Vy h o d n o c e n í pl n ě n í r o č n í h o. Mor a v s k o s l e z s k o. p l á n u Úř a d u Re g i o n á l n í

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vy h o d n o c e n í pl n ě n í r o č n í h o. Mor a v s k o s l e z s k o. p l á n u Úř a d u Re g i o n á l n í"

Transkript

1 Vy h o d n o c e n í pl n ě n í r o č n í h o p l á n u Úř a d u Re g i o n á l n í r a d y Moravskoslezsko p ř i r e a l i z a c i Re g i o n á l n í h o o p e r a č n í h o pr o g r a m u Mor a v s k o s l e z s k o 2009

2

3 Úvodní slovo V roce 2009 se Regionálnímu operačnímu programu Moravskoslezsko dařilo naplňovat dlouhodobý strategický plán, který zaručuje, že region efektivně a spolehlivě využije v letech 2007 až 2015 celých 716 milionů EUR, které má k dispozici. Poděkování za to patří žadatelům a příjemcům dotací, členům Výboru Regionální rady a Monitorovacího výboru, zaměstnancům, kolegům z Evropské komise a ministerstev i všem partnerům v regionu i mimo něj. Rok to byl dozajista zajímavý. Finanční a hospodářská krize evokovala nové potřeby, které jsme reflektovali v doplněném plánu výzev a inovovaným způsobem proplácení dotací, tzv. modifikovanými platbami. Vliv recese se rovněž projevil u žadatelů a příjemců z programu, některé projekty se v čase posunuly či dokonce zrušily. Celkově však realizace podpořených projektů běží dobře. Regionální radě Moravskoslezsko se vrací úsilí, jež bylo vynaloženo ve fázi přípravy. Systém hodnocení projektů, který metodou Cost-benefit analýzy vyhodnocuje nejen finanční, ale i celospolečenskou efektivitu projektů, umožňuje posuzovat celkovou efektivitu investovaných prostředků programu. Ta nyní činí bezmála 11 % a je důkazem, že se skutečně jedná o investice do naší budoucnosti, a ne spotřebu naší současnosti. To je, dle mého názoru, skutečné dlouhodobé protikrizové opatření, jelikož je zřejmé, že prostředky jsou stále vzácnější a jejich vynaložení se musí o to pečlivěji zvažovat. Dobrý finanční plán hotovostních toků u projektů zároveň dává jasnou představu, kolik prostředků bude nutné v budoucnu vynaložit na provoz nově vybudované infrastruktury. Každý z žadatelů musí sám zodpovědně zvážit, zda na to bude skutečně v budoucnu mít. Nespornou pozitivní skutečností je kvalita, stabilita a výkonnost týmu na Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko. Chuť společně dosahovat špičkových výsledků, nízká míra fluktuace a nemocnosti umožňuje zvládnout maximální zátěž, která ROP i v následujících letech čeká. A to vše při ctění základních hodnot fair-play hry a vstřícné profesionální služby. Vážíme si již získané důvěry, partnerství a spolupráce. Děláme vše pro to, abychom si zasloužili vaši důvěru i nadále. Abychom mohli dále společně přispívat k rozvoji našeho moravskoslezského regionu. David Sventek

4 ZE ŽIVOTA ÚSPĚŠNÝCH PROJEKTŮ

5 Poslání, vize a hodnoty Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko Poslání úřadu: Naší profesionální službou přispíváme k evropské soudržnosti a dynamickému rozvoji regionu. Vize úřadu Efektivní, zákaznicky a partnersky orientovaná organizace ctící hodnoty fair play. Pod slovem EFEKTIVNÍ máme na mysli rovnováhu mezi produkcí a produkční schopností, mezi tím, jaké má organizace k dispozici zdroje a jaký produkuje výstup. Myslíme organizaci se zavedenou a přijatou kulturou výkonu. Hodnoty úřadu HRAJEME FÉR A V TÝMU. Ctíme principy fair play a u všeho, co děláme, se ptáme: Je to fér? Poctivě děláme svou práci. Věříme v sílu týmu a jeho schopnost dosáhnout synergických výsledků. Zároveň věříme v individualitu jedinců, respektujeme a vážíme si odlišností a navzájem od sebe žádáme individuální výkonnost. Slova ZÁKAZNICKY A PARTNERSKY ORIENTOVANÁ pro nás znamenají organizaci, která reaguje na očekávání klíčových aktérů (žadatelů o dotace a příjemců dotací, výboru regionálního rozvoje, reprezentantů EU, zaměstnanců atd.), která uspokojuje jejich potřeby způsobem, jako by na tom závisela její existence. Spojením slov CTÍCÍ HODNOTY FAIR PLAY rozumíme nastavení všech procesů v organizaci tak, aby bylo zajištěno transparentní, nediskriminační a spravedlivé rozdělení prostředků, které jsou skrze úřad alokovány do regionu. Zároveň máme na mysli nastavení takového interního prostředí, kde je formální kontrola pouze doplňkovým kontrolním mechanizmem, protože v prostředí důvěry fungují individuální sebeřídící a sebekontrolní mechanizmy jednotlivých členů týmu. VSTŘÍCNĚ A OCHOTNĚ. Přistupujeme ke klientům způsobem: Vítejte, jak vám můžeme pomoci? A skutečně jsme jim nápomocni. Uvědomujeme si, že kdyby nebylo žadatelů a příjemců, neexistovala by naše organizace a stejně tak ani naše pracovní pozice. JEDNODUŠE. Nic zbytečně nekomplikujeme. MODERNĚ S DOBOU. Hledáme a nalézáme moderní a efektivní cesty řešení, které ulehčují práci nejen nám, ale především našim zákazníkům a partnerům. SPOLEČNĚ S VÁMI. Chápeme svou roli tak, že jsme součástí celku. Aktivně nabízíme partnerství jako preferovanou formu spolupráce a aktivně se partnerství účastníme.

