Kultivační techniky a modelování bioprocesů sylabus předmětu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kultivační techniky a modelování bioprocesů sylabus předmětu"

Transkript

1 Kultivační techniky a modelování bioprocesů sylabus předmětu 1. ročník magisterského studijního programu, zimní semestr, přednáška/cvičení/laboratoře počet hodin týdně 1/2/4, klasifikovaný zápočet, 7 kreditů kapacita předmětu: 30 studentů HARMONOGRAM 1. Úvodní lekce - posluchačská laboratoř (místnost 122), začátek v 9:00 h - úvodní informace o předmětu a jeho organizaci, rozdělení do pracovních skupin, seznámení s požadavky na přípravu úlohy, rozdávání návodů na první úlohy, rozdělení speciálních úloh, školení bezpečnosti práce v laboratořích Základní úlohy - začátek vždy od 9 h v laboratoři každý týden budou studenti v jednom dni řešit základní úlohy 1-4 podle aktuálního rozpisu pro daný akademický rok 2. Základní úloha 1 (7 h) Příprava médií a uchovávání produkčních kmenů 3. Základní úloha 2 (7 h) Stanovení koeficientu kyslíku a příprava bioreaktoru na kultivaci 4. Základní úloha 3 (7 h) Vsádková a přítokovaná kultivace 5. Základní úloha 4 (7 h) Kultivace na pevném substrátu Speciální úlohy - cvičení speciálních úloh bude probíhat dle aktuálního rozpisu pro daný akademický rok - každá ze skupin si vylosuje dvě speciální úlohy, pro každou z nich jsou vymezeny 2 týdny - vyučované úlohy + jejich popis viz níže speciální úloha (7h + odběry vzorků během týdne; skupiny cvičí vybrané téma) speciální úloha (7h + odběry vzorků během týdne; skupiny cvičí vybrané téma) speciální úloha (7h + odběry vzorků během týdne; skupiny cvičí vybrané téma) speciální úloha (7h + odběry vzorků během týdne; skupiny cvičí vybrané téma) Přednášky a cvičení - vedoucími tohoto bloku jsou Ing. Martin Halecký, Ph.D. a Ing. Jana Finkeová, CSc. 10. Přednášky + cvičení: Inženýrský úvod, modelování bioprocesů(7 h) 11. Přednášky + cvičení: Modelování a simulace (7 h)

2 12. Přednášky + cvičení: Řízení a regulace bioprocesů (7 h) Samostatný projekt a jeho prezentace - každá skupina si vylosuje jednu z dříve řešených úloh (základní nebo speciální), k této úloze si sežene naměřená data od ostatních skupin, které dané téma řešily - členové skupiny po té SPOLEČNĚ zpracují všechna data a připraví 15 min prezentaci, ve které se soustředí zejména na: a) stručný a výstižný teoretický úvod k danému tématu b) krátké shrnutí metodiky práce c) souhrnnou prezentaci všech naměřených výsledků d) jasné závěry z naměřených dat e) porovnání naměřených dat s literárními údaji - prezentovat budou VŠICHNI ČLENOVÉ SKUPINY, ne pouze jeden zástupce - po ukončené prezentaci bude následovat diskuze - členové skupiny tak musí mít o prezentované problematice přehled a být připraveni odpovědět na otázky členů komise i svých kolegů 13. Samostatný projekt 14. Prezentace projektů ZÁKLADNÍ POŽADAVKY PRO ABSOLVOVÁNÍ PŘEDMĚTU: Aktivní účast na cvičeních (připouští se 2 omluvené absence). Včasný příchod do laboratoří, při pozdním příchodu překračujícím 10 min nebude student vpuštěn do laboratoře, úloha bude klasifikována stupněm F. Připravenost na cvičení před začátkem každé úlohy student absolvuje krátký písemný test, případně ústní přezkoušení, nedostatečná připravenost vylučuje studenta ze cvičení a je klasifikována stupněm F. Po 2 nedostatečných je student z laboratoří vyloučen. Z každého cvičení se odevzdává krátký protokol (úvod, metodika, zpracované výsledky). Jeden vylosovaný úkol každá skupina prezentuje na závěrečné hodině, vyžaduje se spolupráce s kolegy a aktivní účast všech členů skupiny.

3 Vyučovaná základní cvičení 1. Příprava médií a uchovávání produkčních kmenů V rámci této úlohy si studenti osvojí teoretické znalosti a praktické dovednosti spojené s přípravnou fází bioprocesů. Cvičení bude zaměřeno na up-stream procesy biotechnologických výrob, tj. správnou formulaci složení kultivačního média na základě nutričních požadavků použitých mikrobiálních producentů, správnou sterilaci média (tzn. pro teplotně stabilní složky média lze použít tepelnou sterilaci při 120 C po dobu 20 min, teplotně labilní složky média musí být sterilovány filtrací a poté asepticky přidány k vychladlé základní směsi), aseptickou kompletaci a vhodné uchovávání médií. Dále bude práce zaměřena na různé způsoby dlouhodobého skladování produkčních kultur běžně používaných v biotechnologických provozech (např. příprava hluboce zmrazených konzerv s glycerolem jako kryoprotektantem, příprava lyofilizovaných kultur, uchovávání kultur na agarových plotnách, uchování ve formě sporových konzerv ). Seznámí se s technikami přípravy inokula a tím, jaký vliv má kvalita a množství inokula na průběh kultivačního procesu. 2. Stanovení koeficientu kyslíku a příprava bioreaktoru na kultivaci Cílem cvičení bude jednak stanovení objemového koeficientu přestupu kyslíku pomocí dynamické a gassing-out metody, výpočet celkové spotřeby kyslíku a rovnovážné koncentrace kyslíku; a také stanovení doby homogenizace vsádky v míchaném reaktoru. Během této úlohy se studenti seznámí se základními stavebními prvky míchaného bioreaktoru a jejich funkcí včetně prvků měřícího a regulačního systému bioreaktoru a prakticky si osvojí, jak bioreaktor připravit před zahájením kultivace. Kromě kalibrace jednotlivých měřících prvků (elektrody, čerpadla, ), bude provedena i sterilace bioreaktoru včetně všech přístupových cest (přívod sterilního vzduchu, aseptický odvod plynů z bioreaktoru) a bioreaktor bude takto připraven na následující úlohu věnovanou vsádkové a přítokované kultivaci. 3. Vsádková a přítokovaná kultivace V rámci řešení této problematiky se studenti teoreticky seznámí s jednotlivými typy kultivací (vsádková, přítokovaná, kontinuální), ujasní si vztah mezi dostupností substrátu a růstovou rychlostí mikrobiální kultury, naučí se navrhnout vhodné přítokování substrátu na základě dat získaných z vsádkové kultivace a naučí se oba procesy bilancovat. V praktické části práce studenti připraví inokulum produkční kultury, zkontrolují jeho kvalitu a asepticky jej zaočkují do bioreaktoru, který se naučí uvést do provozu, zvolit měřené regulované proměnné a u regulovaných veličin nastavit vhodné parametry. Poté budou ve vsádkové kultivaci hodnotit

