Zápisník 0dborek. T.O.M Kňouři. Ahoj Kňoure! Toto je Zápisník Odborek, který ti pomůže dokázat, co všechno už umíš a dovedeš.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zápisník 0dborek. T.O.M. 0439 Kňouři. Ahoj Kňoure! Toto je Zápisník Odborek, který ti pomůže dokázat, co všechno už umíš a dovedeš."

Transkript

1 Zápisník 0dbrek T.O.M Kňuři Ahj Kňure! Tt je Zápisník Odbrek, který ti pmůže dkázat, c všechn už umíš a dvedeš. Je v něm 53 různých dbrek pr Medvíďata, které se plní d 12 let. Plň úkly, které zvládneš, jeden za druhým a získávej c nejvíce zkušek. C neznáš se nauč! Jakmile se Ti pdaří nějaký úkl splnit, ihned si vybarvi puntík vedle, abys měl přehled, c už máš. Až dbrku splníš, přihlaš se Kdymu a bude Ti slavnstně udělen dznak, který si ptm přišiješ na krjvu kšili. Jmén Sepsal a vyrbil Kdy. Září 2009.

2 Odbrky: Atlet Cestvatel Cyklista Čtenář Diaknie Divadelník Eklg Elektrikář Histrik Hledání pravdy Hubař Hvězdář Chvatel Keramika Klektivní sprty Kuzelník-Splečník Krnikář Kutil Levá ruka Ldní mdelář Lukstřelec Mdelář Muzikant Ozdbnictví Péče dítě a dmácnst Plavčík Plavec Pletení Pmc v dmácnsti Pzrvatel Průvdce Přítel zvířat Rsnička Řezbář Sběratel Stpař Střelec Šití Šklní prspěch Tábrník Tanečník Vaření Vyšívání Výtvarník Zahradník Zdravtník Zimní sprty Znalec indiánů Znalec ldí Znalec pčítače Znalec ptactva Zpěvák Zpravdaj

3 Atlet Cestvatel D 10 let: Uběhneš 30 metrů za 9 sekund. Skčíš d výšky 70 cm. Skčíš d dálky s rzběhem 220 cm neb z místa 150 cm. Hdíš kamenem asi 100 g těžkým 20 m. Vyšplháš na laně d výšky 3 m (kluci), 2 m (hlky). Na rvině vydržíš bez přestání běžet 3 minuty. Od 10 d 12 let: Uběhneš 100 metrů za 19,2 sekund neb 40 metrů za 6,4 sekundy. Skčíš d výšky 90 cm. Skčíš d dálky s rzběhem 270 cm neb z místa 170 cm. Hdíš kamenem asi 100 g těžkým 30 m. Vyšplháš na laně d výšky 4 m (kluci), 3 m (hlky). Na rvině vydržíš bez přestání běžet 4 minuty. Ze vzdálensti 5 metrů zasáhneš cíl průměru 1,5 metru kamenem asi 150 g těžkým (neb tenisvým míčkem). Určíš značená města, řeky a phří ve slepé mapě České republiky. Odhadneš v přírdě přibližnu vzdálenst určených bdů. Umíš určit pravý a levý břeh řeky. Umíš určit světvé strany pdle buzly či kmpasu. Umíš určit světvé strany alespň dvěma způsby bez pužití buzly či kmpasu. Umíš rientvat mapu pdle buzly a pdle význačných bdů v terénu. Znáš významné značky na turistických mapách. Znáš vybavení na jedndenní i vícedenní výpravu a na tábr. S pmcí veducíh naplánuješ krátký výlet s pvedeš h.

4 Cyklista Čtenář D 10 let: Dvedeš dbře jezdit na kle. Prjedeš překážkvu dráhu alespň třech překážkách. Znáš dpravní předpisy a nejdůležitější značky. Umíš kl vyčistit a namazat. Víš, jaku výstrj ptřebuješ na cykl výpravu. Jezdíš na ulici s předepsanu helmu. Umíš řídit kl jednu ruku a ukázat směr při dbčvání. Víš, jaké jsu předpisy pr výstrj kla a kl udržuješ v bezvadném přádku. Od 10 d 12 let: Umíš správně a výrazně předčítat. Umíš rzlišit větu znamvací, tázací, rzkazvací a přímu řeč. Umíš vyprávět statním bsah alespň jedné knihy a znáš její hlavní pstavy. Předneseš nazpaměť 2 básně, každu alespň dvu slkách. Znáš 2 autry knih pr děti. Předlžíš seznam knih, které jsi přečetl(a) v psledním půl rce. Zhtvíš bal na knihu. Zacházíš s knihami šetrně. Pravidelně navštěvuješ knihvnu. Víš, jak se v ní chvat a rientvat. Splníš všechny předchzí bdy. Umíš na kl upevnit výstrj na výpravu. Víš, jak se zachvat při dpravní nehdě a umíš přivlat pmc. Zvládneš na kle bez prblémů překážkvu dráhu a t v rzsahu stanveném veducím.

5 Diaknie Divadelník Alespň půl rku jsi dkázal splehlivě vyknávat nějaku přiměřenu službu. Nějakým knkrétním skutkem uděláš radst někmu z ddílu (vyrbíš dárek, pmůžeš mladšímu s prací na tábře, připravíš phštění při narzeninách,...). Navštívíš splečně s rdiči neb s ddílem nějakéh puštěnéh či nemcnéh člvěka a připravíš pr něj drbný dárek (např. Váncích,...). Dvedeš alespň na půl hdiny zabavit mladšíh surzence neb dítě ze susedství. Vyznáš se v dmácích pracích a dma splehlivě pmáháš. Snaž se bzvlášť svědmitě plnit zásadu denníh dbréh skutku. Umíš správně přednášet 1 báseň, pvídku neb úryvek z knížky. Umíš putavě vyprávět. Vymyslíš si příběh a budeš h vyprávět před ddílem. Nacvičíš se družinu scénku k tábrvému hni. Zdramatizuješ jednu phádku, básničku neb písničku. Zúčastníš se jak účinkující alespň 5 představení. Umíš vytvřit jednduchý kstým ke scénce. Zúčastníš se jak divák alespň dvu divadelních představení hraných prfesinálními herci.

6 Eklg Elektrikář Víš, c je živtní prstředí. Umíš ppsat 5 činnstí člvěka, které h záprně vlivňují. Znáš 3 způsby, jakými lidé získávají energii. Umíš rztřídit dpad na některé surviny a zbytek. Víš, c je recyklace a c se za recyklaci nedá pvažvat. Znáš alespň 3 nebezpečí hrzící skládkváním dpadů. Umíš ppsat velmi jednduše, jak vzniká půda. Víš, jak tráva a rstliny chrání půdu. Víš, c je klběh vdy v přírdě a umíš h jednduchým brázkem nakreslit. Víš, dkud lidé získávají pitnu vdu. Znáš alespň 3 zdrje znečištění vdy. Zasadíš splečně s rdiči jakýkliv strmek a budeš se něj starat. Víš, prč jsu strmy a lesy pr člvěka důležité. Víš, c je ftsyntéza. Zkusíš zhtvit jednduchý výrbek puze z přírdníh materiálu (ruční papír, rhž z trávy, přírdní náhrdelník apd.) Víš, c jsu chráněná území a prč se zřizují. Na mapě ukážeš české nárdní parky. Znáš 10 chráněných rstlin a 10 chráněných živčichů. Umíš zapjit d elektrickéh bvdu žárvku, baterii a spínač. Zhtvíš jednduchu lampičku. Umíš vyměnit baterii a žárvku v kapesní svítilně. Víš, c je statická elektřina a umíš ji vyrbit. Znáš základní schematické značky (baterie, žárvka, spínač, rezistr, kndenzátr, cívka, plvdičvá dida, tranzistr). Umíš spjit dva izlvané měděné vdiče. Naletuješ jednduchý spj páječku. Víš, že napětí v elektrické síti je živtu nebezpečné a znáš značení nebezpečnéh napětí. Víš, že nesmíš sám pravvat elektrické sptřebiče ani jinak zasahvat d elektrickéh vedení. Umíš sestrjit elektrmagnet.

7 Histrik Hledání pravdy Znáš základní bdbí histrie našeh státu. Znáš histrii svéh města. Víš, kde jsu památky v místě tvéh bydliště. Znáš tři významné pstavy z naší histrie. Znáš stručnu histrii svéh ddílu. Znáš alespň dvě místní pvěsti a dvě české pvěsti. Znáš alespň 5 pranstik. Na jednduchých příkladech ze živta neb z literatury (phádky,...) umíš vysvětlit rzdíl mezi dbrem a zlem. Víš, prč je třeba služit dbru a čelit zlu. Dvedeš vysvětlit statním příčiny nějakéh jednduchéh děje (prč prší, prč se střídá den a nc apd.). Jednduchým způsbem umíš vysvětlit slv pravda a snažíš se pdle th řídit a žít pravdivým živtem. Vysvětlíš, jak rzumíš dalším pjmům jak: Láska,... Snažíš se být tlerantní k názrům statních a dkážeš změnit názr vlastní (je-li špatný). Snažíš se uvědmit si svu chybu a pučit se z ní.

8 Hubař Hvězdář Pznáš 10 jedlých a 5 jedvatých hub. Víš, kde huby hledat a jak je správně sbírat. Umíš huby čistit a zpracvat (uvařit, usušit, zavařit apd.). Připravíš 2 jídla z hub. Pznáš příznaky travy hubami a víš, jak pskytnut první pmc. Umíš vysvětlit, čím se zabývá astrnmie. Znáš nejméně 5 suhvězdí a význačné hvězdy v těcht suhvězdích. Umíš vyprávět těcht suhvězdích známé legendy a pvěsti (báje). Znáš planetární sustavu. Umíš vyjmenvat planety, které patří d naší sluneční sustavy. Vysvětlíš, jak dchází k zatmění Slunce a Měsíce. Máš znalsti naší planetě Zemi (běh, skln a z th plynucí jevy - den, nc, střídání rčních bdbí). Zhtvíš na tábře sluneční hdiny. Vysvětlíš, c je planeta a c je hvězda. Znáš základní fáze Měsíce a dkážeš je určit. Navštívíš planetárium neb hvězdárnu.

