Znamená vyšší korupce dražší dálnice? Evidence z dat Eurostatu. Michal Dvořák *

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Znamená vyšší korupce dražší dálnice? Evidence z dat Eurostatu. Michal Dvořák *"

Transkript

1 Znamená vyšší korupce dražší dálnce? Evdence z dat Eurostatu Mchal Dvořák * Článek je pozměněnou verzí práce Analýza vztahu mez mírou korupce a cenovou úrovní nfrastrukturních staveb, kterou autor zakončl bakalářské studum na VŠE. Abstrakt Tento článek emprcky zkoumá vztah korupce a cenové úrovně nfrastrukturních staveb. Využty jsou ukazatele Comparatve prce level ndces (Eurostat) a Index vnímání korupce Transparency Internatonal na vzorku mnmálně 21 evropských zemí za rok V první řadě budou defnovány podílové ukazatele odvozené ze statstk Eurostatu, které jsou v českých médích prezentovány jako měřítka nadměrných cen dálnc v České republce. Je ukázáno, že jejch užtí naráží na řadu problémů. Proto bude provedeno jejch očštění od vlvu rozdílných cen práce a kaptálu mez sledovaným státy, které na ukazatele působí skrze odlšnou spotřebu výrobních faktorů v oblast nženýrských staveb a ostatních odvětvích stavebnctví. Je demonstrována značná korelace mez mírou korupce a takto defnovaným měřítky cen nženýrských staveb jak v neočštěné, tak v očštěné podobě. Klíčová slova: veřejné zakázky, dálnce, korupce, slnce, stavebnctví, NERV, nfrastruktura JEL klasfkace: D73, H57 * Kontaktní emal: mchaldvorak@mchaldvorak.eu. Autor je studentem VŠE a Fakulty socálních věd UK. Poděkování patří doc. Janu Pavlov z VŠE za cenné poznámky a náměty př zpracování bakalářské práce, na které je tento článek postaven.

2 Does corrupton lead to expensve road constructon? Evdence from Eurostat data Mchal Dvořák * The artcle s a revsted verson of The analyss of relatonshp between corrupton level and prce level of nfrastructure works thess for whch the author receved BSc degree at the Unversty of Economcs n Prague. Abstract Ths paper examnes emprcally the relatonshp between corrupton and prce level for nfrastructural works. Comparatve prce level ndces (Eurostat) and Corrupton Perceptons Index (Transparency Internatonal) for at least 21 European countres for 2007 are used. Frstly, ratos derved by Eurostat statstcs whch are medally presented as the evdence for road works overprcng n the Czech Republc are ntroduced. It s shown that ther usage has a full array of problems. Because of that, they wll be adjusted for one of these problems the nfluence of captal and labour cost dfferences between observed countres through dfferent consumpton of factors of producton n cvl engneerng and other branches of constructon. Consderable correlaton between corrupton and both adjusted and unadjusted measures of engneerng work prces s found. Key words: procurement, motorways, constructon, roads, nfrastructure, cvl engneerng, corrupton, NERV JEL classfcaton: D73, H57 * Contact emal: mchaldvorak@mchaldvorak.eu. The author s a student of Unversty of Economcs n Prague and Faculty of Socal Scences, Charles Unversty. I would lke to thank doc. Jan Pavel from Unversty of Economcs n Prague for valuable comments and suggestons durng the supervson of my thess the paper s based on.

3 1. Úvod V roce 2009 použla Národní ekonomcká rada vlády (NERV) ve své Závěrečné zprávě ndkátory vyvozené z údajů zveřejněných Eurostatem, aby zdokumentovala tvrzení, že se na efektvnějším provádění veřejných zakázek dají uspořt značné peníze. Tato metoda přchází s prvním skutečně obecným a jednoduchým postupem, jak se vyjadřovat k cenám nženýrských staveb v meznárodním srovnání. Sám NERV jejch využtí hodnotí takto: Relatvní srovnání cen typzovaných zakázek může sloužt jako poměrně robustní ndkátor toho, zda v některých státech nedochází k předražování veřejných zakázek. 1 Tento přístup následně umožní porovnat výsledky s příslušným ndkátorem korupce. Pavel Kohout, který měl v NERV zmíněnou oblast na starost, tvrdí, že výsledky [tj. podílové ukazatele Φ a Ψ zavedené v kaptole 3] jsou dost podobné tabulce míry korupce v jednotlvých zemích 2. Detalnější zkoumání vztahu mez korupcí a cenou dálnc, potažmo nženýrských staveb dosud nebylo provedeno. V tomto článku se proto budu zabývat ověřením vypovídací schopnost ndkátorů cen zakázek prezentovaných Národní ekonomckou radou vlády, a zejména pak kvanttatvní analýzou vztahu korupce a ceny veřejných zakázek. V kaptole 2 je velm stručně dskutován výběr ndkátoru korupce. Kaptola 3 prezentuje ukazatele předraženost cen nženýrských staveb zkonstruované z dat Eurostatu. Kaptola 4 provede očštění ukazatelů od vlvu rozdílné spotřeby výrobních faktorů a rozdílů v cenách práce a kaptálu mez sledovaným zeměm. Analýza vztahu mez mírou korupce a ukazatel cen zakázek v očštěné neočštěné podobě je provedena v kaptole 5. Kaptola 6 obsahuje shrnutí. 1 Národní ekonomcká rada vlády (2009, s. 36). 2 Stát rozhazuje, dálnce se u nás staví dráž než v Itál. MF Dnes,

4 2. Indkátory míry korupce Exstuje několk přístupů k měření korupce a značné množství jednotlvých ndkátorů 3. V podobných výzkumech, jako je tento, se v drtvé většně používá Index vnímání korupce (CPI) od Transparency Internatonal, a proto bude užt zde. Navíc Dvořák (2010, s , 56-57) ukazuje, že korelace mez nejpoužívanějším ukazatel korupce je zpravdla velm vysoká. 3. Indkátory předraženost zakázek Problém měření přměřenost cen nfrastrukturních zakázek je obtížně řeštelný. Ideálním způsobem by bylo porovnání vykázané ceny zakázky a expertního odhadu přměřené ceny 4 - toto je v prax pro nákladnost nemožné. Druhým přístupem je porovnání realzovaných cen u zakázek přblžně stejného proflu (takto postupovaly stude Mott MacDonald (2006) a Sklenář, Zýbner (cca 2007)) protože stěží dvě stavby jsou dentcké, je zde problém srovnatelnost a prostor pro případnou tendenčnost. 5 Třetím a pro praktckou aplkac nejperspektvnějším způsobem se jeví způsob navržený NERV: užtí statstk ndexů komparatvní cenové hladny (Comparatve prce level ndces, ), jak ve kterých Eurostat sleduje cenové úrovně typzovaných staveb v daných zemích oprot benchmarku (EU15 nebo EU27) v kategorích (mmo jné): obytné (rezdenční) budovy (RB) nženýrské stavby (IW) nerezdenční budovy (NB) stavebnctví celkem (TC) Zmíněné kategore jsou agregátem několka subkategorí, které jsou dále podrobněj členěny. 6 Do položky obytné budovy spadají budovy s 1 a 2 obytným jednotkam a rezdenční objekty 3 Blíže např. Volejníková (2007) nebo Seldadyo, De Haan (2006). 4 Například jako n = 1 R E, kde n je počet pozorování (počet sledovaných dálnčních úseků), R je skutečná (vykázaná) cena -tého úseku dálnce a E expertní odhad přměřené ceny př zachování všech kvaltatvních parametrů. 5 Více ke zmíněným studím Dvořák (2010, s ). 6 Pro podrobnější nformace např. Dáz Murel (2007, s. 5).

5 (s větším počtem bytů). Inženýrské stavby zahrnují vedle dopravní nfrastruktury (betonové a asfaltové stavby) potrubní sítě (např. kanalzační). 7 Nerezdenční budovy jsou budovy neurčené k bydlení továrny, kancelářské budovy, zemědělské stavby, školy, apod. Stavebnctví celkem je pak souhrnem výše uvedených položek. například pro Českou republku vůč EU15 se vypočítá podle vzorce 8 kde CZ vs EU15 PCZ CZ vs EU15 = [ 100%], P ER EU15 CZ / EU15 je hodnota statstky, jak j najdeme ve statstkách Eurostatu P CZ je cena typzované zakázky (např. obytných budov) v České republce v korunách, ER je nomnální směnný kurz v přímé kótac mez měnou, ve které je CZ / EU15 denomnováno P CZ, a referenční měně, stávající z měn užívaných v EU15 9, P EU15 je cena stejné typzované zakázky v EU15 (přesněj řečeno jejch průměr za všechny státy EU15) ve výše defnované referenční měně. Z takto konstruovaných dat lze konstruovat ukazatele relatvní nákladnost nženýrských staveb oprot ostatním kategorím. Protože nerezdenční stavby a zejména obytné budovy nejsou v drtvé míře zajšťovány prostřednctvím veřejných zakázek a jejch cena je tak ověřena trhem, pro sledování možné předraženost dálnc (nženýrských staveb) se jeví vhodným tyto podílové ukazatele: nženýrské stavby IW / stavebnctví celkem TC (označme jej Φ) nženýrské stavby IW / obytné budovy RB (označme jej Ψ). Tab. 1: Ukazatele nákladnost nženýrských staveb pro vybrané země v r Zdroj dat: Eurostat 7 Do kategore nženýrských staveb spadají železnce, jejch ceny ale Eurostat poněkud překvapvě nesleduje. 8 Vz metodologcké manuály Eurostatu nebo Neumann, Žamberský, Jránková (2010, s. 73). 9 Je nasnadě, že ER má zde autonomní charakter, jeho hodnota závsí především na tocích kaptálu, a nkol na cenách stavebních zakázek.