4 nárůst biomasy, spotřebu substrátu a produkci zvoleného metabolitu, zároveň si vypočtou vhodný profil přítokování média a po spotřebování substrátu zahájí přítokovanou kultivaci. 4. Kultivace na pevném substrátu Úloha je zaměřena na kultivaci plísně Monascus purpureus na povrchu pevného škrobnatého substrátu (rýže, kroupy, jáhly, otruby případně jiný škrobnatý materiál). Studenti se tak seznámí s odlišnostmi tohoto typu kultivace oproti submerzním systémům. Cílem kultivace je produkce, izolace a stanovení barevných pigmentů, které se v asijských zemích běžně používají k barvení potravin. Vyučované speciální úlohy 1. Sladařství Studenti si v rámci cvičení sami vyrobí světlý slad plzeňského typu. Celý sladovací proces budou praktikovat na mikrosladovacím zařízení. V průběhu úlohy se tak seznámí s technologickými kroky máčení a klíčení ječmene a hvozdění zeleného sladu a dále se budou zabývat rozborem ječmene a sladu s využitím metod, které jsou běžně využívány v praxi. 2. Pivovarství Úloha zahrnuje technologii výroby piva v poloprovozním měřítku, včetně samostatné přípravy surovin, volby vhodného postupu a průběhu várky. Studenti budou věnovat pozornost procesu vystírání, rmutování, chmelovaru a scezování. Vyhotoví příslušný varní list s poznámkami o odchylkách procesu nebo případných problémech. Provedou rozbor mladiny a zakvasí ji várečnými kvasnicemi (mikrobiologická kontrola) v požadovaném množství. V hlavních parametrech budou sledovat proces hlavního kvašení a dokvašování a seznámí se se základními rozbory hotového piva. 3. Kontinuální kultivace a kinetika úbytku substrátu podél výšky lože náplňového reaktoru Měření degradace různě degradovatelných polutantů plynů podél výšky lože umožňuje sledování preferencí jednotlivých polutantů buňkami. Pochopení těchto dějů vede k možnosti účinnější regulace provozu biofiltru a tím k vyšší účinnosti procesu. Určení řádu reakce a řídícího děje (přestup hmoty vs. biodegradace) umožnuje aplikace vhodných matematických modelů na změřená data. To pak značně rozšiřuje úroveň znalostí a možnosti regulace celého procesu.

5 4. Fotobioreaktor - vsádková a vícestupňová kontinuální kultivace jednobuněčných řas Kultivace jednobuněčných řas (např. Chlorella vulgaris) ve fotobioreaktorech umožňuje experimentálně pozorovat a následně zpracovat jinou než exponenciální (např. lineární) kinetiku růstu v důsledku vzrůstající limitace světlem. Studenti se dále seznámí s možností sklízení řas pomocí flokulace za definovaných podmínek a zaměří se také na charakterizaci povrchových vlastností sklizených buněk metodou stanovení kontaktních úhlů s cílem zaznamenat rozdíly dané odlišným složením kultivačních médií. 5. Charakteristika toku fází, rozložení dob prodlení, ideální tok, pístový tok, neideální tok v náplňovém bioreaktoru Cvičení bude probíhat na různých typech míchaných a probublávaných reaktorů s/bez pevné fáze v průtočném uspořádání. Cílem bude zaznamenat výstupný signál (ph, konduktivita, absorbance) po nástřiku stopovací látky a následně zaznamenané údaje matematicky zpracovat pomocí známých modelů a vyhodnotit. Inženýrský úvod, modelování bioprocesů Přednáška začíná úvodem do bilancování procesů (aplikace zákona zachování hmoty a energie) Následuje popis jednotlivých kultivačních technik vsádková kultivace, vsádková kultivace s postupným živením a kontinuální kultivace z hlediska biologického činitele i bilancí (definování bilančního systému, hranic, bilančního období a jednotlivých složek bilance vstup, zdroj, výstup a akumulace). Na to navazuje kompletní odvození diferenciálních rovnic pro jednotlivé bilancované veličiny celková hmota, biomasa, substrát a produkt spolu s definováním počátečních a okrajových podmínek diferenciálních rovnic a možnostmi řešení této soustavy diferenciálních rovnic. Modelování a simulace V přednášce budou vysvětleny základní pojmy a postupy: - deterministické a stochastické modely; - dynamický systém; - obecný postup vytváření modelů. Dále se vyučující bude věnovat vytváření matematických modelů na základě bilancí, jejichž klíčovými pojmy jsou: - bilancovaný systém; - rozhraní; - bilancovaná veličina;

6 - bilanční interval; - bilanční rovnice. Probírány budou také principy numerického řešení diferenciálních rovnic: - Eulerova metoda; - stabilita řešení; - zaokrouhlovací chyba. Navazující úlohy: Kinetika chemické reakce; Vsádková kultivace; Identifikace parametrů modelu. Řízení a regulace bioprocesů Studenti budou seznámeni se základními pojmy, tj. řízení a regulace. V případě pojmu řízení budou probírány úkoly, charakteristiky, hierarchická a hardwarová struktura moderních řídicích systémů. S pojmem regulace pak souvisí další klíčová slova, která budou podrobněji a názorně vysvětlena, a těmi jsou: regulační obvod, dvoupolohová regulace, spojitá regulace a regulační pochod. Na vysvětlení základních pojmů bude navazovat téma logického řízení, v jehož rámci budou probírány logické proměnné, základní logické funkce a kombinační a sekvenční řízení. Navazující úlohy: Dvoupolohový regulátor teploty; Řízení sterilace.