9 Chvatel Keramika Chváš dma nějaké zvíře a pravidelně něj pečuješ. V případě nemci víš, jak patřit zvířeti pmc. Víš, jak se jmenuje a kde bydlí nejbližší zvěrlékař. Dvedeš své zvíře nakreslit a mdelvat. Znáš jeh stpu. Umíš vyprávět příběh ze živta svéh zvířete. Nakreslíš brázek ze živta svéh zvířete. Znáš nebezpečí nakažlivých chrb přenášených ze zvířete na člvěka. Čteš knihy zvířatech. Víš, jak se má člvěk ke zvířatům chvat. Navštívíš ZOO a budeš vyprávět své návštěvě Víš, kde je nejbližší prdejna se zvířaty, ptřebami pr ně a krmivem. Víš, jak se připravuje keramická hlína před mdelváním. Umíš chránit keramicku hlínu před znehdncením. Navštívíš výstavu keramiky či prcelánu a uděláš tm zápis d krniky (deníku). Vymdeluješ nádbku s uškem. Zhtvíš další dva výrbky z keramické hlíny. Jeden z nich pužij jak výzdbu klubvny. Znáš pvrchvé úpravy keramiky. Umíš pužít různé výtvarné techniky ke zhtvení některých výrbků z keramiky. Znáš hlavní zásady pr práci v keramické dílně (pracvní blečení, vybavení dílny, glazury, pec, jídl, chvání). Víš, jakým lepidlem lze slepit rzbitu keramiku. Znáš rzdíl mezi prcelánem, keramiku a kameninu. Znáš technlgický pstup výrby keramiky.

10 Klektivní sprty Kuzelník-Splečník D 10 let: Znáš základní pravidla některé míčvé hry (kpaná, dbíjená, badmintn, házená apd.). Umíš hustilku nafuknut míč. Umíš nalajnvat hřiště. Víš, c znamená hra fair play a řídíš se pdle th. Umíš vládat svu špatnu náladu z prhry. Znáš naše přední kluby v některé z míčvých her (alespň 3). Znáš zásady správnéh blečení a hygieny při sprtu. Řádně šetřuješ svji sprtvní výstrj. Od 10 d 12 let: Splníš všechny předchzí bdy. Znáš alespň 3 slavná světvá družstva v některé z míčvých her. Víš, c jsu lympijské hry a znáš jejich půvd. Znáš zásady bezpečnsti při hrách. Ovládáš základní techniky hry, kteru si vybereš (vedení míče, přihrávka míče, sledvání klí při driblvání s míčem apd.). Udržuješ se v čisttě, chdíš upraveně. Chváš se slušně a hleduplně. Snažíš se mluvit spisvně, zřetelně a nahlas. Budeš putavě vyprávět příběh ze schůzky, výpravy, tábra neb ze svéh živta. Umíš se správně chvat dma, ve škle, na ulici, při slavnsti, na tábře u vlajky a jiných významných příležitstech. Umíš vítat hsty. Zkus uvádět a vést prgram, vystupení u hně apd. Umíš zabavit statní alespň na 15 minut (hru, písničkami, scénku, vyprávěním apd.). Umíš vyvlat dbru náladu, ale víš také, kdy je důležité zachvávat vážnst. Umíš pmcí kuzla uhdnut stáří diváka. Umíš další 3 libvlná kuzla. Napíšeš někmu ze svých kamarádů zprávu neviditelným inkustem.

11 Krnikář Kutil P 6 měsíců přispíváš d krniky - brázky, ppisky, atd. Vzrně si vedeš svůj zápisník. Přispíváš kresbami neb články na nástěnku. Znáš český jazyk, mluvíš a píšeš spisvně a bez chyb. Napíšeš 2 vlastní básničky. Umíš napsat reprtáž, vyprávění a ppis. Víš, jaký je mezi nimi rzdíl Znáš nejběžnější nářadí (kladívk, šrubvák, pilka, kleště, dlát, nebzez...) a umíš s ním pracvat. Víš, jak nářadí pečvat. Víš, že můžeš pracvat jen s nářadím, které je naprst v přádku. Starší také vědí, jak upevnit nvé tpůrk na kladívk, sekerku. Alespň jedn tpůrk samstatně upevní. Zhtvíš 2 jednduché zdbné či užitkvé výrbky pr tvji ptřebu či pr ptřebu bližních. Pr mladší: krabička, rámeček, brusítk na tuhy, nůž na papír, jehelníček apd. Pr starší: stěrka d kuchyně, věšáček, budka pr ptáky, stjánek na knihy, pdlžka pd hrnek neb vázičku apd. Znáš nejpužívanější spje (lepením, pájením, šrubem, nýtem, hřebíkem, jednduchým truhlářským spjem).

12 Levá ruka Ldní mdelář Pr splnění tét dbrky je ptřeba všechny úkly plnit: praváci - levu ruku, leváci pravu ruku. Pdmínky: Ppíše libvlným textem jednu stranu A5. Nakreslí brázek na stranu A5. Přišije knflík. Oseká kůl d špice a zatluče jej 20cm d země. Hdí ze vzdálensti 5 m d kruhu plměru 1m tři míčky ( 1 pkus/1 den ). Zatluče d dřevěné desky 2 hřebíky (60). Zhtvíš fungující mlýnek ldní kl. Slžíš z papíru parník a ldičku. Vyřežeš z brvé kůry neb dřevěnéh dřezku ldičku (i s plachtu), která pluje. Zhtvíš mdel histrickéh plavidla (ze stavebnice, papíru, dřeva apd.). Znáš materiály a nářadí ke stavbě mdelů. Umíš vše udržvat a ukládat. Zúčastníš se závdu s ldičkami

13 Lukstřelec Mdelář D 10 let: S pmcí si zhtvíš z jasanvé laťky luk. Zhtvíš si tětivu k luku. Zhtvíš si 2 šípy, které patříš péry. Ddržuješ pravidla bezpečnsti při střelbě lukem. Umístíš 3 z 6 šípů d terče průměru 60 cm ze vzdálensti 10 m. Z kůže neb pevné látky si ušiješ tulec na šípy. Zhtvíš dbře létajícíh draka a předvedeš jeh funkčnst. Zhtvíš mdel pdle svéh výběru - např. letadla, kluzáku, ldě, člunu apd.). Znáš materiál a nářadí ptřebné ke stavbě mdelů. Pr mladší: zhtvíš mdel stanu s pdsadu. Pr starší: vyrbíš hračku pr surzence neb mladšíh kamaráda. Od 10 d 12 let: Zhtvíš si z jasanvé laťky luk. Zhtvíš si tětivu k luku. Ze slámy upleteš a sešiješ terč, který barevně vyzdbíš. Zhtvíš si 3 šípy, které patříš péry. Z kůže, či pevné látky si ušiješ tulec na šípy. Ddržuješ pravidla bezpečnsti při střelbě lukem. Umístíš 4 z 6 šípů d terče průměru 60 cm ze vzdálensti 10 m. Vystřelíš šípy tak rychle, aby alespň dva šípy byly sučasně ve vzduchu.

14 Muzikant Ozdbnictví Znáš nty. Umíš hrát na některý z všebecně uznávaných hudebních nástrjů (husle, kytara, klavír, flétna a další). Zahraješ jednduchu skladbu zpaměti a z nt. Umíš dprvdit jednhlasý zpěv - alespň 5 písní. Znáš česku hymnu. Máš záznamy písniček v ntách neb i v akrdech a budeš si je stále dplňvat. Vedeš si zpěvník. Upleteš pmlázku z smi prutků. Umíš uvázat uzel dbréh skutku a zhtvit turbánek. Zhtvíš jednu z těcht věcí: náramek přátelství, králkvý náramek, výplet lakrsky, pletenu síťku. Zhtvíš zdbený indiánský váček neb zdbený bal na zápisník (krniku). Vyrbíš řetěz na vánční strmek neb zdbíš klí stžáru na tábře. Zhtvíš zápis d krniky (i s kresleným brázkem) neb připravíš zajímavé věci na nástěnku a nástěnku upravíš. Vyrbíš si malý ttemek. Pr členy své šestky vyrbíš pěkný dárek. Umíš jeden druh batiky

15 Péče dítě a dmácnst Plavčík Zná všebecnu hygienu kjeneckéh a dětskéh věku. Zná sbní hygienu, mytí, kupání, péči vlasy a zuby, či, ns, nehty a důležitst vydatnéh spánku. Zná základní pravidla pr blékání, buvání a jejich ddržvání v různých rčních dbách. Phlídá a zabaví batle nejméně p dbu 1 hdiny. Umí umýt nádbí, ustlat lůžk a uklidit pkj. Pr rdinu připraví snídani, prvede běžný nákup. V hlavních rysech zná výživu batlete a dítěte. Pstará se nemcnéh, dvede změřit tepltu a pdat lék. Pravidelně prvádí některé dmácí práce (mytí nádbí, úklid, zalévání květin, vynášení dpadků). Umíš základy pádlvání (na pramici). Umíš ppsat základní části pádla a pramice. Znáš základní pvely při plavbě na pramici. Umíš uvázat lď ke kůlu, d kruhu ldní smyčku neb jiným úvazem. Víš, jak zabalit věci d ldníh pytle a jaké je nutné základní vybavení na vdácku výpravu. Znáš nebezpečí vd (ráksí, bahn, víry, peřeje, jezy, válce). Víš, jak se plave v peřejích. Umíš se starat lď a pádla pužívané v ddíle. Znáš pužívaný materiál na pravu ldí a pádel, drbné pravy apd. Umíš vyskčit z pramice d vdy a pět d ní vlézt (i za pmci).

16 Plavec Pletení Ve stjaté vdě uplaveš libvlným způsbem 50 metrů. Vydržíš šlapat vdu 1 minutu. Umíš se ptpit d hlubky alespň 1 metru. Víš, kde se můžeš kupat a znáš zásady bezpečnsti při kupání. Nebjíš se skákat p nhu d vdy. Znáš zásady bezpečnsti při skákání d vdy. Zadrží dech na 3O vteřin. Umíš plést hladce a brace. Umíš háčkvat krátké a dluhé slupky. Předlžíš dva vzry různých technik pletení a dva vzry různých technik háčkvání. Zhtvíš čepici neb šálu a váček neb pletený míček (hakisák). Zhtvíš zdbnu dečku na stůl. Upleteš zdbnu šňůru. Znáš čtyři druhy vlny či přízí vhdných k pletení.