6 Korelace mez oběma ukazatel je extrémní: 0,97 pro sledované období a 36 států. Proto jsou ukazatele víceméně zaměntelné. Možná vysvětlení vysokých hodnot ukazatelů Φ a Ψ Hodnoty ukazatelů vyšší než 1 svědčí o vyšší ceně nženýrských staveb, než odpovídá cenové úrovn ostatních staveb v daném státě. Pokud se výrazně odchylují od jednčky, je třeba zpozornět, protože jedním z možných vysvětlení může být předražení zakázek v důsledku korupce 10. Exstuje však mnoho dalších přjatelných vysvětlení. Bude účelné je setřídt do tří skupn. Nežádoucí vlvy vyplývající z faktu, že u nfrastrukturních zakázek je zadavatelem a nvestorem veřejný subjekt; konkrétně pak korupce, 2. nízká ntenzta soutěže mez stavebním frmam v oblast nfrastruktury včetně potencální koluze (tj. tajné dohody) soutěžtelů 12, 3. měkké rozpočtové omezení na straně nvestora, 4. ntenzvní ovlvňování ze strany dodavatelů, kteří preferují neúčelně nákladná řešení, 5. nátlak účastníků řízení, aby př výstavbě bylo pamatováno na jejch zájmy, jež výstavbu prodražují (například napojení dálnc na místní dopravní nfrastrukturu). Těžko ovlvntelné vlvy charakteru jednotlvých odvětví; konkrétně pak 6. odlšná spotřeba výrobních faktorů v sektoru nfrastrukturních staveb a zejména rezdenčních budov, 10 Transparency Internatonal (2010) odhaduje, že systémová korupce zvyšuje cenu veřejných zakázek o 20 až 25%. 11 Body 1-5 převzaty z Národní ekonomcká rada vlády (2009, s ). NERV tímto nabízí možná vysvětlení, proč ukazatele Φ a Ψ (NERV je ale takto neoznačuje) nabývají pro Českou republku vysokých hodnot; podaná vysvětlení však lze aplkovat obecně. 12 Intenzta soutěže může být snížena špatným způsobem zadávání tendrů. Tím máme na mysl například netransparentnost řízení odrazující potencální konkurenty, formulac omezujících podmínek na uchazeče bezúčelně snžující počet účastníků, zadávání zbytečně velkých zakázek (namísto rozdělení zakázky na menší díly, kde to je možné a účelné) lkvdující možnost středně velkých frem účastnt se tendrů, apod. Př nžším počtu účastníků tendru pak roste rzko koluze. Vlv konkurence na cenu nfrastrukturních zakázek vz Pavel (2007 a 2008)

7 7. nízká ntenzta soutěže mez stavebním frmam v oblast nfrastruktury z důvodu ekonomcké charakterstky zakázek (nženýrské stavby vyžadují větší velkost frmy než rezdenční výstavba 13, a tudíž v prvním uvedeném odvětví bude pravděpodobně působt nžší počet frem), 8. stuace na nemovtostním trhu (například vysoké ceny na realtním trhu budou zvyšovat náklady na rezdenční stavby bez vlvu na cenu dálnc). Vlvy vyplývající z omezené meznárodní srovnatelnost dat, jako třeba 9. různá cena stejných služeb v různých zemích (například mzda nženýra v Německu a Rumunsku se pochoptelně podstatně lší) 10. specfcké charakterstky v jednotlvých zemích (v zem s tradčně vyšším náklady na obytné stavby bude ukazatel nžší než v zem levného bydlení ) 11. omezená srovnatelnost dat zjštěných Eurostatem. První skupna kromě čsté korupce obsahuje selhání veřejného zájmu u zadavatele veřejných zakázek. Dá se předpokládat, že neefektvnost (2), (4), (5) jsou tím slnější, čím je prostředí zkorumpovanější, protože v takových systémech mají jednotlvé zanteresované subjekty větší možnost prosadt své partkulární zájmy. Zejména bod (4) můžeme s korupcí víceméně ztotožnt. Bod (3) je sce obecným rysem veřejného zabezpečení, ale efektvní veřejný sektor by měl úředníky co nejvíce motvovat k péč o veřejné prostředky (např. povnným zveřejňováním údajů o zakázkách a možností přezkoumání rozhodnutí, osobní odpovědností úředníka). Proto všechna vysvětlení z první skupny můžeme s určtým zjednodušením považovat za vlvy korupčního prostředí. Druhá a třetí skupna nabízí vysvětlení, která, pokud se ukáží jako slná, významně zhoršují vypovídací schopnost ukazatelů Φ a Ψ jako ndkátorů předražení 14. Vlvy (8), (10) a (11), které jsou velm ndvduální, opomneme, neboť v dostatečně velkém souboru budou zankat. Vysvětlení (9) souvsí s faktory vyspělost ekonomk. Zkoumat vlv (7) vyžaduje detalní znalost trhu nfrastrukturních zakázek a trhu ostatních zkoumaných staveb, což je pro tak velký soubor států velm obtížné. 13 Frma sce může mnohé čnnost outsourcovat, ale v tendrech je podstatné, aby frma o své schopnost zakázku zvládnout přesvědčla zadavatele (a případně mu byla schopna poskytnout dostatečné záruky). 14 Národní ekonomcká rada vlády však všechna další vysvětlení kromě 1-5 ve své Závěrečné zprávě gnoruje. Na její obranu je třeba říc, že problém drahých veřejných zakázek je pouze jeden z mnoha studovaných problémů (věnuje se mu na 4 z 80 stran) a že poměrové ukazatele užívá spíše k lustrac problému. NERV také korupc s vysokým hodnotam ukazatelů explctně nespojuje.

8 Tato práce se tedy dále omezí na očštění podílových ukazatelů o problémy (6) a (9). Tyto problémy jsou potencálně velm závažné, a přtom jejch odstranění je (př užtí určtých zjednodušujících předpokladů) relatvně jednoduché. Ostatní problémy budou v následujících kaptolách zanedbány. 4. Očšťování ukazatelů o vlv nákladové struktury Uvažme následující dva extrémní scénáře. 1. Nejprve bude předpokládáno, že platí alespoň jeden z následujících předpokladů: výrobních faktorů jsou dokonalé substtuty, ceny výrobních faktorů plně odrážejí jejch produktvtu. Pak by podílové ukazatele pravdvě odrážely míru předražení nženýrských zakázek (pokud samozřejmě ostatní jmenované faktory jsou zanedbatelné). 2. V tomto scénář bude naopak předpokládáno, že: substtuce výrobních faktorů není technologcky možná (nebo výhodná, pokud by relatvní cena práce vůč kaptálu v dané zem dosahovala lbovolné hodnoty z ntervalu mnmální a maxmální hodnoty, kterých nabývá v celém souboru sledovaných zemí 15 ), cena práce plně neodráží její produktvtu ve vyspělejších zemích je práce dražší než v méně vyspělých po upravení o produktvtu (korelace mez nomnální cenou práce a HDP na hlavu je 0,65; korelace mez cenou práce očštěnou o produktvtu a HDP na hlavu je stále podstatných 0,43! 16 ) kaptál je ve všech zemích stejně produktvní. Zde se plně projeví vlvy relatvní náročnost odvětví na prác a kaptál (6) skrze rozdíly v cenách výrobních faktorů (9). Pokud totž nženýrské stavby vyžadují více kaptálu než obytné stavby a cena práce meznárodně kolísá, kdežto cena kaptálu je meznárodně 15 Jnak řečeno, ve všech zemích je užívána stejná technologe, ať už z důvodu, že jná technologe není možná, nebo ekonomcky výhodná. 16 HDP per capta ve standardu kupních sl, zdroj dat: Eurostat, 20 států. Metodologe upravení ceny práce o produktvtu vz níže.

9 víceméně stablní, ukazatel Ψ (a potažmo Φ) budou mít tendenc být vyšší v zemích s levnou prací a naopak nžší v zemích s drahou prací. Nejprve ukažme, že rozdíly (6) a (9) skutečně exstují. Rozdíly v cenách výrobních faktorů mez zeměm jsou výrazně vyšší pro mzdové náklady (varační koefcent 0,47) než pro ceny strojního zařízení, užtého jako proxy pro kaptál (varační koefcent 0,05). 17 Předpokládáme, že stavebnctví nženýrských staveb vyžaduje relatvně více kaptálu (ve formě stavebních strojů, apod.) vzhledem k prác než stavebnctví obytných budov. To lze dokumentovat například následujícím 18 : s rostoucí cenou práce roste pro rezdenční stavby relatvně rychlej oprot pro nženýrské stavby ekonometrcký model rozkladu celkových nákladů na náklady kaptálu a náklady práce Dvořák (2010, s. 32) ukazuje, že v oblast rezdenčních staveb je průměrně použto 0,40 jednotek kaptálu, kdežto v oblast nženýrských staveb je to více než dvojnásobek (0,82). Totéž je prokázáno odhadem regresních koefcentů v modelech (1) a (2) níže. varablta je nejvyšší pro oblast rezdenčního stavebnctví (varační koefcent 0,40), nžší pro nerezdenční stavebnctví (0,36) a nejnžší pro nženýrské stavby (0,27). Bude proto vhodné ukazatele očstt. Provedeme očštění ukazatele Φ dvěma metodam: první zjstí počet užtých jednotek práce a kaptálu, které přecení srovnatelným cenam, druhá vypočítá přměřený počet jednotek práce a kaptálu pro každou zem, který pak ocení skutečným cenam. Postup očštění metodou 1 17 Zdroj dat: Eurostat pro kategore Machnery and equpment a Monthly labor costs pro 23 států EU. 18 Blíže Dvořák (2010, s )

