osob zdanění závislé činnosti Michal Radvan Subjekt daně - poplatník Poplatníky daně z příjmů fyzických osob jsou fyzické osoby. - Rezidenti: poplatníci, kteří mají na území České

Více

činnosti příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků

činnosti příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků 4.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech příjmů vyplacených zaměstnanci

Více

Obsah 1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE...21

Obsah 1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE...21 Obsah Ú vod...17 1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE...21 1.1 Vývoj od roku 1993 do současnosti se zaměřením na zdaňování cizin ců...21 1.2 Určení daňové rezidence v České republice...22

Více

Subjekt daně - poplatník

Subjekt daně - poplatník Daň z příjmů fyzických osob zdanění závislé činnosti Michal Radvan Subjekt daně - poplatník Poplatníky daně z příjmů fyzických osob jsou fyzické osoby. - Rezidenti: poplatníci, kteří mají na území České

Více

PETERKA & PARTNERS. v.o.s. Praha Bratislava - Kyjev. Magdaléna Vyškovská daňový poradce

PETERKA & PARTNERS. v.o.s. Praha Bratislava - Kyjev. Magdaléna Vyškovská daňový poradce PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha Bratislava - Kyjev Magdaléna Vyškovská daňový poradce Změny v oblasti pracovního práva a jejich dopady na zdaňování zaměstnanců Nejvyšší správní soud ČR Brno, 20. 11. 2007

Více

SPRÁVNÍ POPLATKY žádost o vydání povolení k trvalému pobytu

SPRÁVNÍ POPLATKY žádost o vydání povolení k trvalému pobytu Přehled změn provedených novelou zákona o pobytu cizinců s účinností od 31.7.2019 (zákonem č. 176/2019 Sb., kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých

Více

DAŇOVÝ SPECIALISTA. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2

DAŇOVÝ SPECIALISTA. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 DAŇOVÝ SPECIALISTA Centrum služeb pro podnikání s.r.o., 2018 Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 Tel. čísla: (+420) 222 543 330 (+420) 775 583 697 Webové stránky: www.sluzbyapodnikani.cz OBSAH: 1. Daň z

Více

důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů

důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů Změny v daních z příjmů od roku 2013 RNDr. Ivan BRYCHTA důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů 1 Obsah přehled novel ZDP + drobné změny

Více

případy, kdy toto nemusí činit, rozebíráme v [ 1072].

případy, kdy toto nemusí činit, rozebíráme v [ 1072]. 1273 Č á s t i da ň z p ř í j m ů f y z i c k ý c h O s O b je subjektem s daňovou povinností v tuzemsku, ale výdaje na závislou činnost jdou k tíži stálé provozovny umístěné ve státě, s nímž Česká republika

Více

2.5 Příjmy ze závislé činnosti ( 6 ZDP)

2.5 Příjmy ze závislé činnosti ( 6 ZDP) 2.5 Příjmy ze závislé činnosti ( 6 ZDP) Příjmy ze závislé činnosti jsou zejména: - příjmy z pracovněprávního nebo obdobného poměru, v nichž poplatník při výkonu práce je povinen dbát příkazu plátce ( 6

Více

Nastavení v programu MC-MZDY pro rok 2019

Nastavení v programu MC-MZDY pro rok 2019 M.C. software s.r.o., Kamarytova 161, Humpolec IČO: 608 26 681, DIČ: CZ60826681, Spol. je zapsána u KS v Č.Budějovicích - spis.zn. C.3734 Tel.: 565 532 560, 608 360 101 Fax: 565 536 208, E-mail: i nfo@mcsoftware.cz,

Více

Změny v legislativě EU v oblasti sociálního zabezpečení

Změny v legislativě EU v oblasti sociálního zabezpečení Změny v legislativě EU v oblasti sociálního zabezpečení Mgr. Magdaléna Vyškovská Daňový poradca PETERKA & PARTNERS v.o.s. advokátska kancelária Konferencia Pracovné Právo 2010 13. apríl 2010 Radisson Blu