17 Pmc v dmácnsti Pzrvatel Znáš bsluhu spráku neb kamen, na kterých dma vaříte. Máte-li dma rychlvarnu knvici, mikrvlnnu trubu, myčku na nádbí apd., znáš jejich bsluhu. Znáš následky při nepatrném zacházení s těmit zařízeními. Připravíš si snídani. Umíš tevřít a hřát knzervu. Připravíš jedn teplé jídl pr celu rdinu. Prstřeš stůl, p jídle umyješ a utřeš nádbí. Víš, kam a kdy chdit v klí dmva nakupvat. Obstaráváš samstatně jedndušší nákupy. Pravidelně dma pmáháš s určitu věcí (luxvání, vynášení kše, starst květiny - zvíře apd.). Udržuješ si svůj pkj (kut) v přádku. Umíš pvléknut pstel, peřinu a plštář. Umíš si ručně vyprat drbné prádl a vyžehlit krj. Víš, kam nsit tříděný dpad (papír, skl, plasty, baterie atd.) a dnášíš jej. Znáš základní nářadí a umíš h pužívat (kladívk, šrubvák, pilka, kleště, dlát, nebzez atd.). P krátku dbu budeš pzrvat přírdní zajímavst a s výsledkem seznámíš veducíh. P dhdě s veducím budeš pzrvat dluhdbě určité území či přírdní bjekt. Zjistíš, jaká zvířata a rstliny se nacházejí v klí tvéh bydliště. Při Kimvě hře si zapamatuješ alespň 16 z 20 předlžených předmětů. Při Setnvě hře zakreslíš správně alespň 8 bdů z 10. Zapamatuješ si, jaké byl pčasí v psledních 3 dnech. Odhadneš, kdy lze čekávat déšť, buřku a kdy pěkné pčasí. Umíš dhadnut pčet lidí neb zvířat ve skupině. Zakresluješ si či zapisuješ zajímavsti, se kterými se setkáš na schůzce, výpravě či tábře.

18 Průvdce Přítel zvířat Znáš klí svéh bydliště. Umíš se rientvat v plánu bydliště. Umíš přesně, jasně a zdvřile pradit cizímu člvěku kudy jít. Umíš zhruba dhadnut vzdálenst. Umíš přesně vyřídit zprávu d 10 slv p uplynutí 1 hd. Víš, kde najít nejbližší pžární hlásič, plicejní stanici, zdravtní středisk, lékárnu, nemcnici, phtvst, pštu, telefnní autmat, železniční stanici, stanici autbusu, stanici MHD, autservis, ptraviny, restauraci, htel, becní úřad - zhruba 10 bjektů. Znáš názvy kstelů ve svém klí. Víš, kde je divadl, muzeum, kin, galerie apd. (pdle místních pdmínek). Znáš základní histrii svéh bydliště. Znáš nejdůležitější památky svéh klí a umíš nich stručně phvřit. Znáš ve svém klí nejdůležitější pmníky a pamětní desky. Víš, k čemu se vztahují. Znáš jména slavných histrických i sučasných pstav své bce (města). Víš, v jakém bru půsbili (významnější plitici, umělci, sprtvci, vědci apd.). Pdle vzhledu pznáš 10 druhů u nás žijících savců. Pdle hlasu a vzhledu pznáš v přírdě 5 druhů ptáků. Pznáš 5 druhů ryb, bjživelníků a plazů žijících vlně v naší přírdě. V přírdě budeš pzrvat a určíš 5 druhů bezbratlých. Umíš napdbit hlasy 8 dmácích zvířat. Pznáš stpy srnce, jelena, zajíce, veverky, lišky, bažanta. V zimě se staráš ptáky a lesní zvěř (vyrbíš krmítk, budku neb budeš pečvat krmelec). Nakreslíš alespň 2 brázky ze živta zvířat. Vysvětlíš hlavní zásady chrany chráněných živčichů.

19 Rsnička Řezbář Znáš pjmy: pramen, ptk, bystřina, struha, řeka, rybník, jezer. Uveď rzdíly a vyprávěj nich. Znáš nejméně pět vdních a bahenních rstlin: leknín, ráks, stulík, rdesn, blatuch, pmněnka, rbinec, puškvrec, dáblík, vrba, lše, šípatka... Znáš alespň 5 vdních ptáků: racek, kachna, čáp, vlavka, ptápka, ledňáček, labuť... Znáš alespň tři bjživelníky: skkan, rpucha, rsnička, mlk, člek... Znáš význam těcht živčichů v přírdě a umíš ppsat jejich vývj. Znáš alespň 5 sladkvdních ryb: kapr, štika, bělice, úhř, sumec, pstruh, kun... Znáš některé druhy savců žijících u vdy: vydra, ndatra, bbr... Znáš živčichy, kteří signalizují čistu vdu: rak, bjživelníci, perlrdky, vranka, střevle, jelec, pstruh... Dvedeš správně a bezpečně pužívat nástrje na dřev: pilku, nůž, sekerku, hblík a dláta. Starší umí také nůž a sekerku nabrusit. Najdeš a pracuješ samrst. Vyřežeš 1 předmět zdbnéh charakteru a 1 předmět užitný (misku, lžíci apd.). Dvedeš zhtvené předměty zdbit vypalváním, malváním a lakváním. Pr mladší: vyřežeš mdel lďky z kůry. Pr starší: vyřežeš a barevně zdbíš mdel ttemu neb vyřežeš hlavu medvěda na vrchl hle.

20 Sběratel Stpař Předlžíš sbírku, kteru samstatně vypracuješ: pštvní známky, ptačí péra, listy strmů (herbář), turistické známky, phlednice, kartičky hráčů apd. O vhdnsti rzhdne vůdce smečky. Pčet kusů ve sbírce by měl být nejméně 50. O sbírku pečuješ a pravidelně ji budeš dplňvat. Sbírku máš hezky uspřádanu, patřenu ppisky neb vysvětlivkami, ulženu ve slžce či albu. Umíš rzeznat stpu jednh člvěka d druhéh a pznat. Umíš pdle stp sledvat člvěka na trase 1 km. Víš, jak se krýt, maskvat a phybvat v terénu tak, aby tě nikd neviděl a neslyšel. Znáš pchdvé značky. Pmcí těcht značek připravíš pr statní stpvačku (nejméně 2 km dluhu). Ve vhdném terénu se nepzrvaně připlížíš c nejblíže k vůdci. V prachu, ve sněhu neb na měkké cestě určíš pdle tisků jednstpé vzidl, aut, traktr. Víš, jaké pbytvé stpy zanechává zvěř (peří, trus, slupky semen apd.). Zakreslíš si a pznáš stpy: psa, kčky, kně, krávy, vepře, husy, srnce, zajíce, bažanta, vrabce. Umíš zhtvit dlitek stpy ze sádry. V zimě určíš ze stp u krmelce, která zvěř tam byla.

21 Střelec Šití Zná mechanismus vzduchvky, či jiné zbraně, názvslví, šetřvání, terče, střeliv. Zná bezpečnstní patření při střelbě a ddržuje je. Zná terii střelby a míření, spuštění. Dsáhne ve střelbě ze vzduchvky z 10 ran (plus 3 na nástřel) na jedntný deseti-kruhvý terč ze vzdálensti 10 m, bez pry, vždy ze 100 mžných bdů, 70 bdů vleže, 50 bdů vkleče, 40 bdů vstje. Trefí se z 10 metrů d hupající se plechvky (závěs na prvaze). Umíš přišít knflík se dvěma i čtyřmi dírkami a s putkem. Přišiješ záplatu. Zašiješ trhlinu v látce. Máš svje ptřeby k šití a nsíš je s sebu na větší výpravy a tábr. Umíš vyšít svůj mngram. Umíš alespň dva zdbné stehy. Ušiješ drbnu užitečnu věc (sáček na mycí ptřeby, bal na ešus, bal na knihu apd.). Začistíš kraj látky tak, aby se netřepil. Přišiješ putk na ručník. Umíš rzpárat šev a neptrhat látku. Umíš přišít nášivku na krj.

22 Šklní prspěch Tábrník Splň jednu z těcht pdmínek: Při psledním vysvědčení budeš mít prspěch s vyznamenáním (ani jedna trjka a průměr lepší neb rven 1,5). Výrazně zlepšíš svůj prspěch (prspěchvý průměr zlepšíš nejméně plvinu). Zúčastníš se nejméně 1 letníh tábra. Zúčastníš se vícedenní výpravy, budeš se na ní chvat samstatně a pmáhat mladším. Víš, jak se skládají věci d bathu a máš věcech v něm ulžených přehled. P dbu tábra udržuješ přádek ve svém stanu i v jeh klí. Pstavíš stan, ve kterém si připravíš lůžk. V průběhu tábra vyrbíš pr družinu něc užitečnéh (např. nástěnku, věšák apd.) Připravíš a zahladíš plní hniště. Znáš alespň 3 druhy hňů. Umíš klestit sekyru malý strmek (sušku) a nařezat dřev na vaření a tpení. Umíš vyrbit z větve klík ke stanu. Umíš bstarat vhdné dřev pr tpení na výpravě neb tábře. Umíš se bléci pdle pčasí. Víš, jak předcházet nachlazení a c při něm pdniknut.

23 Tanečník Vaření Umíš tančit plku a valčík. Umíš tančit 3 cuntry tance. Umíš tančit 3 lidvé tance. Umíš si vymyslet taneční phyb k jednduché písničce. U tábrvéh hně neb na besídce předvedeš alespň 2 taneční (rytmické) výstupy. Secvičíš v družině jednduchý tanec. Znáš bsluhu plynvéh a elektrickéh spráku a některých turistických vařičů. Znáš mžné následky při nepatrném zacházení s těmit zařízeními. Umíš škrábat zeleninu (včetně brambr), nakrájet cibuli a utřít česnek. Víš, jak a kam se ukládají ptraviny na tábře a jak se nakládá na tábře s dpadky. Znáš rzdíl mezi nrmálním a trvanlivým mlékem a rzdíl v jejich uchvávání. Připravíš chlebíčky pr členy své šestky. Umíš uvařit 4 teplá jídla (bez pužití pltvarů). Jedn z nich uvaříš a p jídle vše uklidíš a umyješ. Umíš připravit hniště na vaření, rzdělat heň a udržvat h při vaření. Víš, jak se uchvává vce a zelenina na zimu. Znáš důležitst živin v ptravě a víš, jak je v jídle uchvat.

