Odborná praxe studentů ČLA ve Finsku.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Odborná praxe studentů ČLA ve Finsku."

Transkript

1 Odborná praxe studentů ČLA ve Finsku. Autor: Josef Švestka a František Motyčka studenti třídy 3.B Den první Let probíhal bez problémů a i celkem nám utekl. Po příletu do Jyvaskyle (0:25) nás velice příjemně překvapilo malé letiště, kde hned bylo možné bez odbavení opustit ho. V příletové hale nás už čekal Jouni Kauppinen. Cesta k areálu školy proběhla rychle, bylo to cca 61kmRáno jsme měli budík na 7:00. Nejdříve jsme prošly půlku areálu, kde jsme viděli budoucí sestřičky veterinářů, jak pracují v truhlárně. Poté nás zavedli do auly, v níž byla šestičlenná delegace z Kazachstánu. Zde jsme měli krátkou přednášku o škole a její historii. Zbytek dne jsme strávili v kravíně. Den druhý Po snídani jsme vyfasovali neprořezný oděv, boty a helmu. Vyrazili jsme s Jounim, pěti žáky a jednou žákyní na těžební praxe. Konali se v porostu vzdáleném přibližně 45 minut cesty autem. Porostní skladba byla borovice, smrk a bříza, jako většina lesů zde. Jouni nám ukázal strom se zlomenou špicí, která vysela na slabém kousku kůry. Tomuto případu zlomu říkají widowmaker. Předtím musela být pokácená bříza, která bránila pádu stromu do vymezeného místa. Žák špatně provedl hlavní řez, kdy na jedné straně byl nedořez širší než na druhé a prostředek nebyl proříznut. Důsledkem toho se bříza natočila moc napravo a zavěsila se mezi smrky. Jouni jim vysvětlil, co se v tomto případě dělá a předvedl to. Pak nám Jouni ukázal, co studenti za dva týdny pokáceli a šlo se zpět do auta a jelo se na oběd. Večer nás vyzvednul a jeli jsme do Saarvijarvi na radnici, kde se nachází místní kino. Zde na nás čekala Pirkko Riekko. Promítal se film, kde hráli i čeští herci. Jmenoval se Mieletön elokuu. Tento film se odehrává v roce 1962 v Helsinkách, kde probíhá Mezinárodní festival mládeže a studenstva. Většina dabingu byla ve finštině, ale čeští herci mezi sebou mluvili česky. Den třetí Ráno jsme jeli s Jounim na losí lov. Po 50 km jízdy jsme byli na místě. Byla zde skupinka 6 lovců. Auty se rozjeli po lesních cestách, kde měli vytipovaná místa a čekali. My jsme jeli s hlavním lovcem a jeho otcem, který byl majitelem lesa. Při cestě na místo jsme viděli několik tetřevů, jak hřadují a létají. Na místě hlavní lovec vypustil psa s GPS a čekal. Po chvíli zavolal na nějaké číslo a přišla mu SMS. Na telefonu se mu zobrazila mapa s naší polohou, polohou psa

2 a trasou kudy proběhl. Vypadalo to, že něco žene, nejspíše losí tlupu. Lovec psovi nadbíhal a čekal na cestě, jestli něco uvidí. Po pár přejezdech autem jsme měli pauzu na opékání buřtů. Po pár prohozených slovech jsme najednou slyšeli výstřel. Lovcovi někdo zavolal a řekl, že mají sloveno. Nasedli jsme do aut a jeli za úspěšným lovcem. 50 m od cesty v lese ležela slovená losice. Přesunuli jsme se na starou nepoužívanou farmu, která sloužila pro bourání zvěřiny. Ve stodole se kus pověsil a stáhnul. Rozloučili jsme se s lovci a jeli zpět do Tarvaaly a šli na pokoj. Den čtvrtý Celý den jsme měli volno, a proto jsme se prospali do 12 hodin. Vzbudilo nás slunce, které nám svítilo do okna. Venku ale foukal silný vítr. Občas se naskytla i nějaká sněhová přeháňka. Abychom se celý den neváleli na pokoji, šly jsme sem tam na malou procházku. Podívat jsme se byli hlavně k nedalekému jezeru. Den pátý Škola ve Finsku začíná v Pondělí až po obědě. Proto jsme stávali v 10 hodin. Na obědě jsme se potkali s Jounim, který nám sdělil, že pojedeme kácet stromy s partou Finů. Ještě než jsme vyjeli, šli jsme namíchat benzín s olejem. Žáci vyfasovali pily a mohlo se jet. Jeli jsme na stejné místo, kde jsme byli den druhý. Tentokráte jsme měli o 2 žáky více. Jouni označil pár stromů a řekl nám, že se máme postarat o 2 děvčata a naučit je bezpečně kácet. Nejdříve jsem jim ukázal jak odvětvovat. Poté jsem pokácel jednu břízu, aby viděli jak se co dělá. Na řadu přišly ony. Nasedli jsme do auta a jeli na večeři. Po večeři jsme šli se 2 žáky do posilovny. Den šestý Na snídani jsme se dozvěděli, že pojedeme se skupinou, která pracuje s harvestorem a vyvážečkou. O přestávce se nás zeptal jeden žák, jestli si chceme zkusit řídit a pracovat s vyvážečkou, tak jsme šli. Napřed nám vše uvnitř vysvětlil a šlo se na ostro. Chvilku nám trvalo zvyknout si na citlivost, ale poté to už bylo dobré. Párkrát jsme přejeli po pasece a naložili několik klád. Byl čas na kávu. Po pauze jsme si vyzkoušeli, jak se kácí s harvestorem. Je to už složitější, ale není to moc těžké. Stačí 2-3 stromy a už člověk ví co a jak. A zase pauza na kávu. Po pauze na kávu jsme šli znovu pracovat s harvestorem a poté jeli na večeři.