LABORATOŘ KULTIVAČNÍCH TECHNIK - ORGANIZACE PŘEDMĚTU

LABORATOŘ KULTIVAČNÍCH TECHNIK - ORGANIZACE PŘEDMĚTU LABORATOŘ KULTIVAČNÍCH TECHNIK - ORGANIZACE PŘEDMĚTU Výuka předmětu Laboratoř kultivačních technik a modelování bioprocesů bude probíhat dle následujícího harmonogramu (Tab. I). Výuka se skládá z bloku

Více

MODELOVÁNÍ. Základní pojmy. Obecný postup vytváření induktivních modelů. Měřicí a řídicí technika magisterské studium FTOP - přednášky ZS 2009/10

MODELOVÁNÍ. Základní pojmy. Obecný postup vytváření induktivních modelů. Měřicí a řídicí technika magisterské studium FTOP - přednášky ZS 2009/10 MODELOVÁNÍ základní pojmy a postupy principy vytváření deterministických matematických modelů vybrané základní vztahy používané při vytváření matematických modelů ukázkové příklady Základní pojmy matematický

Více

Úloha bioinženýrství v biotechnologiích a jeho definice. Bioinženýrské využití biologických poznatků praktické příklady průmyslových aplikací.

Úloha bioinženýrství v biotechnologiích a jeho definice. Bioinženýrské využití biologických poznatků praktické příklady průmyslových aplikací. Bioinženýrství I sylabus k předmětu BIOINŽENÝRATVÍ I Problematika biotechnologie a bioinženýrství Interdisciplinární charakteristika, souvislosti a návaznosti jednotlivých oborů, definice biotechnologií,

Více

2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat)

2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat) 2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat) 1. MATERIÁLY PRO STROJNÍ ZAŘÍZENÍ V BIOTECHNOLOGIÍCH A TECHNOLOGIÍCH ZPRACOVÁNÍ AGRESIVNÍCH LÁTEK Seznamte se s materiály používanými pro strojní zařízení

Více

MATEMATICKÝ MODEL PŮDNÍHO BIOREAKTORU V PROSTŘEDÍ MATLAB A FEMLAB. Marta Palatová, Miloš Kmínek, Jana Finkeová

MATEMATICKÝ MODEL PŮDNÍHO BIOREAKTORU V PROSTŘEDÍ MATLAB A FEMLAB. Marta Palatová, Miloš Kmínek, Jana Finkeová MATEMATICKÝ MODEL PŮDNÍHO BIOREAKTORU V PROSTŘEDÍ MATLAB A FEMLAB Marta Palatová, Miloš Kmínek, Jana Finkeová Vysoká škola chemicko-technologická, Ústav počítačové a řídicí techniky 1. ÚVOD Půdní bioreaktor

Více

10. Chemické reaktory

10. Chemické reaktory 10. Chemické reaktory V každé chemické technologii je základní/nejvýznamnější zařízení pro provedení chemické reakce chemický reaktor. Celý technologický proces se skládá v podstatě ze tří typů zařízení:

Více

Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství

Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství Nepatogenní! mikroorganismus (virus, bakterie, kvasinka, plíseň) -kapacita produkovat žádaný produkt -relativně stabilní růstové charakteristiky Médium -substrát

Více

9 Charakter proudění v zařízeních

9 Charakter proudění v zařízeních 9 Charakter proudění v zařízeních Egon Eckert, Miloš Marek, Lubomír Neužil, Jiří Vlček A Výpočtové vztahy Jedním ze způsobů, který nám v praxi umožňuje získat alespoň omezené informace o charakteru proudění

Více

Modelování a simulace Lukáš Otte

Modelování a simulace Lukáš Otte Modelování a simulace 2013 Lukáš Otte Význam, účel a výhody MaS Simulační modely jsou nezbytné pro: oblast vědy a výzkumu (základní i aplikovaný výzkum) analýzy složitých dyn. systémů a tech. procesů oblast

Více

PŘENOS KYSLÍKU V BIOTECHNOLOGII. Úvod. Limitace metabolismu kyslíkem

PŘENOS KYSLÍKU V BIOTECHNOLOGII. Úvod. Limitace metabolismu kyslíkem PŘENOS KYSLÍKU V BIOTECHNOLOGII Při aerobních procesech katalyzovaných buňkami nebo enzymy je nutné zabezpečit dostatečný přívod kyslíku do fermentačního média reaktoru (fermentoru). U některých organismů

Více

1) Pojem biotechnologický proces a jeho fázování 2) Suroviny pro fermentaci 3) Procesy sterilizace 4) Bioreaktory a fermentory 5) Procesy kultivace,

1) Pojem biotechnologický proces a jeho fázování 2) Suroviny pro fermentaci 3) Procesy sterilizace 4) Bioreaktory a fermentory 5) Procesy kultivace, 1) Pojem biotechnologický proces a jeho fázování 2) Suroviny pro fermentaci 3) Procesy sterilizace 4) Bioreaktory a fermentory 5) Procesy kultivace, růstové parametry buněčných kultur 2 Biomasa Extracelulární

Více

Výukový portál Biotechlab

Výukový portál Biotechlab Výukový portál Biotechlab Biotechnologie jsou perspektivním a neustále se rozvíjejícím oborem, který zahrnuje celou řadu výrobních technologií využívající jak mikrobiální, tak i živočišné a rostlinné buňky

Více

CHEMICKO-INŽENÝRSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VE STRUKTUROVANÉM STUDIU

CHEMICKO-INŽENÝRSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VE STRUKTUROVANÉM STUDIU CHEMICKO-INŽENÝRSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VE STRUKTUROVANÉM STUDIU Milan Jahoda Zdroj Peter Hamersma, Martin Molzahn, Eric Schaer: Recommendations for Chemical Engineering Education in a Bologna Three Cycle Degree