10 Metoda využívá statstku podíl osobních nákladů na ceně produkce 19 jednak pro stavební frmy s mnmálně 20 zaměstnanc a pak pro velké frmy s mnmálně 250 zaměstnanc. První kategore je věrným obrazem pro stavebnctví celkem. Druhou kategor se značným zjednodušením ztotožníme se kategorí nfrastrukturních stavtelů když do této kategore budou reálně spadat velké frmy z oblast rezdenční výstavby. Předpokládáme, že míra takovéto kontamnace je dostatečně malá. V prvním kroku očštění se z údajů pro ceny práce (očštěných o vlv produktvty 20 ), ceny kaptálu, ceny zakázek nženýrských staveb a celého stavebnctví a statstky podílu osobních nákladů na ceně zakázek vypočte počet užtých jednotek práce a kaptálu. Všechny cenové statstky jsou ve tvaru (ukazatel pro mzdy tedy musel být na tento tvar převeden). Ve druhém kroku se tento počet spotřebovaných jednotek přecení průměrným náklady na prác a kaptál pro země EU15. Na základě toho předpovíme, jaký by měl být poměr cenových hladn pro nženýrské stavby (IW) a poměr pro celé stavebnctví (TC) př srovnatelných cenách vstupů. Takovéto IW a TC nazveme očštěným IW a TC. Ukazatel Φ př srovnatelných cenách práce a kaptálu vznkne vydělením očštěného IW a očštěného TC a nazveme jej očštěným Φ. Matematcky výpočet probíhá takto: OCIST IW α Φ : = = TC α IW TC W W EU15 EU15 kde (pro -tou zem) + β + β α α IW TC IW TC K K s = s = EU15 EU15, IW ( 1 s ) IW β = W K TC 2 ( 1 s ) 20 0 TC β = W K IW TC 19 Eurostat: Share of personnel cost n producton v kategor Structural busness statstcs: Constructon broken down by employment sze classes. 20 Vydělením neočštěné hodnoty pro -tou zem poměrem GAV / GAVEU 15, kde čtatel je statstka Gross added value per person employed (Eurostat Structural busness statstcs) ve sledované (-té) zem a jmenovatel průměrná hodnota za EU15.

11 OCIST Φ je očštěný ukazatel, IW, resp. stavebnctví celkem (tak, jak je vykazována Eurostatem) a TC cena zakázky pro nženýrské stavby, resp. pro IW a TC jsou jejch protějšky přeceněné srovnatelným cenam, K EU 15 a W je průměrná cena kaptálu a práce očštěné o produktvtu v EU15. α a β je počet užtých jednotky práce a kaptálu v oblast nženýrských staveb (horní ndex IW) a stavebnctví celkem (ndex TC). 250 s je podíl osobních nákladu na ceně produkce pro velké frmy nad 250 zaměstnanců a frmy nad 20 zaměstnanců. 20 s totéž pro Tento postup byl užt v Dvořák (2010, s ), nedával však dobré výsledky jednak očštění přneslo pouze zanedbatelný efekt na hodnoty ukazatelů 21, a pak vlastnost rezduální složky (tj. Φ očštěné Φ ) nevykazovaly patřčnou korelac s mzdovou úrovní. Proto zde aplkujeme jnou metodu. Postup očštění metodou 2 Druhá metoda je založena na využtí regrese pro odhad koefcentů IW TC IW TC α, α, β, β, reprezentujících přměřený počet užtých jednotek práce (upravených o vlv produktvty) a kaptálu ve stavebnctví nženýrských staveb a stavebnctví celkem 22. α u (1) IW IW IW = W + β K + TC TC TC = W + β K + α e (2) Tyto koefcenty lze využít k predkc hodnoty ukazatele Φ v případě, že by v dané zem bylo spotřebováváno právě toto přměřené množství výrobních faktorů př cenách panujících v této zem (očekávané Φ). Korupce sama o sobě tak nemá na hodnoty očekávaného Φ vlv. 21 Důvodem malého efektu očštění je fakt, že rozdíly v podílu osobních nákladů u velkých frem (tj. mnmálně 250 zaměstnanců) nejsou zásadněj odlšné od průměru za všechny frmy celkem (tj. mnmálně 20 zaměstnanců). Hypotézou je přílš vysoký výskyt stavtelů jných než nženýrských staveb v kategor velkých frem ztotožnění této kategore s nfrastrukturním stavtel pak přřadí těmto frmám vyšší relatvní spotřebu práce, než ve skutečnost mají. Navíc tato kontamnace je různě velká v různých zemích. 22 Koefcenty představují průměrnou spotřebu ve všech zemích, což lze nterpretovat jako spotřebu př průměrné korupc. Odhady parametrů metodou OLS jsou následující (v závorkách st. chyby korgované o heteroskedastctu): nženýrské stavby: 0,59 (0,31) pro prác a 0,60 (0,31) pro kaptál; stavebnctví celkem: 0,64 (0,27) pro prác a 0,27 (0,26) pro kaptál.

12 . Očštěný ukazatel Φ se vypočítá z rozdílu (neočštěného) Φ a očekávaného Φ. Předražené zakázky se tedy zobrazují jako nadměrná spotřeba výrobních faktorů. Formálně zapsáno, očštěné Φ se vypočítá jako: OCIST Φ IW IW α W + β W IW IW IW IW : = =, TC TC TC TC TC TC α W + β K α W + β K K kde členy bez dolního ndexu jsou odhadnuté regresní koefcenty v rovncích (1) a (2). α + β K 5. Regresní analýza vztahu mez korupcí a ukazatel předražení zakázek Závslost ukazatele předražení zakázek bude posuzována pomocí regresního modelu s CPI v rol vysvětlující proměnné. Dále porovnáme těsnost vztahu mez CPI a ukazatel s těsností vztahu mez ukazatel a HDP per capta 23 č cenou práce očštěnou o produktvtu. Toto provedeme jednak pro ukazatele Φ a Ψ v neočštěné podobě a pak pro ukazatel Φ očštěný druhou metodou. Stuace 1: ukazatele v neočštěné podobě Z Obr. 1 a 2 je patrné, že s rostoucí mírou korupce klesá hodnota ukazatelů relatvních cen ve stavebnctví. Není překvapující, že užší ukazatel Ψ reaguje na změnu míry korupce slněj než šířej defnovaný ukazatel Φ. Zlepšení korupčního ndexu o 1 bod (zhruba rozdíl mez Českou republkou a Bulharskem) znamená pokles relatvní ceny nženýrských staveb vůč stavebnctví celkem o 4,5 p.b. a pokles relatvní ceny nženýrských staveb vůč obytným stavbám o 7,8 p.b. Vysvětlující proměnná je v obou modelech extrémně sgnfkantní (p<0,005) a těsnost vztahu mez CPI a ukazatelem je slnější pro Ψ. Pomocí míry korupce se daří vysvětlt 22 a 25% 23 HDP per capta ve standardu kupních sl, zdroj dat: Eurostat.

13 varablty ukazatelů což je vzhledem k povaze problému a exstenc dalších vlvů poměrně značná část. Obr. 1: Podílový ukazatel Φ vs. korupční ndex CPI pro rok 2007 (36 zemí) Φ = β 0 + β1 CPI + u Koefcent p-value Konstanta 1,751 1,18 E(-10) *** CPI -0,045 0,0039 *** R squared 0,22 Whte 2,95 0,2287 Obr. 2: Podílový ukazatel Ψ vs. korupční ndex CPI pro rok 2007 (36 zemí) Ψ = β 0 + β1 CPI + u Koefcent p-value Konstanta 1,848 6,41 E(-14) *** CPI -0,078 0,0019 *** R squared 0,251 Whte 3,698 0,1574

14 Pro Φ platí, že korelace s korupčním ndexem (-0,61) je výrazně slnější než korelace s cenou práce očštěnou o produktvtu (-0,30) a HDP p.c. (-0,27) 24. Hodnoty korelačních koefcentů pro Ψ jsou velm podobné. Stuace 2: ukazatel Φ př očštění metodou 2 (ekonometrcký model) 25 Očštění snížlo sílu vztahu mez korupcí a ukazatelem předražení Φ. Ukazuje se, že vlv nákladové struktury je značný (slnější než vlv korupce) a statstcky vysoce významný. Přesto však korupce zůstává sgnfkantní ve vztahu k očštěnému Φ (na 6% hladně významnost) a vysvětluje důležtých 18% varablty. Obr. 3: Regresní analýza vlvu korupce na Φ a jeho komponenty (21 zemí) Poznámka: regresní modely s Φ, očštěným Φ (metoda 2) a očekávaným Φ (tj. rozdíl dvou předchozích) jako funkcí CPI a konstanty. Heteroskedastcta není v žádném modelu významná na 10% hladně významnost. Je názorné porovnat některé koefcenty korelace. Korelace očštěného ukazatele s CPI je vysoká (-0,42), kdežto s HDP p.c pouze -0,14 a s mzdovou úrovní očštěnou produktvtu 0,05. To znamená, že takto očštěné Φ není ovlvněno vlvem nákladové struktury (an jným velčnam korelovaným s HDP) a je významně ovlvněno korupcí což poskytuje soldní důkaz vlvu korupce na cenu nženýrských staveb. Naprot tomu očekávané Φ je extrémně slně korelováno s mzdovou úrovní (-0,97) a slaběj korelováno s CPI (-0,51) a HDP (-0,41). (Neočštěné) Φ je významně svázáno s CPI jako proxy pro mzdovou úroveň, a tak ukazatel Φ tak, jak byl prezentován NERV, může nesprávně ndkovat předražení nženýrských staveb! 24 Kvůl chybějícím datům pro mzdy a produktvtu jsou zmíněné korelační koefcenty vypočteny pro menší soubor oprot regresním modelům (21 zemí). 25 Pokud jako ndkátor předražení použjeme rezdua v regres (1), obdržíme podobné výsledky.