6 Strategické cíle na období 2007 až 2013 a klíčové faktory úspěchu Strategické cíle definované níže jsou v souladu a vycházejí z globálního cíle Regionálního operačního programu NUTS II Moravskoslezsko. Globální cíl ROP Moravskoslezsko Urychlit rozvoj regionu a zvýšit jeho konkurenceschopnost efektivnějším využitím jeho potenciálu. Tohoto cíle bude dosaženo zejména zvyšováním kvality života obyvatel a atraktivity regionu pro investory a návštěvníky, zlepšováním podmínek pro práci i volný čas, zejména modernizací dopravní infrastruktury a rozvojem dalších atributů spokojenosti obyvatel a návštěvníků regionu. Konkurenceschopnost regionu Moravskoslezsko bude posilována vytvářením příhodných podmínek pro podnikání a aktivním marketingem Moravskoslezského kraje. Strategické cíle Zajistit, aby investované prostředky programu byly zhodnoceny minimálně 8 % (ekonomické vnitřní výnosové procento). Naplnit 100 % indikátorů prioritních os ROP Moravskoslezsko. Zajistit certifikované výdaje v rámci ROP Moravskoslezsko dle plánu. Zvýšit povědomí o ROP Moravskoslezsko na 30 % v roce 2010 a 60 % v roce Vybudovat pozitivní image Regionální rady Moravskoslezsko. Klíčové faktory Mít stabilní tým kompetentních profesionálů. Udržovat kulturu respektující společné hodnoty. Zavést a udržovat fungující systémy řízení (strategické, operativní, procesní i projektové řízení, řízení rizik, řízení kvality). Zajistit v čase dostatečné finanční zdroje pro krytí činností úřadu.

7 STRATEGICKÉ CÍLE ÚŘADU REGIONÁLNÍ RADY NA LÉTA mil. 8 % Plán výzev Plán cert. výdajů Hranice n+3/ STRATEGICKÉ CÍLE 8 % Zajistit, aby investované prostředky programu byly minimálně zhodnoceny 8 %. Naplnit 100 % indikátorů prioritních os ROP MS. Zvýšit povědomí o ROP na 30 % v roce 2010 a 60 % v roce Vybudovat pozitivní image Regionální rady Moravskoslezsko Zajistit certifikované výdaje v rámci ROP dle plánu.

8 Vyhodnocení hlavních strategických cílů a jejich plnění v roce 2009 Strategické cíle Regionální rady Moravskoslezsko pokrývají zejména výsledkovou a finanční rovinu programu. Vedle toho se ve strategickém plánu objevují témata spojená s publicitou programu a image Regionální rady. konec pomyslného řetězce od vyhlášených výzev po proplacené žádosti o platbu. ROP Moravskoslezsko úspěšně uskutečnil pilotní certifikaci prostředků ve výši 710 milionů korun, skutečná hodnota součtu plateb však zůstala za očekáváním o 12 %. Zajistit, aby vybrané a schválené projekty měly kumulovanou plánovanou hodnotu ekonomického vnitřního výnosového procenta ve výši 8 %. Tento ukazatel prediktivním způsobem hodnotí socioekonomickou návratnost projektu a eliminuje ty záměry, které nejsou pro společnost přínosné, nebo tento přínos neprokázaly. Míra efektivity je měřena ukazatelem EIRR, jehož hodnota přesáhla požadovaných 8 % o více než 2 procentní body. Řídit naplňování indikátorů programu. Každý operační program má danou sadu indikátorů, na kterých bude následně prokazovat úspěšnost své realizace z pohledu dosažení výstupů a výsledků za alokované zdroje. ROP Moravskoslezsko plánuje dosažení indikátorů ve vazbě na alokované prostředky a hlídá reálnost nákupu indikátorů za peníze v čase. Do konce roku tvořil celkový ukazatel dosažených indikátorů 138 % plánu. Dosáhnout plánované cílové hodnoty certifikovaných výdajů. Plán realizovaných plateb a certifikovaných výdajů v sobě zahrnuje všechny finanční parametry programu a tvoří samotný Realizovat aktivity komunikačního plánu. Plánování, realizace a hodnocení komunikace ROP Moravskoslezsko patří k silným stránkám programu. V roce 2009 byly realizovány všechny plánované aktivity Komunikačního plánu, jejichž reálný dopad na žadatele lze měřit aktivním skóre úspěšných a neúspěšných projektů, stejně tak jako minimální mírou vyřazených projektů z formálních důvodů či z důvodu nesouladu tématu projektu s programem (dlouhodobě pod 3 %). Pozitivní hodnocení si v průzkumu mezi našimi partnery získala také značka informačního a poradenského servisu Dobrá rada. Zvyšovat počet mediálních zmínek o Regionální radě Moravskoslezsko a Regionálním operačním programu Moravskoslezsko s pozitivním dopadem. Více než 94 % mediálních zmínek o programu a organizaci mělo v roce 2009 neutrální či pozitivní konotaci, jedinou výjimku tvořilo téma převisu poptávky v oblasti podpory rozvoje venkova. Regionální operační program Moravskoslezsko je z pohledu mediální přítomnosti dlouhodobě nejcitovanějším regionálním operačním programem v České republice.

9 Realizace dlouhodobého plánu v roce 2009 a plán na rok 2010 Do konce roku 2009 bylo z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko vyhlášeno celkem 44 výzev pro předkládání projektů, v nichž bylo předloženo celkem 785 projektových žádostí s požadavkem na dotaci 14,6 miliardy korun. Z 520 vyhodnocených projektů jich bylo podpořeno 273 částkou 6,3 miliardy korun. Neúspěšných projektů bylo 245, dva byly žadatelem staženy. Deset projektů bylo vyřazeno po schválení, nebo od nich příjemci odstoupili. Dalších 265 projektů bylo v procesu hodnocení. Ke stejnému datu bylo předloženo 216 žádostí o platbu v objemu 2,2 miliardy korun požadované dotace, proplaceno bylo 144 žádostí o platbu v celkovém objemu dotace 1,6 miliardy korun. 900 mil. EUR Plán ,9 mil. EUR certifikováno ,3 mil. EUR plán certifikace ,4 mil. EUR Plán výzev Plán cert. výdajů Hranice n+3/

10 Klíčové faktory úspěchu a jejich vyhodnocení Dlouhodobý úspěch Regionální rady Moravskoslezsko je odvozen od investic do vlastního lidského potenciálu. Právě lidé jsou největším bohatstvím organizace. Rozvíjení kompetence a schopností se odráží nejen ve spokojenosti zaměstnanců, ale návazně například také ve kvalitě poskytovaných služeb. V dlouhodobé organizační strategii lidských zdrojů je kladen důraz na hledání rovnováhy mezi požadovanou výkonností zaměstnance, prostorem pro jeho individuální rozvoj a spokojeností plynoucí z vyhovující organizační struktury. Organizační strategie dosahuje výsledky Zaměstnanec efektivní a loajální stále se rozvíjí Plán osobního rozvoje má z práce radost Kultura organizace Jedním z klíčových faktorů úspěchu je udržení míry fluktuace pod 10 %. V roce 2009 se tuto hodnotu podařilo udržet dokonce pod třemi procentními body.

