V L A D I M Í R V Ě T R O V S K Ý interaktivní výstavní projekt pro Sladovnu v Písku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "V L A D I M Í R V Ě T R O V S K Ý interaktivní výstavní projekt pro Sladovnu v Písku"

Transkript

1

2 V L A D I M Í R V Ě T R O V S K Ý interaktivní výstavní projekt pro Sladovnu v Písku

3 Mraveniště je místo, které slouží jako hnízdo mravencům. Jde o umělou stavbu, kterou mravenci soustavnou prací budují k přežití kolonie a může být obydleno i několik desítek let. Slouží k ochraně před nepříznivým počasím a predátory, k uskladnění potravy a k výchově potomstva, kterým vzajišťuje ideální podmínky pro růst díky důmyslnému systému s termoregulační schopností. Podoba a materiál ze kterého je mraveniště postaveno závisí na daném druhu mravence a prostředí ve kterém žijí od primitivních hnízd až po vysoce dokonalé a propracované stavby. Existují tak mraveniště z jehličí, hlíny, kartónové hmoty, listí, v zemi, dutinách stromů, v rostlinách atd. (zdroj: wikipedie)

4 P O J E M - O Č E M Mraveniště je originálním typem přírodní architektury. Bude to tedy architektura mraveniště v architektuře Sladovny. Ukázalo se, že zvolené téma je nakonec tak bohatým zdrojem inspirace, že při bližším pohledu na toto celkem legrační pojmenování hromady jehličí v lese se začínají jako mravenci rojit nápady a možnosti co všechno by ještě mohlo být součástí instalace. Slovo mraveniště můžeme chápat nejen jako hmyzí obydlí s pevným společensko-hyerarchyckým uspořádáním, ale lze ho vnímat i v daleko širším kontextu. Důležitým momentem při zpracování pojmu mraveniště bude tedy jeho způsob výtvarné interpretace a uchopení. Co pro nás může tedy tento pojem znamenat? Mraveniště jako společnost, mraveniště jako obraz městského civilizačního hemžení, mraveniště jako místo pro hru, jako zdroj inspirace, prostor pro vzdělání i nicnedělání, pohyb a tajemství... Mraveniště jako umělecké dílo. O to tedy ve Sladovně půjde.

5 Velký sál písecké Sladovny je ideální svou prostorovou dispozicí k vytvoření výtvarné, scénograficko-divadelní a interaktivní instalace. Síť dřevěných sloupů přímo vybízí k vytvoření nějakého labyrintu. Při hlubším uvažování o tomto atraktivním, dřevem vystavěném prostoru se nakonec tématem celé expozice stalo mraveniště. Jednou z prvních ideových asociací při vyslovení slova mraveniště v kontextu Muzea ilustrace je samozřejmě populární Ferda Mravenec. V projektu se však pokusím o vlastní pojetí tohoto tématu a rozhodně nepůjde jen o naučnou přírodopisnou výstavu.

6 Formálně v projektu pro Sladovnu navazuji na realizaci Kartonhaus vytvořenou v rámci rezidenčního pobytu v Paříži v roce Divák zde byl nucen obcházet kartonový model domu, všeljak se natahovat a sklánět pokud chtěl mahlédnout vše co se uvnitř domu dělo. Dominantní barevnost, tvarová a materiálová pestrost byly kombinovány s video a zvukovými instalacemi. Objekt byl realizován na místě pro potřeby prezentace pro veřejnost trvající jeden den a jednu noc. Po té byla instalace demontována a zničena. Multimediálni instalace Kartonhaus kombinující recyklaci, scénické prvky a videoprojekce V monumentální realizaci Mraveniště se pokusím prostřednictvím osobitého výtvarného pojetí a za pomoci imaginace, tvořivé hry a navazujících doprovodných programů ukázat návštěvníkům expozice toto téma vlastním osobitým způsobem. Sama příroda je zde hlavním zdrojem inspirace a je pro mě východiskem pro další výtvarné uvažování. V první řadě se zde naskýtá možnost skrze výtvarnou řeč a hravě-naučnou formou instalace nechat diváka nahlédnout do mikroskopického hmyzího světa samozřejmě posunutého někam za hranice fantazie.

7 F O R M A, U M Ě N Í A E K O L O G I E odkrytá podzemní část mraveniště po vylití tvrdnoucím cementem Prostor Sladovny se tedy po dobu expozice promění v monumentální labyrint nejrůznějších prolézaček a chodeb plných rozličných drobných instalací, maleb, skulptur a videoprojekcí. Tvar hlavního a největšího scénického prvku expozice - labyrintu vychází z reálného tvaru podzemních chodeb mravenčí architektury kdy každá jeho část slouží nějakému účelu (komůrka pro královnu, chůvičky a kukly, dělnice, větrací systém, odkladiště atd.) Nejrůznější objekty a originální vnitřní vybavení volně doplňují příslušná tématická místa. Součástí labyrintu jsou i průhledy do dalších drobnějších instalací uvnitř chodeb, a místa s doprovodným textem nebo videem k zastavení. V některých místech jsou umístěné zážitkové prvky a překážky, které nutí návštěvníka svůj pohyb prostorem přizpůsobit dané situaci. Tím je možno celou výstavu prožít prakticky všemi smysly, vstoupit do prostředí v němž se člověk běžně neocitá a vžít se tak na chvíli do pocitu jaké je to být mravencem či miniaturním návštěvníkem této iluze podzemního bludiště. Pro potřeby výstavy je labyrint chodeb zhotoven převážně z recylováného materiálu obalového kartonu, který pochází z tříděného odpadu Píseckého regionu. Dalšími použitými materiály jsou převážně dřevo, nejrůznější nalezené předměty, vodou ředitelné barvy a další přírodniny. Tím se do celé instalace dostává kromě výtvarného ještě další rozměr expozice uvažování v intencích trvale udržitelného rozvoje. Toto ekologické vyznění projektu je navíc podpořeno řadou tématických menších expozic uvnitř i vně labyrintu a na ně navazujících lektorských programů. Realizace doprovodných programů pro individuální návštěvníky nebo školy je možná v užší spolupráci s místními ekologickými sdruženími a přírodovědeckými organizacemi. stavba ekologického domu podle návrhu architekta Michela Reynoldse