15 Obr. 4 ukazuje vazbu mez očštěným Φ a CPI grafcky a jak s jednotlvé země stojí. Geografcky a kulturně blízké země se přílš nelší mírou korupce, ale v hodnotách očštěného Φ mnohdy výrazně kolísají (např. Rumunsko a Bulharsko, Švédsko a Dánsko, Maďarsko a Slovensko). Obr. 4: Očštěný ukazatel Φ (metoda 2) vs. korupční ndex CPI pro rok 2007 (21 zemí) 6. Závěr Užtí podílových ukazatelů konstruovaných z dat Eurostatu se jeví jako velce perspektvní stanovení úměrnost cen nženýrských staveb, které jsou realzovány z drtvé většny formou veřejných zakázek. Bohužel tento přístup naráží na řadu vlvů prostředí, od kterých je třeba ukazatele pro lepší vypovídací hodnotu očstt. V této stud byly podílové ukazatele očštěny od vlvu rozdílných cen v jednotlvých zemích a různé náročnost na kaptál a prác mez odvětvím nženýrských staveb a rezdenční a

16 nerezdenční výstavby. Ukázalo se, že tento vlv sám o sobě vede k vysokým hodnotám ukazatelů a chybnému detekování předraženost nženýrských staveb. Mez neočštěným podílovým ukazatel a mírou korupce panuje statstcky ekonomcky významný vztah. Ten mírně oslabí, pokud provedeme výše uvedené očštění metodou 2, ale nadále zůstává sgnfkantní. Korelace mez očštěným podílovým ukazatelem a vyspělostí měřenou HDP per capta ve standardu kupní síly je výrazně slabší než korelace mez podílovým ukazatel a korupčním ndexem. Z toho plyne, že jak bez očštění, tak zejména př očštění výše uvedeném je korupce významným faktorem zvyšujícím relatvní cenu nženýrských staveb oprot rezdenčním stavbám č stavebnctví celkem.

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2010 Michal Dvořák

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2010 Michal Dvořák Vysoká škola ekonomcká v Praze Fakulta fnancí a účetnctví BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2010 Mchal Dvořák Vysoká škola ekonomcká v Praze Fakulta fnancí a účetnctví Katedra veřejných fnancí Studjní obor: Fnance Analýza

Více

ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN

ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN V dokumentu 7a_korelacn_a_regresn_analyza jsme řešl rozdíl mez korelační a regresní analýzou. Budeme se teď věnovat pouze lneárnímu vztahu dvou velčn, protože je nejjednodušší

Více

ANALÝZA RIZIKA A CITLIVOSTI JAKO SOUČÁST STUDIE PROVEDITELNOSTI 1. ČÁST

ANALÝZA RIZIKA A CITLIVOSTI JAKO SOUČÁST STUDIE PROVEDITELNOSTI 1. ČÁST Abstrakt ANALÝZA ZKA A CTLOST JAKO SOUČÁST STUDE POVEDTELNOST 1. ČÁST Jří Marek Úspěšnost nvestce závsí na tom, jaké nejstoty ovlvní její předpokládaný žvotní cyklus. Pomocí managementu rzka a analýzy

Více

v cenových hladinách. 2

v cenových hladinách. 2 roblematka reálné konvergence Reálná konvergence vmezuje sblžování ekonomcké úrovn dané zem s vbraným ukazatel vsplých zemí, nebo s jejch například ekonomckým uskupením. ato metoda je založena na konvergenc

Více

Regresní a korelační analýza

Regresní a korelační analýza Regresní a korelační analýza Závslost příčnná (kauzální). Závslostí pevnou se označuje případ, kdy výskytu jednoho jevu nutně odpovídá výskyt druhé jevu (a často naopak). Z pravděpodobnostního hledska

Více

Věstník ČNB částka 9/2012 ze dne 29. června 2012. ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 27. června 2012

Věstník ČNB částka 9/2012 ze dne 29. června 2012. ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 27. června 2012 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 27. června 2012 k ověřování dostatečného krytí úvěrových ztrát Třídící znak 2 1 1 1 2 5 6 0 I. Účel úředního sdělení Účelem tohoto úředního sdělení je nformovat

Více

ANALÝZA PRODUKCE OLEJNIN ANALYSIS OF OIL SEED PRODUCTION. Lenka Šobrová

ANALÝZA PRODUKCE OLEJNIN ANALYSIS OF OIL SEED PRODUCTION. Lenka Šobrová ANALÝZA PRODUKCE OLEJNIN ANALYSIS OF OIL SEED PRODUCTION Lenka Šobrová Anotace: Olejnny patří mez významné zemědělské plodny. Nejvýznamnější zástupc této skupny se však v jednotlvých částech světa lší,

Více

VLIV VELIKOSTI OBCE NA TRŽNÍ CENY RODINNÝCH DOMŮ

VLIV VELIKOSTI OBCE NA TRŽNÍ CENY RODINNÝCH DOMŮ VLIV VELIKOSTI OBCE NA TRŽNÍ CENY RODINNÝCH DOMŮ Abstrakt Martn Cupal 1 Prncp tvorby tržní ceny nemovtost je sce založen na tržní nabídce a poptávce, avšak tento trh je značně nedokonalý. Nejvíce ovlvňuje

Více

9. cvičení 4ST201. Obsah: Jednoduchá lineární regrese Vícenásobná lineární regrese Korelační analýza. Jednoduchá lineární regrese

9. cvičení 4ST201. Obsah: Jednoduchá lineární regrese Vícenásobná lineární regrese Korelační analýza. Jednoduchá lineární regrese cvčící 9. cvčení 4ST01 Obsah: Jednoduchá lneární regrese Vícenásobná lneární regrese Korelační analýza Vysoká škola ekonomcká 1 Jednoduchá lneární regrese Regresní analýza je statstcká metoda pro modelování

Více

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky. Bakalářská práce. Zpracování výsledků vstupních testů z matematiky

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky. Bakalářská práce. Zpracování výsledků vstupních testů z matematiky Západočeská unverzta v Plzn Fakulta aplkovaných věd Katedra matematky Bakalářská práce Zpracování výsledků vstupních testů z matematky Plzeň, 13 Tereza Pazderníková Prohlášení Prohlašuj, že jsem bakalářskou

Více

POROVNÁNÍ MEZI SKUPINAMI

POROVNÁNÍ MEZI SKUPINAMI POROVNÁNÍ MEZI SKUPINAMI Potřeba porovnání počtů mez určtým skupnam jednců např. porovnání počtů onemocnění mez kraj nebo okresy v prax se obvykle pracuje s porovnáním na 100.000 osob. Stuace ale nebývá

Více

REGRESNÍ ANALÝZA. 13. cvičení

REGRESNÍ ANALÝZA. 13. cvičení REGRESNÍ ANALÝZA 13. cvčení Závslost náhodných velčn Závslost mez kvanttatvním proměnným X a Y: Funkční závslost hodnotam nezávsle proměnných je jednoznačně dána hodnota závslé proměnné. Y=f(X) Stochastcká

Více

Teorie efektivních trhů (E.Fama (1965))

Teorie efektivních trhů (E.Fama (1965)) Teore efektvních trhů (E.Fama (965)) Efektvní efektvní zpracování nových nformací Efektvní trh trh, který rychle a přesně absorbuje nové nf. Ceny II (akcí) náhodná procházka Předpoklady: na trhu partcpuje

Více

Využití logistické regrese pro hodnocení omaku

Využití logistické regrese pro hodnocení omaku Využtí logstcké regrese pro hodnocení omaku Vladmír Bazík Úvod Jedním z prmárních proevů textlí e omak. Jedná se o poct který vyvolá textle př kontaktu s pokožkou. Je to ntegrální psychofyzkální vlastnost

Více

CHYBY MĚŘENÍ. uvádíme ve tvaru x = x ± δ.