24 Vyšívání Výtvarník Umíš nejméně 3 druhy zdbných stehů. Navrhneš jednduchý vzrek na vyšívání. Umíš bkreslit vzr na látku. Vyšiješ svůj mngram. Vyšiješ znak svéh rje neb své smečky. Vyšiješ brázek křížkvým stehem a pstaráš se jeh zarámvání. Znáš některé druhy bavlnek. Vyšiješ zálžku d knihy. Nakreslíš deset brázků d krniky, časpisu neb deníku. Namaluješ či nakreslíš bez předlhy výjev ze živta ddílu. Vyzdbíš nástěnku v klubvně. Zhtvíš kláž z různých materiálů. Zhtvíš přáníčka k Nvému rku, svátku, Velikncům apd. Znáš základní barvy a víš, jak je mísit. Nakreslíš pdle předlhy (tužku, perem neb štětcem) brázek zvířete, sby a rstliny. Namaluješ zátiší pdle předlhy. Zhtvíš plakát neb uputávku (např. na film, divadl, výstavu, skautsku akci, tábr apd.).

25 Zahradník Zdravtník Pečuješ zahrádku. Připravíš záhn na setí, zaseješ nějaký druh zeleniny, pečuješ něj a zpracuješ jej (zknzumuješ, uskladníš, zavaříš apd.). Víš, čím a jak se hnjí půda. Rzeznáš plevel d vyklíčené rstliny, umíš vyplet záhnek. Rzeznáš 10 druhů zeleniny. Rzeznáš 5 druhů vcných strmů a keřů. Znáš 5 krasných květin. Víš, že se dělí na letničky, dvuletky, trvalky. Nařežeš a upravíš květiny d vázy. Víš, jak se starat pkjvé květiny a máš některé v péči. Znáš některé naše léčivé byliny. Víš, kdy a jak se mají sbírat a jak je sušit. Víš, jaké úrazy můžeš šetřit Dvedeš šetřit pvrchvu ránu. Umíš stáhnut elastickým binadlem ktník, klen a zápěstí. Víš, jak šetřit lehčí mrzliny a ppáleniny. Víš, jak předejít uštknutí zmijí. Znáš nebezpečí bdnutí hmyzem a víš, jak pstupvat při jeh šetření. Víš, c můžeš udělat pr záchranu živta (jak přivlat pmc dspěléh a rychlu záchrannu pmc - RZP). Znáš nebezpečí vdy, hně, plynu a elektřiny. Víš, kde je v místě bydliště nejbližší lékárna a zdravtnické středisk. Víš, jaké nebezpečí hrzí při přehřátí. Víš, prč je důležité ddržvat hygienu p pužití záchdu a řídíš se tím. Znáš šátkvý závěs na zraněnu paži. Znáš základní pmc při nekmplikvaných zlmeninách knčetin, vymknutích apd. Umíš přestlat lůžk a dát nemcnému napít. Umíš změřit tělesnu tepltu.

26 Zimní sprty Znalec indiánů Bruslař: Lyžař: Umíš si samstatně but a vyzut brusle. Na bruslích umíš překládat nhy. Objedeš dvakrát hkejvé hřiště. Umíš buď vést puk, přihrát a střelit branku, neb si navrhneš a dbruslíš minutvu sestavu na ledě pvinné prvky: jízda pzpátku, jeden nízký byčejný skk neb pirueta. Znáš bezpečnst při bruslení a víš, kde je bezpečné bruslit. Víš, jaký je rzdíl mezi běžeckými a sjezdvými lyžemi. Víš, jak se blékat na lyže. Znáš základní druhy vsků. Ujedeš na běžkách 3 km. Na lyžích umíš sjezd v přívratných blucích, zastavení přívratným blukem a kristiánku, stupání d svahu. Řádně pečuješ svji lyžařsku výstrj. Znáš základní zásady bezpečnsti při phybu na hrách. Víš, c je hrská služba a jak ji přivlat. Umíš jezdit na vleku. Přečteš alespň jednu knihu indiánech. Zhlédneš alespň jeden film indiánech. Nakreslíš brázek indiána. Znáš základní indiánské symbly a umíš je nakreslit. Víš, jak vypadá a k čemu se pužívá lining, chlpně, chlpňvá tyč, legíny, mkasíny, bederní ruška, jelenice, rzeta, dýmka, ptní chýše a kuřvý tvr. Vyrbíš si malu kpii týpí a pstavíš ji jak velké týpí. S menší pmcí zhtvíš nějaký indiánský předmět (váček, bederní rušku, lakrsku, čelenku apd.). Umíš indiánsku psunkvu mluvu 5 znaků (např. tábr, přítel, výchd apd.). Víš, jak se rzdělává heň třením dřev. Zkušej křesat. Umíš vyhlubit v týpí hniště a rzdělat heň bez papírů.

27 Znalec ldí Znalec pčítače Znáš a ppíšeš 3 typy ldí, u kterých se pužívá pádl. Znáš typ ldě, u které se pužívají vesla. Znáš některé typy sprtvních plachetnic. Znáš a ppíšeš 3 typy histrických plavidel. Znáš a ppíšeš 3 typy námřních plavidel sučasnsti. Víš, jak vypadá ldní šrub a kd h vynalezl. Znáš dvě histrické bjevitelské plavby. Ovládáš práci se subry v peračním systému tvéh pčítače neb vládáš nějaký prgram pracující se subry (cmander). Nakpíruješ, přejmenuješ a přesuneš subr z diskety na harddisk. Pr mladší: napíšeš krátký text v libvlném editru (30 řádků). Pr starší: napíšeš text (60 řádků), ten zfrmátuješ a vytiskneš. Umíš zjistit subru základní infrmace (velikst, datum a čas vzniku). Ovládáš adresářvu strukturu a umíš se v ní phybvat. Víš, c pčítači škdí a jak něj pečvat. Znáš nebezpečí pčítačvých virů a víš, jak před nimi pčítač chránit. Znáš základní pjmy z blasti pčítačů (takt [MHz], RAM,HD,FD, bit, Byte) a základní části pčítače. Vyber si a splň jeden z těcht úklů: a) Nakreslíš minimálně 2 brázky v libvlném grafickém editru. b) Umíš pslat a načíst www stránku. c) Znáš sftwarvé vybavení pčítače, víš c je sftwarvé pirátství.

28 Znalec ptactva Zpěvák Z našeh ptactva znáš 5 pěvců, 4 dravce a 4 hrabavé. Máš sbírku ptačích per (alespň 5 druhů). Rzeznáš stpu husy, slepice, vrabce, bažanta. Pdle hlasů v přírdě pznáš 3 druhy ptáků a některé umíš napdbit. Víš, prč ptáci dlétají d teplých krajin. Zhtvíš krmítk pr ptáky, umístíš je a pravidelně budeš dplňvat krmením. Víš, které krmiv je nejvhdnější. Přečteš si knihu ptactvu. Pznáš nejznámější ptáky pdle siluety v letu. Umíš zazpívat alespň 10 různých písní. Umíš zazpívat píseň s hudebním dprvdem. Umíš zazpívat česku hymnu, ranní a večerní tábrvu hymnu. Víš, které písně jsu pchdvé, které jsu vhdné k hni a které na besídku. Vedeš si zpěvníček a budeš h průběžně dplňvat. Máš zhruba přehled sučasných zpěvácích a hudebních skupinách. Zazpíváš samstatně při splečné akci alespň 2 písně.

29 Zpravdaj Vyřídí zprávu 20 slvech p běhu 60 m v terénu s překážkami (příkp, plt, ptk, atd.). Od dby, kdy mu byla zpráva sdělena, d chvíle, kdy své pselství vyřizuje, nemá uplynut 1,5 minuty. Zná Mrsevu abecedu. Umí zprávu tut abecedu psát a číst. Zná alespň tři šifry pr zprávu Mrsevu abecedu. Dvede hvřit některu tajnu chlapecku řečí. Zná alespň dva druhy tajnéh, neviditelnéh písma a napíše jimi zprávu 15 slvech. Umí napdbit signál pžárníků a záchranky. Umí telefnvat. Zná nejběžnější výrazy psunkvé řeči: pjď sem, jdi pryč, hrzba, tich, dej mi, an, ne apd. Zapamatuje si bsah 4 sdělení, každé asi 10 slvech, a dvede je v pdstatě správně p 15 minutách pakvat. Umí pužívat mřížky na tajné zprávy. Umí pužívat další tři druhy šifer.

30 Kňuři Medvíďata

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc Základní škla Mravský Berun, kres Olmuc Charakteristika vyučvacíh předmětu praktické činnsti 1. stupeň Vyučvací předmět praktické činnsti má na 1. stupni časvu dtaci 1 hdinu týdně. Vzdělávací blast tht

Více

Nabídka služby DOZP 1. poskytnutí ubytování 2. poskytnutí stravy 3. pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu

Nabídka služby DOZP 1. poskytnutí ubytování 2. poskytnutí stravy 3. pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu Nabídka služby DOZP 1. pskytnutí ubytvání - ubytvání - úklid, praní a drbné pravy lžníh a sbníh prádla a šacení, žehlení Služba je pskytvána ve dvu střediscích. Středisk Rumburk 2 dmácnsti p 5 klientech,

Více

Program ŠVP pro MŠ - Záchrana Lesní říše

Program ŠVP pro MŠ - Záchrana Lesní říše Prgram ŠVP pr MŠ - Záchrana Lesní říše Datum: 6. 10. 5. 2019 Pčet dětí: 12 Škla: MŠ Rsice Míst: Penzin Selský dvůr Daňkvice Pčet animátrů: 2 Envirnmentálně zalžený prgram pr předšklní děti. Celý prgram

Více

1. hodina informační schůzka

1. hodina informační schůzka Kružek chvu hldavců Obecně k rganizaci Kružek je rganizván v rámci škly. Má samstatnu místnst chvatelství, ve které se nachází jedntlivé kutky živých zvířat. Pr naše účely jsu v jedné části vystaveny

Více

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samostatná odborná práce

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma 2012_SOP_ kuchař, číšník samostatná odborná práce 65 51 H/01 Kuchař číšník Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samstatná dbrná práce 1. Zadání samstatné dbrné práce (SOP) Předlžené zadání je sučástí jedntnéh zadání závěrečných zkušek a jeh realizace je pvinná.