3 Den sedmý Dnes jsme měli na plánu práci v místní lesnické společnosti. Majitel společnosti je manžel učitelky Pirkko Riekko. Jouni nás vzal na místo u jezera, kde byl malý parčík s nebezpečnými břízami. Nejdříve jsme prořezali podrost a poté Pekka Riekko, majitel společnosti, začal kácet. Na nás bylo pomoct uvést stromy do pádu. Poté je odvětvit. Po práci pro nás přijela Pirkko a zavezla nás zpět do campusu. V 6 hodin večer jsme se vydali se skupinnou žáků do sauny. Byla na nádherném místě hned u jezera. Napřed jsme chvíli poseděli u krbu a pak se šlo do sauny. První na řadě byla sauna s kamny vevnitř, na kterých byly rozžhavené kameny, na které se lila voda. Teplota zde dosahovala 85 C. Dalo se to vydržet, ale stejně jsme asi po 20 minutách museli ven. Následovala kouřová sauna. V kouřové sauně se topí pod kameny a kouř jde do sauny, napřed se roztopí a nechají se nažhavit kameny, poté se utřou saze a může se jít saunovat. Jeden student horlivě poléval kameny a po asi 10 minutách jsme museli ven. Nedalo se tam skoro dýchat. Po vylezení z kouřové sauny jsme vlezli do jezera. První pocit je velice chladný, ale po vylezení z jezera je pocit skvělý. Následovala konverzace se žáky a následně cesta zpět do campusu. Den osmý Po snídani jsme se vypravili se skupinou žáků na pracoviště. Zde nás se 3 žáky učitel vysadil a šlo se pracovat. Ke konci práce začalo chumelit. Den devátý Ráno jsme měli na programu předmět Bioenergie. Po výkladu jsme se odebrali na nedaleké odloučené pracoviště školy. Zde jsme zhlédli kotel na peletky. Pak jsme se vrátili do campusu. Jari nám ukázal, jak se campus vytápí. Den desátý Jouni nás v 8 ráno vyzvedl a jeli jsme na tetřevy. Cestou jsme viděli pár tetřívků hřadovat v korunách stromů. Pes bohužel nic nenašel a tak jsme se vrátili do auta a pokračovali. Den jedenáctý Na programu byl odpočinkový den. Den dvanáctý Po obědě jsme měli hodinu s učitelkou Sirpou Hernesmaa. Dověděli jsme se

4 zajímavosti a informace o finském lesnictví. Žáci měli připravené menší referáty na různé zpracování dřeva v konkrétních podnicích ve Středním Finsku. Večer jsem šel do sauny. Den třináctý Po snídani jsme se vydali s Jounim a skupinou do lesa. Bylo to poprvé, kdy tahle skupina měla řídit vyvážečku v terénu. Jezdil se menší okruh po linkách. Vždy byli v provozu 2 vyvážečky, ve kterých jsme se střídali. Den čtrnáctý Na dnešním programu jsme měli opět práci s vyvážečkou. Nacvičovali nakládání a vykládání nákladu. Den patnáctý Na snídani jsme se dozvěděli, že je menší změna plánu. Lesnická společnost, kam jsme měli jet, měla problémy se strojem. Místo toho jsme jeli s Jounim pro náhradní díly do Jyväskylä. Jouni vyzvedl díly a jeli jsme se podívat do firemní prodejny Škoda. Po prohlídce jsme se vydali zpět do Tarvaaly na oběd. Po obědě jsme díly zavezli učiteli Tomimu. Jeli jsme k rozbité vyvážečce a Jouni se pokusil aspoň něco opravit. V dáli jsme slyšeli pracovat stroj. Jouni nám řekl, že je to prořezávkový harvestor. Pracoval s ním Aleksi Suomäki, žák, který nás měl o víkendu vzít na akci pořádanou pro majitele pozemků, na kterých lovci loví. Po malé ukázce jsme pokračovali v programu. Jeli jsme se podívat na nový typ harvestoru Ponsse Scorpion. Den šestnáctý Ráno po vydatné snídani jsme nasedli do dodávky a jeli do místní firmy Honka. Vyrábějí zde roubenky a sruby do celého světa. Ze začátku exkurze jsme se dozvěděli, že i mimo jiné státy, dovážejí i do Keni a ČR. Jako první vyřešili problém s postupným sesedáním domu. Den sedmnáctý Ve 2 nás vyzvedl ředitel školy a zavezl nás na menší oslavu pořádanou pro majitele lesů, kde loví lovci losy. Zde na nás čekal student Aleksi Suomäki. Přivítal nás, seznámil s jeho rodinou a nabídl nám losí polívku. Několik lidí se nás vyptávalo, jak se nám tady líbí a jak to chodí v České republice.