8 V S T U P T E P R O S Í M Návštěvníky expozice budou rodiče s dětmi, zamilované dvojice, individuální zbloudilci či skupiny nejrůznějších věkových kategorií a školy od mateřských tříd až po náctilété adolescenty. Expozice je tedy koncipovaná tak, aby bylo možno nějakým způsobem zaujmout co nejširší návštěvnické spektrum. Součástí výstavy jsou jak pískoviště pro nejmenší v němž sídlí mravkolev, tak lanová dráha pro zdatnější mravenčí dělnice a strážce. Pro návštěvníky hledající informace exatnějšího charakteru nabízí doprovodné expozice a řadu základních informací jak ze života mravenců, tak nahlédnutí do témat úzce souvisejících např. přírodní stavitelství a alternativní směry v architektuře nebo inspirace světem hmyzu v designu. Doprovodné programy pod vedením zkušených lektorů a postranní tématické expozice budou koncipovány v návaznosti na konkrétní místa v instalaci a odkazovat k dalším informačním zdrojům dále rozvíjející témata v expozici pouze naznačená. Výstava si neklade za cíl kompletně informačně obsáhnout všechna navazující témata. Smyslem tohoto projektu je uvést návštěvníky skrze výtvarné umění do imaginárního světa hmyzího společenství a rozvíjení vztahu a hlavně respektu k obyvatelům našich trávníků.

9 J A K T O B U D E V Y P A D A T Celkové umělecké ztvárnění mravenčího světa pro Sladovnu je jakousi prostorovou ilustrací obsahující různá média do níž divák může fyzicky vstoupit a ocitá se tak v artificiálním světě vytvořeném za pomoci výtvarně scénických principů. Instalaci pojímám jako autorský projekt s vlastním vizuálním slovníkem v němž se vyskytují paralely s mou volnou uměleckou tvorbou. Jednotná výtvarná řeč vizuálně propojuje řadu dílčích prvků expozice v jeden celek umožňující tvůrčí intervence dalších spolupracujících profesionálních umělců v oblasti videoprojekce a mappingu, scénické architektury, hudby a zvukových koláží, které jsou nedílnou součastí celého projektu.

10 Základní podoba hlavní části instalace labyrintu, svým tvarem evokuje organickou architekturu hliněných staveb. Vzbuzuje pocit, že jsme vstoupili do prostoru ve kterém se usídlili gigantčtí mravenci. Povrch tunelů je barevně pojednán v pestrých barvách zdoben nejrůznějšími ornamenty a malbami jakoby na motivy ze života dávných mravenčích civilizací. Hlavním stavebním materiálem je kartonová lepenka z velkých obalů od nejrůznějšího zboží.

11 Při pohledu z nejvyššího bodu stavby chladící věže se architektura mraveniště jeví jako obrovský amorfní tvor rozložený po celé ploše sálu. Stěny labyrintu jsou lepeny z nepravidelných kusů kartonu speciálním lepidlem a tvoří tak silnou strukturovanou vrstvu samonosných kupolí a klenuté oblouky tunelů. Celé stavbě dominuje pět hlavních klenutých místností, které jsou vzájemně propojeny tunely.

12 Ve vnějších prostorách tunelů jsou umístěny nejrůznější herní prvky jako např, pískoviště prolézačky a stavebnice. V postraních částech sálu jsou rozmístěny informační panely doprovodných expozicí. Některé tunely jsou umístěny na dřevěných konstrukcích a jsou mimoúrovňové. Umožňují tak v některých místech pohyb návštěvníků ve více úrovních prostoru, což nabízí další pohybové a výtvarné možnosti. Ve stěnách labyrintu jsou prořezány otvory umožňující výhled ven či naopak průhledy dovnitř a do sousedících prostor.

13 V každé z kupolí se nachází rozlehlá místnost sklenutá samonosnou kupolí. V tomto prostoru je možno se napřímit i pro dospělého člověka. Z vnějšího pohledu připomínají kopce mravenišť a jde o výrazné dominanty celé stavby. Každý interiér je po výtvarné stránce komponován na základě své funkce k níž je místnost určena. Uvnitř se nachází množství scénických prvků a rekvizit, drobné výtvarné instalace soustředěné na detail, sochy, formikárium, malované motivy a videoprojekce. Atmosféra je dotvořena zvukovými a světelnými instalacemi. Typy místností: 1/ místnost pro stráže a vojáky 2/ skladiště potravin 3/ místnost k hibernaci 4/ líheň pro vajíčka a larvy 5/ místnost pro královnu

14 V hlavních propojovacích tunelech lze ve většině případů projít lehce pokrčen nebo jen se skloněnou hlavou, děti mohou zpravidla projít vzpřímeně. Ve vedlejších menších tunelech je potřeba se i plazit. Rozmístění jednotlivých prvků v instalaci vytváří komplikovaný vnější prostor - labyrint vně labyrintu. Takzvaná chladící věž je stabilní kónická dřevěná konstrukce na kruhovém půdorysu opláštěná na některých místech kartonovou slupkou. Uvnitř je vyvázán systém provazových žebříků umožňující dětem prolézání do vyššího patra věže odkud je možno shlédnout celý prostor z nadhledu.

15 Návrh a realizace: MgA.Vladimír Větrovský web: vladimir.vetrovsky@gmail.com

Interaktivní výstava na motivy knihy HISTORIE EVROPY Renáty Fučíkové.

