Vliv aplikace Mezinárodních standardu účetního výkaznictví na obraz o finanční pozici a výkonnosti podniku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vliv aplikace Mezinárodních standardu účetního výkaznictví na obraz o finanční pozici a výkonnosti podniku"

Transkript

1 Vliv aplikace Mezinárodních standardu účetního výkaznictví na obraz o finanční pozici a výkonnosti podniku Ing. Michal Karas Ústav financí, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně, karas@fbm.vutbr.cz Abstrakt Finanční pozici a výkonnost podniku hodnotíme prostřednictvím finančních ukazatelů, které jsou přímo odvozovány z účetních dat. Rozdíly v účetních koncepcích pak nutně vedou k rozdílným hodnotám těchto ukazatelů a tedy k odlišnému obrazu o finanční pozici a výkonnosti podniku. Klíčová slova Mezinárodní standardy účetního výkaznictví, České účetní standardy, finanční pozice podniku, finanční výkonnost, Úvod a cíle Evropská integrace s sebou přinesla potřebu jednotného konceptu účetního výkaznictví. Výrazem této snahy byl vznik Mezinárodních standartu účetního výkaznictví (IFRS). Jejichž principy přebírají jednotlivé evropské země do svých účetních předpisů. Jak IFRS, tak české účetní předpisy mají společný cíl a to poskytnout svým uživatelům věrný a poctivý obraz o hospodaření podniku, jeho majetku a závazcích. Přesto však existují rozdíly v zachycení některých hospodářských jevů. Tyto rozdíly plynou zejména z rozdílného historického vývoje a zvyklostí. Cílem tohoto příspěvku je poukázat na některé rozdíly mezi těmito koncepcemi a především jejich vliv na vykázanou finanční výkonnosti. Metody a výsledky Nejprve bude pojednáno o odlišnostech Mezinárodních účetních standartu a českých účetních předpisů. A následně bude dokumentován jejich vliv na vykázanou finanční výkonnost na příkladě. Příspěvek si neklade za cíl popsat veškeré odlišnosti těchto dvou koncept, ale poukázat na ty oblasti, které mají největší vliv na obraz o finanční výkonnosti podniku.

2 1. Aktivum a jeho vymezení České účetní předpisy poskytují taxativní výčet toho co lze za aktivum považovat 1, neposkytují však definici aktiva jako takového. Definici aktiva najdeme však v IFRS a to následující: Aktivum využívané podnikem má tyto znaky 2 : - jeho existence je výsledkem minulých skutečností; - očekává se, že přinese podniku budoucí ekonomický prospěch Z druhé věty pak plynou výrazné odlišnosti obou koncepcí. IFRS obsahuje pohled do minulosti, ale i do budoucnosti. České účetní předpisy 3 obsahuje téměř výhradně pohled do minulosti. Důsledky těchto pohledů se promítají v možnostech oceňování aktiv, které jednotlivé koncepce umožňují. Viz dále. 2. Ocenění majetku Použitý koncept ocenění značnou měrou ovlivňuje vypovídací schopnost účetnictví jako celku. Existují dva proti sobě jdoucí požadavky. Ocenění by má být spolehlivě zjistitelné a současně má odrážet realizovatelný užitek plynoucí z aktiva. České účetní předpisy ve většině situací 4 používají koncept historické ceny, ta odráží cenu aktiva, která mu byla v době jeho pořízení přisouzena trhem. Tato částka je sice spolehlivě zjistitelná, ale už příliš nevypovídá o budoucím realizovatelném užitku 5. IFRS na tuto skutečnost reagují konceptem současné hodnoty 6 (present value), ta představuje současnou hodnotu budoucích diskontovaných čistých přítoků peněž. 7 Pokud toto ocenění je vyšší než ocenění vedené v účetnictví dojde k jeho přecenění. Aby byla zachována vazba s realitou, musí být toto ocenění každoročně testováno na pokles hodnoty. Vidíme tedy, že přístup IFRS k ocenění majetku se snaží více se přiblížit realitě. 3. Finanční leasing České účetní předpisy při vykazování majetku akcentují právní podstatu vztahu před ekonomickou podstatou. Vykazují pouze ten majetek ke kterému má podnik vlastnická práva, ne veškerý majetek, který podniku slouží k dosahování výnosů. České účetní předpisy nerozlišují mezi zachycením operativního a finančního pronájmu, protože ani v jednom případě není nájemce vlastníkem. IFRS naopak přikládají ekonomické podstatě větší váhu. Při finančním pronájmu přechází všechna rizika a užitky spojené s užíváním aktiva na nájemce 8. Užívá majetek stejně jako by jej vlastnil. IFRS tedy požadují aby takto pronajímaný majetek nájemce vykazoval v aktivech jako majetek, který vlastní a souvztažně jako závazek. Tato 1 Vyhláška č. 500/2002 Sb., Hlava II Obsahové vymezení některých položek rozvahy (bilance) 2 Dvořáková, D str Máme na mysli zákon č. 563/1992 Sb. o účetnictví, Vyhlášku č. 500/2002 Sb. a České účetní standarty pro podnikatele. 4 Výjimku představuje 27 zákona o účetnictví, který umožňuje např. cenné papíry ke dni účetní závěrky přecenit na reálnou hodnotu. 5 České účetní předpisy umožňují zachytit pouze snížení budoucí očekávané užitečností a to prostřednictvím oprávek a opravných položek 6 Dvořáková, D str Tamtéž 8 Dvořáková, D str. 122

3 rozdílnost ve vykazovaní majetku podle IFRS a českých účetních předpisů bude mít znatelný dopad pro ukazatele rentability 9 a pro některé bankrotní modely 10, které hodnotí celkové finanční zdraví podniku. Příklad 4. další oblastí a) vykazování výnosů IFRS nepovažují za výnosy z provozní činnosti např. tržby z prodeje dlouhodobého majetku, které jsou jinak součástí provozního výsledku hospodaření podle českých účetních předpisů. b) definice peněz a peněžních ekvivalentů IFRS sem zahrnují navíc přečerpání běžného účtu 11 a peněžní ekvivalenty s krátkou dobou splatnosti (do 3 měsíců). c) měna vykazování České účetní nařizuje vykazování v české měně a přepočtení pohledávek a závazků na CZK. IFRS umožňují vést účetnictví v měně, ve které je realizována většina účetních případů. d) Nehmotný majetek - podle IFRS může mít nabytý nehmotný majetek i neomezenou dobu použitelnosti, ale musí se každoročně testovat na znehodnocení. e) Stavební smlouvy 12 IFRS umožňují účtovat výnosy a zisky z dlouhodobých kontraktů metodou tzv. procenta dokončení, metoda dokončených kontraktů je zakázána. V ČÚS není metoda procenta dokončení definována, způsob účtování závisí na formě smluvního ujednání a má obvykle formu dokončených kontraktů, neboť zahrnutí nerealizovaných výnosů není dovoleno (PriceWaterhouseCooper, 2009). f) nákladové úroky g) odložená daň Podnik ABC, s.r.o. jehož rozvaha a výkaz zisku a ztráty jsou uvedeny níže pořizuje majetek prostřednictvím finančního leasingu. Za následujících podmínek: 1. pořizuje majetek v hodnotě 1 mil. Kč, 2. doba trvání leasingové smlouvy činí 3 roky a nelze ji vypovědět, 3. předpokládaná ekonomická životnost je 5 let, 4. úroková míra úvěru za kterou by mohl být tento majetek pořízen je 12% p.a., 5. majetek bude splácen pravidelnými měsíčními splátkami ve výši 32 tis. Kč, nultá splátka činí 100 tis. Kč, zůstatková cena na konci životnosti obdobně opotřebeného majetku činí 50 tis. Kč. 9 Zejména ROI = zisk před zdaněním a nákladovými úroky/celková aktiva, ROA = čistý zisk/celková aktiva 10 Např. Altmanův index, indexy IN99, IN01, IN05 tyto indexy přisuzují největší váhu právě hrubé finanční výkonnosti reprezentované poměrem zisku před zdaněním a nákladovými úroky a celkových aktiv. 11 Což má zcela zásadní dopad pro vypovídací schopnost ukazatelů likvidity. 12 Další oblast, která jasně demonstruje, že IFRS akcentují ekonomickou podstatu jevu před právní stránkou věci, české účetní předpisy postupují přesně naopak.