11 ZE ŽIVOTA ÚSPĚŠNÝCH PROJEKTŮ

12 Celková efektivita administrace ROP Moravskoslezsko Pod pojmem celková efektivita rozumíme vzájemný vztah mezi účinností programu, měřenou ekonomickým vnitřním výnosovým procentem, rychlostí, vyjádřenou objemem vyplácených prostředků v čase, a kvalitou, kterou deklarují výsledky kontrol a auditů. Ekonomická efektivita OP 11 % EIRR 8 % EIRR Aktuální stav Plánovaný stav 88 % plánu 100 % plánu 98 % 100 % Rychlost realizace OP Spolehlivost realizace OP Indikátor EIRR, vyjadřující kumulovanou plánovanou hodnotu ekonomického vnitřního výnosového procenta, je sledován na úrovni strategie programu. Rychlost realizace programu nejlépe vystihuje součet realizovaných plateb, jedná se o předstihový indikátor pro sumu certifikovaných výdajů. Spolehlivost realizace programu měříme výsledky kontrol, přezkumů a auditů, respektive počtem závažných či systémových nálezů.

13 Významné události roku 2009 JESSICA Zavedení nového revolvingového nástroje strukturálních fondů pro návratné financování rozvoje měst (iniciativa JESSICA) představuje velkou výzvu, jež oslovila také Regionální radu Moravskoslezsko. V roce 2009 byl ustaven projektový tým s cílem ověřit proveditelnost implementace tohoto nástroje a prokázat jeho přínosnost pro náš region. Tato snaha vyústila v rozhodnutí Výboru Regionální rady a Monitorovacího výboru o přesunu částky 20 milionů EUR do regionálního holdingového fondu JESSICA. Partnerem zavedení Jessicy je Evropská investiční banka. European Public Sector Award Regionální rada Moravskoslezsko získala mezinárodní ocenění European Public Sector Award (EPSA) 2009 za inovativní a efektivní přístup k řízení ve veřejné správě. Porotu zaujala svým pojetím Inspired by business, způsobem řízení inspirovaným dobrou praxí ze soukromé sféry. Dočkala se uznání za dlouhodobé nastavení strategických cílů, k jejichž naplňování přispívá definovaná organizační strategie, systematický způsob plánování a zvolená organizační struktura. Slavnostní vyhlášení druhého ročníku soutěže evropských organizací působících ve veřejném sektoru proběhlo 4. listopadu 2009 v Maastrichtu. Modifikované platby Po celý rok 2009 probíhaly přípravy zavedení modelu tzv. modifikovaných plateb. V říjnu byla tato snaha deklarována a vztažena na projekty předkládané od listopadu První modifikovaná platba proběhla v březnu Model je založený na financování odkontrolovaných faktur spojených s projekty pomocí speciálního účtu a příjemcova podílu přímo na účty dodavatelů, aniž by bylo zapotřebí předfinancovat je ze strany příjemce. Modifikované platby mají za cíl zlevnit, urychlit a usnadnit proplácení dotací. Příklady dobré praxe z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Společnost Berman Group zpracovala na zakázku Národního orgánu pro koordinaci (MMR) Strategickou zprávu ČR 2009, která hodnotí mimo jiné i stav realizace strukturálních fondů v České republice. Zpracovatelé analyzovali všechny operační programy a identifikovali sedm příkladů dobré praxe, z čehož tři pochází z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko konkrétně se jedná o aplikaci ukazatele vnitřního výnosového procenta (EIRR) jako univerzálního hodnotícího kritéria pro posuzování přínosů projektů, webový nástroj pro zpracování cost-benefit analýzy (CBA) a komunikační kampaň týkající se cen zpracování studií proveditelnosti.

14 ZE ŽIVOTA ÚSPĚŠNÝCH PROJEKTŮ

15 Roční strategické cíle organizace pro rok 2010 Zajistit, aby vybrané a schválené projekty měly kumulovanou plánovanou hodnotu EIRR ve výši 8 %, evidovat a monitorovat plnění plánu indikátorů, řídit výzvami a kritérii výběru naplňování indikátorů, aby byl stav celkového (průměrného) plnění indikátorů v úrovni 100 % alokace, ke konci roku dosáhnout plánované cílové hodnoty indikátorů, dosáhnout plánované cílové hodnoty certifikovaných výdajů zajištěním přírůstků roku 2010, zajistit dostatek finančních prostředků v rozhodnutí o poskytnutí dotace na rok 2011, připravit podmínky pro vyhlášení první výzvy pro fondy rozvoje měst v rámci implementace nástroje JESSICA, příprava koncepce čerpání fondů Evropské unie po roce 2013 v regionu, realizovat aktivity naplánované v Komunikačním plánu pro rok 2010 a dosáhnout nejméně 85 % plánovaných cílových hodnot, zvyšovat počet mediálních zmínek o Regionální radě Moravskoslezsko a Regionálním operačním programu Moravskoslezsko s pozitivním dopadem při dosažení 80 % zmínek s neutrálním či pozitivním hodnocením.