CHYBY MĚŘENÍ. uvádíme ve tvaru x = x ± δ. CHYBY MĚŘENÍ Úvod Představte s, že máte změřt délku válečku. Použjete posuvné měřítko a získáte určtou hodnotu. Pamětlv přísloví provedete ještě jedno měření. Ale ouha! Výsledek je jný. Co dělat? Měřt

Více

6. Demonstrační simulační projekt generátory vstupních proudů simulačního modelu

6. Demonstrační simulační projekt generátory vstupních proudů simulačního modelu 6. Demonstrační smulační projekt generátory vstupních proudů smulačního modelu Studjní cíl Na příkladu smulačního projektu představeného v mnulém bloku je dále lustrována metodka pro stanovování typů a

Více

ČVUT FEL. X16FIM Finanční Management. Semestrální projekt. Téma: Optimalizace zásobování teplem. Vypracoval: Marek Handl

ČVUT FEL. X16FIM Finanční Management. Semestrální projekt. Téma: Optimalizace zásobování teplem. Vypracoval: Marek Handl ČVUT FEL X16FIM Fnanční Management Semestrální projekt Téma: Optmalzace zásobování teplem Vypracoval: Marek Handl Datum: květen 2008 Formulace úlohy Pro novou výstavbu 100 bytových jednotek je třeba zvolt

Více

podle typu regresní funkce na lineární nebo nelineární model Jednoduchá lineární regrese se dá vyjádřit vztahem y

podle typu regresní funkce na lineární nebo nelineární model Jednoduchá lineární regrese se dá vyjádřit vztahem y 4 Lneární regrese 4 LINEÁRNÍ REGRESE RYCHLÝ NÁHLED DO KAPITOLY Častokrát potřebujete zjstt nejen, jestl jsou dvě nebo více proměnných na sobě závslé, ale také jakým vztahem se tato závslost dá popsat.

Více

MODEL IS-LM-BP.

MODEL IS-LM-BP. MODEL IS-LM-BP OBECNÁ FAKTA Krátké období: Nedochází ke změně cenové hladny r= Nevyužté kapacty v ekonomce pod potencálním produktem Úroková míra endogenní nepadá z nebes je určována v modelu Otevřená

Více

Vícekriteriální rozhodování. Typy kritérií

Vícekriteriální rozhodování. Typy kritérií Vícekrterální rozhodování Zabývá se hodnocením varant podle několka krtérí, přčemž varanta hodnocená podle ednoho krtéra zpravdla nebývá nelépe hodnocená podle krtéra ného. Metody vícekrterálního rozhodování

Více

cenová hladina průměrná cenová hladina v ekonomice klesá KUPNÍ SÍLA peněz měření inflace:

cenová hladina průměrná cenová hladina v ekonomice klesá KUPNÍ SÍLA peněz měření inflace: Inflace je růst všeobecné cenové hladny. Inflace 22.3.2012 cenová hladna průměrná cenová hladna v ekonomce klesá KUPNÍ SÍLA peněz měření nflace: 1. ndex spotřebtelských cen 2. ndex cen výrobců 3. deflátor

Více

Měření solventnosti pojistitelů neživotního pojištění metodou míry solventnosti a metodou rizikově váženého kapitálu

Měření solventnosti pojistitelů neživotního pojištění metodou míry solventnosti a metodou rizikově váženého kapitálu Měření solventnost pojsttelů nežvotního pojštění metodou míry solventnost a metodou rzkově váženého kaptálu Martna Borovcová 1 Abstrakt Příspěvek je zaměřen na metodku vykazování solventnost. Solventnost

Více

Posuzování výkonnosti projektů a projektového řízení

Posuzování výkonnosti projektů a projektového řízení Posuzování výkonnost projektů a projektového řízení Ing. Jarmla Ircngová Západočeská unverzta v Plzn, Fakulta ekonomcká, Katedra managementu, novací a projektů jrcngo@kp.zcu.cz Abstrakt V současnost je

Více

MONETÁRNÍ A FISKÁLNÍ POLITIKA V OTEVŘENÉ EKONOMICE

MONETÁRNÍ A FISKÁLNÍ POLITIKA V OTEVŘENÉ EKONOMICE MONETÁRNÍ A FISKÁLNÍ POLITIKA V OTEVŘENÉ EKONOMICE MONETÁRNÍ A FISKÁLNÍ POLITIKA V OTEVŘENÉ EKONOMICE Stále krátké období NEMĚNÍ SE P!! Dopady fskální/monetární poltky na a S tím spojené další proměnné:

Více

Vykazování solventnosti pojišťoven

Vykazování solventnosti pojišťoven Vykazování solventnost pojšťoven Ing. Markéta Paulasová, Techncká unverzta v Lberc, Hospodářská fakulta marketa.paulasova@centrum.cz Abstrakt Pojšťovnctví je fnanční službou zabývající se přenosem rzk

Více

í I - 13 - Průchod a rozptyl záření gama ve vrstvách materiálu Prof. Ing. J. Šeda, DrSc. KDAIZ - PJPI

í I - 13 - Průchod a rozptyl záření gama ve vrstvách materiálu Prof. Ing. J. Šeda, DrSc. KDAIZ - PJPI - 13 - í Průchod a rozptyl záření gama ve vrstvách materálu Prof. ng. J. Šeda, DrSc. KDAZ - PJP Na našem pracovšt byl vypracován program umožňující modelovat průchod záření gama metodou Monte Carlo, homogenním

Více

ANALÝZA VLIVU DEMOGRAFICKÝCH FAKTORŮ NA SPOKOJENOST ZÁKAZNÍKŮ VE VYBRANÉ LÉKÁRNĚ S VYUŽITÍM LOGISTICKÉ REGRESE

ANALÝZA VLIVU DEMOGRAFICKÝCH FAKTORŮ NA SPOKOJENOST ZÁKAZNÍKŮ VE VYBRANÉ LÉKÁRNĚ S VYUŽITÍM LOGISTICKÉ REGRESE ANALÝZA VLIVU DEMOGRAFICKÝCH FAKTORŮ NA SPOKOJENOST ZÁKAZNÍKŮ VE VYBRANÉ LÉKÁRNĚ S VYUŽITÍM LOGISTICKÉ REGRESE Jana Valečková 1 1 Vysoká škola báňská-techncká unverzta Ostrava, Ekonomcká fakulta, Sokolská

Více

7. STATISTICKÝ SOUBOR S JEDNÍM ARGUMENTEM

7. STATISTICKÝ SOUBOR S JEDNÍM ARGUMENTEM 7. STATISTICKÝ SOUBOR S JEDNÍM ARGUMENTEM Průvodce studem Předchozí kaptoly byly věnovány pravděpodobnost a tomu, co s tímto pojmem souvsí. Nyní znalost z počtu pravděpodobnost aplkujeme ve statstce. Předpokládané

Více

VLIV APLIKOVANÉ TECHNOLOGIE NA EFEKTIVNOST V SEKTORU VÝROBY MLÉKA # THE EFFECT OF APPLIED TECHNOLOGY ON THE EFFICIENCY IN DAIRY PRODUCTION

VLIV APLIKOVANÉ TECHNOLOGIE NA EFEKTIVNOST V SEKTORU VÝROBY MLÉKA # THE EFFECT OF APPLIED TECHNOLOGY ON THE EFFICIENCY IN DAIRY PRODUCTION VLIV APLIKOVANÉ TECHNOLOGIE NA EFEKTIVNOST V SEKTORU VÝROBY MLÉKA # THE EFFECT OF APPLIED TECHNOLOGY ON THE EFFICIENCY IN DAIRY PRODUCTION JELÍNEK, Ladslav Abstract The objectve of the contrbuton s to

Více

Solventnost II. Standardní vzorec pro výpočet solventnostního kapitálového požadavku. Iva Justová

Solventnost II. Standardní vzorec pro výpočet solventnostního kapitálového požadavku. Iva Justová 2. část Solventnost II Standardní vzorec pro výpočet solventnostního kaptálového požadavku Iva Justová Osnova Úvod Standardní vzorec Rzko selhání protstrany Závěr Vstupní údaje Vašíčkovo portfolo Alternatvní

Více

Korelační energie. Celkovou elektronovou energii molekuly lze experimentálně určit ze vztahu. E vib. = E at. = 39,856, E d

Korelační energie. Celkovou elektronovou energii molekuly lze experimentálně určit ze vztahu. E vib. = E at. = 39,856, E d Korelační energe Referenční stavy Energ molekul a atomů lze vyjádřt vzhledem k různým referenčním stavům. V kvantové mechance za referenční stav s nulovou energí bereme stav odpovídající nenteragujícím

Více

STATISTIKA (pro navazující magisterské studium)

STATISTIKA (pro navazující magisterské studium) Slezská unverzta v Opavě Obchodně podnkatelská fakulta v Karvné STATISTIKA (pro navazující magsterské studum) Jaroslav Ramík Karvná 007 Jaroslav Ramík, Statstka Jaroslav Ramík, Statstka 3 OBSAH MODULU

Více

URČOVÁNÍ TRENDŮ A JEJICH VÝZNAM PRO EKONOMIKU

URČOVÁNÍ TRENDŮ A JEJICH VÝZNAM PRO EKONOMIKU URČOVÁNÍ TRENDŮ A JEJICH VÝZNAM PRO EKONOMIKU Rudolf Kampf ÚVOD Pro marketng, management a vůbec pro člověka je jstě důležté vědět, jak se bude vyvíjet stuace v ekonomce, stuace v určtém státě z hledska

Více

Využití nástrojů GIS při analýze vztahů socio-ekonomických faktorů a úrovně sociální péče

Využití nástrojů GIS při analýze vztahů socio-ekonomických faktorů a úrovně sociální péče Využtí nástrojů GIS př analýze vztahů soco-ekonomckých faktorů a úrovně socální péče Renata Klufová Katedra aplkované matematky a nformatky, Ekonomcká fakulta JU, Studentská 13 370 05 České Budějovce,

Více

Základy finanční matematiky

Základy finanční matematiky Hodna 38 Strana 1/10 Gymnázum Budějovcká Voltelný předmět Ekonome - jednoletý BLOK ČÍSLO 6 Základy fnanční matematky ředpokládaný počet : 5 hodn oužtá lteratura : Frantšek Freberg Fnanční teore a fnancování