4 Naším úkolem je zachytit tuto situaci 13 v účetnictví podle českých účetních předpisů a podle IFRS. Následně provést hodnocení finanční situace a poukázat na rozdíly plynoucí z použití rozdílných účetních koncepcí. Stálá aktiva Oběžná aktiva Ostatní aktiva SUMA Tabulka 1, Účetní výkazy - výchozí situace Rozvaha Výchozí situace Aktiva Pasiva Výkony Výkaz zisku a ztráty Výkonová spotřeba Vlastní kapitál Přidaná hodnota Osobní náklady Odpisy Cizí kapitál Provozní VH Nákladové úroky Finanční VH -35 Ostatní pasiva VH za běžnou činnost SUMA VH před zdaněním 715 VH za účetní obodobí 572 V našem případě fair value 14 pořizovaného aktiva činí 1000 tis. Kč a současná hodnota budoucích minimálních leasingových plateb tis. Kč. Vypočtená adekvátní úroková míra 16 je 18,53% p.a. Pravidelné měsíční platby lze tak rozdělit na částku úroku a úmoru. Protože dané aktivum evidujeme v majetku, přenášíme jeho hodnotu do nákladů prostřednictvím odpisů. Odpisy jsme zvolili rovnoměrné, tak abychom celou vstupní cenu odepsali za dobu předpokládané ekonomické životnosti. Následující schéma zachycuje zaúčtování této situace podle obou účetních koncepcí. Schéma 1, Účtování o finančním leasingu podle českých úč. předpisů a IFRS 13 Jedná se o čistě hypotetickou situaci. Výkazy zachycující dopad leasingu se vztahují ke stejnému období jako výkazy týkající se výchozí situace. To proto abychom demonstrovali pouze rozdíl v zachycení stejného hospodářského jevu podle dvou rozdílných koncepcí. A vyloučili změny mezi dvěmi účetními obdobími. 14 Cena za kterou je možné na trhu pořídit obdobné aktivum. 15 Při diskontní míře i = 12% p.a. 16 Adekvátní úroková míra = taková diskontní míra při které je současná hodnota minimálních leasingových plateb byla rovna fair value aktiva. Získává se iterativním výpočtem.

5 Podle českých účetních předpisů se nultá leasingová platba časově rozlišuje do nákladů (účet 518) a pravidelná splátka se účtuje do nákladů. IFRS požadují, při splnění určitých podmínek, evidování majetku užívaného na základně smlouvy o finančním pronájmu na účtech dlouhodobého majetku (v našem případě účet 022) a souvztažně vykázání závazku vůči leasingové společnosti (účtování je obdobné jako u úvěru). Při vykazování majetku užívaného na základně smlouvy o finančním leasingu narážíme problém ocenění jeho vstupní hodnoty resp. hodnoty závazku. Touto hodnotou je nižší ze dvou hodnot: fair value, současné hodnoty budoucích minimálních leasingových plateb, Zatímco české účetnictví účtuje o finančním leasingu stejně jako o operativním, IFRS na finanční leasing nahlíží podobně jako na financovaní prostřednictvím bankovního úvěru. Dalo by se říct, že přístup IFRS lépe vystihuje ekonomickou podstatu daného problému. Na druhou stranu však toto zachycení naskýtá řadu praktických problémů jako jsou možnosti objektivního stanovení fair value a současné hodnoty leasingových plateb 17. Přístup českého účetnictví v tomto je mnohem více pragmatičtější. Problém objektivnosti vstupních hodnot je vyřešen tím, že je účtováno pouze na základě účetního dokladu 18. V případě leasingu na základě smlouvy. Nyní si ukážeme dopad na rozvahu a výkaz zisku a ztráty, tak že vzniklou situaci zaneseme do původních výkazů. Pro větší přehlednost jsou oblasti, kde se změny projevily šedě podbarveny. Následující tabulka shrnuje vliv odlišnosti obou konceptů na některé ukazatele finanční analýzy. Tabulka 2, Vliv leasingu na účetní výkazy Č e s k é úč e tn í pře d p is y A k tiv a P a s iv a V ý k o n y S tá lá a k tiv a V ý k o n o v á s p o tře b a V la s tn í k a p itá l Přid a n á h o d n o ta O s o b n í n á k la d y O běžná a k tiv a O d p is y C iz í k a p itá l P ro v o z n í V H N á k la d o v é ú ro k y 3 5 O s ta tn í a k tiv a F in a nční V H -3 5 O s ta tn í p a s iv a V H z a běž n o u č in n o s t S U M A S U M A V H pře d z d a něním V H z a úč e tn í o b o d o b í IF R S A k tiv a P a s iv a V ý k o n y S tá lá a k tiv a V ý k o n o v á s p o tře b a V la s tn í k a p itá l Přid a n á h o d n o ta O s o b n í n á k la d y O běžná a k tiv a O d p is y C iz í k a p itá l P ro v o z n í V H N á k la d o v é ú ro k y O s ta tn í a k tiv a F in a nční V H O s ta tn í p a s iv a V H z a běž n o u č in n o s t S U M A S U M A V H pře d z d a něním V H z a úč e tn í o b o d o b í Ta značně závisí na diskontní míře. 18 Viz 11 zákona č. 563/1991 Sb. o účetnictví.