Více

PROVOZNÍ ŘÁD. Preambule. Článek 1. Článek 2

PROVOZNÍ ŘÁD. Preambule. Článek 1. Článek 2 PROVOZNÍ ŘÁD Závazný prvzní řád pr prdejní akce, jarmarky a farmářské a všebecné trhy, knané na Sfijském nám. Praha 12. Prvzvatel: Tmáš Trnka, Šlikva 549/4, Praha 6 Břevnv, IČO: 150 85 678 Preambule Upravuje

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu   ; ISSN LÉKÁRNIČKA Autrem materiálu a všech jeh částí, není-li uveden jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcvá. Dstupné z Metdickéh prtálu AntacePrezentace seznamuje žáky s bsahem lékárničky a pužitím jejíh vybavení. Autr

Více

PROVÁDĚNÍ HYGIENICKO - SANITAČNÍ ČINNOSTI

PROVÁDĚNÍ HYGIENICKO - SANITAČNÍ ČINNOSTI Nvá šance v gastrnmii PROVÁDĚNÍ HYGIENICKO - SANITAČNÍ ČINNOSTI Lektr: Mirslav Šeda Gastrnmická akademie.s. Trcha terie SANITACE / ČIŠTĚNÍ znamená zbavení pvrchu nečistt a mastnty, většinu s pmcí nástrjů

Více

Podklady k výuce témat ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí v základních školách

Podklady k výuce témat ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí v základních školách Pdklady k výuce témat chrany člvěka za běžných rizik a mimřádných událstí v základních šklách Obsah 1. Vymezení prblematiky chrany člvěka za běžných rizik a mimřádných událstí charakteristika, cíle 2.

Více

Základní škola Valašské Meziříčí, Vyhlídka 380, okres Vsetín, příspěvková organizace

Základní škola Valašské Meziříčí, Vyhlídka 380, okres Vsetín, příspěvková organizace Základní škla Valašské Meziříčí, Vyhlídka 380, kres Vsetín, příspěvkvá rganizace Zpráva z testvání 7.rčníků ZŠ v rámci prjektu Rzvj a pdpra kvality ve vzdělávání Termín testvání : 18.2.-20.2.2015 Pčet

Více

Vlček č. 1 ~ Odborná zkouška pro Vlčata ~ Zdravotník

Vlček č. 1 ~ Odborná zkouška pro Vlčata ~ Zdravotník Vlček č. 1 Zdravotník 1. Víš, jaké úrazy můžeš ošetřit. 2. Dovedeš ošetřit povrchovou ránu. 3. Umíš stáhnout elastickým obinadlem kotník, koleno a zápěstí. 4. Víš, jak ošetřit lehčí omrzliny a popáleniny.

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 TS Přírdvěda 3 (rstliny a živčichvé ČR) Terasft Úvdní menu mžnsti Výukvá část, testy, hry a encyklpedie, Pracvní listy a prjektvé vyučvání Výukvá část, testy, hry a encyklpedie Výuka Zde spustíte celu

Více

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Název Čísl Vlastník SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Tat směrnice nahrazuje: Datum platnsti d: 01.10.2015 Základní právní předpisy:

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Šklní vzdělávací prgram pr šklní družinu 1. 9. 2009 Lada Keňvá ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU Základní škla Jívvá, kres Olmuc, příspěvkvá rganizace Ředitelka škly: Mgr. Pavla Krátká Vychvatelka:

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy ZŠ a MŠ Olmuc Hlice, Náves Svbdy 41 ŠKOLNÍ ŘÁD pracviště Mateřská škla, Náves Svbdy 38 Zpracvala: Jana Skřivánkvá Účinnst: 25.11.2013 Infrmace pdána: Vydal: záknným zástupcům dětí, pracvníkům škly MŠ Hlice

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pr základní vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA Základní škla a mateřská škla, Blížkvice, kr. Znjm příspěvkvá rganizace OBSAH 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE.. 2 2. CHARAKTERISTIKA ŠD. 3 3. CHARAKTERISTIKA

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Výzkum a vývj zařízení pr detekci pvrchvých vad zakázka na služby zadávaná dle Pravidel pr výběr ddavatelů v rámci Operačníh prgramu Pdnikání a invace pr knkurenceschpnst Zadavatel

Více

PŘÍPRAVA, ORGANIZACE A REALIZACE PROJEKTU

PŘÍPRAVA, ORGANIZACE A REALIZACE PROJEKTU PŘÍPRAVA, ORGANIZACE A REALIZACE PROJEKTU Příprava a realizace barevných dnů je rzdělena d všech tříd v MŠ. Každá třída připravuje jeden barevný den. Děti se střídají v jedntlivých třídách a každý den

Více

Metodická příručka Omezování tranzitní nákladní dopravy

Metodická příručka Omezování tranzitní nákladní dopravy Metdická příručka Omezvání tranzitní nákladní dpravy K právnímu stavu ke dni 1. ledna 2016 Obsah 1 Na úvd... 2 2 Základní pjmy... 3 3 Obecně k mezvání tranzitní nákladní dpravy... 4 4 Prvedení příslušnéh

Více

realizaceprojektuna2.stupnizšamšlišov spolupráci s MÚ Lišov škola zahájila již v únoru 2010 (záměr vytvořit jeden bod naučné stezky a propojit jej se

realizaceprojektuna2.stupnizšamšlišov spolupráci s MÚ Lišov škola zahájila již v únoru 2010 (záměr vytvořit jeden bod naučné stezky a propojit jej se realizaceprjektuna2.stupnizšamšlišv splupráci s MÚ Lišv škla zahájila již v únru 2010 (záměr vytvřit jeden bd naučné stezky a prpjit jej se sítí turistických tras) d tvrby naučné stezky si slibujeme: prbuzení

Více

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce Psuzvání zdravtní způsbilsti k řízení mtrvých vzidel jak sučásti výknu práce Zdravtní způsbilst řidiče mtrvých vzidel je jednu ze základních pdmínek bezpečnsti prvzu na pzemních kmunikacích. Prt je zdravtní

Více

VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY

VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY KDO JSME A KOMU SLOUŽÍME platná d 1. 4. 2015 Charakteristika dlehčvací služby Odlehčvací služba je terénní služba pskytvaná sbám, které mají sníženu sběstačnst z důvdu

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 TS Výukvá pexesa Terasft Úvdní menu Spustit CD-ROM, Tisk pexes na tiskárně, Knec (mžnst zatrhnut spuštění v Celé brazvce) Pexesa pr celu rdinu Obrázkvá pexesa hledání dvjic kartiček se stejným brázkem

Více

STANOVY SDRUŽENÍ DOCTOR WHO FANCLUB ČR

STANOVY SDRUŽENÍ DOCTOR WHO FANCLUB ČR STANOVY SDRUŽENÍ DOCTOR WHO FANCLUB ČR Článek 1 Název a sídl 1. Dctr Wh FanClub ČR je bčanským sdružením fyzických sb vytvřeným v suladu se záknem č.83/1990 Sb. sdružvání bčanů. Je samstatným právním subjektem

Více

Atlet patroni Bobři. Botanik patronka Marťa. Badatel patron Borůvka

Atlet patroni Bobři. Botanik patronka Marťa. Badatel patron Borůvka DOVEDNOSTI U každé dovednosti jsou vypsány podmínky, které musíte splnit. Prvních 8 podmínek je povinných pro všechny, poslední 2 podmínky jsou povinné pouze pro skautky a skauty. Každá dovednost má svého

Více

Plán e-bezpečnosti na škole

Plán e-bezpečnosti na škole Tent materiál je výstupem prjektu i-bezpečná škla reg. čísl: CZ.1.07/1.3.50/01.0014. Plán e-bezpečnsti na škle Šklní plán prevence a řešení elektrnickéh násilí Střední škla technická Žďár nad Sázavu 2014

Více

Analýza hlásky V, čtení slabik a slov, slabiky krátké a dlouhé, skládání slov, popis zvířete

Analýza hlásky V, čtení slabik a slov, slabiky krátké a dlouhé, skládání slov, popis zvířete Předmět: Název práce: Hdinvá dtace: Vzdělávací cíl: Výchvný cíl: Mezipředmět. vztahy: Pznámka: Český jazyk v 1.rčníku ZŠ Veverka 2 vyučvací hdiny Analýza hlásky V, čtení slabik a slv, slabiky krátké a

Více

Tvorba elektronického herbáře

Tvorba elektronického herbáře Průvdní list kurzu Vzdělávání ICT metdiků - Gymnázium Cheb Tvrba elektrnickéh herbáře Autr kurzu: Mgr. Mirslava Vaicvá Vyučvací předmět: Bilgie a infrmatika Rčník: Kvarta smiletéh studia gymnázia, ppř.

Více

Dotazník pro majitele kočky

Dotazník pro majitele kočky Dtazník pr majitele kčky Záznam připravil/a: Majitel: Jmén majitele: Telefn: E-mail: Adresa: Kčka: Jmén zvířete: Věk zvířete: Plemen zvířete: Phlaví zvířete: Kastrát: ANO/NE V klika letech byl zvíře kastrván?