Interaktivní výstava na motivy knihy HISTORIE EVROPY Renáty Fučíkové. Interaktivní výstava na motivy knihy HISTORIE EVROPY Renáty Fučíkové. Výstava je trojdimenzionálním ztvárněním původní české knihy Historie Evropy obrazové putování od Renáty Fučíkové. Expozice má interaktivní

Více

5.2.2 Studijní zaměření: Komplexní výtvarná tvorba

5.2.2 Studijní zaměření: Komplexní výtvarná tvorba 5.2.2 Studijní zaměření: Komplexní výtvarná tvorba Obsahem komplexní výtvarné tvorby je teoretické i praktické zvládnutí jednotlivých výtvarných technik, poznávání moderních technologií a seznámení se

Více

Výtvarná výchova 6. ročník

Výtvarná výchova 6. ročník Výtvarná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence Mezipředmětové vztahy,průř.témata Pomůcky, literatura září-červen Vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných

Více

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Obsahové, časové a organizační vymezení Výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 5. ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obor Výtvarná výchova zahrnuje využití

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA 1. - 3. ROČNÍK Žák: pozná různé druhy tvarů, porovnává vlastnosti, které zakládají, jejich podobnost či odlišnost, jejich vztahy, pozná různorodé přírodní a umělé materiály, seznamuje

Více

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah 6. ročník 1. ROZVÍJENÍ Kompetence k učení SMYSLOVÉ Kompetence k řešení problémů CITLIVOSTI Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Žák vybírá,

Více

Studijní zaměření: Komplexní výtvarná tvorba

Studijní zaměření: Komplexní výtvarná tvorba 5.2.1.1 Studijní zaměření: Komplexní výtvarná tvorba Obsahem komplexní výtvarné tvorby je teoretické i praktické zvládnutí jednotlivých výtvarných technik, poznávání moderních technologií a seznámení se

Více

Výtvarná výchova 6. ročník

Výtvarná výchova 6. ročník Výtvarná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence Mezipředmětové vztahy,průř.témata Pomůcky, literatura Vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření

Více

6. ročník. Výtvarná výchova

6. ročník. Výtvarná výchova list 1 / 5 Vv časová dotace: 2 hod / týden Výtvarná výchova 6. ročník vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů uplatňuje je pro vyjádření vlastních zkušeností,

Více

HISTORIE SOUČASNOST NOVÉ PŘÍSTUPY

HISTORIE SOUČASNOST NOVÉ PŘÍSTUPY HISTORIE Základní kámen Sladovny, jež se nachází v historickém centru města Písek, byl položen Právovárečnýn měšťanstvem 5. července 1862. Za dva roky v r. 1864 byla stavba dokončena. V 80. letech 19.

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 7 UMĚNÍ A KULTURA UČEBNÍ OSNOVY 7. 3 Výtvarné činnosti Časová dotace 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Celková časová dotace je 3 hodiny. Charakteristika: Žáci si tento předmět vybírají

Více

úhel POHLEDU MIRKa KAUFMANa FRANTIŠEK KINSKÝ představuje/presents

úhel POHLEDU MIRKa KAUFMANa FRANTIŠEK KINSKÝ představuje/presents FRANTIŠEK KINSKÝ představuje/presents úhel POHLEDU MIRKa KAUFMANa GALERIE KINSKÝ / KOSTELEC NAD ORLICÍ / 15. 6. - 28. 7. 2013 PROJEKT S NÁZVEM ÚHEL POHLEDU SI KLADE ZA CÍL ZMAPOVAT A PŘEDSTAVIT TVORBU

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 6.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 6. RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VV-9-1-01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje

Více

Základní škola Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 3. ročník

Základní škola Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 3. ročník VÝTVARNÁ VÝCHOVA RVP ZV Obsah Základní škola Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VV-3-1-01 VV-3-1-02 VV-3-1-03 VV-3-1-04 rozpozná a

Více

Mateřská škola Dukelská DĚTSKÉ HŘIŠTĚ / ZAHRADA. Technická zpráva

Mateřská škola Dukelská DĚTSKÉ HŘIŠTĚ / ZAHRADA. Technická zpráva Mateřská škola Dukelská DĚTSKÉ HŘIŠTĚ / ZAHRADA Technická zpráva Technická zpráva, Mateřská škola Dukelská 1 OBSAH: AGE project, s.r.o. a) Účel objektu... 3 b) Zásady architektonického, funkčního, dispozičního

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA ČERNOŠICE ov - a 06/2015

MATEŘSKÁ ŠKOLA ČERNOŠICE ov - a 06/2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA ČERNOŠICE ov - a 06/2015 Obsah: Identifikační údaje 1. identifikační údaje 2. autorská zpráva 3. ortofotomapa 4. situace širších vztahů 1:2000 5. situace 1:500 6. půdorys 1. NP, řez 1:200

Více

Regenerace nevyužívaných objektů v obci Nová Lhota

Regenerace nevyužívaných objektů v obci Nová Lhota Regenerace nevyužívaných objektů v obci Nová Lhota Konference: Regenerace brownfieldů v Jihomoravském kraji 2014+ Antonín Okénka, Obec Nová Lhota 1 Obsah: Rekonstrukce budovy fary na ubytovací zařízení

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září říjen

TEMATICKÝ PLÁN. září říjen TEMATICKÝ PLÁN Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Týdenní dotace: 2h/týden Vyučující: Mgr. Lenka Roubalová Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 UČIVO 1. Ve světě

Více

Výtvarná výchova charakteristika předmětu

Výtvarná výchova charakteristika předmětu charakteristika předmětu Časové, obsahové a organizační vymezení Ročník prima sekunda tercie kvarta kvinta sexta septima oktáva Hodinová dotace 2 2 1 1 2 2 - - V rámci předmětu Výtvarná výchova RVP ZV

Více

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Žák při vlastních tvůrčích činnostech pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (světlostní poměry, barevné kontrasty, proporční ) Žák využívá a kombinuje prvky vizuálně obrazného vyjádření ve vztahu

Více

Redesign popartových kazet navržených v roce 1973 pro pražské metro ožívá v nových odstínech, texturách a barevných kombinacích. Designový skvost se