6 V obou rozvahách je zapotřebí započítat rozdílnou hodnotu leasingového daňového štítu, která znamená přírůstek výsledku hospodaření po zdanění a souvztažně peněžních prostředků 19. Což má rovněž důsledek pro vykázanou výkonnost. Tabulka 3, Shrnutí účetních výkazů České účetní předpisy IFRS EBIT 365 EBIT 550 EBT 330 EBT 378 EAT 264 EAT 302 Celková aktiva Celková aktiva Vlastní kapitál Vlastní kapitál Cizí zdroje 750 Cizí zdroje 1435 ČPK 964 ČPK 887 ROI (=EBIT/A) 2,32% ROI (=EBIT/A) 3,35% ROA (=EAT/A) 1,68% ROA (=EAT/A) 1,84% ROE (=EAT/VK) 1,76% ROE (=EAT/VK) 2,02% Povšimněte si zejména rozdílné hodnoty vykázané sumy aktiv, české účetní předpisy v případě leasingu tuto hodnotu podhodnocují a spolu výsledkem hospodaření tak podhodnocují hrubou finanční výkonnost podniku měřenou podílem provozního výsledku hospodaření a celkových aktiv. Na druhou stranu nadhodnocují hodnotu čistého pracovního kapitálu. Dále podceňují hodnotu vlastního kapitálu a zejména cizích zdrojů, což má znatelný vliv pro souhrnné ukazatele finančního zdraví viz tabulky níže. Tabulka 4, Souhrnné indexy finančního zdraví Podle českých účetních předpisů Altmanův index Podle IFRS Ukazatel Váha Hodnota Vaha*hodnota Ukazatel Váha Hodnota Vaha*hodnota X 1 EBIT/AKT 3,300 0,023 0,077 X 1 EBIT/AKT 3,300 0,033 0,110 X 2 Tržby/AKT 1,000 0,089 0,089 X 2 Tržby/AKT 1,000 0,085 0,085 X 3 VK/Cizí zdroje 0,600 19,952 11,971 X 3 VK/Cizí zdroje 0,600 10,455 6,273 X 4 Zadržený zisk/akt 1,400 0,127 0,178 X 4 Zadržený zisk/akt 1,400 0,122 0,170 X 5 W C/AKT 1,200 0,061 0,074 X 5 W C/AKT 1,200 0,054 0,065 Z FAKTOR 12,389 Z FAKTOR 6,703 Ukazatel Váha Hodnota Vaha*hodnota Ukazatel Váha Hodnota Vaha*hodnota X1 aktiva/cizí zdroje -0,017 20,952-0,356 X1 aktiva/cizí zdroje -0,017 11,455-0,195 X2 EBIT/aktiva 4,573 0,023 0,106 X2 EBIT/aktiva 4,573 0,033 0,153 X3 výnosy/aktiva 0,481 0,089 0,043 X3 výnosy/aktiva 0,481 0,085 0,041 oběžná aktiva/krat. závazky 0,015 3,243 0,049 X4 X4 IN INDEX oběžná aktiva/krat. závazky 0,015 3,219 0,048-0,158 IN INDEX 0,048 Ukazatel Váha Hodnota Vaha*hodnota Ukazatel Váha Hodnota Vaha*hodnota X1 aktiva/cizí zdroje 0,130 20,952 2,724 X1 aktiva/cizí zdroje 0,130 11,455 1,489 X2 EBIT/nákladové úroky 0,040 10,429 0,417 X2 EBIT/nákladové úroky 0,040 3,198 0,128 X3 EBIT/aktiva 3,920 0,023 0,091 X3 EBIT/aktiva 3,920 0,033 0,131 X4 výnosy/aktiva 0,210 0,089 0,019 X4 výnosy/aktiva 0,210 0,085 0,018 oběžná akt./(krat. závazky+ krat. ban. úvěry) X5 IN INDEX Podle českých účetních předpisů Podle českých účetních předpisů IN99 - bonitní model IN01 - spojení bonitního a bankrotního modelu Podle IFRS Podle IFRS 0,090 3,243 0,292 oběžná akt./(krat. závazky+ krat. ban. X5 úvěry) 0,090 3,219 0,290 3,542 IN INDEX 2, Výše úspory u rozvahy podle českých účetních předpisů = sazba daně * (leasingová splátka za období + časově příslušná část nulté splátky) = 0,2*(352+33) = 77, u rozvahy podle IFRS výše úspory = sazba daně * ( odpis + úrok) =0,2*( ) = 67,4

7 Vliv na souhrnné ukazatele finančního zdraví již není tak jednotný jako tomu je např. u rentability. Zatímco u Altmanova indexu a indexu IN01 vede aplikace IPRS k výrazně nižším hodnotám, u indexu IN99 naopak vede k mírně vyšší hodnotě. Diskuze Finanční leasing pochopitelně není jediná oblast ve které se oba tyto účetní přístupy od sebe odlišují, z hlediska vykazované finanční výkonnosti jej však považujeme jeden z nejdůležitějších. Na hypotetickém příkladě jsme demonstrovali vliv jeho odlišného vykazování. Míra do jaké ovlivňuje vykazovanou finanční výkonnost pak závisí na mnoha faktorech např.: míra do jaké podnik využívá finančního leasingu k zajištění potřeby dlouhodobého majetku, fair value pořizovaného aktiva, rozložení leasingových plateb v čase, tržní úroková míra (odráží se v diskontní míře), rozdílná výše dosahované daňové úspory, a další. V praxi pochopitelně by na rozdílnost vykazované finanční výkonnosti mělo vliv více faktorů 20. Závěr Přestože harmonizace účetnictví probíhá již nějakou dobu stále existuje řada rozdílností mezi Českými účetními předpisy a Mezinárodními účetními standarty. Tyto rozdílnosti pak ústí do odlišných výsledků hodnocení finanční pozice podniku. Nelže však říct, že jedna koncepce podhodnocuje či nadhodnocuje výsledky oproti druhé. V hypotetickém příkladu vedla aplikaci IFRS k vyšším hodnotám rentability. V souhrnných indexech finančního zdraví, které kombinují více poměrových ukazatelů již vliv nebyl tak jednoznačný. Literatura Knihy [1] DVOŘÁKOVÁ, Dana. Finanční účetnictví a výkaznictví podle mezinárodních standartu IAS/IFRS. Praha : Computer Press a.s., s. ISBN [2] FICBAUER, Jiří; FICBAUER, David. Mezinárodnií účetní standartyua daňové systémy. První vydání. Ostrava : [s.n.], s. ISBN [3] VALOUCH, Petr. Leasing v praxi. 3. aktualizované. Praha : Grada Publishing a.s., s. ISBN Zákony a vyhlášky [4] Zákon č. 563/1992 Sb., o účetnictví [5] Vyhláška č. 500/2002 Sb. Ostatní zdroje [6] PriceWaterhouseCoopers. IFRS a české účetní předpisy. [s.l.] : [s.n.], s. 20 Máme na mysli rozdílů mezi oběma účetními koncepcemi.

Dohadné účty - pohledávky a závazky neurčité výše a období nevyfakturované nákupy nebo dodávky (odečet měřidla), nejasné pojistky

Dohadné účty - pohledávky a závazky neurčité výše a období nevyfakturované nákupy nebo dodávky (odečet měřidla), nejasné pojistky P Ř E C H O D N É Ú Č T Y Věcná a časová souvislost, princip opatrnosti A K T I V A P A S I V A - náklady příštích období - výdaje příštích období - příjmy příštích období - výnosy příštích období - dohadné

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu. Leasingy

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu. Leasingy Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Leasingy Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu Fakulta financí a účetnictví

Více

Účetní systémy 2 4. přednáška. Leasing

Účetní systémy 2 4. přednáška. Leasing Účetní systémy 2 4. přednáška Leasing Rozlišení : a) Běžný operativní leasing účtuje se shodně s ČÚS, nájemné do nákladů na běžnou činnost b) Kapitálový (finanční) leasing - rozdíly oproti ČÚS ad b) Východisko:

Více

Obsah podle jednotlivých kapitol

Obsah podle jednotlivých kapitol podle jednotlivých kapitol Předmluva 1 CÍL PUBLIKACE 1 PRÁCE S PUBLIKACÍ 2 1 Mezinárodní harmonizace účetnictví a účetního výkaznictví 3 1.1 MEZINÁRODNÍ HARMONIZACE ÚČETNICTVÍ 3 1.2 MEZINÁRODNÍ STANDARDY

Více

Obsah podle jednotlivých kapitol

Obsah podle jednotlivých kapitol podle jednotlivých kapitol Předmluva 1 Cíl publikace 1 Práce s publikací 2 1 Mezinárodní harmonizace účetnictví a účetního výkaznictví 3 1.1 Mezinárodní harmonizace účetnictví 3 1.2 Mezinárodní standardy

Více

Účetní toky a) ve všech případech jsou doprovázeny současně fyzickou změnou nebo změnou, kterou bychom mohli klasifikovat jako reálnou b) mají nebo bu