Více

ZAHRANIČNÍ PRACOVNÍCI V PROJEKTECH. Mgr. Viktória Bodnárová, Sychrov, 20.05.2011

ZAHRANIČNÍ PRACOVNÍCI V PROJEKTECH. Mgr. Viktória Bodnárová, Sychrov, 20.05.2011 ZAHRANIČNÍ PRACOVNÍCI V PROJEKTECH Mgr. Viktória Bodnárová, Sychrov, 20.05.2011 EURAXESS Česká republika www.euraxess.cz Poskytujeme informace, poradenství a asistenci ohledně následujících témat: vstupní

Více

Platné znění částí zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění částí zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, s vyznačením navrhovaných změn Platné znění částí zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, s vyznačením navrhovaných změn 3 Vymezení některých pojmů V tomto zákoně se rozumí a) pojištěncem fyzická osoba, která je účastna pojištění;

Více

VI.2.2 Zaměstnanci. VI. Sociální pojištění. Ing. Olga Krchovová

VI.2.2 Zaměstnanci. VI. Sociální pojištění. Ing. Olga Krchovová Ing. Olga Krchovová VI. Sociální pojištění VI.2.2 Zaměstnanci 3 odst. 1 písm. b) Zaměstnanci se pro účely zákona č. 589/1992 rozumějí zaměstnanci v pracovním poměru; za zaměstnance v pracovním poměru se

Více

Platné znění části zákona s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění části zákona s vyznačením navrhovaných změn Platné znění části zákona s vyznačením navrhovaných změn 586/1992 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 20. listopadu 1992 o daních z příjmů (1) Příjmy ze závislé činnosti jsou a) plnění v podobě 6 Příjmy

Více

Příjmy ze závislé činnosti, které se nezdaňují. V 6 ZDP jsou k tomuto pravidlu uvedeny výjimky, které jsou taxativně vyjmenovány:

Příjmy ze závislé činnosti, které se nezdaňují. V 6 ZDP jsou k tomuto pravidlu uvedeny výjimky, které jsou taxativně vyjmenovány: 3.1 Zaměstnanec 3001 Zaměstnanci. Příjmy za práci zaměstnanců, které jsou jinak nazývány jako příjmy ze závislé činnosti, podléhají zdanění v České republice podle 6 ZDP. Ustanovení 22 odst. 1 písm. b)

Více

117/1995 Sb. ZÁKON ze dne 26. května 1995 o státní sociální podpoře

117/1995 Sb. ZÁKON ze dne 26. května 1995 o státní sociální podpoře 117/1995 Sb. ZÁKON ze dne 26. května 1995 o státní sociální podpoře (platí od 15. 81. 7. 2017 do 30. 914. 8. 2017) ve znění zákona č. 137/1996 Sb., zákona č. 132/1997 Sb., zákona č. 242/1997 Sb., v úplném

Více

PODNIKÁNÍ ČESKÝCH FIREM S OHLEDEM NA MEZINÁRODNÍ DAŇOVÉ ASPEKTY. Mgr. Magdaléna Vyškovská

PODNIKÁNÍ ČESKÝCH FIREM S OHLEDEM NA MEZINÁRODNÍ DAŇOVÉ ASPEKTY. Mgr. Magdaléna Vyškovská PODNIKÁNÍ ČESKÝCH FIREM S OHLEDEM NA MEZINÁRODNÍ DAŇOVÉ ASPEKTY Mgr. Magdaléna Vyškovská Daňový poradce č. 2371 Obsah 1. Vztah smluv o zamezení dvojímu zdanění a zákona o dani z příjmů 2. Dělení na daňové

Více

Zákon o dani z příjmu sazby daně, nezdanitelné a odpočitatelné položky, sleva na dani

Zákon o dani z příjmu sazby daně, nezdanitelné a odpočitatelné položky, sleva na dani Zákon o dani z příjmu sazby daně, nezdanitelné a odpočitatelné položky, sleva na dani ANOTACE 1. Zákon o dani z příjmu sazba, nezdanitelné a odpočitatelné položky, slevy na dani 2. Autor Mgr. Vladimír

Více

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY Současná vláda České republiky již od svého ustavení slibovala veřejnos reformu veřejných financí, jejímž cílem by mělo být zejména zastavení

Více

MEZINÁRODNÍ VYSLÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ. Lenka Pazderová

MEZINÁRODNÍ VYSLÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ. Lenka Pazderová MEZINÁRODNÍ VYSLÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ Lenka Pazderová OBSAH I. Úvod do daňové problematiky II. Alternativy vyslání zaměstnanců do zahraničí III. Příslušnost k sociálnímu systému a Nařízení Evropského parlamentu

Více

101/2014 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o pobytu cizinců na území České republiky

101/2014 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o pobytu cizinců na území České republiky 101/2014 Sb. ZÁKON ze dne 23. dubna 2014, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 435/2004 Sb.,

Více

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE 1 Podnikatel fyzická osoba 1.1 Zahájení podnikatelské činnosti 1.1.1 Podnikatel

Více

Vízová podpora.