5 Den osmnáctý Den jsme strávili na pokoji a občasnými procházkami v okolí. Kvůli špatnému počasí bylo procházek málo. Den devatenáctý Po obědě jsme jeli do města. Zde jsme v hale hráli florbal a poté šli do sauny. U sauny byl i plavecký bazén, kde jsme si trochu zaplavali. Saunování jsme 3x opakovali. Den dvacátý Po snídani jsme jeli s Jounim do asi 100km vzdáleného města, kde má škola další studijní obory. Na plánu bylo nás seznámit s logistikou dřeva. Nasedli jsme do nákladního auta s rukou a jeli jsme naložit dříví. U odvozního místa jsme si vyzkoušeli práci s nakládací rukou. Po naložení jsme pokračovali na pilu. Následovala tradiční vánoční večeře, kterou jsme měli jako oběd. Vše připravovaly studentky. Jeden učitel nás provedl areálem školy. Den dvacátý první Po snídani jsme se vydali na nedaleké místo, kde pracoval Jouniho kamarád s harvestorem. Strávili jsme zde asi 2 hodiny. Po obědě jsme měli menší přednášku o ČR a naší škole. Den dvacátý druhý Celý den jsme měli volno. Učitelé měli poradu, tak jsme měli aspoň oběd v jídelně. Den dvacátý třetí V tento den je ve Finsku Den nezávislosti. Den dvacátý čtvrtý V 10 hodin nás Jouni vyzvedl a směr Jyväskylä. Jeli jsme nakupovat dárky. Po nákupech jsme šli do klasického amerického bistra. Objednali jsme si hamburger s hranolkami. S plnými břichy jsme obešli ještě nějaké obchody, a pak jsme vyrazili zpět.

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Školní výlet do Norska

Školní výlet do Norska Školní výlet do Norska 16.5. 2017 Jsem nemusel jít do školy. Odlétali jsme do Norska. Na letišti v Praze si nás převzaly paní učitelky. Rozloučili jsme se s rodiči a šli se připravit na nástup do letadla.

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 Obsah: Slovo ředitele školy,projektový den, divadelní představení, Podzimní radovánky, výlet do Prahy, vyhodnocení

Více

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo.

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo. Tento týden jsme strávili v Austrálii. Počasí tomu skoro odpovídalo, v pondělí a v úterý bylo ještě hodně mokro, ale od středy panovalo skoro jarní počasí. Pondělí V pondělí nás překvapilo příjemné teplo,

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

ZPRÁVA Z PRVNÍHO SETKÁNÍ COMENIUS 2013-2015 (COM-MP-2013-142)

ZPRÁVA Z PRVNÍHO SETKÁNÍ COMENIUS 2013-2015 (COM-MP-2013-142) ZPRÁVA Z PRVNÍHO SETKÁNÍ COMENIUS 2013-2015 (COM-MP-2013-142) Be SUstainable to SUstain the WORLD ŠVÉDSKO 11. 11. - 17. 11. 2013 ÚČASTNÍCI ZA GYMNÁZIUM KADAŇ Vyučující Mgr. Darina Kováčová (vedoucí exkurze)

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

Poseidon. Ozvěny roku 2008. 20.12-21.12.2008 Vánoce pro zvířatka a Oddílové vánoce. Vánoce pro zvířátka

Poseidon. Ozvěny roku 2008. 20.12-21.12.2008 Vánoce pro zvířatka a Oddílové vánoce. Vánoce pro zvířátka Poseidon číslo 1 ročník 2009 datum vydání 6.3.2009 časopis 8.vodního oddílu sídlícího v Ostravě- Porubě Ozvěny roku 2008 20.12-21.12.2008 Vánoce pro zvířatka a Oddílové vánoce Vánoce pro zvířátka Sešli

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Závěrečná zpráva z tříměsíční odborné zahraniční pracovní stáže na Slovensku v Nízkých Tatrách (Zdravotnický záchranář)