Účetní toky a) ve všech případech jsou doprovázeny současně fyzickou změnou nebo změnou, kterou bychom mohli klasifikovat jako reálnou b) mají nebo bu PŘÍSTUP FINANČNÍ ANALÝZY ORIENTOVANÝ NA POTŘEBY MEZIPODNIKOVÉ KOMPARACE EKONOMICKÉ VÝKONNOSTI 15.1 Základní pojmy, úprava účetních výkazů 15.2 Základní ukazatele 15.1 Základní pojmy, úprava účetních výkazů

Více

VÝZNAM ZDROJŮ ÚČETNÍCH DAT PŘI STANOVOVÁNÍ BONITY

VÝZNAM ZDROJŮ ÚČETNÍCH DAT PŘI STANOVOVÁNÍ BONITY VÝZNAM ZDROJŮ ÚČETNÍCH DAT PŘI STANOVOVÁNÍ BONITY Abstrakt GABRIELA DLASKOVÁ Příspěvek se zabývá změnou bonity reprezentovanou změnou hodnot bankrotního modelu ZETA v důsledku aplikace dat z účetních výkazů

Více

obchodních společností

obchodních společností Finanční výkazy obchodních společností Ladislav Šiška Obchodní společnosti založení vznik zápisem do obchodního rejstříku veřejný seznam podnikatelů + sbírka listin ochrana třetích osob členění českých:

Více

Použitý IAS/IFRS: IAS 32 Finančním aktivem rozumíme: hotovost; kapitálový nástroj jiné účetní jednotky;

Použitý IAS/IFRS: IAS 32 Finančním aktivem rozumíme: hotovost; kapitálový nástroj jiné účetní jednotky; fi nanční aktivum / F F Financování Financing activities Použitý IAS/IFRS: IAS 7 Financováním (dle IAS 7) rozumíme činnosti, které vedou ke změnám v rozsahu a skladbě vloženého vlastního kapitálu a zápůjček

Více

ICE Industrial Services a.s.

ICE Industrial Services a.s. Účetní závěrka 31. prosince 2018 1. Všeobecné informace 1.1. Základní informace o Společnosti (dále Společnost ) byla zapsána do obchodního rejstříku vedeného Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka

Více

Vypracovala: Vlasta Purkertová, ekonom společnosti

Vypracovala: Vlasta Purkertová, ekonom společnosti Vypracovala: Vlasta Purkertová, ekonom společnosti Obsah Základní údaje o společnosti ke dni 31.12.2016 3 Údaje z účetní závěrky za rok 2016 4 Způsob vedení účetnictví 11 =2= Základní údaje o společnosti

Více

PŘÍLOHA ROČNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKY K ERFLEX a.s.

PŘÍLOHA ROČNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKY K ERFLEX a.s. PŘÍLOHA ROČNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKY K 31. 3. 219 společnosti ERFLEX a.s. Sestaveno dne: 5.6.219 Statutární orgán Petr Horský Předseda představenstva Zpracoval(a) Libuše Hykmanová MIVO s.r.o. ERFLEX a.s. Strana:

Více

AKTIVA (2003) A. Pohledávky za upsané vlastní jmění. B. Dlouhodobý majetek (stálá aktiva) Dlouhodobý hmotný majetek

AKTIVA (2003) A. Pohledávky za upsané vlastní jmění. B. Dlouhodobý majetek (stálá aktiva) Dlouhodobý hmotný majetek A. Pohledávky za upsané vlastní jmění B. Dlouhodobý majetek (stálá aktiva) AKTIVA (2003) B.I. B.II. B.III. Dlouhodobý nehmotný majetek Dlouhodobý hmotný majetek B.II.7. Nedokončený dlouhodobý hmotný majetek

Více

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu ke dni (v celých tisících Kč) IČ

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu ke dni (v celých tisících Kč) IČ Minimální závazný výčet informací podle vyhlášky č. 500/2002 Sb. ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu ke dni 31.12.2015 (v celých tisících Kč) IČ 40 23 19 09 Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky

Více

Příloha k účetní závěrce za rok 2017 sestavená ke dni

Příloha k účetní závěrce za rok 2017 sestavená ke dni Příloha k účetní závěrce za rok 2017 sestavená ke dni 31.12.2017 Příloha k účetní závěrce byla sestavena podle 39 vyhlášky č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb.,

Více

ČEZ, a. s. INDIVIDUÁLNÍ ÚČETNÍ VÝKAZY

ČEZ, a. s. INDIVIDUÁLNÍ ÚČETNÍ VÝKAZY INDIVIDUÁLNÍ ÚČETNÍ VÝKAZY ZPRACOVANÉ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ ROZVAHA AKTIVA: K 31. 12. 2018 Dlouhodobý hmotný majetek, brutto 459 467 454 354 Oprávky a opravné položky

Více

Předmluva... XI Přehled zkratek...xii

Předmluva... XI Přehled zkratek...xii Obsah Předmluva................................................... XI Přehled zkratek...............................................xii Díl 1 Úvod do účetnictví účetní jednotky a principy vedení účetnictví

Více

III. Tržby z prodeje dlouhodobého majetku a materiálu III. 1 Tržby z prodeje dlouhodobého majetku

III. Tržby z prodeje dlouhodobého majetku a materiálu III. 1 Tržby z prodeje dlouhodobého majetku Výkaz zisku a ztráty - vertikální analýza TEXT řádku v tis. Kč Celkový obrat = Tržby za prodej zboží + Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb A. Náklady vynaložené na prodané zboží 2 B. + Obchodní

Více

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY v plném rozsahu. (v celých tisících CZK) a b c 1 2

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY v plném rozsahu. (v celých tisících CZK) a b c 1 2 Minimální závazný výčet informací podle vyhlášky č. 500/2002 Sb. VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY v plném rozsahu Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky BREDERODE a.s. za období 01.01.2012 31.12012 (v celých

Více

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek Majetek Podnikání se bez majetku neobejde, různé druhy podnikání ovlivňují i skladbu a velikost majetku. Základem majetku jsou peníze, za které se nakupují potřebné majetkové části. Rozvaha (bilance) písemný

Více

Majetková a kapitálová struktura firmy

Majetková a kapitálová struktura firmy ČVUT v Praze fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Majetková a kapitálová struktura firmy Podnikový management - X16PMA Doc. Ing. Jiří Vašíček, CSc. Podnikový management

Více

Majetková a kapitálová struktura podniku

Majetková a kapitálová struktura podniku Podniková ekonomika Majetková a kapitálová struktura podniku Co je majetek? Jak je financován? Proč jsou tyto údaje důležité? 2 Rozvaha přehled majetkové a kapitálové struktury podniku stavový výkaz, kde

Více

OBSAH ČÁST I. APLIKACE VYHLÁŠKY 500/2002 SB. A ČÚS. Úvod... 15

OBSAH ČÁST I. APLIKACE VYHLÁŠKY 500/2002 SB. A ČÚS. Úvod... 15 OBSAH 5 Úvod...................................................................... 15 ČÁST I. APLIKACE VYHLÁŠKY 500/2002 SB. A ČÚS 1 VÝZNAM ÚČETNÍ ZÁVĚRKY A JEJÍ UŽIVATELÉ........................ 19 Úvod..................................................................