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 1. Základy měření

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 1. Základy měření FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I OSNOVA 1. KAPITOLY 1. Základy měření Úvod do problematiky experimentální

Více

Měření a vzdělávací procesy VÚPS

Měření a vzdělávací procesy VÚPS Měření a vzdělávací procesy VÚPS Ing. Jaromír Fiala, Ph.D. vedoucí programů vzdělávání a inovací www.beerresearch.cz, E-mail fiala@beerresearch.cz, 736218250, 725969808 Senzorický seminář I. Senzorika

Více

Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů

Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů 26. mezinárodní veletrh AMPER 2018 FÓRUM AUTOMATIZACE 2018 Prezentace nové monografie Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů Editoři: K. Kadlec, M. Kmínek, P. Kadlec Monografie

Více

SYLABUS BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE

SYLABUS BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE SYLABUS MODULU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE František Prášek Ostrava 2011 : Sylabus modulu Bakalářská práce a praxe Autoři: Ing. František Prášek Vydání: první, 2011 Počet stran: 15 Tisk: Vysoká škola podnikání,

Více

Tématické okruhy ke státním závěrečným zkouškám magisterského studijního oboru Biotechnologie Molekulární biologie a genové inženýrství

Tématické okruhy ke státním závěrečným zkouškám magisterského studijního oboru Biotechnologie Molekulární biologie a genové inženýrství Tématické okruhy ke státním závěrečným zkouškám magisterského studijního oboru Biotechnologie Molekulární biologie a genové inženýrství Gen jako informační a funkční jednotka; stavba prokarytického a eukaryotického

Více

ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ

ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ 1. týden doc. Ing. Renata WAGNEROVÁ, Ph.D. Ostrava 2013 doc. Ing. Renata WAGNEROVÁ, Ph.D. Vysoká škola báňská

Více

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. CW01 - Teorie měření a regulace 10.2 ZS 2010/2011. reg Ing. Václav Rada, CSc.

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. CW01 - Teorie měření a regulace 10.2 ZS 2010/2011. reg Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2010/2011 10.2 reg-2 2010 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření Teorie

Více

OPTIMALIZACE PROVOZU OTOPNÉ SOUSTAVY BUDOVY PRO VZDĚLÁVÁNÍ PO JEJÍ REKONSTRUKCI

OPTIMALIZACE PROVOZU OTOPNÉ SOUSTAVY BUDOVY PRO VZDĚLÁVÁNÍ PO JEJÍ REKONSTRUKCI Konference Vytápění Třeboň 2015 19. až 21. května 2015 OPTIMALIZACE PROVOZU OTOPNÉ SOUSTAVY BUDOVY PRO VZDĚLÁVÁNÍ PO JEJÍ REKONSTRUKCI Ing. Petr Komínek 1, doc. Ing. Jiří Hirš, CSc 2 ANOTACE Většina realizovaných

Více

Rozvoj tepla v betonových konstrukcích

Rozvoj tepla v betonových konstrukcích Úvod do problematiky K novinkám v požární odolnosti nosných konstrukcí Praha, 11. září 2012 Ing. Radek Štefan prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. Znalost rozložení teploty v betonové konstrukci nebo její

Více

5. Bioreaktory. Schematicky jsou jednotlivé typy bioreaktorů znázorněny na obr. 5.1. Nejpoužívanějšími bioreaktory jsou míchací tanky.

5. Bioreaktory. Schematicky jsou jednotlivé typy bioreaktorů znázorněny na obr. 5.1. Nejpoužívanějšími bioreaktory jsou míchací tanky. 5. Bioreaktory Bioreaktor (fermentor) je nejdůležitější částí výrobní linky biotechnologického procesu. Jde o nádobu různého objemu, ve které probíhá biologický proces. Dochází zde k růstu buněk a tvorbě

Více

TERMOMECHANIKA PRO STUDENTY STROJNÍCH FAKULT prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. Brno 2013

TERMOMECHANIKA PRO STUDENTY STROJNÍCH FAKULT prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. Brno 2013 Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí TERMOMECHANIKA PRO STUDENTY STROJNÍCH FAKULT prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. Brno

Více

IV117: Úvod do systémové biologie

IV117: Úvod do systémové biologie IV117: Úvod do systémové biologie David Šafránek 8.10.2008 Obsah Metody dynamické analýzy Obsah Metody dynamické analýzy Shrnutí biologický systém definován interakcemi mezi jeho komponentami interakce

Více

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi Autor: František Prášek Ostrava 2010 Úvodní slovo garanta

Více

PROCESNÍ INŽENÝRSTVÍ 12

PROCESNÍ INŽENÝRSTVÍ 12 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY PROCESNÍ INŽENÝRSTVÍ 12 Fermentační procesy (2. část) Dagmar Janáčová, Hana Charvátová, Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční

Více

Tématické okruhy ke státním závěrečným zkouškám magisterského studijního oboru Biotechnologie Molekulární biologie a genové inženýrství

Tématické okruhy ke státním závěrečným zkouškám magisterského studijního oboru Biotechnologie Molekulární biologie a genové inženýrství Tématické okruhy ke státním závěrečným zkouškám magisterského studijního oboru Biotechnologie Molekulární biologie a genové inženýrství Gen jako informační a funkční jednotka; organizace prokarytického

Více

Osnova přednášky. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Základy automatizace Kvalita regulačního pochodu

Osnova přednášky. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Základy automatizace Kvalita regulačního pochodu Osnova přednášky 1) Základní pojmy; algoritmizace úlohy 2) Teorie logického řízení 3) Fuzzy logika 4) Algebra blokových schémat 5) Vlastnosti členů regulačních obvodů 6) Vlastnosti regulátorů 7) Stabilita

Více

Výuka předmětu Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob

Výuka předmětu Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob Výuka předmětu Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob Verze 1.1 z 15.9.2016 Inženýrství chemicko-farmaceutických [N111048] přednáší Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. (petr.zamostny@vscht.cz, 220 444 301)

Více

CW01 - Teorie měření a regulace

CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2010/2011 SPEC. 2.p 2010 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace

Více

Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce

Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce Vysoká škola chemicko technologická v Praze Ústav organické technologie (111) Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce Vypracoval : Bc. Tomáš Sommer Předmět: Vícefázové reaktory (prof. Ing.