Závěrečná zpráva z tříměsíční odborné zahraniční pracovní stáže na Slovensku v Nízkých Tatrách (Zdravotnický záchranář) Závěrečná zpráva z tříměsíční odborné zahraniční pracovní stáže na Slovensku v Nízkých Tatrách (Zdravotnický záchranář) Vážení kolegové, (9.1. 9.4. 2012) dovolte nám, abychom Vám sdělili dojmy z pracovní

Více

MEF - EBAV 19th International Research Projects Exhibition, Istanbul

MEF - EBAV 19th International Research Projects Exhibition, Istanbul MEF - EBAV 19th International Research Projects Exhibition, Istanbul Pondělí 3. 5. 2010 Do Istanbulu jsme vyrazili v pondělí, letadlo nám odlétalo v pravé poledne. Po příjemných dvou a půl hodinkách strávených

Více

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky?

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky? Děvčata k přípravě na soutěž a účasti v ní přistupovala zodpovědně. Slovo šéfredaktora: Je měsíc únor a my vás opět vítáme u dalšího dílu školního časopisu Smajlík. Uplynulo pololetí a žáci dostávali vysvědčení,

Více

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA PROSLOV ŠÉFREDAKTORA Jmenuji se Vitaliy Sas a byl jsem zvolen za šéfredaktora tohoto časopisu. V tomto časopise Vám přineseme spoustu zajímavých článků o událostech za posledních pět měsíců, od kulturních

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Rakousko. David Oliva

Rakousko. David Oliva Rakousko David Oliva Tento rok jsem byl s rodiči na dovolené v Rakousku v malém městě Haus im Ennstal a rád bych vás seznámil se zážitky, které jsem tam prožil. Hned, jak jsme přijeli do Hausu, viděli

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 ŠKOLTÝN Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 Obsah 1. Lyžařský výcvikový kurz 2. Tři králové, zápis do 1. třídy 3. Zimní škola v přírodě 4. Vánoční laťka, florbal starší dívky

Více

Číslo 1. Ročník VII. Říjen 2016

Číslo 1. Ročník VII. Říjen 2016 Školní ilustrovaný magazín III. základní školy Jindřichův Hradec Číslo 1. Ročník VII. Říjen 2016 Redakční rada magazínu: Radka Chytrová, Natálie Šimková, Klára Šojslová, Kateřina Heřmánková, Miloslav Hána,

Více

Jak nás Anetka vzala na Malši

Jak nás Anetka vzala na Malši Jak nás Anetka vzala na Malši 25.7. - 2.8. 2015 V sobotu ráno jsme se všichni nasnídali, oblékli, maminka s tatínkem vše dobalili a nastal čas vše naložit do auta a že toho bylo na týden pod stanem v divočině

Více

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Magistrát města Chomutova ve spolupráci se zapsaným spolkem RADKA připravil ve dnech 20. - 21. 5. 2017 víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské

Více

NORSKÝ DENÍK. 1. DEN 27.10. 2008,, pondělí

NORSKÝ DENÍK. 1. DEN 27.10. 2008,, pondělí NORSKÝ DENÍK 1. DEN 27.10. 2008,, pondělí Tímto dnem pro nás začala výprava za dobrodružstvím do Norska. Nad ránem jsme se v letištní hale spojili se zbývajícími účastníky projektu z Břeclavi a po odbavení

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Terénní cvičení na Špičáku u Varnsdorfu

Terénní cvičení na Špičáku u Varnsdorfu Název miniprojektu: Hlavní geologické procesy Škola: Základní škola náměstí E. Beneše, Varnsdorf Školní rok: 2013 / 2014 Vedoucí kroužku: Bc. Lucie Šeráková Terénní cvičení na Špičáku u Varnsdorfu Obsah

Více

2013/2014 Základní škola Týnec nad Labem Ročník 13 Číslo 3.

2013/2014 Základní škola Týnec nad Labem Ročník 13 Číslo 3. 2013/2014 Základní škola Týnec nad Labem Ročník 13 Číslo 3. Obsah 1. Grónsko 2. Madagaskar 3. Exkurze do Prahy 4. Vánoční laťka 5. Zápis do 1. třídy 6. Lyžařský výcvik 7. třída 7. Škola v přírodě 4. třída

Více

Sportovní soustředění. Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění

Sportovní soustředění. Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění Sportovní soustředění Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění První den V sobotu (5.3.) jsme se vydali do Jizerských hor. Sraz jsme měli u Penny v 8:30 kde se sešlo 35 dětí.