Více

Spojité regulátory - 1 -

Spojité regulátory - 1 - Spojté regulátory - 1 - SPOJIÉ EGULÁOY Nespojté regulátory mají většnou jednoduchou konstrukc a jsou levné, ale jsou nevhodné tím, že neudržují regulovanou velčnu přesně na žádané hodnotě, neboť regulovaná

Více

Společné zátěžové testy ČNB a pojišťoven v ČR

Společné zátěžové testy ČNB a pojišťoven v ČR Společné zátěžové testy ČNB a pojšťoven v ČR Zátěžových testů se účastní tuzemské pojšťovny které dohromady představují přblžně 99 % trhu tuzemských pojšťoven. Výpočty provádějí samotné pojšťovny dle metodky

Více

Numerická matematika 1. t = D u. x 2 (1) tato rovnice určuje chování funkce u(t, x), která závisí na dvou proměnných. První

Numerická matematika 1. t = D u. x 2 (1) tato rovnice určuje chování funkce u(t, x), která závisí na dvou proměnných. První Numercká matematka 1 Parabolcké rovnce Budeme se zabývat rovncí t = D u x (1) tato rovnce určuje chování funkce u(t, x), která závsí na dvou proměnných. První proměnná t mívá význam času, druhá x bývá

Více

6 LINEÁRNÍ REGRESNÍ MODELY

6 LINEÁRNÍ REGRESNÍ MODELY 1 6 LINEÁRNÍ REGRESNÍ MODELY Př budování regresních modelů se běžně užívá metody nejmenších čtverců. Metoda nejmenších čtverců poskytuje postačující odhady parametrů jenom př současném splnění všech předpokladů

Více

Společné zátěžové testy ČNB a vybraných pojišťoven

Společné zátěžové testy ČNB a vybraných pojišťoven Společné zátěžové testy ČNB a vybraných pojšťoven Zátěžových testů se účastní tuzemské pojšťovny které dohromady představují přblžně 90 % pojstného trhu. Výpočty provádějí samotné pojšťovny dle metodky

Více

Příspěvky do Fondu pojištění vkladů Garančního systému finančního trhu

Příspěvky do Fondu pojištění vkladů Garančního systému finančního trhu Česká národní banka odbor regulace fnančního trhu V Praze dne 7. května 2018 Příspěvky do Fondu pojštění vkladů Garančního systému fnančního trhu Pojštění pohledávek z vkladů v Evropské un a stanovení

Více

POLYMERNÍ BETONY Jiří Minster Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v. v. i.

POLYMERNÍ BETONY Jiří Minster Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v. v. i. Odborná skupna Mechanka kompoztních materálů a konstrukcí České společnost pro mechanku s podporou frmy Letov letecká výroba, s. r. o. a Ústavu teoretcké a aplkované mechanky AV ČR v. v.. Semnář KOMPOZITY

Více

7. Analýza rozptylu jednoduchého třídění

7. Analýza rozptylu jednoduchého třídění 7. nalýza rozptylu jednoduchého třídění - V této kaptole se budeme zabývat vztahem mez znaky kvanttatvním (kolk) a kvaltatvním (kategorálním, jaké jsou) Doposud jsme schopn u nch hodnott: - podmíněné charakterstky

Více

IES, Charles University Prague

IES, Charles University Prague Insttute of Economc Studes, aculty of Socal Scences Charles Unversty n Prague Trh práce žen: Gender pay gap a jeho determnanty artna ysíková IES Workng Paper: 13/2007 Insttute of Economc Studes, aculty

Více

Otto DVOŘÁK 1 NEJISTOTA STANOVENÍ TEPLOTY VZNÍCENÍ HOŘLAVÝCH PLYNŮ A PAR PARABOLICKOU METODOU PODLE ČSN EN 14522

Otto DVOŘÁK 1 NEJISTOTA STANOVENÍ TEPLOTY VZNÍCENÍ HOŘLAVÝCH PLYNŮ A PAR PARABOLICKOU METODOU PODLE ČSN EN 14522 Otto DVOŘÁK 1 NEJISTOTA STANOVENÍ TEPLOTY VZNÍCENÍ HOŘLAVÝCH PLYNŮ A PAR PARABOLICKOU METODOU PODLE ČSN EN 145 UNCERTAINTY OF DETEMINATION OF THE AUTO-IGNITION TEMPERATURE OF FLAMMABLE GASES OR VAPOURS

Více

9.12.2009. Metody analýzy rizika. Předběžné hodnocení rizika. Kontrolní seznam procesních rizik. Bezpečnostní posudek

9.12.2009. Metody analýzy rizika. Předběžné hodnocení rizika. Kontrolní seznam procesních rizik. Bezpečnostní posudek 9.2.29 Bezpečnost chemckých výrob N Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 e-mal: petr.zamostny@vscht.cz Analýza rzka Vymezení pojmu rzko Metody analýzy rzka Prncp analýzy rzka Struktura rzka spojeného

Více

Assessment of the Sensitivity of the Regulatory Requirement for Credit Risk. Posouzení citlivosti regulatorního kapitálu na kreditní riziko

Assessment of the Sensitivity of the Regulatory Requirement for Credit Risk. Posouzení citlivosti regulatorního kapitálu na kreditní riziko Assessment of the Senstvty of the Regulatory Requrement for Credt Rsk Posouzení ctlvost regulatorního kaptálu na kredtní rzko Josef Novotný 1 Abstract The paper s devodet to concept of Captal adequacy

Více

Attitudes and criterias of the financial decisionmaking under uncertainty

Attitudes and criterias of the financial decisionmaking under uncertainty 8 th Internatonal scentfc conference Fnancal management of frms and fnancal nsttutons Ostrava VŠB-TU Ostrava, faculty of economcs,fnance department 6 th 7 th September 2011 Atttudes and crteras of the

Více

REAKCE POPTÁVKY DOMÁCNOSTÍ PO ENERGII NA ZVYŠOVÁNÍ ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI: TEORIE A JEJÍ DŮSLEDKY PRO KONSTRUKCI EMPIRICKY OVĚŘITELNÝCH MODELŮ

REAKCE POPTÁVKY DOMÁCNOSTÍ PO ENERGII NA ZVYŠOVÁNÍ ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI: TEORIE A JEJÍ DŮSLEDKY PRO KONSTRUKCI EMPIRICKY OVĚŘITELNÝCH MODELŮ RAKC POPTÁVKY DOMÁCNOTÍ PO NRGII NA ZVYŠOVÁNÍ NRGTICKÉ ÚČINNOTI: TORI A JJÍ DŮLDKY PRO KONTRUKCI MPIRICKY OVĚŘITLNÝCH MODLŮ tela Rubínová, Unverzta Karlova v Praze, Centrum pro otázky žvotního prostředí,

Více

BEZRIZIKOVÁ VÝNOSOVÁ MÍRA OTEVŘENÝ PROBLÉM VÝNOSOVÉHO OCEŇOVÁNÍ

BEZRIZIKOVÁ VÝNOSOVÁ MÍRA OTEVŘENÝ PROBLÉM VÝNOSOVÉHO OCEŇOVÁNÍ Prof. Ing. Mloš Mařík, CSc. BEZRIZIKOVÁ VÝNOSOVÁ MÍRA OEVŘENÝ PROBLÉM VÝNOSOVÉHO OCEŇOVÁNÍ RESUMÉ: Jedním z důležtých a přtom nepřílš uspokojvě řešených problémů výnosového oceňování podnku je kalkulace

Více

Hodnocení využití parku vozidel

Hodnocení využití parku vozidel Hodnocení využtí parku vozdel Všechna kolejová vozdla přdělená jednotlvým DKV (provozním jednotkám) tvoří bez ohledu na jejch okamžté použtí jejch nventární stav. Evdenční stav se skládá z vozdel vlastního

Více

MOŽNOSTI PREDIKCE DYNAMICKÉHO CHOVÁNÍ LOPAT OBĚŽNÝCH KOL KAPLANOVÝCH A DÉRIAZOVÝCH TURBÍN.

MOŽNOSTI PREDIKCE DYNAMICKÉHO CHOVÁNÍ LOPAT OBĚŽNÝCH KOL KAPLANOVÝCH A DÉRIAZOVÝCH TURBÍN. MOŽNOSTI PREDIKCE DYNAMICKÉHO CHOVÁNÍ LOPAT OBĚŽNÝCH KOL KAPLANOVÝCH A DÉRIAZOVÝCH TURBÍN. Mroslav VARNER, Vktor KANICKÝ, Vlastslav SALAJKA ČKD Blansko Strojírny, a. s. Anotace Uvádí se výsledky teoretckých

Více

1. Mezinárodní trh peněz

1. Mezinárodní trh peněz 1. Meznárodní trh peněz Na počátku 21. století je vývoj světového hospodářství slně ovlvněn procesem globalzace 1, v důsledku čehož dochází k dost výraznému otevírání národních ekonomk, které tak jž nemůžeme

Více

Monte Carlo metody Josef Pelikán CGG MFF UK Praha.

Monte Carlo metody Josef Pelikán CGG MFF UK Praha. Monte Carlo metody 996-7 Josef Pelkán CGG MFF UK Praha pepca@cgg.mff.cun.cz http://cgg.mff.cun.cz/~pepca/ Monte Carlo 7 Josef Pelkán, http://cgg.ms.mff.cun.cz/~pepca / 44 Monte Carlo ntegrace Odhadovaný

Více

Statistická šetření a zpracování dat.