Redesign popartových kazet navržených v roce 1973 pro pražské metro ožívá v nových odstínech, texturách a barevných kombinacích. Designový skvost se Redesign popartových kazet navržených v roce 1973 pro pražské metro ožívá v nových odstínech, texturách a barevných kombinacích. Designový skvost se teď vrací v podobě atraktivního nástěnného reliéfu,

Více

Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm. Téma: RODINNÉ ZEMĚDĚLSTVÍ aneb zahrádka, pole a les

Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm. Téma: RODINNÉ ZEMĚDĚLSTVÍ aneb zahrádka, pole a les Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm Téma: RODINNÉ ZEMĚDĚLSTVÍ aneb zahrádka, pole a les Výtvarný tematický blok: HMYZÍ HOTEL Autor: Lucie Oharková Název: VY_32_INOVACE_VV_21_Hmyzí_hotel_11

Více

Umění a kultura Výtvarná výchova

Umění a kultura Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět : Období ročník : Umění a kultura Výtvarná výchova 3. období 8.- 9. ročník Očekávané výstupy předmětu Na konci 3. období základního vzdělávání žák: 1. vybírá, vytváří

Více

II. ZÁSADY MUZEJNÍHO VÝSTAVNICTVÍ, VYSVĚTLENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ. 1.Základní pojmy ve výstavnictví

II. ZÁSADY MUZEJNÍHO VÝSTAVNICTVÍ, VYSVĚTLENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ. 1.Základní pojmy ve výstavnictví - 7 - II. ZÁSADY MUZEJNÍHO VÝSTAVNICTVÍ, VYSVĚTLENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ 1.Základní pojmy ve výstavnictví 1.1 Muzeum Muzeum je stálá, nevýdělečná organizace, sloužící veřejnosti, otevřená široké společnosti,

Více

etuda v duchu PIETA MALTÉZSKÝCH RYTÍŘŮ Anna Seimlová Lenka Nyklová Petr Šťovíček pod vedením Ing. Arch. Nikolaye Brankova Tým 4 Karla IV.

etuda v duchu PIETA MALTÉZSKÝCH RYTÍŘŮ Anna Seimlová Lenka Nyklová Petr Šťovíček pod vedením Ing. Arch. Nikolaye Brankova Tým 4 Karla IV. PIETA MALTÉZSKÝCH RYTŘŮ Anna Seimlová Lenka Nyklová Petr Šťovíček pod vedením Ing. Arch. Nikolaye Brankova Tým 4 Anna Seimlová, Lenka Nyklová, Petr Šťovíček pod vedením Ing. arch. Nikolaye Brankova Současný

Více

Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Ročník: 1.

Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Ročník: 1. Ročník: 1. - rozpozná a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty), porovnává je a třídí na základě odlišností vycházejících z jeho zkušeností, vjemů, zážitků

Více

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2.

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. 6.2. II.stupeň Vzdělávací oblast: Umění a kultura 6.2.12. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové vymezení Vzdělávání v této oblasti přináší umělecké

Více

LEGENDA lesopark Amerika

LEGENDA lesopark Amerika Příloha č. 1 Plán města Františkovy Lázně - kompoziční principy Městské sady Westend park Sady Bedřicha Smetany lesopark K Zátiší LEGENDA lesopark Amerika Sady Solného a Lučního pramene KOMPOZIČNÍ OSA

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 2.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 2. Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VÝTVARNÁ VÝCHOVA VV-3-1-01 VV-3-1-02 rozpoznává a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty);

Více

Architektura a stavitelství v pravěku

Architektura a stavitelství v pravěku Architektura a stavitelství v pravěku Časová osa Paleolit od 500.000 10.000 let př.n.l. Mezolit od 10.000 5.300 let př.n.l. Neolit od 5.300 3.800 let př.n.l. Eneolit od 3.800 2.400 let př.n.l. První úkryty

Více

Galerie Malostranská beseda Malostranské náměstí 21, Praha 1, (3. np.) Otevřeno út- ne: h. Vstupné snížené 30,-Kč, plné 50,-Kč

Galerie Malostranská beseda Malostranské náměstí 21, Praha 1, (3. np.) Otevřeno út- ne: h. Vstupné snížené 30,-Kč, plné 50,-Kč PROGRAM NA ŘÍJEN Galerie Malostranská beseda Malostranské náměstí 21, 110 00 Praha 1, (3. np.) Otevřeno út- ne: 12 20 h. Vstupné snížené 30,-Kč, plné 50,-Kč 2.10. - 30. 10. 2012 vernisáž 2. 10. od 19h

Více

Technická zpráva herních prvků

Technická zpráva herních prvků Technická zpráva herních prvků Návrh hřiště je uzpůsoben hodnotnému prostředí dané lokality v městském parku mezi nábřežním valem řeky Chrudimky a Matičním jezerem tak, aby tyto hodnoty podpořil jak v

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_007

Více

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 1 1 1 2 2 1 1 2 2 13 Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný

Více

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků Ing. Jitka Gajdoštinová + Ing. Lenka Křesadlova Ph.D. - NPÚ ÚOP v Kroměříži

Více

17. Výtvarná výchova

17. Výtvarná výchova 17. 202 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova patří do vzdělávací oblasti. Je zařazen do všech čtyř ročníků nižšího

Více

EXPOZICE GENERÁL LAUDON PREZENTACE PROJEKTU

EXPOZICE GENERÁL LAUDON PREZENTACE PROJEKTU EXPOZICE GENERÁL LAUDON PREZENTACE PROJEKTU ZDŮVODNĚNÍ REALIZACE PROJEKTU Nevyužívané, nerekonstruované 3.NP v objektu na Masarykově nám. 45 v Novém Jičíně Riziko částečně chátrající kulturní památky na

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART MIMO VYMEZENÍ OUTSIDE THE LIMIT

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART MIMO VYMEZENÍ OUTSIDE THE LIMIT VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR SOCHAŘSTVÍ 1 STUDIO SCULPTURE 1 MIMO VYMEZENÍ OUTSIDE THE LIMIT BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR

Více

INTERAKTIVNÍ EXPOZICE, která splňuje nároky návštěvníků v 21.STOLETÍ. Viktor Plass, AV MEDIA, a.s. Jan Buriánek, AV MEDIA, a.s.