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 Obsah: Slovo ředitele školy. Škola v přírodě, cyklistická soutěž, Výlet do Březnice, dopravní hřiště, recitační soutěž

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

Kapitola první: Neobvyklý případ

Kapitola první: Neobvyklý případ Kapitola první: Neobvyklý případ Jmenuji se Adrian Les a už více než 12 let jsem soukromý detektiv. Za tu dobu jsem se stal dosti uznávaným a nouzi o práci jsem opravdu neměl. Ve spolupráci s policií jsem

Více

Comenius návštěva ve Španělsku březen 2015

Comenius návštěva ve Španělsku březen 2015 Comenius návštěva ve Španělsku březen 2015 Druhé letošní setkání v rámci projektu Comenius se konalo ve španělském Molins de Rei, malém městečku nedaleko Barcelony. 2. března, v pondělí ráno jsme se všichni

Více

Zahraniční stáž v Estonsku

Zahraniční stáž v Estonsku Zahraniční stáž v Estonsku Michaela Trnková a Filip Kocourek Obor: Civilní nouzová připravenost Termín: 12. 6. - 13. 4. 2018 Dne 6. 11. 2017 jsme se dozvěděli výsledky výběrového řízení, vybrány byly dvě

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh / učivo: Povídka uvědomělé tiché čtení s porozuměním JK 2-DUM č. 2 Va Autor: Mgr. Dagmar Valachová

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny Silvestr 2012 - Ondra Polcar Na Silvestra jsme se sestrou Zuzankou byli ve Všetatech u babičky a dědy.zuzka usnula brzo,ale my s bratrancem Adamem jsme se dívali na televizi a ujídali dobroty co babička

Více

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 12 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 Heidenreichstein, Tagesstätte Zuversicht 0,1 0,1 Heidenreichstein, Güterweg Altmanns 1,4 1,3 Altmanns, Altmannser

Více

ANKETA. Užívání návykových látek 2007/2008

ANKETA. Užívání návykových látek 2007/2008 ANKETA Užívání návykových látek 2007/2008 OBSAH: Obsah 2 Úvod 3 Výsledky celkové graficky 4 Výsledky v 6.A 6 Výsledky v 7.A 7 Výsledky v 7.B 9 Výsledky v 8.A 11 Výsledky v 8.B 13 Výsledky v 9.A 15 Výsledky

Více

Vzdělávací exkurze do Švýcarska

Vzdělávací exkurze do Švýcarska Simona Prachařová 3. C Vzdělávací exkurze do Švýcarska Ve dnech 25. 10. 29. 10. se někteří žáci vyššího gymnázia zúčastnili exkurze do Švýcarska. Velké Meziříčí jsme opustili ve středu večer. Cesta byla

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Z Chorvatska vezeme medaile

Z Chorvatska vezeme medaile Z Chorvatska vezeme medaile Jsou za námi další, již XXIV.Mezinárodní salesiánské hry, které se konaly v chorvatském Zagrebu. Již tradičně několik let Česká republika vyslala své nejlepší stolní tenisty,

Více

173/2002 Sb. ZÁKON ze dne 9. dubna 2002 ČÁST PRVNÍ

173/2002 Sb. ZÁKON ze dne 9. dubna 2002 ČÁST PRVNÍ 173/2002 Sb. ZÁKON ze dne 9. dubna 2002 o poplatcích za udržování patentů a dodatkových ochranných osvědčení pro léčiva a pro přípravky na ochranu rostlin a o změně některých zákonů Změna: 377/2005 Sb.

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA

ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA školní rok 2015/2016, číslo 1 ÚVODNÍK Již je tomu několik měsíců, co vyšlo poslední číslo školního časopisu Sovík. Tak jsme se rozhodli, že na tuto krásnou tradici navážeme.

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Časopis Základní školy speciální a praktické školy Diakonie ČCE Vrchlabí. Detašované pracoviště Dvůr Králové nad Labem. Září 2015

Časopis Základní školy speciální a praktické školy Diakonie ČCE Vrchlabí. Detašované pracoviště Dvůr Králové nad Labem. Září 2015 Časopis Základní školy speciální a praktické školy Diakonie ČCE Vrchlabí Detašované pracoviště Dvůr Králové nad Labem Září 2015 O čem si přečtete: Zahájení školního roku 2015/2016 Plavání Návštěva útulku

Více

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu.

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. Červen 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. V pondělí na Den dětí jsme byli na školním výletě. Byla tam naše třída, třída

Více

Comenius setkání říjen 2013

Comenius setkání říjen 2013 Comenius setkání říjen 2013 V týdnu od 14. do 18. října 2013 hostila naše základní škola celkem 36 zahraničních účastníků projektu Comenius. Jednalo se o 7 návštěvníků z Francie v čele s koordinátorkou

Více

CO SE UDÁLO VÝPRAVA 17.3.2012- ŘÍČANY- LOM SIMSONE A OKOLÍ

CO SE UDÁLO VÝPRAVA 17.3.2012- ŘÍČANY- LOM SIMSONE A OKOLÍ CO SE UDÁLO VÝPRAVA 17.3.2012- ŘÍČANY- LOM SIMSONE A OKOLÍ Výprava se konala v sobotu 17. března a byla opět něčím jedinečná. Kromě nadprůměrných teplot, které nás provázely celý den, jsme měli na výpravě