Více

SLP Czech, s.r.o. k Statutární formuláře českých finančních výkazů v tis. Kč

SLP Czech, s.r.o. k Statutární formuláře českých finančních výkazů v tis. Kč Příloha č. 17: Rozvaha účetní jednotky: Aktiva ROZVAHA V PLNÉM ROZSAHU Běžné Minulé účetní období úč. období 2005 Brutto Korekce Netto Netto AKTIVA CELKEM 515 569-190 742 324 827 532 019 A. POHLEDÁVKY

Více

EVA, CFROI. Lenka ZAHRADNÍČKOVÁ

EVA, CFROI. Lenka ZAHRADNÍČKOVÁ EVA, CFROI Lenka ZAHRADNÍČKOVÁ lenkazah@kpm.zcu.cz 9. 4. 2015 Pojmová mapa Výkonnost VBM EVA Náklady kapitálu CFROI Náklady CK Náklady VK Komplexní stavebnicová metoda CAPM Dividendový model INFA WACC

Více

Návaznost předmětu FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ A VÝKAZNICTVÍ na ostatní předměty

Návaznost předmětu FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ A VÝKAZNICTVÍ na ostatní předměty FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ A VÝKAZNICTVÍ (zkouška č. 6) Cíl předmětu Zkouška by měla otestovat schopnost adeptů sestavit účetní závěrku včetně výkazu peněžních toků a přílohy k účetní závěrce (připravit by je

Více

SKUPINA ČEZ MEZITÍMNÍ KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZPRACOVANÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ K

SKUPINA ČEZ MEZITÍMNÍ KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZPRACOVANÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ K MEZITÍMNÍ KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZPRACOVANÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ KONSOLIDOVANÁ ROZVAHA V mil. Kč Aktiva Dlouhodobý hmotný majetek: Bod K 31. 12. 2016 Dlouhodobý

Více

FINANČNÍ LEASING A KALKULACE ODLOŽENÉ DANĚ

FINANČNÍ LEASING A KALKULACE ODLOŽENÉ DANĚ Úvod FINANČNÍ LEASING A KALKULACE ODLOŽENÉ DANĚ V IFRS VÝKAZNICTVÍ 1 Finance Lease and Deferred Tax Calculation in IFRS Reporting Libor Vašek, Marek Filinger Leasingové smlouvy a jejich účetní zachycení

Více

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu. ke dni

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu. ke dni Rozvaha podle Přílohy č. 1 vyhlášky č. 00/2002 Sb. Účetní jednotka doručí účetní závěrku současně s doručením daňového přiznání za daň z příjmů 1 x příslušnému finančnímu úřadu ROZVAHA ve zjednodušeném

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ekonomika podniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Struktura

Více

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu. ke dni ( v celých tisících Kč )

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu. ke dni ( v celých tisících Kč ) Rozvaha podle Přílohy č. 1 vyhlášky č. 5/22 Sb. Účetní jednotka doručí účetní závěrku současně s doručením daňového přiznání za daň z příjmů 1 x příslušnému finančnímu úřadu ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu

Více

Účetní závěrka ČEZ, a. s., k 31. 12. 2012

Účetní závěrka ČEZ, a. s., k 31. 12. 2012 Účetní závěrka ČEZ, a. s., k 31. 12. 2012 Ve smyslu 19a zákona o účetnictví byla účetní závěrka ČEZ, a. s., k 31. 12. 2012 sestavena v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví. Byly zpracovány

Více

Ú Č E T N Í Z Á V Ě R K A

Ú Č E T N Í Z Á V Ě R K A Ú Č E T N Í Z Á V Ě R K A za období od 1.1.2018 do 31.12.2018 Technické služby obce Šestajovice spol. s r.o. Datum sestavení: 15.4.2019 Roman Hrdlic Statutární orgán: Technické služby obce Šestajovice

Více

IAS 1 Presentace účetní závěrky

IAS 1 Presentace účetní závěrky IAS 1 Presentace účetní závěrky Úplná sada účetní závěrky obsahuje tyto součásti: (a) výkaz o finanční situaci ke konci období (b) výkaz o úplném výsledku za období (c) výkaz změn vlastního kapitálu za

Více

Náklady, výnosy a zisk

Náklady, výnosy a zisk Náklady, výnosy a zisk Základní prvky účetních výkazů Účetní výkazy shrnují výsledky hospodářské činnosti podniku. Jedná se o: Rozvahu (bilance aktiv a pasiv) zachycení majetku a závazků firmy; informuje

Více

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k 31. 03. 2015 V mil. Kč

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k 31. 03. 2015 V mil. Kč ROZVAHA Aktiva Dlouhodobý hmotný majetek: 31. 03. 2015 31. 12. 2014 Dlouhodobý hmotný majetek, brutto 345 012 344 246 Oprávky a opravné položky -199 841-196 333 Dlouhodobý hmotný majetek, netto 145 171

Více

Minimální závazný výčet informací VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY

Minimální závazný výčet informací VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY Minimální závazný výčet informací VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY podle vyhlášky 500/2002 Sb ve zjednodušeném rozsahu Obchodní firma nebo jiný název ke dni 31.12.2008 ACHENBACH CZ s.r.o. (v celých tisících Kč) Sídlo

Více

UCS2-3. přednáška 12.4. IAS 36 Snížení hodnoty aktiv

UCS2-3. přednáška 12.4. IAS 36 Snížení hodnoty aktiv UCS2-3. přednáška 12.4. IAS 36 Snížení hodnoty aktiv Definice: Ztráta ze snížení hodnoty aktiva částka, o kterou zůstatková cena aktiva převyšuje jeho zpětně získatelnou částku. Zpětně získatelná částka

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně obor Podnikání 1. Právní úprava účetnictví - předmět účetnictví, podstata, význam a funkce - právní normy k účetnictví - účtová osnova a

Více

Příloha k účetní závěrce společnosti Lesy-voda, s. r. o. P Ř Í L O H A k rozvaze a výkazu zisku a ztráty k rozvahovému dni 31. 12.

Příloha k účetní závěrce společnosti Lesy-voda, s. r. o. P Ř Í L O H A k rozvaze a výkazu zisku a ztráty k rozvahovému dni 31. 12. P Ř Í L O H A k rozvaze a výkazu zisku a ztráty k rozvahovému dni 31. 12. 2014 I. Základní údaje Obchodní firma: Sídlo: Identifikační číslo: Právní forma: Předmět podnikání: Datum vzniku: Lesy-voda, s.r.o.

Více

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k 30. 6. 2013 V mil. Kč

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k 30. 6. 2013 V mil. Kč ROZVAHA Aktiva Dlouhodobý hmotný majetek: 30. 6. 2013 31. 12. 2012 Dlouhodobý hmotný majetek, brutto 311 641 318 139 Oprávky a opravné položky -175 095-175 703 Dlouhodobý hmotný majetek, netto 136 546

Více

ROZVAHA STRUKTURA, OBSAH, VÝZNAM PRO UŽIVATELE. ANALÝZA MAJETKOVÉ STRUKTURY. OPTIMÁLNÍ KAPITÁLOVÁ STRUKTURA 4.1 Podstata podvojného účetnictví. 4.2 Rozvaha, její funkce a druhy. 4.3 Obsah a uspořádání

Více

Účetní závěrka ČEZ, a. s., k

Účetní závěrka ČEZ, a. s., k Účetní závěrka ČEZ, a. s., k 31. 12. 2009 Ve smyslu 19, odst. 9, zákona o účetnictví byla účetní závěrka ČEZ, a. s., k 31. 12. 2009 sestavena v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví. Byly

Více

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč ROZVAHA Aktiva Dlouhodobý hmotný majetek: 31. 3. 2017 31. 12. 2016 Dlouhodobý hmotný majetek, brutto 394 498 394 262 Oprávky a opravné položky -222 076-218 114 Dlouhodobý hmotný majetek, netto 172 422