16

MANAŽERSKÝ SOUHRN VÝROČNÍ ZPRÁVA O PROVÁDĚNÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO ZA ROK 2011

MANAŽERSKÝ SOUHRN VÝROČNÍ ZPRÁVA O PROVÁDĚNÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO ZA ROK 2011 Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko Úřad Regionální rady MANAŽERSKÝ SOUHRN VÝROČNÍ ZPRÁVA O PROVÁDĚNÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO ZA ROK 2011 ke

Více

Regionální operační program Moravskoslezsko

Regionální operační program Moravskoslezsko Regionální operační program Moravskoslezsko Datum: Místo: Prezentuje: 2009-04-23 Brno Kateřina Plachá Obsah prezentace: Strategické plánování ÚRR MS Aktuální finanční stav ROP MS První ovoce úspěšné projekty

Více

AKTUÁLNÍ INFORMACE O REGIONÁLNÍM OPERAČNÍM PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA. Bouzov, 8. října 2008

AKTUÁLNÍ INFORMACE O REGIONÁLNÍM OPERAČNÍM PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA. Bouzov, 8. října 2008 AKTUÁLNÍ INFORMACE O REGIONÁLNÍM OPERAČNÍM PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Bouzov, 8. října 2008 STRUČNÁ STATISTIKA Počet předložených projektů 650 (k 17. 9. 2008) Počet schválených projektů 340 Schválená finanční

Více

Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů

Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, MPO 3. prosince 2013, Praha Strategická orientace OPPI Klíčový

Více

Regionální operační program. Postupy čerpání dotací z

Regionální operační program. Postupy čerpání dotací z Regionální operační program Střední Morava Postupy čerpání dotací z Evropské unie 1. Audit shody připravenost Úřadu Regionální rady k implementaci ROP Střední Morava a. Nyní probíhá reaudit b. Vliv na

Více

Prevence podvodného a korupčního jednání v podmínkách ROP Moravskoslezsko

Prevence podvodného a korupčního jednání v podmínkách ROP Moravskoslezsko Prevence podvodného a korupčního jednání v podmínkách ROP Moravskoslezsko Datum: Místo: Prezentuje: 16. května 2013 Praha Ing. David Sventek, MBA Organizační strategie Při vzniku Úřadu Regionální rady

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

Shrnutí Výroční zprávy o implementaci Operačního programu Rybářství za rok pro veřejnost

Shrnutí Výroční zprávy o implementaci Operačního programu Rybářství za rok pro veřejnost Shrnutí Výroční zprávy o implementaci Operačního programu Rybářství 2014 2020 za rok 2016 pro veřejnost 1 Úvod Výroční zpráva o implementaci Operačního programu Rybářství je zpracována na základě článku

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 08 V331 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

Jak fungují evropské dotace

Jak fungují evropské dotace Jak fungují evropské dotace Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Základní principy získávání

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

Hodnotící tabulka. Kritérium 1 platné od: Schváleno usnesením MV: č. 098/MV13/11. Kritérium 2 platné od:

Hodnotící tabulka. Kritérium 1 platné od: Schváleno usnesením MV: č. 098/MV13/11. Kritérium 2 platné od: Příloha č. 3 Hodnotící tabulka Kritéria pro výběr projektů předkládaných v rámci prioritní osy 2 Podpora prosperity regionu, dílčí oblasti podpory 2.1.2 Rozvoj infrastruktury sociálních služeb. Pro výzvu

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

Příprava programového období 2014-2020. Ing. Daniela Nohejlová

Příprava programového období 2014-2020. Ing. Daniela Nohejlová Příprava programového období 2014-2020 Ing. Daniela Nohejlová Evropský fond pro regionální rozvoj Evropské strukturální a investiční fondy 2014 2020 Hlavní východiska příprav programového období 2014-20

Více

ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí

ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí Manažerské shrnutí Evaluační aktivita Roční zhodnocení Regionálního operačního programu

Více

ANALÝZA ČERPÁNÍ PROSTŘEDKŮ EU V OBDOBÍ 2004-2007

ANALÝZA ČERPÁNÍ PROSTŘEDKŮ EU V OBDOBÍ 2004-2007 ANALÝZA ČERPÁNÍ PROSTŘEDKŮ EU V OBDOBÍ 2004-2007 Podle aktuálních údajů se k 31. 12. podařilo beze zbytku vyčerpat peníze vyčleněné v evropských fondech na rok 2004, a to i v programech pro hlavní město

Více

Zdroje pro EVVO aktivity

Zdroje pro EVVO aktivity Zdroje pro EVVO aktivity Tato aktivita probíhá v rámci projektu "Environmentální vzdělávání úřadu jako příležitost pro kvalitní rozvoj obce", financovaného ze zdrojů Státního fondu životního prostředíčr.

Více

Operační program Podnikání a inovace 2007-2013

Operační program Podnikání a inovace 2007-2013 Operační program Podnikání a inovace 2007-2013 Aktuální stav implementace Ing. Zuzana Matějíčková Ředitelka odboru implementace strukturálních fondů, MPO ČR Operační program Podnikání a inovace (OPPI)

Více

Lze Evropské peníze rozdělovat fér?

Lze Evropské peníze rozdělovat fér? Lze Evropské peníze rozdělovat fér? Etika v podnikání a ve společnosti 2009 Datum: Místo: Prezentuje: 12. 11. 2009 Ostrava David Sventek Obsah prezentace: Stručné představení Regionální rady MS Od vize

Více

Pilotní projekt MPO na podporu začínajících firem formou kapitálových vstupů: seed fond

Pilotní projekt MPO na podporu začínajících firem formou kapitálových vstupů: seed fond Pilotní projekt MPO na podporu začínajících firem formou kapitálových vstupů: seed fond Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Leden 2012, Praha Připravujeme pilotní projekt na

Více

Jak financovat ICT projekty z EU fondů. Martin Dolný 6.-7.4.2009

Jak financovat ICT projekty z EU fondů. Martin Dolný 6.-7.4.2009 Jak financovat ICT projekty z EU fondů Martin Dolný 6.-7.4.2009 Současná situace v čerpání EU fondů Pomalé čerpání Menší zájem, obava z komplikovanosti systému Krize Redefinice dotačních priorit Zneužívání

Více

Regionální operační program NUTS II Severovýchod

Regionální operační program NUTS II Severovýchod Regionální operační program NUTS II Severovýchod Řízení projektů financovaných z fondů Evropské unie Hotel Studánka, Rychnov nad Kněžnou, 25.11.2010 ROP Severovýchod Víceletý rozvojový programový dokument,