Vízová podpora. Vízová podpora www.czechinvest.org AfterCare podpora v oblasti vízového a migračního procesu úvod do vízového procesu propojení s příslušnými orgány a institucemi vízového procesu informační servis komunikace

Více

11 ZAMĚSTNANEC, ZAMĚSTNAVATEL A ÚŘAD PRÁCE

11 ZAMĚSTNANEC, ZAMĚSTNAVATEL A ÚŘAD PRÁCE 11 ZAMĚSTNANEC, ZAMĚSTNAVATEL A ÚŘAD PRÁCE Cílem této kapitoly je vysvětlení, případně zopakování, základních principů z oblasti vztahů mezi zaměstnancem, zaměstnavatelem a úřady práce. Po prostudování

Více

Výše některých správních poplatků podle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, v platném znění

Výše některých správních poplatků podle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, v platném znění Výše některých správních poplatků podle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, v platném znění Občanství (položka 8) a) Vydání osvědčení nebo potvrzení o státním občanství České republiky - Kč

Více

Úvod 10. Seznam použitých zkratek 11. Související předpisy 13. 1 Odborná literatura pojednávající o agenturním zaměstnávání 15

Úvod 10. Seznam použitých zkratek 11. Související předpisy 13. 1 Odborná literatura pojednávající o agenturním zaměstnávání 15 OBSAH Úvod 10 Seznam použitých zkratek 11 Související předpisy 13 1 Odborná literatura pojednávající o agenturním zaměstnávání 15 2 Exkurz do historie agenturního zaměstnávání 16 3 Právní prameny agenturního

Více

Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015

Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015 Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015 UZAVŘENÝ PŘÍSPĚVEK ke dni 21. 1. 2015 - seznam - Daň z příjmů 440/17.12.14 Určení výše odpovídajícího pojistného pro

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

STANOVISKO. Legislativní rady ČMKOS. Některé změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012 a jejich dopady do činnosti odborových organizací

STANOVISKO. Legislativní rady ČMKOS. Některé změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012 a jejich dopady do činnosti odborových organizací STANOVISKO Legislativní rady ČMKOS Některé změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012 a jejich dopady do činnosti odborových organizací A. Změna okruhu pojištěných osob Dne 1. ledna 2012 nabyl účinnosti

Více

Příslušnost k právním předpisům migrujících pracovníků

Příslušnost k právním předpisům migrujících pracovníků ČESKÁ ČESKÁ SPRÁVA SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Příslušnost k právním předpisům migrujících pracovníků Milan Novotný metodik ČSSZ HK Pardubice, 27.2.2013 Lidéna prvním místě ČSSZ ČSSZ je největšía v rámci

Více

Vybraná ustanovení zákona o pomoci v hmotné nouzi

Vybraná ustanovení zákona o pomoci v hmotné nouzi Vybraná ustanovení zákona o pomoci v hmotné nouzi Posuzování příjmů 6 (1) Pro posouzení toho, zda příjem osoby dosahuje částky životního minima nebo existenčního minima, se porovnává úhrn jejích započitatelných

Více

Čl. 20 SFEU Čl. 21 SFEU Směrnice 2004/38 o právu občanů EU a jejích rodinných příslušníků svobodně se pohybovat a pobývat na území ČS

Čl. 20 SFEU Čl. 21 SFEU Směrnice 2004/38 o právu občanů EU a jejích rodinných příslušníků svobodně se pohybovat a pobývat na území ČS Monika Matysová Čl. 20 SFEU Čl. 21 SFEU Směrnice 2004/38 o právu občanů EU a jejích rodinných příslušníků svobodně se pohybovat a pobývat na území ČS 1. Zavádí se občanství Unie. Každá osoba, která má

Více

Finanční právo. 3. seminář 1. listopadu 2013

Finanční právo. 3. seminář 1. listopadu 2013 Finanční právo 3. seminář 1. listopadu 2013 Daň z příjmů fyzických osob Zákon o daních z příjmů Daně z příjmů fyzických osob a právnických osob jsou upraveny zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.