Více

Glóbus z balonku. Potřeby a pomucky

Glóbus z balonku. Potřeby a pomucky Glóbus z balnku Ptřeby a pmucky kulatý nafukvací balnek kusek prvázku či nitě spusta starých nvin hladká muka vda na lepidl hrnek na dměření survin miska na výrbu lepidla kastrůlek vařič lžíce na zamíchání

Více

Zpráva pro uživatele

Zpráva pro uživatele Zpráva pr uživatele verze 1.0 Zpráva pr uživatele Histrie dkumentu: Verze Datum Schválil 1.0 26.7.2005 Manažer QCA e-mail: manager.pstsignum@cpst.cz Tent dkument pskytuje základní přehled hierarchii certifikačních

Více

Elektrická deska udržující teplo

Elektrická deska udržující teplo Elektrická deska udržující tepl 114.360 114.361 114.362 V1/1209 CZ 1. Obecné infrmace 134 1.1 Infrmace týkající se návdu k bsluze 134 1.2 Vysvětlivky symblů 134 1.3 Zdpvědnst výrbce a záruka 135 1.4 Ochrana

Více

Dodatek k ŠVP ZV. Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Tvořivá škola

Dodatek k ŠVP ZV. Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Tvořivá škola Ddatek k ŠVP ZV Název šklníh vzdělávacíh prgramu: Šklní vzdělávací prgram pr základní vzdělávání Tvřivá škla Škla: Základní škla a Mateřská škla Opava Malé Hštice příspěvkvá rganizace Tímt ddatkem se dplňuje

Více

a) DOZP Hliňany: b) DOZP Všebořice: c) DOZP Trmice:

a) DOZP Hliňany: b) DOZP Všebořice: c) DOZP Trmice: Čajkvskéh 1908/82, 400 01 Ústí nad Labem-centrum, IČ:75149541, tel.: 475 666 610, fax: 475 666 620, email:dzp@dzp-ul.cz Organizační struktura rganizace Dmvy pr sby se zdravtním pstižením Ústí nad Labem,

Více

Předpis SŽDC Bp1 o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Účinnost od 1. října 2013

Předpis SŽDC Bp1 o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Účinnost od 1. října 2013 Předpis SŽDC Bp1 bezpečnsti a chraně zdraví při práci Účinnst d 1. října 2013 Úvd k prezentaci Tat prezentace služí především pr základní seznámení s předpisem Bp1, resp. s jeh bsahem, strukturu a nejdůležitějšími

Více

Vnitřní předpis města Náchoda pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách)

Vnitřní předpis města Náchoda pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách) platná d 1.1.2016 Vnitřní předpis města Náchda pr zadávání veřejných zakázek maléh rzsahu (mim režim zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách) Zadavatel je pvinen ddržvat zásady transparentnsti, rvnéh

Více

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem Tent prjekt je splufinancván Evrpským sciálním fndem a státním rzpčtem Z a d á v a c í d k u m e n t a c e Odbrná publikace Management kulturníh cestvníh ruchu a návazné šklení pr prjekt OP RLZ - MMR Odbrná

Více

Zpravodaj projektu PREGNET

Zpravodaj projektu PREGNET Zpravdaj prjektu PREGNET Úvdní slv Přibližně každý desátý bčan České republiky (ČR) se ptýká se zdravtním pstižením, které mu v různé míře kmplikuje vstup neb dluhdbé udržení se na pracvním trhu. Od rku

Více

Technická specifikace předmětu plnění. VR Organizace dotazníkového šetření mobility obyvatel města Bratislavy

Technická specifikace předmětu plnění. VR Organizace dotazníkového šetření mobility obyvatel města Bratislavy Technická specifikace předmětu plnění VR Organizace dtazníkvéh šetření mbility byvatel města Bratislavy Zadavatel: Centrum dpravníh výzkumu, v. v. i. dále jen zadavatel 1 PŘEDMĚT VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Předmětem

Více

Referenční obsah kyslíku % O 2. Emisní limit v mgm 3 vztaženo na normální podmínky a suchý plyn CO org. látky jako TOC

Referenční obsah kyslíku % O 2. Emisní limit v mgm 3 vztaženo na normální podmínky a suchý plyn CO org. látky jako TOC 1) Ovzduší 1. Budu ddržvány navržené emisní limity u středníh zdrje znečišťvání vzduší dle tabulky č. 1. Tabulka č. 1 Emisní zdrje a navržené závazné emisní limity Jmenvitý tepelný výkn (MW) Emisní limit

Více

K R O K Z A K R O K E M

K R O K Z A K R O K E M ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ VE ŠKOLNÍM KLUBU PŘI ZÁKLADNÍ ŠKOLE U ŘÍČANSKÉHO LESA, ŠKOLNÍ 2400/4, ŘÍČANY, OKRES PRAHA VÝCHOD, KTEROU ZŘIZUJE MĚSTO ŘÍČANY SE SÍDLEM MASARYKOVO NÁM.

Více

P R A C O V N Í P L Á N

P R A C O V N Í P L Á N P R A C O V N Í P L Á N (přílha 1 k ŠVP pr šklní rk 2013/2014) šklní rk 2013 / 2014 Prjednán na pedaggické radě dne 27.8.2013.. I. Infrmace škle 1. Prvz mateřské škly: d 6.30 hd. d 16.00 hd. 2. Zřizvatel:

Více

Univerzita Karlova v Praze, KOLEJE A MENZY, Voršilská 1, Praha 1

Univerzita Karlova v Praze, KOLEJE A MENZY, Voršilská 1, Praha 1 Univerzita Karlva v Praze, KOLEJE A MENZY, Vršilská 1, Praha 1 č.j. 18/2013 Praha, dne 10. 1. 2013 SMĚRNICE č. 1/2013 O POSKYTOVÁNÍ OSOBNÍCH OCHRANNÝCH PRACOVNÍCH PROSTŔEDKŮ, MYCÍCH, ČISTÍCÍCH A DEZINFEKĆNÍCH

Více

Politologie. Stát a národ. Stát: Národ: Národnostní složení státu: Teorie vzniku státu: Novodobé tvoření státu: = věda o politice

Politologie. Stát a národ. Stát: Národ: Národnostní složení státu: Teorie vzniku státu: Novodobé tvoření státu: = věda o politice Plitlgie = věda plitice plis měst lgs věda iks rdina přelm 19./20. stletí - pjem 1949 - samstatná vědní disciplína vyučvaná na univerzitě prvpčátky už v Antice Stát a nárd Stát: - území - st. aparát -

Více

k elektronickému výběrovému řízení na úplatné postoupení pohledávek z titulu předčasně ukončených leasingových smluv

k elektronickému výběrovému řízení na úplatné postoupení pohledávek z titulu předčasně ukončených leasingových smluv INFORMAČNÍ MEMORANDUM č. 4/3/2009/11 k elektrnickému výběrvému řízení na úplatné pstupení phledávek z titulu předčasně uknčených leasingvých smluv Praha, 30.11.2010 Infrmační memrandum č. 4/3/2009/11 1/9

Více

P R A C O V N Í P L Á N

P R A C O V N Í P L Á N P R A C O V N Í P L Á N (přílha 1 k ŠVP pr šklní rk 2014/2015) šklní rk 2014 / 2015 Prjednán na pedaggické radě dne 29.8.2014.. I. Infrmace škle 1. Prvz mateřské škly: d 6.30 hd. d 16.00 hd. 2. Zřizvatel:

Více

ŠKOLÍCÍ PŘÍRUČKA POŽÁRNÍ OCHRANA

ŠKOLÍCÍ PŘÍRUČKA POŽÁRNÍ OCHRANA 2. lékařská fakulta Univerzity Karlvy v Praze V Úvalu 84, Mtl, Praha 5, PSČ 150 06 ŠKOLÍCÍ PŘÍRUČKA POŽÁRNÍ OCHRANA Obsah: Šklící příručka Pžární chrany 1 ÚVOD... 3 2 ODPOVĚDNOSTI NA ÚSEKU POŽÁRNÍ OCHRANY...

Více

OBSAH VZDĚLÁVACÍCH SEMINÁŘŮ (Hodinová dotace: 4 vyuč. hodiny na každý seminář)

OBSAH VZDĚLÁVACÍCH SEMINÁŘŮ (Hodinová dotace: 4 vyuč. hodiny na každý seminář) OBSAH VZDĚLÁVACÍCH SEMINÁŘŮ (Hdinvá dtace: 4 vyuč. hdiny na každý seminář) PŘEHLED SEMINÁŘŮ: Oblast: Právní vzdělávání Pracvní práv v kntextu nvely bčanskéh zákníku. Přehled důležitých změn vyplývajících

Více

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 2014 DOMOV PRO SENIORY SVĚTLO, POBOČKA PÍSEK KARLA ČAPKA 2549, 397 01 PÍSEK IČO: 708 698 12 ZŘIZOVATEL: JIHOČESKÝ KRAJ U ZIMNÍHO STADIONU 1952/2 370 76 ČESKÉ BUDĚJOVICE

Více

integrované povolení

integrované povolení Integrvané pvlení čj. MSK 102663/2010 ze dne 12.10.2010, ve znění pzdějších změn V rámci aktuálníh znění výrkvé části integrvanéh pvlení jsu zapracvány dsud vydané změny příslušnéh integrvanéh pvlení.