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 08 V31 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Poslední novinky k čerpání z Evropských fondů

Poslední novinky k čerpání z Evropských fondů 5. května 2016, Praha 1 Poslední novinky k čerpání z Evropských fondů MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI 5. května 2016, Praha 5. května 2016, Praha 2 Globální pohled na evropské

Více

Jak fungují evropské dotace

Jak fungují evropské dotace Jak fungují evropské dotace Jan Balek j.balek@regionhranicko.cz Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Základní principy získávání dotací Osnova prezentace:

Více

Zhodnocení ROP Střední Morava. Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Zhodnocení ROP Střední Morava. Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Zhodnocení ROP Střední Morava Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Obsah: 1. Pokrok v realizaci ROP Střední Morava 2. Plnění monitorovacích

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 28 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

ETICKÝ KODEX: MŮJ A NÁŠ ZÁKLAD PRO PRÁCI A SPOLUPRÁCI

ETICKÝ KODEX: MŮJ A NÁŠ ZÁKLAD PRO PRÁCI A SPOLUPRÁCI ETICKÝ KODEX: MŮJ A NÁŠ ZÁKLAD PRO PRÁCI A SPOLUPRÁCI Etika je slovo, slušnost je čin. M.Fischel 1. Úvod Etický kodex zaměstnanců stanoví pravidla, která vycházejí ze sdílených hodnot a kultury organizace.

Více

Budoucnost cestovního ruchu v regionech. z pohledu krajské samosprávy

Budoucnost cestovního ruchu v regionech. z pohledu krajské samosprávy Budoucnost cestovního ruchu v regionech z pohledu krajské samosprávy Ing. Jindřich Ondruš předseda komise Rady Asociace krajů ČR pro cestovní ruch člen Rady Zlínského kraje Vznik krajů subjekty odpovídající

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 08 V42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Podíl ERDF, k strana:2

Podíl ERDF, k strana:2 Manažerské shrnutí Regionální operační program Jihovýchod je jedním ze sedmi regionálních operačních programů v České republice v období 2007 2013. Jeho prostřednictvím jsou naplňovány cíle politiky hospodářské

Více

REGIONÁLNÍ RADA REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO

REGIONÁLNÍ RADA REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO Příloha č. 2 REGIONÁLNÍ RADA REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO U S N E S E N Í z 9. zasedání VÝBORU REGIONÁLNÍ RADY, konaného dne 5. 9. 2007 -------------------------------------------------------------

Více

Rizika a budoucnost evropských fondů z pohledu koordinátora

Rizika a budoucnost evropských fondů z pohledu koordinátora Rizika a budoucnost evropských fondů z pohledu koordinátora Ing. Daniel Braun, M.A. Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor řízení a koordinace NSRR 1 nok@mmr.cz Strategie pro období 2007 2013 (Evropský

Více

Informace o aktuálním stavu příprav seed fondu

Informace o aktuálním stavu příprav seed fondu Informace o aktuálním stavu příprav seed fondu Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje 5. prosince 2011, Praha Obsah vystoupení I. Východiska pro založení II. Základní pilíře(včetně

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

Výzva I programu podpory Technická pomoc

Výzva I programu podpory Technická pomoc MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU Řídící orgán OPERAČNÍHO PROGRAMU PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST 2014 2020 Výzva I programu podpory Technická pomoc Název programu podpory Prioritní osa operačního

Více

Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík

Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík Fondy EU programové období 2014-2020 Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík Dohoda o partnerství Návrh: Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) Národní orgán pro koordinaci

Více

Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost

Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Výroční konference OPPI Praha, 5. prosince 2011 Stav realizace NSRR v programové

Více

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Plumlov

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Plumlov Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 2013 Plumlov 21. 6. 2012 Obsah: 1. Pokrok v realizaci ROP SM 2. Harmonogram výzev 3. Základní změny v administraci programu 4. Informace

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Mgr. Simona Vavrochová

OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Mgr. Simona Vavrochová OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST 2014 2020 Mgr. Simona Vavrochová OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST 2014 2020 Celková alokace OPZ je 2,6 mld. (cca 68 mld. Kč) OPZ se zaměřuje především na intervence nehmotného

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu Podpora výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu Národní dialog ke klastrovým koncepcím 22. 23. října 2012 Role MPO: oblast podpory podnikání a inovací Operační program Podnikání a

Více

ZPRÁVA O REALIZACI REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU

ZPRÁVA O REALIZACI REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU ZPRÁVA O REALIZACI REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI STŘEDNÍ ČECHY PRO 5. ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍ HO VÝBORU Z A OBDOBÍ OD 1. DUBN A DO 31. SRPN A 2008 REGION ÁLNÍ R AD A REGI O NU SOUDRŽNOST

Více

Naplňování cílů Dohody o partnerství a podíl OP PIK na její realizaci

Naplňování cílů Dohody o partnerství a podíl OP PIK na její realizaci MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci Naplňování cílů Dohody o partnerství a podíl OP PIK na její realizaci Mgr. Kateřina Neveselá, ředitelka Odboru řízení a koordinace fondů EU 8.

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

Podpora firem formou finančních nástrojů a její další rozvoj v programovém období podpora malých a středních podniků (MSP)

Podpora firem formou finančních nástrojů a její další rozvoj v programovém období podpora malých a středních podniků (MSP) a její další rozvoj v programovém období 2020+ - a její další rozvoj Finanční nástroje (FN) Hlavním smyslem FN je usnadnit financování komerčně smysluplných projektů s reálně dosažitelnou návratností Finanční

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

Regionální operační program Severozápad příležitosti pro neziskové organizace. Karlovy Vary,

Regionální operační program Severozápad příležitosti pro neziskové organizace. Karlovy Vary, Regionální operační program Severozápad příležitosti pro neziskové organizace Karlovy Vary, 18.3.2008 Regionální rada RS Severozápad Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad orgán, resp. právnická

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace fondů EU Informace o schválení programů pro programové období

Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace fondů EU Informace o schválení programů pro programové období Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace fondů EU Informace o schválení programů pro programové období 2014 2020 Podklad pro jednání 120. Plenární schůze RHSD ČR Červenec 2015 Úvod Ministerstvo