Více

Změny ve zdaňování fyzických osob

Změny ve zdaňování fyzických osob Změny ve zdaňování fyzických osob Změny ve zdaňování fyzických osob I. Snížení sazby daně z příjmů fyzických osob na 15 % v roce 2008 a 12,5 % Zrušení progresivní sazby, zavedení lineární sazby Změna kalkulace

Více

Legislativní změny pro mzdy roku 2019

Legislativní změny pro mzdy roku 2019 Legislativní změny pro mzdy roku 2019 Minimální mzda Od 1.12019 se zvyšuje na výši 13 350 Kč. Průměrná měsíční mzda. Pro rok 2019 je stanovena nařízením vlády č. 213/2018 Sb.ve výši 32 699 Kč. Maximální

Více

Ekonomika III. PC, POWER POINT, dataprojektor

Ekonomika III. PC, POWER POINT, dataprojektor Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vzdělávací okruh Druh učebního materiálu Cílová

Více

8. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

8. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony 8. funkční období 230 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (Navazuje na sněmovní tisk č. 444 z 6. volebního období

Více

10. Personalistika mzdy, zákonné odvody

10. Personalistika mzdy, zákonné odvody 10. Personalistika mzdy, zákonné odvody Klíčová slova: Personální práce, mzda, veřejné zdravotní pojištění, nemocenské pojištění, důchodové pojištění, státní politika zaměstnanosti. Anotace textu: Cílem

Více

PETERKA & PARTNERS. v.o.s. Praha Bratislava - Kyjev. Magdaléna Vyškovská daňový poradce

PETERKA & PARTNERS. v.o.s. Praha Bratislava - Kyjev. Magdaléna Vyškovská daňový poradce PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha Bratislava - Kyjev Magdaléna Vyškovská daňový poradce Zdaňování příjmů a základní daňové dopady změn v oblasti pracovního práva American Chamber of Commerce in the Czech

Více

prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků

prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků Příjmení Jméno(-a) Titul Rodné číslo 1 ) Číslo pasu 1 ) Adresa bydliště (místa trvalého pobytu) PSČ Prohlášení

Více

Eurocentrum Praha 21.4.2008 Sociální a zdravotní pojištění při práci v zemích EU

Eurocentrum Praha 21.4.2008 Sociální a zdravotní pojištění při práci v zemích EU Eurocentrum Praha 21.4.2008 Sociální a zdravotní pojištění při práci v zemích EU Václav Janalík Centrum mezistátních úhrad Centrum mezistátních úhrad CMU - styčný orgán ČR pro oblast zdravotní péče na

Více

359/1999 Sb. ZÁKON ze dne 9. prosince 1999 o sociálně právní ochraně dětí

359/1999 Sb. ZÁKON ze dne 9. prosince 1999 o sociálně právní ochraně dětí 359/1999 Sb. ZÁKON ze dne 9. prosince 1999 o sociálně právní ochraně dětí (platí od 15. 81. 7. 2017 do 31. 1014. 8. 2017) ve znění zákona č. 257/2000 Sb., zákona č. 272/2001 Sb., zákona č. 309/2002 Sb.,

Více

PRAKTICKÉ POZNATKY Z KONTROLNÍ A METODICKÉ ČINNOSTI V OBLASTI PERSONALISTIKY

PRAKTICKÉ POZNATKY Z KONTROLNÍ A METODICKÉ ČINNOSTI V OBLASTI PERSONALISTIKY KRAJSKÝ ÚŘAD PARDUBICKÉHO KRAJE PRAKTICKÉ POZNATKY Z KONTROLNÍ A METODICKÉ ČINNOSTI V OBLASTI PERSONALISTIKY Marie Kučerová TÉMATA: Platy od 1. 11. 2014 Příplatek za vedení Odměny dle 224 ZP Minimální

Více

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH 1.