Více

Organizační pokyn Hnutí Brontosaurus č. 3.2 Program Akce příroda. Organizační pokyn Hnutí Brontosaurus č. 3.2

Organizační pokyn Hnutí Brontosaurus č. 3.2 Program Akce příroda. Organizační pokyn Hnutí Brontosaurus č. 3.2 Organizační pkyn Hnutí Brntsaurus č. 3.2 Organizační pkyn Hnutí Brntsaurus č. 3.2 1 1. Vymezení prgramu Akce přírda Organizační pkyn Hnutí Brntsaurus č. 3.2 1.1 O c prgram usiluje Hnutí Brntsaurus (dále

Více

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb DS Světl STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 2016 DOMOV PRO SENIORY SVĚTLO DRHOVLE 44, 397 01 PÍSEK IČO: 70 86 98 12 ZŘIZOVATEL JIHOČESKÝ KRAJ U ZIMNÍHO STADIONU 1952/2 370 76 ČESKÉ BUDĚJOVICE I / Cíle

Více

Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina. Anotace. Název projektu. Číslo projektu. Název šablony. Stupeň a typ vzdělání

Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina. Anotace. Název projektu. Číslo projektu. Název šablony. Stupeň a typ vzdělání www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět blast Druh učebníh materiálu Cílvá skupina Antace VY_32_INOVACE_02_ZP_12 ZÁKLADY PEČOVATELSTVÍ práva pacientů Pracvní list Žáci s mentálním pstižením, 15 18 let

Více

Plán odpadového hospodářství

Plán odpadového hospodářství Plán dpadvéh hspdářství Rztk výrční vyhdncení za rk 2008 Květen 2009 Vypracval: ing. Zdeněk Smejkal Kancelář Ing. Pavla Nváka, Zámecká 384, 335 61 Spálené Příčí ing.pavel.nvak@seznam.cz ; tel. 603161021

Více

MOZAIKOVNÍK školní rok 2008 / 2009 MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009 - 12 -

MOZAIKOVNÍK školní rok 2008 / 2009 MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009 - 12 - ČÍSLO ÚČTU A INTERNETOVÉ STRÁNKY FIRMY ADEVA, DODÁVAJÍCÍ OBĚDY NA DRUHÝ STUPEŇ, KAM JE TŘEBA ZASLAT MINIMÁLNĚ 200,- Kč, ABY SI DĚTI MOHLI NA PONDĚLÍ OBJEDNAT OBĚD: www.adeva.cz č. ú.:1243116379/0800 SVAČINY

Více

Sledování provedených změn v programu SAS

Sledování provedených změn v programu SAS Sledvání prvedených změn v prgramu SAS Při práci se systémem SAS se v něklika funkcích sleduje, jaké změny byly prvedeny a kd je prvedl. Patří mezi ně evidence změn v mdulu Evidence žáků neb práce s průběžnu

Více

ŠKOLICÍ PŘÍRUČKA POŽÁRNÍ OCHRANA

ŠKOLICÍ PŘÍRUČKA POŽÁRNÍ OCHRANA 2. lékařská fakulta Univerzity Karlvy v Praze V Úvalu 84, Mtl, Praha 5, PSČ 150 06 ŠKOLICÍ PŘÍRUČKA POŽÁRNÍ OCHRANA Šklicí příručka Pžární chrany Obsah: 1 ÚVOD... 3 2 ODPOVĚDNOSTI NA ÚSEKU POŽÁRNÍ OCHRANY...

Více

Šťastné dětství začíná výběrem správné školky!

Šťastné dětství začíná výběrem správné školky! Mateřská škla MiniSvět Tel: 602 348 255; e-mail:inf@minisvetsklka.cz www.minisvetsklka.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ MINISVĚT 2015/2016 Šťastné dětství začíná výběrem správné šklky! Mateřská škla MiniSvět

Více

VY_32_INOVACE_2A03 INTERNETOVÁ BEZPEČNOST

VY_32_INOVACE_2A03 INTERNETOVÁ BEZPEČNOST VY_32_INOVACE_2A03 INTERNETOVÁ BEZPEČNOST Cvičení 2: Internetvá bezpečnst Každý tým vytvří pmcí prgramu MS Wrd seznam alespň 10 rizik, která nám hrzí z internetu. Na závěr zpracujte suhrnný seznam za celu

Více

Laboratorní práce č. 4: Zobrazování spojkou

Laboratorní práce č. 4: Zobrazování spojkou Přírdní vědy mderně a interaktivně FYZIKA 2. rčník šestiletéh studia Labratrní práce č. 4: Zbrazvání spjku ymnázium Přírdní vědy mderně a interaktivně FYZIKA 2. rčník šestiletéh studia ymnázium Test k

Více

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb DZR Světl STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 2016 DOMOV PRO SENIORY SVĚTLO, Dmv se zvláštním režimem DRHOVLE 44, 397 01 PÍSEK IČO: 70 86 98 12 ZŘIZOVATEL JIHOČESKÝ KRAJ U ZIMNÍHO STADIONU 1952/2 370 76

Více

uzavřená podle 1746 odst. 2 občanského zákoníku níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi následujícími smluvními stranami

uzavřená podle 1746 odst. 2 občanského zákoníku níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi následujícími smluvními stranami Smluva revitalizaci, svícení, bnvě, údržbě a prvzvání distribuční sustavy elektrické energie sítě veřejnéh světlení na základě metdy Energy Perfrmance and Quality Cntracting uzavřená pdle 1746 dst. 2 bčanskéh

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 TS Přírdvěda 4 (žijí s námi) Terasft Úvdní menu mžnsti Výukvá část, testy, hry a encyklpedie, Pracvní listy a prjektvé vyučvání Výukvá část, testy, hry a encyklpedie Výuka Zde spustíte celu výuku (Spustit

Více

Kotlík na polévku Party

Kotlík na polévku Party Ktlík na plévku Party 100.054 V3/0107-1 - CZ 1. Obecné infrmace 102 1.1 Infrmace týkající se návdu k bsluze 102 1.2 Vysvětlivky symblů 102 1.3 Zdpvědnst výrbce a záruka 102-103 1.4 Ochrana autrských práv

Více

Doprava a přeprava základní pojmy

Doprava a přeprava základní pojmy Dprava a přeprava základní pjmy Dprava je způsb phybvání se bjektů z místa na míst. Jde přemisťvání. Objektem můžu být předměty, sby, zvířata ale třeba i infrmace neb energie. Dpravní technlgie sestávají

Více

K R O K Z A K R O K E M

K R O K Z A K R O K E M ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ VE ŠKOLNÍM KLUBU PŘI ZÁKLADNÍ ŠKOLE U ŘÍČANSKÉHO LESA, ŠKOLNÍ 2400/4, ŘÍČANY, OKRES PRAHA VÝCHOD, KTEROU ZŘIZUJE MĚSTO ŘÍČANY SE SÍDLEM MASARYKOVO NÁM.

Více

Projektový manuál: SME Instrument Brno

Projektový manuál: SME Instrument Brno Prjektvý manuál: SME Instrument Brn 1 Obsah 1. C je SME Instrument?... 3 1.1 Pslání prgramu... 3 1.2 Stručný ppis prgramu... 3 2. C je SME Instrument Brn?... 3 2.1 Prč vznikl SME Instrument Brn... 3 2.2

Více

DŮLEŢITÉ INFORMACE A POJMY:

DŮLEŢITÉ INFORMACE A POJMY: Výzva k účasti v elektrnickém výběrvém řízení pr kmditu Prdej vyřazených sluţebních sbních vzidel SMO (dále též jen Výzva ) 1. Datum knání: DŮLEŢITÉ INFORMACE A POJMY: Sutěţní kl: 14. 6. 2011 d 10:00 hdin.

Více

Zákonná omezení v chráněných územích

Zákonná omezení v chráněných územích Záknná mezení v chráněných územích Mgr. Libr Opluštil Reginální rzvjvá agentura jižní Mravy Závěrečná prezentace výsledků prjektu Vliv chráněných území na rzvj bcí zkušensti českých a rakuských municipalit

Více

Kde jsem se tu vzal? 1. třída Zajíčci Projekt:

Kde jsem se tu vzal? 1. třída Zajíčci Projekt: 1. třída Zajíčci Prjekt: Kde jsem se tu vzal? Šklní vzdělávací prgram: Rk v přírdě Integrvaný blk: Kd jsem a kde žiji Téma: Kde jsem se tu vzal. Pedaggický záměr: Seznámit děti se vznikem a vývjem člvěka,

Více

Mikrovlnná trouba 610.836

Mikrovlnná trouba 610.836 Mikrvlnná truba 610.836 CZ Uchvejte tut příručku na dstupném místě v blízksti přístrje! V1/0806 OBSAH 1. Obecné infrmace...2 2. Bezpečnst... 4 3. Ddání, balení a skladvání...5 4. Technické vlastnsti...6

Více

Program prevence nehod a bezpečnosti letů

Program prevence nehod a bezpečnosti letů SEKCE LETOVÁ A PROVOZNÍ Odbr bchdní letecké dpravy Směrnice OLD Dplňující výkladvý/vysvětlující materiál k ACJ OPS 1.037 a IEM OPS 3.037 Prgram prevence nehd a bezpečnsti letů CAA-OLD-01/2010 Verze: 1.

Více

DOTAZNÍK PRO ŽADATELE O POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE V DOMOVĚ PRO SENIORY SVĚTLO

DOTAZNÍK PRO ŽADATELE O POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE V DOMOVĚ PRO SENIORY SVĚTLO Dmv pr seniry Světl Dmv pr seniry Světl, Drhvle 44, Písek 397 01 tel: 382 789 611, IČO: 708 69 812 DOTAZNÍK PRO ŽADATELE O POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE V DOMOVĚ PRO SENIORY SVĚTLO Jmén a příjmení:

Více

Doporučení Středočeskému kraji k transformaci ústavní péče v péči komunitní

Doporučení Středočeskému kraji k transformaci ústavní péče v péči komunitní , 3P Cnsulting, s. r.., Římská 12, 120 00 Praha 2 telefn: (+420) 739 548 469 e-mail: inf@trass.cz web: www.trass.cz Dpručení Středčeskému kraji k transfrmaci ústavní péče v péči kmunitní Klient Zakázka

Více

Metoda klíčových ukazatelů pro činnosti zahrnující zvedání, držení, nošení

Metoda klíčových ukazatelů pro činnosti zahrnující zvedání, držení, nošení Metda klíčvých ukazatelů pr činnsti zahrnující zvedání, držení, nšení Pkyny pr pužití při hdncení pracvních pdmínek Hdncení se prvádí v pdstatě pr činnsti ruční manipulace a musí se týkat jednh pracvníh

Více

Školní rok 2015 / 2016

Školní rok 2015 / 2016 P R A C O V N Í P L Á N (přílha 1 k ŠVP pr šklní rk 2015/2016) Šklní rk 2015 / 2016 Prjednán na pedaggické radě dne 28.8.2015.. I. Infrmace škle 1. Prvz mateřské škly: d 6.30 hd. d 16.00 hd. 2. Zřizvatel:

Více

Návrh zákona o evidenci tržeb připomínkové řízení

Návrh zákona o evidenci tržeb připomínkové řízení Návrh zákna evidenci tržeb připmínkvé řízení Infrmace k 31.3.2015 (a k 9.4.2015) Zpracval: Bhuslav Čížek, SHP SP ČR Znění předlžené p úpravách vychází z připmínkvéh řízení a jednání s MF. Veškeré naše