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 56 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP Moravskoslezský kraj POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS 28.6.2006 Strana 1 z 5 ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI (SP) TITULNÍ

Více

21. Konference Národní sítě Zdravých měst ČR 25. listopadu 2014, Praha

21. Konference Národní sítě Zdravých měst ČR 25. listopadu 2014, Praha 21. Konference Národní sítě Zdravých měst ČR 25. listopadu 2014, Praha Akce je součástí projektu NSZM ČR STRATEG-2, který je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

DŮVODOVÁ ZPRÁVA K PODKLADOVÝM DOKUMENTŮM

DŮVODOVÁ ZPRÁVA K PODKLADOVÝM DOKUMENTŮM DŮVODOVÁ ZPRÁVA K PODKLADOVÝM DOKUMENTŮM 1. zasedání Monitorovacího výboru Operačního programu Doprava 2014-2020 25. června 2015 Ministerstvo dopravy, Velké kolegium Statut a jednací řád Monitorovacího

Více

STRATEGIE ROZVOJE KANCELÁŘE VEŘEJNÉHO OCHRÁNCE PRÁV NA ROKY

STRATEGIE ROZVOJE KANCELÁŘE VEŘEJNÉHO OCHRÁNCE PRÁV NA ROKY STRATEGIE ROZVOJE KANCELÁŘE VEŘEJNÉHO OCHRÁNCE PRÁV NA ROKY 2016 2021 II Úkolem Kanceláře veřejného ochránce práv (dále jen Kancelář ), je poskytovat ochránci servis a podporu nezbytnou k naplnění poslání,

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Regionální kancelář CzechInvest pro Jihomoravský kraj

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Regionální kancelář CzechInvest pro Jihomoravský kraj Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Regionální kancelář CzechInvest pro Jihomoravský kraj Jakub Černík regionální projektový manažer, Brno 24.2. 2016 Školicí střediska Výzva II

Více

Orlová a Petřvald řídíme strategicky a společně

Orlová a Petřvald řídíme strategicky a společně Orlová a Petřvald řídíme strategicky a společně Orlová a Petřvald řídíme strategicky a společně Projekt byl realizován v rámci 33. výzvy OP Zaměstnanost Prioritní osa Investiční priorita 4 Efektivní veřejná

Více

Roční evaluační plán

Roční evaluační plán Roční evaluační plán Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad na rok 2008 návrh verze 1.0 strana 1 z celku 9 EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU

Více

Výroční konference MH SR k OP HKR

Výroční konference MH SR k OP HKR Výroční konference MH SR k OP HKR 1. 12. 2009, Hotel City Bratislava Implementace Operačního programu Podnikání a inovace v ČR a zkušenosti s využitím strukturálních fondů k částečnému zmírnění dopadů

Více

Ing. Jana Košťálová Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech

Ing. Jana Košťálová Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech Ing. Jana Košťálová Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech Univerzita Pardubice Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech ESF fondy a aktuální rozšíření realizace projektů

Více

Evaluační plán. REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM NUTS II SEVEROVÝCHOD pro rok Datum zveřejnění:

Evaluační plán. REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM NUTS II SEVEROVÝCHOD pro rok Datum zveřejnění: Evaluační plán REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM NUTS II SEVEROVÝCHOD pro rok 2014 Datum zveřejnění: 19. 11. 2013 Příloha č. 1, bod 43-10/2013 ~ 1 ~ Úvod Roční evaluační plán ROP Severovýchod pro rok 2014 vychází

Více

Specializujeme se na strategické plánování, evaluace, vývoj a realizaci projektů.

Specializujeme se na strategické plánování, evaluace, vývoj a realizaci projektů. O SPOLEČNOSTI Specializujeme se na strategické plánování, evaluace, vývoj a realizaci projektů. Principem naší práce je systematický, celistvý přístup k příležitostem a řešení problémů v kontextu dlouhodobého

Více

Programy podpory výstavby ze strany EU SPANILÝ VOJTĚCH

Programy podpory výstavby ze strany EU SPANILÝ VOJTĚCH Programy podpory výstavby ze strany EU SPANILÝ VOJTĚCH REGIONÁLNÍ POLITIKA EU = POLITIKA HOSPODÁŘSKÉ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI (HSS) je odrazem principu solidarity uvnitř Evropské unie, kdy bohatší státy

Více

ROP Severozápad 2007-13 ve zkratce. Bc. Petr Achs, 24. dubna 2008, KÚÚK

ROP Severozápad 2007-13 ve zkratce. Bc. Petr Achs, 24. dubna 2008, KÚÚK ROP Severozápad 2007-13 ve zkratce Bc. Petr Achs, 24. dubna 2008, KÚÚK ROP Severozápad Hlavní programový dokument určující priority regionu pro čerpání strukturálních fondů v programovém období 2007 2013

Více

Podnikatelský záměr. = Podnikatelský plán = business pla

Podnikatelský záměr. = Podnikatelský plán = business pla Podnikatelský záměr = Podnikatelský plán = business pla Základní části realizační resumé zpracovává se na závěr, rozsah 2-3 stránky charakteristiku firmy a jejích cílů organizační řízení a manažerský tým

Více

Příloha č. 1 Přehled vzdělávacích modulů a kurzů Aktivita Počet hodin Forma vzdělání. Jak napsat projektovou žádost 4 prezenční

Příloha č. 1 Přehled vzdělávacích modulů a kurzů Aktivita Počet hodin Forma vzdělání. Jak napsat projektovou žádost 4 prezenční Příloha č. 1 Přehled vzdělávacích modulů a kurzů Aktivita Počet hodin Forma vzdělání Modul 1 Příprava projektů v programovém období 2014+ Přenos dobré praxe z minulého programového období vlastní vedení

Více

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI V RÁMCI ROP SEVEROZÁPAD

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI V RÁMCI ROP SEVEROZÁPAD VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI V RÁMCI ROP SEVEROZÁPAD oblast podpory 5.1 14. dubna 2008 1/7 vyhlašuje VÝZVU k předkládání žádostí o dotace v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 08 V331 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