Více

Daňový systém ČR. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňový systém ČR. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Zdravotní pojištění. 1. Osobní rozsah zdravotního pojištění a zdravotní pojišťovny. 2. Vymezení okruhu plátců 3. Povinnosti plátců 4. Vyměřovací základ. 5. Odvod, splatnost

Více

1/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o zaměstnanosti

1/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o zaměstnanosti 1/2012 Sb. ZÁKON ze dne 9. prosince 2011, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

PRACOVNÍ POMĚR. Pracovní smlouva musí být uzavřena písemně ve dvou vyhotovení, jedno vyhotovení je zaměstnavatel povinen předat zaměstnanci.

PRACOVNÍ POMĚR. Pracovní smlouva musí být uzavřena písemně ve dvou vyhotovení, jedno vyhotovení je zaměstnavatel povinen předat zaměstnanci. PRACOVNÍ POMĚR Pracovní poměr mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem vzniká na základě pracovní smlouvy (výjimkou je volba a jmenování zaměstnance Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce 33 odst. 2 a 3.) Podle

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 2 Sbírka zákonů č. 1 / 2012 1 ZÁKON ze dne 9. prosince 2011, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl na

Více

Daňová soustava. Osnova: 2. Struktura daňové soustavy. 1. Zařazení. 3. Cíle: Daňová soustava ostatní položky

Daňová soustava. Osnova: 2. Struktura daňové soustavy. 1. Zařazení. 3. Cíle: Daňová soustava ostatní položky Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH 1.

Více

Seznam autorů... 3. Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci... 11. Úvod... 14. Část I Daňové slevy... 15

Seznam autorů... 3. Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci... 11. Úvod... 14. Část I Daňové slevy... 15 Obsah Seznam autorů................................................ 3 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci.............. 11 Úvod........................................................

Více

Seminář Mzdy Ing. Jan Jón

Seminář Mzdy Ing. Jan Jón Seminář Mzdy 2016 Ing. Jan Jón 15. ledna 2016 Sazby daně z příjmů, slevy na dani, daňové zvýhodnění v roce 2015 a v roce 2016 2015 2016 sazba daně (roční) ( 16) 15% 15% solidární daň se sazbou 7% 7% (z

Více

Zaměstnávání zahraničních pracovníků z hlediska úřadu práce

Zaměstnávání zahraničních pracovníků z hlediska úřadu práce Zaměstnávání zahraničních pracovníků z hlediska úřadu práce Mgr. Lenka Navrátilová, Petra Jandová, Úřad práce Brno-město Zaměstnávání cizích státních příslušníků ve vědě a výzkumu; 11.3.2010 1 TRH PRÁCE

Více

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2009

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2009 Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2009 Ing. Kateřina Illetško D P 1. Zásadní změny zákona o daních z příjmů V této kapitole jsou souhrnně uvedeny zásadní změny týkající se

Více

Žádost o přidělení bytu pro příjmově vymezené osoby na adrese Jakubov u Moravských Budějovic 205,

Žádost o přidělení bytu pro příjmově vymezené osoby na adrese Jakubov u Moravských Budějovic 205, Žádost o přidělení bytu pro příjmově vymezené osoby na adrese Jakubov u Moravských Budějovic 205, 675 44. 1. Žadatel: Jméno a příjmení: Telefon: Datum narození: Adresa trvalého pobytu: Adresa současného

Více

III.1 Příjmy ze závislé činnosti

III.1 Příjmy ze závislé činnosti III.1 Příjmy ze závislé činnosti 6 odst. 1, 2, 3 ZDP V systému jednotlivých druhů příjmů fyzických osob z hlediska zdrojů vymezených v 6 až 10 zákona o daních z příjmů mají mezi ostatními příjmy přednostní

Více

SSOS_EK_3.08 Daň z příjmu ze závislé činnosti a funkčních požitků

SSOS_EK_3.08 Daň z příjmu ze závislé činnosti a funkčních požitků Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

JEDNOTNÝ REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ pro fyzické osoby

JEDNOTNÝ REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ pro fyzické osoby podací razítko JEDNOTNÝ REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ pro fyzické osoby Základní část V případě, že jste se rozhodli učinit níže uvedené úkony pomocí jednotného registračního formuláře na Centrálním registračním

Více

Brigády a krátkodobé pracovněprávní vztahy

Brigády a krátkodobé pracovněprávní vztahy Brigády a krátkodobé pracovněprávní vztahy JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. Pracovní poměr na dobu určitou Doba určitá nesmí trvat déle, než 3 roky. Sjednání pracovního poměru na dobu určitou lze mezi týmiž