Více

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč ROZVAHA Aktiva Dlouhodobý hmotný majetek: 30. 6. 2017 31. 12. 2016 Dlouhodobý hmotný majetek, brutto 394 405 394 262 Oprávky a opravné položky -225 916-218 114 Dlouhodobý hmotný majetek, netto 168 489

Více

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč ROZVAHA Aktiva Dlouhodobý hmotný majetek: 30. 9. 2017 31. 12. 2016 Dlouhodobý hmotný majetek, brutto 396 407 394 262 Oprávky a opravné položky -229 979-218 114 Dlouhodobý hmotný majetek, netto 166 428

Více

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč ROZVAHA Aktiva Dlouhodobý hmotný majetek: 31. 3. 2014 31. 12. 2013 Dlouhodobý hmotný majetek, brutto 319 256 319 081 Oprávky a opravné položky -185 517-182 282 Dlouhodobý hmotný majetek, netto 133 739

Více

Předmluva 1. Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2. Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4

Předmluva 1. Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2. Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4 Předmluva 1 Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2 KAPITOLA 1 Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4 KAPITOLA 2 Účetní záznamy 5 Význam a podstata

Více

IAS 16. Pozemky, budovy, zařízení

IAS 16. Pozemky, budovy, zařízení IAS 16 Pozemky, budovy, zařízení Cíl standardu Popsat přístup k účtování pozemků (P), budov (B) a zařízení (Z) Řeší problémy spojené: S časovým uznáním aktiv. Určením jejich účetní hodnoty. Účtováním odpisů.

Více

Schválení účetní závěrky ČEZ, a. s., a konsolidované účetní závěrky Skupiny ČEZ za rok 2011. Účetní závěrka ČEZ, a. s., k 31. 12.

Schválení účetní závěrky ČEZ, a. s., a konsolidované účetní závěrky Skupiny ČEZ za rok 2011. Účetní závěrka ČEZ, a. s., k 31. 12. Schválení účetní závěrky ČEZ, a. s., a konsolidované účetní závěrky Skupiny ČEZ za rok 2011 Účetní závěrka ČEZ, a. s., k 31. 12. 2011 Ve smyslu 19a zákona o účetnictví byla účetní závěrka ČEZ, a. s., k

Více

Nový zákon o daních z příjmů a mezinárodní účetní standardy

Nový zákon o daních z příjmů a mezinárodní účetní standardy Nový zákon o daních z příjmů a mezinárodní účetní standardy Konference Komory certifikovaných účetních 1. listopadu 2016 Martin Jareš, Ministerstvo financí Obsah Nový zákon o daních z příjmů Vztah daní

Více

Účetní závěrka ČEZ, a. s., k

Účetní závěrka ČEZ, a. s., k Účetní závěrka ČEZ, a. s., k 31. 12. 2017 Ve smyslu 19a zákona o účetnictví byla účetní závěrka ČEZ, a. s., k 31. 12. 2017 sestavena v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví. Byly zpracovány

Více

P Ř Í L O H A Ú Č E T N Í Z Á V Ě R K Y. Nupharo Park, a.s. (částky jsou uvedeny v tisících Kč)

P Ř Í L O H A Ú Č E T N Í Z Á V Ě R K Y. Nupharo Park, a.s. (částky jsou uvedeny v tisících Kč) P Ř Í L O H A Ú Č E T N Í Z Á V Ě R K Y sestavená k rozvahovému dni 31. 12. 2012 v obchodní firmě: (částky jsou uvedeny v tisících Kč) OBECNÉ INFORMACE POPIS ÚČETNÍ JEDNOTKY ZÁKLADNÍ VÝCHODISKO PRO VYPRACOVÁNÍ

Více

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1 Obsah Předmluva 1 KAPITOLA 1 Úvod 2 Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Plný rozsah účetnictví 3 Zjednodušený rozsah účetnictví 4 Schéma

Více

ZAU 2. přednáška ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ

ZAU 2. přednáška ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ ZAU 2. přednáška ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ Rozvaha jako hlavní účetní výkaz o Bilanční princip o Rozpis rozvahy do rozvahových účtů o Vliv hospodářských operací na rozvahu a jejich projev na rozvahových účtech

Více

Bytové družstvo Šalounova II. čp , družstvo. Příloha tvořící součást účetní závěrky. k 31. prosinci 2016

Bytové družstvo Šalounova II. čp , družstvo. Příloha tvořící součást účetní závěrky. k 31. prosinci 2016 Bytové družstvo Šalounova II. čp. 1937-1941, družstvo Příloha tvořící součást účetní závěrky k 31. prosinci 2016 Příloha k účetní závěrce za období 2016 A. Obecné údaje 1. Popis účetní jednotky Obchodní

Více

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč ROZVAHA AKTIVA 30. 9. 2018 31. 12. 2017 Dlouhodobý hmotný majetek, brutto 452 996 448 250 Oprávky a opravné položky -241 760-231 024 Dlouhodobý hmotný majetek, netto 211 236 217 226 Jaderné palivo, netto

Více

Glosář pojmů Akruální báze účetnictví* Aktivum* Aktivum široké skupiny subjektů Budoucí ekonomický prospěch* Definice Dlouhodobá aktivum

Glosář pojmů Akruální báze účetnictví* Aktivum* Aktivum široké skupiny subjektů Budoucí ekonomický prospěch* Definice Dlouhodobá aktivum Glosář pojmů Akruální báze účetnictví* Dopady transakcí a jiných událostí jsou vykazovány v době, kdy k nim dojde (nikoli v době, kdy jsou přijaty nebo placeny peníze nebo peněžní ekvivalenty) a jsou zaúčtovány

Více

1. Pražská účetní společnost, s. r. o. Účetní závěrka k 31. prosinci 2013

1. Pražská účetní společnost, s. r. o. Účetní závěrka k 31. prosinci 2013 1. Pražská účetní společnost, s. r. o. Účetní závěrka k 31. prosinci 2013 Rozvaha v plném rozsahu k 31.12.2013 v celých tisících Kč 1. Pražská účetní společnost s.r.o. Na Výtoni 1259/12 128 00 Praha 2

Více

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k 31. 3. 2012 V mil. Kč

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k 31. 3. 2012 V mil. Kč ROZVAHA Aktiva Dlouhodobý hmotný majetek: 31. 3. 2012 31. 12. 2011 Dlouhodobý hmotný majetek, brutto 313 274 313 006 Oprávky a opravné položky -187 080-184 124 Dlouhodobý hmotný majetek, netto 126 194

Více

6. ÚPRAVY ÚČETNÍCH VÝKAZŮ PRO POTŘEBY ANALÝZY

6. ÚPRAVY ÚČETNÍCH VÝKAZŮ PRO POTŘEBY ANALÝZY 6. ÚPRAVY ÚČETNÍCH VÝKAZŮ PRO POTŘEBY ANALÝZY 6.1 Rozvaha 6.1.1 Úvodní poznámky A) Položky aktiv: Řadí se podle jejich likvidnosti. Seřazení probíhá sestupně, tedy: a) od nejlikvidnějších (hotovost), až

Více

Účetní závěrka ČEZ, a. s., k

Účetní závěrka ČEZ, a. s., k Účetní závěrka ČEZ, a. s., k 31. 12. 2016 Ve smyslu 19a zákona o účetnictví byla účetní závěrka ČEZ, a. s., k 31. 12. 2016 sestavena v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví. Byly zpracovány