MAS Lednicko-valtický areál, z.s. partner rozvoje Břeclavska

MAS Lednicko-valtický areál, z.s. partner rozvoje Břeclavska MAS Lednicko-valtický areál, z.s. partner rozvoje Břeclavska MAS Lednicko-valtický areál, z.s. Právní forma: zapsaný spolek Vznik: květen 2015 Počet členů: 27 Územní působnost: Břeclav, Bulhary, Hlohovec,

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 51 ze dne 22. srpna 2013 ke změně Operačního programu Praha Konkurenceschopnost

Více

Hodnotící tabulky. Příloha č. 3c

Hodnotící tabulky. Příloha č. 3c Příloha č. 3c Hodnotící tabulky Bodová hodnotící kritéria pro výběr projektů předkládaných v rámci prioritní osy 2 podpora prosperity regionu, 2.2.1 Výstavba, revitalizace a modernizace turistické infrastruktury,

Více

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje,

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, Příprava na kohezní politiku EU 2014+ - nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, 26. 4. 2012, Přerov Hlavní milníky Strategie Evropa 2020 3/2010 5. kohezní zpráva

Více

II. STRATEGICKÁ ZPRÁVA České republiky pro programové období 2007 2013

II. STRATEGICKÁ ZPRÁVA České republiky pro programové období 2007 2013 II. STRATEGICKÁ ZPRÁVA České republiky pro programové období 2007 2013 Příloha č. 12 HODNOCENÍ STAVU REALIACE EVROPSKÉ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE (stav k 30. 9. 2012) OP Přeshraniční spolupráce Prostředky alokované

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

Doporučení pro budoucí období 2014+ - administrativní procesy. Ing. Vít Šumpela, ředitel Odboru řízení a koordinace NSRR

Doporučení pro budoucí období 2014+ - administrativní procesy. Ing. Vít Šumpela, ředitel Odboru řízení a koordinace NSRR Doporučení pro budoucí období 2014+ - administrativní procesy Ing. Vít Šumpela, ředitel Odboru řízení a koordinace NSRR Přístupy k vyhlašování a řízení výzev Definovat metodická doporučení pro řízení a

Více

JESSICA holdingový fond Moravskoslezsko

JESSICA holdingový fond Moravskoslezsko JESSICA holdingový fond Moravskoslezsko Datum: Místo: Prezentuje: 11. 6. 2012 Ostrava David Sventek Iniciativa JESSICA Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas (Společná evropská

Více

Zpráva o provádění finančních nástrojů v Integrovaném regionálním operačním programu v roce 2015

Zpráva o provádění finančních nástrojů v Integrovaném regionálním operačním programu v roce 2015 Zpráva o provádění finančních nástrojů v Integrovaném regionálním operačním programu v roce 2015 ŘO IROP, jak uvádí Programový dokument IROP, plánuje využití finančního nástroje ve specifickém cíli 2.5

Více

OP ŽP V KOSTCE aktuální stav administrace a budoucnost

OP ŽP V KOSTCE aktuální stav administrace a budoucnost OP ŽP V KOSTCE aktuální stav administrace a budoucnost 3. prosince 2009 Leo Steiner náměstek ředitele Státní fond životního prostředí ČR Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí

Více

PRAHA. Podpora cestovního ruchu ze strukturálních fondů Krátké zhodnocení přínosu strukturálních fondů pro rozvoj cestovního ruchu

PRAHA. Podpora cestovního ruchu ze strukturálních fondů Krátké zhodnocení přínosu strukturálních fondů pro rozvoj cestovního ruchu 4.10.2012 PRAHA Podpora cestovního ruchu ze strukturálních fondů Krátké zhodnocení přínosu strukturálních fondů pro rozvoj cestovního ruchu Osnova prezentace Co se podařilo zrealizovat v oblasti podpory

Více

MSFN Hodnocení firem aneb co to znamená úspěšná firma. 2018/2019 Marek Trabalka

MSFN Hodnocení firem aneb co to znamená úspěšná firma. 2018/2019 Marek Trabalka MSFN Hodnocení firem aneb co to znamená úspěšná firma 2018/2019 Marek Trabalka Hodnocení firem Subjektivní Objektivní číselné vyjádření (CF, roční obrat) Kombinace Úspěch a hodnocení firmy Dosažení určitého

Více

Konference Evropské strukturální fondy Petra Bartáková

Konference Evropské strukturální fondy Petra Bartáková Konference Evropské strukturální fondy 2009-2014 Petra Bartáková Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP VK charakteristika programu OP VK je zaměřen na oblast rozvoje lidských zdrojů prostřednictvím

Více

Analýza zefektivnění čerpání strukturálních fondů v gesci OSF MV ČR. Závěrečná zpráva

Analýza zefektivnění čerpání strukturálních fondů v gesci OSF MV ČR. Závěrečná zpráva Analýza zefektivnění čerpání strukturálních fondů v gesci OSF MV ČR Závěrečná zpráva Září 2009 1. Výchozí situace a zdůvodnění zpracování analýzy Ministerstvo vnitra České republiky se v rámci Integrovaného

Více

Monitorovacího výboru Operačního programu Praha pól růstu ČR

Monitorovacího výboru Operačního programu Praha pól růstu ČR U S N E S E N Í Monitorovacího výboru Operačního programu Praha pól růstu ČR číslo 22 ze dne 3. listopadu 2016 k projednání aktualizace kritérií pro prioritní osu 1 (SC 1.1, aktivita 1.1.2) Operačního

Více

A3RIP Řízení projektů. 2. seminář. 19. a

A3RIP Řízení projektů. 2. seminář. 19. a A3RIP Řízení projektů 2. seminář 19. a 23. 9. 2016 Obsah 1. projekty EU 2. fáze realizace projektu (porovnání EU a běžného projektu) 3. trojimperativ projektu 4. bonusový úkol 1. projekty EU princip programování

Více

NÁRODNÍ PROGRAM PODPORY CESTOVNÍHO RUCHU V REGIONECH

NÁRODNÍ PROGRAM PODPORY CESTOVNÍHO RUCHU V REGIONECH NÁRODNÍ PROGRAM PODPORY CESTOVNÍHO RUCHU V REGIONECH Indikátory parametry podprogramu na úrovni projektů Marketingové aktivit v cestovním ruchu (117D72200) 2-7 výstupu marketingových aktivit realizovaných