Statistická šetření a zpracování dat. Statstcká šetření a zpracování dat. Vyjadřovací prostředky ve statstce STATISTICKÉ TABULKY Typckým vyjadřovacím prostředkem statstky je číslo formalzovaným nástrojem číselného vyjádření je statstcká tabulka.

Více

Metody volby financování investičních projektů

Metody volby financování investičních projektů 7. meznárodní konference Fnanční řízení podnků a fnančních nsttucí Ostrava VŠB-T Ostrava konomcká fakulta katedra Fnancí 8. 9. září 00 Metody volby fnancování nvestčních projektů Dana Dluhošová Dagmar

Více

Systém zadávání a kontrola veřejných zakázek v ČR Předražené zakázky: Jaká protikorupční opatření navrhuje NERV?

Systém zadávání a kontrola veřejných zakázek v ČR Předražené zakázky: Jaká protikorupční opatření navrhuje NERV? Systém zadávání a kontrola veřejných zakázek v ČR Předražené zakázky: Jaká protikorupční opatření navrhuje NERV? Jan Pavel Říjen 2011 Názory prezentované v tomto příspěvku jsou názory autora a nemusí odpovídat

Více

ANALÝZA RIZIKA A JEHO CITLIVOSTI V INVESTIČNÍM PROCESU

ANALÝZA RIZIKA A JEHO CITLIVOSTI V INVESTIČNÍM PROCESU AALÝZA RIZIKA A JEHO CITLIVOSTI V IVESTIČÍM PROCESU Jří Marek ) ABSTRAKT Príspevek nformuje o uplatnene manažmentu rzka v nvestčnom procese. Uvádza príklad kalkulace rzka a analýzu jeho ctlvost. Kľúčové

Více

Masarykova univerzita Ekonomicko správní fakulta

Masarykova univerzita Ekonomicko správní fakulta Masarykova unverzta Ekonomcko správní fakulta Fnanční matematka dstanční studjní opora Frantšek Čámský Brno 2005 Tento projekt byl realzován za fnanční podpory Evropské une v rámc programu SOCRATES Grundtvg.

Více

MODEL LÉČBY CHRONICKÉHO SELHÁNÍ LEDVIN. The End Stage Renal Disease Treatment Model

MODEL LÉČBY CHRONICKÉHO SELHÁNÍ LEDVIN. The End Stage Renal Disease Treatment Model ROČNÍK LXXII, 2003, č. 1 VOJENSKÉ ZDRAVOTNICKÉ LISTY 5 MODEL LÉČBY CHRONICKÉHO SELHÁNÍ LEDVIN 1 Karel ANTOŠ, 2 Hana SKALSKÁ, 1 Bruno JEŽEK, 1 Mroslav PROCHÁZKA, 1 Roman PRYMULA 1 Vojenská lékařská akademe

Více

Model IS-LM Zachycuje současnou rovnováhu na trhu zboží a služeb a trhu peněz.

Model IS-LM Zachycuje současnou rovnováhu na trhu zboží a služeb a trhu peněz. 3 Určení rovnovážné produkce v modelu -LM Teoretcká východska Model -LM je neokeynesánským modelem, jeho autorem je anglcký ekonom J.R. Hcks. Model -LM Zachycuje současnou rovnováhu na trhu zboží a služeb

Více

ANOVA. Analýza rozptylu při jednoduchém třídění. Jana Vránová, 3.lékařská fakulta UK, Praha

ANOVA. Analýza rozptylu při jednoduchém třídění. Jana Vránová, 3.lékařská fakulta UK, Praha ANOVA Analýza rozptylu př jednoduchém třídění Jana Vránová, 3.léařsá faulta UK, Praha Teore Máme nezávslých výběrů, > Mají rozsahy n, teré obecně nemusí být stejné V aždém z nch známe průměr a rozptyl

Více

Analýza závislosti veličin sledovaných v rámci TBD

Analýza závislosti veličin sledovaných v rámci TBD Analýza závslost velčn sledovaných v rámc BD Helena Koutková Vysoké učení techncké v Brně, Fakulta stavební, Ústav matematky a deskrptvní geometre e-mal: koutkovah@fcevutbrcz Abstrakt Příspěvek se zabývá

Více

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health Care in International Comparison

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health Care in International Comparison Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 31. 8. 2012 42 Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání Selected Economic Indicators of Health

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometre Specální případy použtí MNČ Cvčení 8 Zuzana Dlouhá Specální případy použtí MNČ cvčení 1 7 = ekonometrcký model, který byl lneární v proměnných v parametrech MNČ můžeme použít,

Více

POUŽITÍ METODY PERT PŘI ŘÍZENÍ PROJEKTŮ

POUŽITÍ METODY PERT PŘI ŘÍZENÍ PROJEKTŮ 5. Odborná konference doktorského studa s meznárodní účastí Brno 003 POUŽITÍ METODY PERT PŘI ŘÍZEÍ PROJEKTŮ A USAGE OF PERT METHOD I PROJECT MAAGEMET Vladslav Grycz 1 Abstract PERT Method and Graph theory

Více

VOLBA HODNOTÍCÍCH KRITÉRIÍ VE VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH

VOLBA HODNOTÍCÍCH KRITÉRIÍ VE VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH VOLBA HODNOTÍCÍCH KRITÉRIÍ VE VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH THE CHOICE OF EVALUATION CRITERIA IN PUBLIC PROCUREMENT Martn Schmdt Masarykova unverzta, Ekonomcko-správní fakulta m.schmdt@emal.cz Abstrakt: Článek zkoumá

Více

Implementace bioplynové stanice do tepelné sítě

Implementace bioplynové stanice do tepelné sítě Energe z bomasy XVII, 13. 15. 9. 2015 Lednce, Česká republka Implementace boplynové stance do tepelné sítě Pavel MILČÁK 1, Jaroslav KONVIČKA 1, Markéta JASENSKÁ 1 1 VÍTKOVICE ÚAM a.s., Ruská 2887/101,

Více

Užití swapových sazeb pro stanovení diskontní míry se zřetelem na Českou republiku

Užití swapových sazeb pro stanovení diskontní míry se zřetelem na Českou republiku M. Dvořák: Užtí swapových sazeb pro stanovení dskontní míry Užtí swapových sazeb pro stanovení dskontní míry se zřetelem na Českou republku Mchal Dvořák * 1 Úvod Korektní určení bezrzkových výnosových

Více

Dohledové zátěžové testy vybraných pojišťoven

Dohledové zátěžové testy vybraných pojišťoven Dohledové zátěžové testy vybraných pojšťoven Zátěžových testů se účastní tuzemské pojšťovny které dohromady představují více než 90 % trhu tuzemských pojšťoven. Výpočty provádějí samotné pojšťovny dle

Více

rok Index transparentnosti trhu veřejných zakázek ČR Index netransparentních zakázek ČR Index mezinárodní otevřenosti ČR

rok Index transparentnosti trhu veřejných zakázek ČR Index netransparentních zakázek ČR Index mezinárodní otevřenosti ČR Přílohy 1. Ukazatele transparentnosti trhu veřejných zakázek v České republice v letech 21-29 1 75 % 5 25 21 22 23 24 25 26 27 28 29 rok Index transparentnosti trhu veřejných zakázek ČR Index netransparentních

Více

SIMULACE. Numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic. Měřicí a řídicí technika magisterské studium FTOP - přednášky ZS 2009/10

SIMULACE. Numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic. Měřicí a řídicí technika magisterské studium FTOP - přednášky ZS 2009/10 SIMULACE numercké řešení dferencálních rovnc smulační program dentfkace modelu Numercké řešení obyčejných dferencálních rovnc krokové metody pro řešení lneárních dferencálních rovnc 1.řádu s počátečním

Více

Úvod Terminologie Dělení Princip ID3 C4.5 CART Shrnutí. Obsah přednášky

Úvod Terminologie Dělení Princip ID3 C4.5 CART Shrnutí. Obsah přednášky Obsah přednášky. Úvod. Termnologe 3. Základní dělení 4. Prncp tvorby, prořezávání a použtí RS 5. Algortmus ID3 6. C4.5 7. CART 8. Shrnutí A L G O RI T M Y T E O R I E Stromové struktury a RS Obsah knhy

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometre Specální případy použtí MNČ Cvčení 9 Zuzana Dlouhá Specální případy použtí MNČ cvčení 1 8 = ekonometrcký model, který byl lneární v proměnných v parametrech MNČ můžeme použít,

Více

MODEL IS-LM.

MODEL IS-LM. MODEL IS-LM OBECNÁ FAKTA Krátké období: Nedochází ke změně cenové hladny r= Nevyužté kapacty v ekonomce pod potencálním produktem Úroková míra endogenní nepadá z nebes je určována v modelu Uzavřená ekonomka!