INTERAKTIVNÍ EXPOZICE, která splňuje nároky návštěvníků v 21.STOLETÍ. Viktor Plass, AV MEDIA, a.s. Jan Buriánek, AV MEDIA, a.s. INTERAKTIVNÍ EXPOZICE, která splňuje nároky návštěvníků v 21.STOLETÍ Viktor Plass, AV MEDIA, a.s. Jan Buriánek, AV MEDIA, a.s. PROČ TO DĚLÁME? POTŘEBA ZMĚNY EXPOZICE, KTERÉ VYPRÁVĚJÍ PŘÍBĚHY ZAPOJUJEME

Více

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ Program je určen všem věkovým skupinám, pro všechny typy škol. Náročnost techniky a programu bude přizpůsobena věku skupiny. Cena všech programů 30,-

Více

AUTORSKÁ ZPRÁVA K VÝTVARNÉMU POJETÍ VÝSTAVY

AUTORSKÁ ZPRÁVA K VÝTVARNÉMU POJETÍ VÝSTAVY Ars Fabrica, s.r.o. Na Dolinách 8/30 147 00 Praha 4 e-mail: info@arsfabrica.com www.arsfabrica.com AUTORSKÁ ZPRÁVA K VÝTVARNÉMU POJETÍ VÝSTAVY _ VENKOV Základní body řešení: - invence - interakce - simulace

Více

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy list 1 / 5 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 8. ročník uplatňuje představivost, fantazii a výtvarné myšlení ve vlastním výtvarném projevu experimentuje s různými druhy linie orientuje se

Více

Volná výtvarná tvorba, design a jejich souvislosti

Volná výtvarná tvorba, design a jejich souvislosti Volná výtvarná tvorba, design a jejich souvislosti akad. soch. Josef Sládek Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav konstruování, 28. 3. 2008 1 Obsah str. 3 Úvod str. 4 Kontext

Více

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět: VÝTVARNÉ ČINNOSTI A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Volitelný předmět Výtvarné činnosti má časovou dotaci 2 hodiny v u. Výuka

Více

VÝTVARNÉ A PROSTOROVÉ ŘEŠENÍ NOVÉ TEMATICKÉ EXPOZICE RELIKVIÁŘE SV. MAURA ARCHITEKTONICKO VÝTVARNÁ STUDIE AUTORSKÁ ZPRÁVA.

VÝTVARNÉ A PROSTOROVÉ ŘEŠENÍ NOVÉ TEMATICKÉ EXPOZICE RELIKVIÁŘE SV. MAURA ARCHITEKTONICKO VÝTVARNÁ STUDIE AUTORSKÁ ZPRÁVA. VÝTVARNÉ A PROSTOROVÉ ŘEŠENÍ NOVÉ TEMATICKÉ EXPOZICE RELIKVIÁŘE SV. MAURA ARCHITEKTONICKO VÝTVARNÁ STUDIE AUTORSKÁ ZPRÁVA Heslo: BEAUFORT Obsah: - Úvod str.3 - Výchozí idea str.3 - Chronologie expozice

Více

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A 13-ŠVP-Výtvarná výchova-p,s,t,k strana 1 (celkem 6) 1. 9. 2014 Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A Charakteristika předmětu: Cílem předmětu je postupně seznamovat žáky s výrazovými výtvarnými, technikami

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY Základní škola a mateřská škola Veleň, Hlavní 46, 20533 Mratín, okres Praha východ, IČO 71004530,telefon/fax 283931292 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY UČEBNÍ OSNOVY VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Umění

Více

VÝTVARNÁ ŘADA - ČAS. Charakteristika výtvarné řady. Téma: Čas. Cílové zaměření :

VÝTVARNÁ ŘADA - ČAS. Charakteristika výtvarné řady. Téma: Čas. Cílové zaměření : VÝTVARNÁ ŘADA - ČAS Charakteristika výtvarné řady Téma: Čas Cílové zaměření : -k učení se prostřednictvím vlastní tvorby opírající se o subjektivně jedinečné vnímání, cítění, prožívání a představy; k rozvíjení

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. VV6 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu výtvarná výchova

Charakteristika vyučovacího předmětu výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu výtvarná výchova Obsahové vymezení Výtvarný obor navazuje na výtvarnou výchovu základní školy a vychází ze vzdělávacího obsahu Výtvarného oboru v RVP G. Časové vymezení

Více

Výstup předmětu Učivo Přesahy a vazby

Výstup předmětu Učivo Přesahy a vazby Ročník: šestý Žák vytvoří a pojmenuje prvky vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahy Žák vytváří prostředky pro vlastní osobité vyjádření, hodnotí jeho účinky s účinky již existujících vizuálně obrazných

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

NECHTĚNÉ SDÍLENÍ Jana Bubáková Průmyslový design FA ČVUT 2013/2014

NECHTĚNÉ SDÍLENÍ Jana Bubáková Průmyslový design FA ČVUT 2013/2014 NECHTĚNÉ SDÍLENÍ Jana Bubáková Průmyslový design FA ČVUT 2013/2014 Popis projektu Projekt je inspirován dnešním světem, kde čím dál více času trávíme virtuální komunikací. Sdílíme nejrůznější informace

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

Rumpálova 999, Prachatice

Rumpálova 999, Prachatice SZČ - CEV DŘÍPATKA Rumpálova 999, 383 01 Prachatice Tel.: 739 369 457, 606 035 508 www.dripatka.cz dripatka@dripatka.cz Nabídka EVP je připravena s ohledem na požadavky pedagogů a zahrnuje programy pro

Více

SIGNAPUR. Hotel Marina Bay Sands

SIGNAPUR. Hotel Marina Bay Sands SIGNAPUR Hotel Marina Bay Sands Luxusní hotel Marina Bay Sands patří s nejatraktivnějším bazénem a nejšílenější terasou na světě mezi nejdražší hotely světa. Luxusní a hotel Marina Bay Sands leží trochu