Více

Odvody z odměn členů orgánů veřejné výzkumné instituce

Odvody z odměn členů orgánů veřejné výzkumné instituce M ETIS Praha spol. s r.o. Kancelář daňových poradců Mgr. Květoslava Coufová RNDr. Mgr. Petr Couf Akademie věd České republiky k rukám Ing. Jany Jeřábkové č.j. 0782/17 V Praze 29.5.2017 Odvody z odměn členů

Více

Zásady pro čerpání a použití prostředků FKSP

Zásady pro čerpání a použití prostředků FKSP Zásady pro čerpání a použití prostředků FKSP Vnitřní předpis 1/2015 Domov mládeže a školní jídelna Pardubice Rožkova 331 530 02 Pardubice IČ 48161071 Č. j. DM-020/0001/2015 Originál: Sekretariát Platnost

Více

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DAŇOVÁ SOUSTAVA Ing. Hana Volencová Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_07_3_08_EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou poplatníkem daně z příjmů právnických osob je: právnická osoba

Více

Obsah. Seznam použitých zkratek...x Úvod... XV

Obsah. Seznam použitých zkratek...x Úvod... XV Obsah Seznam použitých zkratek...x Úvod... XV 1 Hlavní principy zdaňování fyzických osob v České republice...1 1.1 Vývoj od roku 1993 do současnosti se zaměřením na zdaňování cizinců...2 1.2 Určení daňové

Více

Daň z příjmu a DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ FO Zpracoval: Daniel Vančura Pro výuku předmětu Fiktivní firma Daň z příjmů fyzických osob Daň z příjmů fyzických osob (DPFO) je daní přímou. Je stanovena zákonem o daních

Více

Legislativní změny pro mzdy roku 2018

Legislativní změny pro mzdy roku 2018 Legislativní změny pro mzdy roku 2018 Slevy na dani a daňové zvýhodnění Daňové zvýhodnění na první dítě se zvyšuje na 15 204,- ročně, tj. 1 267,- Kč měsíčně. Další děti zůstávají ve stejné výši jako v

Více

JAKÉ MÁM MOŽNOSTI, POKUD MĚ NEVEZMOU ANI NA ODVOLÁNÍ?

JAKÉ MÁM MOŽNOSTI, POKUD MĚ NEVEZMOU ANI NA ODVOLÁNÍ? JAKÉ MÁM MOŽNOSTI, POKUD MĚ NEVEZMOU ANI NA ODVOLÁNÍ? 1. Studium na vyšší odborné škole Nabídka dalšího vzdělávání formou vyššího odborného studia je opravdu široká, je dobré mít přihlášku na některé VOŠ

Více

Slevu na pojistném lze poprvé uplatnit za kalendářní měsíc srpen 2009 a naposledy sleva náleží za prosinec 2010.

Slevu na pojistném lze poprvé uplatnit za kalendářní měsíc srpen 2009 a naposledy sleva náleží za prosinec 2010. 1. Slevy na pojistném na sociální pojištění od 1. srpna 2009 Kdy a koho se slevy týkají? Slevu na pojistném lze poprvé uplatnit za kalendářní měsíc srpen 2009 a naposledy sleva náleží za prosinec 2010.

Více

1) Evidence Ministerstva práce a sociálních věcí ČR Zaměstnávání cizích státních příslušníků v postavení zaměstnanců

1) Evidence Ministerstva práce a sociálních věcí ČR Zaměstnávání cizích státních příslušníků v postavení zaměstnanců Údaje o zaměstnanosti cizinců na území České republiky vycházejí z evidence Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV ČR) o vydaných platných povoleních k zaměstnání cizinců, vydaných zelených karet

Více

Kamila Jordanova, BIVŠ Praha a.s. právní administrativa v podnikatelské sféře Duben 2010

Kamila Jordanova, BIVŠ Praha a.s. právní administrativa v podnikatelské sféře Duben 2010 Kamila Jordanova, BIVŠ Praha a.s. právní administrativa v podnikatelské sféře Duben 2010 AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Osnova práce: Obecná charakteristika pracovního práva Vymezení pojmu, právní

Více

ČÁST PRVNÍ Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů

ČÁST PRVNÍ Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 140/2001 Sb., zákona č. 151/2002 Sb., zákona č. 217/2002 Sb.,

Více