Více

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč ROZVAHA Aktiva Dlouhodobý hmotný majetek: 30. 6. 2014 31. 12. 2013 Dlouhodobý hmotný majetek, brutto 319 440 319 081 Oprávky a opravné položky -188 197-182 282 Dlouhodobý hmotný majetek, netto 131 243

Více

CASH FLOW. CF = příjmy výdaje = tok hotovosti

CASH FLOW. CF = příjmy výdaje = tok hotovosti CASH FLOW Cash Flow Výsledovka výsledek hospodaření (zisk/ztráta) Výkaz cash flow přehled pěněžních toků. Podává přehled o skutečných příjmech a výdajích peněžních prostředků účetní jednotky za určité

Více

Rozvaha v plném rozsahu

Rozvaha v plném rozsahu Rozvaha v plném rozsahu Běžné účetní období Minulé úč. období 2013 Minulé úč. období 2012 Brutto Korekce Netto Netto Netto AKTIVA CELKEM 1 138 087-363 027 775 060 763 997 749 352 A. POHLEDÁVKY ZA UPSANÝ

Více

ČÁST I / ÚČETNÍ ZÁVĚRKA PODLE ČESKÝCH PŘEDPISŮ

ČÁST I / ÚČETNÍ ZÁVĚRKA PODLE ČESKÝCH PŘEDPISŮ 2) informace o účetních zásadách, metodách oceňování a způsobech odpisování 3) doplňující informace k rozvaze a k výkazu zisku a ztráty je třeba vysvětlit každou významnou položku či skupinu položek, pohledávky

Více

I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13

I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13 KAPITOLA 1 I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13 Jednoduché účetnictví 14 Rozsah vedení účetnictví 14 Schéma účetních soustav 15 KAPITOLA 2 Účetnízáznamy

Více

ROZVAHA v plném rozsahu ke dni 31.12.2014 ( v celých tisících Kč )

ROZVAHA v plném rozsahu ke dni 31.12.2014 ( v celých tisících Kč ) Rozvaha podle Přílohy č. 1 vyhlášky č. 500/2002 Sb. Účetní jednotka doručí účetní závěrku současně s doručením daňového přiznání za daň z příjmů 1 x příslušnému finančnímu úřadu Rok Měsíc IČ 2014 ROZVAHA

Více

Význam cash flow. nejsou totéž) Výkaz cash flow (přehled o peněžních tocích) Význam generátoru peněz

Význam cash flow. nejsou totéž) Výkaz cash flow (přehled o peněžních tocích) Význam generátoru peněz 5. přednáška Analýza peněžních toků cash flow Význam cash flow Proč se liší zisk a cash flow (zisk a peníze nejsou totéž) Výkaz cash flow (přehled o peněžních tocích) Jak využít výkaz cash flow Význam

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice ÚČETNICTVÍ 3 9.. KAPITOLA: VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ-VÝPOČET DANĚ, DAŇ Z PŘÍJMŮ SPLATNÁ, DAŇ Z PŘÍJMŮ ODLOŽENÁ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business

Více

ÚČETNICTVÍ. 10) ÚČETNÍ SOUSTAVY: a. Daňová evidence (jednoduché účetnictví) b. Účetnictví (podvojné účetnictví)

ÚČETNICTVÍ. 10) ÚČETNÍ SOUSTAVY: a. Daňová evidence (jednoduché účetnictví) b. Účetnictví (podvojné účetnictví) ÚČETNICTVÍ ZÁKLADNÍ POJMY 1)ÚČETNÍ JEDNOTKA: právnická osoba se sídlem v ČR nebo fyzická osoba, která podniká nebo provozuje samostatně výdělečnou činnost. Účetní jednotkou mohou být zahraniční osoby,

Více

Úloha účetnictví. Účetní výkazy

Úloha účetnictví. Účetní výkazy Úloha účetnictví - informace o stavu majetku a závazků (registrační funkce) - informace o výsledcích hospodaření firmy - informace pro řízení firmy (náklady na výrobky) - podklady pro kontrolu a ochranu

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ)

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Pro vyhodnocení finančního zdraví se používá devět ekonomických ukazatelů finanční analýzy, kterým jsou podle dosaženého výsledku

Více

Příloha k účetní závěrce ke dni

Příloha k účetní závěrce ke dni Příloha k účetní závěrce ke dni 31.12.2017 Příloha je zpracována v souladu s Vyhláškou 500/2002 Sb. Ve znění pozdějších předpisu, kterým se stanoví obsah účetní závěrky pro podnikatele. Údaje přílohy vycházejí

Více

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA VE ZKRÁCENÉM ROZSAHU

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA VE ZKRÁCENÉM ROZSAHU ÚČETNÍ ZÁVĚRKA VE ZKRÁCENÉM ROZSAHU ke 31. prosince 2018 ( údaje jsou vyčísleny v celých tisících Kč ) sestavená v souladu se zákonem č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, s vyhláškou

Více

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ČEZ, a. s., K

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ČEZ, a. s., K ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ČEZ, a. s., Ve smyslu 19a zákona o účetnictví byla účetní závěrka ČEZ, a. s., k 31. 12. 2014 sestavena v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví. Byly zpracovány účetní výkazy

Více

POLOLETNÍ ZPRÁVA. k 30. 6. 2005

POLOLETNÍ ZPRÁVA. k 30. 6. 2005 ISO 9001:2000 POLOLETNÍ ZPRÁVA k 30. 6. 2005 Obsah: I. Zpráva o činnosti Základní údaje o emitentovi Popis podnikatelské činnosti Valná hromada a změny ve statutárních orgánech II. Mezitímní účetní závěrka

Více

Obsah Předmluva 11 1 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků

Obsah Předmluva 11 1 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků Předmluva 11 1 Základy účetnictví 13 1.1 Účetní principy 13 1.1.1 Předmět a uživatelé účetnictví 13 1.1.1.1 Předmět účetnictví 13 1.1.1.2 Druhy účetnictví 14 1.1.1.3 Účetní soustavy 14 1.1.1.4 Uživatelé

Více

ROZVAHA. v souladu s IFRS k 31. březnu 2009 (v mil. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444. Praha 4 IČ: Běžné účetní období Minulé účetní období

ROZVAHA. v souladu s IFRS k 31. březnu 2009 (v mil. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444. Praha 4 IČ: Běžné účetní období Minulé účetní období ROZVAHA Běžné účetní období AKTIVA CELKEM 417 767 392 593 Stálá aktiva 293 554 293 644 Dlouhodobý hmotný majetek 172 647 173 032 Dlouhodobý hmotný majetek, brutto 296 167 296 094 Oprávky a opravné položky

Více

IAS 39: Účtování a oceňování

IAS 39: Účtování a oceňování IAS 39: Účtování a oceňování Josef Jílek člen Standards Advice Review Group březen 2007 Program Definice Zajišťovací účetnictví Vložené deriváty Deriváty na vlastní kapitálové nástroje Odúčtování aktiv

Více

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY V ZJEDNODUŠENÉM ROZSAHU k ( v celých tisících Kč )

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY V ZJEDNODUŠENÉM ROZSAHU k ( v celých tisících Kč ) Výkaz zisku a ztráty podle Přílohy č. 2 vyhlášky č. 504/2002 Sb VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY V ZJEDNODUŠENÉM ROZSAHU k 31.12.2015 ( v celých tisících Kč ) Název a sídlo účetní jednotky Účetní jednotka doručí:

Více

IFRS 1. První aplikace IFRS

IFRS 1. První aplikace IFRS IFRS 1 První aplikace IFRS Cíl standardu Zajistit, aby první závěrka v souladu s IFRS a její mezitímní účetní závěrky za příslušnou část období, obsahovaly informace, které jsou: Užitečné a srovnatelné.