Více

MODULUU OBCHODNÍHO PODNIKÁNÍ

MODULUU OBCHODNÍHO PODNIKÁNÍ PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULUU OBCHODNÍHO PODNIKÁNÍ Šárka Zapletalová Ostrava 2011 Název: Obchodní ání Autoři: Šárka Zapletalová Vydání: první, 20111 Počet stran: 18 Tisk: Vysoká škola

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 28. března /2012 Sb.

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 28. března /2012 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 28. března 2012 143/2012 Sb. o postupu pro určování znečištění odpadních vod, provádění odečtů množství znečištění a měření objemu vypouštěných odpadních vod do povrchových vod Vláda

Více

NÁVOD PRO STANOVENÍ ŽIVOTASCHOPNÝCH MIKROORGANISMŮ V BIOAEROSOLECH MONITORING VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ V MATEŘSKÝCH ŠKOLKÁCH 2016

NÁVOD PRO STANOVENÍ ŽIVOTASCHOPNÝCH MIKROORGANISMŮ V BIOAEROSOLECH MONITORING VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ V MATEŘSKÝCH ŠKOLKÁCH 2016 NÁVOD PRO STANOVENÍ ŽIVOTASCHOPNÝCH MIKROORGANISMŮ V BIOAEROSOLECH MONITORING VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ V MATEŘSKÝCH ŠKOLKÁCH 016 1 Úvod 1.1 Předmět a vymezení působnosti Tento postup je určen pouze pro projekt

Více

Automatické měření veličin

Automatické měření veličin Měření veličin a řízení procesů Automatické měření veličin» Čidla» termočlánky, tlakové senzory, automatické váhy, konduktometry» mají určitou dynamickou charakteristiku» Analyzátory» periodický odběr

Více

WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi. Školení DEKSOFT Tepelná technika

WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi. Školení DEKSOFT Tepelná technika WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi Školení DEKSOFT Tepelná technika Program školení 1. Blok Legislativa Normy a požadavky Představení aplikací pro tepelnou techniku Představení dostupných studijních

Více

Tématické okruhy pro státní závěrečné zkoušky

Tématické okruhy pro státní závěrečné zkoušky Tématické okruhy pro státní závěrečné zkoušky Program / Obor Povinný okruh Volitelný okruh (jeden ze tří) Mikrobiologie a buněčná biologie Mikrobiologie životního prostředí Obor: Mikrobiologie Bioinženýrství

Více

Přímé měření produktů methan, ethan, ethen při reduktivní dehalogenaci kontaminované vody

Přímé měření produktů methan, ethan, ethen při reduktivní dehalogenaci kontaminované vody Přímé měření produktů methan, ethan, ethen při reduktivní dehalogenaci kontaminované vody Eva Kakosová, Vojtěch Antoš, Lucie Jiříčková, Pavel Hrabák, Miroslav Černík, Jaroslav Nosek Úvod Motivace Teoretický

Více

Sylabus pro předmět Skladování a zpracování ovoce a zeleniny

Sylabus pro předmět Skladování a zpracování ovoce a zeleniny Kód předmětu: Název v jazyce výuky: Název česky: Název anglicky: Sylabus pro předmět SP Storage and Processing of Fruits and Vegetables Počet přidělených ECTS kreditů: 5 Forma výuky předmětu: prezenční,

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Otázky k úloze (domácí příprava): Pro jakou teplotu je U = 0 v případě použití převodníku s posunutou nulou dle obr. 1 (senzor Pt 100,

Více

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie Standard studijního Molekulární a buněčná biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 14 BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE. Autor: František Prášek

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 14 BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE. Autor: František Prášek Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia Modul č. 14 BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE Autor: František Prášek Ostrava 2010 Úvodní slovo garanta modulu Mezi základní studijní materiály patří Sylabus

Více

Bonn, Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität

Bonn, Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität Seznam přednášek Bc s anotacemi http://www.mathematics.uni-bonn.de/files/bachelor/ba_modulhandbuch.pdf Studijní plán-požadavky http://www.mathematics.uni-bonn.de/studium/bachelor/studienprogramm

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE K PŘEDMĚTŮM S INDIVIDUÁLNÍ NÁPLNÍ PRÁCE Ústav biotechnologie. Bakalářské studium. Magisterské studium

ZÁKLADNÍ INFORMACE K PŘEDMĚTŮM S INDIVIDUÁLNÍ NÁPLNÍ PRÁCE Ústav biotechnologie. Bakalářské studium. Magisterské studium ZÁKLADNÍ INFORMACE K PŘEDMĚTŮM S INDIVIDUÁLNÍ NÁPLNÍ PRÁCE Ústav biotechnologie Bakalářské studium Bakalářská práce Student si vybere z témat Bakalářských prací po jejich zveřejnění v SIS. V co nejkratší

Více

Použití v laboratorních podmínkách

Použití v laboratorních podmínkách Použití v laboratorních podmínkách Obsah Velcorin použití v laboratorních podmínkách Strana 3 5 Úvod Strana 3 Bezpečnostní opatření Strana 3 Pracovní postup (senzoricky) Strana 4 Pracovní postup (mikrobiologicky)

Více

Automatizace je proces při němž je řídicí funkce člověka nahrazována činností

Automatizace je proces při němž je řídicí funkce člověka nahrazována činností Automatizace je proces při němž je řídicí funkce člověka nahrazována činností různých přístrojů a zařízení. (Mechanizace, Automatizace, Komplexní automatizace) Kybernetika je Věda, která zkoumá obecné

Více

Bezpečnost chemických výrob N111001

Bezpečnost chemických výrob N111001 Bezpečnost chemických výrob N111001 Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Specifická rizika chemických reakcí Reaktivita látek Laboratorní měření reaktivity Reaktory s

Více

Technologický projekt - N352015 2. ročník Mgr. 2014/2015, zimní semestr

Technologický projekt - N352015 2. ročník Mgr. 2014/2015, zimní semestr Technologický projekt - N352015 2. ročník Mgr. 2014/2015, zimní semestr Rozsah: 19 hodin laboratorního cvičení týdně po dobu 6 týdnů V rámci předmětu studenti absolvují formou laboratorních cvičení blokově

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí EXPERIMENTÁLNÍ METODY I Pro studenty 4. ročníku Energetického ústavu prof. Ing.