Více

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace Výtvarná výchova 2 2 2 2 Realizuje obsah vzdělávacího oboru Výtvarná výchova RVP ZV. Výuka probíhá ve dvouhodinových

Více

Výtvarná výchova - 1. ročník

Výtvarná výchova - 1. ročník Výtvarná výchova - 1. ročník rozpoznává a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření /linie, tvary, objemy, barvy, objekty dokáže uspořádat, střídat nebo kombinovat jednoduché prvky interpretuje různá

Více

VY_52_INOVACE_PŘ_I/2.11

VY_52_INOVACE_PŘ_I/2.11 Kód DUM : Škola: Číslo projektu: Název projektu: Název šablony: VY_52_INOVACE_PŘ_I/2.11 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162 / 4, 588 12 Dobronín CZ.1.07/1.4.00/21.3541

Více

Uliční tančírna TEXT: TEREZA JANIŠOVÁ, FOTO: V2COM 4 ASB #88 FOTO MĚSÍCE

Uliční tančírna TEXT: TEREZA JANIŠOVÁ, FOTO: V2COM 4 ASB #88 FOTO MĚSÍCE Uliční tančírna MONTREAL, KANADA Architekt Jean Verville zvítězil v soutěži Montrealského muzea výtvarných umění zaměřené na rozvoj veřejného prostoru v ulici Museum Avenue. Elegantně a zároveň vtipně

Více

Proudy ve výtvarné pedagogice

Proudy ve výtvarné pedagogice Proudy ve výtvarné pedagogice 80. léta 20. století Dochází ke dvěma protichůdným liniím ve výuce výtvarné výchovy: Duchovní a smyslové pedagogika Důraz je kladen na kontakt s matriálem, vlastní tělesnou

Více

NÁVRH STUDIE NÁMĚSTÍ MÍRU VE SMIŘICÍCH

NÁVRH STUDIE NÁMĚSTÍ MÍRU VE SMIŘICÍCH Zadavatel: Zhotovitel: Město Smiřice OK ZAHRADY s.r.o. Palackého 106 Jos. Jungmanna 1735 Smiřice Nový Bydžov 503 03 504 01 NÁVRH STUDIE NÁMĚSTÍ MÍRU VE SMIŘICÍCH Průvodní zpráva Vypracoval: Ing. Hana Josefiová

Více

Anotace - Autor - Jazyk - O eká k vaný n v ýstup u p -

Anotace - Autor - Jazyk - O eká k vaný n v ýstup u p - Anotace Mravenci Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, šibenice na slova vyskytující se v textech a kontrola zapamatování prostřednictvím

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Výtvarná výchova - 6. ročník prvky kresebného vyjádření světlo, stín, polostín textura, měkká modelace a šrafura jejich uspořádání v ploše a prostoru základní kresebné techniky např. kresebné studie, figurální

Více

výhradní zastoupení pro Českou a Slovenskou republiku

výhradní zastoupení pro Českou a Slovenskou republiku výhradní zastoupení pro Českou a Slovenskou republiku www.suninvent.cz Mobilní systém zastřešení Kupole Kupole je originální designové zastřešení, které vaši zákazníci nepřehlédnou. Kupoli vám pronajmeme

Více

Středisko ekologické výchovy SEVER se sídlem v Horním Maršově v Krkonoších hledá nového zaměstnance na pozici

Středisko ekologické výchovy SEVER se sídlem v Horním Maršově v Krkonoších hledá nového zaměstnance na pozici Středisko ekologické výchovy SEVER se sídlem v Horním Maršově v Krkonoších hledá nového zaměstnance na pozici SAMOSTATNÝ/-Á KUCHAŘ/KA v Domě Obnovy Tradic, Ekologie a Kultury DOTEK v Horním Maršově Základní

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART VĚTVENÍ BRANCHING

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART VĚTVENÍ BRANCHING VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR SOCHAŘSTVÍ 2 STUDIO SCULPTURE 2 VĚTVENÍ BRANCHING BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR THESIS AUTOR

Více

ZÁBAVNĚ-NAUČNÝ PARK MIRAKULUM 10 HEKTARŮ ZÁBAVY PRO CELOU RODINU www.mirakulum.cz

ZÁBAVNĚ-NAUČNÝ PARK MIRAKULUM 10 HEKTARŮ ZÁBAVY PRO CELOU RODINU www.mirakulum.cz ZÁBAVNĚ-NAUČNÝ PARK MIRAKULUM 10 HEKTARŮ ZÁBAVY PRO CELOU RODINU www.mirakulum.cz V zemi Mirakulum v Milovicích necháváme děti objevovat dosud nepoznané, špinit se, dovádět, dotýkat se rostlin, zvířat

Více

HŘIŠTĚ M A R I M E X P L AY

HŘIŠTĚ M A R I M E X P L AY Dětská HŘIŠTĚ M A R I M E X P L A Y Hraním se děti učí, rozvíjejí základní dovednosti i představivost. Při hraní si děti vytváří svůj svět, ve kterém má vše své zákonitosti a i nemožné se stává reálným.

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Výtvarná výchova - 6. ročník prvky kresebného vyjádření OSV rozvoj schopnosti tvar, objem a prostor poznávání světlo, stín, polostín textura, měkká modelace a šrafura OSV sebepoznání a jejich uspořádání

Více

Czech Design Week 2015 info@czechdesignweek.cz www.czechdesignweek.cz facebook.com/czechdesignweek

Czech Design Week 2015 info@czechdesignweek.cz www.czechdesignweek.cz facebook.com/czechdesignweek Czech Design Week O projektu: Festival chce založit tradici mezinárodně pojaté přehlídky designu, tedy propojení Prahy, českých regionů a zahraničí. Nepůjde jen o klasickou výstavu, ale zároveň o vytvoření

Více

PŘÍLEŽITOST PRO MĚSTO A REGION. PROTEBElive super! zážitky. MEANDR OHŘE - DESIGN PARK 2025 Kdo chce něčeho dosáhnout, myslí na cíl, ne na překážky.