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj Národní orgán pro koordinaci Informace o stavu čerpání prostředků z fondů EU v programovém období

Ministerstvo pro místní rozvoj Národní orgán pro koordinaci Informace o stavu čerpání prostředků z fondů EU v programovém období Ministerstvo pro místní rozvoj Národní orgán pro koordinaci Informace o stavu čerpání prostředků z fondů EU v programovém období 2014 2020 Podklad pro jednání PT RHSD ČR pro místní rozvoj a fondy EU SRPEN

Více

Dosavadní zkušenosti obcí s čerpáním evropských dotací, hlavní potřeby a priority do budoucna

Dosavadní zkušenosti obcí s čerpáním evropských dotací, hlavní potřeby a priority do budoucna Dosavadní zkušenosti obcí s čerpáním evropských dotací, hlavní potřeby a priority do budoucna Ing. Oldřich Vlasák místopředseda Svazu pro evropské záležitosti Celostátní finanční konference 4. prosince

Více

Více informací k příjemcům podpory naleznete v Prováděcím dokumentu ROP JV v kapitole 3 Prioritní osy a popis oblastí podpory na

Více informací k příjemcům podpory naleznete v Prováděcím dokumentu ROP JV v kapitole 3 Prioritní osy a popis oblastí podpory na oblast podpory: 2.2 Rozvoj služeb v cestovním ruchu vyhlášení výzvy: 17. prosince 2007 příjem žádostí: od 2. ledna do 29. února 2008 1. Cíle oblasti podpory Hlavní cíl: Zkvalitnit a rozvíjet marketingové,

Více

Cesta k dotacím. Grantika České spořitelny. Karel Goldemund, generální ředitel společnosti Grantika ČS. Praha 7. dubna 2010

Cesta k dotacím. Grantika České spořitelny. Karel Goldemund, generální ředitel společnosti Grantika ČS. Praha 7. dubna 2010 Cesta k dotacím Grantika České spořitelny Karel Goldemund, generální ředitel společnosti Grantika ČS Praha 7. dubna 2010 GRANTIKA ČS po roce s Českou spořitelnou Rok 2009 568 projektů 297 žádostí o dotace

Více

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest Programy podpory podnikáníaktuální výzvy OPPI Agentura CzechInvest 1. 11. 2011 Ing. Lenka Menzelová Regionální projektový manažer pro Královéhradecký kraj Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest

Více

Programové období 2014-2020 z hlediska měst a obcí. Konference Evropské fondy 2014-2020: Jednoduše pro lidi 2. prosince 2014 Jihlava

Programové období 2014-2020 z hlediska měst a obcí. Konference Evropské fondy 2014-2020: Jednoduše pro lidi 2. prosince 2014 Jihlava Programové období 2014-2020 z hlediska měst a obcí Konference Evropské fondy 2014-2020: Jednoduše pro lidi 2. prosince 2014 Jihlava Svaz měst a obcí ČR Hájíme zájmy všech velikostních kategorií měst a

Více

Průběh čerpání strukturálních fondů

Průběh čerpání strukturálních fondů Rámec podpory Společenství představuje základní strategii pro rozvoj regionů České republiky na období 2006. Řídicí orgán Rámce podpory Společenství (MMR) plní roli výkonného orgánu, který zajišťuje celkovou

Více

Příloha č. 7 Koordinační mechanismus pro oblast veřejné správy

Příloha č. 7 Koordinační mechanismus pro oblast veřejné správy Příloha č. 7 Koordinační mechanismus pro oblast veřejné správy Verze 1.1 ze dne Koordinační mechanismus pro oblast veřejné správy 1 Koordinační mechanismus byl vytvořen pro oblast veřejné správy s cílem

Více

Evropské fondy 2014 2020

Evropské fondy 2014 2020 Evropské fondy 2014 2020 Ing. Karla Šlechtová ministryně pro místní rozvoj 172. Žofínské fórum 25. listopadu 2014, Praha Aktuální stav a rizika v programovém období 2007 2013 Souhrnný stav čerpání ze SF

Více

PODPORA OBNOVY BYTOVÉHO FONDU

PODPORA OBNOVY BYTOVÉHO FONDU PODPORA OBNOVY BYTOVÉHO FONDU Financování oprav bytového fondu pro období 2012-2020 Ing. Jiří Koliba, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení 11. září 2012 Koncepce bydlení České republiky do roku 2020

Více

ZMĚNY PROGRAMOVÉHO DOKUMENTU REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU NUTS II SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ 2007-2013

ZMĚNY PROGRAMOVÉHO DOKUMENTU REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU NUTS II SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ 2007-2013 ZMĚNY PROGRAMOVÉHO DOKUMENTU REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU NUTS II SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ 2007-2013 Zdůvodnění změn dle článku 33 a 93 Nařízení Rady (ES) č. 1083/2006 1/10 Obsah ZMĚNA V DŮSLEDKU AUTOMATICKÉHO

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

ČR Jiří Čunek, předseda NSZM ČR NSZM ČR

ČR Jiří Čunek, předseda NSZM ČR NSZM ČR NÁRODNÍ SÍŤ ZDRAVÝCH MĚST M ČR Jiří Čunek, předseda NSZM ČR NSZM ČR 2006 1 1 Zdravá města, obce, regiony 1994 2006 76 členů (města, obce, kraje, mikroregiony) 24% obyvatel ČR NSZM ČR 2 2 Praha 6.12.20

Více

Elektronizace veřejné správy v budoucí kohezní politice

Elektronizace veřejné správy v budoucí kohezní politice Elektronizace veřejné správy v budoucí kohezní politice Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj VIZE 2014+ 14. listopadu 2012, Praha Obsah 1. Elektronizace a ICT v evropských podmínkách 2. Elektronizace

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Regionální kancelář CzechInvest pro Jihomoravský kraj

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Regionální kancelář CzechInvest pro Jihomoravský kraj Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Regionální kancelář CzechInvest pro Jihomoravský kraj Ing. Hana Janáčková regionální projektová manažerka Brno, 26. února 2014 Regionální kancelář

Více