Více

Tepelná kapacita = T. Ē = 1 2 hν + hν. 1 = 1 e x. ln dx. Einsteinův výpočet (1907): Soustava N nezávislých oscilátorů se stejnou vlastní frekvencí má

Tepelná kapacita = T. Ē = 1 2 hν + hν. 1 = 1 e x. ln dx. Einsteinův výpočet (1907): Soustava N nezávislých oscilátorů se stejnou vlastní frekvencí má Tepelná kapacta C x = C V = ( ) dq ( ) du Dulong-Pettovo pravdlo: U = 3kT N C V = 3kN x V = T ( ) ds x Tepelná kapacta mřížky Osclátor s kvantovanou energí E n = ( n + 2) hν má střední hodnotu energe (po

Více

VÝDAJE NA POTRAVINY A ZEMĚDĚLSKÁ PRODUKCE

VÝDAJE NA POTRAVINY A ZEMĚDĚLSKÁ PRODUKCE VÝDAJE NA POTRAVINY A ZEMĚDĚLSKÁ PRODUKCE Jaroslav Mach, Jaroslava Burianová Katedra ekonomických teorií, Provozně ekonomická fakulta Česká zemědělská universita Praha Anotace: Příspěvek obsahuje návrh

Více

3 VYBRANÉ MODELY NÁHODNÝCH VELIČIN. 3.1 Náhodná veličina

3 VYBRANÉ MODELY NÁHODNÝCH VELIČIN. 3.1 Náhodná veličina 3 VBRANÉ MODEL NÁHODNÝCH VELIČIN 3. Náhodná velčna Tato kaptola uvádí stručný pops vybraných pravděpodobnostních modelů spojtých náhodných velčn s důrazem na jejch uplatnění př rozboru spolehlvost stavebních

Více

Validation of the selected factors impact on the insured accident

Validation of the selected factors impact on the insured accident 6 th Internatonal Scentfc Conference Managng and Modellng of Fnancal Rsks Ostrava VŠB-TU Ostrava, Faculty of Economcs,Fnance Department 0 th th September 202 Valdaton of the selected factors mpact on the

Více

Obsah. Příloha (celkový počet stran přílohy 13) Závěrečná zpráva o výsledcích experimentu shodnosti ZČB 2013/2

Obsah. Příloha (celkový počet stran přílohy 13) Závěrečná zpráva o výsledcích experimentu shodnosti ZČB 2013/2 Závěrečná zpráva o výsledcích expermentu shodnost ZČB 2013/2 Obsah Úvod a důležté kontakty... 2 Postupy statstcké analýzy expermentu shodnost... 4 2.1 Numercký postup zjšťování odlehlých hodnot... 4 2.1.1

Více

Hodnocení účinnosti údržby

Hodnocení účinnosti údržby Hodnocení účnnost ekonomka, pojmy, základní nástroje a hodnocení Náklady na údržbu jsou nutné k obnovení funkce výrobního zařízení Je potřeba se zabývat ekonomckou efektvností a hodnocením Je třeba řešt

Více

Transformace dat a počítačově intenzivní metody

Transformace dat a počítačově intenzivní metody Transformace dat a počítačově ntenzvní metody Jří Mltký Katedra textlních materálů, Textlní fakulta, Techncká unversta v Lberc, Lberec, e- mal jr.mltky@vslb.cz Mlan Meloun, Katedra analytcké cheme, Unversta

Více

Monitoring nákladů práce v ČR, ve státech Evropské unie a v USA Bulletin No. 5

Monitoring nákladů práce v ČR, ve státech Evropské unie a v USA Bulletin No. 5 Monitoring nákladů práce v ČR, ve státech Evropské unie a v USA 2004-2009 Bulletin No. 5 Tabulková část A - Úplné náklady práce v ČR, zdanění a veřejné rozpočty 2004-2009 1. Měsíční úplné náklady práce

Více

Metody vícekriteriálního hodnocení variant a jejich využití při výběru produktu finanční instituce

Metody vícekriteriálního hodnocení variant a jejich využití při výběru produktu finanční instituce . meznárodní konference Řízení a modelování fnančních rzk Ostrava VŠB-TU Ostrava, Ekonomcká fakulta, katedra Fnancí 8. - 9. září 200 Metody vícekrterálního hodnocení varant a ech využtí př výběru produktu

Více

MEZNÍ STAVY A SPOLEHLIVOST OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ LIMIT STATES AND RELIABILITY OF STEEL STRUCTURES

MEZNÍ STAVY A SPOLEHLIVOST OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ LIMIT STATES AND RELIABILITY OF STEEL STRUCTURES VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta stavební Ústav stavební mechanky Doc. Ing. Zdeněk Kala, Ph.D. MEZNÍ STAVY A SPOLEHLIVOST OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ LIMIT STATES AND RELIABILITY OF STEEL STRUCTURES TEZE

Více

FRAIT, J., ZEDNÍČEK, R. Makroekonomie. Ostrava: MC Prom, str

FRAIT, J., ZEDNÍČEK, R. Makroekonomie. Ostrava: MC Prom, str Lteratura: FRAIT, J., ZEDNÍČEK, R. Makroekonome. Ostrava: MC Prom, 1994. str. 17-27. DORNBUSCH, R., FISCHER, S. Makroekonome. Praha: SPN a Nadace Economcs,1994. ISBN 80-04-25 556-6. Kaptola 3. PAULÍK,

Více

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2013 Radka Luštincová

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2013 Radka Luštincová VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2013 Radka Luštncová VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY Název bakalářské práce: Aplkace řezných

Více

INŽ ENÝ RSKÁ MECHANIKA 2002

INŽ ENÝ RSKÁ MECHANIKA 2002 Ná dní konference s mezná dní účastí INŽ ENÝ RSÁ MECHANIA 00 1. 16. 5. 00, Svratka, Č eská republka PODRITICÝ RŮ ST TRHLINY VE SVAROVÉ M SPOJI OMORY PŘ EHŘÍVÁ U Jan ouš, Ondřej Belak 1 Abstrakt: V důsledku

Více

MODELOVÁNÍ A SIMULACE

MODELOVÁNÍ A SIMULACE MODELOVÁNÍ A SIMULACE základní pojmy a postupy vytváření matematckých modelů na základě blancí prncp numerckého řešení dferencálních rovnc základy práce se smulačním jazykem PSI Základní pojmy matematcký

Více

Veřejné zakázky a novela ZVZ

Veřejné zakázky a novela ZVZ Veřejné zakázky a novela ZVZ Jan Pavel Březen 2012 Názory prezentované v tomto příspěvku jsou názory autora a nemusí odpovídat stanoviskům institucí, ve kterých působí. Osnova Makroekonomický význam veřejných

Více

- 1 - Zdeněk Havel, Jan Hnízdil. Cvičení z Antropomotoriky. Obsah:

- 1 - Zdeněk Havel, Jan Hnízdil. Cvičení z Antropomotoriky. Obsah: - - Zdeněk Havel, Jan Hnízdl Cvčení z Antropomotorky Obsah: Úvod... S Základní charakterstky statstckých souborů...3 S Charakterstka základních výběrových technk a teoretcká rozložení četností...9 S 3

Více

ANALÝZA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ FIRMY POMOCÍ ČASOVÝCH ŘAD

ANALÝZA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ FIRMY POMOCÍ ČASOVÝCH ŘAD VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT ANALÝZA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ FIRMY POMOCÍ ČASOVÝCH

Více

Optimalizační přístup při plánování rekonstrukcí vodovodních řadů

Optimalizační přístup při plánování rekonstrukcí vodovodních řadů Optmalzační přístup př plánování rekonstrukcí vodovodních řadů Ladslav Tuhovčák*, Pavel Dvořák**, Jaroslav Raclavský*, Pavel Vščor*, Pavel Valkovč* * Ústav vodního hospodářství obcí, Fakulta stavební VUT

Více

Energie elektrického pole

Energie elektrického pole Energe elektrckého pole Jž v úvodní kaptole jsme poznal, že nehybný (centrální elektrcký náboj vytváří v celém nekonečném prostoru slové elektrcké pole, které je konzervatvní, to znamená, že jakýkolv jný

Více

Změny v úpravě zadávání veřejných zakázkách v České republice důvody a opatření

Změny v úpravě zadávání veřejných zakázkách v České republice důvody a opatření Změny v úpravě zadávání veřejných zakázkách v České republice důvody a opatření Jan Pavel Květen 2012 Názory prezentované v tomto příspěvku jsou názory autora a nemusí odpovídat stanoviskům institucí,

Více

Iterační výpočty. Dokumentace k projektu pro předměty IZP a IUS. 22. listopadu projekt č. 2

Iterační výpočty. Dokumentace k projektu pro předměty IZP a IUS. 22. listopadu projekt č. 2 Dokumentace k projektu pro předměty IZP a IUS Iterační výpočty projekt č.. lstopadu 1 Autor: Mlan Setler, setl1@stud.ft.vutbr.cz Fakulta Informačních Technologí Vysoké Učení Techncké v Brně Obsah 1 Úvod...

Více

4 Parametry jízdy kolejových vozidel

4 Parametry jízdy kolejových vozidel 4 Parametry jízdy kolejových vozdel Př zkoumání jízdy železnčních vozdel zjšťujeme většnou tř základní charakterstcké parametry jejch pohybu. Těmto charakterstkam jsou: a) průběh rychlost vozdel - tachogram,

Více

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní. Modelování predikce časových řad návštěvnosti web domény pomocí SVM Bc.

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní. Modelování predikce časových řad návštěvnosti web domény pomocí SVM Bc. Unverzta Pardubce Fakulta ekonomcko-správní Modelování predkce časových řad návštěvnost web domény pomocí SVM Bc. Vlastml Flegl Dplomová práce 2011 Prohlašuj: Tuto prác jsem vypracoval samostatně. Veškeré

Více

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health in International Comparison

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health in International Comparison Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 16. 7. 2009 35 Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání Selected Economic Indicators of Health

Více

Lokace odbavovacího centra nákladní pokladny pro víkendový provoz

Lokace odbavovacího centra nákladní pokladny pro víkendový provoz Markéta Brázdová 1 Lokace odbavovacího centra nákladní pokladny pro víkendový provoz Klíčová slova: odbavování záslek, centrum grafu, vážená excentrcta vrcholů sítě, časová náročnost odbavení záslky, vážená

Více