PŘÍLEŽITOST PRO MĚSTO A REGION. PROTEBElive super! zážitky. MEANDR OHŘE - DESIGN PARK 2025 Kdo chce něčeho dosáhnout, myslí na cíl, ne na překážky. ! PŘÍLEŽITOST PRO MĚSTO A REGION PROTEBElive super! zážitky MEANDR OHŘE - DESIGN PARK 2025 Kdo chce něčeho dosáhnout, myslí na cíl, ne na překážky. PROTEBElive PROTEBElive PROTEBElive PŘÍNOS DESIGN PARKU

Více

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň 6.1. I.stupeň Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Vzdělávání ve vyučovacím předmětu Výtvarná výchova : - směřuje k podchycení a

Více

Studie Rekonstrukce kina Bc. Petr Kvasnička 2009. STUDIE Rekonstrukce Konstantinovy Lázně bývalé kino Bratrská jednota baptistů ČÁST 3 (26.2.

Studie Rekonstrukce kina Bc. Petr Kvasnička 2009. STUDIE Rekonstrukce Konstantinovy Lázně bývalé kino Bratrská jednota baptistů ČÁST 3 (26.2. STUDIE Rekonstrukce Konstantinovy Lázně bývalé kino Bratrská jednota baptistů ČÁST 3 (26.2.2009) Obsah: 1 Varianta S1u 1.1 Schéma 1.2 Hlavní změny 2 Popis řešení 2.1 Hlavní vstup 2.2 Přístup do bytu (zádveří)

Více

IN/visible FOTOfestival Olomouc 08

IN/visible FOTOfestival Olomouc 08 IN/visible Je neviditelný. Chceme ukázat divákovi neviděné i neviditelné. Neviditelná místa, která ve svém městě ještě nikdy nespatřil. Neviditelné soukromí cizích lidí. Neviditelné autory, kteří jsou

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Období / ročník Počet hodin Charakteristika vyučovacího předmětu Umění a kultura Výtvarná výchova 1. období / 1.- 3. ročník 1hod. / týd Tato vzdělávací oblast přispívá

Více

Co CAMP nabízí? - umělcům a architektům: podílet se v rámci kurátorského dohledu na programu expozic a instalací

Co CAMP nabízí? - umělcům a architektům: podílet se v rámci kurátorského dohledu na programu expozic a instalací Co je CAMP? CAMP [kemp] je zkratka názvu Centra architektury a městského plánování, jehož hlavním posláním je zlepšit současnou podobu veřejné debaty o rozvoji Prahy. CAMP má sloužit nejen architektům,

Více

OSVĚTLENÍ NA VÝSTAVÁCH. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti 36. seminář knihovníků muzeí a galerií AMG 4. - 6. září 2012

OSVĚTLENÍ NA VÝSTAVÁCH. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti 36. seminář knihovníků muzeí a galerií AMG 4. - 6. září 2012 OSVĚTLENÍ NA VÝSTAVÁCH Ing. Petr Ţák, Ph.D., ČVUT Praha Slovácké muzeum v Uherském Hradišti 36. seminář knihovníků muzeí a galerií AMG 4. - 6. září 2012 SVĚTLO A VIZUÁLNÍ VJEM SVĚTLO - médium přenášející

Více

Vyučovací hodiny mohou probíhat v kmenové třídě, kreslírně i v plenéru.

Vyučovací hodiny mohou probíhat v kmenové třídě, kreslírně i v plenéru. Charakteristika předmětu 2. stupně Výtvarná výchova (VV) Výtvarná výchova je zařazena do vzdělávací oblasti Umění a kultura. Je samostatným předmětem s časovou dotací 2 hodiny týdně v 6. a 7. ročníku,

Více

TRIK DIGITÁLNÍ HŘIŠTĚ PRO DĚTI OBECNÝ CÍL MEZIOBOROVÉ SOUVISLOSTI: OČEKÁVANÉ VÝSTUPY 2. STUPEŇ. (vypracovala: Martina Angelovová)

TRIK DIGITÁLNÍ HŘIŠTĚ PRO DĚTI OBECNÝ CÍL MEZIOBOROVÉ SOUVISLOSTI: OČEKÁVANÉ VÝSTUPY 2. STUPEŇ. (vypracovala: Martina Angelovová) TRIK DIGITÁLNÍ HŘIŠTĚ PRO DĚTI (vypracovala: Martina Angelovová) OBECNÝ CÍL Výstava si klade za cíl seznámit žáky s moderním uměním a interaktivním přístupem vystavení uměleckého díla. Při komentované

Více

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní NA LOUCE živočichové- bezobratlí Na loukách se vyskytují převážně zástupci ze světa hmyzu. Všimneme si včel a čmeláků, ale nektarem a pylem se živí daleko větší množství bezobratlých motýli a mnohé druhy

Více

Obsahová a didaktická orientace jednotlivých stanovišť vzhledem k cílové skupině

Obsahová a didaktická orientace jednotlivých stanovišť vzhledem k cílové skupině Obsahová a didaktická orientace jednotlivých stanovišť vzhledem k cílové skupině Ing. Jindřich Lechovský 0764.01/030912/CZ.4/2/07, Koncepce k tématické ekologické výchově pro včely divoké a medonosné Sokolská

Více

KATEDRA DIDAKTICKÝCH TECHNOLOGIÍ. Diplomová práce. Příloha 3. Fotodokumentace hodnocení žáků

KATEDRA DIDAKTICKÝCH TECHNOLOGIÍ. Diplomová práce. Příloha 3. Fotodokumentace hodnocení žáků MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA DIDAKTICKÝCH TECHNOLOGIÍ Návrh modelu hodnocení výtvarné výchovy podle koncepce vzdělávacího programu Gymnázia Bučovice Diplomová práce Příloha