Více

sotva jsme se stihli trochu opálit, už je tu podzim a s ním začátek školního roku.

sotva jsme se stihli trochu opálit, už je tu podzim a s ním začátek školního roku. Vážení čtenáři, žáci, rodiče, přátelé školy, sotva jsme se stihli trochu opálit, už je tu podzim a s ním začátek školního roku. Někteří z nás se ho nemohli dočkat, někteří možná doufali, že bude mít srpen

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Telefonní budka. Varovný telefonát

Telefonní budka. Varovný telefonát MEZI NEBEM A ZEMÍ Mezi nebem a zemí Telefonní budka Tohle se prý stalo nedávno, někde na Kladně. Jednu mladou dívku právě proti její vůli opustil přítel a k tomu se přidaly jak problémy ve škole, tak

Více

Následovala návštěva autobusového nádraží. Tento projekt město financovalo ze Společného regionálního operačního programu a rozpočtu města Votice.

Následovala návštěva autobusového nádraží. Tento projekt město financovalo ze Společného regionálního operačního programu a rozpočtu města Votice. 1. a 2.10. 2009 se v rámci projektu Vzdělaný venkov uskutečnila odborná exkurze do mikroregionu Džbány-Žebrák. Exkurzi připravily manažerky mikoregionu Nechanicko Jana Pečenková a Urbanické Brázdy Ing.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiál Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA BŘEZEN 2017 ŠKOLNÍ PLES V pátek 3. března se konal v Kodymově národním domě v Opočně stužkovací ples naší školy, kde byli

Více

PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání

PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání Mateřská škola Přeštice, ulice Dukelská 1 Vážení rodiče, opět se společně s námi setkáváte díky časopisu Dukeláček, který Vám i nadále bude přinášet dění v naší mateřské

Více

Děti byly za své soutěžní příspěvky odměněny tajnými výlety a dobrodružstvím

Děti byly za své soutěžní příspěvky odměněny tajnými výlety a dobrodružstvím Děti byly za své soutěžní příspěvky odměněny tajnými výlety a dobrodružstvím Středa a pátek byli v minulém týdnu u dopravního podniku ve znamení tajných výletů. Tajných a dobrodružných výletů pro školní

Více

Jana Javorská PROČ ŽENY NEKOUŘÍ DOUTNÍKY. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Jana Javorská PROČ ŽENY NEKOUŘÍ DOUTNÍKY. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz 1 Jana Javorská PROČ ŽENY NEKOUŘÍ DOUTNÍKY 2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U

Více

SMART Notebook verze Aug

SMART Notebook verze Aug SMART Notebook verze 10.6.219.2 Aug 5 2010 Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3007 Šablona č.: III/2 Datum vytvoření: 8.9.2012 Pro ročník: 9. Vzdělávací obor předmět: Matematika Klíčová slova: funkce,

Více

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě.

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE Jméno Datum 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. 2. Vyhledej ve větách předložky a barevně je podtrhni. V rybníku se proháněli

Více

Exkurze do Švýcarska

Exkurze do Švýcarska Exkurze do Švýcarska Daniela Javůrková, 6. A Ve dnech 22. až 27. 10. 2018 se uskutečnila vzdělávací exkurze do Švýcarska, které se zúčastnili studenti převážně ze tříd 6. A a 2. C. Krátce po protančené

Více

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny vám připravily: Jak to všechno začalo? str.

Více

Projektový časopis 6.třídy

Projektový časopis 6.třídy Projektový časopis 6.třídy ZŠ Nové Hrady číslo 1. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Projekt nesoucí název Školy na hranici, který má tento

Více

Click here to get your free novapdf Lite registration key

Click here to get your free novapdf Lite registration key Slovo šerifa Ahoj Kamarádi. Tak nám jaro už pomalu končí a konečně držíte v rukou další číslo oddílového obšťastníku, které je ta trochu šité horkou jehlou. Ono bylo už skoro hotové, ale nějak se nedostalo

Více

Hurá do školy! Víkendový adaptační pobyt pro žáčky 1. tříd

Hurá do školy! Víkendový adaptační pobyt pro žáčky 1. tříd Hurá do školy! Víkendový adaptační pobyt pro žáčky 1. tříd PO PRVÉ DO ŠKOLY CO TO ZNAMENÁ? Poprvé do školy. Jaké to je? Jaké pocity děti prožívají? Jaké pocity prožívají rodiče? Těšení a obavy zároveň.