Více

Oborový projekt 2013/2014 anotace témat

Oborový projekt 2013/2014 anotace témat 2182091 Oborový projekt 2013/2014 anotace témat Materiály pro strojní zařízení v biotechnologiích a technologiích zpracování agresivních látek Vedoucí BP: Doc. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. Seznamte se s materiály

Více

Univerzita obrany K-204. Laboratorní cvičení z předmětu AERODYNAMIKA. Měření rozložení součinitele tlaku c p na povrchu profilu Gö 398

Univerzita obrany K-204. Laboratorní cvičení z předmětu AERODYNAMIKA. Měření rozložení součinitele tlaku c p na povrchu profilu Gö 398 Univerzita obrany K-204 Laboratorní cvičení z předmětu AERODYNAMIKA Měření rozložení součinitele tlaku c p na povrchu profilu Gö 39 Protokol obsahuje 12 listů Vypracoval: Vít Havránek Studijní skupina:

Více

Destilace

Destilace Výpočtový ý seminář z Procesního inženýrství podzim 2007 Destilace 18.9.2008 1 Tématické okruhy destilace - základní pojmy rovnováha kapalina - pára jednostupňová destilace rektifikace 18.9.2008 2 Destilace

Více

STATISTIKA. Inovace předmětu. Obsah. 1. Inovace předmětu STATISTIKA... 2 2. Sylabus pro předmět STATISTIKA... 3 3. Pomůcky... 7

STATISTIKA. Inovace předmětu. Obsah. 1. Inovace předmětu STATISTIKA... 2 2. Sylabus pro předmět STATISTIKA... 3 3. Pomůcky... 7 Inovace předmětu STATISTIKA Obsah 1. Inovace předmětu STATISTIKA... 2 2. Sylabus pro předmět STATISTIKA... 3 3. Pomůcky... 7 1 1. Inovace předmětu STATISTIKA Předmět Statistika se na bakalářském oboru

Více

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologíı Ústav automatizace a měřicí techniky v Brně

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologíı Ústav automatizace a měřicí techniky v Brně Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologíı Ústav automatizace a měřicí techniky Algoritmy řízení topného článku tepelného hmotnostního průtokoměru Autor práce: Vedoucí

Více

Hodnoticí standard. Výroba potravin (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Výroba potravin (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Výroba potravin (kód: 29-090-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Pracovník výroby potravin Kvalifikační úroveň

Více

MODULU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE

MODULU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE František Prášek Ostrava 2011 1 Název: Průvodce studiem pro prezenční formu studia modulu Bakalářská práce a praxe Autoři: Ing.

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. YVSM Vlastnosti stavebních materiálů

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. YVSM Vlastnosti stavebních materiálů KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE YVSM Vlastnosti stavebních materiálů Přednášející / Cvičící Ing. Lukáš Fiala, Ph.D. místnost: A325 fialal@fsv.cvut.cz Ing. Jaromír Žumár místnost: D1015 jaromir.zumar@fsv.cvut.cz

Více

ANAEROBNÍ FERMENTACE

ANAEROBNÍ FERMENTACE Vysoká škola chemicko technologická v Praze Ústav technologie vody a prostředí TEORETICKÉ ZÁKLADY ANAEROBNÍ FERMENTACE Prof.Ing. Michal Dohányos, CSc 1 Proč Anaerobní fermentace a BPS? Anaerobní fermentace

Více

Osnova pro předmět Fyzikální chemie II magisterský kurz

Osnova pro předmět Fyzikální chemie II magisterský kurz Osnova pro předmět Fyzikální chemie II magisterský kurz Časový a obsahový program přednášek Týden Obsahová náplň přednášky Pozn. Stavové chování tekutin 1,2a 1, 2a Molekulární přístup kinetická teorie

Více

Základní pojmy; algoritmizace úlohy Osnova kurzu

Základní pojmy; algoritmizace úlohy Osnova kurzu Osnova kurzu 1) 2) Teorie logického řízení 3) Fuzzy logika 4) Algebra blokových schémat 5) Vlastnosti členů regulačních obvodů 6) Vlastnosti regulátorů 7) Stabilita regulačního obvodu 8) Kvalita regulačního

Více

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY. Učební osnova předmětu MATEMATIKA. pro nástavbové studium. varianta B 6 celkových týd.

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY. Učební osnova předmětu MATEMATIKA. pro nástavbové studium. varianta B 6 celkových týd. MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Učební osnova předmětu MATEMATIKA pro nástavbové studium (hodinová dotace: varianta A 4 až 5 celkových týd. hodin, varianta B 6 celkových týd. hodin) Schválilo

Více

Řízení tepelné soustavy s dopravním zpožděním pomocí PLC

Řízení tepelné soustavy s dopravním zpožděním pomocí PLC Řízení tepelné soustavy s dopravním zpožděním pomocí PLC Jan Beran TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247,

Více

U Úvod do modelování a simulace systémů

U Úvod do modelování a simulace systémů U Úvod do modelování a simulace systémů Vyšetřování rozsáhlých soustav mnohdy nelze provádět analytickým výpočtem.často je nutné zkoumat chování zařízení v mezních situacích, do kterých se skutečné zařízení

Více

Hodnoticí standard. Výroba potravin a krmiv (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Výroba potravin a krmiv (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Výroba potravin a krmiv (kód: 29-010-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Obsluha potravinářských strojů a zařízení

Více

Příloha1) Atributy modulu

Příloha1) Atributy modulu Příloha1) Atributy modulu Název realizovaného modulu Kontaktní údaje garanta: Průmyslové inženýrství Ing. Jan Nečas, 597323127 jan.necas@vsb.cz Ph.D. Jméno a příjemní telefon e-mail Požadované obsahové

Více

PC GRAMOTNOST PRO POLITOLOGY

PC GRAMOTNOST PRO POLITOLOGY PC GRAMOTNOST PRO POLITOLOGY SYLABUS KURZU PRO LETNÍ SEMESTR 2017/2018 Mgr. Michal Soukop michal.soukop@upol.cz Další vyučující: Doc. Mgr. Pavel Šaradín, Ph.D.; Mgr. et. Mgr. Jakub Bakule; Mgr. Alena Navrátilová