Více

NÁKLADY, VÝNOSY, TVORBA VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ A ZÁVĚR ÚČETNÍHO OBDOBÍ

NÁKLADY, VÝNOSY, TVORBA VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ A ZÁVĚR ÚČETNÍHO OBDOBÍ NÁKLADY, VÝNOSY, TVORBA VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ A ZÁVĚR ÚČETNÍHO OBDOBÍ TŘÍDA 5 - NÁKLADY Charakteristika: jsou měřítkem spotřeby/opotřebení majetku ú.j. a práce zaměstnanců. Vhodný systém evidence zajišťuje

Více

Příloha k účetní závěrce ve zkrácené verzi společnosti AUTOOPRAVNY Jihlava a.s. k

Příloha k účetní závěrce ve zkrácené verzi společnosti AUTOOPRAVNY Jihlava a.s. k Příloha k účetní závěrce ve zkrácené verzi společnosti AUTOOPRAVNY Jihlava a.s. k 31.12.2018 Příloha je zpracována v souladu se zákonem 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů a vyhláškou

Více

Československá obchodní banka, a. s. V Praze dne IČ:

Československá obchodní banka, a. s. V Praze dne IČ: V Praze dne 30.4.2007 Údaje ve finančních výkazech jsou nekonsolidované a neauditované, (podle Mezinárodních standardů finančního výkaznictví - EU IFRS -ve struktuře podle ČNB). ROZVAHA tis. Kč AKTIVA

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Osnova 01. Úvod do předmětu podstata a význam účetnictví, právní úprava účetnictví 02.

Více

1 Majetková a finanční struktura podniku

1 Majetková a finanční struktura podniku 1 Majetková a finanční struktura podniku MAJETKOVÁ STRUKTURTA I. POHLEDÁVKY ZA UPSANÝ VLASTNÍ KAPITÁL II. STÁLÁ AKTIVA 1) Dlouhodobý nehmotný majetek 2) Dlouhodobý hmotný majetek 3) Dlouhodobý finanční

Více

3.2 Dluhové cenné papíry v reálné hodnotě vykázané do zisku/ztráty

3.2 Dluhové cenné papíry v reálné hodnotě vykázané do zisku/ztráty 31.7.2007 Údaje ve finančních výkazech jsou nekonsolidované, neauditované. Údaje jsou uvedené podle Mezinárodních standardů finančního výkaznictví (EU IFRS) ve struktuře podle ČNB. ROZVAHA tis. Kč AKTIVA

Více

hkjhkjlhjk Ginkgo daně s.r.o., Maničky 5, , Brno

hkjhkjlhjk Ginkgo daně s.r.o., Maničky 5, , Brno E hkjhkjlhjk Ginkgo daně s.r.o., Maničky 5, 616 00, Brno zapsána v OR u Krajského soudu v Brně, oddíl C, vložka 84913, IČ: 03453600 TEL./FAX: 541 241 940, 541 212 066 GSM: 602 512 770, 603 290 439 E-MAIL:

Více

Finanční řízení podniku

Finanční řízení podniku Finanční řízení podniku Finanční řízení Základním úkolem je zajištění kapitálu a koordinace peněžních toků podnikání s cílem dosáhnout co nejlepšího zhodnocení kapitálu při zachování platební schopnosti

Více

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč ROZVAHA Aktiva Dlouhodobý hmotný majetek: 30. 6. 2016 31. 12. 2015 Dlouhodobý hmotný majetek, brutto 347 624 346 203 Oprávky a opravné položky -210 665-204 187 Dlouhodobý hmotný majetek, netto 136 959

Více

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k V mil. Kč ROZVAHA Aktiva Dlouhodobý hmotný majetek: 30. 9. 2016 31. 12. 2015 Dlouhodobý hmotný majetek, brutto 353 027 346 203 Oprávky a opravné položky -214 218-204 187 Dlouhodobý hmotný majetek, netto 138 809

Více

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA V ZJEDNODUŠENÉM ROZSAHU

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA V ZJEDNODUŠENÉM ROZSAHU ÚČETNÍ ZÁVĚRKA V ZJEDNODUŠENÉM ROZSAHU ke dni 31. prosince 218 ( údaje jsou vyčísleny v celých tisících Kč ) sestavená v souladu se zákonem č. 563/1991 Sb. o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, s

Více

OBSAH. Seznam zkratek... XIII Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xiv Úvod... XV

OBSAH. Seznam zkratek... XIII Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xiv Úvod... XV OBSAH Seznam zkratek.... XIII Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xiv Úvod... XV 1 Účetnictví... 1 1.1 Účetnictví jako informační systém.... 2 1.2 Vývoj účetnictví... 2 1.3 Přístupy

Více

Ú Č T O V Á O S N O V A. 0 Dlouhodobý majetek - dlouhodobý nehmotný majetek - dlouhodobý hmotný majetek - účty pořízení majetku a účty oprávek

Ú Č T O V Á O S N O V A. 0 Dlouhodobý majetek - dlouhodobý nehmotný majetek - dlouhodobý hmotný majetek - účty pořízení majetku a účty oprávek Ú Č T O V Á O S N O V A 0 Dlouhodobý majetek - dlouhodobý nehmotný majetek - dlouhodobý hmotný majetek - účty pořízení majetku a účty oprávek 1 Zásoby - materiál, zásoby vlastní výroby, zboží 2 Finanční

Více

Obsah Předmluva 11 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků

Obsah Předmluva 11 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků Předmluva 11 Základy účetnictví 13 1.1 Účetní principy 13 1.1.1 Předmět a uživatelé účetnictví 13 1.1.1.1 Předmět účetnictví 13 1.1.1.2 Druhy účetnictví 14 1.1.1.3 Účetní soustavy 14 1.1.1.4 Uživatelé

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ)

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Pro vyhodnocení finančního zdraví se používá devět ekonomických ukazatelů finanční analýzy, kterým jsou podle dosaženého výsledku

Více

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60 1 1. Význam a funkce účetnictví 7 1.1 Význam a podstata účetnictví 7 1.2 Historie a vývoj účetnictví 8 1.3 Funkce a podstata účetnictví 11 1.4 Uživatelé účetních informací 11 1.5 Regulace účetnictví a

Více

B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, Choceň (tis. Kč) IČ:

B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, Choceň (tis. Kč) IČ: ROZVAHA k 31.12.2017 (tis. Kč) IČ: 492 86 854 Označ. AKTIVA 31.12.2017 Min.úč.obd. Brutto Korekce Netto Netto a b 1 2 3 4 A K T I V A C E L K E M 733 490 137 144 596 346 684 000 B. Dlouhodobý majetek 284

Více

Č. řádku IKF Rok Měsíc IČO Název a sídlo účetní jednotky: East Building, s.r.o. 0 1 8 0 3 0 9 5 2014 12 27432912 Antala Staška 510/38 14000 PRAHA 4

Č. řádku IKF Rok Měsíc IČO Název a sídlo účetní jednotky: East Building, s.r.o. 0 1 8 0 3 0 9 5 2014 12 27432912 Antala Staška 510/38 14000 PRAHA 4 VÝKAZ ZISKU A ZTRÁT v plném rozsahu (v celých tisících Kč) Č. řádku IKF Rok Měsíc IČO Název a sídlo účetní jednotky: East Building, s.r.o. 0 1 8 0 3 0 9 5 2014 12 27432912 Antala Staška 510/38 14000 PRAHA

Více