Více

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě Deváťáci na Lysé hoře TeGe Maškarák na škole v přírodě 1.číslo Říjen 2012 16 Ahoj kluci a holky, letos spadá příprava časopisu TEGEMÁK žákovskému parlamentu na rozdíl od předchozích let, kdy byl vydáván

Více

Pražský hrad - Daniel Křišík

Pražský hrad - Daniel Křišík Pražský hrad - Daniel Křišík V létě jsem byl s rodiči na Pražském hradě.na hrad jsme dorazili před dvanáctou hodinou,kdy se koná slavnostní výměna stráží.vojáci měli vše perfektně nacvičené,nikdy jsem

Více

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku Projekt: ERASMUS+: Fiktivní obchodování mezi českou a slovenskou školou, číslo smlouvy 2015-1-CZ01-KA219-013831_1 Datum: 20. 11. 2016 26. 11. 2016 Místo: Název akce: Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska

Více

Číslo 23 Prosinec 2012

Číslo 23 Prosinec 2012 Číslo 23 Prosinec 2012 Modrý týden V září nás potkala nová paní učitelka, a ta nám řekla, že tento týden se budeme učit o vodě. My 1.-5. třída jsme dělali pokusy, ochutnávali jsme slanou vodu, sladkou

Více

Šumava 2018 Matěj Cocher

Šumava 2018 Matěj Cocher Šumava 2018 Matěj Cocher Cesta na Šumavu Na Šumavu jsme z Nedomic vyrazili po nedělním dopoledni, po cestě jsme se stavili u Mac Donalds a na pár benzínových stanicích. Cesta na mapách cca trvá 3 hod.,

Více

Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko

Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko e- kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena.

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas!

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! U nás se poslední měsíc nesl v duchu končícího školního roku a blížících se Vánoc. Výletovali jsme, uklízeli, učili se na závěrečné zkoušky, psali závěrečné zkoušky, loučili

Více

POPLATKY ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ

POPLATKY ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ POPLATKY ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ (identifikace platby variabilní symbol (viz informace o variabilních symbolech))... ZÁKON č. 634/2004 Sb. o správních poplatcích Příloha: Sazebník správních poplatků

Více

Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci

Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci Vítejte u prezentace akce Ne moc médií Hana Hančová 2007 Projekt ASP UNESCO Člov lověk a média dia GVN v rámci projektu škol ASP UNESCO Člověk a média navázalo

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Název akce: Workshop DŘEVAŘSKÉ DOVEDNOSTI Datum: 20. 5. 2014 23. 5. 2014 Místo:

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Název akce: Workshop DŘEVAŘSKÉ DOVEDNOSTI Datum: 20. 5. 2014 23. 5. 2014 Místo: Název akce: ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Workshop DŘEVAŘSKÉ DOVEDNOSTI Datum: 20. 5. 2014 23. 5. 2014 Místo: Organizátor: Nová Ves, okres Český Krumlov Fakulta stavební VUT v Brně, Ústav technologie, mechanizace a

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

ZPRAVODAJ PÍRKO ZŠ HUSINEC

ZPRAVODAJ PÍRKO ZŠ HUSINEC ZPRAVODAJ PÍRKO ZŠ HUSINEC Vítá vás 9. třída v zimním časopisu PÍRKO za měsíc listopad a prosinec Výlety a akce: Burza škol Prachatice 7.11.2017 Dne 7.11.2017 byla 9. třída základní školy Mistra Jana Husa

Více

1. DEN Na nádraží jsme se měli sejít v 8 35 h ( Terka 8 25 h). Všichni, až na výjimky (nebyla to Terka) přišli včas. Jeli jsme naší oblíbenou trasou, vlakem samozřejmě. Vyzkoušeli jsme si krásný, nový

Více

Tradiční podzimní zájezd do Tater

Tradiční podzimní zájezd do Tater Tradiční podzimní zájezd do Tater 28.-30.9.2007 vedoucí: Jenda Schulz Jako každoročně jsme jeli na konci září do Tater, letos do Vysokých s ubytováním v penzionu Erika v Tatranské Lesné. 1. den byla plánovaná

Více

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013 1 Úvodník Konečně už nám vysvitlo sluníčko, a tak jsme si ho vyrazili užít ven, do přírody. Čas na psaní Deváťáckých novin jsme si ale samozřejmě také našli. V tomto čísle se dozvíte, co se dělo od 6.

Více

Cesta do Zagarola Tomáš Přerost

Cesta do Zagarola Tomáš Přerost Cesta do Zagarola Město Zagarolo, které je partnerským městem obce Nelahozeves, pozvalo zastupitele naší obce a ţáky nelahozeveské školy na návštěvu. Zastupitelé zde byli na oficiální návštěvě. Ţáci byli

Více

SMART Notebook verze Aug

SMART Notebook verze Aug SMART Notebook verze 10.6.219.2 Aug 5 2010 Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3007 Šablona č.: III/2 Datum vytvoření: 3.9.2012 Pro ročník: 6. až 9. Vzdělávací obor předmět: Matematika Klíčová slova:

Více

Slovo šéfredaktora: V tomto díle se dočtete o: Mám chytré tělo Lyžařský kurz Olympiáda v ČJ...