Více

Umění a věda VY_32_ INOVACE _06_111

Umění a věda VY_32_ INOVACE _06_111 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Umění a věda VY_32_ INOVACE _06_111 Projekt MŠMT Název projektu školy Registrační

Více

VÍTKOVA HORA, KARLOVY VARY

VÍTKOVA HORA, KARLOVY VARY ATELIER ŠENBERGER-PUSTĚJOVSKÝ Atelier ATKS _ letní semestr 2014/2015 _úterý 14.00 19.50_D-A3 Tomáš Šenberger, 603 460 888, tomas.senberger@fsv.cvut.cz Jan Pustějovský, 775 137 881, jan.pustejovsky@fsv.cvut.cz

Více

Výtvarná výchova úprava platná od 1. 9. 2009

Výtvarná výchova úprava platná od 1. 9. 2009 Výtvarná výchova úprava platná od 1. 9. 2009 Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Výtvarná výchova je vyučován ve všech ročnících. Jeho obsahem je část vzdělávací oblasti Umění a kultura.

Více

Projektový záměr AREÁL VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT ZA MLÝNEM, Černá Hora

Projektový záměr AREÁL VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT ZA MLÝNEM, Černá Hora Projektový záměr AREÁL VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT ZA MLÝNEM, Černá Hora Definice projektového záměru a jeho cíle: Vytvoření Areálu volnočasových aktivit Za mlýnem (dále jen Areál ) je navrhováno pro obecní

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA (1. 9. ročník)

VÝTVARNÁ VÝCHOVA (1. 9. ročník) VÝTVARNÁ VÝCHOVA (1. 9. ročník) Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Výtvarná výchova vychází ze vzdělávací oblasti Umění a kultura a v sobě obsahuje v sobě dva souběžně probíhající,

Více

Léto na zámku zámek Lomnice nad Popelkou

Léto na zámku zámek Lomnice nad Popelkou Léto na zámku 2016 Lomnický zámek pohádkový a hravý ani v létě nezahálí! 5. ročník cyklu letních kulturních akcí Pořadatel: Kulturní a informační středisko, příspěvková organizace Navazující 5. ročník

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 3 STUDIO PAINTIG 3 Digiverse monument - Říkáme, že je to hranice kterou nikdy

Více

Návody na výrobu hnízdních budek pro sýčka obecného

Návody na výrobu hnízdních budek pro sýčka obecného Jiří Hornek Návody na výrobu hnízdních budek pro sýčka obecného sestaveno v rámci projektu ATHENE na ochranu sýčka v česko-saském příhraničí Martin Šálek Berit Künzelmann typ 1 německý typbudky" umístění:

Více

Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST

Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST Seznam příloh soutěžního návrhu: Obálka Zpáteční adresa Obálka Autor (+CD)

Více

PROGRAMOVÁ NABÍDKA. Výukové programy. Celostátní soutěže. Školy v přírodě ŠKOLNÍ ROK 2015 / 2016

PROGRAMOVÁ NABÍDKA. Výukové programy. Celostátní soutěže. Školy v přírodě ŠKOLNÍ ROK 2015 / 2016 PROGRAMOVÁ NABÍDKA ŠKOLNÍ ROK 2015 / 2016 Výukové programy Dravci a sovy Noční dravci Jarní procházky Sokolnictví Mraveneček Formica Programy realizujeme pro mateřské školky, základní školy i střední školy.

Více

13. DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA

13. DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA 13. DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA HISTORIE DŘEVA VE STAVEBNICTVÍ DŘEVO PATŘÍ MEZI NEJSTARŠÍ STAVEBNÍ MATERIÁLY. SETKÁVÁME SE S NÍM U NEJRŮZNĚJŠÍCH DRUHŮ STAVEB A KONSTRUKCÍ. JE VELMI PRAVDĚPODOBNÉ, ŽE

Více

NOVÉ DIVADLO: Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Českomoravský cement, a.s.

NOVÉ DIVADLO: Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Českomoravský cement, a.s. NOVÉ DIVADLO: Divadlo J. K. Tyla v Plzni Základní informace o stavbě První divadlo, které bylo v České republice postaveno od roku 1989, je celé zabaleno v našem betonu. Návštěvníky zve ke vstupu betonová

Více

LABORARTORY BRNO BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2012/2013 PRŮVODNÍ ZPRÁVA Urbanistické souvislosti Řešená parcela se nachází v Brně na místě bývalých hradeb, přímo na hranici historického centra a novodobé zástavby.

Více

TÉMA: BLANOKŘÍDLÍ VYTVOŘILA: Mgr. Zdenka Wienerová VYTVOŘILA DNE: 11. 6. 2012 VY_32_Inovace/3_158

TÉMA: BLANOKŘÍDLÍ VYTVOŘILA: Mgr. Zdenka Wienerová VYTVOŘILA DNE: 11. 6. 2012 VY_32_Inovace/3_158 TÉMA: BLANOKŘÍDLÍ VYTVOŘILA: Mgr. Zdenka Wienerová VYTVOŘILA DNE: 11. 6. 2012 VY_32_Inovace/3_158 1 ANOTACE: INTERAKTIVNÍ PREZENTACE, PROSTŘEDNICTVÍM KTERÉ SE ŽÁK AKTIVNĚ SEZNÁMÍ SE SKUPINOU HMYZU S PROMĚNOU

Více

cast_2 30:1:05 11:10 Stránka 45 03/

cast_2 30:1:05 11:10 Stránka 45 03/ cast_2 30:1:05 11:10 Stránka 45 03/ 03/ cast_2 30:1:05 11:10 Stránka 46 cast_2 30:1:05 11:10 Stránka 47 R E V I Z E 01/ Interiér Komerční banky, Nové Město nad Metují, 1991 02/ Diskotéka Babylon, Náchod,

Více

Předmět: Řemeslná činnost

Předmět: Řemeslná činnost Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Nepovinné předměty Předmět: Řemeslná činnost Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační

Více