Více

Získávání dat Metodiky laboratorních testů pro popis vlastností aktivovaného kalu a odpadní vody

Získávání dat Metodiky laboratorních testů pro popis vlastností aktivovaného kalu a odpadní vody Získávání dat Metodiky laboratorních testů pro popis vlastností aktivovaného kalu a odpadní vody Předběžná fáze kompletní technická dokumentace včetně technologických schémat a proudových diagramů osobní

Více

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Martin Pivokonský 7. přednáška, kurz Znečišťování a ochrana vod Ústav pro životní prostředí PřF UK Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v. v. i. Tel.: 221

Více

Numerický a empirický odhad tlakové ztráty v obtokovém kanále experimentální parní turbíny 10 MW

Numerický a empirický odhad tlakové ztráty v obtokovém kanále experimentální parní turbíny 10 MW Numerický a empirický odhad tlakové ztráty v obtokovém kanále experimentální parní turbíny 10 MW Provést numerickou simulaci proudění v obtokovém kanále parní turbíny 10 MW v provedení turbonapaječka.

Více

Legislativní požadavky na měření teploty ve zmrazených potravinách

Legislativní požadavky na měření teploty ve zmrazených potravinách PRACOVNÍ POMŮCKA DO PRAKTICKÝCH CVIČENÍ Inovace K1 MĚŘENÍ TEPLOTY VE ZMRAZENÝCH POTRAVINÁCH H2THR Předmět Technologie a hygiena ryb a ostatních vodních živočichů a výrobků z nich, mrazíren a mrazírenských

Více

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU LOGISTIKA A JAKOST

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU LOGISTIKA A JAKOST PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU LOGISTIKA A JAKOST Doc. Dr. Ing. Miroslav Merenda Ostrava 2011 Název: Logistika a jakost Autoři: Doc. Dr. Ing. Miroslav Merenda Vydání: první, 2011 Počet

Více

https://zolotarev.fd.cvut.cz/tdl

https://zolotarev.fd.cvut.cz/tdl Technologie dopravy a logistika LS 15/16 Podmínky k získání klasifikovaného zápočtu (resp. zápočtu a složení zkoušky u studentů opakujících předmět 17TDL/17TDLK) podmínky jsou jednotné pro studenty v Praze

Více

8 SEMESTRÁLNÍ PRÁCE VYHLEDÁVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ

8 SEMESTRÁLNÍ PRÁCE VYHLEDÁVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ 8 SEMESTRÁLNÍ PRÁCE VYHLEDÁVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ Seznámení s různými vyhledávacími databázemi vědeckých informací na internetu. Postup vyhledávání, rozšiřování a zužování vyhledávaného tématu. Vyhledávání

Více

Zpráva o hodnocení kvality výuky studenty Fakulty chemické za letní semestr 2015/2016.

Zpráva o hodnocení kvality výuky studenty Fakulty chemické za letní semestr 2015/2016. Zpráva o hodnocení kvality výuky studenty Fakulty chemické za letní semestr 2015/2016. Hodnocení výuky studenty FCH probíhalo od konce letního semestru, tj. od 6.5.2016 do konce zkouškového období 31.7.2016.

Více

Školení DEKSOFT Tepelná technika 1D

Školení DEKSOFT Tepelná technika 1D Školení DEKSOFT Tepelná technika 1D Program školení 1. Blok Požadavky na stavební konstrukce Okrajové podmínky Nové funkce Úvodní obrazovka Zásobník materiálů Uživatelské skupiny Vlastní katalogy Zásady

Více

TÉMATA PROJEKTŮ KME/PRJ3 VYPSANÁ PRO ZIMNÍ SEMESTR AK. R. 2016/17. Katedra mechaniky

TÉMATA PROJEKTŮ KME/PRJ3 VYPSANÁ PRO ZIMNÍ SEMESTR AK. R. 2016/17. Katedra mechaniky TÉMATA PROJEKTŮ KME/PRJ3 VYPSANÁ PRO ZIMNÍ SEMESTR AK. R. 2016/17 Katedra mechaniky Informace PRJ3 Na každé téma se může zapsat pouze jeden student. Termín ukončení registrace na témata: 3/10/2016 Podmínky

Více

ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ

ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ 8. týden doc. Ing. Renata WAGNEROVÁ, Ph.D. Ostrava 2013 doc. Ing. Renata WAGNEROVÁ, Ph.D. Vysoká škola báňská

Více

Výzkum vlivu přenosových jevů na chování reaktoru se zkrápěným ložem katalyzátoru. Petr Svačina

Výzkum vlivu přenosových jevů na chování reaktoru se zkrápěným ložem katalyzátoru. Petr Svačina Výzkum vlivu přenosových jevů na chování reaktoru se zkrápěným ložem katalyzátoru Petr Svačina I. Vliv difuze vodíku tekoucím filmem kapaliny na průběh katalytické hydrogenace ve zkrápěných reaktorech

Více

Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D.

Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. lukas.dvorak@tul.cz Obsah prezentace co je to anaerobní membránový bioreaktor princip technologie výhody a nevýhody technologická uspořádání

Více

Příloha1) Atributy modulu

Příloha1) Atributy modulu Příloha1) Atributy modulu Název realizovaného modulu Kontaktní údaje garanta: Průmyslové inženýrství doc. Ing. Josef 597325258 jos.novak@vsb.cz Novák, CSc. Jméno a příjemní telefon e-mail Požadované obsahové

Více

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová Vícefázové reaktory Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor Zuzana Tomešová 2008 Probublávaný reaktor plyn - kapalina - katalyzátor Hydrogenace méně těkavých látek za vyššího tlaku Kolony naplněné

Více

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 1. Jan Krystek

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 1. Jan Krystek EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 1 2. přednáška Jan Krystek 27. září 2017 ZÁKLADY TEORIE EXPERIMENTU EXPERIMENT soustava cílevědomě řízených činností s určitou posloupností CÍL EXPERIMENTU získání objektivních