Více

15. Pasteurovy pipety

15. Pasteurovy pipety 3-5 years Název aktivity: Jak dluh vydrží mýdlvá bublina? 15. Pasteurvy pipety Vzdělávací bsah: Člvěk a svět / Chemie Klíčvé pjmy: C je t chemie a jak suvisí s naším světem (pr předšklní věk). Cílvá věkvá

Více

Nabídka DVPP pro období září - prosinec 2011

Nabídka DVPP pro období září - prosinec 2011 Prjekty: DVPP v Chebu Reg. č.: CZ.1.07/1.3.11/02.0008 DVPP v Sklvě Reg. č.: CZ.1.07/1.3.11/02.0006 DVPP v Karlvých Varech Reg. č.: CZ.1.07/1.3.11/02.0004 Nabídka DVPP pr bdbí září - prsinec 2011 Vážené

Více

ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE. Oddíl I. Základní úkol domova mládeže

ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE. Oddíl I. Základní úkol domova mládeže ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE Oddíl I. Základní úkl dmva mládeže Dmv mládeže má za úkl zabezpečit ubytvání, stravvání a výchvu, která navazuje na výchvně vzdělávací činnst Střední průmyslvé škly a Obchdní akademie,

Více

chtít a pak už nebudeš moci. Jan Werich

chtít a pak už nebudeš moci. Jan Werich 1 9/2012 Neříkej, že nemůžeš, když nechceš. Prtže přijdu velmi brzy dny, kdy t bude dalek hrší. Budeš pr změnu Alfa Sftware, s.r.. tel.: 376 709 890 www.alfasftware.cz Pražská 22 fax: 376 709 889 e-mail:

Více

Silverline A135.009 V1/0612

Silverline A135.009 V1/0612 Silverline A135.009 V1/0612 CZ 1. Obecné infrmace 134 1.1 Infrmace týkající se návdu k bsluze 134 1.2 Vysvětlivky symblů 134 1.3 Zdpvědnst výrbce a záruka 135 1.4 Ochrana autrských práv 135 1.5 Prhlášení

Více

KAPITOLA II ZÁKON NA OCHRANU OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POVINNOSTI...13 KAPITOLA III PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY K ZÁKONU O OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POPIS...

KAPITOLA II ZÁKON NA OCHRANU OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POVINNOSTI...13 KAPITOLA III PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY K ZÁKONU O OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POPIS... Zákn č. 201/2012 Sb., chraně vzduší základní pvinnsti prvzvatelů zdrjů znečišťvání vzduší ing. Zbyněk Krayzel, Pupětva 13/1383, 170 00 Praha 7 Hlešvice 266 711 179, 602 829 112 ZBYNEK.KRAYZEL@SEZNAM.CZ

Více

Témata modulu a úkoly jsou využitelné ve výuce tematické oblasti RVP Člověk a svět práce ve středních školách.

Témata modulu a úkoly jsou využitelné ve výuce tematické oblasti RVP Člověk a svět práce ve středních školách. Vstup na trh práce Antace Mdul ppisuje přístupy, způsby a dvednsti ptřebné pr úspěšné hledání práce. Jeh sučástí jsu úkly k jedntlivým tématům a výběr adres pracvních serverů s nabídkami práce. Tip pr

Více

Metodický návod na pořádání soutěží OBEDIENCE CZ.

Metodický návod na pořádání soutěží OBEDIENCE CZ. Úvd Metdický návd na přádání sutěží OBEDIENCE CZ. Veškerá sprtvní činnst musí být prváděna v suladu s platnými předpisy : Zkušebním řádem Obedience v ČR Sutěžním řádem Obedience v ČR Pravidly psuzvání

Více

VYUŽITÍ MULTIMEDIÁLNÍ TECHNIKY VE VÝUCE ANGLIČTINY UČÍME SE ANGLIČTINU S INTERAKTIVNÍ TABULÍ SMARTBOARD

VYUŽITÍ MULTIMEDIÁLNÍ TECHNIKY VE VÝUCE ANGLIČTINY UČÍME SE ANGLIČTINU S INTERAKTIVNÍ TABULÍ SMARTBOARD VYUŽITÍ MULTIMEDIÁLNÍ TECHNIKY VE VÝUCE ANGLIČTINY UČÍME SE ANGLIČTINU S INTERAKTIVNÍ TABULÍ SMARTBOARD Cíle kurzu: Účastník získá ptřebné infrmace a prakticky si svjí metdy, tipy a triky k efektivnímu

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,jak se měří svět na ZŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,jak se měří svět na ZŠ Kurz DVPP Žádst akreditaci DVPP Vzdělávací prgram,,jak se měří svět na ZŠ Vzdělávací prgram,,jak se měří svět na ZŠ Přadvé čísl: 21 1. Název vzdělávacíh prgramu: Jak se měří svět na ZŠ 2. Obsah - pdrbný

Více

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha - východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82 Úvaly ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha - východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82 Úvaly ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škla Úvaly, kres Praha - výchd nám. Arnšta z Pardubic 8, 250 82 Úvaly ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 816/2015 Vypracval: Schválil: Pedaggická rada prjednala dne: 31. 8. 2015 Šklská

Více

Koordinátorem EVVO pro školní rok 2015/16 byla stanovena Mgr. Bc. Lenka Martinková.

Koordinátorem EVVO pro školní rok 2015/16 byla stanovena Mgr. Bc. Lenka Martinková. Akční plán pr šklní rk 2015/16 Charakteristika akčníh plánu Akční plán vychází ze Šklníh plánu EVVO a je sestavván vždy na 1 šklní rk. Nedílnu sučástí je vyhdncení akčníh plánu. Krdinátr EVVO Krdinátrem

Více

STAVEBNÍ BYTOVÉ DRUŽSTVO PORUBA

STAVEBNÍ BYTOVÉ DRUŽSTVO PORUBA STAVEBNÍ BYTOVÉ DRUŽSTVO PORUBA zapsané ve veřejném rejstříku, vedeném Krajským bchdním sudem v Ostravě, ddíl Dr. XXII, vlžka 392. IČ: 00 40 84 41 schválený shrmážděním delegátů SBD Pruba 28. 5. 2015 Ing.

Více

Aktuální provozní řád

Aktuální provozní řád Aktuální prvzní řád SPOLEK PŘÁTEL PLAVÁNÍ A SAUNOVÁNÍ, z.s., Jesenice www.vdnideti.cz Suhlas s tímt prvzním řádem je pdmínku pr účast v kurzu a rdiče jej stvrzují vyplněním a desláním přihlášky (Prvzní

Více

9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2011: Zaměstnávání zdravotně postižených osob

9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2011: Zaměstnávání zdravotně postižených osob LFS ad hc mdule 2011 n empyment f disabled peple 9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2011: Zaměstnávání zdravtně pstižených sb Ad hc mdul 2011 bude šetřen na 1. vlně (resp. pdle čtvrtletí zařazení sčítacíh

Více

C.A.P. PRŮVODCE ŠKOLOU V PŘÍRODĚ

C.A.P. PRŮVODCE ŠKOLOU V PŘÍRODĚ C.A.P. PRŮVODCE ŠKOLOU V PŘÍRODĚ OBSAH: Dprava Ubytvání Stravvání Zdravtnický dhled Výchvný persnál Celdenní prgram Servis pedaggickým pracvníkům a infrmace pr rdiče a šklu Pjištění Kntakty DOPRAVA Splupracujeme

Více

Simulátor krizových procesů na úrovni krizového štábu. Systémová dokumentace

Simulátor krizových procesů na úrovni krizového štábu. Systémová dokumentace UNIVERZITA OBRANY Simulátr krizvých prcesů na úrvni krizvéh štábu Systémvá dkumentace LUDÍK, Tmáš; NAVRÁTIL, Jsef; KISZA, Karel; ADAMEC, Vladimír 24.1.2012 Ppis systému Simulátr krizvých prcesů na úrvni

Více

PRAVIDLA SOUTĚŽE Tesco recepty - soutěž pro zaměstnance

PRAVIDLA SOUTĚŽE Tesco recepty - soutěž pro zaměstnance PRAVIDLA SOUTĚŽE Tesc recepty - sutěž pr zaměstnance A. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Prvzvatelem sutěže, který má na starsti technicku a rganizační stránku sutěže, je splečnst Brandz Friendz Prductin s.r.., se sídlem

Více

Seminář z biologie. Charakteristika vyučovacího předmětu

Seminář z biologie. Charakteristika vyučovacího předmětu Seminář z bilgie Časvá dtace: 4 hdiny ve 4. rčníku Charakteristika vyučvacíh předmětu Čtyřhdinvý seminář vyučvaný ve čtvrtém rčníku (ktávě) je zaměřený na přípravu ke šklní maturitě z bilgie a k přijímacím

Více

Smlouva č. /2014 o poskytování služby sociální péče domova se zvláštním režimem. Oáza pokoje pro psychicky nemocné

Smlouva č. /2014 o poskytování služby sociální péče domova se zvláštním režimem. Oáza pokoje pro psychicky nemocné Smluva č. /2014 pskytvání služby sciální péče dmva se zvláštním režimem Oáza pkje pr psychicky nemcné dle 91 zákna č. 108/2006 Sb., sciálních službách, v platném znění. (dále jen Smluva) paní / panem (dále

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. ZŠ Kosmonosy, Podzámecká 1, 293 06 Kosmonosy

ŠKOLNÍ ŘÁD. ZŠ Kosmonosy, Podzámecká 1, 293 06 Kosmonosy ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ Ksmnsy, Pdzámecká 1, 293 06 Ksmnsy Obsah 1. Práva a pvinnsti žáka a záknných zástupců... 3 1.1. Žáci mají práv:... 3 1.2. Záknní zástupci mají práv ( 21 zákna č. 561/2004Sb.):... 3 2. Pvinnsti

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dovednosti o.p.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dovednosti o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dvednsti.p.s. Výrční zpráva Nadání a dvednsti.p.s. za rk 2012 je zpracvána v suladu s ustanvením 21 zákna čísl 248/1995 Sb., becně prspěšných splečnstech. V Praze dne

Více