Slovo šéfredaktora: V tomto díle se dočtete o: Mám chytré tělo Lyžařský kurz Olympiáda v ČJ... Slovo šéfredaktora: Ahojte!!! Zdravíme vás po dvou měsících, ve kterých se toho tentokrát moc neodehrálo. Převážně samé olympiády z různých předmětů. Proběhl také lyžařský výcvik, který si žáci užili na

Více

Červen 2010. ročník devatenáctý

Červen 2010. ročník devatenáctý Červen 2010 ročník devatenáctý ZDARMA Cínovec OBSAH: Slovo starosty Výsledky voleb MP informuje... Z jednání RM... Zápis žáků do ZUŠ Dubí Veřejná služba Volné byty v DPS Školní rok v ZŠ Dubí 2 Nakládání

Více

DUBEN Program a aktivity ve škole byly pestré jako samotné aprílové počasí! Přivítali jsme žáky z Německa na výměnném pobytu, sportovali jsme na školních turnajích, bubnovali jsme a projektový a oborový

Více

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence na návštěvě v roubence Kanada pod Třemšínem Josef rozhodně není nezkušený stavebník postavil už několik rodinných domů, dřevostavba, do které nás pozval, je zatím jeho poslední prací. Ačkoliv se příjemný

Více

Zahraniční stáž našich žáků ve Finsku

Zahraniční stáž našich žáků ve Finsku Zahraniční stáž našich žáků ve Finsku V květnu tohoto roku se zúčastnilo 9 žáků tří různých oborů (Zdravotnický asistent, Ošetřovatel, Sociální činnost) v doprovodu dvou pedagogů zahraniční stáže ve finském

Více

Mgr. Lenka Jančová 20. 3. 2014 IX.

Mgr. Lenka Jančová 20. 3. 2014 IX. Jméno Mgr. Lenka Jančová Datum 20. 3. 2014 Ročník IX. Vzdělávací oblast MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE Vzdělávací obor MATEMATIKA Tematický okruh SLOVNÍ ÚLOHY Téma klíčová slova Slovní úlohy o pohybu, soustavy

Více

Přeloženo ze slovenského originálu Filipove prázdninové dobrodružstvá vydaného nakladatelstvím Advent-Orion, Vrútky 2015 (ISBN )

Přeloženo ze slovenského originálu Filipove prázdninové dobrodružstvá vydaného nakladatelstvím Advent-Orion, Vrútky 2015 (ISBN ) Přeloženo ze slovenského originálu Filipove prázdninové dobrodružstvá vydaného nakladatelstvím Advent-Orion, Vrútky 2015 (ISBN 978-80-8071-177-1) Název a logo Advent-Orion je ochranná známka zapsaná do

Více

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky.

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky. První školní den V pondělí 2. září 2013 nastal pro 58 prvňáčků slavnostní den. Před školou je kromě vedení školy a třídních učitelek přivítala Jana Trková, zástupkyně starosty MČ Prahy 15 a Jiří Pařízek,

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

Co je za obchodním úspěchem

Co je za obchodním úspěchem Co je za obchodním úspěchem a jak jedno technické řešení může změnit zaměření celé firmy Třicátého července jsme v technickém zázemí Ředitelství silnic a dálnic předávali zaměstnancům této společnosti

Více

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( )

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( ) Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku (3-4.10.2009) Dva roky jsme již vynechali známý ústecký memoriál Hany Vocáskové - noční pochod na Milešovku a tak jsme se rozhodli, že si částečně noční

Více

Zpráva z pracovní cesty

Zpráva z pracovní cesty Zpráva z pracovní cesty Projekt: Erasmus +, 2015-1-CZ01-KA219-013831_1 Datum: 6. 2. 10. 2. 2017 Místo: Obchodní akademie, SOŠ a JŠ Hradec Králové Název akce: mezinárodní vzdělávací aktivita v Česku V týdnu

Více

LISTOPAD V listopadu proběhl druhý oborový a projektový den, vrátily se oblíbené sportovní turnaje, tentokrát ve florbalu! Také jsme ke konci roku oficiálně úspěšně ukončili program Bezpečné cesty do školy!

Více

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 %

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 % Vyhodnocení dotazníků: rozdáno 100% dotazníků, vráceno 95% dotazníků na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče Je atmosféra školy, když ji navštívíte, podle vás pozitivní? a) určitě ano

Více

Obrazová reportáž z akce

Obrazová reportáž z akce 22. 8. 2010 Neděle Obrazová reportáž z akce Vzdělávací akce pro aktéry venkovského rozvoje z území českých partnerských MAS, organizovaných na území zahraničních partnerů, zaměřených na aktivní formy vzdělávání

Více