Více

Příloha1) Atributy modulu

Příloha1) Atributy modulu Příloha1) Atributy modulu Název realizovaného modulu Kontaktní údaje garanta: Energetika doc. Ing. Ladislav 597324484 ladislav.vilimec@vsb.cz Vilimec Jméno a příjemní Telefon e-mail Požadované obsahové

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: počítačové

Více

Hodnoticí standard. Pracovník varny pivovaru (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Pracovník varny pivovaru (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Pracovník varny pivovaru (kód: 29-059-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Pivovarník a sladovník Kvalifikační

Více

Základy chemických technologií

Základy chemických technologií 4. Přednáška Mísení a míchání MÍCHÁNÍ patří mezi nejvíc používané operace v chemickém průmyslu ( resp. příbuzných oborech, potravinářský, výroba kosmetiky, farmaceutických přípravků, ) hlavní cíle: odstranění

Více

2.4 Stavové chování směsí plynů Ideální směs Ideální směs reálných plynů Stavové rovnice pro plynné směsi

2.4 Stavové chování směsí plynů Ideální směs Ideální směs reálných plynů Stavové rovnice pro plynné směsi 1. ZÁKLADNÍ POJMY 1.1 Systém a okolí 1.2 Vlastnosti systému 1.3 Vybrané základní veličiny 1.3.1 Množství 1.3.2 Délka 1.3.2 Délka 1.4 Vybrané odvozené veličiny 1.4.1 Objem 1.4.2 Hustota 1.4.3 Tlak 1.4.4

Více

PŘECHODOVÝ DĚJ VE STEJNOSMĚRNÉM EL. OBVODU zapnutí a vypnutí sériového RC členu ke zdroji stejnosměrného napětí

PŘECHODOVÝ DĚJ VE STEJNOSMĚRNÉM EL. OBVODU zapnutí a vypnutí sériového RC členu ke zdroji stejnosměrného napětí Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB -TU Ostrava PŘEHODOVÝ DĚJ VE STEJNOSMĚNÉM EL. OBVODU zapnutí a vypnutí sériového členu ke zdroji stejnosměrného napětí Návod do

Více

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v mlékárenství (kód: M)

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v mlékárenství (kód: M) Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v mlékárenství (kód: 29-080-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání:

Více

MANAŽERSKÉ PROPOČTY, kód: 238 1712

MANAŽERSKÉ PROPOČTY, kód: 238 1712 CÍL, PRAVIDLA A PROGRAM KURZU: MANAŽERSKÉ PROPOČTY, kód: 238 1712 Ústav: Ú 12138 - Řízení a ekonomika podniku, Fakulta strojní, Karlovo náměstí 13 Obor: Bak. - VES Semestr: 8. Rozsah: 2+2; z+zk Kredity:

Více

Hodnoticí standard. Chemik pro vzorkování (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Chemik pro vzorkování (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Chemik pro vzorkování (kód: 28-083-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Chemik Kvalifikační úroveň NSK -

Více

PROTOKOL O LABORATORNÍM CVIČENÍ - AUTOMATIZACE

PROTOKOL O LABORATORNÍM CVIČENÍ - AUTOMATIZACE STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH, DUKELSKÁ 13 PROTOKOL O LABORATORNÍM CVIČENÍ - AUTOMATIZACE Provedl: Tomáš PRŮCHA Datum: 23. 1. 2009 Číslo: Kontroloval: Datum: 4 Pořadové číslo žáka: 24

Více

Bezpečnost chemických výrob N Petr Zámostný místnost: A-72a tel.:

Bezpečnost chemických výrob N Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: Bezpečnost chemických výrob N111001 Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Specifická rizika chemických reakcí Reaktivita látek Laboratorní měření reaktivity Reaktory s

Více

Bezpečnost chemických výrob N111001

Bezpečnost chemických výrob N111001 Bezpečnost chemických výrob N111001 Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Základní pojmy z regulace a řízení procesů Účel regulace Základní pojmy Dynamické modely regulačních

Více

SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTROENERGETIKA. www.uvee.feec.vutbr.cz www.ueen.feec.vutbr.cz

SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTROENERGETIKA. www.uvee.feec.vutbr.cz www.ueen.feec.vutbr.cz SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTROENERGETIKA www.uvee.feec.vutbr.cz www.ueen.feec.vutbr.cz FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Bakalářský studijní program B-SEE Bakalářský studijní program

Více

Verifikace modelu VT přehříváků na základě provozních měření

Verifikace modelu VT přehříváků na základě provozních měření Verifikace modelu VT přehříváků na základě provozních měření Jan Čejka TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF

Více

Fyzikální praktikum FP. Laboratorní cvičení předmětu TFY1

Fyzikální praktikum FP. Laboratorní cvičení předmětu TFY1 Fyzikální praktikum FP Laboratorní cvičení předmětu TFY1 Úvod Fyzikální praktikum laboratorní výuka fyzikálních předmětů. Velmi náročné na práci během semestru. Učíme se experimentální práci. Příprava

Více

Četnost brýlové korekce v populaci

Četnost brýlové korekce v populaci Prezentace k přednášce, přednesené na kongresu Optometrie 2013 V Olomouci 21. 22.9 2013 Četnost brýlové korekce v populaci RNDr. Jaroslav Wagner, Ph.D. Katedra optiky PřF UP Olomouc Kontakt: wagnerj@prfnw.upol.cz

Více

MODELOVÁNÍ MIGRAČNÍCH SCHOPNOSTÍ ŽELEZNÝCH NANOČÁSTIC A OVĚŘENÍ MODELU PŘI PILOTNÍ APLIKACI

MODELOVÁNÍ MIGRAČNÍCH SCHOPNOSTÍ ŽELEZNÝCH NANOČÁSTIC A OVĚŘENÍ MODELU PŘI PILOTNÍ APLIKACI Technická univerzita v Liberci MODELOVÁNÍ MIGRAČNÍCH SCHOPNOSTÍ ŽELEZNÝCH NANOČÁSTIC A OVĚŘENÍ MODELU PŘI PILOTNÍ APLIKACI J. Nosek, M. Černík, P. Kvapil Cíle Návrh a verifikace modelu migrace nanofe jednoduše

Více